VITT ÄR DET NYA SVARTA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VITT ÄR DET NYA SVARTA"

Transkript

1 SOBER GUIDEN

2 VITT ÄR DET NYA SVARTA Att leva sobert är bland det hetaste du kan göra just nu. I föregångsstäder som London är trenden tydlig att folk väljer alkoholfria drycker eller drycker med lägre alkoholhalt. Ständigt dyker nya alkoholfria uteställen upp och de drar till sig mycket folk. En medvetenhet om vikten av att behandla sin kropp med respekt och att stoppa i sig rätt saker är viktiga bakomliggande faktorer. SOBER OCTOBER EN FOLKHÄLSOKAMPANJ Då och då är det bra att bara stanna upp och fundera: Hur lever jag mitt liv? Det kan handla om att reflektera över jobbet, familjen, hur man är som vän, hälsan, drickandet. Kanske kommer du fram till att allt är bra, att du är på rätt kurs. Kanske är det någonting som behöver ändras. Oavsett vad du kommer fram till är tid för reflektion ett viktigt inslag i ditt liv och din personliga utveckling. Med folkhälsokampanjen Sober October vill vi utan pekpinnar väcka samtal om hur vi dricker och varför. Under devisen Drick mindre upptäck mer! ifrågasätter vi den starka alkoholnormen för att få fler att reflektera över sin egen och samhällets relation till alkohol. Vi driver på för att de alkoholfria alternativen ska kännas minst lika självklara som de med alkohol. Och vi har riktigt kul under tiden. Gå med du också! Anta utmaningen och avstå från alkohol under hela oktober. Guiden du nu håller i handen ger lite hjälp på traven och förhoppningsvis mycket inspiration!

3 Bästa afterworken! Vad är vitsen med en afterwork? De flesta skulle nog säga att pusta ut med kollegor och vänner efter en tung arbetsdag helst i en annan miljö än på jobbet eller hemma. Men i regel är alkohol en central ingrediens. Måste det vara så? Nej, självklart inte. Här kommer lite inspiration. GÖR PRECIS SOM NI ALLTID GÖR Dra till puben, ät, drick, prata, träffa folk och skratta. Dansa om du vill! Men skippa starkölen, vinet och drinkarna med alkohol. Det blir en helkul kväll (som du garanterat minns). GÅ EN GUIDAD STADSVANDRING Vad vet du om stället du bor på egentligen? Oavsett om du är nyinflyttad eller har bott här hela ditt liv finns det många fascinerande detaljer i lokalhistorien. På de flesta ställen finns det dessutom entusiastiska folklivsforskare som ingenting hellre vill än att dela historierna vidare. Rekommenderas varmt! TA EN KVÄLLSKURS Cup cakes, svampplockning, matlagning, fågelskådning Listan kan göras lång över intressanta, roliga och udda grejer de flesta av oss kan för lite om. Gör någonting åt det och anmäl er till en kvällskurs eller utveckla en själva. Det kan mycket väl bli det roligaste ni gör i år. TID FÖR NYA SMAKER Hur smakar ripa? Eller känguru? Choklader, ostar, exotiska frukter och korvar, Systembolagets utbud av alkoholfria drycker Det finns mängder av nya smaker att upptäcka. Varför inte utnyttja en sober månad till att göra det tillsammans? Har du fler tips på sobra afterworks? Låt fler få veta! Dela med dig av dem på Sober Octobers facebooksida. Ingela startade afterworkyoga I samband med Sober October 2014 passade kommunikationskonsulten Ingela Hjulfors Berg, Umeå, på att köra igång en alternativ afterwork yoga. Jag tänkte att folk går på afterworks för att slappna av. Vad är då bättre än yoga! HUR GICK DET? Jättebra. Jag hittade en instruktör som ville vara med och annonserade via Sober October och Facebook. Vi fick ihop ett bra gäng och håller faktiskt fortfarande på med en kärntrupp på cirka 30 personer. VAD HAR NI FÅTT UT AV DET? Massor! Vi utför en yogatyp som kallas kundalini yoga, och en del av det innefattar att vi avslutar passen med att dricka yogi-thé. Då får vi en chans att pratas vid och många brukar dröja sig kvar flera timmar. Det kan blir riktigt djupa och intressanta samtal.

4 Mocktails - bartenderns bästa! Robin Abrahamsson, barchef på Rex Bar & Grill i Umeå, är en av Skandinaviens erkänt bästa bartenders. Han ser inga problem med att göra riktigt goda sobra drinkar, eller mocktails som de kallas. Här delar han med sig av några favoriter. tail du ck mo en Gör ttar hi t ep ec R också! du här

5 DAIQUITO Daiquito var från början en rom-baserad longdrink som vi gjorde för att möta de gäster som inte kunde bestämma sig för antingen en Mojito eller en Frozen Strawberry Daiquiri. Alltså det bästa av två världar. Den fungerar lika bra, om inte bättre som en mocktail! SÅ HÄR GÖR DU DAIQUITO 35 ml Daiquito Shrub 50 ml limejuice 60 ml sodavatten Häll alla ingredienser i en shaker/termos, vad du nu har tillgängligt. Sen ska den skakas friskt i 10 sekunder. Häll därefter upp drinken på ny is i ett högt glas och toppa sedan med sodavatten. Två myntakvistar för garnityr gör drinken mer levande och så doftar den dessutom gott! DAIQUITO SHRUB: HUR GÖR DU? 900g strösocker 370g jordgubbar 10 bra myntakvistar 35cl rödvinsvinäger 10cl balsamvinäger Häll 900 g strösocker med 370 g jordgubbar och 10 bra myntakvistar i en bunke. Låt ligga ihop 10 timmar. Rör om en gång i timmen. Sedan häller du ner vinägrarna i bunken. Fortsätt röra om en gång i timmen i 10 timmar till. Låt stå rumstempererat. Sila därefter bort bären och kvistarna och häll upp i flaska. PROHIBITION SOUR Under förbudstiden i USA ökade försäljningen av läsk drastiskt under och 1930-talet. Man inrättade nya barer, soda shops, där man serverade sina gäster glass och läsk. Det här är en klassisk mocktail som var oerhört populär under den perioden och än idag släcker den törsten hos många gäster. SÅ HÄR GÖR DU PROHIBITION SOUR 60 ml citronjuice 40 ml sockerlag 20 ml apelsinjuice 5 cm färsk ingefära Häll alla ingredienser i en shaker/termos. Muddla ingefära för att infusera ingefärasmaken. Skaka sedan med is. Häll upp i ett glas som du tycker passar. Vill man göra den bubblig rekommenderar jag att tillsätta ungefär 50 ml sodavatten. SKÅL! FAKTA: Namnet mocktail kommer från det engelska ordet mock som betyder att imitera eller härma. En mocktail är väldigt lik en cocktail, men innehåller inte alkohol. Fler recept på mocktails hittar du på Sober Octobers Facebook-sida.

6 Sommelieren tipsar! NÅGRA GENERELLA REGLER! OM DU SKA ÄTA NÅGONTING SALT välj en syrlig dryck. Salt dämpar alla smaker och syran balanserar upp dem. SÖTT välj någonting lika sött. I synnerhet när det kommer till desserter. SYRLIGT till exempel en räksallad med citronsaft. Här passar lemonad bra. BITTERT någonting som inte är strävt. En lager eller söt lingondricka passar bra. HETT undvik sträva eller syrliga smaker som ökar hettan. Svartvinbärsdricka är ett bra alternativ. FETT se till att inte dricka någonting blaskigt. Annars funkar det mesta. HÅRDA OSTAR: Blåbärsmust eller kråkbärsdryck är bra substitut till rödvin. FÄRSKOSTAR: Vitavinbärsmousserande dryck är ett fräscht alternativ. SUSHI: Öl, men även cidrar och ginger ales. Om ingefärssmaken är för stark kan den behöva spädas ut. FISK OCH SKALDJUR: Neutralt mineralvatten, veteöl, lemonad eller fläderblomsdryck är bra. Veronica Andersson är sommelier på Restaurang Nygatan 57 i Skellefteå. Hon vill slå ett slag för de alkoholfria alternativen som blir fler och fler. När det gäller öl är det ganska lätt att hitta goda alternativ både i vanliga affärer och på Systembolaget. Det är svårare med viner, i synnerhet rödvin. Alkohol är en smakförhöjare och om man plockar bort det, försvinner också många smakämnen precis som att chokladbollar smakar annorlunda utan socker. Då tycker jag att det är intressantare att testa andra alternativ som hundraprocentig blåbärsdryck, kråkbärsdryck, muster och cidrar. LAMM: Kryddas ofta med rosmarin. Då passar svartvinbärsmust eller körsbärsdryck bra. NÖT: En mörk öl eller kråkbärsdryck. Det krävs fyllighet och strävhet för att väga upp. GRIS: Välj någonting lättare, som ale. SVAMP: Cider, äppeljuice, rabarberdryck eller must passa bra. KYCKLING: Blåbärsdryck eller äppelmust är gott till. VEGETARISKT: Viktigt att gå efter smaker, men till grillade grönsaker och liknande är drycker som Beo eller cidrar bra. MINGEL: Mousserande vitavinbärsdryck är toppen till minglet. Den går även att poppa till med till exempel ett körsbär. Tonic är också bra och användbart.

7 Per bloggar om 365 sobra alternativ Kreatören Per Strömbro lever sitt liv i Skellefteå. Det är ett liv där många sociala sammanhang innebär alkohol i någon omfattning. En dag fick han nog och tänkte att det måste finnas andra sätt att umgås och ha kul på. Alltså bestämde han sig, lite motvilligt, för att avstå från alkohol i ett år. Via bloggen 365sobra.wordpress.com kan du följa hans upplevelser och upptåg i jakt på svaren. TIPS: Så kan du bidra till att ändra dryckesnormen Har ni ett vinlotteri på jobbet? Byt ut några flaskor till alkoholfri dryck det finns överraskande många spännande sorter att upptäcka. Var inte rädd för att säga till om du tycker att restaurangens utbud av alkoholfria drycker borde breddas. De flesta vill ha och uppskattar feedback från gästerna. Samma sak gäller förstås på puben. Föreslå en afterwork där ni gör någonting annat än att dricka. Om du själv bjuder på middag eller fest, se till att lägga lite kärlek på de alkoholfria alternativen. Tipsa dina vänner om goda drickor och recept på smothies och alkoholfria drinkar. Använd gärna sociala medier. Folk älskar att bli inspirerade! OCH FRAMFÖR ALLT: URSÄKTA DIG INTE DE GÅNGER DU AVSTÅR ALKOHOL. VARFÖR SKULLE DU?

8 VAD SKULLE FÅ DIG ATT TA EN SOBER OCTOBER? ERIK FORSELL; HOCKEYSPELARE: - För mig är det ingen större ansträngning, jag dricker inte så mycket i vanliga fall heller. Oktober är generellt en matchtät månad, och då jag är ledig prioriterar jag aktiviteter med familjen. SEBASTIEN BOUDET, BAGARE: Om det inte fanns goda viner längre. Det viktiga är att dricka gott, men lite. Man ska aldrig bli berusad på vin. DU? SOFIA A LUNDBERG, PRODUKTIONSLEDARE: Jag behöver ingen motivation. Det är något jag skulle kunna göra bara för sakens skull. VAD SKULLE FÅ JUST DIG ATT TA EN SOBER OCTOBER? Är du redo att ge oss ett svar? Kommentera gärna på vår Facebooksida. VAR SOBER OCH VISA DET LÄGG SOBER OCTOBER-FILTRET PÅ DIN PROFILBILD Ju fler som antar utmaningen och deltar i Sober October, desto mer kan vi göra skillnad. Gå med i dag genom att besöka och registrera dig med ett enkelt knapptryck. Under hela oktober får du tips på roliga aktiviteter som alternativa afterworks och annan intressant läsning. Det kostar förstås ingenting. Passa även på att piffa till din profilbild på Facebook med ett snyggt Sober October-filter. Sober October är en kampanj initierad av mediahuset Norran. Tillsammans med näringsliv, kommuner, föreningar och inte minst privatpersoner vill vi skapa samtal om hur vi dricker och varför. Och upptäcka nya saker. Gå med du också!

Föreläsning alkoholfritt

Föreläsning alkoholfritt Föreläsning alkoholfritt Erik Skinnari 190412. Inledning Ny rapport om äldre och alkohol: https://iogt.se/wp-content/uploads/rapport-alkohol-och-%c3%a4ldre-1.pdf Ta ett glas vin om dagen för hjärtats skull!

Läs mer

10 Festliga ALKOHOLFRIA

10 Festliga ALKOHOLFRIA 10 Festliga ALKOHOLFRIA DRINKAR från Isommar är det alkoholfritt som gäller. Det tycker i alla fall vi på Stockmos som med hjälp av en bartender tagit fram recept på spännade alkoholfria drinkar med vår

Läs mer

Drin barak ar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs

Drin barak ar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs bara Drinkar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs bara Drinkar Copyright 2011, Michael Krantz Mångfaldigande av text och bilder i detta verk genom tryckning, kopiering, skanning eller på annat sätt är förbjudet

Läs mer

Härliga Cocktails. Mixa. Servera. Njut.

Härliga Cocktails. Mixa. Servera. Njut. Härliga Cocktails Mixa. Servera. Njut. Time for Fun, fniss & flirt Cocktails ETT VÄLSMAKANDE PROJEKT Vi har skapat recepten i den här boken för att du ska hitta inspiration och nya sätt att njuta av. En

Läs mer

Utdrag ur boken börjar på nästa sida

Utdrag ur boken börjar på nästa sida ÅSA SWANBERG ÖRJAN ÅSTRAND Drinkar för gravida RIKTIGA DRINKAR INGEN ALKOHOL Drinkar för gravida av Åsa Swanberg och Örjan Åstrand Mama daiquiris, Baby mojitos eller Virgin bellinis nu kan även blivande

Läs mer

ÖRJAN ÅSTRAND MALOU HOLM ÅSA SWANBERG. Drinkar för gravida RIKTIGA DRINKAR INGEN ALKOHOL

ÖRJAN ÅSTRAND MALOU HOLM ÅSA SWANBERG. Drinkar för gravida RIKTIGA DRINKAR INGEN ALKOHOL ÖRJAN ÅSTRAND MALOU HOLM ÅSA SWANBERG Drinkar för gravida RIKTIGA DRINKAR INGEN ALKOHOL Skål och välkommen! Är du gravid? Grattis! Det måste du fira. Gör en god drink! Bara ordet drink andas glamour, fest,

Läs mer

SOBERGUIDEN DIN GUIDE TILL EN SOBER OCTOBER

SOBERGUIDEN DIN GUIDE TILL EN SOBER OCTOBER SOBERGUIDEN DIN GUIDE TILL EN SOBER OCTOBER Varför dricker inte du ikväll? Alkohol är en självklarhet i flera miljöer och sociala sammanhang. Många gånger så självklart att den som väljer att vara nykter

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar.

Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar. Middagsmenyn till Alla hjärtans dag är klar. Linnéa har med kärlek komponerat ihop en tvårättersmeny till Alla Hjärtans Dag. En oemotståndlig pizza med mycket smak och en ljuvlig panacotta med lyxig granita.

Läs mer

RECEPTFOLDER. Drinkar. med smak av svensk natur

RECEPTFOLDER. Drinkar. med smak av svensk natur RECEPTFOLDER Drinkar med smak av svensk natur Saturnus Drinkmixers Saturnus Kaffesyrups Lappländska högfjäll och skånska slättlandskap. Täta tallskogar och skira björkdungar. Djupa skogstjärnar och saltstänkta

Läs mer

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Kultur och alkohol Så startade Systembolaget Systembolaget

Läs mer

INNEHÅLL. BAREN SOM ARBETSPLATS Den professionelle bartendern. Praktiska tips. Barutrustning. Drinkgrupper.

INNEHÅLL. BAREN SOM ARBETSPLATS Den professionelle bartendern. Praktiska tips. Barutrustning. Drinkgrupper. INNEHÅLL Sid 5: FÖRORD Sid 7 16: BAREN SOM ARBETSPLATS Den professionelle bartendern. Praktiska tips. Barutrustning. Drinkgrupper. Sid 17 46: DESTILLERADE DRYCKER Destillation. Vodka. Akvavit. Genever.

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Stockholms bästa barer - Bar Hommage

Stockholms bästa barer - Bar Hommage 16 okt 2016 Stockholms bästa barer - Bar Hommage Skribent: Monika Österheim I vår serie Stockholms bästa barer besöker vi populära Bar Hommage på Södermalm. Bar Hommage öppnade för drygt 1,5 års sedan

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

10 viner att alltid ha hemma

10 viner att alltid ha hemma 11 apr 2016 10 viner att alltid ha hemma Skribent: Vin & Matguiden Man vet aldrig när man får oväntat besök, eller när det är dags att bjuda till lite extra. Vi tipsar om 10 viner som finns på hyllan hos

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Mat & Vin i kombination

Mat & Vin i kombination Mat & Vin i kombination Katarina Dahlgren Butikschef Vinkonsult Sommelier Kan man verkligen kombinera lakritsbåtar med rödvin och är vindruvor bra till ost och vin? Varför blir ett torrt eller halvtorrt

Läs mer

Grönstedts har skapat somrig meny utifrån svenskens sökningar.

Grönstedts har skapat somrig meny utifrån svenskens sökningar. Grönstedts har skapat somrig meny utifrån svenskens sökningar. Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och Tarte Tatin var den trendigaste pajen att bjuda på. I alla fall om man ska

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER sockrets Upptäck stora SMAKVÄRLD! FARINSOCKER SMAKCIRKLAR Hur kan man se hur något smakar? Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet. I broschyren hittar du flera

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron En bra start Med ett barn i magen blir vissa vanor plötsligt inte lika självklara. Den här foldern berättar varför det är bra att du väljer att leva alkoholfritt under graviditeten. Valet är ditt men nu

Läs mer

Vin & Matguiden testar roséviner

Vin & Matguiden testar roséviner 25 aug 2016 Vin & Matguiden testar roséviner Skribent: Vin & Matguiden Blossom Hill White Zinfandel och Morberg Collection Syrah Rosé fick toppbetyg! Drick rosévin året runt! De ljusa och lätta vinerna

Läs mer

DRINKAR. Dea&Co. -2011-

DRINKAR. Dea&Co. -2011- DRINKAR Alea Lacta Est 2 msk O boy 1 msk konc. apelsinjuice lite Grape Tonic Häll upp i glas och häll i lite GrapeTonic. Bananbell-bee 2-3 msk flytande honung Banan Choko 2 msk O boy Banana Surprise 1

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med vatten som tema. Nu ska vi försöka nå barn och föräldrar med budskapet

Läs mer

1/1 40,00 Syrah, Grenache

1/1 40,00 Syrah, Grenache Kleine Zalze Cellar Selection Merlot 2016, Sydafrika (Husets) Merlot Ett medelfylligt vin med smak av röda och mörka bär med inslag av kryddor. Ett friskt och fruktigt vin med en rund avslutning. Rekommenderas

Läs mer

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER IDÉN Vi kallar dem Naughty forties, Fab fifties. De galna, roliga och spännande åren mellan fyrtio och femtio. Den tid då våra kroppar förändras och behöver bättre och nyttigare mat för att fortfarande

Läs mer

Alkohol - Är du i riskzonen utan att veta om det?

Alkohol - Är du i riskzonen utan att veta om det? Faktablad Alkohol - Är du i riskzonen utan att veta om det? Det här faktabladet har vi inte skrivit för att du ska sluta dricka alkohol. Vi vet att du, liksom många andra, har upplevt många roliga stunder

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Ljus lager. Starobrno 59:- Birra Moretti 59:- Heineken 59:- Sol 59:- Spendrups Bistro Lager 59:- Mariestads Export 69:- Ipa/Ale

Ljus lager. Starobrno 59:- Birra Moretti 59:- Heineken 59:- Sol 59:- Spendrups Bistro Lager 59:- Mariestads Export 69:- Ipa/Ale Ljus lager Starobrno 59:- Birra Moretti 59:- Heineken 59:- Sol 59:- Spendrups Bistro Lager 59:- Mariestads Export 69:- Ipa/Ale Brutal Bulldog Double IPA 72:- Sleepy Bulldog Pale Ale 59:- Wisby Stout 59:-

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Sätt smak på grillfesten! Marinader, rubs och såser.

Sätt smak på grillfesten! Marinader, rubs och såser. Sätt smak på grillfesten! Marinader, rubs och såser. Magiska marinader Fördjupa och förhöj smaken på både kött och fisk snabbt och enkelt med läckra marinader. Marinad till fläskkött Till cirka 1 ½ kg

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Systembolaget extra övningar kurs B och C

Systembolaget extra övningar kurs B och C EXTRA ÖVNINGAR SÅ PÅVERKAS VI AV ALKOHOL SFI-KURS B OCH C. Systembolaget extra övningar kurs B och C GRAMMATIK: SKRIV VERBET I DÅTID. (PRETERITUM) 1. Spriten (kommer) till Sverige på 1400-talet. 2. Sverige

Läs mer

Så förnyar du smaken på vårt viktigaste livsmedel. Mocktails. Tips och fakta!

Så förnyar du smaken på vårt viktigaste livsmedel. Mocktails. Tips och fakta! Så förnyar du smaken på vårt viktigaste livsmedel. Mocktails Tips och fakta! Vakin - Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB Emil Åreng, stjärnbartender Emil har tävlat i alla de stora tävlingarna som t

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till.

Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till. Fredrik Nylén om hur matbloggen och nya boken om bullar kom till. Fredrik Nylén trivs i köket. Det har han gjort sedan han var liten, och 2013 blev han känd genom tv-programmet Hela Sverige bakar, där

Läs mer

ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING

ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING Liter 100% alkohol per invånare 1 år och äldre ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING Alkohol på gott och ont Våren 2012 En utbildning anordnad av Länsstyrelsen i Västmanlands län Framtagen i samarbete med länets

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) 32, cl 13, cl 9,20 1/1 32,00. El Coto Crianza 2012, Rioja, Spanien Röda viner Tommasi Valpolicella DOC 2015, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

BARMENY STRÖMMA KROG & KANALBAR. Lillströmsuddsvägen 2, 139 60 Värmdö telefon: 08-571 400 41 / strommakrog.se E-post: info@strommakrog.

BARMENY STRÖMMA KROG & KANALBAR. Lillströmsuddsvägen 2, 139 60 Värmdö telefon: 08-571 400 41 / strommakrog.se E-post: info@strommakrog. BARMENY STRÖMMA KROG & KANALBAR Lillströmsuddsvägen 2, 139 60 Värmdö telefon: 08-571 400 41 / strommakrog.se E-post: info@strommakrog.se DRINKLISTAN Välkommen till Strömma Krog och Kanal Bar! Den här listan

Läs mer

Alkoholfria drinkar som utmanar originalrecepten

Alkoholfria drinkar som utmanar originalrecepten Alkoholfria drinkar som utmanar originalrecepten Cocktailtrenden sveper över Sverige med hantverk och kvalitet som främsta ledord. Men de alkoholfria alternativen förblir trista och oengagerade. Tillsammans

Läs mer

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas.

Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. Ett besök till Spritlandet Sverige med kryddmästare Jonas. I Galärskjulen på Djurgården i Stockholm ligger sedan 2012 Spritmuseum ett museum om alkoholkulturen i Sverige. Här finns både temporära utställningar

Läs mer

Sätt din egen smak på grillfesten

Sätt din egen smak på grillfesten Sätt din egen smak på grillfesten Med hemgjorda grillmarinader, rubs och såser. 15 RECEPT MED SOCKER OCH SIRAP SOM SMAK- FÖRHÖJARE Magiska marinader Fördjupa och förhöj smaken på både kött och fisk snabbt

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min Amaretto Ischokladshake 200 ml Fresubin DRINK Choklad 2 skopor vaniljglass 4 cl Amaretto kakaopulver vispgrädde rostad mandel Fresubin 2kcal fibre DRINK choklad Fresubin protein energy DRINK choklad Fresubin

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Oh-bild 1 Myter Genom att köpa ut alkohol vet jag vad mitt barn dricker och jag behöver inte vara rädd för

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden.

november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden. november 2012 februari 2013 Välkommen in i värmen! Nyhet! Gott te som gör gott. Missa inte våra bistroerbjudanden. Fortsätt resan i bistron. Varmt välkommen ombord! När magen börjar kurra och du vill sträcka

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar

Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Teambildning aktivitetspaket Uppfinningsrikedom, glada skratt och spännande tävlingar Med Uppsala Konsert & Kongress aktivitetspaket med tema musik, mat, underhållning samt kunskap och utveckling kan du

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer

Tips för bästa långkoket

Tips för bästa långkoket 26 jan 2017 Tips för bästa långkoket Skribent: Vin & Matguiden Vi har samlat lite enkla tips för att du ska lyckas med ett bra långkok och en riktigt god vintergryta. 1. Om du har tid så bryn ingredienser

Läs mer

Resa Äta ute. Äta ute - Vid entrén. Äta ute - Beställa mat

Resa Äta ute. Äta ute - Vid entrén. Äta ute - Beställa mat - Vid entrén Jag skulle vilja reservera ett bord för _[antal personer]_ till _[tid]_. Göra en reservation Ett bord för _[antal personer]_, tack. Fråga efter ett bord Accepterar ni kreditkort? Fråga om

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA

AN ALKOHOL OCH NARKOTIKA Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Oh-bild 1 Myter Genom att köpa ut alkohol vet jag vad mitt barn dricker och jag behöver inte vara rädd för

Läs mer

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR?

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? Alkohol förknippas ofta med fest och avkoppling, men även med skam och misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Det är lätt att tro att alkoholproblem bara drabbar

Läs mer

Hur mycket är du villig att betala för

Hur mycket är du villig att betala för Tidstämpel viktigt i 9/21/2011 0:22:10 Man 19-30 150 kr Online, På plats 250 kr Hemma 9/21/2011 0:24:45 Man 19-30 100 kr Online 100 kr Hemma Att den är 10/26/2011 9:36: 10 Man 0-18 150 kr Online uppbyggd

Läs mer

RÖTT VIN. Restaurang Småstad Rådjurstigen 5, Solna Tel:

RÖTT VIN. Restaurang Småstad Rådjurstigen 5, Solna Tel: RÖTT VIN Borgo San Leo Sangiovese Glas 64 kr Flaska 240 kr Italien, Apuglien. Sangiovese. Ungt, strukturerat vin med smak av frukt och toner av gräs. Balanserad eftersmak. Passar bra till buffémat, charkuterier

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren. Rapport ICAs kundpanel sommar 2013

ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren. Rapport ICAs kundpanel sommar 2013 ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren Rapport ICAs kundpanel sommar 2013 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00 Röda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

Systembolaget extra övningar kurs C och D

Systembolaget extra övningar kurs C och D EXTRA ÖVNINGAR SÅ PÅVERKAS VI AV ALKOHOL SFI-KURS C OCH D. Systembolaget extra övningar kurs C och D GRAMMATIK: SKRIV VERBET I DÅTID. (PRETERITUM) 1. På 1400-talet (kommer) spriten till Sverige för att

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

SMOOTHIES receptbok 103977.101

SMOOTHIES receptbok 103977.101 SMOOTHIES receptbok SMOOTHIES Smoothie är en fantastisk dryck som många gillar och som passar vid flera olika tillfällen. Det är ett perfekt komplement till dina vanliga måltider och kan avnjutas av både

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Det lilla extra Hur mycket kan du äta under en vecka?

Det lilla extra Hur mycket kan du äta under en vecka? Det lilla extra Hur mycket kan du äta under en vecka? Godis ger dig energi för stunden. Mellanmål ger dig både näring och energi länge. För 75 gram godis får du mjölk, smörgås och frukt (se bilden). Så

Läs mer

EN SMAKSAK. Vänner! About these Idag ads ska ( these ads/)

EN SMAKSAK. Vänner! About these Idag ads ska (  these ads/) EN SMAKSAK EC Vänner! About these Idag ads ska (http://en.wordpress.com/about these ads/) vi prova något nytt här på bloggen, nämligen gästbloggning. Idag låter jag en annan matbloggare få utrymme att

Läs mer

IQ RAPPORT 2010 SOMMARBLOGG I VÅTT & TORRT. Sommarblogg i vått & torrt 90 dagar utan alkohol

IQ RAPPORT 2010 SOMMARBLOGG I VÅTT & TORRT. Sommarblogg i vått & torrt 90 dagar utan alkohol IQ RAPPORT 2010 SOMMARBLOGG I VÅTT & TORRT Sommarblogg i vått & torrt 90 dagar utan alkohol 90 dagar utan alkohol Bakgrund IQ fick i mitten av april ett mail av två 23-åriga tjejer, Sanna Waxin och Elin

Läs mer

Våra finaste delikatesser

Våra finaste delikatesser Våra finaste delikatesser Sortimentslista hos Martin Olsson Cashar April 2015 Våra finaste delikatesser heter nu MARTIN OLSSON KAFFE Kaffe kommer från ett träd som beskärs till en buske. Det är de två

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015 Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet Bröllop 2015 Ert Bröllop & Er fotograf En bröllopsdag är en av de lyckligaste dagarna i våra liv. Med er under den dagen vill ni

Läs mer

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning!

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning! Arkiverat Tidigare medlemsblad finns att läsa på www.drf.nu Nyhetsblad DRF Stockholm Maj, 2014MEDLEMSBLADET Innehåll VÄLKOMMEN PÅ DRF STOCKHOLMS VINPROVNING! VI SÖKER GÄST- KRÖNIKÖRER PRESENTATION ANNA

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Det här vinet ska funka till den varma kryddgoda kalopsen och till den saftiga biffen med den hem slagna bean. Kolla mina recept!

PRESSMEDDELANDE. Det här vinet ska funka till den varma kryddgoda kalopsen och till den saftiga biffen med den hem slagna bean. Kolla mina recept! PER MORBERG LANSERAR SITT FÖRSTA EGNA VIN, EN CABERNET SAUVIGNON FRÅN CHILE. Nu så! Här kommer mitt eget vin. Ett rött bordsvin som inte ska skämmas för sig. För en hundring ska alla kunna få ett riktigt

Läs mer

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter.

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter. Sverigeskafferiets rapsoljor Stek, grilla och rosta med Sverigeskafferiets nyttiga rapsoljor. Perfekta smaksättare till varmt och kallt. Njut som nyttig dressing direkt på sallader. Innehåller massor av

Läs mer

FREDAGSTIPSET VECKA

FREDAGSTIPSET VECKA VECKA 30 2019 VECKANS RECEPT FISKSOPPA med extra allt WWW.SMARTSENIOR.SE/ DRYCKESTIPSET! FISKSOPPA MED EXTRA ALLT 01. 05. VI ÄLSKAR NÖJDA MEDLEMMAR 01.FISKSOPPA MED EXT- RA ALLT Hoppas att du, precis som

Läs mer

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88 DRYCKESQUIZ I ett unikt samarbete mellan Vinalliansen och Vingruppen i Norden arrangerar N-Events ett nytt och spännande koncept- Dryckesquiz! Underhållning på en ny nivå där dryckeskunskap integreras

Läs mer