Hur man skapa en Wiki.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur man skapa en Wiki."

Transkript

1 Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när som helst. Idag finns hundra tusentals wikis på Internet. Wikis kan vara antigen öppna eller lösenords skyddade. Wikipedia är ett exempel på en öppen wiki där vem som helst kan gå in och redigera och lägga in nytt material. Lösenordskyddade wikis används av alla från företag till små grupper som håller på att samarbeta om t.ex. ett projekt. Det sägs bl.a. att företagen BMW, Sony, Disney och McDonalds använder wikis som arbetsverktyg. Sedan något år tillbaka användas wikis flitigt på utbildnings områden från universitet till skolor. K-12 satsningen riktad till förskolor och upp till gymnasiet har säkert bidragit till denna positiva utveckling genom att dela ut hundratusentals gratis och annonsfria lösenords skyddade wikis. Ett bra exempel på hur en wiki kan användas i en skolmiljö kan hittas här: Vad kan man använda en wiki till i den svenska skolan? Själv har jag börjat använda wikis för min klass, mina undervisningsgrupper och tillsammans med mina kollegor. Min egna klass har en wiki där eleverna i klassen, deras föräldrar och undervisande lärare är medlemmar. På sidan kan eleverna få tag på allmän information som berör dem, t.ex. länkar till enkäter som ska fyllas i, aktiviteter, matsedel, och deras uppgifter i alla ämnen. Eleverna har också möjligheter att delta i diskussioner. T.ex. vad ska vi göra på elevensval? Föräldrar kan genom wikin lätt få veta vad som händer i klassen och se vad deras barn har i läxa, när det är prov osv. Föräldrar kan boka tid för utvecklingssamtal och få information om t.ex. kursplaner. För lärarna är wiki ett lätt sätt att lägga ut information om lektioner, information om prov, bra länkar, film som berör undervisningen, ljudfiler och andra dokument. Det känns helt enkelt som ett fantastiskt verktyg för skolan. Men tyvärr känner jag att det bl.a. är långt ifrån alla som insett poängen med att använda en wiki i skolan. Att skapa en manual för wikis är därför något jag skulle vilja prova att göra och på så sätt få igång mina kollegor. Det skulle också vara ett stöd för att få igång mina elever, och även föräldrar som vill komma igång. Jag tänker dock inte visa alla funktioner i en wiki utan detta är tänkt som ett stöd för att komma igång. Mer stöd och support kan bl.a. hittas på:

2 En guide till hur man kan komma igång en egen wiki med hjälp av Wikispaces. Denna manual ska visa hur ni skapa en wiki för t.ex. ett klassrum på nätet. Innehåll 1. Hitta Wikispaces 2. Get started! 3. Skapa en användare, registrerar och skapa din wiki. 4. Skapa din första sida 5. Redigera din första sida 6. Spara! 7. Skapa en ny sida 8. Vänster menyn 9. Redigeringsmenyn 10. Lägga upp dokument 11. Uppladdning av fil eller filer 12. Ändra layout 13. Infogar länkar 14. Länka till en fil 15. Lyssnar på ljudfil direkt i wikin 16. Inbäddat film 17. Infogar tabell

3 1. Det första ni behöver göra är att surfa in på 2. Klicka sedan på den röda knappen Get Started. 3. I nästa fönster, fyll i följande uppgifter: Username: Välj något unikt då det finns miljoner användare på Wikispaces! Password: Välj något du kommer ihåg och som är säker. Blanda gärna siffror och bokstäver, gemener och versaler. Välj en e-post adress du använder regelbundet då du kommer att få meddelande dit regelbundet! Make a Wiki: Ja! Du ska skapa en Wiki och därför ska du markera denna knapp. Wiki Name: Välj gärna något som dina elever kommer att komma ihåg samt som är inte för långt då namnet kommer att följas av : wikispaces.com Wiki Permissions: Välj Private. De första 30 dagar är grattis (se nästa punkt) Wiki Type: Välj K-12 Education. Detta innebär att du kommer att få ha din Wiki grattis samt att den kommer att bli skyddad så att den blir helt privat. Klick sedan på Join.

4 4. Nu när du ha skapat din Wiki kan du börja kommer igång att lägg in sidor med innehåll. 5. På denna sida kan du börja med att redigera sidan genom att klicka på edit button. Skriv sedan i önskad text. 6. Klicka på save när du är klar! 7. För att skapa en ny sida klicka du på New Page längst upp i menyraden. Skriv sedan in namnet på sidan i rutan som du önskar. 8. Klicka sedan på create och fyll i önskad text enligt punkt 5. och spara (punkt 6.) Din nya sida är nu skapat och ny syns i menyn till vänster! För att skapa fler sidor upprepar du denna procedur!

5 9. Redigeringsmenyn i din Wiki. Det finns många andra funktioner du kan använda i din Wiki. Här är lite exempel! En del av funktionerna känner ni förhoppningsvis igen från t.ex. Word fetstil kursivstil understruken ändra teckensnitt/ färg skriva med html förhandsgranska spara avbryt formatering av text nummerlista punklista infoga länk ta bort länk infoga bild fil, t.ex bild infoga inbäddat fil, t.ex. film infoga tabell infoga special tecken redigera med Wikitext 10. För att länka till dokument och för att lägga in bilder och andra filer är det bäst att först lägga upp dessa till din Wiki. Först måste du klicka på Manage Wiki i menyn till höger. Sedan klicka du på files.

6 11. För att ladda upp filer klicka du sedan på upload. Hitta sedan mappen som innehåller dessa filer i din dator. Fler filer kan laddas upp samtidigt. (Håll ned ctrl knappen samtidigt som du markera filerna.) Klicka sedan på öppna Filerna laddas upp! 12. För ändra på layouten på sidan kan man gå in på Manage Wiki och sedan Look and Feel. Klicka på detta!

7 För att t.ex. ändra på loggan gå man till Logo. Sedan väljer man filen som du ska ha (Den måste vara i rätt storlek). Efter du ha valt filen klicka du på save. Gå bakåt till första sidan och din logga är ändrat! Under Manage Wiki hitta man även andra möjligheter att t.ex. bakgrundsfärg osv. (Något jag visa inte just nu ) 13. Att infoga länkar på sin wiki kan görs på fler olika sätt beroende på vad man ska länka till samt hur man vill att det ska se ut. Att lägga en länk till DN t.ex. kan görs så här: Går till markera adressen och kopiera den (t.ex. höger klicka). Går tillbaka på den wiki sida du ska lägga in länken på och klicka på Edit this page. Höger klicka och klistra in det. Glöm sedan inta att spara! Resultatet av detta blir då så här.

8 Ett alternativ till detta är följande: På din wiki sida som du vill lägga in länken på klicka du på Edit this page och sedan infoga länk knappen. Först kan du skriva DN i fältet Link Text. Sedan Längst ned i denna fönstret lägga du in önskade adress under External Link. Klick sedan på knappen Add Link. Efter detta bör den sida se ut så här med den nya länken. Lägg märke till skillnaden i utseende mellan länkarna: Det första sättet är bra att använda om du vill att adressen ska synas. Det andra sättet kan vara bra att använda om du har längre adresser som du vill länka till samt om du vill att ett ord ska vara klickbar. T.ex. i detta fall skulle det kunna vara om du gå in på DN kan du läsa mer. Ungefär på samma sätt som man gör med hyperlänkar i Word. 14. Nu ska vi titta på hur vi länka till en fil i vår wiki. Under punkt 11 presenterades hur man ladda upp filer till wikin. Nu ska vi se hur man kan gör länkar till dessa. Vi börja med att leta upp filen vi vill länka till. Dessa hittar vi under Manage Wiki och sedan Files. Klicka vi t.ex. på denna fil få vi fram adressen till den. Kopiera den!

9 När vi har kopierat adressen gör vi som punkt 12. d.v.s. - Edit this page. - Infogar länk. - Namn på filen under Link Text - Klistra in fil adressen på raden External länk. - Save! Resultatet blir enligt följande: Klicka man sedan på denna text kommer vi till filen. 15. När det gäller ljudfiler i Wikispaces får man fram en liten media spelare som gör att man kan lyssna direkt på sidan. Väldigt smart, eller hur! 16. En annan möjlighet med en wiki är att få en film på sin sida. Med detta menar jag en kort instruktionsfilm som kan t.ex. hittas på som exempel väljer jag filmen: Längst ned under denna sida hittar vi det inbäddade text som vi ska kopiera. Här se vi två möjligheter som kan väljas. Vi väljer den mindre filmen understa som markeras och kopieras.

10 Nästa steg är att vi bädda in denna text på vår sida.på verktygsfältet klicka vi på ikonen som se ut som en tvapparat. I nästa fönster klicka vi på video knappen. I nästa fönster ska du klicka på Other längst ned på sidan. Klistra in den text du kopierat enligt punkten längre upp och klicka på save. På din wiki sedan infogas nu en grå ruta med media mitt i. Klicka nu på save nu på denna sida. Resultatet blir sedan så här med en video inbäddad på wikin. Sedan är det bara att klicka på play!

11 17. Avslutningsvis ska vi se hur man infogar en tabell på en wiki sida. Först klicka vi på Edit this page. Markera i texten vart tabellen ska vara. Klicka sedan på tabell knappen. När du fått upp infogar tabell rutan väljer du hur många kolumner och rader tabellen ska innehålla sedan klicka du på Insert Table. När du har fått in din tabell klicka kan du nu lägga in text i den. Klicka sedan på save när du är klar! Den färdiga tabellen skulle kunna se ut så här!

Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24

Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24 Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24 Lathund skolplattform - lärare En lathund för att komma igång med Skolplattformen. Den är ett pågående arbete och förnyas efterhand (se

Läs mer

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst 1 Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst (juni 2013) Skapa ett konto 1. Gå till webbplatsen: http://www.kicommons.wikispaces.net/ och klicka på Join längst upp till höger i webbläsarfönstret.

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Datorn i skolan PIM examination 5

Datorn i skolan PIM examination 5 1 Datorn i skolan PIM examination 5 2010-04-08 Lotta Lind 2 Innehåll Förord...3 Datorn i skolan -för elever...4 Datorn i skolan - för pedagoger...5 Windows - Hur man hanterar en dator...7 Skriva i Word

Läs mer

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser LEARNIFYMANUALEN Lärresurser och Kursplatser Här kan du hitta steg-för-stegmanualer för de flesta funktioner som finns i Learnifys Lärresurser och Kursplatser. Innehållsförteckning Hitta material i biblioteket...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Om Dreamweaver. Vill du skriva ut lathunden finns den som pdf-fil att ladda ned. Skapa en webbplats (lokal) Spara

Om Dreamweaver. Vill du skriva ut lathunden finns den som pdf-fil att ladda ned. Skapa en webbplats (lokal) Spara Lathund till Dreamwearve 3.0 Om Dreamweaver Dreamweaver är ett program/verktyg för att skapa hemsidor, underhålla webbplatser och webbsidor. Med Dreamweaver som webbeditor kan du på ett lätt sätt skapa

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Introduktion till Klient Version 9.0

Introduktion till Klient Version 9.0 Introduktion till Klient Version 9.0 Enkät Intervjuer Utvärdering Skapa en webb-baserad enkät... 3 Att komma igång... 3 Hur undersökningsenkäter är organiserade i TricTrac... 4 Hur man skapar en ny undersökningsenkät...

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

FirstClass Handledning för elever & personal

FirstClass Handledning för elever & personal FirstClass Handledning för elever & personal 2 FIRST CLASS HANDLEDNING FÖR ELEVER OCH PERSONAL VID LAHOLMS SKOLOR Innehåll: Ditt eget skrivbord... sid 3 Din presentation... sid 3 Ditt personliga lösenord...

Läs mer

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget Snabbmanual för Lärresurshanteringsverktyget Beskrivning av olika vyer i Lärresurshanteringsverktyget Skapa I detta fönster skapar man nya sidor och/eller väljer struktur på sin lärresurs. Men man redigerar

Läs mer

Avancerade funktioner för dig som har hosträttigheter

Avancerade funktioner för dig som har hosträttigheter Avancerade funktioner för dig som har hosträttigheter Denna manual vänder sig till dig som har gått kursen Steg 2 i vår Connect version 8 utbildning. Funktionerna som beskrivs i denna manual kan man endast

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Kurs och workshop Youtubfilmer i Fronter Innehåll Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Youtube Hitta andras instruktionsfilm Skapa Konton på Youtube Filmen Va inte perfektionist,

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer