Yttrande gällande Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande gällande Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1254/15 Repronummer 195/15 Stadsutveckling Henrik Levin/Eric Roos Telefon E-post: Yttrande gällande Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande över Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring, enligt bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översändes till Näringsdepartementet. Sammanfattning Näringsdepartementet har för yttrande översänt delbetänkande från Sverigeförhandlingen, Ett författningsförslag om värdeåterföring, till Göteborgs stad. Författningsförslaget innehåller två delar. Dels ett förslag som möjliggör för kommunen att genom exploateringsavtal (exploatering där byggherren äger marken) förhandla om att delar av den värdeökning som en ny transportinfrastruktur medför ska återföras till kommunen. Dels föreslås en utvidgning av befogenhetslagen som underlättar för kommuner att medfinansiera annan kommuns eller landstings/regions transportinfrastrukturinvesteringar, vilket tidigare inte varit möjligt. Stadsledningskontoret ställer sig positiv både till införandet av värdeåterföring, så kallad värdestegringsersättning, och till utvidgad möjlighet att finansiera transportinvesteringar i annan kommun eller landsting/region. Stadsledningskontorets bedömning är att författningsförslaget inte är tillräckligt utrett vad det gäller effekter av lagändringen och att det saknas tillräcklig vägledning och underlag för att kommunerna ska kunna tillämpa lagstiftningen på ett ändamålsenligt sätt. Stadsledningskontoret förutsätter därför att ytterligare utredning sker innan en ny lagstiftning kan träda ikraft. Potentialen för att få in ytterligare finansiering via värdestegringsersättning bedöms som begränsade och förslaget till lagändring bedöms inte ge så stora förändrade förutsättningar mot dagens hantering, men formaliserar och skapar en tydlighet kring stadens intentioner avseende värdeåterföring. Stadsledningskontoret vill också lyfta en farhåga kring att en ny lagstiftning medför ökade krav på kommunal medfinansiering av statlig och regional infrastruktur. En fortsatt förskjutning av finansiellt ansvar från stat till kommun för statlig infrastruktur 1 (16)

2 innebär en ökad ekonomisk belastning där kommunen får bära risken om värdeåterföring genom markförsäljning eller värdestegringsersättning uteblir. Stadsledningskontoret har upprättat ett förslag till yttrande till Näringsdepartementet, se bilaga 2. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontorets bedömning är att de direkta ekonomiska konsekvenserna av föreslagen författningsändring blir begränsade. Förslaget innehåller inga tvingande bestämmelser för kommunerna. Förslaget bedöms inte påverka Stadens arbete med markanvisningar och exploateringsavtal men ger vissa möjligheter till intäkter i samband med exploatering på privat mark. Stadsledningskontorets bedömning är att potentialen för värdeåterföring, räknad som värdestegring efter exploatörens kostnader i exploateringsavtal, är låg i flertalet projekt. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förslaget avser snabba på infrastruktursatsningar, såväl kommunala som statliga och regionala. I den mån dessa motiveras av stadsmiljö kan förslaget ha en positiv effekt på miljön och människors hälsa. Förslagsställaren ser också ökande möjlighet att hitta värdeskapande kompromisser i planeringen, dessa bör kunna bidra till miljömålet God bebyggd miljö. Omvärldsperspektivet I flera länder används former för värdeåterföring eller ersättningssystem där fastighetsägare bidrar till offentlig transportinfrastruktur med utgångspunkt i att de erhåller en värdeökning i sin fastighet. I en del länder är detta utformat som ett tillägg till skatt, i andra som en avgift eller ersättning. Bland de alternativ, som likt i SOU föreslaget system, använder sig av en områdes- eller projektbaserad avgifts- eller ersättningsmodell finns t.ex.: Canada, där Vancouver använder en modell där staden pekar ut geografiska områden där fastighetsägare som får nya eller ytterligare byggrätter förväntas betala en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (16)

3 utvecklingsavgift per tillkommande kvadratmeter för att finansiera de kommunala investeringarna för stadsutvecklingen. Crossrailprojektet i Storbritannien, en järnväg som ska binda ihop Heathrow med Londons affärsdistrikt och yttre förorter, där lokala myndigheter dels har möjlighet att ta ut extra exploateringsavgifter för infrastruktursatsningar och dels att göra ett tidsbegränsat tillägg till fastighetsskatten för kommersiella fastighetsägare. Finland har ett system för värdeåterföring med anledning av offentliga investeringar som påverkar fastighetsvärdena. Modellen utgår från att exploatörer och fastighetsägare inom en detaljplan i första hand genom förhandlingar ska ersätta kommunen för den värdeökning som de offentliga investeringarna genererar. Når parterna ingen lösning har finska kommuner möjlighet att genom myndighetsbeslut kräva fastighetsägarna på ersättning, något som endast skett vid något enstaka tillfälle. Det som är gemensamt för flera av exemplen ovan är att modellerna fungerar som bäst och accepteras i områden med redan höga fastighetsvärden och där inriktningen är att bygga stadsmiljöer i kollektivtrafiknära lägen. I sådana områden finns även exempel på finansiering av offentlig infrastruktur genom frivilliga bidrag från privata fastighetsägare. Med utgångspunkt i ett omvärldsperspektiv har stadsledningskontoret bland annat varit i kontakt med SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Stockholms Stad, men har ännu inte kunnat ta del av några formellt beslutade yttranden kring författningsförslaget. Utifrån de samtal som förs på tjänstemannanivå bedömer stadsledningskontoret att båda i grunden är de positiva till att kommunerna ges ökade möjligheter att kunna använda sig av värdeåterföring i samband med ny infrastruktur, men att även de för fram otydligheter i delar av förslaget som kan påverka användningen av verktyget. Även de pekar på att lagförslaget i sin förlängning kan medföra att kraven på medfinansiering av statlig infrastruktur ökar och att det sker en förskjutning av ansvaret och risktagandet för statlig transportinfrastruktur från staten till kommunerna. Bilaga 1 Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring Bilaga 2 Förslag till yttrande till Näringsdepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (16)

4 Ärendet Göteborgs stad har för yttrande mottagit delbetänkande av Sverigeförhandlingen, Ett författningsförslag om värdeåterföring. Näringsdepartementet önskar få synpunkter senast den 1 oktober Inför stadens yttrande har synpunkter inhämtats från fastighetskontoret, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret samt Älvstranden Utveckling AB. Bakgrund Regeringen beslutade den 1 juli 2014 att tillkalla en särskild utredare, som ska fungera som förhandlingsperson i kommittén för utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder och ökad tillgänglighet i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö (direktiv 2014:106), numera kallad Sverigeförhandlingen. Syftet med förhandlingspersonernas uppdrag är att dels möjliggöra ett snabbt genomförande av nya stambanor på ett sätt som maximerar deras samhällsekonomiska lönsamhet, dels identifiera kostnadseffektiva åtgärder som leder till en förbättrad tillgänglighet och ett ökat bostadsbyggande i framför allt storstäderna med fokus på resurseffektivitet, hållbarhet och förtätning. Konsekvenser av förslagen ska analyseras och förslag till överenskommelser ska tas fram med närmast berörda aktörer längs de nya stambanorna om stationer och lokala anslutningar. Samtliga överenskommelser ska ingås med förbehåll för efterföljande rättsliga prövningar samt regeringens och i förekommande fall riksdagens godkännande. Den 14 juli 2014 beslutade regeringen om tilläggsdirektiv (direktiv 2014:113). Utöver ovanstående uppdrag ska förhandlingspersonen dels analysera vissa frågor för att främja cykling, dels genomföra de uppgifter som den i förtid avslutade 2013 års Stockholmsförhandling (N 2013:01) inte slutfört. Förhandlingspersonen skulle senast den 1 juni 2015 lämna en delredovisning innehållande författningsförslag som tydliggör hur fastighetsvärdesökning kan ligga till grund för kostnadsdelning i exploateringsavtal (nu föreliggande remiss), och ska lämna ytterligare delredovisningar den 31 december 2015 respektive den 1 juni 2016, samt slutredovisa sitt uppdrag senast den 31 december Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring I Sverigeförhandlingens uppdrag ingår att föreslå lagändringar om så kallad värdeåterföring. Offentliga investeringar i transportinfrastruktur bidrar ofta till att fastigheter ökar i värde. Därför finns det enligt direktiven argument för att låta de fastighetsägare som gynnas av en offentlig investering återföra delar av detta värde till samhället, så kallad värdeåterföring. Ett sätt att åstadkomma värdeåterföring är genom exploateringsavtal som fördelar åtaganden och kostnader mellan en kommun och en exploatör eller fastighetsägare i samband med att detaljplaner antas. Enligt direktiven ska medel från värdeåterföring användas för att finansiera den infrastruktur som ger fastighetsvärdesökningen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (16)

5 Värdeåterföring I Sverige finns tre verktyg med syfte att återföra värden som har uppstått tack vare investeringar i transportinfrastruktur. Värdestegringsexpropriation (expropriationslagen 1972:719) tillåter att kommunen exproprierar en fastighet för att tillgodogöra sig ett ökat fastighetsvärde som uppstår till följd av samhällets investeringar i byggnads- eller anläggningsåtgärder. Någon expropriation har dock aldrig skett med stöd av bestämmelsen. Gatukostnadsersättning (plan- och bygglagen 2010:900) innebär att en kommun får besluta om ersättning för kommunala gator, vägar och andra allmänna platser. Ersättning genom exploateringsavtal (plan- och bygglagen 2010:900) är villkorad av att investeringen anses nödvändig för genomförandet av detaljplan. Detta är den i särklass vanligaste formen av värdeåterföring och är knuten till kostnader som kommunen har för att exploatering ska bli möjlig. Värdeåterföring sker även när fastighetsägare som ser stora nyttor med en transportinfrastrukturinvestering väljer att lämna ett frivilligt bidrag till investeringen för att den ska kunna genomföras. Detta förekommer dock i begränsad mån och det finns osäkerheter i hur värdeåterföring på detta sätt kan ske med ömsesidiga åtaganden. Förslag till nytt verktyg för värdeåterföring Värdeåterföring kan bidra till att skapa värden för såväl samhället i stort som för den enskilde fastighetsägaren, men i praktiken används nästan uteslutande avtal omges av delvis oklara och oförutsägbara omständigheter för att ordna värdeåterföring. Utredaren menar därför att det behövs ett nytt verktyg för värdeåterföring för statlig och viss kommunal transportinfrastruktur, samt regionala kollektivtrafikanläggningar. Med värden menas i detta sammanhang mer medel till transportinfrastruktur, kostnadsminimerade och/eller nyttomaximerande lösningar för samhället och fastighetsägaren. Författningsförslaget om värdeåterföring innebär att en kommun och en fastighetsägare, med hjälp av ett frivilligt och förhandlingsbaserat verktyg ska kunna ingå avtal om återföring av värdeökning för fastigheter som uppstår genom en kommuns finansiering av transportinfrastruktur. Förslagsvis kallas verktyget för värdestegringsersättning. Överenskommelse om värdestegringsersättning ska kunna ske i samband med att exploateringsavtal upprättas. Fördelen med att ingå överenskommelse i samband med exploateringsavtal och detaljplan är att värdet av transportinfrastrukturen för fastighetsägaren påverkas av utformningen av detaljplanen och kostnadsdelningen i exploateringsavtal. Möjligheterna till en ömsesidigt fördelaktig förhandling uppstår således i samband med förhandling om exploateringsavtal. Medel från värdeåterföring ska användas för att finansiera den transportinfrastruktur som ger värdeökningen, antingen för kommunens egna investeringar i transportinfrastruktur eller för kommunal medfinansiering av statens eller ett landstings investeringar i transportinfrastruktur. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (16)

6 Det ska framgå av kommuners riktlinjer för exploateringsavtal om kommuner avser att använda sig av värdestegringsersättning för att fastighetsägare i god tid ska kunna förutse vilka förutsättningar som de kommer att mötas av i förhandlingarna med kommunen. Sådan information ska syfta till att skapa förutsägbarhet. Verktyget ska inte kunna användas om kommunen använt värdestegringsexpropriation eller gatukostnadsersättning för aktuell infrastruktur. Vid tillämpningen av värdestegringsersättning har kommunerna att förhålla sig till kommunallagens likställighetsprincip och EU:s statsstödsregler. Dessa regler går ut på att behandla alla lika och att inte gynna någon i förhållande till någon annan. Förslag om förtydligande avseende medfinansiering Enligt förslaget ska kommuner också kunna medfinansiera byggande av väg och järnväg som en annan kommun eller ett annat landsting ansvarar för, under samma förutsättningar som en kommun kan medfinansiera statliga vägar och järnvägar. Det innebär ett undantag från de geografiska begränsningar som följer av 2 kap. 1 kommunallagen. Förslaget lämnas som ett tillägg befogenhetslagen. Förslaget ändrar inte förutsättningarna för medfinansiering i sak, men kommer att underlätta bedömningen om kommunen eller landstinget inom ramen för sin kompetens får medfinansiera. Konsekvenser och alternativa förslag Vad gäller förslagens konsekvenser görs bedömningen att värdestegringsersättning kan öka genomförandetakten för angelägna investeringar. Värdestegringsersättning i samband med exploateringsavtal kan också ge incitament till aktörerna att finna nyttomaximerande och kostnadssänkande lösningar för infrastruktur och exploatering. Förslaget om bestämmelser om värdeåterföring bygger på frivillighet och tillämpningen kommer att styras av huruvida det går att finna vinnande överenskommelser. De företag som berörs är fastighetsägare som vill bebygga sin fastighet och ingår exploateringsavtal med berörd kommun. De samhällsekonomiska konsekvenserna bedöms försiktigt positiva. Stat, landsting och kommuner kan få ökade intäkter, men kan inte utgå från att så blir fallet. Storleken på intäkterna är svårbedömda och kommer att avgöras av omfattningen på användandet av värdestegringsersättning. Erfarenheterna från 2013-års Stockholmsförhandling visar dock att exploateringsvärden som uppstår som en effekt av förändrad markanvändning och investering i transportinfrastruktur kan vara stora. Med stöd av dessa erfarenheter samt från internationella erfarenheter görs bedömningen att medel som inkommer genom värdestegringsersättning kommer att kunna utgöra en begränsad men viktig del av samhällets totala medel för transportinfrastruktur. Delbetänkandet redovisar förslag på alternativ till värdestegringsersättning, nämligen ett tvingande verktyg för värdeåterföring. Slutsatsen av förslagsställarens analys kring verktygets för- och nackdelar är dock att ett frivilligt och avtalsbaserat verktyg för värdestegringsersättning förordas. Detta beror bland annat på att ett frivilligt verktyg har bättre förutsättningar än ett tvingande att leda till en förhandling som är värdeskapande för båda parter. Ett frivilligt system har goda förutsättningar att mötas av acceptans bland fastighetsägare, vilket torde ge bättre förutsättningar för samarbete och dialog mellan kommun och fastighetsägare än tvångsregler. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (16)

7 Sammanfattningsvis är bedömningen i delbetänkandet att ett frivilligt verktyg så som förordas i delbetänkandet har bäst förutsättningar att leda till ett mer effektivt och värdeskapande samhällsbyggande. Inkomna synpunkter från förvaltningar och bolag Ett avstämningsmöte anordnas den 19 augusti 2015 för stadens berörda förvaltningar och bolag. Syftet med mötet var att stämma av eventuella frågor och förbereda inför stadens yttrande till Näringsdepartementet. Berörda förvaltningar och bolag har inkommit med tjänstemannayttranden, som inte har styrelse- eller nämndbehandlats. Dessa yttranden har legat till grund för stadsledningskontorets överväganden och förslag till yttrande över Sverigeförhandlingen författningsförslag om värdeåterföring, se bilaga 1. Tjänstemannayttranden har inkommit från Fastighetskontoret, Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling AB. Stadsledningskontorets överväganden Inkomna synpunkter från berörda förvaltningar och bolag ger en enhetlig bild av att kommunförvaltningen i grunden ser positivt på syftet och utgångspunkten för författningsförslaget avseende möjlighet till värdestegringsersättning och ökade befogenheter vad det gäller medfinansiering av andra kommuner och regioners/landstings transportinfrastrukturinvesteringar. Förvaltningens samlade bedömning är dock att det kvarstår en rad frågeställningar kring förslaget, vilka behöver bli föremål för fortsatt klargörande och utredning innan ett författningsförslag kan träda ikraft. Otydlighet avseende lagtext I de resonemanger som förts mellan kommunförvaltningarna rörande lagtexten kring värdestegringsersättning (6 kap 40 ) har olika tolkningar och diskussion uppstått kring vilken detaljplan som avses i det föreslagna tillägget till lagtexten. Det är av yttersta vikt att det inte råder något tvivel kring vilken detaljplan som avses i tillägget till lagtexten. Stadsledningskontoret förutsätter därför att förslaget ses över så att inga missuppfattningar uppstår. Avsaknad av tillräcklig vägledning Göteborgs stad anser att det saknas vägledning i lagförslaget för att kommunen ska kunna tillämpa föreslagen lagstiftning på ett ändamålsenligt sätt. Det gäller ett flertal områden: En frågeställning som fortsatt är oklar i utredningsunderlaget är hur tydlig koppling ett transportinfrastrukturprojekt och ett genomförande av en detaljplan ska ha, framför allt vad det gäller i tid, för att en förhandling av värdestegringsersättning ska vara möjlig. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (16)

8 Göteborg stad anser att det behövs ytterligare förtydliganden och vägledning för att systemet ska bli förutsägbart för fastighetsägare och exploatörer. Transportinfrastrukturutbyggnad kan i många fall skapa barriäreffekter, bullerproblematik eller luftkvalitetsproblematik. Det kan medföra en situation där vissa fastigheter inom en framtida detaljplan minskar i värde medan andra fastigheter ökar i värde. I underlagen för författningsförslaget saknas en diskussion hur en värdestegring ska beräknas och fördelas mellan fastigheter i ett sådant läge. I delrapporten saknas även en diskussion och vägledning kring hantering av en situation där endast någon enstaka fastighetsägare inom ett detaljplaneområde är villig att betala värdestegringsersättning. Samtliga fastighetsägare inom detaljplanen får trots det möjlighet att bygga bostäder, eftersom en fastighetsägare inte kan förvägras byggrätter med anledning att de inte vill ingå avtal om värdestegringsersättning. Då det i utredningen saknas vägledning i en rad frågor, lägger lagstiftaren över ansvaret för utformningen av riktlinjer och tillämpningen av värdestegringsersättning på respektive kommun och på avtalande parter. Detta skapar naturligtvis handlingsfrihet, men medför även att det kan bli en stor variation i tillämpning och användning mellan olika kommuner. Stadsledningskontoret anser att avsaknaden av vägledning i flera frågor kan medföra dels att hanteringen blir så komplex att verktyget inte kommer att användas och dels att stora variationer i utformningen mellan kommuner medför att hanteringen inte blir så förutsägbar som både exploatörer och fastighetsägare efterfrågar. Ökad belastning på plan- och exploateringsprocessen Göteborg stad delar inte Sverigeförhandlingens uppfattning om att merarbetet för att värdestegringsersättning ska integreras i förfarandet för exploateringsavtal är begränsat. I delrapporten framförs att frågor rörande exempelvis beräkning av värdeökningar, storlek på ersättning, influensområde eller betalningstidpunkt ska lösas i förhandling mellan avtalande parter. Eftersom utredningen inte ger någon direkt vägledning i denna typ av frågor kommer det skapas merarbete för kommunen. Den samlade bedömningen är att utredningen underskattar effekterna av att tillföra planoch exploateringsprocessen ytterligare ett förhandlingsområde. Dels belastas processen av ytterligare utredningar som underlag för förhandlingen och dels av ytterligare förhandlingsmoment för att landa exploateringsavtalen. Förhandlingar som redan idag är komplexa och tidskrävande för att hitta goda lösningar för alla parter. Stadsledningskontoret ser därför att det finns en risk att plan- och exploateringsprocessen kan förlängas med anledning av hanteringen av värdestegringsersättning, i vilken utsträckning är dock svårt att bedöma. Begränsad potential för värdestegringsersättning För Göteborgs stads del görs bedömningen att potentialen för att erhålla ytterligare finansiering genom värdestegringsersättning är begränsad. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (16)

9 Redan idag försöker exploateringsverksamheten finansiera så mycket som möjligt av infrastrukturutbyggnad inom ramen för den nuvarande lagstiftningen kring exploateringsavtal. En stor del av exploateringen i staden sker dessutom på kommunal mark genom markanvisningsavtal, där staden har större möjligheter till värdeåterföring. Avtal kring exploatering ska finansiera både lokal infrastruktur, satsningar för social hållbarhet och andra satsningar kopplat till en hållbar stadsutveckling. Det medför utrymmet att finansiera statlig transportinfrastruktur genom ytterligare kommunal medfinansiering bedöms som begränsade för de flesta exploateringsprojekt. Utifrån delbetänkandet är det svårt att göra en uppskattning av i vilken omfattning värdestegringsersättning kommer att bli aktuellt i Göteborg eller om värdeåterföring bara kommer bli aktuellt i specifika fall där transportinfrastrukturen tillför helt nya möjligheter för en plats. Frågan om influensområde kring infrastrukturinvesteringen hänskjuts också helt till förhandlingar i det enskilda fallet. Lagförslaget medför en formalisering och ställer krav på kommunen att vara tydlig med sina intentioner vad gäller hantering av värdestegringsersättning, men bedöms inte medföra några större förändrade förutsättningar än dagens hantering av exploateringsavtal. Dessa förutsättningar tillsammans med att förslaget baseras på ett frivilligt avtalsbaserat verktyg medför att stadsledningskontoret gör bedömningen att förutsättningarna och potentialen för ytterligare finansiering genom föreslagen lagändring är begränsad. Värdestegring till följd av investeringar i transportinfrastruktur sker även i befintliga fastigheter. Stadsledningskontoret anser därför att det hade varit intressant om Sverigeförhandlingen kunde föra en diskussion hur ett verktyg skulle kunna se ut för att även återföra dessa värdestegringar. Ökad kommunal medfinansiering av transportinfrastruktur Det är inte ovanligt att kommuner medfinansierar statlig transportinfrastruktur och enligt utredningen blir detta allt vanligare och förväntas att öka framöver. Med ett formaliserat verktyg för värdeåterföring gör Stadsledningskontoret bedömningen att det finns en risk för att kraven på kommunal medfinansiering kommer att öka. En sådan utveckling skulle medföra en ytterligare förskjutning av ansvaret för statlig transportinfrastruktur från staten till kommunerna, med ökad ekonomisk risk som följd. Ökande kommunal medfinansiering ökar den ekonomiska belastningen på kommunen både finansiellt och resultatmässigt. Därutöver står kommunen för den ekonomiska risken, då det är upp till kommunen att genom värdestegringsersättning (exploateringsavtal) och markanvisningsavtal försöka generera värdeåterföring och få in kapital motsvarande avtalad kommunal medfinansiering. Med de osäkra förutsättningarna att kunna öka finansieringen genom värdestegringsersättning som framförts ovan, gör Stadsledningskontoret bedömningen att författningsförslaget tillsammans med trenden av ökad kommunal medfinansiering kommer att öka kommunens ekonomiska risktagande och ekonomiska belastning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (16)

10 Stadsledningskontoret anser att det hade varit värdefullt om denna farhåga kunde belysas ytterligare i ett fortsatt utredningsarbete. Sammanfattande överväganden Avsikten med det förslag som Sverigeförhandlingen har lämnat i sin delrapport är att medel från värdeåterföring ska användas för att finansiera den infrastruktur som ger en fastighetsvärdesökning, direkt via kommunala infrastrukturinvesteringar eller indirekt via kommunal medfinansiering av statlig infrastruktur. Förslaget ska också leda till att skapa incitament för samhällsbyggande aktörer att bygga snabbare, bättre och mer av både transportinfrastruktur och bostäder och att genomföra annan exploatering. Med utgångspunkt från syftet med värdeåterföring ser Stadsledningskontoret positivt på att kommunen, med stöd av lagstiftning, ges möjlighet att tillgodogöra sig så kallad värdestegringsersättning. Även föreslagen utvidgning av möjligheten att medfinansiera andra kommuner och regioners transportinfrastruktur ställer sig stadsledningskontoret positiv till, då det kan underlätta för mellankommunal och regional samverkan kring transportinfrastrukturfrågor. Den samlade bedömningen är dock att föreslagna åtgärder inte medför så stora förändringar i förhållande hur vi hanterar exploateringsavtal idag, utöver att det sker en formalisering och i viss mån ställer krav på kommunen att vara tydliga med sina intentioner kring värdeåterföring. Potentialen vad det gäller ökad finansiering via exploateringsavtal bedöms därför som begränsade. Stadsledningskontoret anser att författningsförslaget inte är tillräckligt utrett vad det gäller effekter av lagändringen och att det saknas tillräcklig vägledning och underlag för att kommunerna ska kunna tillämpa lagstiftningen på ett ändamålsenligt sätt. Stadsledningskontoret förutsätter därför att ytterligare utredning sker innan en ny lagstiftning kan träda ikraft. Stadsledningskontoret Henrik Levin / Eric Roos Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (16)

11 Bilaga 1 Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring Bifogas som PDF Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (16)

12 Bilaga 2 Förslag till yttrande till Näringsdepartementet Till Näringsdepartementet Yttrande över Delbetänkande från Sverigeförhandlingen. Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Ert diarienr: N2015/4841/TIF Göteborg stad har beretts tillfälle till yttrande över rubricerat författningsförslag och önskar lämna nedanstående synpunkter. Sammanfattande överväganden Avsikten med det förslag som Sverigeförhandlingen har lämnat i sin delrapport är att medel från värdeåterföring ska användas för att finansiera den infrastruktur som ger en fastighetsvärdesökning, direkt via kommunala infrastrukturinvesteringar eller indirekt via kommunal medfinansiering av statlig infrastruktur. Förslaget ska också leda till att skapa incitament för samhällsbyggande aktörer att bygga snabbare, bättre och mer av både transportinfrastruktur och bostäder och att genomföra annan exploatering. Med utgångspunkt från syftet med värdeåterföring är därför Göteborgs stad positivt till att kommunen, med stöd av lagstiftning, ges möjlighet att tillgodogöra sig så kallad värdestegringsersättning. Även föreslagen utvidgning av möjligheten att medfinansiera andra kommuner och regioners transportinfrastruktur ställer sig kommunen positiv till, då det kan underlätta för mellankommunal och regional samverkan kring transportinfrastrukturfrågor. Göteborgs stad anser att författningsförslaget inte är tillräckligt utrett vad det gäller effekter av lagändringen och att det saknas tillräcklig vägledning och underlag för att kommunerna ska kunna tillämpa lagstiftningen på ett ändamålsenligt sätt. Stadsledningskontoret förutsätter därför att ytterligare utredning sker innan en ny lagstiftning kan träda ikraft. Utöver de förtydliganden som Göteborg stad efterfrågar vill staden föra fram några farhågor och riskområden som kommunen anser inte tas om hand och resoneras kring i tillräcklig utsträckning i underlagen för föreslagen lagförändring. Överväganden och kommentarer Otydlighet avseende lagtext I de resonemanger som förts inom kommunen rörande lagtexten kring värdestegringsersättning (6 kap 40 ), har olika tolkningar och diskussion uppstått kring vilken detaljplan som avses i det föreslagna tillägget till lagtexten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (16)

13 Det är av yttersta vikt att det inte råder något tvivel kring vilken detaljplan som avses i tillägget till lagtexten. Kommunen förutsätter därför att förslaget ses över så att inga missuppfattningar uppstår. Avsaknad av tillräcklig vägledning Stadens samlade bedömning är att det saknas vägledning inom flera områden för att kommunen ska kunna tillämpa föreslagen lagstiftning på ett ändamålsenligt sätt. En frågeställning som fortsatt är oklar i utredningsunderlaget är hur tydlig koppling ett transportinfrastrukturprojekt och ett genomförande av en detaljplan ska ha, framför allt vad det gäller i tid, för att en förhandling av värdestegringsersättning ska vara möjlig. Här det behövs ytterligare förtydliganden och vägledning för att systemet ska bli förutsägbart för fastighetsägare och exploatörer. Transportinfrastrukturutbyggnad kan i många fall skapa barriäreffekter, bullerproblematik eller luftkvalitetsproblematik. Det kan medföra en situation där vissa fastigheter inom en framtida detaljplan minskar i värde medan andra fastigheter ökar i värde. I underlagen för författningsförslaget saknas en diskussion hur en värdestegring ska beräknas och fördelas mellan fastigheter i ett sådant läge. I delrapporten saknas även en diskussion och vägledning kring hantering av en situation där endas någon enstaka fastighetsägare inom ett detaljplaneområde är villig att betala värdestegringsersättning. Samtliga fastighetsägare inom detaljplanen får trots det möjlighet att bygga bostäder, eftersom en fastighetsägare inte kan förvägras byggrätter med anledning att de inte vill ingå avtal om värdestegringsersättning. Då det i utredningen saknas vägledning i en rad frågor, lägger lagstiftaren över ansvaret för utformningen av riktlinjer och tillämpningen av värdestegringsersättning på respektive kommun och på avtalande parter. Detta skapar naturligtvis handlingsfrihet, men medför även att det kan bli en stor variation i tillämpning och användning mellan olika kommuner. Kommunens bedömning är att detta kan medföra dels att hanteringen blir så komplex att verktyget inte kommer att användas och dels att stora variationer i utformningen mellan kommuner medför att hanteringen inte blir så förutsägbar som både exploatörer och fastighetsägare efterfrågar. Ökad belastning på plan- och exploateringsprocessen I delrapporten framförs att frågor rörande exempelvis beräkning av värdeökningar, storlek på ersättning, influensområde eller betalningstidpunkt ska lösas i förhandling mellan avtalande parter. Eftersom Sverigeförhandlingen inte ger någon direkt vägledning i denna typ av frågor kommer det skapas merarbete för kommunen. Den samlade bedömningen är att utredningen underskattar effekterna av att tillföra planoch exploateringsprocessen ytterligare ett förhandlingsområde. Dels belastas processen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (16)

14 av ytterligare utredningar som underlag för förhandlingen och dels av ytterligare förhandlingsmoment för att landa exploateringsavtalen. Förhandlingar som redan idag är komplexa och tidskrävande för att hitta goda lösningar för alla parter. Det är svårt att bedöma om och i vilken utsträckning ett tillkommande moment förlänger kommunens plan- och exploateringsprocess, men det finns en tydlig risk för en sådan effekt. Begränsad potential för värdestegringsersättning För Göteborgs stads del görs bedömningen att potentialen för att erhålla ytterligare finansiering genom värdestegringsersättning är begränsad. Redan idag försöker exploateringsverksamheten finansiera så mycket som möjligt av infrastrukturutbyggnad inom ramen för den nuvarande lagstiftningen kring exploateringsavtal. En stor del av exploateringen i staden sker dessutom på kommunal mark genom markanvisningsavtal, där staden har större möjligheter till värdeåterföring. Redan idag ska dessa avtal finansiera både lokal infrastruktur, satsningar för social hållbarhet och andra satsningar kopplat till en hållbar stadsutveckling. Det medför att det inte finns något större utrymme att kunna finansiera ytterligare kommunal medfinansiering av statlig transportinfrastruktur. Utifrån delbetänkandet är det svårt att göra en uppskattning av i vilken omfattning värdestegringsersättning kommer att bli aktuellt i Göteborg eller om värdeåterföring bara kommer bli aktuellt i specifika fall där transportinfrastrukturen tillför helt nya möjligheter för en plats. Dessa förutsättningar tillsammans med att förslaget baseras på ett frivilligt avtalsbaserat verktyg medför att förutsättningarna och potentialen för ytterligare finansiering genom föreslagen lagändring är begränsad. Värdestegring till följd av investeringar i transportinfrastruktur sker även i befintliga fastigheter. Göteborg stad anser därför att det hade varit intressant om Sverigeförhandlingen kunde föra en diskussion hur ett verktyg skulle kunna se ut för att även återföra dessa värdestegringar. Ökad kommunal medfinansiering av transportinfrastruktur Det är inte ovanligt att kommuner medfinansierar statlig transportinfrastruktur och enligt utredningen blir detta allt vanligare och förväntas att öka framöver. Med ett formaliserat verktyg för värdeåterföring görs bedömningen att det finns en risk för att kraven på kommunal medfinansiering kommer att öka. En sådan utveckling skulle medföra en ytterligare förskjutning av ansvaret för statlig transportinfrastruktur från staten till kommunerna, med ökad ekonomisk risk som följd. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (16)

15 Ökande kommunal medfinansiering ökar den ekonomiska belastningen på kommunen både finansiellt och resultatmässigt. Därutöver står kommunen för den ekonomiska risken, då det är upp till kommunen att genom värdestegringsersättning (exploateringsavtal) och markanvisningsavtal försöka generera värdeåterföring och få in kapital motsvarande avtalad kommunal medfinansiering. Göteborgs stad anser att det hade varit värdefullt om denna fråga kunde belysas ytterligare i ett fortsatt utredningsarbete. För Göteborgs Kommunstyrelse Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (16)

16 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (16)

Yttrande över Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Yttrande över Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Landstingsstyrelsen 1 (4) Näringsdepartementet Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Sammanfattning Stockholms läns landsting är i

Läs mer

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg

Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg Protokoll Förbundsstyrelsen 2015-09-18 Utdrag ur protokoll ( 65) från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen 18 september 2015 på Arken i Göteborg 65 Dnr: 15-68.22 Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

9IL Stockholms läns landsting

9IL Stockholms läns landsting 9IL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 7/2015 Tisdagen den 6 oktober 2015 9 199 Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU

Läs mer

Yttrande över delrapport från Sverigeförhandlingen - Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60), Dnr 00490/2015

Yttrande över delrapport från Sverigeförhandlingen - Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60), Dnr 00490/2015 H ELS INGBORG Kommunstyrelsens ordförandes ielegeringsprotokoll 29 september 2015 37 Yttrande över delrapport från Sverigeförhandlingen - Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60), Dnr 00490/2015

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-01-12 N2016/00179/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella

Läs mer

9 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS

9 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS 9 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS 2018-0504 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-08-15 LS 2018-0504 Landstingsstyrelsen Yttrande

Läs mer

Remiss angående Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60)

Remiss angående Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) N2015/4841/TIF 2015-09-22 Sida 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss angående Delbetänkande från Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Statens väg-

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:45

Regeringens proposition 2016/17:45 Regeringens proposition 2016/17:45 Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur Prop. 2016/17:45 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 november 2016 Stefan

Läs mer

Yttrande. Kommunstyrelsen beslutar att lämna följande yttrande:

Yttrande. Kommunstyrelsen beslutar att lämna följande yttrande: Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2015-09-30 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-883 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delbetänkande från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS Landstingsstyrelsen PROTOKOLL [Diarienummer] 170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS 2018-0504 Ärendebeskrivning Finansdepartementet har genom

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) svar på remiss

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) svar på remiss 30 mars 2016 KS-2015/1253.446 1 HANDLÄGGARE Nicklas Lord 08-535 365 62 nicklas.lord@huddinge.se Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Mark- och boendeprogrammet

Mark- och boendeprogrammet Mark- och boendeprogrammet Hur bygger vi i Helsingborg? Staden vi vill bygga År 2035 ska Helsingborg vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad för både människor och företag. För

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 110-94-2016 Dnr E2016-00223 Dnr 2016-00920 Dnr T2016-00172-1 Sida 1 (14) 2016-03-09 Handläggare

Läs mer

Markvärden och infrastrukturutbyggnad

Markvärden och infrastrukturutbyggnad 1 (7) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Peter Sjöquist 2015-06-03 Markvärden och infrastrukturutbyggnad Regeringen har utfärdat direktiv till förhandlingspersoner som

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Järnväg hur svårt kan det vara? Järnväg hur svårt kan det vara? Tidskriften Kupé Nr 01/02 2015 Vad är det som är så svårt? Trafik Avreglerad tågtrafik RKM

Läs mer

Ett snabbare bostadsbyggande - SOU 2018:67

Ett snabbare bostadsbyggande - SOU 2018:67 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-12-14 Avdelningen för juridik Olof Moberg Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Ett snabbare bostadsbyggande - SOU 2018:67 Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa

Läs mer

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Välkomna myndigheter, byggherrar, konsulter och alla kommunrepresentanter!

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunfullmäktige 96.2017 Dokumentansvarig Mark och Exploateringsansvarig Diarienummer KS

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder och ökad tillgänglighet i storstäderna. Dir. 2014:106

Kommittédirektiv. Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder och ökad tillgänglighet i storstäderna. Dir. 2014:106 Kommittédirektiv Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder och ökad tillgänglighet i storstäderna Dir. 2014:106 Beslut vid regeringssammanträde den1 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare,

Läs mer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2016-04-06 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-82 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Utvidgning av uppdraget och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

med anledning av prop. 2016/17:45 Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur

med anledning av prop. 2016/17:45 Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3557 av Nina undström m.fl. () med anledning av prop. 2016/17:45 Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-29 Diarienummer 1884/17 Stadsutveckling Henrik Levin Telefon 031-368 02 45 E-post: henrik.levin@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Göran Carlén Datum 2016-03-07 Diarienummer KSN-2015-1466 Kommunstyrelsen Remiss: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU 2015:109)

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:60 RI (Dnr 110-94-2016) Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 7

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Remissynpunkter på Slutbetänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) (Fi2018/01015/S1)

Remissynpunkter på Slutbetänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) (Fi2018/01015/S1) 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Diarienummer Utr 2018/25 Datum 2018-06-20 Remissynpunkter på Slutbetänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) (Fi2018/01015/S1)

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ola Swärdh 0455-303511 KS.2018/07646 2018-12-05 Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Beslutsförslag Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal KLK.2018.618 Riktlinjer för exploateringsavtal antogs av kommunfullmäktige den 28 januari 2019. Riktlinjer för exploateringsavtal tydliggör hur kommunen arbetar med exploateringsavtal.

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef

Förslag till beslut. 2. Exploateringsnämnden förklarar ärendet omedelbart justerat. Håkan Falk Förvaltningschef. Gunnar Jensen Avdelningschef Dnr Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Idé kring utbyggnad för Centrala Telefonplan, del av fastigheten Västberga 1:1 mfl, i stadsdelarna Midsommarkransen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2017: RII (Dnr 110-251/2017) Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m. m. Boverkets rapport (2016:26) - Begränsad skyldighet att underrätta och rätt att överklaga enligt plan-

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur

Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur Trafikutskottets betänkande Värdeåterföring vid satsningar på transportinfrastruktur Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar om värdeåterföring vid satsningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Utgångspunkter I Söderköpings kommun tecknas och plankostnadsavtal mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare i samband med detaljplaneläggning

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) ER REFERENS: N2016/00179/TIF Näringsdepartementet 106 47 Stockholm Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-03-11 Ekonomi och styrning Peter Sjöquist Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Sammanfattning

Läs mer

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr UPPDRAGET Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Lagförslag om värdeåterföring Cykelåtgärder Östlig förbindelse Danmarksförbindelse ARBETSSÄTT Ett snabbare färdigställande,

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-19 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 2 juli 2015 att ge en kommitté

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3). Svar på remiss

Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3). Svar på remiss Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-04-18 Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3).

Läs mer

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Anna-Bie Agerberg, sakkunnig planering och byggande SKL Olof Moberg, förbundsjurist SKL Planering och genomförande

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan

Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan Styrelsehandling 16 Dnr 0309/17 2017-10-27 Thomas Hagman Beslutsärende Exploateringsavtal och Överenskommelse om fastighetsbildning Celsiusgatan Förslag till beslut Styrelsen beslutar att Norra Älvstranden

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1

Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge 60:1 2018-09-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/828-251 Projekt 9436 Kommunstyrelsen Avtal om tidig markreservation för uppförande av bostäder och handel inom Sarvträsk, Orminge För del av fastigheten Orminge

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

Göteborgs Stad har beretts tillfälle till yttrande över rubricerad delrapport och önskar lämna nedanstående synpunkter.

Göteborgs Stad har beretts tillfälle till yttrande över rubricerad delrapport och önskar lämna nedanstående synpunkter. Till Näringsdepartementet Ert diarienr: N2016/00179/TIF Yttrande över Delrapport från Sverigeförhandlingen; Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) har beretts

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Riktlinjer för Värdeåterföring i Sverigeförhandlingen

Riktlinjer för Värdeåterföring i Sverigeförhandlingen Riktlinjer för Värdeåterföring i Sverigeförhandlingen Antagen av Kommunfullmäktige: ÅÅÅÅ-MM-DD, KF P:P Dnr: KS 2015/0277-16 Bakgrund I samband med Sverigeförhandlingen, och dess uppdrag att öka bostadsbyggandet

Läs mer