Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 KALLELSE 1 (11) Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 22 februari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice ordförande Magnus Johansson (S) 2:e vice ordförande Andreas Akterhag (L) Lena Söderberg (S) Camilla Bohm Coleman (C) Jesper Songer (KD) Rodrigo Romo (M) Thomas Frisk (M) Tomas Brun (SD) Malin Kauranen (S) Susanne Jörgensen (S) Joakim Mukuasa (S) Indi Persson (C) Hanna Dönsberg (MP) Anette Hult (M) Gustaf Ling (M) Satu Andersson (L) Janeth Persson (SD)

2 (11) 1 Dnr NF Protokolljustering utser 1. Thomas Frisk (M) eller 2. Tomas Brun (SD) att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 2 Dnr NF Anmälan av extra ärenden 3 Dnr NF Fastställande av föredragningslista fastställer föredragningslistan samt beslutar att ärende 1-12 behandlas på den öppna delen av sammanträdet. 4 Dnr NF Anmälan av handlingar tar del av postlistan ( ), inkomna domar samt övrig information och lägger dem till handlingarna. 5 Dnr NF Anmälan av delegationsbeslut tar del av beslut som fattats med stöd av nämndens delegationsordning och lägger dem till handlingarna. 1. Arbetsutskottets beslut enligt protokoll 8 februari Tjänstemannabeslut inom Nämnden för personer med funktionsnedsättnings ansvarområde 3. Tjänstemannabeslut i individärenden (LSS, SoL och bostadsanpassningsbidrag)

3 (11) 6 Dnr NF Information - Månadsstatistik tar del av månadsstatistiken och lägger dem till handlingarna. 7 Dnr NF 2016/ Inrättande av bostad med särskild service enligt LSS beslutar: - Inrätta bostad med särskild service enligt, LSS, på Emausgatan. - Västerås stad Vård och Omsorg, ges uppdrag att driva Emausgatans gruppbostad från och med till och med Emausgatans boendestöd Ekonomiska förening behåller ersättning under tiden , motsvarande den som gällt till och med En ekonomisk förening startade som ett kooperativ 1997, utifrån ett föräldrainitiativ med fem boende flyttades verksamheten till Emausgatan, där boendet anpassades som en gruppbostad, med egna fullvärdiga lägenheter och gemensamma utrymmen. Verksamheten drevs de första åren med föreningsbidrag, därefter från , som boendestöd och hemtjänst enligt Lag om valfrihetssystem, LOV. Emausgatans Ekonomiska förening har meddelat att de inte har möjlighet att utföra hemtjänst/hemsjukvård enligt de nya regler som gäller från den 1 mars De personer som bor på Emausgatan tillhör personkrets enligt LSS. Deras behov av stöd i sitt boende har förändrats under åren, alla har ett tillsynsbehov och behöver därför närhet till personal alla dygnets timmar. Biståndshandläggare har bedömt att personerna har rätt till bostad med särskild service enligt LSS.

4 (11) För att uppnå kontinuitet och behålla god kvalité, är det bästa alternativet att personerna ges möjlighet att bo kvar i sin nuvarande bostad. Bedömning har gjorts av sociala nämndernas förvaltning och fastighetsförvaltningen, att det är möjligt att inrätta bostad med särskild service i befintliga lokaler på Emausgatan. Direktbeställning kan endast ges till egenregin, Västerås stad Vård och Omsorg. Upphandling är inte möjlig att genomföra på kort tid. För att förändringen ska kunna genomföras på ett så bra sätt som möjligt för de boende, bör Emausgatans boendestöd Ekonomisk förening få möjlighet till samma ersättning under mars och april 2017, som de fått till och med Dnr NF 2016/ Ersättning för avböjda besök till leverantörer av boendestöd godkänner rapporten Förvaltningen har utrett ett nämndinitiativ från Liberalerna och Moderaterna i nämnden för personer med funktionsnedsättning angående de av nämnden beslutade förändringarna kring ersättningen för avböjda besök till leverantörerna av boendestöd. Förvaltningen har fått i uppdrag att: genomföra en risk- och konsekvensanalys av beslutet. Den ska ske i dialog med samtliga leverantörer och redovisas för nämnden innan beslutet börjar gälla genomföra en grundlig kartläggning av antalet avböjda besök hos samtliga leverantörer av boendestöd. genomföra en enklare undersökning (enkät alternativt samtal/intervjuer) med målgruppen boendestöd för att utreda vilka faktorer som kan påverka att den enskilde avböjer boendestöd. därefter föra en dialog med utförarna om undersökningens resultat för att säkerställa att insatsen boendestöd kommer målgruppen tillgodo i största möjliga mån.

5 (11) Förvaltningen har i föreliggande skrivelse beskrivit det arbete som bedrivits kring ovanstående att-satser. 9 Dnr NF 2016/ Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag godkänner riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. Äldrenämnden och nämnden för personer med funktionsnedsättning ansvarar för handläggningen av bostadsanpassningsbidrag i Västerås stad. Lagen om bostadsanpassningsbidrags syfte är att genom bidrag till anpassning av bostäder ge personer med funktionshinder möjlighet till ett självständigt liv i eget boende. Syftet med riktlinjerna är att skapa ett enhetligt synsätt vid bedömningar och att medborgarnas ansökningar ska behandlas lika och att omfattning bedöms på samma sätt oavsett handläggare. Riktlinjerna utgår från lagen om bostadsanpassningsbidrag och förhåller sig till aktuell rättspraxis, förarbeten till gällande lagar och bindande föreskrifter från Boverket. Riktlinjerna är vägledande och gäller aldrig utan undantagen helhetsbedömning av den enskildes totala situation måste alltid göras i varje enskilt fall. 10 Dnr NF 2017/ Redovisning av hälso- och sjukvård 2016 godkänner rapporten om den samlade redovisningen av hälso- och sjukvård för Hälso- och sjukvårdsindikatorer inklusive handlingsplaner följs upp två gånger per år. I bifogad rapport med bilagor redovisas resultatet för Avvikelser och identifierade risker redovisas för nio olika indikatorer; fall, trycksår, undernäring, munhälsa, kommunikation och information, fördröjd, utebliven eller felaktigt utförd vård och behandling, infektioner och smittspridning och medicintekniska produkter. Dessutom redovisas klagomål och synpunkter på vård och behandling, allvarliga händelser och lex Mariaanmälningar, antal avlidna på enheten under året och om de blivit registrerade i palliativregistret samt uppföljning av verktyget Tidiga tecken. Ett stort antal avvikelser redovisas, framför allt inom områdena fall och läkemedel, samt identifierade munhälsorisker. Om möjligt jämförs redovisningen med relevanta kvalitetsregister. Syftet med uppföljningen är främst att vara ett stöd till verksamheterna i deras systematiska förbättringsarbete och därför görs också en uppföljning

6 (11) av de handlingsplaner som verksamheterna redovisat inför året om sitt förbättringsarbete avseende patientsäkerhet. Vad gäller handlingsplanerna finns ett klart utvecklingsbehov, det är svårt att läsa ut systematiken och i många planer saknas det beskrivning av metoder och aktiviteter. Arbetet ska ses som långsiktigt, efter enbart två års redovisningar är det ännu för tidigt att utläsa några trender eller göra några mer konkreta analyser. Det finns fortfarande en stor osäkerhet i redovisat material. Materialet ska i första hand användas i de enskilda verksamheterna för kontinuerlig uppföljning och stöd i förbättringsarbetet. 11 Dnr NF 2017/ Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde 2016 beslutar godkänna rapport med redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Nämnden har sedan flera år tillbaka tagit del av sammanställningar över antal och typ av klagomål och synpunkter respektive lex Sarah-ärenden beslutade nämnden att förvaltningen skulle sammanställa alla avvikelser halvårsvis samt att dessa avvikelsetyper skulle analyseras tillsammans för att ge en bättre överblick av vad avvikelserna inom socialtjänstens myndighetsutövning och utförd vård och omsorg handlar om. Under 2015 genomfördes dessa halvårsredovisningar i fyra separata dokument. Utöver detta upprättades en sammanställning och analys av det systematiska kvalitetsarbetet enligt SOSFS 2011:9 gällande myndighetsutövningen för IFN vilken innehöll samtliga avvikelser och även ledningssystem, egenkontroller samt tillsyner från IVO och JO. Samtliga fem dokument hade i stort sett samma innehåll har en halvårssammanställning för avvikelser i form av klagomål och synpunkter samt en halvårssammanställning för lex Sarah upprättats och redovisats för IFN. Inför helårsredovisningen av avvikelser samt helårssammanställningen av det systematiska kvalitetsarbetet har en revidering av tillvägagångssättet för redovisningen gjorts. Helårsredovisning 2016 av samtliga avvikelser och redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2016 görs i en rapport med hänvisning till att arbetet med redovisningen då blir mer effektiv samt att innehållet i redovisningen blir tydligare och enklare att följa. I sammanställningen görs separata analyser av varje område med hänvisning till att de båda avvikelsetyperna och det som framkommit vid egenkontroller är av så olika karaktär att en gemensam analys inte ger en tydlig bild av vad som framkommit.

7 (11) 12 Dnr NF 2016/ Kunskapssatsning i äldre- och funktionshindersområdet 2016 godkänner redovisningen av stimulansmedlen för kunskapssatsning inom äldre- och funktionshinderområdet Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2016 fördela stimulansmedel till kommuner för att ge verksamheter inom äldre- och funktionshinderområdet bättre förutsättningar att öka kunskaperna genom olika komptensutvecklingsinsatser. Stimulansmedlen får användas för kompetenshöjande och kompetensutvecklande insatser för baspersonal inklusive handläggare inom myndighetsutövningen. Medlen kan användas till och med den 31 december Socialstyrelsen har bifogat en förteckning över rekommenderade kurser för baspersonal inom vård- och omsorgsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet och för specifika områden inom myndighetsutövningen. Västerås erhåller totalt kr. Denna summa fördelades i förhållande till respektive nämnds budgetomslutning enligt följande: kronor motsvarande 35 %. Äldrenämnden kronor, motsvarande 65 %. Redovisning Återrapportering till Socialstyrelsen ska ske senast den 25 januari Sociala nämndernas förvaltning har begärt in redovisning från biståndsenheterna, demensteamet samt respektive utförare som fått möjlighet att använda stimulansmedel för kunskapssatsningen. s pott kronor fördelades enligt följande: kr Kompetensutveckling/stöd/handledning för handläggare inom myndighetsutövningen kr - Riktas till utförarna som utifrån anvisningarna själva avgör behoven av kompetensutveckling hos medarbetarna, ansvarar för utbildningarnas genomförande samt redovisar hur medlen använts till Sociala nämndernas förvaltning. Socialstyrelsen förteckning över rekommenderade kurser är i överensstämmelse med kompetenskraven enligt SOFS 2014:2. Inom nämnden för personer med funktionsnedsättning har kronor använts av biståndsenheten och utförare. Äldrenämndens pott på kronor fördelades enligt följande: kr Demensteamets (Sociala nämndernas förvaltning) utbildningar för baspersonal hos leverantörerna inom demensområdet, specifikt gällande

8 (11) BPSD-registret och Tidiga tecken. Omfattar även medarbetare som verkar inom området funktionsnedsättning kr Kompetensutveckling/stöd/handledning för handläggare inom myndighetsutövningen kr Riktas till utförarna som utifrån anvisningarna själva avgör behoven av kompetensutveckling hos medarbetarna, ansvarar för utbildningarnas genomförande samt redovisar hur medlen använts till Sociala nämndernas förvaltning. Inom äldrenämndens verksamhetsområde har endast kronor använts. Av den redovisning som inkommit framgår att det är utförare som använt medlen. Sammantaget för de båda nämnderna har kronor använts, vilket redovisats till Socialstyrelsen. Återstående medel kronor kommer att återbetalas. Antal personer inom funktionshinderomsorgen som deltagit är 107, varav 97 kvinnor. Inom äldreomsorgen har 190 personer, varav 181 kvinnor, fått del av satsningen. Flertalet som deltagit i satsningen är undersköterskor, vårdbiträden, vårdare, personliga assistenter och motsvarande, 224 personer, varav 209 kvinnor. Därutöver har 22 handläggare, alla kvinnor, och sjuksköterskor/arbetsterapeuter/fysioterapeuter, 51 personer, varav 47 kvinnor deltagit. Satsningar har skett inom många olika områden. Som exempel kan nämnas kurser inom vård- och omsorgsprogrammet, e-utbildning social dokumentation, sårvårdsbehandling, våld i nära relationer, kunskapsseminarium autismspektrum, bemötandefrågor, fördjupning inom psykiatri, utbildning i LSS-lagstiftning samt handledning. Dessutom har medarbetare genomfört ett antal betygsgrundande gymnasiekurser ur Vårdoch omsorgsprogrammet.. 13 Dnr NF 2017/ Verksamhetsberättelse Nämnden för personer med funktionsnedsättning 2016 godkänner verksamhetsberättelsen Budgetavvikelsen 2016 var totalt -5,3 mnkr. De främsta orsakerna till underskottet är följande. Fler med personlig assistans (-6,7 mnkr) och ökat antal köpta platser för barn och ungdom (-3,2 mnkr). Färre utförda boendestödstimmar har inneburit

9 (11) lägre kostnad än budgeterat (+2,0 mnkr). Personlig assistans: Budgetavvikelsen och kostnadsökningen jämfört med 2015 beror dels på att antalet personer ökar, dels på att antalet timmar per person har ökat. Det är den kommunala delen som står för ökningen vilken består av assistans i avvaktan på beslut från försäkringskassan, tillfälliga utökningar, domar samt nya beslut. Köpta platser barn och ungdom: Antalet köpta platser har blivit marginellt fler. Budgetavvikelsen och kostnadsökningen beror i stället på att andelen kostsamma placeringar ökat. Boendestöd: Nettokostnaden har jämfört med 2015 minskat med 1,5 mnkr (4,7 %) från 32,9 till 31,4 mnkr. Det tydliga trendbrottet under 2016 är en följd av ett åtgärdsprogram beslutat av nämnden. Planering och budget för 2017 bygger på en fortsatt minskning av antalet utförda timmar, dock inte i samma takt som under Dnr NF 2016/ Klimatprogram för Västerås stad godkänner förslaget till yttrande och överlämnar detta till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Nämnden för personer med funktionsnedsättning över Klimatprogram Klimatförändringarna antas blir allt påtagligare i framtiden, kraftigare nederbörd med påföljande översvämningar samt längre ihållande värmeböljor. För en hållbar stadsutveckling har utformningen av miljön stor betydelse. Förutom en väl fungerande bostadsmarknad, bra kommunikationer, IT/bredbandstäckning och högkvalitativa kommunala tjänster är viktigt med exempelvis ren luft, rent vatten och lättillgängliga grönområden och parker. Urbana grönområden fångar upp regn och kyler på så sätt ner temperaturen. Inte minst gäller detta Västerås där den centrala delen av staden blir allt mer tätbebyggd.

10 (11) 15 Dnr NF 2016/ Program för digital förnyelse godkänner förvaltningens förslag till yttrande och överlämnar det till kommunstyrelsen. Programmet för digital förnyelse syftar till att tydliggöra förhållningssätt, principer och inriktningsmål för stadens arbete för att öka organsiationens förmåga att uppnå kommunfullmäktiges mål och Vision Målet med digital förnyelse är att möjliggöra utvecklad service för västeråsaren och skapa effektivitet i verksamheterna. Flera av de målområden som tas upp i programmet är områden som sociala nämndernas förvaltning arbetar med. När det gäller den halvårsvisa uppföljningen saknar förvaltningen indikatorer att följa upp målen mot. Mycket händer inom socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller digitalisering. Det sociala nämndernas förvaltning ser, är ett behov av en stadsövergripande plan som konkret beskriver hur den nödvändiga infrastrukturen för det fortsatta digitaliseringsarbetet ska utvecklas. I det ingår framför allt en planering för utbyggnad av statsnätet (fiber). Sociala nämndernas förvaltning ser också ett tydligt behov av att vi och andra förvaltningar som arbetar aktivt med digitalisering får möjlighet till ett stöd i frågor där vi själva som regel saknar expertkunskap. Det kan då handla om t.ex. teknisk och juridisk kompetens. 16 Dnr NF 2016/ Beredningsärende - Delegationsordning för nämnden för personer med funktionsnedsättning 17 Dnr NF 2016/ Beredningsärende Planeringsunderlag årsplan 2018 Ärendet hanteras på temaeftermiddagen 18 Dnr NF 2017/ Beredningsärende - Revidering - Handlingsplan för beställning, upphandling, konkurrensutsättning och avtalsuppföljning Ärendet hanteras på temaeftermiddagen

11 (11) 19 Dnr NF Slutna informationsärenden 20 Dnr NF Kurser och konferenser 21 Dnr NF Förvaltningsdialog 22 Dnr NF Övriga frågor

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2017-06-09 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 20 juni 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-08-21 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 30 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-16 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 januari 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-09-19 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 27 september 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 16 december 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 27 mars 2015 Plats och tid A287, kl. 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 23 september 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2016-10-18 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 oktober 2016 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid A287, kl. 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/68-NF-750 Karin Bodlund - aw800 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/68-NF-750 Karin Bodlund - aw800 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-29 Dnr: 2016/68-NF-750 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kunskapssatsning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 61-79

Sammanträdesprotokoll 61-79 1 (8) Sammanträdesprotokoll 61-79 Sammanträdesdatum 27 april 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 09:00-12:10 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 22 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ordförande Solveig Nilsson

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 mars 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-17 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 28 januari 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Redovisning av hälso- och sjukvård 2016

Tjänsteutlåtande - Redovisning av hälso- och sjukvård 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-23 Sida 1 (1) Diarienr 2017/00002-NF-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Nämnden för personer med funktionsnedsättning Tjänsteutlåtande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 36-70

Sammanträdesprotokoll 36-70 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (39) 2017-02-23 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 36-70 Sammanträdesdatum 23 februari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-16:05 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning Redovisning

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-09-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 28 september 2017 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, 13:00

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00129-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-10-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A 391, kl 13:00 Ledamöter

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00144-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 15 december 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 februari 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: Äldrenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: Äldrenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-15 Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av Hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Redovisning av statsbidrag 2016

Redovisning av statsbidrag 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.4-274-2016 Sida 1 (7) 2017-01-27 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-02-28

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Fördelning av Socialstyrelsens stimulansbidrag för kunskapssatsning inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning

Fördelning av Socialstyrelsens stimulansbidrag för kunskapssatsning inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-06-01 Handläggare Maria Saario Telefon: 08-508 25 403 Till Socialnämnden 2016-06-14 Fördelning av Socialstyrelsens

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-31 Dnr: 2016/36-IFN-750 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av Hälso- och

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2016-08-23 Ärendelista 77 Dnr 2016-000118 Budget, kommunplan och nämndsplan för år 2017 samt ekonomisk plan 2018-2019 78 Dnr 2016-000132 Kvalitetsdeklarationer 2016 79 Dnr

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (10) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 18 december 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (12) Plats och tid Tapetsören, måndagen den 17 september 2018 kl 16:00-17:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2017-05-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 maj 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-09-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 26 september 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-03-21 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-31 Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-06-12 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Förslag till beslut Äldrenämnden godkänner rapporten om den samlade redovisningen av hälso- och sjukvård för 2016.

Förslag till beslut Äldrenämnden godkänner rapporten om den samlade redovisningen av hälso- och sjukvård för 2016. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-23 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00002-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Äldrenämnden Redovisning av hälso- och sjukvård 2016

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016 Dnr: 2017/00003-NF-1.3.5 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016 Johan Crusefalk, Ritwa Frang, Teresia Kjellgren Sociala nämndernas

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Bilagor Avstämning budget 2015 NF

Bilagor Avstämning budget 2015 NF TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/39-NF-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.7) Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter Dokumenttyp Rutin Ämnesområde Klagomål och synpunkter Ägare/ansvarig Förvaltningsområdeschef Antagen av 2012-11-27

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (8) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 22 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg KS dnr 12/512

Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg KS dnr 12/512 1 (2) 2013-03-27 Tjänsteskrivelse Kontor Social- och omsorgskontoret Handläggare Lisa Mattsson 08-5230 34 22 Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 19 december 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (7) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 25 april 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2012-04-04 1 (11) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl: 14.00-16.30 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) 2016-11-22 Äldrenämnden Sammanträdesprotokoll 219-239 Sammanträdesdatum 22 november 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:40 Tjänstgörande ledamöter Solveig Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-11-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 21 november 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (10) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 22 november 2012 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet kl:

Lilla sammanträdesrummet kl: Omsorgsnämnden 2012-04-18 1 (10) Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet kl:14.00-15.30 Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Ann Brodin Thorsson (KD) Karl-Gustav Lindbäck

Läs mer

Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016

Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016 Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016 Uppdraget Den 17 december 2015 beslutade regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utforma en kunskapssatsning för baspersonal

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Plats och tid Paragrafen, Storuman 2017-03-01, kl 09.00 12.10. Ajournering för studiebesök kl 13.15 14.30. Beslutande Patrik Persson (C) ordförande Christer Bergfors (M)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2016-11-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 24 november 2016 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), 13:00

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Vård och omsorgsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 28 januari 2016 kl. 08.30 Plats: Svea Hund i kommunhuset Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Val

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND max 15 minuter

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND max 15 minuter 1 (10) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 26 oktober 2011 Plats och tid Stadshuset A 287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-03-19 Ärendelista 32 Dnr 2018-000358 Månadsuppföljning 2019 med ekonomi och indikatorer 33 Dnr 2018-000239 Uppföljning enligt Lex Sarah, Lex Maria och avvikelserapporter

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30 Sammanträde Plats och tid stadshuset, lokal Kasen, kl 13:30-14:30 Ledamöter Ersättare Stefan Skoglund (S), ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande Elving Andersson (C), 2:e vice ordförande

Läs mer

Uppföljning av LOV-kontrakt, Boendestöd, SoL, OmsorgsCompagniet

Uppföljning av LOV-kontrakt, Boendestöd, SoL, OmsorgsCompagniet TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-28 Sida 1 (1) Diarienr NF 2019/00059-1.6.2 Vård och omsorgsförvaltningen Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till OmsorgsCompagniet i Norden Nämnden

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av

54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av Protokoll 2 av 2 Innehåll 54 Justering och fastställande av föredragningslista 3 55 Initiativ Liberalerna (L): Information om hantering av 4 personuppgifter i förhållande till nya dataskyddsförordningen

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Ledamöter Stora Konferensrummet, Strömstadsbostäder, 13:00 17:00

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (14) Sammanträdesprotokoll 127-155 Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:10 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (32) 2017-04-27 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 106-133 Sammanträdesdatum Torsdag 27 april 2017 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-16:50 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2012-12-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerande 2 Föregående mötesprotokoll

Läs mer

E~~'F:' 3~e.~~;~ ~ (~j""""""""""""""""""""""""""""""""""""""'" ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

E~~'F:' 3~e.~~;~ ~ (~j' ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag ... HJO KOMMUN Sida 1 Plats och tid Stadshuset, kl 16.00-19.15 Deltagande Beslutande Ewa F. Thorstensson (m), ordförande Annelie Nilsson (s) ( 82-84) Malin Davidsson (m) ( 85-94) Kerstin Strandberg (m)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Program Policy Handlingsplan Riktlinje Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Beslutad av äldrenämnden 21 maj 2019 Beslutad av nämnden för personer med funktionsnedsättning 22 maj 2019 DNR: ÄN 2019/00214-1.3.2

Läs mer

Kommunhuset, Höjden Torsdagen den 18 maj 2017 kl 13:00 15:20

Kommunhuset, Höjden Torsdagen den 18 maj 2017 kl 13:00 15:20 2017-05-18 1 (19) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, Höjden Torsdagen den 18 maj 2017 kl 13:00 15:20 Anders Magnhagen (S), ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordf Linda Andersson

Läs mer