Gruppsykologi TDD36 Säkra mobila system Examinationsuppgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gruppsykologi TDD36 Säkra mobila system Examinationsuppgift"

Transkript

1 Examinationsuppgift Bifogat finns en fallbeskrivning som utgör utgångspunkten för examinationsuppgiften. Materialet du ska utgå från är ett utdrag från delar av ett möte som utspelar sig i en projektgrupp på ett IT-företag. 1. Din uppgift är att analysera gruppen som beskrivs i fallet utifrån grupp- och ledarskapsperspektiv. Det gör du genom att använda dig av och redogöra för de teorier och forskningsfynd som du finner relevanta för att beskriva och förstå gruppen och deras situation. De teorier och forskningsfynd som du lyfter fram ska du också använda dig av för att analysera fallet. Uppgiften består alltså av såväl teoretisk redogörelse som en tillämpning på fallet där grupp- och ledarskapsperspektiv ska ingå. Utgå från kurslitteraturen och föreläsningsanteckningar. Du kan givetvis även använda ytterligare litteratur om du så önskar. Med utgångspunkt i de analyser som du gjort bör du föreslå åtgärder som skulle kunna vidtas för att åstadkomma förutsättningar för förändringar i projektgruppen. Dessa förslag till åtgärder ska bygga på och motiveras utifrån litteraturen/föreläsningsanteckningar. Om det skulle vara så att du anser att det saknas information i fallet är det möjligt att göra ytterligare antaganden om eller beskrivningar av gruppens situation om det skulle hjälpa dig. Se ändå till att de eventuella ytterligare antaganden du gör redovisas i den text du lämnar in. Din redogörelse av uppgiften ska kunna rymmas på 2 sidor, enkelt radavstånd. Ditt namn och personnummer ska också finnas med och samtliga inlämnade sidor ska vara numrerade och på varje sida ska även ditt namn stå. Döp filen enligt följande: IT2009_dittnamn.pdf (för pdf-fil) eller IT2009_dittnamn.doc (för MS Word-fil) Inga andra filformat accepteras. Ditt svar på examinationsuppgiften ska skickas in till adressen tomju46.liu@analys.urkund.se och tomas.jungert@liu.se senast kl den 16/ (en dag extra mot tidigare information). När du har skickat in din text får du efter ett litet tag ett automatiskt svar från Urkund som bekräftelse på att det du skickade in har kommit fram (beroende på belastning kan detta ta en stund). Har du frågor om Urkund finns mer information på adressen Bedömningskriterier För att få 3:a på uppgiften krävs följande grundkrav: - analys av minst tre utvalda begrepp samt en ledarskapsteori (ex. på begrepp: normer, mål, kommunikation ) - relevanta val av teorier/perspektiv för varje utvalt begrepp - ett kritiskt förhållningssätt - förmåga att tillämpa teori i analysen av fallet (det går bra att referera till föreläsningsanteckningar) - tydlighet i struktur och språk

2 För att få 4:a på uppgiften krävs utöver de grundkraven: - analys av fler än tre utvalda begrepp - referenser till kursböcker, dvs ange referenser i texten samt skriv en komplett referenslista avslutningsvis i arbetet. - föreslå väl underbyggda åtgärder som skulle kunna vidtas för att åstadkomma förutsättningar för förändringar i projektgruppen För att få 5:a på uppgiften krävs utöver de ovanstående kraven: - ett väl reflekterande resonemang - referenser till flera böcker/teorier i texten samt en referenslista med alla litteraturkällor - Finess och kreativitet Lycka till!

3 Fallbeskrivning IT-företaget där denna projektgrupp arbetar består av ett antal olika projektgrupper. Ledningen för företaget vill förbättra och utveckla företaget och samordna de olika gruppernas arbeten. Förändringsprocessen består främst av att skapa en ny styrgrupp som ska vara ledningen behjälplig bl.a. genom att delge information om varje projektgrupp och få överblick över vad som sker i varje projektgrupp. Antalet personer i styrgruppen kommer av effektivitetsskäl att vara ganska liten. Intentionen är att styrgruppen ska vara sammansatt av personer som ser till ett helhetsperspektiv för företaget och inte till egna särintressen. Därför har företaget beslutat att styrgruppen ska tas fram genom en demokratisk process där en representant från varje avdelning får delta i valberedningen. Valberedningens uppgift är sedan att ge ett förslag på vilka personer som ska ingå i styrgruppen. I projektgruppen arbetar följande personer: Amanda 45 år, civilekonom Bea 63 år ekonomiassistent Cecilia 39 år löneadministratör, Daniel 24 år civilekonom, Elias 53 år gymnasieekonom, Frida 28 år, civilekonom, Greta 59 år, sekreterare, Inga 58 år gymnasieekonom, Jörgen 42 år, löneadministratör Kajsa 52 år, civilekonom Vi får ta del av ett utdrag ur ett möte som äger rum på avdelningen. Jaha, vi kanske ska börja mötet nu. Vi är ju nästan full styrka, bara Jörgen fattas och jag tvivlar på att han kommer att dyka upp här idag. Ni kanske har hört att vi ska välja någon som representant från vår avdelning till valberedningen. Är det någon som har ett förslag? (tystnad) Cecilia: Näe, men det är väl bättre om du utser någon? Du känner ju alla och vet vem som har tid och så Jag tänkte att vi kunde diskutera frågan gemensamt och komma fram till ett beslut som alla kan ställa sig bakom om vem vi vill ska representera oss. Finns det någon som känner för att ta på sig det uppdraget? Det kanske är någon frivillig borde vi inte först veta vilka som vill och kan?

4 Jörgen: Jag tycker inte att jag har tid med det, men mitt förslag är Kajsa, vill inte du göra det? Kajsa: Nej, jag tror inte att jag är rätt person, men jag tycker att någon som har varit länge i den här organisationen ska göra det, som Elias till exempel Jag skulle annars kunna tänka mig att ta på mig uppdraget. Det skulle ju kunna ge mig lite möjlighet att få mer inblick i hela organisationen än vad jag har idag. Men det är nog mer lämpligt att jag åtar mig det. Du är ju så ung och ny här. Jag är säker på att de andra avdelningarna kommer att utse representanter som har lång erfarenhet av organisationen och som är väl ansedda. Jag tror att du kommer att få svårigheter att hävda dig i det sammanhanget. Så för din egen skull är det nog bättre om vi tar någon mer erfaren person. Ja, och så är det förstås bättre för vår avdelning om vi representeras av någon som verkligen kan den här organisationen och som har lite anseende och inflytande även utanför den här avdelningen. Men vadå? Du Elias tänker ju mest på dig själv och jag tvivlar faktiskt på att du kommer att föra vår avdelnings talan. Du vill ju bara fäktas med dom andra tupparna. Jag tycker att vi ska låta Daniel ta på sig uppdraget. Det är nog dags för lite nytänkande här och det är väl bra om även vi yngre ges möjlighet att skaffa oss en position i organisationen. Jaha, då har vi alltså två förslag Daniel och Elias. Finns det något mer förslag eller kan vi rösta om vem vi ska utse? Inte kan vi rösta redan. Först måste vi diskutera igenom vad uppdraget innebär och vad vi förväntar oss av den som ska representera oss. Det här är ju ett viktigt uppdrag. Det får inte bli som förra gången när vi skulle utse en representant till en annan valberedning. Då var det ju Karl och han var ju bara intresserad av att skaffa sig ett eget anseende och mer eller mindre sålde ut oss och våra synpunkter bara för att göra egen vinning. Den som ska representera oss måste ju känna tydlighet i uppdraget och stöd från oss andra. Jag ser till hela avdelningens bästa och då tycker jag att jag är den mest lämpliga personen att representera oss. Jag har lång erfarenhet, jag vet hur det brukar vara och jag vet vad som är bäst för vår framtid!!! Det kanske är just därför som inte du ska vara representant. Du tänker ju bara på hur det var förr och tycks vilja att det ska vara så idag också. Vi behöver någon som kan komma med lite nytänkande och ge möjligheter för att skapa nya förutsättningar för framtiden. Inte någon bakåtsträvande tänkare. (Elias sitter och hånler åt det Frida säger) Kajsa: Inga: Elias känner ju oss och vet hur vi brukar vilja ha det. Jag röstar för Elias. Jag tycker också det låter bäst.

5 Jag tar tillbaka mitt erbjudande. Jag känner inte att jag kan representera gruppen. Jaha, då har vi alltså bara ett förslag kvar Elias. Då föreslår jag att vi utser Elias till representant i valberedningen. För det till minnesanteckningarna Greta. Vi kan ju hoppas att det finns några kloka människor i valberedningen som vågar lyfta fram några yngre förmågor till att vara med i styrgruppen. Men vadå valberedningen ska väl vara samma som styrgruppen. Det är ju vi som ska bli styrgrupp. (lite senare) Kajsa: Elis: Ja då går vi över till nästa fråga. Det har trillat in på min mail att vi ska göra en översyn över vilka arbetsrum samt att vi göra en översikt om vi kan anställa en ny ekonom till avdelningen. Vi är lite trångbodda redan som det är, men med en ny ekonom kommer vi verkligen att behöva göra något åt det. Ledningsgruppen vill att vi ser över om inte några kan dela rum och om inte någon kan ta ett mindre rum som blivit ledigt. Bea och Frida har tittat på detta och har ett förslag. Ja, vi har inget förslag än, jag vet inte riktigt hur jag ska göra det och Frida och har inte haft tid än, men om vi hjälps åt kanske vi kan göra det. Men vadå, vad är det vi ska göra? Att se till att vissa delar rum och andra flyttar är väl inte vår uppgift? Det borde väl rimligtvis vara någon på personalavdelningen som ska ta hand om det? Jag har dessutom fullt upp med budgetuppföljningen av den gamla B-enheten som går med så stort underskott. Det tar all min tid de närmaste veckorna och jag måste till och med jobba övertid nästan varje dag redan som det är.. Men nu är det så att det ska göras. Det handlar också om en kostnadskalkylering av den nyanställde mm. Jag skickade ut ett mejl till er att ni skulle titta på detta och nu har jag utsett er, så då får ni två ta den uppgiften. Budgetuppföljningen är det nog mer lämpligt att Kajsa tar över som är mer erfaren av att lösa ekonomiska dilemman på våra problemenheter. Jag tycker nog att det är dags att jag får fler relevanta arbetsuppgifter, som till exempel budgetuppföljningen på B-enheten, men knappast att titta över rumsfrågor. Men jag har stor erfarenhet av enhet B och det går nog fortare om jag gör den. Jag tycker inte vi ska ifrågasätta vad Amanda redan har beslutat; hon är ju ändå vår avdelningschef, eller hur? Ja, det stämmer Mummel från delar av gruppen. (en stund senare)

6 Då övergår vi till frågan om informationsspridning på avdelningen. Vi har ju under en längre tid nog alla tyckt att det varit svårt att få ut information till varandra om vad som pågår i olika arbetsprojekt, information om när möte ska hållas och vad som diskuterats i olika sammanhang. Vi kan ju inte alla vara med på allt men jag skulle dock gärna vilja se en bättre uppslutning på de avdelningsmöten vi ändå har. Men vi arbetar ju i många olika konstellationer inom avdelningen och det vore bra om vi tillsammans kunde hitta ett sätt att sprida informationen mellan oss. Jag lämnar frågan öppen för synpunkter och reflektioner. (Elias skruvar på sig, gäspar tydligt och frågar Bea lite vid sidan om ifall det inte är dags för fika nu.) Jag skulle gärna se att vi använder oss mer av möjligheten att bygga ut våra hemsidor. I dag sätts information upp lite här och var, på anslagstavlan, vid kaffeautomaten och en del kommer via e-posten. Vi skulle kanske kunna sätta samman en arbetsgrupp som tar fram ett förslag hur vi ska jobba med informationshantering och informationsspridning. Ja jag tycker det ser så skräpigt ut med alla papper som hänger lite överallt. Det vore bättre om vi satte upp en stor anslagstavla i korridoren där all information sattes upp. Men det är väl ändå lite gammaldags att sätta upp allt på en anslagstavla. Den lär ju snart bli överfull med papper som ingen tittar på i alla fall. Jag håller med Frida om att vi ska använda oss av de möjligheter IT-tekniken ger oss. Men det är ju så krångligt att behöva gå in på datorn och skriva ut all information. Det blir ju slöseri med papper också. Tänk så mycket som kommer att skrivas ut av var och en. Det är ju bättre att man sätter upp informationen på tavlan så kan man läsa där när man ändå går förbi. Men det är inte meningen att allt ska skrivas ut, det är bara den information som man måste ha i pappersform som skrivs ut, den andra kan man väl för gud skull spara som pdf-dokument på datorn. Det där är allt för krångligt, hur ska man veta vad man ska spara och vad man ska skriva ut? Alla kommer säkert att hålla på och skriva ut en massa om man inte sätter upp det på en anslagstavla som alla får titta på. Jag går förresten och hämtar fikat till oss nu. Äntligen, jag har varit kaffesugen länge nu. Jag håller med Frida, det går att läsa direkt på skärmen och bara skriva ut det som man absolut tycker att man vill ha i pappersform och jag tror inte att det blir så mycket. Inte skriver väl alla ut alla mejl som skickas, man läser det och skriver bara ut speciella mejl.

7 Daniel verkar ju entusiastisk över det här. Du kan väl ta på dig att ställa samman all information och sprida till oss andra. Nu när du slapp ingå i valberedningen har väl du utrymme för det här istället. Flera: Cecilia: Jag tycker inte vi ska lägga allt arbete med informationsspridning på en person. Jag har ett förslag. Vi tillsätter en arbetsgrupp som arbetar fram ett förslag hur vi ska arbeta med informationsfrågor. Ja det var ett bra förslag så gör vi. Mitt förslag är att Daniel och Cecilia. Daniel är intresserad av frågan och så kan Cecilia som inte ha något extrauppdrag var behjälplig. Cecilia, du är ju rätt ung och pratar ibland om hur du tar hand om din e-post. Jag vet inte, kanske. Jag tycker av vi beslutar att Daniel och Cecilia tar det uppdraget. (senare) Cecilia: Cecilia: Då har vi väl bara punkten övriga frågor kvar. Hur var det med dig Elias var det inte något som du ville ta upp? Ursäkta men nu börjar vi faktiskt dra över tiden. Jag måste snart gå för att hinna till dagis innan de stänger. Ja, och jag måste faktiskt gå med, jag har en hel massa arbeten som ligger och väntar på mig, dessutom har jag jobbat över så mycket den senaste veckan och idag måste jag få sluta i tid. Vadå, vi har ju viktiga frågor kvar så får ni väl faktiskt ta och stanna. Jag tycker det är viktigt att vi håller oss inom dom tidsramar vi har bestämt. Det var sagt att mötet skulle hålla på till och nu är klockan Vi måste väl kunna klara av det vi ska inom de tider vi satt upp. Vi vet också alla att Cecilia måste gå senast kl 16 för att hinna hämta sina barn på dagis. Jag håller med! Ja, nu går jag, hej då! (går) Ja men nu har vi faktiskt en viktig fråga att ta upp som jag anmält. Det gäller våra tjänsterum, en frågan som du Frida inte ville ta för att din budgetgrej var så viktigt, så nu har jag ett förslag på hur vi kan göra så slipper du och Bea arbeta med den frågan. Mitt rum är alldeles för litet för mig. Jag har så många besök hos mig så jag behöver mer utrymme. Det känns inte bra att ta emot viktiga kontaktpersoner i mitt lilla kyffe. Jag behöver ett större rum. Så här är mitt

8 förslag som även berör Cecilia som har gått.: Det andra kopieringsrummet som är i ändan av korridoren kan göras om till ett nytt arbetsrum och Men hallå. Det här är ju en fråga som vi inte kan ta upp och diskutera nu. Som jag sa tidigare tycker jag det är något som personalavdelningen ska jobba med. Visserligen har Amanda bett mig och Bea att se över det, men jag tänkte att vi skulle först fråga personalavdelningen vad de ser för möjligheter till större förändringar. Det behövs mycket tid till att diskutera och fundera kring. Det är inte förrän om två månader som den nye ekonomen börjar här. Dessutom tycker jag nog att ditt rum räcker åt dig. Hela avdelningen är trångbodd och vi behöver se det här i ett vidare perspektiv och att det inte bara gäller dig. Ja, men nu har Elias ett förslag som han vill framföra. Låt oss få höra på det eftersom ingen annan har uttryck en önskan att arbeta med den här frågan. Jo, jag tänkte som så att det kopieringsrum som finns längst bort i korridoren kan byggas om till ett nytt rum åt den nyanställde. Det behöver inte ta mer än ett par månader. Vi kan också köpa in en ny skrivare istället för den gamla kopiatorn som tar så mycket plats och så kan den stå i korridoren. Cecilia som sitter i rummet bredvid mig kan ju dela rum med Greta. Dom två jobbar ju ändå bara med administrativa uppgifter och dessutom är det ju ingen av dom som jobbar heltid. De två skulle gott kunna dela rum. De kanske inte behöver jobba precis samma tid alltid om de tycker att de vill ha mer space. Då kan man slå ut väggen och jag får ett större rum. Då behövs det inte några mer så kallade övergripande planer för att lösa mitt akuta problem. Sedan kan man Det här är ju helt sanslöst. Tänker du skuffa ihop Cecilia och Greta bara för att få mer utrymme själv? Om vi ska diskutera lokalfrågor måste vi göra det i ett vidare perspektiv och mer ingående. Först skulle vi ha ett par personer som presenterar ett objektivt förslag och sedan behövs ett möte för att komma fram till hur det ska utformas så att det passar alla och så måste vi ha mer information från ledningen, inte bara som en övrig fråga. Jag måste faktiskt gå nu. (går) Jag måste också gå nu. (går) Jag använder väldigt ofta den kopiatorn som står i rummet bredvid mitt. Den andra kopiatorn är så komplicerad och funkar ofta inte, så jag vill ha kvar den, då borde vi göra om det andra kopieringsrummet till arbetsrum. Du kan väl lära dig hur den nya kopiatorn fungerar. Eftersom så många bara går verkar det inte vara så viktigt för dom, så jag förstår inte varför vi inte kan göra som jag föreslagit. Ja, vi får väl se. Jag tror inte att vi kommer så mycket längre idag. Vi får väl fundera kring ditt förslag och ta upp det igen på nästa möte. Alla börjar resa sig för att gå. Greta, Inga och Bea stannar kvar och plockar undan och pratar med varandra.

Gruppsykologi TDD36 Säkra mobila system Examinationsuppgift

Gruppsykologi TDD36 Säkra mobila system Examinationsuppgift Examinationsuppgift Bifogat finns en fallbeskrivning som utgör utgångspunkten för examinationsuppgiften. Materialet du ska utgå från är ett utdrag från delar av ett möte som utspelar sig på ett ITföretag.

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 2: Fred & Frida show Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 2 Fred & Frida show s. Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 av Lena Gramstrup Olofgörs Roller: gud: Andreas Rothlin Svensson gudinna gift med Shiva: Cecilia Frode barn till Parvati: Leonard Thinsz Janson KARTTIKEYA - bror till Ganesha:

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag 5 tips för en mer harmonisk arbetsdag Innehållsförteckning Förord...4 Steg 1...6 Börja varje vecka med en tydlig plan...6 Steg 2...8 Skriv upp allt du ska göra på ett ställe...8 Steg 3...10 Lär dig att

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Har du svårt att sova?

Har du svårt att sova? Till äldre ungdomar, 15-18 år, och deras vårdnadshavare: Har du svårt att sova? Är du mellan 15-18 år? Har du haft svårt att sova åtminstone tre av veckans dagar de senaste tre månaderna? Stämmer något

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare

Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Lär känna ditt ledarjag hjälp till självhjälp för ledare Vad är unikt för mig? Det är du själv som är grunden för ditt ledarskap och för att fungera bra som ledare måste du veta mer om ur du själv fungerar

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal

Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall & guide inför Ditt företags utvecklingssamtal Mall och guide inför utvecklingssamtal Utvecklingssamtalet är det ett av dina bästa verktyg som chef och ledare att förbättra både verksamhetens och medarbetarens

Läs mer

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT.

LÄS MER! ALLT OM VARUMÄRKEN SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. 200881_varuma?rken.qxd:TRADEMARKS-1.qxd 08-10-20 13.21 Sida 2 SER DU ALLA VARUMÄRKEN? VÄRLDEN ÄR FULL AV DOM! JA, VERKLIGEN! FÖRRESTEN, VI MÅSTE BESTÄMMA OSS FÖR HUR VÅRT VARUMÄRKE SKA SE UT. PONTUS, VI

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning.

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning. TÖI ROLLSPEL F 007 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista sjukpenning inskriven komplettering diskbråck sjukanmälan distriktsläkarmottagning utbetalningskort registerkort nyinflyttad datan personnummer

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.

Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar. NYHETSBREV FRÅN GÖRAN ADLÉN tankar om TRENDER juli 2010 Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar. När du gör saker, se till att göra det så lustfyllt som det bara går!

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Ansökningsformulär. Skicka din ansökan via e-post till col.rekrytering@rfsl.se. Skicka in din ansökan senast 7 januari 2015.

Ansökningsformulär. Skicka din ansökan via e-post till col.rekrytering@rfsl.se. Skicka in din ansökan senast 7 januari 2015. Ansökningsformulär Uppdrag som utbildare och samordnare inom Colour of Love För att få den information vi behöver från dig som ansöker och för att kunna rekrytera på ett så rättvist sätt som möjligt vill

Läs mer

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan!

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! I en tidigare post Bredbandsbolaget Suger berättade jag lite om Bredbandsbolagets usla support och lovade er en redovisning av de mailkonversationer

Läs mer

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Kommando Holger Meins. Det här är fru Stoecker. Vi har två läkare här. Min man är inte helt frisk. Kan ni inte byta ut honom

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Hur lyckas vi hitta våra mammor som är i behov av extra stöd? Hur får vi förtroende från våra kvinnor med funktionsnedsättning som väntar barn? Hur lägger man

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till?

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Max Strandberg 1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Nej det kan man aldrig göra. Man får antingen sluta att ge läxor som eleverna behöver

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen

Introduktionsmöte/registrering vid institutionen 1 (6) 2015-06-01 INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER HÖSTTERMINEN 2015 Hej! Nu börjar det närma sig. Hösterminen vid vår institution börjar måndagen den 31 augusti. Som du kanske redan vet så ordnar

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

på fredag Dessutom slipper ni tjatet om att hålla ordning och trivseln förbättras.

på fredag Dessutom slipper ni tjatet om att hålla ordning och trivseln förbättras. Ordning och reda på fredag nej, alltid Ordning och reda (OR) handlar om att skapa bättre ordning på arbetsplatsen, utan att tjata. Ordning och reda handlar också om att minska risken för olycksfall och

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer