GWA ARTIKELSERIE. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GWA ARTIKELSERIE. Inledning"

Transkript

1 GWA ARTIKELSERIE Titel: Konkurrensverket attackerar påstådd konkurrensbegränsande säljverksamhet Rättsområde: konkurrensrätt, offentlig rätt Författare: Robert Moldén och Cecilia Hesslén Datum: Inledning Konkurrensverket har under våren 2011 med bara några månaders mellanrum stämt två kommunala bolag och ett kommunalförbund för konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. I denna artikel ges läsaren inledningsvis en kortfattad överblick över de nya reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet (nedan kallad KOS). Med stöd av de nya reglerna i Konkurrenslagen kan Konkurrensverket ingripa mot t.ex. kommunala bolag och statliga myndigheter om de säljer varor eller tjänster på marknaden på ett sätt som riskerar att få negativa effekter för konkurrensen. Efter en grundläggande presentation av de nya KOS-reglerna presenteras Konkurrensverkets tre första stämningsansökningar i KOS-ärenden, som riktar sig mot Räddningstjänsten Dala Mitt, Skelleftebuss AB samt Mälarenergi Stadsnät AB. Syftet med artikeln är att ge läsaren en grundläggande förståelse för dels de affärsmöjligheter den nya lagstiftningen erbjuder företagare, dels vilka risker

2 och begränsningar de nya KOS-reglerna kan innebära för kommunal och statlig affärsverksamhet. Artikelförfattaren Robert Moldén var fram till maj 2011 konkurrenssakkunnig vid Konkurrensverket, där han bl.a. tjänstgjorde som internrådgivare (s.k. projektråd) i det första ärendet om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet som Konkurrensverket tog till domstol i maj Han leder numera Gärde Wesslaus konkurrensrättsgrupp i vilken även artikelförfattaren Cecilia Hesslén ingår. Bakgrund till den nya lagstiftningen om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Det allmänna säljer årligen varor och tjänster i konkurrens med privata aktörer för mångmiljardbelopp och gränsen mellan privat och offentlig sektor har alltmer börjat suddas ut. Den omständigheten att offentliga och privata aktörer i allt större utsträckning konkurrerar på samma marknad har medfört att konkurrensproblem uppstår. Näringslivet upplever ofta dels att den offentliga säljverksamheten är för omfattande och tränger undan privat näringsverksamhet, dels att konkurrensen inte sker på lika villkor. Fråga om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet har varit föremål för diverse utredningar sedan Näringsdepartementet har bl.a. utarbetat promemorian Konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet på marknaden. Promemorian remissbehandlades under 2008 och ledde sedermera fram till proposition 2008/09:231, Konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet på marknaden m.m., vilken antogs av riksdagen den 25 november Bestämmelserna har införts i 3 kap konkurrenslagen (2008:579) och trädde i kraft den 1 januari Syftet med bestämmelserna är att komma till 1 Dnr 304/2010, Räddningstjänsten Dala Mitt. 2(8)

3 rätta med konkurrenssnedvridningar som kan uppstå när offentliga aktörer bedriver säljverksamhet i konkurrens med privata aktörer. Det har tidigare visserligen funnits en annan möjlighet som alltjämt finns för kommuninvånare att genom laglighetsprövning 2 i förvaltningsdomstol ingripa mot kommunala beslut som strider mot den kommunala kompetensen vad gäller utövande av näringsverksamhet. Detta har dock av olika skäl inte fungerat särskilt väl i praktiken. 3 Kort presentation av den nya lagstiftningen om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Bestämmelserna i 3 kap konkurrenslagen stadgar att staten, en kommun eller ett landsting får förbjudas att i en säljverksamhet tillämpa ett visst förfarande om detta antingen snedvrider, eller är ägnat att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden, eller hämmar eller är ägnat att hämma förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens. Med förfarande avses såväl ett faktiskt handlande som en underlåtenhet att vidta en viss åtgärd. Ett förbud kan även meddelas mot en hel verksamhet. Bestämmelserna skall även gälla förfarande eller en verksamhet i en annan juridisk person om staten, en kommun eller landsting direkt eller indirekt har ett dominerande inflytande över den juridiska personen genom ägarskap, finansiell medverkan, gällande regler eller på annat sätt. Förbud får inte meddelas förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt och inte heller om verksamheten är förenlig med lag. Konfliktlösningsregeln är endast tillämplig på säljverksamhet, dvs. när varor och tjänster erbjuds på marknaden av en offentlig aktör. Myndighetsutövning och inköpsverksamhet omfattas inte. Det har emellertid ingen betydelse om 2 Tidigare kallad kommunalbesvär. 3 Artikelförfattaren Robert Moldén redogör för dessa skäl i en kommentar i Konkurrensverkets nyhetsbrev om konkurrensfrågor, 3/ (8)

4 säljverksamheten bedrivs i vinstsyfte eller i något annat syfte. I propositionen framkommer att bestämmelserna skall tillämpas när offentliga verksamheter säljer varor till underpris, behandlar olika företag på olika sätt utan godtagbara skäl och nekar företag tillträde till s.k. strategisk nyttighet. Exemplifieringen är dock inte uttömmande och andra situationer kan uppkomma. Vid bedömningen av beteendets effekter är det viktigt att i det enskilda fallet ta ställning till om beteendet skadar drivkrafterna till konkurrens samt själva mekanismerna på marknadsplatsen. Enligt regeringen bör prövningen ha sin utgångspunkt i beteendets långsiktiga verkningar på förutsättningarna för en effektiv konkurrens på den relevanta marknaden. I motsats till de traditionella förbuden i konkurrenslagen, dvs. förbuden mot konkurrensbegränsande samarbete och dominerande ställning, är förbudet mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet framåtriktande och agerandet gäller sålunda först sedan ett förbud har meddelats. Talan om förbud mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet prövas av Stockholms tingsrätt på talan av Konkurrensverket. Om Konkurrensverket inte finner att det finns ett konkurrensrättsligt problem eller om verket p.g.a. begränsade utredningsresurser i ett visst fall beslutar att inte väcka talan om förbud får talan istället väckas av ett företag som berörs av förfarandet eller verksamheten. Presentation av Konkurrensverkets tre första stämningsansökningar rörande konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Räddningstjänsten Dala Mitt Det första fallet rör kommunalförbundet Räddningstjänsten Dala-Mitt (RDM). Av Konkurrensverkets stämningsansökan kan utläsas bl.a. följande. RDM 4(8)

5 arrenderar brandövningsområdet Bysjön från Borlänge kommun. I samband med att myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upphandlade utbildningen Räddningsinsats, som är en praktisk yrkesutbildning för s.k. deltidsbrandmän, beslutade RDM att det inte var rimligt att låta en konkurrerande part i ett anbudsförfarande, efter att eventuellt ha vunnit kontraktet, låta hyra brandövningsområdet. För att kunna lägga anbud och delta i utbildningen Räddningsinsats krävdes tillgång till ett kvalificerat brandövningsområde. I princip alla kvalificerade övningsområden är i offentlig ägo. En konsekvens av RMDs ställningstagande var att den private aktören Niscayah i upphandlingen inte kunde garantera tillgång till ett brandövningsområde, varför bolagets anbud förkastades. Genom RDMs vägran att ge Niscayah tillträde till övningsområdet blev det svårare för företaget att växa på marknaden. När en privat aktör vägras tillträde till en viktig infrastruktur skadas utvecklingen på marknaden genom att flexibiliteten minskar, antalet utbildningsaktörer sjunker och privata alternativ elimineras, varför förevarande tillträdesvägran enligt Konkurrensverket kommer att få konkurrenshämmande effekter. Konkurrensverket har yrkat att förbudet bör förenas med vite om en miljon kronor. Skelleftebuss AB Kort tid efter stämningsansökan mot RDM stämde Konkurrensverket det kommunala bussbolaget Skelleftebuss. Stämningsansökan avser den del av Skelleftebuss verksamhet som utgör beställningstrafik och som riktar sig till andra än kommunen, dvs. till privata kunder, och som därför enligt Konkurrensverket faller utanför den kommunala kompetensen. Utöver Skellefetebuss finns ett fåtal andra privata aktörer i kommunen varför det konstateras att beställningstrafiken inte behöver bedrivas i kommunal regi. Eftersom Skelleftebuss är ett kommunalägt bolag åtnjuter bolaget de fördelar som en offentlig aktör normalt sett har, dvs. att bedriva verksamhet utan påtagliga risker för verksamhetens existens. Skelleftebuss närvaro på marknaden för 5(8)

6 beställningstrafik har hindrat andra bussbolag från att verka och växa på marknaden. Mot bakgrund härav har Konkurrensverket yrkat att bussbolaget skall förbjudas att bedriva säljverksamhet i form av beställningstrafik där annan är Skellefteå kommun är beställare. Yrkandet har förenats med vite om en miljon kronor. Mälarenergi Stadsnät AB Den senaste av Konkurrensverkets stämningsansökningar rör Mälarenergi Stadsnät AB (MSAB) som tillhandahåller bredbandstjänster. MSAB ägs till hundra procent av Mälarenergi AB, som i sin tur ägs av Västerås kommun. Av stämningsansökan kan utläsas att MSAB har ingått avtal om att vara kommunikationsoperatör även utanför hemkommunen Västerås, närmare bestämt i Eskilstuna och Hallstahammar. Det förhållandet att MSAB är ett kommunägt företag ger företaget andra förutsättningar att agera på marknaden än privata aktörer. När Västerås kommun, genom MSAB, utökar sin kommunikationsoperatörsverksamhet till att även omfatta närliggande kommuner krymper marknaden i motsvarande mån för det privata näringslivet. MSABs verksamhet i dessa kommuner utestänger sålunda privata kommunikationsoperatörer från att etablera sig i stadsnäten vilket enligt Konkurrensverket snedvrider och hämmar, eller är ägnat att snedvrida eller hämma konkurrensen på den svenska marknaden för tillhandahållande av kommunikationsoperatörstjänster till öppna stadsnät. Konkurrensverket har yrkat att förbudet skall förenas med vite om tre miljoner kronor. Analys av risker och möjligheter Konkurrensverket har från flera håll, däribland Stockholms Handelskammare, tidigare fått kritik för att ha saknat handlingskraft vad gäller den nya lagen samt 6(8)

7 för att ha duckat för de svåra frågorna i väntan på mer självklara fall. 4 Denna kritik har bl.a. bemötts av artikelförfattaren Robert Moldén i en intervju i Dagens Industri/Framtidens Kommuner. 5 I själva verket är det inte speciellt anmärkningsvärt att det tog 17 månader från KOS-reglernas införande för Konkurrensverket att ta det första KOS-ärendet till domstol. Även i klassiska kartellärenden är det på grund av ärendens komplexitet ingen ovanlighet att det tar 1,5 år för Konkurrensverket innan ett ärende är så pass väl utrett att en stämningsansökan kan lämnas in. Vad gäller den nya typen av KOS-ärenden är de i vissa avseenden än mer komplicerade, eftersom det utöver en konkurrensrättslig utredning även krävs en kommunalrättslig utredning och i många fall ett balanserande av motstående intressen. Det kan därför förväntas att Konkurrensverket kommer att fortsätta väcka talan i ytterligare KOS-ärenden, t.ex. inom områdena avfallshantering, friskvårdsverksamheter och hotell- och restaurantverksamhet. Oavsett vilken verksamhet som bedrivs är det tillrådigt för offentliga aktörer att vara proaktiva och se över sin verksamhet, särskilt i samband med att verksamheten startas upp eller expanderas. I de fall en offentlig aktör ägnar sig åt extern försäljning är det viktigt att tillse att verksamheten faller inom den kommunala kompetensen och bedrivs på ett sådant sätt att den inte begränsar konkurrensen. När en viss verksamhet ligger i gränslandet för vad som kan anses tillåtet bör övervägas att föra över verksamheten till det privata näringslivet, exempelvis genom upphandling. 4 Se t.ex. Annette Magnussons och Niklas Kåvius debattartikel i Svenska Dagbladet den 22 september 2010 med rubriken Konkurrensverket struntar i ny lag. 5 Intervju med Robert Moldén i Dagens Industri/Framtidens Kommuner den 22 november 2010 om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet 7(8)

8 De nya reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet har visserligen gett Konkurrensverket ett nytt och kraftfullt processuellt instrument. Det bör dock poängteras att de nya KOS-reglerna i Konkurrenslagen inte innebär någon begränsning av den kommunala kompetensen rent materiellt, utan Högsta Förvaltningsdomstolens prejudikat är alltjämt gällande. I detta hänseende är det viktigt att beakta en grundläggande skillnad mellan den materiella bedömningen vid laglighetsprövning jämfört med KOS-ärenden. En kommuninvånare kan genom laglighetsprövning få ett kommunalt beslut upphävt redan på den grunden att ett beslut strider mot reglerna om kommunal kompetens i Kommunallagen. För att Konkurrensverket ska kunna ingripa med stöd av KOS-reglerna krävs det därutöver att brottet mot den kommunala kompetensen på något sätt kan påverka konkurrensen negativt. Om t.ex. en kommun bedriver en näringsverksamhet i strid mot den kommunala kompetensen kan Konkurrensverket inte ingripa mot den om den kommunala verksamheten inte kan tänkas påverka konkurrensen negativt. Detta blir aktuellt t.ex. i fall där kommunen är aktiv på en marknad där den relevanta marknaden är nationell och kommunens marknadsandel därför blir försumbar. 8(8)

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige 1 Lagregler efter 15 års debatt Underprissättningsutredningen på 90-talet Förhandlingar mellan kommunala sidan

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2014-03-06 Dnr 509/2013 1 (5) Uddevalla Omnibus AB S Järnvägsgatan 2 451 50 Uddevalla Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 377/2010 1 (6) Växjö Energi AB Box 497 352 41 VÄXJÖ Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB Konkurrensverkets

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 434/2010 1 (5) Gävle Hamn AB Fredriksskans 805 95 GÄVLE Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Välkommen till fokus på besöksnäringen. TEMA Konkurrensfrågor

Välkommen till fokus på besöksnäringen. TEMA Konkurrensfrågor Välkommen till fokus på besöksnäringen TEMA Konkurrensfrågor Dagens program Stefan Lundin, chefsjurist på Visita Katarina Magnusson, Konkurrensverket Lena Dalman, förbundsjurist och Lena Svensson, ekonomi

Läs mer

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon Konkurrensverket Malmö den 26 januari 2017 Johan Jonzon 1 Agenda: Allmänt om konkurrensverket KOS-reglerna Konkurrensverkets utvärdering av reglerna Prioriteringspolicy och vägen framåt Ytterligare vägledning

Läs mer

Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T 7924-11.

Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T 7924-11. KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2013-02-20 Dnr 392/2011 1 (14) Marknadsdomstolen Box 2217 103 15 Stockholm Överklagande Klagande: Konkurrensverket 103 85 Stockholm Motpart: Räddningstjänsten Dala Mitt, 22200-1099

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het W Swedish Competition Authority Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het Bredbandsbåten 29 september 2009 Maria Wieslander, föredragande Mikael Ingemarsson, konkurrensråd ^/KONKURRENSVERKET W Swedish

Läs mer

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2010-03-24 Vilka är MAQS? Ledande fullservicebyrå i Östersjöregionen 280 personer med kontor i

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Front Advokater. Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken. Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken. Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Stadsnät för Sverige in i framtiden i juridiken och praktiken Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Amir Daneshpip 22 mars 2017 En kort tillbakablick 90-talet den digitala revolutionens

Läs mer

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang 79 Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Af Tobias Indén Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang Tobias Indén

Läs mer

Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen

Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen Lagstiftning och reglering - Ett år med den nya konkurrenslagstiftningen Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2011-03-22 Konfliktlösningsregeln - bakgrund Kommuner, landsting och staten

Läs mer

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051)

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051) KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-05 Dnr 240/2010 1 (5) Transportstyrelsen 701 98 Örebro Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens

Läs mer

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se Offentlig säljverksamhet Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se - vilken rättsutveckling har vi sett? Nulägesrapport 2014-08-29 - Fem mål har avgjorts. - Skelleftebuss i Stockholms tingsrätt (förlust

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Juni 2013 Så här gör Konkurrensverket sina utredningar Den här broschyren riktar sig till företag och andra intressenter som är berörda av en

Läs mer

Konkurrensbegränsande avtal om. avtal om tekniköverföring anpassning till nya EU-regler. I

Konkurrensbegränsande avtal om. avtal om tekniköverföring anpassning till nya EU-regler. I Näringsutskottets betänkande 2013/14:NU22 Konkurrensbegränsande avtal om tekniköverföring anpassning till nya EUregler Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2013/14:221 Konkurrensbegränsande

Läs mer

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-24 Dnr 27/2010 1 (6) Räddningshälsan i Stockholm AB Idrottsvägen 4 134 40 Gustavsberg Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård Konkurrensverkets

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare KKV1000, v1.1, 2010-05-05 SKRIVELSE 2011-10-05 Dnr 546/2011 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet - Luleå

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet - Luleå KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 376/2010 1 (6) Lulebo AB, Lunet AB och Luleå kommun Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 11918 404 39 Göteborg Ifrågasatt konkurrensbegränsning

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten 2018-05-21 Dnr 177/2018 1 (6) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Urvalet av vilka frågor som ska utredas närmare görs utifrån denna prioriteringspolicy där olika omständigheter

Läs mer

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Växjömålet - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Såsom Profu tolkat Stockholms tingsrätts dom från 16:e november 2015 Bakgrund Växjö kommun har vid försäljning av

Läs mer

Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN. den 24 februari 2010

Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN. den 24 februari 2010 Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) FRÅGEMALL FÖR STADSNÄTEN SOM HJÄLP I INVENTERING MED ANLEDNING AV KONFLIKTSLÖSNINGSREGLEN den 24 februari 2010 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 AVSNITT KONFLIKTLÖSNINGSREGELN...

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter

RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter Granskning Externa intäkter Dnr: Rev 53-2010 Genomförd av: PWC AB Behandlad av Revisorskollegiet den 8 juni 2010 www.pwc.com/se RevisionenVästra Götalandsregionen, VGR Granskning av externa intäkter Lotta

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet En sund konkurrens leder till att varor och tjänster utvecklas gynnsamt för konsumenterna. Detta gäller även bredbandsmarknaden. Dan Sjöblom, generaldirektör

Läs mer

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor STATEN konkurrerar på ojämlika villkor Av Fredrik Olsson 1 Den 1 november förra året trädde den nya konkurrenslagen (2008:579) i kraft. Bland annat fick Konkurrensverket då ökade befogenheter genom möjlighet

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Ändringar i konkurrenslagen

Ändringar i konkurrenslagen Näringsutskottets betänkande Ändringar i konkurrenslagen Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i konkurrenslagen och lagen om tillämpning av Europeiska unionens

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2012-12 Datum: 121114 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco Utredning avseende kommunal olaglig verksamhet

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, dom den 9 maj 2014 i mål T 9245-12, bilaga KLAGANDE ATV-MEDIA Aktiebolag, 556455-6917, Kabelvägen

Läs mer

Inventering avseende behov av information om reglering kring konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Inventering avseende behov av information om reglering kring konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Konkurrensverket Vår referens/dnr: Enheten för KOS Birgitta Laurent Andreas Sigeman Er referens/dnr: 103 85 Stockholm Dnr 586/2014 2014-11-06 Inventering avseende behov av information om reglering kring

Läs mer

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens?

Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel. Varför konkurrens? Konkurrensen på läkemedelsmarknaden problem, processer och aktuella exempel Läkemedelsmarknadsdagen 24 september 2013 Karin Roberts, Konkurrenssakkunning Konkurrensavdelning 4 Mångfald och valfrihet Prispress

Läs mer

Vertikala konkurrensbegränsande avtal

Vertikala konkurrensbegränsande avtal Näringsutskottets betänkande 2010/11:NU5 Vertikala konkurrensbegränsande avtal Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2009/10:236) till ändringar i lagen (2008:581) om gruppundantag

Läs mer

och Värmdö Sammanfattning Hemställan

och Värmdö Sammanfattning Hemställan Förbud mot kommunala gym i Stockholm och Värmdö Sammanfattning Sveriges Riksdag beslutade hösten 2009 att ändra konkurrenslagen, i syfte att undanröja konkurrenskonflikter mellan privat och offentlig sektor.

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 5, dom den 30 januari 2013 i mål T 7924-11, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Konkurrensverket 103

Läs mer

OSUND KONKURRENS. Fortfarande ett problem för små företag

OSUND KONKURRENS. Fortfarande ett problem för små företag OSUND KONKURRENS Fortfarande ett problem för små företag Rapport Juli 2013 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Sammanfattning... 2 Bakgrund... 3 Om konkurrenslagens regler om offentlig säljverksamhet

Läs mer

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverket tar gärna emot tips och förfrågningar Det är värdefullt för Konkurrensverket att få information om problem inom både konkurrens-

Läs mer

Förbud mot konkurrerande offentlig säljverksamhet

Förbud mot konkurrerande offentlig säljverksamhet Förbud mot konkurrerande offentlig säljverksamhet Linda Agetoft HT 2016 Examensarbete, 30 hp Juristprogrammet, 270 hp 1 Innehåll Förkortningar... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och frågeställning... 4 1.2

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-02 Dnr 632/2009 1 (5) Sodastream International Ltd. Advokat Johan Karlsson Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2000:88 Utkom från trycket den 14 mars 2000 utfärdad den 2 mars 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Uppföljning av lagtillämpningsärenden enligt 3 kap. 27-32 konkurrenslagen (2008:579), KL

Uppföljning av lagtillämpningsärenden enligt 3 kap. 27-32 konkurrenslagen (2008:579), KL KKV1000, v1.3, 2011-12-15 SKRIVELSE 2013-11-15 Dnr 617/2013 1 (20) Uppföljning av lagtillämpningsärenden enligt 3 kap. 27-32 konkurrenslagen (2008:579), KL Innehållsförteckning 1 1. Uppföljning av lagtillämpningsärenden

Läs mer

Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget?

Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget? Konfliktlösningsregeln ett klargörande av rättsläget? När den s.k. konfliktlösningsregeln för snart fyra år sedan infördes i konkurrenslagen överlämnades ett antal frågor till den framtida rättstilllämpningen

Läs mer

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se SLUTLIG BEDÖMNING Ärendenummer: FO 2007-012 Datum: 2007-06-07 Utredning avseende ett kommunalt bolags ombyggnad av lokaler

Läs mer

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg

Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg 2019-03-12 Dnr 398/2018 1 (6) Misstänkt konkurrensbegränsande samarbete skärande verktyg Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. Ärendet Konkurrensverket har

Läs mer

Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber

Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber KKV1004, v1.6, 2014-12-17 BESLUT 2015-07-13 Dnr 220/2015 1 (8) Bahnhof AB Box 7702 103 95 Stockholm TeliaSonera Skanova Access AB Box 93 123 22 Farsta Påstått konkurrensproblem tillgång till svartfiber

Läs mer

Miljöteknik och offentlig upphandling

Miljöteknik och offentlig upphandling Miljöteknik och offentlig upphandling Dan Ericsson statssekreterare Upplägg Kommentarer till rapporten Den nya konkurrenslagen Regeringsinitiativ på upphandlingsområdet Annan viktiglagstiftningpåväg SYSAV-

Läs mer

Sedan 1 januari 2010 har Stockholms tingsrätt möjlighet att, enligt. Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Sedan 1 januari 2010 har Stockholms tingsrätt möjlighet att, enligt. Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Nya regler om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Sedan den 1 januari 2010 har nya regler införts i konkurrenslagen vilka innebär att offentliga aktörers säljverksamhet eller vissa förfaranden

Läs mer

2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008. Konkurrensverket 103 85 Stockolm

2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008. Konkurrensverket 103 85 Stockolm 2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008 Konkurrensverket 103 85 Stockolm Nuteks förslag till åtgärder för bättre konkurrens i Sverige Verket för Näringslivsutveckling, Nutek, har av Konkurrensverket

Läs mer

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009.

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. 2017-03-06 1 (6) Avdelningen för konkurrenstillsyn Enheten för karteller och förvärv Fakta: Kommunalägda Gothnet och Telia Sonera Sverige samordnade sig i strid med

Läs mer

Konkurrensskadelag. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU6. Sammanfattning

Konkurrensskadelag. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU6. Sammanfattning Näringsutskottets betänkande Konkurrensskadelag Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens proposition om en konkurrensskadelag. Den nya lagen innehåller bl.a. bestämmelser om ersättningsansvar

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 Policy för Konkurrensutsättning Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 1 Policy för konkurrensutsättning i Upplands-Bro kommun Bakgrund I kommunens

Läs mer

Utmanarrätt mm, förstudie

Utmanarrätt mm, förstudie Utmanarrätt mm, förstudie Halmstads kommun Maj 2010 Bo Thörn, certifierad kommunal revisor Sammanfattning De förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommun har gett i uppdrag till Komrev inom PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Kommunen som konkurrent

Kommunen som konkurrent Kommunen som konkurrent Kommunalrättsliga befogenheter och konkurrensrättsliga begränsningar TOBIAS INDÉN IUSTUS FÖRLAG Innehållsförteckning Förord 5 Förkortningar 13 DEL I: INTRODUKTION 15 1 Inledning

Läs mer

DOM 2013-01-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-01-30 Meddelad i Stockholm 1 Meddelad i Stockholm Mål nr PARTER Kärande Konkurrensverket 103 85 Stockholm Genom chefsjuristen Per Karlsson och processrådet Mårten Hyltner biträdda av sakkunnige ekonomen Martin Sutinen och föredraganden

Läs mer

Utredning avseende Gotlands kommuns överlåtelse av fastigheten Burmeister 5

Utredning avseende Gotlands kommuns överlåtelse av fastigheten Burmeister 5 FÖRETAGAROMBUDSMANNEN PROMEMORIA Stiftelsen Den Nya Välfärden Datum 2005-12-01 Danderydsgatan 10 Ärende FO 2005-016 Box 5625 PM nr 2 (slutlig bedömning) 114 86 Stockholm Utredare Mårten Hyltner Utredning

Läs mer

med Lantmäteriets tillhandahållande av geografisk information och fastighetsinformation

med Lantmäteriets tillhandahållande av geografisk information och fastighetsinformation KKV1024, v1.3, 2012-07-20 BESLUT 2012-11-05 Dnr 601/2011 1 (6) Lantmäteriet Att: Ulrica Olsson 801 82 Gävle Lantmäteriets tillhandahållande av geografisk information och fastighetsinformation Konkurrensverkets

Läs mer

GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet

GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet GUIDE # 1 MARS 2010 Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper Innehåll: 1. Inledning 2. Juridiska förutsättningar 3. Finansiering 4. Godkända insamlingssystem 5. Konfliktlösningsregler

Läs mer

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare.

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-19 Dnr 590/2009 1 (6) NAI Svefa AB Box 3316 103 66 Stockholm Anmälan om konkurrensbegränsande säljverksamhet Skogsstyrelsens och Lantmäteriets konsultverksamhet

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift KKVFS 2012:1 Utkom från trycket den 26 september 2012 beslutat

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensproblem avseende angörande av bussar vid flygterminal

Ifrågasatt konkurrensproblem avseende angörande av bussar vid flygterminal KKV1004, v1.3, 2012-07-20 BESLUT 2013-06-13 Dnr 186/2012 1 (6) Klagandebolagen genom Danowsky & Partners Advokatbyrå KB Box 16097 103 22 STOCKHOLM Ifrågasatt konkurrensproblem avseende angörande av bussar

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-07 Dnr 470/2011 1 (5) Patent- och Registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 1998:648 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Tips för att upptäcka en anbudskartell Checklista för upphandlingsansvariga

Tips för att upptäcka en anbudskartell Checklista för upphandlingsansvariga Tips för att upptäcka en anbudskartell Checklista för upphandlingsansvariga Företagen försöker hemlighålla anbudskartellen för att beställaren ska tro att företagen konkurrerar normalt med varandra. Därför

Läs mer

Konkurrensverkets flyttkartell finns inte SvD REPLIK KONKURRENS

Konkurrensverkets flyttkartell finns inte SvD REPLIK KONKURRENS Page 1 of 5 Konkurrensverkets flyttkartell finns inte Konkurrensverket har gjort en felaktig tolkning av två konkurrensklausuler som Alfa Quality Moving AB ingått i samband med två olika bolagsköp, skriver

Läs mer

Beställningstrafiken

Beställningstrafiken www.pwc.se Granskningsredogörelse Beställningstrafiken Skelleftebuss Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling ISSN XXXX-XXXX

Konkurrensverkets författningssamling ISSN XXXX-XXXX Konkurrensverkets författningssamling ISSN XXXX-XXXX [KKV:s logga] Konkurrensverkets allmänna råd om näringsförbud vid överträdelser av konkurrensreglerna KKVFS 2010:x Utkom från trycket den [dag månad

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 KLAGANDE Däckia Aktiebolag, Box 2980, 187 29 Täby Ombud: advokaterna E. E., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm, och E. E., Strandvägen

Läs mer

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-02-18 Dnr 137/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag N2010/1026/TE Sammanfattning Konkurrensverket har allmänt sett

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Påstått konkurrensproblem avgifter för taxiframkallning m.m. på Arlanda flygplats

Påstått konkurrensproblem avgifter för taxiframkallning m.m. på Arlanda flygplats KKV1004, v1.4, 2013-12-18 BESLUT 2014-05-23 Dnr 455/2013 1 (5) Svenska Taxiförbundet m.fl. Att: Den nya välfärden Chefjuristen Pär Cronhult Box 5625 114 86 STOCKHOLM Påstått konkurrensproblem avgifter

Läs mer

Upphandlingsrättsliga föreningen

Upphandlingsrättsliga föreningen Upphandlingsrättsliga föreningen 11 september 2013 i Göteborg Anbudskarteller, ramavtal och konkurrens - En introduktion på 15 minuter FÖREDRAG BASERAT PÅ ARTIKEL I EUROPARÄTTSLIG TIDSKRIFT 4/2012 (www.ert.se):

Läs mer

Utredning av förutsättningarna för att ge invånare och besökare tillgång till kostnadsfri uppkoppling med hjälp av wifi på centrala platser i kommunen

Utredning av förutsättningarna för att ge invånare och besökare tillgång till kostnadsfri uppkoppling med hjälp av wifi på centrala platser i kommunen 2015-03-09 KS-2014/982.109 1 (8) HANDLÄGGARE Hedman, Malin Malin.Hedman@huddinge.se Kommunstyrelsen Utredning av förutsättningarna för att ge invånare och besökare tillgång till kostnadsfri uppkoppling

Läs mer

Seminarium konkurrensrätt. Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015

Seminarium konkurrensrätt. Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015 Seminarium konkurrensrätt Konkurrens- och Marknadsrättsliga föreningen, Göteborg Chefsjurist Per Karlsson Tisdagen den 2 juni 2015 1 Dagens agenda»private enforcement»public enforcement» Mäklarfusionen

Läs mer

Påstått konkurrensproblem på marknaden för larmcentralstjänster

Påstått konkurrensproblem på marknaden för larmcentralstjänster KKV1024, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-06 Dnr 270/2011 1 (10) Kristianstads kommun 291 80 KRISTIANSTAD Påstått konkurrensproblem på marknaden för larmcentralstjänster Konkurrensverkets beslut 1. Räddningstjänsten

Läs mer

Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen?

Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen? Konkurrens den sjätte upphandlingsrättsliga principen? Jur.lic. Robert Moldén EU-advokat och Partner vid Front Advokater Doktorand i konkurrens- och upphandlingsrätt vid Handelshögskolan i Stockholm robert.molden@front.law

Läs mer

Kommunal konkurrens. - kommuner säljer brandskyddsutbildning på den privata marknaden

Kommunal konkurrens. - kommuner säljer brandskyddsutbildning på den privata marknaden Kommunal konkurrens - kommuner säljer brandskyddsutbildning på den privata marknaden Inledning Almega har valt att kartlägga den rådande konkurrenssituationen på utbildningsområdet mellan offentliga och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Bryggaren, Västervik 3 november 2016, klockan 14.00 16.30 Sammanträde nr 7 Beslutande Ingegerd Karlsson, ordf. Bo Andersson AnnKatrin Kreutz Håkan Olovsson Dan Nilsson Erik Torbrand Andreas

Läs mer

Förbud mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet enligt 3 kap. 27 konkurrenslagen (2008:579)

Förbud mot konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet enligt 3 kap. 27 konkurrenslagen (2008:579) 2012-01-23 Dnr 45/2012 1 (21) Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan om stämning Kärande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Svarande Borås kommun, 212000-1561, 501 80 Borås Saken Förbud

Läs mer

Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten

Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2013-02-20 Dnr 63/2013 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten (Ku2013/106/KA) Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV -

DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV - UPPHANDLINGSDAGARNA 2016 - DEN 28 JANUARI 2016 DEN NYA KONKURRENSPRINCIPEN UR ETT SVENSKT PERSPEKTIV - EU-advokat & Partner vid Gärde Wesslau Advokatbyrå Doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm ROBERT

Läs mer

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy

Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy Sidan 1 av 6 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-27, 151, att gälla från och med det kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft. Landskrona kommuns konkurrensutsättningspolicy 1. Definition 2. Mål och

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14 MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14 Stockholm Aktbilaga 51 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, tillika protokollförare, Karin Lindell, Per Eklund, Jonas Häckner, Jerker Holm och Anders Stenlund

Läs mer

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 oktober 2017 Tomas Eneroth Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST FÖRELÄGGANDE 1 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Sofie Berg Cormier Tillsyn konkurrensfrågor 08-678 55 85 sofie.berg-cormier@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 september 2005 05-8713 TeliaSonera

Läs mer