Komma igång med Learnify - snabbmanual

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komma igång med Learnify - snabbmanual"

Transkript

1 Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida finns många, mer detaljerade manualer att ladda ner. Har du frågor som du inte hittar svar på eller idéer om hur vi skulle kunna göra manualerna bättre? Kontakta oss på!

2 Leta bland materialet i Hitta Här sparas allt du gör i Lärresurser och det är endast du som kommer åt det som ligger här. De resurser du favoriserar genom att klicka på stjärnikonen vid respektive resurs, sparas här. I öppna resurser finns tusentals lärresurser som du får använda fritt. Dela ut direkt eller använd tillsamman med ditt eget material. Beroende på vad du/din skola/kommun har för avtal kan det finnas fler vyer att hitta material i. Till exempel från olika förlag, andra kommersiella leverantörer. Öppna resurser Fritext-sökning. Välj ämne.

3 Fritext-sökning. Sök material via kursplanerna för ditt valda ämne. Sortera resurserna. Klicka på informationsknappen för att få se kursplanmålen. För att förhandsgranska en resurs, klicka på resursens bild.

4 Rapportera fel/oegentligheter med resursen. Gilla resursen. Gör resursen till en favorit. Skriv ut resursen. För att dela ut en resurs från biblioteket direkt till dina elever: markera den resurs du vill använda och klicka på Dela. Välj sedan Kopiera länk. Nu kopieras länken till resursen och du kan klistra in den var som helst. Till exempel i ett mail eller på en blogg. För att kombinera material ur biblioteket med ditt eget material: Skapa en ny sida eller dra över en sida ur Mina resurser till Skapa (drag och släpp, precis som du gör med verktygen). Klicka sedan på Hitta och leta reda på den resurs du vill lägga till ditt eget material. Markera resursens översta sida, dra den hela vägen upp till Skapa och släpp den där.

5 Skapa eget material Logga in och välj Lärresurser i din genvägsmeny. Välj Skapa ny sida, genom att klicka på Fyll i dialogfönstret som öppnas enligt bilden. Döp din sida. Välj en mall att utgå från när du skapar din sida. Avsluta med att klicka på Skapa sida. Du kan alltid gå tillbaka och redigera titel senare. Bekräfta dina val genom att klicka på Spara sida och systemet skapar din sida.

6 Verktygen några exempel Alla verktyg i Learnify, med undantag för klippbordet, fungerar på liknande sätt. Ställ muspekaren på det verktyg du vill använda, håll ner vänster musknapp och dra ut verktyget på redigeringsytan och släpp det där. Ladda upp filer från din dator. Ljud, bilder och film visas direkt. Andra filer visas som länkar. Ljudinspelning läs in texter eller spela in när eleverna sjunger. Länka in bilder från webben hämta bildens adress och bilden visas på din sida. Hotspot lägg ut klickbara ytor på dina sidor. Sidinställningar. Byt namn och märk upp resursen mot kursplanerna. Skriv text och flytta runt den som du vill. Spela in film med t.ex. instruktioner. Bädda in film från t.ex. Youtube eller hela webbsidor. Här finns t.ex. memory, mattespel och facit kort. Ångra Kopiera objekt till klippbordet så du kan lägga in dem på andra sidor. Allt som läggs ut på redigeringsytan kan du flytta på med musen (drag-och-släpp), kopiera till klippbordet, ändra storlek och radera. För att redigera ett objekt dubbelklicka på det. Kopiera till klippbordet. Radera. Ändra storlek.

7 Bädda in Dra ut verktyget och släpp det på redigeringsytan. Då öppnas ett dialogfönster där du hittar flera länkar till bra sidor med material att bädda in. Öppna sidan med det du vill bädda in och kopiera webbadressen. Gå tillbaka till Lärresurser och klistra in adressen i dialogfönstret, klicka på förhandsgranska. Ser det bra ut? Klicka på Ok, så bäddas filmen in på din sida och du kan flytta runt, ändra storlek och kopiera den - precis som med vilket objekt som helst.

8 Länka in bilder från webben I dialogen Hämta bilder från Webben finns tips om sajter där man som lärare kan hitta bilder som är fria att använda. Kom ihåg att du måste ha den specifika adressen till den bild du vill länka in. Klicka på Hämta bilder, välj den bild du vill använda och klicka på den så länkas den in direkt till din sida. Nu kan du flytta runt, ändra storlek och kopiera den - precis som med vilket objekt som helst.

9 Kursplatser För att skapa en kursplats utgår du alltid från en resurs du satt ihop i Lärresurser. Markera den resurs du vill använda och klicka på knappen för Dela ut. Välj därefter Skapa Kursplats och du tas till ett fönster där du gör inställningar för din kursplats. Namnet kopieras från ditt material. Det går naturligtvis att ändra. Använd en kort beskrivning på max 500 tecken. Lösenord stänger kursplatsen för alla utomstående. Ange i så fall vilket lösenord du vill ha. Ge dina elever behörighet att skapa grupplatser som hör ihop med din kursplats. T ex för grupparbeten. Skapa en egen adress för kursplatsen så att eleverna kan markera den som en favorit. Avsluta med att klicka på Spara.

10 Administrera din kursplats Redigera tar dig direkt till Lärresurser så du kan redigera kursplatsens material. Pilknappen ger dig fler valmöjligheter. Redigera för att lägga till/ta bort användare. Ladda ner en deltagarförteckning. Bloggen skriver läraren i. Redigera genom att klicka på Gå till bloggen. På Väggen kan du och eleverna kommunicera och diskutera. Det går också att ladda upp filer så att alla på kursplatsen kommer åt dem.

11 Grupplatser Grupplats kan jämföras med grupprum till ett klassrum. Eleverna kan till exempel använda grupplatsen till att göra grupparbeten. Om du som lärare har skapat en kursplats och inte tillåtit deltagarna skapa egna grupplatser, måste du skapa grupplatserna själv. Inställningarna för grupplats ser likadana ut som för kursplatsen (se sid 1). Deltagarna kan alla redigera material och inställningar för grupplatsen. Observera att även om du som lärare inte är gruppmedlem kan du fortfarande se alla inlägg och göra kommentarer på väggen och i bloggen. Obs! Alla deltagarna har författarrättigheter till materialet på en grupplats. Bloggen för grupplatsen skriver alla deltagare i. Redigera genom att klicka på Gå till bloggen. Deltagarna kan själva bjuda in andra till grupplatsen.

12 Bloggar Skapa en ny blogg genom att välja Bloggar i genvägsmenyn och klicka på Skapa ny blogg. Döp din blogg. Skriv en kort beskrivning. Vill du lösenordsskydda din blogg gör du det här. Kom ihåg att klicka på Spara. Välj en egen adress till din blogg (ej obligatoriskt). Klicka här för att skapa ett nytt inlägg. För att redigera din blogg klicka på pilen och välj Redigera.

13 Nytt inlägg Döp ditt inlägg. Ladda upp bilder eller dokument till inlägget. Kom ihåg att klicka på Spara. Privata kommentarer innebär att endast bloggägaren och den som skriver en kommentar ser kommentaren. Om rutan inte kryssas i kan alla som läser bloggen se allas kommentarer. Obs! Detta måste ställas in för varje nytt inlägg! Även den som kommenterar ett blogginlägg kan ladda upp dokument eller bilder till sin kommentar. Observera att bloggarna kan läsas av vem som än har adressen (och eventuellt lösenord) till bloggen. Om personer som inte har konto i Learnify vill kommentera kommer de ombes att fylla i sitt namn, så bloggägaren vet vem det är som lämnat kommentaren.

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg IT-körkort för språklärare Modul 2: Blogg Innehåll Gloslista 2 Logga in på bloggen (punkt 1-3) 3 Skapa och redigera sidor och undersidor (punkt 4 och 5) 4 Infoga dokument (punkt 6 och 7) 7 Skapa inlägg

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Portalen... 2 Exempel på en personlig hemsida... 3 Inloggning till er hemsida... 4 Startsida redigering...

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda OPEN TEXT FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf FirstClass 9.1 Ny inloggningsruta Ange dina kontouppgifter och tryck på ENTER tangenten

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

En liten introduktion till Mediakatalogen

En liten introduktion till Mediakatalogen En liten introduktion till Mediakatalogen Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du

Läs mer

1177 Vårdguidens e-tjänster

1177 Vårdguidens e-tjänster 1177 Vårdguidens e-tjänster Manual för administratörer www.vgregion.se/minavardkontakter Innehåll Administratör samt övriga behörigheter... 2 Logga in... 2 Egna inställningar... 3 Avisering till vårdgivare...

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska

FaktaNet live v2 Manual. Version: 080919 1 Språk: Svenska FaktaNet live v2 Manual Version: 080919 1 Språk: Svenska Inloggning Antingen via byggfakta.se eller faktanetlive.com, i dagsläget fungerar bara byggfakta profiler. Inte First Index m.fl. varianter. Menyn

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Preppmaterial för ARON

Preppmaterial för ARON Preppmaterial för ARON DATORSALAR... 3 INLOGGNING OCH HEMKATALOG... 3 SKRIVARE... 3 FILÖVERFÖRING... 3 E-POST... 6 STUDENTPORTALEN... 7 STUDIER... 7 Studiehandbok... 7 LADOK... 7 Tentaanmälan... 7 MINA

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

FirstClass Handledning för elever & personal

FirstClass Handledning för elever & personal FirstClass Handledning för elever & personal 2 FIRST CLASS HANDLEDNING FÖR ELEVER OCH PERSONAL VID LAHOLMS SKOLOR Innehåll: Ditt eget skrivbord... sid 3 Din presentation... sid 3 Ditt personliga lösenord...

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer