Inledning 2. Grundläggande begrepp 3. Mål för handikappolitiken. Kommunens ansvarsområde 4-6. Kommunens målsättning 7-12.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning 2. Grundläggande begrepp 3. Mål för handikappolitiken. Kommunens ansvarsområde 4-6. Kommunens målsättning 7-12."

Transkript

1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid. Inledning 2. Grundläggande begrepp 3. Mål för handikappolitiken Kommunens ansvarsområde 4-6. Kommunens målsättning ansvar 12. Aktivitetsmål Kommunala Handikapprådet (KHR) 13. Handikappkommitté Åtgärdsplan 13 Dnr 68/2005 1(14)

2 Inledning Mycket arbete har genom åren lagts ned på att lyfta fram frågor, som berör olika funktionshindrades situation i samhället. En vilja att underlätta vardagslivet och bana väg för likartade villkor i livet har präglat det politiska arbetet på såväl statlig som landstings- och kommunnivå. Funktionshindrades möjlighet till integrering i samhället beror mycket på omgivningens inställning till handikappade och vilja att underlätta samhällsgemenskap genom förändringar och förbättringar i den fysiska miljön och vid all planering av olika aktiviteter. Vår handikappolitik skall syfta till att överbrygga svårigheter för funktionshindrade, så att alla kommuninvånare kan delta i vår samhällsgemenskap. För att funktionshindrade skall kunna delta i samhällsgemenskapen, så måste det ställas krav på tillgänglighet, en ökad medvetenhet om olika handikappades möjligheter och problem, samt förändra attityderna och öka kunskapen om olika handikapp. Senast 2010 skall enligt Boverket enkelt åtgärdade hinder vara undanröjda i offentliga miljöer. Rätten till bostad för funktionshindrade, planeringen och färdigställande av bostäder regleras av en rad lagar och förordningar såsom: Arbetsmiljölagen (1977:1160) Byggnadsverkslagen (BVL) Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar Lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS) Plan- och bygglagen (PBL) Socialtjänstlagen (SOL) På senare år har det vuxit fram en medvetenhet och vilja inom skilda verksamheter att se till handikappaspekterna. I Färgelanda kommun skall god handikappolitik vara alla nämnders ansvar, om man vill komma vidare på den inslagna vägen om ett samhälle präglat av delaktighet och jämlikhet. Detta politiska måldokument skall ge Färgelanda kommun ett underlag där handikappaspekterna alltid skall finnas med på ett naturligt sätt vid de olika nämndernas planering och beslutsfattande. Dnr 68/2005 2(14)

3 Grundläggande begrepp Begreppet funktionsnedsättning omfattar ett stort antal olika funktionshinder. Funktionsnedsättningar kan bero på fysiska, psykiska eller intellektuella skador och/eller sjukdomar. Skadorna och/eller sjukdomarna kan vara bestående eller av övergående art. Handikapp innebär att någon förlorat eller fått begränsade möjligheter att delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Handikapp kan uppstå i mötet mellan människor med funktionsnedsättning och den omgivande miljön, som kan göra en person mer eller mindre handikappad. Brister i tillgänglighet, information eller kommunikation kan göra att en funktionsnedsättning kan bli ett handikapp. År 1993 var något av en milstolpe för handikapprörelsen. Då antog FN:s generalförsamling 22 standardregler som beskriver det ansvar världens stater har för att människor med funktionsnedsättningar skall bli delaktiga i samhällslivet och för att man skall uppnå jämlikhet när det gäller levnadsförhållanden. För Sveriges del är det naturligt att ha FN:s standardregler som utgångspunkt i det pågående handikappolitiska arbetet och vi kommer att aktivt verka för att omsätta reglerna i praktisk handling skrev regeringen Våren 2000 antog riksdagen en ny handlingsplan för handikappolitiken Från patient till medborgare (prop. 1999/2000:79) Den nationella handlingsplanen har tagits fram med FN:s standardreglerna som grund. Kärnan i den är att samhället ska utformas så att människor med funktionshinder ska vara fullt delaktiga. Mål för handikappolitiken (Enligt Nationella handlingsplanen för handikappfrågor) Målet för handikappolitiken är att människor med funktionshinder skall garanteras full delaktighet och jämlikhet. Levnadsförhållandena för människor med funktionshinder skall vara likvärdiga med andra människors. De målsättningar och konkreta förslag till förbättringar, som presenteras i handlingsprogrammet skall vara vägledande för kommunens nämnder, styrelser och förvaltningar. Målsättningen är också att öka politikers och tjänstemäns kunskap och förståelse för kommuninvånarnas situation, samt att öka känslan av delaktighet och möjligheter till aktivt deltagande i samhällslivet för personer med funktionshinder. Dnr 68/2005 3(14)

4 Kommunens ansvarsområde Kommunen skall planera sina insatser för människor med fysiska och psykiska funktionshinder. I planeringen skall kommunen samverka med landstinget samt andra samhällsorgan och organisationer. Plan- och bygglagen omfattar bestämmelser om planläggning, mark, vatten och byggande: Bestämmelserna syftar till att med beaktande av den enskilda människans frihet främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktig hållbar livsmiljö för människor i dagens samhälle och för kommande generationer. (1 kap.1 ) Inom områden med sammanhållen bebyggelse skall bebyggelsemiljön utformas med hänsyn till behovet av möjligheter för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga att använda området. (2 kap.4 ) Tomter som skall tas i anspråk för bebyggelse skall anordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Dessutom skall tillses att tomten, om det inte är obefogat med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt, kan användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.(3kap.15 ) Socialtjänstlagen (SoL) betonar mål som trygghet, jämlikhet och delaktighet. I socialtjänstlagen behandlas också kommunens ansvar för att personer med olika handikapp och funktionsnedsättningar skall få de särskilda omsorger, som behövs: Till omsorgsnämndens uppgifter hör (kap.3) att: - göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen - medverka i samhällsplaneringen och i samarbete med andra främja goda miljöer i kommunen - Informera - främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden - svara för omsorg och service, upplysningar, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd - skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra - skall medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och att han får bo på ett sätt, som är anpassat efter hans behov av särskilt stöd( 5kap.7 ) - Omsorgsnämnden skall göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen för människor med fysiska och psykiska funktionshinder samt i sin Dnr 68/2005 4(14)

5 uppsökande verksamhet upplysa om socialtjänstens verksamhet på dessa områden. (5kap.8 ) - Omsorgsnämnden bör genom stöd och avlösning underlätta för dem som vårdar närstående som är långvarigt sjuka eller äldre eller som har funktionshinder. (5kap.10 ) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) berör kommunens speciella ansvar för personer med: - utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd - betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder eller hjärnskada i vuxen ålder - andra varaktiga, fysiska eller psykiska funktionshinder, som uppenbart inte beror på normalt åldrande och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service. Insatserna för särskilt stöd och service är: Till kommunens uppgifter hör att: Skollagen föreskriver att: - rådgivning och annat personligt stöd - biträde av personlig assistent - ledsagarservice - biträde av kontaktperson - avlösarservice i hemmet - korttidsvistelse utanför det egna hemmet - korttidstillsyn för skolungdom över 12 år - familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar - bostad med särskild service för vuxna eller anpassad bostad för vuxna - daglig verksamhet fortlöpande följa upp de insatser som ges verka för att berörda personer får sina behov tillgodosedda informera om mål och medel medverka till att personer får tillgång till arbete och studier verka för att det allmänna fritids- och kulturutbudet blir tillgängligt anmäla till överförmyndare när en person kan antas behöva förmyndare, förvaltare eller god man inrätta bostäder med särskild service till funktionshindrade Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga Dnr 68/2005 5(14)

6 skolväsendet för barn och ungdom. Utbildningen skall inom varje skolform vara likvärdig, varhelst den anordnas i landet. (1 kap.2 ) För barn och ungdomar som inte kan gå i grundskola och gymnasieskola på grund av utvecklingsstörning, finns särskola. (1 kap.5 ) För barn som på grund av dövhet, hörselskada, synskada eller språkstörning inte kan gå i grundskola finns specialskola. (1kap.6 ) Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling skall anvisas plats i förskola eller fritidshem. (2kap 9 ) I skollagen hänvisas även till lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1kap.16 ), vuxenutbildning för utvecklingsstörda och svenskundervisning till invandrare. (1kap.8 ) Stöd till familjer med funktionshindrade barn Målet är att stödja och avlasta föräldrar till funktionshindrade barn så att de själva kan och orkar vårda sina barn genom avlösarservice och ledsagarservice (LSS) plats i förskola eller fritidshem eller individuellt behovsbeprövat stöd. (Skollagen) Det är en viktig uppgift att hjälpa och stödja föräldrar med funktionshindrade barn. Därför bör kommunen på olika vägar söka lösningar, som motsvarar den enskilda familjens behov. Det är också viktigt att kommunen på ett aktivt sätt söker kontakt med föräldrar till barn med funktionshinder som finns boende inom kommunen. Psykiatrireformen Psykiatrireformen syftar till att förbättra de psykiskt funktionshindrades livssituation och öka deras möjligheter till gemenskap och delaktighet i samhället. De skall så långt det är möjligt kunna bo i eget boende eller i särskilda boendeformer. Intagning för psykiatrisk vård skall undvikas genom utveckling av psykiatrisk öppenvård och sociala omsorger. Då det saknades en gemensam grundsyn i de verksamheter som riktar sig till psykiskt funktionshindrade föreslog psykiatriutredningen vissa vägledande mål gemensamma för all service, stöd och vård som riktas till psykiskt funktionshindrade: Samma rättigheter och skyldigheter som andra Insatser med god kvalitet efter individuella förutsättningar och behov Insatser baserade på deras egna val och prioriteringar Tillgång till nödvändiga insatser lokalt och i samhället där de lever Insatser utformade så att de stödjer oberoende och integritet Insatser utformade så att de stödjer den enskildes välfärd Ge gruppen större möjlighet till samhällsdelaktighet och ökad aktivitet genom att: Dnr 68/2005 6(14)

7 Öka samarbetet mellan kommuner och organisationer Bättre information Kommunens målsättning Baserat på FN:s 22 standardregler Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Aktivt öka medvetenheten om människor med funktonsnedsättning, om deras rättigheter, behov, möjligheter och om vad de kan bidra med. Kommunen skall verka för att på alla nivåer genom aktiva och målmedvetna informations- och utbildningsinsatser öka medvetenheten och därmed motivera åtgärder som undanröjer hinder för full delaktighet. Lyfta fram särskolan, så att all personal i skolan får en ökad medvetenhet om vad särskolan står för Låta kunskap om människor med funktionsnedsättningar vara en del i utbildningen av barn och fortbildning av personalgrupper Ha fortlöpande information/dialog om de rättigheter människor med funktionshinder har utifrån svensk lagstiftning Använda handikapporganisationerna som förmedlare av kunskap om funktionsnedsättningar Medicinsk vård och behandling FN:s standardregler: Effektiv medicinsk vård och behandling skall vara tillgänglig för människor med funktionsnedsättning. Kommunen skall ansvara för att all personal inom den kommunala vården har tillräcklig utbildning för att så tidigt som möjligt upptäcka behov av medicinsk vård och behandling hos människor med funktionsnedsättning och kunna ge rätt vård och behandling eller kunna hänvisa till rätt service. Exempel Kommunens fortbildning av personal inom vård och behandling skall särskilt beakta behoven hos människor med funktionsnedsättning. Dnr 68/2005 7(14)

8 Rehabilitering/habilitering FN:s standardregler: Rehabilitering skall erbjudas människor med funktionsnedsättning för att uppnå och behålla självständighet och funktionsförmåga. Kommunen skall verka för att inom ramen för kommunens hälso- och sjukvård erbjuda alla människor med funktionsnedsättningar den rehabilitering/habilitering de behöver oavsett funktionsnedsättningen. Exempel Planering och organisering av rehabiliteringsinsatser skall ske tillsammans med den enskilde Rehabiliteringsinsatser skall baseras på den funktionshindrades egna behov Stöd och service FN:s standardregler: Garantera utvecklingen av och tillgången till stöd och service samt hjälpmedel, som bidrar till oberoende. Kommunen skall verka för att erbjuda människor med funktionsnedsättning stöd och service i den omfattning, som gör det möjligt för dem att delta i vardagslivet, i hemmet, på arbetet, skolan och fritidsaktiviteter, oavsett funktionsnedsättningen. Anhörigvårdare och personliga assistenter skall få information om vad som finns att tillgå avseende hjälpmedel. Samhällets färdtjänst- och hemtjänstservice skall utformas så att det tillgodoser funktionshindrades behov. Tillgänglighet FN:s standardregler: Införa handlingsprogram, som gör den fysiska miljön tillgänglig oavsett vilka och hur stora funktionsnedsättningar människor har. Även tillgång till information och möjlighet till kommunikation skall tillgodoses. Kommunen skall i sin planering ta hänsyn till att samhället blir tillgängligt för människor med funktionsnedsättning. Inläsarservice etc. som gör det möjligt för synskadade att ta del av samhällsinformation bl. a. kommunens protokoll Ledsagarservice etc. som gör det möjligt att ta aktiv del i kommunens aktiviteter Teckenspråkservice inom kommunal verksamhet, för att underlätta för hörselskadade Dnr 68/2005 8(14)

9 Tillgänglighetsguide Anpassa den fysiska utemiljön så att människor med olika funktionshinder skall kunna fungera självständigt Kommunens byggnader skall vara tillgängliga för människor med funktionshinder Kulturbyggnader som i första hand skall bevaras, skall i möjligaste mån anpassas Vid nybyggnationer och ombyggnader skall kommunens lokaler anpassas. Utbildning FN:s standardregler: Lika möjlighet till utbildning inom grund-, gymnasie-, och högskolenivå för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Kommunen skall tillhandahålla lika utbildning för alla kommuninvånare, även för människor med funktionsnedsättning, inom kommunens olika skolformer. Utbildningen skall anpassas till varje elevs behov Tillgång till teckenspråkstolkar etc. vid behov Elevassistenter skall finnas för funktionshindrade Arbete FN:s standardregler: Förutsättningar för produktivt och inkomstbringande arbete såväl på landsbygden som i städer. : Kommunala myndigheter, arbetsförmedling, företag och fackliga organisationer skall samverka för att ge människor med funktionsnedsättning arbete eller meningsfull sysselsättning oavsett funktionsnedsättning. Fungerande samverkansformer mellan kommunala förvaltningar, arbetsförmedling, försäkringskassa, primärvård och psykiatri. Ekonomi och social trygghet FN:s standardregler: Ansvar för att människor med funktionsnedsättning har social trygghet och tillräckliga inkomster. Kommunen skall enligt gällande lagstiftning garantera människor med funktionsnedsättning ekonomisk och social trygghet. Dnr 68/2005 9(14)

10 Fungerande samverkansformer mellan kommunala förvaltningar, arbetsförmedling, försäkringskassa, primärvård och psykiatri. Familjeliv och personlig integritet FN:s standardregler: Rätten till familjeliv och personlig integritet för människor med funktionsnedsättning. Kommunen skall genom råd och upplysning m.m. stödja människor med funktionsnedsättning i deras rätt till familjeliv och personlig integritet. Exempel Utveckla informationsmaterial på svenska och de vanligaste invandrarspråken i kommunen, för människor med funktionsnedsättning ur ett familjerättsligt perspektiv i samarbete med familjerådgivningen, mödravårds- och barnavårdscentralerna. Utveckla avlösarservice Kultur FN:s standardregler: Människor med funktionsnedsättning skall kunna delta i kulturlivet på lika villkor. Kommunen skall ge människor med funktionsnedsättning möjlighet att delta i kulturlivet på lika villkor som andra samt att stöd ges till andra arrangörer. Tillgänglig teknik skall användas för att göra utbud av t ex litteratur, film, teater och andra kulturutbud tillgängliga för människor med funktionshinder. Rekreation och idrott FN:s standardregler: Människor med funktionsnedsättning skall ha samma möjlighet till rekreation och idrott som andra. Kommunen och andra som ordnar idrott- och fritidsverksamhet bör ge människor med funktionsnedsättning samma möjlighet till rekreation och idrott. Kommunens anläggningar för rekreation och idrott, t ex badplatser, idrottsplatser skall vara tillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Samråd bör ske med handikapporganisationerna i planering av aktiviteter. Dnr 68/ (14)

11 Medborgarkontoret/turistbyrån skall komplettera informationsmaterial med upplysningar om möjligheter för människor med funktionshinder att delta och/eller utnyttja olika arrangemang i kommunen. Idrottsrörelserna skall uppmuntras att underlätta för människor med funktionsnedsättning att delta som aktiv utövare eller åskådare inom idrott. Religion FN:s standardregler: Jämlika möjligheter för människor med funktionsnedsättning att utöva sin religion. Kyrkor och församlingar i kommunen bör göra sin verksamhet tillgänglig för människor med funktionsnedsättning som för andra. Ge råd och stöd till kommunens kyrkor och församlingar i samverkansformer kring tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning och olika religionstillhörighet. Policy och planering FN:s standardregler: Handikappaspekterna skall beaktas i alla viktiga policysammanhang och i all planering. All verksamhet inom offentlig och privat sektor skall med ledning av kommunens handkappolitiska program ta ansvar för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet. Engagera handikapporganisationerna i beslutsprocesser, som rör planer och program för människor med funktionsnedsättning eller som påverkar deras ekonomiska och sociala förhållanden. Uppmuntra utveckling av tillgänglighet i kommunen avseende råd, stöd och information till människor med funktionsnedsättning. Samverka med handikapprörelsen vid ny- och ombyggnationer i kommunen. Samordning FN:s standardregler: Inrätta organ, som säkerställer att handikappfrågor samordnas. Dnr 68/ (14)

12 Kommunal samverkan mellan förvaltningar, funktioner och brukarorganisationer gällande handikappfrågor skall leda till att den handikappolitiska planen och dess målsättningar enligt FN:s standardregler följs. Inrätta handikappkommitté med representanter från berörda förvaltningar i kommunen och brukarorganisationer som aktiveras i samband med planering av ny- och ombyggnationer samt verksamhetsförändringar. Handikapporganisationer FN:s standardregler: Handikapporganisationernas rätt att representera människor med funktionsnedsättningar och rådgivande roll. Kommunen skall fortlöpande informera och samverka med handikapporganisationerna genom handikapprådet/handikappkommitté. Handikapporganisationerna skall vara representerade i handikapprådet/handikappkommitté vid byggnation och verksamhetsförändringar gällande offentliga lokaler och miljöer. Handikapprådet/kommittén skall vara remissinstans i kommunens handikappolitik Samtliga handikapporganisationer skall ges möjlighet till en aktiv roll i handikapprådet/handikappkommittén. Personalutbildning FN:s standardregler: Det skall finnas lämplig utbildning för all personal, som deltar i planering och genomförande av program och service för människor. Kommunen skall se till att all personal, alla politiker och andra som deltar i samhällsarbetet på alla nivåer, får lämplig utbildning och information. ansvar Staten har ålagts att ha ett nationellt ansvar för övergripande och samordnande frågor avseende följande: Kunskap och forskning Lagstiftning Ekonomisk politik Nationell granskning och utvärdering Tekniskt och ekonomiskt samarbete Dnr 68/ (14)

13 Internationellt samarbete Aktivitetsmål FN:s standardregler och Sveriges regering och riksdags beslut att följa dessa, innebär för Färgelanda kommun att aktivt verka för att i sin planering ta hänsyn till olika typer av funktionsnedsättningar och att ha konkreta mål inom alla områden som berörs. Ett handikappolitiskt program är vägledande för de konkreta åtgärder och den inriktning kommunens olika förvaltningar skall ha i sitt arbete, avseende att beakta människor med funktionsnedsättningar. Konkreta mål gör det möjligt att utvärdera hur den handikappolitiska planen omsätts i praktiken och de effekter detta får för kommunens invånare. Den handikappolitiska planen anger kommunens viljeinriktning att förbättra livsvillkoren för människor med funktionsnedsättning och göra Färgelanda kommun till en kommun för alla. Kommunens samtliga förvaltningar skall i sitt arbete utgå ifrån den handikappolitiska planen och verka för att dess viljeinriktning och policy är en naturlig del i arbetet. Kommunalt Handikappråd (KHR) Kommunala Handikapprådet är ett samverkansforum mellan ansvariga politiker i kommunen och handikapporganisationerna. Genom KHR får kommunen en samlad bild av olika handikappgruppers intressen och önskemål, och skall vara ett forum för samarbete och ömsesidigt kunskapsutbyte De handikappades egna organisationer utför ett betydelsefullt arbete. Varje handikapporganisation har ingående kunskap om problem och behov inom sitt speciella område. Ökade kunskaper behövs i samhället för att de handikappades problem skall bli kända. Arbetet i KHR skall stimuleras och ges förutsättningar att successivt medverka till att skapa ett öppnare samhälle, en kommun för alla Varje nämnd, förvaltning och facklig organisation skall utse handikappombud som beaktar handikappaspekterna inom sitt område Handikappkommitté Handikappkommittén sammankallas vid planering av ny- och ombyggnation samt verksamhetsförändringar. Vid all planering av bostadsområden och offentliga miljöer skall kommunen ta hänsyn till olika handikappades behov av tillgänglighet och möjlighet till social samvaro. I handikappkommittén ingår tjänstemän från berörda förvaltningar, intresseorganisationer och vid behov handikappombud. Handikappkommittén skall vara en remissinstans vid all samhällsplanering. Byggnaders och miljöers tillgänglighet är av grundläggande betydelse för Dnr 68/ (14)

14 integrering på olika områden i samhällslivet. En felaktigt utformad miljö kan för människor med olika funktionsnedsättningar innebära olycksrisker, fördyrade kostnader, passivitet, isolering och risk att bli beroende av andra. Åtgärdsplan Kommunens lokaler inventeras och handikappanpassas utifrån framtagen Tillgänglighetsguide Tillgänglighetsguiden skall revideras fortlöpande eller minst en gång per år Dnr 68/ (14)

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 FN S STANDARDREGLER 1-22 FÖRUTSÄTTNINGAR Regel 1: Ökad medvetenhet Regel 2: Medicinsk vård och behandling

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KILS KOMMUN 2011-2014...1 Inledning...4 Berörda författningar...5 Regel 1. Ökad medvetenhet...6 Regel 2. Medicinsk vård

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Handikappolitisk plan

Handikappolitisk plan Handikappolitisk plan Norbergs kommun Antagen av KF 2010-10-04, 102 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR NORBERGS KOMMUN Grunden för den svenska jämlikhetssynen är alla människors lika värde. Den ovillkorliga rätten

Läs mer

Handikappolitiskt program för Krokoms kommun AGENDA 22

Handikappolitiskt program för Krokoms kommun AGENDA 22 Antaget av Kommunfullmäktige 2001-02-28, 13 Handikappolitiskt program för Krokoms kommun AGENDA 22 Förord I december 1993 antog FN:s generalförsamling enhälligt 22 internationella standardregler för att

Läs mer

Tillgänglighetsprogram

Tillgänglighetsprogram Tillgänglighetsprogram Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun

Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun Handikappolitiskt program för Bollnäs kommun En kommunal handlingsplan baserad på FN:s Standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Februari 2002 Förord Socialnämnden

Läs mer

Handikappolitiskt program för Vara kommun

Handikappolitiskt program för Vara kommun Handikappolitiskt program för Vara kommun 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund...1 Definition...1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-27 KF 21 Förord Åmåls kommun vill med denna plan för full delaktighet öka delaktighet, jämlikhet, och livsvillkor för funktionshindrade

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun Ekonomi Tommy Carlsson, 0485-470 75 tommy.carlsson@morbylanga.se Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 158/2005 antagen 177/2014 reviderad Dnr 12/614-730 1(8) Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun 0 Inledning

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.15

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.15 Handikapplan för Kungsörs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-20, 157 Inledning Planen ska omfatta alla Kommunens handikappolitiska plan ska inte bara vara konkret och bygga på FN:s standardregler.

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Socialtjänstlagens uppbyggnad

Socialtjänstlagens uppbyggnad Socialtjänstlagens uppbyggnad Lagen innehåller 16 kapitel med tillhörande paragrafer 1. Socialtjänstens mål 2. Kommunens ansvar 3. Socialnämndens uppgifter 4. Rätten till bistånd 5. Särskilda bestämmelser

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM för Gnosjö kommun

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM för Gnosjö kommun HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM för Gnosjö kommun Innehållsförteckning Målet 2 FN:s standardregler 2 Allmänna utgångspunkter för handikappolitiken 4 Lagstiftning 4 FN:s 22 standardregler 5 Regel 1 Ökad medvetenhet

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-19 Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning Detta dokument ersätter Handlingsprogram för funktionshindrade, antaget av kommunfullmäktige 2011-02-12, 22. Älvsbyn

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Att kunna leva ett obehindrat liv

Att kunna leva ett obehindrat liv Att kunna leva ett obehindrat liv Fagersta kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige den 22 juni 2010, 52 U:\Kansliet\Författn \Handikappolitiska prg. KF 2010-06-22, 52 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

Tillgänglighetsprogram för Krokoms kommun

Tillgänglighetsprogram för Krokoms kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 9 april 2014 Sida 12(50) Ks 51 (forts) Dnr 2013-000300 Tillgänglighetsprogram för Krokoms kommun Ordförande kommer första att fråga på grundförslaget och sedan på

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR FALKÖPINGS KOMMUN. Tillgänglighet för alla!

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR FALKÖPINGS KOMMUN. Tillgänglighet för alla! HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR FALKÖPINGS KOMMUN. Tillgänglighet för alla! 1 2 Innehållsförteckning Sida Inledning 4 Vad är ett handikappolitiskt program? 4 Vad är ett handikapp? 5 Hur har programmet arbetats

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete?

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Flera lagar som styr Socialtjänstlagen - SoL Hälso- och sjukvårdslagen- HSL Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Handikappolitiskt program för Åtvidabergs kommun. - Program för personer med funktionsnedsättning i Åtvidaberg 2010-2015

Handikappolitiskt program för Åtvidabergs kommun. - Program för personer med funktionsnedsättning i Åtvidaberg 2010-2015 Handikappolitiskt program för Åtvidabergs kommun - Program för personer med funktionsnedsättning i Åtvidaberg 2010-2015 Dnr 2009-KS0424 739 Antaget av kommunfullmäktige 2010-05-26, KF 49 Sid 2 av 8 Inledning

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade

LSS. Till Dig som nu läser denna broschyr! Lag om stöd och service. till vissa funktionshindrade Till Dig som nu läser denna broschyr! Lagen vänder sig till personer i alla åldersgrupper och med olika funktionshinder och livssituationer. Lag om stöd och service LSS till vissa funktionshindrade Lagen

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Råd och stöd Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Personkrets LSS Utvecklingsstörda personer och personer med autism eller autismliknande

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM Beslutat i Kommunfullmäktige den 26 augusti 2002, 136

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM Beslutat i Kommunfullmäktige den 26 augusti 2002, 136 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM Beslutat i Kommunfullmäktige den 26 augusti 2002, 136 Sid 1 (22) Dnr 2001:452 1. Utgångspunkter En grundläggande utgångspunkt för det handkappolitiska programmet är Gävle Vision

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth 2009-12-11 1(5) Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada Socialnämnden beslutade 2009-11-03 uppdra åt socialkontoret att sammanställa

Läs mer

Tillgänglighet för alla!

Tillgänglighet för alla! Handikappolitiskt program för Falköpings kommun Tillgänglighet för alla! 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är ett handikappolitiskt program? 3 Vad är handikapp? 4 Hur är det för personer med funktionshinder

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/1093 2013-02-18 Kommunstyrelsen Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Tillgänglighetsplan för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighetsplan för personer med funktionsnedsättning Vård- och omsorgsförvaltningen Herrljunga Kommun Box 201 524 23 Herrljunga Tel. 0513-170 00 Tillgänglighetsplan för personer med funktionsnedsättning - baserat på FN:s standardregler för delaktighet och

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med stora

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN 1 (1) Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN Handikappolitiskt program 2 (2) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3 Vad är ett handikappolitiskt program...3 Vad är handikapp...3 MÅLSÄTTNING

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vår omsorg, din trygghet

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vår omsorg, din trygghet LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vår omsorg, din trygghet Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer?

Omvårdnad, Fritid och kultur. Vad kostar det att få hjälp? Så här klagar du. Vem ger hjälpen? Vill du veta mer? Omvårdnad, Fritid och kultur Personer med funktionshinder kan bo i bostäder där det finns personal. Personalen hjälper till med det praktiska. Men personalen ska också ge god vård. En människa som får

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 1(5) Antagen Kommunfullmäktige 2014-10-27, 138 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 2 Inledning Det är en gemensam angelägenhet att

Läs mer

1. Uppdraget. 2. Syfte. 3. Definitioner

1. Uppdraget. 2. Syfte. 3. Definitioner 1. Uppdraget Kommunstyrelsen beslutade 2004 04 13 att plan för funktionshindrade i Gnesta kommun för åren 2004-2010 skall utarbetas. Planen skall baseras på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR STAFFANSTORPS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR STAFFANSTORPS KOMMUN HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR STAFFANSTORPS KOMMUN - alla nämnders ansvar Antaget av kommunfullmäktige november 2000 Innehållsförteckning STYRSYSTEM 3 Nationella styrdokument Kommunala styrdokument Lokal

Läs mer

Funktionsnedsättning inget hinder

Funktionsnedsättning inget hinder . Funktionsnedsättning inget hinder Lindesbergs kommun förbättrar tillgängligheten 2013-2016 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-12-11

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN Kf 53/2006 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR ALVESTA KOMMUN - en kommunal handlingsplan för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. 2006-08-31 2 FÖRORD... 3 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 4

Läs mer

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Helena Bjerkelius Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Föreläsningens upplägg Vad skiljer lagarna åt? Hur ansöker man om insatser? Vad gör man om ansökan avslås?

Läs mer

Full delaktighet i Håbo

Full delaktighet i Håbo Full delaktighet i Håbo 2016-2019 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Kommunfullmäktiges mål 2016-2018 4 Bakgrund 4 Kommunala Handikapprådet i Håbo 5 Handikapprörelsens samarbetsorgan i Håbo 5 Syfte 6 Ambition

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Handikappolitisk handlingsplan

Handikappolitisk handlingsplan Handikappolitisk handlingsplan 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Åtgärder...2 Ansvar...2 Inventering...2 Åtgärder... 3 Standardregel 1 - Ökad medvetenhet...3 Standardregel

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer