Verksamhetsplan för nämnd 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för nämnd 2013"

Transkript

1 SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 2 Verksamhetsplan för nämnd 2013 Sammanställning av samtliga nämnders handlingsplaner - till kommunstyrelsen oktober 2012

2 Innehållsförteckning 1.1 Ansvarsfull ekonomisk politik Utbildning Omsorg Miljö och klimat Integration och kommunikation 47 Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 2(53)

3 1.1 Ansvarsfull ekonomisk politik Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bibehållen eller förbättrad kvalitet Kommunstyrelsen Nämnden ska under året Se över kommunledningskontorets Kommunledningskontoret analysera möjligheterna befintliga samordnings/dialogformer inom har i dagsläget flera grupper till att inom kommunen och kartlägga eventuella behov och andra former för dialog mandatperioden, och av nya. (KS) och samordning internt under 2013, starta etc. med och mellan samarbete(n) som kan förvaltningarna, t ex bidra till högre effektivitet förvaltningsekonomgruppen, för respektive bygglovsgruppen och verksamhet (bättre kontakt-personer på resursutnyttjande med personalsidan. bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Behovet av dialog och samordning med förvaltningarna samt erfarenheter av befintliga samarbetsformer ska analyseras. Därefter matchas detta mot befintliga grupper för att se behov av utveckling/avveckling av befintliga grupper, start av nya grupper eller andra samarbets-former. Införandeplan ska upprättas. I arbetet är det viktigt att KLKs avdelningar drar lärdomar av varandra och att slutresultatet blir att vi uppfattas som ett kommunledningskontor. Arbetet med denna handlingsplan kan förmodligen inte starta förrän den nya organisationen på KLK har kommit i drift. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 3(53)

4 Översyn av regelverk och former för kommunledningskontorets uppdrag att utöva styrning. (KS) Utvärdera samarbetsformen med TFK och MBK. (Plan- och expl.avdelningen) En förutsättning för att bidra till åtagandet är att kommunlednings-kontoret under 2013 börjar med att se över kommunstyrelsens reglemente och övriga styrdokument. Syftet är att säkerställa en effektiv styrning där koncernnytta och andra gemensamma krav på den kommunala organisationen tas tillvara. Tjänstemannaorganisationens anvisningar ska därefter utvecklas och bättre former för hur dessa ska kommuniceras och tillgängliggöras ska tas fram. Även uppföljningen av hur regelverken följs ska utvecklas. En specifik genomgång av ITutvecklingsprojektens styrning, personalprocessen, ekonomisk redovisning och fakturering ska hinna genomföras under Handlingsplanen har i förlängningen en nära koppling till arbetet med ett nytt intranät. Under 2011 och 2012 har en serie möten hållits för att stärka kontaktytorna mellan plan- och exploatering, miljö- och byggnadskontoret och trafik- och fastighetskontoret. Under 2013 ska detta samarbete utvärderas och utvecklas. Nämnden ska utifrån Implementera nytt verksamhetsstöd på Ett IT-stöd för redan initierat plan- och exploateringsavdelningen. (KS) resursplanering och utvecklingsarbete kring processövervakning skall ledningssystem upphandlas under hösten implementera effektiva 2012 och implementeras stöd- och styrprocesser. våren Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 4(53)

5 Utveckla fokusområdesgrupper. (KS) Utveckla det kommungemensamma kvalitetssystemet. (KS) Kommunens nya styrmodell kräver ett tjänstemannastöd på "fokusområdesnivå" i budget- och uppföljningsprocesserna. Det finns framförallt tre områden dessa grupper behöver hantera: omvärldsanalys arbete med kommunövergripande och nämndövergripande mått uppföljning och utvärdering av kommunövergripande mål Fokusområdesgrupperna etableras hösten 2012 men former för arbetet behöver utvecklas under Utvecklingsarbetet i sin första fas kan anses helt avslutat när målanalysen för årsredovisningen 2013 har genomförts. I kommunens nya ledningssystem lyfts kvalitetsarbetet fram som en mycket viktig komponent. Kvalitetsarbetet ska stödjas av ett kvalitetssystem som kan ge underlag för uppföljning och analys samt arbete med ständiga förbättringar i den löpande verksamheten. Arbetet med att bygga upp ett kvalitetssystem börjar i liten skala under hösten 2012 och behöver löpa kontinuerligt framåt. Under 2013 ska kommunledningskontoret vidta aktiviteter för att stödja förvaltningarnas arbete med struktur och administrativt systemstöd ta fram ett mer genomarbetat förslag till kvalitetsnyckeltal på kommunnivå (ett första förslag tas fram under hösten) arbeta med att strukturera kvalitetsnyckeltal för kommunledningskontorets egna verksamheter Avstämning av arbetet är lämpligt att göra i tid inför budgetarbetet för Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 5(53)

6 Nämnden ska genomföra prioriterade utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksamheternas kvalitet och effektivitet. Utveckla eförvaltning och etjänster i kommunen och dess verksamheter. (KS) Ta fram en ny modell för beslut i exploateringsverksamheten. (Plan- och expl.avdelningen) Säkerställa en effektiv plan- och exploateringsprocess. (KS) Utreda och föreslå kriterier för styrning och utveckling av Kontaktcenter. (KS) Åstadkomma etjänster och utveckling av eförvaltning som bidrag till esamhället: Enklare vardag för privatpersoner och företag, smartare och öppnare förvaltning stödjer innovation och delaktighet, högre kvalitet och effektivitet i verksamheten. Förtydliga rutiner kring beslut om uppdrag, uppstart av projekt samt avslut av projekt. Ta fram mallar för tjänste-utlåtanden. Med hjälp av det nya verksamhetsstödet ska plan- och exploateringsprocessen effektiviseras genom en bättre ekonomisk planering och högre uppfyllelse av tidplaner. Kontaktcenters utveckling har från starten styrts utifrån kontrakt med förvaltningarna. 1 samband med att kommunen överger systemet med internt köp och sälj och att Konsult- och service-avdelningen ska avvecklas behöver kriterier tas fram för vilka tjänster som ska prioriteras i utvecklingen av Kontaktcenter i framtiden samt hur dessa ska finansieras. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 6(53)

7 Kartlägga behov och brister på upphandlings- och beställarkompetens i kommunen. Förslag ska tas fram på hur identifierade behov kan tillgodoses och brister undanröjas. (KS) Organisera och strukturera samt definiera gemensamma principer för kommunens dokumenthantering i Public 360. (KS) Utreda Google apps. (KS) Definiera och fastställa ett gemensamt inpasseringssystem för kommunens olika lokaler för de egna verksamheterna. (KS) För att kommunens upphandlingar ska kunna genomföras med hög effektivitet och hög kvalitet krävs att det finns en såväl hög beställarkompetens som hög upphandlingskompetens. 1 dagsläget är tillgången till god beställarkompetens inte tillräckligt kartlagd och systematiserad. Vad gäller upphandlingskompetens kan konstateras att den saknas på ett antal områden, t ex livsmedel och lokalvård. Handlingsplanen ska tydliggöra vilken kompetens som behövs, kartlägga dagsläget och visa på hur identifierade behov kan tillgodoses och brister undanröjas. Handlingsplanen lägger därmed också grunden för att kunna arbeta med utveckling av kommunens upphandlingsmetodik (egen handlingsplan). Åstadkomma tydlighet, struktur och ett gemensamt synsätt för en effektiv dokumenthantering för kommunen. Klargöra hur dokumenthanteringen ska ske när flera IT-stöd hanterar delar av samma process/flöde. Genomlysa och utvärdera processer för hantering av dokument, diarieföring och kommunikation för de verksamheter som nyttjar Googles verktyg. Åstadkomma beslut om gemensamma inpasseringssystem för kommunens olika verksamheter, inklusive Turebergshuset. Definiera organisation och styrning för hur Fastställa hur system och e- kommungemensamma system ska tjänster som nyttjas av flera förvaltas. (KS) förvaltningar i kommunen men som inte nödvändigtvis nyttjas av KLK ska förvaltas. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 7(53)

8 Påbörja implementering av E-arkiv. (KS) Höja kompetensen i juridiska och andra formella frågor. (KS) Utveckla kommunens upphandlingsmetodik i syfte att säkerställa kostnadseffektiva upphandlingar. (KS) Under 2013 kan kommunen komma att påbörja implementering av arkivering i digital form (earkiv). Syftet är att kommunen ska svara mot de olika krav arkivering ställer. 1 och med en övergång till en alltmer digital hantering av handlingar måste också handlingarna bevaras i digital form. Lagstiftning som rör den kommunala förvaltningen är komplex och föränderlig. Det finns därför ett allmänt behov av att höja kompetensen i juridiska och även andra formella frågor hos såväl kommunledningskontoret som hos de övriga förvaltningarna. Genomlysa och förbättra kommunens arbete med möjligheter och risker vid upphandlingar i syfte att vid varje upphandlingstillfälle åstadkomma en upphandling som ger bästa möjliga innehåll till bästa möjliga pris. Utvecklingsarbetet handlar om att sprida kunskap om och förankra metoder vad gäller förberedelser inför upphandling, val av upphandlingsform och hantering av t ex kravdel och utvärderingsgrunder inom upphandlingen. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 8(53)

9 Barn- och ungdomsnämnden Nämnden ska under året Utveckla samarbetet med övriga kontor Samarbetet med andra analysera möjligheterna (BUN) kontor behöver utvecklas. till att inom Ett samarbete mellan mandatperioden, och olika verksamheter i internt under 2013, starta kommunen är nödvändig samarbete(n) som kan för att få en snabbare bidra till högre effektivitet integration av nyanlända för respektive familjer från annat land. verksamhet (bättre Ett samarbete mellan resursutnyttjande med skolhälsovården, bibehållen kvalitet eller utbildning och högre kvalitet). arbetsmarknadskontoret UAK, socialkontoret, barn- och ungdomspsykiatrin BUP och kultur och fritidskontoret är nödvändigt. En av verksamheterna bör vara sammankallande och en handlingsplan tas fram i gruppen. Kontoret behöver även få ett bättre samarbete med trafik- och fastighetskontoret, framförallt när det gäller underhållsplaneringen. Nämnden ska utifrån Utveckla kvalitetsarbetet (BUN) Arbetet med uppföljning redan initierat och analys av resultat utvecklingsarbete kring behöver utvecklas. Det ledningssystem handlar dels om den implementera effektiva centrala uppföljningen av stöd- och styrprocesser. både fristående och kommunala verksamheter men även av den interna uppföljningen inom den kommunala skolan. För att göra detta kommer kontoret bland annat att medverka i ett projekt tillsammans med Rådet för kommunala analyser (RKA). Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 9(53)

10 Nämnden ska genomföra Initiera arbete med ytterligare e-tjänster För att öka både kvalitet prioriterade (BUN) och effektivitet kommer utvecklingsinsatser för att ett arbete inledas för att höja eller möjliggöra utveckla ytterligare e- höjning av tjänster. De e-tjänster verksamheternas kvalitet som i nuläget har och effektivitet diskuterats är: - Inkomsthantering för vårdnadshavare i barnomsorgen. - Gemensam förskoleportal för vårdnadshavare. - Förbättrad möjlighet till jämförelse av nämndens verksamheter. - Gemensam skolplattform Arbetet med nya e- tjänster kommer ske i samarbete med kommunledningskontoret Initiera arbete med LEAN (BUN) För att ytterligare öka effektiviteten kommer kontoret inleda ett arbete med LEAN. Detta kommer till en början enbart omfatta kontoret centralt. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 10(53)

11 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Nämnden ska under året Uppstart av möjligheternas kontor (UAN) De aktiviteter som vänder analysera möjligheterna sig till vuxna medborgare till att inom i Sollentuna med behov mandatperioden, och av stöd för att övergå till internt under 2013, starta egen försörjning eller samarbete(n) som kan utbildning med sikte på bidra till högre effektivitet egen försörjning, behöver för respektive effektiviseras och verksamhet (bättre utvecklas. Den planerade resursutnyttjande med verksamheten vid det så bibehållen kvalitet eller kallade möjligheternas högre kvalitet). kontor syftar till att samordna insatserna inom kommunen men också till att stärka samarbetet med externa aktörer. En central del i detta arbete är att i högre grad än i dag, tillvarata det lokala näringslivets möjligheter att bidra till att människor kan etablera sig på arbetsmarknaden. Att i detta sammanhang verka för att den så kallade sociala ekonomin och det civila samhället i övigt, ska kunna vara en aktiv del i detta arbete ingår också. Dämed kommer arbetet med att starta ett "möjligheterna kontor" även att bidra till åtagandena: 1.1.3, 1.1.4,1.2.2 samt Införa ett utbildnings- och arbetsmarknadsråd för samverkan kring arbetsmarknadsfrågor (UAN) Utbildnings- och arbetsmarknadskontoret tar initiativ till att ett utbildnings- och arbetsmarknadsråd bildas och etableras under Rådet ska under 2013 utvecklas till en samarbetsyta inom vilken både kommunen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och det lokala näringslivet finns representerat. Därmed kommer arbetet med att etablera rådet även att bidra till åtagandena: och Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 11(53)

12 Nämnden ska utifrån Bygga ett lednings- och kvalitetssystem för Det nya utbildnings- och redan initierat utbildnings- och arbetsmarknadskontoret arbetsmarknadskontoret utvecklingsarbete kring (UAN) bildades 1 juli ledningssystem Syftet är att effektivisera implementera effektiva stöd- och styrprocesser. arbetet inom de områden som utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden ansvarar för. Ett arbete med att etablera interna system för planerings-, utvecklings- och uppföljningsarbete måste därmed genomföras. En central del i detta arbete är att klarlägga och harmonisera de kommunala styrprocesserna i förhållande till de statliga styrprocesser som gäller inom utbildningsområdet. En annan central del berör vikten av att i styrmodellen underlätta för nämnden att ansvara för kvalitet i arbetet där beställar- respektive utförarperspektiv finns utvecklat. Nämnden ska genomföra Lokala utvecklingsplaner (kan ingå i den De verksamheter som prioriterade lokala arbetsplanen)ska utarbetas för alla tillhör nämndens utvecklingsinsatser för att verksamhetsdelar som nämnden ansvarar ansvarsområde har i höja eller möjliggöra för. (UAN) uppdrag att utifrån lokala, höjning av enskilda förutsättningar verksamheternas kvalitet och effektivitet hitta strategier som syftar till en ökad måluppfyllelse. Verksamheterna ska ha tydliga lokala mål som svarar mot nämndens övergripande dito och som går att följa upp och utvärdera. En kontinuitet ska prägla de utvecklingsinsatser som syftar till en högre måluppfyllelse. Miljö- och byggnadsnämnden Nämnden ska utifrån redan initierat utvecklingsarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser. Ta fram nyckeltal och mått för nämndens verksamhet. (MBN) Enheterna tar fram relevanta nyckeltal som beskriver verksamheternas utveckling. Rutiner ska utvecklas för insamling av data för nyckeltal samt för uppföljning och analys av dessa. Handlingsplanen förutsätter ett samarbete med andra kommuner kring kvalitet och nyckeltal för lärande och jämförelse. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 12(53)

13 Nämnden ska under året analysera möjligheterna tili att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Nämnden ska genomföra prioriterade utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksamheternas kvalitet och effektivitet Kartlägga nya interna samarbets- och effektiviseringsområden. (MBN) Arbeta för att radonsanering genomförs i flerbostadshus som har radonvärden över gällande riktvärden. (MBN) Förbättra uppdateringen av kommunens kartdata. (MBN) Öka andel tid som läggs på operativ tillsynsverksamhet. (MBN) Identifiering ska göras av områden där nya samarbetsoch effektiviseringsåtgärder kan föreslås och/eller startas. Handlingsplanen innebär att miljö- och byggnadsnämnden riktar information/uppmaning alternativt föreläggande om att åtgärda radonproblemen, till de fastighetsägare av flerbostadshus som berörs. Handlingsplanen innebär att programvara för kartering installeras, medarbetare utbildas i kartering och därefter kan arbetet med uppdatering av kommunens kartor utifrån nya flygfoton påbörjas. Med operativ tillsyn avses kontroll av lagefterlevnad på fältet, dvs genom inspektioner och platsbesök. Handlingsplanen innebär åtgärder inom miljö- och hälsoskyddsenheten som t ex att förenkla projektadministration, inrikta tillsynsinsatserna på färre frågor och att så långt det är möjligt prioritera operativ tillsyn i verksamhetsplaneringen m.m. Kultur- och fritidsnämnden Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Utveckla samarbetet med andra nämnder och förvaltningar (KFN) Kontoret ska utveckla samarbetet med trafikoch fastighetskontoret genom kvartalsmöten där diskussioner ska föras om nuläges- och framtidsfrågor vad gäller lokaler och fastighetsdrift. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 13(53)

14 Nämnden ska utifrån Biblioteket inför LEAN (KFN) Syftet att införa LEAN på redan initierat biblioteken i Sollentuna utvecklingsarbete kring är att säkerställa ett ledningssystem effektivt resursutnyttjande implementera effektiva med förbättrad kvalitet. stöd- och styrprocesser. Kartlägga verksamheten samt nuläget för att därefter ta fram bästa tänkbara arbetssätt. Utbildningsinsatser i LEAN ska genomföras för personal. Skapa nätverk med andra verksamheter inom och utanför kommunen i syfte att utbyta kunskaper och erfarenheter. Nämnden ska genomföra Utveckling av kulturvaneundersökningen Nämnden ska utveckla prioriterade (KFN) formerna för att ta reda utvecklingsinsatser för att på attityder om och höja eller möjliggöra upplevelser av kultur- och höjning av fritidsnämndens verksamheternas kvalitet verksamheter i syfte att och effektivitet göra effektivitetshöjande satsningar. Träffar för fritidsledare (KFN) Pedagogiska verktyg och lust till lärande (KFN) Nämnden ska genomföra träffar för fritidsledare och ungdomar i syfte att utöka kontakterna dessa emellan. Målet med detta är att öka förståelsen för varandra och de respektive verksamheterna samt att minska osämja mellan vissa ungdomsgrupper. Kulturskolans ska kunna erbjuda fler elever plats i verksamheten snabbare. För att nå detta inleds ett arbete med förändrade former för undervisningen. Kulturskolans satsning på IT stärker detta utvecklingsarbete. Uppdraget handlar också om hur dans och drama kan integreras i grundskolans verksamhet. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 14(53)

15 Socialnämnden Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Nämnden ska utifrån redan initierat utvecklingsarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser. Nämnden ska genomföra prioriterade utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksamheternas kvalitet och effektivitet Hänvisar till handlingsplanen om tvärprofessionella samverkansteam (SN) Utveckla ledningssystem för kvalitet enligt Socialstyrelsens allmänna föreskrifter och råd (SN) Under fokusområdet omsorg är socialkontorets utvecklingsinsatser beskrivna (SN) Hänvisar till handlingsplanen om tvärprofessionella samverkansteam under åtagandet Socialnämnden ska utveckla tidigt stöd för barn och ungdomar för att hindra psykisk ohälsa Utveckla ledningssystem för kvalitet enligt Socialstyrelsens allmänna föreskrifter och råd i enlighet med det kommunövergripande kvalitetssystemet Risk 2-3 Se åtagande "socialnämnden ska utveckla tidigt stöd för barn och ungdomar för att hindra psykisk ohälsa" Vård- och omsorgsnämnden Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Nämnden ska utifrån redan initierat utvecklingsarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser. Nämnden ska genomföra prioriterade utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjhing av verksamheternas kvalitet och effektivitet Samarbete (VON) Processprojektet (VON) Ledningskraft (VON) Vård-och omsorgsnämnden kommer att fortsätta samverkan med övriga huvudmän inom verksamhetsområdet, såväl lokalt som nationellt. Samverkan sker i olika former, exempelvis i lokala samverkansavtal, styrgruppsmedverkan, nationella stimulansmedel och forskningsprojekt. Under 2013 ska kartlagda processer implementeras inom ramen för processprojektet och i ledningssystemet för kvalitet. Följa de inom ramen för projektet Ledningskraft framtagna länsövergripande strategiska handlingsplanerna för de mest sjuka äldre. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 15(53)

16 Trafik- och fastighetsnämnden Nämnden ska under året Tydligare samspelsformer (TFN) Samarbeten inom TFK och analysera möjligheterna mellan kontor/nämnder i till att inom Sollentuna kommun skall bli mandatperioden, och bättre och tydligare. TFK vill internt under 2013, starta starta samarbeten med i samarbete(n) som kan första hand andra nämnder, bidra till högre effektivitet där etablerade för respektive samspelsformer inte finns. verksamhet (bättre Vi prioriterar att dela vår resursutnyttjande med kompetens till alla bibehållen kvalitet eller nämnder och kommunala högre kvalitet). bolag, för att bidra till kommunövergripande nytta. Syftet är likväl att lyssna och lära som att ge och informera. Nämnden ska utifrån Integrera processer och rutiner (TFN) Vi ska utifrån kartlagda redan initierat processer sammanställa vårt utvecklingsarbete kring behov av IT-stöd och andra ledningssystem verktyg som stöttar våra implementera effektiva processer. stöd- och styrprocesser. Ett mål är att skapa ett logiskt och naturligt sammanhängande sätt att redovisa varje uppdrag och aktivitet. Det skall stötta enskild medarbetare, verksamhetsgrupp och ledning. Det skall användas för att förklara TFKs uppdrag internt och externt. Det skall bidra till effektivitet och kraftigt minska onödig administration och tidsspillan. Nämnden ska Konsekvenser och reella alternativ i Vi skall se till att alla genomföra prioriterade beslutsunderlag (TFN) våra investeringsbeslut senast utvecklingsinsatser för vid beslut om genomförande att höja eller möjliggöra inkluderar höjning av konsekvensbeskrivning i verksamheternas kvalitet ekonomiskt hänseende som och effektivitet visar t ex avskrivningar och effekter av beslut. För fastigheter ska investeringskalkyl (cash/flow) alltid tas fram i beslutsunderlag. Alla investeringsbeslut skall innehålla ett alternativ som är nollalternativ i presentationen ( alt. vad kostar det att fortsätta göra det vi gör i alla fall). Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 16(53)

17 Uppföljning av befintliga avtal (TFN) Vi skall genomföra utvärderingar av befintliga avtal. Detta sker under pågående upphandlingsperioder och genomförandeperioder för att skapa rutiner för nästkommande upphandling/genomförande. Genomgången kan innefatta både kund- och leverantörsidan Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Kommunstyrelsen Ta fram en markstrategi. Ansvara för att i samarbete med andra Plan- och kontor ta fram en markstrategi. (Plan- och exploateringsavdelningen expl.avdelningen) ansvarar för att, i samarbete med framför allt Trafik- och fastighetskontoret, ta fram en markstrategi som syftar till att förtydliga hur kommunens mark- och fastighetsinnehav bör utvecklas på kort och lång sikt. Nämnden ska förtydliga information om och minska handläggningstiderna vid myndighetsbeslut samt andra kontakter med företag Driva på utveckling av ett kommungemensamt perspektiv/ förhållningssätt och ökad intern samverkan kring kommunens löpande kontakter med näringslivet. (KS) Kommunledningskontoret ska initiera och hålla samman ett gemensamt utvecklingsarbete kring kommunens kontakter med näringslivet. Samtliga kontor involveras i frågor gällande gemensamt förhållningssätt och utvecklingsmöjligheter kring frågor som Bemötande - svar i tid Kortare handläggningstider Underlättande för småföretag att delta i upphandlingar Intern kommunikation för att snabba upp processer (Även utveckling av hemsidan är en viktig komponent men ingår i annan handlingsplan). Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 17(53)

18 Nämnden ska förbättra kommunikationen med näringslivet Informera internt inom kommunen om planprocessen. (Plan-och expl.avdelningen) Ta fram nya och utvecklade informationsoch dialogformer. (KS) Det är viktigt att intressenter som vill komma i kontakt med plan- och exploateringsavdelningen får rätt information redan vid första kontakten. Plan- och exploateringsavdelningen ansvarar för att utbilda andra medarbetare inom kommunen samt politiker i planprocessen. Utveckla och förbättra hemsidan utifrån ett företagarperspektiv Ge ut ett nyhetsbrev till företagare Skapa nya mötesplatser Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Nämnden ska förbättra kommunikationen med näringslivet Flyttat från åtagande: Stärka kontakterna med arbetsliv och högskola (UAN) 1 samband med etableringen av Kommunens "möjligheternas kontor" ska arenor för näringslivspolitiska samarbete med näringslivet ge stöd för huvuduppgift är att skapa snabb handläggning och resultatinriktat förutsättningar för arbete när det gäller kontakten mellan utveckling och tillväxt, arbetsökande och företag (UAN) Utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden har också ett särskilt ansvar för att underlätta för medborgare att komma i egen försörjning. Att underlätta för den så kallade "matchningen" mellan det lokala näringslivets behov av arbetskraft och medborgare i Sollentuna, utan etablering på arbetsmarknaden, är ett centralt arbete i samband med etableringen av möjligheternas kontor. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 18(53)

19 En kommunikations- och aktivitetsplan för arbetet med de operativa näringslivsfrågorna ska utarbetas och etableras (UAN) Utöka kvantiten och förbättra kvaliteten i kommunens samarbete med arbetsliv och högskola (UAN) Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har från och med 1 juli 2012 fått uppdraget att ansvara för kommunens operativa näringslivsfrågor. Kommunstyrelsen ansvarar för de strategiska ställningstagandena och den interna samordningen. De näringslivspolitiska frågorna är en angelägenhet för Sollentuna kommuns alla nämnder och bolagsstyrelser och genomsyrar hela den kommunala verksamheten. Kommunens näringslivspolitiska huvuduppgift är att skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt. Detta sker genom en serviceinriktad kommunal verksamhet och en förebyggande tillsyn samt en snabb, rättsäker och tydlig myndighetsutövning. Näringslivpolitiken ska ska också vara operativ i syfte att främja ett dynamiskt näringsliv i Sollentuna. Till stöd för det operativa arbetet med näringslivsfrågorna ska en kommunikations- och aktivitetsplan utarbetas. Med stöd av en dialog med företrädare för det lokala näringslivet, ska planen tydliggöra hur goda relationer och nätverks-samarbete ska utvecklas samt hur kommunen kommer att genomföra aktiviteter och serviceförbättringar till stöd för näringslivsklimatet och en utvecklad arbetsmarknad. En strategi och till den knutna aktiviteter, ska utarbetas när det gäller kommunens kommunikation med näringslivet. Denna ska även omfatta relationerna till högskolan. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 19(53)

20 Miljö- och byggnadsnämnden Nämnden ska förtydliga information om och minska handläggningstiderna vid myndighetsbeslut samt andra kontakter med företag. Nämnden ska förbättra kommunikationen med näringslivet. Besluta om handläggningstider för nämndens stora ärendeprocesser. (MBN) Rekrytering av bygglovshandläggare. (MBN) Dialog med näringslivet om behov och förutsättningar. (MBN) Ett antal av nämndens ärendeprocesser har stadgade handläggningstider genom lag eller förordning. För de större ärendeprocesser (över en viss volym ärenden) som inte har sådana ska beslut tas om hur lång handläggningstid som kan utlovas. Information och mallar ska kompletteras med handläggningstider och rutiner införas för mätning av handläggningstider. Bygglovenheten förstärks med en ytterligare tjänst som bygglovshandläggare för att skapa bättre förutsättningar att klara stadgade handläggningstider. Dialogen syftar till att öka myndighetens förståelse för företagens behov och förutsättningar, samt öka företagens förståelse för myndighetens uppdrag och skyldigheter. Aktiviteter som planeras är deltagande i planerade möten genom kommunens näringslivssekreterare samt genom företagarföreningar i kommunen. Kultur- och fritidsnämnden Nämnden ska aktivt erbjuda sin verksamhet mot näringslivet Krut från kulturskolan - kurser som stimulerar (KFN) Öppna upp idrotts- och ishallar för näringslivet (KFN) Kulturskolans lärare erbjuder näringslivet fräscha och stimulerande kurser, till exempel Zumba, estetisk rörelseworkout, nya perspektiv på ledarskap med drama och rollspel, företagens medarbetare lär sig spela gitarr och piano på en timme för uppträden på egna event och kick-off med mera. Öppna upp kommunens idrottsanläggningar mot näringslivet på tider då föreningslivet och skolorna inte har verksamhet. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 20(53)

21 Informationsfolder om nämndens verksamheter (KFN) Informationsfolder om uthyrning av nämndens anläggningar/verksamheter riktad mot näringslivet. Socialnämnden Nämnden ska förbättra kommunikationen med näringslivet Utveckla krögarträffama så att deltagandet ökar (SN) Utveckla metoder för att öka handlarnas delaktighet i det alkohol- o tobaksförebyggande arbetet (SN) Vård- och omsorgsnämnden Nämnden ska förtydliga Administrativ handläggning (VON) Vård- och information om och omsorgskontoret kommer minska att inom ramen för handläggningstiderna vid processprojektet myndighetsbeslut samt processbeskriva den andra kontakter med administrativa företag handläggningen i valfrihetssystemen enligt LOV och upphandlingarna enligt LOU för att effektivisera information, kontakter med och myndighetsbeslut mot vård- och omsorgsleverantörer Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden Kommunstyrelsen Nämnden ska ta fram förslag på flexibla arbetsvillkor. Stärka bilden av Sollentuna kommun som en stimulerande och attraktiv arbetsplats. Ta fram förslag på nytt arbetstidsavtal för administrativ personal. (KS) Ta fram förslag på regler för att arbeta på distans och anvisning för att arbeta hemifrån. (KS) Ta fram ett övergripande koncept för vårt arbetsgivarmärke. (KS) Avtalet syftar till att öka flexibiliteten i arbetstidsförläggningen samt att reglera arbetstid utifrån kollektivavtal och arbetstidslag. Reglera distansarbete, Ta fram anvisningar för hur kommunens tjänstemän kan arbeta hemifrån. Konceptet för arbetsgivarmärket ska bland annat bygga på underlag från Kompetensbron samt på goda exempel från verksamheter och medarbetare. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 21(53)

22 Utifrån framtaget arbetsgivarmärke genomföra olika aktiviteter för att stärka arbetsgivarmärket. (KS) Inköp och implementering av nytt webbaserat friskvårdssystem. (KS) Utifrån framtaget arbetsgivarmärke genomföra aktiviteter för att marknadsföra Sollentuna Kommun som en attraktiv arbetsgivare. Det kan vara tex deltagande i mässor, annonsering, profilering på hemsida mm. Alla medarbetare ska kunna hantera sitt friskvårdsbidrag genom en webbaserad tjänst. Detta leder till att synliggöra förmånen och till större utnyttjande av friskvårdsbidraget. Barn- och ungdomsnämnden Förbättra kommunens Utveckla kommunikationsstrategin (BUN) För att sprida bilden av varumärke genom att Sollentuna som sprida bilden av skolkommun kommer Sollentuna som kommunikationsstrategin skolkommun utvecklas. Strategin ska innehålla en plan för hur kommunikation kring kommunens mål i utbildningsstrategin ska ske med skolor och föräldrar. Den ska bland annat omfatta: - Deltagande i mässor - Parasoll - IKT-arena - Användandet av nytt intranät Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Nämndens verksamheter Fokusera på lärande och skapa Rudbeck ger undervisande ska bedrivas med sådan förutsättningar för undervisande personal personal möjlighet att kvalitet att de framstår att ägna sig åt kärnverksamheten (UAN) fokusera på uppdraget, d.v.s. som attraktiva arbetsplatser. undervisning, lärande, mentorskap och kunskapsutveckling. Rudbeck skapar forum och möten kring utvecklingen av undervisningen och värnar på så sätt att undervisande personals begränsade tid tillägnas det som främjar måluppfyllelsen allra bäst; utveckling av undervisningen. Samtidigt intesifieras arbete med att underlätta arbetssituationen för lärarna gällande adminstrativa arbetsuppgifter. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 22(53)

23 Miljö- och byggnadsnämnden Uppmuntra till och Genomföra en kompetensutredning. (MBN) Utredning av befintlig underlätta för kompetens inom miljökompetensutveckling. och byggnadskontoret och av nuvarande och framtida behov av kompetens för att klara uppdragen. Kompetensutveckling ska uppmuntras i allmänhet och i synnerhet där kontoret har brist på kompetens. De individuella kompetensutvecklingsplanerna ska utvecklas till medarbetarsamtalen Utveckla former för att Utveckla rutiner för mottagande av Rutiner ska beskriva presentera verksamheten praktikanter. (MBN) varför miljö- och för framtida medarbetare. byggnadskontoret aktivt ska ta emot praktikanter, på vilket sätt de ska handledas och vilka praktikanter som prioriteras (vilka utbildningar etc). Socialnämnden Utveckla informationsmaterial om arbetsplatsen riktat mot relevanta målgrupper. (MBN) Material tas fram som beskriver arbetsplatsen och visar på fördelar med att arbeta inom kontorets yrkesområden och i Sollentuna kommun. Målgrupperna ska definieras och kan till exempel vara arbetssökande, studenter eller redan yrkesverksamma. Materialet ska till exempel användas vid arbetsmässor eller riktat till relevanta utbildningar m.m. Socialnämnden ska arbeta för att minska personalomsättningen Skapa en rutin för att använda avgångssamtalens resultat (SN) Utveckla och använda avgångssamtalens resultat i utvecklandet av personalbefrämjande åtgärder. (Varför stannar man kvar) Vård- och omsorgsnämnden Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 23(53)

24 Nämnden ska under Utbildningsäldreboenden (VON) Utbildningsäldreboende 2013 aktivt arbeta för att Omfattar studenter inom stimulera och väcka vård och omsorg om äldre intresse för personer (utbildning, yrkesutbildningar inom utveckling och forskning) i vård- och omsorg. samverkan med Centrum för geriatrisk utbildning och forskning, CGUF.Tre äldreboenden i Sollentuna kommun har anmält sig som intressenter till utbildningsäldreboenden. Ambassadörer (VON) Vård- och omsorgscollege (VON) Vård- och omsorgskontoret kommer att utbilda ambassadörer från den egna regins olika verksamhetsområden med uppgiften att informera skolungdomar om de olika områdenas yrkesinriktningar och innehåll. Vård- och omsorgskontoret ingår tillsammans med barnoch utbildningskontoret i en regional styrgrupp för att i samverkan arbeta fram formerna för ett vårdoch omsorgscollege i Sollentuna kommun. Vård- och omsorgscollege (VO-College) innebär att utbildningsanordnare och arbetslivet samverkar för att förnya utbildningen inom omvårdnadsområdet. Nämnden ska under Den goda omsorgen (VON) Lägga upp en ny rutin 2013 lyfta fram och avseende dialog genom berätta om de positiva sociala medier och möten som präglar den fördjupa kontakten mellan goda omsorgen. vård- och omsorgskontorets kommunikatör och kommunens kommunikationsavdelning. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 24(53)

25 Trafik- och fastighetsnämnden TFN skall verka för att Möjliggöra olika utvecklingsvägar hos TFK Vi kommer att tydligt knyta tydligt erbjuda och (TFN) regelbundna upprätthålla, varierande avstämningsmöten med och kreativa medarbetare till arbetsuppgifter, balans medarbetarsamtal. mellan arbete och - Koppla medarbetarens privatliv samt utbildningsbehov till professionell utbildning kompetensutvecklingsplaner och utveckling för hela förvaltningen för att nå synergieffekter. - Vi skall identifiera framtida ledare. - Vi skall sätta ramar kring arbetstid och arbetstidsuttag så att arbetstiden är rimlig och tydlig i förhållande till leverans och kvalitet. - Vi skall prioritera alla handlingsplaner och aktiviteter i vår verksamhetsplan med stöd från ledningen och nämnden. - Vi skall ha en ökad samverkan med fackliga organisationer - Vi skall sträva efter att alltid utvärdera uppdrag, aktiviteter och planer för att kunna utveckla oss Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter Kommunstyrelsen Nämnden ska arbeta med en kompetensutvecklingsstrategi. Ta fram gemensam kompetensutvecklingsstrategi för chefer på olika nivåer inom kommunen. (KS) Genom en gemensam kompetensutveckling för kommunens chefer stärks ledarskapet och därmed medarbetarskapet. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 25(53)

26 Barn- och ungdomsnämnden Förbättra samverkan Fortbildning och kompetensutveckling Genom gemensam kring (BUN) fortbildning kan kontoret kompetensutveckling kvalitetssäkra att mellan skolorna kompetens kring prioriterade mål finns på samtliga skolor. Samverkan kring fortbildning är dessutom resurseffektivt. En kommungemensam satsning görs inom de prioriterade områdena matematik, IKT, STL 2.0 och formativ bedömning. Även elevhälsan kommer att bistå med program. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Som arbetsgivare Utveckla möjligheterna till karriärvägar och Rudbecks framgång är stimulera och stödja möjligheter till specialistroller inom beroende av att behålla medarbetare och chefer gymnasieskolan (UAN) kompetenta att vidareutvecklas i sina yrkesroller medarbetare. Därför ska möjligheter att utvecklas som lärare finnas. Redan under 2012 har karriärtjänster med fokus på ansvar för lokalt utvecklingsarbete etablerats. Ett fortsatt och fördjupat arbete med denna inriktning kommer att genomföras under Dessa möjligheter kan handla om att anförtros en chefsroll men även att få fördjupa sig inom ett område utan att ta personalansvar. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 26(53)

27 Miljö- och byggnadsnämnden Initiativ och Införa rutiner för att premiera utveckling. Rutiner ska införas som ansvarstagande för (MBN) bidrar till utveckling och utveckling ska noteras ständiga och uppmärksammas. verksamhetsförbättringar. Exempel på rutiner är premier i form av extra lönepott till personer som särskilt bidragit till kontorets utveckling, rutiner för att uppmärksamma särskilda utvecklingsinsatser på möten osv. För att rutinerna ska få genomslag och ges legitimitet ska de tas fram i samarbete med kontorets medarbetare. Kultur- och fritidsnämnden Erbjuda utbildningar i coachande ledarskap i nämndens verksamheter Coachande ledarskap (KFN) Alla enhetschefer ska genomgå utbildning i coachande ledarskap. Socialnämnden Socialnämnden ska uppmuntra medarbetarna att ta eget ansvar Introducera hela socialkontoret i Leanarbetet (SN) Utifrån påbörjat leanarbete utveckla medarbetarskapets roll och ansvar. 1 konkreta handlingsplaner synliggöra medarbetarnas kunskap, förslag till förbättringar och ansvarstagande. Risk 2-3 Vård- och omsorgsnämnden Nämnden ska stärka utvecklingen av personalens kunskap inom demensområdet. Omvårdnadslyftet (VON) Fullfölja utbildningssatsningen Omvårdnadslyftet genom fortsatt samarbete med Kunskapsparken (Kommunala vuxenutbildningen i Sollentuna). Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 27(53)

28 Trafik- och fastighetsnämnden Trafik- och Rätt förutsättningar för varje medarbetare Vi skall skapa ett gott fastighetsnämnden skall (TFN) tillstånd för TFK som tydligare verka inom vårt bidrar till goda uppdrag och följa förutsättningar att fastställda policy och genomföra vårt uppdrag. riktlinjer. Vi skall utveckla TFK genom att skapa nya rutiner kopplade till kommunens regelverk, för de områden där TFK behöver extra tydlighet t ex ensamarbete eller hotoch våldssituationer. Vi skall jobba för en utmärkt arbetsmiljö och inventera, utbilda, informera och träna på rutiner. Medarbetarna skall tryggt och säkert kunna informera och tala med olika intressenter om TFKs uppdrag och sin egen roll. Verksamhetsplanens innehåll skall vara känt, och förankrat hos alla medarbetare. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 28(53)

29 1.2 Utbildning Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög och jämn kvalitet Barn- och ungdomsnämnden Alla skolor ska förbättra Utveckla arbetet med matematik i skolan Matematik är ett sina resultat (BUN) prioriterat område i skolornas ALU. Alla enheter skall ha ett matematikmål. Rektorsgruppen kommer gemensamt att ha kompetensutveckling inom matematik. Deltagandet i SKL:s matematiksatsning ger nya infallsvinklar och möjlighet att tänka om. Utveckling av IKT (BUN) Utveckling av arbete med utvärdering av resultat (BUN) Tydligt ledarskap i klassrummet (BUN) Alla elever skall vid utgången av 2013 ha en egen dator eller lärplatta. En pedagogisk användning av dessa ställer krav på ett förändrat synsätt. Ett nytt sätt att mäta skolornas pedagogiska utveckling inom IKT-området införs. Samtliga skolor skall vid utgången av 2013 nått nivå 3 inom samtliga områden. Förskolor och grundskolors resultat följs upp på ett flertal sätt. Det sker bland annat genom kundundersökningar, betygsresultat samt övriga kunskapsmätningar. För att bli Sveriges bästa skolkommun behöver detta arbete utvecklas. Tydliga ledare skapar trygga elever. Sollentunas lärare utövar dagligen ledarskapet i sina klassrum. För att stödja lärarna i deras roll hålls en gemensam fortbildning kring klassrummets ledarskap. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 29(53)

30 Stödja lärarnas didaktiska förmåga (BUN) Sprida aktuell forskning (BUN) Ta fram strategi för att attrahera och behålla lärare (BUN) För att förbättra skolornas resultat finns numera skolutvecklare. Dessa skall ses som en resurs till rektorerna inom områdena matematik, svenska och IKT. 1 uppdraget ligger även kompetensutveckling av personal. Nya coachtjänster har inrättats för att stödja enskilda lärare eller arbetslag. Genom aktivt samarbete med universitet och högskola får vi tidigt ta del av nya rön. Omvärldsbevakningen förstärks genom tydliga uppdrag till skolutvecklarna. För närvarande finns samarbete med Uppsala universitet och Karolinska institutet. För att på sikt säkerställa att vi har kompetens i samtliga ämnen behöver vi vara en attraktiv arbetsgivare. En strategi för att attrahera nya lärare kommer att arbetas fram. Som grund för detta kommer en undersökning göras bland kommunens lärare. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 30(53)

31 Skolan ska präglas av ett Utreda hur elevernas behov tillgodoses på Skolors kompetenser inkluderande arbetssätt bästasätt (BUN) inom neuropsykiatri (ADHD, autism eller annat), en strukturerad skolmiljö och lärares förmågor att tro på och stimulera sina elever medför att elever med neuropsykiatrisk diagnos i större utstäckning kan gå kvar i sin hemskola. Översyn socioekonomisk fördelning och övriga tilläggsersättningar (BUN) Den forskning som finns inom området "särskild undervisningsgrupp" pekar inte på att elever som placerats i en sådan grupp lyckas bättre i skolan. Det är snarare tvärtom att dessa elever som grupp får ett sämre skolresultat. Målet är att alla elever ska kunna gå i sin ordinarie skola. För vissa elever kommer det dock alltid att finnas behov av en särskild undervisningsgrupp. Kontoret kommer mot bakgrund av detta att göra en översyn av de kommungemensamma verksamheterna för att på bästa sätt kunna tillgodose elevernas behov. Med målet att få en mer rättvis fördelning och även minska administrationen både centralt och för skolorna kommer en översyn av den socioekonomiska fördelningen och övriga tilläggsersättningar att göras. Målet är även att skapa mer tid för elevstöd att vara ute som stöd i verksamheten. Förändringen får inte innebära att skolorna arbetar på ett sämre sätt med dessa elever. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 31(53)

32 Skolledare och lärare ska ges möjlighet att fokusera på sitt kärnuppdrag Initiera översyn av skolans inre organisation (BUN) Förenkla centrala rutiner (BUN) För att säkerställa att rektor har tid att verka som pedagogisk ledare är det viktigt att titta på skolans inre organisation och sorterar bort uppgifter som inte är relevanta för rektor. Samtidigt behöver vi säkra att lärarnas administrativa börda minskar. Detta görs genom en översyn tillsammans rektorer, lärare och fackliga organisationer. För att ge skolledare och lärare möjlighet att fokusera på kärnuppdraget kommer en översyn göras av de centrala rutiner som involverar skolledare och lärare för att se vad som går att förenkla. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Studerande i kommunens gymnasieskolor och vuxenutbildning ska ges förutsättningar att förbättra sina resultat Utbildnings- och arbetsmarknadskontoret utvecklar plan-och uppföljningsprocesser som stödjer ett lokalt ansvar för genomförande av ett systematiskt kvalitetsarbete (UAN) Det systematiska kvalitetsarbetet ska stimuleras i hela organisationen. Detta genom att varje ansvarsnivå vidareutvecklar sina planerings- och uppföljningsrutiner i relation till behoven av verksamhetsutveckling inom det egna verksamhetsområdet. Kultur- och fritidsnämnden Nämnden ska utveckla arbetet att stödja ungdomar med läxläsning Nämnden ska stödja skolorna i arbetet att utveckla skolbiblioteken Stöd med läxor (KFN) Stöd för skolbibliotek (KFN) Fritidsgården Röda rummet ska inleda hjälp med läxorna till barn i åldern år. Detta görs i samarbete med Pingstkyrkan med flera. Sollentuna biblioteket stöttar grundskolor genom att erbjuda konsultativt stöd för uppbyggnad av skolbibliotek på skolorna. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 32(53)

33 Nämnden ska genom kulturskolan stödja skolorna gällande dans och drama i undervisningen. Estetiska lärprocesser (KFN) Ett arbete i lärarlagen dans och drama på kulturskolan med att utforma ett evidensbaserat program som kan förstärka grundskolans pedagogik och metodik påbörjas. Syftet är att bidra till förbättrade elevresultat. Trafik- och fastighetsnämnden Alltid följa våra Kundvård med definierad kvalitet (TFN) Vi verkar aktivt för att processer/arbetssätt för kundförvaltning utvecklas att säkerställa likvärdigt och kommuniceras tydligt utförande och bemötande för att möta gentemot kommunens verksamheternas behov utbildningsverksamheter och säkerställa ett effektivt arbete med synergieffekter i förvaltningen. Processer version 1.0 (TFN) Vi skall sträva efter att alla nödvändiga processer och rutiner finns i version 1.0 för alla områden och uppdatering sker kontinuerligt efter behov. Där det är möjligt skall målet vara att använda samma delprocesser för att skapa likvärdiga förutsättningar. Vi skall satsa på att ta tillvara på erfarenheterna från medarbetarna när de följer processerna för att proaktivt förbereda oss för samspel med utbildningsverksamheterna Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande Barn- och ungdomsnämnden Det pedagogiska arbetet i förskola, fritidshem och förskoleklass ska stärkas Utveckla strategi för att öka andelen förskollärare (BUN) Andelen förskollärare i Sollentuna är lägre än rikets snitt. För att säkerställa en förbättring skall vi vara en attraktiv arbetsgivare. En översyn av möjligheter till karriärvägar inleds och vidareutbildning av barnskötare fortsätter. I strategin ingår även förslaget till ekonomiskt incitament för att öka andelen förskollärare. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 33(53)

34 Stärka den pedagogiska utvecklingen (BUN) Genom strukturella förändringar i ALU:n läggs ett större fokus på förskola, förskoleklass och fritidshem. Detta skall leda till att anställda inom ovanstående område upplever sin verksamhet som prioriterad. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Skapa bättre förutsättningar för medborgare att fortsätta studera eller få ett arbete Öka kapaciteten när det gäller insatser för att öka andelen unga, år, i utbildning eller arbete. (UAN) Utveckla de stödjande insatserna som behövs för personer med invandrarbakgrund, utan etablering i arbetsliv eller studieliv, för att de lättare ska övergå till utbildning eiler arbete. (UAN) Utarbeta en handlingsplan för ungdomar som faller inom det kommunala uppföljningsansvaret. (UAN) Utveckla samverkan med de lokala studieförbunden (UAN) Med stöd av den ökade tilldelningen av resurser som verksamheten erhåller under 2013, erbjuda utbildningsinsatser för gruppen unga arbetslösa. Informationsinsatser, i samverkan med arbetsförmedlingen, ska genomföras för att nå ut till gruppen. I samband med uppbyggnaden av möjligheternas kontor, fokuseras arbetet på att utifrån "nytänk" finna stödjande processer med syfte att stärka personer med invandrarbakgrund på arbetsmarknaden långsiktigt. En handlingsplan ska utformas utifrån de behov som finns av att dels förbättra tillgången på information om vilka individer som ska erbjudas stöd i enlighet med uppföljnings- och informationsansvaret och dels vilka stödaktiviteter som ska vidtas på individnivå Utveckla samverkan med de studieförbund som är etablerade i kommunen i syfte att öka kunskapen om det utbud som erbjuds i kommunen. Verksamhetsplan för nämnd 2013 komprimerat uttag 34(53)

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN 1 Brett utbildningsutbud för individuell kompetensutvecklingsbehov Samverkan med näringslivet och andra myndigheter En god arbetsmiljö med behöriga lärare och hög kvalité AVESTA KOMMUN Vuxenutbildningen

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 SKOLPLAN 2018 2023 INNEHÅLL SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 NATIONELLA MÅL OCH STYRDOKUMENT... sid. 5 UTBILDNINGSNÄMNDENS MÅL... sid. 6 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE...

Läs mer

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Åtaganden 2019 Åtagandeförslag 2019 Totalt 21 åtaganden Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Effektiv organisation: 9 åtaganden Koncernövergripande: 7 Socialnämnden:

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Verksamhetsplan för nämnd 2014. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Verksamhetsplan för nämnd 2014. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsplan för nämnd 2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Innehållsförteckning 1 Mått och handlingsplaner till nämndens åtaganden... 3 1.1 Ansvarsfull ekonomisk politik... 3 1.2 Utbildning...

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

] SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande

] SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande 10 ] SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande 2012-10-12 Camilla Hulterström Sidan 1 av 4 Dnr 2012/0380 KS-3 Kommunstyrelsen Budget 2013 - verksamhetsplan för kommunstyrelsen - reviderad Förslag till beslut

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA STRATEGI FÖR EHÄLSA 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Metod 3 1.2 Externa dokument 3 2 Nuläge 4 2.1 Övergripande Utmaningar 4 3.2 Utmaningar kopplade till informationssäkerhet 4 3.3 Utmaningar kopplade till

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Framtidens skolor i Gråbo - inriktning

Framtidens skolor i Gråbo - inriktning ! 1 Infrasupport Personalenheten Mia Gottfridson Granath Personalutvecklare 0302-52 12 57 Framtidens skolor i Gråbo - inriktning Bakgrund Sveriges ledande miljökommun Lerums kommun har visionen att år

Läs mer

Kompetensutveckling. inkl regler för fritidsstudier. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2002-08-21.

Kompetensutveckling. inkl regler för fritidsstudier. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2002-08-21. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Bodil Larsson, tfn 13 55 23 Riktlinjer för Kompetensutveckling inkl regler för fritidsstudier Antagna av Kommunstyrelsen 2002-08-21. Syfte Vi ska

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Strategi Strategi för att säkerställa för att säkerställa behovet behovet av av projektledare och specialister Sida 1 (6)

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun

Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer och modell för Kompetensförsörjning i Linköpings kommun Riktlinjer för kompetensförsörjning är fastställda av kommunstyrelsens personalutskott 2004-09-07 44 Dnr. KS2004.0895 Senaste uppdatering:

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi 2022

Kompetensförsörjningsstrategi 2022 Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 116/2019 2019-06-04 Dokumentägare: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig: Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Alla elever i Eslövs kommun ska ha behörighet till ett högskoleförberedandeeller yrkesprogram i gymnasiet och ha god självkänsla och ett gott

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Organisation för att förverkliga handlingsplanen Lust att lära möjlighet att lyckas

Organisation för att förverkliga handlingsplanen Lust att lära möjlighet att lyckas Organisation för att förverkliga handlingsplanen Lust att lära möjlighet att lyckas Styrgrupper tillsätts men den ordinarie linjestyrningen gäller frågan är i särskilt fokus på nedanstående mötesgrupperingar.

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 2018-11-08 BSN 2018-326 Sid 1 av 7 Handläggare Titel: E-post: Ulla Wredle Kvalitetsutvecklare ulla.wredle@norrtalje.se Till Barn-och skolnämnden Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 Fördelning av statsbidraget

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden. Barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden. Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden Barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1 Målstyrning... 3 1.1 Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet... 3 1.2 Alla kommunens

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Utmaningarna för förskolan

Utmaningarna för förskolan Utmaningarna för förskolan Implementeringen av läroplanen Uppföljningen av verksamhetens resultat Kompetensförsörjningen Kapaciteten och utbyggnaden Kompetensförsörjningen Organiseringen av verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Kommunala utförares skolstrategi Alla i Mål Förskola Fritidshem - Grundskola Särskola - Gymnasium

Kommunala utförares skolstrategi Alla i Mål Förskola Fritidshem - Grundskola Särskola - Gymnasium Skolstrategi Skolkontoret 2013-01-25 Kent Norström Revidering 2015-10-31 08-59097445 Dnr SVV/2013:18 kent.norstrom@upplandsvasby.se Kommunala utförares skolstrategi Alla i Mål Förskola Fritidshem - Grundskola

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer