Mål för Västerås folkhögskola den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål för Västerås folkhögskola 2015 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan"

Transkript

1 Till styrelsen 19/ Mål för Västerås folkhögskola den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan 1. Inledning mer än bara en skola Västerås folkhögskola är en samhällsengagerad och nytänkande folkhögskola mitt i Västerås. Vi vill vara mer än bara en skola - en skola som det är roligt, intressant och nyttigt att komma till för olika människor. En kreativ mitt- och träffpunkt i Västerås och för våra målgrupper och arbetarrörelsens medlemmar. En skola som står för arbetarrörelsens syn på människan, samhället och kunskaper. Nära samverkan sker med Bergslagens folkhögskola. Vår människosyn utgår från att varje människa är en resurs, som har förmåga och vilja att utvecklas, påverka och ta ansvar. Varje människa har rätt till ett rikt och värdigt liv och ska ha möjligheter att växa utifrån egna behov och förutsättningar. Vår samhällssyn/demokratisyn bygger på allas lika och unika värde. Vi ser demokratin som en process och en rörelseriktning, och inte som ett färdigt system eller givet tillstånd. Vi är övertygade om att samhället bara kan utvecklas när människor ges möjlighet att utvecklas under fria och jämställda förhållanden. Vår kunskapssyn bygger på alla människors förmåga och rätt att lära och utvecklas under hela livet. Kunskap är en process som skapas i mötet mellan olika erfarenheter, mellan det bekanta och obekanta. Vi ser människan som en social varelse som behöver mötet och samspelet med andra för att utvecklas och lära nytt. Folkhögskolorna ska kännetecknas av följande: q q q q q En folkhögskola i framkanten. Goda utvärderingsresultat. Skolor som syns, hörs och efterfrågas både för sina idéer som sin verksamhet. Arbetar med projekt och uppdrag. Pedagogiskt nytänkande. En levande metodutveckling på skolorna, där datorn och flexibelt lärande är en viktig del. Verkligheten används som underlag i undervisningen. En pedagogisk resurs för medlemsorganisationerna. Kreativa och lösningsfokuserade. Undervisning som präglas av kreativitet. Skolor där spännande och oväntade saker sker på skolan och en öppen verksamhet bedrivs. Demokrati och öppenhet. En öppen skola för nya tendenser i omvärlden, idéer och verksamheter speglas. Demokrati praktiseras i vardagen. Studerandeinflytande. Tydlig information, men även krav på våra studerande. Samhällsengagerade. Skolorna är engagerade i olika sammanhang och involverade i frågor om social ekonomi och arbetsmarknad. Skolorna arbetar även för tolerans och mångfald och mot främlingsfientlighet.

2 Västerås folkhögskolas övergripande och mätbara mål Västerås folkhögskolas mätbara mål är att bedriva utbildning med en kvalitét högre än genomsnittet vid landets folkhögskolor. Det övergripande målet är att tillsammans med våra medlemsorganisationer ge folkbildningen en större geografisk spridning och därmed ges fler människor möjlighet att påverka sin livssituation och därmed öka sin livskvalité. 2. Våra målgrupper Folkhögskolan vill nå människor som har en stark vilja att studera och anser sig passa för folkhögskolans arbetssätt och kännetecken. Speciellt viktigt att nå, är deltagare som av olika skäl inte passat i den vanliga skolan, människor i arbetslivet med kort utbildning, unga och äldre som drabbats av arbetslöshet och kvinnor och män med bristande språkkunskaper. I första hand vill vi nå deltagare från närområdet. Deltagarens motiv till studier är en avgörande fråga, där högskolan som mål kan vara ett mål av flera andra. En viktig faktor i deltagarens motiv är att bredda sitt intresse, växa som människa och delta i ett samhälleligt förändringsarbete. Skolan vill även arbeta med arbetarrörelsens och medlemsorganisationernas medlemmar för att stärka dem i deras uppdrag att förändra samhället och utveckla folkrörelserna. 3. Allmänna mål med folkbildningsarbetet Skolornas beskrivning Vi lever i en tid av spännande utmaningar. Folkbildningen kanske är mer modern än vad den någonsin varit. Då måste vi själva visa omvärlden att vi är en fri och självständig kraft i förhållande till det svenska utbildningssamhället. Endast en fri, självständig, folkrörelseförankrad, deltagarorienterad, flexibel och innovativ folkbildning kommer att ha en viktig roll att spela i det svenska samhället. Folkhögskolan har genom sin egen utbildningsform, som just nu diskuteras och tydliggörs, en unik möjlighet att vara ett helt eget alternativ inom skolsystemet. Att möta människor utifrån deras villkor, behov och erfarenheter är en ledstjärna i folkbildningsarbetet. Detta betraktelsesätt kommunicerar alltid med viljan att pröva nya färdvägar för att nå nya grupper och hitta metoder som passar dagens och morgondagens människor. Med en tydlig ideologisk profil, arbetarrörelsens grundläggande värderingar, vill vi möta framtiden. Vår vision är att tillsammans med våra medlemsorganisationer, tillsammans med andra arbetarrörelsefolkhögskolor, ABF och andra progressiva aktörer ge folkbildningen en allt större geografisk spridning och alltfler människor möjligheter att påverka hela sin livssituation och därmed öka sin livskvalitet. Vi vill att många fler människor än idag ges chansen att genom folkbildning kunna påverka samhällsutvecklingen och därmed fördjupa demokratin. Vår andra vision är att vi som folkhögskola tillsammans med andra folkhögskolor ska få ett tydligt erkännande, på olika områden, om att vi är en utbildningsform som tillhör framtiden och ger människor en chans, som de andra skolformerna inte klarar, att förverkliga sina drömmar och livsmål.

3 Riksdagens beskrivning, mål och syften Vi har som folkhögskolor att förhålla oss till statens övergripande mål och syften med bidrag till folkbildningen. Idag ligger folkbildningspropositionen Allas kunskap Allas bildning 2013/14:172. Riksdagen har gett folkbildningen i uppdrag att: Mål: Folkbildningen ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället Fyra syften: Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, Bidra till att bredda intresset för att öka delaktigheten i kulturlivet 4. Mål för 2015 Under året ska Västerås genomföra dv av det ordinarie statsanslaget. (+50 dv 2015, utjämning mellan folkhögskolorna). Under 2013 och 2014 har skolan haft extra allmänkursplatser, 55 årsplatser. Vi vet att den nationella satsningens fortsätter efter regeringsskiftet, men med lite andra förtecken än tidigare. (Idag ser det ut som extraplatserna inte kommer att verkställas. Målet var att fortsätta med ca 55 deltagare - nya allmän kursplatser (årsplatser) kopplade till deltagare från studiemotiverande kurser, motsvarande 2200 deltagarveckor) Från 2015 vill vi genomföra följande utanför det ordinarie statsbidraget: - Mål: 20 deltagare - allmän kurs via Hästsportens folkhögskola. - Mål: 300 nya deltagare - platser för studiemotiverande insatser (13 v kurser) Under förutsättning att riksdagen beslutar om fortsättning. - Mål: Ett antal deltagare inom JobbPlan (projektet upphör maj 2015, vi arbetar för en fortsättning) - Mål: 50 deltagare - nya platser för studiemotiverande kurser från Hästsporten - Mål: 150 deltagare i SFI på folkhögskola i Västerås och Köping - Mål: Genomföra etableringskurser (vi vet att vi inte får 50 sökta platser. Beslutet är att varje folkhögskola tilldelas 13 platser) - Mål: 55 deltagare allmänkurs Västerås med kommunala medel (möjligheter och utbildningsrättigheter finns för: allmän kurs fysisk, allmän kurs distans och allmän kurs på grundskolenivå) - Mål: 15 deltagare allmän kurs i Köping (kommunalt betalda platser)

4 Vår målsättning under 2015 är: Att genomföra allmän kurs fysisk som distans för 85 deltagare per termin (plus en viss överinskrivning) Att genomföra allmän kurs för 20 deltagare per termin från Hästsportens folkhögskola. (utgår: Att genomföra allmän kurs för 55 deltagare, genom de nya platser som tilldelats folkhögskolor.) Att genomföra kortare eller längre kurser tillsammans med våra medlemsorganisationer motsvarande 10 % (395 dv) av deltagarveckorna, i samarbete med Bergslagen Att genomföra och fortsätta med kurser studiemotiverande insatser, ung inspiration motsvarande minst 350 deltagare. Att genomföra SFI på folkhögskola för 150 deltagare Att öka andelen uppdragsutbildningar och deltagare i lämpliga upphandlingar. Att tillsammans med Bergslagens folkhögskola arbeta för en lämplig yrkeshögskoleutbildning alternativt andra yrkesinriktningar Att fortsätta bedriva filialverksamhet på Bäckby Västerås folkhögskola Väster med utgångspunkt i studiemotiverande kurs, SFI och allmän kurs med start aug 2015 Att genomföra verksamhet, 12 v kurser, för deltagare inom JobbPlan fram till maj månad Att under året fortsätta finna former för samverkansfrågor som: mål- och idéfrågor, verksamhetsutveckling och fortbildning med Bergslagens folkhögskola. Verksamhetsmål Att skolan genomför folkhögskoleverksamhet som motsvarar 120 % av statsbidraget Att allmän kurs/ allmänna ämnen utgör minst 50 % av skolans verksamhet Att verksamhet med medlemsorganisationerna utgör minst 10 % av skolans verksamhet Att verksamhet i form av projekt och uppdrag och utgör minst 25 % av skolans omsättning Utvecklingsmål Att skolan bedriver ett kontinuerligt utvecklingsarbete med det långsiktiga målet, att vara en av Sveriges intressantaste och ledande folkhögskolor. (Inom områdena pedagogiskt arbete med ungdomar, pedagogiskt arbete med flexibelt lärande(distansundervisning) och arbetsmarknadsprojekt med inriktning studier eller arbete och långsiktigt pedagogiskt arbete med invandrare för SFI/ etablering. Innevarande utvecklingsmål utvärderas under genom en analys och seminarium om ovanstående med utomstående under vintern 2015) Kvalitetsmål Att skolan ska ligga över snittet i jämförelse med andra folkhögskolor på den digitala studerandeutvärderingen (RIO-utvärderingen) Att skolan följer kvalitetsplan , (antas av styrelsen februari 2015)

5 Personalmål Att personalen arbetar utifrån folkhögskolans idé som grund ( Att vara medarbetare på Västerås och Bergslagens folkhögskola ) som årligen prövas genom löne- och utvecklingssamtal samt att utarbeta ett gemensamt fortbildningsprogram under året. Ekonomimål Att skolan bibehåller ekonomiska resurser för att klara minst 12 månader utan intäkter Att kommande år ger ett överskott på 3 % av omsättningen för att klara fortsatt utvecklingsarbete Att medel återinvesteras för att höja kvalitetsnivåer enligt kvalitetsplan, i första hand under året att förbättra den pedagogiska miljön. 5. Övergripande mål med kurserna och verksamheten Att väcka deltagarnas lust att studera och skapa en glädjefylld studiesituation och därmed vara med att stärka deltagarnas självkänsla, en positiv personlig- och social utveckling. Att stödja deltagarna till att förstå koder i vuxen och arbetsliv och därmed kunna agera som självständiga unga vuxna. Att utveckla viljan och förmåga att se sammanhang och i solidaritet med andra påverka olika delar av samhället och därmed ett aktivt förenings- och förändringsarbete. Att studierna ger perspektiv och kunskaper om: jämlikhet - och jämställdhet, humanekologiskt synsätt och att människor har olika bakgrunder. Att studierna relateras till varje deltagares mål och studieplan och därmed kan utvärderas.

6 5.1 Allmän kurs högskoleinriktning - flera kurser, två studieformer Västerås folkhögskola har sedan starten en stor allmän kurs, ett medvetet och prioriterat val. För att möta de krav som kommer från samhället och för att tillgodose deltagares olikartade behov sker en fortlöpande utveckling av organisationen och pedagogisk utveckling. Vår allmänna kurs med högskoleinriktning består drivs dels som fysisk kurs och dels som distanskurs. Kursen vänder sig till deltagare som saknar gymnasiekunskaper eller som behöver komplettera tidigare gymnasiestudier. Målet är kunniga studerande som är omvärldsorienterade, kännedom om sig själva och väl rustade för fortsatta studier och livet i lite bredare mening. Studerande som söker för distansstudier, gör detta utifrån ett medvetet val för att kunna studera oberoende av tid och rum. Några framgångsfaktorer är: en förbättrad antagningsprocess, ett väl utvecklat och genomtänkt mentorskap, ett flexibelt lärande tänkande och närvarande och vardagskopplat pedagogiskt arbete. Det kan bl.a. ses genom ökad närvaro och mycket bra utvärderingsvärden. Under åren bakåt som det kommande året har bedrivits och kommer att bedrivas olika former av utvecklingsarbeten. Mål för allmän kurs: Att 90 % av deltagare som avslutar sina studier uppnår behörigheter för närmast högre studier. Att fortsätta att utveckla och utvärdera ämnesöverskridande och projektorienterande arbetsformer. Att deltagare ska lära känna varandra vid namn och att skolan ska upprätthålla ytor och verksamheter för att stärka den sociala sammanhållningen. Att utveckla deltagares ansvar och förmåga att följa upp de egna studierna. Att utöka den externa verksamheten. Att utveckla det flexibla lärandet och användandet av datorn som pedagogiskt hjälpmedel. Att förbättra kursens informationskanaler Utvecklingsmål: Att vidareutveckla användandet av datorn som pedagogiskt verktyg, och av metoder inom det flexibla lärandet. Att fortsätta utveckla metoder och modeller för vårt ämnesövergripande, projektorienterade arbetssätt. Att förbättra kommunikation, information och samarbete mellan mentorer, ämneslärare och deltagare under det kommande året genom att hitta modeller för detta.

7 5.3 Studiemotiverande folkhögskolekurser Inspiration Västerås folkhögskola har haft en omfattande arbetsmarknadsverksamhet, inte minst genom extra nationella medel för studiemotiverande insatser, men även andra projekt. Vi har ansetts som och anses framgångsrika inom områdena: arbetsmarknadspolitik, arbetsliv, arbetsrättsliga frågor, psykologi, kommunikation men kanske framförallt det pedagogiska motiverande arbetet. Metoder utmejslades och detta arbete kommer att fortsätt. Individuellt anpassade arbetsmetoder, med datorn som naturligt arbetsredskap är viktiga. Vi kan se en ökad marginalisering i befolkningstäta områden med ökade inkomst- och kunskapsklyftor. De ökar snabbast i större kommuner och förstärks med lågkonjunkturen. Med andra ord kan man säga att klassklyftorna ökar. Det är viktigt att ge unga människor framtidstro och finna möjliga väger, drömmen om ett bra liv är en viktig uppgift för skolan. Att stödja unga människor som står utanför arbetsmarknaden till studier eller arbete är en prioriterad insats. Det kan konstateras att det skulle behövas fler platser på allmän kurs. Mål för SMF: Att 60 % av alla deltagare går vidare till fortsatta studier på folkhögskola/ andra utbildningar eller till arbete/praktik. Att alla deltagare får synliggjorda mål vad gäller studier, arbete och framtid. Att vidga deltagarnas perspektiv, öka deras framtidstro och ge dem möjlighet att växa som människa. Att skapa ett större arbetsmarknadsprojekt under året med utgångspunkt från våra erfarenheter och kunskaper. Att ge deltagarna insyn och kunskaper om pedagogiska former och metoder inom folkhögskola och högskola. Kvalitetsmål: Att arbetsgruppen kontinuerligt utvärderar arbetet utefter gruppens behov Att efter avslutade kurser ge skolledningen och Arbetsförmedlingen återkoppling om deltagarnas mål och resultat.

8 5.4 JobbPlan Sedan maj 2013 bedriver folkhögskolan ett utbildningsprojekt för långtidsarbetslösa. En stor grupp har enbart förgymnasial utbildning och många har inte fullgjort gymnasium. Vår idé och arbetssätt, tillsammans med Arbetsförmedlingen i Västerås, är att sätta in aktiva utbildningsinsatser och individuella stödinsatser på ett annat sätt än tidigare. Vi vill se hur långt man kan komma med människor som är söndertuggade av olika insatser och där självförtroendet succesivt har malts ner. En del av projektet är, unikt, ett nära samarbete mellan Västerås folkhögskola och Arbetsförmedlingen Västerås. Projektet drivs av skolan men där flera medarbetare kommer från Arbetsförmedlingen och tar med sig sina kontaktnät och beslutsmöjligheter, de har kvar en 20-procentig anställning på Arbetsförmedlingen. Vi kallar det modellen d.v.s. våra medarbetare är 80 % folkhögskoleanställda och 20 % arbetsförmedlingsanställda. Mål för JobbPlan: Att deltagarna ska gå vidare till: o anställning med eller utan stöd o reguljär utbildning i någon utbildningsform o förberedande eller orienterande utbildning o arbetsmarknadsutbildning/ starta eget eller sysselsättningsplats med lärande inslag. Målet är att samtliga deltagare ska efter projekttiden nå av någon av ovanstående inriktningar, 20 % av deltagarna ska nå en anställning med eller utan stödformer. 100 % av deltagarna ska uppleva att de blivit sedda, lyssnade på samt att de varit delaktiga i skapandet av Min jobbplan. Utöver kvantitativ utvärdering bör även ett antal djupintervjuer genomföras, bland annat för att tydliggöra den sociala påverkan som projektet antas ha. 5.5 Verksamhet med medlemsorganisationerna - korta folkhögskolekurser Samverkanskurser är en viktig del av skolornas rörelseprofilering. Medlemsorganisationer och andra samverkansparter ges möjlighet att utifrån eget organisationsperspektiv i samverkan med skolan utveckla ett efterfrågestyrt kursutbud. Vi ser vårt arbetsområde över hela Västmanland. Folkhögskolorna ska vara en partner för kurser som kan ses som utvecklande lite mer än de vanliga kurserna. Det innebär att folkhögskolan arbetar mer med spetsutbildningar. De ordinarie kurserna och studiecirklarna får de fackliga organisationerna och ABF stå för. Under året har projektet fortsatt Facklig kunskapsutveckling och funnit former med framtidsdagarna. En facklig politisk ledarutbildning har genomförts med hög kvalitet och god utvärdering. Likaså har en projektledarutbildning inom hyresgäströrelsen avslutas och en ny påbörjats. Syftet med projektet är att inspirera och diskutera strategiska frågor som i vissa fall leder fram till utbildningar.

9 Mål med verksamheten: Att öka graden av facklig debatt och perspektiv genom att genomföra två fackliga framtidsdagar, Framtidsdag, under året med föreläsningar och eget arbete. Att fördjupa de ideologiska grunderna genom att ytterligare genomföra en facklig politisk/ideologiutbildning med LO-facken. Att under året fortsätta med ledarskap, projekt, entreprenörskap inom Hyresgästföreningen. Att fortsätta med att öppet och förutsättningslöst diskutera olika lösningar för utbildningar tillsammans med medlemsorganisationerna samt att under året systematisera kontakterna med våra medlemsorganisationer Utvecklingsmål: Att öka graden av kunskaper för all personal/pedagoger på skolorna om alla våra huvudmän genom bl.a. en personaldag/ inslag på personalmöten om frågor som berör våra huvudmän. Att systematiskt bjuda in våra medlemsorganisationer för att vara med på olika möten med studerande och personal. Att beskriva vår pedagogiska/ kunskapsmässiga roll och insats för medlemsorganisationerna och arbeta för att skapa avtal med varje samverkande organisation och nå en årlig uppgörelse om vad som ska göras 5.5 Kommunala platser inom utbildningsformen folkhögskola Tidigare (och delvis kvar) har Västerås folkhögskola haft uppdrag från Vuxenutbildningscentrum att bedriva yrkesinriktad gymnasial utbildning och vanlig gymnasial utbildning. Erfarenheterna är blandade, de tidigare yrkesutbildningarna: Hotell och reception, Detaljhandel och fastighetsskötare har fungerat bra med goda utvärderingsresultat. Däremot gavs uppdraget att bedriva gymnasieutbildning med folkbildningspedagogik inte så bra resultat. Under flera år, men framförallt under innevarande år har diskussioner förts om att flera kommuner ska upphandla/ köpa folkhögskoleplatser. Vi tror ha kommit till en förståelse för detta och att Västerås stad som första kommun kommer att köpa folkhögskoleplatser Mål med kommunala folkhögskoleplatser: Att ge ytterligare studerande samma möjligheter med samma mål som de som går på allmän kurs Att finna former för att kunna ta steg med yrkesinriktningar inom ramen för allmän kurs.

10 5.6 SFI på folkhögskola Under året bakåt har skolan drivit och avslutat projektet Arosdöttrarna SFX. Från hösten har skolan startat SFI på folkhögskola som är en SFI-utbildning med hemspråksstöd enligt befintlig SFI-modell med de fyra stegen. Under året har intresset ökat för att folkhögskolan ska bedriva SFI från flera kommuner. Som tidigare beskrivet är ett kvantitativ verksamhetsmål att bedriva verksamhet för och med 100 deltagare. Dessutom vill vi beskriva en verksamhet som sätter SFI i ett sammanhang. Vår bestämda uppfattning är att följande fem delar i folkhögskole-sfi är viktiga för bra språkinlärning och därmed ger bra resultat: SFI-lärare med folkhögskolans pedagogiska syn Trygghet i studiesituationen, möta deltagarna Möta människor med samma modersmål, resurslärare i hemspråk Kunna träna på språk parallellt med SFI-utbildningen Arbeta med mål och livsval Mål med SFI på folkhögskola: Att öka de studerandes intresse och kännedom om varandra. Att ge nya perspektiv och upplevelser via olika aktiviteter. Anpassa arbetssättet och undervisningen efter de studerandes nivå och behov. Att alla deltagare får den kunskap och sociala förmåga som behövs i det svenska samhället. Öka deltagarnas självförtroende, delaktighet och framtidstro i/på det svenska samhället. Att ge deltagarna en inblick i den digitala och teknologiska världen. Kvalitetsmål Att öka kvaliteten av SFI-undervisningen genom att tillgodose eleverna med kunniga och engagerade lärare och resurser. Att genom en aktiv samhällsorientering ge kunskap om de sociala strukturer och koder i det svenska samhället. Utvecklingsmål: Att arbeta för att få en fast SFI-verksamhet i Västerås Att arbeta för att få en fast SFI-verksamhet i Köping

11 5.7 Etableringskurser - utbildning för nyanlända på folkhögskola Utbildningar för nyanlända invandrare Regeringen anser att det finns behov av fler målgruppsanpassade insatser för nyanlända invandrare. SFI-utredningen kommer under hösten att redovisa sitt betänkande om hur mål- och individanpassning av utbildningen i svenska språket för vuxna invandrare kan förbättras, så att den bättre svarar mot individens mål, behov och yrkesval. I avvaktan på utredningens resultat vill regeringen redan nu öppna upp för folkhögskolor att ta fram målanpassade utbildningar för nyanlända invandrare. Regeringen avser därför att göra det möjligt för Arbetsförmedlingen att köpa utbildningar från folkhögskolor för nyanlända invandrare. Avsikten är att Arbetsförmedlingen för detta ändamål ska kunna använda högst 40 miljoner kronor Vidare beräknas att Arbetsförmedlingen ska få använda högst 60 miljoner kronor 2015 och 80 miljoner kronor årligen under 2016 och Kurserna är 6 månader långa och innehåller olika moment som samhällsinformation, arbetsmarknadskunskap och inte minst språkträning. SFI kan påbörjas inom ramen för etableringskursen. Mål för etableringskurser: Mål för etableringskursen ska arbetas fram av arbetslaget SFI/Etablering inför nästkommande måldokument. 5.8 Folkhögskolan i Köping Under 2014 startade Västerås folkhögskola en filialverksamhet i Köping. Filialen bedriver allmän kurs, SMF och SFI. Målen för dessa kurser är samma som ovan beskrivna mål. Då folkhögskolan i Köping är en nystartad verksamhet har skolgemensamma mål arbetats fram. Mål för Folkhögskolan i Köping: Att använda ett arbetssätt som främjar helhetssynen genom att utveckla ämnesöverskridande och projektorienterade arbetsformer. Alla kurser på folkhögskolan i Köping ska genomföra temadagar. Att öka de studerandes intresse och kännedom om varandra och lära känna varandra med namn och som människor. Minst en aktivitet per termin ska ske tillsammans med en annan kurs. Att ge nya perspektiv och upplevelser, genom att bjuda in personer utifrån och göra studiebesök. Att ge deltagarna insyn och kunskaper om pedagogiska former och metoder inom folkhögskola och vidare studier. Minst en dag per termin ska vikas enskild åt detta men arbetet fortgår hela läsåret. Att efter avslutade kurser ge skolledningen och uppdragsgivare återkoppling om deltagarnas mål och resultat. Att ge deltagarna en inblick i den digitala och teknologiska världen genom att bl.a. fortsätta använda läsplattor och bärbara datorer i det dagliga arbetet. SMF-deltagarna bör kopplas till FirstClass.

12 Att fortsätta arbeta för att folkhögskolan i Köping blir en etablerad del av Folkets Hus och en samarbetspartner i regionen genom att t.ex. samverka ytterligare med Komvux, Arbetsförmedlingen och andra. Att göra lokalförändringar för att få mer funktionsdugliga arbetsytor. Att på sikt öka deltagarantalet på allmän kurs i Köping mot 50 deltagare. Att genom samarbetet med Arbetsförmedlingen få fler deltagare på SMF. Att samarbetet med Kompetenscenter ska leda till att vi ständigt har två grupper om 25 elever vardera på SFI. Att arbeta för ett utökat samarbete mellan pedagogerna i arbetslaget mellan våra olika kurser. Att bibehålla och utöka samarbetet med pedagogerna och kurserna i Västerås. 6. Övrig verksamhet/ projekt Under övrig verksamhet/ projekt tillkommer frågor som vi arbetar med men som vi även vill arbeta för, därför går de inte att målsättas utan mer som: Att hitta fler samverkansformer med Mälardalens högskola och hitta former för deras nystartade pedagogiskt forum Att arbeta för en ökad och bättre kommunikation och fortsätta på det som inletts under innevarande år, framförallt externt Att kunna starta etableringskurser för nyanlända enligt de möjligheter som folkhögskolor ges av riksdagen (270 miljoner år ) Att bedriva läsfrämjande verksamhet under året, kopplat till de nationella medel som beviljas för folkhögskolorna ( kr för 2014) Att arbeta för fler kulturupplevelser under året Att göra ett omtag för att arbeta fram ett större projekt, kompetensutveckling LOmedlemmar Att arbeta fram ett internationellt projekt Att fortsätta under året att arbeta fram en vision/ lång strategi för skolorna Västerås och Bergslagen år 2020 Arbeta för generellt sett fler föreläsningar till skolan Sist men inte minst: Att fullfölja den ovan beskrivna verksamheten med mål och att generellt arbeta för fler projekt till skolan utifrån skolans värdegrund och människors behov. Vi ska även vara en del av samhällsutvecklingen genom delta i konferenser, debatter, seminarier som knyter an till skolans förändringsmotiv och självfallet är skolan öppna för alla krafter som vill något mer. Skolan fullföljer naturligtvis av Folkbildningsrådet angivna krav och direktiv.

Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan

Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan Till styrelsen 18/12-2013 Mål för Västerås folkhögskola 2014 - den samhällsengagerade och nytänkande folkhögskolan 1. Inledning mer än bara en skola Västerås är en samhällsengagerad och nytänkande folkhögskola

Läs mer

Mål för Bergslagens folkhögskola 2014 - den samhälls- och kulturengagerade folkhögskolan

Mål för Bergslagens folkhögskola 2014 - den samhälls- och kulturengagerade folkhögskolan Till styrelsen 18/12 2013 Mål för Bergslagens folkhögskola 2014 - den samhälls- och kulturengagerade folkhögskolan 1. Inledning mer än bara en skola Bergslagens folkhögskola är en samhälls- och kulturengagerad

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Albins folkhögskola,

Albins folkhögskola, Idé- och måldokument för Albins folkhögskola, avseende perioden 2013-2017 Uppgift Föreningen Albins folkhögskola har till uppgift att: Ø bedriva folkhögskoleverksamhet i samarbete med medlemsorganisationerna,

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan 2019-2023 1. Förord Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö

Läs mer

FOLKBILDNING 1997/98:115

FOLKBILDNING 1997/98:115 FOLKBILDNING 1997/98:115 Regeringens proposition 12 mars 1998 Textunderlag för OH-presentation 6.1 Bedömning av folkbildningens verksamhet Folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse

Läs mer

Videdal för Framtida Malmö

Videdal för Framtida Malmö Videdal för Framtida Malmö Vi har varit med om en resa. Kanske en annan resa än vad som var tänkt från början. Det har blivit annorlunda än om det inte funnits något projekt. Men vi vet inte ännu vad det

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Strategidokument Ledningsstruktur SVF

Strategidokument Ledningsstruktur SVF Reviderat av SVF:s styrelse 160919 Strategidokument Ledningsstruktur SVF "Ägardirektiv" Strategisk analys Verksamhetsidé Värderingar/Förhållningssätt Långsiktiga mål Strategier Strategidokument Folkbildningsrådets

Läs mer

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018 Måldokument 2014-2018 Skolans övergripande målformulering har Örebro läns landsting som huvudman och är således politiskt och religiöst obunden är en skola för alla, med särskild inriktning mot personer

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare Verksamhetsplan 2014 Komvux gymnasial Komvux grundläggande Särvux Samhällsorientering Sfi svenska för invandrare VERKSAMHETERNA Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå De kurser som erbjuds följer gymnasiets

Läs mer

Folkbildningsrådet. Arbetar även med vissa uppdrag från medlemmarna. Ca 30 anställda.

Folkbildningsrådet. Arbetar även med vissa uppdrag från medlemmarna. Ca 30 anställda. Folkbildningsrådet Ideell förening med tre medlemmar: Sveriges kommuner och landsting (SKL), Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) och Folkbildningsförbundet. Myndighetsuppdrag givna av riksdagen

Läs mer

Uppsala län. Västmanland. Örebro län. Region. Sörmland. Region. Östergötland

Uppsala län. Västmanland. Örebro län. Region. Sörmland. Region. Östergötland Uppsala län Västmanland Örebro län Region Sörmland Region Östergötland Det här är #jagmed unga till utbildning och arbete Arbetet kommer att beröra c:a 2000 unga män och 1900 unga kvinnor i åldrarna 15-24

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016

Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget Datum: 2016-04-14 Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Verksamhetsplan och budget 2016 Fellingsbro folkhögskola Innehåll 1. Syfte och mål för Fellingsbro

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö.

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. 2013-06-19 Glokala Folkhögskolan arbetar efter Statens syfte med Folkbildningen. Statens stöd till folkbildningen skall

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor

I CITY EN STUDIEOAS. Gunilla Kvist Studierektor RUNÖFOLKHÖGSKOLA Föreningen LOs folkhögskola Runö är en ideell förening utan vinstintresse som funnits sedan 1952. Våra huvudmän är: LO, LO:s medlemsförbund och ABF. EN STUDIEOAS I CITY På Runö Folkhögskola

Läs mer

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden Region Gotland 1 (7) Ekonomiperspektiv Vision/ verksamhetsidé Kund/brukarperspektiv Processperspektiv Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Medarbetare/ ledarperspektiv

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10 Jämställdhetsintegrerad verksamhet 5.1 Den gemensamma värdegrunden Regeringens förslag: Statens stöd till folkbildningen skall bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) 2018-12-07 Dnr 379,2018,07 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

Rörelsefolkhögskolornas idégrund

Rörelsefolkhögskolornas idégrund Rörelsefolkhögskolornas idégrund Inledning I detta dokument uttrycks den gemensamma idégrunden för rörelsefolkhögskolorna i Sverige. Rörelsefolkhögskolorna drivs av folkrörelser, föreningar eller stiftelser.

Läs mer

Folkhögskoleplan 2014-2016

Folkhögskoleplan 2014-2016 Folkhögskoleplan 2014-2016 Tjänsteställe, handläggare 2014-01-21 1(8) Distribution Folkhögskoleplan 2014-2016 Folkhögskolors uppdrag Landstinget Västernorrlands folkhögskolor ska genom sina kurser, utbildningar

Läs mer

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument Ale - målbeskrivningen är detaljerad och - ska skapa företagsförlagd utbild- - ska öka valideringsmöjligheterna - satsningar på alternativa undervisinriktar sig på verksamhetens ning/lärlingsutbildning

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Tillsammans är vi starkare

Tillsammans är vi starkare Tillsammans är vi starkare 1 Innehåll Verksamhetschefen har ordet 4 Nuläge 7 Pysslingen Förskolors kultur 10 Förskolans framtid 15 Barnsyn 16 Lärmiljöer 21 Vår tjänst 23 Utvecklingsinriktade ledare 25

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Utbildningsprojektet Entré Q

Utbildningsprojektet Entré Q Utbildningsprojektet Entré Q Målet med Entré Q: Fler utomeuropeiskt födda kvinnor utanför den ordinarie arbetsmarknaden inom Luleå och Bodens kommuner har eller är närmare (ex praktikplats, utbildning)

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Innehåll 1. Målgruppens sammansättning 2 2. Lagändringar 3 3. Insatser för målgruppens behov 4 3.1 Gymnasieskola 4 3.2 Ung framtid 5 4.

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie, bildnings- och utbildningsorganisation. SISU Idrottsutbildarna består av specialidrottsförbund (SF) samt övriga medlemsorganisationer

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

4. Beskriv projektets inslag av och inriktning mot ett flexibelt lärande

4. Beskriv projektets inslag av och inriktning mot ett flexibelt lärande 1. PLE för livslångt lärande Västerås folkhögskola Projektledare Mathias Anbäcken e-postadress info@vfhsk.se Tel 021-14 07 05 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Idag styrs lärandet i våra folkhögskolekurser

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Ingesunds folkhögskola Hans Hellström

Ingesunds folkhögskola Hans Hellström Bättre svenska Ingesunds folkhögskola 2012-12-27 Hans Hellström hans.hellstrom.ingesund@folkbildning.net 0703-927599 2. Projektets syfte Projektets huvudsakliga syfte var tvådelat. Dels ville vi pröva

Läs mer

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019 08--05 Verksamhetsplan för Nyköpings folkhögskola 09 Uppdrag, omvärld, värdegrund, egna mål och kompetens, verksamhetsinriktning och specifika uppdrag. Uppdrag Nyköpings Folkhögskola tar sin utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Vi är där när idrotten lär! Det här är SISU Idrottsutbildarna Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation.

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Ledning och styrning

Ledning och styrning Ledning och styrning Antagen av SVF:s styrelse 2010-12--03 reviderad 2011-12-12 "Ägardirektiv" Folkbildningsrådets direktiv SMK:s & SMU:s styrdokument Strategisk analys Verksamhetsidé Vision Värderingar/Förhållningssätt

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara 1(1) Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara Vad är utbildning i svenska för invandrare (sfi)? Utbildningen i svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket

Läs mer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer Samhällsorientering för nyanlända invandrare Välkommen till Stockholms Universitet och utbildningen av samhällsinformatörer Utbildningen omfattar 30 hp respektive 45 hp. För dig som saknar pedagogisk kompetens

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

SKOLARBETSPLAN FÖR EKSJÖ GYMNASIUM

SKOLARBETSPLAN FÖR EKSJÖ GYMNASIUM SKOLARBETSPLAN FÖR EKSJÖ GYMNASIUM Eksjö Gymnasium skall vara en miljö som stimulerar lusten och viljan att lära och utvecklar hela människan. Vårt samarbete skall präglas av stor delaktighet, ömsesidig

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå 1 (6) 2000-09-26 230.2000-607 Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå Vision, mål och uppdrag Utbildningskommunen Eksjö ska erbjuda:. en vuxenutbildning som

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola Verksamhetsplan Fristads folkhögskola 1 Sammanfattning Fristads folkhögskola med cirka 220 studerande har fyra fokusområden: miljö & hållbarhet, kreativitet & skapande, hälsa & funktionsnedsättning samt

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Kunskapens Hus. Munkedal

Kvalitetsredovisning. Kunskapens Hus. Munkedal Kvalitetsredovisning Kunskapens Hus Munkedal 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kvalitetsredovisning för Kunskapens hus 2. Grundfakta och beskrivning av verksamheten 3. Underlag och rutiner för framtagande av

Läs mer

Folkhögskolornas korta kurser i Västra Götaland - sammanställning och analys av statistik

Folkhögskolornas korta kurser i Västra Götaland - sammanställning och analys av statistik 1(13) Utredning Datum 2017-02-21 Diarienummer KUN 2017-00689 Västra Götalandsregionen Koncernavdelning kultur Handläggare: Koen Braak och Jens Lejhall E-post: koen.braak@vgregion.se E-post: jens.lejhall@vgregion.se

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Arbetsplan för Vedeby särskola

Arbetsplan för Vedeby särskola Arbetsplan för Vedeby särskola Läsåret 2013-2014 Beskrivning av verksamheten Vår skola ska värna om den enskilda elevens möjligheter att utvecklas positivt, dels socialt och dels pedagogiskt i en trygg

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Projekt regional samverkan Sfi

Projekt regional samverkan Sfi Projekt regional samverkan Sfi Projektet finansieras av Länsstyrelsen Örebro län enligt 37 förordningen, beredskap och kapacitet samt regional samverkan. Projektägare är Sydnärkes Utbildningsförbund som

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Folkbildningens flexibla lärande

Folkbildningens flexibla lärande Folkbildningens flexibla lärande Digitalisering ger ökat behov av folkbildning Demokratisera digitaliseringen! Stora förväntningar och utmaningar för studieförbunden och folkhögskolorna Utvärdering av

Läs mer

Gymnasieplan 2015-2018. Stenungsunds kommun

Gymnasieplan 2015-2018. Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Gymnasieplan 2015-2018 Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr 0526/14 Dokumentägare Sektorschef Sektor Utbildning Giltighetstid

Läs mer

Vilka behov har målgruppen? Göteborg

Vilka behov har målgruppen? Göteborg Vilka behov har målgruppen? Göteborg 2017-04-25 Målgruppens bakgrund och behov Målgrupp Stödet ska kunna lämnas till den som är 25-56 år Har kort tidigare utbildning Har ett stort behov av utbildning på

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Ordförande har ordet På FC Rosengård försöker vi utnyttja den positiva kraft som fotboll utgör. Med hjälp av idrotten arbetar vi förebyggande för att undvika att personer hamnar i utanförskap. Vi försöker

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa:

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa: 1 (7) Verksamhetsplan 2018 Datum 2017-11-14 Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen Handläggare: Anders Ahlström Telefon: 076-7754840 E-post: anders.ahlstrom@vgregion.se Till styrelsen för folkhögskolorna

Läs mer

Redovisning från Verksamhets- och Kvalitetsdialoger med jobb- och utbildningsexperter för vuxenutbildning i Nacka

Redovisning från Verksamhets- och Kvalitetsdialoger med jobb- och utbildningsexperter för vuxenutbildning i Nacka 2016-04-19 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/48 Arbets- och företagsnämnden Redovisning från Verksamhets- och Kvalitetsdialoger med jobb- och utbildningsexperter för vuxenutbildning i Nacka Förslag till

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer