Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET!"

Transkript

1 Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET!

2 Teater i tiden Teaterbesökare upplever föreställningar via sina olika sinnen. Man ser, hör och känner. Brister i förmedlingen, till exempel i ljudet, bidrar till missnöje. I dag poängteras ett samhälle för alla där också teaterkulturen förväntas vara mera tillgänglig. Den ska beakta en mångskiftande publik och utveckla en verksamhet som välkomnar mångfald. Inom ramen för Svenska hörselförbundets projekt SKRIV TILLgänglig kultur har en sammanställning gjorts angående förbättrad hörbarhet på teatern. För att kunna höra bra och ta del av en teaterföreställning är det viktigt med stödjande funktioner. Det finns kostnadsfria metoder för att förbättra hörbarheten, främst beträffande hur skådespelet sätts upp och hur dialogerna framförs. Utvecklingen inom tekniken skapar också nya och bättre möjligheter att göra teaterföreställningar med bättre hörbarhet. Med små medel kan akustiken förbättras. Ni kan bli en av föregångarna till god hörbarhet under teaterföreställningar, samtidigt som ni berikar er kulturverksamhet och öppnar möjligheter för en mera mångskiftande publik att ta del av teaterverksamheten. 15 % av den vuxna befolkningen anses ha en hörselskada av något slag. Antalet finlandssvenska hörselskadade är med andra ord över personer. Att inte höra allt som sägs på en teater bidrar med att många slutar gå på teater. Enligt en utredning av Svenska hörselförbundet rf (AntiDepp 2009) upplever över 60 % av svenskspråkiga hörselskadade utanförskap och begränsningar på grund av sitt funktionshinder. Projektet SKRIV TILLgänglig kultur var ett Leader-projekt som förverkligades i samarbete med Svenska Österbottens Ungdomsförbund SÖU och finansierades av Aktion Österbotten. Projektet stöddes av Stiftelsen 7:nde mars fonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Harry Schaumans Stiftelse och Svenska kulturfonden. Bilden på pärmen: Pörtomrevyn 2011, Klöver Knäckt. Fotot taget av Kati Norrgrann.

3 Du som skådespelare hörs bättre när: Skådespelare ljuset faller på ditt ansikte då du talar du inte har något framför munnen du inte har skägg eller annat som helt eller delvis täcker munnen du vänder dig mot publiken du talar långsamt du talar tydligt en person talar åt gången tal och bakgrundsljud skiljs åt När teaterbesökaren inte hör vad som sägs iakttar hon/han läpprörelserna för att stöda hörandet. Läppavläsningen är inte möjlig om skådespelaren har till exempel en hand eller tidning framför munnen. Då hörs talet sämre. Om ljuset kommer bakifrån så att ansiktet hamnar i skugga är det också svårt att avläsa läpprörelserna. ANSÖKAN Normal samtalston hörs bättre än skrik. Kom ihåg mimiken! Den stöder publiken i att höra och se vad som händer.

4 Olika sätt att förbättra hörbarheten Undvik ljudillustrationer Bakgrundsljud så som musik och olika förstärkningar gör det svårare att höra tal. Det samma gäller då ljudliga aktiviteter pågår på scenen samtidigt som skådespelarna talar. Placering av högtalare Fördela ljudet jämt i salen genom att placera ut högtalarna runt om i salen. Om högtalarna är placerade endast framme i salen blir ljudnivån stark för dem som sitter längst fram och svag för dem som sitter längre bak i salen. Låna ut manus Erbjud teaterbesökaren möjligheten att låna hem manuset. Teaterbesökare som har läst manuset och känner till händelserna i pjäsen hör replikerna bättre. Synopsis-metod Gör ett sammandrag av händelserna för varje akt, en text som beskriver händelserna mera ingående än en ingress. Teaterbesökaren får då en bättre bild av föreställningen. Även sångtexter kan delas ut på förhand. Sångerna har ofta ett för sammanhanget viktigt budskap som hjälper teaterbesökaren att hänga med i handlingen (speciellt i musikaler). Positiv attityd Attityden är i nyckelställning när tjänsterna förbättras. Många hinder kan övervinnas genom positiva attityder. Medvetenheten hos planerare, finansiärer och aktörer, samt sådana attityder som beaktar olika användargrupper ökar tillgängligheten. Inred med textiler Använd textiler. Ljuddämpande material på väggar och golv, till exempel mattor, gardiner och annan textilbeklädnad, ger kortare efterklangstid (ekoeffekt). Textiler dämpar hårda ljud och minskar därför efterklangstiden. Dukar på bord i serveringsrum dämpar ljudet av kärl och bestick. Bra belysning Det är lättare att uppfatta vad som sägs och läppavläsa om belysningen är bra och ansiktet syns tydligt. Dämpa bakgrundsljud Ljudisolering kan utestänga eller dämpa ljud utifrån och från angränsande lokaler. Effektiv ljuddämpning kan också handla om så enkla saker som att stänga ett fönster eller en dörr.

5 Störande buller kan oftast dämpas. Maskiner och annan bullrande utrustning kan placeras i särskilda rum eller ställas bakom dämpande skärmar. Buller från ventilationer, maskiner och annan teknisk utrusning försvårar hörandet, underhåll därför maskinerna och ljudisolera dem. Planera och organisera verksamhet så att störande ljudnivåer inte uppstår. Försök att använda lokalen för endast en grupp åt gången och undvik att arrangera evenemang i närliggande rum. Installationer och saneringar Lokaler fria från buller, med god akustik och utan störande ekoeffekter främjar hörbarheten. Lång efterklangstid gör det svårare att uppfatta tal. Bakgrundsljud är ett av de största problemen för personer med nedsatt hörsel. Sådana ljud gör att det blir betydligt svårare att uppfatta tal. Det finns en rad åtgärder som kan skapa goda förutsättningar för en bättre ljudmiljö. Ju tidigare åtgärderna sätts in, desto bättre. Planera för tillgänglighet innan lokaler byggs eller byggs om. ANSÖKAN Bra ljudmiljö är bra för alla, inte minst för personer med nedsatt hörsel. Anlita en akustikkonsult. Sätt upp ljudabsorbenter (akustikplattor), de förkortar efterklangstid (ekoeffekt). Vid köp av inredningsmaterial Fasta installationer, till exempel ventilationsanläggningar och annan teknisk utrustning ska vara bullerdämpade. Vid nyanskaffningar, kolla maskinernas decibelnivå. Ljuddämpande golvmaterial ger bättre ljudmiljö. Textiler och ljudmedveten möblering kan förbättra akustiken. Vid köp av nya möbler, fråga efter olika ljuddämpande möbler, samt ljuddämpande väggdekorer och ljudskärmar. Renovering och nybygge Täta fönster Använd ljudisolerade dörrar Tekniks utrustning Teknik, så som teleslingan eller motsvarande (till exempel IR-system/FManläggning), som överför tal till hörappraten är viktig för hörapparatanvändare. Audiosystemet (mikrofonerna) kan kopplas till en teleslinga. En teleslinga består av en ledning (även kallad magnetantenn) som monteras längs väggarna i en lokal. När en specialförstärkares högtalarutgång ansluts till slingan genererar denna elektormagnetiska svängningar som hörapparaten trådlöst kan fånga upp. Ljudet förstärks då i hörapparaten. Principen bygger på induktiv koppling. Det finns också portabla teleslingor som kan

6 sättas ut för en kväll, eller system där hörapparatanvändaren har en slinga runt halsen och skådespelaren har mikrofonen/ sändaren (fungerar vid monologpjäser). Högtalarsystem Högtalarsystem kan vara ett bra stöd för personer med nedsatt hörsel som inte använder hörapparater. Systemet ska ha god ljudkvalitet och förstärkning. Talaren ska tala i mikrofon. Kom också ihåg de övriga salarna i din lokal Visuell teknik: Textdisplay/nummerdisplay till exempel vid biljettkassan och café/buffé placeras så att summan är synlig för den som ska betala. Brandoch utrymningslarm samt övriga säkerhetslarm ska inte bara höras, utan också synas (ljussignaler) och/eller kännas (vibrationer). Teaterlokalers akustik bör också vara bra till exempel i foajén där man samtalar om det man upplevt och i trakteringssalen. Salar där teaterbesökarna vistas före och efter föreställningen samt under pausen ska ha bra belysning. Då hör samtalsparterna varandra bättre. Tydliga affischer och visuella informationsskyltar i salarna skapar gynnsammare förutsättningar för alla teaterbesökare. Gör reklam om tillgängligheten på din teater! Textad föreställning Teaterföreställningar kan med fördel även textas. Förutom hörselskadade och döva personer gynnar textningen också och personer med endast en liten hörselnedsättning och dem som ser teater på ett annat språk än sitt modersmål. Därtill är textningen också bra för tydlighetens skull, ibland försvinner orden på utomhusföreställningar och då är textningen ett bra stöd för alla. Saker att beakta då textning av föreställning planeras Vilken typ av föreställning Finns det el på platsen Tillräckligt långa skarvsladdar för placering av textutrustningen Hur ska texten visas för publiken? Finns det plats för en skärm (ovanför, vid sidan om) eller ska texten visas i en tv. Var kunde den placeras? Kan texten eventuellt visas integrerad på scenen, från en datorkanon? Om föreställningen är mobil, hur kan textaren och skärmen placeras så att de följer med?

7 Förberedelse av textningen Den som textar håller regelbunden kontakt med till exempel regissören för att uppdatera eventuella ändringar i texten. Manuset skrivs på förhand in på en dator Den som textar övar 1-2 gånger genom att se en föreställning och ser samtidigt till att rätta replikerna rullar fram på skärmen. Textningen Texten skrivs på svenska (på pjäsens språk) Det tar längre tid att läsa text skriven på dialekt. Om föreställningen går på dialekt så utgår man från svenskan och gör endast små ändringar i texten, till exempel så att ändelser faller bort. På detta sätt förblir läsligheten bra och dialekten syns. Tydliga kontraster för synligheten (färgval beror på belysningen). Bäst fungerar följande färgsättningar: Orange text på svart bakgrund Vit text på svart bakgrund Svart text på vit bakgrund Vit text på blå bakgrund Föreställningen Texten rullas fram i realtid under föreställningens gång Det optimala är två till tre textrader åt gången ANSÖKAN Textaren Planera teatertextningens förverkligande tillsammans med den som ska texta föreställningen. Bered möjlighet för textaren att se pjäsen gratis under förberedelserna. Textningen kan skötas av teaternas egen personal, av en utomstående lämplig person eller av en skrivtolk. Skrivtolken är en utbildad person som kan beställas från FPA:s förmedlingscentraler för tolkningstjänst, se Klicka på Funktionshindrad, Tolknings-tjänster för handikapade, Så beställer du en tolk, förmedlingscentraler. Vid behov av mera information: Svenska hörselförbundet rf e-post kansli@horsel.fi tfn

8 Utarbetad inom ramen för projektet SKRIV TILLgänglig kultur. Svenska hörselförbundet rf Svenska Österbottens Ungdomsförbund Broschyren är tryckt med stöd av: Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse Layout: Harriet Snellman 2011 Teaterföreställning med BRA HÖRBARHET!

Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST

Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST Ansökan om SKRIVTOLKTJÄNST Din rätt till skrivtolk Har du svårt att höra vad som sägs på konferenser, kurser eller då du besöker en läkare? Skrivtolken kan vara den som får din vardag att flyta smidigare.

Läs mer

Beställning och användning av SKRIVTOLK

Beställning och användning av SKRIVTOLK Beställning och användning av SKRIVTOLK Din rätt till skrivtolk Har du svårt att höra vad som sägs på konferenser, kurser eller då du besöker en läkare? Skrivtolken kan vara den som får din vardag att

Läs mer

Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler?

Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler? Bli Sveriges mest attraktiva mötesplats Är alla välkomna i era lokaler? A Sonova brand 2 Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Dagligen vistas miljontals människor i offentliga miljöer som till exempel

Läs mer

som har en integrerad hörselskadad elev i sin grupp

som har en integrerad hörselskadad elev i sin grupp som har en integrerad hörselskadad elev i sin grupp Tips från deltagare i distanskursen Skolsituationen för elever med hörselskada Sammanställd av Specialpedagogiska institutet Carin Norman/Birgitta Bellman

Läs mer

Håriga öron är det bästa som finns!

Håriga öron är det bästa som finns! Håriga öron är det bästa som finns! Hej kompis! Visste du att alla har hår i öronen? Ja, du kanske trodde det bara var en och annan gammal farbror som har det, men sanningen är att vi alla har hår i örat.

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder Andel hörselskadade bland äldre 65-74 år: 28 % 75-84 år: 39 % 85-110 år: 46 % Källa: SCB, genomsnitt 2008-2012 På sjukhus och äldreboenden är det inte ovanligt

Läs mer

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet CHECKLISTA för ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst med hjälp av projektets organisationer: Förbundet Unga Rörelsehindrade, Unga Reumatiker, Unga Allergiker, Svenska

Läs mer

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra:

Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: Mångsidig, trådlös kommunikationsförstärkare Nu kan du höra: TV Samtal Telefon Mobiltelefon Trådlös flexibilitet HearIt All är en hörsellösning som kommunicerar ljud och tal utan kablar. Med eller utan

Läs mer

Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada

Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada Tips till dig som är förälder till ett barn med hörselskada Tvåspråkighet en väg till fullständig kommunikation Barn med hörselskada som går integrerat i hemskolan erbjuds vanligtvis inte att lära sig

Läs mer

Projektet SKRIV TILLgänglig kultur

Projektet SKRIV TILLgänglig kultur Projektet SKRIV TILLgänglig kultur 1.5.2009 31.10.2011 Slutrapport Helsingfors, december 2011 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Kajsaniemigatan 3 B 13 00100 Helsingfors www.horsel.fi Projektet SKRIV

Läs mer

Få en bra start med hörapparat

Få en bra start med hörapparat Få en bra start med hörapparat Vad kan du förvänta dig? Gratulerar till din nya hörapparat. För att du skall veta vad du kan förvänta dig och kunna få ut så mycket som möjligt av din nya hörapparat rekommender

Läs mer

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel

ReSound på jobbet. Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel ReSound på jobbet Bättre arbetsmiljö för dig med nedsatt hörsel Introduktion Att höra på jobbet är inte en självklarhet för alla. Med nedsatt hörsel blir många arbetsmoment betydligt svårare, eller kanske

Läs mer

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN

CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN CHECKLISTA LJUDGUIDE FÖR FÖRSKOLAN VÄGLEDNING TILL CHECKLISTAN I de situationer där pedagogen eller barnet önskar en tystare ljudmiljö eller en ljudmiljö som inte stör pågående verksamhet behövs en åtgärd.

Läs mer

Svenska hörselförbundet rf

Svenska hörselförbundet rf Tänd lampan, så hör jag bättre Sonja Londen Svenska hörselförbundet rf 1 Inclusive Library det tillgängliga biblioteket Svenska hörselförbundet rf Hörselskadade i Svenskfinland Att vara hörselskadad Bemötande

Läs mer

murbräckan Ett verktyg för att riva hinder och skapa tillgänglighet för hörselskadade

murbräckan Ett verktyg för att riva hinder och skapa tillgänglighet för hörselskadade murbräckan Ett verktyg för att riva hinder och skapa tillgänglighet för hörselskadade Ett sladdlöst, bärbart kommunikationssystem innebär att alla talar en i taget i handmikrofoner (sändare). Då blir det

Läs mer

Projektet Skriv Till

Projektet Skriv Till Projektet Skriv Till 2007-2008 Teaterkampanj december 2008 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Catariina Salo Projektsekreterare Projektet Skriv Till Vasa mars 2009 Finns även att hämtas från www.horsel.fi/skrivtill

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate

SOUNDGATE. Uppkopplad med SoundGate SOUNDGATE Uppkopplad med SoundGate Möjligheten att vara uppkopplad är bättre än någonsin. Tack vare ny teknik är det enklare att hålla kontakt med vänner, familj och kollegor, närsomhelst och varsomhelst.

Läs mer

Hörapparatguiden web ver 2

Hörapparatguiden web ver 2 Hörapparatguiden web ver 2 Vad innebär det att använda hörapparat? Hörapparaten förstärker alla ljud, både tal och omgivningsljud. När du börjar använda hörapparat kommer du att höra ljud som du inte har

Läs mer

B-bidrag: Bättre ljudmiljö Bakgrund ( ) 1 / 5 Föreningarnas interna dokument

B-bidrag: Bättre ljudmiljö Bakgrund ( ) 1 / 5 Föreningarnas interna dokument B-bidrag: Bättre ljudmiljö Bakgrund (5.6.2012) 1 / 5 Information som samlats in kommer att sammanställas till en rapport. En rapport där vi beskriver våra efarenheter av olika hjälpmedel. Teleslinga Transett

Läs mer

Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Comfort Digisystem - Hörselprodukter i offentliga miljöer

Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Comfort Digisystem - Hörselprodukter i offentliga miljöer Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Comfort Digisystem - Hörselprodukter i offentliga miljöer Hör alla tillräckligt bra i era lokaler? Dagligen vistas miljontals människor i offentliga miljöer som

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet CHECKLISTA För ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst. För mer information kontakta info@enstarktrost.se eller läs mer på vår hemsida: www.enstärktröst.se. Projektet

Läs mer

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan?

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan? Sidan 1 av 5 Bort med bullret! Det finns många sätt att minska ljudet från möbler, leksaker och annan utrustning. Vaxdukar på borden, lekunderlag på golvet och filtklädda leklådor är några av personalens

Läs mer

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E Framtagen i samarbete mellan Handikapporganisationerna, Gotlands kommun och Länsstyrelsen i Gotlands län juni 2006 Ett bra bemötande Ett bra bemötande handlar

Läs mer

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder

Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder Hörselskadades distrikt I Uppsala län Kungsgatan 64 753 18 Uppsala tel: 018-56 09 28 fax: 018-56 09 01 Andelen hörselskadade ökar med stigande ålder 65-74 år: en av fyra 75-84 år: en av tre 85-110 år:

Läs mer

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan Roger TM Tydligare ljud till alla SoundField i skolan Tydligare ljud ger bättre inlärning I klassrum är det ofta mycket ljud. Livliga diskussioner och samspel mellan lärare och elever är viktigt för en

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Bättre arbetsmiljö i öppna landskap Våra ISO-testade skärmar och väggar i glas, trä och textil är framtagna för att skapa en ny ljudkultur

Läs mer

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Laborationer i byggnadsakustik Osama Hassan 2010-09-07 Byggnadsakustik: Luftljudisolering Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i

Läs mer

HÖRHJÄLPMEDEL 22 06 22 06 06 KROPPSBURNA HÖRAPPARATER 22 06 12 I - ÖRAT - APPARATER 22 06 15 BAKOM - ÖRAT - APPARATER 22 06 18 TAKTILA HÖRHJÄLPMEDEL

HÖRHJÄLPMEDEL 22 06 22 06 06 KROPPSBURNA HÖRAPPARATER 22 06 12 I - ÖRAT - APPARATER 22 06 15 BAKOM - ÖRAT - APPARATER 22 06 18 TAKTILA HÖRHJÄLPMEDEL HÖRHJÄLPMEDEL 22 06 22 06 06 KROPPSBURNA HÖRAPPARATER 22 06 12 I - ÖRAT - APPARATER 22 06 15 BAKOM - ÖRAT - APPARATER 22 06 18 TAKTILA HÖRHJÄLPMEDEL Förskrivare Au 22 06 21 HÖRAPPARATER SOM ANVÄNDS TILLSAMMANS

Läs mer

Hörapparatbrukare och kommunikation. Goda råd som bidrar till god kommunikation

Hörapparatbrukare och kommunikation. Goda råd som bidrar till god kommunikation Hörapparatbrukare och kommunikation 5 Goda råd som bidrar till god kommunikation Detta är broschyr nummer 5 i en serie från Widex om hörsel och hörselrelaterade ämnen. Kommunikation När man har problem

Läs mer

Säker utrymning för alla

Säker utrymning för alla Säker utrymning för alla Tidig varning, säker, effektiv och enkel evakuering är avgörande för överlevnad vid brand! Specialsirén SPECIALSIREN KLARAR MÅNGA SITUATIONER DÄR ANDRA UTRYMNINGSLARM ÄR SVÅRA

Läs mer

Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17)

Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17) 7 Bullerskydd BFS 1998:38 7:1 Allmänt 7 Bullerskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 7 BVF. (BFS 1995:17) 7 :1 Allmänt Byggnader skall dimensioneras och utformas med hänsyn till

Läs mer

NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON - SAMARBETE

NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON - SAMARBETE NATUREN har GETT OSS TVÅ ÖRON av en anledning - SAMARBETE en naturlig ljudvärld Widex nya CLEAR330 hörapparater är helt trådlösa. Liksom våra öron samarbetar de ständigt med varandra. Alla funktioner

Läs mer

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet

Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet Att ha en hörselnedsättning i arbetslivet - en information till dig som är arbetsgivare Lättläst svenska 1 Pontus Johansson Bild: Magnus Pehrsson 2 Med hjälpmedel orkar Pontus jobba heltid Pontus Johansson

Läs mer

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon

Comfort Digisystem Microphone DM90. - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Comfort Digisystem Microphone DM90 - Återupptäck glädjen med att tala i telefon Välkommen till den mobila revolutionen Idag är mobiltelefonen en stor del av vår vardag, vi använder den i arbetet, på fritiden

Läs mer

Tre steg mot rätt val. - en guide vid val av hörapparat

Tre steg mot rätt val. - en guide vid val av hörapparat Tre steg mot rätt val - en guide vid val av hörapparat Den här informationsfoldern vänder sig till dig som står i begrepp att köpa en hörapparat. Varje hörselnedsättning är individuell och behandlas därefter.

Läs mer

Allt om hörslingor En vägledning kring hörslingor och dess olika delar.

Allt om hörslingor En vägledning kring hörslingor och dess olika delar. Stockholm 2018-04-20 Allt om hörslingor En vägledning kring hörslingor och dess olika delar. AB Transistor Sweden Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Vad är en hörslinga?... 1 3 Fasta och portabla

Läs mer

Bär den. Älska den. Glöm den.

Bär den. Älska den. Glöm den. Bär den. Älska den. Glöm den. Kommunicera, delta, var dig själv En promenad i parken hör löven som prasslar i vinden. Samtal i en myllrande folkmassa delta och var dig själv utan ansträngning. Prata i

Läs mer

Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter

Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter Ljudlig miljö och TAKK-kommunikatör utmaningar och möjligheter Ljudmiljöprojekt i förskolan Varje barns rätt till kommunikation Olika förutsättningar Motion Beslut Bullergrupp Kartläggning Handlingsplan

Läs mer

Martin Widmark Helena Willis

Martin Widmark Helena Willis Martin Widmark Helena Willis Hej! Vill du spela teater om våra mysterier? Då har du kommit rätt! I den här boken finns de här fyra pjäserna. Innehåll: Diamantmysteriet sida 16 Kärleksmysteriet sida 38

Läs mer

enspr k h tec Barn oc

enspr k h tec Barn oc Barn och teckenspråk Uppbyggnaden sker utifrån den information om språket som individen möter och kan ta till sig i kommunikation med andra. Språk och språkutveckling Denna broschyr vänder sig till föräldrar

Läs mer

Hörseltjänst Göteborg

Hörseltjänst Göteborg Hörseltjänst Göteborg Leg Audionom Karin Ilstedt Nordstadstorget 6 411 05 GÖTEBORG Tel 031-761 08 01 Tidsbokad mottagning www.horseltjanst.se karin.ilstedt@horseltjanst.se maj 2014 2 Hörseltjänst erbjuder:

Läs mer

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. LJUD Fysik åk 7 Centralt innehåll O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. Tre avsnitt O Ljudets egenskaper O Ljudvågor

Läs mer

Jämlika möten i ett samhälle för alla!

Jämlika möten i ett samhälle för alla! Bemötandeguide! Jämlika möten i ett samhälle för alla! Denna folder om bemötande har tagits fram som stöd för att utveckla goda möten. I Sverige pågår arbetet med att genomföra handlingsplanen för handikappolitiken,

Läs mer

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav

Bilaga B, Lösningar med hänsyn till ljudkrav (5), Lösningar med hänsyn till ljudkrav Akustiska begrepp förklaras i Bilaga A. Väggtyper Luftljudsisolering avser skiljekonstruktioners förmåga att isolera mot ljud som sprids via luften. Denna förmåga

Läs mer

Försäljning & installation...

Försäljning & installation... Om oss... Scenteknik Kalmar AB är sedan starten 2001 beläget i Kalmar på ostkusten. Vår verksamhet omfattar ljud och ljusteknik samt mediautrustning för alla tänkbara situationer. Det är bara Din fantasi

Läs mer

till tala i mikrofon:

till tala i mikrofon: 2009-11-10 Att tala i mikrofon Att tala i mikrofon för att förstärka rösten kan inte vara någon konst. Men verkligheten har alltför ofta bevisat motsatsen... Om situationen kräver att du måste tala i mikrofon,

Läs mer

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet Bättre ljud med rätt placering av PA-högtalare Placeringen av publikhögtalarna är av stor betydelse för hur bra ljudet kan bli. På framförallt mindre arrangemang ser man ofta högtalare som är tokigt placerade.

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com ÅF Ljud och Vibrationer Akustik 1 Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com Akustik Buller Vibrationer Göteborg Köpenhamn Malmö Stockholm Umeå Örnsköldsvik Ca 75 personer 2 Våra arbetsfält

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

HÖR HISTORIEN FRÅN BÅDA SIDOR NU MED ÄNNU LÄGRE BATTERIFÖRBRUKNING

HÖR HISTORIEN FRÅN BÅDA SIDOR NU MED ÄNNU LÄGRE BATTERIFÖRBRUKNING DÖV HÖR HISTORIEN FRÅN BÅDA SIDOR NU MED ÄNNU LÄGRE BATTERIFÖRBRUKNING MED BATTERIFÖRBRUKNING SOM ÄR TRE GÅNGER LÄGRE ÄN HOS ANDRA TRÅDLÖSA CROS-LÖSNINGAR. LJUD ÖVERFÖRS FRÅN DET DÖVA ÖRAT TILL DET BÄTTRE

Läs mer

Talförståelsetest. Utrustning. Observera! ForskarFredags akustikförsök är utformat för elever i högstadiet och gymnasiet.

Talförståelsetest. Utrustning. Observera! ForskarFredags akustikförsök är utformat för elever i högstadiet och gymnasiet. LÄRARHANDLEDNING FÖRSÖKSMANUAL Talförståelsetest ForskarFredags akustikförsök är utformat för elever i högstadiet och gymnasiet. Utrustning 1. Dator eller MP3-spelare 2. Högtalare för uppspelning inför

Läs mer

Bullersituationen i Göteborg

Bullersituationen i Göteborg Bullersituationen i Göteborg Bullerövervakning Framför allt övervakar vi trafikbuller eftersom det är den typen av buller som människor i städer störs mest av Vägtrafik är mest störande av de olika trafikslagen

Läs mer

Fånga röster var du än är, vad du än gör

Fånga röster var du än är, vad du än gör Fånga röster var du än är, vad du än gör Interagera Vi är övertygade om att varje röst är viktig. Det är röster som är vår länk till världen och låter oss interagera med våra nära, våra vänner och vår

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Information till föräldrar

Information till föräldrar Information till föräldrar tm WIDEX BABY 440 the best start in life Ett barns hörsel spelar en avgörande roll för dess språkutveckling och hur det uppfattar världen. Barnet hör ljud framförallt föräldrarnas

Läs mer

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till

Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Trygg hjälp när hörseln inte räcker till Sinnesro för dig och dina nära och kära Säkerhet, självständighet och sinnesro skänker livskvalitet och det är något som du förtjänar när du blir äldre. Det är

Läs mer

Tysta leken! PÅ TAPETEN SÅ ÖVERLÅTER DU DITT FÖRETAG NYTT! HELENA MAGNUSSON SKAPAR ARBETSRO MED ABSORBENTER. Det här gäller just nu!

Tysta leken! PÅ TAPETEN SÅ ÖVERLÅTER DU DITT FÖRETAG NYTT! HELENA MAGNUSSON SKAPAR ARBETSRO MED ABSORBENTER. Det här gäller just nu! Bokföra på nätet Inreda med träpanel nr 4: 2007 pris SEK 79 [inkl moms] NOK 79 DKK 79 ALLT OM YTSKIKT FÖR DIG SOM ÄR PROFFS ROOMSERVICE PRO # 4 : 2007» ALLT OM YTSKIKT FÖR DIG SOM ÄR PROFFS PÅ TAPETEN

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips PROPPGUIDEN Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer Här följer våra tips 1 INNEHÅLL: 2 Skydda dina öron... 3 Öronproppar för alla situationer... 3 Alla öron är olika...

Läs mer

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar. ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping

Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar. ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping Satsning på god ljudmiljö och olika lärstilar ett reportage från Tornhagsskolan i Linköping Tornhagsskolan satsar på god ljudmiljö och olika lärstilar Klassrum utrustade med ljudutjämningssystem, interaktiv

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Kontakta gärna oss på Miljö och Stadsbyggnad! Telefon växel: 0522-69 60 00 E-post: miljostadsbyggnad@uddevalla.se Buller Information till

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Källa: Kunskapsträdet - Fysik

Källa: Kunskapsträdet - Fysik Källa: Kunskapsträdet - Fysik Det är nästan omöjligt att hitta en plats där det inte finns några ljud. Vi störs inte av alla ljud. Utomhus kan man säga att fågelsång och vindens susande hör till tysta

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP ENLIGT RUMMETS TYP Rummets användning är avgörande för den akustiska miljö som ska skapas. I rum för tal, såsom klassrum och hörsalar, är det viktigt att säkerställa en god nivå på ljudspridningen medan

Läs mer

Lathund vid inköp av teleslinga

Lathund vid inköp av teleslinga Lathund vid inköp av teleslinga Lathunden är till för dig som ska beställa teleslinga till en lokal/verksamhet. Är lokalerna till för undervisning av skolelever med hörselnedsättning ställer det mycket

Läs mer

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet Få sången att höras på scenen Ett ganska vanligt problem är att bandets sångare klagar på att han/hon inte hör sig själv tillräckligt bra. Hör man inte sig själv är det svårt att sjunga rent och snyggt.

Läs mer

TR 10130489.01 2009-12-21

TR 10130489.01 2009-12-21 TR 10130489.01 2009-12-21 Mätning av ljudabsorption i efterklangsrum Woolbubbles och Squarebubbles, Wobedo Design WSP Akustik Uppdragsnr: 10130502 2 (7) Uppdrag WSP har haft i uppdrag att kontrollmäta

Läs mer

Inspiration för förskolor som vill starta ljudmiljöarbete.

Inspiration för förskolor som vill starta ljudmiljöarbete. Inspiration för förskolor som vill starta ljudmiljöarbete. Introduktion Upplever man som förskolepersonal att ljudmiljön är för hög och vill arbeta för förändring i arbets- och inlärningsmiljö, så kan

Läs mer

Europeiska socialfonden, ESF

Europeiska socialfonden, ESF Processtöd Tillgänglighet Genomförs av: Handisam - Myndigheten för handikappolitisk samordning Handikappförbunden - 39 förbund i samverkan Finansieras av: Europeiska socialfonden, ESF Syfte med dagen Att

Läs mer

Comfort Digisystem utprovningsväska

Comfort Digisystem utprovningsväska Comfort Digisystem utprovningsväska Utprovningsväskan innehåller ett urval av Comfort Digisystem som gör det möjligt att prova hörselprodukter i arbetet. I denna översikt återfinns ett antal situationer

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser CHECKLISTA För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill arrangera tillgängliga konferenser Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2009

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i. Teleborgshallen. Växjö

Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i. Teleborgshallen. Växjö Säkerhetsföreskrifter för arrangörer i Teleborgshallen Växjö Teleborgshallen i Växjö Teleborgshallen passar utmärkt för alla inomhusidrotter och som publikarena för såväl matcher, konserter och andra arrangemang.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing EFG Room, EFG play & EFG Flow Screens for focusing Design med respekt för miljön Här är systemen som låter dig förena trivseln och den personliga integriteten i det egna rummet, med den öppna planlösningens

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inställningar i Microsoft Lync 5 Inställningar

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Checklista för skyddsrond

Checklista för skyddsrond Checklista för skyddsrond Skyddsrondmall IEG Datum: Avdelning: Deltagare: ORDNING & OLYCKSFALL Behövs hjälp? för att det blir gjort? vara klart? 1. Är ordningen på arbetsplatsen tillfredsställande?(spill,

Läs mer

UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ

UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ UTVÄRDERING AV HÖGTALARSYSTEMET FRONTROW I KLASSRUM PÅ GRUNDSKOLENIVÅ Sammanställt av Andreas Jonsson 2007 10 24 BAKGRUND Denna utvärdering initierades av i samarbete med hörselpedagog Anders Mossberg

Läs mer

KOMMUNAL VALET 2014 Enkät Stockholms stad

KOMMUNAL VALET 2014 Enkät Stockholms stad Politikerna i stadshuset svarar på våra frågor om tillgänglighet och delaktighet i Stockholm KOMMUNAL Politikerna i stadshuset svarar på våra frågor Den 14 september 2014 ska stockholmarna välja vilka

Läs mer

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor Klas Hagberg Inredningsakustik Skapa god ljudmiljö i öppna kontor 2011-02-08 - Inredningsakustik Inledning repetition Kontroll av skärmar Ny standard? Hur kan ÅF hjälpa till? Öppna flexibla lokaler Enkla

Läs mer

Hör livet från två sidor

Hör livet från två sidor Hör livet från två sidor Livet ska inte behöva välja sida Att inte ha någon användbar hörsel i ett öra ställer till med många besvär som kan hindra dig från att delta i livet fullt ut. Begränsningar när

Läs mer

Absoflex. Andra produkter

Absoflex. Andra produkter Trapphuset 081009 Trapphus Absoflex har skaffat sig mycket erfarenheter av ljuddämpning i trapphus. Genom en lång serie ljudmätning har det visat sig våra produkter fungerar mycket väl i trapphus. Enkelheten

Läs mer

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar Upptäck din Discover hörsel your hearing Förstå hörselnedsättningar Förstå En röst kan vara djupt rörande och förmedla tankar och känslor. Varje talat ord består av ljud och toner som skapar förståelse

Läs mer

8. Skaderisker och komplikationer

8. Skaderisker och komplikationer 8. Skaderisker och komplikationer Sammanfattning Skador och komplikationer har observerats i samband utprovning och användande av hörapparater. Skador av allvarlig natur är dock sällsynta. En allvarlig

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska Funktioner: 1. Antenn 2. Display, visar aktuell kanal, och andra aktuella funktioner. 3. Pil upp, tryck för att justera ner ljudet, och byta kanal. 4. Pil

Läs mer