Vatten och vattenrening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vatten och vattenrening"

Transkript

1 Vatten och vattenrening Pär Leijonhufvud par@borealbushcraft.org,

2 Innehåll Inledning 1 Behovet av vatten Förorenat vatten är livsfarligt Föroreningar i dricksvatten 1 Bakterier Virus Parasiter Vattenrening 3 Förfiltrering Rening Kokning Filter Ultraviolet strålning (UV-ljus) Kemiska metoder Viktigt att tänka på vid kemisk rening Sammanfattning 8

3 Sammanfattning Målsättning Att ge en överblick av både behovet av vattenrening i samband med friluftsliv och en jämförande översikt över förekommande reningsmetoder. Patogena organismer Patogena organismer, m.a.o. de som orsakar sjukdom, förekommer i ytvatten, och riskerna för smitta i samband med friluftsliv är en realitet. Om man blir smittad är den normala konsekvensen en mer eller mindre kraftig diaree, vilken både är obehaglig och kan leda till uttorking och därmed vara potentiellt livshotande. I svenska ytvatten bland annat Cryptosporidium, Giardia och E. coli som alla kan ge upphov till magsjuka. Reningsmetoder Rening kan ske med olika metoder, bäst för friluftslivet är kokning, filtrering med ett ändamålsenligt filter samt rening med klordioxid. Om bränsle finns är kokning förstahandsvalet, annars är filter följt av kenmisk rening med klordioxid de bästa alternativen. Slutsats Det föreligger ett reellt behov av vattenrening i Sverige, men de korrekt använda reningsmetoder kan man undvika vattenburna patogener.

4 Vatten Pär Leijonhufvud 1(11) Inledning Behovet av vatten Man brukar säga att en människa behöver ca 2,5 l vatten per dygn. Detta stämmer tämligen väl, men bar bör hålla i minnet att: man i det räknar allt vatten, både det i flytande form och det som finns i maten. om det är varmt, man anstränger sig hårt, etc så går det åt mer vatten, i vissa fall mycket mer. man producerar en del vatten via metabolismen. Normalt uppgår detta dock till några få deciliter/dygn för människa. Utan vatten klarar man sig endast en kort period, i normal svensk miljö kanske som mest 3 4 dagar utan drastiskt sänkt prestationsförmåga[1]. Men även vid måttlig vätskebrist har man en klart sänkt kapacitet, och riskerar livshotande skador efter bara några dygn. Det finns dock flera dokumenterade fall med individer som gått över 10 dygn utan vätska och överlevt. Förorenat vatten är livsfarligt Vatten är nödvändigt, en i övrigt frisk människa kan klara sig minst 40 dygn utan mat [2], men utan vatten överlevar man endast 1 2 veckor. Samtidigt kan förorenat vatten i sig orsaka livshotande sjukdomar: en kraftig diarré är livshotande, och vissa vattenburna sjukdomar är på andra sätt livsfarliga eller kan ge livslånga men[3]. Detta skapar ett dilemma: om man inte dricker riskerar man livet, men om man dricker förorenat vatten riskerar man också livet. Samtidigt finns det inget sätt att med hjälp av syn, smak eller lukt avgöra om vatten är förorenat. Lösningen på dilemmat är att rena vatten för att försäkra sig om att man kan dricka det utan risk. Av detta skäl rekommenderar t.ex. Union Internationale des Associations d Alpinisme Medical Commission keramiska vattenfilter för vattenrening (delvis då kokning kräver bränsle som kan vara en bristvara under vissa förhållanden) [4]. Globalt är förorenat vatten ett stort problem, enligt en FN-rapport avled personer år 2012 av förorenat vatten[5]: sjukdommar som t.ex. kolera skördar årligen många offer, och en rapport från WHO uppskattar att 4% av alla dödsfall globalt orsakas av förorenat vatten[6]. Föroreningar i dricksvatten Man kan i huvudsak dela in föroreningar i två huvudgrupper: levande organismer och ickelevande. De senare är oftast orsakade av utsläpp av t.ex. tungmetaller, besprutning med gifter, radioaktiva utsläpp, osv, men dessa är normalt inget man behöver oroa sig för, i alla fall inte i naturområden i Sverige 1, även om gruvdrift kan leda till lokalt förhöjda värden och att man 1 De halter av kvicksilver, kadmium, dioxin, PCB, etc vi har är i normalfallet endast skadliga på längre sikt; enstaka exponering för de aktuella halterna har ingen akut skaderisk.

5 Vatten Pär Leijonhufvud 2(11) ha en viss uppmärksamhet på den typen av risker. I vissa fall kan dessa ge upphov till smakförändringar i vattnet. De levande föroreningarna (m.a.o. patogena organismer) är däremot mycket vanligare, men även lättare att skydda sig mot. I varje liter vatten finns det upp till miljoner bakterier och tio gånger så mycket virus, men i princip alla dessa är totalt ofarliga för människor: det är endast vissa arter som man måste skydda sig mot. Halterna liksom sammansättningen varierar mycket kraftigt (både för olika källor och över tid, och normalt mäts bara ett fåtal indikatorarter[7]. En studie i svenska ytvattenkällor visa på variation på mellan <2 och >1600 koliforma bakterier per 100 ml vatten (sjöar, åar och bäckar)[8]: det förra skulle klassas som tjänligt, det senare med god marginal som otjänligt. Samtidigt som riskerna finns, så skall man hålla i minnet att nästan allt vatten i Sverige är drickbart direkt ur bäckar, åar och sjöar, i alla fall så länge man använder sunt förnuft. Det finns däremot inget fältmässigt sätt att avgöra om ett visst vattendrag är drickbart eller inte: strömmande vatten, ovanför begyggelse eller boskap, brist på smittokällor (kadaver, spillning, etc) uppströms är positiva indiktorer, men ingen garanti. Mätningar i t.ex. Jämtlandsfjällen har visat att vatten som vid en första anblick ser bra ut visat sig innehålla höga halter av E. colibakterier[9, 10] Bakterier Bakterier i vattnet kommer ofta från avföring, från människa eller djur. Vanligast är kanske Escherichia coli som kan orsaka diarré och blödningar i tarmarna men andra som Salmonella och Vibro cholera, som orsakar salmonella respektive kolera, är inte heller ovanliga i vissa delar av världen. Bakterier är i allmänet mycket små (0,2 0,5 µm), varför mekaniska filter måste ha en porstorlek som understiger 0,2 µm. Virus Sjukdomsalstrande virus är sällsynt i vatten som inte smittats av människor (m.a.o. vatten nära bebyggelse), och vanligast är då hepatiterna (A och E), noro- och rotavirus [11] samt i ett fåtal områden utanför Sverige även polio. Virus är små (0,03 µm), och kan därför inte filtreras bort med normala filtersystem, även om vissa har så pass små porer att de troligen ger ett åtminstone partiellt skydd mot virus. För att inaktivera virus gäller därför i allmänhet antingen kemisk rening eller kokning. Parasiter Med parasiter menar man djur, antingen encelliga eller flercelliga, som kräver ett värddjur för sin överlevnad. De kanske vanligaste sjukdomsalstrande i svenska vatten är protozoerna Giardia och Cryptosporidium. Dessa orsakar olika former av magsjuka, och kan i vissa fall ge kroniska besvär. För båda dessa gäller att det räcker med små mängder (en enda Girdia amöba kan räcka för att orsaka en svårt infektion).

6 Vatten Pär Leijonhufvud 3(11) Både Giardia och Cryptosporidium är sporbildande organismer, med andra ord bildar de utanför värdorganismen sporer (Giardia bildar cystor medan Cryptosporidium bildar oocystor)[12, 13]. Dessa är generellt sett mycket mer resistenta mot kemikalier (särskilt klor) än de skulle vara i sin aktiva form (m.a.o. inne i en värdorganism)[14]. Dessa sporer har även förmågan att överleva länge i vatten (även kallt vatten) och kan därför vara aktuella året runt: sporer av Cryptosporidium överlever flera månader i kallt vatten, medan Giardia dock endast överlever några veckor[11]. Allmänt sett kan man säga att båda sprids via avloppsvatten (via humana fekalier), medan gödsel och avrinning från betesmark främst kan sprida Cryptosporidium[12]. Båda dessa parasiter förekommer i svenskt ytvatten: i vattenprover tagna innehöll 4% Giardia och 11,5% Cryptosporidium[15] vilket innebär att det föreligger en klar risk att smittas av dessa i samband med friluftsliv. Cryptosporidium Den vanligaste arten av Cryptosporidium i Sverige är C. parve men även Cryptosporidium hominis förekommer (det är endast dessa arter av Cryptosporidium som kan infektera människa)[12]. I Sverige smittades år 2015 totalt 527 människor med Cryptosporidium, de flesta (313) av dessa inom Sverige. Av dessa smittades 38 via vatten (majoriteten var via djur eller mat), medan man i över hälften av fallen kunde man inte spåra smittkällan [16]. Antalet smittade varierar mellan åren, troligtvis p.g.a. att kontaminerat kranvatten ger många smittade vid ett och samma tillfälle. Det finns annolikt även ett mörkertal p.g.a. att många magsjuketillfällen inte kommer primärvården till känna, eller att denna korrekt diagnostiserar orsaken. På grund av klimatförändringarna finns det stor risk att åtminstone Cryptosporidium blir vanligare i svenska vattne i framtiden. Symptom på Cryptosporidium-infektion är vattnig diarré och krampaktiga buksmärtor [3]. Giardia Människor kan smittas av Giardia intestinalis (alternativa namn i litteraturen är G. intestinalis och G. doudenalis), och antalet är tämligen konstant över tid (ca 100 smittade i Sverige, och ca 1000 utomlands smittade). En stor del av dessa fall (ca 50% rör barn under 10 års ålder [17]. Giardia ger normalt buksmärtor och diarréer[3]. Vattenrening När man skall rena vatten finns det tre typer av tekniker: 1. Kokning. 2. Kemiska, där man tillsätter en kemikalie som minskar halten skadliga organismer. 3. Filtrering, där man med ett filter skiljer de skadliga organismerna från vattnet.

7 Vatten Pär Leijonhufvud 4(11) Alla dessa har sina egna för och nackdelar, men i en överlevnadssituation torde kokningen vara den enda som är möjlig om man inte redan har med sig utrustningen för att använda någon av de övriga. I och med att medvetenheten om riskerna ökar ökar även användningen av vattenrening i Sverige. Studier på vandrare har visat att och bristfällig och sporadisk vattenrening medör en högre risk för diaree i amband med friluftsliv[18]. Förfiltrering Om vattnet är smutsigt (m.a.o. om man kan se att det är missfärgat eller innehåller suspenderade partiklar) kan det vara bra om man först renar det från större partiklar (sand, insekter, lera, osv) genom att antingen låta det stå och sedan dekantera, grovfiltrera genom t.ex. tyg eller med hjälp av flockulation. fördelarna med detta är flerfaldigt: Kemiska metoder blir mindre effektiva om det finns lösa partiklar i vattnet. Vattenfilter är känsliga för att sättas igen av partikulära föroreningar, och håller därmed längre om man förfilterar. Det blir estetiskt mer tilltalande, och smaken kan i vissa fall även förbättras. Viktigt att notera är att en förfiltrering inte renar bort sjukdomsalstrande organismer, utan gör bara vattnet mer aptitligt och lättare att rena i nästa steg. Olika metoder är Sedimentering Om man låter vattnet stå i minst en timme och sedan försiktigt häller av vattnet blir man av med kanske främst sand och lera. Flockulering Om man tillsätter en knivsudd bakpulver eller fin vit aska till en liter vatten, rör om i någon minut och sedan då och då under ytterligare fem minuter bildas ett så kallat "flock", som binder 50 95% av alla mikroorganismer, tungmetaller och vissa mineraler. Om man sedan filtrerar vattnet genom t.ex. en snusnäsduk blir man av med detta[19]. Tygfilter En s.k. "Millbank bag" är en påse i tät kanvas. Om man blötlägger denna ordentligt (minst 5 minuter), fyller den med vatten och låter den första delen rinna av (m.a.o. vattnet på utsidan) renar man förvånansvärt effektivt bort sand, insekter, pollen, lera, osv. Det är möjligt att improvisera ett tygfilter med t.ex. flera lager ordinärt bommulstyg. Kaffefilter Ett vanligt kaffefilter tar i princip bara bort förhållandevis stora partiklar, men detta kan vara användbart i vissa fall. Kom ihåg att inget av dessa är tillräckligt för att rena förorenat vatten utan måste följas av ett riktigt reningssteg! Rening Dessa metoder är, mer eller mindre, metoder som man rena bort alla sjukdomsalstrande organismer i vattnet under förutsättning att man använder dem på rätt sätt!.

8 Vatten Pär Leijonhufvud 5(11) Kokning Olika organismer är olika känsliga för temperatur, och de flesta börjar dö redan vid 55 C, men vid den temperaturen kan det krävas tiotals minuter för att bli av med vissa organismer, se tabell 1. Om man däremot kokar vattnet får man dels en snabbare effekt då vatten uppnår en högre temperatur, och dels en tidseffekt i och med att det i normalfallet tar några minuter att gå från 55 C (den temperatur där patogener börjar inaktiveras) till 100 C. Men då krävs att vattnet faktiskt stormkokar (stora bubblor), om man vill vara på den säkra sidan kan man låta vattnet koka i någon minut. Se tabell 1 för mer information om koktider och inaktivering av olika patogena organismer. Det finns ett fåtal organismer som klarar kokning, men dessa är inget hälsoproblem. Organism Temperatur Tid Giardia 55 C 5 min 70 C 10 min Cryptosporidium 64 C 2 min 72 C 1 min Escherichia coli 60 C 10 min 65 C 3 min Vibrio cholerae 60 C 10 min 100 C 10 s Virus (magsjukeorsakande) C min 70 C 1 min Heptatit A virus 98 C 1 min Tabell 1: Tid och temperatur som krävs för inaktivering av olika patogena organismer. Efter Backer 2002[19]. Filter På marknaden finns idag ett antal filter som renar vatten snabbt och effektivt[4], men de flesta av dessa klarar i allmänhet inte av att ta bort virus (dessa är för små: använd klor, antingen ensamt eller i kombination med ett filter för att oskadliggöra dessa, se på sidan 2). Om ett filter har porer mindre än 0,2 microm klarar det att rena alla förekommande bakterier och parasiter. De flesta filter är mycket känsliga för vatten med partiklar (sand, lera, plankton). Man bör därför helst förfiltrera (läs om detta på föregående sida) vattnet för att öka livslängden på filtret. De flesta filter är mycket känsliga för frysning, och även ovarsam behandling kan leda till att filtret skadas och blir oanvändbart. Om du använder ett filter Under förhållanden där temperaturen kan förväntas gå under 0 C bör man därför antingen tillse att filtret inte får möjlighet att frysa (m.a.o. förvara det innanför kläderna) eller överväga alternativa reningsmetoder. Ett filter, i motsats till de flesta former av kemisk rening, ger inget kvarvarande skydd mot kontamination. Detta gäller även rening med UV-ljus.

9 Vatten Pär Leijonhufvud 6(11) Figur 1: Rening av vatten med ett vattenfilter (MSR Guardian). Varning för improviserade vattenfilter I många överlevnadsböcker finns instruktioner för tillverkning av ett improviserat vattenfilter bestående av kol, torv och vitmossa[20, 21]. Detta filter togs fram för att rena bort t.ex. kemiska stridsmedel eller radioaktivt nedfall, och var aldrig avsett att rena bort patogener. Senare studier har visat att det ger en mycket bristfällig rening av vattnet, och i vissa fall till och med ökar halten av patogena organismer[8]. Detta filter bör därför aldrig användas! Ultraviolet strålning (UV-ljus) UV-ljus har använts för att desinficera dricksvatten i vattenreningsanläggningar under lång tid, men först under de senaste decennierna har det varit praktiskt möjligt för friluftslivet att använda UV-ljus. Eftersom partiklar riskerar att fungera som sköld mot strålningen för vatten förfiltreras om det inte är mycket klart. [19, 22] Kemiska metoder Olika ämnen, främst halogener (klor eller jod) eller ozon (O3 ) tillsätts till vattnet för att oskadliggöra olika patogena organismer. De vanligaste metoderna går ut på att man tillsätter klor2 eller jod till vattnet och sedan låter en viss tid gå (tiden varierar med produkt, läs på förpackningen, men är normalt mellan 9 och 60 minuter, se dock nedan om Cryptosporidium). Med metoder som använder klor bör man förfiltrera vatten som är grumligt, särskilt om det rör sig om större mängder organiskt materiel: annars riskerar man att halogenen istället reagerar med ämnen i dessa och därmed inaktiveras innan det kan oskadliggöra patogena organismer. Jodbaserade preparat Jod är effektivt, men bör inte användas mer än 30 dagar, och inte heller av de med kända sköldkörtelproblem (antingen själva eller i släkten). Gravida kvinnor och barn skall också undvika 2 Klor förekommer i detta sammanhang i olika föreningar, där klordioxid allmänt anses vara den mest effektiva.

10 Vatten Pär Leijonhufvud 7(11) jod. Det finns även individer med allergiska reaktioner mot jod, och dessa skall givetvis inte heller använda jod-baserade vattenreningsprodukter. Jod är i de normalt aktuella koncentrationerna relativt dåligt på att oskadliggöra cystor av Cryptosporidium[23, 24, 25, 26], även om effektiviteten är större än för vissa klorpreparat. Man bör därför vara uppmärksam på att uppnå korrekt dosering vid användning, och i många fall rekommenderas en filtrering som först tar bort cystor innan jodprodukten används för att rena bort t.ex. virus eller kvarvarande bakterier[23]. Jod ger en kraftig bismak till vattnet: många som använder det tillsätter t.ex. askorbinsyra (Cvitamin) för att ta bort smaken. Det är viktigt att endast tillsätta askorbinsyran efter det att joden haft tid att verka, eftersom denna förhindrar jodens antimikrobiella effekt då det bildar ett komplex med askorbinsyra. Av hälsoskäl avråder man dock numera i Sverige generellt från att använda jod-baserade preparat. Det finns ett antal olika produkter baserade på jod på marknaden, med både olika effekt och olika mängd studier/erfarenhet, och om man väljer en jobbaserad produkt bör man kontrollera dess effektivitet både mot E. coli, Cryptosporidium och Giardia[27, 24]. Klorbaserade preparat Beroende på kemin är klorbaserade produkter olika effektiva mot olika patogener, särskilt Cryptosporidium anses vara högresitent mot vissa former av klor (t.ex. i form av hypoklorit). Mot parasiter anses klordioxid vara den bästa produkten, men för att uppnå ett gott skydd bör man ha en lång kontakttid (2 15 h vid låga temperaturer). Klor ger ett gott skydd mot virus, och bör därmed övervägas i områden där mänsklig avföring kan misstänkas vara en viktig källa till kontamination av dricksvatten. Klordioxid är en produkt som är effektiv mot de flesta vattenburna patogener. Klordioxid är dock inte en kemiskt stabil produkt (I ren form är den explosiv), varför de preparat som innehåller det oftast har en kort hållbarhet (månader). Kontrollera även tillverkarens rekommendationer vad gäller dosering och kontakttid vid den aktuella vattentemperaturen[23, 28, 29]. Klorin I många källor anges att klorbaserade blekmedel som normalt innehåller 5 6% natriumhypoklorit är effektiva för att rena vatten. Dock rekommenderas detta inte då det finns flera problem med detta: blekmedel innehåller normalt klor i formen av hypoklorit, som har mycket låg effekt mot parasiter som Cryptosporidium. dessa är känsliga för omskakning, mängden klor i flaskan kan minska avsevärt om den skakas och får reagera med luftens syre under en längre tid, t.ex. i en ryggsäck under vandring. Inte alla blekmedel innehåller hypoklorit, varför det finns en avsevärd förväxlingsrisk. Av dessa skäl avråder jag från att förlita sig på dessa utom i absoluta nödfall. I sådana fall är den rekommenderade doseringen 2 droppar per liter och en kontakttid på minst 30 minuter (vid 15 C, dubbla tiden vid lägre temperaturer)[23].

11 Vatten Pär Leijonhufvud 8(11) Silver Ett antal produkter på marknaden innehåller silver, då silver kan ge biverkningar avråds i allmänt från användning av dessa[30]. Ozon Ozon anses vara effektivt mot patogener i vatten, men reningssystemet är beroende av batterier för att generera ozon. För att effektivt oskadliggöra Cryptosporidium krävs en mycket lång kontakttid (4 h enligt vissa källor)[23]. Viktigt att tänka på vid kemisk rening 1. Om vattnet är smutsigt (lera, sand) går det åt mer: använd dubbla dosen. Eller förfiltrera, läs mer om det på sidan Om det är kallt tar det längre tid: fyrdubbla tiden om temperaturen sjunker från 25 C till 5 C. För att undvika onödig exponering för klorföreningar är det bättre att öka tiden snarare än att öka dosen. 3. System med ozon och klordioxid fungerar bra mot Cryptosporidium, vilket inte andra typer av klorpreparat gör. Dock kan långa kontakttider krävas, särskilt med grumligt och/eller kallt vatten. 4. Om vatten som renats med klor inte har en märkbar klordoft bör man upprepa reningen med en ny dos. 5. Små barn, gravida och de med sköldkörtelproblem bör vara restriktiva med jod. Sammanfattning Patogena organismer förekommer i ytvatten, och riskerna för smitta i samband med friluftsliv är en realitet. Om man blir smittad är den normala konsekvensen en mer eller mindre kraftig diaree, vilken både är obehaglig och kan leda till uttorking och därmed vara potentiellt livshotande. Rening kan ske med olika metoder, bäst för friluftslivet är kokning filtrering med ett ändamålsenligt filter rening med klordioxid Om dessa metoder används korrekt kan man räkna med att i princip allt ytvatten i sverige (och även utomlands) är fullt drickbart.

12 Vatten Pär Leijonhufvud 9(11) Källor [1] Adolph EF. Tolerance to heat and dehydration in several species of mammals. American Journal of Physiology Legacy Content. 1947;151(2): [2] Ståhle L. Vitamin B1 store is decisive for survival of human beings without food. Läkartidningen. 2012;109(11):528. [3] Radwin MA. Gastrointestinal disorders. In: Wilkerson JA, Moore EE, Zafren K, editors. Medicine for Mountainering & Other Wilderness Activities. 6th ed. The Mountaineers Books; p [4] Köpper TEAH, Schöffl V, Milledge JS. Water disinfection in the mountains state of the art recommendation paper of the Union Internationale des Associations d Alpinisme Medical Commission. Travel Medicine and Infectious Disease. 2009;7(1):7 14. [5] UN. Mortality and burden of disease from water and sanitation; Retrievd Available from: [6] Prüss A, Kay D, Fewtrell L, Bartram J. Estimating the burden of disease from water, sanitation, and hygiene at a global level. Environmental health perspectives. 2002;110(5):537. [7] Jamieson R, Gordon R, Joy D, Lee H. Assessing microbial pollution of rural surface waters: A review of current watershed scale modeling approaches. Agricultural Water Management. 2004;70(1):1 17. Available from: article/pii/s [8] Urhagen S. Home made peat filters: A means of eliminating harmful bacteria from water?; Dissertation. Available from: diva [9] Selander M. Höga Ecolihalter i fjällvattendrag; Retrieved Available from: [10] Jonsson A, Agerberg S. Modelling of E. coli transport in an oligotrophic river in northern Scandinavia. Ecological Modelling. 2015;306: Special Issue: Ecological Modelling for Ecosystem Sustainability: Selected papers presented at the 19th {ISEM} Conference, October 2013, Toulouse, France. Available from: http: // [11] Hällqvist E. Patogener i svenskt dricksvatten. Uppsala universitet: Institutionen för biologisk grundutbildning. 2010;. [12] Smittskyddsinstitutet. Cryptosporidium och Giardia - rekommendationer om åtgärder för att minska risken för vattenburen smitta. Smittskyddsinstitutet; Available from: cryptosporidium-giardia-rekommendationer-atgarder-minska-vattenburen-smitta.pdf. [13] Ruffell KM, Rennecker JL, Mariñas BJ. Inactivation of Cryptosporidium parvum oocysts with chlorine dioxide. Water Research. 2000;34(3):

13 Vatten Pär Leijonhufvud 10(11) [14] Jarroll EL, Hoff JC, Meyer EA. Giardia and Giardiasis: Biology, Pathogenesis, and Epidemiology. In: Erlandsen SL, Meyer EA, editors. Giardia and Giardiasis: Biology, Pathogenesis, and Epidemiology. Boston, MA: Springer US; p Available from: [15] Folkhälsomyndigheten. Giardia och Cryptosporidium i svenska ytvattentäkter. Folkhälsomyndigheten; Available from: https: // Giardia-och-Cryptosporidium-i-svenska-ytvattentakter/. [16] Folkhälsomyndigheten. Cryptosporidiuminfektion under 2015; Available from: statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/cryptosporidiuminfektion/ arsrapporter-och-kommentarer/2015/. [17] Folkhälsomyndigheten. Giardiainfektion under 2015; Retrieved Available from: folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/ giardiainfektion/arsrapporter-och-kommentarer/2015/. [18] Boulware DR, Forgey WW, II WJM. Medical risks of wilderness hiking. The American Journal of Medicine. 2003;114(4): [19] Backer H. Water Disinfection for International and Wilderness Travelers. Clinical Infectious Diseases. 2002;34(3): [20] Fält L, Källman S, Sepp H. Överleva på naturens villkor: handbok för säkerhet i vildmarken. ICA; [21] Armén. Handbok Överlevnad. Svenska Armén; [22] Timmermann LF, Ritter K, Hillebrandt D, Küpper T. Drinking water treatment with ultraviolet light for travelers Evaluation of a mobile lightweight system. Travel Medicine and Infectious Disease. 2015;13(6): [23] Wilkerson JA. Sanitation, arthropod avoidance, and water disinfection. In: Wilkerson JA, Moore EE, Zafren K, editors. Medicine for Mountainering & Other Wilderness Activities. 6th ed. The Mountaineers Books; p [24] Clarke S, Bettin W. Iodine Disinfection in the Use of Individual Water Purification Devices. DTIC Document; [25] Fraker LD, Gentile DA, Krivoy D, Condon M, Backer HD. Giardia cyst inactivation by iodine. Journal of Wilderness Medicine. 1992;3(4): [26] Gerba CP, Johnson DC, Hasan MN. Efficacy of iodine water purification tablets against Cryptosporidium oocysts and Giardia cysts. Wilderness & environmental medicine. 1997;8(2): [27] Heiner JD, Hile DC, Demons ST, Wedmore IS. 10% Povidone-Iodine May Be a Practical Field Water Disinfectant. Wilderness & Environmental Medicine. 2010;21(4):

14 Vatten Pär Leijonhufvud 11(11) [28] Clarke S, Bettin W. Chlorine Dioxide Disinfection in the Use of Individual Water Purification Devices. DTIC Document; [29] Peeters JE, Mazas EA, Masschelein WJ, de Maturana IVM, Debacker E. Effect of disinfection of drinking water with ozone or chlorine dioxide on survival of Cryptosporidium parvum oocysts. Applied and environmental microbiology. 1989;55(6): [30] Sütterlin S. Aspects of Bacterial Resistance to Silver. Acta Universitatis Upsaliensis; 2015.

Vatten och vattenrening

Vatten och vattenrening Vatten och vattenrening Pär Leijonhufvud 2012, 2017 Inledning Man brukar säga att en människa behöver ca 2,5 l vatten per dygn. Detta stämmer tämligen väl, men bar bör hålla i minnet att: man i det räknar

Läs mer

Katadyn MyBottle Portable Water Purification System. Katadyn ViruPur Replacement Cartridge (Model #8018087)

Katadyn MyBottle Portable Water Purification System. Katadyn ViruPur Replacement Cartridge (Model #8018087) Katadyn MyBottle Portable Water Purification System Katadyn ViruPur Replacement Cartridge (Model #8018087) EN DE FR NL DK NOR FIN IT ESP POR Svenska Tack för att du valde Katadyn MyBottle, din personliga

Läs mer

Naturliga innevånare. Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson

Naturliga innevånare. Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson Naturliga innevånare Kan etablera sig och tillväxa i vattnet Aktinomycter Mikrosvamp Oftast hälsomässigt harmlösa Förorenande inkräktare Kan normalt inte

Läs mer

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER

RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER RECIPIENTEN MIKROBIOLOGI INDIKATORORGANISMER PATOGENA BAKTERIER Förhållandena i en näringsfattig sjö Koldioxid + vatten + solljus Organiskt material och syre Inga näringsämnen = ingen tillväxt Om näringsämnen

Läs mer

Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com. Naturliga innevånare

Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com. Naturliga innevånare Vattenburensmitta som hotbild Yvonne Andersson yvonne.m.andersson@gmail.com Naturliga innevånare Kan etablera sig och tillväxa i vattnet Aktinomycter Mikrosvamp Oftast hälsomässigt harmlösa Förorenande

Läs mer

Säkert dricksvatten. ProMaqua. Presenterad av Bengt Ottefjäll. www.prominent.com

Säkert dricksvatten. ProMaqua. Presenterad av Bengt Ottefjäll. www.prominent.com Säkert dricksvatten Presenterad av Bengt Ottefjäll ProMaqua Vattenverk Klordioxid KMnO4 ProM inen t Intag Ozon Flockning Sedimentering Ultrafiltrering Intagssil Råvattenpumpar Natriumhypoklorit Klordioxid

Läs mer

Microspiralfilter. testsammanställning

Microspiralfilter. testsammanställning Microspiralfilter testsammanställning Testrapporter - inledning De flesta av följande redovisade tester är utförda i Sverige och av ackrediterade laboratorier. Referens till resp. analysrapport står i

Läs mer

Disposition. Grontmij simhallsgruppen. Vattenrening. Miljöförvaltningen 4 oktober Bottensugning Rent bassängvatten

Disposition. Grontmij simhallsgruppen. Vattenrening. Miljöförvaltningen 4 oktober Bottensugning Rent bassängvatten Disposition Miljöförvaltningen 4 oktober Bottensugning Rent bassängvatten Kort presentation av Grontmij, vår simhallsgrupp Tankar om effektiv bottensugning Exempel på väldigt rent bassängvatten Tid för

Läs mer

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC FÖRSÄTTSBLAD KONSTEN ATT RENA VATTEN 17/10-12 ELLEN LINDMAN, 12TEC Innehållsförteckning KONSTEN ATT RENA VATTEN MÅL/SYFTE HUR DET GÅR TILL HISTORIA & FRAMTID VATTENRENING & MILJÖ METOD GENOMFÖRANDE REFERENSER

Läs mer

Callidus DC Doulton keramiska filter

Callidus DC Doulton keramiska filter Callidus DC Doulton keramiska filter Flaskvatten i kranen! Säkert, gott och rent. Callidus Doulton Keramiska filter reducerar bakterier, dålig lukt, smak, färg, fluorid, nitrat och tungmetaller. De passar

Läs mer

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm

Typisk sommarbild Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet. Gröda. Vattenkälla. Älv, sjö, bäck, å Damm Vattenkvalitet och livsmedelssäkerhet Typisk sommarbild Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Gröda Vattenkälla Bakteriesjukdomar som sprids med vatten Älv, sjö, bäck, å Damm

Läs mer

RISKER MED SMÅSKALIGT SLAM bakterier, virus och läkemedelsrester. Annika Nordin

RISKER MED SMÅSKALIGT SLAM bakterier, virus och läkemedelsrester. Annika Nordin RISKER MED SMÅSKALIGT SLAM bakterier, virus och läkemedelsrester Kiladalen, 7 februari 2009 Annika Nordin Institutionen för Energi och Teknik, SLU, Ultuna RISKER MED ÅTERFÖRING AV AVLOPP Sjukdomsframkallande

Läs mer

Efterbehandling & Distribution

Efterbehandling & Distribution Efterbehandling & Distribution 1 Efterbehandling Efterbehandlingen av vattnet har till syfte att justera ett renat vatten till den kvalité så att det är säkert för ledningsnätet samt för konsumenten. Detta

Läs mer

Vattenverk i Askersund kommun

Vattenverk i Askersund kommun Vattenverk i Askersund kommun I Askersund finns 5 vattenverk där vattnet produceras. Det finns 11 tryckstegringsstationer på ledningsnätet där vattentrycket höjs med pumpar för att kompensera för höjd-

Läs mer

Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad

Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad Klimatförändringen en drivkraft för vattenburen smitta? Ann-Sofi Rehnstam-Holm Högskolan Kristianstad Kristianstad Reningsverk Hammarsjön Våtmarker Helge Å Lillö Vattenburna infektioner Förändringar att

Läs mer

Cryptosporidium och Giardia. - rekommendationer om åtgärder för att minska risken för vattenburen smitta

Cryptosporidium och Giardia. - rekommendationer om åtgärder för att minska risken för vattenburen smitta Cryptosporidium och Giardia - rekommendationer om åtgärder för att minska risken för vattenburen smitta Inledning Dessa rekommendationer är framtagna av Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet och Svenskt

Läs mer

Cryptosporidium (och Giardia) vad är det för något? Kan det finnas i min vattentäkt? Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Livsmedel och Vatten

Cryptosporidium (och Giardia) vad är det för något? Kan det finnas i min vattentäkt? Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Livsmedel och Vatten Cryptosporidium (och Giardia) vad är det för något? Kan det finnas i min vattentäkt? Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Livsmedel och Vatten Cryptosporidium Cryptosporidium Cryptosporidium och Giardia

Läs mer

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten

Anläggning. VA Inledning Vatten. Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Anläggning VA Inledning Vatten Alla bilder i denna presentation är från boken Vårt vatten, Svenskt vatten Jordens vatten 27 maj 2013 Sara Bäckström 3 Vattentillgång 27 maj 2013 Sara Bäckström 4 Gott om

Läs mer

Ett intelligent val av vattenbehandlingssystem

Ett intelligent val av vattenbehandlingssystem Ett intelligent val av vattenbehandlingssystem RENT VATTEN ÄR SUNT VATTEN FÖR GOD HÄLSA Hur mycket behöver du? 41 54 kg 55 68 kg 68,5 86 kg (250 ml) glas Vatten är en värdefull källa till spårmineraler

Läs mer

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN

BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN BIOREAKTORER NÄR NATUREN FLYTTAR IN I DRICKSVATTENBEREDNINGEN Ann Elfström Broo Miljökemigruppen i Sverige AB CHRISTIAN HÄLSAR! VATTNET I NATUREN Alla sötvatten har någon gång varit ytvatten. Grundvattenbildningen

Läs mer

Balanserad vattenskötsel

Balanserad vattenskötsel Balanserad vattenskötsel för spabad utomhus Activ SPA serien ger dig balanserad vattenskötsel särskilt utvecklad för spabad Det ställs höga krav på rengöring och underhåll av spavatten, och därmed också

Läs mer

Vad är en parasit? Hur är de släkt med oss och varandra? Prokaryoter och Eukaryoter. Kattens tarmparasiter. Giardia.

Vad är en parasit? Hur är de släkt med oss och varandra? Prokaryoter och Eukaryoter. Kattens tarmparasiter. Giardia. Kattens tarmparasiter Giardia Tritrichomonas Vad är en parasit? Två svar: - En organism som lever av en annan organism utan att ge någonting i utbyte - En grupp sjukdomsalstrande en- eller flercelliga

Läs mer

Vad är vatten egentligen?

Vad är vatten egentligen? Vad är vatten egentligen? Torbjörn Lindberg Tillsynsavdelningen Livsmedelsverket Försörjning med dricksvatten i Sverige Kommunala förvaltningar och bolag Cirka 85 % av den storskaliga dricksvattenförsörjningen

Läs mer

Inledning. Humusavskiljning med sandfilter. Humusavskiljning med sandfilter. -Focus på kontinuerliga kontaktfilter för bättre COD-reduktion

Inledning. Humusavskiljning med sandfilter. Humusavskiljning med sandfilter. -Focus på kontinuerliga kontaktfilter för bättre COD-reduktion Humusavskiljning med sandfilter Mattias Feldthusen Tel: +46 (0) 31 748 54 14 Mobile: +46 (0)70 420 21 56 mfeldthusen@nordicwater.com Nordic Water Products AB Sisjö Kullegata 6 421 32 Västra Frölunda Sverige

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Cryptosporidium och Giardia

Cryptosporidium och Giardia Cryptosporidium och Giardia rekommendationer om åtgärder för att minska risken för vattenburen smitta 2011-02 -15 reviderad 2017-01-30 Inledning Dessa rekommendationer är framtagna av Livsmedelsverket,

Läs mer

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Provtagning. Samhällsbyggnadsförvaltningen Faktablad PROVTAGNING ENLIGT FÖRESKRIFTERNA FÖR DRICKSVATTEN (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS

Läs mer

Pos 4. Pos 1 A. Post Filter. Pos 2 Pos 3 B. Virustat Filter. Pos 5 C. Cyst Filter

Pos 4. Pos 1 A. Post Filter. Pos 2 Pos 3 B. Virustat Filter. Pos 5 C. Cyst Filter Katadyn B O T T L E Bedienungsanleitung User Instructions Mode d emploi Istruzioni per l'uso Instrucciones de uso Bedieningshandleiding Bruksanvisning Instrukcja obslugi Bedienungsanleitung User Instructions

Läs mer

Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Mikrobiologiska parametrar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Här hittar du information om varje mikrobiologisk dricksvattenparameter med ett gränsvärde i bilaga 2 till SLVFS 2001:30.

Läs mer

Ny faecesdiagnostik med PCR

Ny faecesdiagnostik med PCR Ny faecesdiagnostik med PCR Arne Kötz Klinisk mikrobiologi och vårdhygien Region Halland, 2013-03-15 2010-04-22 Prover Halland 2010 Allmän bakterieodling Odling-Pinnprov 6 000 prover/år Parasit Mikroskopi-Behandlad

Läs mer

Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning

Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning Mikrobiologiska parametrar i bilaga 2 i bokstavsordning Information till gränsvärdena Varje parameter med ett gränsvärde i bilaga 2 i föreskrifterna har ett avsnitt som ger en kort information om parametern

Läs mer

Pocket Water Microfilter (Model 2010000) Pocket Replacement Cartridge (Model 8013619) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR

Pocket Water Microfilter (Model 2010000) Pocket Replacement Cartridge (Model 8013619) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Pocket Water Microfilter (Model 2010000) Pocket Replacement Cartridge (Model 8013619) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Swedish Vi glädjer oss åt att du har valt ett bärbart mikrofilter från Katadyn.

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon.

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon. FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se www.secon.se 2 SECONTITANIUM SECONTITANIUM Desinfektion av vatten med kemikalier har

Läs mer

Avloppsrening & Vattenrening. Sofia Andersson

Avloppsrening & Vattenrening. Sofia Andersson Avloppsrening & Vattenrening Sofia Andersson Vatten Avlopp - Historiskt perspektiv Koleraepedimier, mitten av 1800-talet Avloppsledningar Kraftigt förorenade vatten, slutet av 1800-talet Mekanisk rening,

Läs mer

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar

Parametrar normal råvattenundersökning. Parameter Enhet Kommentar Parametrar normal råvattenundersökning Parameter Enhet Kommentar E. coli /ml Visar på färsk avföringspåverkan. Halter över 10/ml indikerar behov av minst två barriärer för bakterier, virus och parasiter.

Läs mer

Vattenkvalitén i våra unitar. var står vi idag/ i morgon

Vattenkvalitén i våra unitar. var står vi idag/ i morgon Vattenkvalitén i våra unitar var står vi idag/ i morgon Patogener i unitens vatten så minskar du risken för spridning av parasiter, bakterier och virus Rolf Claesson Nils Bäckman Stig Edwardsson Anders

Läs mer

Smittskydd Stockholm. Tarminfektioner. Maria Rotzén Östlund Biträdande smittskyddsläkare

Smittskydd Stockholm. Tarminfektioner. Maria Rotzén Östlund Biträdande smittskyddsläkare Tarminfektioner Maria Rotzén Östlund Biträdande smittskyddsläkare Smitta Sjukdom Agens Diagnostik Åtgärder Smitta Sjukdom Agens Diagnostik Åtgärder Avföring + Magtarmsystemet Fekal-oral smitta Direktkontakt

Läs mer

Klor och Bromin manuellt tillsatt

Klor och Bromin manuellt tillsatt Klor och Bromin manuellt tillsatt Det absolut viktigaste i all rening av vatten är att vi har ett korrekt ph värde. Om ph är för lågt eller för högt, så kan inte klor eller Bromin arbeta på ett bra sätt.

Läs mer

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015

Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015 Mikrobiologiska dricksvattenrisker Riskklassning av svenska ytråvatten 2013-2015 Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Medverkande: Livsmedelsverket SMI SVA Mikrobiologiska dricksvattenrisker

Läs mer

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm

Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet. riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013. Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm Kunde vi ha undgått Östersundsutbrottet 2011 med bättre riskvärdering? Norsk vannförening 30 jan 2013 Anette Hansen Smittskyddsinstitutet Stockholm JA Östersund november 2010 Östersund nov 2010-feb 2011

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN

UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN UNDERSÖKNING AV BRUNNSVATTEN FÖRKLARING TILL ANALYSRESULTATEN Karlskrona kommuns laboratorium Riksvägen 48 371 62 LYCKEBY tel. 0455-30 33 18 e-post: va-lab@karlskrona.se - 1 - INLEDNING Detta dokument

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Vatten: Ingen smuts, inga mikrober

Vatten: Ingen smuts, inga mikrober Globalt experiment under KEMINS ÅR Vatten: Ingen smuts, inga mikrober I det här dokumentet finns en beskrivning av laborationen Vatten: Ingen smuts, inga mikrober, som är en del av det globala experiment

Läs mer

Norovirus i vatten - vad vet vi och hur kan kunskapen användas?

Norovirus i vatten - vad vet vi och hur kan kunskapen användas? Norovirus i vatten - vad vet vi och hur kan kunskapen användas? Avstamp från genomförda projekt Elisabeth Hallin Innehåll Bakgrund Projektet Resultat Slutsatser Foto: Scandinav Sid 3. Dricksvattenburna

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Mikrobiologisk riskbedömning av dricksvattenförsörjning (QMRA) Thomas Pettersson Chalmers tekniska högskola, Göteborg

Mikrobiologisk riskbedömning av dricksvattenförsörjning (QMRA) Thomas Pettersson Chalmers tekniska högskola, Göteborg Mikrobiologisk riskbedömning av dricksvattenförsörjning (QMRA) Thomas Pettersson Chalmers tekniska högskola, Göteborg 2017 04 27 Vilka risker finns i dricksvattenförsörjningen? Vattenbrist (kvantitetsrisk)

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

RENT VATTEN ÄR EN GÅVA

RENT VATTEN ÄR EN GÅVA RENT VATTEN ÄR EN GÅVA SÅ HÄR UTFÖR DU EN DEMONSTRATION Produktdemonstrationen är ett av de mest spännande, effektiva och oförglömliga marknadsföringsredskap du har. Alla de fakta du berättar för kunden

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad FoHMFS 2014:12 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Utredning av utlandsresenär

Utredning av utlandsresenär Mag- tarm smitta Utredning av utlandsresenär Utlandsresenärer med symtom på magtarmsmitta rekommenderas i första hand lämna faecesodling (tarmpatogena bakterier). Vid speciell misstanke kan prov även

Läs mer

Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011. Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12

Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011. Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12 Cryptosporidieutbrottet i Östersund 26/11 2010 18/2 2011 Micael Widerström smittskyddsläkare Jämtlands läns landsting SFVH 2011-04-12 Cryptosporidium ett s.k. urdjur, intracellulär intestinal protozo,

Läs mer

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet

Dricksvattenkvalitet Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Dricksvattenkvalitet 2016 - Skåre, Hynboholm och Gravaområdet Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten vid Hynboholms och Härtsöga vattenverk samt tillhörande distributionsområde, dvs Skåre,

Läs mer

Upplev Skillnaden. Total Purity System

Upplev Skillnaden. Total Purity System Upplev Skillnaden Total Purity System FAS ETT: DUAL DEFENSE FILTER & PUMPAR FAS TRE: CLEAR BALANCE CONDITIONER MAGNETISK KONDITIONERING FP MK FAS TVÅ: NATURLIG MINERAL RENING KOPPAR/SILVER JONISERING FAS

Läs mer

Dricksvattenberedning och Risk för Magsjuka: En Multi-City Studie av Telefonsamtal till 1177 Vårdguiden

Dricksvattenberedning och Risk för Magsjuka: En Multi-City Studie av Telefonsamtal till 1177 Vårdguiden Dricksvattenberedning och Risk för Magsjuka: En Multi-City Studie av Telefonsamtal till 1177 Vårdguiden Andreas Tornevi, Bertil Forsberg Yrkes- och Miljömedicin: Folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet

Läs mer

Ultrafilter som barriär mot smittspridning i dricksvatten

Ultrafilter som barriär mot smittspridning i dricksvatten Ultrafilter som barriär mot smittspridning i dricksvatten Va-mässan 2009 Föreningen Vattens seminarium om Drifterfarenheter av membrananläggningar olof.bergstedt@vatten.goteborg.se Det här har jag tänkt

Läs mer

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID Projektrapport 2018-2019 Kenya I samarbete med Nores och PLAN International 800 FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN 21 200 BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID 9 600 KUBIKMETER RENT OCH VARMT VATTEN 1 600 UTDELADE

Läs mer

MEMBRANTEKNIK FÖR URAN OCH RADIOAKTIVT VATTEN

MEMBRANTEKNIK FÖR URAN OCH RADIOAKTIVT VATTEN Svenskt Vatten Forskning och innovation 29:e november 2017 MEMBRAN DEN NYA UNIVERSALLÖSNINGEN FÖR SÄKER DRICKSVATTENPRODUKTION? MEMBRANTEKNIK FÖR URAN OCH RADIOAKTIVT VATTEN Dr Helfrid Schulte-herbrüggen

Läs mer

Vi renar ditt dricksvatten med en unik teknologi till ett lågt pris.

Vi renar ditt dricksvatten med en unik teknologi till ett lågt pris. Vi renar ditt dricksvatten med en unik teknologi till ett lågt pris. Höjd: 50,8 cm Höjd: 24,77 cm 4evergreen vattenfilter Vårt revolutionerande vattenfilter för dricksvattenrening använder nanofilterteknik

Läs mer

Utvärdering av BD MAX enteric parasite panel på ett kliniskt laboratorie

Utvärdering av BD MAX enteric parasite panel på ett kliniskt laboratorie Utvärdering av BD MAX enteric parasite panel på ett kliniskt laboratorie Georgina Isak a, Leigh Davidsson a, Stina Boräng b, Silvia Botero-Kleiven b a Enhet för parasitologi och vattenburen smitta, Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Mikrobiologisk undersökning av Göta älv 2002-2003

Mikrobiologisk undersökning av Göta älv 2002-2003 Mikrobiologisk undersökning av Göta älv 2002-2003 En rapport skriven av Victoria Hågland, Göteborgs va-verk, på uppdrag av Göta älvs vattenvårdsförbund GÖTEBORGS RAPPORT 1(18) Förord Mot bakgrund av de

Läs mer

Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008

Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008 Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008 När ska man misstänka vattenburen smitta? Flera sjuka diarréer, kräkningar, feber eller magknip Grumligt och/eller

Läs mer

Hiker Water Microfilter (Model #8013829) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR RUS

Hiker Water Microfilter (Model #8013829) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR RUS Hiker Water Microfilter (Model #8013829) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR RUS Swedish Tack för att du valde ett portabelt mikrofiltreringssystem från Katadyn. Katadyn Hiker Microfilter följer industrins

Läs mer

Hur kan GIS-modellering utgöra ett stöd för mikrobiell riskvärdering? Johan Åström, Tyréns AB 2013-01-30

Hur kan GIS-modellering utgöra ett stöd för mikrobiell riskvärdering? Johan Åström, Tyréns AB 2013-01-30 Hur kan GIS-modellering utgöra ett stöd för mikrobiell riskvärdering? Johan Åström, Tyréns AB 2013-01-30 Bakgrund Cryptosporidium och Giardia resulterar i dricksvattenburen smitta Avloppsvatten, ett stort

Läs mer

Tarminfektioner. Smittskydd Stockholm. Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska. Joanna Nederby Öhd Epidemiolog

Tarminfektioner. Smittskydd Stockholm. Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska. Joanna Nederby Öhd Epidemiolog Tarminfektioner Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska Joanna Nederby Öhd Epidemiolog Smittskydd Stockholm Allmänfarliga tarmsjukdomar Salmonella Tyfoidfeber Paratyfoidfeber Shigella Campylobacter EHEC

Läs mer

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening Laqua Treatment AB Siriusvägen 16 296 92 Yngsjö www.laqua.se Introduktion Laqua tvätt är en ny typ av reningsanläggning som baseras på filterteknik primärt framtaget

Läs mer

Provtagning enligt SLVFS 2001:30

Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt SLVFS 2001:30 Provtagning enligt föreskrifterna för dricksvatten (SLVFS 2001:30) Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska regelbundet och i enlighet med Livsmedelsverkets

Läs mer

Råd för högtempererade bassänger, bubbelpooler etc

Råd för högtempererade bassänger, bubbelpooler etc Bassängnätverket Bilaga M Råd för högtempererade bassänger, bubbelpooler etc INLEDNING I detta råd ges förslag på hur egenkontrollarbetet kan bedrivas när det gäller förebyggande rutiner mot bristande

Läs mer

God tillverknings praxis: Koagulanter

God tillverknings praxis: Koagulanter God tillverknings praxis: Koagulanter Utbildning för producenter den XXXXX, XX This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view

Läs mer

Objudna gäster i tarmen vilka är vi?

Objudna gäster i tarmen vilka är vi? Objudna gäster i tarmen vilka är vi? Pia Karlsson, EQUALIS Hur kom vi hit? Förorenade livsmedel Förorenat vatten Akut insjuknande Buksmärtor Illamående Feber Symtom Diarré, blodiga, vattniga, slemmiga,

Läs mer

Vattnets egenskaper och innehåll

Vattnets egenskaper och innehåll Vattnets egenskaper och innehåll 2010-09-14 1 Några egenskaper hos vatten Större volym i fast fas Hög ytspänning Hög förmåga att lösa salter och polära molekyler pga vattnets struktur (dipol). Transportör

Läs mer

SOSFS 2004:7 (M) Bassängbad. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2004:7 (M) Bassängbad. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2004:7 (M) frfattningssam ling Allmänna råd Bassängbad Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Om hepatit C. och din behandling

Om hepatit C. och din behandling Om hepatit C och din behandling MAJORITETEN AV HEPATIT C BOTAS IDAG VILKEN PÅVERKAN KAN HEPATIT C HA PÅ LEVERN? Hepatit C är ett virus som sprids via blodet och infekterar levercellerna. Det finns flera

Läs mer

Förändringar av vårt råvatten - orsaker, konsekvenser och behov av nya beredningsmetoder

Förändringar av vårt råvatten - orsaker, konsekvenser och behov av nya beredningsmetoder Förändringar av vårt råvatten - orsaker, konsekvenser och behov av nya beredningsmetoder Kenneth M Persson Forskningschef Tack till Stephan Köhler, Lars-Anders Hansson, Bjørnar Eikebrokk, Per Ericsson,

Läs mer

Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt.

Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt. Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt. Dina djur mår bättre med rent dricksvatten. Och de producerar bättre! Rent dricksvatten är en förutsättning

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Småskaliga vattenreningsmetoder några exempel

Småskaliga vattenreningsmetoder några exempel Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Småskaliga vattenreningsmetoder några exempel Johanna Schaub Plats för eventuell bild/illustration Självständigt arbete

Läs mer

GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR

GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Vario Water Microfilter (Model #8014932) Vario Replacement Cartridge (Model #8014933) Replacement Prefilter Disc (Model #8015035) Replacement Activated Carbon (Model

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Vattnets ekosystemstjänster i sjöar, vattendrag och hav. Andreas Bryhn, docent, tekn dr SLU Aqua

Vattnets ekosystemstjänster i sjöar, vattendrag och hav. Andreas Bryhn, docent, tekn dr SLU Aqua Vattnets ekosystemstjänster i sjöar, vattendrag och hav Andreas Bryhn, docent, tekn dr SLU Aqua Vattenbaserade (akvatiska) ekosystem nödvändiga för mänskligt liv T.ex: - Syrgas - Dricksvatten - Livsmedel

Läs mer

386 Stridsvärde. Se till att prioritera sömnen för fordonsförarna.

386 Stridsvärde. Se till att prioritera sömnen för fordonsförarna. 386 Stridsvärde Se till att prioritera sömnen för fordonsförarna. Vila Sömnbrist försämrar kroppsfunktionerna och minskar tankeoch reaktionsförmågan samt den psykiska motståndskraften. Sömnbrist ökar också

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN Isprojektet 2012 Mikrobiologisk provtagning av is En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand Juni 2012 1 Syfte 1 SYFTE Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning

Läs mer

Klimatets påverkan på vatten och livsmedel samt dess hälsokonsekvenser

Klimatets påverkan på vatten och livsmedel samt dess hälsokonsekvenser Klimatets påverkan på vatten och livsmedel samt dess hälsokonsekvenser Roland Lindqvist Seminarium Länsstyrelsen Stockholm, 4 maj 2011 Översikt av presentationen Introduktion Livsmedel och hälsokonsekvenser

Läs mer

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile Clostridium Difficile sporbildande tarmbakterie Ses framförallt hos äldre (3/4 av fallen > 60 år) och patienter som fått antibiotika el. andra läkemedel som påverkar den normala tarmfloran Senaste 10 åren

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

Vatten. Vattenrnolekyler i tre faser

Vatten. Vattenrnolekyler i tre faser Vatten NÄR DU HAR ARBETAT MED AVSNITTET VATTEN KAN DU vilka grundämnen som bildar en vatten molekyl förklara hur vattenmolekylerna samspelar i vattnets tre faser redogöra för vattnets speciella egenskaper

Läs mer

Balanserad vattenskötsel

Balanserad vattenskötsel Balanserad vattenskötsel för spabad utomhus 2016 Activ SPA serien ger dig balanserad vattenskötsel särskilt utvecklad för spabad Det ställs höga krav på rengöring och underhåll av spavatten, och därmed

Läs mer

Per Ericsson Norrvatten

Per Ericsson Norrvatten Per Ericsson Norrvatten Distributionsområde Norrvatten Görväln Vattenverk Lovö Norsborg Stockholm Vatten UTMANINGAR FÖR BRANSCHEN HUMUS OCH FÖRORENINGAR Fokus ytvattenverk Naturliga organiska ämnen, (NOM),

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan avser Anmälan om regirering av dricksvattenanläggning enligt LIVSFS 2005:20 och SLVFS 2001:30 Ny dricksvattenanläggning. Anläggningen beräknas vara färdigälld (år,

Läs mer

Parasiter som orsakar diarré hos katter Bengalklubben, 15/11 2009

Parasiter som orsakar diarré hos katter Bengalklubben, 15/11 2009 Parasiter som orsakar diarré hos katter Bengalklubben, 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik SVA www.sva.se Statens

Läs mer

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Svenskt Vatten Mikrobiologiska säkerhetsbarriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014 Definitiv Uppsala 2014-12-10 Mikrobiologiska barriärer- Lägesrapport efter uppdatering av databas 2014

Läs mer

Livsmedelsburna parasiter Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Livsmedelsburna parasiter Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Livsmedelsburna parasiter Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här beskrivs egenskaper och användningsområde för provtagning och analys av de livsmedelsburna parasiterna Cryptosporidium, Giardia

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron

Dricksvattenkvalitet 2014 - Vålberg, Edsvalla och Norsbron Norsbron. Vattenanalyserna är utförda både vid vattenverk och hos. I tabellen anges Livsmedelsverkets gränsvärden, dricksvattnets normala variation ** "tjänligt med anmärkning", vilket betyder att dricksvattnet

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

Geografiska informationssystem (GIS) för analys av parasitkällor i ytvattentäkter

Geografiska informationssystem (GIS) för analys av parasitkällor i ytvattentäkter Geografiska informationssystem (GIS) för analys av parasitkällor i ytvattentäkter Johan Åström, Seminariedag på SMI 5 december 2013 Bakgrund Utbrottet av Cryptosporidium i Östersund 220 miljoner kr Ger

Läs mer

Kemidagbok. Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool

Kemidagbok. Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool Kemidagbok Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool WWW.MIAMIPOOL.SE Att sköta om sin pool på rätt sätt är det säkraste sättet att spara pengar och frigöra tid för att njuta av den. Ge din

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta vaccin. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta vaccin. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Dukoral suspension och brusgranulat för oral suspension Vaccin mot kolera (inaktiverat, oralt) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta vaccin.

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer