Dokumentation. NATIONELL INNOVATIONSKONFERENS 23 oktober i Luleå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation. NATIONELL INNOVATIONSKONFERENS 23 oktober i Luleå"

Transkript

1 Dokumentation NATIONELL INNOVATIONSKONFERENS 23 oktober i Luleå

2 Innovationer viktiga i förbättringsarbetet - I Norrbotten vill vi gärna betrakta innovationer som en dimension av det systematiska förbättringsarbetet och en integrerad del av sjukvården. Det deklarerade Mats Brännström när han välkomnade deltagarna till den nationella Innovationskonferensen på Stadshotellet i Luleå den 23 oktober. Brännström är hälso- och sjukvårdsdirektör i Norrbottens läns landsting. Han ville se mer av nytänkande och innovationer: - Hälso- och sjukvården har inte längre monopol på kunskap. Alla har kunskap tillgänglig i fickan. Vi googlar, vi vet och vi ställer helt andra frågor till vården när vi kommer dit. Det betyder någonting viktigt för vårdens förhållande till sina patienter. Det kommer att förändra mycket av det tänkande som präglar hälso- och sjukvårdsutveckling och hur vi kan göra saker bättre tillsammans, säger Mats. Skapa struktur - Det finns inga friska människor, de är bara otillräckligt undersökta, skämtade han. Alla blir patienter, förr eller senare, och kan vara med och utveckla vården ihop med företag och offentliga och privata organisationer. I den utvecklingen är innovationer viktiga: - Vi tycker att det är viktigt att skapa en struktur som man kan känna igen för att det ska fungera. Det är därför som Norrbottens läns landsting tillsammans med Region Västerbotten och Almi driver projektet Innovationssluss Norr för att kunna hitta, identifiera och sätta upp en mer långsiktigt hållbar modell. Träningsläger Han liknade konferensen vid ett träningsläger där man samlas och meddelar varandra hur det ser ut, vilka resultat man har uppnått och hur man tränar på andra ställen. - Det är därför ni alla har bjudits in. Vi vill dela med oss och ta del av era synpunkter, tankar och frågeställningar. Förhoppningen är att vi ska ha tagit ett steg längre mot att stärka den här kraften och tillsammans kunna utveckla hälso- och sjukvård. Det är också ytterst vad våra finansiärer, skattebetalarna, det vill säga vi själva, förväntar oss ska hända, sa han.

3 Viktigt att kunna tänka längre bort - Att skapa en kultur som medger tanke längre bort - och som skapar utrymme för det. Det tror jag är det svåraste att få att funka ner genom organisationen. Så sa Anders Berndtsson när han beskrev Konsten att gå från innovationsstrategi till implementering och samverkan. Berndtsson är forsknings- och utvecklingssamordnare på Trafikverket. I den rollen är det naturligt att han ser forskning och innovation som verktyg för att Trafikverket ska nå sina mål. - Vi ska också samverka med andra aktörer och det kan man se det här träningslägret som en del av, sa han. Ny kunskap För att nå målen krävs ny kunskap och att utveckla nya tjänster, produkter och processer. - Vi är tvungna att hitta nya sätt att lösa problemen och det kräver innovationer. På flera punkter är en sak tydlig: - Om vi inte gör nåt kommer glappet, eller gapet, mellan hur det är i dag och hur det borde vara i framtiden att öka. Vi ser potentiella områden där vi kan underprestera i framtiden och det är där innovationer kommer att göra stor nytta. Måste bli överens En avgörande fråga är vem som äger rätten att formulera problemet. - Vi har en stark forskarvärld och en stark praktikervärld. Om man inte är överens om vilket som är problemet är det svårt att hitta en lösning. Andra svårigheter är att föra över kunskap till de som ska utföra de åtgärder som behövs, liksom implementeringen och att få att få ut det nya på marknaden. Fem områden På fem områden är det viktigt för Trafikverket att bli bättre: 1) Utveckla den egna innovativa förmågan. - Vi måste jobba med de resurser som vi själva besitter. Innovation börjar med människan, sa han, ett citat lånat från Annie Lööf. Allting utgår från vår förmåga. Vi

4 har nu försökt identifiera personer på Trafikverket som jobbar professionellt med styrningen av forskning och utveckling, eller i projekt. 2) Förbättra styrningen av forskning och innovation inom Trafikverket. 3) Utveckla effektiva samarbeten inom forskning och innovation med utomstående. 4) Få till bättre praktikaliteter kring HUR man samarbetar på ett effektivt sätt. 5) Arbeta systematiskt med nyttiggörandet av forskningsresultat. - Där behöver vi göra mer. Användarna av resultaten måste engageras tidigt i arbetet. När man verkligen började tänka Vem ska använda det här? då först tog det fart och projekten blev levande. Att se längre Vad ser du som största utmaningen? frågade moderatorn Åse Angland Lindvall. Berndtsson upprepade att innovation börjar med människorna : - Vår förmåga att både se det korta och att se längre. Många av mina kamrater som jobbar mer operativt har fullt upp. Då är det inte så lätt tänka: Hur ska jag förhålla mig långsiktigt? Vad händer om tre år, vad händer om tio år? Att skapa en kultur som medger tanke längre bort, och som också skapar utrymme för det, det tror jag är det svåraste att få att fungera ner i organisationen. Vi kallar det en vass innovationskultur i Trafikverket. Massor av idéer ger bästa lösningen - Stanna upp och tänk efter vad som är problemet. Ta fram en mängd idéer om lösning. Testa idéerna. Det var ett centralt budskap när Helen Baxter tipsade om i föreläsningen Att skapa en hållbar innovationsprocess inom vården. Helen Baxter kommer från brittiska NHS Institute for Innovation and Improvement. NHS är en gigantisk nationell organisation med 1,4 miljoner anställda och 1 miljon patienter varje 36 timmar. En viktig uppgift för Baxters institut är att stödja arbetslag och individer som har idéer och som behöver hjälp att få dem utvecklade.

5 Lös tillsammans Hennes definition av innovationer var att göra saker annorlunda eller att göra andra saker. Viktigt är ledarskapet och Baxter uppmanade ledare och chefer att stödja sina medarbetare att vara innovativa. - Det är också viktigt att man utvecklar lösningar tillsammans och inte tror att Vi vet bäst. Man måste tackla beteende som står i vägen, sa hon. Tänka annorlunda Hon presenterade vad hon kallade en Tänka-annorlunda-guide med tre punkter: 1) Stop before you start alltså stanna upp och tänk efter ordentligt vad som verkligen är problemet eller utmaningen. 2) Gör alla berörda delaktiga för att generera en massa idéer. Det behövs många! 3) Välj ut några idéer och testa dem noga, för att se vilka som gör skillnad och nytta. Einstein förstod - Vi är alla briljanta på att hitta lösningar, men ju mer vi förstår av problemet, desto större chans att vi hittar en lösning som fungerar i praktiken. Då är potentialen mycket större för att vi ska hitta den bästa lösningen. Hon citerade Albert Einsteins ord om att hade han en timme på sig för att rädda värden, då skulle han ägna 59 minuter åt att fundera på problemet och en minut åt att lösa det. Observera noga För att kunna göra saker annorlunda och bättre räcker det inte med att fråga folk. Det är också nödvändigt att observera arbetsplatser, processer och beteenden. - Kreativt tänkande är att bryta det etablerade sättet att tänka. Det handlar ofta om att ta en idé som är självklar i ett sammanhang och använda den i ett mindre uppenbart sammanhang, sa hon och visade en drive-thru vaccination från USA som exempel. Måste ta risker Innovationer handlar om att ta risker och att misslyckas. Thomas Edison fick till glödlampan inte efter att ha misslyckats utan efter att jag upptäckt sätt som inte fungerade. För en bra lösning krävs ofta massor av idéer, för att hitta en bra idé är att samla många idéer och sedan slänga de dåliga, som nobelpristagaren Linus Pauling sagt. Men en ny idé är skör. Den kan dödas av en grimas, en gäspning eller skämt, så undvik kritik. Prova prototyper Viktigt är däremot att testa idéerna noga, att göra prototyper som går att ta på och kommentera. De behöver inte vara tjusiga. - Just have a go, löd Baxters uppmuntrande uppmaning. Måttet på ett lyckat test är inte om innovationen fungerar utan om vi lärt oss något. Allas åsikter viktiga Hon visade exempel på hur innovationer och förändringar förädlat verksamheter inom sjukvården i Storbritannien i form av minskad sjukfrånvaro, snabbare recepthantering, kortad väntetid, ökad tid med patienterna och ökad delaktighet för patienterna. En stor utmaning är nu att kunna skapa en känsla för och en tro på nya goda idéer hos alla som är en del av hälso- och sjukvården anställda, chefer, patienter och anhöriga. - Det är viktigt att respektera alla berördas åsikter. De är avgörande för hela innovationsprocessen, sa Helen Baxter.

6 Behov i offentlig sektor måste vara det som styr - Framgångsfaktorn i en innovationsupphandling är konkreta behov. Det betonade Nina Widmark när hon talade om Innovationsupphandling ett verktyg för problemlösning. Widmark är projektledare på Vinnova, innovationsmyndigheten i Sverige. Hon kopplade till det Helen Baxter sagt om förberedelser, titta över en massa idéer, välja och prioritera. - De är saker man gör i en innovationsupphandling också, bara ur en annan synvinkel. I stället för att man själv försöker lösa alla problemen internt så lägger man ut problematiken på marknaden: Vad har ni för idéer? Det handlar om att lösgöra de potentiella leverantörernas egna idéer och egna tankar, sa Widmark. Uppstår i dialog Sverige har fina exempel på lyckosamma innovationer: Aga, Asea, Ericsson, SJ, Televerket. - Innovationer uppträder väldigt ofta i dialog. När en kunnig beställare och kunniga leverantör möts kan det uppstå ganska mycket innovation, sa hon. Innovationsupphandling är ingenting som enbart ska stödja näringslivet, betonade hon: - Om det ska fungera måste det fokusera på vad man har för behov i offentlig sektor, men att göra det lite mer framåtriktat. Argumenten I policydokumenten för upphandlingarna finns två dominerande argument: 1) De ska främja effektivitet och tjänsteleverans i offentlig sektor. 2) De ska vara samhälleliga utmaningar. Andra argument är att man ska använda skattebetalarnas pengar klokt, stödja tillväxten i konkurrenskraftiga innovativa företag, skapa bättre avkastning på det svenska samhällets (stora) investeringar i forskning och utveckling, samt att goda resultat påvisats i andra länder. Vad är behovet? Hon visade exempel från Västerås både goda och mindre goda. En upphandling av ett trygghetslarm har skett på samma sätt i flera decennier. Man har aldrig orkat ta itu med att uppdatera specifikationen, trots att det finns nyare larm med fler tjänster. Däremot har kommunen gjort en innovationsvänlig upphandling av IT-baserat anhörigstöd med förstudie och anhöriga med i processen. - Allt det som är om jätteviktigt: Vad är det egentliga behovet? Köper utveckling Förkommersiell upphandling är den metod som man pratar mest om i EU.

7 - Den handlar om att man gör en upphandling innan produkten finns på marknaden. Man köper utvecklingstjänsten. Man är beredd att betala för att den ska utvecklas. Vinnova kommer att ha nio miljoner kronor om året för att informera om hur upphandling av innovationer ska fungera. Pengar finns Vinnova delar också ut bidrag. - Har ni en idé om upphandling av en innovation, nån typ av problem som man kan testa och angripa med hjälp av just en innovationsupphandling, får ni jättegärna höra av er till oss. Vi kan betala pengar för ett slags möjlighetsstudie och kan också betala delar av själva kontraktskostnaden, förutsatt att det är samhällsekonomiskt viktigt. Det behövs mod att tänka annorlunda - Mod att våga testa och våga tänka annorlunda. Det såg Theresa Hägglund som det viktigaste när hon talade om Innovationer och upphandling - ett helt nytt sätt att tänka efter före. Hägglund är jurist på upphandslingsenheten vid Norrbottens läns landsting. Hon har sett många exempel på hur upphandlingar sker enligt den gamla metoden, utan att beställarna ordentligt tänkt efter. - Man skulle ha bromsat för länge sen och pratat mer om Vad har vi för behov? i stället för att bara försöka skriva en lösning. Man borde stanna och tänka efter: Ska vi verkligen göra det här eller skulle vi kunna göra det på något annat sätt? Driva på Innovationsupphandlingar kan bli en möjlighet för att klara hälso- och sjukvårdens framtida utmaningar. - Att inte bara sitta och vänta och se om det kommer fram nåt intressant på marknaden, utan driva på och ställa krav och efterfråga lösningar för att kanske få dem redan nu. Det handlar också om att effektivisera resurserna, jobba bättre, jobba på ett annat sätt, sa hon. Annorlunda krav En intressant form som hon nämnde var funktionsupphandling.

8 - Då kan man försöka ställa kraven annorlunda. Man ska ställa krav på att de ska leverera en lösning i stället för en sak man kan ta på eller en specifik tjänst. Att man försöker se en större helhet och tillåter leverantörerna att komma in med olika lösningar utifrån våra behov. I förväg okänt Hon beskrev en innovationsupphandling som en upphandling av en i förväg okänd lösning. Den skiljer sig från en vanlig upphandling, där behovet är klart och tydligt. - Känner man däremot att det finns en möjlighet, att det finns ett problem som kanske skulle gå att lösa på annat sätt, som man måste hitta alternativa lösningar på, då kan man antingen öppna upp för en innovation i en upphandling eller titta på en mer regelrätt innovationsupphandling. Idéer från personalen Inom Innovationssluss Norr sker jobbet med innovationsupphandling i flera former: 1) Evakueringsråd för idéer från de som jobbar inom hälso-och sjukvården. 2) Idéer från befintliga företag. 3) Behov från verksamheten, till exempel från ett förbättringsprojekt eller en avvikelserapportering. - De är båda två indikationer på att här finns möjlighet att utveckla området. Mer innovationsvänliga Hägglund citerade också Innovationsupphandlingsutredningen: - För att framtidens hälso- och sjukvård ska klara sina behov tycker de att alla upphandlingar på nåt sätt behöver vara lite innovationsinriktade och mer innovationsvänliga än de är i dag. För att möjligöra och sätta press och driva en utveckling. Mod att våga testa Vad är den största utmaningen du ser? frågade moderatorn Åse Angland Lindvall. - Mod. Mod att våga testa och våga tänka annorlunda. Sen tror jag också det är jätteviktigt att man jobbar mycket mer med att försöka definiera det här behovet och problemet. Och så är det jätteviktigt att offentliga myndigheter jobbar tillsammans och lär av varandra.

9 Matnyttigt projekt om äldres måltider - Ska man använda nya sätt att jobba och tänka, då kan man inte låta den ena processen gå bredvid den andra. Alla processer måste gå parallellt - och helst i kors. Så formulerade sig Sigrid Pettersén när hon beskrev hur man gör för Att upphandla det som inte finns med metoder som ännu ej är testade exempel från Gävleborg. Pettersén är doktorand vid Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap i Göteborg och forskningsledare i projektet Innovationsupphandling X i Gävleborg. Projektet fokuserar på måltidstjänsterna för äldre. - Det handlar om att använda offentlig upphandling som ett verktyg för att möta de stora samhällsutmaningar vi har framför oss, i det här fallet äldrefrågan, sa hon. Upphandlare med I projektet jobbar forskare och praktiker hand i hand. - Fem upphandlare finns med i projektet. Det är oerhört viktigt att involvera upphandlarna i vår process. Det skulle gå så mycket fortare om vi satte projektet utanför den upphandlande verksamheten, men jag är helt säker på att resultaten inte skulle gå att implementera om vi jobbade så. Modiga politiker De äldre blir fler, men skattepengarna minskar. Hur då upphandla god upplevd livskvalitet? - Det kommer att kräva modiga politiker, som törs ta ett helhetsgrepp. Det finns oerhört mycket pengar att tjäna. Kan man minska belastningen i sjukvården genom att lägga pengarna tidigare i kedjan och satsa på god mat och livskvalitet borde ekvationen gå ihop. Inte gott! Projektgruppen har frågat äldre om varför måltiden är viktig, när maten smakar bäst, om det spelar nån roll var och med vem man äter. Pettersén har också provätit. - Maten innehåller alla vitaminer, men den hamnar inte i magen på de äldre. Jag kan säga att de flesta som i dag får matlåda inte äter upp. När du ätit en halv matlåda är du tillräckligt mätt för att inte behöva äta mer och det är inte gott! Fråga rätt personer Viktigt är att hitta rätt personer att fråga. Pettersén gav ett exempel:

10 - Äldre köper gärna Hönökaka. Det tycker dom om. Lite sött, lite gott, lätt att tugga. Men tror ni man upphandlar det inom äldreomsorgen? Färdigskuren limpa! Det är det ingen som vill ha. Men ingen har frågat brödföretagen. Hon vill prata helhet. Äter man bra, mår man gott och livet känns ok. Kanske ramlar man mindre. Kostnaden för en bruten höftled motsvarar många goda måltider. Kartan stämmer inte Projektet studerar måltidskvalitet, sensorisk kvalitet, matsvinn, ekonomiska aspekter och hälsoparametrar. Pettersén har sett ett system som håller på att rasa. - Man har ritat en karta som visar hur man tror det är. Det har inte ett endast dugg att göra med den terräng man har. Vi är ute och sonderar terrängen för att rita en ny karta och har hittat många bra stigar som ingen sett. Nya arbetssätt Projektets mål är att det ska ge ny kunskap och ett nytt arbetssätt som gör skillnad för de enskilda brukarna, och det ska vara generaliserbara metoder. - De ska kunna användas i andra tjänsteupphandlingar. Det finns ett intresse för den här typen av tjänsteupphandlingar och det finns fler samhällsutmaningar. Samhällsnytta poängen med sociala innovationer - Det är den sociala nyttan som är poängen. Det hävdade Malin Lindberg när hon resonerade om Social innovation i vård & omsorg - en väg till ökad lönsamhet & samhällsnytta? Lindberg är forskare vid Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleå tekniska universitet. Hon beskrev en social innovation som två beståndsdelar: En ny vara eller tjänst - som kommer till nytta. - Att tänka nytt räcker inte. Det ska komma till användning. Idéer som kommer in till, till exempel, Innovationssluss Norr är bara idéer. Det är först när de börjar tillämpas inom vård och omsorg som de blir innovationer, sa hon.

11 Flera dimensioner I sin forskning har hon ägnat sig åt olika innovationer sociala, organisatoriska och tekniska. Hon betonade att det ofta finns alla dimensioner i en innovation. En smart telefon har ny innovativ teknik, men har framför allt ändrat vårt sätt att kommunicera och arbeta, samt förändrat hur organisationer, företag och myndigheter fungerar i vardagen. En social innovation kan också beskrivas som en kreativ lösning på ett samhällsproblem, ett förverkligande av idéer som förändrat samhället. Social nytta - Hela välfärdsstaten är en social innovation, där man tänker nytt om hur vi kan producera välfärd för våra medborgare. Hon balanserade det mot bilden av en innovation som enbart något ekonomiskt lönsamt: - Ekonomisk tillväxt är inte ett värde i sig. Det är välfärden och att vi vill behålla en hög livskvalitet som gör att vi vill ha fortsatt tillväxt. Att argumentera för den sociala betydelsen av innovationer är inte att gå emot någon sorts ekonomisk diskurs utan snarare att dra resonemanget till sin spets. Dagis praktexempel Inom vård och omsorg såg hon många sociala innovationer, främst dagis: - Ett sätt att organisera omhändertagandet av våra barn, som frigör en oerhörd arbetskraft. Ett typexempel på en innovation som fått sociala effekter. Hon nämnde också rollatorn, ny process för medicinsk bröstmottagning, ung omsorg och nya mediciner, behandlingar och terapier. - Det är alltid ett socialt innehåll i innovationer inom vård och omsorg. Annars skulle de inte utvecklas. Det är viktigt att lyfta fram användarnas perspektiv, att involvera användarna, brukarna, medborgarna. Offentlig potential Hon hävdade att sociala innovationer ger både lönsamhet och samhällsnytta. Synsättet har också förändrats. Innovationer är inte bara tekniska och inte bara inriktade på privat sektor. - Att vi är samlade här idag, från offentlig sektor, det hade inte hänt för fem år sedan. De senaste åren har man börjat uppmärksamma potentialen i innovationer i offentlig sektor. Gräsrötternas initiativ Oavsett innovationspolitik är det ändå människorna som är avgörande. - Allt är beroende av gräsrotsinitiativ, att det är någon som fyller politiken med innehåll - alla som jobbar i organisationerna, anställda, entreprenörerna, innovatörerna, sa hon och avslutade: - Erkänn att det finns en innovativ potential hos personalen. Det finns ofta en oerhörd massa idéer och tankar om hur vi kan göra jobbet bättre.

12 Inte leverantörer av piller utan leverantöre av hälsa - Vi är inte bara är en pillerleverantör till samhället utan en leverantör av hälsa Det klargjorde Bengt Mattsson när han talade om just Att leverera hälsa - inte bara läkemedel. Mattson är CSR- och miljöchef på Pfizer AB, samt ansvarig för frågor kring ansvarsfullt företagande inom läkemedelsindustriföreningen. Han konstaterade att läkemedelsindustrin krymper, trots åldrande befolkning och mer behov av vård och omsorg, - Men om vi inom läkemedelsindustrin höjer vår blick och funderar över vårt uppdrag behöver vi inte vara så bekymrade. Om vi vidgar vår syn tror jag det finns en framtid - men då måste vi se på bland annat innovationer på ett nytt sätt, sa han. Tre trender Tre starka trender är basen för den förändringsprocess som läkemedelsföretagen måste igenom för att klara sig: 1) Pillret har blivit en commodity, något som i stort sett vem som helst kan tillverka. 2) Den digitala revolutionen med alla de nya möjligheter det innebär. 3) Hållbar utveckling med de krav som planeten ställer på oss. - Det påverkar allt vi gör och ska göra i framtiden, menade Mattsson. Inte bara piller Han ville sprida en ny syn på läkemedelsföretagens uppdrag, att inte bara vara en leverantör av piller utan en leverantör av hälsa. - Men det innebär stora förändringar också för våra intressenter. De måste också se oss som något annat än bara pillerleverantörer. Han jämförde med IBM, datajätten som var sex dagar från konkurs. Företaget överlevde genom att överge hårdvaran och i stället bli en leverantör av intelligenta IT-lösningar. Investering i hälsa - Parallellen är att vi går från leverans av läkemedel till leverans av funktion, som då är hälsa och välmående. Han hoppas att samhället ska se läkemedlen inte bara som en kostnad utan som en investering i hälsa. I hans drömvision står politikerna och bjuder över varandra i hälsoinvesteringar som när det gäller investeringar i vägar.

13 Skapa hälsa - Med tanke på all den kunskap vi har om hur man behandlar ohälsa borde vi vara en ganska duktiga aktör när det gäller hur man skapar hälsa. Till exempel borde patienter mycket tidigare få tillgång till medicinska hjälpmedel, menade han, sådana som de nu får först när de har blivit sjuka. - Något som gör att det går att skapa förebyggande användning, det vore en social innovation som vore otroligt spännande. Allt samlat Han skulle vilja se ställen dit människor kunde gå för att sköta sin hälsa. Där skulle finnas läkemedel, apotek, dietist, nuitrist, gym all kompetens samlad. - Men då ska vi inte finnas där bara som pillertrillare. Då är vi torsk. Vi ska finnas där och sälja tjänster vi tagit fram i innovationsprocesser som skapar hälsa. Följa upp kraven Som avslutning kritiserade han offentliga upphandlare. - Jag hävdar oblygt att Pfizer är socialt ansvarstagande och tar miljöansvar. Vi välkomnar tuffa miljökrav men tycker det är rimligt att det också ska betyda något. Det är inte alltid lägsta pris som ska vinna. Man måste också, när man ställer krav, vara beredd att jobba med uppföljning. Jag tycker inte att ni tar det ansvaret, att följa upp de krav ni har ställt, på miljökrav och socialt ansvarstagande. Dagen intressant och inspirerande - Intressant och inspirerande. De orden använde Kurt-Åke Hammarstedt när han avslutade Innovationskonferensen. Hammarstedt är chef för landstingets avdelning för Regional utveckling. Bland föreläsarna hade han uppskattat, som han kallade dem på traditionell byråkratsvenska, tre fritänkande upphandlingssakkunniga som ansträngde sig för att berätta för oss: Hur bär vi oss åt för att ta oss runt det som förhindrar oss från att förnya vår verksamhet?

14 Klä av ordet Han kände även stöd från två av de andra föreläsarna för en uppfattning som han egentligen var lite skamsen för: - Jag tycker inte om ordet innovation. Ordet hämmar. Vi kanske måste klä av ordet innovation den här skarpa kanten som ett sådant ord bär med sig, och i stället prata om förbättring, förnyelse och nyskapande, sa han. Helst i kors Han gillade fler formuleringar han hört: Att orka se längre Vi måste ta oss förbi nuet Vi måste hitta andra sätt att lösa de problem som vi står inför Ledarskapet måste våga fatta beslut som leder in i framtiden, samt inte minst Sigrid Petterséns ord om att man måste Ta alla processer parallellt och helst i kors. - Det är innovation, sa Hammarstedt. Moderatorer var Åse Angland Lindvall, Idea2Innovation, och Per-Anders Nybond, Soft Financing.

PROGRAM. e-recept. Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ

PROGRAM. e-recept. Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ PROGRAM droppställning VAS e-recept otoskop Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig blodvagga LYFTSELE VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ Innovationer

Läs mer

PROGRAM. e-recept. Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ

PROGRAM. e-recept. Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ PROGRAM droppställning VAS e-recept otoskop Tillsammans förlöser vi idéer! och får dem att löna sig blodvagga LYFTSELE VÄLKOMMEN TILL VÅR NATIONELLA INNOVATIONSKONFERENS 23 OKTOBER I LULEÅ Innovationer

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Upphandling 24, onsdag 7 november 2012 www.magnusjosephson.se 1 Magnus Josephson Sammanhang för alla konsulttjänster gäller att Majoriteten av kunder

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Mindre styrdans mer rock n roll

Mindre styrdans mer rock n roll november 2013 Mindre styrdans mer rock n roll Personalchefsbarometern 2013 Personalchefsbarometern 2013 Mindre styrdans mer rock n roll I årets version av Visions Personalchefsbarometer fokuserar vi på

Läs mer

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Riskhantering Landstinget Gävleborg. 2013-05-31 Margareta Petrusson

Riskhantering Landstinget Gävleborg. 2013-05-31 Margareta Petrusson Riskhantering Landstinget Gävleborg 2013-05-31 Margareta Petrusson Definition Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa: Att verksamheten lever upp till målen och är kostnadseffektiv

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

En workshop om workshops

En workshop om workshops En workshop om workshops Idégenerering i grupp, Suniweb 2014 Processen i korthet Att vara i nuet Att ta fram hållbara kreativa idéer är en process och alla steg i processen är viktiga. Det är även viktigt

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011 HÄLSA SOM STRATEGI Mars 2011 Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell Inom ramen för hälsofrämjande skolutveckling anordnas varje år en inspirationsdag för förskolor och skolor i Laholm som arbetar med

Läs mer

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Kundcase Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Som ett steg i kommunens arbete

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet Innovationssluss 2.0 Resultat av projektet 1. Bakgrund Projektet Innovationssluss 2.0 startade 2016 som ett samverkansprojekt mellan Region Örebro län, Almi företagspartner Mälardalen, Region Västmanland

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

NÅGRA TANKAR OM FACILITERING

NÅGRA TANKAR OM FACILITERING NÅGRA TANKAR OM FACILITERING Praktiskt taget varje individ besitter unik information som kan nyttjas endast med hans/ hennes aktiva samarbete Förmågan att få medarbetarna att tänka tillsammans kanske är

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation?

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? Ordet innovation börjar för vissa kännas så uttjatat att det inte bara är luddigt utan rent av rinner genom fingrarna när man försöker greppa det. Alla

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Kreativitet som Konkurrensmedel

Kreativitet som Konkurrensmedel www.realize.se 1 Kreativitet som Konkurrensmedel Vi är på väg in i Idésamhället. Ord som kreativitet och innovation upprepas som ett mantra. Det är många som vill. Det är färre som kan. Realize AB är ett

Läs mer

Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system

Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system Motala en del av östgötaregionen 42 000 invånare Medarbetare Drygt 3600 medarbetare Bred kompetens inom exempelvis: skola omsorg kultur bibliotek

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna:

Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna: Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna: Hur kan forskning bli en lika naturlig del i vardagen som arbetet med patienter? - Hur ska vi få ut budskapet så människor börjar tänka i de

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Sammanställning - handlingsplan

Sammanställning - handlingsplan Sammanställning - handlingsplan På seminariet om hälsosamt åldrande fick alla ni deltagare i uppdrag att skriva ett brev till er själva. Här kommer en sammanställning av det budskap ni tog med er från

Läs mer

Dagens program. 10.00 Samling och fika (Kaffe, Thé och frukostbulle) 10.15 Välkomna Fredrik Davidsson ECE Network

Dagens program. 10.00 Samling och fika (Kaffe, Thé och frukostbulle) 10.15 Välkomna Fredrik Davidsson ECE Network Dagens program 10.00 Samling och fika (Kaffe, Thé och frukostbulle) 10.15 Välkomna Fredrik Davidsson ECE Network 10.20 Inledning Hur arbetar HM Skåne med transportplanering? Britt Carlsson-Green, Hållbar

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe?

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Av Bill Sims, Jr. Ärligt talat så har vi allvarliga problem med säkerhetskulturen, Bill. Det är verkligen en märklig upplevelse

Läs mer

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Syfte Att undersöka och få en ökad förståelse för hur utbildningen påverkar

Läs mer

Uppföljning steriltekniker. Standardrapport

Uppföljning steriltekniker. Standardrapport Uppföljning steriltekniker Standardrapport Ja 82,5% 47 Nej 17,5% 10 Svarande 57 Inget svar 0 Sterilteknisk enhet (landsting eller privat sjukvård) 80% 44 Privat industri 0% 0 Tandvård 1,8% 1 Övrig verksamhet

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

Målbild för medarbetarskap. Vi skapar välfärd. för mölndalsborna. Vi vet när vi gör ett bra jobb. Vi omprövar och utvecklas

Målbild för medarbetarskap. Vi skapar välfärd. för mölndalsborna. Vi vet när vi gör ett bra jobb. Vi omprövar och utvecklas Vi skapar välfärd Målbild för medarbetarskap för malsborna Vi vet när vi gör ett bra jobb Vi omprövar och utvecklas å här vill vi ha det i M Visst är du en bra medarbetare! Men man kan alltid utvecklas,

Läs mer

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar SMART Lean på kulturförvaltningen Ökat kundvärde Tillsammans - Öppet klimat - Omtanke - Respekt Demokrati Lika värde Hållbar utveckling KULTURFÖRVALTNINGEN SMART Lean på kulturförvaltningen 1 www.halmstad.se

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1 Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012 www.magnusjosephson.se 1 Sammanfattningsvis Den leverantör som vill bli duktig på anbudsarbete måste Jobba mer effektivt internt

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale.

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale. Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte En värld i snabb förändring. Det finns just nu en trend att man ska outsourca så många stödfunktioner

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

Samsynsmetoden. RegLab 5.9 2011

Samsynsmetoden. RegLab 5.9 2011 Samsynsmetoden RegLab 5.9 2011 Platsmarknadsföring -paraplymodellen Norrbotten Platsmarknadsföring -scenmodellen Norrbotten Platsmarknadsföring - scenmodellen Naturligt Kraft Norrbotten Förnyelse varumärkets

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap UF 7 Ledarskap och samarbete Alla i UF tränar si8 ledarskap Ledarskap och samarbete Hur får vi alla a8 arbeta åt samma håll? Vad gör vi om någon avviker från den väg som vi har stakat ut? Hur är du själv

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Innovationskraft i offentlig verksamhet. Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april

Innovationskraft i offentlig verksamhet. Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april Innovationskraft i offentlig verksamhet Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet - Innovation för tjänster och produkter! - Innovation för processer

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund 2012-12-06 Syftet med dagen att presentera det nationella kunskapsstödet för palliativ vård med innehåll, krav och konsekvenser för kommunernas och regionens ledning i Västra Götaland En värdegrund uttrycker

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Innovation en förutsättning för god offentlig upphandling Teknikföretagen och våra medlemsföretag vill

Läs mer

2000-talets viktigaste råvara idéer

2000-talets viktigaste råvara idéer 2000-talets viktigaste råvara idéer 170912 Johanna Wihl (Teo Härén) Varför innovation? Sveriges Innovationsstrategi 2012: Den demografiska utmaningen ställer krav på innovation och förnyelse för att leverera

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

En standard för innovationsledning vad skall det vara bra för?

En standard för innovationsledning vad skall det vara bra för? Titel En standard för innovationsledning vad skall det vara bra för? Angelica Hafström, Innovationsstrateg, Innovare R&D och kommittérepresentant SIS/TK 532 Nationell innovationskonferens, Luleå 2015-02-05

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Tänktank Lärdomar från Östergötland

Tänktank Lärdomar från Östergötland Tänktank Lärdomar från Östergötland Mina punkter Bra fråga att jobba med Bra deltagare Tydliga regler Fungerande lokal Slutredovisning som når ut Vårt resultat: Innovationsupphandling (IU, SI och RÖ) Min

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer