Skapa din egen MediaWiki

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapa din egen MediaWiki"

Transkript

1 Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell eller att använda den wikiserver som Mittuniversitetet erbjuder (http://studentwiki.miun.se). Syftet med denna uppgift är att du skall få en inblick hur man installerar och konfigurerar en mediawiki-server. För att underlätta uppgiften erbjuder vi dig att använda en server som är installerad med programvaran för Mediawiki och din uppgift blir att konfigurera servern på det sätt du vill att den skall fungera. Till din hjälp använder du guiden Skapa en Webbplats med Mediawiki skriven av Mikael Nordin och Daniel Öhlin, som du hittar på adress Det finns även en instruktionsfilm som visar installationen som du kan se på adress Redovisning Du skall redovisa uppgiften genom att skapa en sida i din wiki där du beskriver vilka inställningar du gjort med din Wiki, det är därför viktigt att din Wiki är tillgänglig via Internet. I uppgiften skall du använda Mediawiki som plattform för din Wiki. Betyget på momentet påverkas av hur du konfigurerat servern ett minimum krav är att du skapat minst 3 sidor och anpassat servern för uppladdning av bilder. På sidan där redovisar uppgiften skall du ange vilka källor (sidor) du använt dig som t.ex. Förberedelser Om du väljer att installera en egen server på din egen dator eller webbhotell skall du använda Mediawiki som plattform. Du hittar Mediawiki paketet Om du väljer att installera din server på ett webbhotell eller på Mittuniversitetets server (http://studentwiki.miun.se) behöver ofta en klientprogramvara som har stöd för SFTP (Secure File Transfer Protocol). Om du använder Microsoft Windows finns programvaran WinSCP att hämta ifrån adressen Kör du annat operativsystem som Mac Os X eller Linux finns motsvarande programvaror att ladda ned, du kan själv söka på efter SFTP Mac Os X eller SFTP Linux Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 1(11)

2 I tabellen nedan förslag på programvaror som stödjer SFTP, några av dem är s.k. shareware vilket gör att du ofta endast kan använda dem under en period på 30 dagar. Filezilla är en programvara som finns för alla tre plattformarna. Operativsystem Namn Adress Mac Os X Fetch Mac Os X Cyberduck 3.3 Mac Os X Transmit (shareware) /mac/download Linux / Mac Os X / Windows Filezilla I denna manual kommer programmet WinSCP att beskrivas men principerna är de samma om du väljer annat klientprogram. Får du problem med installationen hör av dig till kursansvarig. Uppgiften Uppgiften går ut på att installera en Wiki (Mediawiki) på lämplig server, enklast för dig blir det att använda den plattform som Mittuniversitetet erbjuder där själva Mediawiki-filerna redan finns installerad samt en databas (MySQL). Tänk på att dokumentera din installation inför redovisningen av uppgiften. I beskrivningen nedan utgår ifrån att du använder Mittuniversitetets server och där din adress till din wiki blir (du byter ut portalid mot din identitet i studentportalen t.ex. mian0911). Se gärna instruktionsfilmen för installationen på adress som visar själva installationsprocessen av din wiki. Du kommer i uppgiften mestadels använda din webbläsare för konfigurationen men kan behöva klientprogrammet. Installation av programmet WinSCP Programvaran WinSCP är en helt gratis klientprogram för att ansluta till en server med protokollet SFTP (vilket är ett krav om du använder det kräver ingen direkt installation utan kan köras i valfri mapp på din dator. Du bör skapa en speciell mapp i din dator för denna uppgift som är lätt att komma åt (t.ex. Mina Dokument). Programmet laddar du ned ifrån adressen spara programmet på lämplig mapp Starta programmet genom att dubbelklicka på ikonen 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 2(11)

3 Ansluta mot servern I Host name anger du studentwiki.miun.se I User name anger du din användare i studentportalen t.ex. mian0939 I Password anger du ditt lösenord som är din användare i studentportalen + 09 t.ex. mian Se till File protocol är SFTP (Secure File Transfer Protocol) Klicka på Login knappen, då kommer det första gången du ansluter emot servern upp en dialogruta om Host key, tryck på Yes 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 3(11)

4 Efter några sekunder visas en dialogruta där den vänstra del är din dator och den högra är Serverns filer. Skapa en mapp i den din dator där du kan spara en lokalkopia av filer för redigering i WinSCP högerklickar du i den vänstra delen och väljer Create Directory, mappen kan t.ex. ha namnet wiki 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 4(11)

