Versamhetsberättelsen 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Versamhetsberättelsen 2011"

Transkript

1 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors Utdrag ur Versamhetsberättelsen 2011

2 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Fotona tagna av: Carl-Magnus Andersson Fjalar Kronberg Gita Lindholm Sonja Londen :s värdegrund Vi tror på värdet att förmedla kunskap som är baserad på fakta är en landsomfattande intresseorganisation som bedriver påverkningsarbete samt sprider kunskap om hörselskadades behov och om hörselhandikapp, också i förebyggande syfte. Genom synlighet sprids information om frågor som är relaterade till hörseln. Vi tror på värdet av att förena personer som har svårigheter med hörseln förenar finlandssvenska hörselskadade, stärker vikänslan och stöder frivilligverksamhet samt arbetar för fungerande kommunikation. Social samvaro ger bättre självkänsla. Vi tror på värdet av att förstå möjligheterna i en funktionsnedsättning arbetar för ett tillgängligt samhälle där alla är delaktiga och jämlika. Hörselskadade får positiva erfarenheter och upptäcker nya möjligheter. Använder du teleslinga då det är möjligt? Procent Ja 52% Nej 40% Bättre ljudmiljö enkät: 2011 Ibland 9% Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

3 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet 25 år verksamhet Förbundets 25-årsjubileum uppmärksammades med en minikryssning från Åbo , Champiskryssning. 168 personer deltog i kryssningen. Jubileumsevenemanget bjöd på föreläsning om möjligheter på Internet, Champagne som jubileumsdryck och förbundets verksamhet. En kort historik av förbundets 25-årsverksamhet delades ut till alla deltagarna. Musikunderhållning bjöd Eddie Olivia på. Hedersordförande Börje Sjöblom och Clara Björk var inbjudna gäster. Bättre ljudmiljö enkät okt 2011 Bättre ljudmiljö och bra hörselvård Förbundets samhälleliga uppgift är att sprida svenskspråkig kunskap om hörselnedsättning, arbeta för en bättre ljudmiljö och idka intressebevakning. Det här anser deltagarna på förbundets 25-årsjubileums champiskryssning. Förbundet utarbetar en medlemsenkät i syfte att samla information som kan användas i förbundets och föreningarnas arbete med att skapa en bättre ljudmiljö och bra hörselvård för oss alla. Enkäten pilottestades på förbundets 25-årsjubileums kryssning den oktober Möjliga antal respondenter var 164 och svarsprocenten är 50,61%. Får du fram textningen för hörselskadade på tv? Ja: 66 % Nej: 34 % Skulle du ha nytta av ett kort med texten jag har nedsatt hörsel? Ja: 47 % Nej: 53 % Bättre ljudmiljö enkät: 2011 Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

4 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Webbsida och Facebook Förbundet har en egen webbsida, på Kulturhuset.fi, webbmasteruppgiften sköts av kanslisekreteraren. På webbsidan finns månadens fråga som byts ut varje månad. För att få ta del av resultatläget måste man rösta. De frågor som fått mest uppmärksamhet var Känner du att din hörselskada gör kulturlivet otillgängligt för dig? 78% av dem som svarade kände att kulturlivet allt som oftast var otillgängligt för dem. Frågan Hur mycket lyssnar du på MP3-spelare eller motsvarande spelare? Att 10 procent av respondenterna uppgav att de lyssnar på någon spelare mellan 1-3 timmar per dag och att 9 procent lyssnar mera än 3 timmar per dag är oroväckande. Webbfrågans respondenter känner bra till skrivtolk tjänsten. I januari 2011 öppnade förbundet en facebooksida Facebook har främst använts som informationsinlägg om aktuella händelser inom förbundet och forskning inom hörselområdet Känner du till tjänsten Skrivtolk? Behöver mera information 6% Nej 3% En aning 11% Webbfråga, Juni 2011 Ja 80% Känner du att din hörselskada gör kulturlivet otillgängligt för dig? Nej, känner mig delaktig 7% Nej, har ingen hörselskada 4% Då och då 11% Webbfråga, Maj 2011 Allt som oftast 78% Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

5 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Tidskriften Vi hörs Vi hörs har sedan år 2009 utkommit med fyra temanummer per år. Så också år Teman för de fyra numren var, Frivilligarbete, Hörsel och kultur, Skrivtolk som stöd och Tillgängligt samhälle. Vi hörs redaktion har bestått av två personer. År 2011 utkom alla fyra nummer i fyrfärgstryck. I nummer 1 och 2 ingick en fyrsidig medlemsvärvningsblankett. Upplagan var 3200 under året och sidantalet 36 för de tre första numren och 40 för nummer 4/2011. Tidskriften har distribuerats till medlemmarna i förbundets lokalföreningar, till bibliotek, hälsocentraler och hörcentraler, till olika myndigheter samt till tidskriftens prenumeranter. Dessutom, utgående från kongressens önskemål, har från och med år 2011 alla finlandssvenska lokala dagstidningars redaktionskanslier fått ett exemplar av varje nummer. Vi hörs har också getts ut som taltidning. Nytt för Vi hörs 2011 var hälsningsannonserna som redaktionen införde från och med nummer 1/2011. Vi hörs deltog i Bokmässan i Vasa Där fanns tidskriften för utdelning på tidningsbordet i De Finlandssvenska tidskrifternas gemensamma monter. På bokmässan i Helsingfors hade Vi hörs ett eget bord i De Finlandssvenska tidskrifternas gemensamma monter och tidskriften fanns dessutom på det gemensamma tidningsbordet. Tidskriften Syd-Österbotten och chefredaktören för Borgåbladet har uppmärksammat ljudmiljön och hörbarhet med hänvisning till Ordförandes hälsning i Vi hörs. Information sprids också till medlemsföreningarna genom cirkulär och e-post brev samt informationsbladet Klippet. Klippet är en sammanställning av tidningsurklipp och övrig information med anknytning till hörseln som skickats till kansliet. Hur mycket lyssnar du på MP3-spelare eller motsvarande spelare? 3-6 timmar per dag 6% Mera än 6 timmar per dag 3% 1-3 timmar per dag 10% Webbfråga, juli 2011 Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors Lyssnar inte alls 81% tfn: FO-nummer :

6 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Kursverksamhet Anpassningskurser är ett sätt att skapa bästa möjliga förutsättningar för hörselskadade i olika livsskeden och deras anhöriga att hantera sin vardagslivssituation. Förbundet arrangerar grundkurser och temakurser. Förbundet ordnade en anpassningskurs med fpa som finansiär. Kursen första del var och uppföljningen Som kursplats fungerade Norrvalla Rehab Center i Vörå och kursen hade 12 deltagare. Temakurserna arrangeras med stöd av Penningautomatföreningen. En kurs för personer i arbetslivet ordnades på Hotel Victoria i Tammerfors En kursuppföljning gjordes per e-post i slutet av året. En parkurs ordnades på Björkö wärdshus i Korsholm med uppföljning den på Tropiclandia i Vasa. Inom temakursverksamheten har testats olika uppföljningssätt. Syftet med uppföljningen är att följa upp deltagarnas anpassning efter kursen, hurdan förändring kurserna bidragit med. Från kursen för personer i arbetslivet framgick av resultatet att ungefär hälften av kursdeltagarna tyckte att trivseln på arbetsplatsen förändrats positivt efter kursen. På parkursen testades en enkät för uppföljningen, enkäten kommer att utvecklas och modifieras för kommande liknande kurser. Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

7 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Föreningarnas verksamhet Den etablerade föreningsverksamheten i lokalföreningarna är av stor vikt för medlemmarna. Den egna föreningen är och blir en källa för information, hjälp och stöd, social gemenskap, identifiering och grupptillhörighet. Föreningarnas verksamhet består i huvudsak av frivilliga insatser. Svenska hörselskadade i Västnyland rf och Ålands Hörselförening rf har en deltids anställd. Helsingforsregionens hörselförening rf firade 85 år, Svenska hörselskadade i Åboland rf firade 30 år och Svenska hörselskadade i Karlebynejden rf firade 25 år under år Svenska hörselskadade i Nykarlebynejden rf var värdar för den årliga återkommande Österbottniska sommarsamlingen. Den arrangerades i Oravais och samlade dryga 180 personer från alla österbottniska lokalföreningar. Medlemsträffarna i lokalföreningarna som också har en social funktion arrangerades i varje förening med god uppslutning. Medlemsmöten är allt från varje vecka till några gånger per år. På medlemsmöten har lokalföreningarna inbjudna föreläsare. Lokalföreningarna har (9 av 10) arrangerat 77 medlemsmöten och nått personer. Tjänsten skrivtolk har uppmärksammats och marknadsförts aktivt av föreningarna, genom att skrivtolka egna möten. Flera medlemmar ur lokalföreningarna representerar hörselområdet i olika samhälleliga organ, förtreondevald inom församlingen och handikapprådet. Svenska hörselskadade i västnyland rf har lämnat in en skrivelse till Raseborgs stad gällande slingor i offentliga lokaler. Synlighet i lokaltidningar både genom att aktivt informera och marknadsföra föreningens evenemang. Sydösterbottens hörselförening rf:s ordförande har med en insändare i Syd- Österbottens tidning lyft fram bakgrundsmusikens störande effekter. HiA Hörselskadade i arbetslivet rf hade en egen bilaga Hör Hit! Fylld med hörselinformation i Österbottniska Posten. Lokalverksamhet Informationstillfällen Rekreation Medlemsmöten Föreläsningar Statistikblankett: 2011 Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

8 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Öppen rådgivning 4% Mottagning 2% Frivilligverksamhet Rådgivning (mejl) 34% Föreningarnas verksamhet baserar sig på frivilliga insatser. Personer som gör en insats frivilligt uppskattas till 133 personer (8 föreningar av 10). Det frivilliga arbetet är det praktiska arbetet med att planera, förbereda och genomföra verksamheten samt föreningsadministration som register, protokoll och bokföring. Vara i kontakt med kommuner och andra organisationer. Föredragshållare på medlemsmöten och ordnar kurser inom föreningen. Hembesök 28% Informationstillfällen 3% Rådgivning (tfn) 29% Statistikblankett: 2011 Hörselrådgivarverksamheten Ett fortbildningstillfälle ordnades den på Hotel Arthur för föreningarnas hörselrådgivare. 18 personer deltog. Hörselrådgivarverksamheten är aktiv och uppskattad bland föreningsmedlemmarna. 25 aktiva hörselrådgivare runt om i Svenskfinland (9 föreningar av 10). Verksamheten har bestått bland annat av öppen rådgivning, mottagning, hembesök och informationstillfällen. Öppen rådgivning är en annonserad plats och tid, hörselrådgivarna har tillsammans arrangerat 58 rådgivningar och träffat personer. Mottagningar som arrangeras i samband med medlemsmöten (en timme före) har varit 24 stycken och råd getts till 562 personer. Hörselrådgivarna har gjort 371 stycken hembesök. En ökande informationskanal är telefon och mejl, information via telefon 387 stycken och 450 rådgivningar via mejl har registrerats. Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

9 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Internationell verksamhet Förbundsordförande Birgitta Kronberg var ordförande för Nordiska Hörselskadades Samarbetskommitté NHS till och med årsmötet i Gjøvik, Norge. Ordförandeskapet som roterar och byts vartannat år övertogs av Hörselskadades riksförbund, Sverige efter NHS årsmötet Årsmötet 2009 beslöt att anställa en intressepolitisk sekreterare från och med år 2010 som försök fram till årsmötet har arbetsgivaransvar, den intressepolitiska sekreteraren anställs inom förbundet och finansieras av NHS. Under våren anlitades olika personer för olika uppdrag inom NHS, samtidigt som ny person söktes för tjänsten. I juli 2011 anställdes Cilla Schroeder. NHS har en resursgrupp som är ett beredande organ som får sina uppdrag av NHS ledarö och årsmöten. Gruppen är ett stöd för intressepolitiska sekretraren, bereder frågor. Gruppen har jobbat med riktlinjer för installation och upprätthållande av teleslingor i allmänna lokaler. Styrelsemedlem Ulla-Maj Storjö är förbundets representant i gruppen. är medlem i Europeiska (EFHOH)och Internationella (IFHOH) nätverken för hörselorganisationer. Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

10 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet / Samarbete Ungdomsverksamhet Förbundet och SPERES Finlandssvenskt specialpedagogiskt resurscentrum träffas regelbundet och utbyter erfarenheter och planerade händelser. Förbundet har ingått ett samarbetsavtal med SPERES gällande stödperioder. Syftet med samarbetet är att ge möjlighet för unga vuxna med hörselnedsättning att under SPERES stödperioder fungera som rollmodell för barn och unga med hörselnedsättning och få erfarenhet av att vara hjälpledare. SPERES arrangerade 4 stödperioder år Skrivtolkutbildning på svenska Förbundet följer upp finlandssvenska skrivtolkarna. I maj 2011 hade 12 svenskspråkiga skrivtolkar tagits upp i tolkregistret. Vi hörs nummer 3/2011 hade temat skrivtolk som stöd. En av förbundets frågor som vi lyfte fram vid överflyttningen har hörsammats och visat sig fungera, det behövs inget läkarintyg vid ansökan om tjänsten. Våra systerorganisationer på Island och på Färöarna har påbörjat en diskussion om att starta en gemensam skrivtolkutbildning. stöder vid planeringen och fungerar som sakkunnig. De har tagit del av våra erfarenheter och vårt material gällande utbildningen. Inom projektet SKRIV TILLgänglig kultur har material kring tjänsten skrivtolk skapats. TTYR-gruppen är representerat i Tulkkitoiminnan yhteistyöryhmä. TTYR är ett organ som har hand om olika tolkrelaterade ärenden och frågor i Finland, strävar efter att utveckla tolktjänsten och upprätthåller tolkregistret. TTYRs beslutande föreningar är Kuuloliitto ry, Kuurojen liitto ry, Suomen viittomakielen tulkit ry och Suomen kuurosokeat ry. Övriga som deltar i möten är Kuulovammaisten lasten vanhempien liitto ry, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuurojen palvelusäätiö och Suomen kirjoitustulkit ry. Texttelefon service Protone Oy, ett dotterbolag till Vakka-Suomen Puhelin (VSP), handhar texttelefontjänsten. Uppföljningen av tjänsten är ett samarbete mellan flera organisationer. I gruppen ingår förutom :s representant, dessutom representanter för Suomen Kuurosokeat ry, Suomen CP-liitto ry, Kuurojen liitto ry, Kuuloliitto ry och Kiinteistö Oy Valkea talo. Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

11 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet / Samarbete TRIO Triosamarbetet är ett samarbete som initierat. Samarbetet är mellan Svenska pensionärsförbundet rf, Förbundet Finlands svenska synskadade rf och. Verksamhetsledarna och ordföranden träffas regelbundet. Förbundens tidskrifter distribueras till varandras styrelsemedlemmar. Ett konkret resultat är utgivningen av Vi hörs och God Tid som taltidningar. Utgivningen av taltidningarna sker med stöd av Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman. Verksamhetsledarna har träffats och berett arbetet och träffades Trion på :s kansli. Kuuloliitto ry :s och Finska hörselförbundet rf:s verksamhetsledare har regelbundet hållit kontakt kring aktuella ärenden. SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf :s verksamhetsledare Sonja Londen har tillsammans med chefredaktör Sofia Stenlund från Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf skött administrationesärenden och fungerat som styrelsens sekreterare tills verksamhetsledare Nina af Hällström anställdes i april Målsättningen är att SAMS ska fungera som ett samarbetsforum och effektivera det finlandssvenska handikappolitiska intressebevakningen, alla former av utanförskap och isolering skall förhindras. Målet är att uppnå ett samhälle för alla. SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf utgår i sitt arbete från FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. SAMS har också tilldelats uppdraget att ansvara för ett av Svenska kulturfondens förbundspaket gällande sociala området Juridisk ombud i Svenskfinland inom handikappsektorn RAY har beviljat bidrag för två juridisk ombud. Juridisk verksamhet inom handikappsektorn i Svenskfinland är ett samarbete mellan Svenska hörselförbundet rf och med de övriga finlandssvenska handikappförbunden: Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Finlands Svenska Handikappförbund rf och med Psykosociala förbundet rf. Dessutom är Finlandssvenska Socialförbundet med i samarbetet. Rådgivningen som juridiska ombuden upprätthåller ger värdefull baskunskap om samhälleliga problemställningar. Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

12 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ordinarie verksamhet Intressepolitiskt arbete Förbundsordförande Biritta Kronberg intervjuades med anledning av att förordningen om införande av ljud- och textningstrjänst i televisionsprogram trädde ikraft i juli Flera dagstidningar uppmärksammade intervjun. Verksamhetsledare Sonja Londen intervjuades i radio Vega i programmet Smältpunkt med temat Tystnad är svårt att hitta. Det har varit många händelser som förbundsstyrelsen reagerat på under året. Ärenden gällande skrivtolkningen har varit en av tyngdpunkterna både av den orsaken att det är första året som ansvaret för tjänstens är hos FPA och för att svenskspråkiga skrivtolkar kom ut i arbetslivet. Förbundet har bland annat i samarbete med TTYR och Axxell per brev skickat en skrivelse om utexaminerade tolkars möjligheter att få arbete. Förbundet undertecknade tillsammans med flera organisationer inom tredje sektorn en appell: en vädjan om att frivilligverksamheten skall uppmärksammas i nästa regeringsprogram. Förbundet har lämnat in följande utlåtande/skrivelser: Kommunikationsministeriet utlåtande angående Statsrådets förordning om ljud- och texttjänsterna för tv-program Justitieministeriet utlåtande till Justitieministeriet angående betänkande 24/2011: Teckenspråkigas språkliga rättigheter Social- och hälsovårdsministeriet kommentar angående Social- och hälsovårdsministeriets förslag till förordning gällande hjälpmedel inom den medicinska rehabiliteringen kommentar gällande regeringens proposition till lag om tryggande av tillgången till social- och hälsovårdstjänster för äldre personer. Angående regeringens proposition till lag om tryggande av tillgången till social- och hälsovårdstjänster för äldre personer. Folkpensionsanstalten Sonja Londen var inbjuden att framföra erfarenheterna av skrivtolkningen vid ett uppföljningstillfälle arrangerat av FPA. kommentar till avdelningen för hälsovård inom FPA gällande information till potentiella kunder till en pilotgrupp att testa distanstolkning utlåtande om tolkbegreppen. kommenterat informationsbrevet gällande distanstolkningstestet. förbundet har också tagit del av och stödde TTYR:s utlåtande gällande FPA-termer gällande internationell sjukvård och tolkningstjänster för handikappade personer. Övriga kommentar gällande EU-kommissionens grönbok om mervärdesskattens framtid. Kommentar riktades till till Europeiska Unionen och till Carl Haglund. verksamhetsledare Sonja Londen har tillsammans Gunnel Grönroos och Raija Koskinen inlämnat ett utlåtande till Utbildningsstyrelsen gälllande specialyrkesexamen i arbetskonsulent förbundet har meddelat riksdagens kulturutskott att vi understöder Dövas förbunds utlåtande gällande proposition till riksdagen med förslag till lag om Institutet för de inhemska språken. förbundet har tillsammans med textelefonservicen (TPP-gruppen) undertecknat ett utlåtande som backar upp Dövas förbunds skrivelse riktade till kommuner med uppmaning att FPAs distanstolknings service ersätter inte kommunens beviljade texttelefon service. Och att dylika beslut måste hävas och inga nya göras. Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

13 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Buller och Bång Projekt Buller och Bång är ett projekt för barn och personal i daghem. Projektets syfte är att informera om ljudmiljön och påverkningsmöjligheter av denna i vardagen. Projektet startade 2009 med ett pilotprojekt då en Buller och Bång - väska byggdes upp. Väskan består av ett hörseltest för barn, instrument för en skrammelorkester, mätinstrument för ljudnivån i daghemmet samt informationsmaterial för personalen och högläsnings och audiovisuellt material för barngruppen. Buller och Bång har under de senaste tre åren riktat sig huvudsakligen till barn i åldern 5-7 år. Projektet var mindre aktivt i och med att projektkoordinatorn Nora Strömman var tjänsteledig halva året. Lagstads förskola, Esbo centrum besöktes dock under hösten 2011, gruppern Solkatterna med 21 barn och 4 vuxna och Regnbågen 11 barn och 3 vuxna. Hörselhunden Hasse nämndes vid intervju av personal på Pjånkis daghem på Kimito i tv-programmet Närbild SKRIV TILLgänglig kultur Målsättningen med projektet var att skapa ett mera tillgängligt kulturliv för hörselskadade. Att verka på gräsrotsnivå och på så sätt jobba lokalt med personer med hörselskada (nedsatt hörsel, tinnitusdrabbade, Ménières sjuka och hörapparat- och kokleaimplantatanvändare) och verksamma inom amatörteatrar. Att utveckla olika metoder för att kulturlivet blir mera tillgängligt också med beaktande av hörselskadade. Projektet verkade med en förlängning till och med Projektet STiK var ett samarbetsprojekt med Svenska Österbottens Ungdomsförbund rf (SÖU), med Svenska hörselförbundet rf som huvudpart. Två föreställningar textades Karleby Ungdomsförenings nyårsrevy, Oopåålapåtte och Mästarens väg på Frank Mangs Center i Närpes. Inom projektet har en teatergrupp träffats och testat olika metoder. Centralt för metoderna var att metoden ska vara ett stöd för läppavläsningen. Två metoder har utvecklats Dublinmetod och Synopsis. Inom projektet har en materialmapp utarbetats för utbildningen av utbildare att ansöka och beställa skrivtolk. Projektet har utvecklat tre olika broschyrer. Två inom skrivtolktjänsten och en inom tillgängligheten på teater. Ett första utkast för innehållet av en kurs att utbilda teatertextare har utarbetats. Vi har med glädje konstatera att antalet textade föreställningar har ökat i Svenskfinland och nya innovativa tekniska lösningar testas och tas ibruk. Personer med hörselskada har varit på teater och projektet har skapat material som möjliggör att resultaten av projektet lever vidare. Projektet SKRIV TILLgänglig kultur har bidragit med att utvecklingen går mot en allt ljusare och mera tillgänglig framtid på landsbygden, vi ser framför oss ett levande, jämlikt och tillgängligt kulturliv i Österbotten! Projektets material är tillgängligt på projektets hemsida Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

14 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Förbundet Arbetsgrupper: Tre arbetsgrupper tillsattes av styrelsen utgående från förbundets handlingsprogram Bättre ljudmiljö Handlingsprogrammets tre teman: Bättre ljudmiljö med koordinator Monica Bäckström, Bra hörselvård med koordinator Ulla-Maj Storsjö och Stöd i att höra med koordinator Tor Wernér. I arbetsgruppen ingår en styrelsemedlem och två förtroendevalda personer. Gruppen Bättre ljudmiljö fokuserade arbetet på en grundläggande utredning bland medlemmarna. En enkät som samlar bakrundsfkata för kommande arbete inom förbundet. Gruppen Bra hörselvård har studerat befintligt material gällande hörapparatanvänding och dess skötsel. Gruppen Stöd i att höra har diskuterat behovet av en kundprofil-blankett vid hörapparatutprovningen och utvecklat jag hör dåligt kort.grupperna har varit som bollplank inom sitt område vid enkätförfrågningar och remissutlåtanden som förbundet sammanställt. En ekonomigrupp att följa upp den ekonomiska situationen, budget och bokföring under året, gruppen har sammankommit regelbundet. Medlemmarna sammankom till förbundsmötet på Handicampen i Mariehamn. Förbundskansli Förbundet har sitt kansli i en hyrd lokal på Kajsaniemigatan 3 B 13 i Helsingfors. Gällande projektet SKRIV TILLgänglig kultur hyrde förbundet till den sista april en kansliplats av SSG i Vasa på Handelsesplanaden och under den avslutande projekttiden hyrdes lokal på Vasaesplanaden 17 av Stiftelsen Kiisto.Förbundet hade vid årets slut tre heltidsanställda: verksamhetsledare Sonja Londen, kanslisekreterare Gita Lindholm och kursplanerare Nora Strömman. Kursplaneraren var tjänstledig till och med Catariina Salo jobbade som tf kursplanerare till och med 15 januari. Projektkoordinator Maria Salonen övergick till en 50procentig anställning och koordinerade grundkursen och parkursen började Jim Lindgren som bokförare, timanställd motsvarande 10 % och NHS intressepolitiska sekreteraren Cilla Schroeder timanställd på 25 %. Tidsbunden timanställd Thomas Londen med uppdraget att representera förbundet i planeringsgruppen inför valdebatten i Helsingfors, samt hjälpinsatser inom kursverksamheten. köper löneräkning tjänster, bokföring och städning samt företagshälsovård. Datorerna har förnyats. Förbundet ingick avtal med Teknikfixaren gällande datorstöd. Socionomstuderande Stephanie Rosenlindt från Arcada utförde sin praktik på förbundskansliet. Kajsaniemigatan 3 B Helsingfors tfn: FO-nummer :

15 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Ekonomi Förbundets ordinarie verksamhet visar ett mindre minus resultat än året innan, dock är det oroväckande fortfarande ett minus resultat på ,89 euro. Den ordinarie verksamheten är i behov av mera årliga anslag för att kunna upprätthålla en kvalitativ ordinarie verksamhet. Förbundet är helt beroende av att förutom allmänna RAY-bidraget erhålla understöd och bidrag från stiftelser och fonder, samt donationer och frivilliga bidrag. Flera års kämpande inom den ordinarie verksamheten har noterats av RAY och år 2011 har det allmänna verksamhetsbidraget höjts med euro. Höjningen har underlättat situationen en aning men dock inte i den mån att det skulle varit möjligt att anställa till personal. Förbundet har dock för att underlätta personalresurserna anställt en bokförare på timbasis. Likviditeten var mycket svår i början av året. En bidragande orsak till likviditetssvårigheterna var EU-projektet Skriv Tillgänglig kultur vars kostnaderna ersätts mot redovisning. Medlemsantalet i föreningarna stiger. Ett ökat medlemsantal är glädjande men för också med sig kostnader både för förbundet och för föreningarna. Bokslutet visar en förlust på totalt 2 935,46 för året. Förbundet har två fria fonder: Hörselfonden grundades 2004 med inbetalningar gjorda till minne av Mary-Ann Procopé. Fondens ändamål är att främja informationsverksamheten inom förbundet. Jubileumsfonden grundades 2006 i samband med förbundsordförande Birgitta Kronbergs 60-årsdag. Fonden avser i första hand att utgöra en insamlingsfond genom att erbjuda möjligheter för personer, företag och organisationer att genom bidrag till fonden utveckla förbundets arbete för ett mera tillgängligt samhälle där alla hörselskadade skall vara fullt delaktiga och jämlika. Förbundet Svenska hörselförbundet bildades den 13 november Förbundet arbetar för att skapa ett bättre samhälle för hörselskadade med svenska som modersmål. Det vill säga människor med nedsatt hörsel, tinnitus, Ménières sjukdom, ljudöverkänslighet samt vuxendöva. Vi arbetar också för att stöda föräldrar och andra anhöriga. Förbundet har tio medlemsföreningar och de hade vid årets slut sammanlagt medlemmar. Medlemsantalet har således ökat med 177 personer i jämförelse med år Förbundet beviljades medlemskap i SOSTE Finlands social och hälsa rf och förbundsstyrelsen har antagit Egil.fi som understödjande medlem. Utvecklingen av medlemsantalet Antal Årtal Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

16 Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2011 Stött vår verksamhet Aktion Österbotten (Leader program) Folkpensionsanstalten Harry Schaumans Stiftelse Konstsamfundet Penningautomatföreningen, RAY Pörtom församling SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne Stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman Stiftelsen 7:nde mars fonden Svenska Folkskolans vänner Svenska kultrfonden Svenska studiecentralen Annonsörer och privatpersoner Tack till alla som år 2011 understött verksamheten inom :s medlemmar: Helsingforsregionens hörselförening rf HiA Hörselskadade i arbetslivet Svenska hörselskadade i Borgånejden rf Svenska hörselskadade i Karlebynejden rf Svenska hörselskadade i Nykarlebynejden rf Svenska hörselskadade i Vasanejden rf Svenska hörselskadade i Västnyland rf Svenska hörselskadade i Åboland rf Sydösterbottens hörselförening rf Ålands Hörselförening rf Understödande medlemmar: Comfort Audio AB Batteriservice EGIL Widex Akustik Oy Hedersordförande: Börje Sjöblom Styrelse: Ordförande Birgitta Kronberg, Pargas Vice ordförande Bo-Henry Simell, Karleby Ordinarie Monica Bäckström, Jorois Ordinarie Ulla-Maj Storsjö, Sideby Ordinarie Tor Wernér, Karis Suppleanter Gunnel Cederberg, Korsholm SuppleantSture Söderlund, Ödkarby (Juni 2012) Kajsaniemigatan 3 B 13 tfn: Helsingfors FO-nummer :

Verksamhetsberättelsen 2012

Verksamhetsberättelsen 2012 Kajsaniemigatan 3 B 13 00100 Helsingfors Utdrag ur Verksamhetsberättelsen 2012 m Clara Björk Fotona tagna av: Sonja Londen Birgitta Kronberg :s värdegrund Vi tror på värdet att förmedla kunskap som är

Läs mer

Svenska hörselförbundet rf Verksamhetsberättelse 2011. Innehåll

Svenska hörselförbundet rf Verksamhetsberättelse 2011. Innehåll Svenska hörselförbundet rf Verksamhetsberättelse 2011 Innehåll 1. Allmänt 1 2. Information 2 3. Kursverksamhet 5 4. Internationell verksamhet 6 5. Medlemsföreningarnas verksamhet 7 6. Frivilligverksamhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014 2 (24) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 1. ALLMÄNT.. sid 3 Väsentliga händelser Svenska hörselförbundets värdegrund 2. INFORMATION.. sid 4 Tidskriften Vi hörs, Klippet, Ciceronen,

Läs mer

Utdrag ur verksamhetsberättelse 2009

Utdrag ur verksamhetsberättelse 2009 Utdrag ur 480 nya medlemmar! Medlemsvärvningskampanjen lyckades över förväntningarna. Medlemstidskriften Vi hörs utkom för första gången med fyra nummer Förbundet fick en ny medlemsförening: HiA Hörselskadade

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 1. Allmänt Sid 1 Förbundets samhällsnytta Väsentliga händelser Uppskattning gällande utvecklingen för kommande period och värdegrund 2. Informationsverksamhet Sid 3 Tidskriften

Läs mer

Vem är vi? inflytande i en samhällsutveckling. 1. Förbundets namn? Svenska hörselförbundet rf.

Vem är vi? inflytande i en samhällsutveckling. 1. Förbundets namn? Svenska hörselförbundet rf. Vem är vi? 1. Förbundets namn? Svenska hörselförbundet rf. Förbundet Finlands svenska hörselskadade rf bildades den 13 november 1986. År 2007 gick förbundet in i en ny era efter att årsmötet år 2006 godkände

Läs mer

Medlemstidskriften Vi hörs utkom i fyrfärgstryck för fösta gången. SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf stiftades den 14 september 2010

Medlemstidskriften Vi hörs utkom i fyrfärgstryck för fösta gången. SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf stiftades den 14 september 2010 00100 Helsingfors Utdrag ur verksamhetsberättelsen 2010 Medlemsantalet gick över 3 000 Förbundets andra kongress arrangerades Medlemstidskriften Vi hörs utkom i fyrfärgstryck för fösta gången SAMS Samarbetsförbundet

Läs mer

Handlingsprogram 2014 2016 Insikt Kunskap Handling

Handlingsprogram 2014 2016 Insikt Kunskap Handling Handlingsprogram 2014 2016 Insikt Kunskap Handling Detta handlingsprogram antogs av Svenska hörselförbundet rf:s förbundskongress 2013 Sida 1 Inledning Detta handlingsprogram visar vilka frågor Svenska

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST

Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST Din rätt till skrivtolk Har du svårt att höra vad som sägs på konferenser, kurser eller då du besöker en läkare? Skrivtolken kan vara den som får din vardag att flyta smidigare.

Läs mer

Projektet SKRIV TILLgänglig kultur

Projektet SKRIV TILLgänglig kultur Projektet SKRIV TILLgänglig kultur 1.5.2009 31.10.2011 Slutrapport Helsingfors, december 2011 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Kajsaniemigatan 3 B 13 00100 Helsingfors www.horsel.fi Projektet SKRIV

Läs mer

Svenska hörselförbundet rf

Svenska hörselförbundet rf Tänd lampan, så hör jag bättre Sonja Londen Svenska hörselförbundet rf 1 Inclusive Library det tillgängliga biblioteket Svenska hörselförbundet rf Hörselskadade i Svenskfinland Att vara hörselskadad Bemötande

Läs mer

Innehåll VERKSAMHETSBERÄTTELSE (19) Förbundsmöte

Innehåll VERKSAMHETSBERÄTTELSE (19) Förbundsmöte VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 1 (19) Innehåll 1. Allmänt...2 2. Information...3 3. Kursverksamhet...4 4. Internationell verksamhet...5 5. Medlemsföreningarnas verksamhet...5 6. Medlemsvärvningskampanj Tillsammans

Läs mer

Projektet Skriv Till 2007-2008. Mellanrapport

Projektet Skriv Till 2007-2008. Mellanrapport Projektet Skriv Till 2007-2008 Mellanrapport Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Utgivet: På förbundsmötet 25.04.2008 Finns även att hämtas från www.horsel.fi/skrivtill Skriv Till 2007 Skriv Till startade

Läs mer

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM)

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Innehåll 1. Bakgrund och behov 2. Målsättningar och målgrupp 3. Samarbetsorganisationer och samarbetsparter 4. Projektets resultat

Läs mer

Bilaga: Månadens webbfråga...24 Statistik...25

Bilaga: Månadens webbfråga...24 Statistik...25 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 1 (26) Innehåll 1. Allmänt...2 2. Information...3 3. Kursverksamhet...5 4. Internationell verksamhet...6 5. Medlemsföreningarnas verksamhet...6 6. Frivilligverksamhet...8 7.

Läs mer

Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf. Projektet Anti Depp. - Slutrapport

Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf. Projektet Anti Depp. - Slutrapport Ett projekt i samarbete med Psykosociala förbundet rf och Svenska hörselförbundet rf Projektet Anti Depp - Slutrapport Projektet Anti Depp 2006-2009 Helsingfors, januari 2010 Utgivare: Svenska hörselförbundet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2015 2 (29) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 1. ALLMÄNT.. sid 3 Väsentliga händelser Svenska hörselförbundets värdegrund 2. INFORMATION.. sid 4 Tidskriften Vi hörs, Klippet, Ciceronen,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg r.f.

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg r.f. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2017 Förslag Steg för Steg r.f. Steg för Steg r.f. ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: 040 504 37 55 E- POST: stegforsteg@fduv.fi WEBBPLATS: www.stegforsteg.fi

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola Norden r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess verksamhet omspänner hela landet. Föreningen benämns

Läs mer

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014.

Som medlemmar i Handikappforum hänvisar vi också till Handikappforums utlåtande, daterat 9.6.2014. Utlåtande Finansministeriet Ärende: Begäran om utlåtande över utkastet till en regeringsproposition om kommunallagen, 8.5.2014, VM065.00/2012. Utlåtande ges av SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Årsmöte Stadgeenligt årsmöte Årsmöte genomförs 800 SAMS 800. Producera handledning - stöd personal + styrelse fördela arb information

Årsmöte Stadgeenligt årsmöte Årsmöte genomförs 800 SAMS 800. Producera handledning - stöd personal + styrelse fördela arb information Finlandssvenska teckenspråkiga r.f. ÅR 2018 VERKSAMHETSPLAN BUDGET MÅL DELMÅL Aktivitet = Vad görs Uppföljning = Mäta resultat Utveckla förening Styrelsearbete Styrelsemöten, styrelseutbildning 2x styrelseutbildning

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Pohjola-Nordens stadgar (2016)

Pohjola-Nordens stadgar (2016) Pohjola-Nordens stadgar (2016) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola-Norden rf. Föreningens hemort är Helsingfors stad och verksamhetsområdet är hela landet. I dessa stadgar

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2019 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de största intresseorganisationerna i Sverige. HRF företräder

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2016 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Kronoby 20.11.2015 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 43 42 36 18 E-POST: WEBBPLATS: stegforsteg@fduv.fi www.stegforsteg.fi 2

Läs mer

Finlands Svenska Handikappförbund kommenterar härmed upphandlingen av tolktjänsten för handikappade personer (personer med funktionsnedsättning).

Finlands Svenska Handikappförbund kommenterar härmed upphandlingen av tolktjänsten för handikappade personer (personer med funktionsnedsättning). 1(4) Folkpensionsanstalten Finlands Svenska Handikappförbund kommenterar härmed upphandlingen av tolktjänsten för handikappade personer (personer med funktionsnedsättning). Vi uppskattar att både det svenska

Läs mer

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 26.8.2014 Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen (för kännedom). KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde tisdagen den 26 augusti 2014 kl.

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015 Hörselskadades förening i Stockholm Verksamhetsplan & budget för år 2015 2 (7) Förord Hörselskadades förening i Stockholm har många stora utmaningar framför sig. Den viktigaste just nu är att nå ut till

Läs mer

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Datum Er referens 2009-10-28 S10/09/1/27 Kontaktperson Sigurd Lindvall Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Ålands landskapsregering har i ett beslut (Nr 159 S10), postat den 12.10.2009,

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2017 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Munsala 9.11.2016 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens uppgift...

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf

MÅLPROGRAM Förslag. Steg för Steg rf MÅLPROGRAM 2018 2020 Förslag Steg för Steg rf Vad är Steg för Steg? Steg för Steg är en förening för och med personer med utvecklingsstörning. Vi arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska höras

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

Förbundskongressen Bättre ljudmiljö! 17-19 september 2010. Bättre ljudmiljö! Handlingsprogram 2011 2013. Förbundskongressen i Åbo 17-19.9.2010.

Förbundskongressen Bättre ljudmiljö! 17-19 september 2010. Bättre ljudmiljö! Handlingsprogram 2011 2013. Förbundskongressen i Åbo 17-19.9.2010. Bättre ljudmiljö! Handlingsprogram 2011 2013 Förbundskongressen i Åbo 17-19.9.2010. Sid 1 Innehåll Bättre ljudmiljö sid 3 Svenska hörselförbundet rf:s värdegrund sid 4 Svenska hörselförbundet rf sid 5

Läs mer

Beställning och användning av SKRIVTOLK

Beställning och användning av SKRIVTOLK Beställning och användning av SKRIVTOLK Din rätt till skrivtolk Har du svårt att höra vad som sägs på konferenser, kurser eller då du besöker en läkare? Skrivtolken kan vara den som får din vardag att

Läs mer

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening.

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening. Stadgar för Pro Esbo å rf 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Pro Espoonjoki ry, Pro Esbo å rf och dess hemort är Esbo stad. Föreningens officiella språk är finska och svenska; protokollsspråket

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

intressepolitiskt program

intressepolitiskt program intressepolitiskt program Antaget av Hörselskadades Riksförbunds kongress 2012 HRFs vision HRFs vision är ett samhälle där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Ett samhälle där

Läs mer

32 vastausta. Tiivistelmä. Fylls i av medlems- och samarbetsorganisationer. 1. Jag representerar en: Vi har riksomfattande verksamhet

32 vastausta. Tiivistelmä. Fylls i av medlems- och samarbetsorganisationer. 1. Jag representerar en: Vi har riksomfattande verksamhet mutualtrust1@gmail.com 32 vastausta Muokkaa tätä lomaketta Julkaise tiedot Tiivistelmä 1. Jag representerar en: 1. Medlemsorg 2. Samarbetso 3.Förtroendev. Anställd, Ha 3,5 7, 1,5 1, 1. Medlemsorganisation

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2019

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2019 Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till Verksamhetsplan & budget för år 2019 2 (7) Inledning Denna verksamhetsplan och budget bygger på det av kongressen 2016 beslutade handlingsprogrammet för

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Penningautomatföreningen (RAY). Förutom de kurser som har en egen insats är

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2018 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Jakobstad 1.11.2017 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Föreningsmedlemmarna i centrum

Föreningsmedlemmarna i centrum Föreningsmedlemmarna i centrum Verksamhetsplan 2014 Godkänd av höstmötet 13.11.2013 2 Innehållsförteckning: sidan Allmänt 3 Medlemsverksamhet och medlemsvärvning 3 Resor 4 Utbildning och seminarier 5 Projekt

Läs mer

Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET!

Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET! Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET! Teater i tiden Teaterbesökare upplever föreställningar via sina olika sinnen. Man ser, hör och känner. Brister i förmedlingen, till exempel i ljudet, bidrar till

Läs mer

Serviceguiden 2. hörselskadade 0

Serviceguiden 2. hörselskadade 0 Serviceguiden 2 för 0 hörselskadade 0 9 Svenska hörselförbundet rf Kajsaniemigatan 3 B 13 00100 Helsingfors www.horsel.fi 2 Serviceguiden för hörselskadade Serviceguiden för hörselskadade ger grundläggande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2018 Förslag Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A Storalånggatan 60 00250 HELSINGFORS 65100 VASA TELEFON: 040 504 37 55 (verksamhetskoordinator)

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2014

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2014 Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till Verksamhetsplan & budget för år 2014 2 (7) Förord Vi ser fram emot ett spännande och händelserikt 2014. Det är då 75 år sen föreningen bildades, en respektabel

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2013

Verksamhetsplan för år 2013 De Utvecklingsstördas Väl i Mellersta Nyland r.f. FO-nummer 0696634-0 Verksamhetsplan för år 2013 Allmänt Det här är föreningens verksamhetsplan. I den här planen hittar du allt som föreningen planerar

Läs mer

Pargas Gaming Community rf

Pargas Gaming Community rf Pargas Gaming Community rf STADGAR 1 (7) Stadgar för Pargas Gaming Community rf Antagna genom enhälligt föreningsbeslut den 1.2.2014. Fastställda av Patent- och registerstyrelsen den. 1 Namn, hemort, språk

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg HÖSTEN 2016 Hänt sedan senast Erfarenhetstalarna deltog i Världen i Byn och Jakobs dagar under sommaren. Videofilmer från evenemangen kan ses på vår hemsida och på Facebook. Steg

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Förslag. Steg för Steg rf VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 Förslag Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A Storalånggatan 60 00250 HELSINGFORS 65100 VASA TELEFON: 040 504 37 55 (verksamhetskoordinator)

Läs mer

Nytt på teckenspråksfronten i Finland

Nytt på teckenspråksfronten i Finland Nytt på teckenspråksfronten i Finland Finskt och finlandssvenskt teckenspråk Nordisk nätverksträff för teckenspråkiga språkvårdare den 27 augusti 2014 1 Språknämnden för finländska teckenspråk (Språkinstitutet

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f.

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2017 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen (för kännedom). KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde torsdagen den 16 maj 2013 kl.

Läs mer

Projektet Skriv Till

Projektet Skriv Till Projektet Skriv Till 2007-2008 Teaterkampanj december 2008 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Catariina Salo Projektsekreterare Projektet Skriv Till Vasa mars 2009 Finns även att hämtas från www.horsel.fi/skrivtill

Läs mer

SPF:s IT enkät hösten 2010

SPF:s IT enkät hösten 2010 SPF:s IT enkät hösten 2010 Denna enkät strävar till att kartlägga kunskaperna, intresset och behovet av IT-skolning och resurser inom Svenska pensionärsförbundets (http://www.spfpension.fi) medlemmar och

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande.

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. FÖRBUNDSNYTT December 2016 Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. Styrelsens sammansättning år 2017 är: Ordinarie: Henrik Svarfvar, Korsholm

Läs mer

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar.

Äldrerådsseminarier Förbundet kommer under hösten 2018 och våren 2019 att ordna regionala seminarier för föreningarna och äldrerådens medlemmar. FÖRBUNDSNYTT September 2018 Intressebevakning Justitieombudsmannen har inkommit med svar 28.6.2018 på Svenska pensionärsförbundets klagan om den svenskspråkiga hemvårdsservicen för äldre inom Helsingfors

Läs mer

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen.

Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 STATSRÅDET Kirjaamo.stm@stm.fi UTLÅTANDE Ärende: Lägesrapport om riktlinjerna för en reform av socialvårdslagstiftningen. Hänvisning: Begäran om utlåtande

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1 Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg en patientförening med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är en ideell förening med eget organisationsnummer som

Läs mer

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 16.3.2015

FINLANDS SVENSKA SOCIALFÖRBUND FÖREDRAGNINGSLISTA/PROTOKOLL STYRELSEN 16.3.2015 Till medlemmarna i styrelsen och bokföraren samt ersättarna i styrelsen. KALLELSE Styrelsen för Finlands Svenska Socialförbund r.f. kallas till sammanträde måndagen den 16 mars 2015 kl. 10.15 på Hotel

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015

FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015 Fastställd av FSDB:s kongress 2013 FSDB:s verksamhetsplan för åren 2014-2015 Inledning och bakgrund Förbundets kongress 2011 fattade beslut om en ny form av verksamhetsplan. Tidigare prioriterade vi vissa

Läs mer

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011.

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. DEN SVENSKA TEXTEN ÄR EN ÖVERSÄTTNING. Suomen Rauhanliitto - Finlands

Läs mer

ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) STADGEMODELL FÖR MEDLEMSFÖRENING. Föreningens namn är. Föreningens hemort är. Föreningen verkar inom

ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) STADGEMODELL FÖR MEDLEMSFÖRENING. Föreningens namn är. Föreningens hemort är. Föreningen verkar inom ANDNINGSFÖRBUNDET RF 1 (7) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Föreningens hemort är Föreningen verkar inom kommun/kommuner. Föreningen kan för lokal verksamhet grunda Silmu-kommittéer

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 BILAGA TILL FiSSc:S VB2015 Finlands Scouters landsomfattande svenska verksamhet grundar sig på samarbetsavtalet mellan Finlands Svenska

Läs mer

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm

Stadgar. för Unga Rörelsehindrade Stockholm Stadgar för Unga Rörelsehindrade Stockholm Fastställd på årsmöte 12 april 2014 1 Uppstart av region mom 1: Förbundsstyrelsen (FS) godkänner bildandet av en ny region. En ansökan skicks till FS. Den ska

Läs mer

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi Mottagaren betalar portot FINSKA HÖRSELFÖRBUNDET rf Medlemsregister Avtalskod 5005138 00003 SVARSFÖRSÄNDELSE Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi www.kuuloliitto.fi

Läs mer

Stadgar för ProLiv Kronoberg

Stadgar för ProLiv Kronoberg 2010-03-01 1 Stadgar för ProLiv Kronoberg 1. Namn Föreningens namn är ProLiv Kronoberg - patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län - med registrerat säte i Växjö kommun. Patientföreningen är

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor

Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor Stadgar för Prostatacancerföreningen Viktor 1 Namn Föreningens namn är Prostatacancerföreningen Viktor, en patientförening i Blekinge med registrerat säte i Karlskrona kommun. Patientföreningen är en ideell

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande ÅRSMÖTET 1/8 Till medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund K A L L E L S E Medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund rf kallas till ordinarie årsmöte, som hålls måndagen 7 april 2014 kl. 16.30 på

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2016

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2016 Hörselskadades förening i Stockholm Verksamhetsplan & budget för år 2016 2 (7) Förord Hörselskadades förening i Stockholm befinner sig i en föränderlig värld där den politiska, tekniska och organisatoriska

Läs mer

SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder

SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder Utlåtande Undervisnings- och kulturministeriet Ärende: Skriftligt utlåtande om förslagen som lagts fram av arbetsgruppen som bereder reformen av lagstiftningen

Läs mer

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland.

Äldrerådsseminarier Svenska pensionärsförbundet ordnade ett Äldrerådsseminarium 27.9 i Vasa. Följande seminarium hålls i början av 2019 i Åboland. FÖRBUNDSNYTT Oktober 2018 Enkätundersökningen till föreningarnas styrelser Ett stort TACK till er alla som sänt in svar på enkätundersökningen. Det har kommit in många goda förslag och synpunkter. Vi återkommer

Läs mer

Möjligheter att få din röst hörd

Möjligheter att få din röst hörd Möjligheter att få din röst hörd 7.5.2013 Processen sammanslagningen av handikappservicelagen och specialomsorgslagen Ulrika Krook Juridisk ombud, VH E-post: ulrika.krook@samsnet.fi Telefon: 050 443 0576

Läs mer

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf STADGAR 1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet

Läs mer

Årsmöte punkt 7 Årsrapport 2015

Årsmöte punkt 7 Årsrapport 2015 Årsmöte punkt 7 Årsrapport 2015 Innehåll NHS år 2015... 3 Ekonomi 2015... 4 Årsmötet 2015... 4 NHS intressepolitiska arbete år 2015... 6 NHS intressepolitiska sekreterare... 8 2 NHS år 2015 NHS är ett

Läs mer

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf Verksamhetsplan och budget 2019 Fastställd på Svenska pensionärsförbundet i Österbotten rf:s höstmöte i Kaskö 7.11.2018 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen...

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

Se mig som jag är! Steg för Steg rf. Adress: Telefon: E-post: www: Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS. Storalånggatan VASA

Se mig som jag är! Steg för Steg rf. Adress: Telefon: E-post: www: Nordenskiöldsgatan 18 A HELSINGFORS. Storalånggatan VASA Steg för Steg rf:s styrelse från vänster till höger: John Pelkonen, Anja Dennstedt, Niclas Jansson, Jonas Jansson, Tero Määttä, Rex Hartman, Jon Tallberg Målprogram 2018-2020 Steg för Steg rf Adress: Nordenskiöldsgatan

Läs mer

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER

PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER 1 PARGAS SVENSKA PENSIONÄRER r.f. VERKSAMHETSPLAN 2018 1 ALLMÄNT Pargas Svenska pensionärer är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som är öppen för pensionärer och andra intresserade.

Läs mer

HYY FPA KELA YTHS HYY HUS HU HY SHVS HUS. Puhutko suomea? Anteeksi, mutta

HYY FPA KELA YTHS HYY HUS HU HY SHVS HUS. Puhutko suomea? Anteeksi, mutta HUS HYY FPA HU HY KELA SHVS YTHS HUS Anteeksi, mutta Puhutko suomea? HYY För dig som vill använda svenska i universitetssamfundet Om din rätt till svenska vid universitetet och olika studentserviceorganisationer

Läs mer

FSB - Finlands Svenska Brand- & Räddningsförbund. Protokoll: Styrelsemöte 1/2016. Lilla Parlamentet, Helsingfors. Tid: 16 mars 2016, kl.

FSB - Finlands Svenska Brand- & Räddningsförbund. Protokoll: Styrelsemöte 1/2016. Lilla Parlamentet, Helsingfors. Tid: 16 mars 2016, kl. Protokoll: Styrelsemöte 1/2016 Plats: Lilla Parlamentet, Helsingfors Tid: 16 mars 2016, kl. 14:15 16:20 Beslutande: Anna-Maja Henriksson Jan Lindgrén ordförande viceordförande Erik Dannbäck MNBF Bernt

Läs mer

Pengar, pengar, pengar hur får r jag tag i dem?? Harriet Sundholm 24.3.2010

Pengar, pengar, pengar hur får r jag tag i dem?? Harriet Sundholm 24.3.2010 Pengar, pengar, pengar hur får r jag tag i dem?? Harriet Sundholm 24.3.2010 Svenska Österbottens 4H distrikt r.f. INLEDNING Ekonomi är A och O, utan pengar ingen verksamhet Vem kan 4H samarbeta med? m.a.o.

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

Information om Natur och Miljös nya medlemsregister Bernt Nordman. Till lokalföreningarna. Nytt medlemsregister

Information om Natur och Miljös nya medlemsregister Bernt Nordman. Till lokalföreningarna. Nytt medlemsregister Information om Natur och Miljös nya medlemsregister 2.11.2018 Bernt Nordman Till lokalföreningarna Nytt medlemsregister Arbetet med att bygga upp ett nytt medlemsregister är i full gång på kontoret i Helsingfors.

Läs mer

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet - en information till dig som är arbetsgivare Lättläst svenska 1 Pontus Johansson Bild: Magnus Pehrsson 2 Med hjälpmedel orkar Pontus jobba heltid Pontus Johansson

Läs mer