Remiss Diarienummer /12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss 12-12-04. Diarienummer 31-5376/12"

Transkript

1 Remiss Diarienummer /12 Konsekvensutredning till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd för djurhållning inom lantbruket m. m.(sjvfs 2010:15), saknr. L100 med särskilda bestämmelser för kaniner avsedda för produktion av kött-, päls- och ull samt avelskaniner Sammanfattning Jordbruksverket har tagit fram förslag till nya föreskrifter om uppfödning och hållande av kanin för kött-, päls- och ullproduktion samt avelsdjur. För denna animalieproduktion saknas ett detaljerat regelverk och företrädare för branschen, Sveriges Kaninproducenters Förening och Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund har efterfrågat tydligare regler. Det har förts fram att frånvaron av ett tydligt regelverk riskerar att hämma både etablerade och presumtivt nya kaninproducenter från att utöka eller starta upp denna djurhållningsform. De länsstyrelser i landet som förprövat stallar med kaniner för uppfödning och produktion av kött har i avsaknad av ett specifikt regelverk för dessa produktionsinriktningar använt de generella regelverken i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen samt i tillämpliga delar de djurskyddsföreskrifter som finns för kaniner som hålls för sällskap och hobby. Det nya förslaget till föreskrifter avses att föras in som kapitel 10 i Statens jordbruksverks och allmänna råd (SJVFS 2010:15) för djurhållning inom lantbruket m.m. Verkets bedömning är att de nya föreskrifterna innebär att kaniner som föds upp och hålls för produktion av kött-, päls- och ull samt för avelskaniner erhåller ett bättre djurskydd och därmed en högre djurvälfärd samt att det blir tydligt för alla berörda vad som gäller. Detta innebär även en trygghet vid planering av ny-, till- och ombyggnationer samt ökad likabehandling vid förprövning.

2 1 Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Bakgrund I Sverige har intresset för uppfödning och hållandet av kanin för framförallt produktion av kött, men även för produktion av ull, ökat enligt bedömningar från bl.a. branschföreträdare. Hållande av kanin för köttproduktion har en lång tradition och har bedrivits i landet sedan början på 1900-talet, men avstannade en tid, för att sedan på nytt under 1980-talet åter öka. Under krigsåren och var kanin en särskilt viktig näringskälla under år med avspärrning och ransonering av livsmedel som följd. Även intresset för angorakaninen som ull- och köttproducent har ökat. Viss produktion, om än i begränsad omfattning, sker med avseende på päls och skinn. Stor andel av produktionen för både kött-, päls och ullproduktion sker inom ramen för bisyssla för verksamhetsutövaren. Branschföreträdare, Sveriges Kaninproducenters Förening och Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund har sedan en tid tillbaka efterfrågat ett tydligt regelverk för hållande av kanin i syfte att stimulera utvecklingen av denna produktionsinriktning. Tillförlitliga uppgifter över antalet kaniner som slaktas årligen i landet saknas. Branschföreträdare har uppgivit alltifrån, att det slaktas endast stycken kaniner per i år i landet till ca stycken. Uppgifterna har dock inte gått att bekräfta. Enligt Jordbruksverkets uppgifter finns för närvarande två slakterier i landet som är av större omfattning. Inget slakteri slaktar dock mer än kaniner per år. Enligt Sveriges Kaninproducenters Förening ska det finnas fem slakterier anslutna till deras förening som kan ta emot upp till kaniner per år. I vilken omfattning slakt av kanin sker för egen konsumtion är okänt. Vad gäller angorakaniner finns det enligt verkets bedömning och uppgifter från Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund mellan 50 och75 stycken producenter i landet. Nuläge EU och kaninproduktion Inom Europa produceras 75% av världens samlade kaninkött. De länder som producerar ton eller mer är Ryssland, Ukraina, Frankrike, Italien samt Spanien. Andra länder med omfattande produktion är Portugal, Belgien, Ungern, Grekland samt Storbritannien. Produktionen och konsumtionen av kaninprodukter är låg i Sverige och Norge. Danmark däremot har historiskt haft betydande avelsverksamhet med export mestadels till Tyskland, men den verksamheten har sjunkit under senare år. (The rabbit husbandry, health and production F. Lebas, P. Coudert, H. de Rochambean, R.G. Thébault 1997). Europarådets kommitté är den organisation inom EU som utarbetar rekommendationer för olika typer av djurhållning. Dessa 47 länder har tagit fram förslag till rekommendationer för kaninhållning för köttproduktion, Draft

3 recommendation concering Domestic Rabbits (det senaste revisionen från den april 2009). Det är endast ett förslag som i flera år har diskuterats men inget beslut har ännu tagits i frågan. Problemet är att de EU-länder som har stor produktion, inte kan enas om vilka rekommendationer som bör tillämpas för kaninerna i en storskalig produktion. I samband med att arbetet med att ta fram rekommendationer, har EFSA:s vetenskapliga panel, publicerat ett vetenskapligt yttrande om hur olika inhysningssystem påverkar kaniner (The Impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits från den 14 september 2005). Slutsatsen av rapporten är bl.a. att kaninens beteende och behov inte har förändrats genom domesticering och avel; tamkaniner uppvisar samma typ av beteende som är typiskt för vilda kaniner; dödlighet och sjuklighet hos tamkaniner förefaller vara avsevärt högre än hos andra produktionsdjur p.g.a.främst tarm- och luftvägsinfektioner; mera forskning och information om inhysningssystem och om skötsel av kaniner har efterlysts. Sverige Enligt uppgift från Sveriges Kaninproducenters Förening (2010) finns det ca 60 medlemmar som är aktiva kaninhållare och den genomsnittliga producenten håller avelshonor. De raser som förekommer i produktion är främst New Zealand White, Blå Wiener, Fransk Vädur, Californian samt Belgisk Jätte. Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund har uppgett att ca 11 % av deras totalt 1600 medlemmar (varav 1400 med kaninhållning) har en verksamhet där kaniner även föds upp för köttproduktion. Som en del av verkets arbete med att ta fram förslag till föreskrifter skickade verket i juni 2011, ut en enkät till samtliga länsstyrelser för att inhämta en lägesbild. Tretton av landets 21 länsstyrelser svarade, det framgick dock att flera länsstyrelser helt saknade uppgifter kring djurhållningsformen inom respektive län. Vidare hade merparten av de 19 anläggningar som kontrollerats i landet visat på brister i djurskyddet. Med ett undantag hade dessa kaninhållningen som en bisyssla på hobbynivå. De dokumenterade bristerna omfattade i huvudsak överbeläggning, bristfällig rengöring av burar och andra utrymmen, undermåligt foder och brister i vattenförsörjningen. Bristerna omfattade även förväxta klor och gödselföroreningar i pälsen. En tydlig lägesbild över hur produktionen och uppfödningen av kanin sker saknas i dagsläget, enligt Jordbruksverkets bedömning. Vid studiebesök som Jordbruksverket genomförde som en del i arbetet med föreskriftsförslaget konstaterades att kaniner hålls i en karg närmiljö, ofta i avsaknad av miljöberikning som gnagmaterial, hyllor, bolådor för avelshonor samt även i otillräckliga utrymmen (mått på burar och höjd på boxar) för avelsdjur.

4 Länsstyrelser som 1 förprövat stallar med kaniner för uppfödning och produktion av kött har i avsaknad av ett specifikt regelverk för dessa produktionsinriktningar använt de generella regelverken i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen samt i tillämpliga delar de djurskyddsföreskrifter som finns för kaniner som hålls för sällskap och hobby. Föreslagna föreskrifter Jordbruksverket har mot bakgrund av en samlad bedömning sett att behovet av en föreskriftsreglering är nödvändig för uppfödning och hållande av kaniner för kött- päls- och ullproduktion. Verket har sedan hösten 2010 inhämtat en aktuell lägesbild, både avseende hur näringsverksamheten bedrivs och forskningens slutsatser. Föreskriftsarbetet har bedrivits med utgångspunkt från beprövad erfarenhet och tillgängligt forskningsunderlag. I Rådets direktiv 98/58/EG av den 20 juli 1998 om skydd av animalieproduktionens djur regleras om fastställda gemensamma miniminormer för skydd av djur som föds upp eller hålls för animalieproduktion. Jämförelser har även gjorts med länder i närområdet (Norge, Danmark och Island). Inget nordiskt land har för närvarande ett specifikt regelverk för kaniner. Jordbruksverket har tagit fram förslag till nya föreskrifter för uppfödning och hållande av kaniner för produktion av kött, päls och ull samt för avelsdjur. Föreskrifterna införs som ett särskilt kapitel i Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd inom lantbruket m.m. (SJVFS 2010:15), saknr. L 100. Första kapitlet i L 100 omfattar grundläggande bestämmelser för djurhållningen, avseende bl. a. tillsyn och skötsel, personal, ventilation, buller, belysning, renhållning, foder och vatten. Vidare har definitioner över nya begrepp införts i föreskriftens 4. Då dessa bestämmelser inte omfattar måttföreskrifter eller liknande krav medför denna reglering endast begränsade konsekvenser för kaninproducenterna. 1 Ny föreskrift för förprövning (SJVFS 2012:12 saknr L 35 har trätt ikraft 14 juni 2012.

5 Föreskrifterna reglerar i huvudsak följande: Skötsel Konstruktion av förvaringsutrymmen, inklusive utrymmeskrav, golv, hylla, bolåda samt utomhushållning Miljöberikning, gnagmaterial Utfodring Beteendestörningar Pälsvård och kloklippning 1 kapitlet Gemensamma bestämmelser 4 Definitioner Nya begrepp som används i författningen har förts in under rubriken definitioner. Begreppet avelsdjur anger att både hon- och hankaniner som hålls med syfte att producera kött-, päls- och ull ska omfattas av föreskriftsförslaget. 10 kapitlet - Särskilda bestämmelser för kanin 2-7 Skötsel Förslaget anger hur kaniner ska hållas, vilka djurkategorier som kan hållas tillsammans utan att riskera att skador uppstår samt hur kaniner i övrigt ska hållas. Regleringen lägger även ansvar på djurhållaren att vidta åtgärder för att förhindra stereotypiska beteenden som t. ex apati, nervositet, grävande på burgolvet, tuggande på burgallret. (Marai & Rashwan 2004, Chu et.al. 2004). Kaniners beteende har inte kvalitativt förändrats genom domesticeringen och uppvisar därför beteenden som är typiska för vilda kaniner. Forskning inom området har visat på en beteenderepertoar för djurslaget på upp till 20 olika sociala beteenden (Lehmann 1991) Förvaringsutrymmen Förslaget reglerar krav på hur förvaringsutrymmen, burar och boxar bör vara konstruerade för att tillgodose kaninens naturliga rörelsebehov som att t ex ha tillräckligt utrymme för att kunna ligga utsträckta samtidigt eller stå uppresta på bakbenen med sträckta/spetsade öron. Materialval och infästningar i galler, nät

6 och andra anordningar ska vara anpassade till förvaringsutrymmets storlek och till djurens storlek samt styrka Golv strömedel Förslaget reglerar att det inte är tillåtet att hålla kaniner på nätgolv förutom när de hålls i betesburar utomhus. Sveriges Kaninproducenters Förening har i samband med ett möte på Jordbruksverket (2009) lämnat in en prototyp av spaltgolv med frågeställningen om denna typ av golv skulle kunna användas i kaninburar. I intensivhållning av kaniner i övriga Europa används både nätgolv och plastgolv. Forskning har visat att alla kaninraser inte är anpassade för att kunna hållas på nät- eller spaltgolv. Bara New Zealand White och Californian raser tål dessa typer av golv. Fördelen med nät-/spalt golv är att träck och urin inte ansamlas i buren och att renhållningen underlättas. Även problematiken med parasitangrepp minskar. Nackdelen är att nätgolv orsakar förändringar (lesioner) på tassarna och att miljöberikning i form av ströbädd inte kan användas. (The Rabbit Husbandry,health and production, Lebas 1997). Nackdelen med spaltgolv är även att spalten lätt blir nedsmutsad och kaniner gärna gnager på spalten. Utifrån dessa uppgifter har Jordbruksverket kommit fram till att det kan vara möjligt att tillåta spaltgolv, men endast i en begränsad del av buren. Spaltgolv har tidigare inte använts i kaninburar i Sverige. För att kunna göra en bedömning av hur djuren skulle påverkas av den aktuella golvtypen gör Jordbruksverket bedömningen att en ny teknik prövning krävs. Sveriges Kaninproducenters Förening har informerats om vad som krävs för att ansöka om ny teknik prövning. Ansökan om detta har ännu inte kommit in till Jordbruksverket. Mot bakgrund av ovanstående omfattar föreskriftsförslaget inte spaltgolv som ett alternativ som golv för kaniner. 14 Utomhusanläggning Förslaget anger krav på hur utomhusburar ska uppföras för att ge skydd mot sol, vinddrag och nederbörd. Det är av särskild vikt att placeringen och utförandet av en anläggning (både inomhus- och utomhusanläggning) ger ett fullgott skydd mot t ex från direkt solinstrålning och höga temperaturer eftersom kaninen inte kan svettas. 16 Placering av anläggning Förslaget ska gälla för ny- och tillbyggnader med syftet att minimera riskerna att djuren utsätts för stress vid plötsliga förändringar som t ex buller och andra yttre faktorer. Sjukdomsrisker finns även när djuren utsätts för höga ljud och kaotiska miljöer. Kaniner är utpräglat bytesdjur med ett vaksamhetsbeteende.

7 17 Bolåda Forskningen visar att både vilda och tama kaniner använder bohåla/bolåda. Vuxna domesticerade kaniner spenderar mer tid än vilda kaniner utanför bolådan. För kaninhonan har bolåda stor betydelse när hon ska ta hand om sina ungar. Om honan inte har tillgång till bolåda gräver hon i ströbädden och försöker forma en bohåla av material som finns. Risken att ungarna ska hamna utanför denna bohåla och dö är större än om honan har tillgång till bolåda. (Behavior of breeding does in cases, Julio Fernandez-Carmons, Marina Lopez,2006). Bolådan ger bättre termisk komfort till ungarna som är av stor betydelse för deras överlevnad. När ungarna föds har de ingen päls. För att kunna behålla sin kroppstemperatur behöver den omgivande temperaturen vara minst 28 grader (optimalt grader) och ungarna måste ha tät kroppskontakt med varandra. Vid plötsliga temperaturändringar kan en kaninunge dö om den befinner sig bara 10 cm bort från gruppen. Vid grupphållning av honor ska det finnas minst en bolåda per kaninhona. I studier som gjorts har visats att hondjur konkurrerar om bohålor (Cowan 1987). Antalet bohålor har därför en direkt korrelation med aggressioner mellan individer men också gruppstorleken av kaniner. 18, 19, 20 Miljöberikning Förslaget syftar till att kaninernas behov av sysselsättning ska tillgodoses, genom t ex födosök som stimuleras genom lämpliga foderanordningar och hylla. Föreskriften ställer krav på att samtliga djurkategorier ska ha tillgång till en eller flera hyllor. Detta för att kunna hoppa upp på, sitta under och för att vila på eller utforska eftersom det är naturligt för kaniner att spana från upphöjningar i naturen. Enligt en EFSA rapport spenderar honor med kull ca % av sin tid på hyllan (EFSA Journal, ). Kaninen har ett stort gnagbehov och kaniner värdesätter berikning i form av kvistar, grenar, pinnar att gnaga på och det är även visat att mängden fysiska skador minskade hos kaniner inhysta i burar försedda med gnagmaterial ( Stauffacher M, 1992, Princz et al 2007). Forskning har även visat på att en berikad miljö gör kaninerna mindre stressade och bidrar till att minskar risken för olika sjukdomar (Tuyttens et. al 2005). Kaninen är övervägande nattaktiv, med ett utpräglat socialt och aktivt leverne. Kaninen har också en bred beteenderepertoar som omfattar att kunna gräva, springa, hoppa, spana, gömma sig samt att fritt kunna tillgodose sitt behov av grovfoder. Om dessa naturliga beteenden inte tillgodoses leder detta till beteendestörningar och stereotypier. Sammantaget visar detta på att behoven på miljöberikning behöver vara väl tillgodosedda för att tillförsäkra kaninen välbefinnande samt motverka utbrott av stereotypier och andra beteendestörningar.

8 21 Foder Den föreslagna regleringen om foder syftar till att kaninens behov av fibrer i foderstaten ska tillgodoses. Kaniners tänder och matsmältningssystem är anpassade för en växtdiet rik på växtfiber. Regleringen omfattar även krav på att fodret ska ges i foderanordning, t ex foderhäck för att uppnå en god foderhygien och att kaniner i grupphållning ska kunna äta samtidigt. Grovfoder ska alltid finnas tillgängligt, då kaninen äter mindre mängder åt gången men med täta intervall. Utfodringsmetoden för grovfoder är därför en viktig faktor för att minimera beteendestörningar och stereotypiska beteenden. 23 Utrymme I föreskriftsförslaget har utrymmeskraven anpassats till fem viktsklasser, från mindre än 2 kg levande vikt upp till vikter över 6 kg. Kaninen har en rik rörelserepertoar som t ex att hoppa, springa, krypa, starta och stoppa. Inhysning i traditionella bursystem för kanin medför svårigheter att tillgodose dessa naturliga beteenden (Morton 1995). Ett viktigt beteende hos kaninen är att stå upprätt på bakbenen utan att stöta i taket. För att kaninen ska kunna få utlopp för detta beteende är det viktigt att den har tillräckligt hög bur eller box där kaninen ska stå upprest på bakbenen med upprätta öron. Tyngre kaniner har svårare att utföra vissa beteenden om utrymmet begränsas. Risk för skelettoch muskelförändringar föreligger även hos djuren om de hålls i för små utrymmen (Lidfors 1997). I förslaget regleras även om utrymmeskrav vid grupphållning av kaniner till slakt. Det har påvisats att hållande av kaniner i mindre grupper och på en för kaninerna större yta, är ett mycket effektivt sätt att motverka aggressioner mellan djuren (Vastrade 1987). För köttproduktion används främst de kaninraser som återfinns i gruppen Stora raser med viktsintervall om 4,5 5,5 kg för avelshona och växande kaniner för slakt med medelvikt om 3,5 kg. De tyngsta kaninraserna s.k. Jätteraser i viktsintervall 5,51 till 7,01 och högre används i mindre omfattning i produktion till slakt. Däremot kan denna grupp användas för korsning med Stora raser (enligt uppgift från Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund). Inom produktion av kaniner för kött tillämpas grupphållning vid uppfödningen av kaniner för slakt. Avelsdjuren hålls dock oftast individuellt. På senare tid inom forskningen finns exempel på att kaniner börjat hållas mer och mer i grupp i större golvburar (boxar). Grupphållning av kaniner leder till ökat välbefinnande under förutsättning att utrymmeskraven tillgodoses.

9 2 Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Jordbruksverkets bedömning är att rekommendationer från branschen och de generella bestämmelser som finns i djurskyddslagen och djurskyddsförordning idag inte räcker som enda instrument för att tillförsäkra djuren inom dessa produktionsinriktningar en tillräcklig välfärdsnivå. Verket vill säkerställa att en god nivå på djurskyddet- och djuromsorgen uppnås. Ett förslag till bindande särskilda föreskrifter har mot bakgrund av detta utarbetats. Om regleringen inte kommer till stånd blir effekten att kaninen även fortsättningsvis kommer att hållas under förhållanden där välfärden för djuren inte alltid är tillräckligt hög. De nya reglerna är även i linje med föreskrifterna om förprövning av ny-, till- och ombyggnationer av stall eller andra förvaringsutrymmen som länsstyrelserna ska utföra i enlighet med djurskyddsförordningen och tillhörande författning (L 35) för den som håller kaniner med aktuella produktionsinriktningar. Branschens egen bedömning, som vid flera tillfällen förts fram till verket, är att föreskrifter behövs för att skapa förutsättningar för nyinvesteringar och tillväxt i denna bransch. 3 Uppgifter om vilka som berörs av regleringen Samtliga de företag som föder upp eller håller kanin för kött-, och päls- och ullproduktion samt avelsdjuren inom denna produktionsinriktning berörs av de föreslagna föreskrifterna. Stor andel av dessa produktionsinriktningar sker i små företag och som en bisyssla. Utöver verksamhetsutövarna berörs även länsstyrelserna som ansvarar för den operativa djurskyddskontrollen och utför förprövningar. 4 Uppgifter om kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen Regleringsförslaget innebär ett antal förändringar som omfattar ombyggnation av befintliga burar med otillräckliga mått, och även installation av bolådor samt hyllor. Antalet företag som kommer att beröras av den föreslagna föreskriften är mer eller mindre ett antagande, då ett tillförlitligt underlag över omfattningen av dessa produktionsinriktningar saknas. I flera avseenden är det dock inte någon större förändring för de företagare som följer de bestämmelser som idag finns för sällskapsdjur, (DFS 2005:8) sak.nr L 80, rörande t ex kraven på miljöberikning i kaninernas förvaringsutrymmen, krav

10 på hylla till samtliga djurkategorier, miljöberikning, gnagmaterial och bolåda för dräktiga kaninhonor, utfodring samt fodertilldelning i t ex foderhäck. I tabellen nedan har kostnader för de olika åtgärderna inom kaninbranschen sammanställts. Beräkningarna redovisas nedan och kommenteras under respektive rubrik i detta avsnitt. Åtgärd 1.Ombyggnad av kaninstall omfattar rivning av befintliga burar och nybyggnation Kostnad för medelstort företag, ca kr SEK ( *SKAF) SEK (*SKF) Kostnad för branschen totalt, ca kr SEK 2.Komplettering med bolåda i burfack 3.Komplettering med hylla i burfack SEK SEK SEK SEK * Baserat på uppgifter från Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (SKAF) och Sveriges Kaninproducenters Förening (SKF) 1. Inomhus - ombyggnad av kaninstall Kostnadsberäkningen har baserats på följande underlag: Beräkningarna under punkt 1 baseras på uppgifter från yrkesverksam hantverkare som utfört byggnadsåtgärderna i exemplet (timkostnad 350 kr/timme). Omfattning: rivning av gamla burar Nybyggnation av 36 fack Materialkostnad kr Arbetskostnad Summa SEK Kostnad per burfack SEK (exkl. moms) a. Antal burfack i medeltal per producent är 34 stycken och 75 producenter berörs som håller kaniner i inomhusanläggning. Kostnaden för rivning av befintliga burfack och nybyggnad av uppgraderade burfack uppgår således till SEK per fack. För en anläggning beräknas kostnaden till SEK För branschen totalt innebär det en kostnad på SEK (50 % av 150

11 producenter har inomhusanläggning och medeltal burfack per producent är 34 stycken enligt 2 SKAF). b. Antal burfack per producent är 200 stycken och 48 producenter berörs som håller kaniner i inomhusanläggning. Kostnaden för rivning av befintliga burfack och nybyggnad av uppgraderade burfack uppgår till SEK per fack. För en anläggning beräknas kostnaden till SEK. För branschen innebär det en totalkostnad på SEK (80 % av 60 producenter har inomhusanläggning och uppskattat medeltal burfack per producent är enligt 2 SKF). Kostnaden per burfack har justerats ned med 30 % för ombyggnaden under punkten 1.a. Den sammanlagda kostnaden för a respektive b uppgår till SEK. Totalkostnaden för den samlade kaninnäringen i landet med anledningen av regleringen är till största delen avhängigt hur många kaniner som landets uppfödare har. I avsaknad av tillförlitliga statistiska uppgifter inom området har verket extrapolerat de inrapporterade uppgifter som lämnats från 2 branschföreträdare i landet. För punkterna 1, 2 och 3 är således en totalkostnad inte möjlig att ange då 2 fullständiga uppgifter saknas om: antalet producenter med inomhusanläggning som behöver bygga om, helt eller delvis antalet producenter med utomhusanläggningar som behöver bygga om, helt eller delvis antalet producenter som har både inomhusanläggningar (isolerade och oisolerade byggnader) och utomhusanläggningar som behöver bygga om helt eller delvis i vilken omfattning som bolådor och hyllor redan finns installerade hur produktionen bedrivs, t ex viktsklasser, enbart i bursystem, grupphållning i box, byggnadstyp,(exempelvis befintliga byggnader för husdjur som f.d mjölkladugårdar och stallar för gris ) m.m. 3. Bolåda Beräkningen baseras på antagandet att det är 210 företag ( respektive 2 60 producenter) som berörs och med ett uppskattat medelantal på 35 avelshonor per anläggning. [Uppskattningsvis kr/bolåda ger en snittkostnad om 188 SEK /bolåda x 35 avelshonor = SEK]. [ 35 x 210 x 188 SEK = SEK ]. 2 Jordbruksverket har efterfrågat underlag från Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund och Sveriges Kaninproducenters förening, om fördelningen i procent av antalet producenter som har anläggningar med kaniner som hålls i inomhus- och utomhusanläggningar samt kombinerade anläggningar, både inomhus- och utomhus. Uppgifter om medeltal för antalet burfack per producent har även redovisats till verket.

12 4. Hylla Beräkningen baseras även här på att 210 företag; 34 burfack per producent och 150 producenter respektive 200 burfack per producent och 60 producenter. [Uppskattningsvis 75 kr -150 kr/hylla ger en snittkostnad om 113 SEK x 35 avelshonor= SEK]. [ 34x150x 113 SEK = SEK ] och [ 200x60x 113 SEK = SEK ]. [Totalkostnad = SEK ]. Kostnaden för hyllor för kaniner som hålls i grupp har inte kunnat beräknas då tillförlitligt underlag saknas. Om fast installerade bolådor finns i anläggningarna för avelshonor (punkt 3) kan bolådans överdel/tak även kan användas som hylla för avelshonorna. Den sammanlagda kostnaden för producenterna har beräknats uppgå till SEK och omfattar utfasning av befintliga bursystem och ombyggnad av burfack i inomhusanläggningar. Beräkningarna baseras på underlag från företrädare för branschen att uppskattningsvis producenter ( enligt SKAF och medeltal på 34 burfack per producent och att 50 % har inomhusanläggning) och 2 60 producenter (enligt SKF ett uppskattat medeltal på 200 burfack per producent dock med spridning mellan 30 till 400 burfack per producent och att 80 % har inomhusanläggning) med köttproduktion berörs av förslaget till reglering. Kostnaden för bolåda och hylla har baserats på faktisk kostnad från fackhandeln och har uppskattats till SEK. Kostnadsberäkningen avseende kravet på bolådor och hyllor omfattar 210 producenter (enligt uppgift från respektive branschföreträdare samt 2 60 producenter med inriktning på köttproduktion) med ett uppskattat medeltal på 35 avelshonor per anläggning. Producenter med Angorakaniner, st ingår inte i beräkningen då det saknas underlag om hur denna djurhållningsform bedrivs. 5 Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen Regleringen överensstämmer med nu gällande EU-rätt. Europarådet antog 1976 en konvention om skydd av animalieproduktionens djur. Sverige har ratificerat konventionen som trädde i kraft I Rådets direktiv 98/58/EG av den 20 juli 1998 om skydd av animalieproduktionens djur regleras om fastställda gemensamma miniminormer för skydd av djur som föds upp eller hålls för animalieproduktion (artikel 3). Regleringen överensstämmer med de särskilda rekommendationerna, och i några delar möjliggör den föreslagna regleringen en högre miniminivå. Inom EU saknas idag en särskild reglering helt för detta djurslag.

13 6 Bedömning av om särskild hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser Eftersom regleringen bl. a. innebär krav på om- och nybyggnationer eller installation av nya burar, hyllor samt bolådor med tillräckligt utrymme som kräver viss tid att genomföra och medför vissa investeringskostnader så har tidpunkten för ikraftträdande satts med hänsyn tagen till detta. Jordbruksverket har i ett tidigt stadium och vid flera tillfällen haft möten med olika företrädare från branschen om det pågående föreskriftsarbetet. Branschföreträdarna är därmed informerade om att ändringar är på gång. Ett behov av vissa informationsinsatser finns för att mer i detalj ge branschen information om vad de nya kraven innebär. Även länsstyrelserna som ansvariga för den operativa djurskyddskontrollen, är i behov av informationsinsatser. En vägledning kopplad till den aktuella föreskriften kommer att utarbetas av Jordbruksverket för länsstyrelsernas kontrollverksamhet. 7 Beskrivning av antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen Samtliga de företag som beskrivs nedan är verksamma i branschen, vilket i Sverige avses uppfödning och hållande av kaniner för produktion av kött, pälsoch ull och avelskaniner. Med avelskaniner avses avelsdjuren (hon- och hankaniner) som hålls inom denna produktionsinriktning med syftet att producera kaniner för kött-, päls- och ull. Vad gäller hållandet av kanin för produktion av kött- och päls finns det enligt uppgift drygt 200 uppfödare av kaniner för slakt och ett fåtal av dessa uppfödare producerar även pälsskinn (uppgift om antalet saknas). Vad gäller ullproduktion finns enligt uppgift uppfödare. För merparten av uppfödarna inkluderas även hållandet av avelsdjur. 8 Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. Regleringen innebär inte några administrativa kostnader för företagen. Regleringen innebär inte några andra kostnader för företagen än de som redovisas under punkt 4 ovan.

14 9 Beskrivning av vilka andra kostnader den föreslagna regleringen medför för företagen och vilka förändringar i verksamheten som företagen kan behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen Regleringen innebär inte några andra kostnader för företagen än de som redovisas under punkt 4 ovan. 10 Beskrivning av i vilken utsträckning regleringen kan komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen Den föreslagna regleringen överensstämmer till stor del med branschens rekommendationer och regelverket för sällskaps- eller hobbykaniner som tillämpats och bedöms därför inte påverka konkurrensförhållanden negativt. 11 Beskrivning av hur regleringen i andra avseenden kan komma att påverka företagen En effekt som eventuellt kan bli en följd av dessa regleringar är att samhället ger branschen en ökad acceptans eftersom åtgärder vidtas för att förbättra djurens välfärd. 12 Beskrivning av om särskilda hänsyn behöver tas till små företag vid reglernas utformning Föreslagen reglering omfattar till stor del producenter som bedriver verksamheten som bisyssla. Övergångstiden som föreslagits har satts till två år för att företagen ska ges möjlighet att anpassa djurhållningen till de nya reglerna. Det är från djurskydds- och djuromsorgssynpunkt av största vikt att reglerna kommer till stånd eftersom syftet är att förbättra välfärden och är även påkallat av de brister som dokumenterats vid kontroll av hållandet av kaniner runt om i landet. 13 Kontaktpersoner Mirjam Håkansson Enisa Miljanic

15 Bilaga: 1. Referenser Referenser Carmons, Julio Fernandez, Lopez, Marina - Behavior of breeding does in cases 2006, Recent advances in rabbit sciences. Chu LR, Garner JP, Mench JA, A behavioural comparison of New Zealand White rabbitshoused individiually or in pairs in coventional laboratory cages (Oryctolagus cuniculus), Applied Animal Behaviour Science (2004), Volym 85, sid Cowan, D.P. & Bell D.J. (1986) Leporid social behaviour and social organization, Mammal rewiew 16, Cowan, D.P (1987) Group Living in the Europena Rabbit (Oryctolagus cuniculus) Journal of Animal Ecology, Vol.56, No. 3 (1987). Sid EFSA Journal (2005) - 267, The Impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits från den 14 september F. Lebas, P. Coudert, H. de Rochambean, R.G. Thébault, The rabbit husbandry, health and production 1997 Gunn, D. & Morton, D. (1995) Inventory of the behaviour of New Zealand White rabbits in laboratory cages. Applied Animal Behaviour Science 45, Lehmann, M. (1991) Social behaviour in young domestic rabbits under seminatural conditions, Appl. Animal Behaviour, Science 32, Leslie, T. K. et al (2004) Preference of domestic rabbits for grass or coarse mix feeds. Animal Welfare 13, Lidfors, L (1997) Behavioural effects of environmental enrichment for individually caged rabbits. Applied Animal Behaviour Science 52, Marai, I.F.M.,Rashwan A. A Rabbits behavioral response to climatic and managerial conditions. Archiv für Tierzucht. 47, Princz Z, Orova Z. Nagy I., Jordan D., Stuhec I. Luzi F., Verga M., Szendro ZS. Application of gnawing sticks in rabbit housing, World rabbit Sci. 2007, 15:29-36.

16 Stauffacher M, (1992) Group housing and enrichment cages for breeding, fattening and laboratory rabbits Tuyttens et al.2005, Measuring fluctuating asymmetry in fattening rabbits; a valid indicator of performance and housing quality?, Journal of Animal Science 83; Vastrade, F. M., (1986) The social behaviour of free-ranging domestic rabbits (Oryctolagus cuniculus L.) Journal of Applied Animal Behaviour Science 16,

Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel

Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel Nya föreskrifter - Kanin Uppfödning för produktion av livsmedel, ull, skinn eller pälsar samt avel KSLA 2012-03-22 Björn Dahlén Djurskyddschef Disposition Djurskyddslagstiftningen vad är det? Djurskyddsföreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur

Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur Dnr 31-5476/11 Konsekvensutredning Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:xx) och allmänna råd om uppfödning och hållande av pälsdjur 1 Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Sammanfattning

Läs mer

Svenska djurskyddslagstiftning

Svenska djurskyddslagstiftning Svenska djurskyddsföreskrifter gällande gris i jämförelse med EU:s grisdirektiv Gunnar Palmqvist - DHIG 1 Svenska djurskyddslagstiftning -Djurskyddslagen (1988:534) -Riksdagen -Djurskyddsförordning (1988:539)

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Gnagare och Kanin Allmän Gnag 29 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Gnag 30 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Gnag 31 Tillsyn

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till föreskrifter om hästhållning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

2 En hänvisning till att det tillkommit allmänna råd i föreskrifterna. Ingen ändring i sak-

2 En hänvisning till att det tillkommit allmänna råd i föreskrifterna. Ingen ändring i sak- 1(7) 2012-05-21 Dnr 31-5327/11 Avdelningen för djurskydd och hälsa Enligt sändlista Konsekvensutredning enligt förordning 2007:1244 Ändring av föreskrift: Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:67)

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING Dnr 19-5984/12 2012-07-09 Miljöersättningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,

Läs mer

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text.

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text. 1(8) Klicka eller tryck här för att ange datum. Dnr Klicka eller tryck här för att ange text. Klicka eller tryck här för att ange text. Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter: Statens jordbruksverks

Läs mer

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt

Konsekvensutredning. förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland. A Allmänt 1(5) 2017-03-06 Dnr 6.2.17-9724/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Konsekvensutredning förslag till nya föreskrifter om exportkarantän för hästar för export till tredjeland Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur

Yttrande över Jordbruksverkets förslag till nya föreskrifter om hästdjur som används till avel och om identitetshandlingar för hästdjur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:29 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Konsekvensutredning till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2012:XX) om förprövning.

Konsekvensutredning till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2012:XX) om förprövning. REMISS 12 02 22 Jordbruksverket Diarienummer 31-9091/09 Konsekvensutredning till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2012:XX) om förprövning. Enligt förordning (2007:1244) om särskild

Läs mer

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet Sveriges Kaninproducenter -för djurvälfärd och köttkvalitet Syftet med föreningen Sveriges Kaninproducenters Förening, som den hette från starten, bildades 1992 där huvudsyftet var att bilda ett nätverk

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om förprövning;

Läs mer

A Allmänt. 1 kap. 3 Jordbruksverket har lagt till en definition om vingtrimning i denna paragraf. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. 1 kap. 3 Jordbruksverket har lagt till en definition om vingtrimning i denna paragraf. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Diarienummer 31-5050/11 Konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning till föreskrifter Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om villkor för

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

Ändringar i djurskyddslagen

Ändringar i djurskyddslagen Lagrådsremiss Ändringar i djurskyddslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 oktober 2007 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Jordbruksdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning.

Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning. Diarienummer 5.2.18-04105/2019 Konsekvensutredning av följdändringar i Jordbruksverkets föreskrifter om djurskydd på grund av ny djurskyddslag och ny djurskyddsförordning. Enligt förordning (2007:1244)

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. RÅDETS DIREKTIV 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om att fastställa miniminormer för skyddet av värphöns

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. RÅDETS DIREKTIV 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om att fastställa miniminormer för skyddet av värphöns L 203/53 RÅDETS DIREKTIV 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om att fastställa miniminormer för skyddet av värphöns EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV med beaktande av Fördraget om upprättandet

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning...

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning... Innehåll Sammanfattning...5 Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534)...7 Förslag till Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539)...10 1 Inledning...11

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:19) om avgifter för vissa ärenden enligt 67 djurskyddsförordningen (1988:539)

Förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:19) om avgifter för vissa ärenden enligt 67 djurskyddsförordningen (1988:539) 1(2) REMISS Dnr 6.2.18-17793/2018 2019-02-21 Regel- och förvaltningsenheten Enligt sändlista Förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2008:19) om avgifter för vissa ärenden enligt

Läs mer

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut.

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut. Beslut 26 DL 1(6) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Förbud enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 26 djurskyddslagen (1988:534) att förbjuda EXOPET AB, med

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND FÖR VERKSAMHET MED HÄST, SÄLLSKAPSDJUR ELLER PÄLSDJUR Har du en djurhållning eller verksamhet med

Läs mer

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå 1(7) 2014-11-29 Dnr: 6.6.16-5844/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:49) om införsel av sällskapsdjur och hund- och kattsperma samt hundar,

Läs mer

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m.

Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m. Diarienummer 6.4.16 5851/13 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets förslag till ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:13) om växtskyddsavgifter m.m. A Allmänt Beskrivning av problemet

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1 (7) gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå En skyddad ursprungsbeteckning för livsmedel

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1 (7) Konsekvensutredning Område Strategisk utveckling och stöd Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1. Beskrivning av problemet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om offentlig djurskyddskontroll;

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223 Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se Kundtjänst 0771-223 223 TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534)

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) 1 (26) CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) Datum Diarienummer Cirkusens namn Plats för kontroll Cirkusens adress i hemlandet Cirkusens adress under föreställningssäsong i Sverige Kontaktperson

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 2016/2077(INI) 18.7.2016 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om miniminormer för skydd av kaniner i uppfödning (2016/2077(INI)) Utskottet

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till:

Konsekvensutredning avseende förslag till: MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(6) Katt Allmän Katt 27 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Katt 28 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Katt 29 Tillsyn sker av katterna

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Betänkande: Ny djurskyddslag

Betänkande: Ny djurskyddslag Betänkande: Ny djurskyddslag Kap. 3 Nulägesbeskrivning med analys 3.3.4 Övriga sällskapsdjur Sid. 342. Analys Märkligt att jämföra den vetenskapliga klassen fåglar med arterna kanin, marsvin osv. när man

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar 1(10) 2014-05-06 Dnr 6.2.17-4464/14 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av hästpass Kontroll av passutfärdande föreningar Fastställd 2014-05-06 Jordbruksverket

Läs mer

Kaninen, lagstiftning och forskning på utrymme och berikning

Kaninen, lagstiftning och forskning på utrymme och berikning Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för husdjurens miljö och hälsa Kaninen, lagstiftning och forskning på utrymme och berikning Sennah Pettersson Uppsala 2018 Veterinärprogrammet,

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om berikning av vissa livsmedel Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(8) Län Koordinat X Koordinat Y Fastighetsbeteckning Djurslag enligt kontroll Antal Djurkategori

Läs mer

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut.

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Bilaga 2 Dnr 14-28 Konsekvensutredning - Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning

Läs mer

Hög tid att förbjuda pälsdjursfarmning!

Hög tid att förbjuda pälsdjursfarmning! Hög tid att förbjuda pälsdjursfarmning! Foto: Cecilia Mille/Djurens Rätt Pälsdjuren i Sverige I Sverige finns det cirka 60 pälsdjursfarmer och nästan alla djur som föds upp för att bli päls är minkar.

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11)

Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11) fredag den 25 januari 2013 Remissvar Förslag på förändrade regler för fåglar och kaniner för sällskap och hobby (L80) (Diarienummer 31-5050/11) Inledningsvis: En kontinuerlig justering av gällande detaljreglering

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12

1 (5) Myndighetens namn Jordbruksverket. Diarienummer /12 Myndighetens namn Jordbruksverket Diarienummer 22-8656/12 Rubrik Konsekvensutredning gällande föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1994:24) om certifiering m.m. av utsäde

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(10) Koordinat X Koordinat Y Län Kommun Församling Fastighetsbeteckning Djurslag enligt PLATS Djurslag

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Yttrande över Lantmäteriets föreskrifter om spridningstillstånd för sammanställningar av landgeografisk information

Yttrande över Lantmäteriets föreskrifter om spridningstillstånd för sammanställningar av landgeografisk information Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Liten handbok för kaninägare

Liten handbok för kaninägare Liten handbok för kaninägare 1 Tänk efter innan du köper kanin! Läs på ordentligt innan köpet. Ta reda på om det verkligen är kanin du vill ha som husdjur. Om du kommer fram till att det är det, lär dig

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:8 Statens jordbruksverks föreskrifter om exportkarantän

Läs mer

Omvärldsanalys, Storskalig kaninuppfödning

Omvärldsanalys, Storskalig kaninuppfödning Omvärldsanalys, Storskalig kaninuppfödning Världens befolkning ökar snabbt vilket ger ett ökat behov av produktion av mat, och speciellt ett ökat behov av protein av hög biologisk kvalitet. Samtidigt gör

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Landsbygd-Miljö Jenny Lilja 010-2241460 Jenny.Lilja@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2016-02-25 en kontroll

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. gör upp handlingsplaner för att skapa hög djurhälsa. säkerställer en minskad antibiotikaanvändning.

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter

Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Datum: 2014-01-24 Dnr: 3.1-2014-004924 Rättsenheten Linda Nylander Enligt sändlista Läkemedelsverkets förslag till ändring i verkets föreskrifter (LVFS 2013:10) om kosmetiska produkter Ni får här tillfälle

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1(6) Carina Larsson KONSEKVENSANALYS Generaldirektörens stab 2011-06-01 Dnr 11EV1250 0550-851 22 carina.larsson@elsakerhetsverket.se KONSEKVENSANALYS AVSEENDE ELSTÄNGSELAPPARATER OCH ELSTÄNGSEL 1. Beskrivning

Läs mer

1 kap. Inledande bestämmelser s. 2. 2 kap. Destinationsuppfödning... s. 2. 3 kap. Anskaffande av djur till en leveransanläggning.. s.

1 kap. Inledande bestämmelser s. 2. 2 kap. Destinationsuppfödning... s. 2. 3 kap. Anskaffande av djur till en leveransanläggning.. s. Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om uppfödning, förvaring, tillhandahållande

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Vilken djurskyddslagstiftning gäller? Fiskodling forskning på fisk Kontaktperson vid frågor som rör djurskydd i användningen av djur till forskning utbildning Ordförande i försöksdjursrådet SLU:s djurskyddsorgan

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent

Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vilka är vinsterna med förprövning? Fredrik Holm, länsveterinär Philip Dankmeyer, byggnadskonsulent Vad är förprövning - allmänt? Innebär att länsstyrelsen på förhand, innan byggnation, prövar om stallet/djurutrymmet

Läs mer

Beteendeproblem och inhysningsproblem hos sällskapskaniner

Beteendeproblem och inhysningsproblem hos sällskapskaniner Beteendeproblem och inhysningsproblem hos sällskapskaniner Behaviour problems and housing problems in pet rabbits Annika Hultman Etologi och djurskyddsprogrammet Linda Hultman Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer