Föräldrakooperativet Galaxen Föreningshandbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föräldrakooperativet Galaxen Föreningshandbok"

Transkript

1 Sida 1 av 10 Föräldrakooperativet Galaxen Föreningshandbok

2 Sida 2 av 10 Innehåll 1 INTRODUKTION Välkommen till Familjekooperativet Galaxen Nya medlemmar Föräldrakooperativet Galaxen Föräldrakooperativ, vad innebär det för mig? Är det bara en massa plikter i ett kooperativ? Föreningen Information på webben Kontaktuppgifter ORGANISATION Föreningen Galaxens Stadgar Föreningsstämma Styrelsen Ansvar i den ekonomiska föreningen Föräldramöten Utvecklingssamtal - föräldrasamtal med personalen Informationsspridning Förbättringsförslag Föräldrakontrakt FÖRÄLDRARNAS ARBETSINSATSER Arbetsinsatser i barngrupp Eftermiddagspass... Fel! Bokmärket är inte definierat. 3.3 Planeringspass Kvarvarande arbetsinsats vid uppsägning av medlemskap Innestädardag Utestädardag Trädgårdsvecka Ansvarsområden Städgrupp Innemiljö Utemiljö Socialiseringsgruppen Dataansvarig Föräldrascheman Personaladministration Värd för nya familjer AVGIFTER OCH ARVODEN Barnomsorgsavgift Medlemsavgift Styrelsearvode... Fel! Bokmärket är inte definierat. 5 TILLSYNSREGLER Tillsynstider BILAGOR... 10

3 Sida 3 av Riktlinjer vid sjukdom Ändring av tillsynstider x INTRODUKTION 1.1 Välkommen till Familjekooperativet Galaxen Du läser just nu föreningshandboken som är ett styrdokument för dig som är förälder på Familjekooperativet Galaxen. Handboken utgår från föreningens stadgar som är grunden till föreningens verksamhet. Ansvarig för handboken är Galaxens styrelse. Kontakta dem om det är något du saknar eller tycker bör förtydligas. Uppdateringar styrs med utgåvehantering av handboken och nya utgåvor publiceras på föreningens hemsida. 1.2 Nya medlemmar För att nya familjer ska komma in i verksamheten och finna sig tillrätta har föräldrakooperativet ett system där värdfamiljerna informerar de nya familjerna. Varje ny familj får hjälp och stöd främst av värdfamiljen, men även av föreningens övriga medlemmar samt kooperativets personal. Tanken är att värdfamiljen ska vara en tidig kontakt med nya familjer på förskolan, hjälpa till med praktiska problem och svara på frågor som finns innan man kommit in i verksamheten. Om ni är nya och undrar över något, tveka inte att kontakta värdfamiljen och fråga! 1.3 Föräldrakooperativet Galaxen Föreningens fullständiga namn är Föräldrakooperativet Galaxen (ekonomisk förening). Föreningen är ett föräldrakooperativ som driver förskolan Galaxen på Vårbruksgatan 6 i Lambohov, Linköping. 1.4 Föräldrakooperativ, vad innebär det för mig? Vad innebär det egentligen att vara med i ett föräldrakooperativ? Hur skiljer sig ett kooperativ från en kommunal förskola och varför väljer man att ha sitt barn där? Detta är frågor som alla här på Galaxen nog ställt sig innan de började här. Och eftersom alla föräldrakooperativ ser annorlunda ut kan vi bara försöka svara på vad det innebär att vara medlem i vårt kooperativ här på Galaxen. En kooperativ förening innebär att verksamheten drivs helt och hållet av dess medlemmar, i detta fall vi föräldrar. Det är vi som är ansvariga för Galaxens ekonomi och det är vi som är arbetsgivare för personalen på Galaxen. Dessutom har varje förälder arbetsplikt där vi deltar och hjälper till i den dagliga verksamheten. Varje familj blir också tilldelade ett ansvarsområde som man ansvarar för eller är delaktig i under den tid man har sina barn på Galaxen. Allt detta gör att vi föräldrar har insyn i och möjlighet att påverka våra barns vardag, en insyn som är svår att få i en "vanlig" förskola. Förskolechefen ansvarar för att den pedagogiska verksamheten genomförs och utvecklas i enlighet med läroplanen. Föreningen, i rollen som huvudman, säkerställer att det blir verkställt. 1.5 Är det bara en massa plikter i ett kooperativ? Alla vi föräldrar här på Galaxen är nog överens om att det arbete vi utför snarare är en möjlighet än en plikt. Vi blir delaktiga i den miljö och verksamhet där våra barn tillbringar stora delar av sin vakna tid. Vi lär känna våra barns kamrater och deras föräldrar på ett sätt som kan vara svårt på andra förskolor.

4 Sida 4 av Föreningen Vid medlemskap i Föräldrakooperativet Galaxen förbinder man sig till de åtaganden som beskrivs i stadgar och denna handbok. Det är viktigt att de familjer som väljer att bli medlemmar i vår förening är införstådda med regler som gäller för arbetsinsats och att arbetsinsatsen kan förändras under tiden som man är medlem i föreningen. Våra öppettider följer kommunens regler för tillgång till barnomsorg. Föreningen kan däremot inte tillgodose enskild familjs önskemål som går utanför våra regler kring arbetsinsats m.m. Det är viktigt att man innan man blir medlem överväger om man är beredd att fullfölja medlemmens åtaganden. 1.7 Information på webben Den officiella adressen till Föräldrakooperativet Galaxen finns på föreningens hemsida Där finns kontaktuppgifter till föreningen samt aktuell information kring föreningens verksamhet främst riktat till föräldrar som vill veta mer om vår verksamhet. 1.8 Kontaktuppgifter På föreningens hemsida finns aktuella uppgifter i form av adresser och telefonnummer till Föräldrakooperativet Galaxen. På hemsidan kan man hitta kontaktuppgifter till Galaxen och till styrelsen. 2 ORGANISATION 2.1 Föreningen Föreningen består av dess medlemmar, det vill säga de familjer som har barn på förskolan eller de som har valt att fortsätta vara medlemmar efter att barnet slutat. Föreningen har rätt att ta ut en årlig medlemsavgift av medlemsfamiljerna läs mer under kapitel avgifter Föreningens arbete styrs av dess stadgar, föreningshandboken med bilagor samt styrelens arbetsordning. Frågor gällande föreningen får man ta upp med styrelsen och frågor rörande barnverksamheten med förskolechefen. 2.2 Galaxens Stadgar Stadgarna finner ni på hemsidan. 2.3 Föreningsstämma Föreningens högsta beslutande organ är dess föreningsstämma som hålls enligt stadgarna på våren varje år. På föreningsstämman väljs föreningens styrelse och medlemmarna har möjlighet att framföra motioner för beslut osv. 2.4 Styrelsen Styrelsen på Galaxen består normalt av Ordförande, Kassör, Sekreterare, två ledamöter och två suppleanter. Ordförande, kassör, Sekreterare och Ledamöter har fasta roller i styrelsen. En ledamot är personalansvarig och en är ansvarig för våra ansvarsområden. Suppleanternas uppgift är att hoppa in när någon i den ordinarie styrelsen är förhindrad att delta i styrelsearbetet. 2.5 Ansvar i den ekonomiska föreningen En ekonomisk förening är som juridisk person själv ansvarig för de förbindelser som ingås i föreningens namn av styrelsen eller av den utsedde. Enskilda medlemmar har inte något betalningsansvar för föreningens skulder eller andra förpliktelser.

5 Sida 5 av Föräldramöten I början av varje termin (efter terminsplanering) informerar personalen om verksamheten på ett föräldramöte. Förskolechefen kallar till föräldramöten. På föräldramötena finns det möjlighet för föräldrarna och personalen att diskutera olika ärenden avseende barnverksamheten. 2.7 Utvecklingssamtal - föräldrasamtal med personalen Föräldrarna får möjlighet att prata enskilt med personalen om barnet vid utvecklingssamtalet. Personal och föräldrar träffas då efter att personalen gemensamt diskuterat barnet och dess utveckling. Vill du veta mer om dessa samtal får du gärna prata med förskolechefen. 2.8 Informationsspridning Informationsspridning på Galaxen sker för det mesta via e-post eller via vår hemsida. Veckans matsedel finns till exempel på vår hemsida men finns även uppskriven på dörren in till köket. På föreningens officiella anslagstavla till höger i entrén sitter stadgarna, arbetsscheman m.m. Varje familj har en postlåda där bl.a. information från personal och styrelsen delas ut, ha för vana att kontrollera facket regelbundet. Anmälningslistor brukar anslås på ytterdörren. En stor del av ovanstående information förs även ut via e-post. 2.9 Förbättringsförslag Till styrelsen och förskolechefen kan man lämna in frågor, klagomål och synpunkter eller information. På hemsidan finns det möjlighet att skicka meddelanden under kontakta oss. Om det rör personalen bör man lägga det i ett förseglat kuvert och märka kuvertet med Styrelsen så vet styrelsen att ärendet inte ska behandlas vid personalens närvaro. Kuvert lämnas till representant i aktuell styrelse Föräldrakontrakt Som medlem i Galaxens Föräldrakooperativ skriver man på ett föräldrakontrakt där man förbinder sig att följa våra stadgar och gällande regler. 3 FÖRÄLDRARNAS ARBETSINSATSER Föräldrarnas arbetsinsatser består av flera olika moment: 1. Arbete i barngrupp ca 4 timmar/månad och familj. 2. Innestädardag (4ggr/år, ett i kvartalet) 3. Utestädardag under våren 4. Aktivt deltagande i ansvarsgrupp 5. Delta i extra insatser vid behov (av styrelsen inkallat) Det hör dessutom till att man räknar med att ha ett styrelseuppdrag någon gång under tiden man har barn i förskolan. Alla arbetsinsatser är givetvis obligatoriska. 3.1 Arbetsinsatser i barngrupp Arbetet i barngrupp innebär att man som förälder få delta i den dagliga verksamheten; man både får se hur ens eget barn interagerar med andra och dessutom får en möjlighet att lära känna alla andra barn och föräldrar! För de kontinuerliga arbetspassen och planeringseftermiddagarna skriver varje familj upp sig på scheman för de olika insatserna.

6 Sida 6 av 10 Schemaläggning av arbete i barngrupp sker för ca en till tre månader i taget. Schemaansvariga meddelar när det finns ett nytt schema att föra upp sitt namn på. Familjerna meddelas av schemagruppen om hur man ligger till med sin arbetsinsats. Antalet och omfattningen av de olika arbetsinsatserna är beroende av antal familjer. Endast syskon som är inskrivna på Galaxen får tas med under arbetsinsatsen (inte ev. övriga syskon) Syftet med arbetsinsatsen är bl.a. att vara en resurs för personalaget. Arbetsuppgifterna kan vara i barngrupp och/eller med andra rutinsysslor som städning efter dagens verksamhet. Det finns anslag uppsatt på Galaxen om de uppgifter som ska utföras under arbetspasset. Förskolechefen eller personalen informerar innan arbetspasset vad lämpliga uppgifter kan vara just för din del. Vid arbetsinsats åligger det varje förälder att innan arbetsinsatsen börjar läsa den instruktion och arbetslista som finns uppsatt på förskolan och inhämta information från personalgruppen om vilka sysslor som ska utföras. 3.2 Arbetspass Ett pass innebär att en förälder arbetar på avdelningen ca 2-4 timmar, enligt schemat, tills passets sysslor är utförda. 3.3 Planeringspass Personalen genomför regelbundet planering av verksamheten. Planeringen sker utan barn, vilket innebär att flera, normalt fyra, föräldrar arbetar vid de tillfällena. Personalplaneringen sker på tider som fastställs av personalgruppen inför varje termin och som sedan läggs in i arbetspasschemat för terminen. Personalen har även heldagsplanering 2 gånger/termin. Vid dessa tillfällen har vi studiedagar. 3.4 Kvarvarande arbetsinsats vid uppsägning av medlemskap En familj som lämnar Galaxen utan att ha fullgjort sin arbetsinsats och står i tidsskuld till Galaxen, skall under kommande listperiod arbeta av denna tidsskuld. En familj står i tidsskuld till Galaxen om familjen inte har arbetat det antal arbetspass man blivit ålagd av listansvarig att göra. 3.5 Innestädardag Vi har storstädning inomhus varje kvartal då alla föräldrar deltar. Datum för städningen beslutas av innemiljögruppen tillsammans med städgruppen. Datumen införs i Galaxens årskalender som finns att hitta på vår hemsida. Undantagna städdagar är de föräldrar som har ett styrelseuppdrag som ordförande, kassör eller personalansvarig. 3.6 Utestädardag Vi har en utestädardag varje vår då alla föräldrar deltar. Datum för städningen beslutas av styrelsen tillsammans med utemiljögruppen. Datumet införs i Galaxens årskalender som finns att hitta på vår hemsida. Undantagna städdagar är de föräldrar som har ett styrelseuppdrag som ordförande, kassör eller personalansvarig. 3.7 Trädgårdsvecka Trädgårdsvecka innebär att man antecknar sig under Galaxens semesterperiod för en semestervecka då man vattnar, tar in post och ser över Galaxens område så att allt är på sin plats. Detta anslås utemiljögruppen på Galaxens entrédörr en månad innan Galaxens semesterperiod börjar.

7 Sida 7 av Ansvarsområden Alla familjer ska vara verksamma i ett ansvarsområde utom de som innehar en plats i styrelsen som ordförande, kassör, personalansvarig eller sekreterare. Ansvarsområde tilldelas då man av styrelsen. För varje arbetsgrupp där flera familjer deltar utser gruppen själv en ansvarig familj som meddelas styrelsen. Gruppansvarig familj, i samråd med kassören, ansvarar för att budget i ansvargruppen hålls. Gruppansvarig är kontaktperson inom hela föreningen och driver även frågor mot personal och styrelse och övriga ansvarsområden Städgrupp Sköta kontakten med städbolag Innemiljö Innemiljögruppen ansvarar för Galaxens innemiljö. Innemiljön ska kontinuerligt skötas, göra erforderliga inköp och förnya lokalerna efter Galaxens utveckling och behov. Ansvaret innebär några fasta moment men också stor flexibilitet. Innemiljögruppen uppmuntras också ta egna initiativ till att förbättra innemiljön med, för året, tilldelade medel. Tillse att datum och budget för aktiviteter planeras in i verksamhetsplan för kommande året. Lokaler: Vara väl förtrogen med gränsdragningslistan mellan Lejonfastigheter och kund Se till att centraldammsugaren fungerar Se till att centraldammsugarens påse byte med jämna mellanrum. (Finns i pannrummet bredvid personalingången) Hålla rent och snyggt i förrådet, inga varor får finnas på golvet Hålla städschemat aktuellt Organisera 4 stycken innestädardagar Se till att checklistor uppdateras och följs Köpa in och montera ny inredning. (Inom budget eller efter godkännande av styrelse) Laga/fixa det som behövs inomhus (det som inte kan felanmälas) Arbetsmiljö: Utföra arbetsmiljöronder och åtgärda anmärkningar. Larm: Se till att larmet fungerar Sköta kontakten med larminstallatören Se till att översyn och kontroller sker och att anpassningar av larmet görs vid behov Vara kontaktperson för larmcentralen och vaktbolaget Hålla larminstruktionerna uppdaterade samt informera nya familjer om larmets lösenord vid ett falskt larm

8 Sida 8 av Utemiljö Utemiljögruppen ansvarar för Galaxens utemiljö. Utemiljön sköts kontinuerligt, erforderliga inköp görs inom fastlagd budget och behov av ytterligare åtgärder kommuniceras med styrelsen. Utemiljögruppen ska inspirera övriga medlemmar att delta i arbetet med utemiljön. Ansvaret innebär några fasta moment men också stor flexibilitet. Utemiljögruppen uppmuntras också ta egna initiativ till att förbättra utemiljön inom fastlagd budget eller utökad budget efter godkännande av styrelsen. Vara väl förtrogen med gränsdragningslistan mellan Lejonfastigheter och kund Delta i arbetsmiljöronder och åtgärda anmärkningar Tillse att växter och träd underhålls Anordna utestäddag på våren Är kontakten rörande utemiljöfrågor internt och externt Ansvara för säkerhet och framkomlighet vid extrema väderförhållanden Tillse att datum och budget för aktiviteter planeras in i verksamhetsplan för kommande året Kontaktinformation till fastighetsförvaltare med flera förs på separat lista Socialiseringsgruppen För att medlemmar och personal på Galaxen ska trivas och för att skapa god stämning, behöver vi träffas under trevliga omständigheter. Alla fester och aktiviteter är frivilliga, men föräldrars engagemang gagnar barnen. I samband med nya familjer är det extra viktigt att de känner sig välkomna till Galaxen och bjuds in i rådande gemenskap. Socialiseringsgruppen har ansvaret att ordna en rad aktiviteter som kan välkomna och upprätthålla en god gemenskap på Galaxen. Ansvaret innebär stor flexibilitet och lämnar stort utrymme för fantasi. Anordna minst en familje- och en föräldraaktivitet Anordna vårutflykt och meddela denna till medlemmar Anordna aktivitet/fest i samband med jubileum Ordna med presenter till personalen Ordna med fika till föreningsmöten Sätta upp anmälningslistor till aktiviteter/fester Hjälpa till med luciafirande Tillse att datum och budget för aktiviteter planeras in i verksamhetsplan för kommande året Dataansvarig Dataansvarig ansvarar för Galaxens IT-miljö. IT-miljön ska kontinuerligt skötas och underhållas och erforderlig utbildning för personal och medlemmar ska kunna ges. Ändamålsenlig utrustning ska finnas tillgänglig på Galaxen och det är dataansvarig tillsammans med personalen som ser till så att erforderlig utrustning finns tillgänglig i verksamheten. Ansvara för att Galaxens IT-miljö fungerar tillfredställande Ansvarar för inköp och hyresavtal avseende IT-utrustning i enlighet med budget och efter samråd med kassör Ansvarar för underhåll och service samt felsökning och åtgärder Tillser att personal och medlemmar har erforderlig utbildning kopplat till behov

9 Sida 9 av 10 Ansvarar för uppbyggnad, vidareutveckling och underhåll av hemsidan Föra in information på hemsidan och uppdatera kalendern Tillse att datum och budget för aktiviteter planeras in i verksamhetsplan för kommande året Föräldrascheman Ansvarsområde föräldraschema ansvarar för att arbetsscheman för ordinarie arbetsinsats och arbetsinsats vid planeringsdagar finns tillgängliga och följer upp så att samtliga föräldrar uppfyller sin arbetsinsats. Ansvarsområdet innefattar också ansvar för medlemsregistret där information om barn, föräldrar och personal finns tillgänglig. Medlemsregistret innehåller information såsom telefonnummer, persondata, adresser m.m. Medlemsregister Telefonlista Föräldraschema Personaladministration Som administratör ansvarar man för utbetalning av personalens löner och håller koll på arbetstid, semester m.m. Löneutbetalning Kontroll på sparade semesterdagar Kontroll på kompensationsledighetsbank Arbetstid Pensioner Betalning till Skatteverket Värd för nya familjer Som värd för nya familjer introducerar man nya familjer i Galaxens verksamhet. Värdfamiljerna tillser att den nya familjen får erforderlig information om Galaxens verksamhet. Ett gemensamt besök på Galaxen ska göras där information om lokaler och verksamhet ges till den nya familjen. När en familj slutar på Galaxen ska ett avslutningssamtal ske och en föräldrautvärdering ska göras tillsammans med familjen för att fånga upp hur familjen upplevt sin tid på Galaxen. Utvärderingen delges styrelsen och förskolechefen i utvecklande syfte. Välkomstsamtal Avslutningssamtal Föräldrautvärdering 4 AVGIFTER OCH ARVODEN 4.1 Barnomsorgsavgift Galaxen följer kommunens regler och riktlinjer. För aktuella avgifter, regler och mer information se Linköping kommun hemsida.

10 Sida 10 av Medlemsavgift Medlemsavgiften är just nu 0 (noll) kr efter stämmobeslut Avgiften kan skilja från år till år och beslutas i så fall i samband med en föreningsstämma i enlighet med föreningens stadgar. Maximal avgift är 1000kr/år och familj. 5 TILLSYNSREGLER 5.1 Tillsynstider Tidsmässigt erbjuds barnomsorg på Galaxen endast motsvarande vårdnadshavarnas arbetstid eller studietid samt restid inom angivna öppettider som gäller för Galaxen. Barnomsorg erbjuds mellan och och ska vara planerad i tillsynsschema. Blankett för tillsynstider finns att hitta under rubriken regler och information på vår hemsida. Blanketten ska fyllas i och lämnas till förskolechefen. Avvikelser från begärda tillsynstider ska i möjligaste mån undvikas. Vid avvikelser ska detta alltid meddelas i så god tid som möjligt till förskolechefen. Akuta behov av förändrade tillsynstider ska alltid meddelas förskolechefen. 6 BILAGOR 6.1 Riktlinjer vid sjukdom Bilaga Riktlinjer vid sjukdom ger riktlinjer för hantering av barnets när- eller frånvaro beroende på barnets och ev. syskons sjukdomssymptom. 6.2 Ändring av tillsynstider Blankett för ändringsanmälan 6.3 x

Sida 1 av 8. Föräldrakooperativet Galaxen. Föreningshandbok

Sida 1 av 8. Föräldrakooperativet Galaxen. Föreningshandbok Sida 1 av 8 Föräldrakooperativet Galaxen Föreningshandbok Sida 2 av 8 Innehåll 1 INTRODUKTION... 3 1.1 Välkommen till Föräldrakooperativet Galaxen... 3 1.2 Nya medlemmar... 3 1.3 Föräldrakooperativet Galaxen...

Läs mer

Välkommen till Mac & Mulle! Informationskanaler och kontaktvägar

Välkommen till Mac & Mulle! Informationskanaler och kontaktvägar Välkommen till Mac & Mulle! När ni får det här brevet innebär det att ni blivit erbjuden och tackat ja till en plats på vår förskola Mac & Mulle. I brevet finns lite praktisk information om vad som kommer

Läs mer

Innehåll. P a g e 1 of 5

Innehåll. P a g e 1 of 5 Innehåll 1 Att vara Humlanförälder... 2 2 Vad förväntas av en medlem?... 2 2.1 Arbetsinsatser... 2 2.1.1 Jourveckor... 3 2.1.2 Storstädning... 3 2.1.3 Trädgårdsdagar... 3 2.1.4 Styrelseuppdrag... 3 2.1.5

Läs mer

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV Kvarndungens föräldrakooperativ ligger naturskönt beläget med dungen och Borgundaberget alldeles inpå knuten. Föräldrakooperativ startade 1988. Vår förskola har den lilla

Läs mer

STADGAR Föräldraföreningen Sebran. Uppdaterad: 2012-04-25

STADGAR Föräldraföreningen Sebran. Uppdaterad: 2012-04-25 STADGAR Föräldraföreningen Sebran Uppdaterad: 2012-04-25 1 Stadgar för Föräldraföreningen Sebran 1 Firma Föreningens firma är Föräldraföreningen Sebran, ekonomisk förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA

MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA FÖRÄLDRAINSATS MOBACKEN KOOPERATIVA FÖRSKOLA ENDAST DET BÄSTA ÄR GOTT NOG ÅT VÅRA BARN www.mobackensforskola.se Kanske görs ett besök hos bonden för att få lära dem mer om djur och natur. Att placera sina

Läs mer

Stadgar för Föräldrakooperativet Olympia Ek. Förening

Stadgar för Föräldrakooperativet Olympia Ek. Förening Stadgar för Föräldrakooperativet Olympia Ek. Förening Firma, ändamål och styrelsens säte. 1. Firma Föreningens namn är Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening. 2. Styrelsens säte Föreningens styrelse

Läs mer

Stadgar för Föräldrakooperativet Vikdalens Barn ek. för. antagna 2014-03-11

Stadgar för Föräldrakooperativet Vikdalens Barn ek. för. antagna 2014-03-11 Stadgar för Föräldrakooperativet Vikdalens Barn ek. för. antagna 2014-03-11 1. Firma och säte Firma är Föräldrakooperativet Vikdalens Barn Ekonomisk förening. Föreningen har sitt säte i Nacka. 2. Ändamål

Läs mer

Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari (8)

Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari (8) Verksamhetsplan fastställd av styrelsen för Barnens hus den 28 februari 2013 2(8) Barnens hus vill att förskolan Barnens hus ska bedrivas med montessoripedagogisk inriktning i enlighet med läroplanen för

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09.

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Malmö stad Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet i Malmö Att gälla från och med 04-09-01. Reviderad 04-11-09. Förskoleverksamhet avser barn som inte går i skolan Förskoleverksamhetens

Läs mer

Stadgar för Föräldrakooperativet Kuben

Stadgar för Föräldrakooperativet Kuben Stadgar för Föräldrakooperativet Kuben Org.nr: 716421-4517 Datum: 2014-03-06 STADGAR 1 FIRMA Föreningens frma är Föräldrakooperativet Kuben, ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Innehållsförteckning. K:\Users\Marina\Documents\Stimmet\Hemsida. Föräldrakooperativet stimmet.docx

Innehållsförteckning. K:\Users\Marina\Documents\Stimmet\Hemsida. Föräldrakooperativet stimmet.docx 1 Innehållsförteckning Start... 2 Föräldrakooperativet Stimmet... 2 Verksamheten... 2 Vårt mål... 2 Vision... 2 Likabehandligs Plan... 3 Värdegrundsplan... 3 Kvalitetsredovisning (ska vi ha eller inte?)...

Läs mer

- Syskon till barn som har plats i föreningens daghem har förtur till plats i daghemmet, såvida inte ramavtal med Nacka kommun säger annat.

- Syskon till barn som har plats i föreningens daghem har förtur till plats i daghemmet, såvida inte ramavtal med Nacka kommun säger annat. STADGAR för FÖRÄLDRAKOOPERATIVET BARKBÅTEN (Senaste ändringar antagna vid ordinarie föreningsstämma 2009-04-16) 1 Firma Föreningens firma är Föräldrakooperativet Barkbåten. 2 Ändamål Föreningen har till

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIVET SOLKATTEN I ARBOGA

STADGAR FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIVET SOLKATTEN I ARBOGA ARBOGA 2009-03-03 STADGAR FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIVET SOLKATTEN I ARBOGA 1. Firma Föreningens firma är Föräldrakooperativet Solkatten i Arboga. 2. Ändamål Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA Söderbrinkens förskola består av 2 avdelningar. Solen för barn 1-3 år samt Månen för barn 3-5 år. Här finns plats för ca 35 barn. Vår adress: Söderbrinkens förskola

Läs mer

1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening

1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening Stadgar 1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening 2. Ändamål: (hur ska medlemmarna ekonomiska intressen tillgodoses) Föreningen har som ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Välkommen som medlem i föräldrakooperativa förskolan Jordgubben!

Välkommen som medlem i föräldrakooperativa förskolan Jordgubben! Välkommen som medlem i föräldrakooperativa förskolan Jordgubben! Vad är ett kooperativ? Ett kooperativ är en fristående sammanslutning av personer som frivilligt samverkar för att tillgodose sina gemensamma

Läs mer

Barnens Hus i Jönköping - ekonomisk förening

Barnens Hus i Jönköping - ekonomisk förening 2(8) Barnens Hus i Jönköping - ekonomisk förening Montessoriförskolan Barnens Hus drivs i form av ett föräldrakooperativ som en ekonomisk förening. Styrelsen, som utses av föreningsstämman, är föreningens

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk Regelverk Uppdaterat 2016-01-01 Regelverk Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverket reglerar verksamheten. Föräldraföreningens styrelse kan ändra regelverket efter behov. Vid behov av snabba beslut kan

Läs mer

Personalgruppen består av två förskollärare, två barnskötare, en elevassistent och en kokerska.

Personalgruppen består av två förskollärare, två barnskötare, en elevassistent och en kokerska. Föräldrakooperativet Möllekullen har funnits sen augusti 1992 då en grupp entusiastiska föräldrar startade en förskola med ambition att erbjuda ett bättre barnomsorgsalternativ än vad kommunen kunde. Just

Läs mer

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 1 (5) 1 Firma Föreningen firma är Rödmyrans förskola ekonomisk förening 2 Ändamål m m Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Vi är en Montessoriinspirerad förskola. Det innebär, att vår syn på barns lärande vilar på Maria Montessoris lära.

Vi är en Montessoriinspirerad förskola. Det innebär, att vår syn på barns lärande vilar på Maria Montessoris lära. Föräldrakooperativet Möllekullen har funnits sen augusti 1992 då en grupp entusiastiska föräldrar startade en förskola med ambition att erbjuda ett bättre barnomsorgsalternativ än vad kommunen kunde. Just

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRÄLDRAFÖRENINGEN YRSA EKONOMISK FÖRENING

STADGAR FÖR FÖRÄLDRAFÖRENINGEN YRSA EKONOMISK FÖRENING STADGAR FÖR FÖRÄLDRAFÖRENINGEN YRSA EKONOMISK FÖRENING Stadgarna fastställda 2007-05-09 STADGAR FÖR FÖRÄLDRAFÖRENINGEN YRSA EKONOMISK FÖRENING 1 FIRMA OCH ÄNDAMÅL Föreningens firma är Föräldraföreningen

Läs mer

Stadgar för Föräldrakooperativet daghemmet Björkdungens ekonomiska förening

Stadgar för Föräldrakooperativet daghemmet Björkdungens ekonomiska förening Stadgar för Föräldrakooperativet daghemmet Björkdungens ekonomiska förening Paragraf 1 Föreningens firma Föreningens firma är Föräldrakooperativet Förskolan Björkdungen ek. för. Styrelsens säte är Bohus-Björkö

Läs mer

GAMLA UPPSALA MONTESSORI ORG NR

GAMLA UPPSALA MONTESSORI ORG NR GAMLA UPPSALA MONTESSORI ORG NR 769601-6430 1 Firma och säte Föreningens firma är Gamla Uppsala Montessoriförskola ekonomisk förening. Föreningen har sitt säte i Uppsala. 2 Målsättning Föreningens målsättning

Läs mer

1.OM DOKUMENTET: ATTRAKTIV ARBETSPLATS FASTIGHET VERKSAMHETS- RUTINER PEDAGOGISKT STÖD

1.OM DOKUMENTET: ATTRAKTIV ARBETSPLATS FASTIGHET VERKSAMHETS- RUTINER PEDAGOGISKT STÖD ! Vision 2014-2016 1.OM DOKUMENTET: ATTRAKTIV ARBETSPLATS VERKSAMHETS- RUTINER FASTIGHET PEDAGOGISKT STÖD Visionsdokumentet ska uppdateras och prioriteras minst på årsbasis, men helst terminsvis i samråd

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen Information om föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen Välkommen till Montessoriförskolan Solen! Varmt välkommen till föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen vackert belägen i natursköna

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Stadgar för. Dalby och Södra Sandby Montessoriförening, ekonomisk förening

Stadgar för. Dalby och Södra Sandby Montessoriförening, ekonomisk förening Stadgar för Dalby och Södra Sandby Montessoriförening, ekonomisk förening 1 Firma Föreningens firma är Dalby och Södra Sandby Montessoriförening, ekonomisk förening. 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER

TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER 1 TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER barnsomsorg i förskolan Friskus 2 Anmälan om plats Förskolan Förskolan är till för barn i åldrarna ett till fem år. Vi strävar efter att skapa kontinuitet i barnets utveckling

Läs mer

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola Malmö stad Förskoleförvaltningen Välkommen till Bryggans förskola ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN Hur lång tid inskolningen pågår varierar från barn till barn. Den första dagen är ni välkomna klockan 9.30-ca 10.30.

Läs mer

Stadgar Ekorrboet i Haninge ek. för. 1 (7) Stadgar för Ekorrboet i Haninge Ekonomisk Förening

Stadgar Ekorrboet i Haninge ek. för. 1 (7) Stadgar för Ekorrboet i Haninge Ekonomisk Förening Stadgar Ekorrboet i Haninge ek. för. 1 (7) Stadgar för Ekorrboet i Haninge Ekonomisk Förening Stadgar Ekorrboet i Haninge ek. för. 2 (7) OM FÖRÄLDRAFÖRENINGEN OCH DESS MÅLSÄTTNING 2 1 FIRMA 2 2 FIRMATECKNING

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Välkommen till Galjonens förskola

Välkommen till Galjonens förskola Välkommen till Galjonens förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... Pedagogens roll under inskolningen... Lämning... Uppföljning... LÄMNING OCH HÄMTNING

Läs mer

Stadgar för Tengene Föräldrakooperativ

Stadgar för Tengene Föräldrakooperativ Stadgar för Tengene Föräldrakooperativ 1 Firma Föreningens firma är Tengene Föräldrakooperativ ekonomisk förening. 2 Ändamål Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Utdrag ur Riktlinjer, regler och taxor gällande förskolor, pedagogisk omsorg och fritidshem. (Reviderad 2018-10-05) 1 Innehåll Fritidshem... 3 Vistelsetid

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

Underlag för tillsyn av fristående förskolor

Underlag för tillsyn av fristående förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Birgitta Stenlund 2016-01-08 SID 1(7) Underlag för tillsyn av fristående förskolor Detta underlag används för att ge en samlad bild om den verksamhet som granskas uppfyller

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Välkommen till Bryggans förskola

Välkommen till Bryggans förskola Välkommen till Bryggans förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... 3 Pedagogens roll under inskolningen... 3 Lämning... 3 Uppföljning... 3 LÄMNING OCH

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening

Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening Förskolan Framtiden Stadgar 1(5) Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening 1 Firma Föreningen är en ekonomisk förening. Dess firma är Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening. Föreningen

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

Stadgar för föräldrakooperativet Minibojarna Ekonomisk förening

Stadgar för föräldrakooperativet Minibojarna Ekonomisk förening Stadgar för föräldrakooperativet Minibojarna Ekonomisk förening Reviderade vid årsstämma 2017-04-06 1 Firma Föreningens firma är Minibojarna Ekonomisk förening. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har

Läs mer

Stadgar för Nätet föräldrar kooperativ förskola, ekonomisk förening, Nättraby... 2 1 Firma... 2 2 Ändamål... 2 3 Säte... 2 4 Upptagningsområde...

Stadgar för Nätet föräldrar kooperativ förskola, ekonomisk förening, Nättraby... 2 1 Firma... 2 2 Ändamål... 2 3 Säte... 2 4 Upptagningsområde... Stadgar för Nätet föräldrar kooperativ förskola, ekonomisk förening, Nättraby... 2 1 Firma... 2 2 Ändamål... 2 3 Säte... 2 4 Upptagningsområde... 2 6 Medlems skyldigheter... 3 7 Intagning av barn och utnyttjande

Läs mer

Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2

Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2 Arbetsfördelning i Brf Ullstämma 2 Ordföranden Styrelsens ordförande ska: Regelbundet följa bostadsrättsföreningens verksamhet och se till att rapporteringen till övriga styrelseledamöter är tillfredsställande

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun. Innehåll

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun. Innehåll Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun Innehåll Allmän förskola. 1 Inskolning.. 4 Ansökan.. 2 Kontraktsplats 5 Arbetslös. 2 Kö. 5 Avgift. 2 Schema/vistelsetid 5 Avgiftsreducering.

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning

Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Sid 1 (5) Ving- Åker Förskolebarns framtidstro - vår utmaning Att börja på förskola innebär en stor omställning för familjen. Detta är vi medvetna om och har därför försökt skapa en trygg och stimulerande

Läs mer

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år:

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Önnebacka förskola På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Solgläntan telefon 18288 Kaprifolen telefon 18438 Lärkan telefon 18439 Regnbågen telefon 18437 Adressen är Myrbottenvägen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA Du har just fått veta att ditt barn har fått en förskoleplats. Det kan väcka många känslor: Glädje, spänning och oro! Vi som arbetar på förskolan

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Tanden www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Välkommen till Liljebackens förskola

Välkommen till Liljebackens förskola Utbildningsförvaltningen Liljegatan 12 343 34 Älmhult Myran 555 10, Nyckelpigan 552 89, Fjärilen 555 09 Sländan 555 12, Flugan 554 69, Snigeln 555 37, Skalbaggen 555 20, Humlan 555 18 Välkommen till Liljebackens

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg RIKTLINJER 1[6] Referens Christina Carlsson Mottagare Utbildningsnämnden Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2016-07-01. Riktlinjerna

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

STADGAR FÖR TRYDE FÖRÄLDRAKOOPERATIVA FRISKOLA OCH FÖRSKOLEKLASS

STADGAR FÖR TRYDE FÖRÄLDRAKOOPERATIVA FRISKOLA OCH FÖRSKOLEKLASS 1 FIRMA STADGAR FÖR TRYDE FÖRÄLDRAKOOPERATIVA FRISKOLA OCH FÖRSKOLEKLASS Föreningens firma är Tryde Friskola ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningen har som ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS.

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. Dalens förskolor består av fyra förskolor, med sammanlagt

Läs mer

STADGAR för. Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK

STADGAR för. Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK STADGAR för Föreningen Dag- och Fritidshemmet BONK 1. Firma Föreningens firma är Dag- och Fritidshemmet Bonk, ideell förening. 2. Ändamål Föreningens ändamål är att med personella insatser av (om än inte

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

1 Firma Föreningens företagsnamn är Lunds Montessoriförskola Lilla Kuben ekonomisk förening.

1 Firma Föreningens företagsnamn är Lunds Montessoriförskola Lilla Kuben ekonomisk förening. Stadgarna antagna: Stadgarna ändrade: 1994-07-29, 1994-08-10 1996-05-20, 1999-02-26, 2003-02-10 2004-09-01, 2005-02-16, 2006-10-23, 2009-06-11 2014-11-03 1 Firma Föreningens företagsnamn är ekonomisk förening.

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev Styrdokument 1 (8) 2017-11-2619 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: 2016-10-23 108 Reviderad:2017-12-18 Dnr : Regler och

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg!

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Önskemål om ändring av barnomsorg Är ditt barn placerat och du vill ändra eller byta placering inom kommunen Använd blanketten önskemål om ändring av barnomsorg som

Läs mer

Föräldrakooperativet Sebran Information till nya föräldrar

Föräldrakooperativet Sebran Information till nya föräldrar Föräldrakooperativet Sebran Information till nya föräldrar Välkommen till Sebran! Förskolan Sebran är ett föräldrakooperativ som drivs av Föräldraföreningen Sebran (ekonomisk förening). Verksamheten inspireras

Läs mer

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB

STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Förslag till STADGAR FÖR ARLANDASTAD GOLFKLUBB Ideell förening, stiftad 1991-06-28. Stadgarna fastställda av årsmöte 1991-06-28. Stadgarna ändrade av årsmöte 2013- IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING Idrott är

Läs mer

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.)

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.) Villkor för att erhålla plats 1. Förskoleverksamhet erbjuds till barn som fyllt 1 år vars vårdnadshavare förvärvsarbetar eller studerar. 2. Förskoleverksamhet erbjuds till barn 1-5 år vars vårdnadshavare

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk. Uppdaterat 2013-04-04

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk. Uppdaterat 2013-04-04 Regelverk Uppdaterat 2013-04-04 Regelverk Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverket reglerar verksamheten. Föräldraföreningens styrelse kan ändra regelverket efter behov. Vid behov av snabba beslut kan

Läs mer

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-09 Sida 1 (4) Diarienr FSN 2017/00171-6.0.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Katarina Lindh Epost: katarina.lindh@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Regler för ansökan

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN!

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! BARN OCH UTBILDNIGSFÖRVALTNINGEN BJÖRKTJÄRA FÖRSKOLA 2015-2016 VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! Det här med att börja i förskolan är naturligtvis en stor förändring i ert liv både för barn och vårdnadshavare.

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Innehåll Allmän förskola 1 Inskolning 5 Ansökan 2 Kontrakstplats 5 Arbetslös 2 Kö/Placering 5 Avgift 2 Schema/Vistelsetid 6 Avgiftsreducering 3

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening

Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening Stadgar Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening 1 Firma Föreningens firma är Hålanda förskola ekonomisk förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Ale kommun. 3 Ändamål Föreningen har

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att

Läs mer

STADGAR FÖR MONTESSORIFÖRENINGEN SVANEN EKONOMISK FÖRENING. 1 FIRMA Föreningens firma är Montessoriföreningen Svanen ekonomisk förening.

STADGAR FÖR MONTESSORIFÖRENINGEN SVANEN EKONOMISK FÖRENING. 1 FIRMA Föreningens firma är Montessoriföreningen Svanen ekonomisk förening. Sida 1(7) FÖR MONTESSORIFÖRENINGEN EKONOMISK FÖRENING Antagna vid konstituerande sammanträde 1989-11-07, reviderade vid extra föreningsstämma 2001-12-11, vid ordinarie föreningsstämma 2013-04-15 samt.

Läs mer

Förskola & Fritidshem i Karbenning

Förskola & Fritidshem i Karbenning Förskola & Fritidshem i Karbenning www.kbfk.se 0223-610 10 Om oss Vår vision är Karbenningbygdens föräldrakooperativ - För ett hållbart lärande i familjär miljö med skogen runt knuten. För oss är det viktigt

Läs mer