5 Konfigurera din Wiki Filerna för din wiki finns installerad på servern i en mapp som heter mywiki som ligger i mappen public_html (klicka på mappen public_html i den högra delen av fönstret). Adressen till din wiki är där du byter ut mian0911 mot din användare i studentportalen. Starta ett webbläsare (t.ex FireFox eller Internet explorer) och skriv in adressen till din wiki t.ex. På sidan visas bilden nedan klicka på set up the wiki På sidan som visas skall du ange värden som du skall fylla i för att anpassa din wiki, det är viktigt att du fyller i fälten korrekt för att din wiki skall installeras på ett korrekt sätt. Wiki name är namnet på din wiki det kan vara ditt användarnamn eller något annat som visas överst i ramen på ditt webbläsarfönster (kan ändras senare i filen LocalSettings.php) 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 5(11)

6 Contact behöver du inte ändra då det inte går att använda någon e-post i denna konfiguration. Language anger det språk du fördrar t.ex. Svenska. Copyright/licens behöver du inte ändra något. Admin username och Password används för att administrera din wiki ifrån webbläsaren välj ett användarnamn som du inte tänker använda senare för att redigera sidor, t.ex. WikiSysop tänk på att spara lösenordet du anger i Password fältet. Under rubriken , notification and väljer du Disabled på alla eftersom det inte finns något stöd för e-post installerad på systemet Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 6(11)

7 I alternativet Database config konfigurerar du databasen (MySQL), eftersom det bara finns en databas användare för tillfället i MySQL får du använda den när du skapar din wiki. Database name anger du din studentportal identitet, i bilden ovan används mian0939 men du anger din användare i studentportalen. DB username anger du micand som användare och i DB password anger du lösenordet micand09 (det finns bara en användare installerad för MySQL vilket gör att alla deltagare får använda samma användare). Datbase table prefix anges vad namnet på tabellerna som måste vara unikt t.ex din användare i studentportalen (i bilden ovan används mian0939 men du anger din identitet i studentportalen). När du fyllt i alla fält trycker du på knappen 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 7(11)

8 Efter ett antal sekunder så kommer förhoppningsvis texten upp med texten Installation successful, om inte måste du gå tillbaka och se vad du fyllt i felaktigt. På sidan finns instruktioner om att du skall flytta filen filen Localsettings.php från mappen config till din huvudmap (parent directory), innan du gör det eller startar din wiki måste en ändring göras i filen LocalSettings.php. Anpassa filen LocalSettings.php Filen LocalSettings.php är den fil som du använder för att anpassa din Wiki, det är därför mycket viktigt att du har en kopia av filen ifall något skulle bli fel. Om du inte har din SFTP (t.ex. WinSCP) igång starta den och logga in studentwiki.miun.se med din användare. Gå till mapp config på servern (den högra del av fönstret) och kopiera filen (i WinSCP klickar du och drar filen till den vänstra del) LocalSettings.php till din dator (till den mapp skapat). Öppna filen LocalSettings.php på din dator och leta reda på raden # ini_set( memory_limit, 20M ); den avgör hur mycket minne som får användas av servern och behöver ändras till 32M 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 8(11)

9 Ta bort # (som markerar att raden är en kommentar) och ändra raden till ini_set( memory_limit, 32M ); Spara filen och Kopiera filen LocalSettings.php från din hårddisk till din huvudmappen på servern (inte till mappen config) Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 9(11)

10 Starta din wiki-server Om du gått igenom stegen ovan är det nu klart för att köra igång din wiki. Adressen till din wiki är (där du byter ut mian0911 emot din identitet i studentportalen). En standard sida visas nu upp och det är nu din uppgift att anpassa din wiki, till din hjälp har du t.ex. guiden och Du kan självklart söka information på Internet hur du kan anpassa din Mediawiki. Du får själv anpassa din wiki som du fördrar och skall skapa en sida där du beskriver vilka inställningar på din wiki vilket är din redovisning av uppgiften. Förutom sidan för redovisning skall du skapa yttligare några sidor med t.ex. bilder, tabeller. Ett krav till är att du ändra logon som ligger längst upp till vänster och för det behöver du en bildhanteringsprogram det finns många program att välja bland t.ex. gratis programmet Gimp beskrivning och nerladdning finns på de har stöd både Windows, Mac Os X och Linux Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 10(11)

11 Lite om PHP PHP är det skriptspråk som används för Mediawiki (finns beskrivet på bl.a. filen LocalSettings.php är skriven i PHP. För att anpassa din Wiki kommer att behöva lägga till olika variabler i filen LocalSettings.php Alla variabler i PHP börjar med ett dollartecken $ och i Mediawiki börjar de ofta med $wg, t.ex. $wgsitename = Minwiki ; varje rad skall avslutas med ett semikolon ; För att tillfälligt ta bort en variabel kan du kommentera bort den genom att sätta # i början på raden, tänk på att inte kommentera bort någon väsentlig variabel för Mediawiki eftersom det kan leda till att din wiki inte fungerar som den skall. Länkar Skapa en Webbplats med Mediawiki skriven av Mikael Nordin och Daniel Öhlin, Gimp ett bra och gratis bildhanteringsprogram det finns online kurser på nätet för hur man jobbar med Gimp. Mediawiki, har sidor som bl.a. beskriver installation och konfiguration, Instruktionsfilm för installation finns på adress Klientprogramvara för att hantera filöverföring med SFTP finns att ladda ned för Microsoft Windows på adress Lycka till med uppgiften 2009 Mittuniversitetet, institutionen för Informationsteknologi och medier, 11(11)

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Användarhandbok. Protector Suite 2009

Användarhandbok. Protector Suite 2009 Användarhandbok Protector Suite 2009 Informationen som ges här anses vara korrekt och pålitlig. Upek tar emellertid inget ansvar för följderna av användandet av denna information, och inte heller för patentintrång

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord 1 (26) Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord Koneo Box 327, Sylveniusgatan 5 751 05 Uppsala Telefon 018-66 01 00 Fax 018-66 01 01 E-post info.uppsala@koneo.se Org nr 556528-0079 2 (26) Innehåll

Läs mer

Skapa en webbplats med Mediawiki

Skapa en webbplats med Mediawiki Mikael Nordin och David Öhlin Skapa en webbplats med Mediawiki En guide om hur man använder publiceringsverktyget Mediawiki Komma igång med Mediawiki.SE:s Internetguide, nr 10 Version 1.0 2009 Mikael Nordin

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18 MANUAL Venturi - Fakturan.0 Upplaga.0 Sidan av 8 CD Soft AB Storgatan 6 6 Växjö Tel: 070-7 http://www.cdsoft.se Support Supporten når du enklast per e-post eller via vår hemsida. E-post: support@cdsoft.se

Läs mer

LotusLive inotes. LotusLive inotes Administrationshandbok

LotusLive inotes. LotusLive inotes Administrationshandbok LotusLive inotes LotusLive inotes Administrationshandbok LotusLive inotes LotusLive inotes Administrationshandbok Anmärkning Innan du använder den här informationen och den tillhörande produkten ska du

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

Unifaun Orderkoppling

Unifaun Orderkoppling Unifaun Orderkoppling Unifaun OnlineConnect Installation och användning 2013-01-31 2 Innehåll 1 Översikt... 3 1.1 Orderfilen... 3 1.2 Systemkrav... 3 1.3 Så här fungerar det... 4 2 Installation i Windows-baserade

Läs mer

EFT Jakt installations och användarinstruktion

EFT Jakt installations och användarinstruktion EFT Jakt installations och användarinstruktion EFT Jakt installations och användarinstruktion... 1 Inledning... 2 Systemkrav... 2 Installation... 3 Att starta programmet första gången... 6 Registrering

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8

Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8 Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8 Dec 14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015 MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR Utgåva 205 Manual 20 INNEHÅLL Allmänt Logga in Nyhet: Logga in från hemsidan Glömt lösenord Lokalavdelningens sida. Ändra uppgifter på lokalavdelning och

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt Datautväxling lokalt Datautläsning lokalt Uppgifter flyttas mellan datorer via t.ex. USB-minne eller e-post Denna funktion används om du vill utväxla data med en annan PC, där det skall arbetas vidare

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

FileMaker Server 14. FileMaker Server - Hjälp

FileMaker Server 14. FileMaker Server - Hjälp FileMaker Server 14 FileMaker Server - Hjälp 2007-2015 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och FileMaker Go är varumärken

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem och

Läs mer

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Uppdaterad 2012-04-18 Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

FileMaker Server 13. FileMaker Server - Hjälp

FileMaker Server 13. FileMaker Server - Hjälp FileMaker Server 13 FileMaker Server - Hjälp 2010 2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som

Läs mer

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding.

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding. Version 3.0.20130219 Codec HTTP Encoding Windows Media Video iphone Desktop API Design Multimedia MP4 Streaming online RTMP Mobile content distribution personal support Flash Social media web-tv Communication

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem.

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds av Ephorus?... 4

Läs mer

FileMaker Server 13. Startbok

FileMaker Server 13. Startbok FileMaker Server 13 Startbok 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är varumärken som tillhör FileMaker,

Läs mer