Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T 7924-11."

Transkript

1 KKV1000, v1.3, Dnr 392/ (14) Marknadsdomstolen Box Stockholm Överklagande Klagande: Konkurrensverket Stockholm Motpart: Räddningstjänsten Dala Mitt, Lugnetleden Falun Ombud: Advokaten Tobias Peedu Advokatfirman NOVA AB Linnégatan Stockholm Överklagat avgörande: Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr T Med begäran om prövningstillstånd överklagas härmed Stockholms tingsrätts dom den 30 januari 2013; mål nr: T Yrkanden 1. Konkurrensverket yrkar att Marknadsdomstolen, med ändring av den överklagade domen, förbjuder Räddningstjänsten Dala Mitt att: Adress Stockholm Besöksadress Torsgatan 11 Telefon Fax konkurrensverket@kkv.se

2 Dnr 392/ (14) a) vägra ge Stanley Security Sverige AB (Stanley Security) tillträde till brandövningsområdet Bysjön, 1 beläget på fastigheten Kvarnsveden 3:149, för anordnande av utbildningen Räddningsinsats eller motsvarande, och, b) tillämpa förfaranden som väsentligen överensstämmer med det i a) angivna förfarandet. 2. Konkurrensverket yrkar att förbudet ska förenas med ett vite om en miljon ( ) kronor. 3. Konkurrensverket yrkar att Marknadsdomstolen, med ändring av tingsrättens beslut, förpliktar RDM att stå sina egna rättegångskostnader från tingsrätten. Grunder 1. Tingsrätten har funnit att RDM är en offentlig aktör som bedriver säljverksamhet i den mening som avses i 3 kap. 27 KL. Tingsrätten har vidare funnit att RDM inom ramen för denna säljverksamhet har vägrat, och fortfarande vägrar, Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde för utförande av utbildningen Räddningsinsats samt avfärdat de skäl förbundet anfört till stöd för att tillträdesvägran skulle kunna anses försvarbar från allmän synpunkt. 2. Tingsrätten har dock ansett att Konkurrensverket inte har visat att tillträdesvägran har konkurrenssnedvridande eller konkurrenshämmande effekter av någon betydelse. 3. Tingsrätten har därvid tillämpat ett konkurrensbegränsningskriterium som inte ligger i linje med vad som anges i förarbetena till nämnda bestämmelse. Tingsrätten har dessutom tillämpat ett orimligt högt beviskrav. 4. Konkurrensverket anser att det konkurrensbegränsningskriterium som uppställs i 3 kap. 27 KL är uppfyllt i målet och att tingsrätten således rätteligen borde ha meddelat det yrkade förbudet. Konkurrensverket åberopar i detta avseende samma grunder som i tingsrätten. Utveckling av talan 5. Utöver det som anförts i tingsrätten vill Konkurrensverket även framföra följande till stöd för överklagandet. 1 Stanley Security hette tidigare Niscayah AB.

3 Dnr 392/ (14) Allmänt om den nya bestämmelsen i 3 kap. 27 KL 6. Utgångspunkten för den nya bestämmelsen i 3 kap. 27 KL är att den ska lösa de konkurrensproblem som uppstår vid offentlig säljverksamhet som inte kan lösas med förbuden i 2 kap. 1 KL och 2 kap. 7 KL, till exempel ensidiga förfaranden av en offentlig aktör som inte har en marknadsdominerande ställning. Den nya bestämmelsen i 3 kap. 27 KL utgör således ett tillskott till förbudet mot konkurrensbegränsande samarbeten i 2 kap. 1 KL och förbudet mot missbruk av marknadsdominerande ställning i 2 kap. 7 KL. 7. Lagstiftaren har på detta sätt gett offentliga aktörer ett större ansvar än privata företag har för att se till att deras verksamhet och sättet de bedriver den på inte påverkar konkurrensen negativt. Detta är naturligt eftersom all offentlig verksamhet i grunden ska syfta till att tjäna det allmännas bästa och när det gäller konkurrensbegränsande beteenden som är olagliga eller av annan anledning saknar försvarbarhet från allmän synpunkt är det allmännas bästa en effektiv konkurrens på väl fungerande marknader. 8. Ett tydligt exempel på detta större ansvar som åvilar offentliga aktörer är att ansvaret träder in direkt när de bedriver säljverksamhet, även om de inte samarbetar med något annat företag och även om de inte har någon marknadsdominerande ställning. Konkurrensbegränsningskriteriet 9. Konkurrensverket instämmer i tingsrättens bedömning att lagstiftaren i och med införandet av 3 kap. 27 KL introducerade ett nytt konkurrensbegränsningskriterium. Konkurrensverket delar dock inte tingsrättens bedömning avseende innebörden av detta kriterium. 10. En av utgångspunkterna för bestämmelsen i 3 kap. 27 KL är att den ska lösa konkurrensproblem som uppstår till följd av ensidiga förfaranden av en offentlig aktör som inte kan sägas ha en dominerande ställning på marknaden. 2 Som exempel på sådana ensidiga förfaranden som ska kunna förbjudas med stöd av 3 kap. 27 KL anges bland annat vägran att ge tillträde till viss infrastruktur Av detta följer att i de fall 3 kap. 27 KL ska tillämpas på en offentlig aktörs vägran att lämna tillträde till viss infrastruktur så kan det finnas alternativ till den offentliga aktörens infrastruktur. Om sådana alternativ saknas torde den offentliga aktören i normalfallet ha en marknadsdominerande ställning, 2 Prop. 2008/09:231, s Prop. 2008/09:231, s. 36.

4 Dnr 392/ (14) varvid ingripande istället bör ske med stöd av 2 kap. 7 KL eller artikel 102 i EUF-fördraget Eftersom 3 kap. 27 KL ska lösa konkurrensproblem som uppstår till följd av förfaranden av en offentlig aktör som inte har en dominerande ställning kan det inte krävas att Stanley Security utestängts från marknaden för att RDM:s vägran att ge Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde ska anses konkurrensbegränsande i den mening som avses i 3 kap. 27 KL. 13. Det kan noteras att tingsrätten i många avseenden resonerat i termer kring marknadsstyrka och utestängning. Konkurrensverket vill med anledning av detta framhålla följande. Marknadsstyrka 14. Under rubriken Innebär vägran att upplåta Bysjön till Niscayh en konkurrenssnedvridning? resonerar tingsrätten kring konkurrensbegränsningskriteriet i 3 kap. 27 KL. Efter att ha hänvisat till vad som uttalats i förarbetena om konkurrensbegränsningskriteriet drar tingsrätten slutsatsen att uttalandena måste kunna anses innefatta en situation när en offentlig aktör vägrar uthyrning på grund av en ekonomisk ställning som medger att aktören inte behöver optimera sina intäkter. 15. Enligt tingsrätten har Konkurrensverket inte grundat talan i målet på någon utredning om skillnaden mellan de ekonomiska incitamenten för offentliga respektive privata aktörer i detta avseende (se s. 51 i domen). Något senare i domen (s. 55) konstaterar tingsrätten att Konkurrensverket inte har gjort något försök att resonera kring vilken marknadsstyrka RDM eller andra aktörer har på marknaden för övningsområden. 16. Tingsrätten förefaller därvid inte ha beaktat följande uppenbara skillnader som följer redan av de skilda legala förutsättningar som gäller för ett kommunalförbund såsom RDM och privata aktörer. 17. RDM är ett kommunalförbund med ansvar för räddningstjänsten i medlemskommunerna och finansieras därmed med skattemedel. Att RDM är ett kommunalförbund innebär att de lyder under kommunallagen (1991:900). 18. Av 2 kap. 7 kommunallagen följer att en kommunal näringsverksamhet, såsom uthyrning av brandövningsområden, inte får bedrivas i vinstsyfte. Detta utgör en avgörande skillnad gentemot exempelvis privata aktiebolag vilka förutsätts ha som syfte att ge ägarna vinst, jämför 3 kap. 3 aktiebolagslagen (2005:551). 4 Prop. 2008/09:231, s. 43.

5 Dnr 392/ (14) 19. Av 8 kap. 3 c kommunallagen framgår vidare att RDM är lagligen förhindrade att optimera sina intäkter eftersom förbundet lyder under den så kallade självkostnadsprincipen och därmed inte får ta ut avgifter som är större än att de svarar mot kostnaderna för de nyttigheter de tillhandahåller. 20. Utöver dessa legala skillnader mellan ett kommunalförbund som RDM och privata aktörer kan även följande noteras. 21. RDM arrenderar Bysjöns brandövningsområde för att utbilda och träna sina egna styrkor. Bysjöns brandövningsområde används också till största delen till RDM:s egna skattefinansierade verksamhet. Enligt förbundets egna uppgifter avser endast en mycket liten del av den verksamhet som sker på Bysjöns brandövningsområde annan verksamhet än myndighetsutövning. När Bysjöns brandövningsområde hyrs ut görs detta inte på kommersiell basis och den intäkt förbundet erhåller vid uthyrning ryms inom självkostnaden (se s. 32 i domen). 22. Enligt Konkurrensverkets mening måste det anses helt klarlagt att RDM har en sådan ställning att förbundet inte behöver optimera sina intäkter. Utestängning? 23. Som tidigare redogjorts för kan det inte krävas att privata aktörer utestängs från en marknad för att 3 kap. 27 KL ska vara tillämplig vid fall av tillträdesvägran. Det kommer alltså normalt att finnas alternativa anskaffningsmöjligheter för den nyttighet, eller åtminstone en substituerbar nyttighet, som den offentliga aktören vägrar att sälja. 24. I förevarande fall har RDM vägrat att hyra ut en efterfrågad nyttighet, nämligen Bysjöns brandövningsområde. Såsom tingsrätten konstaterat (s. 59) innebär detta att Stanley Security inte har kunnat erbjuda marknaden tillgång till anordnande av utbildningen Räddningsinsats på Bysjön. 25. Efter detta konstaterande har tingsrätten analyserat effekterna av denna tillträdesvägran med avseende på marknadsförhållandena. Tingsrätten har därvid fäst särskild vikt vid ett antal faktorer, såsom att det finns ett flertal övningsområden i offentlig ägo där utbildningen Räddningsinsats kan anordnas med gott resultat och att det enligt tingsrättens mening inte förefaller finnas någon kategoriskt negativ inställning hos det allmänna till att hyra ut områdena (s. 59). 26. Såvitt framgår av domskälen har tingsrätten däremot inte beaktat vilka av dessa övningsområden som faktiskt skulle kunna utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde i de fall RDM vägrar tillträde till Bysjön.

6 Dnr 392/ (14) 27. I tingsrättens dom nämns inte mindre än elva brandövningsområden. 5 Det är få av dessa som ens vid något tillfälle har utgjort substitut till Bysjöns brandövningsområde i de fem upphandlingar där RDM har vägrat Stanley Security tillträde. 28. För det första är ett av de brandövningsområden som nämns det i Avesta. Här konstaterar tingsrätten att även om Södra Dalarnas räddningstjänstförbund ställer sig positiva till uthyrning så har Stanley Security bedömt att övningsområdet är för litet för att kunna användas till utbildningen Räddningsinsats (s. 58). 29. Det kan dessutom noteras att övningsområdet i Avesta heller aldrig har använts för detta ändamål. Mot den bakgrunden kan brandövningsområdet i Avesta alltså inte anses utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde när det gäller anordnande av utbildningen Räddningsinsats. 30. Övriga brandövningsområden är geografiskt belägna från Lunds kommun i söder till Kramfors kommun i norr. På grund av hur MSB har utformat sina upphandlingar med ömsesidigt uteslutande kursområden är det dock bara brandövningsområden som är geografiskt belägna inom samma kursområde som kan utgöra substitut till varandra. Detta eftersom anbud med brandövningsområden geografiskt belägna utanför det i upphandlingen angivna kursområdet kommer att förkastas. Som framgår nedan är det endast Västerås (i tre fall) och Uppsala (i ett fall) som överhuvudtaget har kunnat användas som substitut för Bysjöns brandövningsområde. 31. I den första upphandlingen, KD-20225, 6 fanns inga andra brandövningsområden inom det angivna kursområdet (Dalarnas län, södra) som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde. Brandövningsområden utanför kursområdet kunde inte heller utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde eftersom anbud med brandövningsområden utanför kursområdet förkastas. 32. I den andra upphandlingen, SB-12985, 7 fanns två brandövningsområden inom det angivna kursområdet (Dalarnas, Västmanlands och Uppsala län) som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde, nämligen ett i Västerås och ett i Uppsala. Brandövningsområden belägna utanför kursområdet utgjorde inget substitut till Bysjön eftersom anbud med dessa skulle förkastas. 5 Dessa är Revinge i Lund (s. 8), Sandö i Kramfors (s. 8), Västerås (s. 18), Skövde (s. 19), Karlstad (s. 19), Sundsvall (s. 22), Flamman i Katrineholm (s. 22), Uppsala (s. 23), Avesta (s. 23), Rosersberg (s. 38) och Bysjön. 6 Aktbilaga 3 i tingsrättens akt, flik Aktbilaga 3 i tingsrättens akt, flik 9.

7 Dnr 392/ (14) 33. I den tredje upphandlingen, SB-15214, 8 fanns ett brandövningsområde inom det angivna kursområdet (Dalarnas, Gävleborgs och Västmanlands län) som kunde användas som substitut till Bysjöns brandövningsområde, nämligen det i Västerås. Brandövningsområden belägna utanför kursområdet utgjorde inget substitut till Bysjön eftersom anbud med dessa skulle förkastas. 34. I den fjärde upphandlingen, SB-17075, 9 fanns inga andra brandövningsområden inom det angivna kursområdet (Dalarnas och Gävleborgs län) som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde. Brandövningsområden belägna utanför kursområdet utgjorde inget substitut till Bysjön eftersom anbud med dessa skulle förkastas. 35. Slutligen, i den femte upphandlingen, SB-19163, 10 fanns ett annat brandövningsområde inom det angivna kursområdet (Dalarnas och Västmanlands län) som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde, nämligen det i Västerås. Brandövningsområden belägna utanför kursområdet utgjorde inget substitut till Bysjön eftersom anbud med dessa skulle förkastas. 36. Vad gäller de övriga brandövningsområden som förekommer i tingsrättens domskäl, Rosersberg, Borås och Växjö, har alltså inte något av dessa kunnat utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde vid något av de tillfällen RDM har nekat Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde. Detsamma gäller för de brandövningsområden som nämns på övriga ställen i domen. 37. Således kan det konstateras att: a) Vid två av de fem upphandlingar där RDM har vägrat Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde saknades det helt brandövningsområden som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde. b) Vid två av de fem upphandlingar där RDM har vägrat Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde fanns endast ett brandövningsområde som kunde utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde. c) Vid en av de fem upphandlingar där RDM har vägrat Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde fanns två brandövningsområden som kunde användas som substitut till Bysjöns brandövningsområde. 8 Aktbilaga 3 i tingsrättens akt, flik Aktbilaga 31 i tingsrättens akt. 10 Aktbilaga 91 i tingsrättens akt.

8 Dnr 392/ (14) 38. Vid de två tillfällen det helt har saknats substitut till Bysjöns brandövningsområde framstår det som uppenbart att Stanley Security har utestängts genom RDM:s vägran att upplåta Bysjön. 39. Enligt Konkurrensverkets mening har RDM:s vägran att ge Stanley Security tillträde till Bysjön dock varit konkurrensbegränsande i den mening som avses i 3 kap. 27 KL även i de tre fall där det har funnits ett eller två potentiella substitut till Bysjön. Detta eftersom det inte kan krävas att Bysjöns brandövningsområde är det enda möjliga alternativet för att en konkurrensbegränsning enligt 3 kap. 27 KL ska föreligga och att det endast har funnits ett, eller vid en upphandling två, potentiella substitut till Bysjöns brandövningsområde. 40. Givet det starkt begränsade antalet potentiella substitut till Bysjöns brandövningsområde har RDM:s vägran att ge Stanley Security i samtliga fall snedvridit eller hämmat, eller åtminstone varit ägnat att snedvrida eller hämma, konkurrensen i den mening som avses i 3 kap. 27 KL. Det finns inget märkbarhetsrekvisit 41. Ett annat tydligt exempel på att lagstiftaren anser att det ska ställas högre krav på offentliga aktörer än på privata aktörer är att det inte ställs upp något märkbarhetsrekvisit i 3 kap. 27 KL. 42. Tingsrätten har i sina domskäl (s. 54) uttalat att förarbetsuttalandena att de konkurrenssnedvridande eller konkurrenshämmande effekterna bör vara av någon betydelse för att ett förbud enligt 3 kap. 27 KL ska kunna komma ifråga är av central betydelse. 43. Enligt Konkurrensverkets mening tyder tingsrättens uttalande på att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av förarbetsuttalandena i detta avseende. 44. Lagstiftaren har visserligen uttalat att de konkurrensbegränsande effekterna bör vara av någon betydelse för att ett förbud ska kunna komma ifråga. 11 Detta uttalande måste dock läsas i sitt sammanhang. Uttalandet anknyter till det föregående stycke i förarbetet, där lagstiftaren redogjort för att beteenden som kan uppfattas som neutrala för konkurrensen på marknaden inte bör omfattas av 3 kap. 27 KL. Till den kategorin kan, enligt förarbetena, räknas åtgärder som avser att upprätthålla service och annan infrastruktur på områden där det finns ett bristande kommersiellt utbud. 45. Det är alltså i det ljuset som man ska läsa lagstiftarens uttalande att de konkurrenssnedvridande eller konkurrenshämmande effekterna bör vara av 11 Prop. 2008/09:231, s. 37 och 57.

9 Dnr 392/ (14) någon betydelse. Innebörden av uttalandet är alltså att för att ett förbud ska kunna komma ifråga måste det ifrågasatta beteendet åtminstone ha potential att begränsa konkurrensen, snarare än att de konkurrensbegränsande effekterna ska nå upp till någon viss nivå. 46. Den centrala delen i den åsyftade delen av förarbetena är alltså inte att de konkurrensbegränsande effekterna bör vara av någon betydelse för att förbud ska kunna meddelas, utan istället det som anges i den efterföljande meningen, nämligen att det inte bör uppställas något märkbarhetsrekvisit vid tillämpningen av 3 kap. 27 KL eftersom man då inte fullt ut kan ta i beaktande den grundläggande skillnaden mellan offentliga och privata aktörer Även beteenden som orsakar, eller är ägnade att orsaka, konkurrensbegränsningar som är så pass begränsade att de inte kan anses otillåtna enligt de ständigt gällande förbuden i 2 kap. 1 och 7 KL kan alltså omfattas av bestämmelsen i 3 kap. 27 KL. 48. En annan sak är att en förutsättning för att ett förbud ska kunna meddelas är att beteendets faktiska eller potentiella effekter inte uppvägs av omständligheter som medför att beteendet kan anses försvarbart från allmän synpunkt. Bevisbörda och beviskrav 49. På sidan 44 i domen fastslår Stockholms tingsrätt att vid en prövning enligt 3 kap. 27 KL har Konkurrensverket bevisbördan för att förutsättningar föreligger för att meddela förbud mot ett visst förfarande och att beviskravet är att Konkurrensverket ska styrka sin talan. 50. I målet har framgått att Stanley Security hade tillkommande kostnader om kronor för att anpassa brandövningsområdet i Västerås så att detta kunde användas till utbildningen Räddningsinsats (s. 57 i tingsrättens dom). Av vittnesmålen har även framgått att Stanley Security hade kunna undvika kostnader för materieltransporter om man hade kunnat hålla utbildningen på Bysjön istället för i Västerås (s. 59). 51. I sina konklusioner kommer tingsrätten dock fram till att Konkurrensverket inte har visat att det till exempel skulle vara ekonomiskt ofördelaktigt, eller att chanserna att vinna upphandlingen skulle minska, för den som lägger anbud med annat övningsområde än Bysjön. Ekonomiskt ofördelaktigt 52. För att kunna visa att det har varit ekonomiskt ofördelaktigt att lägga anbud med annat övningsområde än Bysjön krävs att man kan sätta kostnaderna för 12 Prop. 2008/09:231, s. 37.

10 Dnr 392/ (14) det alternativa brandövningsområdet i relation till kostnaderna att hyra Bysjön. Tingsrättens beviskrav förutsätter således att Konkurrensverket kan föra bevisning om vad det skulle ha kostat för Stanley Security att hyra Bysjöns brandövningsområde. 53. Det ifrågasatta förfarandet rör dock vägran att ge tillträde till Bysjöns brandövningsområde. Eftersom RDM inte ger tillträde till Bysjöns brandövningsområde har förbundet heller inte lämnat någon offert på vad det skulle kosta Stanley Security, eller annan aktör, att hyra Bysjöns brandövningsområde för anordnande av utbildningen Räddningsinsats. 54. Den enda prisuppgift som Stanley Security i detta avseende haft att ta ställning till, är priset för det tjänstepaket som RDM erbjöd vid den femte upphandlingen (SB-19163). Som tingsrätten konstaterat (s. 51 i domen) innebär dock detta erbjudande inte något erbjudande att upplåta Bysjön. Inte heller kan priset för hela tjänstepaketet anses relevant i förhållande till vad det skulle ha kostat att hyra Bysjöns brandövningsområde för det fall RDM inte vägrade uthyrning. 55. Enligt Konkurrensverkets mening måste tingsrättens beviskrav därmed anses för högt ställt. Även om Konkurrensverket inte skulle kunna visa vad det skulle kosta att anordna en kurs av utbildningen Räddningsinsats på Bysjön har verket visat att Stanley Security hade tillkommande kostnader för att lämna anbud med Västerås och att dessa kostnader uppgick till kronor. Detta utgjorde cirka 10 procent av anbudsvärdet. Till detta kom ytterligare kostnader för transporter av materiel. Enligt Konkurrensverkets mening måste detta vara tillräckligt för att uppfylla beviskravet i detta avseende. 56. Konkurrensverket har för avsikt att komplettera överklagandet med bevisning för att visa att Stanley Securitys kostnadsbild skulle vara lägre om företaget fick hyra Bysjön för genomförande av utbildningen Räddningsinsats jämfört med vad det har kostat att genomföra utbildningen i Västerås. Kostnadsbilden ser ut som i figur 1 nedan och visar det kontrafaktiska scenariot att RDM inte vägrar Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde.

11 Dnr 392/ (14) Figur 1: Illustrativ kostnadssammanställning 57. Den vänstra stapeln i figur 1 visar hur kostnadsbilden ser ut för Stanley Security när anbud läggs med övningsfältet i Västerås. I den översta, gröna, delen ingår kostnader för hotell, den teoretiska delen samt vinstmarginal. Denna gröna del är lika stor i alla de tre staplarna. Den röda delen utgör lönekostnader för instruktörer, ämnesansvariga och kurschef. Den orangea delen utgörs av de tillkommande extrakostnader som anbudet i Västerås medförde, exempelvis kostnader för att komplettera övningsområdet med duschar och omklädningsrum. Den blå delen utgörs av hyreskostnad för brandövningsområdet samt kostnader för materiel. 58. Mittenstapeln visar hur kostnadsbilden ser ut för Stanley Security om man lägger anbud med Bysjön men med RDM som utförare av alla de praktiska momenten, något RDM alltså erbjöd sig att göra vid den femte upphandlingen (SB-19163). Denna stapel innehåller bara kostnaden för att RDM anordnar alla de praktiska momenten samt den del som avser hotell, distansutbildning och vinstmarginal. Detta till trots är alternativet dyrare för Stanley Security än att anordna utbildningen i Västerås. 59. Den kontrafaktiska situationen, det vill säga den ideala situation som det yrkade förbudet syftar till att uppnå, där Stanley Security får tillträde till

12 Dnr 392/ (14) Bysjöns brandövningsområde för att själva anordna de praktiska momenten av utbildningen Räddningsinsats representeras av den högra stapeln. 60. Anledningen till att Stanley Security kunde vinna upphandlingen SB med Västerås beror på att de anordnar de praktiska momenten av utbildningen Räddningsinsats på ett betydligt mer kostnadseffektivt sätt än RDM gör. Det kan i detta avseende noteras att det framgår av den kursutvärdering RDM har gett in i målet att Stanley Securitys kostnadseffektivitet inte har gått ut över kvaliteten på utbildningarna Det förhållandet att Stanley Security har kunnat vinna upphandlingar med övningsområdet i Västerås kan alltså inte tas till intäkt för att det inte skulle ha varit ekonomiskt ofördelaktigt att lämna anbud med Västerås istället för med Bysjön. Tvärtom, som framgår av den högra stapeln, skulle det ha inneburit en tydlig fördel att kunna lämna anbud med Bysjön om Stanley Security själva fick anordna utbildningen där. RDM:s vägran att ge Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde förhindrar alltså effektivt det bästa anbudet från att någonsin realiseras. Chanserna att vinna upphandlingen 62. Som framgått ovan har det i två av de fem fall där RDM har vägrat Stanley Security tillträde till Bysjöns brandövningsområde varit omöjligt att använda något av de brandövningsområden som nämns i domen som substitut till Bysjöns brandövningsområde. 63. Tingsrätten har trots detta inte ansett det visat i målet att chanserna att vinna upphandlingen har minskat för den som lägger anbud med annat område än Bysjön. 64. Konkurrensverket har angett de relevanta brandövningsområden som finns i närheten av Bysjön och visat att i två av fem upphandlingar har inget av dessa fält kunnat användas som substitut till Bysjön. I domen omnämns ytterligare ett antal brandövningsområden, de flesta av Konkurrensverket, samtliga geografiskt belägna så att de aldrig har kunnat utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde. Konkurrensverkets har därmed visat att chanserna att vinna upphandlingen minskar om man nekas tillträde till Bysjöns brandövningsområde. Särskilt om frågan om prövningstillstånd 65. Den nya bestämmelsen i 3 kap. 27 KL trädde ikraft den 1 januari 2010 och har således varit gällande svensk rätt i drygt två år. Bestämmelsen, som 13 Räddningsinsats, En sammanställning av genomförda kurser under vårterminen 2012, tingsrättens ab 93.

13 Dnr 392/ (14) saknar motsvarighet i EU-rätten, har introducerat ett nytt konkurrensbegränsningskriterium i svensk konkurrenslagstiftning. 66. Konkurrensverket, som är den myndighet som har att tillämpa bestämmelsen i 3 kap. 27 KL, bedömer att det ifrågasatta förfarandet begränsar konkurrensen på det sätt som avses i 3 kap. 27 KL:s och att det yrkade förbudet ligger väl i linje med den av lagstiftaren avsedda tillämpningen av bestämmelsen. Stockholms tingsrätt har gjort en annan bedömning. 67. Den överklagade domen är den första domen som rör den nya bestämmelsen i 3 kap. 27 KL och några vägledande avgöranden på området finns således inte. Målet rör för 3 kap. 27 KL centrala och unika frågor såsom under vilka förhållanden en offentlig aktörs vägran att hyra ut viss infrastruktur kan anses konkurrensbegränsande i 3 kap. 27 KL:s mening, den närmare innebörden av konkurrensbegränsningsrekvisitet i 3 kap. 27 KL, huruvida den i förarbetena angivna lokutionen av någon betydelse utgör en egen form av märkbarhetsrekvisit och vad detta märkbarhetsrekvisit i så fall innebär samt hur långtgående beviskrav som kan ställas på Konkurrensverket avseende det kontrafaktiska scenariot att den offentliga aktören inte hade tillämpat det ifrågasatta förfarandet. 68. Mot bakgrund av den centrala betydelse dessa frågor har för tillämpningen av bestämmelsen i 3 kap. 27 KL är det av vikt för ledningen av rättstillämpningen att Marknadsdomstolen prövar överklagandet. 69. Såsom redogjorts för ovan finns dessutom anledning att betvivla riktigheten i det slut som tingsrätten har kommit till. Tingsrätten har resonerat i termer av marknadsstyrka och ansett att marknadsandelar skulle vara lämpliga för att beräkna effekterna på slutkundsmarknaden av att Stanley Security nekas tillträde till Bysjöns brandövningsområde. 70. Eftersom 3 kap. 27 KL ska lösa konkurrensproblem som uppstår till följd av ensidiga förfaranden av offentliga aktörer som inte har en marknadsdominerande ställning måste det, enligt Konkurrensverkets mening, vara felaktigt använda den offentliga aktörens marknadsandelar som utgångspunkt för bedömningen av om ett specifikt förfarande är konkurrensbegränsande eller ej. 71. En sådan utgångspunkt är nämligen ägnad att begränsa tillämpningen av 3 kap. 27 KL enbart till fall där den offentliga aktören har en i det närmaste marknadsdominerande ställning. Såvitt framgår av förarbetena har detta inte varit lagstiftarens avsikt med bestämmelsen i 3 kap. 27 KL.

14 Dnr 392/ (14) 72. Avslutningsvis kan det konstateras att det inte går att bedöma riktigheten i det slut tingsrätten har kommit till utan en ny prövning i Marknadsdomstolen. 73. Tingsrätten har, i relation till förarbetsuttalanden avseende konkurrensbegränsningskriteriet i 3 kap. 27 KL, uttalat att förarbetsuttalandena måste anses innefatta en situation när en offentlig aktör vägrar uthyrning på grund av en ekonomisk ställning som medger att aktören inte behöver optimera sina intäkter (s. 51). Det framgår dock inte av domskälen huruvida tingsrätten har beaktat att RDM:s verksamhet endast till mycket liten del finansieras av annat än skattemedel, att uthyrningen av Bysjöns brandövningsområde är mycket liten i förhållande till den skattefinansierade verksamhet som RDM själva bedriver där, att den uthyrning som sker saknar vinstsyfte och sker till avgifter som motsvarar självkostnaden samt de ovan redovisade legala skillnader mellan offentliga och privata aktörer vad gäller incitament och förmåga att agera oberoende av konkurrenter. 74. Det framgår inte heller av domskälen vilka, om några, brandövningsområden tingsrätten anser skulle ha kunnat utgöra substitut till Bysjöns brandövningsområde i de upphandlingar RDM har vägrat att hyra ut Bysjön till Stanley Security. 75. Sammantaget så föreligger således grund för prövningstillstånd dels på grund av att det finns anledning att betvivla riktigheten i det slut som tingsrätten har kommit till, dels på grund av att det inte går att bedöma riktigheten av det slut tingsrätten har kommit till utan att meddela sådant tillstånd och slutligen på grund av att det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av marknadsdomstolen. Begäran om anstånd 76. Konkurrensverket har för avsikt att komplettera överklagandet och begär anstånd med detta till den 8 mars Per Karlsson Mårten Hyltner

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:1 2014-01-31 Mål nr A 1/13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 5, dom den 30 januari 2013 i mål T 7924-11, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Konkurrensverket 103

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB

Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB KKV1004, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 377/2010 1 (6) Växjö Energi AB Box 497 352 41 VÄXJÖ Ifrågasatt konkurrensbegränsning gällande kommunal bredbandsverksamhet Växjö Energi AB Konkurrensverkets

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Inledning

GWA ARTIKELSERIE. Inledning GWA ARTIKELSERIE Titel: Konkurrensverket attackerar påstådd konkurrensbegränsande säljverksamhet Rättsområde: konkurrensrätt, offentlig rätt Författare: Robert Moldén och Cecilia Hesslén Datum: 2011-09-14

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 434/2010 1 (5) Gävle Hamn AB Fredriksskans 805 95 GÄVLE Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2015:17 2015-11-17 Mål nr A 6/14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avdelning 5, dom den 9 maj 2014 i mål T 9245-12, bilaga KLAGANDE ATV-MEDIA Aktiebolag, 556455-6917, Kabelvägen

Läs mer

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige

Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige Konkurrens på lika villkor mellan offentliga och privata aktörer? Erfarenheter från Sverige 1 Lagregler efter 15 års debatt Underprissättningsutredningen på 90-talet Förhandlingar mellan kommunala sidan

Läs mer

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98. Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här)

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98. Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här) 1 AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:23 2000-10-24 Dnr A 15/98 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 1997-12-18, dnr 753/96, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Taxi Beställningscentral i Linköping

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2014-03-06 Dnr 509/2013 1 (5) Uddevalla Omnibus AB S Järnvägsgatan 2 451 50 Uddevalla Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall

Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall KKV1036, v1.0, 2013-01-18 ÖVERKLAGANDE 2014-08-18 Dnr 331/2013 1 (5) Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall Överklagande Klagande Konkurrensverket, 103

Läs mer

DOM 2013-01-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-01-30 Meddelad i Stockholm 1 Meddelad i Stockholm Mål nr PARTER Kärande Konkurrensverket 103 85 Stockholm Genom chefsjuristen Per Karlsson och processrådet Mårten Hyltner biträdda av sakkunnige ekonomen Martin Sutinen och föredraganden

Läs mer

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-24 Dnr 27/2010 1 (6) Räddningshälsan i Stockholm AB Idrottsvägen 4 134 40 Gustavsberg Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård Konkurrensverkets

Läs mer

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard

Växjömålet. - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Växjömålet - Försäljning av villatomter med krav på fjärrvärme eller passivhusstandard Såsom Profu tolkat Stockholms tingsrätts dom från 16:e november 2015 Bakgrund Växjö kommun har vid försäljning av

Läs mer

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna

Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Utredning vid misstänkta överträdelser av konkurrensreglerna Juni 2013 Så här gör Konkurrensverket sina utredningar Den här broschyren riktar sig till företag och andra intressenter som är berörda av en

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051)

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051) KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-05 Dnr 240/2010 1 (5) Transportstyrelsen 701 98 Örebro Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens

Läs mer

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare.

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-19 Dnr 590/2009 1 (6) NAI Svefa AB Box 3316 103 66 Stockholm Anmälan om konkurrensbegränsande säljverksamhet Skogsstyrelsens och Lantmäteriets konsultverksamhet

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het

Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het W Swedish Competition Authority Konkurrensbegränsande offentlig sälj verksam het Bredbandsbåten 29 september 2009 Maria Wieslander, föredragande Mikael Ingemarsson, konkurrensråd ^/KONKURRENSVERKET W Swedish

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:9 2012-08-22 Dnr A 7/11 KLAGANDE Däckia Aktiebolag, Box 2980, 187 29 Täby Ombud: advokaterna E. E., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm, och E. E., Strandvägen

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Oskar Viström förvaltningsrättsnotarie DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Mål nr 2734-14 1 SÖKANDE Peab Sverige AB, 556099-9202 Margretetorpsvägen 260 92 Förslöv MOTPARTER 1. Gavlefastigheter Gävle kommun

Läs mer

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se

Offentlig säljverksamhet. Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se Offentlig säljverksamhet Förbundsjurist Lena Dalman lena.dalman@skl.se - vilken rättsutveckling har vi sett? Nulägesrapport 2014-08-29 - Fem mål har avgjorts. - Skelleftebuss i Stockholms tingsrätt (förlust

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 10 Rotel 1008 DOM 2009-11-05 Stockholm Mål nr T 9187-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Uppsala tingsrätts dom den 22 oktober 2008 i mål T 499-08, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Landstinget

Läs mer

Företaget. Stockholm. Saken (2008:579) Beslut. KKV2004, v1.4,

Företaget. Stockholm. Saken (2008:579) Beslut. KKV2004, v1.4, 2016-11-099 Dnr 184/2014 1 (8) Företaget Bilfrakt Bothnia AB, 556657 3035, Box 174,, 931 22 Skellefteå Ombud: advokaten Mats Johnsson, Hamilton Advokatbyrå KB, Box 715, 101 33 Stockholm Saken Föreläggande

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14 MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr A 2/14 Stockholm Aktbilaga 51 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, tillika protokollförare, Karin Lindell, Per Eklund, Jonas Häckner, Jerker Holm och Anders Stenlund

Läs mer

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon

Konkurrensverket. Malmö den 26 januari Johan Jonzon Konkurrensverket Malmö den 26 januari 2017 Johan Jonzon 1 Agenda: Allmänt om konkurrensverket KOS-reglerna Konkurrensverkets utvärdering av reglerna Prioriteringspolicy och vägen framåt Ytterligare vägledning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ÖVERKLAGANDE 2013-03-06 Dnr 739/2011 1 (5) Inges till Förvaltningsrätten i Falun Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall Överklagande Klagande Konkurrensverket, 103

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:2 2003-01-24 Dnr A 1/02 ÖVERKLAGAT Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2001-12-18 AVGÖRANDE i mål nr T 10594-99, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Uponor AB, 556548-9738, Industrivägen

Läs mer

Högsta domstolen Box Stockholm Göteborg den 21 december Advokatfirman Glimstedt AB

Högsta domstolen Box Stockholm Göteborg den 21 december Advokatfirman Glimstedt AB Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Göteborg den 21 december 2017 ÖVERKLAGANDE KLAGANDE: Daniel Vindevåg, 731211-2910 Nättsjö Gård 512 61 Kalv OMBUD: Advokaten Mikael Claes Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

Uppmaning till hotell och andra berörda att lämna synpunkter till Konkurrensverket

Uppmaning till hotell och andra berörda att lämna synpunkter till Konkurrensverket KKV1000, v1.1, 2010-05-05 2014-12-15 Dnr 596/2013 1 (7) Uppmaning till hotell och andra berörda att lämna synpunkter till Konkurrensverket Inledning och syftet med denna uppmaning Konkurrensverket utreder

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2013-04-25 Meddelad i Malmö Mål nr 3443-13 1 SÖKANDE Kinnarps Skåne AB, 556587-1620 Östra Hindbyvägen 63 213 74 Malmö Ombud: advokaten Pernilla Larsson Gärde Wesslau Advokatbyrå Box 684 551 19 Jönköping

Läs mer

ANSÖKAN. Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

ANSÖKAN. Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-02-21 Dnr 48/2013 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sveriges Radio AB, 105 10 Stockholm

Läs mer

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009.

Under år 2009 upphandlade Göteborgs Stad fasta datakommunikationsförbindelserna i kommunen. Sista anbudsdag var den 25 augusti 2009. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. 2017-03-06 1 (6) Avdelningen för konkurrenstillsyn Enheten för karteller och förvärv Fakta: Kommunalägda Gothnet och Telia Sonera Sverige samordnade sig i strid med

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-02 Dnr 632/2009 1 (5) Sodastream International Ltd. Advokat Johan Karlsson Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:2 2014-02-18 Mål nr C 18/13 KÄRANDE Pierce AB, 556763-1592, Konsumentvägen 4, 125 30 Älvsjö Ombud: advokaten C. A. och jur. kand. K. E., W. Advokatbyrå Stockholm KB, Box 7543,

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

Påstått konkurrensproblem avgifter för taxiframkallning m.m. på Arlanda flygplats

Påstått konkurrensproblem avgifter för taxiframkallning m.m. på Arlanda flygplats KKV1004, v1.4, 2013-12-18 BESLUT 2014-05-23 Dnr 455/2013 1 (5) Svenska Taxiförbundet m.fl. Att: Den nya välfärden Chefjuristen Pär Cronhult Box 5625 114 86 STOCKHOLM Påstått konkurrensproblem avgifter

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:19 2003-06-11 Dnr A 3/02 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-06-19, dnr 207/2002, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Gustavus Holding AB, 556576-4874, Box 11046,

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten 2018-05-21 Dnr 177/2018 1 (6) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Urvalet av vilka frågor som ska utredas närmare görs utifrån denna prioriteringspolicy där olika omständigheter

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01 1 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2002:21 2002-09-04 Dnr A 1/01 ÖVERKLAGAD DOM Stockholms tingsrätts, avd. 4, dom 2000-12-07 i mål nr T 5403-99, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE AGA Gas AB, 556069-8119, 172 83 SUNDBYBERG

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 51-13 1 SÖKANDE Rapid Bevakning AB, 556565-3002 Box 2046 174 02 Sundbyberg MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun 2. Securitas

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

Ombud: Advokaten Andreas Hagen, Advokatfirman Inter, Box 87, 101 21 Stockholm

Ombud: Advokaten Andreas Hagen, Advokatfirman Inter, Box 87, 101 21 Stockholm KKV2023, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-15 Dnr 402/2010 1 (6) Part Make Up Store AB, org. nr. 556437-6795, Kungsgatan 5, 111 43 Stockholm Ombud: Advokaten Andreas Hagen, Advokatfirman Inter, Box 87, 101

Läs mer

DOM 2009-06-02 Stockholm

DOM 2009-06-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0714 DOM 2009-06-02 Stockholm Mål nr T 7752-08 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2008-09-15 i mål T 27302-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-26 Meddelad i Falun Mål nr 4952-15 1 SÖKANDE TM Automation AB, 556480-9225 Ombud: Advokat Thomas Berner Advokatfirman Lindgren & von Hofsten AB Box 3 542 21 Mariestad MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 27 maj 2016 KLAGANDE 1. Athena Cosmetics Inc. 2. LMG Distribution AB, 556796-6386 Ombud för 1 och 2: Advokaten Helena Nilsson Setterwalls

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen

Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang 79 Offentlig näringsverksamhet och den svenska konkurrenslagen Af Tobias Indén Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2016, 93. årgang Tobias Indén

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2012-12-06 Dnr 688/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2012-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 680-12E 1 SÖKANDE Camp Scandinavia AB, 556221-8270 Karbingatan 38 254 67 Helsingborg Ombud: Advokat Jerker Alm och jur.kand. Rickard Vernet Advokatfirman

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 45-13 1 SÖKANDE G4S Security Services (Sverige) AB, 556095-6772 Box 49017 100 28 Stockholm MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-02-05 Meddelad i Stockholm Mål nr 1365-16 1 SÖKANDE Nils Bengtssons Byggnads AB, 556155-0178 Ombud: Advokaten Madeleine Sifvert och jur.kand. Marion Kronberg Advokatfirman NOVA AB

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Maja Karkkonen DOM 2015-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 655-15 1 SÖKANDE Midroc Electro AB, 556436-3595 Box 501 811 25 Sandviken Ombud: Advokat Charlotte Dolk Advokatbyrån Hellgren Linander KB Box 24053

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation 2005-01-21 Dnr 1136/2004 1 (6) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation (Ärendebeteckning 04-6749, 04-6950 a) Sammanfattning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2012-10-26 Dnr 609/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Tillväxtverket,

Läs mer

Erik Segersällsväg 3 B, 126 50 HÄGERSTEN. Marknadsföring av företagskatalog och branschregister

Erik Segersällsväg 3 B, 126 50 HÄGERSTEN. Marknadsföring av företagskatalog och branschregister MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:36 2008: Datum 2009-11-19 Dnr C 31/08 KÄRANDE 1. Eniro AB, 169 87 STOCKHOLM 2. Din Del Aktiebolag, Box 6010, 171 60 SOLNA Ombud för 1 och 2: advokaten A. K. och jur.kand. J.

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-02-06 Dnr 86/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sveriges

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-24 Meddelad i Göteborg Mål nr 2916-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Gatu och Väg Väst AB, 556650-6845 Kråketorpsvägen 22 431 53 Mölndal MOTPART Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag, 556046-8562 Box 5044

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-02-06 Dnr 24/2013 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 04 DOM 2017-01-19 Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr 2222-16 KLAGANDE Onninen AB, 556371-9474 Ombud: Advokat Magnus Wiktorson Advokatfirman NORDIA Göteborg KB Kungsportsavenyen 1 411 36 Göteborg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm DOM KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 2015-06-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 6876-14 1 KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box 701 101 33 Stockholm MOTPART Ombud: Advokat Box 1215 751 42 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

SÖKANDE Konkurrensverket Stockholm Avd ^,/ / SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

SÖKANDE Konkurrensverket Stockholm Avd ^,/ / SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) 2014-03-11 Meddelad i Föredragande: Växjö Carin Gunnarsson Mål nr KONKURRENSVERKET SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm Avd ^,/ / MOTPART Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö KSnr #>-f>3 Aktbil 6 SAKEN

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-15 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 335 Mål nr PMÄ 6320-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2013-01-25 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE R-Contracting AB, 556681-9404 Platinagatan 8 602 23 Norrköping MOTPART Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Box 2022 250 02 Helsingborg Ombud:

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-11 Meddelad i Malmö Mål nr 955-14 1 KLAGANDE Kraftord/Staffan Sjöberg, 530915-1610 Graffmansgatan 12 412 73 Göteborg MOTPART Landskrona stad Stadsledningskontoret Stadshuset 261 80 Landskrona

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-03-23 Meddelad i Falun Mål nr 905-16 1 SÖKANDE Olssons Elektromekaniska AB, 556245-2887 Box 37 274 03 Rydsgård MOTPART Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:3 2008: Datum 2011-02-09 Dnr C 6/09 KÄRANDE Swemedia AB, Carl Gustafs väg 46, 214 21 Malmö Ombud: advokaten E. T., Advokatbyrån S. & Co AB, Anna Lindhs plats 4, 211 19 Malmö

Läs mer

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg

Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg KAMMARRÄTTEN I T^OA /T 1JU1V1 Avdelning 2 2011 "10-2 ^ Meddelad i Göteborg Mål m 5147 ' 11 Sida l (4) KLAGANDE Miracon AB, 556447-9425 Henry Dunkers Plats 6 242 67 Helsingborg Ombud: Advokaten William

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2014:3 2014-03-05 Mål nr C 21/13 KÄRANDE Taxibil i Östergötland Aktiebolag, 556542-5666 Box 154, 581 02 Linköping Ombud: advokaten H. S. och jur. kand. A. B., Avenir Advokater, Drottninggatan

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Kruuse Svenska Aktiebolag, 556012-2391 Box 8013 171 08 Solna

HÖGSTA DOMSTOLENS. 2. Kruuse Svenska Aktiebolag, 556012-2391 Box 8013 171 08 Solna Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 februari 2010 B 4063-08 KLAGANDE 1. Hill s Pet Nutrition Incorporated c/o Colgate Palmolive A/S Smedeland 9 DK-2600 Glostrup Danmark 2.

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-05-29 Meddelad i Malmö Mål nr 2312-13 1 SÖKANDE Österlenbuss AB, 556388-9145 Box 1023 271 00 Ystad Ombud: Henrik Grimlander Box 1055 271 00 Ystad MOTPART Tomelilla kommun Gustafs

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson, referent och protokollförare, och Annika Malm

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus Ulriksson, referent och protokollförare, och Annika Malm 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 32 Patent- och 2018-02-20 Mål nr PMÖ 864-18 marknadsöverdomstolen 2018-02-21 Rotel 020102 2018-04-10 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn, Magnus

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003: Dnr A 7/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut , dnr 800/2001, bi laga (ej bilagd här)

MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003: Dnr A 7/02. ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut , dnr 800/2001, bi laga (ej bilagd här) MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2003:9 2003-03-10 Dnr A 7/02 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2002-11-20, dnr 800/2001, bi laga (ej bilagd här) KLAGANDE PEAB AB, 556061-4330, 260 92 FÖRSLÖV Ombud: advokaten

Läs mer

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm Mål nr 6992-12 Enhet 12 1 SÖKANDE NEC Scandinavia AB, 556335-4728 Ombud: Advokaterna Thomas Lindqvist och Gustaf Swedlund Advokatfirman Hammarskiöld & Co AB Box 2278

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 december 2010 KLAGANDE AA Ombud: Chefjurist Pär Cronhult Jur. kand. Micha Velasco Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Årjängs kommun Box 906 672 29

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 482/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg

meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 februari 2008 KLAGANDE M.C.R. Mobile Container Repair AB, 556236-1591 Indiska Oceanen 418 34 Göteborg MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 32/10 Mål nr B XX/08

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 32/10 Mål nr B XX/08 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 32/10 Mål nr B XX/08 Domen kommer inte att refereras i publikationen Arbetsdomstolens domar. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se 103 11 STOCKHOLM

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 485/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm.

Ombud: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, Box 7315, Stockholm. 1661 BESLUT Datum Vår referens Aktbilaga 2008-03-12 Dnr: 08-1331/23 Konkurrensavdelningen Barbro Svensson 08-678 56 50 barbro.svensson@pts.se Teracom AB Att: advokaterna Ingrid Eliasson och Fredrik Gustafsson

Läs mer

DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm DOM 2012-11-27 Meddelad i Stockholm Mål nr 18563-12 Enhet 17 1 SÖKANDE Abbott Scandinavia AB, 556046-6137 Ombud: Advokat Helén Waxberg Jur. kand. Anna Lapinska Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 1711

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2015-02-05 Meddelad i Malmö Mål nr 420-15 432--440-15 1 SÖKANDE Aksab Kemi Sverige AB, 556731-6772 Tumbavägen 38 147 43 Tumba MOTPARTER 1. Lunds kommun mål nr 420-15 2. Eslövs kommun mål

Läs mer