Boka en ambassadör från (H)järnkoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boka en ambassadör från (H)järnkoll"

Transkript

1 Boka en ambassadör från (H)järnkoll Ambassadörerna har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och berättar gärna om hur det är. Boka din egen ambassadör och slå hål på fördomar och öka dina kunskaper. Du kan välja om du vill veta mer om en särskild diagnos eller om du vill ha ett anhörigperspektiv. Det finns många olika perspektiv att välja mellan.

2 Håkan Wingren Håkan har tre gånger drabbats av depression, senast 2006 då depressionen var så djup att han inte längre vill leva. Med stöd av familj fick han vård bland annat läkemedel och ECT-behandling. Idag verkar han inom patientföreningen Libra och som ambassadör för Hjärnkoll efter ett långt arbetsliv som han pensionerades ifrån vid 68 års ålder Håkan tycker att det som stärker hans välmående är möjlighet att få nätverka och bidra med sina erfarenheter. Håkans motivering för att boka en ambassadör är det ger en värdefull kunskap som kan ge hopp och ökad förståelse för psykiska sjukdomar. Håkan Wingren bor i Åkarp och kan bokas via Hjärnkoll eller direkt. Kontakt: Uno Billmark Uno har erfarenhet av stressrelaterad ohälsa kopplat till arbetslivet. Han känner sig inte gammal och är lite förvånad över det. Men han har ett långt liv bakom sig och känner sig hemma bland människor med längre erfarenhet av livet. Uno menar att det är förlösande och befriande att höra livsöden berättas och kunna relatera dem till egna erfarenheter och uppfattningar. Vi ambassadörer från Hjärnkoll har upplevt en annan verklighet, som det är värdefullt att veta mer om. Att lyssna på en ambassadör från Hjärnkoll är också att visa stöd för Hjärnkolls arbete med att förbättra attityder i samhället så att fler kommer in i samhället och värmen. Uno Billmark bor i närheten av Göteborg och kan bokas via Hjärnkoll eller direkt. Kontakt: Hillevi Brändt Hillevi har erfarenhet av att ha levt med bipolär sjukdom och insjuknade i unga år. Hon har erfarenhet av heldygnsvård och öppenvård. Idag lever hon ett aktivt och bra liv och är öppen med sina erfarenheter och sin sjukdom för att bidra till att minska fördomar, negativa attityder och öka kunskapen. Hillevi har medverkat i media för att sprida sina erfarenheter och sitt budskap bland annat i en stor artikel i Dagens Nyheter våren Hillevi Brändt bor i Kilafors och kan bokas via Hjärnkoll.

3 Kickan Fält Kickan har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och erfarenhet av att vara anhörig. Kickans mamma, som nu är 92 år, har en bipolär sjukdom. När Kickan var 27 år drabbades hon själv av psykisk ohälsa men mår bra idag. Hon är utbildad arbetsterapeut men är numera pensionär och aktiv i RSMH förutom att vara ambassadör för Hjärnkoll, något hon varit sedan Kickans erfarenhet som både brukare och anhörig gör att hon tycker sig vara väl insatt i hur det är i samhället och om hur det är att ha dessa olika roller. Och kanske kan hon hjälpa någon annan på ett annat sätt än professionen. Kickan bor i Säter i Dalarna och kan endast bokas via Hjärnkoll. Tyra Hansson Tyra insjuknade första gången i tjugoårsåldern men återhämtade sig. Därefter blev arbete, barn och familj men också regelbundna sjukdomsperioder. Tyra har arbetat som kartritare och som undersköterska, bland annat på sjukhem. Vid 55 års ålder gick Tyra i förtidspension och har då engagerat sig ideellt i RSMH i Boden. Där sköter hon det administrativa arbetet och är ordförande i både lokalföreningen och i RSMH Norrbotten. För Tyra är det viktigt att upplysa om hur det kan vara att ha en diagnos och hur man upplever vardagen. Om hur viktigt bemötandet människor emellan är och att det alltid finns hjälp att få. Vi personer med psykisk ohälsa vill bli bemötta på ett naturligt sätt för att känna oss trygga. Det är viktigt för andra människor att få veta hur det känns när det är svårt. Tyra Hansson bor i Harads i Norrbotten och kan bokas via Hjärnkoll eller direkt. Kontakt:

4 Lotta Lagneryd Jag är tacksam över att få berätta om min återhämtningsprocess från andliga kriser och psykoser. Utifrån en jämförelse med mina egna upplevelser pratar jag om gerotranscendens en teori som uttrycker ett mer hoppingivande sätt att förstå utvecklingen genom livet. Jag tror att sättet vi ser på psykiska kriser och åldrande är viktigt. Nya synvinklar kan skapa nya möjligheter. Kontakt: Mona Noreklint Jag är byggnadsarkitekten som efter 25 år i yrket hamnade som patient inom slutenvården. En omtumlande upplevelse för mig själv, min familj och hela min omgivning. Livet kan aldrig bli som det har varit. Det behöver inte bli sämre men annorlunda. Sedan 2007 är jag anställd vid Landstinget i Värmland utifrån min erfarenhet av psykos och återhämtning och jobbar med att utveckla vården utifrån ett patientperspektiv. Jag känner att jag kan bidra med ett stort mått av kunskap till både patienter, deras anhöriga och närstående likaväl som till den personal som arbetar inom psykiatriska vården. Att bidra med min erfarenhet och ge hopp om tillfrisknande är det som driver mig i arbetet. Som ambassadör för kampanjen Hjärnkoll berättar jag öppet om mina erfarenheter och föreläser i olika sammanhang. Tillsammans med Lotta Lagneryd gästföreläser jag på kommuner och skolor, vid Karlstads Universitet och inom Landstinget i Värmland. Kontakt: Lotta Lagneryd och Mona Noreklint Gymnasiekamrater som mitt i livet var för sig fick psykoser med återfall återhämtade sig var och en på sitt sätt, lika och olika. Vi berättar om våra upplevelser av andliga kristillstånd, hallucinationer, bemötande och att komma tillbaka till ett bra liv. Vi brukar kalla vår berättelse Pärlor från djupet. De svåra upplevelserna har så småningom förvandlats och vi kan se gåvorna i dem.

5 Katriina Hugosson Jag har en familj som en längre tid har levt med en psykisk ohälso problematik och den har påverkat familjen på alla tänkbara plan. I vardagen, i relationen, i framtidstankar och funderingar. Genom tid, kunskap och kontakter har vi kunnat hålla familjen intakt och vi har hittat en framtidstro. Min resa från Oförståelse till Förståelse är vad jag vill förmedla till er andra. Kontakt: boka en hjärnkollsambassadör Håkan Eneström Håkan Eneström har arbetat som journalist på Sveriges Radio och SVT samt drivit eget filmbolag. Arbetet gick i rasande tempo, med ångest och sömnproblem som följd. Efter flera svåra livskriser drabbades han av humörsvängningar, depression, psykoser och dödsångest och blev intagen för psykiatrisk slutenvård. Han var nära att mista livet, men fann till slut en behandling som hjälpte. Håkan föreläser om sina erfarenheter av insjuknande, vård, behandling och återhämtning. Han har också arbetat som beteendevetare vid flera universitet med inriktning mot psykologi, sociologi och pedagogik. Kontakt: boka en hjärnkollsambassadör Anita Dahlrot Anita bor i Malmö och är verksam bland annat på Fontänhuset. Anita har en bred erfarenhet och har haft ett spännande yrkesliv. För att veta mer, ta gärna kontakt med Anita själv. Kontakt: Kerstin Fjärrfors Kerstin har erfarenhet av att vara anhörig men också erfarenhet av depression. Kerstin finns i Örebro län. Kontakt: boka en hjärnkollsambassadör

6 I denna broschyr hittar du några av Hjärnkolls ambassadörer som vill berätta om sina erfarenheter utifrån att de nu också nått en mogen ålder. Vi som arbetat med äldres psykiska hälsa på SKL, inom ramen för Bättre liv för sjuka äldre, bad Hjärnkoll att fråga om det fanns ambassadörer som var villiga att medverka. Vi är nu glada att kunna presentera dessa erfarna personer som kan bidra till att förutom ge ökad kunskap också ge värdefull inspiration till ett viktigt utvecklingsområde. Ambassadörerna kan bokas på eller kontaktas enlighet uppgift i denna broschyr. Information om kostnad framgår vid bokningsformuläret. För mer information, kontakta Lycka till! Susanne R Suvanto Projektledare Äldres psykiska hälsa Fotot på Tyra Hansson taget av Tommy Engman, övriga bilder är tagna av Peter Seitzberg. Post: Stockholm Besök: Hornsgatan 20 Telefon: