Kontrollåtgärder Ledningskansliet,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontrollåtgärder 2013. Ledningskansliet, 2012-12-17"

Transkript

1 Kontrollåtgärder 2013 Ledningskansliet,

2 Kontrollåtgärder / INNEHÅLL 1 Inledning Beskrivning av begrepp Riskägare Riskvärdering Hantering Kontrollåtgärder Prioriterade riskområden Forskning Risk för forskningsfusk Risk för begränsade möjligheter till klinisk forskning Risk för bristfällig medicinsk informatik KI/SLL Risk för bristande forskningsdokumentation Risk för begränsande regelverk kring registerdata och djurverksamhet Utbildning Risk för förlust av examenstillstånd Risk för otillräcklig lärartillgång Risk för bristande moderna tekniska plattformar och verktyg Risk för begränsade möjligheter till klinisk utbildning Administration, styrning och stöd Risk för otillräcklig omställning vid KI utifrån förändringar i sjukvården Risk för återkrav på grund av bristfällig hantering av medel och redovisning till externa finansiärer Risk för bristande efterlevnad av lagen om offentlig upphandling... 6 Utgivare: Karolinska Institutet Ledningskansliet

3 Kontrollåtgärder (7) 1 Inledning Med kontrollåtgärder avses de åtgärder som verksamheten vidtar för att hantera identifierade risker, så att uppgifter och mål kan uppfyllas. För de högst värderade riskerna beslutar konsistoriet kontrollåtgärder. Kontrollåtgärderna utgör ett obligatoriskt moment enligt förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll. Konsistoriet beslöt den 12 november 2012 att uppdra åt rektor att ge förslag på kontrollåtgärder utifrån KI:s riskanalys Beskrivning av begrepp Nedan görs en beskrivning av några viktiga begrepp som används inom ramen för beslutet om kontrollåtgärder Riskägare Riskägare utses utifrån rektors bedömning om var förebyggande, upptäckande eller korrigerande åtgärder bäst kan utföras i verksamheten. Uppdraget kan hanteras inom ramen för ordinarie delegerat ansvar eller omfatta en bredare arbetsprocess som berör fler verksamheter. Uppdraget som riskägare är förenat med befogenheter och resurser för att kunna tillse, och i vissa fall kräva, att åtgärder vidtas och följs upp. Att utses till riskägare innebär ett ansvar för att risken hanteras på ett sätt som gör risknivån acceptabel för verksamheten. Det kan innebära att vidta åtgärder för att minska sannolikheten för, eller konsekvensen av att risken inträffar, samt att ha en kontinuerlig kontroll på risknivån och snabbt rapportera till överordnad chef om risken skulle förändras. Ett riskansvar innebär också att man kan få stå till svars för riskens inträffande, om inga eller otillräckliga åtgärder vidtagits. En handlingsplan med tydliga aktiviteter, ansvar och deadlines ska därför upprättas av respektive riskägare. Utifrån handlingsplanen följs åtgärdsarbetet upp innefattande risknivåns förändring Riskvärdering Ledningsgruppens högst värderade risker är framtagna ur en aggregering av ett flertal underliggande risker med bakgrundsbeskrivningar som framkommit vid intervjuer med olika verksamhetsföreträdare. Dessa beskrivningar bör användas som ett stöd i utformningen av relevanta handlingsplaner, där riskerna bryts ned i konkreta underområden och ger en tydligare bild av verksamhetens konkreta riskbild kopplad till det övergripande område som har värderats Hantering Konsistoriet har utifrån KI:s riskanalys 2013 värderat respektive risk utifrån en låg, medel eller hög nivå med ett ställningstagande för den s.k. riskacceptansen som innebär hantering av risken utifrån om den ska accepteras, övervakas eller begränsas.

4 Kontrollåtgärder (7) Att risken accepteras innebär att inga åtgärder vidtas. Att risken ska övervakas medför att risken följs inom ramen för ordinarie resurser. För att begränsa risken krävs nya och vanligen kraftfullare åtgärder Kontrollåtgärder Omfattningen av insatta kontrollåtgärder avspeglas i värderingen av risknivån och hur den måste hanteras. KI:s elva prioriterade övergripande risker 2013 värderas som höga och berör såväl kärnverksamhet som administration 1. Flera områden bedöms kräva omfattande insatser under nästa år för att hantera risken. Riskägare återrapporterar utifrån handlingsplanen två gånger per år till rektor för vidare information till konsistoriet. 2 Prioriterade riskområden Forskning Risk för forskningsfusk Riskägare: Dekanus för forskning Riskvärdering: Forskningsfusk minskar allvarligt förtroendet för KI med risk för minskade statliga och externa forskningsmedel som konsekvens. Incitamentsstrukturen i resursfördelningen riskerar att driva fram krav på kortsiktiga resultat i forskningen och mindre noggrannhet i arbetet. Detta kan leda till återkallade av vetenskapliga arbeten och till att resultat ifrågasätts och misskrediteras. Människor och djur kan även utsättas för risker till följd av tillämpning av felaktiga forskningsresultat. Forskarutbildningens kvalitet blir lidande. Kontrollåtgärder 2013: Förtydliga och kommunicera ledningsansvaret för KI:s forskarmiljöer. Utveckla information och attitydpåverkan för god vetenskaplig sed inom bl.a. ramen för utbildning av doktorander och handledare. Klargör om incitamentsstrukturen i resursfördelningen behöver ändras för att minska riskerna för forskningsfusk. Förbättring av metoder för uppföljning av förekomst av forskningsfusk. Forskningsfusk är nära angränsat problematiken kring bristande forskningsdokumentation, se åtgärder kap nedan Risk för begränsade möjligheter till klinisk forskning Riskägare: Rektor Riskvärdering: Hälso- och sjukvårdens struktur förändras hastigt och genomgripande i Stockholms läns landsting (SLL). Detta innebär förändrade och i flera fall risk för försämrade förutsättningar för den kliniska forskningen. Landstingets avtal med privata vårdgivare innehåller inte tillräckligt effektiva avtal för att den privat drivna vården skall kunna vara en bas för klinisk forskning. Ledningsuppdraget i hälso- och sjukvården är ensidigt fokuserat på 1 Risken begränsade möjligheter till klinisk forskning och utbildning har fördelats på respektive kärnområde d.v.s. forskning och utbildning.

5 Kontrollåtgärder (7) vårdproduktion och inrymmer inte krav på att även forskning och utveckling skall ingå. Bristande samsyn mellan KI/SLL kring fördelning av ALF- medel. Kontrollåtgärder: Utarbeta och kommunicera en sammanhållen strategi för KI:s behov av tillgång till hälso- och sjukvården för klinisk forskning och utveckling. Utveckla en samsyn med SLL avseende universitetssjukvården ifråga om ledning, organisering, finansiering och uppdrag. Fortsatt utveckling av det gemensamma projektet 4D för att skapa bättre förutsättningar för klinisk forskning och utveckling. Trygga en bred och effektiv KI-medverkan i landstingets olika planerings- och utvecklingsaktiviteter Risk för bristfällig medicinsk informatik KI/SLL Riskägare: Direktören för infrastruktur och innovationer Riskvärdering: Begreppet informatik avser insamling, lagring, bearbetning och analys av data i syfte att stödja klinisk forskning och utveckling i vården. KI har inte i erforderlig omfattning tillgång till välfungerande kvalitetsregister och biobanker med brister i planering av organisation, personal och lokaler. Problem finns även gällande kompatibiliteten i IT-system mellan KI och sjukhusen. Vidare är det centrala IT-stödet till institutionerna otillräckligt. Verksamheten försvåras och blir ineffektiv till följd av bristande åtkomst till data. Informationssäkerhetsrisker uppkommer. Samarbetet mellan KI/SLL påverkas även negativt. Kontrollåtgärder 2013: Utveckling av integration mellan kvalitetsregister, journalsystem samt enskilda register utifrån gjorda erfarenheter. Fortsatt stöd till biobanksinformatik med successiv implementering i vården. Tyngdpunkt sker på biobanker inom forskning/vård och vävnadsprover. Initiera integration av olika informatiksystem i syfte att medverka till utvecklingen av värdebaserad vård. Fortsatta strategidiskussioner inom ramen för infrastrukturrådet för ökad samordning KI/SLL Risk för bristande forskningsdokumentation Riskägare: Dekanus för forskning Riskvärdering: En väl fungerande teknisk infrastruktur för datalagring saknas vid KI. Det råder även svårigheter att implementera ELN (elektronisk loggbok), som uppfattas som icke användarvänligt och som en testversion där rutiner kan negligeras. Vidare försvåras kommunikationen p.g.a. landstingets brandväggar vid sjukhusen. Osäker lagring av forskningsdokumentation förekommer på privata datorer och USB-stickor. Detta leder sammantaget till att forskningsresultat kan ifrågasättas, stjälas eller förstöras. Verifiering av forskningsresultat kan försvåras och ökar risken för forskningsfusk. Framtida finansiering kan hindras genom minskat förtroende för KI:s varumärke. Hantering: Övervakas.

6 Kontrollåtgärder (7) Kontrollåtgärder 2013: Fortsatt arbete för implementering av regelverk samt förstärkt systemstöd till forskningsdokumentation. Förbered för obligatorisk användning av elektronisk dokumentation. Genomför informations- och uppföljningsinsatser. Samordning av relevanta ledningssystem såsom informationssäkerhet, arkiv och diarieföring Risk för begränsande regelverk kring registerdata och djurverksamhet Riskägare: Dekanus för forskning Riskvärdering: Datainspektionen har i december 2011 beslutat om förbud mot insamling och behandling av personuppgifter i LifeGene-projektet. Ytterligare begränsningar i registeruppbyggnad och registeranvändning kan komma genom ändrad lagstiftning till följd av såväl nationell lagstiftning som EU-direktiv. Etiska ifrågasättanden kring pågående stamcellsforskning och djurförsök kan driva fram krav på strängare regelverk inom djurverksamheten, vilket hindrar forskning. Hantering: Övervakas. Kontrollåtgärder 2013: Trygga efterlevnaden av gällande regelverk. Intressebevakning och påverkansarbete kring pågående beredning av regelförändringar. Opinionsbildningsarbete till allmänheten. 2.2 Utbildning Risk för förlust av examenstillstånd Riskägare: Dekanus för utbildning Riskvärdering: Det råder en ineffektiv kontroll av utbildningens kvalitet samt brist på incitament för ökad kvalitet vid institutionerna. Kvalitetsbrister har också iakttagits i program vid samband med HSV:s utvärderingar. Nya kvalitetsutvärderingar planeras under 2013 där risk finns för att ytterligare brister noteras. Oklarhet finns i ansvarsfördelningen mellan programnämnder och institutionsledningar. Undervisningsuppdraget är inte prioriterat och meriterande. Det leder till svårigheter att rekrytera studenter med konsekvensen att program kan få läggas ned med uppsägningar av personal som följd. KI:s varumärke skadas allvarligt. Kontrollåtgärder 2013: Undanröja brister som framkommit i samband med HSV:s utvärderingar. Planera extern utvärdering av KI:s utbildningar Utreda utbildningens ledningsorganisation för att tydliggöra rollfördelning mellan ledningsorganisation och utförarorganisation vid institutionerna. Anpassning av organisationen till utbildningarnas strukturella förutsättningar. Erbjuda utbildning inom huvudområden som väl knyter an till KI:s forskning.

7 Kontrollåtgärder (7) Risk för otillräcklig lärartillgång Riskägare: Dekanus för utbildning Riskvärdering: Incitamentsstrukturen främjar inte ett utbildningsengagemang vid KI. Nyrekryteringen av lärare inom flera ämnesområden är inte tryggad. Brister råder även i kommunikationen mellan vetenskap och klinisk verksamhet samt samordning mellan program. Tillgången på VFU-lärare med vetenskaplig kompetens och forskaranknytning är otillräcklig. Kraven på handledare ökar. Konsekvensen medför att teori och praktik inte integreras på erforderligt sätt. Detta leder till en sämre kvalitet i examensarbeten då studenter och doktorander inte får tillräckligt med handledning. Kvalitet i utbildningen och examen urholkas. Kontrollåtgärder 2013: Utveckla en plan gemensamt med övriga styrelser för lärarförsörjningen baserad på utbildningens behov och krav på ett nära samband mellan forskningen och utbildningen Risk för bristande moderna tekniska plattformar och verktyg Riskägare: Dekanus för utbildning Riskvärdering: KI har inte infört moderna tekniska plattformar i utbildningen, bl.a. avseende distansundervisning som kräver särskilda satsningar. Detta leder till att KI inte kan möta den nya generationens krav på IT-lösningar i utbildningssammanhang där utbildningens attraktionskraft och kvalitet minskar. Utbildningen blir mindre effektiv, får kvalitetsbrister och ger sämre resultat. Kontrollåtgärder 2013: Implementering av resultat i linjeorganisationerna utifrån avslutat projekt för att utveckla de formella och informella lärandemiljöerna inom KI/SLL. Därutöver en medverkan i planeringen av lärandemiljöerna inom det nya universitetssjukhuset i Solna. Arbete med att tydliggöra ansvarsfördelning, ägarskap för utvecklingsinsatser och drift av ITstödet inom utbildningsområdet kommer att behandlas i ett projekt med start En betydande initial investering kommer krävas samt kompetensutvecklingsinsatser Risk för begränsade möjligheter till klinisk utbildning Riskägare: Rektor Riskvärdering: Samma problembild beträffande vårdstrukturen som för klinisk forskning, se kap Kommunikationen är otillräcklig där det också finns ett behov av mötesplatser för att integrera vetenskap och klinisk verksamhet. En utökning av antalet utbildningsplatser leder till otillräckligt med platser för verksamhetsförlagd utbildning. Det råder även brist på VFU lärare som har kompetens kring vetenskap och forskning som bör användas vid utbildningen. Studenterna har otillräcklig klinisk erfarenhet när de examineras och uppnår inte utbildningsmålen.

8 Kontrollåtgärder (7) Kontrollåtgärder 2013: Tillse att SLL konsekvent och effektivt avtalar om verksamhetsförlagd utbildning i vårdavtal med privata vårdgivare på samma villkor för KI som gäller för landstingsdriven hälso- och sjukvård. 2.3 Administration, styrning och stöd Risk för otillräcklig omställning vid KI utifrån förändringar i sjukvården Riskägare: Universitetsdirektören Riskvärdering: KI förmår inte i erforderlig omfattning omforma sin egen organisation och administrativa process för att denna effektivt skall kunna samverka med hälso- och sjukvården. Kontrollåtgärder 2013: Utveckling och förstärkning av arbetsformerna för den operativa styrningen av samverkansfrågorna kring KI/SLL för att bättre koordinera de akademiska och administrativa intressena. Dokumenterad KIstrategi för att förbättra förutsättningarna för förhandlingarna med landstinget Risk för återkrav på grund av bristfällig hantering av medel och redovisning till externa finansiärer Riskägare: Universitetsdirektören Riskvärdering: Brister finns i den interna styrningen och kontrollen avseende administrationen av externa medel. Det centrala stödet och kompetens vid institutionerna är otillräcklig. Resurser krävs även för att kontinuerligt bevaka förändringar i olika gällande regelverk. Risken kan leda till allvarliga anmärkningar från olika revisionsorgan med återbetalningskrav som följd. På sikt kan möjligheterna till framtida finansiering försvåras då förtroendet för KI minskar. Kontrollåtgärder: Översyn av det universitetsgemensamma administrativa stödet i syfte att få bättre hantering och redovisning av de externa medlen. Uppföljning av EU-projektens avtalsmässiga hantering och tillsyn av avslutade och pågående EU-projekt Risk för bristande efterlevnad av lagen om offentlig upphandling Riskägare: Ekonomidirektören Riskvärdering: KI har inte ett centralt e-handelssystem. Otillåtna direktupphandlingar görs utanför den centrala inköps- och upphandlingsenheten, dels p.g.a. ett bristande centralt stöd med för få upphandlare, dels utifrån brister i kompetens i vissa delar av kärnverksamheten. Detta medför långa

9 Kontrollåtgärder (7) handläggningstider som även påverkar omfattande upphandlingar såsom nybyggnation som måste göras i god tid. De otillåtna direktupphandlingarna kan leda till revisionsanmärkningar, överprövningar, skadestånd och upphandlingsskadeavgifter. Avtal kan även ogiltigförklaras i domstol med negativa rättsverkningar. Projekt kan försenas och fördyras. Ytterst skadas KI:s varumärke om gällande regelverk inte efterlevs. Hantering: Övervakas. Kontrollåtgärder 2013: Fortsatt arbete centralt med att implementera framtagen åtgärdsplan och aktiviteter med anledning av tidigare genomförd s.k. spend-analys samt svar utifrån Riksrevisionens rapport. Förberedelser för implementering av e-handelssystem. Förstärkning av centrala inköps- och upphandlingsenheten. Stöd i samarbete med KI:s verksamheter med tillgänglighet, utbildning och information samt insamling av investeringsplaner för att möjliggöra bättre planering centralt. Uppföljning av inköp på hela KI.

Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet

Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet Anvisningar för intern styrning och kontroll vid Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Fastställda av rektor 2012-05-29 Dnr: 2740/2012-010 INNEHÅLL 1 Institutionernas och styrelsernas arbete

Läs mer

Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012

Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012 Bilaga 4 Inför Karolinska Institutets fördjupade riskanalyser 2012 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Fastställd av rektor Dnr 1977/2012-010 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 Metodbeskrivning... 1 2.1

Läs mer

Rapport intern styrning och kontroll Karolinska Institutet 2012

Rapport intern styrning och kontroll Karolinska Institutet 2012 Rapport intern styrning och kontroll Karolinska Institutet 2012 Dnr 1-25/2013 Ulla-Karin Kinell Verksamhetscontroller INNEHÅLL 1 Sammanfattning... 1 1.1 Rektors bedömning... 2 2 Inledning... 2 3 Utfört

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn av ledningsstruktur och organisation vid KI Konsistoriets ordförande 2 maj 2017; Omorganisation

Läs mer

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM Internrevisionen Dnr: 1-955/2017 2017-12-04 Revisionsplan 2018 Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december 2017 Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet 171 77 STOCKHOLM

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0754 Landstingsstyrelsen Redovisning av på vilket sätt Karolinska Universitetssjukhuset, i samråd med Karolinska Institutet,

Läs mer

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Informationsklass: K1R2T1 Bilaga 2. Ansvarsbeskrivningar

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning

Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-0875 Landstingsstyrelsen Fastställande av internkontrouplan för år 2017 för landstingsstyrelsens förvaltning Föredragande

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-12-20 p 4 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Eva Andersén Karlsson Instruktion för Stockholms läns läkemedelskommitté Ärendebeskrivning Detta ärende berör

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Verksamhetsplan. Styrelsen för utbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-371/2014 Fastställd:

Verksamhetsplan. Styrelsen för utbildning. Verksamhetsår Dnr: 1-371/2014 Fastställd: Verksamhetsplan Styrelsen för utbildning Verksamhetsår 2015 Dnr: 1-371/2014 Fastställd: 2014-11-17 Styrelsen för utbildning Dekanus: Annika Östman Wernersson Prodekanus: Gunnar Nilsson INNEHÅLL 1. Inledning...

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern

Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Riktlinje Riktlinje för intern styrning och kontroll avseende Norrköping Rådhus AB:s bolagskoncern Beslutat av Norrköping Rådhus AB den 11 februari 2015 Enligt Kommunallagen (6 Kap 7 ) ska nämnder och

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2019-01-11 1 (2) Kommunledningskontoret Ledningsstaben Ingrid Bergman 016-710 52 72 KSKF/2018:348 Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2019 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplan

Läs mer

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-09-19 LS 1203-0501 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-10-rs 00010 Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet Beslut Dnr: 1-330/2015 2015-06-08 Sid: 1 / 6 Konsistoriet Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet 2016-2018 1. Inledning För att skapa förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Regler för rekrytering av administrativa chefer

Regler för rekrytering av administrativa chefer Karolinska Institutet Regler för rekrytering av administrativa chefer Regler för rekrytering av administrativa chefer Universitetsförvaltningen, 2019-01-01 Karolinska Institutet Regler för rekrytering

Läs mer

Umeå universitet Arkitekthögskolan

Umeå universitet Arkitekthögskolan Umeå universitet Arkitekthögskolan Sammanfattning av arbetsmiljökartläggning Hösten 2015 Anneli Karlsson Bengt Larsson Uppdraget Umeå universitet har, genom Rektor vid Arkitekthögskolan, Dekan vid Teknisk

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun GDPR Handlingsplan Inledning Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla som lag i Sverige och ersätta den nuvarande personuppgiftslagen. Mycket av det som finns i den nya förordningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018.

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Kommittédirektiv Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll Dir. 2018:9 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utreda former

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(12) Riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 Förslag till styrelsen Juni 2015 Samtliga styrelsebeslutade riktlinjer

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Bilaga 1, LS 115 /02 1.0 1(5) IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Inledning Bakgrund och motiv Mål Medel Omfattning Organisation och ansvar Regelverk 1.0 2(5) Inledning Policyn är landstingsstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Styrelsen för utbildning 2014-09-24

Styrelsen för utbildning 2014-09-24 Förslag till beslut Dnr: 1-493/2013 Sid: 1 / 1 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Philip Malmgren, handläggare Pierre Lafolie, Universitetslektor, överläkare

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23

Yttrande över slutbetänkande Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23 Yttrande över slutbetänkande Rätt information på rätt plats i rätt tid, SOU 2014:23 Dnr 1896-14 Utredning och överväganden Definition av huvudman Norrbottens läns landsting anser att det är positivt att

Läs mer

Policy för Essunga kommuns internkontroll

Policy för Essunga kommuns internkontroll Policy för Essunga kommuns internkontroll Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Policy 2017-02-20, 6 av Kommunfullmäktige Samtliga nämnder, bolag och stiftelser Giltighetstid 2017-02-21 2021-12-31

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Fastställd av rektor 2014-02-04 Innehållsförteckning Inledning 3 1 Processen för intern styrning och kontroll 3 1.1 Riskanalyser 4 1.1.1 Riskidentifikation 4 1.1.2 Riskvärdering

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Fastighetsnämnden Dnr: FSK 2017/432 Sid 1 (10) 2017-12-04 Handläggare Lena Lien Telefon: 08-508 270 00 Till Fastighetsnämnden Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Fastighetsnämnden

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

RISKANALYS för 2015 Dnr V 2014/668

RISKANALYS för 2015 Dnr V 2014/668 BILAGA RISKANALYS för 2015 Dnr V 2014/668 Forskning som påverkar Kortfattad beskrivning av risken Universitetet lyckas inte behålla eller rekrytera ledande kompetens i den utsträckning som krävs för att

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Riktlinje för riskanalys

Riktlinje för riskanalys Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2015-08-25 Therese Lindén, Ulrika Ström, Ingrid Olausson Förvaltningens ledningsgrupp Riktlinje för riskanalys KUB1001, v2.0, 2013-02-26 Kungsbacka kommun Vård & Omsorg

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till rektor att gå igenom internrevisionens rapport,

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras?

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras? Stockhol ms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-29 LS 2016-0208 Handläggare: Clara Wahren Landstingsstyrelsens ägarutskott Svar på

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1(6) Styrelsen för konsult- och service Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1. Syftet med den interna kontrollen Intern kontroll

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Dnr UFV 2009/1486 Intern styrning och kontroll Riskanalys för universitetsövergripande risker Fastställd av Rektor 2009-12-07 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte 3 Intern styrning och kontroll inom

Läs mer

REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D

REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D REGIONALT AVTAL OM LÄKARUTBILDNING OCH FORSKNING (RALF 2015) Ö S T E R G Ö T L A N D 1 Innehåll sid Inledning, bakgrund 3 1 Vad avtalet reglerar 4 2 Avsiktsförklaring 4 3 Samverkan kring universitetssjukvård

Läs mer

Strategi för forskningsdokumentation

Strategi för forskningsdokumentation Karolinska Institutet Dnr 5130/2010-600 Innehåll Sammanfattning... 3 Framtidsmål och strategi... 4 Information och utbildning... 4 Elektroniska system... 6 Forskningsstöd... 7 Avslutande kommentar... 8

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm

Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (7) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 6 Handläggare: Inger Rising Inrättande av Kvalitetsregistercentrum, QRC, Stockholm Ärendebeskrivning Kvalitetsregistren,

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Socialstyrelsens bedömningar och centrala rekommendationer 2011

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar Handläggare: Christina Hegefjärd 1 (1) PAN 2015-12-01 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-01 PaN A1510-0031257 PaN A1510-0031157 PaN A1510-0031057 Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

Analys och åtgärder med anledning av kommunrevisionens webbenkät; Intern styrning och kontroll Vård- och omsorgsnämnden

Analys och åtgärder med anledning av kommunrevisionens webbenkät; Intern styrning och kontroll Vård- och omsorgsnämnden Analys och åtgärder med anledning av kommunrevisionens webbenkät; Intern styrning och kontroll Vård- och omsorgsnämnden Frågeområde Underområden Hur har man svarat Analys Förslag till åtgärder Mål- och

Läs mer

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet)

Riktlinje Riskhantering (Patientsäkerhet) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Giltig f o m: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018 06 01 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Utbildning på Karolinska Universitetssjukhuset. 62% av studentveckorna i länet

Utbildning på Karolinska Universitetssjukhuset. 62% av studentveckorna i länet Utbildning på Karolinska Universitetssjukhuset 62% av studentveckorna i länet Det går inte att ha grund- utbildningsstudenter på Karolinska Universitetssjukhuset Karriär- och rekryteringsenheten 14 juni

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2018-01-05 Konsult och uppdrag Kommunledningskontoret KSKF/2017:583 Lena Lundberg 016-710 2821 1 (1) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen Förslag till beslut Internkontrollplanerna

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Riktlinjer för dataskydd

Riktlinjer för dataskydd 1 Riktlinjer för dataskydd Inledning Följande riktlinje syftar till att konkretisera policyn för dataskydd samt ge vägledning och råd vid hantering av personuppgifter i X kommun. Riktlinjen, som grundar

Läs mer

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Kommunstyrelsen 2018-02-20 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:686 Anne Levirinne 016-710 31 57 1 (2) Kommunstyrelsen Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Förslag till

Läs mer

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Dnr 882/2012-010 INNEHÅLL 1. Bakgrund... 1 1.1 En sammanhållen process... 1 2. Aktiviteter

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

AVTAL. Bakgrund. Parternas avsiktsförklaring. Bilaga 3

AVTAL. Bakgrund. Parternas avsiktsförklaring. Bilaga 3 Bilaga 3 AVTAL mellan Stockholms läns landsting, SLL, och Karolinska Institutet, KI, om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Mot bakgrund

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer