Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2014

2 Förord Fjolårets inledning till Tilias verksamhetsberättelse skrevs efter att vi varit verksamma under ett års tid. Fokuset i den inledningen låg på den tacksamhet jag känner för dem ungdomar vi genom Tilia har det stora privilegiet att möta. Då handlade texten om den frustration jag känner när jag får höra att man inte blir bemött på ett värdigt sätt när man tar mod till sig att söka hjälp. Men inget ont som inte för något gott med sig. Den frustrationen har lett till Tilia, som nu år två lämnar just frustration bakom sig. Istället vill jag belysa vad som kan hända då man vågar se det friska i människor, utan att föringa det sjuka som alla gånger förtjänar att tas på allvar. Tilias år 2014 har visat på många ledare och starka personligheter. Då talar jag inte främst om mig själv som grundat organisationen, eller de enastående medarbetare jag har äran att driva organisationen tillsammans med. Jag talar om våra ungdomar var året då vi visade att psykisk ohälsa aldrig enbart är en svaghet var året då vi envist krigade oss fram med den övertygelse vi haft från dag 1: psykisk ohälsa och tuffa tider i livet måste kunna ses som en kompetens. Det är genom livets stormar vi lär oss. Det som inte dödar, det härdar - som det så bekant heter. Tilia verkar enbart på våra ungas uppdrag. Det är tack vare dem vi står där vi står idag. Tack vare alla de som kämpat sina krig, och sedan ödmjukt blivit en del av oss och det sammanhang jag tror är en nödvändighet vi som människor behöver för att få en anledning att kämpa. I enlighet med det salutogena sättet att se på människan och med den fasta övertygelsen att vi alla är vinnare, bara vi får chansen, tackar jag alla jag fått äran att möta detta år. Alla ni ungdomar som är de modigaste och mest varmhjärtade jag vet. Alla ni företag och samarbetspartners som gör det möjligt för oss att kunna lägga all vår tid på det vi är bäst på genom att ni bidrar med det ni är bäst på. Alla ni privatpersoner som genom medlemskap och överväldigande ord och kommentarer hejjar fram oss på stigen Tilia. Ni visar alla på det vi är fast övertygade om: tillsammans kan vi skapa en bättre och vackrare värld. Det vill vi göra tillsammans med er 2015 och även långt efter det. Tack för att ni alla gör Tilia möjligt! Annesofie Blixt, grundare och verksamhetschef Tilia

3 Inledning Vårt mål är att vara en trygg punkt där en människa med ett kaotiskt och konfliktfyllt inre kan finna lugn och igenkänning, på sina villkor. Vi fyller glappet mellan de ungas behov och det som samhället erbjuder i form av stöd och hjälp, bland annat genom att finnas tillgängliga 365 dagar om året. Vi ger ett rikstäckande stöd över chatt, mail och telefon. Utöver det arbetar vi även förebyggande, relationsskapande och uppsökande på sociala medier. Vi finns via våra mentorer och utökade stödverksamhet somrar och jular. Men det allra viktigaste med Tilia är att vi formar verksamheten för och tillsammans med barnen, de unga och de unga vuxna.

4 Verksamhetsöversikt Tilia bildade officiellt förening den 3 september Vi består av grundare och verksamhetschef Annesofie Blixt, verksamhetsansvarig Jenny Lindström. Ansvarig för förebyggande arbete Martina Sulling, ordförande samt grafisk formgivare Micke Blixt. Ansvarig för mentorskap Sofie Karlmark. Ansvarig för chattverksamhet Simone Lagerqvist. Vi är vid årets slut 32 aktiva volontärer i vårt chatt-, mentor- samt telefonteam som består av både killar och tjejer. Namnet Tilia, trädet Lind på latin, har löv med hjärtformade och sågtandade blad. Det hjärtformade symboliserar att vi är en plats där det finns trygghet och värme, det man säger stannar här. Samtidigt som vi arbetar med rättigheter och självkänsla, som det sågtandade symboliserar. Styrelse 2014 har styrelsen bestått av: Ordförande: Mikael Blixt Vice ordförande: Annesofie Blixt Sekreterare: Martina Sulling Kassör: Sara Leufstadius Ledamot: Jenny Lindström Ledamot: Linda Petré Ledamot: Emelie Larsson Volontärer Våra volontärer är navet i Tilias arbete med sitt fantastiska engagemang och viljan att fungera som en vägledande medmänniska för våra ungdomar. Vid årsskiftet 2014 har vi 72 aktiva volontärer i föreningen. Man måste vara jättesjuk för att få vård. Men jag är för trött för att klara av min vardag. Jag undrar varför det bara inte finns något mellanting? -Ungdom 17 år, denna mening ligger till grund för Tilia.

5 Annesofie Blixt & Jenny Lindström. Foto: TJ Max Photgraphy Tilias grundtankar För många är det ett stort steg att ta kontakt med både hjälporganisationer och professionell hjälp. Vi vill därför finnas på sociala arenor där unga figurerar, för att ta vårt ansvar att visa upp oss, visa att vi är vuxna som går att lita på, som man kan känna sig trygg hos. Vi ägnar en stor del av vår tid till uppsökande arbete. Det har saknats en plats att få uttrycka sin oro, om att inte vågar eller vill söka hjälp, platser att få stöd och hjälp om man är under vård och behandling, och undrar om det verkligen går rätt till. Det saknas även stöd efter avslutad behandling och samtalshjälp, som fångar upp. Som erbjuder sysselsättning, som hjälper till att vägleda. Därför finns vi, på individens villkor. Vi strävar i det längsta efter att finnas på tider som passar unga. Vi strävar efter att vara en trygg plats dit unga vet att de alltid kan vända sig, kvällar, helger, lov. En verksamhet som passar dem. Där man bara får vara. Få hjälp med saker man inte upplever att man kan få hemma. Där saker kanske inte står rätt till i vardagen. Där de inte får rätt bemötande i kontakt med vård och elevhälsa. Det är inte lätt för barn och skolungdomar att få hjälp utanför skolvärlden. Det är ett jättesteg att gå till socialtjänsten. Hjälpen måste vara mer lättillgänglig -Eva Waltré på Bris Detta beskriver glappet som finns i samhället, som Tilia verkar för att fylla.

6 Fokusområden Genom personliga erfarenheter av psykisk ohälsa samt relevanta utbildningar har vi på Tilia kunskapen att bemöta unga utifrån deras egna förutsättningar. För att kunna visa hur Tilia arbetar med psykisk ohälsa har vi tagit fram tre fokusområden vi utgår från: förebyggande, stödjande och opinionsbildande. Alla tre delar arbetar tillsammans och alla är lika viktiga i arbetet för att bryta den negativa trenden och förändra attityden gentemot psykisk ohälsa. Tillsammans kan dessa delar skapa en helhet. Samhället behöver sluta bolla runt barn och ungdomar och istället lyssna på vad de önskar och ber om. Därför utgår allt Tilias arbete från en referensgrupp ungdomar.

7 Förebyggande arbete För att bryta den negativa trenden med ökande psykisk ohälsa bland unga krävs en insats för att se till att man inte hamnar där. Vi vill inte bara stödja de som redan mår dåligt. Tilia arbetar förebyggande både riktat direkt till ungdomar genom BeYou och föreläsningar. Vi föreläser även för och utbildar vuxa som jobbar nära ungdomar. Vi skräddarsyr våra föreläsningar efter beställarens behov, men grunden är att reda ut begreppet psykisk ohälsa, framföra det vi vi på Tilia möter samt den senaste forskningen. Ofta följer våra tillfrisknade ungdomar med för att själva berätta sin historia. BeYou Materialet BeYou är en workshopserie med grund i ämnet självkänsla. BeYou har fått stöd för tryck av Idéer för livet samt att vi vunnit tävlingen Stötta en idé och erhållit ytterligare ekonomiskt stöd. Materialet och utformningen av gruppträffarna är skrivna av Annesofie Blixt och Jenny Lindström tillsammans med en referensgrupp ungdomar. Workshopen hålls vanligtvis i skolan men kan även anpassas till exempelvis konfirmationsgrupper, idrottsföreningar eller fritidsgårdar. Huvudsakliga målgruppen är ungdomar i högstadie- till gymnasieålder. Annso och Denise föreläser för Rudbeckskolans elever. Utbildningar Vi har utbildat två instruktörer i föreningen Tilia till att kunna utbilda i den evidensbaserade metoden Första hjälpen till psykisk hälsa genom Karolinska Institutet. Syftet är att öka den okunskap som råder kring psykisk ohälsa genom att verka för att samtliga som möter barn och ungdomar bör gå utbildningen Första Hjälpen till psykisk hälsa. Vi menar att denna utbildning bör vara lika självklar som Hjärt- lung räddning. Det handlar om liv. BeYou-träffarna utgår från vårt egenutvecklade material. Föreläsningar Vi har föreläst för ungdomar och vuxna i olika forum. Bland annat i skola, till konfirmationsledare, under ungdomsutbildningar, paneldebatter och övriga forum där information om psykisk ohälsa behöver nå ut. Vi har träffat ungdomar och unga vuxna om ca 2100 personer. Bland de organisationer vi föreläst för finns: Rädda Barnens ungdomsförbund, HBTQ-kojan, Skåneveckan för psykisk hälsa: paneldebatt.

8 Stödjande arbete Det stödjande arbetet är föreningens förhållandevis största arbetsområde. Vi verkar för att fylla ett glapp som finns i samhället där många inte är tillräckligt sjuka för att få vård men mår för dåligt för att klara av vardagen. Dels genom att finnas tillgängliga 365 dagar om året men också genom att jobba djupare och relationsskapande med de individer som annars hamnar mellan stolarna. Sociala medier Vi anser att man inte kan begära att ansvaret för att söka hjälp helt ska ligga på en ung person som mår dåligt. Därför är sociala medier Tilias främsta verktyg. Det handlar om att vara synlig där ungdomarna finns för att göra det så enkelt så möjligt för unga att våga ta steget och be om hjälp. Vi anser att detta alternativ tills nu har saknats i vårt samhälle och är mycket nöjda över det resultat vi vet att det ger genom att synas och skapa relationer på Instagram, Facebook och Twitter. I skrivande stund följer 1500 personer oss på Instagram, 6500 på Facebook och 700 på Twitter. Blogg Under året har ett 10-tal volontärer från Tilia bloggat och delat med sig av sina tankar och känslor på vår blogg på foreningentilia.se. Ett viktigt verktyg för att minska skam och tabu kring ämnet psykisk ohälsa. Jag skulle bara vilja säga att jag tycker det arbetet ni gör är fantastiskt! Vi behöver någon som ni i dagens samhälle. Jag har själv aldrig haft kontakt med er, men jag har läst om er, sett er på tv och hört om er på bloggar och sociala medier. Och ni är värda all cred i världen! Jag har själv varit väldigt väldigt sjuk i anorexi. Att få rätt hjälp var inte lätt, tyvärr. Vården för ätstörningar och annan psykisk ohälsa var/är idag inte den bästa men jag tror att ni är en stor anledning till att detta sakta förändras. Jag tycker att ni är bra! :) Spontant mail från ungdom, 17 år Ungdomar.se Vi har funnits med i Ungdomar.se s Stöd och Svar-panel och svarat på frågor psykisk ohälsa i olika former genom: Madeleine Boström som förutom engagemanget hos Tilia är socionom. Hon svarar på frågor om ungdomar och identitetssökande, psykisk ohälsa och ADHD & DAMP. Charlotte Hallgren som är utbildad beteendevetare och personlig tränare. Hon svarar på frågor om självkänsla, ätstörningar och jobbig ångest. Annesofie Blixt som förutom att ha grundat Tilia arbetar som behandlingsassistent i ätstörningsvården mot ungdomar. Hon svarar på frågor om ätstörningar, självkänsla, ångest, oro, depression och framtidsfunderingar. Annesofie är även hälsopedagog och certifierad massör. Bekanta ansikten i Stöd & svar panelen på ungdomar.se

9 Chatt Tilias stödchatt är öppen varje kväll och bemannas av våra volontärer som själva lidit av psykisk ohälsa, vi är både killar och tjejer som bemannar chatten. Vi är unika i Sverige med en stödchatt som är öppen varje kväll, även helger, och helgdagar för unga med psykisk ohälsa. För många unga som lider av psykisk ohälsa är det viktigt att kunna vara anonym när de för första gången söker stöd. Därför kan man i Tilias chatt välja att vara anonym. Som ideell förening har vi inte heller anmälningsplikt. Det råder en stor dubbelhet kring detta, då det inte alltid är självklart vad som är bäst för barnet i fråga. Vi möter många fall där barn far illa ytterligare där handling i form av anmälan eller kontakt med föräldrar går för fort fram. Detta gör att barn och ungdomar istället för att berätta för myndigheter går tysta. Vi anser att det är bättre att man får vara anonym, alternativt berätta vem man är och att vi med ökad skapad trygghet kan nå en anmälan tids nog. Detta bör vara en process som utgår från barns egna önskan och behov om hur snabbt förfarandet ska gå till. Vi finns tillgängliga 365 dagar om året och man kan läsa om den volontär som för kvällen bemannar chatten, för ökad trygghet. Vi ser att man ofta väljer att chatta med en person som varit med om liknande händelser och har erfarenheter som man själv kan känna igen sig i. Vi har under året haft 2345 konversationer i chatten. Mail Ni på Tilia är ett oerhört stöd! O ni finns här verkligen ALLA dagar! Så tacksam att ni finns! 3344 mail har kommit in till föreningen Tilias jourmail under året. Främst är det ungdomar som hör av sig men vi har sett en stor ökning även på anhöriga. Därför har vi mot årets slut öppnat för en anhörigmail och börjat få in konversationer även på den. Telefon -Anna Nilsson Under året har vi arbetat för att kunna finnas mer öppet för stöd via telefon liksom vår chatt. Tack vare operatören 3 Sverige har vi en jourtelefon igång varje söndagkväll. Några av våra volontärer i chatten

10 Juridisk rådgivning För att ge bästa möjliga svar kring de funderingar som rör just juridiska frågor samarbetar vi på Tilia med Juristfirman Vide. Juristfirman Vides jurister är specialiserad på juridiken som handlar om dina rättigheter i vården, i skolan, hos kommunen och myndigheter som till exempel Försäkringskassan. Vi har erbjudit denna kostnadsfria juridiska rådgivning varannan tisdag via chatt. Mentor 41 ungdomar har i dagsläget en mentor hos Tilia. Det innebär att vi matchar ihop en ungdom med en trygg vuxen för stöd och möjlighet till samtal med någon som gått igenom detsamma som en själv. Möjligheten finns rikstäckande. Stödgrupper i självkänsla Våra stödgrupper är inte en form av behandling och ersätter inte vård eller terapi men kan vara ett komplement. Du ska vara mogen att dela med dig av dina egna erfarenheter men också kunna lyssna på andra. Processen bygger på ett aktivt deltagande, man deltar dock självklart inte mer än man själv vill eller klarar av. Vi utgår från BeYou-materialet som även är en del av Tilias förebyggande arbete, här anpassat för mindre grupper. Syftet är att träffa andra människor som befinner sig i en likartad livssituation för att prata om och få perspektiv på sina upplevelser, problem eller funderingar. Alla som medverkar i grupperna avlägger tystnadslöfte! Vi håller grupperna små, med max 6 deltagare/gång för ökad trygghet och för att varje deltagare ska kunna känna sig delaktig i varje moment. Vi har under året kört igenom tre Intro-grupper och därigenom nått 11 ungdomar. Fria synpunkter av deltagare från utvärderingar: Vi har anordnat tre omgångar av stödgrupper och har på så sätt arbetat på djupet med 18 ungdomars självkänsla genom BeYou. Ungdomar och ledare från en av årets stödgrupper. Innehållet i stödgrupperna Träff 1: Självkänsla och självförtroende Träff 2: Tankar, känslor och handlingar Träff 3: Relationer Träff 4: Kropp och ideal Träff 5: Motivation Jag känner verkligen att jag bara vill säga tack! Tack för att jag, genom er, fått en fantastisk mentor, ett ovärderligt stöd som finna här för mig genom vått å torrt! Det är tack vare henne och er som jag håller mig vid liv, bokstavligen! För mitt mående har verkligen rasat. Så, tack för att ni finns! <3 -Ungdom, 15år

11 Sommarläger Tillsammans utmanade vi många personliga rädslor. De ungdomar som vänder sig till Tilia har ofta svårt att inse sitt eget värde. Vi vill dock undvika att sätta vårs ungdomar i en offerroll. Vi vill istället fokusera på allt det fina och friska de unga har med sig när de kommer till lägret, trots sitt dåliga mående. Med rätt stöd kan alla nå precis dit de själva vill. Lägret bidrar till välbefinnande utöver det vanliga. Det finns utrymme för tankar kring ämnen vi vet att de unga gemensamt bär på. Lägret minskar känslan av ensamhet och skam, samtidigt som det ges utrymme att bolla det som snurrar i huvudet, som ofta är svårt att utrycka i den egna hemmamiljön. Efter avslutat läger åkte våra ungdomar hem med ett hjärta påfyllt med kärlek, en materialbank med metoder och tips om hur ledarna själva gjort för att må bättre samt vetskapen om att Tilia alltid finns kvar om man behöver det fortsättningsvis i livet. Vi hade en fullkomligt magisk vecka där varje medverkande individ bidrog med så mycket bara genom att vara sig själva. 14 ungdomar var med på vårt första sommarläger. Vi var uppdelade i smågrupper med en närmsta ledarkontakt och har lagt vikt vid hälsa, inre och yttre med ledordet självkänsla men märkte snabbt att det blev en plats att få vänner för livet. Återträff läger Återträff på Le Boulebar. Efter vårt lyckade läger med fokus på självkänsla i somras, ville vi samla de ungdomar som var med som finns utspridda över landet för en mysig återträff. Återträffens främsta syfte var att fortsätta med att visa på att vi vuxna ledare som var med under lägerveckan finns kvar. Vi arbetar med en målgrupp som många gånger upplevt flertalet svek från vuxenvärlden. Vi vill på ett positivt sätt visa på att det finns vuxna som bryr sig och stannar kvar. Vi gör det redan genom den befintliga verksamheten, men detta var ytterligare ett steg att visa på det. Förutom det är det av stor vikt att få komma till oss under en kväll, känna trygghet och gemenskap, men även att släppa på allvar, kontroll och bara ha riktigt kul! Några av sommarens många skratt fastnade på bild.

12 En värmande känsla av jul igen Julen är en tid då människor kan känna sig ensamma och ungdomar med psykisk ohälsa är en särskilt utsatt grupp. Jobbiga hemförhållanden kan göra att ensamheten upplevs ännu större. Utifrån denna erfarenhet utökar Tilia varje år sitt stöd inför julen i form av ett adventsmys varje söndag i december. Vi verkar som en trygg plats under tiden fram till jul där man får vara del av en gemenskap och delta i de bestyr som julen för med sig, något som många tar för givet men som inte är alla förunnat. Vid dessa tillfällen är det möjligt att både baka och pyssla eller bara vara, och det hela knyts ihop den 21 december med en egen mini-julafton. Tilias adventsmys, liksom all övriga verksamhet, är upplagt för och med våra ungdomar och unga vuxna, från planeringsstadiet till genomförande. I år var två av våra tidigare stödsökande ungdomar, nu tillfrisknade unga vexna, Denise och Marie projektledare vid sidan av Annesofie. Denise och Marie som nu använder sina erfarenheter i ett positivt sammanhang. Det säger så mycket. Det säger att det finns hopp om framtiden. Vi är övertygade om att om vi ger våra fina ungdomar utrymme, tilltro och trygghet är de kapabla till det mesta. Det behöver inte enbart handla om prestation i karriär och yrkesliv i det man åstadkommer i livet. Det måste även få handla om förmågan att använda sina fina personliga egenskaper för att hjälpa andra. Att våga kliva utanför sig själv. Att våga kasta sig in i en aktivitet som denna, som säkerligen kommer innebära en del snedsteg och misstag mitt i all lycka och glädje. Att genom dessa lära sig och utvecklas. Att det får vara ok. För oss är det är att vara en förebild, om något. Det är dessa människor vi ska lyfta och inspireras av. Investera i. Det är tanken med Tilia. Det kommer en dag när man med rätt stöd att mår bättre. Och när man mår bra, vad är väl inte finare än att hjälpa de som tyvärr inte gör det just nu? Varje år är det med en klump i magen jag räknar ner till jul. Klumpen handlar inte om vad jag ska få i julklapp, vem som ska få mandeln i gröten eller vem som döljer sig bakom tomteskägget. Obehaget ligger i ensamheten. Julen påminner mig om den familj jag vill ha men aldrig kommer att få. Att sitta avslappnad kring en gran och bara njuta av varandras närvaro kanske ge en julklapp, skratta tillsammans och bara vara. Den julen kommer jag aldrig att få uppleva med min familj. Varje advent har tidigare varit en skrämmande bekräftelse på att den ensamma högtiden närmar sig, men i år är jag övertygad om att det kommer att bli annorlunda för i år planerar jag att fira advent och jul med Tilia. Projektledare Marie om vad julstödet innebär för henne Totalt 40 ungdomar har kommit och adventsmyst eller firat julafton med oss. Många kom för att delta på vår minijulafton. Adventsfirande med julpyssel och ett obligatoriskt pepparkakshus. Tänk att vi fick en julklapp också, bara den här dagen kändes som en stor julklapp. -Ungdom, 16 år

13 Öppna aktiviteter Yoga För oss på Tilia är hälsa en helhet. Vi har valt att arbeta med den friska hos individen. Vi erbjöd därför öppna yoga-kvällar under hösten hos oss. Detta var mycket uppskattat hos våra ungdomar och vi hoppas kunna fortsätta med detta under år Skapa med tyger är en av Föreningen Tilias aktivitetsdagar för ungdomar. Ett tillfälle att få skapa, umgås och bara få vara tillsammans med Tilia. Alla hjärtans dag mys Under alla hjärtans dag kunde vi tack vare Nordea Sollentuna erbjuda våra ungdomar över hela Sverige att gå på bio tillsammans med oss. Alla hjärtans dag kan vara en dag förknippad med ångest och oro för dem som inte har någon att fira den med. Vi vill inte att ungdomar som har det jobbigt ska känna sig ännu mer ensamma Casall sponsrade med fina yogamattor. Kreativitet för friskhet Kreativitet för Friskhet syftar till att ge killar och tjejer med en ätstörning/psyksik ohälsa chansen att komma och pyssla och göra något kreativt för att för en liten stund koppla bort orostankar. Pärldagar Fin gemenskap under pärldagarna. Vi har vid fem tillfällen under året erbjudit öppna pärldagar. Under dessa dagar tillverkar vi tillsammans pärlarmband som sedan säljs till förmån för Tilias stödarbete. Pärlandet engagerar ungdomarna på ett konstruktiv sätt och fungerar som en frizon där alla träffas på lika villkor. Att komma på våra pärldagar kan vara ett sätt att avdramatisera första steget till att söka hjälp. Här får man träffa andra likasinnade och komma in i en gemenskap. Pärlandet i sig fungerar som ett enkelt sätt att till exempel lindra ångest. Känslan av att få hjälpa till är underbar. Jag har känt hopp och glädje ända sen den finaste och bästa lördagen i mitt liv. Lycka på hög nivå! Det stavas TILIA! Tack för att jag få vara med -Malin, 21 år

14 Podcast: Tiliapodden Psykisk ohälsa är idag det mest ökande folkhälsoproblemet i Sverige och i världen. Ändå har det tills nu inte funnits någon podcast om psykisk ohälsa som vänder sig till just gruppen ungdomar. Tilia arbetar på ungdomars egna önskemål och vår podd är uppbyggd tillsammans med våra ungdomar. I Tiliapodden pratar vi om ämnen som berör vårt psykiska mående och vid varje avsnitt medverkar en organisation eller ungdom som själv har koppling till ämnet. Vi har spelat in totalt tre avsnitt och målet är att släppa minst ett nytt avsnitt av Tiliapodden i månaden under Avsnitt ett spelades in live från Almedalen med hjälp av Greenhill Relations. Då gästades vi av Liv, en av våra ungdomar, som berättade om sina erfaranheter av psykiatrin. Avsnitt två handlade om att vara friskförklarad och vi diskuterade om det per automatik innebär ett lyckligt liv. Gäst i studion var Pillan, tidigare drabbad av anorexi. Avsnitt tre gästades av Marie Carlsson och vi ställde oss frågan om gräset är grönare på andra sidan och diskuterade varför det är svårt att inse att man duger som man är. #Psynligt Kampanjen #psynligt är ett sammarbete mellan Ungdomar.se, Föreningen Tilia och Fryshusets Nätvandrare. Tillsammans vill vi krossa skam och fördomar.. Annso och Jenny spelar in podd med Marie Carlsson. Psykisk ohälsa har inte bara ett ansikte. Och det är i de flesta fall inget som går att se. Ändå är det ofta en väldigt ensidig bild, en ung tjej eller kille i svarta kläder och med svartfärgat hår, som sprids i media och på kommuner och skolors hemsidor. Att förknippa psykisk ohälsa med vissa subkulturer är inte bara fel utan kan även vara skadligt. I skrivande stund finns cirka 1500 bilder uppladdade under taggen, vi medverkade i ett tiotal olika mediesammanhang och ungdomar över hela Sverige diskuterar och stöttar varandra under #psynligt. #psynligt är det man väntat på! Krossa tabun, öka förståelsen, medkänslan för dem som behöver den som mest. Ingen är konstig! Twittrat om #psynligt Fanni var en av de som medverkade i kampanjen.

15 Opinionsbildande arbete Almedalen Vi deltog för andra året i rad under politikerveckan i Almedalen, där våra seminarier, föreläsningar och panelsamtal varit välbesökta och uppskattade. Vi berättade om Tilia på seminariet Med blåmärken i själen om ungas psykiska ohälsa samt var med i en paneldebatt. Vi var en del av Polstjärnas seminarie Ungas utanförskap - tidiga insatser, delaktighet och samverkan. Vi medverkade för att framföra att bemötande är A&O. Att vi måste våga ta ett steg tillbaka, våga lyssna, våga stanna kvar, våga fråga, våga erkänna att vi inte är experter på allt. Men ha respekt för att varje människa är expert på sig själv. Våga möta, våga finnas. Vi spelade även in det första avsnittet av vår podcast Tiliapodden där en av våra ungdomar, Liv, medverkade och berättade sin historia om sina möten med psykiatrin genom livet. Annso och Matthias Rowe medverkar i Polstjärnas seminarie Under hela veckan utgick vi från våra fem valkrav i alla möten och samtal. Dessa valklav är främst riktade till vård och elevhälsa och hanldar om hur vuxenvärlden kan agera för ett bättre bemötande av unga. Tilias valkrav Barn och ungdomar bör få tydligare information som för dem är lätt att förstå, avseende sina rättigheter att få byta läkare, psykolog eller behandlare. 2. Ha i åtanke att det den stödsökande främst behöver, är att ha någon att prata med. Aldrig skicka hem en patient med enbart medicinering. 3. Ta inte för givet att barnet vill prata med sina föräldrar eller har föräldrar som ger stöd, det vet vi inget om. 4. Att alltid få vara involverad i sin egen behandlingsplan genom att få information på ett begripligt sätt för sin ålder. 5. Att vuxna tar ansvaret för att vilja veta vad den unge bär på. Att inte lägga detta ansvar på den stödsökande att vilja berätta utan att själv ta ansvaret att fråga. Att våga lyssna. Att våga stanna kvar. Annso och Martina svarar på frågor på Blåmärken i själen Brukarråd - BUP-kliniken Sachska sjukhuset. Vi medverkar i brukarråd hos BUP-kliniken på Södersjukhuset tillsammans med andra organisationer. Tilia bidrar med att tillföra ungdomars egna åsikter om bemötande kring vård gällande psykisk ohälsa.

16 Events Att delta på event och att ordna egna är ett bra sätt att engagera våra medlemmar och volontärer och samtidigt möta allmänheten och nå ut till nya människor under både roliga och allvarliga former. Här följer några exempel på events under 2014.

17 Pride Tyvärr är HBTQ-personer en överrepresenterad grupp bland de ungdomar som lider av psykisk ohälsa. Tilia tar ställning kring denna fråga genom att medverka i Pride-paraden. I år gjorde vi det tillsammans med organisationen UDDA (Ung Depression och Dess Anhöriga) för att visa att vi kan vandra tillsammans och att man ska ha rätten att älska vem man vill. Midnattsloppet Vi sprang Midnadsloppet i som Team Tilia, för allas rätt till psykisk och fysisk hälsa. Klubb Manifest: Kompetens känslighet Natalie, Emelie och Annso i färd med att gå Prideparaden Klubb Manifest är ett koncept för att föra in livemusik och viktiga livsfrågor. Höstterminen 2014 anordnade vi ett samarbete under namnet Kompetens: Känslighet Förutom grym musik, poesi och gemenskap satsade vi på att fördjupa oss i samma tema under tre kvällar Temat handlade om den psykiska ohälsan som breder ut sig bland så många, inte minst unga i vårt land. Vi ville lyfta fram projekt och initiativ för att stödja, hjälpa, bygga starka nätverk - och på olika sätt se möjligheter, styrkor som bor i det vi alla kan relatera till som känslighet, styrkor som ofta slarvas bort i ett närsynt och prestationshetsande samhälle! Medlemskväll Carro, Patrik, Annso, Nean och Micke representerar Tilia. För att hylla våra underbara medlemmar i föreningen Tilia bjöd vi in till en varm medlemskväll för att berätta vad man som medlem stöttat till under året samt att man fick lyssna till en föreläsning av Louise Lundsten, som gått från anorexi till att medverka i tävlingen Gladiatorerna. En stark berättelse av en ung tjej som visar att livet blir bättre. Hemmasittardagen 2014 Vi medvekade på Hemmasittardagen En temadag om barn och ungdomar med långvarig skolfrånvaro, Antalet unga som inte går i skolan ökar. Dagen syftade till att öka kunskapen kring och förståelsen för dessa barn och ungdomar. Eftersom vi på tilia jobbar mycket online ville vi inspirera och ge nya perspektiv för att nå dessa individer på deras villkor. Tilia-Madde rockar Klubb Manifest

18 Stipendier & utmärkelser Vi är evigt tacksamma för de företag och stiftelser som genom stipendier och utmärkelser visat att de trott på oss och burit oss framåt, både ekonomiskt och genom bekräftelse i vinster, som för oss vittnar om att vår organisation når ut till många olika nivåer i samhället.

19 Tilias stipendier och utmärkelser Skandia: Idéer för livet, stipendie för Tilias informationsprojekt. Prisutdelning under Skandias eldsjälsträff. Svenska Postkodstiftelsen, stipendie Ateastipendiater, med motiveringen: För Tilias helhjärtade arbete att utifrån människors olika behov och förutsättningar ge dem en tillvaro och en trygghet i vardagen som stimulerar den egna drivkraften och stöttar på vägen mot fortsatt utveckling. Annesofies utmärkelser Eldsjäl hos Polstjärna, driver genom dem igenom sommar- och julstöd för våra ungdomar. Nominering, en av 20 entreprenörer nominerade i Framtidens entreprenör, Svd/Carnegie. Carnegies kommentar: Antalet unga vuxna med psykisk ohälsa ökar och detta kostar samhället stora belopp. Vi har alla mycket att vinna på en tillåtande attityd där fler unga får hjälp på sina egna villkor och i rätt tid. Caroline af Ugglas, Kör för Alla donerar intäkterna från en konsert. Delar ut detta i Stadshuset på nationaldagen. Svenska Hjältar 2014: Årets medmänniska. Juryns motivering: Annesofie och Jenny är hjältar för att de genom sin organisation Tilia stödjande, förebyggande och opinionsbildande oavlönat arbetar med ungdomars psykiska ohälsa. Till höger: Denise överlämnade ett ärofyllt pris på Svenska Hjältar-galan Till vänster, övre: Annso och Jenny tar emot stipendie från skandia Till vänster, nedre: Caroline af Ugglas överlämnade en generös gåva i stadshuset Alla stipendier och utmärkelser är avgörande för att Tilias verksamhet ska kunna bedrivas och utvecklas. Vi vill ändå rikta ett extra tack till Svenska Hjältar för det fina priset. Främst för alla möjligheter som utmärkelsen banat väg för i form av nya kontakter och att många fler ungdomar i behov av stöd har hittat till oss.

20 Press & media Vi är oerhört glada att media valt att ge ämnet psykisk ohälsa utrymme flertalet gånger och berättat om vår verksamhet, vilket gynnar att fler ser oss och att fler ungdomar fått stöd.

21 Press & media Good News Magazine nr 16. Annesofie kämpar för att unga ska må bra 12/12 Aftonbladet TV. Intervju med pristagarna efter Svenska Hjältar-galan. Årets Medmänniskor 2014 Annesofie Blixt och Jenny Lindström 12/12 TV4. Tilia tar emot pris på Svenska Hjältar-galan. Årets medmänniskor: Föreningen Tilia Svenska hjältar /12 Aftonbladet. Denise tackar Tilia för att ha fått livet åter 12/12 Aftonbladet. Reinfeldts hyllning: Ser det friska istället för det sjuka 7/12 TV4. Föreningen Tilia hjälper unga som mår dåligt 5/12 Aftonbladet TV. Svenska hjältar: Årets medmänniskor Annesofie Blixt och Jenny Lindström hjälper unga människor som lider av psykisk ohälsa. 5/12 Aftonbladet. Svenska Hjältars Medmänniskor 2014 är Föreningen Tilia 19/11 Umeå Tidning, Emma och Rebecca i intervju. De stöttar unga som mår dåligt. 12/11 Totalt Umeå, Emma och Rebecca berättar om vår första lokalavdelning. Hjälper unga att se ljuset i tunneln. 11/11 Vertex.nu, Umeås studenttidning om Annesofie och Tilia. Hon vill ändra synen på ungas psykiska ohälsa. 6/11 P4 Västerbotten, Sveriges Radio om Tilias första lokalavdelning utanför Stockholm i Umeå! Lyssna här: 1.40 in i programmet hör ni ansvariga Emma och Rebecca berätta. Framsidan på Good News Magazine. 27/10 Östgöta Correspondenten om kampanjen #psynligt och Tilia. Tilia stöttar unga som mår dåligt. 16/9 Aftonbladet publicerar artikel med anledning av Annesofie & Jennys nominering till Svenska Hjältar. Alla andra såg diagnoserna de såg det friska 31/5 ÖstersundsPosten släpper kortfilm om ångest, Annesofie medverkar. De berättar öppet om sin ångest. 31/5 ÖstersundsPosten intervjuar Annesofie om #psynligt och Tilia. Det här är kampanjen #psynligt 20/5 Svenska Dagbladet presenterar finalisterna till Framtidens Entreprenör. De ska få unga att må bättre. 28/3 P3 Nyheter i Sveriges Radio intervjuar grundare Annesofie om #psynligt. Unga bryter mot tabu kring psykisk ohälsa 28/3 Metro intervjuar grundare Annesofie om #psynligt. Unga spräcker fördomar med selfies 22/3 Nyheter 24 om #psynligt. Kampanjen #psynligt ska krossa fördomar om psykisk ohälsa 7/1 Tidningen Vi Hurrar för vår grundare Annesofie. Aftonbladet rapporterar om Tilia i samband med Svenska HJ ältar.

22 Ekonomi Oavsett om man som privatperson, företag eller bidragsgivare medverkat med en summa till Tilia under året, har man bidragit till en direkt skillnad i unga människors liv. Stort tack! Vi hoppas att ni fortsätter engagera er när vi inför nästa år storsattsar på att göra än mer skillnad.

23 Oavsett om man som privatperson, företag eller bidragsgivare medverkat med en summa till Tilia under året, har man bidragit till en direkt skillnad i en eller flera ungdomars liv. Vi har även fått ovärdelig hjälp av ungdomar som ordnat loppis och försäljningar och på så vis skänkt medel till verksamheten. Stort tack! Vi hoppas att ni fortsätter engagera er när vi inför nästa år storsatsar för att göra ännu mer skillnad. Ekonomisk berättelse Ekonomisk berättelse framgår av bifogat dokument.

24 Stort tack! Våra ungdomar, volontärer, medlemmar: företag och privata. Ytterligare ett tack till er ungdomar och volontärer som givit okej till att använda era fina citat och bilder. Vidare tack till: Fryshuset, Polstjärna, A Startup Store, Kreativ Insikt, Skandia: Idéer för livet, Greenhill Relations, A pear Studio, Fryshuset, Juristfirman Vide, 3 Sverige, Svenska Hjältar, Svenska Postkodstiftelsen, Tekompagniet, Charlies House. Extra hälsning till: Ungdomar.se & Fryshusets nätvandrare

25 Mikael Blixt Ordförande Jenny Lindström Ledamot Annesofie Blixt Vice ordförande Linda Petré Ledamot Sara Leufstadius Kassör Emelie Larsson Ledamot Martina Sulling Sekreterare

26 Följ oss! M F I L info[at]foreningentilia.se teamtilia foreningentilia

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET

UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET UNG CANCER FRÅN ENSAMHET TILL SAMHÖRIGHET Ung Cancer är en ideel l organisation som arbetar för att förbättr a levnadsvillkoren för unga vuxna cancer drabbade. Med det menar vi unga vuxna mellan 16 30

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2013 Trygghet Stöd Vägledning Förord När jag skriver den här texten, gör jag det med en enorm stolthet och värme för det Tilia som växt fram. Verksamheten grundades till viss del

Läs mer

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv

Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Att samtala med barn och ungdomar utifrån BRIS perspektiv Utbildningshalvdag för VLL mars 2012 Charlott Eriksson, BRIS-ombud Anna Löfhede, BRIS-ombud Jag hatar min mamma, jag hatar min pappa och jag hatar

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER 2O18 NATIONELLA LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Ystad/Skåne: 29 jun 2 jul (7 17 år), Avesta/Dalarna: 17 2O aug (18 3O år), Örnsköldsvik/Västernorrland 24 27 aug (18 3O år) LÄGER FÖR

Läs mer

Kurser föreläsningar & konferenser

Kurser föreläsningar & konferenser Kurser föreläsningar & konferenser Information och verktyg för att förstå och stödja de sköraste flickorna Att förstå och hantera psykisk skörhet är bland det svåraste en förälder kan ställas inför. Samarbete

Läs mer

Svenska kyrkan i Göteborg nätvandrar. Kyrkans Jourtjänst och Skolkyrkan i Göteborg

Svenska kyrkan i Göteborg nätvandrar. Kyrkans Jourtjänst och Skolkyrkan i Göteborg Svenska kyrkan i Göteborg nätvandrar Kyrkans Jourtjänst och Skolkyrkan i Göteborg Jag har chattat med en tjej i snart 1,5 år, och vi har så himla mycket gemensamt! Men jag vet inte hur man kan prata

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2015 Innehållsförteckning Förord 3-4 Inledning 5 Verksamhetsöversikt 6-7 Aktiviteter och uppdrag 8-18 Resultat och spridning 19-25 Engagera dig 26 Tack till 27 Förord Många av de

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Psykisk ohälsa - vanligare än man tror Det finns undersökningar som visar att 25 % av befolkningen vid något tillfälle i livet kommer att drabbas av

Läs mer

En väg, ett nät och två små gubbar. - Min idrottsfilosofi som vägleder mig både på idrottsbanan och i livet!

En väg, ett nät och två små gubbar. - Min idrottsfilosofi som vägleder mig både på idrottsbanan och i livet! En väg, ett nät och två små gubbar - Min idrottsfilosofi som vägleder mig både på idrottsbanan och i livet! Presentation Carolina Carro Evelyn Klüft Född: 2 februari 1983 i Borås Familj: Min man Patrik,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Boka en ambassadör från (H)järnkoll Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Dokumentation Dialogmöte 3, Ungas psykiska hälsa Sydnärke ungdomsråd

Dokumentation Dialogmöte 3, Ungas psykiska hälsa Sydnärke ungdomsråd Dokumentation Dialogmöte 3, Ungas psykiska hälsa Sydnärke ungdomsråd 2018-19 Målet med Sydnärke ungdomsråd är att få en regelbunden dialog mellan unga och beslutsfattare i aktuella frågor som rör unga,

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

ÅNGEST. Definitioner & Fakta:

ÅNGEST. Definitioner & Fakta: INLEDNING Ordet hälsa; det första vi kommer att tänka på är att vara frisk, fri från sjukdomar. Men inte psykiska sjukdomar, utan endast fysiska. Cancer, förkylningar, lunginflammation, körtelfeber osv.

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 1 Innehåll Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd av Vanja Höglund på Volontärbyrån våren 2014. Om du vill komma

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Frisk & Fri Gävle 2018

Verksamhetsberättelse för Frisk & Fri Gävle 2018 Verksamhetsberättelse för Frisk & Fri Gävle 2018 Frisk & Fri Gävle är en lokalavdelning i Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar. Frisk & Fri är en ideell förening vars ändamål är att arbeta opinionsbildande,

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Juni 2013 Cecilia Perlind TNS-Sifo 1 Om undersökningen TNS March 2013 1526475 Struktur och innehåll i undersökningen GLÄDJE & Roligt

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

Om mig. Metod och resultat

Om mig. Metod och resultat Om mig Metod och resultat 2014-2018 Program 13.15 Välkomna 13.20-13.55 Om mig-resultat 2014-2018 Emma Hjälte, Region Östergötland. 13.55-14.10 Värgårdsskolans arbete med resultat från Om mig Tobias Siverholm,

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Lever du nära någon med psykisk ohälsa?

Lever du nära någon med psykisk ohälsa? Lever du nära någon med psykisk ohälsa? Du behöver inte vara ensam om ansvaret. Kontakta oss på Anhörigcentrum. Vi har stöd att erbjuda och kan lotsa dig vidare om så behövs. Människor är lojala och ställer

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Idrottens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-05

Idrottens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-05 Idrottens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-05 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla.

Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla. Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla. Hej Vi på Länsförsäkringar driver och är engagerade i en rad olika, lokala samhällsprojekt för unga. Vi gör detta för att

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 NÄTVERK FÖR ANHÖRIGA Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2015 taby.se/anhorigstod NÄTVERK HÖSTEN FÖR ANHÖRIGA 2015 Mötesplatser för anhöriga Täby kommun ordnar mötesplatser där du som anhörig får

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Barn i utsatta livssituationer

Barn i utsatta livssituationer Barn i utsatta livssituationer Vilka är det vi möter och hur Kan vi förstå dem bättre? Linn Englund Schema för dagen Om Maskrosbarn Att leva med en sjuk förälder hur blir det för barnen? Barns konsekvenser

Läs mer

VI LEVER I ETT. ätstört. samhälle

VI LEVER I ETT. ätstört. samhälle VI LEVER I ETT ätstört samhälle Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar Varje dag blir vi tillsagda hur vi ska se ut. I tidningen. På tv. I annonser. På nätet. Och bilden är likriktad. Smalt är bra.

Läs mer

Mänskliga möten i ett mångkulturellt samhälle Föreläsning med Micke Gunnarsson

Mänskliga möten i ett mångkulturellt samhälle Föreläsning med Micke Gunnarsson Mänskliga möten i ett mångkulturellt samhälle Föreläsning med Micke Gunnarsson 8 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Skolrelaterad psykisk ohälsa bland unga tjejer och killar

Skolrelaterad psykisk ohälsa bland unga tjejer och killar Skolrelaterad psykisk ohälsa bland unga tjejer och killar Linda Hiltunen Fil. Dr. Sociologi, Linnéuniversitet Kontaktuppgifter: E-post: linda.hiltunen@lnu.se Presentationsstruktur 1. Kort bakgrund till

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Sigtuna Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Plats: Sigtuna Sommar 2013 Juni Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen. Sigtuna var och lyssnade på Allan Wade. Sida 3 Vi söker nu fler volontärer. Är du en av

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Ett enda samtal kan förändra ett barns liv.

Ett enda samtal kan förändra ett barns liv. Det här är Bris. Ett enda samtal kan förändra ett barns liv. När vuxenvärlden sviker och ingen ser eller lyssnar så finns Bris. För många barn som kontaktar oss är det första gången de vänder sig till

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse - om barn till missbrukare Verksamhetsberättelse 2 0 1 1 innehåll 1. Bakgrund 2. om De hemliga barnen 3. Om Våga Börja Prata 4. året som gått 2011 5. året som kommer 2012 6. finansiärer 7. Resultaträkning

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa.

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa. En hjälp till dig som anar att ett barn far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan tyda på att ett barn misshandlas eller far illa. Ändå har det visat sig att

Läs mer

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar

Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Kursutvärdering psykiatrikurs jan-feb 2007, 5 halvdagar Jag vore tacksam om Du ville ta ett par minuter till att fylla i denna anonyma kursutvärdering. Syftet är dels att få idéer om hur jag kan förbättra

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti Två och en halv vecka sen sist. Två och en halv vecka som har varit rätt så lugna och rätt så förkylda. Det är förkylningstider nu. Många av våra

Läs mer

Hitta drivet i livet!

Hitta drivet i livet! Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning Vad är det som får oss att ticka och gå? Vilka parametrar är det som gör att vi tar de stora eller små besluten som förändrar våra

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer