Enheter för meningsfull daglig sysselsättning aktiviteter och deltagarnas erfarenheter. Carina Tjörnstrand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enheter för meningsfull daglig sysselsättning aktiviteter och deltagarnas erfarenheter. Carina Tjörnstrand"

Transkript

1 Enheter för meningsfull daglig sysselsättning aktiviteter och deltagarnas erfarenheter Carina Tjörnstrand

2 Tidsdagboken som användes baserades på Profiles of Occupational Engagement in people with Schizophrenia, POES POES-P utvecklades; där P står för Productive occupations/produktiva aktiviteter. Arbetsschema Klocka: (1h x 8) Vad gjorde Du? Samtliga aktiviteter inom tidsramen ska registreras Med vemutförde du aktiviteten? Beskriv kortfattat den sociala situationen/miljön Var utförde Du aktiviteten? Hur upplevde Du aktiviteten? Referens till instrumentet POES: Bejerholm U, Hansson L, Eklund M. (2006) Profiles of engagement in people with schizofrenia, POES: Development of a new instrument based on time use diaries. British Journal of Occupational Therapy; 69:58 68.

3 Både träffpunkts och arbetslik verksamhet fungerade som en social mötesplats och gav möjlighet att vara engagerad i aktiviteter med olika kravnivåer. Viktigt att veta vad de innehåller för att kunna utveckla verksamheterna I framtiden!

4 Sex kategorier: Tillverkningsaktiviteter Att göra många exemplar av samma produkt. Monteringsarbete, Monterar ihop cyklar eller paketerar objekt till försäljning. Massproduktion, av kreativt skapade produkter el. på uppdrag av företag. Ansvarar för att producera enstaka varor på beställning av kunder. Tex Snickeriprodukter, inramning av tavlor. Serviceaktiviteter Sälja saker i affären på enheten, assistera andra med kontorsmaterial t.ex. kopiera etc. Informationsfokuserade aktiviteter Delta i möten och få information, få handledning, delta i utbildning utanför enheten, lära ut aktiviteter till andra aktivitet

5 Being at the day centre means participating in occupations with different levelsofdemand Categories Social occupation Maintenance occupations Creative occupations Manufacturing occupations Service occupations Informationfocused occupations S u b Being around and having breaks Doing single maintenance tasks for the day centre. Doing craftwork Assembly work Selling things in the day centre shop Attending meetings and receiving information - Consuming Doing multiple Doing Mass- Assisting Receiving c mass media and maintenance computer production others with supervision a using technical occupations for graphics office t devices for the day centre. materials e g o r i communication Playing games Doing commissioned maintenance occupations. Doing carpentry, painting Producing specific objects in accordance with customers orders Serving customers Attending an adult education college e Occasional Renovating Teaching s socialization furniture others

6 Resultat Att vara på en daglig sysselsättning innebär att delta i aktiviteter med olika kravnivå

7 Upplevelser av deltagande i daglig sysselsättning för f personer med psykiskt funktionshinder Att vara socialt inkluderad genom delaktighet i aktivitet Känslomässiga reaktioner på variation och förändring Att bemästra utmaningar och lära sig något nytt Att bli motiverad genom att få bidra och få ta ansvar Att ha balans och struktur eller inte i dagliga livet

8 Att vara socialt inkluderad genom delaktighet i aktivitet Att uppleva sig socialt inkluderad och få förhöjd upplevelse när något görs tillsammans. Att uppleva värde av att vara tillsammans med eller i närheten av andra och att vara behövd. också en utmaning En vanlig kommentar var att vara ensam, men tillsammans vid måltider och fika Stress kunde uppkomma i sociala sammanhang när det upplevdes vara många människor eller när någon upplevde behov att arbeta ostört.

9 Känslomässiga reaktioner på variation och förändring Jag tog bussen till dag verksamheten ensam och kände lite ångest på bussen. Men när jag kom till dag verksamheten och pratade med andra kändes det ok. Jag åt frukost tillsammans med andra och det kändes bra. Jag känner mig trygg här. Upplevelser deltagarna hade vid förändring av aktivitet och miljö Övergångar mellan aktiviteter på dag verksamheten upplevdes oftast positivt. Fika upplevdes positivare om det föregicks av en mer arbetslik eller aktivare aktivitet. Förflyttningar (tex hemifrån till dag verksamhet) kunde upplevas ge stress, oro och ångest även att avsluta en aktivitet för dagen för att gå hem.

10 Att bemästra utmaningar och lära sig något nytt Efter lunchen stod jag i affären på dag verksamheten, tillsammans med personal och det var också en utmaning. Vid fyra tog jag bussen hem och det var jobbigt med alla människor på bussen. Det fanns utmaningar i att nå ett mål och i att försöka lära sig något nytt. Bemästra utmaningar som att ta sig till dag centret (t.ex på bussen) och klara av stress och nervositet bland andra människor. Utmaningar på dag verksamheten, som att lära sig dator grafik eller montera en cykel med hjälp av handledare, kunde upplevas som stressande men positivt.

11 Att bli motiverad genom att få bidra och få ta ansvar Som jag ser saken är detta ett förtroende. känslan av att ha gjort sitt för dagen Att få ansvar för en aktivitet som bidrar till andra/dag verksamheten upplevdes motiverande. Slutföra ett uppdrag (tex. gå med pengar till banken), leverera beställningar i tid, vara delaktig i arbetsgrupper Aktiviteter som innehöll ansvar och/eller var bidragande upplevdes oftast som arbete oavsett tidsåtgång och uppgiftens storlek. Om aktiviteten inte var självvald av individen kunde den upplevas mindre motiverade och meningsfull.

12 Att ha balans och struktur eller inte i dagliga livet När jag kom till dag verksamheten klockan elva började jag arbeta direkt med en massa andra. Att arbeta här ger struktur på dagen Visade på individuella behov av, och möjlighet till, att balansera mellan aktiviteter som behövdes göras och aktiviteter som gjordes för nöjes skull. Behövdes rätt utmaning. Inte för lite att göra, inte för mycket. För att balansen skulle kvarstå behövdes rutiner. Rutiner skapades på dag verksamheten, men även utanför. Tex. att handla varje gång på väg hem från dagverksamheten.

13 Aktivitets engagemang Att bli stärkt av att vara delaktig i en gemenskap Being part of the spirit of togetherness and getting empowered Att arbeta med motiverande faktorer såsom känslan av att bidra till andra och få möjlighet att ta ansvar, vilket med rätt matchning kan stärka individen och skapa mer engagemang. Att arbeta med individuella behov av rutiner, struktur och balans samt svårigheter med förändringar och förflyttningar utmaningar som kan upplevas stärkande; där enhetens personal kan vara behjälpliga (?) Individer som var engagerade i utbildning och tex parkarbete utanför enheten var fortfarande knutna till enheten. Fundering: vad är delaktig genom att vara på dag centret delaktig utanför?

14 Något att fundera på Både träffpunkt och arbetsinriktad verksamhet hade scheman och struktur för aktivitet och pauser Individuellt valda aktiviteter på dagverksamheten tillfredsställde inte enbart behov av att vara aktiv utan även vila och rekreation (tex. kontrollera e mail som paus) och därigenom gav balans Behov av båda typer av verksamhet; att gå till en träffpunktsverksamhet efter en arbetslik verksamhet uppkom som betydelsefull för upplevelse av balans, struktur och rutiner

15 Vilka olika faktorer påverkar aktivitetsengagemang? De faktorer som var signifikant relaterade till aktivitetsengagemang var: Tid spenderad i verksamheten. Motivationsaspekter: motiverad till att delta och upplevde sig ha ett tydligt mål med verksamheten. Självfaktorer såsom själv förtroende och egen kontroll. Viss psykopatologi; depressiva symtom, generella symtom (såsom tex ångest, nervositet, och svårigheter att sammarbeta med andra)

16 Resultatet För att ha medelnivån av aktivitetsengagemang var generell psykopatologi och mer tid spenderad på sysselsättnings enheterna de viktigaste faktorerna. För att nå den tredje kvartilen (högst aktivitetes engagemang) var upplevd kontroll den enda viktiga faktorn.

17 Carina Tjörnstrand, doktorand, Lunds universitet TACK!!! Hur kan vi utnyttja kunskapen om olika krav/utmaningsnivåer i träffpunktsoch arbetslikverksamhet? Önskar öppna för en diskussion kring vad som skulle kunna vara aktuell daglig sysselsättning i framtiden? Möjliga aktiviteter? Balans? Variation av interventioner?

18 Upplevelser av aktivitet bland besökare vid daglig sysselsättning en jämförelse med ickebesökare Elisabeth Argentzell, leg. arbetsterpeut, med. dr.

19 Bakgrund Att leva med en psykisk funktionsnedsättning Olika typer av svårigheter att organisera det dagliga livet. Det sociala nätverket är begränsat. Lönearbete, med dess olika förmåner, saknas ofta. Dagliga aktiviteter är ofta lugna, ger lite stimulans, utförs ofta i isolation i hemmet låg livskvalitet, avsaknad av mening. Positiva subjektiva upplevelser som främjar återhämtning: Mening i aktivitet Upplevelsen av värde i daglig aktivitet Tillfredsställelse med daglig aktivitet

20 Bakgrund Enheter för daglig sysselsättning Nationell trend mot mer kommunbaserad rehabilitering. Daglig sysselsättning (DS) ett vanligt rehabiliteringsalternativ, erbjuda olika typer av aktiviteter och socialt stöd. Den forskning som finns visar att sysselsättning: Bryter isolering Ger daglig struktur Ger sociala kontakter Kritiker; DS agerar safe havens, rehabilitering bör ske mer i den aktuella kommunen, där personen verkar och bor Forskning begränsad gällande hur besökare på dagliga sysselsättningsenheter/ icke besökare upplever sin dagliga tillvaro, gällande mening, social interaktion och arbetsrollen.

21 Övergripande syfte med avhandlingsarbetet Generera kunskap kring arbetslösa personer med psykisk funktionsnedsättning gällande: Upplevelsen av mening i aktivitet Upplevelsen av värde och tillfredställelse i aktivitet Social interaktion Upplevelsen av arbetsrollen Även undersöka om besökare vid dagliga sysselsättningsenheter skiljer sig från icke besökare gällande ovanstående aspekter.

22 Metod och design Studie I; Kvalitativ studie 12 arbetslösa personer (6 män och 6 kvinnor) med psykiskt funktionsnedsättning intervjuades (ålder år) med en semistrukturerad intervjuguide Innehållsanalys. Studie II IV; Kvantitativa studier 93 personer med psykisk funktionsnedsättning som gick i daglig sysselsättning, 82 icke besökare (ålder 18 65)fyllde i olika instrument Statistisk analys med SPSS.

23 Syfte studie I Att undersöka vilka karakteristika som ger mening i aktivitet för arbetslösa personer med psykisk funktionsnedsättning

24 Resultat studie I Vara socialt engagerad, känna sig kompetent och accepterad av samhället Känna sig kompetent samt att ha en balans mellan olika meningsfulla aktiviteter gav kontroll över psykisk sjukdom Skapa rutiner och vara produktiv Vara kreativ och söka kunskap Ta hand om kropp och själ

25 Slutsatser studie I Av vikt att forma en balans mellan aktiviteter som sågs som arbetsliknande och de som sågs som avkopplande. Viktigt att ha kontroll över sitt liv och känna kompetens i dagliga aktiviteter. Social inklusion viktigt, där stigma bitvis var ett problem. Det fanns en strävan efter att efterlikna en arbetsroll, en roll som var socialt accepterad. Faktorer som enligt resultatet från Studie I var kopplade till mening undersöktes vidare i Studie II IV.

26 Syfte studie II Att undersöka faktorer av vikt för den subjektiva upplevelsen av aktivitet, här operationaliserad som värde i aktivitet och tillfredställelse med daglig aktivitet. Att undersöka eventuella skillnader i subjektiva upplevelser av aktivitet mellan besökare vid dagliga sysselsättningsenheter och icke besökare.

27 Resultat Studie II Indikatorer för att ha en hög nivå av upplevt värde i aktivitet : Lägre nivå av depressiva symptom Högre nivå av aktivitet Högre nivå av egenkontroll Indikatorer för att ha en hög nivå av tillfredsställelse i daglig aktivitet : Vara äldre (52 65) Högre nivå av egenkontroll Lägre nivå av generella psykiatriska symptom De som gick i daglig sysselsättning upplevde högre nivå av den direkta upplevelsen av värde i aktivitet (p<0.005) De hade även en högre aktivitetsnivå (p<0.001) än den andra gruppen Ingen skillnad gällande tillfredsställelse med aktivitet.

28 Slutsats Studie II Att vara mer aktiv var förknippat med en högre nivå av upplevt värde av vikt att stimulera till aktivitet generellt. Möjligheten till egenkontroll bör uppmärksammas i rehabiliteringsinsatser DS täcker en del aktivitetsbehov, dock ej alla rehabiliteringsformer kan förbättras och bli mer individuellt anpassade.

29 Syfte Studie III Att undersöka faktorer av vikt för olika aspekter av social interaktion för personer med psykisk funktionsnedsättning Att undersöka eventuella skillnader mellan besökare vid daglig sysselsättning och icke besökare gällande social interaktion

30 Resultat Studie III Indikatorer för kvantitativa aspekter av social interaktion: Vara gift/sambo Högre nivå av tillfredsställelse i aktivitet Högre nivå av värde i aktivitet Indikatorer för kvalitativa aspekter av social interaktion: Högre nivå av egenkontroll Högre nivå av tillfredsställelse med aktivitet Lägre nivå av depressiva symptom Lägre nivå av positiva symptom Anhöriga utgjorde merparten av det sociala nätverket. Flertalet saknade dock en nära vän. Besökare vid daglig sysselsättning hade generellt fler sociala kontakter än icke besökarna de träffade fler personer De fanns dock ingen generell skillnad gällande tillfredsställelsen med kontakter eller hur nära kontakter personerna hade

31 Slutsats Studie III Då anhöriga utgör merparten av det stödjande sociala nätverket bör professionellt stöd till denna grupp främjas. Olika vägar att främja sociala interaktioner i kommunen bör prövas, ex mobilt socialt stöd, peersupport osv. Då social interaktion ökade då man upplevde mening och kontroll i vardagslivet bör dessa aspekter tas i beaktande när man formar socialt stöd.

32 Syfte studie IV Att undersöka faktorer av vikt för synen på arbetsrollen hos personer med psykisk funktionsnedsättning Att undersöka om det finns skillnader mellan besökare vid daglig sysselsättning och icke besökare gällande synen på arbetsrollen

33 Resultat studie IV Indikatorer för att ha en starkare arbetsroll: Högre nivå av aktivitet Högre nivå av egenkontroll Vara yngre (22 40 år) Lägre nivå av depressiva symptom Synen på arbetsrollen var mer positiv (på itemnivå) för besökare vid daglig sysselsättning, detta gällde ffa synen på att i framtiden ha arbete. Dock fanns ingen större skillnad mellan grupperna besökare/icke besökare gällande synen på arbetsrollen.

34 Slutsatser studie IV Ge möjlighet till att vara aktiv och ha kontroll i vardagslivet för att stärka en framtida arbetsrollen. Äldre personer bör få utökat stöd för att stärka deras utsikter till en arbetsroll. Arbetsinriktade verksamheter bör utvecklas vidare för att mer tydligt rikta insatser mot att stärka en arbetsroll.

35 Sammanfattade slutsatser/kliniska implikationer Studie I IV Viktigt att kartlägga och utvärdera Aktivitetsmönster balans/obalans Mening, värde, tillfredsställelse Socialt nätverk Individens egna strategier ex för vila Egenkontroll av stor vikt för alla faktorer främjas i psykiatrisk rehabilitering, i linje med återhämtningsmodellen. Vara delaktig i sin rehabilitering! Generell stimulans mot ett aktivt liv och en hjälp mot att finna balans mellan olika aktiviteter. Se till detta/ge utbildning. Att vara socialt delaktig och känna sig behövd viktigt; utökat fokus på att stärka sociala relationer, genom ex brukarorganisationer, peer support, social träning osv. Stöd till anhöriga för att stärka detta viktiga nätverk

36 Sammanfattande slutsatser/kliniska implikationer studie I IV DS ger upplevelser av värde i aktivitet, stimulera till högre aktivitetsnivå, ger fler sociala kontakter samt bidra till viss stärkt syn på arbetsrollen. Dock, frånvaron av större skillnader indikerar att DS i nuläget ej täcker alla aktivitetsbehov. Mer individuellt anpassad rehabilitering med fokus på att skapa meningsfulla aktiviteter, aktivitetsbalans och egenkontroll. Rehabiliteringen bör ske i den aktuella kommunen med ex mobilt stöd för att finna vägar mot integration. Stöd i återgång till arbete av vikt, såsom supported employment, skapa mer arbetslik sysselsättning.

37 Diskussionsfrågor! Hur tankar ge redskap kring hur till man skapar återhämtning rehabilitering och integrering i den faktiska kommunen? Hur fånga upp/ta hjälp av Hur de skapar personer man som större av olika gruppen anledningar på bästa väljer sätt? bort DS?

38 Tack! Elisabeth Argentzell

39 Motivation, motiv och önskningar bland personer som deltar i daglig sysselsättning Mona Eklund Carina Tjörnstrand

40 Motivation Följande frågor ställdes: Hur motiverad är Du till att delta i den här dagliga verksamheten? Hur bra stämmer följande påstående för Dig: Jag sätter upp klara och tydliga mål för vad jag ska göra när jag deltar i verksamheten? Hur gärna skulle Du hellre tillbringa Din tid på egen hand? Hur gärna skulle Du hellre ha ett lönearbete att gå till?

41 Daeltagarnas skattningar (skala 0 100) Att delta Sätta upp mål Hellre ensam Hellre arbete

42 Skillnader och samband Ingen skillnad på typ av verksamhet (arbetsinriktad/träffpunkt) Kvinnor mer benägna skatta högt på motiverad att gå till verksamheten) Ålder ingen betydelse Hög skatting på a) motivation att gå till verksamheten och b) att sätta tydliga mål var relaterade till hög grad av tillfredsställelse med verksamheten

43 Motiv för att gå till verksamheten jag får vara tillsammans med andra (79%) jag får struktur på dagen (77%) jag tycker det är roligt (71%) jag lär mig nya saker (57%) jag får lite bättre status (27%) jag tjänar lite pengar (16%)

44 Skillnader och samband De som gick vid arbetsinriktade verksamheter angav oftare motiven: att få struktur på dagen att få bättre status Kön och ålder hade inga samband med motiv för att delta i verksamheterna.

45 Önskemål vad man vill ha mer av jag skulle vilja tjäna mer pengar (39%) jag skulle vilja lära mig mer nya saker (37%) jag skulle vilja vara mer tillsammans med andra (26%) verksamheten skulle ge mer struktur på dagen (23%) verksamheten skulle ge lite bättre status (22%) det skulle finnas roligare saker att göra (14%) annat, nämligen: arbete, fysisk aktivitet, terapi (15%)

46 Skillnader och samband Kvinnor angav oftare att de ville ha mer roliga saker att göra Yngre deltagare angav oftare att de skulle vilja tjäna mer pengar

47 Iakttagelser/frågor Motivationen hög, liksom tillfredsställelsen med verksamheterna Drivkrafterna var främst social samvaro, struktur på dagen och något roligt att göra Mer koppling till arbete, lön och status önskades Indikationer från vårdklimatstudie: mer brukarmedverkan större fokus på praktisk orientering

48 Att berika enheter för meningsfull daglig sysselsättning ett interventionsprojekt Mona Eklund, Projektansvarig, Lunds Universitet Christel Leufstadius, Projektledare, Lunds Universitet Medarbetare: Birgitta Gunnarsson, Forskare Mikael Sandlund, Forskare

49 Kan upplevelser av meningsfull aktivitet stärkas? Del 4 i ett större projekt Använda kunskaper från tidigare studier inom arbetsterapi om upplevd mening o betydelse i aktivitet Föra ut och sprida denna kunskap inom daglig sysselsättning och att den används

50 Interventionsprojekt Åtgärd Grupp B (Kontroll) Grupp A (Intervention)

51 Enheter daglig sysselsättning Geografiskt urval i Skåne (11 verksamheter) Småland och Blekinge (3st) 10 verksamheter anmälde intresse Urval av 8 verksamheter gjordes till slut =Ljungby, Lomma, Helsingborg, Trelleborg, Alvesta, Kristianstad, Ronneby och Landskrona.

52 Genomförande av projektet Mätning 1 Mätning 2 (efter 7 månder) Åtgärd (intervention) för hälften av enheterna i 7 månader med handledning. Fortsättning åtgärder Mätning 3 (efter ytterligare 7 månader)

53 Vad bestod interventionen av? 1) Utbildningsdag med personalen om aktuell forskning inom arbetsterapi gällande upplevd mening i aktiviteter och diskussioner.

54 Workshops Under någon månad gjordes 2 Workshops tillsammans med personalen En åtgärdsplan med mål och vilka åtgärder som kunde vara bra i deras verksamhet formulerades Målet var att stärka och berika SIN verksamhet gällande meningsfull sysselsättning

55 Dags att genomföra åtgärderna Enheterna började arbeta mot sina mål och starta sina planerade åtgärder. I 7 månader arbetade de på respektive enhet utifrån sin plan. Forskargruppen kom ut och hade handledning och uppföljning med personalen under denna tiden. Därefter fortsatte de dagliga sysselsättningsenheterna med sina åtgärder ytterligare månader till ( totalt 14 månader).

56 Hur gick det? (1) God följsamhet till de uppsatta målen Använt principerna från utbildningen Särskilt principen om meningsfull aktivitet

57 Hur gick det? (2) Ingen skillnad mellan grupperna i hur deltagarnas upplevelser förändrades över tid: engagemang i aktiviteterna tillfredsställelse med vardagslivets aktiviteter känslan av att kunna påverka sin livssituation (egenkontroll) livskvalitet självkänsla

58 Hur gick det? (3) Positiv utveckling över tid (14 mån) i båda grupperna: graden av meningsfullhet (från personalens synpunkt) självskattad GAF (global funktionsförmåga) Negativ utveckling över tid i båda grupperna: engagemang i verksamheten synen på arbetsrollen

59 Att väga in i bilden Mer negativa händelser i interventionsgruppen (personalbyte, nya målgrupper) Mer positiva händelser i jämförelsegruppen (nya aktiviteter, mer arbetsliknande aktiviteter, personliga planer, bättre struktur) Naturliga interventioner i jämförelsegruppen liknade berikningen i interventionsgruppen

60 Ytterligare saker vi lärde oss (1) Motivationen vid baseline predicerade situationen efter 14 månader (i båda grupperna) gällande: Graden av engagemang i verksamheten Tillfredsställelse med verksamheten Empowerment Upplevelser av aktiviteter som värdefulla

61 Ytterligare saker vi lärde oss (2) Deltagarnas engagemang i verksamheten viktigt: men bara den egna uppfattningen, inte personalens viktigt för upplevelser av aktiviteter som värdefulla efter 14 månader viktigt för tillfredsställelse med verksamheten efter 14 månader

62 Iakttagelser/frågor Positiva och negativa händelser ojämnt fördelade!? Interventioner på enhetsnivå otillräckliga? Interventionen för dåligt förankrad bland brukarna? Positiv selektion toppenheterna valde att medverka?

63 Bemöta utmaningar under psykosocial rehabilitering mellanöstern invandrares vägar till välbefinnande Parvin Pooremamali

64 Syfte Syftet med denna studie var att undersöka erfarenheterna av välbefinnandet bland Mellanöstern invandrare i samband med sysselsättning i psykosocial rehabilitering.

65 Metod Forskningsmetoden är baserades på Grounded Theory (Strauss & Corbin, 1998). Intervjuer med tio mellanöstern invandrare med psykiska funktionshinder som deltog i olika typer av arbetsinriktad rehabilitering. Tre dagcenter och tre psykosociala projekt. 6 män och 4 kvinnor (Irak, Afghanistan, Libanon, Israel, Kurdistan och Palestina). Åtta muslimer och två judar. 35 och 60 år. Har bott i Sverige i mer än fyra år. Fyra deltagare har bott i Sverige i mer än 20 år. Bland åtta deltagare kunde tre tala svenska flytande. En kvinna och en man hade avslutad universitetsutbildning. Den kvinnliga hade 25 års och den manliga 15 års arbetslivserfarenhet från sina hemländer. Tre män som har bott i Sverige i mer än 20 år hade erfarenhet av att arbeta i Sverige i mer än tio år. Förutom en kvinna hade ingen av kvinnorna arbetslivserfarenhet, varken i hemländerna eller i Sverige. Tre deltagare deltog i DC center och sju deltog i olika psykosocial centra. Tre hade psykoser, sju hade långvarig depression. Alla deltagare hade kontinuerliga kontakter med den psykiatriska öppenvården

66 Resultat

67 Strävan efter kontroll Migrationens påfrestningar Förlust av yrkesstatus. Ett föränderligt yrkeslivet Förmåga och motivation Maktlöshet p g a dubbla hinder ( både invandrare och psykiskt sjuk) Begränsade möjligheter att ta ansvar för sina egna liv. Önskan om empatiskt och direktivt stöd för att hålla upp motivationen

68 Hantera psykisk sjukdom Strävan efter kontroll I ett traumatiskt liv i migration, ensamhet, isolering, nostalgi, psykisk sjukdom och misslyckande En deltagare sa: Vi är redan förstörda och bryts ner lätt, vilket innebär att vi inte kan få ordning på våra liv på egen hand... vi behöver en trygg och stödjande miljö... [S: DC]. att uppfylla krav och följa reglerna känslan av skuld

69 Strävan efter kontroll Att hålla kvar motivationen mot ett passivt liv i kortsiktiga projekt en känsla av utanförskap och marginalisering i ovisshet Å ena sidan är det Försäkringskassan som har kontroll över mitt liv... Å andra sidan, arbetsförmedlingen... Då skickade de mig till olika projekt och många av dem med oklar framtid. Trygghet Stabilitet Direktiv stöd

70 Att gripa meningen i aktiviteten Att söka essensen i aktivitet Kommunala / psykosociala en brist på mening i förhållande till bakgrundsyrket från hemlandet. obalans mellan den erbjudna sysselsättning och deltagarnas värderingar, intressen och syften Sociala relationer Identitet Positiv självbild och självkänsla Tillhörighetskänsla

71 Att gripa meningen i aktiviteten Att bygga en känsla av tillhörighet Sociala relationer Identitet Positiv självbild och självkänsla Tillhörighetskänsla Jag vet att detta är bara ett tillfälligt jobb... Vi kanske bara kan säga hej i dag och adjö imorgon... Det finns aldrig en chans att bilda en nära relation och en känsla av tillhörighet på denna plats

72 Sträva efter självrespekt Att upptäcka personliga potentialer En yrkesidentitet som fick deltagarna att känna självkänsla, värde, hopp och tro på en framtid i värdlandet känsla av kompetens och positiv identitet kontra sjukidentitet Jag är glad att jag arbeta som en svensk kvinna... Jag gjorde ett örngott, vetekudde och andra saker.... Jag har aldrig trott att kunna göra sådana saker... Idag kan jag sy... Nu kan jag säga till andra att jag också jobbar och har även en lön och är oberoende... Det hjälper mig mycket att må bra...

73 Sträva efter självrespekt självkontinuitet Alla deltagare försökt hitta ett samband mellan den nuvarande och deras tidigare arbete och sysselsättning. Att finna en grund för egen kontinuitet genom till exempel uppskatta sitt arbete och acceptera sitt öde. Att acceptera sina förpliktelser och åtaganden som medborgare i värdlandet. Rädsla och frustration att förlora den relativt stabila nuvarande livssituation. Tro i framtiden förhoppningar och ambitioner ambition Stöd

74 Sträva efter självrespekt Att bli en del av värdsamhället Majoriteten av deltagarna uppfattar att de inte får tillräckligt stöd och hävdade att de inte visste hur de skall få tillträde till samhällslivet. "... Ja, vi behöver stöd för att hitta vår plats i samhället... Jag vet att det finns ett arbetscentrum... men hur jag ska prata med dem... och hur jag ska ändra mitt liv... jag vet inte... Det får mig att bli mycket dåligt... vi invandrare vinner mycket om vi integreras i samhället... det är inte bara jobbet som vi lär oss här, utan även den svenska kulturen

75 Kan en traditionell arbetsinriktade rehabilitering förmedla social delaktighet, främja ett aktivt medborgarskap och integration i samhället???????

76 Mikael Sandlunds sammanfattning (1) Vad har vi lärt oss om Daglig sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar? Jo, en hel massa. Men i kortformat framstår följande fem punkter som särskilt viktiga: Man kan forska framgångsrikt på klientnära frågor i relation till Daglig sysselsättning. Jag undrar bara varför nästan ingen gjort det förrän Mona Eklunds grupp tog tag i frågan? Hur som helst är denna forskning viktig och antidiskriminerande, eftersom den lyfter fram en grupp i samhället vars behov ofta glöms, och den lyfter fram de professionella som jobbar för denna grupp. Forskningen visar att personer med psykisk funktionsnedsättning deltar i daglig sysselsättning därför att man önskar få stöd till struktur på dagen, känna social gemenskap, att man har en plats i samhället, en roll, lite status, man vill utvecklas, känna sig behövd och lära sig nytt under inte alltför stressande former. Kunde man dessutom ha möjlighet att få lite mer pengar, vore det förstås ingen nackdel. Någon hade också framhållit att det är mycket mysigare att ta en fikapaus sedan man känner att man gjort något vettigt. Forskningen visar alltså att det som gäller för de intervjuade personerna i forskningsprojekten, i hög grad är sådant som är viktiga motiv för vem som helst som går till ett jobb eller en föreningsaktivitet. Detta är inte triviala fynd länge har idéerna om hur personer med långvariga och allvarliga konsekvenser av psykisk sjukdom ska sysselsättas präglats av en fantasilös och enögd uppfattning om att det är gott nog att erbjuda samvaro runt ett sockerkaksbak och ett fikabord. Detta duger alltså verkligen inte!

77 Mikael Sandlunds sammanfattning (2) Forskningen visar också att de administrativa och formella gränser som omgärdar de kommunala insatserna är relativt betydelselösa för brukarna. För de professionella kan dessa gränser och beteckningar (ex. social samvaro, arbetsliknande, sysselsättningsverksamhet, träffpunkt) vara nog så betydelsefulla. Men för användarna är skillnaderna små det är andra egenskaper hos verksamheterna som har betydelse. En felaktig slutsats utifrån fynden under punkten 2 (att varför frågan är tämligen enkel att besvara: brukares motiv sammanfaller i hög grad med vanligt folks motiv) är att också hur frågan vore enkel att besvara. Men det är den inte. Forskningen visar att rätt så ambitiösa försök till att förbättra och berika verksamheter inte alltid ger tydliga utslag i högre tillfredsställelse med den dagliga sysselsättningen. Därför behöver detta viktiga verksamhetsområde berikas med nya, djärva idéer. En intervention som ställer invanda föreställningar och tillvägagångssätt på ända. Jag tror denna typ av nytänkande bäst kan skapas via nära samarbete mellan brukare, professionella och forskarna.

Upplevelser av daglig aktivitet för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upplevelser av daglig aktivitet för personer med psykisk funktionsnedsättning Upplevelser av daglig aktivitet för personer med psykisk funktionsnedsättning -relationer till social interaktion, arbetsrollen och daglig sysselsättning Elisabeth Argentzell, leg. arbetsterapeut, med.

Läs mer

Meningsfull daglig sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar en serie deskriptions- och interventionsstudier

Meningsfull daglig sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar en serie deskriptions- och interventionsstudier Meningsfull daglig sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar en serie deskriptions- och interventionsstudier Mona Eklund Maria Andersson Elisabeth Argentzell Ulrika Bejerholm Birgitta

Läs mer

Att hantera vardagen HUR KAN MAN OMSÄTTA FORSKNING OM VARDAGENS AKTIVITETER I PRAXIS?

Att hantera vardagen HUR KAN MAN OMSÄTTA FORSKNING OM VARDAGENS AKTIVITETER I PRAXIS? Att hantera vardagen HUR KAN MAN OMSÄTTA FORSKNING OM VARDAGENS AKTIVITETER I PRAXIS? Vad vet vi om aktivitet och välbefinnande hos personer med psykisk ohälsa? Tydligt samband mellan tillfredsställande

Läs mer

Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en interventionsstudie (dnr 6104/ )

Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en interventionsstudie (dnr 6104/ ) 1 Department of Clinical Neuroscience Division of Occupational Therapy and Gerontology Mona Eklund Slutredovisning av projekt Kommunala aktivitetscentra för personer med allvarlig psykisk sjukdom - en

Läs mer

Framgångsrik Rehabilitering

Framgångsrik Rehabilitering Framgångsrik Rehabilitering vad säger brukaren och de professionella? Helene Hillborg, med dr i Handikappvetenskap Varför fokusera på lönearbete? Ofta ett tydligt önskemål högt värderad roll Att vara produktiv

Läs mer

Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom

Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom Gunilla Cruce Socionom, PhD POM-teamet i Lund & Inst kliniska vetenskaper - psykiatri Lunds universitet Sverige

Läs mer

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitet och delaktighet Människan är en aktiv varelse Aktivitet formar och

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari Christina Norrlin

Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari Christina Norrlin Inspirationsdag om NPF och arbete 24 januari 2017 Christina Norrlin Christina.norrlin@misa.se www.facebook.com/misa.kompetens Vem är jag Christina Norrlin Sandréus Arbetskonsulent på Misa sedan 2008. IPS

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa?

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Lars Hansson, Institutionen för hälsovetenskaper Lunds Universitet Workshop 29 april 2014 Frank och Frank (1991) Framgångsrika

Läs mer

Recovery-promoting factors in day centres and Clubhouses for people with psychiatric disabilities

Recovery-promoting factors in day centres and Clubhouses for people with psychiatric disabilities Recovery-promoting factors in day centres and Clubhouses for people with psychiatric disabilities A comparative study Jenny Hultqvist Cover photo by Jenny Hultqvist Copyright Jenny Hultqvist and the co-authors

Läs mer

SUPPORTED EMPLOYMENT. IPS (Indivdual Placement and Support) en metod som utgår från ett brukarperspektiv.

SUPPORTED EMPLOYMENT. IPS (Indivdual Placement and Support) en metod som utgår från ett brukarperspektiv. SUPPORTED EMPLOYMENT IPS (Indivdual Placement and Support) en metod som utgår från ett brukarperspektiv. Innehåll i dagens presentation: Varför fokusera på arbete, kan och vill alla arbeta? Koppling mellan

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Sven Bertil Bärnarp, DN Fil dr, leg. psykolog Lisbeth Lindahl Konferens: Psykisk ohälsa och depression hos äldre Folkets hus 2017-03-02 Äntligen! 100-åriga

Läs mer

Pengar, vänner och psykiska problem

Pengar, vänner och psykiska problem Pengar, vänner och psykiska problem Det sociala livet, privatekonomin och psykisk hälsa -en insatsstudie i Supported Socialization Bakgrund till studien - ekonomin 1992 konstaterade Psykiatriutredningen

Läs mer

Hälsoträdgård i Malmö

Hälsoträdgård i Malmö Hälsoträdgård i Malmö Grönt är skönt Forskning, både internationell och på närmare håll från SLU i Alnarp, visar att regelbunden vistelse och aktivet i grön miljö förbättrar både vårt fysiska och psykiska

Läs mer

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering

Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Förtroendemannagruppen Rörelseorganens sjukdomar och skador augusti 2005 1 Samtal med Värkmästarna i Mjölby: Om mål för hälsa och prioritering Cathrin Mikaelsson, själv värkmästare och initiativtagare

Läs mer

Supported Education. Studier med stöd

Supported Education. Studier med stöd Supported Education Studier med stöd Målsättning med Supported Education Supported education är per definition en verkligt återhämtningsorienterad metod. Den vilar på personens egna studieval. Målsättningen

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Agenda Snabb introduktion i AT Vanligaste orsak till begäran av SS. Vad är en

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Aktivitet Relation - Identitet

Aktivitet Relation - Identitet Aktivitet Relation - Identitet perspektiv på fritidens betydelse för unga med funktionsnedsättningar Jens Ineland Umeå universitet Innehåll Perspektiv på hälsa och funktionsnedsättningar Fritidens roll

Läs mer

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa?

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Lars Hansson, Institutionen för hälsovetenskaper Lunds Universitet Workshop 29 april 2014 Frank och Frank (1991) Framgångsrika

Läs mer

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator

Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning. Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitetshöjande åtgärder för att förebygga sjukskrivning Maria Mazzarella Leg. Arbetsterapeut Steg 1 KBT Rehabkoordinator Aktivitet och delaktighet Människan är en aktiv varelse Aktivitet formar och

Läs mer

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka till skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Hemmasittare? Definition En hemmasittande elev som har varit frånvarande under minst fyra veckor

Läs mer

Xxxx Motivation och drivkrafter

Xxxx Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter Sida 1 Om motivation och drivkrafter Definition på motivation enligt Bonniers lilla uppslagsbok: Motivation är en sammanfattning av de drivkrafter som ligger bakom en handling.

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande

Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande Tillsammans är man mindre ensam en utvärdering av träffpunkters betydelse för äldres hälsa och välbefinnande Mostphotos Fil dr, leg psykolog Lisbeth Lindahl FoU i Väst/GR Forskning pågår Handelshögskolan,

Läs mer

Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt?

Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt? Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt? Projektledare Marie Öste specialpedagog presentation av Anita Gyllenstein leg psykolog, leg psykoterapeut Mail: tittut.slso@sll.se Tel 08 123 350 75

Läs mer

Handledardagar, Gävle maj i Gasklockorna

Handledardagar, Gävle maj i Gasklockorna Handledardagar, Gävle 17-18 maj i Gasklockorna VAD SKA JAG PRATA OM Handledning Lite om lärande Återkoppling och reflektion Kamratlärande Högskolan i Gävle Hur går lärandet till? Handledningens delar Färdighetsutveckling

Läs mer

När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete. Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent

När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete. Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent När en vardagsförändring är en förutsättning för återgång i arbete Lena-Karin Erlandsson Arbetsterapeut, Docent ReDO Redesigning Daily Occupations Manualstyrd arbetsterapeutisk gruppintervention VAD HUR

Läs mer

Inspirationsdag 8 september 2016 Pontus Strålin Överläkare, Enheten för förstagångsinsjuknade i psykos, Huddinge

Inspirationsdag 8 september 2016 Pontus Strålin Överläkare, Enheten för förstagångsinsjuknade i psykos, Huddinge Patient- och Närståenderapporterade mått och Psykos R Inspirationsdag 8 september 2016 Pontus Strålin Överläkare, Enheten för förstagångsinsjuknade i psykos, Huddinge Patient och närstående-medverkan i

Läs mer

Muskuloskeletal smärtrehabilitering

Muskuloskeletal smärtrehabilitering Muskuloskeletal smärtrehabilitering ETTÅRSUPPFÖLJNING AV AKTIVITETSFÖRMÅGA, PSYKOSOCIAL FUNKTION OCH FYSISK AKTIVITETSBEGRÄNSNING Elisabeth Persson Leg Arbetsterapeut, Dr Med vet Skånes Universitetssjukhus

Läs mer

Coachning som rehabiliteringsmetod

Coachning som rehabiliteringsmetod Coachning som rehabiliteringsmetod Ett forskningsprojekt i samverkan med Landstingen i Stockholms län och Västra Götaland Projektägare: Kompetenscentrum för hälsa, Landstinget Västmanland www.safaristudien.se

Läs mer

Salutogen demensomsorg

Salutogen demensomsorg Salutogen demensomsorg Skånes demensdagar Peter Westlund Salutogenes En positiv hälsoteori formulerad av Aaron Antonovsky baserad på avvikande fall i en livskvalitetsundersökning Det salutogena perspektivet

Läs mer

Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård för ungdomar med medfött hjärtfel

Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård för ungdomar med medfött hjärtfel Överföring från barnsjukvård till vuxensjukvård för ungdomar med medfött hjärtfel Åsa Burström Universitetssjuksköterska, Doktorand vid Karolinska institutet Handledare: Maria Öjmyr Joelsson Ewa-Lena Bratt

Läs mer

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa

SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa SEAM Stöd till chefer om psykisk ohälsa Temadagen Psykisk ohälsa och arbetsliv, mars 2018 ANNIKA LEXÉN, Dr med vet, Lunds universitet Bakgrund till stödpaketet Psykisk ohälsa: o Ett växande problem i vårt

Läs mer

Individual Placement and Support

Individual Placement and Support Individual Placement and Support Ulrika Bejerholm Forskargruppen Arbete och Psykisk Hälsa Institutionen för Hälsovetenskaper Lunds universitet Erfarenhetsberättelse De sa att jag hade något jag aldrig

Läs mer

Supported employment, en egen väg till arbete

Supported employment, en egen väg till arbete Supported employment, en egen väg till arbete Evidens enligt socialstyrelsen https://roi.socialstyrelsen.se/riktlinjer/nationella-riktlinjer-for-vard-och-stod-vid-schizofreni-och-schizofreniliknande-tillstand/4/schizofreni-ellerschizofreniliknande-tillstand-ingen-eller-svag-arbetsmarknadsanknytning-individanpassat-stod-till-arbete-individual-placement-and-support-ipsmodellen/4.28

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

FMI deltagare Motivation till motionsidrott

FMI deltagare Motivation till motionsidrott FMI deltagare Motivation till motionsidrott Ida Andersson & Jimmy Eskesjö Syftet med studien var att studera deltagande i ett FMI projekt med fokus på ungdomars erfarenheter. Tio flickor i de äldre tonåren,

Läs mer

Institutionen för socialt arbete 1

Institutionen för socialt arbete 1 Institutionen för socialt arbete 1 Stöd till arbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Supported Employment och Individual Placement and Support Urban Markström 2 Individual Placement and Support

Läs mer

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET

KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2010 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET KURSUTVÄRDERING EFTER ANDRA UTBILDNINGSTILLFÄLLET 2 KOMPETENTA ANORDNARE, RESTEN AV LANDET De 349 föreningarna som tackade ja i mobiliseringsfasen har inbjudits att delta vid projektets andra utbildningsdag.

Läs mer

AKTIVITETER OCH RELATIONER

AKTIVITETER OCH RELATIONER AKTIVITETER OCH RELATIONER Att stödja till aktiviteter och relationer utgör en stor del i arbetet kring personer med funktionsnedsättning. Målet är att personer med funktionsnedsättningar, oavsett diagnos,

Läs mer

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå 2015-04-21 Cecilia Edström cecilia.edstrom@vll.se Sofia Elwer sofia.elwer@vll.se Lena Sjöquist Andersson lena.sjoquist.anderson@vll.se Folkhälsoenheten, Västerbottens

Läs mer

Riv 65-årsgränsen och rädda liv om äldre och psykisk ohälsa. Susanne Rolfner Suvanto Verksamhetsansvarig Omvårdnadsinstitutet

Riv 65-årsgränsen och rädda liv om äldre och psykisk ohälsa. Susanne Rolfner Suvanto Verksamhetsansvarig Omvårdnadsinstitutet Riv 65-årsgränsen och rädda liv om äldre och psykisk ohälsa Susanne Rolfner Suvanto Verksamhetsansvarig Omvårdnadsinstitutet Riv 65-årsgränsen Varför ska vi prata om äldre och psykisk ohälsa? Hur definieras

Läs mer

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Brukarinflytande medborgarnas möjlighet att som användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. Brukarinflytande på tre nivåer

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Arbetsterapeuters användning av Basal Kroppskännedom för att stärka patienters aktivitetsutförande. Ingegerd Engslätt Jansson Pernilla Sporre

Arbetsterapeuters användning av Basal Kroppskännedom för att stärka patienters aktivitetsutförande. Ingegerd Engslätt Jansson Pernilla Sporre Arbetsterapeuters användning av Basal Kroppskännedom för att stärka patienters aktivitetsutförande Ingegerd Engslätt Jansson Pernilla Sporre Den levda kroppen I det dagliga livet är människan ofta inte

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Långvarig smärta Information till dig som närstående

Långvarig smärta Information till dig som närstående Långvarig smärta Information till dig som närstående Vad kan jag som närstående göra? Att leva med någon som har långvarig smärta kan bli påfrestande för relationen. Det kan bli svårt att veta om man ska

Läs mer

Projekt K2, Delrapport 2. Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Deltagarnas upplevelse av projekt K2:

Projekt K2, Delrapport 2. Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Deltagarnas upplevelse av projekt K2: Projekt K2, Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Delrapport 2 Deltagarnas upplevelse av projekt K2: - En jämförelse av hur deltagare i urval 1 respektive urval 2 upplevt projektet. Bengt Arne Larsson

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp

Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem - en utsatt men osynlig grupp HVB-/Familjehemsdagen Jönköping 2 oktober 2018 Torkel Richert, docent Malmö universitet torkel.richert@mau.se Anhörigproblematik

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Resultat av enkätundersökning

Resultat av enkätundersökning Bilaga 1 Resultat av enkätundersökning : 2118 Bakgrundsfrågor Könsfördelning Kyrkoherde Komminister Diakon Kön: Man 61,6% 43,2% 9,2% Kvinna 38,4% 56,1% 90,4% Inget av ovanstående 0,0% 0,7% 0,4% Åldersfördelning

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

En delutvärdering av integrationsprojektet. Mitt nya land. Christin Holmberg

En delutvärdering av integrationsprojektet. Mitt nya land. Christin Holmberg En delutvärdering av integrationsprojektet Mitt nya land Christin Holmberg Utvärderingen bygger på en längre intervju med projektledaren, tre telefonintervjuer med klienter samt intervjuer med två faddrar

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik Vet Kan Är Vill VINNANDE ARENA Vinnande Arena är ett projekt i Vårgårda kommun som tilldelats

Läs mer

!"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare

!#$%&$&'($)*+,%-./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare !"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare Att flytta till en annan kultur Lämna egna landet Lämna släkt, eventuellt familj Hitta nya gemenskaper Hitta arbete Hitta bostad

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala

TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA. Malmö 151126 Heljä Pihkala TRE METODER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA OCH STÖDJA BARN TILL FÖRÄLDRAR MED PSYKISK OHÄLSA Malmö 151126 Heljä Pihkala Ett samarbete mellan Psykiatriska klinikerna i Skellefteå och Umeå, Socialtjänsten i Skellefteå

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare

Kris och krishantering. Regionhälsan Ebba Nordrup, beteendevetare Kris och krishantering Regionhälsan 2018-10-26 Ebba Nordrup, beteendevetare AFS 1999:7 Vad är en kris? Definition: En händelse där ens tidigare erfarenheter, kunskaper och reaktionssätt inte räcker till

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Wi-fi: CCC Guest High Speed Lösenord:

Wi-fi: CCC Guest High Speed Lösenord: Välkomna! Wi-fi: CCC Guest High Speed Lösenord: 20172017 Alla 90-minuterspass, gå ut och gå över gatan till NORRA LATIN. Alla 40-minuters pass, stanna här i FOLKETS HUS. Bättre början mildrar krocken och

Läs mer

Återhämtningsinriktat arbetssätt

Återhämtningsinriktat arbetssätt Återhämtningsinriktat arbetssätt Vad hindrar och vad stöder återhämtning? Hur organiserar vi våra verksamheter för att stödja människors återhämtning? VAD MENAR VI MED ÅTERHÄMTNING? Återhämtning beskrivs

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

Chefers attityder, kunskaper och beteende En jämförelse

Chefers attityder, kunskaper och beteende En jämförelse Chefers attityder, kunskaper och beteende En jämförelse 2011-2012 CEPI December 2012 SAMMANFATTNING De följande tabellerna visar en jämförelse mellan 2011 och 2012 vad gäller chefers med personalansvar

Läs mer

Stress, engagemang och lärande när man är ny

Stress, engagemang och lärande när man är ny Stress, engagemang och lärande när man är ny Longitudinell Undersökning av Sjuksköterskors Tillvaro: LUST Longitudinal Analysis of Nursing Education/Entry in work life: LANE ann.rudman@ki.se Institutionen

Läs mer

AGERUS SYSTEM UNDERSÖKNINGSRESULTAT UNDERSÖKNINGEN. MdH 2013 RAPPORT SKAPAD ORG. ENHET. +MdH SVARSFREKVENS. 66,7 % (644 av 965)

AGERUS SYSTEM UNDERSÖKNINGSRESULTAT UNDERSÖKNINGEN. MdH 2013 RAPPORT SKAPAD ORG. ENHET. +MdH SVARSFREKVENS. 66,7 % (644 av 965) AGERUS SYSTEM UNDERSÖKNINGSRESULTAT UNDERSÖKNINGEN MdH 2013 RAPPORT SKAPAD 2013-11-14 ORG. ENHET +MdH SVARSFREKVENS 66,7 % (644 av 965) 1 Till läsaren Detta är en sammanfattning av undersökningsresultatet

Läs mer

vad är det för vits med samordningsförbund problemet lösningen vitsen

vad är det för vits med samordningsförbund problemet lösningen vitsen vad är det för vits med samordningsförbund? problemet lösningen vitsen Vi vänder oss till alla er som har intresse för välfärdsfrågor. Syftet är att uppnå större förståelse för samordningsförbundens verksamhet

Läs mer

Kartläggning av målgruppen arbetslösa på AFI. En presentation av resultat och analys

Kartläggning av målgruppen arbetslösa på AFI. En presentation av resultat och analys Kartläggning av målgruppen arbetslösa på AFI En presentation av resultat och analys 2018-04-25 Syftet med rapporten Att på gruppnivå redovisa fakta och kunskaper om den målgruppen som kodas som arbetslösa

Läs mer

Angered Rehabmottagning Fysioterapi - För barn och unga med psykisk/stressrelaterad ohälsa

Angered Rehabmottagning Fysioterapi - För barn och unga med psykisk/stressrelaterad ohälsa Angered Rehabmottagning Fysioterapi - För barn och unga med psykisk/stressrelaterad ohälsa 2019-05-23 Hiltunen, L2017. "Lagom perfekt: erfarenheter av ohälsa bland unga tjejer och killar" Behov av att

Läs mer

Psykopatologi. Maria Levander. Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare

Psykopatologi. Maria Levander. Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare Psykopatologi Maria Levander Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare maria.levander@gmail.com Introduktion Dagens agenda Hur ska man förstå psykisk

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014

Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och unga vuxna åren 2010-2014 2010-04-15 Länsstrategi för folkhälsoarbetet i Västmanland Kommunerna Landstinget Länsstyrelsen VKL Förslag till Överenskommelse om en utvecklingsplan för att förbättra den psykiska hälsan hos barn och

Läs mer

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat.

Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat. Kompis Sverige 2018 Deltagare och resultat www.kompissverige.se Vi öppnar upp Sverige genom möten mellan människor Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas

Läs mer

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbete Högt arbetstempo med ständiga avbrott Varierat och fragmenterat

Läs mer

Äldres välbefinnande och hur det sammanhänger med internetanvändning

Äldres välbefinnande och hur det sammanhänger med internetanvändning Äldres välbefinnande och hur det sammanhänger med internetanvändning Johanna Nordmyr (Doktorand, PM) Anna K. Forsman (Docent, DrPH) Seminarium Alla läser II 15.9.2016 Projektet @geing Online (2012-) Fokus:

Läs mer

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Nordiska Undersökningsgruppen 2014-01-31 Titel: Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Vägar till arbete för personer med psykiska funktionshinder

Vägar till arbete för personer med psykiska funktionshinder Vägar till arbete för personer med psykiska funktionshinder Surahammar Camilla Bogarve Supported Employment är en arbetsrehabiliteringsmodell. Vanligt arbete på vanliga arbetsplatser med stöd för personer

Läs mer

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER

STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER unga canceröverlevare STUDIE AV UNGA VUXNA CANCER Många unga canceröverlevare brottas med känslan av att inte vara attraktiva och de är i många fall också missnöjda med sin sexuella förmåga. Vi som arbetar

Läs mer

Angående arbetsmiljöfrågor.

Angående arbetsmiljöfrågor. Angående arbetsmiljöfrågor. http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/03/11/hysteriskt-om-flytt-pa-karolinska/ Arbetsmiljö vid socioekonomiskt utsatta kliniker? Del av studie om arbetsmiljö i Folktandvården

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll barn och ungdom är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå Psykiatriska kliniken Skellefteå Vad är Passage? Hästunderstödd behandlingsform vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett.

Läs mer

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund Sammanfattning Tema B 2:3 I det inledande temat diskuterades dokumentation ur anhörigas respektive personals synvinkel. I det material vi fått in framgår att man haft väldigt bra samtal i alla grupper.

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer