Detaljplan för Hovenäs 1:61, Hovenäset, Sotenäs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Hovenäs 1:61, Hovenäset, Sotenäs kommun"

Transkript

1 Detaljplan för Hovenäs 1:61, Hovenäset, Sotenäs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet har bedrivits Samråd om förslag till detaljplan för Hovenäs 1:61, Hovenäset, har genomförts i enlighet med plan- och bygglagen (2010:900). Förslaget till detaljplan har initierats av fastighetsägarna till Hovenäs 1:61 och syftar till att ändra användningen för fastigheten från hamnändamål till bostad och att utöka byggrätten. Samråd har genomförts under tiden 9 mars 6 april Samrådshandlingar var daterade Berörda myndigheter och instanser, enligt särskild sändlista, samt berörda sakägare enligt fastighetsförteckning, har genom utsända samrådshandlingar getts tillfälle att yttra sig. Planhandlingarna har varit tillgängliga på kommunens hemsida: Under samrådet har 14 yttranden inkommit; 7 yttranden från externa remissinstanser, 4 yttranden från fastighetsägare enligt fastighetsförteckningen samt 3 övriga yttranden. Yttranden har på grund av sin omfattning i vissa fall sammanfattats. Inkomna synpunkter och kommentarer 1. Länsstyrelsen Länsstyrelsens samlade bedömning Länsstyrelsen lämnar följande bedömning enligt 5 kap 14 plan- och bygglagen (PBL 2010:900). Synpunkter på sådant som kan aktualisera prövning Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att ett antagande av en detaljplan enligt förslaget inte kommer att prövas. Motiv för bedömningen Prövningsgrunder redovisas i Länsstyrelsens synpunkter vilka ska uppfyllas för att det antagna planförslaget inte ska riskera överprövning. Råd och synpunkter handlar om anvisningar för att planförslaget ska uppfylla lagstiftningens krav. Prövningsgrunder enligt PBL 11 kap. 10 Länsstyrelsen befarar inte att riksintresset enligt Miljöbalken (MB) påtagligt kommer att skadas, att mellankommunal samordning blir olämplig, att miljökvalitetsnormerna enligt miljöbalken inte iakttas, att strandskyddet enligt 7 kap. miljöbalken upphävs i strid med gällande bestämmelser, eller att bebyggelse blir olämplig med hänsyn till de boende och övrigas hälsa eller säkerhet eller till risker för olyckor, översvämningar eller erosion. 1 (14)

2 Kompletterande yttrande Länsstyrelsen har i sitt samrådsyttrande daterat , angett att ett antagande av planen inte kommer föranleda en prövning. I yttrandet har dock frågan om hantering av strandskydd missats att kommenteras. Det är mycket riktigt så att strandskyddet återinträder inom planområdet. För att kommunen inte ska risker att upphäva strandskyddet i strid med gällande bestämmelser eller få en plan med strandskydd inom kvartersmark så behöver de hantera detta i det fortsatta planarbetet. Skäl för upphävande enligt miljöbalken måste beskrivas i planbeskrivningen. En administrativ bestämmelse behöver också införas i plankartan. I övrigt gäller det tidigare yttrandet i sin helhet. Råd enligt PBL och MB Stigande vatten Planbestämmelsen anger att för de delar av bottenplanets golvbjälklag som är känsligt för vatten ska ligga på en nivå som är minst +3.2 meter över havet. Det är en nivå som stämmer med rekommendationerna i handboken Stigande vatten. Källarplan får anordnas vilket innebär att det kommer att ligga under rekommenderad nivå och därmed riskerar att översvämmas. Kommunens bedömning är att denna risk kan tålas samt att det finns möjlighet att om inte förhindra så åtminstone mildra skadorna vid en översvämning. Länsstyrelsen anser att risken för översvämning därmed är hanterad på ett tillfredsställande sätt, detta då entréplan ligger på rekommenderad nivå. Funktionen Boende kommer att kunna fungera även vid en eventuell översvämning av källarplan, boende kommer att kunna ta sig till och från byggnaden på ett säkert sätt. Kulturmiljö Länsstyrelsen anser att det är positivt att kommunen med hjälp av varsamhetsbestämmelser tar tillvara byggnadens kulturhistoriska värden. Behovsbedömning Kommunen bedömer att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Länsstyrelsen delar kommunens åsikt, således behöver inte en miljökonsekvensbeskrivning tas fram. Bestämmelser om att strandskyddet upphävs ska införas på plankartan och planbeskrivningen kompletteras med beskrivning avseende detta. Övriga synpunkter noteras. 2. Lantmäteriet För plangenomförandet viktiga frågor där planen måste förbättras Bland planbestämmelserna finns en Användningsgräns. Lantmäteriet har dock inte kunnat hitta beteckningen på kartan. Detta behöver åtgärdas. Planbestämmelsen gällande att balkong får uppföras längs den södra gaveln innebär att planen reglerar sådant som är utanför planområdet eftersom balkongen är placerad utanför planområdet. 2 (14)

3 Delar av planen som bör förbättras Teckenförklaringen till grundkartan innehåller flera beteckningar som inte finns med i grundkartan, se t ex. traktnamn, ledningsrätt och serv. Användningsgräns ska tas bort från planbestämmelserna. Formulering av planbestämmelse för balkongen tas bort. Bestämmelser om att strandskyddet upphävs ska införas på plankartan och planbeskrivningen kompletteras avseende detta. Kommunen tar med sig synpunkter kring förbättringsmöjligheter i det fortsatta planarbetet. 3. SGI Enligt Plan- och bygglagen ska, vid planläggning, hänsyn tas till människors hälsa och säkerhet samt risken för olyckor, översvämning och erosion. Med hänvisning till 2 kap 4-5 i PBL ska alltså geotekniska aspekter såsom säkerhetsfrågor avseende skred, ras och erosion klarläggas i planskedet. SGI efterfrågar att planbeskrivningen kompletteras med en text som översiktligt beskriver geologiska och geotekniska förhållanden inom planområdet. Enligt SGU:s jordartskarta utgörs området av berg nära eller i dagen. SGI kan i planhandlingarna inte utläsa om det föreligger risk för blockutfall inom eller nära inpå planområdet. Som förtydligande efterfrågas en bedömning av risken för att planområdet kan påverkas av blockutfall. Är förhållandena sådana att risken för blockutfall inte kan uteslutas ska en utredning göras av en bergtekniskt sakkunnig. Krävs det åtgärder eller restriktioner för att uppnå tillfredsställande säkerhet mot blockutfall ska dessa på ett plantekniskt godtagbart sätt säkerställas i planen. Planbeskrivningen kompletteras med beskrivning av de geologiska och geotekniska förhållandena. Förtydliganden ska göras om att risk för blockutfall inom eller nära inpå planområdet inte föreligger. 4. Bohusläns museum Bohusläns museum har tidigare yttrat sig vad gäller denna fastighet d.nr. Va Att byggnadens användning ändras till bostadsändamål har vi inga synpunkter på. I övrigt anser vi att den nya planen, vad gäller höjd och byggnadsrätt, endast ska medge byggnadens befintliga mått och storlek. Planförslaget justeras för att överensstämma med yttrande Va över fastigheten Hovenäs 1:61. Det innebär att föreslagen utökning av byggrätt väster om befintlig byggnad tas bort och att möjlig höjning av byggnaden begränsas till 50 cm. Möjligheten att uppföra taklätta på takfallet mor väster kvarstår. 3 (14)

4 5. Rambo Samrådsredogörelse Byggnadsnämnden Dnr BN 2017/ 253 För de flesta fastigheter längs med Klovbergsvägen sker sophämtning idag via sopsäck i säckställ. Vägen är för smal för att sopbil ska kunna komma fram längs med Klovbergsvägen. Många sopsäckar hämtas vid fastigheten av sophämtaren och bärs eller dras med säckkärra från fastigheten till sopbilen. Detta system kommer att förändras då det inte är förenligt med bra arbetsmiljö. Enligt en nyligen gjord inventering kommer de flesta fastigheter längs med Klovbergsvägen att bli hänvisade till att lämna sitt hushållsavfall i gemensamma kärlskåp som placeras på närmsta lämpliga/tillgängliga plats där sopbil kan komma fram och tömning ske utan dragväg för sopkärlen. Rambo kommer under hösten 2018 att tillsammans med kommunen utse tillgängliga platser för gemensamma kärlskåp på flera platser inom Hovenäset. Denna förändring kommer att genomföras under 2018 eller Texten att sophämtning sker vid varje fastighet kan tas bort ur planbeskrivningen och ersättas med ovan nämnda förändring. Texten att sophämtning sker vid varje fastighet tas bort ur planbeskrivningen och ersätts med informationen i yttrandet ovan. 6. Västvatten Det kommunala dagvattennätet finns enbart på norra sidan av fastigheten. Detta är inte åtkomligt utan pumpning på grund av höjdskillnaden. Förslaget på lokalt omhändertagande anses inte vara en tillräcklig lösning. Västvatten anser att dagvattenfrågan bör utredas vidare. I övrigt har Uddevalla vatten AB ingen erinran mot detaljplanen. Planbeskrivningen ska förtydligas avseende dagvattennätet. Planförslaget ska justeras så att föreslagen utökning av byggrätt väster om befintlig byggnad tas bort. Det innebär att planförslaget inte tillåter någon ökning av takyta jämfört med befintligt läge. Det innebär också att hela den yta som idag är mjukmark kan nyttjas för infiltrering av dagvatten. Detta säkerställs genom bestämmelse i plankartan. 7. Räddningstjänsten Räddningstjänsten har inga synpunkter på förslaget till detaljplan, men en fundering gällande balkongen på fastighetens södra sida. Av Boverkets regelsamling för byggande, BBR ska avståndet mellan byggnader beräknas på sådant sätt att utstickande detaljer som takutsprång och balkonger som sticker ut mer än 0,5 m bör tas med i beräkningen av avståndet mellan byggnader. Se länk: 4 (14)

5 Av plan- och illustrationskartan framgår att huslivet följer planområdet och att bostadens balkong sticker ut över tomtgräns och därmed även förbi planområdet för Hovenäs 1:61. Balkongens djup över 0,5 m innebär ett förändrat krav på brandskydd med hänsyn tagen till risken för brandspridning mellan byggnader. Detta är bara ett förtydligande av vad jag tänker på gällande brandskydd men jag undrar varför fastighetens balkong inte ingår i planområdet. Formulering av planbestämmelse för balkongen tas bort. Sakägare enligt fastighetsförteckning 8. Hovenäs 1:62 Har inga synpunkter på förslaget till detaljplan. Noteras. 9. Hovenäs 1:258 Jag är mycket frågande till vad den ökade byggrätten inom fastigheten betyder. Den rätten finns väl alltid för en fastighet inom befintliga väggar och tak. När jag var ung pojke i början av 50-talet hörde jag många gånger att fastigheten 1:61 forslats sjövägen från Orust eller Tjörn till nuvarande plats. När detta gjordes har jag ingen aning om. När vår familj kom hit i början av 1950-talet fanns den där. Med hänsyn till att det sedan lång tid tillbaka har bott folk i fastigheten har jag ingen anledning att inte se positivt på att kommunen vill ändra användningsändamålet till bostadshus. Området runt Klovbergsvägen består av mycket gamla hus med mycket stort kulturhistoriskt värde som måste bevaras i ursprungligt skick. De flesta husen är från och 1800-talen och är byggda som 1½-planshus med övervåning/ombyggd vind med lågt i tak. I Planförslaget och förutsättningarna inkluderas nya/gamla ritningar på ny takhöjning och takfönster. Med hänsyn taget till dessa förändringar har kommunen gjort konsekvensanalys bl a ur miljösynpunkt. Det kan väl inte vara så att kommunen redan beviljat byggnadslov? Inte nog med detta tar ni också upp möjligheten att bygga en glasveranda med glastak väster om fastigheten på prickad mark. Detta skulle ju helt förstöra den kulturella miljön. Byggnadsnämnden har tidigare (maj 2016) beviljat bygglov för fastigheten Hovenäs 1:61. På grund av att fastigheten i gällande detaljplan regleras för hamnandamål upphävdes nämndens beslut vid en överprövning. Detta är anledningen till att en ny detaljplan tas fram. När detaljplanen vinner laga kraft kan fastighetsägarna söka bygglov utifrån användningen bostad och utifrån de bestämmelser som den nya planen sätter som ramar. 5 (14)

6 Den utökning av byggrätten västerut som redovisades i samrådshandlingen tas bort. Byggrätten mot väster begränsas till befintlig byggnads utbredning. 10. Hovenäs 1:267 Vi kan acceptera ändringen av användandet men inte att byggrätten ska utökas. Vi samtycker inte till en höjning av taket samt byggande av taklätta eller tillbyggnad västerut på tomten och har invändningar till beviljande av denna ansökan om ny detaljplan. Både i fastighetsägarens ansökan om planbesked och i av Sotenäs kommun upprättade planbeskrivning anförs vikten av att bevara de kulturhistoriska värdena på aktuell byggnad. Vi kan inte acceptera att huset höjs till ett 2-planshus med en taklätta eller byggs till med en sidobyggnad för då bevarar man verkligen inte husets eller omgivningens kulturhistoriska värden. Det bästa är att bevara huset som det är med sina proportioner bibehållna. Då bevarar man de kulturhistoriska värdena och har kvar huset som det alltid har varit. Om man ges dessa möjligheter till förändring tillåts man ju istället förvanska husets proportioner och utseende. De kulturhistoriska värdena raseras om enstaka byggnader tillåts öka i höjd med avseende på fiskesamhällenas utformning i Bohuslän. Huset har redan samma mått som de kringliggande fastigheterna och behöver inte höjas eller byggas till för att kunna vara beboeligt året runt. Huset är även försett med en frontespis som redan är en utbyggnad i sig och som ökar husets storlek jämfört med de kringliggande fastigheterna. Den nya detaljplanen bör vara med samma villkor som den angränsande detaljplanen. Hela det övriga området i Hovenäset som gränsar till fastigheten har en detaljplan som tillåter 1- planshus så det borde även gälla denna fastigheten. Det är inte rimligt att denna fastigheten särbehandlas med en egenförfattad frimärksplan. Varför skall denna skräddarsydda detaljplan ange en plushöjd från 0-planet istället för som de kringliggande ha en detaljplan som tillåter 1- planshus. Det naturliga är att även denna fastighet får samma villkor som de kringliggande husen. Härifrån har yttrandet sammanfattats något pga sin omfattning: I det tätbebyggda samhället är husen byggda så att alla kan se havet. Från vårt hus har man sedan det byggdes 1845 haft utsikt över hamninloppet och ända ut till inseglingen till Brofjorden. Att köpa hus i ett så tätbebyggt och extremt känsligt område kräver att man är lyhörd mot sina grannar. Allt man gör på sin fastighet påverkan de kringboende. Det går inte att köpa ett hus här och tro att det kan få en standard för 2020 då det påverkar hela samhället. Fastighetsägarna borde insett vid köpet av fastigheten att man inte kan göra ändringar som skymmer utsikten för flera bakomliggande fastigheter. Vid en höjning med 70 cm kommer vi inte att ha kvar någon utsikt utan ser bara taket på deras hus. Takkupan kommer att begränsa utsikten över hamnbassängen och tillbyggnad på bottenvåningen kommer delvis att skymma den utsikt vi har ner mot vår sjöbod. Vår uteplats kommer att skuggas och bli mörkare. Dessa förändringar innebär att värdet på vår fastighet minskar drastiskt. Alla är hjärtligt välkomna att besöka oss för att själva se hur vår utsikt försvinner om huset höjs och byggs till. Vi har sedan fastighetsägarna köpte huset sagt att vi inte samtycker till en höjning och flera gånger visat visuellt hur det skulle påverka oss. Ägarna var redan vid husköpet 2012 medvetna om fastighetens planritning och skick. 6 (14)

7 Om takhöjningen godkänns av kommunen är det säkert många som ser sin möjlighet att få höja sina övervåningar med följd att flera skulle förlora utsikt och samhällets karaktär skulle förstöras. Det är märkligt att man i planhandlingen minimalt berör de kringliggande fastigheternas olägenhet av planförslaget. För oss är det verkligen inte minimalt då hela vår havsutsikt försvinner. Att tillåta en höjning med 0,7 m, bygga en taklätta och bygga ut huset på bottenvåningen innebär för oss inte en förändring i begränsad omfattning, utan en stor förändring. Det omnämns att huset behöver byggas om för att helårsboende, men det gick utmärkt för tidigare ägare som var helårsboende. Fastighetsägarens kontakt med Bohusläns museum anser vi vara rent taktikspel. När deras sjöbod byggdes om kan man undra när Bohusläns museum kom in i bilden. Kommunen borde ta en titt på sjöboden omgående. Vi samtycker inte till en höjning av taket samt byggande av taklätta eller tillbyggnad västerut på tomten och har invändningar till beviljande av denna ansökan om ny detaljplan. Planförslaget justeras så att föreslagen utökning av byggrätt väster om befintlig byggnad tas bort och möjlig höjning av byggnadens nock begränsas till 50 cm. Möjligheten att uppföra taklätta på takfallet mor väster kvarstår. Det innebär en anpassning till den bedömning som Bohusläns museum gjort avseende förändringar av fastigheten i tidigare bygglovsärende (yttrande med diarienummer Va ). Planbestämmelser för högsta nockhöjd angivet som en +-höjd över grundkartans nollplan nyttjas för att redovisa den högsta nockhöjd som huset får ha. Detta ger en exakt bestämmelse medan begreppet en våning inte ger en exakt bestämmelse och därmed inte är lämplig i detta fall. Högsta tillåtna byggnadshöjd i gällande detaljplan är för fastigheten 6,0 m, vilket är betydligt högre än befintlig byggnad. En höjning av aktuell byggnad kommer att påverka utsikten från fastigheten Hovenäs 1:267. Den kommer dock inte att begränsa utsikten mot havet från alla delar av huset och kommer heller inte helt och hållet att ta bort utsikten över vatten från någon del av fastigheten jämfört med dagsläget. 11. Hovenäs 1:272 På vilket sätt säkerställs de kulturhistoriska värdena och översvämningsrisken genom att: - Höja taknock med upp till 0,7 m - Uppföra taklätta - Bygga ut fastigheten västerut på tidigare prickad mark Dessa förändringar av fastigheten bevarar ingenting av de kulturhistoriska värdena, utan innebär snarare att fastigheten kommer att avvika väsentligt från de kringliggande fastigheterna och nuvarande detaljplan för dessa fastigheter som endast medger 1-planshus. Ett beviljande av föreslagna ändringar i byggrätten torde få en stark prejudicerande effekt på kringliggande fastigheter då kommunen kommer att få ett stort antal liknande bygglovsansökningar på höjande av taknock, taklättor mm. Följden blir då att syftet med planändringen att bevara kulturhistoriska värden snarare medför en kraftigt negativ inverkan på dessa värden. 7 (14)

8 Ansvaret att bevara de kulturhistoriska värdena gäller väl redan idag samtliga kringliggande fastigheter och skyddas, utgår jag ifrån, vid ansökan om bygglov. Jag finner det mycket märkligt att utökad byggrätt prövas i samband med en förändrad detaljplan för en enskild fastighet. Att bevilja en utökad byggrätt för en enskild fastighet som kraftigt avviker från kringliggande, kan väl knappast vara kommunens mening. Det ädla uppsåt från fastighetsägarna, om att vilja bevara de kulturhistoriska värdena finns det enligt min mening skäl att betvivla. Ombyggnad av deras arrenderade sjöbod som skett under senare år med stora glasdörrar ut mot vattnet mm, är knappast ett bevarande av kulturhistoriska värden. Kommunen har tidigare visat stort intresse för hur sjöbodarna används och gjort platsbesök vid vissa tillfällen. Detta tycks dock inte gälla dem. Min uppfattning är att kommunen lite mer kritiskt borde fundera på om det är kulturintressen eller egenintresse som väger tyngst hos fastighetsägarna. Jag är mycket frågande till uttalanden av författaren till Planbeskrivning/Behovsbedömning om att planen innebär ett säkerställande av kulturhistoriska värden samt att utökning av nockhöjd, taklätta och ökad boyta åt väster är mycket begränsad och bedöms ha en mycket begränsad påverkan på utsikt från kringliggande fastigheter. Författarna har inte ens varit inne i berörda fastigheter för att bilda sig en uppfattning om detta! Den generella höjning av taket som anges till ca 0,7 m och med föreslagen taklätta, innebär en höjning av taket vid takfot (yttervägg på taklätta) på ca 2 meter. Detta skulle innebära en väsentligt reducerad sjöutsikt för oss. En utökad byggrätt västerut har tillkommit sedan föregående bygglovsansökan. En sådan utbyggnad kommer avvika från kringliggande fastigheter och kan på intet sätt anses bevara de kulturhistoriska värdena. Därtill kommer det ha en mycket negativ inverkan på sjöutsikten från de närmast liggande fastigheterna. Sökande köpte denna fastighet i juli 2012 och var redan då, fullt medvetna om fastighetens planritning och skick. Att ange behov av upprustning interiört, byte av VVS och el kan knappast ha något att göra med ansökan om utökad byggrätt, utan är ju en naturlig del för oss alla som har förvärvat gamla hus i denna känsliga miljö. Det kan knappast vara en självklarhet att ett hus byggt i slutet på 1800-talet ska kunna byggas om till en standard som anses ska gälla år Ett sådant synsätt skulle ganska snabbt få allvarliga konsekvenser på många kulturbygder i vårt land. Att hävda att det krävs utökad byggrätt för att möjliggöra ett åretruntboende och att toalett/dusch måste finnas på båda plan, är ett märkligt krav då föregående ägare, som var äldre än nuvarande fastighetsägare, bodde i huset året runt under många år. Sökande har enligt min uppfattning köpt fel fastighet som inte, utan stor inverkan på de kulturhistoriska värdena och närliggande fastigheter, kan tillgodose deras högt ställda krav på modern boendestandard. De varsamhetsbestämmelser som nämns i planförslaget gäller redan idag där de kulturhistoriska värdena ska bevaras. Det är mycket anmärkningsvärt att Planbeskrivningen/Behovsbedömningen anser att effekten av den utökade byggrätten liksom påverkan på utsikten är mycket begränsad. Jag motsätter mig på intet sätt att del av befintlig byggnad som idag ligger på prickad mark ändras så att nuvarande byggnad får användas till bostadsändamål. Övriga delar som rör utökad byggrätt i form av nockhöjning, taklätta, utbyggnad väster ut på nuvarande del av altan, kan jag 8 (14)

9 inte acceptera. Jag kan även notera att det i dagsläget saknas ritningar på utökad byggrätt för tillbyggnad västerut. Jag förväntar mig att kommunen omarbetar planförslaget. Planförslaget kommer att justeras så att de kulturhistoriska värdena tillgodoses på ett sätt som Bohusläns museum i enlighet med tidigare yttrande bedömer som tillfredsställande. Se kommentar till yttrande nr. 10. De kulturhistoriska värdena säkerställs i övrigt genom de relativt detaljerade bestämmelser kring placering, utformning och utförande samt de varsamhetsbestämmelser som planen innehåller. Gällande detaljplan tillåter en byggnad för hamnändamål med en byggnadshöjd på 6,0 m. Ett nyttjande av byggrätten enligt gällande plan skulle därmed innebära en väsentlig påverkan på bebyggelsemiljön. Planens utökning av byggrätten begränsar inte översvämningsrisken. Det gör däremot bestämmelsen kring lägsta nivå för de delar av bottenplanets golvbjälklag som är känsliga för vatten. Övriga, ingår inte i fastighetsförteckningen 12. Hovenäs 1:265 Befintlig byggnad har varit åretruntbostad synnerligen länge och jag har ingen invändning mot att nuvarande skrivning justeras att anpassas till detta. Fastighetsägarnas omsorg om kulturmiljön är inget annat än nonsens och det vore katastrofalt att medge föreslagen planändring avseende utökad byggrätt, dvs rätt att höja huset till 2-vånings mm. Detta skulle få en klart negativ utseendeeffekt, innebära stora olägenheter för vissa grannar och stå i strid med tidigare, till andra närboende meddelade, avslag av mer modesta förändringar. Den prejudicerande aspekten inte att förglömma. Vidare kan konstateras att fastighetsägarna ignorerar kommunens regelverk i arrendeavtalet avseende sin sjöbod som man byggt om och inrett på ett regelvidrigt sätt, bl.a med vita aluminiumskjutdörrar på sjösidan och vardagsrumsliknande inredning. Det kan dessutom noteras att man inte heller har rätt till arrendeavtal för sjöboden då ingen av de 2 är bosatta i kommunen. Att Emma är skenskriven på adressen förändrar inget i sak. Även en blind höna kan konstatera att hon inte är bosatt där vilket kommunen också uppmärksammats på. Samma mantalsskrivningsbluff används för att tillskansa sig P-plats på torget och man drar sig då heller inte för att parkera fel bil på platsen genom att flytta runt tillståndet. Fastighetsägarnas beteende är precis sådant som skapar problem och blir det ständiga samtalsämnet i våra fina kustsamhällen. Man ignorerar regelverk, bluffar, fuskar och gör sig, bortsett från olagligheter och kanske skattefusk, till ovän med alla runt omkring. Det vore välgörande om kommunen satte stopp för eländet. Kommunen har planmonopol. Det är kommunstyrelsen som lämnat positivt planbesked och kommunen som ansvarar för innehållet i planen oavsett vem som initierar processen. 9 (14)

10 Planförslaget kommer att justeras med stöd i Bohusläns museums tidigare yttrande kring fastigheten. Tillsammans med bestämmelserna kring placering, utformning, utförande samt varsamhet bedömer kommunen att de kulturhistoriska värdena för fastigheten säkerställs på ett tillfredsställande sätt. Läs mer under kommentar till yttrande nr. 11. Åsikter om fastighetsägarna och deras beteende är inte en planfråga och beaktas inte i detta sammanhang. Detsamma gäller frågor kring byggnader utanför planområdet. 13. Hovenäs 1:268 Vi vill först påtala att det är anmärkningsvärt att vi inte blivit underrättade om det pågående plansamrådet då vi som närmaste bostadsfastighet (ca 25 meter) väster om planområdet rimligen måste ses som sakägare. Vi finner det även anmärkningsvärt att kommunen väljer att göra en s.k. frimärksplan samtidigt som man i planhandlingarna och behovsbedömningen betonar områdets betydelse för det kulturhistoriska värdet och behovet av en överordnad planöversyn. Den aktuella planen föregriper därmed väsentliga ställningstagande, t.ex. beträffande byggnadshöjd, som bör bedömas i ett större sammanhang. En ökad byggrätt skulle kunna få olyckliga prejudicerande effekter. Trots att vi betonar behovet av en mer övergripande planändring lämnar vi följande synpunkter på det aktuella förslaget. Den föreslagna planändringen innebär i huvudsak tvåväsentliga förändringar: Förändrad markanvändning och Ändrad byggrätt Vi har inget att erinra mot den ändrade markanvändningen. Bostadsändamål är i överenstämmelse både med nuvarande markanvändning och omgivande bebyggelse. Den föreslagna ökade byggrätten, bestående av en maximal höjning av byggnadshöjden med 0,7 meter, en taklätta samt en mindre tillbyggnad mot väster, är enligt vår uppfattning inte acceptabel då den strider mot de kulturhistoriska värdena och de varsamhetsregler som även anges i planbestämmelserna. Av de föreslagna ändringarna är det ändringen av byggnadshöjden som är mest problematisk. I varsamhetsbestämmelserna anges bl.a. just att byggnadens proportioner är väsentliga för det kulturhistoriska värdet. Den föreslagna höjningen innebär att proportionerna förrycks och att byggnaden formellt blir ett tvåplanshus medan omgivande bostadshus i gällande plan konsekvent har byggrätten en våning och inredd vind. Vi noterar att vi själva nekades en mindre höjning (ca 30 cm) för ett par år sedan med hänvisning till de kulturhistoriska värdena och att byggnaden formellt skulle bli ett tvåplanshus. Planbeskrivningen illustreras med ett flertal fasadritningar som dock redovisar befintlig byggnadshöjd varför konsekvenserna av den föreslagna förändringen inte kan bedömas. Planbeskrivningen är därmed grovt missvisande. Detta gäller även den fasad som kompletterats med den föreslagna taklättan men där det förhöjda väglivet inte justerats. Utöver dessa väsentliga invändningar vill vi påpeka ett antal fel, brister och tveksamheter i planhandlingarna. 10 (14)

11 - Grundkartan redovisar inga höjdangivelser vid nivåkurvorna och gatuhöjder i Klovbergsvägen har så litet typsnitt att höjdförhållandena inte går att utläsa vilket försvårar bedömningen av höjdkonsekvenser. - Grundkartan anger att detaljredovisningen är aktuell ! Planbeskrivningen: - anger punktprickad mark väster om befintlig byggnad. Prickar saknas dock på plankartan varför avgränsningen är svår att utläsa. Plankartan redovisar dessutom en svårtydd linje som delar den nu obebyggda tomten väster om boningshuset. - anger på sid 6 att fastigheten, utom på norrsidan, är omgiven av arrendemark. Detta stämmer inte med gällande plan då området öster om planområdet formellt är allmän plats. - anger inte att strandskyddet måste upphävas för planområdet då strandskydd annars återinträder med automatik vid antagande av ny detaljplan. - anger på sid 9 att planförslaget inte bedöms medföra någon skada på natur- och kulturvärdena. Vi delar inte uppfattningen att den ökade byggrätten inte skulle påverka kulturvärdena. - anger på sid 12 att en höjning av byggnadshöjden med 0,7 meter är nödvändig för att möjliggöra ett framtida permanentboende. Det finns anledning påminna om att fastigheten utgjorde permanentbostad ända tills nuvarande fastighetsägare övertog fastigheten för ett fåtal år sedan. Gällande plan tillåter redan 0,5 meter högre byggnadshöjd jämfört med övriga bostadskvarter. En ev. taklätta innebär även en väsentligt utökad boyta på övervåningen. Som tidigare nämnts är fasadillustrationerna missvisande då de inte redovisar den föreslagna höjningen. - anger på sid 15 att byggnadens bjälklag på entrévåningen, + 3,3, klarar den avlänsstyrelsen angivna lämpliga lägsta höjden, +3,2 utan åtgärd. Nivån måsteses som ett gränsfall då entrébjälklagets undersida sannolikt ligger lägre än +3,2. Vi motsätter oss av ovan angivna skäl den föreslagna planändringen och förutsätter att kommunen bearbetar planförslaget och inkluderar oss i sakägarkretsen. Fastigheten Hovenäs 1:268 avskiljs från planområdet genom delar av en kommunal fastighet, som i detta område delvis är bebyggd med sjöbodar. Kommunen har därmed bedömt att Hovenäs 1:268 inte är berörd i den omfattning att den bör ingå i sakägarkretsen för planprocessen. Planförslaget kommer att justeras med stöd i Bohusläns museums tidigare yttrande kring fastigheten. Tillsammans med bestämmelserna kring placering, utformning, utförande samt varsamhet ger bedömer kommunen att de kulturhistoriska värdena för fastigheten säkerställs på ett tillfredsställande sätt. Läs mer under kommentar till yttrande nr. 11. Planbeskrivningens illustrationer syftar inte till att redovisa ritningar för den maximala utbyggnad som planförslaget ger möjlighet till. Illustrationerna ger tillsammans med egenskapsbestämmelser kring utformning och varsamhet ett stöd i att säkerställa de kulturhistoriska värden som byggnaden har idag och utgår därför från byggnadens befintliga utseende. Illustrationen av taklättan är på samma sätt ett stöd till bestämmelsen om utformning av just lättan. 11 (14)

12 Tydligheten i planhandlingarna ses över inför granskning. Den sektion som finns med i planbeskrivningen redovisar föreslagna höjder i förhållande till befintlig byggnad, omgivande mark, gata och det närmast liggande bostadshuset. Gällande detaljplan medger en betydligt högre byggnadshöjd än vad byggnaden har idag, men den tillåter inte boende. Det är just detta som är den främsta anledningen till att detaljplanen tas fram. Planbeskrivningen kompletteras med en sektion som illustrerar tillåten byggnadshöjd i förhållande till befintlig byggnad. Planbestämmelse kring strandskydd införs i handlingen. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att risken för översvämning hanteras på ett tillfredställande sätt i planen. 14. Hovenäs 1:424 Vi ifrågasätter starkt att nedan planerade ändringar på fastigheten Hovenäs 1:61 är förenliga med att säkerställa kulturhistoriska värden genom varsamhetsbestämmelser samt att dessa endast i begränsad omfattning ökar byggnadens höjd och byggnadsyta jämfört med dagsläget. Ett beviljande av föreslagna ändringar riskerar att bli ett styrande prejudikat för kommande bygglovsansökningar för andra fastigheter i det aktuella området. Framtida höjningar av taknockar, byggnation av taklättor samt utbyggnader kommer starkt påverka detta område med dess tidstypiska utformning och kulturhistoriska värde. Ett sådant beviljande skulle således ha direkt motsatt effekt mot vad som anges som målsättningen med förslaget att säkerställa kulturhistoriska värden genom varsamhetsbestämmelser. Utöver den direkta och framtida indirekta (prejudikat) inverkan på områdets kulturhistoriska värden, har föreslagen utökad byggrätt också en stark inverkan på närliggande grannars utsikt och ljus in i fastigheterna vilket måste beaktas vid godkännande av den här sortens ärenden. Vi ifrågasätter inte att befintlig byggnad som idag ligger på prickad mark ändras så att nuvarande byggnad får användas för bostadsändamål. Vi yttrar oss dock starkt emot de delar som rör utökad byggrätt i form av nockhöjning, taklätta samt utbyggnad västerut på nuvarande del av altan. Vi förväntar oss att kommunen beaktar ovanstående synpunkter och omarbetar förslaget. Se kommentar till yttrande nr (14)

13 Sammanfattning av inkomna synpunkter Synpunkter från externa och interna remissinstanser: Länsstyrelsen delar kommunens bedömning att ett genomförande av detaljplanen inte medför någon betydande miljöpåverkan och att en miljökonsekvensbeskrivning inte behövs. Generellt strandskydd inträder när ny detaljplan upprättas. Detta påpekas bl a i Länsstyrelsens kompletterande yttrande. Bohusläns museum ser helst att byggnaden behåller befintlig storlek, men hänvisar även till tidigare yttrande (d.nr. Va ) med möjligheter till höjning och taklätta. Planen saknar en beskrivning av de geologiska och geotekniska förutsättningarna. Detaljplanen kan inte säkerställa befintlig balkong utanför planområdet. Sophantering inom området kommer att förändras. Dagvattenfrågan bör utredas vidare. Synpunkter från berörda sakägare enligt fastighetsförteckning: Inga synpunkter på att användningen ändras till bostad. Den kulturhistoriskt värdefulla miljön skulle påverkas negativt av ett genomförande av planförslaget. Planförslaget har en negativ påverkan på utsiktsmöjligheterna från kringliggande fastigheter. Förslag till fortsatt arbete Inför granskningen av detaljplanen ska planbeskrivningen och plankartan justeras enligt nedan: Planförslaget justeras så att föreslagen utvidgning väster om befintlig byggnad tas bort samt att möjlig höjning av nock begränsas till 50 cm ovanför befintlig nock. Plankartan ska kompletteras med bestämmelse om att strandskydd ska upphävas och planbeskrivningen kompletteras avseende detta. Planbestämmelse om balkong på gavel mot söder tas bort. Plankartan ses över för ökad tydlighet. Planbeskrivningen kompletteras med beskrivning av de geologiska och geotekniska förhållandena. Planbeskrivningen justeras avseende sophantering Planbeskrivningen justeras avseende dagvatten och plankartan kompletteras med bestämmelse om att marken inte får hårdgöras 13 (14)

14 Detaljplaneprocessen De synpunkter som kommit in under samrådet ligger till grund för fortsatt planarbete. Förslaget till detaljplan kommer att justeras och nya handlingar skickas därefter ut en andra gång, under det så kallade granskningsskedet, till berörda sakägare, externa och interna remissinstanser. Yttranden sammanställs och kommenteras på nytt i ett granskningsutlåtande. Detaljplanen antas och vinner laga kraft tre veckor efter antagandet under förutsättning att ingen har överklagat detaljplanen. Eveline Savik Samhällsbyggnadschef Amanda Jansson Plan- och exploateringschef 14 (14)

Utlåtande Byggnadsnämnden Dnr BN 2017/253

Utlåtande Byggnadsnämnden Dnr BN 2017/253 Detaljplan för fastigheten Hovenäs 1:61, Hovenäset UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Hur granskningen har bedrivits Granskning av detaljplan för Hovenäs 1:61 har genomförts i enlighet med PBL 2010:900. Granskningshandlingar

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Hunnebostrand, området Bankeberg

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Hunnebostrand, området Bankeberg Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Hunnebostrand, området Bankeberg UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detta utlåtande revideras 2019-05-28 med anledning av Byggnadsnämndens beslut, 2019-04-24

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Förslag till detaljplan för del av fastigheten Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 14 november 2016 av Förvaltningsområde samhällsutveckling, Orust kommun

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Detaljplan för Rönnen 19

Detaljplan för Rönnen 19 Detaljplan för Rönnen 19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-05-28 Dnr. 2017-216 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden utan synpunkter... 4 Trafikverket 2019-04-26...

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

PILEN 4 M FL GRANSKNINGSUTLÅTANDE

PILEN 4 M FL GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr MBN/2012-0691 DETALJPLAN FÖR PILEN 4 M FL GRANSKNINGSUTLÅTANDE HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Granskningshandlingarna har varit tillgängliga för granskning under tiden 2015-03-26 2015-04-22. Handlingarna

Läs mer

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser.

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser. SAMRÅDSYTTRANDE 1 (5) Samhällsbyggnadskontoret Kungsbacka kommun samhallsbyggnadskontoret@kungsbacka.se Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för Lannekulla 20:5 m.fl. i Landa, Kungsbacka kommun

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-04-23 Dnr. 2017-182 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av granskningsutlåtandet...

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

BOSTÄDER I GAMLA GÅRDASKOLAN HÖNÖ, ÖCKERÖ KOMMUN

BOSTÄDER I GAMLA GÅRDASKOLAN HÖNÖ, ÖCKERÖ KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I GAMLA GÅRDASKOLAN HÖNÖ, ÖCKERÖ KOMMUN 2019-04-08 Diarienummer 0024/18 Innehåll INLEDNING...4 SAMMANFATTNING AV SYNPUNKTER...4 UTREDNINGAR...4 SAMRÅDSYTTRANDEN...4

Läs mer

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Kommunstyrelsens förvaltning Enheten för samhällsbyggnad 2018-07-03 Antagandehandling Detaljplan för Geten 14 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun.

Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. 2018-08-30 Dnr. 2016 0029 Förslag till detaljplan för detaljplan för Övre Fjällberg, del av Torreby 3:154 i Munkedals kommun. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Hur granskningen har bedrivits Granskning om förslag till

Läs mer

Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-01-30 Dnr SBN 2017/229 Ändring av detaljplan Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna

Läs mer

FALKEN 1 GRANSKNINGSUTLÅTANDE

FALKEN 1 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr MBN/2015-0577 DETALJPLAN FÖR FALKEN 1 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2016-01-28 HUR SAMRÅD OCH GRANSKNING HAR BEDRIVITS Planförslaget har sänts för synpunkter under samrådstiden 2015-09-09 2015-10-05, och hållits

Läs mer

Detaljplan för del av Trolleboda 1:30 m.fl.

Detaljplan för del av Trolleboda 1:30 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplaneförslaget, upprättat 2014-06-02 har varit utställt för granskning under tiden den 20 juni 2014 till den 8 augusti 2014. Myndigheter och berörda

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 DNR: 2014/KS0146 SAMRÅDSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-04-23 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan för Lödöse samhälle i Lödöse kommun av

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan Samrådsredogörelse Sida 1 av 7 Handläggare Christoffer Gissy 010-505 99 25 Diarienummer KS/2015:372 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan I denna

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson 2019-05-08 DNR: MSN/2019:77 Planarkitekt Rev Datum Samrådsredogörelse Tillhörande ändring av detaljplan för: Bresshammar 1:1, del av, Stavlund,

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 3:15

Detaljplan för Björnhovda 3:15 Samrådsredogörelse 1(5) Emelie Bertholdson, 0485-478 46 emelie.bertholdson@morbylanga.se Detaljplan för Björnhovda 3:15 Utlåtande över inkomna skrivelser efter samråd Rubricerade detaljplan handläggs enligt

Läs mer

PLANFÖRFARANDE Detaljplanen handläggs med standardförfarande (PBL 2010:900). Planförslaget ska antas av kommunfullmäktige.

PLANFÖRFARANDE Detaljplanen handläggs med standardförfarande (PBL 2010:900). Planförslaget ska antas av kommunfullmäktige. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE en syftar till att skapa förutsättningar för byggande av bostäder samt utveckling av befintlig campingplats. Genom att detaljplanera campingplatsens

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2013-12-20 PBN 2013-000745 018-727 47 52 Detaljplan för Norby 53:11 och Norby 53:4 Tillägg till gällande detaljplan för Norby,

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 DNR: 2014/KS0146 Antagandehandling, UPPRÄTTAD 2015-08-31 JUSTERAD 2015-10-21 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Kroken 2:18 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan för Lödöse samhälle

Läs mer

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 2019-02-26 Dnr2018-181 D154 a Antagen av byggnadsnämnden 2019-03-05 Laga kraft 2019-04-04 Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 Gällande

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården Laxå kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Global Care i Laxå AB äger fastigheten Laxåskogen 18:1. Företaget önskar möjlighet för fler typer av användningar

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Ändring av detaljplan D177 Hamrum 3:50. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Dnr

Ändring av detaljplan D177 Hamrum 3:50. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Dnr Ändring av detaljplan D177 Hamrum 3:50 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr. 2019-025 2(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ändring av detaljplan D177, fastigheten Hamrum 3:50... 3 Handlingar...

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205

ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Dnr: KS.2018.0362 ÄNDRING AV DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING S. 205 Ändring av detaljplan för fastigheten Druvan 11 Eslöv kommun, Skåne Län Upprättad: Figur 1. Orienteringskarta för planområdet.

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr MBN17-243 214 Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan för kvarteren SMEDEN och SVARVAREN m.m. inom Österbackaområdet Bjurholms kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-06-14

Läs mer

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län

Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av Förslag till ändring av stadsplan för del av Askersund, Kv. Sundsbron Askersunds kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan-

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2017-09-14 DETALJPLAN FÖR flerbostadshus vid Kabinbanevägen och FASTIGHETSBETECKNING Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 ÅRE KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN GENOMFÖRD GRANSKNING Planförslaget,

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd

Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd SS Diarienummer KST 2018/136 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upphävande del av nr 408 Bpl- Byggnadsplan för Ambjörby syd Torsby kommun Värmlands län Torbjörn Almroth stadsarkitekt Besöksadress Nya Torget 8, Torsby

Läs mer

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/ Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Sankt Johannes 4:79 inom Tingstad i Norrköpings kommun den 20 april 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor

H-E Åslin Arkitektkontor H-E Åslin Arkitektkontor 2015-03-23 Ändring av detaljplan för Område vid Nypongränd i Söråker Söråker 11:1 samt 2:171-2:176 Timrå kommun i Västernorrlands län Upprättad 2015-03-23 Antagen av Miljö- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Höjden 32. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2015:162. Detaljplan.

Höjden 32. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2015:162. Detaljplan. 2016-11-28 Dnr MSN/2015:162 Detaljplan Höjden 32 stadsdelen Hersby Samrådsredogörelse Innehåll 1. Bakgrund s. 1 2. Hur samrådet har gått till s. 1 3. Sammanfattning av inkomna synpunkter s. 3 5. Sammanfattande

Läs mer

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län

Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län 1 (6) Datum Beteckning 2011-03-23 2010.0181.214 Utlåtande tillhörande Detaljplan för Kolstad fritidsområde (fastigheterna Kolstad 2:5-2:27 m.fl), Finspångs kommun, Östergötlands län Finspångs kommun Samhällsplaneringsenheten

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Dnr: PLAN Antagandehandling Granskningsutlåtande. Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun

Dnr: PLAN Antagandehandling Granskningsutlåtande. Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Dnr: PLAN.2017.1866 Antagandehandling 2018-10-22 Granskningsutlåtande Ändring av detaljplan för Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är ett granskningsutlåtande? Granskningsskedet Granskningsskedet

Läs mer

Följande yttranden har inkommit under samrådstiden.

Följande yttranden har inkommit under samrådstiden. Granskningsutlåtande 2015-04-08 P 2014/000004 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Klockaren 1 och 2, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag har enligt 5 kap

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Antagandehandling 2019-06-05 Dnr:2018:370 Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Ändring av Stadsplan Norrahammarsvägen del av Jönköping Planbeskrivning Innehåll Bakgrund, syfte och

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2019-02-19 Dnr SBN 2018/488 Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samrådet och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1648/2017 Dnr ByggR: P 2017-43 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning i Rådhuset

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (7) DP 545 MSN 2010/40-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 391 för Grävlingsberg och Söder Grävlingsberg (DP 391)

Läs mer

SAMMANDRAG AV INKOMNA SKRIVELSER SAMT SAMHÄLLS- BYGGNADSFÖRVALTNINGENS KOMMENTARER

SAMMANDRAG AV INKOMNA SKRIVELSER SAMT SAMHÄLLS- BYGGNADSFÖRVALTNINGENS KOMMENTARER Dnr: BYN 2017-000018 Datum: 2018-01-23 Detaljplan för ICA GRUNDSUND Lönndal 8:1 m.fl., Lysekils kommun TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Ett förslag till detaljplan för Ica Grundsund, Lönndal 8:1, Lysekils kommun, har

Läs mer

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 2018-12-04 Dnr2018-181 Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 Gällande plan: Detaljplan för del av kvarteret Eldaren 1 (1497-P85, D154)

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

Teglagärdet m.fl. B404. Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03. Dnr. 2013-1686. Ändring av detaljplan för. Skara kommun, Västra Götalands län

Teglagärdet m.fl. B404. Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03. Dnr. 2013-1686. Ändring av detaljplan för. Skara kommun, Västra Götalands län B404 Dnr. 2013-1686 Ändring av detaljplan för Teglagärdet m.fl. Skara kommun, Västra Götalands län Särskilt utlåtande Upprättad 2014-03-03 SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN SKARA KOMMUN

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med Detaljplan för Del av Bastekärr 1:18 m fl Vättlands verksamhetsområde Strömstads Kommun UTLÅTANDE HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-06-18 150. att genomföra en utställning.

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby

Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby SS Datum Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Torbjörn Almroth stadsarkitekt Besöksadress Nya Torget 8, Torsby

Läs mer

Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15.

Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15. Sida 1(1) Datum Diarienummer 2019-05-13 SAM17-2446.214 Fredrik Bergman 0611-34 81 31 Fredrik.bergman@harnosand.se Detaljplan för Städet 13 & 15 samt Svarven 1, 3 & 15. Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län.

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med planändringen är att justera byggrätten

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Inre Sållaren Samrådsredogörelse 1

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Inre Sållaren Samrådsredogörelse 1 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Inre Sållaren Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för Inre Sållaren upprättas med enkelt planförfarande, vilket innebär att planen kommer att

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund Kommunledningskontoret Samrådsredogörelse Michaela Lundqvist Sidan 1 av 5 Planarkitekt 08-579 221 31 UNDERRÄTTELSEHANDLING Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med Detaljplan för Del av Strömstad 4:16 m fl (Hålkedalskilens småbåtshamn) Strömstads Kommun SÄRSKILT UTLÅTANDE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2008-05-22 164. att genomföra ett

Läs mer

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 303/2015 Dnr ByggR: P 2015-07 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Plansamråd Detaljplanen har varit utsänd för samråd under

Läs mer

Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Spiran 2 2018-10-11 Centrum Motala kommun Förslag till GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr 17-SB0029 SAMRÅD Ett förslag till detaljplan har tagits fram för del av fastigheten Spiran2. Syftet

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen LERUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen LERUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN KS12.1082 Ändring av detaljplan för del av Byggnadsplan LB5, del Stenkullen Redogörelse för samråd Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2013-03-11 2 Innehåll Hur samrådet har genomförts 4 Inkomna synpunkter

Läs mer

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Upphävande av del av Detaljplan för del av Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2013-12-02 till 2014-01-12

Läs mer