Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa"

Transkript

1 Kompetenslyftet ehälsa för våra Januari - mars 2013 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Förbered inför dagens seminarium: Ha med flaggan, som ska stå på bordet. Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första bilden. Starta upp Habnet och lägg nere i listen (reserv om senare länk ej funkar!) Se till att papper och penna finns i rummet. Närvarorapportering från dialogseminariet via insidan i särskilt program. Mycket viktigt att registrera deltagarna: Du själv eller någon i gruppen sammanfattar seminariets slutsatser och vad som behöver föras vidare för diskussion/beslut/allmän information på APT och till verksamhetens ledning. Använd den fördefinierade mallen Mall för kom-ihåg från dialogseminarium, som ligger på Insidan under ehälsa/kompetenslyftet/för utvecklingsledare/projektadmin. Säg inget om detta förrän förslagen kommer upp, så att det inte är någon som sitter och tror att han/hon är sekreterare. Informera om mötesdisciplin (hålla tider, mobilsamtal, ev. gå tidigare m m). Se till att ta pauser i tillräcklig omfattning! PowerPoint-presentationen Bild 1 Välkomstbild på snödroppe Kan ligga öppen när alla deltagare kommer in i rummet. Bild 2 Välkommen till dialogseminarium Ev. en kort presentation av dig själv och deltagarna. Syftet med dagens dialogseminarium = process INTE resultat! Diskutera frågor, ej kurs där jag lär er! Vi som utvecklingsledare tar också med oss en del av det ni pratar om till den lokala ledningsgruppen inom verksamhetsområdet. Bild 3 Dagens agenda Upplys om att både fika och bensträckare kommer att ingå under dagen.

2 2 (9) Bild 4 ehälsa - Vad är det egentligen? Vad är ehälsa för dig? Vad får du för associationer? Förslag bikupor, samtala två och två. Max. 5 minuter. Redovisning av bikuporna. Bild 5 ehälsa Definitionen av ehälsa. Bild 6 ehälsa - Vad är det egentligen? Vad ser du för hinder och möjligheter? Vad kan ehälsa tillföra vården, dig, patienten? Förslag bikupor, samtala två och två. Max. 5 minuter. Redovisning av bikuporna. Bild 7 Kompetenslyftet ehälsa Definition av Kompetenslyftet. Bild 8 Några ehälsotjänster idag Länk till vårdguiden genom att klicka på bilden, om man vill visa. Vårdguiden i mobilen: anpassad till att vårdguiden passar mobilens format. Nytt sedan 12 december Frågetjänster, exempelvis finns det i Vårdguiden en frågetjänst som samarbetar med Forum Funktionshinder (Handikappupplysningen). Förnya recept, hälsotester och tidbokning. Bild 9 Nya förhållanden och behov Krav från patienter och politiker: ett krav från våra politiker är att patientdatalagen styr oss. HSNf (Hälso och sjukvårdsnämndens förvaltning) kräver att alla enheter ska vara anslutna till ett konto på Mina vårdkontakter och att alla ehälsotjänster för invånarna ska gå via detta. Detta är ju också ett krav som ställs. Ytterligare krav är att vi ska arbeta i sammanhållen journal och har en standardiserad terminologi. Idag dessutom krav att rapportera till NDR (nationella diabetesregistret) kvalitetsregister från våra beställare. CPUP är exempel på nationellt register som rör Habiliteringen. I Uppsala provar man just nu att patienterna får se sina journaler. Bild 10 Tillgängligt för alla? Förslag till bikupa, diskutera två och två. Stödfrågor: Personer med funktionsnedsättningar, annat modersmål än svenska, informationsöverflöd? Har vi fördomar om vilka som är eller inte är ute på nätet?

3 3 (9) Tidsåtgång: max 10 minuter Bild 11 e-användandet i Sverige Bild 12 Kompetensgap Genom dialogseminarier vill vi lyfta fram vad som finns och i dialog gemensamt utvecklas. Känner ni igen er i bilden? Reflektera kring något av följande uttryck: Kompetens kostar, men inkompetens kostar ännu mer! Vi skall springa smartare, inte fortare! Klicka på bilden för att visa Helpdesk-filmen. Visa bilden i helskärm genom att trycka på de 4 utåtgående pilarna längst ner i högra hörnet under bilden. När filmen är klar stäng genom att klicka på Esc och stäng Internet. Bild 13 FIKA Fika minuter. Stanna gärna i rummet! Bild 14 Hur kommunicerar vi med varandra? Poängtera att detta handlar om hur vi mejlar till varandra, inte vårt mejlande till patienter/brukare. Förslag till bikupa två och två. Använder vi e-posten, till vad? Hur ofta ska man kolla e-posten? Hur/vad mejlar vi varandra? Protokoll fast det finns på Gemdok? Förväntas vi alltid svara? Vilka ska vi svara? Bild 15 Vad är SLSO? Bikupediskussion/förslag från hela gruppen någon minut. Låt några röster bli hörda. Klicka på länk på bilden vilket tar dig till Insidan/Om SLSO SLSO= Stockholms Läns Sjukvårds Område. Servar hela Stockholms län. Klicka på SLSOs verksamhet. All vård utom den sjukhusanknutna. Beskriv skissen och starta i skissens högerkant: Det finns en styrelse som ska förverkliga politikernas ambitioner. Nästa spalt: leds av vår sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling tillsammans med samordnande chefer (övre blå rutan) och stödfunktioner (nedre blå rutan). Den övre blå rutan är SLSOs ledningsgrupp och här sitter Carina Hjelm med. Verksamhetsstödet (nedre blå rutan) sitter på F44. Nästa spalt: En mängd olika typer av verksamheter, Vårdcentraler, Psykiatri, BVC o s v, sammanlagt medarbetare, vilket är nästan lika stort som hela KS. Alla dessa har som uppdrag att ge Rätt vård när och där du behöver den.

4 4 (9) Klicka på Habilitering och Tolkverksamhet i vänsterspalten. Här kan man se vad andra som jobbar inom SLSO kan läsa om oss. Nu har vi varit inne på Insidan som är SLSOs intranät. Klicka på länken Habilitering och Hälsas intranät Startsidan på Habnet Habnet är vårt eget intranät där vi ska kunna hitta den information vi behöver för att hålla oss uppdaterade och för att kunna sköta vårt jobb. Fram till 2005 var vi en egen förvaltning och hade vårt eget material. Nu är vi en del av SLSO och delar mycket med andra verksamheter. På Habnet finns Habiliteringens riktlinjer och rutiner, manualer för hur man utför olika saker, blanketter, länkar, möjlighet att beställa artiklar, information om vad som gäller som anställd etc. Jag ska nu visa er ett urval av vad man kan hitta på Habnet. Vi börjar med fliken Organisation. Klicka på Om Habilitering & Hälsa. Här hittar man vår Vision, värdegrund, verksamhetsplan. Här finns också en Organisationsskiss (klicka på länken) som visar alla våra enheter inom Habiliteringen men också vilket verksamhetsområde en enhet tillhör. Stäng ner organisationsskissen. Lite längre ned hittar man Funktionsbrevlådor med info om hur sådana fungerar. Här till höger finns länken Förteckning över Habilitering & Hälsas adresser och funktionsbrevlådor. Här hittar man adresser till alla habiliteringscenter och till deras funktionsbrevlådor. Lättare att maila funktionsbrevlådan än att själv söka rätt på bästa person att kontakta. Funktionsbrevlådans mailadress är också en bra adress att lämna ut till patienter. Stäng ner adressförteckningen. Klicka på SAMO i vänsterspalten. SAMO innebär att arbetsgivaren har träffat ett samverkansavtal med de fackliga organisationerna för arbetsmiljö, medbestämmande och jämställdhet. Parterna möts ca en gång i månaden. Den lokala samverkansgruppen inom Habilitering & Hälsa behandlar frågor som rör vår verksamhet och arbetsmiljö. Här ser man när nästa möte ska vara, hittar protokoll från möten, ser vilka representanter som sitter här. Hit kan mer övergripande frågor från lokalt APT eller från yrkesträffar föras. Klicka på fliken Habiliteringsarbetet Här hittar ni gemensam information för alla yrkesgrupper om vårt arbete. Exempelvis hittar ni här information om Barn som anhöriga, Kartläggning och habiliteringsplanering, Arbetsgrupper, Vårddokumentation och journal, Lagar och föreskrifter. Klicka på Kartläggning & habiliteringsplanering. Visa på hur mycket som ligger här. Klicka på ICF och nämn att här kan ni läsa vidare med hjälp av länkar till Socialstyrelsens hemsida.

5 5 (9) Klicka på Vårddokumentation & journal. Här ligger de senaste manualerna till exempelvis TakeCare. För övrigt är detta ett område som vi kommer titta mer på vid Tema 2. Klicka på Lagar & föreskrifter. Här ligger länkar till de lagar och föreskrifter som reglerar vårt arbete. Om man klickar på en lag är det ofta två steg; en kort sammanfattning/förklaring på vårt intranät och sedan en länk till själva lagen. Visa ett exempel om det finns tid, t ex Socialtjänstlagen. Har vi behov av att se lagar och föreskrifter i vårt arbete? Klicka på fliken Yrkesinfo Under denna rubrik hittar man länkar till sidor som utgår från varje yrkesgrupp. Klicka på Chefer och visa var Chefsbreven ligger. Här kan man se chefsbreven, både det senaste och tidigare. Här kan man se vad som bestäms i ledningsgruppen. Bild 16 Yrkesinfo Vad ligger bakom din yrkesspecifika flik, känner du till det? Vem lägger in informationen från yrkesträffarna? Svar: det gör vi och det är viktigt att vi då skriver vilka (barn eller vuxen), protokollet kommer ifrån. Klicka på ett yrke för att ta ett exempel. Bl.a. kan man hitta protokoll och annan information från yrkesträffarna. Klicka på fliken Utveckling & omvärld Här ligger information om personalutbildning, konferenser och föreläsningar av andra; habiliteringsprogram; Lean; biblioteksfunktioner, hur man söker kunskap på nätet. Under denna rubrik finns således många vägar in till olika kunskapsbaser. Klicka på Personalutbildning. Klicka på Kurskalendarium i Habnet/Kurskatalog i PingPong. Nu visas en sida som informerar om skillnaden mellan kalendariet och PingPong. Kalendariet ligger öppet och listar alla interna utbildningar och föreläsningar. Berätta att PingPong är ett externt kursadministrationssystem, som man måste logga in i med ett speciellt användarnamn. Det är i PingPong som anmälan till utbildningen görs. Hur får ni information om utbildningar inom Habiliteringen? Klicka på Länk till Kalendarium.

6 6 (9) Ge som exempel: du har hört av en kollega om en intressant kurs, som handlar om fotbäddar. Du vill gärna gå den du också, hur gör du då? Skriv in texten fotbäddar i sökrutan och klicka på Sök. Klicka på kurstexten, och du får ytterligare information om vilka kursen vänder sig till och kursens syfte. Sedan kan man klicka vidare för att anmäla sig i PingPong. Nu har vänstra menydelen försvunnit. Visa att det är lättast att gå tillbaka genom att återigen klicka på fliken Utveckling & omvärld. Klicka på Länkar. Bläddra ner genom listan och kommentera samtidigt att det finns länkar till Regering, Myndigheter, Landsting, Kommuner, Organisationer och stiftelser, Forskning, Media och Nyhetsbrevet Inblick. Klicka på Media. Är detta tidningar/tidskrifter som ni känner till? Klicka på Hjärnkraft. Bruten länk. Vad gör man när länkar inte leder rätt? Klicka på Hem, d v s lilla huset, och visa veckans redaktör, som är svaret på frågan. Klicka på fliken Stöd & Service Förut hette denna länk Administration. Här finns olika rutiner rörande administration inom olika områden. Bild 17 Vad gör du när datorn krånglar? Vad gör du när datorn krånglar? Vad gör vi när tekniken inte fungerar? (Om det behövs, ge exempel: ropar man på en kollega, letar man på intranätet, tittar man i en pärm, ringer man helpdesk?). Öppna upp Habnet igen. Klicka på IT. Klicka på länken Helpdesk. Förklara att man först kontaktar lokala IT-samordnaren, även kallad LITS. Vem är det på din arbetsplats? Om LITSen inte kan hjälpa dig är det i andra hand helpdesk som ska kontaktas. Klicka på fliken Medarbetare. Här hittar man t.ex. information om personalförändringar, förmåner och annat bra. Läs kort upp länkarna i menyn.

7 7 (9) Nu har vi gått igenom alla flikar. Det är mycket information och många sidor som ligger på vårt Habnet. Om man nu har glömt bort var man hittar något specifikt, finns det någon enklare väg? Visa och klicka på Webbkarta. Bläddra långsamt ner och visa hur strukturen ser ut och berätta att man kan klicka direkt härifrån. Finns det något annat sätt att snabbt hitta rätt? Man kan också använda Sök-funktionen. Sök-funktionen letar över hela Habnet. Visa genom att skriva in ordet Förmåner och klicka på Sök. Visa vilka träffar man då får. Klicka på Hem ( lilla huset ) för att komma tillbaka till Habnet. Bild 18 Bensträckare Tillbaka till Habnet. Ett annat sätt att hitta saker snabbt är att titta på Hitta direkt. Visa rutan Hitta direkt, som ligger på första sidan. Bild 19 ebibliotek Vilka biblioteksfunktioner använder ni er av/känner till? Tillbaka till Habnet. I rutan Hitta direkt klicka på E-bibliotek och berätta följande: E-biblioteket är en Stockholms läns landstingsportal för att samsöka medicinsk information. Det betyder att du kan söka i flera av bibliotekets resurser samtidigt. Klicka på länken Gå till e-biblioteket. Du har nu lämnat habnet och är inne i SLLs e-bibliotek. Klicka på Snabbsök. Visa hur man gör en enkel sökning genom att skriva in ordet acupuncture, klicka på hitta SLL under första sökträffen. Nu öppnas ett nytt fönster. Visa att du kan beställa från biblioteket och få artikeln skickad till dig, om titeln inte finns on-line. (Vi betalar en klumpsumma varje år för denna tjänst). Stäng ner det extra fönstret och klicka på Hem ( lilla huset ). Vi har även ett annat bibliotek, Forum funktionshinder, som ligger på Rosenlund och som är till för vem som helst i samhället. I rutan Hitta direkt, klicka på länken Biblioteket Forum Funktionshinder. Till biblioteket kan du gå och tala med personal men du kan också söka och reservera böcker på nätet. Detta är det största biblioteket i landet med inriktning funktionshinder. Litteraturen är inte på något vis granskad vilket innebär att det inte bara finns evidensbaserad litteratur.

8 8 (9) Länken har lett in dig på bibliotekets webbsida. Klicka på Sök, reservera och låna om, klicka på länken Sökning på Forum Funktionshinders titlar. Nu har vi hamnat hos Sjukhusbibliotekens webbportal. Enheten Forum Funktionshinder är förvald. Skriv in rullstol i sökrutan och klicka på Sök för att visa hur en sökning görs. Berätta att man även kan söka på enheter, för att se var boken finns, genom att klicka på Enheter. Välj alla enheter, behåll sökordet rullstol och klicka på Sök igen. Klicka på titeln för att se var den finns. Gå tillbaka till Forum Funktionshinders biblioteks hemsida genom att klicka på tillbakapilen längst upp till vänster. Nu är vi inne på Habilitering.nu. Detta är vårt ansikte utåt och när man söker om information om habiliteringen på nätet kommer man hit. Habilitering.nu kommer att genomgå en stor förändring inom en snar framtid. Gå tillbaka till Habnet. En annan fiffig sak som man kan hitta i rutan Hitta direkt är Dokument & blanketter. Klicka på länken Dokument & blanketter. De dokument och blanketter som ligger här är de aktuella, som gäller nu. Undvik att skriva ut och kopiera upp flera blanketter då de uppdateras kontinuerligt. Vid behov av blankett skriver du ut den du behöver. T ex jag ska nu fylla i en friskvårdsblankett för att få ut mina friskvårdsutlägg. Skriv in Friskvård i rutan för fritextsökning. Klicka på länken. Klicka på nästa länk. Nu blir vi länkade till Insidan där riktlinjer och blanketter för friskvård finns. Klicka på blanketten för att visa den. (Skriv inte ut en bunt blanketter och ha i bokhyllan! Använder man en gammal blankett så kommer den tillbaka, SLSO uppdaterar sina blanketter två gånger per år.) Stäng ner blanketten. Gå tillbaka till Habnet. Har ni varit inne på Insidan? Vad använder ni Insidan till? Klicka på Insidan. Visa Insidan på följande sätt: Klicka på Vårt arbetssätt och visa hur det ser ut. Här finns generella riktlinjer kring mottagande och utredning. Klicka på Stöd och service. Här är stödverksamhet till SLSOs verksamheter. Klicka på Telefoni, därefter Telefoni hjälp & info A-Ö, scrolla ned lite långsamt så man får en uppfattning vad man kan hitta där. Om någon frågar så betyder MVA mobil växelanknytning och FVA betyder fast växelanknytning. Klicka på För medarbetare. Här finns information rörande din anställning.

9 9 (9) Klicka på Om oss. Det här är en plats för lokal information och där kommer vi till Habnet. Klicka på Om SLSO. Nu visas övergripande information om SLSO och din lokala verksamhet. G i grön ring betyder att det som står är gemensamt för alla verksamheter inom SLSO. Visa sökfunktionen genom att klicka på Sök. Sök på friskvård. Visa träfflistan och berätta att på Insidan finns det mycket information och det kan krävas många steg och lite sållande för att komma rätt. Klicka på andra länken i träfflistan. Klicka på blanketten. Det var den man blev länkad till från Habnet. Stäng ner blanketten. Klicka till Insidans första sida. Visa spalten till höger där det finns Driftinformation. På Habnet är det inte alltid uppdaterat, så om datorn är seg och man har några funderingar kan man gå till Insidan och kolla Driftinformation. Kom ni ihåg tidigare när vi pratade om vad man gör när datorn krånglar? Det här är alltså ytterligare ett ställe att titta på. Bild 20 ehälsa i framtiden? Klicka på Internetsjukhuset. Klicka på Patients like me. Bild 21 Några tips och trix ni vill dela med er av? Bild 22 Vad har vi gått igenom idag? Bild 23 Sammanfattning Har vi behov av specifik utbildning med anledning av dagens tema, beslut, nya rutiner mm? Dokumentera vad gruppen kommer fram till hur förvalta? Återrapportering av att-göra-punkter på APT. Bild 24 Reflektion efter seminariet En runda i gruppen så att alla får säga hur de upplevt dagen, reflektion kring seminarieformen.

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första

Läs mer

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Januari - Mars 2013 Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa Kom ihåg att: Stäng av mobilerna Hissa flaggan Ta närvaro, detta sker via insidan. Utse

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården oktober 2011 Dialogseminarium tema 1: Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen under första

Läs mer

Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet

Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Oktober - november 2013 Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex

Läs mer

Dialogseminarium Dokumentation och uppföljning

Dialogseminarium Dokumentation och uppföljning 1 (6) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare April - juni 2013 Dialogseminarium Dokumentation och uppföljning Kom ihåg att: Stäng av mobilerna Hissa flaggan Ta närvaro, detta sker via insidan. Utse

Läs mer

Grundläggande ehälsa. Märit Säker, utvecklingsledare

Grundläggande ehälsa. Märit Säker, utvecklingsledare 1 Grundläggande ehälsa Märit Säker, utvecklingsledare 2 Grundläggande ehälsa Vad är ehälsa Var hittar man information? - Insidan - Uppdragsguiden - Vårdguiden/ Mina vårdkontakter - WHO information på olika

Läs mer

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa

Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa 1 (10) Kompetenslyftet ehälsa geriatrik/asih Januari 2013 Dialogseminarium Tema 1 - Grundläggande ehälsa Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpointpresentationen

Läs mer

Dialogseminarium tema 2 Dokumentation och uppföljning

Dialogseminarium tema 2 Dokumentation och uppföljning 1 (6) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@arbetare våren 2013 Dialogseminarium tema 2 Dokumentation och uppföljning Glöm inte flaggan! Bild 1. Inledningsbild Kan ligga öppen när alla deltagare kommer in

Läs mer

Dialogseminarium tema 3: Dokumentation och uppföljning

Dialogseminarium tema 3: Dokumentation och uppföljning 1 (10) Kompetenslyftet ehälsa Habiliteringen Hösten 2013 Dialogseminarium tema 3: Dokumentation och uppföljning Förbered inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms

Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms Manual för statligt LOK-stöd via mobilen/sms 1. Logga in på ditt lags arbetsrum/lagsida. Se till att du har fått extra behörighet som redaktör på huvudsidan. Välj fliken LOK i den gråa menylistan längst

Läs mer

Månadstema Levnadsvanor Rehab

Månadstema Levnadsvanor Rehab 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa i primärvården 2011-11-01 Uppdaterad 2011-12-02 Månadstema Levnadsvanor Rehab Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpoint-presentationen

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline I denna manual beskrivs hur ni ledare administrerar det lokala aktivitetsstödet i sin helhet. Vi går igenom hur man lägger in

Läs mer

Från kaos till ordning

Från kaos till ordning Från kaos till ordning - uppbyggnaden av en ny bibliotekswebb för all vårdpersonal i Stockholms läns landsting Charlotte Åberg, Medicinska biblioteket, Danderyd sjukhus Tomas Kindenberg, Biblioteket, Karolinska

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Månadstema 8 Psykisk ohälsa

Månadstema 8 Psykisk ohälsa 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Februari - Mars 2013 Månadstema 8 Psykisk ohälsa Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex frågor, förbättringsförslag,

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Månadstema Dokumentation & uppföljning Diabetes

Månadstema Dokumentation & uppföljning Diabetes 1 (7) Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Mars-April 2012 Månadstema Dokumentation & uppföljning Diabetes Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t.ex. frågor, förbättringsförslag,

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

instruktionsmanual till föräldrar

instruktionsmanual till föräldrar instruktionsmanual till föräldrar Välkommen till Pluttra! Pluttra är ett digitalt verktyg för dokumentation, kommunikation och information för förskolan. Genom en helhetslösning där skolan genom utbildning,

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA

Instruktion Genomförandewebb TRESERVA VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN INSTRUKTION Sid: 1 (16) GENOMFÖRANDEWEBB -16 Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 1 2014-11-25 Chef utföraravdelningen Instruktion Genomförandewebb Godkänd

Läs mer

Adelanet för vårdnadshavare Grundskola

Adelanet för vårdnadshavare Grundskola Adelanet för vårdnadshavare Grundskola Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Adelanet för vårdnadshavare Grundskola 1 Adelanet 3 Logga in

Läs mer

Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka.

Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka. Hej alla ÅF! Nu är det äntligen dags! Vi publicerar vår nya hemsida!! Förutom att den ser oerhört fräsch och god ut så finns där många nya finesser att upptäcka. Börja med att använda din vanliga inloggning

Läs mer

manual interbook SKOLOR

manual interbook SKOLOR manual interbook SKOLOR Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Huvudanvändare och underanvändare 2. Hitta Interbook 2.1 Hjälp-funktion 3. Logga in 3.1 Glömt lösenord 3.2 Byta lösenord 4. Boka lokal 5.1

Läs mer

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 1 Pingpong-guide Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 2 Innehåll Introduktion... 2 Innan kursen startar... 3 Välkommen till kursen... 3 Lathund: Lägg in/byt en bild... 4 Kursinformation...

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll

Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll Kataloger... 3 Nyheter... 3 Sök artikel... 4 Senaste artikel... 5 Order... 5 Orderfråga... 9 Inställning... 10 Hjälp... 10 Hem... 10 Inloggning Adressen till

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Mina tjänster. på www.vxa.se

Mina tjänster. på www.vxa.se Mina tjänster på www.vxa.se Innehållsförteckning Logga in 3 Mina tjänster 4-5 Lösenord 6-7 Registrera och upp datera e-postadress 8 Avisering via sms och e-post 9 Fullmakter för Instrumentpanelen 10-11

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem

Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem ett system baserat på Softadmin från Multisoft Komma åt och logga in i aktivitetssystemets admindel Tanken är att du skall kunna komma åt systemet på samma

Läs mer

Bokningsinstruktioner BCF Amazona

Bokningsinstruktioner BCF Amazona 1. Registrera Dig som användare När Du öppnar Amazonas startsida ser Du vårt utbud av aktiviteter i vänster kolumn. För att kunna boka en aktivitet behöver Du först registrera Dig som användare. Detta

Läs mer

Lathund - system för tillbud och arbetsskador

Lathund - system för tillbud och arbetsskador Lathund - system för tillbud och arbetsskador 2 (11) 3 (11) Innehållsförteckning Logga in i systemet... 4 Handlägga ett ärende... 5 Spara ett ärende... 6 Avsluta ett ärende... 6 Skapa en rapport... 7 Skapa

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Lathund att skapa och tilldela en LPP

Lathund att skapa och tilldela en LPP Lathund att skapa och tilldela en LPP Här presenteras ett sätt att steg-för-steg ta fram en lokal pedagogisk planering för ett arbetsmoment eller en terminsplanering i ett ämne eller ett ämnesövergripande

Läs mer

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.

Manual webb-förening. Giltig från 2015-02-01. Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla. Manual webb-förening Giltig från 2015-02-01 Kontakt: Emilia Lindberg, turist- och fritidskonsulent 0456-82 22 51 emilia.lindberg@bromolla.se Innehåll 1. Inledning 2. Föreningsregister på webben 3. Logga

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Logga in Bli medlem 5 Söka Sök Filter Boxar Samsök 6 Strömma media 7 Kommentarer 7 Dela/Skapa klipp 8 Boka media och förlänga

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården. Dialogseminarium Levnadsvanor för Rehab Välkommen!

Kompetenslyftet ehälsa i primärvården. Dialogseminarium Levnadsvanor för Rehab Välkommen! 1 Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Dialogseminarium Levnadsvanor för Rehab Välkommen! 2 Levnadsvanor Levnadsvanor vad är det egentligen? Nya förhållanden och behov - Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa

Kompetenslyftet ehälsa Kompetenslyftet ehälsa Januari 2011 december 2013 Slutrapport Ann-Marie Bönström, Projektledare Bakgrund Användning av IT-stöd inom hälso- och sjukvården har under de senaste åren ökat mycket snabbt och

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux

Att söka kurser Via Webbansökan. Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Att söka kurser Via Webbansökan Samt att bifoga betyg och läsa meddelanden från Komvux Så här gör du för att söka kurser! Gå in på Eskilstunas hemsida: http://www.eskilstuna.se/ Klicka på Utbildning och

Läs mer

Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa, utökad målgrupp Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare

Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa, utökad målgrupp Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare 2014-02-14 Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa, utökad målgrupp Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare 2014-02-14 Inledning Hälso- och sjukvården har under ett antal år använt elektroniska journalsystem

Läs mer

Kom igång med Hänvisningsstöd SLL

Kom igång med Hänvisningsstöd SLL LATHUND Kom igång med Hänvisningsstöd SLL Fakta för dig som jobbar i vården April 2018 Alla vårdgivare ska hänvisa patienter till lämplig vårdform enligt Hänvisningsstöd SLL. Kom igång med Hänvisningsstöd

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

1177 Vårdguidens e-tjänster

1177 Vårdguidens e-tjänster 1177 Vårdguidens e-tjänster Manual för administratörer www.vgregion.se/minavardkontakter Innehåll Administratör samt övriga behörigheter... 2 Logga in... 2 Egna inställningar... 3 Avisering till vårdgivare...

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Bakgrund Hälso- och sjukvården har under ett antal år använt elektroniska journalsystem men den senaste tidens utveckling

Läs mer

Välkommen till Infomentor

Välkommen till Infomentor Välkommen till Infomentor Infomentor är en satsning från skolans sida för att stärka och underlätta kontakten mellan hem och skola. Gå in och testa de olika funktionerna och återkom till monika.rudborg@strangnasmontessoriskola.se

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab

Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare April - Maj 2013 Månadstema 9 Kognitiv svikt, demens, Rehab Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex frågor, förbättringsförslag,

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se. 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt).

1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se. 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt). 1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt). 4. När ni loggat in så hamnar ni på startsidan för webbshopen.

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Månadstema 6 Dokumentation & uppföljning KOL

Månadstema 6 Dokumentation & uppföljning KOL 1 (7) Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Sept-okt 2012 Månadstema 6 Dokumentation & uppföljning KOL Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex frågor, förbättringsförslag,

Läs mer

Välkommen att boka kursmoment på Skillebyholms deltidsutbildning

Välkommen att boka kursmoment på Skillebyholms deltidsutbildning Välkommen att boka kursmoment på Skillebyholms deltidsutbildning Gå först till sidan: http://www.skillebyholm.com/utbildning-kurser/deltid/deltid-ansok-online-tillkursmoment/ Kontrollera sedan om du är

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Manual för projektansvariga på arvsfonden.se 20140611, ver2. Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc

Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc Manual för Sportadmin, ett system för närvarohantering, fakturering etc Till dig som är ledare i Friluftsfrämjandet Lund. Framför dig har du en manual som sats samman för att göra det enkelt att komma

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Att söka kurser Via webbansökan

Att söka kurser Via webbansökan Att söka kurser Via webbansökan Samt att bifoga betyg, läsa meddelanden och antagningsbesked från Komvux och hur du gör för att bekräfta (tacka ja) till en kurs. Så här gör du för att söka kurser! Gå in

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Månadstema Levnadsvanor HLM

Månadstema Levnadsvanor HLM 1 (7) Kompetenslyftet ehälsa i primärvården November december 2011 Version 2011-12-01 /AH Månadstema Levnadsvanor HLM Inför dagens seminarium: Fyll i namnet på dig som utvecklingsledare på powerpointpresentationen

Läs mer

Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com

Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com Välkommen till live broadcasting med Bambuser via nätet. skaffa eget konto (gratis) genom att gå till: http://bambuser.com 1 2 3 Manual gjord av Liv Zetterling 2010 Har du gjort 1-3 så har du också gjort

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer