Komplettering av tillståndsansökan för vindkraftprojekt Gubbaberget (dnr )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komplettering av tillståndsansökan för vindkraftprojekt Gubbaberget (dnr )"

Transkript

1 Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen Härnösand E.ON Wind Sweden AB Malmö T Magnus Kullberg M magnus.kullberg@eon.com Besöksadress Carl Gustafs väg 1 Malmö Dnr: V Komplettering av tillståndsansökan för vindkraftprojekt Gubbaberget (dnr ) Med anledning av länsstyrelsens begäran om komplettering av tillståndsansökan, daterad , inkommer härmed E.ON Wind Sweden AB (E.ON Wind) med efterfrågad information. Under rubrikerna nedan besvaras frågorna i den ordning de anges i länsstyrelsens skrivelse. En kort sammanfattning av varje frågeställning ges i förekommande fall i kursiv text. 1. Komplettering av ansökan 1 a) Kringverksamheter Förtydliga om mobila betongstationer ska ingå i ansökan. Det är ännu ej bestämt om mobil betongstation kommer att krävas för, alternativt underlätta, byggnationen av fundament i det aktuella projektet. Det är dock sannolikt att betong kan komma att behöva tillverkas på plats varför E.ON Wind önskar inkludera en mobil betongstation i ansökan, som kringverksamhet. En betongstation producerar ca m 3 färdig betong per blandare och timme genom att ballast, cement och tillsatsmedel blandas. Den färdiga betongen transporteras vanligen från stationen med rotorbil till den plats där gjutning ska ske. Genom att ha möjlighet att placera en mobil Bankgiro: Org.Nr: Säte: Malmö 1 (16)

2 betongstation inom projektområdet ökas möjligheterna att optimera det totala transportflödet. Den miljöpåverkan som en mobil betongstation kan ge upphov till är utsläpp av tvättvatten, utsläpp av tillsatsmedel och buller. Tvättvattnet innehåller en blandning av betongrester (ballast, cement och tillsatsmedel), vilket ger ett högt ph. En sedimentationsdamm kommer att anläggas för att samla upp fint material och eventuellt oljespill (oljeavskiljare) innan dagvatten infiltrerar i marken. Bullret kommer att begränsas så att det inte ger upphov till en högre ekvivalent ljudnivå vid bostäder än - 60 db(a) dagtid på vardagar, - 50 db(a) kvälls- och nattetid på varddagar, - 50 db(a) dagtid på lördagar, söndagar och helgddagar samt - 45 db(a) övrig tid. Vidare kommer E.ON Wind att vidta följande skyddsåtgärder: Val av plats för den mobila betongstationen ska godkännas av tillsynsmyndigheten. Betongstationen kommer att placeras på hårdgjord yta som utformas så att eventuellt spill av kemiska produkter kan tas om hand och inte riskerar att förorena mark, ytvatten eller grundvatten. Jämför villkorsförslag 11. En sedimentationsdamm kommer att anläggas i anslutning till betongstationen för att ta hand om tvättvattnet. Dammens funktion kommer att kontrolleras regelbundet. Bottenslammet i sedimentationsdammen kommer att tas bort med grävmaskin eller slamsug när dammen är full, dvs. när genomströmningstiden är för kort för en effektiv uppsamling av suspenderat material. Det uppsamlade materialet kommer att kunna återföras till produktionen. Provtagningar av utgående vatten från sedimentationsdammen kommer att utföras för att följa upp funktionen i de fall tillsynsmyndigheten begär detta. Genom de föreslagna skyddsåtgärderna bedöms inte verksamheten ge upphov till någon negativ påverkan på eventuella närliggande vattendrag och grundvatten eller innebära några konsekvenser för människors hälsa eller miljön överlag. 2 (16)

3 1 b) Motivering av igångsättningstiden Yrkandet om en igångsättningstid på tio år ska motiveras. E.ON Wind har efter övervägande konstaterat att en så lång igångsättningstid som tio år sannolikt inte behövs. Sju år är dock en rimlig igångsättningstid med tanke på projektets storlek eftersom perioden ska rymma inte bara projektering och byggnation utan även finansiering, upphandling samt leveranstid för vindkraftverk m.m. Därtill även projektering, tillståndsprocess och byggnation av elnät. Med anledning av detta önskar E.ON Wind justera yrkandet enligt första strecksatsen i ansökan till: - bestämmer igångsättningstiden enligt 22 kap. 25 andra stycket miljöbalken till 7 år från lagakraftvunnet tillstånd, 1 c) Ytterligare kopior av ansökan inklusive bilagor Två pappersexemplar och två digitala exemplar av ansökan med bilagor bifogas denna komplettering. 2. Naturvärden 2 a) Hänsyn till rödlistade arter vid placering av vindkraftverk m.m. Redovisa vilken hänsyn som ska tas för att minimera påverkan på rödlistade arter vid placering av vindkraftverk, transformatorstationer och servicebyggnader. Förtydligande krävs också av vilka identifierade lokaler, innehållande rödlistade arter, som berörs. Pöyry SwedPower AB (Pöyry) har tagit fram en PM med kompletterande uppgifter om rödlistade arter och naturvärden, se bilaga B till denna komplettering. Sammantaget konstaterar Pöyry följande: SCA klass 3-objekt nr 113 innehållandes rödlistad lunglav berörs av placering av ett vindkraftverk samt dragning av en kortare sträcka ny väg, enligt den s.k. maxexempellayouten. 3 (16)

4 Objekt 18 och 20 (SCA klass 2) samt 105 och 133 (SCA klass 3) berörs av breddning av befintlig väg och ny väg planeras i anslutning till Objekt 19 med SCA klass 2. E.ON Wind anser att anläggande av ny väg inom SCA klass 2-objekt alltjämt bör tillåtas i enlighet med vad som anges i ansökan och MKB. Grunderna för detta utvecklas i punkt 2 d) nedan. De rödlistade arter som identifierats, såväl inom som utanför SCAklassade områden, motiverar dock skyddsåtgärder i syfte att begränsa påverkan. I första hand kommer lokaler med rödlistade arter att betraktas som mindre lämpliga för placering av verk, anläggande av ny väg samt breddning av befintlig väg, då den slutliga placeringen av vindkraftverk arbetas fram. Därmed kommer hänsyn kunna tas genom detaljjusteringar (exempelvis av det verk som i nuläget är placerat inom objekt nr 113) som stäms av med tillsynsmyndigheten, utan att fler regelrätta undantagsområden införs. Efter det att en slutlig placering fastställts kommer ytterligare hänsyn att tas inför byggnation genom markering av berörda lokaler så att lokalerna sparas, breddning av väg i huvudsak sker åt motsatt håll från lokalen samt att avverkning och andra ingrepp utförs sparsamt. Vad som anges om vindkraftverk ovan, kommer också att tillämpas i fråga om transformatorstationer och servicebyggnader. 2 b) Skyddsåtgärder för naturvärden Förtydliga vilka skyddsavstånd som ska hållas till förekommande naturvärden. E.ON Wind har inte för avsikt att tillämpa någon generell buffertzon till naturvärden utan direkta ingrepp kommer att undvikas i enlighet med vad som uppgetts i ansökan och MKB (samt kompletterande information i punkt 2 a) ovan). Detta innebär att åtgärder kan komma att företas dikt an ett visst naturvärde. Åtgärder såsom breddning och förstärkning av befintlig väg kommer dock att göras i riktning bort från naturvärdet. Vidare kommer markens lämplighet och byggtekniska frågor att spela en avgörande roll vid placering av vindkraftverk och närmare projektering av väg m.m. vilket i sig kommer att medföra att visst avstånd behöver hållas till exempelvis våtmarker. 4 (16)

5 Då anläggningsarbete utförs nära naturvärden kommer det aktuella objektet även att snitslas in för att förhindra att något arbete utförs inom detta av misstag. Resonemanget möjliggör för tillsynsmyndigheten att sätta ett behovsanpassat skyddsavstånd om något specifikt naturvärde lokalt kräver detta, vilket med fördel kan göras i samrådet som hålls när parklayouten fastställs. 2 c) Påverkan på nyckelbiotop Förtydliga och precisera den föreslagna vägdragningen förbi området vid Nordanbergsmyran som klassats som nyckelbiotop. Förtydliga vilken hänsyn som ska tas och vilka skyddsåtgärder som krävs för att undvika påverkan på nyckelbiotopen. Nyckelbiotopen utgör undantagsområde för både vindkraftverk och vägar och några ingrepp kommer följaktligen inte göras i den. Förtydligat kartmaterial finns i bilaga A till denna komplettering. Vid eventuellt nödvändiga arbeten nära nyckelbiotopen kommer motsvarande skyddsåtgärder som för naturvärden (se punkterna 2a) och 2b)) att tillämpas. Om våtmarksparti berörs så kommer de skyddsåtgärder som anges i 2 e) att tillämpas. 2 d) Dragning av ny väg genom SCA klass 2-objekt Motivera bättre varför det ska tillåtas att anlägga ny väg genom SCA klass 2-objekt. Att undanta samtliga naturvärden med SCA klass 2 innebär en allt för stor begränsning av hur vägar kan planeras inom området. Även om det i maxexempellayouten har varit möjligt att undvika den absoluta merparten av dessa värden (vilket är något som E.ON Wind eftersträvar) så kan den slutliga layouten kräva vissa ändringar av det planerade vägnätet. Enligt E.ON Winds bedömning är det då inte rimligt vare sig ur ekonomisk eller miljömässig synpunkt att undanta SCA klass 2-områden om det innebär längre vägsträckor i mark som förvisso inte naturvärdesklassats, men som ändå kan vara av visst värde. Det bör i stället vara tillräckligt med det hänsynstagande och de förebyggande åtgärder som kommer att aktualiseras i samband med samrådet med tillsynsmyndigheten, som föreslagits i ansökan (villkorsförslag 7). 5 (16)

6 2 e) Dragning av ny väg genom våtmark Påverkan på den våtmark, Mattesesmyran, i områdets södra del som berörs av ny vägdragning ska beskrivas. Precisera vilka skyddsåtgärder som ska vidtas för att minimera påverkan på hydrologi och naturvärden. Enligt naturvärdesbedömningen är Mattesesmyran VMI klass 3, ett större myrkomplex, vilket innebär en viss osäkerhet i fråga om hur stora delar av myren som är störd och till vilka delar den är opåverkad. Den föreslagna vägdragningen passerar genom den smala delen av myren. För att öka kunskapen om de lokala förhållandena där passagen av myren är tänkt föreslår E.ON Wind en riktad inventering omfattande passagen som slutligen kommer att beröras av vägen inklusive en buffertzon om 50 m. Inventeringen genomförs lämpligen inför anläggningsskedet så att resultatet av inventeringen kan beaktas vid val av slutlig vägsträckning och eventuella erforderliga hänsyns- och/eller skyddsåtgärder kan vidtas. De sistnämnda bör kunna diskuteras i samråd med tillsynsmyndigheten i anslutning till villkorsförslag punkt 7. För möjliga skyddsåtgärder, förutom att i första hand justera vägsträckningen, hänvisas till vad som redovisats i MKB:n, avsnitt Mark och vatten, sid Möjliga tekniska skyddsåtgärder har redovisats i MKB-bilaga 13 avsnitt 8.2, men vilken åtgärd som kan bli aktuell bör beslutas i ovan nämnda samråd. 3. Skyddsåtgärder för mark och vatten Beskriv vilka delavrinningsområden som bedöms som särskilt känsliga och där lagringsplatser för oljor och bränsle inte bör lokaliseras. Därtill ska exempel på lämpliga lagringsplatser pekas ut. De delavrinningsområden som bedöms som särskilt känsliga för lokalisering av lagringsplatser för oljor och bränsle är delavrinningsområdena 3 och 5, där avrinning från område 3 sker i riktning mot Hedsjöbäcken i sydväst respektive från område 5 via olika bäckar mot sjön Lill-Naggen österut. Övriga ej lämpade områden för lagringsplatser är de områden som anges som hydrologiskt känsliga områden enligt figur 17 i MKB-Bilaga 13. Sårbara områden är våtmarker, sumpskogar, områden kring hydrologiskt 6 (16)

7 viktiga bäckar, områden med avrinning mot naturområden med sårbar hydrologi samt områden med genomsläppliga jordarter. Exempel på lämpliga lagringsplatser är på någon av de tillfälliga upplagsplatserna alternativt på någon av montageytorna intill ett vindkraftverk. Den utvalda platsen väljs lämpligen med ett skyddsavstånd från de hydrologiskt känsliga områdena. Som lämpligt skyddsavstånd föreslås 200 meter om inte framtida mer detaljerade uppgifter om geohydrologin motiverar något annat. Vilken plats som väljs är beroende av den slutliga placeringen av vindkraftverk och utformningen av vägnätet. Oavsett vilken plats som väljs så kommer oljor och bränsle, liksom eventuella andra kemiska produkter, att hanteras och förvaras på ett sätt så att risken för läckage och spridning minimeras (d.v.s. i täta behållare, på underlag av resistent material, skyddat från nederbörd, skyddat från obehörig åtkomst samt med invallning eller motsvarande konstruktion). Saneringsutrustning kommer att finnas på platsen. 4. Specifika skyddsåtgärder för delavrinningsområden Precisera de specifika skyddsåtgärderna för delavrinningsområdena som anges på sidan 141 i MKB. Inom delavrinningsområde 3 hänvisas till föreslagna förebyggande skyddsåtgärder enligt MKB-bilaga 13 avsnitt 8, som i huvudsak innebär hänsynstagande vid framtagande av slutlig layout. Inom delavrinningsområde 5 hänvisas till föreslagna förebyggande skyddsåtgärder enligt MKB-bilaga 13 avsnitt 8.2, som i huvudsak innebär hänsynstagande vid framtagande av slutlig layout samt specifika skyddsåtgärder vid vägprojektering och byggande av väg. Därtill åtar sig E.ON Wind följande. Vid arbeten i nära anslutning till vattendrag kommer skyddsåtgärder att vidtas enligt nedan angiven rangordning i syfte att minska risken för grumling. Om en skyddsåtgärd inte visar sig vara praktiskt möjlig att genomföra kommer nästföljande åtgärd att prövas. Skyddsåtgärderna avses att vidtas under anläggningsskedet då risken för grumling är som störst. 7 (16)

8 1. Översilning av dagvatten från vägdiken i naturmark innan anslutning till vattendrag 2. Anläggande av sedimentationsdamm innan anslutning av vägdiken till vattendrag 3. Utplacering av halmbalar i vägdiken 4. Erosionsskydd av vägdiken Eftersom jordarterna inom Gubbaberget i huvudsak har låg genomsläpplighet innebärande långsam transport av föroreningar från eventuellt spill/utläckage anser inte E.ON Wind att ytterligare specifika skyddsåtgärder behöver preciseras. När det gäller den lilla del av avrinningsområdet som mynnar mot Tillammstjärns naturreservat är varken vindkraftverk eller vägar föreslagna i detta område (maxexempellayouten). E.ON Wind föreslår som skyddsåtgärd att området undantas från exploatering. 5. Inventering av vattentäkter Bolaget ska förtydliga om det åtar sig att inventera omkringliggande vattentäkter inför detaljprojekteringen. Eftersom SGU:s brunnsarkiv uppdateras av framförallt brunnsborrningsfirmor i samband med borrning av nya brunnar och därmed innehåller register av företrädesvis bergborrade brunnar är det troligt att det finns fler brunnar än vad som registrerats i arkivet. Dels vad gäller äldre brunnar och dels brunnar i de övre jordlagren saknas ofta i arkivet. E.ON Wind anser att verksamheten som bolaget söker tillstånd för inte i sig motiverar en brunnsinventering eftersom den inte avser tillståndspliktig vattenverksamhet. Anläggningsverksamheten i sig innehåller inte uppenbara arbetsmoment som riskerar att förorena grundvattnet. Risken föreligger framförallt vid olyckshändelser och där ställer E.ON Wind stora krav på entreprenörer vad gäller förebyggande åtgärder och agerande eller uppföljning om något oförutsett skulle inträffa som riskerar påverka ytvatten eller grundvatten. E.ON Wind uppfattar skrivningen i MKB:n som att det är lämpligt att föra en diskussion med tillsynsmyndigheten i frågan om det är så att den 8 (16)

9 ser ett behov av inventering av brunnar inom något specifikt känsligt område. E.ON Wind anser inte att det är identifierat något sådant känsligt område i anslutning till närbelägna bostäder. Kopplat till skrivningen på samma sida i MKB:n (sid.142) där det anges att jordarterna generellt har låg genomsläpplighet, torde innebära att eventuella spill/utläckage sprider sig långsamt genom jordlagren. Detta tolkar E.ON Wind som att det måste uppfattas som fullt tillräckligt att bolaget som skyddsåtgärd i anläggningsskedet har en fungerande plan för riskhantering. Sammanfattningsvis åtar sig E.ON Wind att inventera omkringliggande vattentäkter endast om tillsynsmyndigheten anser det motiverat. Samråd i frågan kan lämpligen ske i anslutning till att parkutformningen fastställs. 6. Avstånd till naturreservat Lill-Naggen Undersök och redovisa möjligheterna för alternativ vägdragning till de vindkraftverk som är belägna närmast norr om naturreservatet Lill- Naggen. Syftet ska vara att öka avståndet mellan väg och reservatsgräns. Ett möjligt alternativ är att inte bygga någon ny väg mellan vindkraftverk 42 och den befintliga väg som löper längs sjön Lillnaggens norrsida (se figur 1 nedan för orientering). Istället kan befintlig tillfartsväg i nordsydlig riktning förbi Välsemyran användas för att nå vindkraftverk 43, 44, 45 och 46. På så sätt kan avståndet mellan väg och reservatsgräns ökas, utan några större tekniska eller ekonomiska eftergifter eftersom ett stycke nyanlagd väg utgår till förmån för befintlig väg, som förvisso är längre, men där ingreppet begränsas till breddning och förstärkning. 9 (16)

10 Figur 1. Utsnitt ur karta över delområde Kompletterande inventering av örn Bolaget ska låta genomföra en kompletterande inventering av kungsörn. 1 Två kompletterande inventeringar av örn har utförts, den första i form av fältstudier under februari och mars Dessa fältstudier har gjorts av naturvårdskonsulten Enetjärn Natur AB i tät kontakt med lokal ornitologisk expertis (Kungsörnsgrupperna i Västernorrlands län respektive Gävleborgs län). Inventeringsrapporten (se bilaga C) konstaterar att ett kungsörnspar har sitt revir inom utredningsområdet. Det finns dock ingen känd häckningsplats. Enligt Kungsörnsgruppen har örnarna tidigare haft ett bo i området som blåst ner för ett antal år sedan. Efter det har Kungsörnsgruppen byggt ett nytt bo på samma plats. Örnarna har varit och byggt på det nya boet men det finns inga uppgifter på att de nyttjat boet för häckning. 1 För närmare specificering av inventeringen, se länsstyrelsens beslut om komplettering sid (16)

11 Mot bakgrund av dessa uppgifter samt de observationer som gjorts under inventeringen bedömer Enetjärn Natur att det är troligt att örnparet har en alternativ boplats, i eller i nära anslutning till utredningsområdet. Det bedöms även som möjligt att de kan komma att använda det återuppbyggda boet, inom området, för häckning i framtiden. För att ytterligare klarlägga om det finns ett aktivt bo i området har E.ON Wind därefter låtit utföra en andra inventering i juni månad 2014 med fokus på att identifiera eventuella kungsörnsbon. Inventeringen har utförts av medlemmar i Medelpads ornitologiska förening med hjälp av helikopter och GPS. Rapporten från inventeringen, som även omfattar två projekt som planeras på andra platser och av andra aktörer än E.ON Wind, finns i sin helhet i bilaga D. Av rapporten framgår att inga nya boplatser för kungsörn kunde hittas vid inventeringstillfället. Någon alternativ boplats inom området, som Enetjärn Natur nämnt i sitt resonemang, tycks alltså inte finnas. Det sedan tidigare kända boet har heller inte använts för häckning under Det har, enligt Kungsörnsgruppen, de facto inte förekommit någon lyckad häckning i området sedan reviret lokaliserades av ornitologer för 6-7 år sedan. Enligt E.ON Winds bedömning tyder detta på att det kungsörnspar som hävdar revir i trakten inte är produktivt och/eller att boplatsen inom projektområdet är mindre lämplig för häckning. Sveriges Ornitologiska Förening rekommenderar att ett avstånd om minst 3 km ska finnas från vindkraftverk till närmaste boplats för kungsörn medan praxis i vindkraftsammanhang (Mark- och miljödomstolens dom i mål nr M ) anger 2 km. Oavsett vilken buffertzon som appliceras så finns det indikationer på att närmaste möjliga boplats är lokaliserad på ett längre avstånd från projektet än dessa 2-3 km (enligt muntliga uppgifter från Enetjärn Natur och Kungsörnsgruppen). Sammanfattningsvis konstaterar E.ON Wind å ena sidan att området inte är så oproblematiskt ur kungsörnssynpunkt som den första projektinventeringen från 2012 tydde på. Det är, mot bakgrund av information som samlats in under 2014, å andra sidan inte heller av sådan stor betydelse för kungsörn att tillstånd inte kan meddelas för projektet. Skadeförebyggande åtgärder bör dock tillämpas för att begränsa påverkan på arten eventuellt i kombination med kompensationsåtgärder. E.ON Wind åtar sig därför, som utgångspunkt, att inte etablera vind- 11 (16)

12 kraftverk inom en buffertzon om 2 km från aktivt kungsörnsbo. Därutöver utformas lämpligen ett kontrollprogram som förutom uppföljning även kan omfatta etablering alternativt förstärkning av boplatser på behörigt avstånd från vindkraftsetableringen. 8. Flygstråk för smålom Flygstråk för smålom i förhållande till projektområdet ska redovisas. Konsekvenserna för smålom ska beskrivas och vid behov ska skyddsåtgärder föreslås för att minimera påverkan. Naturvårdskonsulten GrouseExpedition, som gjort fågel- och fladdermusinventeringarna som bifogats projektets MKB, har på uppdrag av E.ON Wind gjort en fördjupad bedömning av påverkan på smålom och lämplig skyddsåtgärd. Detta redovisas i en fristående rapport, se bilaga E. Rapportens slutsats är att inga smålomspar häckar inom projektområdet och närmaste kända häckning är knuten till en tjärn som ligger på så pass långt avstånd att någon skyddszon, med hänsyn till flygstråk, ej behövs. 9. Rennäring 9 a) Handlingarna ska kompletteras med en redovisning och bedömning av kumulativ påverkan på renskötseln för berörd sameby. I bedömningen ska närliggande planerade och tillståndsgivna vindkraftprojekt beaktas. E.ON Wind har låtit en konsult inom rennäringsfrågor ta fram en rennäringsanalys för det aktuella projektet, som även behandlar kumulativ påverkan. Rapporten tar hänsyn inte bara till andra vindkraftanläggningar utan även den övergripande påverkan på Jijnjevaerie samebys renskötsel som skogsbruk och andra exploateringar samt rovdjur förmodas ge upphov till. Vidare utgår bedömningen från ett antagande om att en undvikelsezon om 5 km kan komma att uppstå kring Gubbabergets vindkraftpark, liksom kring närliggande vindkraftanläggningar. Det kan enligt E.ON Wind ifrågasättas om en så stor undvikelsezon faktiskt kan förväntas uppstå under driftsfasen. Kunskapsläget är fortfarande bristfälligt i detta avseende. 12 (16)

13 Gubbaberget och de två närliggande projekt som planeras av E.ON Wind (Björnberget och Bäråsen) ger tillsammans inte upphov till några kumulativa negativa effekter vad beträffar rennäring eftersom området de ligger i inte har nyttjats av samebyn i modern tid. En stor del av Gubbabergets projektområde ligger dessutom helt utanför Jijnjevaerie samebys renskötselmarker. Inom samebyns gränser har dock området en strategisk betydelse i årscykeln som reservbetesmark under vinterperioden november februari och i den mån andra, ur rennäringssynpunkt bättre, områden påverkas negativt av olika typer av exploateringar kan (en del av) Gubbaberget behöva tas i anspråk under denna period. Rapportens slutsats blir därför att de kumulativa konsekvenserna bedöms som måttliga både under anläggningsfas och driftfas. Rennäringsanalysen finns i sin helhet i bilaga F. 10 b) Bolaget ska ange vilka skyddsåtgärder som kan vidtas för att minska påverkan på rennäringen för det fall det blir aktuellt att bedriva renskötsel i området i framtiden. E.ON Wind anser att skyddsåtgärderna ska kunna anpassas efter i vilken utsträckning området faktiskt används av samebyn. E.ON Wind anser vidare att skyddsåtgärderna enbart ska tillämpas i den mån de berör Västernorrlands län eftersom samebyn inte gör anspråk på områden i Gävleborgs län. Mot bakgrund av rennäringsanalysens slutsatser och resonemanget i punkt 9 a) föreslår E.ON Wind följande hänsyn och skyddsåtgärder: Anläggningsarbeten som kan påverka rennäringen negativt ska så långt det är möjligt undvikas under vinterbetessäsongen, för det fall samebyn nyttjar det aktuella parkområdet för renbete den aktuella perioden. Årligen, minst två månader innan vinterbetesperiodens början, ska samråd hållas med berörd sameby och tillsynsmyndigheten avseende planering av byggnation, service och reparation vid vindkraftparken för att underlätta samebyns planering och därmed minimera störningen på rennäringen. Inför perioder när rennäring bedrivs i området ska Bolaget redovisa för berörd sameby och tillsynsmyndigheten vilka försiktighetsåtgärder man avser att vidta i syfte att minimera störningarna för samebyns verksamhet i området. Under driftskedet ska kommunikation ske med samebyn för att om 13 (16)

14 möjligt planera plogning av vägar alternativt undanta plogning så att flyttning av renar underlättas. Vid anläggningsarbetet ska vegetationsskiktet sparas så långt möjligt för att minimera förlusten av renbete. 10. Arkeologisk utredning Denna kompletteringspunkt har utgått enligt meddelande från Länsstyrelsen, Frida Gavelin, per e-post den 22 april Motivering till föreslaget verksamhetsområde Bolaget ska motivera den del av verksamhetsområdet som ligger utanför det områden som Ljusdals kommun i översiktsplan pekat ut som lämpligt för etablering av vindkraft. De lämpliga vindkraftsområden som Ljusdals kommun har pekat ut i sin vindkraftsplan har främst avgränsats utifrån teoretisk vindpotential, avstånd till bebyggelse samt med hänsyn till att de inte ska inkräkta på skyddade områden och riksintressen m.m. enligt miljöbalken. E.ON Wind bedömer att vindpotentialen är mycket god inom ett större område än det som Ljusdals kommun pekat ut. Detta är främsta anledningen till hur projektområdet utformats och något som också successivt bekräftas genom fysiska mätningar på plats. Utöver detta har E.ON Wind gjort mer noggranna studier av motstående intressen än vad som gjorts i Ljusdals kommuns vindkraftsplan. I det arbetet har E.ON Wind inte funnit något som motiverar en snävare avgränsning av projektområdet. I stället handlar det om att visa hänsyn vid enskilda vindkraftverks placering. Projektområdet är huvudsakligen lokaliserat inom området som benämns Brännberget-Naggen i kommunens plan. Endast 4 vindkraftverk av totalt ansökta 46 enligt den s.k. maxexempellayouten är placerade utanför det lämpliga området. Även om kommunen enligt planen, samt yttrande till länsstyrelsen den 13 november 2013, ska vara restriktiv mot ansökningar som sker utanför utpekade områden så är det alltså fråga om ett förhållandevis litet avsteg. 14 (16)

15

16 BILAGOR: A. Kartmaterial sammanfattande karta med vindkraftverk och intresseområden m.m. samt två delområdeskartor B. Pöyry SwedPower AB, Gubbaberget komplettering avseende rödlistade arter, C. Enetjärn Natur AB, Kungsörnsinventering Gubbaberget Planerad vindkraft i Västernorrlands och Gävleborgs län, (SEKRETESS) D. Peter Nilsson m.fl., Kungsörnsinventering för planerad vindkraft vid Gubbaberget, Storflötten och Björnsjöbodarna, 2014 E. GrouseExpeditions kompetenskärnan, Kortrapport rörande smålom vid Gubbaberget, F. WSP Samhällsbyggnad. Rennäringsanalys vindkraftpark Gubbaberget, (16)

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand Tillsänds även för kännedom via e-post: Länsstyrelsen Gävleborg Ljusdals kommun Ånge kommun E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun Länsstyrelsen i Dalarnas Län Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5404-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Gubbaberget, Ljusdals kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Björnberget komplettering avseende rödlistade arter

Björnberget komplettering avseende rödlistade arter Björnberget komplettering avseende rödlistade arter Pöyry SwedPower AB Box 24015, (Valhallavägen 211) 104 50 Stockholm Org.nr: 556850-0515 Tel +46 (0) 10 474 0000 Fax +46 (0) 10 474 0999 www.poyry.com

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Komplettering av tillståndsansökan för vindkraftprojekt Björnberget (dnr )

Komplettering av tillståndsansökan för vindkraftprojekt Björnberget (dnr ) Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö T 040-25 50 00 www.eon.se Magnus Kullberg M 0703-95 09 80 magnus.kullberg@eon.com Besöksadress

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor!

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor! Fågel- samt fladdermusinventering Grouse Expeditions har på uppdrag av Bergvik Skog genomfört en inventering samt sammanställt känd information om förekomsten av örn i Hälsingeskogen. En spelflyktsinventering

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

HYDROLOGISK UTVÄRDERING GRÖNHULT STORE MOSSE 2013-09-12

HYDROLOGISK UTVÄRDERING GRÖNHULT STORE MOSSE 2013-09-12 HYDROLOGISK UTVÄRDERING GRÖNHULT STORE MOSSE 2013-09-12 Klient Rubrik Projekt Vattenfall Vindkraft AB, Anders Jansson Hydrologisk utvärdering, Grönhult, Store Mosse Grönhult Vindkraftpark Projektnr. 8H50080.120

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning.

Miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning Beslutsunderlag för länsstyrelsen Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva direkta

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2018-03-15 Blad 1 A() Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.25 Sammanträde 11.25 11.45 Lars Andreasson, (S), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Samrådsyttrande över Vindpark Marviken

Samrådsyttrande över Vindpark Marviken Kolmårdsvind c/o Alf Gustafsson Älgstorp 1 618 92 Kolmården Norrköping 2015-03-10 Samrådsyttrande över Vindpark Marviken Samrådstiden var mycket kort, under senare delen av januari 2015. Naturskyddsföreningen

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08 Vindkraftsprojekt Brattmyrliden Samrådsunderlag samråd med allmänhet Dnr: V-1105-08 Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING... 5 3.1 Vindkraftverk... 5 3.2 Tillfartsvägar... 5 3.3

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Natura 2000 och artskyddsfrågor TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Natura 2000 och artskyddsfrågor Natura 2000 och artskyddsfrågor, disposition Aktuella bilagor Aktuellt tillåtlighetsvillkor MKB-processen Översikt aktuellt arbetsområde

Läs mer

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M 4641-18 Med hänvisning till Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s ( Vattenfall ) överklagande

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun. Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref:

Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun. Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref: Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref: 02322-001693 Revision History Issue Date Author Nature And Location Of Change

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell

vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell Bliekevare vindkraftspark i Dorotea kommun. Foto: Åsa Laurell Fallgropar i MKB vid tillståndsansökan för vindkraft Sammanställt av Åsa Laurell FÖRST BERÖM! --- Rundringning g bland länen (Jämtland, Skåne,

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

MKB-BILAGA 2. Vindkraftprojekt Björnberget Miljökonsekvensbeskrivning för tillståndsansökan. Kartor

MKB-BILAGA 2. Vindkraftprojekt Björnberget Miljökonsekvensbeskrivning för tillståndsansökan. Kartor MKB-BILAGA Vindkraftprojekt Miljökonsekvensbeskrivning för tillståndsansökan Kartor Östra Göransåsen RI Naturvård Natura Naturreservat Naturvårdsobjekt lst Julenåsängen Eventuellt aktuella för naturskydd

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar 1/5 2015-01-20 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 STOCKHOLM Ert dnr: 5511-10704-2013 Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar Naturskyddsföreningen Gotland överklagar

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Planförslag Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Planförslag Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys Bilaga 2: Områdesbeskrivningar

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög.

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög. Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Beslutsunderlag för lst Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kompletterande handlingar till följande ärenden: 8 Kommunstyrelsens ekonomiska månadsrapport efter november 2015 24 Länsstyrelsen i Kronobergs läns remiss

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner Yttrande Datum 2012-09-19 Ärendebeteckning 551-3619-2012 Arkivbeteckning 2400-51-128 1(4) Nordisk Vindkraft AB Sanna Lindqvist Sanna.Lindqvist@nordiskvindkraft.se Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen GUBBABERGET VINDKRAFTANLÄGGNING ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN JULI 2013 Sökande: E.ON Vind Sverige AB, 556294-9817 205 09 MALMÖ

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m.

Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. Länsstyrelsen Östergötland Miljöprövningsdelegationen 581 86 Linköping Dnr. 551-1650-13. Vindpark Hultema i Motala AB; nu fråga om bemötande av yttranden, justering av yrkande m.m. I egenskap av ombud

Läs mer

KOMPLETTERING TVÅ AV KONCESSIONSANSÖKAN

KOMPLETTERING TVÅ AV KONCESSIONSANSÖKAN KOMPLETTERING TVÅ AV KONCESSIONSANSÖKAN Komplettering två av ansökan efter begäran från Energimarknadsinspektionen Diarienr: 2008-100230, daterat: 2017-10-04 avseende koncessionsansökan för linje för delar

Läs mer

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER 2013-12-17 BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten Hälsingeskogen Innehåll 2 1 RESTRIKTIONSOMRÅDEN OCH BEFINTLIG VÄG 4 2 OMRÅDE 1 5 2.1 Beskrivning

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Bilaga 3: Miljökonsekvensbeskrivning Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Planförslag Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys Bilaga

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

DOM 2014-03-04 meddelad i Växjö

DOM 2014-03-04 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-03-04 meddelad i Växjö Mål nr M 3071-13 KLAGANDE RM Wind AB c/o Ingrid Nordborg Bottorp 140 388 94 Vassmolösa MOTPART Länsstyrelsen i Kalmar län 391

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 3 ARBETE I YTVATTEN TMALL 0141 Presentation v 1.0 Arbeten i ytvatten Översikt 2, disposition

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation

Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation 2014 10 14 Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation Hänvisar till ritning bilagd detta PM, VAD ledningar Nationalarena daterad 2013 02

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun Sida 2 av 14 Stentjärnåsen Vindkraft AB avser att, enligt miljöbalken och plan- och bygglagen, anmäla, respektive söka bygglov för uppförande av 3 vindkraftverk på fastigheterna Funäsdalen 70:8 och Tännäs

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parkerna: Stamåsen Bodhögarna

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer