Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0664/16

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0664/16"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0664/16 Välfärd och utbildning Avdelningen individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Telefon E-post: Tolktjänst för vardagstolkning Förslag till beslut I kommunstyrelsen Yttrandet över promemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds2016:7) godkänns i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande och översänds till Socialdepartementet. Sammanfattning Socialdepartementet har gett Göteborgs Stad möjlighet att lämna synpunkter på promemorian Tolktjänst för vardagstolkning. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 juli Göteborgs Stads yttrande ska vara Socialdepartementet tillhanda senast 20 juni Ärendet medger ingen bordläggning. I utredningen föreslås att en särskild lag om tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade ska ersätta regleringen av tolktjänst i nuvarande 3b punkt 3 Hälso- och sjukvårdslagen. Lagen omfattar bland annat särskilda bestämmelser för personer med dövblindhet där landstinget och kommunerna åläggs ansvar för att ingå överenskommelser om samarbete. Stadsledningskontoret ser positivt på att lyfta bort tolktjänst från Hälso- och sjukvårdslagen. De omfattande problem med dagens ansvarsfördelning för olika tolktjänster liksom med begreppet vardagstolkning har grundligt beskrivits i tidigare utredningar och betänkanden. Stadsledningskontoret anser att föreliggande förslag till lag om tolktjänst för vardagstolkning inte innebär någon förbättrad situation för tolkanvändare. Förslaget förtydligar inte gränsdragningarna för huvudmännens ansvar och den sårbara gruppen personer med dövblindhet i behov av tolktjänst och ledsagning garanteras inte en lättillgänglig, sammanhållen och kvalificerad service. Ekonomiska konsekvenser Socialdepartementets uppdrag har varit att lämna förslag inom ramen för nuvarande finansieringsformer och ramar. Stadsledningskontoret bedömer att förslaget inte får några ekonomiska konsekvenser för staden. Barnperspektivet Barn som själva använder tolktjänst har särskilda behov i vardagen av att kunna få tolktjänst för att exempelvis utöva fritidsaktiviteter och få möjlighet att ingå i olika sociala sammanhang. Hörande barn till närstående teckentolksanvändare får inte sällan 1(6)

2 ett stort ansvar för att tolka i olika situationer. I båda fallen är lättillgänglig och ändamålsenlig tolktjänst av god kvalitet viktig. Jämställdhetsperspektivet God tillgång på teckenspråkstolkar möjliggör ett självständigt och oberoende liv för både kvinnor och män. Mångfaldsperspektivet Det finns behov av teckenspråkstolkar med särskild kompetens inom olika sakområden. Till exempel anpassad tolkning för nyanlända liksom tolkar med HBTQ-kompetens. Tillgången till de särskilda kompetenserna måste vara så geografiskt neutral som möjligt så att tolkanvändare i olika delar av landet kan erbjudas likvärdig tolkservice. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några relevanta aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Gemensamt för de nordiska länderna är den relativa bristen på teckenspråkstolkar. Oavsett de olika rättsliga förutsättningarna i Sverige och våra grannländer sker prioriteringar vilket särskilt drabbar tillgången till tolk för fritidsrelaterade situationer. Inom landet tolkas regelverken olika vilket resulterar i att individens möjlighet att få tillgång till tolktjänst skiljer sig åt beroende på var man bor. Bilaga 1 Promemorians huvudsakliga innehåll Bilaga 2 Förslag till yttrande till Socialdepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(6)

3 Ärendet Socialdepartementet har gett Göteborgs Stad möjlighet att lämna synpunkter på promemorian Tolktjänst för vardagstolkning. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 juli Yttrande ska vara Socialdepartementet tillhanda senast 20 juni 2016, ärendet inte medger bordläggning. Stadsledningskontorets beredning I stadsledningskontorets beredning av ärendet har den rättsliga bedömningen gjorts av stadsledningskontorets juridiska avdelning. Synpunkter och kunskapsunderlag har inhämtats från verksamheter inom sakområdet vid Social resursförvaltning, stadsdelsförvaltning Majorna-Linné och Västra Götalandsregionens Dövblindteam. Bakgrund Det är många myndigheter och huvudmän som ansvarar för tolktjänster. Olika utredningar 1 har konstaterat att det finns flera problem med det nuvarande tolksystemet som exempelvis att systemet är svårnavigerat, det uppstår gränsdragningsproblem och begreppet vardagstolkning är svårt att definiera fick en arbetsgrupp med representation från Socialdepartementet, Näringsdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet i uppdrag att se över tolktjänsten för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet inom vissa samhällsområden. Uppdraget har varit att lämna förslag på förändringar för att åstadkomma en ändamålsenlig, brukarorienterad och kostnadseffektiv tolktjänst inom ramen för befintliga medel för tolkning. Promemorians förslag och överväganden bygger på underlag från denna beredning. Nuvarande bestämmelser Tolktjänst för vardagstolkning regleras i Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, 3b. Vardagstolkningsbegreppet tydliggörs i förarbetena till HSL som tolktjänst i olika situationer i vardagslivet som läkar- och tandläkarbesök, bankärenden fritids- och rekreationsaktiviteter med mera. Rättsområdet som i övrigt rör tolkstöd är komplext. När det gäller den nationella lagstiftningen berörs tolktjänster genom ansvars- och finansieringsprincipen i Språklagen (2009:600), Diskrimineringslagen (2008:567) om förbud mot diskriminering i arbetslivet och högskola, Förvaltningslagen (1986:223), Förvaltningsprocesslagen (1971:291), Rättegångsbalken (1942:740), Arbetsmiljölagen (1977:1160) samt Skollagen (2010:800). Promemorians förslag En ny lag Utredningen föreslår att bestämmelsen om vardagstolkning i HSL 3b upphör att gälla och att landstingens skyldighet att erbjuda tolktjänst för vardagstolkning för döva, personer med dövblindhet, vuxendöva och hörselskadade ska regleras i en ny lag. Den nya lagen innehåller definitioner av olika begrepp som tolkanvändare, tolkning, distanstolkning, syntolkning, ledsagning och vardagstolkning. Vidare finns särskilda 1 SOU 2011:83 En samlad tolktjänst samordning och utveckling av tolktjänst för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet Socialstyrelsens kartläggning Begreppet vardagstolkning Om landstingens ansvar för tolk till döva, dövblinda och hörselskadade Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(6)

4 bestämmelser rörande tolkning och ledsagning för personer med dövblindhet. Landstinget ska vid behov ingå överenskommelse med kommunen om ett samarbete i fråga om personer med dövblindhet som har behov av tolktjänst för vardagstolkning och ledsagarservice enligt socialtjänstlagen, Socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, (1993:387). Den nya lagen innehåller också en bestämmelse om att landstinget ska prioritera den som har störst behov av tolktjänst för vardagstolkning samt att landstinget får beakta kostnaden för tjänsten. I en avslutande bestämmelse anges att verksamheten ska vara av god kvalitet samt den systematiskt och fortlöpande ska utvecklas och säkras. Lagen om Tolktjänst för vardagstolkning innebär inte någon inskränkning i det ansvar som andra myndigheter kan ha enligt annan författning. Ändringar i annan lagstiftning SoL får en ny paragraf, 5 kap. 8 b liksom LSS 15 b som i båda fallen lyder Kommunen ska vid behov ingå en överenskommelse med landstinget om ett samarbete i fråga om personer med dövblindhet som har behov av ledsagarservice enligt denna lag och tolktjänst för vardagstolkning enligt lagen (2017:000) om tolktjänst för vardagstolkning. I Patientlagen (2014:821) 1kap. 9 lyfts tolktjänst för vardagstolkning ut. Promemorians bedömningar och skäl Promemorian grundar sina förslag på resultatet av den interdepartementala arbetsgruppens slutsatser; - ansvarsfördelningen för samhället tolktjänst är komplexa och ansvaret för att tillhandahålla tolk i olika situationer vilar på olika huvudmän - det finns inte förutsättningar för ett samlat huvudmannaskap för samhällets tolktjänst - det är viktigt att skapa förutsättningar för att tydliggöra och, där så är möjligt, samordna ansvaret mellan olika huvudmän för att konkreta utvecklingsinsatser och åtgärder ska kunna genomföras Särskild lag Promemorian bedömer att tydliggörandet av landstingens ansvar i en lag inte löser de svårigheter som är förknippade med de olika huvudmännens regelverk och gränsdragningsproblematiken däremellan. Däremot tros att den nya lagen kunna bidra till att öka tydligheten om vad som är landstingens ansvar samt minska administration och diskussioner om betalningsansvar. Vardagstolkningsbegreppet ska finnas kvar och ha samma innebörd som tidigare. Socialstyrelsen föreslås få i uppdrag att följa landstingens tillämpning och överväga behov av ytterligare vägledning rörande innebörden i begreppet vardagstolkning. I tolktjänst för vardagstolkning för personer med dövblindhet ska, enlig lagförslaget, utöver tolkning även syntolkning och ledsagning i direkt anslutning till tolktillfället ingå. Det konstateras att frivillighet inte har fungerat när det gäller landstingens och kommunernas respektive ansvar för ledsagning för denna till antalet begränsade grupp. Landsting och kommuner ska därför ingå överenskommelse om ett samarbete vid behov Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(6)

5 i sådana fall. Bestämmelsen införs också i SoL och LSS och innebär en viss inskränkning i det kommunala självstyret. Trots att tolktjänst inte är sjukvård tillämpar landstingen principer och bestämmelser i bland annat HSL. Landstingens tolkcentraler saknar tillräckliga resurser för att kunna utföra alla tolkbeställningar och i promemorian föreslås att bestämmelser rörande prioriteringar utifrån behov och kostnad bör föras över till den nya lagen. Landstingets beslut kommer som tidigare inte att kunna överklagas och det bedöms inte finnas behov av att inrätta vägar för klagomålshantering. Besvär hänvisas till Justitieombudsmannen alternativt Justitiekanslern. Tolkning i arbetslivet När det gäller behovet av att förtydliga ansvaret för tolktjänst i arbetslivet menar utredningen att den nya lagen bidrar till ökad tydlighet när det gäller i vilka situationer landstinget ansvarar för att erbjuda tolktjänst för vardagstolkning. I övrigt förväntas nya tekniska möjligheter förbättra tillgången till tolk i arbetslivet. Myndigheten för delaktighet föreslås få i uppdrag att informera berörda aktörer om deras möjligheter och ansvar samt om tillgängliga tekniska lösningar. Utredningen föreslår att ansökningsförfarandet hos Arbetsförmedlingen avseende tolkstöd i arbetslivet ses över, underlättas och förenklas. Gemensam ingång för bokning En ingång för bokning av tolk skulle bland annat underlätta för tolkanvändarna och möjliggöra samordning av bokningssystem vilket kan minska kostnaderna. Landstingen bedöms ha bäst förutsättningar att utveckla samarbete kring en gemensam administrativ ingång för bokning av tolktjänst. Det blir en fråga för landstingen att avgöra om och i så fall hur en samordning ska ske. It-tjänster Effektivitets- och samordningsvinsterna i utvecklingen och användningen av gemensamma it-system bedöms vara stora. Huvudmännen för tolktjänster föreslås själva bestämma vilka it-funktioner som lämpar sig att utveckla inom ramen för en gemensam funktion för bokning av tolktjänst. Vidare konstateras att Post- och telestyrelsen redan har i uppgift att till halvårsskiftet 2016 öka tillgängligheten till förmedlingstjänsten bildtelefoni. Myndigheten för delaktighet har fått regeringens uppdrag att skapa en digital plattform för information, kunskapsutveckling och innovation rörande kommunikation för döva, personer med dövblindhet och hörselskadade. Uppdraget ska redovisas i slutet på mars Stadsledningskontorets överväganden Problem inom tolktjänstsystemet är sedan länge kända. Tolksystemet är rörigt och svårtolkat för alla inblandade parter. Det finns många olika regelverk och tolkanvändaren har svårt att manövrera i systemet. Myndigheter och huvudmän med ansvar för tolktjänster har problem att hantera gränsdragningar sinsemellan till följd av de många olika regelverken. Systemet bedöms inte vara resurseffektivt. Tillämpningen av regelverken är inte lika över landet. Vardagstolkningsbegreppet står i fokus när definitionssvårigheterna beskrivs i både promemorian och tidigare Tolktjänstutredningen (2011:83). Den senare föreslår mot bakgrund av en grundlig genomlysning att vardagstolkning tas bort som begrepp och att samhällets samlade medel för tolktjänster omfördelas för att samlas till en huvudman för en sammanhållen tolktjänst. I föreliggande promemoria föreslås istället att vardagstolkningsbegreppet och dess innebörd vidhålls med förtydliganden i form av fler Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(6)

6 exempel i en särskild lag. Stadsledningskontoret bedömer att promemorians förslag inte innebär någon väsentlig förändring eller förbättring. Förslaget leder inte till ökad samordning med färre huvudmän eller färre regelverk. Det saknas verkningsfulla lösningar på de gränsdragningsproblem som varit i fokus i problemkartläggningarna. Ansvaret för att öka samordningen läggs på huvudmännen. Stadsledningskontoret välkomnar dock den moderniserade synen på tolktjänster, från vårdperspektiv till ett språkperspektiv, som förslaget ger uttryck för. I Göteborg finns flera verksamheter med hög kompetens inom dövområdet. Här framhåller man särskilt den utsatta och sköra situation personer med dövblindhet befinner sig i och den risk för isolering som funktionsnedsättningen innebär. Antalet kända personer i Göteborg med dövblindhet som använder sig av tolktjänst och ledsagning uppgår till ca 10 personer. Bestämmelserna om samverkansansvar när det gäller personer med dövblindhet med behov av ledsagning i direkt anslutning till tolktjänst som föreslås i den nya lagen samt i SoL och LSS tillmötesgår inte behoven av kvalificerade och samordnade tjänster. Stadsledningskontoret har ett flertal erfarenheter av när ansvar för samverkan ålagts kommun och landsting gemensamt vilket i praktiken inneburit övervältring av ansvar och kostnader på kommunen. Ett sådant exempel gäller placeringar efter sluten psykiatrisk vård där diskussioner om sjukvårdsansvaret är återkommande. Stadsledningskontoret anser att det krävs tydlighet i vad samverkansansvaret består i samt hur ett samverkansavtal ska realiseras. Promemorians förslag innebär inte de förbättringar i vardagen för den enskilde som tidigare utredningar pekat på behov av. Det saknas ett brukarorienterat perspektiv och den enskilde lämnas att fortsätta manövrera mellan olika huvudmän och deras regelverk för att få sina behov av tolktjänst tillgodosedda. De förslag som lämnas i promemorian bedöms i ett flertal fall redan i de egna övervägandena inte utgöra lösningar problemen. Stadsledningskontoret kan inte heller se att förslagen på något avgörande vis förändrar eller förbättrar samhällets möjlighet att erbjuda resurseffektiv tolktjänst av hög kvalitet. Sammanfattningsvis konstaterar stadsledningskontoret att det presenterade förslaget inte löser de problem inom tolksystemet som identifierats i tidigare utredningar. Stadsledningskontoret Lena Hasselgren Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(6)

7

8

9 Till Socialdepartementet Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Dnr S2016/02162/FST Departementspromemorians förslag bygger på underlag från en interdepartemental arbetsgrupp med representation från Socialdepartementet, Näringsdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet. Uppdraget har varit att lämna förslag på förändringar för att åstadkomma en ändamålsenlig, brukarorienterad och kostnadseffektiv tolktjänst för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Promemorians förslag till förändringar utgörs huvudsakligen av en ny lag för tolktjänst för vardagstolkning. Tolktjänstområdet har i tidigare utredningar och kartläggningar problematiserats och har varit föremål för förslag till förändringar. Tolktjänstsystemet beskrivs som rörigt och svårtolkat med många olika regelverk som skapar gränsdragningsproblem. Svårigheten att definiera begreppet vardagstolkning bidrar till otydligheten. Promemorians förslag att i lagtext exemplifiera vad som kan rymmas inom begreppet bedöms av Göteborgs Stad inte utgöra lösningen på problemet. De särskilda bestämmelserna rörande personer med dövblindhet som har behov av ledsagning enligt Socialtjänstlagen (2001:453), SoL, eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), LSS, i anslutning till tolktjänst för vardagstolkning tillmötesgår inte behoven av kvalificerade och samordnade tjänster. Bestämmelserna om samverkan som föreslås i den nya lagen samt i SoL och LSS för denna grupp löser inte ansvarsproblemen. Göteborgs Stad anser att det krävs tydlighet i vad samverkansansvaret består i samt hur ett samverkansavtal ska realiseras. Det finns en uppenbar risk för övervältring av ansvar på kommunen med den föreslagna regleringen. Göteborgs Stads uppfattning är att promemorians förslag inte innebär förtydliganden och förbättringar i vardagen för den enskilde. Det saknas ett brukarorienterat perspektiv och den enskilde lämnas att fortsätta manövrera mellan olika huvudmän och deras regelverk för att få sina behov av tolktjänst tillgodosedda Göteborgs Stad kan inte se att förslagen på något avgörande vis förändrar eller förbättrar samhällets möjlighet att erbjuda resurseffektiv tolktjänst av hög kvalitet. Göteborgs Stad konstaterar att promemorians förslag inte omhändertagit eller löst de problem inom tolksystemet som identifierats i föreliggande uppdrag eller i tidigare utredningar. FÖR GÖTEBORGS KOMMUNSTYRELSE

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning

Tolktjänst för vardagstolkning YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/01886 2016-06-10 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Henrik Gouali Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Tolktjänst för vardagstolkning Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland Tolkverksamheten Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland (ersätter Prioriteringsgrunder i Tolkverksamheten, Västra Götalandsregionen; H&H 91-2011) Fastställd av Styrelsen

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 1 D nr 2016-009 YTTRANDE Stockholm 2016-06-14 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handläggare Anna Gabrielsson Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5

1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 2 Författningsförslag... 7 2.1 Förslag till lag om tolktjänst för vardagstolkning... 7 2.2 Förslag till lag om ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)...

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Bakgrund Arvsfondsprojektet Vi ska med ägs av tre ungdomsorganisationer; Sveriges

Läs mer

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-04-25 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-04-10 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 Principärende Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Bakgrund Patientnämndens

Läs mer

Remiss av Betänkandet " På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43

Remiss av Betänkandet  På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43 Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september Remiss av Betänkandet " På lika villkor!

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning 2 Bildbeskrivning Bilden visar fem serierutor. Ruta 1. En kille finns vid ett fönster.

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 PM 2017:62 RI (Dnr 110-2135/2016) Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-20 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 På lika

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 PM 2017:217 RVI+VIII (Dnr 110-1132/2017) Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om Tolkverksamheten för döva, hörselskadade, personer med dövblindhet och personer med funktionsnedsättning som rör röst, tal eller språk.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 18 juni 2018 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 23 juni

Läs mer

Rättsläget - tolktjänst i arbetslivet för döva, dövblinda och hörselskadade

Rättsläget - tolktjänst i arbetslivet för döva, dövblinda och hörselskadade Rättsläget - tolktjänst i arbetslivet för döva, dövblinda och hörselskadade Isabella Hagnell, jur.stud. och Daniel Westermark, jur.stud. Stockholm den 26 september 2017 Sammanfattning I denna rättsutredning

Läs mer

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-02-05 Handläggare Pia Ehnhage Telefon: 08-508 25 911 Till Socialnämnden 2016-03-22 Remissvar på motion

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Fastställd av Styrelsen för Habilitering & Hälsa 13, 2018-03-01 H&H 2018-00126 Tolkverksamheten 1 (5) Riktlinje för prioriteringar inom Tolkverksamheten

Läs mer

Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89)

Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89) PM Rotel VIII (Dnr KS 2019/194) Tydligare ansvar och regler för läkemedel, (Slutbetänkande SOU 2018:89) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 10 maj 2019 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-405/2017 Sida 1 (5) 2017-08-17 Handläggare Anna Larsson Telefon: 08-508 25 141 Lena Tengvall Telefon: 08-508

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2018:26 RVI (Dnr 110-2030/2017) Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 16 februari 2018 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Promemoria 2017-12-20 S2017/07480/FST Socialdepartementet Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sammanfattning... 2 1 Författningsförslag...

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-04 Socialförvaltningen 1 (5) Catrin Ullbrand Utredare Diarienummer 2011/SN 0047 005 Socialnämnden Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19)

Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Hansen Gro Datum 2016-08-17 Diarienummer KSN-2016-0878 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Barnkonventionen blir svensk lag (SOU 2016:19) Förslag till beslut

Läs mer

Tolkcentralen i Östergötland

Tolkcentralen i Östergötland Tolkcentralen i Östergötland Tillhandahåller tolk för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet eller röst-, tal- och språksvårigheter. Erbjuder psykosocialt och pedagogiskt stöd för döva Tolkcentralen

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41)

Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1420 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna (Ds 2016:41) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Helena Wallander Hälso- och sjukvårdsstrateg Helena.Wallander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-06 Dnr 1801991 1 (6) Remiss. Utveckling av verksamheter som bedrivs enligt lagen

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen

Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen PM 2008:166 RVII (Dnr 325-1006/2008) Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkandet Ansvarsfull hälso- och sjukvård (SOU 2013:44) (LS/1116/2013)

Svar på remiss av slutbetänkandet Ansvarsfull hälso- och sjukvård (SOU 2013:44) (LS/1116/2013) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2013-10-21 Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@jll.se Svar på remiss av slutbetänkandet Ansvarsfull hälso- och sjukvård (SOU 2013:44)

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Ändrade övergångsbestämmelser för den föreslagna lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-03-31 Handläggare: Joakim Olsson, 08 508 19 207 Pia Sundqvist, 08 508 18 161 Till

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (5) 2011-10-15 AdmD-277-2011 2011-05-27 S2011/4504/FST. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (5) 2011-10-15 AdmD-277-2011 2011-05-27 S2011/4504/FST. Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2011-10-15 AdmD-277-2011 Ert datum Ert diarienr 2011-05-27 S2011/4504/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende

Läs mer

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)

Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) 2009-10-19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Barnskyddsutredningens betänkande SoU 2009:68 Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) har tagit

Läs mer

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-01 DNR 1.6-0641/2011 Överenskommelse mellan SLL och kommunerna

Läs mer

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48)

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48) Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0570 Landstingsstyrelsen Yttrande över remiss - Patientrörlighet inom EES - vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18)

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Avdelningen egen regi Tjänsteutlåtande DNR1.5.1.-406/2014 Sida 1 (7) 2014-09-04 Handläggare Cecilia Schönewald Telefon: 08-508 14 061 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter till tolktjänst i arbetslivet

Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter till tolktjänst i arbetslivet Regeringsbeslut II:5 2 bilagor 2018-06-20 S2016/02162/FST (delvis) S2018/03797/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter.

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter. Sociala enheten Yttrande 2009-01-30 sid 1 (5) 700-28404-2008 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2015-06-16 Dnr.nr S2015/1547/FS Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem

Läs mer

Vård & Omsorgsberedningen Juni 2015 Särskilt yttrande 2

Vård & Omsorgsberedningen Juni 2015 Särskilt yttrande 2 Vård & Omsorgsberedningen Juni 2015 Särskilt yttrande 2 Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga STK 2015-632 I en remiss från Socialdepartementet föreslås att alla barn och

Läs mer

KS /2012 Remiss av Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

KS /2012 Remiss av Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.6-0379/2012 SID 1 (6) 2012-06-11 Handläggare: Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 156 Till Socialnämnden KS 001-833/2012

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Samordnad individuell plan, SIP

Samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan, SIP Viveca Axelsson Processledare Uppdrag Psykisk Hälsa SKL- Sveriges kommuner och Landsting Sollentuna kommun viveca.axelsson@sollentuna.se 073-9151048 Innehåll Syfte med SIP

Läs mer

Psykiatrin och lagen - Tvångsvård, straffansvar och samhällskydd (SOU 2012:17) Remiss från Socialdepartementet

Psykiatrin och lagen - Tvångsvård, straffansvar och samhällskydd (SOU 2012:17) Remiss från Socialdepartementet PM 2012:149 Rotel VII (Dnr 001-833/2012) Psykiatrin och lagen - Tvångsvård, straffansvar och samhällskydd (SOU 2012:17) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om tolkverksamheten för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade 2002 DHB, FSDB, HRF OCH SDR Vilken service kan landstingens tolkcentraler

Läs mer

Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer

Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer Nationellt samordnad tolktjänst för döva och hörselskadade personer 2017-02-13 Innehåll 1. Bakgrund... 2 1.1. Ansvar för att anlita tolk... 2 1.2. Syfte... 3 1.3. Organisation för arbetet... 3 2. Ökat

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

Reko Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling. Samordnad individuell plan, SIP

Reko Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling. Samordnad individuell plan, SIP Samordnad Individuell Plan, SIP Susanne Lundblad, Qulturum Marie Rahlén Altermark, Kommunal utveckling http://mc.jimi.nu/resejournal2.htm SIP på 3 minuter Om behov av samordning av insatser upptäcks tas

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4)

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Landstingsstyrelsen 1 (4) Socialdepartementet S2018/00641/FS Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Socialdepartementet har genom remiss bjudit in Stockholms läns landsting att

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N HANDLÄGGARE: AGNETA LUNDBERG LINDROTH OCH YLVA HEDÉN SID 1 (6) 2012-04-05 pm LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

Läs mer

YTTRANDE. På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43)

YTTRANDE. På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU 2017:43) YTTRANDE Dnr S2017/03349/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 26 oktober 2017 På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen (SOU

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017

Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017 PM 2017:248 RVIII+VI (Dnr 110-1315/2017) Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer