GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GUIDE # 1 MARS Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper. I korthet"

Transkript

1 GUIDE # 1 MARS 2010 Kommunernas roll vid insamling av förpackningar och returpapper Innehåll: 1. Inledning 2. Juridiska förutsättningar 3. Finansiering 4. Godkända insamlingssystem 5. Konfliktlösningsregler vid offentlig säljverksamhet 6. Sammanfattning och slutsatser I korthet All insamling av returpapper sker på producenternas uppdrag. All insamling av förpackningar sker på producenternas uppdrag om: - kommunen har avtal med producenterna - kommunen får ersättning för insamlingen av producenterna För förpackningar får kommunen ordna egna insamlingssystem, dvs. utan producenternas uppdrag. Då insamlingen sker på producenternas uppdrag finns det inte stöd i lagen att ta ut avgifter via avfallstaxan. Däremot kan kommunerna ta ut en serviceavgift eller liknande för den extra tjänsten för att hushållen slipper transporten till återvinningsstationerna. Om kommunens hantering av förpackningar sker utan producenternas uppdrag kan den avgiftsbeläggas och ingå i den kommunala avfallstaxan. Observera att detta inte gäller för returpapper, eftersom all insamling sker på producenternas uppdrag. Håll eventuell serviceavgift från hushållen utanför taxan. Särredovisa ersättning från producenterna och serviceavgift i den kommu nala redovisningen. Det är affärsmässig verksamhet.

2 1. Inledning Flera kommuner har fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Ännu fler kommuner har mer eller mindre framskridna planer på att införa sådana insamlingssystem från småhus. Kommunerna är dock inte ensamma om detta utan även privata aktörer anordnar fastighetsnära insamling i betydande omfattning, särskilt avseende flerbostadshus. Det finns positiva effekter med dessa system, bland annat i form av ökade miljö vinster och förbättrad service för hushållen. Till det negativa hör att fastighetsägare ofta får betala för hanteringen av förpackningar i flera led. De betalar producenternas insamlingssystem (återvinningsstationer) genom förpackningsavgifter på varan som köps i affären. Fastighetsägaren kan dessutom få betala en extra avgift för den insamling som kommunerna, eller andra aktörer, anordnar och som i sista hand avspeglas i boendekostnaden. Detta förhållande strider enligt Avfall Sveriges policyuppfattning mot den grundläggande principen om det s.k. förlängda ekonomiska producentansvaret. Likväl är detta en företeelse som ökar i omfattning. I denna guide fokuseras på frågor om kommunernas roll vid fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. På ett principiellt plan är det ingen skillnad om det kommunen anordnar är fastighetsnära insamling, insamling via egna återvinningsstationer eller på vilket annat sätt som är tänkbart där kommunen befattar sig med förpackningar och returpapper. Det är heller ingen skillnad om kommunens engagemang i detta avseende fysiskt utförs i egen regi-verksamhet eller med anlitande av entreprenörer.

3 2. Juridiska förutsättningar 2.1 Ansvar Det avfall som kan bli aktuellt för fastighetsnära insamling är typiskt sett hushålls avfall och omfattas därmed som huvudregel av kommunens ansvar enligt 15 kap. 8 miljöbalken. Enligt samma paragraf undantas emellertid avfall som omfattas av pro ducentansvar enligt 15 kap. 6 miljöbalken från kommunens ansvar. Enligt 15 kap. 6 miljöbalken får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om skyldighet för producenter att se till att avfall samlas in, transporteras bort, återvinns, återanvänds eller bortskaffas. För att kunna avgöra omfattningen av ansvaret enligt producentansvaret måste man således gå till regeringens förordningar kring detta. När det gäller förpackningar och returpapper återfinns dessa regler i: förordning (2006:1273) om producentansvar för förpackningar förordning (1994:1205) om producentansvar för returpapper 2.2 Insamling av förpackningar Enligt förordningen om producentansvar för förpackningar är det producenterna som ska se till att det finns ett lämpligt insamlingssystem för förpackningar. Enligt 8 är hushåll och andra förbrukare skyldiga att sortera ut förpackningar ur sitt avfall och lämna det i producenternas insamlingssystem. För dessa förpackningar ansvarar producenterna för att det transporteras bort och omhändertas (9 ). Borttransporten av de utsorterade förpackningarna som lämnats i producenternas insamlingssystem får bara göras av producenterna eller den som dessa har anlitat (10 ). I 8 anges emellertid även att hushåll och andra förbrukare kan lämna utsorterade förpackningar till det insamlingssystem som kommunen tillhandahåller. Om kom munen utnyttjar denna möjlighet omfattas inte dessa förpackningar av producenter nas ensamrätt enligt 10. Då gäller 15 kap. 21 miljöbalken att avfallet endast får transporteras av kommunen eller den som kommunen anlitat för detta. 2.3 Insamling av returpapper På samma sätt som med förpackningar skall producenterna tillhandahålla ett lämp ligt insamlingssystem för returpapper enligt 4 förordningen om producentansvar för returpapper. När det däremot gäller hushållens och andra tidningskonsumenters skyldighet att sortera ut returpapper och lämna det till ett insamlingssystem anges i 5 att detta endast kan göras till producenternas insamlingssystem. Någon möjlighet för kommunerna, eller någon annan, att bygga upp ett parallellt insamlingssystem för returpapper är således inte förutsatt i förordningen. På samma sätt som när det gäller förpackningar är det vidare endast producenterna eller den som dessa anlitat som får transportera det utsorterade returpappret (6 och 6 a ).

4 2.4 Slutsatser Separat insamling av förpackningar och tidningar omfattas inte av den kom munala renhållningsskyldigheten. Kommunen har således ingen skyldighet att anordna denna insamling. Producenterna kan själva anordna insamlingen som fastighetsnära insam ling. Transporten får då endast skötas av producenterna eller den som pro ducenterna anlitar. Kommunen eller dess entreprenör kan i och för sig erhålla detta uppdrag. Eftersom ingen annan än producenterna, som huvudregel, får anordna insam lingssystem blir alla system en del av producenternas system med ett undantag: - För förpackningar har kommunen möjlighet att ordna eget system för insamlingen, dvs. utan uppdrag från producenterna. Detta kan bland annat organiseras genom fastighetsnära insamling, återvinningsstation eller liknande. Förpackningsavfallet omfattas i detta specifika fall inte av producenternas ensamrätt, utan är en del av kommunens ansvar, precis som för annat hushållsavfall. Denna möjlighet är troligen en konsekvens av att regel verket ändrades som en följd av de diskussioner som fanns för några år sedan avseende hur s.k. privatimporterade glasförpackningar skulle hanteras i kommunerna. Det var troligen inte tänkt att det skulle användas i syfte att helt ersätta producenternas ansvar för förpackningar som sattes på markna den av svenska producenter eftersom det skulle strida mot huvudregeln. För returpapper finns ingen möjlighet för kommunerna att själva ordna ett parallellt insamlingssystem. Vår bedömning är att kommunerna, på samma sätt som för förpackningar, kan utföra tjänsten på uppdrag av producen terna, genom att anordna ett insamlingssystem som är en del av producen ternas insamlingssystem.

5 3. Finansiering En avgörande fråga beträffande möjligheten för kommunen att ta ut avgift inom ramen för avfallstaxan för exempelvis fastighetsnära insamling är om insamlingen sker på uppdrag av producenterna eller om insamlingen är ett frivilligt åtagande från kommunens sida som sker utan producenternas uppdrag. 3.1 Fastighetsnära insamling på producenternas uppdrag Om producenterna har organiserat insamlingen på så sätt att hushållen erbjuds fastighetsnära insamling och kommunen getts uppdraget att utföra insamlingen finns det ingen grund för kommunen att ta ut avgift från avfallslämnarna inom ramen för avfallstaxan. Avgift enligt 27 kap. 4 miljöbalken får endast tas ut av kommunen för insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall som kommunen, enligt miljöbalken eller föreskrifter som meddelats med stöd av balken, ansvarar för. Eftersom avfallet avskiljts i producenternas system är det de som ansvarar för avfallet. Vår bedömning är att kommunerna inte har någon rätt att ta ut avgift inom ramen för avfallstaxan från avfallslämnarna i dessa fall. Producenterna har nämligen inte getts någon rätt att ta ut avgift från avfallslämnarna när dessa lämnar förpackningar och returpapper till insamlingssystemet. Det finns dock inget som hindrar att kommunen i detta fall i avtalet med producenterna får ersättning från producenterna. Denna ersättning ska särredovisas i kommunens ekonomiska redovisning. Om kommunen får någon form av ersättning från producenterna är det att betrakta som att insamlingen sker på producenternas uppdrag. Det har ingen betydelse om ersättningen täcker de kostnader kommunen har för hanteringen eller inte. Insam lingen grundar sig på avtal. Avfall Sverige gör däremot bedömningen att kommunerna kan ta ut en serviceavgift eller liknande för den extra tjänsten som kommunen utför genom att ordna ett insamlingssystem som kompletterar producenternas (direkt eller indirekt på producenternas uppdrag). Denna extra avgift ska då hållas utanför avfallstaxan, eftersom taxan bara gäller hushållsavfall inom kommunens ansvar. Intäkterna från serviceavgiften liksom kostnaderna för hanteringen ska särredovisas. Valet att nyttja den tjänst som kommunen eller någon annan entreprenör erbjuder mot en extra avgift måste vara frivilligt för fastighetsägarna. Dessa ska alltid kunna välja att lämna förpackningar och returpapper i producenternas system (återvinningsstationerna). 3.2 Kommunal insamling av förpackningar utan producenternas uppdrag (frivillig insamling) Av vad som framgår av stycke 2.2 får kommunerna anordna egna system för insamling av förpackningar. 27 kap 4 miljöbalken föreskriver att kommunen får ta ut avgift för insamling och omhändertagande av avfall som utförs genom kommunens försorg enligt miljöbalken eller föreskrifter som meddelats med stöd av balken. Förordning (2006:1273) om producentansvar för förpackningar är meddelad med stöd av 15 kap. 6 miljöbalken. Hanteringen av förpackningarna i det kommunala systemet kan därmed avgiftsbeläggas och ingå i den kommunala avfallstaxan. Observera att man i dessa fall inte kan ha ett avtal med producenterna. 3.3 Kommunal insamling av returpapper Som framgått av stycke 2.3 får ingen annan än producenter anordna insamling av returpapper. Vår bedömning av regelverket är att förekommande kommunala system för insamling av returpapper är att bedöma som att de görs på uppdrag av producen terna. Det innebär att det inte finns någon möjlighet för kommunen att föreskriva om avgift enligt 27 kap. 4 miljöbalken. Med andra ord måste detta ske frivilligt. Kommunen kan däremot ta ut serviceavgift från avfallslämnarna för den extra tjänsten.

6 3.4 Miljöstyrande taxa Kommunerna får enligt 27 kap. 5 miljöbalken i avfallstaxan föreskriva olika avgifter så länge detta främjar en miljöanpassad avfallshantering. Utsorteringen av förpack ningar och returpapper kan ske antingen genom producenternas system eller i före kommande fall kommunernas system. Man kan inte, enligt Avfall Sveriges bedöm ning, ha lägre avgifter för dem som lämnar i kommunens system (fastighetsnära eller annan förbättrad service) jämfört med dem som väljer att lämna i det system som anordnas av producenterna. Båda kategorierna gör liknande insats för miljön genom att sortera ut sina förpackningar och tidningar. 3.5 Kommunal affärsverksamhet Tjänster som kommunen utför utanför det kommunala uppdraget, till exempel upp drag åt producenterna eller den extra tjänsten som kommunen utför gentemot hus hållen så att de slipper transporten till återvinningsstationerna, utförs inte med stöd av miljöbalken. Sådana tjänster utförs inom ramen för kommunal affärsverksamhet och omfattas av de allmänna reglerna om kommunal kompetens. Ovanstående gäller således inte om kommunen samlar in förpackningar utan uppdrag från producenterna eftersom denna hantering då ingår i det kommunala uppdraget och får avgiftsbeläggas inom ramen för avfallstaxan. En eventuell serviceavgift kan fastställas av till exempel det kommunala avfallsbolaget eller den kommunala förvaltningen/nämnden. Kostnader och intäkter från kommunal affärsverksamhet ska redovisas skilt från kostnader och intäkter från avfallshanteringen inom det kommunala uppdraget. En slutsats utifrån resonemanget ovan är att prislistan för de tjänster som utförs inom ramen för kommunal affärsverksamhet inte ska tas in i avfallstaxan. Prislistan kan beslutas av den som ska utföra tjänsten, såsom kommunala förvaltningen eller bolaget.

7 4. Godkända insamlingssystem Riksdagen fattade i juni 2008 beslut om att införa på förhand godkända insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Regeringen har givit en utredare i uppdrag att lämna underlag till hur godkända insamlingssystem ska kunna utformas. Utredarens uppdrag pågår i skrivande stund (mars 2010). Genom en ändring i miljöbalken kommer den myndighet regeringen utser få bemyndigande att sätta upp krav på utformning och servicenivåer för insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Kraven ska vara uppfyllda för att systemen ska bli godkända, och för att de producenter som är anslutna, ska anses ta sitt ansvar. Den centrala myndigheten är ännu inte utsedd. Syftet är att underlätta den kommunala tillsynen och tydligare definiera en minimi nivå för producenternas service. Det blir också tydligare vad kommunen har ansvar för. Systemet är tänkt att ge ett mer formaliserat samarbete mellan den centrala myndigheten, som är ansvarig för tillsyn, och producenternas representanter (mate rialbolagen). Därmed blir spelreglerna tydligare och det finns möjlighet till över prövning av beslut. Skyddet för hushåll, stat och andra producenter mot oseriösa aktörer kan förbättras. Godkännandet gör det möjligt att reglera och/eller göra kraven på service tydligare. I förlängningen kan Sverige få till stånd en gemensam tolkning av vad som är lämpliga insamlingssystem. Detaljjusteringar kan hanteras i samråd mellan producenter och nationell tillsynsmyndighet centralt och/eller producenter och kommuner lokalt. Det är också möjligt att reglera formerna för samråd i på förhand godkända insamlingssystem. Systemet gör det också möjligt, för ansvarig myndighet, att genomföra regleringar för att anpassa till förpackningsförordningens syfte, till exempel krav på minimi nivåer för service och differentierade taxor beroende på om produkten/ förpackningen är miljöanpassad. Trots att regelverket om godkända insamlingssystem funnits i över ett år har så har några krav på servicenivåer eller annan reglering ännu inte införts.

8 5. Konfliktlösningsregler vid offentlig säljverksamhet 5.1 Allmänt om konfliktlösningsreglerna Den 25 november antog riksdagen regeringens proposition 2008/09:231 Konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet på marknaden m.m. Det innebär ändringar i konkurrenslagen (2008:579) genom SFS 2009:1280. De nya bestämmelserna innebär att Stockholms tingsrätt på talan av Konkurrensverket, enskilda företag eller en branschorganisation kan förbjuda stat, kommun eller landsting att tillämpa ett visst förfarande om det snedvrider, eller är ägnat att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens. En kommun eller ett landsting kan även förbjudas att bedriva sådan verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen. Om konkurrensverket inte beslutar att väcka talan i ett visst fall får detta göras av det företag som berörs av förfarandet eller verksamheten. Förbud får inte meddelas när det gäller förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt. Ett förbud kan omfatta att ett visst förfarande i en säljverksamhet eller när det gäller kommuner och landsting förbud att bedriva viss säljverksamhet som sådan. Ett förbud kräver att förfarandet eller säljverksamheten snedvrider förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden eller hämmar förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens. Detsamma gäller om förfarandet eller säljverksamheten är ägnade att medföra sådana effekter. En säljverksamhet får inte förbjudas om den är förenlig med lag. Detta uttryck förväntas ge upphov till tolkningssvårigheter. Förbud får inte heller meddelas mot förfaranden som är försvarbara från allmän synpunkt. Enligt propositionen kan förfaranden vara försvarbara om de grundas på lag eller annan författning. Försvarbarheten kan även grunda sig på dokument som till exempel bolagsordningar och bindande ägardirektiv, så länge som sistnämnda är förenliga med lagstiftningen. I propositionen anges vidare att ett förfarande kan sakna försvarbarhet på någon annan grund vilket huvudsakligen täcker in situationen att förfarandet inte tillgodoser andra samhälleliga intressen som överväger konkurrensintresset. Enligt propositionen kan det vara tillräckligt att en offentlig aktör etablerar sig på en marknad för att förbud ska kunna meddelas eftersom privata aktörer därigenom hindras i sin verksamhet. 5.2 Konfliktlösningsreglernas tillämpning på kommunernas insamling av förpackningar och returpapper Konfliktlösningsreglerna är nationella bestämmelser utan någon grund i EU-rätten. Det finns därför inte någon praxis att stödja sig på i bedömningen av hur reglerna kan komma att påverkas av de nya bestämmelserna. Vidare är gränsdragningen mellan tillåten och otillåten kommunal försäljning otydlig. Kommunägda avfallsföretags försäljning av insamlings- eller behandlingskapacitet till privata aktörer, t ex till materialbolagen inom ramen för producentansvarssystemen eller andra aktörer som har verksamhet som ger upphov till verksamhetsavfall skulle kunna bli utsatta för Konkurrensverkets prövning med stöd av konfliktlösningsreglerna. Till exempel skulle alltså en kommuns fastighetsnära insamling av förpackningar eller returpapper på producenternas uppdrag kunna angripas i en prövning. Det får dock anses som mindre troligt att en kommuns fastighetsnära insamling av förpackningar utan något uppdrag av producenterna (det vill säga frivillig insamling) skulle kunna angripas med stöd av konfliktlösningsreglerna eftersom sådan insamling alltså sker med stöd av lag (8 förordningen om producentansvar för förpackningar). Ett sådant förfarande borde kunna bedömas som att det är förenligt med lag.

9 6. Sammanfattning och slutsatser Miljöbalken reglerar kommunens skyldigheter och ansvar för hushållsavfall. Två för ordningar reglerar omfattningen av producentansvaret, dels förordningen om för packningar och dels förordningen om returpapper. Utifrån en genomgång av lag stiftningen kan det konstateras att separat insamling av förpackningar och returpapper inte omfattas av den kommunala renhållningsskyldigheten. Kommunen har således ingen skyldighet att anordna insamlingen. Det finns vidare inget hinder för producenterna att själva anordna insamlingen som en fastighetsnära insamling. Kommunen, eller den kommunen anlitar, kan få upp draget att sköta insamlingen. Eftersom kommunens insamling i så fall utförs med stöd av avtal och inte med stöd av miljöbalken eller förordning meddelad med stöd av miljöbalken, kan inte kommunen ta betalt av abonnenterna/fastighetsägarna genom renhållningsavgifterna. För returpapper får inte kommunen ordna eget parallellt insamlingssystem. All insamling är på producenternas uppdrag. För förpackningar får kommunen ordna egna system, dvs. utan uppdrag från produ centerna. Dessa system får ordnas som fastighetsnära insamling, återvinningsstatio ner eller på annat sätt. Avfallet omfattas inte av producenternas ensamrätt. Då insamlingen sker på producenternas uppdrag finns det inte stöd i lagen att ta ut avgifter via avfallstaxan. Däremot kan kommunerna ta ut en serviceavgift eller liknande för den extra tjänsten för att hushållen slipper transporten till återvinningsstationerna. Om kommunens hantering av förpackningar sker utan producenternas uppdrag kan den avgiftsbeläggas och ingå i den kommunala avfallstaxan. Det ska vara frivilligt att ansluta sig, vilket innebär att hushållen ska kunna välja att lämna i det system som kommunen tillhandahåller eller i producenternas system (främst återvinningsstationer). Kommunen kan inta ta ut lägre avgifter i taxan för hushållsavfall från de fastighetsägare som lämnar förpackningar och tidningar i kommunens system jämfört med om de väljer att lämna till producenternas system. Avfall Sveriges guider En viktig uppgift för Avfall Sverige är att ta fram vägledningar och riktlinjer för hur branschen ska hantera och tolka olika begrepp, definitioner och företeelser inom avfallsområdet. Avfall Sveriges guider kan bidra till en samsyn på tolkningar, vilket kan ge bättre beslutsunderlag. Kontaktpersoner för denna guide: Jenny Westin, rådgivare avfallstaxor, upphandling och statistik Telefon: Mobil: jenny.westin@avfallsverige.se Sven Lundgren, jurist Telefon: Mobil: sven.lundgren@avfallsverige.se De råd som Avfall Sverige publicerar i dessa guider utgör endast generell rådgivning och ska inte ses som juridiskt bindande råd i det enskilda fallet.

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97 Kommittédirektiv Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet Dir. 2008:97 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2008 Sammanfattning av uppdraget En förhandlare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper; SFS 2014:1074 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet

Läs mer

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten Tekniska nämnden 2007 02 22 32 58 Tekniska nämndens arbetsutskott 2007 02 08 9 19 Kommunstyrelsen Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar Luleå kommun har

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för returpapper Utfärdad den 28 juni 2018 Publicerad den 10 juli 2018 Regeringen föreskriver följande. 1 Syftet med denna förordning är att 1. producenter

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

Lagrådsremiss. Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förhandsgodkännande av insamlingssystem för förpackningar och returpapper Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 mars 2008 Andreas Carlgren Egon Abresparr (Miljödepartementet)

Läs mer

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/01714/Me Malmö den 8 januari 2018 REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor)

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor) Cirkulärnr: 16:71 Diarienr: 16/06938 Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Anna Marcusson Avdelningen för juridik Avfall Sverige Datum: 2016-12-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

22 punkter. för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning

22 punkter. för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning 22 punkter för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning Avfallsfrågorna är i ständigt fokus. Miljöminister Karolina Skog tog i december i fjol initiativ

Läs mer

Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper. Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext.

Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper. Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext. Kommunalisering av insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper Arbetsmaterial överlämnat den 9 april 2016 utan förslag på förordningstext. Uppdraget Överföring av insamlingsansvaret till kommunerna

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR

VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR VÄGLEDNING FÖR DE NYA FÖRORDNINGARNA KRING PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR 1 2 BAKGRUND OCH SYFTE Juni 2018 fattade regeringen beslut om att utfärda två nya förordningar rörande producentansvar

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Vägledning insamlingssystem

Vägledning insamlingssystem INSAMLNGSSYSTEM Vägledning insamlingssystem Vägledningen är till för dig som tillverkar eller importerar och säljer batterier på den svenska marknaden. Den är Naturvårdsverkets tolkning av 19 i förordningen

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning GUIDE # 9 Maj 2014 Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning I korthet Det finns inte något legalt hinder mot att kommunen eftersorterar avfall som har lämnats i till exempel en återvinningscontainer

Läs mer

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln

Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Nya konkurrenslagstiftningen - konfliktlösningsregeln Advokat Kaisa Adlercreutz MAQS Law Firm Advokatbyrå 2010-03-24 Vilka är MAQS? Ledande fullservicebyrå i Östersjöregionen 280 personer med kontor i

Läs mer

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Till Miljödepartementet. 2014-04-14 MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO ingår i samverkansgruppen MABO, Miljöanpassad Avfallshantering

Läs mer

Nr 146. Motion av Maria Gardfjell (MP) om bättre återvinning i Uppsala (KSN )

Nr 146. Motion av Maria Gardfjell (MP) om bättre återvinning i Uppsala (KSN ) Ser. A Nr 146, 2011-10-31 Nr 146. Motion av Maria Gardfjell (MP) om bättre återvinning i Uppsala (KSN-2011-0148) Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het W Swedish Competition Authority Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het Bredbandsbåten 29 september 2009 Maria Wieslander, föredragande Mikael Ingemarsson, konkurrensråd ^/KONKURRENSVERKET W Swedish

Läs mer

BILAGA 1. BESKRIVNING AV STOCKHOLMS STAD

BILAGA 1. BESKRIVNING AV STOCKHOLMS STAD BILAGA 1. BESKRIVNING AV STOCKHOLMS STAD STOCKHOLMS STAD Stockholms stad är Sveriges till invånarantal största kommun och antalet invånare ökar. Befolkningen bor främst i flerbostadshus och endast en liten

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21:

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 28 oktober 2013 Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Generella kommentarer

Läs mer

Redovisning av förändringar i förslag till reviderade föreskrifter för avfallshantering

Redovisning av förändringar i förslag till reviderade föreskrifter för avfallshantering 2017-05-16 Dnr: 15NM4 1 (5) Bilaga 2 Avfallsnämnden Redovisning av förändringar i förslag till reviderade för Paragrafer i nuvarande Kfs 2014:04 som har tagits bort I nuvarande Paragrafen avser Skäl för

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

Bilaga 3 Organisation och ansvar

Bilaga 3 Organisation och ansvar Bilaga 3 Organisation och ansvar Innehåll 1 Organisation och ansvarsfördelning inom avfallshanteringen... 3 2 Den kommunala organisationen i vår region... 4 2.1 Kommunalförbundet... 4 2.2 Kommunerna Gävle,

Läs mer

Producentansvar för förpackningar och returpapper

Producentansvar för förpackningar och returpapper Producentansvar för förpackningar och returpapper Förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar Förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

A B. D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: Renhållningsförvaltningen. Rapport om tidningsinsamlingen. Renhållningsnämnden

A B. D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: Renhållningsförvaltningen. Rapport om tidningsinsamlingen. Renhållningsnämnden A B Rhn 2005-01-26 Tjänsteutlåtande SID 1 (5) 2005-01-17 Dnr 29-0021/05 Ärende nr 16 C Renhållningsförvaltningen D E Handläggare: Johan Castwall Tfn: 08 508 465 53 Renhållningsnämnden Rapport om tidningsinsamlingen

Läs mer

Småhusägare får betala dubbelt för återvinning

Småhusägare får betala dubbelt för återvinning Småhusägare får betala dubbelt för återvinning Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. Sammanfattning och slutsatser 3 2. Syfte 6 3. Metod 6 4. Resultat 6 4.1. Vilket insamlingssystem är enligt

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016 Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar Malmö den 5 december 2016 INFORMATION: Redogörelse från Avfall Sverige för hushållsavfallsdefinitionen i anledning privat insamlingsentreprenörs avtal med en livsmedelskedjas

Läs mer

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Växjömålet - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Såsom Profu tolkat Stockholms tingsrätts dom från 16:e november 2015 Bakgrund Växjö kommun har vid försäljning av

Läs mer

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Miljödepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 1 november 2010 Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Avfall Sverige föreslår att regeringen ser över reglerna om producentansvar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för förpackningar; SFS 2006:1273 Utkom från trycket den 5 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Syfte

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/03967/K Malmö den 26 januari 2018 REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation

Läs mer

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 26 januari 2018 SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om producentansvar för bilar; SFS 2007:185 Utkom från trycket den 2 maj 2007 utfärdad den 19 april 2007. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Denna förordning är meddelad

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-12-21. Enligt en lagrådsremiss den 30 november 2006 (Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet)

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-12-21. Enligt en lagrådsremiss den 30 november 2006 (Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet) 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-12-21 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Bilskrotningsfonden m.m. Enligt

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Bättre återvinning med kommunalt ansvar

Bättre återvinning med kommunalt ansvar Bättre återvinning med kommunalt ansvar Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. DET FINNS BÄTTRE ALTERNATIV ÄN ÅTERVINNINGSSTATIONER 3 3. KOMMUNERNA TAR SJÄLVA ÖVER INSAMLINGEN

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/00248/Ke Malmö den 30 maj 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport Redovisning av uppdrag om genomförandet av systemen med producentansvar för

Läs mer

Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Bilaga 1 Marknaden för fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Inledning I detta dokument beskrivs marknaden för fastighetsnära insamling av producentansvarsfraktionerna tidningar och förpackningar,

Läs mer

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun

Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun 1 (5) Tekniska förvaltningen Remiss Teknisk administratör Olsson, Anna Tfn 040-42 5182 Förslag till ny renhållningsordning Vellinge kommun Tekniska förvaltningen i Vellinge kommun har tagit fram ett förslag

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm Till: Miljödepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar yttrande till Miljödepartementet SABO har beretts tillfälle

Läs mer

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss Anna Drakenberg Avfall 08-508 465 08 anna.drakenberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-11-22 Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2000:88 Utkom från trycket den 14 mars 2000 utfärdad den 2 mars 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Remiss Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Remiss Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hälsoskyddsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (13) 2018-03-27 Handläggare Peter Brådenmark Telefon: 08-508 28 169 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2018-04-10 p. 28

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Remissyttrande beträffande Naturvårdsverket redovisning av regeringsuppdrag om uppföljning av producentansvaret rapport 5237 Samla in återvinn!

Remissyttrande beträffande Naturvårdsverket redovisning av regeringsuppdrag om uppföljning av producentansvaret rapport 5237 Samla in återvinn! Återvinningsindustrierna Svenska Åkeriförbundet Miljödepartementet Enheten för kretslopp och näringsliv 103 33 Stockholm M2002/2325/Kn Remissyttrande beträffande Naturvårdsverket redovisning av regeringsuppdrag

Läs mer

UTREDNING. 1. Bakgrund

UTREDNING. 1. Bakgrund UTREDNING Saken: Enskilda avlopp och arbetsmiljökrav Datum: 2013-10- 31 Från: Sven Lundgren, jur. kand, rådgivare juridik, Avfall Sverige Till: Avfall Sveriges medlemmar 1. Bakgrund 2. Frågeställningar

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt KS 14 10 APRIL 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2013-02-27 Diarienummer KSN-2012-0953 Kommunstyrelsen Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS.

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS. Avfallstaxa 2019 för Karlskoga kommun Gäller från och med 2019-01-01 Fastställd av: KF 153 2018-11-13 Diarienummer: KS. 2017-00402 Framtagen av: SBN 114 2018-10-09 Diarienummer: SBN. 2018.18 Karlskoga

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige 2017-10-16 170 Dnr 2016KS790 Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige beslutade i 13/2017 till kommunstyrelsen remittera

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Renhållningsordning för Mullsjö kommun

Renhållningsordning för Mullsjö kommun Mullsjö kommun Renhållningsordning för Mullsjö kommun Föreskrifter för avfallshantering Till renhållningsordningen hör också: AVFALLSPLAN 2004-10-07 Föreskrifter för avfallshantering Inledande föreskrifter

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall;

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; 2003-09-16 NFS 2004:X Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den XX 2004. Dessa allmänna råd ersätter tidigare allmänna råd (NFS 2001:22)

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Miljö- och energidepartementet Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren Miljö- och energidepartementet 2018-03-19 Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren 1 Innehåll 1 Sammanfattning... 9 2 Författningsförslag... 13

Läs mer

Förhandsgodkända insamlingssystem för förpackningar och papper

Förhandsgodkända insamlingssystem för förpackningar och papper Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Förhandsgodkända insamlingssystem för förpackningar och papper Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2007/08: 129 Förhandsgodkända

Läs mer

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun

Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun 1(6) Tekniska nämnden Förslag till föreskrifter om avfallshantering för Danderyds kommun Ärendet Enligt bestämmelserna i 15 kap. miljöbalken ska det i varje kommun finnas en renhållningsordning med föreskrifter

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige D. nr 0072/15 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-11 D. nr 0072/15 1 R e n h å l l n i n g s t a x a f ö r Ö c k e r ö k o m m u n 2016 Avgifter och giltighetsområde Enligt 27 kap

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1 FT Riks 7 2011-10-21 1 ( 6) 2.1.1 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V)

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) 2016-01-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/751-456 Kommunstyrelsen Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) Förslag till beslut

Läs mer

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Catarina Östlund Tel: 08-698 10 47 catarina.ostlund@naturvardsverket.se Konsekvensanalys 2005-09-22 Dnr 641-4711-05 Beskrivning och konsekvensanalys av förslag

Läs mer

Ålands Producentansvar Ab BUDGET Godkänd av styrelsen

Ålands Producentansvar Ab BUDGET Godkänd av styrelsen Ålands Producentansvar Ab BUDGET 2019 Godkänd av styrelsen 2019-02-15 Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV BUDGET 2019... - 2-2. PRODUCENTANSVAR ÅLAND AB 2019... - 2-3 3. EKONOMISK ÖVERSIKT... - 3-4. RESULTATRÄKNING...

Läs mer

Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter

Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2015-12-21 Diarienummer KSN-2015-0927 Kommunstyrelsen Motion av Therez Olsson (M) om att möjliggöra en modern sopsortering i Uppsalas kransorter Förslag

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-3 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer