Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2017"

Transkript

1 Mötesanteckningar 1 (8) ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2017 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn Isaksson, Nordea Anders Rune, Teknikföretagen Jyry Hokkanen, Riksbanken Johan Samuelsson, Konjunkturinstitutet Anna-Kirsti Löfgren, LO Tomas Lööv, Näringslivets regelnämnd Michael Andersson, FI Marcus Widén, Finansdepartementet Föredragande från Riksbanken: Liv Hakimi Fard Sofia Kåhre Maria Sandström Från SCB: Cecilia Hertzman, ES/LEDN Elisabeth Hopkins, NR/LEDN Marcus Lundgren, sekreterare, ES/NS Maria Pettersson NR/OEM Peter Nilsson ES/PR Michael Wolf, NR/SES Andreas Lennmalm, NR/SES Anton Hammarstedt, ES/INF Kristina Frändén, ES/INF Oxana Tarassiouk, ES/INF Frånvarande: Pär Hansson, Tillväxtanalys Torbjörn Halldin, Svenskt Näringsliv 1 Mötet öppnas Mötet öppnades.

2 2 (8) 2 Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes. 3 Mötesanteckningar från föregående möte Inga synpunkter på föregående mötes mötesanteckningar. 4 Information från SCB och rådets medlemmar Marcus Widén (Finansdepartementet) berättade att det pågår allmän makroövervakning men inga speciella projekt pågår just nu. Marcus tog upp en fråga om offentlig konsumtion/produktion i NR som hade skickats ut till användarrådet i förväg. Se punkt 9 övriga frågor för diskussionen kring detta. Harald Edquist (Ericsson Research) berättade att de väntar på besked om omstrukturering på Ericsson. Samarbetsprojektet med Imperial College fortsätter. Jyry Hokkanen (Riksbanken) berättade att de har publicerat en ekonomisk kommentar om avläsning av priser på nätet. Johan Samuelsson (Konjunkturinstitutet) informerade om att ingen publicering av konjunkturläget skedde i augusti. Istället publicerades en snabbkalkyl den 4 augusti. Det gav positiv respons så de kommer troligtvis att fortsätta med detta. Det pågår arbete med lönebildningsrapporten som kommer den 10 oktober. Johan uppmärksammade att vid SCB:s ordinarie publicering av BNP för Q2 låg utfallsserierna för Snabben kvar väldigt nära inpå publiceringen. Detta medförde att man kunde tro att publiceringen av Q2 redan hade skett. En lösning på detta skulle kunna vara att ta bort siffrorna från Snabben inför ordinarie publicering eller att tydligt flagga dem i databaserna. Torbjörn Isaksson (Nordea) berättade att Nordea markets och kunderna inte berörs av Nordeas flytt. En ny ekonomisk utsikt släpptes den 6 september och en regional utsikt kommer denna vecka. Torbjörn påpekade att Kapacitetsutnyttjandet kom ut en dag för tidigt. Publiceringen var försenad med två dagar men siffror kom ändå ut dagen innan de skulle. SCB kände inte till detta och lovade att undersöka vad som hänt. Anders Rune (Teknikföretagen) nämnde att ett treårigt projekt om produktivitet är avslutat. Arbetet kommer att fortsätta i tre år till i ett nytt projekt. En rapport om konkurrenskraft finns på hemsidan. Anna-Kirsti Löfgren (LO) berättade att två statistiktunga rapporter, Facklig anslutning 2017 och Sjuk av jobbet? har publicerats. Tomas Lööv (Näringslivets regelnämnd) nämnde att den löpande remissverksamheten pågår. Det har varit högt tryck från

3 3 (8) regeringskansliet, t.ex. ska det lämnas remiss om avdragsrätten för ränta. Det ska lämnas ett dokument med reformförslag till regeringen. På torsdag hålls ett seminarium tillsammans med miljöpartiet på temat "Ett starkare Regelråd så kan riksdagen styra mot kostnadseffektiva regler". Michael Andersson (Finansinspektionen) nämnde att arbetet med databibliotek har gått in i en projektfas. Anna Thoursie (Ledarna) berättade att Ledarnas ordförande sedan 2006, Annika Elias, ska avgå vid Ledarnas kongress i maj Arbete pågår med att ta fram ett nytt förbundspolitiskt program till dess. Cecilia Hertzman (SCB) nya ramlagstiftningen FRIBS ska den 28/9 upp för första gången i rådsarbetsgruppen. Anders Ljungberg, tidigare stabschef, blir ny enhetschef på prisenheten. Elisabeth Hopkins (SCB) berättade att SCB inte kommer att räkna tillbaka NR-serien på grund av omklassificeringen av Ericsson just nu. Detta beror på att resurser saknas. 5 SCB-frågor För information (Cecilia Hertzman & Elisabeth Hopkins) Cecilia informerade om vad som är på gång med omflyttningen till Örebro. Nyrekrytering sker i första hand internt. Arbetsbrist kommer att uppstå i Stockholm och på intervjuenheten i Örebro vilket kommer att leda till uppsägningar. Befintliga lokaler i Örebro kommer att vara tillräckliga för att hantera omflyttningen från Stockholm. En fråga som uppkom var om det finns risk att flytten får påverkan på statistiken. Det finns en risk och det skulle vara bra med prioriteringar av statistiken. Efter flytten kommer det att vara ca 800 anställda i Örebro och 400 i Stockholm. Det finns ingen ny information om ny GD. 6 Merchanting och de multinationella bolagen viktiga förklaringar till Sveriges bytesbalansöverskott För diskussion (Från Riksbanken: Liv Hakimi Fard, Sofia Kåhre & Maria Sandström) Sverige har haft ett överskott i bytesbalansen i över 20 år. Utrikeshandel med varor har minskat de senaste åren men utrikeshandel med tjänster och merchanting har ökat. Med merchanting avses den handelsmarginal som uppstår mellan inköpspris och försäljningspris när svenska företag köper och säljer

4 4 (8) vidare varor i utlandet, utan att varan passerar svensk gräns. Såsom merchanting redovisas bidrar den till BNP-tillväxten. Att det kan få stor påverkan på BNP har det bland annat setts exempel på i Irland. Sverige är ett av de länder som har högst merchanting i förhållande till BNP. Av de olika varianterna av merchanting är koncernintern merchanting vanligast i Sverige. Tio företag står för 90 procent av merchantingnettot i Sverige. Det är välkända multinationella företag som har delar eller hela produktionen utomlands, men viktiga funktioner, tillgångar och risker i Sverige. Majoriteten av företagens anställda finns utomlands och flera har utländsk moder. Bolagsstruktur och internprissättning styr var företagens vinster hamnar. Företagen ska i varje land redovisa en vinst som motsvarar det värde som produceras i landet. Värden skapas där viktiga funktioner, tillgångar och risker finns placerade. Det är svårt att med exakthet mäta var värdena uppstår. Varför är viktiga funktioner, tillgångar och risker placerade i Sverige? Det kan vara av historiska skäl, institutionella skäl och skatteskäl (t.ex. förmånliga regler kring holdingbolag, dubbelbeskattningsavtal med andra länder och relativt låg bolagsskatt). Företagen kan välja att omorganisera sig. Om moderbolaget finns kvar i Sverige så får de troligtvis pengar i form av utdelningar, men inte till samma värden som intäkter från merchanting. Skatteplanering genom internprissättning har varit ett problem globalt. Det leder också till att handelsstatistiken blir fel. OECD har nya riktlinjer som syftar till att strama upp regelverket kring internprissättning. Cecilia inflikade att EU håller på och inför ett early warning system med två kontaktpersoner på varje statistikbyrå för att tidigt fånga upp stora förändringar som exempelvis det Irländska fallet (där Irlands BNP växte med 26 procent år 2015). Även om företagen agerar skattemässigt korrekt finns det utmaningar för statistiken. Om styrelsen för ett bolag t.ex. flyger till Caymanöarna för att fatta strategiska beslut kan det ses som att viktiga funktioner finns där och vinster ska föras dit även om all forskning sker i Sverige. Merchanting gör det svårt att tolka klassiska mått som produktion/antalet arbetade timmar. Intäkter och arbetade timmar uppkommer i olika tidsperioder. Global arbetsfördelning med kapital i Sverige och arbetade timmar utomlands. Traditionella tolkningar av samband med bytesbalans och växelkurs kan behöva omprövas.

5 5 (8) Slutsatser: Merchanting gör det svårt att mäta vilken produktion som sker och vilka värden som skapas inom ett lands gränser. Merchantingintäkterna kan påverkas av omorganiseringar hos stora företag. Merchanting får konsekvenser för tolkningarna av makrostatistiken. Hur ska vi hantera global produktion i statistiken? Är det ett problem för användarna eller för statistikproducenterna? Möjliga åtgärder? Närmare samarbete mellan användare och statistikproducenter. Särredovisa olika typer av merchanting (är merchanting en vara, tjänst eller en inkomst?). Statistikmyndigheten behöver följa bolagen case-by-case. Alternativa indikatorer, exempelvis BNP rensat för de multinationella företagens aktivitet i utlandet. 7 Fortsatt diskussion om merchanting Föregående presentation följdes av diskussioner om merchanting. Något som försvårar diskussioner om detta med SCB är sekretess. En möjlig väg är att få samtycken från de berörda företagen. Informationen finns redan tillgänglig i företagens årsredovisningar. Tittar man något på hur andra länder med mycket merchanting arbetar med detta? Kontakt har skett med centralbanken i Schweiz. Danmark har också börjat titta på detta och särredovisar merchanting. Merchanting är viktigt och en konsekvens av globaliseringen. Den ska ingå i Sveriges BNP om t.ex. forskning och design har gjorts i Sverige men det blir problematiskt när det ändras mellan åren. Det kan också hända att värden som inte borde ingå gör det. Det är viktigt att följa det case-by-case. Licenser och royalties kan medföra liknande problem. Vad säger manualerna? SCB följer manualerna. Det finns inget krav i betalningsbalansmanualen att särredovisa merchanting men Sverige gör det. Irland följde också manualerna men det uppstår ändå problem. Hur man ska hantera mätningen av global produktion är den långsiktiga frågan. Det skulle vara bra att lyfta upp merchanting i samband med BNP och undervisa användarna om frågan.

6 6 (8) En undersökning av globala värdekedjor är på gång på SCB och kan förhoppningsvis ge mer information. Hur ser det ut med kopplingar till baskontoplanen för merchanting? Ett problem med begreppen är att merchanting inte helt stämmer överens med redovisningsbegreppet trepartshandel. Begreppet merchanting används inom betalningsbalansstatistiken. Det kan vara bra att använda begrepp som är bekanta för användarna. Inom NR har man gått över till att använda begreppet trepartshandel. 8 Utkast till ny statistiknyhet PVI För diskussion (Kristina Frändén & Anton Hammarstedt) Från och med publiceringen i november ersätts PIN med PVI. En ny gemensam statistiknyhet ersätter de nuvarande statistiknyheterna för omsättningsstatistiken. Inför mötet hade användarrådet fått ta del av ett utkast till den nya statistiknyheten (med framslumpade siffror) och fick möjlighet att lämna synpunkter på utseendet. Specifikt efterfrågades också svar på följande frågor: Vilket utvecklingstal använder ni framförallt, årsutveckling eller månadsutveckling? Vilken siffra bör rubriken syfta till i statistiknyheten? Används tremånadersutvecklingen i sådan utsträckning att siffran bör nämnas i statistiknyheten, eller kan den utelämnas? Hur mycket bör finnas med om enskilda delbranscher i statistiknyheten? Räcker det att nämna någon enstaka delbransch per sektor som sticker ut för den aktuella månaden (som i utkastet), eller bör vi exempelvis alltid nämna de tyngre delbranscherna som motorfordonsindustrin? Eller ska enskilda delbranscher inte nämnas alls i texten utan enbart redovisas i en tabell? Är tabellen i statistiknyheten på en tillräckligt detaljerad nivå, eller bör samtliga ingående delbranscher särredovisas? Synpunkter från användarrådet: PVI används främst som en indikator på NR. Tremånadersutvecklingen är bra då den kan jämföras med kvartals-bnp. Oerfarna användare kan övertolka månadsutvecklingen som kan vara lite dramatisk. Det kan dock vara för svårt för användarna att ha tremånadersutvecklingen i ingressen. Statistiknyheten kan användas som en kontroll av att siffror i databaserna är de rätta. Det är viktigt med information om revideringar men det räcker med information om revideringar av totalen. Kanske kan det läggas till en egen tidsserie för att lyfta fram detta. SCB har ett ansvar att informera

7 7 (8) om stora revideringar. Var går gränsen för stor revidering och kraftig/svag utveckling? Man bör ha interna gränser. Kan man göra en PDF av statistiknyheten? Det brukar bli problem med sidbrytningar. Ger det ett mervärde om texten säger exakt samma sak som tabellen? Det är bra om man kan sätta statistiken i ett sammanhang utan att lägga in värderingar. Låt användarna stå för värderingen av siffrorna. Det är trevligt med tabell och diagram för användarna. Det är intressant att lyfta fram när en delbransch har en utveckling som sticker ut. Delbranscher är av intresse. Används samma kalenderkorrigering som NR? Antalet arbetsdagar per månad borde vara samma. Mest pedagogiskt är att visa både nivåer och förändringar. 9 Övriga frågor Marcus Widén hade på förhand skickat ut en fråga om offentlig konsumtion/produktion i NR. Det diskuteras att det är svårt att tolka utfallen och att jämföra med andra länder efter att Sverige genomförde ett metodbyte för ett antal år sedan. Det är sällan metoder utvärderas i efterhand i användarrådet. Sverige ser ut att sticka ut med lägre prisutveckling jämfört med t.ex. de nordiska länderna. Maria Pettersson som arbetar med offentlig ekonomi på NR och Peter Nilsson från prisenheten var på plats för att kommentera frågan. Detta beror på hur produktionen beräknas. Volymer ska beräknas enligt kraven i de regelverk som styr Nationalräkenskaperna. Det finns dock ingen bra uppföljning av vilka länder som uppfyller detta krav. Sverige har väldigt bra data för att justera för kostnader. Det är inte så harmoniserat som man kan tro mellan länder. Kvalitetsjusteringar görs inte längre. Volymmetoden används endast till individuell produktion. En fråga som uppkom var om Eurostat gör kvalitetsrapporter på detta område. Sverige gör rätt och borde trycka på andra länder att också göra rätt. Den senaste genomgången är en enkät från OECD från Det skulle vara bra om det fanns compliance rapporter som används av Eurostat på många andra områden. Ett förslag är att frågan tas upp igen på mötet i februari. SCB ska ta fram en rapport till ett grants-projekt kring detta i december. SCB föreslog att nästa möte förlängs med 30 minuter då det finns mycket att ta upp. Detta accepterades och det beslutades även att nästa års möten ska vara en halvtimma längre. På nästa möte vill SCB

8 8 (8) ha en genomgång av prioriteringar. Underlag till detta skickas ut i förväg. Mötesdatum till nästa år bestämdes till följande: 13 februari 19 april 18 september 23 november Mötestiden blir och det följs av lunch. Marcus skickar mötesbokningar i Outlook. 10 Summering Anna tackade för frågan om mätning av offentlig konsumtion/produktion i NR som skickades ut i förväg och för att SCB var snabba med att svara på frågan. Det var bra att frågan om merchanting fick gott om tid på mötet, en presentation av ett utmärkt staff memo från Riksbanken och konstruktiv diskussion efter det. Det var också bra att underlag och frågor skickades ut i god tid. Mötesdatum för nästa år är bestämda och mötena kommer att vara 30 minuter längre än årets möten.

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 27 april 2017

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 27 april 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-05-05 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 27 april 2017 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Anders

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 15 februari 2018

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 15 februari 2018 Mötesanteckningar 1 (7) 2018-03-01 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 15 februari 2018 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2017

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-11-29 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2017 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 14 februari 2017

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 14 februari 2017 Mötesanteckningar 1 (7) 2017-03-27 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 14 februari 2017 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 16 september 2016

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 16 september 2016 Mötesanteckningar 1 (7) 2016-10-26 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 16 september 2016 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2018

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2018 Datum 1/7 2019-03-04 Mötesanteckningar ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 23 november 2018 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2018

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2018 Datum 1/8 2018-10-05 Mötesanteckningar ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 18 september 2018 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 22 april 2016

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 22 april 2016 Mötesanteckningar 1 (7) 2016-04-29 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 22 april 2016 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn

Läs mer

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 21 april 2015

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 21 april 2015 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(6) Datum ES/NS/Ö 2015-05-27 Utfärdare Marcus Lundgren Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 21 april 2015 Närvarande Anna Thoursie, ordförande

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 6 april 2018

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 6 april 2018 Mötesanteckningar 1 (9) 2018-04-16 ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 6 april 2018 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Torbjörn

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 11 februari 2019

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 11 februari 2019 Datum 1/8 2019-03-20 Mötesanteckningar ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 11 februari 2019 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research

Läs mer

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 10 maj 2019

Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 10 maj 2019 Datum 1/11 2019-06-12 Mötesanteckningar ES/NS Marcus Lundgren Möte i användarrådet för ekonomisk statistik 10 maj 2019 Närvarande: Anna Thoursie, Ledarna, ordförande Harald Edquist, Ericsson Research Tomas

Läs mer

Merchanting en växande del av tjänsteexporten

Merchanting en växande del av tjänsteexporten Merchanting en växande del av tjänsteexporten KURT GUSTAVSSON OCH LARS FORS Utrikeshandeln med tjänster har de senaste åren ökat i betydelse. Den snabba ökningen i särskilt exporten av tjänster har bidragit

Läs mer

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 24 september 2015

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 24 september 2015 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(6) Datum ES/NS/Ö 2015-10-08 Utfärdare Marcus Lundgren Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 24 september 2015 Närvarande Anna Thoursie,

Läs mer

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 26 november 2015

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 26 november 2015 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(7) Datum ES/NS/Ö 2015-12-17 Utfärdare Marcus Lundgren Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 26 november 2015 Närvarande Anna Thoursie,

Läs mer

Staff memo. Merchanting och de multinationella bolagen viktiga förklaringar till Sveriges bytesbalansöverskott

Staff memo. Merchanting och de multinationella bolagen viktiga förklaringar till Sveriges bytesbalansöverskott Staff memo Merchanting och de multinationella bolagen viktiga förklaringar till Sveriges bytesbalansöverskott Liv Hakimi Fard Sofia Kåhre Maria Sandström april 2017 MERCHANTING OCH DE MULTINATIONELLA

Läs mer

Från varor till tjänster

Från varor till tjänster Från varor till tjänster - Hur mäter vi det? Daniel Lennartsson, Birgitta Magnusson Wärmark, Malin Remes, SCB Almedalen 3 juli Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB i Almedalen 2013 Andel

Läs mer

Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017

Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017 Mötesanteckningar 1 (6) 2017-11-16 ES/INF Martin Loväng Möte i användarrådet för FoU-statistik 16 november 2017 Närvarande: Göran Marklund (ordf.), Vinnova Marianne Hall, Vetenskapsrådet Mats Johnsson,

Läs mer

Ekonomiska bedömningar

Ekonomiska bedömningar Ekonomiska bedömningar Inför optionsbeslutet September 2014 Kapitel 2 - Omvärlden BNP-utveckling 1998-2015 Källa: Konjunkturinstitutet, augusti 2014 samt IMFs prognos från juli 2014 för euroområdet, USA

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-10-19 Philip Andö BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel Arvidsson,

Läs mer

SCB-Indikatorer 2014 AA0101

SCB-Indikatorer 2014 AA0101 NR/SES 2014-02-03 1(6) SCB-Indikatorer 2014 AA0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

I september 2018 revideras tidsserien för offentliga finanser

I september 2018 revideras tidsserien för offentliga finanser BESKRIVNING 1 (5) 2018-08-28 Johan Norberg Marcus Otterström I september 2018 revideras tidsserien för offentliga finanser Bakgrund Mer omfattande revideringar av års- och kvartalsdata tillbaka i tiden

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Daniel Waldenström, Uppsala universitet Tom Nilstierna, Socialdepartementet

Läs mer

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2015

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2015 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(6) Datum ES/NS/Ö 2015-02-27 Utfärdare Marcus Lundgren Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2015 Närvarande Anna Thoursie,

Läs mer

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2014 NR0110

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2014 NR0110 NR/OEM 2016-03-31 1(8) Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2014 NR0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen

Läs mer

Möte i användarrådet för FoU-statistik

Möte i användarrådet för FoU-statistik Datum 1/7 2019-04-11 Mötesanteckningar Amanda Hansson ES/INF Möte i användarrådet för FoU-statistik 2019-04-11 Närvarande: Eva Marie Rigné, Sveriges Kommuner och Landsting, ordförande Peter Johansson,

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-25 Anne Danielsen Rackner BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande

Läs mer

Strukturell utveckling av arbetskostnaderna

Strukturell utveckling av arbetskostnaderna Lönebildningsrapporten 2016 31 FÖRDJUPNING Strukturell utveckling av arbetskostnaderna Riksbankens inflationsmål är det nominella ankaret i ekonomin. Det relevanta priset för näringslivets förmåga att

Läs mer

ENS-omläggningen. Birgitta Magnusson Wärmark, sakkunnig, nationalräkenskaperna

ENS-omläggningen. Birgitta Magnusson Wärmark, sakkunnig, nationalräkenskaperna ENS-omläggningen Birgitta Magnusson Wärmark, sakkunnig, nationalräkenskaperna SNA och ESA/ENS Nationalräkenskaperna styrs av regelverket SNA 2008 (System of National Accounts) FN ENS2010 (Europeiska National-

Läs mer

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck November 2014 Vad är globala värdekedjor? Företagens produktion blir allt mer fragmenterad och utspridd över världen. Det innebär

Läs mer

Min penningpolitiska bedömning

Min penningpolitiska bedömning Min penningpolitiska bedömning Riksdagens finansutskott 2 september 213 Vice riksbankschef Cecilia Skingsley Min penningpolitiska bedömning Det finns skäl för ännu lägre ränta Tillväxten är svag och resursutnyttjandet

Läs mer

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX)

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) KAPITEL 2 BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 1998-2007 2008-2013 2014-2016 Källa: Konjunkturinstitutet BNP-UTVECKLING 1998-2017 PROCENT 8 6 4 2 0-2 -4

Läs mer

Möte i användarrådet för FoU-statistik 22 november 2018

Möte i användarrådet för FoU-statistik 22 november 2018 Datum 1/7 2018-11-22 ES/INF Martin Löwing Möte i användarrådet för FoU-statistik 22 november 2018 Närvarande: Göran Marklund, Vinnova, ordförande Lars Bager-Sjögren Tillväxtanalys Karl Westberg, Näringsdepartementet

Läs mer

Hälsoräkenskaper 2010 NR0109

Hälsoräkenskaper 2010 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2012-03-30 1(6) Hälsoräkenskaper 2010 NR0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Sveriges ekonomi 2014 NR0001

Sveriges ekonomi 2014 NR0001 NR/SES 2014-01-02 1(6) Sveriges ekonomi 2014 NR0001 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

En beskrivning av hur Konjunkturinstitutet beräknar potentiell BNP

En beskrivning av hur Konjunkturinstitutet beräknar potentiell BNP Prognosavdelningen 15 december 2015 En beskrivning av hur Konjunkturinstitutet beräknar potentiell BNP För att kunna göra prognoser för den faktiska utvecklingen av BNP på längre sikt beräknar Konjunkturinstitutet

Läs mer

Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109

Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2008-10-24 1(6) Satelliträkenskaper för hälso- och sjukvård 2006 NR0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt

Läs mer

Ska vi oroas av hushållens skulder?

Ska vi oroas av hushållens skulder? Disponibelinkomsterna har ökat snabbare än bostadspriserna sedan finanskrisen 31 procent (inkomster) jämfört med 22 procent (priser) 12 Disponibel inkomst i relation till bostadspriser 11 Index 237:3=1

Läs mer

Hälsoräkenskaper 2013 NR0109

Hälsoräkenskaper 2013 NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2015-03-27 1(8) Hälsoräkenskaper 2013 NR0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

I september 2017 revideras tidsserien för offentliga finanser

I september 2017 revideras tidsserien för offentliga finanser BESKRIVNING 1 (7) 2017-08-25 Johan Norberg Katarina Johansson I september 2017 revideras tidsserien för offentliga finanser Bakgrund Mer omfattande revideringar av år och kvartal tillbaka i tiden (tidsserien)

Läs mer

Skickat: den 13 oktober :56

Skickat: den 13 oktober :56 Från: frida.vingren@scb.se Skickat: den 3 oktober 207 07:56 Till: Regelrådet Kopia: Registrator@scb.se Ämne: Samråd avseende undersökningen Industrins varuproduktion, Dnr 207/22 Bifogade filer: Konsekvensutredning

Läs mer

Diagram 1.1. Inflationsutvecklingen Årlig procentuell förändring. Anm. KPIF är KPI med fast bostadsränta.

Diagram 1.1. Inflationsutvecklingen Årlig procentuell förändring. Anm. KPIF är KPI med fast bostadsränta. Diagram 1.1. Inflationsutvecklingen Årlig procentuell förändring Anm. KPIF är KPI med fast bostadsränta. Källa: SCB Diagram 1.2. Inflationsförväntningar, penningmarknadens aktörer Procent Källa: TNS Sifo

Läs mer

Hälsoräkenskaper NR0109

Hälsoräkenskaper NR0109 Avdelningen för nationalräkenskaper (NR) 2013-12-20 1(6) Hälsoräkenskaper 2001-2008 NR0109 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016

Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Mötesanteckningar 1 (6) 2016-12-05 RM/RTI Catarina Nordström Möte i användarrådet för regionalstatistik 18 oktober 2016 Närvarande: Bo Wictorin, Regionförbundet Sörmland, ordförande Karin Althoff, Västra

Läs mer

Bättre utveckling i euroländerna

Bättre utveckling i euroländerna Bättre utveckling i euroländerna I denna skrift presenteras fakta rörande BNP, tillväxt, handel och sysselsättning för Sverige och övriga utanförländer jämfört med euroländerna. Den gängse bilden av att

Läs mer

Försäkringsföretagens årsredogörelse 2014 FM0502

Försäkringsföretagens årsredogörelse 2014 FM0502 ES/BFM 2015-09-09 1(10) Försäkringsföretagens årsredogörelse 2014 FM0502 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser?

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Arbetsmarknadspolitiska prognoser Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Nej! Det är väl det enklaste svaret för både er och mig Men självklart kan vi det Fyra frågor kan vara värda att besvaras Vad gör

Läs mer

ARBETSKRAFTSKOSTNADEN

ARBETSKRAFTSKOSTNADEN ARBETSKRAFTSKOSTNADEN SVENSK INDUSTRI OCH VÄSTEUROPA 2012 OCH 2015 Detta häfte innehåller en jämförelse av nivån på de svenska arbetskraftskostnaderna och nivåerna i ett antal andra västeuropeiska länder

Läs mer

Förändrad statistisk redovisning av public service

Förändrad statistisk redovisning av public service PUBLIC SERVICE 1 (5) 2017-12-14 Johan Norberg Nationalräkenskaper Förändrad statistisk redovisning av public service I september 2019 kommer SCB ändra redovisningen i nationalräkenskaperna avseende radio-

Läs mer

2003 FM0501. Försäkringsbolagens kapitalplaceringar. Innehållsförteckning

2003 FM0501. Försäkringsbolagens kapitalplaceringar. Innehållsförteckning Finansmarknad 2007-11-07 1(6) Försäkringsbolagens kapitalplaceringar 2003 FM0501 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN BESKRIVNING AV STATISTIKEN NR0108 Avdelningen för Nationalräkenskaper/

STATISTISKA CENTRALBYRÅN BESKRIVNING AV STATISTIKEN NR0108 Avdelningen för Nationalräkenskaper/ 2008-10-23, rev 2013-04-02 1(8) Offentliga sektorns sparande och bruttoskuld enligt EU:s konvergenskriterier: Förfarandet vid alltför stora underskott (Excessive Deficit Procedure, EDP) 2007 NR0108 I denna

Läs mer

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2008 NR0201

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2008 NR0201 NR/SIM 2010-11-09 1(8) Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering 2008 NR0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Finansiella företag, årsbokslut

Finansiella företag, årsbokslut Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (12) Finansiella företag, årsbokslut 2011 FM0402 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Statistik - ränteavdrag

Statistik - ränteavdrag Statistik - ränteavdrag 1 Inledning Denna promemoria avser att belysa en del i den utveckling som skett avseende svenska företags ränteintäkter och räntekostnader ur olika aspekter och på olika övergripande

Läs mer

Beskrivning av statistiken

Beskrivning av statistiken Beskrivning av statistiken Produkt: Utlandsägda företag ekonomiska uppgifter 2001 2002, NV1502 Statistikansvarig myndighet Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS Studentplan 3, 831 40 ÖSTERSUND

Läs mer

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan Programmet för dagen 1 Välkommen till mötet 2 Processen kring framtidsbild, vision och verksamhetsplan. 3 Presentation och diskussion om temat Arbeta och verka 4 Presentation och diskussion om temat Resa

Läs mer

Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen

Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-09-12 Sveriges jordbruks- och livsmedelshandel rensat för den norska laxen Sverige har efter EU-inträdet kommit att bli ett transitland för den norska

Läs mer

Statligt stöd vid korttidsarbete en ny åtgärd vid djupa kriser (Fi2012/4689)

Statligt stöd vid korttidsarbete en ny åtgärd vid djupa kriser (Fi2012/4689) YTTRANDE 31 januari 2013 Dnr. 629-12 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Statligt stöd vid korttidsarbete en ny åtgärd vid djupa kriser (Fi2012/4689) S A M M A N F A T T N I N G Det är oklart om ett statligt

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Tom Nilstierna, Socialdepartementet Magnus

Läs mer

Utbetalningar av efterlevandeskadelivräntor enligt lagen om arbetsskadeförsäkring 2012 SF0305

Utbetalningar av efterlevandeskadelivräntor enligt lagen om arbetsskadeförsäkring 2012 SF0305 2013-03-31 1(6) Utbetalningar av efterlevandeskadelivräntor enligt lagen om arbetsskadeförsäkring 2012 SF0305 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt

Läs mer

Möte i rådet för den officiella statistiken

Möte i rådet för den officiella statistiken Protokoll 2015-02-24 Möte i Rådet för den officiella statistiken 1(5) Rådet för den officiella statistiken Sekretariatet Möte i rådet för den officiella statistiken 2016-02-19 Närvarande Stefan Lundgren,

Läs mer

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2016

Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2016 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(6) Datum ES/NS/Ö 2016-03-21 Utfärdare Marcus Lundgren Mötesanteckningar: Användarrådet för ekonomisk statistik 12 februari 2016 Närvarande Anna Thoursie,

Läs mer

Löneekvationen. Ökad vinstandel och/eller importpriser. Real löner 0% Inflation 3,5% Produktivitet 1,5% Nominella löner 3,5% Nominella löner 3,5%

Löneekvationen. Ökad vinstandel och/eller importpriser. Real löner 0% Inflation 3,5% Produktivitet 1,5% Nominella löner 3,5% Nominella löner 3,5% Löneekvationen Produktivitet 1,5% Löneinflation 2% Nominella löner 3,5% Nominella löner 3,5% Inflation 3,5% Real löner 0% Ökad vinstandel och/eller importpriser Löneandelen föll mellan 1975-1995 75,0 Löneandel

Läs mer

Definitiv beräkning av BNP för år 2009

Definitiv beräkning av BNP för år 2009 1(5) Definitiv beräkning av BNP för år 2009 Nationalräkenskaperna har nu uppdaterats med mer detaljerade statistikuppgifter för år 2009 och systemet har avstämts med hjälp av tillgångs- och användningstabeller

Läs mer

Miljöräkenskaper på SCB

Miljöräkenskaper på SCB Miljöräkenskaper på SCB Ett informationssystem för att analysera samband mellan miljö och ekonomi Nancy Steinbach Miljöekonomi och miljö RM/MEM Den publicerade statistiken Officiell statistik Utsläpp till

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik

Förslag till nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik 2015-12-21 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-12824 Förslag till nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Uppföljning och redovisning inom staten. Eva Engberg och Mikael Marelius

Uppföljning och redovisning inom staten. Eva Engberg och Mikael Marelius Uppföljning och redovisning inom staten Eva Engberg och Mikael Marelius Agenda Rapportering och uppföljning i staten Statens budget Resultat- och balansräkning för staten Nationalräkenskaper Rapportering

Läs mer

Kommittédirektiv. Den svenska exportens utveckling. Dir. 2007:101. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007.

Kommittédirektiv. Den svenska exportens utveckling. Dir. 2007:101. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007. Kommittédirektiv Den svenska exportens utveckling Dir. 2007:101 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska undersöka om Sverige tappat marknadsandelar

Läs mer

Ett utmanat Sverige. Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/

Ett utmanat Sverige. Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/ Ett utmanat Sverige Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/11-2016 Utmaningar Konkurrenskraft och välståndsutveckling. Entreprenörskap Skola och kompetensförsörjning Bostadsmarknad och infrastruktur Finansiering

Läs mer

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag 2015-02-16 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14-14349 Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Penningpolitiken och lönebildningen. Vice riksbankschef Per Jansson

Penningpolitiken och lönebildningen. Vice riksbankschef Per Jansson Penningpolitiken och lönebildningen Vice riksbankschef Per Jansson Teman i dag Lönebildningen och penningpolitiken I ett längre perspektiv Aspekter på den kommande avtalsrörelsen Det senaste penningpolitiska

Läs mer

PRODUKTIVITETEN. Diagram 1. Produktivitetsutveckling, tillverkningsindustrin, kv1 1998 - kv3 2011

PRODUKTIVITETEN. Diagram 1. Produktivitetsutveckling, tillverkningsindustrin, kv1 1998 - kv3 2011 PRODUKTIVITETEN Produktivitetsutvecklingen är en av de centrala storheterna som bestämmer företagens betalningsförmåga och därmed de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen. De andra två

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Effekten på svensk BNP-tillväxt av finansiell turbulens

Effekten på svensk BNP-tillväxt av finansiell turbulens Konjunkturläget december 7 FÖRDJUPNING Effekten på svensk BNP-tillväxt av finansiell turbulens Tillgångar bedöms i dagsläget vara högt värderade på många finansiella marknader. Konjunkturinstitutet uppskattar

Läs mer

Samverkan mot internationella skatteupplägg. Seminarium 22 januari 2015

Samverkan mot internationella skatteupplägg. Seminarium 22 januari 2015 Samverkan mot internationella skatteupplägg Seminarium 22 januari 2015 Skatter en hållbarhetsfråga Vad är en skattepolicy? En skattepolicy kan innebära att företagets styrelse tar ställning i följande

Läs mer

Hur brukar återhämtningar i produktiviteten se ut?

Hur brukar återhämtningar i produktiviteten se ut? Hur brukar återhämtningar i produktiviteten se ut? FÖRDJUPNING De senaste tre åren har arbetsproduktiviteten, mätt som produktion per arbetad timme eller produktion per sysselsatt, varit väldigt låg. Under

Läs mer

Fokus på Sveriges ekonomi

Fokus på Sveriges ekonomi Vi står för fakta. Åsikterna får du stå för själv. Ekonomifakta är en källa till information och kunskap om Sveriges ekonomi. Näringslivets Ekonomifakta AB ägs av Svenskt Näringsliv och ska inspirera till

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Föregående mötesanteckningar gicks igenom av ordförande och godkändes. Uppföljning av att-göra-listan gjordes.

PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Föregående mötesanteckningar gicks igenom av ordförande och godkändes. Uppföljning av att-göra-listan gjordes. PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE 2017-04-18 Plats: Telefonmöte Närvarande: Rune Olsson Lars Skog Helena Nyman Helena Näsström Johan Reuterham Lisa Sjölund Annalena Wigge Eva Nord Gabriella Skwarski Frånvarande:

Läs mer

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 SF0301

Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 SF0301 BESKRIVNING AV STATISTIKEN 1(6) Pensionsutbetalningar i det allmänna pensionssystemet 2015 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Ändrade föreskrifter om försäkringsföretags skyldighet att rapportera kapitalplaceringar och kvartalsuppgifter för livförsäkringsföretag

Ändrade föreskrifter om försäkringsföretags skyldighet att rapportera kapitalplaceringar och kvartalsuppgifter för livförsäkringsföretag 2014-11-10 FI Dnr 14-5565 BESLUTSPROMEMORIA Ändrade föreskrifter om försäkringsföretags skyldighet att rapportera kapitalplaceringar och kvartalsuppgifter för livförsäkringsföretag Sammanfattning Finansinspektionen

Läs mer

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare

Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare Lernia Kompetensrapport 2014 En rapport om kompetensutmaningarna hos svenska arbetsgivare 1 2 INNEHÅLL INLEDNING... 3 KOMPETENSUTVECKLING ÄR AFFÄRSKRITISKT... 5 UTEBLIVEN KOMPETENSUTVECKLING LEDER TILL

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

EAA Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn 2015 JO0205

EAA Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn 2015 JO0205 Statistikenheten 20160204 1(9) Utskrivet: 20160126:16:05 EAA Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn 2015 JO0205 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-04-05 Peter Gärdqvist BV/EV Charlotte Samuelsson BV/SV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel

Läs mer

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering (ESSPROS)

Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering (ESSPROS) Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (9) Utgifter för det sociala skyddet i Sverige och Europa samt utgifternas finansiering (ESSPROS) 2013 NR0110 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde...

Läs mer

PROTOKOLL 2013-03-05. Adelöv Framtidsgrupp. Datum 2013-03-05. Tid 19.00. Adelövs skola. Närvarande

PROTOKOLL 2013-03-05. Adelöv Framtidsgrupp. Datum 2013-03-05. Tid 19.00. Adelövs skola. Närvarande PROTOKOLL 2013-03-05 Adelöv Framtidsgrupp Datum 2013-03-05 Tid 19.00 Plats Närvarande Adjungerad Adelövs skola Ingemar Karlsson Kjell Persson Uno Ljungberg Eva Engström Kristina Karlsson Gunilla Jansson

Läs mer

Nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik

Nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik 2016-03-14 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr15-12824 Nya föreskrifter om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till balansstatistik Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport 2019

Finanspolitiska rådets rapport 2019 Finanspolitiska rådets rapport 2019 Finanspolitiken 2019 och det finanspolitiska ramverket 1. Överskottsmålet Överskottsmålet säger att det faktiska sparandet ska ligga på 1/3 % i genomsnitt över konjunkturcykeln

Läs mer

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige?

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Philip Andö 1 EU-SILC Bakgrund Statistics on Income and Living Conditions (SILC) är en gemensam undersökning där de 27 EU- länderna samt

Läs mer

Arbetskraftflöden 2013

Arbetskraftflöden 2013 FS 2015:4 2015-07-22 FOKUS: STATISTIK Arbetskraftflöden 2013 Under 2013 skedde 9 860 avgångar från arbetskraften i Norrköping. Samtidigt nyrekryterades 10 580 personer vilket innebar att arbetskraften

Läs mer

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro Protokoll fört vid Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro 1 Mötets öppnande Anna Kellin, vice ordförande hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Kallelsens godkännande Anna

Läs mer

Skickat: den 25 oktober :28

Skickat: den 25 oktober :28 Från: frida.vingren@scb.se Skickat: den 25 oktober 208 2:28 Till: Regelrådet Ämne: Samråd avseende undersökningen Industrins varuproduktion, Dnr A208/035 Bifogade filer: Föreskrift SCB-FS 208-XX_DnrA208-035.docx;

Läs mer

Inledning om penningpolitiken

Inledning om penningpolitiken Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 7 mars 13 Riksbankschef Stefan Ingves En lämplig avvägning i penningpolitiken Reporänta 5 5 3 Räntan halverad sedan förra vintern för att stimulera

Läs mer

Miljöräkenskaper Miljömotiverade subventioner 2015 MI1301

Miljöräkenskaper Miljömotiverade subventioner 2015 MI1301 RM/Miljöekonomi och naturresurser 2016-05-23 1(7) Miljöräkenskaper Miljömotiverade subventioner 2015 MI1301 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep

Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep 160930 Aktuellt med bäring på vår verksamhet 20 september BP 2017 20 september Svenskt näringsliv presenterar ranking av lokalt företagsklimat: Storstäderna backar 20

Läs mer

Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Beslut om kontracykliskt buffertvärde 2015-09-07 BESLUT FI Dnr 15-11646 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Beslut om kontracykliskt buffertvärde

Läs mer

Kommunalskatter 2017 OE0101

Kommunalskatter 2017 OE0101 NR/OEM 2016-12-19 1(7) Kommunalskatter 2017 OE0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer