Svarstips för studentexamensprovet i hälsokunskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svarstips för studentexamensprovet i hälsokunskap 30.09.2011"

Transkript

1 Svarstips för studentexamensprovet i hälsokunskap Vad avses med följande termer och förkortning? a) generiskt läkemedel Ett generiskt läkemedel är ett läkemedel som har utvecklats och förts till marknaden efter att originalläkemedlets patentskydd tagit slut. Ett generiskt läkemedel är ofta billigare än ett originalläkemedel som produceras som ett resultat av en lång utvecklingsprocess. Ett generiskt läkemedel motsvarar originalläkemedlet med avseende på den aktiva substansen eller de aktiva substanserna. 1 poäng: Av svaret framgår att ett generiskt läkemedel är ett läkemedel som motsvarar det ursprungliga preparatet. Två poäng får man för tilläggsuppgifter. b) WHO 1 poäng Begreppet har definierats antingen på engelska eller på svenska. För två poäng behövs några exempel på organisationens verksamhet. c) toxicitet 1 poäng Man har nämnt att toxicitet betyder ett ämnes giftighet för organismen. I ett tvåpoängssvar tar man fram t.ex. betydelsen av koncentration och exponeringstid.

2 2. Diskutera och bedöm med hjälp av exempel det sociala stödets betydelse för hälsan. Det sociala stödet kan vara betydelsefullt för hälsan t.ex. på följande sätt: 1. Stöder den psykiska hälsan: bygga upp identiteten, att uppleva sig själv som viktig, uppleva livet som meningsfullt, stärkning av självkänslan. 2. Hjälper att sköta om hälsan. 3. Stöder att söka sig till hälsovårdstjänsterna. 4. Lindrar verkan av stress. 5. Sjuklighet: otillräckligt stöd eller bristande socialt nätverk kan öka risken att insjukna. 6. Främjar återhämtning; ibland kan ett stöd som menar gott förlänga problemet, t.ex. smärtbeteendet. 7. Vid anpassning till långtidssjukdom är stödgruppen viktig I svaret har skribenten begrundat och bedömt det sociala stödets betydelse för hälsan med hjälp av 3 4 exempel. Exempel finns presenterade från åtminstone två av hälsans dimensioner. Begreppet socialt stöd och hur det tar sig uttryck är i viss mån belyst i svaret. I svaret har skribenten mångsidigare tagit fram det sociala stödets uttrycksformer och begrundat och bedömt det tidigare nämnda (5-6 exempel) och mera ingående det sociala stödets såväl positiva som eventuella negativa effekter. 3. Jämför mjölkallergi och laktosintolerans Jämförelser kan göras till exempel ur följande synvinklar: Orsak Mjölkallergi (= mjölkproteinallergi) är en allergisk sjukdom där kroppens immunsystem reagerar mot en allergen i mjölken. Laktosintolerans är ett tillstånd, där mjölksocker d.v.s. laktos inte absorberas i tunntarmen. Tarmslemhinnans celler har för lite av enzymet laktas som bryter ner laktos.

3 Målgrupp och prevalens Mjölkallergi är en relativt ovanlig form av allergi. Cirka 3 % av barnen lider av mjölkallergi, Laktosintolerans visar sig ofta först i vuxen ålder, ibland även hos barn i skolåldern. Orsaken är genetisk. Det uppskattas att cirka 20 % av den vuxna befolkningen lider av laktosintolerans. Symptom Mjölkallergi orsakar främst symptom i matsmältningskanalen, hudsymptom samt svullnad i läppar och munslemhinnan. Som värst kan svårbehandlat ödem störa andningen och leda till anafylaktisk chock. Symptomen på laktosintolerans varierar individuellt i intensitet. För en del människor kan redan små mängder mjölksocker leda till långvarig diarré och ansamling av luft i tarmen, andra kan använda små mängder mjölkprodukter utan symptom. Behandling Mjölkallergi behandlas genom att undvika alla produkter som innehåller mjölkprotein. Behandlingen av laktosintolerans går ut på att minska eller undvika mjölksockerhaltiga produkter i kosten. Jämförelser har gjorts ur 2-3 synvinklar (t.ex. prevalens, ålder, vem som får symptom, skäl och orsaker, symptom, hur allvarligt, lämpliga/olämpliga livsmedel, vård). Om endast mjölkallergi eller laktosintolerans har beskrivits, kan man få. Om mjölkallergi och laktosintolerans har blandats ihop, får man inga poäng för svaret. Jämförelser har gjorts ur 4-5 synvinklar. Terminologin som används är vederbörlig. 4. Bedöm och diskutera de positiva och negativa effekterna av ett sådant här program som behandlar hälsofrågor. Eventuella positiva verkningar på individen: 1. Programmet underhåller och är avkopplande.

4 2. Programmet ger, tack vare deltagarnas erfarenhet, stöd till personer i samma situation. 3. Till vardagens problem får man funktionsmodeller och handlingssätt. 4. Diskussionen om ämnet kan öka, man uppmuntras till att söka hjälp. 5. Egna problem jämförs och speglas med problemen som framställs i programmet, så att de får de rätta perspektiven och jämförelseobjekt. 6. Ökar kunskap och allmänbildning. Möjliga negativa verkningar på individen 1. Programmet kan ha följder för de medverkande (man blir stämplad, man blir beskylld) samt för åskådarna t.ex. rädslor eller ångest, problemen kan växa. 2. I programmet kan det komma fram sådana faktorer som hör till hemligstämplade ämnen eller utomstående eller minderåriga personer som i andra hand är kopplade till det behandlade ämnet. 3. Att se på programmet kan förorsaka ångest hos tittaren, missförstånd, överpsykologisering av den egna vardagen. Möjliga positiva verkningar kulturellt och samhälleligt: 1. Attityden till t.ex. psykiska problem kan bli öppnare, man behöver inte gömma problemen och fördomarna och missförstånden minskar. 2. Medvetenheten om problemen och vilka faktorer som påverkar dem ökar. 3. Diskussionen kan utvidgas och bli mera offentlig genom andra medier. Möjliga negativa verkningar kulturellt och samhälleligt 1. Attityden och förhållningssättet till psykiska problem e.d. kan även förändras till mera negativ, underhållning eller det kan uppstå stereotypiska fantasier om de lidande. Det avvikande intresserar mera än det vanliga. 2. Programmet ger en fel och en alldeles för förenklad modell av problemen eller sjukdomarna och hur lättlösta de är. Problemens bakgrund, helhetsbild samt kontext kommer inte tillräckligt fram och det individuella betonas istället för t.ex. problemens samhälleliga orsaker. 3. Terapiarbetets långsiktighet och kontinuitet kommer inte fram. 4. Ökningen av hjälpbehovet kan man inte garantera, köer uppstår. Den finska praxisen motsvarar inte de handlingsmodeller som programmet ger. 5. Programmet kan förstärka programledarens, psykologens hjälteroll och de vanliga människornas, som är gäster, hjälplöshet och behov av hjälp. 6. Vardagens psykologisering, förstärkning av nyhjälplöshet, medikalisering. 7. Programmet har ett kommersiellt syfte och det innehåller även smygreklam. Gör man på detta sätt pengar på människans illamående? Var går gränsen för utnyttjandet av de svaga? Programmet kan vara sensationssökande. 8. Känslan av hot och av otrygghet kan bli allmännare och sprida sig.

5 I svaret har skribenten funderat på programmets påverkan både på individen och på kulturens och samhällets nivå med några exempel. Svaret är rätt så ytligt. Om svaret enbart har behandlat antingen positiva eller negativa verkningar kan man ge högst 2 poäng. Skribenten har mera mångsidigt och moget begrundat programmets verkan än i 3-poängssvaret, såväl på individ- som på kultur- och samhällsnivå med hjälp av 3 olika exempel. 5. Figurerna nedan visar resultat från enkäten Hälsa i skolan om ungdomars alkoholbruk åren Resultaten gäller elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan samt första och andra årets studerande i gymnasiet. a) Vad berättar figurerna om ungdomars alkoholbruk? (2p) Resultaten visar att under perioden har ungdomarnas alkoholbruk minskat, nykterheten ökat, och man undviker allt mer att bli berusad. Hos yngre elever är förändringen kraftigare än hos gymnasieelever. 1 poäng Av svaret framgår att vanan att konsumera alkohol varje vecka har minskat, nykterhet har blivit allt vanligare och drickande i avsikt att bli berusad har minskat. Två poäng kräver att man i svaret nämner skillnaderna mellan högstadie- och gymnasieeleverna. b) Vilka faktorer kan förklara huvudresultaten i figurerna? (4 p) Uppfattningarna om alkohol och berusning inom ungdomskulturen kan ha blivit mindre attraktiva eller negativa. Invandrarnas och religiösa gruppers alkoholvägran kan fungera som exempel. Den sociala kontrollen av alkoholbruk har ökat. Alkoholupplysningen och -undervisningen har delvis förändrats, och når eventuellt sin målgrupp bättre än tidigare. Strängare uppfostran. Nykterism kan vara en del i skapandet av en identitet och image. Ökad hälsomedvetenhet och flera alternativa aktiviteter. Alkoholskatten. Förlusten av självkontroll.

6 Individualitet, värdesättande av originalitet. 2 poäng I svaret presenteras minst tre olika förklaringar till minskad alkoholkonsumtion och berusningsdrickande, samt till ökad avhållsamhet. 4 poäng I svaret presenteras minst fem olika förklaringar till dessa fenomen. Svaret är mångsidigare än det tidigare, mer strukturerat och tolkningarna är välmotiverade. 6. Beskriv ett sådant experiment där man utreder den smärtlindrande effekten på människor av en värkmedicin som man håller på att utveckla. Ur svaret framgår det att i undersökningen behövs åtminstone två grupper som man kan jämföra med varandra, den/de som får smärtmedicin och placebogruppen och att mätningar bör göras åtminstone före och efter medicineringen. Skribenten har förklarat slumpens betydelse och/eller blindtestets verkning, samt begrundat forskningsuppställningen och de utmaningar och problem som hör ihop vid mätning av smärta samt tillförlitligheten som knyter an till forskningsuppställningen. 7. Diskutera med hjälp av exempel hur man kan förebygga mobbning i skolan. Synvinklar på förebyggande av mobbning A. Nationellt och lokalt beslutsfattande och kontroll 1. Lagstiftning, normer för genomförande av undervisning, grunderna för den nationella läroplanen, grund- och fortbildning i frågan. 2. Kommunala läroplaner och andra riktlinjer för säkerhet som styr skolornas och läroanstalternas aktiviteter, ordningsregler, uppföljning av förekomsten av mobbning och förebyggande verksamhet. 3. Nationella långsiktiga program för förebyggande av mobbning och våld, utveckling

7 av verksamhetsmodeller och kontroll (KiVa skola, Skolfreden, Vaakamalli etc.). 4. Budget för tillräckligt med personal i skolorna. B. Att bygga en trygg skolmiljö 1. Övervakningskameror, rastövervakning, skolmiljön mobbningsförebyggande planerad. C. Fostran och upplysning 1. Förmedling av information om mobbning och olika modeller för att ingripa. 2. Att leda in den samhälleliga debatten på förebyggande av olika typer av våld. 3. Ökande av kunskap och förståelse på både nationell och lokal nivå: på vilka olika sätt mobbning manifesteras, dess natur som gruppfenomen, samt hur var och en kan påverka förekomsten förebyggande. 4. Utveckling av läroplaner (ämnen som hälsokunskap) och elevvården samt fortbildning för undervisnings- och elevvårdspersonalen. 5. Främjande av kunskaper och färdigheter att ingripa i mobbning i samarbete mellan studenter, lärare, elevvård och hem och skola. 6. Utbildning för utveckling av hälsofrämjande och inkluderande lärmiljöer. D. Utveckling av skolans aktiviteter och uppföljning och övervakning av välbefinnandet i skolan 1. Utveckling av en kultur som stöder gemenskap, delaktighet och goda vanor. 2. Utveckling av samarbetet mellan hemmen och skolan så att det stöder föräldrarnas engagemang. 3. Regler inom skolan för förebyggande av mobbning, våld och trakasserier, sätta sig in i dessa samt uppdatera dem kontinuerligt. 4. Utveckling av elevvården. 5. Direkt ingripande i mobbning. 6. Uppföljning av arbetsklimatet i skolan och av välbefinnandet hos elever. E. Stödtjänster och erbjudande av stöd 1. Stöd till enskilda elever och hela skolgemenskapen som förebyggande åtgärd. 2. Utveckling av ett elevvårdsteam. 3. Tidigt stöd för både mobbade och mobbare via elevvården, samarbete mellan föräldrarna. 4. Samarbete med externa stödnätverk (social- och hälsovården, polisen, ungdomsarbete). Mobbningsförebyggande beskrivs ur minst två olika synvinklar med hjälp av exempel. Mobbningens kollektiva natur framgår av svaret.

8 Mobbningsförebyggande beskrivs ur minst fyra perspektiv, och exempel på dessa ges. Svaret innehåller ett värderande förhållningssätt. Svårigheterna att förebygga mobbning framgår. 8. Hur har hälsotjänsterna för studerande vid universitet och yrkesskolor organiserats i Finland? Den centrala skillnaden mellan hälsovårdstjänster som berör studerande vid yrkeshögskolor och universitet är att universitetsstuderande till grundexamen får sina tjänster via Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS), och yrkeshögskolestuderande som en del av kommunens hälsotjänster. I svaret har skribenten beskrivit huvuddragen av hur yrkeshögskolorna (kommunens hälsovårdstjänster) och universiteten ordnat studerandenas hälsovårdstjänster (SHVS). Skribenten har nämnt 1-2 exempel av tjänsterna. I svaret har skribenten mångsidigare beskrivit arrangemangen av hälsovårdstjänsterna med 4-5 exempel. +9. FINSEX-undersökningen av finländarnas sexualitet och parrelationer täcker fyra årtionden från 1970-talet framåt. I ett internationellt perspektiv är undersökningen unik. I inget annat land än Finland har det gjorts någon så långvarig undersökning av förändringar i sexualvanor och värderingar. I undersökningen beskrivs förändringen i den finländska sexualkulturen bland annat så här: Finländarnas attityder har blivit mer toleranta gentemot nästan alla slags sexuella företeelser. Svaren i undersökningen visar att t.ex. sex utan kärlek och sex i tillfälliga relationer allmänt accepteras mycket mer på 2000-talet än för några årtionden sedan. Också kvinnors sexuella initiativ accepteras i stor utsträckning, och homosexuellt beteende uppfattas i huvudsak som en privat angelägenhet som samhället inte skall blanda sig i. (övers.) Osmo Kontula, Suomalaisten seksuaalikulttuuri (Finländarnas sexualkultur) (2006)

9 +9. Utgå från resultaten i FINSEX-undersökningen och diskutera vilka faktorer som kan förklara förändringen i den finländska sexualkulturen. 1. Sexualkulturen har förändrats till mera liberal och mångfasetterad. 2. Media: t.ex. sexistisk reklam har ökat. 3. Ökad jämlikhet. 4. Plikter har förändrats till rättigheter. 5. Grunden för kunskap om sexualiteten förändrades. Undervisning som kopplades till synd och moral ändrades till att bygga på medicinsk vetenskap. 6. Sexualitet ses som en kraftresurs och som en faktor som främjar hälsa. 7. Prevention. 8. Sexualundervisningen blev allmännare i skolan. 9. Homosexualitet accepteras. 10. Teknologins utveckling och förmedlingen av information har blivit enklare och har ökat möjligheten att få tag på kunskap och intryck om sex, sexualitet, pornografi. 11. Hedonism, betoningen av njutning och vällust i människornas tankevärld, hedonistiska värden. 12. Lagstadgade förändringar gällande t.ex. abort, sexuell inriktning och äktenskap. 13. Könsmognad i allt yngre ålder. I svaret bedömer skribenten några faktorer som kan förklara förändringen i den finländska sexualkulturen. Svaret är rätt så ytligt och tolkningarna är svagt motiverade. I svaret begrundar skribenten mera mångsidigt (minst 4-5 faktorer) faktorer som har påverkat förändringarna i den finländska sexualkulturen. Motiveringarna är mera sakligt framförda. 8 poäng Svaret är mer fördjupat och mera analytiskt, de faktorer som påverkat förändringen i sexualkulturen. I svaret bedömer man kritiskt både positiva och negativa orsaker till förändringen Presentera mekanismerna bakom klimatuppvärmningens effekter på människors hälsa Värmeböljor är förknippade med ökad dödlighet och sjuklighet. Bl.a. ökar belastningen på hjärtat, och särskilt äldre personer och personer med hjärt- och kärlsjukdomar utgör en riskgrupp. Detta tär på kroppens förmåga att tåla infektioner,

10 vilket i sin tur kan öka risken för sjuklighet och dödlighet. Sjukdomsspridning o Malariamyggorna o Fästningar o Värmekänsliga infektionssjukdomar såsom infektioner orsakade av livsmedel (t.ex. salmonella) Förändringar grödornas avkastning: Svält kan leda till flyktingskap, förslumning (flyktingläger/slumområden är ofta ohygieniska och sjukdomar sprids lätt). Migration (t.ex. livsmedel och tillgången på vatten, stigande havsnivåer): Befolkningens flyttningsrörelser kan leda till tryck på lokala hälso- och sjukvårdssystem, vilket i sin tur t.ex. leder till att vårdköerna blir långa. Ökning av extrema väderförhållanden. UV-strålning. Problem som härrör sig till dricksvatten. En stigande vattentemperatur kan orsaka ökning av skadliga algblomningar, som i sin tur kan orsaka till exempel utslag, magbesvär, feber. Längre allergisäsonger, och nya typer av allergener kan uppkomma. Oro och rädsla kan öka. I svaret har beskrivits den globala uppvärmningens effekter på människors hälsa, via 3-4 verkningsmekanismer. Beskrivningen av verkningsmekanismerna är ytlig. Svaret innehåller minst 5 verkningsmekanismer. Verkningsmekanismerna har granskats i förhållande till minst två dimensioner av hälsa. 8 poäng Svaret presenterar ett brett sortiment av den globala uppvärmningens påverkningsmekanismer med hänsyn till alla tre dimensioner av hälsan. Både positiva och negativa hälsoeffekter presenteras. Verkningsmekanismerna beskrivs korrekt och insiktsfullt. Extra förtjänst: I svaret beskrivs svårigheterna att korrekt bedöma hälsokonsekvenserna av den globala uppvärmningen. Vetamix 2013.

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen 5.17 Hälsokunskap Hälsokunskap är ett läroämne som vilar på tvärvetenskaplig grund och har som mål att främja kunskap som stödjer hälsa, välbefinnande och trygghet. Utgångspunkten för läroämnet är respekt

Läs mer

HÄLSOKUNSKAP. Läroämnets uppdrag

HÄLSOKUNSKAP. Läroämnets uppdrag HÄLSOKUNSKAP Läroämnets uppdrag Hälsokunskap är ett läroämne som bygger på kunskap från flera vetenskapsgrenar. Undervisningen i hälsokunskap har som uppgift att ge eleverna mångsidig kunskap om hälsa.

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9. Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9

HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9. Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9 HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9 Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9 Utgående från målen ska man skapa undervisningshelheter som framskrider i takt med åldern. Undervisningshelheterna

Läs mer

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback?

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? Psykologi 11.3.2009 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår att inlärning är en process som grundar sig på dels förändringar i hjärnan och

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta 1 HÄLSOKUNSKAP Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i hälsokunskap. Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Växande och utveckling som stödjer

Läs mer

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag Varje skola som ger grundläggande utbildning har som uppdrag att undervisa och fostra. Det innebär

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

MJÖLK SOM MJÖLK ELLER? Mjölkallergi vs laktosintolerans en sammanfattning

MJÖLK SOM MJÖLK ELLER? Mjölkallergi vs laktosintolerans en sammanfattning MJÖLK SOM MJÖLK ELLER? Mjölkallergi vs laktosintolerans en sammanfattning www.celiaki.se MJÖLK SOM MJÖLK ELLER? Mjölkallergi och laktosintolerans är två helt olika diagnoser. En person med mjölk allergi

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Om mig. Länsrapport

Om mig. Länsrapport Om mig Länsrapport www.regionostergotland.se Om mig är Östergötlands länsgemensamma webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som har genomförts årligen sedan hösten. Enkäten är ett samarbete mellan länets

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Att förebygga användning av rusmedel

Att förebygga användning av rusmedel Att förebygga användning av rusmedel Anne Ahlefelt Ansvarig utbildare Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf 1+1+1=1 Elämä On Parasta Huumetta ry - Livet Är Det Bästa

Läs mer

Den ändrade föreskriften skall följas fr.o.m. 1.8.2005.

Den ändrade föreskriften skall följas fr.o.m. 1.8.2005. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnr 28/011/2004 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas Datum 27.8.2004 Yrkesutbildningsanordnarna Examenskommissionerna GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN OCH FÖR FRISTÅENDE EXAMEN

Läs mer

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård 8 Elevvård Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Hälsokunskap19.9. 2012

Hälsokunskap19.9. 2012 Hälsokunskap19.9. 2012 1. Vad avses med följande termer? a) Antioxidant 1 poäng Ur svaret framkommer att antioxidant är ett ämne som förhindrar andra föreningar att härskna i människoorganismen. En poäng

Läs mer

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SOCIOLOGI Ämnet sociologi behandlar sociala sammanhang och relationen mellan människan och samhället på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet sociologi ska syfta till att

Läs mer

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? ELEVHÄLSA GENOM SAMARBETE OCH DELAKTIGHET Lag om elev- och studerandevård 1287/2013 Nationella dagar för elev- och studerandevård

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

HISTORIA. Läroämnets uppdrag

HISTORIA. Läroämnets uppdrag 1 HISTORIA Läroämnets uppdrag Historieundervisningens uppdrag är att utveckla elevens historiemedvetande och kulturkunskap samt hjälpa eleven tillägna sig principerna för ett ansvarsfullt medborgarskap.

Läs mer

Kupol En studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa

Kupol En studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa Kupol En studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa Vad är Kupol? Skolan är en viktig miljö för lärande och socialisering under ungdomstiden. Vad som påverkar elevers studieresultat och

Läs mer

Främjande av hälsa och välfärd.

Främjande av hälsa och välfärd. Främjande av hälsa och välfärd Tuija.ylitormanen@eksote.fi Innehåll Lag om hälsofrämjande Globala megatrender och nationella mål Struktur för hälsofrämjande Regionala uppgifter och aktiviteter Projekt

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

Rapport. Hälsan i Luleå. Statistik från befolkningsundersökningar

Rapport. Hälsan i Luleå. Statistik från befolkningsundersökningar Rapport Hälsan i Luleå Statistik från befolkningsundersökningar 2014 1 Sammanfattning Folkhälsan i Luleå har en positiv utveckling inom de flesta indikatorer som finns i Öppna jämförelser folkhälsa 2014.

Läs mer

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Ett urval ur ämnesplaner för grundskolans tidigare år NO åk 1-3: Människans kroppsdelar, deras namn och funktion

Läs mer

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN Sammanfattning Sammanfattning Skolverket gör sedan ett decennium tillbaka regelbundna attitydundersökningar bland elever i år 7 9 och gymnasiet, lärare i grund- och gymnasieskola, skolbarnsföräldrar och

Läs mer

Då det skriftliga provet är godkänt så kallas du till ett muntligt förhör för att komplettera.

Då det skriftliga provet är godkänt så kallas du till ett muntligt förhör för att komplettera. PRÖVNINGSANVISNING Prövning i Grundläggande BIOLOGI Kurskod Biologi åk 7-9 Poäng 150 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Vi använder för närvarande Puls Biologi för grundskolans år 7-9, Natur

Läs mer

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län. Resultat från enkätundersökning 2012

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län. Resultat från enkätundersökning 2012 Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Resultat från enkätundersökning 2012 Att börja med Barns och ungdomars hälsa är en viktig angelägenhet för alla. I Kronobergs län är barns hälsa generellt sett

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

Ohälsa vad är påverkbart?

Ohälsa vad är påverkbart? Ohälsa vad är påverkbart? Dialogkonferens i Lund 14 oktober 2009 Ylva Arnhof, projektledare Magnus Wimmercranz, utredare www.fhi.se\funktionsnedsattning Viktiga resultat Att så många har en funktionsnedsättning

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET

MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET Människors makt och möjligheter att påverka sin omvärld har sannolikt en avgörande betydelse för deras hälsa. På INDIVIDNIVÅ är sambandet mellan inflytande

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun (kort version)

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun (kort version) Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-23 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2016-2019 (kort version) I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska

Läs mer

www.srhr.se/falkoping! Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan!

www.srhr.se/falkoping! Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan! www.srhr.se/falkoping Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan 1 Berör all personal Nu och sen? Förändringsagenter Enskilda lektioner, dagar eller insatser Sex och samlevnad Fånga frågan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Barn- och fritidsprogrammet utbildar dig för arbete med människor i alla åldrar. Programmet ger dig kunskaper och färdigheter i pedagogik, psykologi, sociologi och service.

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Sirkkala skolas plan för likabehandling

Sirkkala skolas plan för likabehandling Sirkkala skolas plan för likabehandling Inledning En jämställd och jämlik verksamhetskultur i skolan främjar allas delaktighet. Oberoende av kön eller andra personliga egenskaper behandlas alla lika. Enligt

Läs mer

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Tema: Hur vi fungerar i våra pedagogiska och fysiska lärmiljöer Spår: Vad vi behöver när vi kunskapar Spåret passar till gymnasieskolans samtliga

Läs mer

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Teckningen gjord av IitaUlmanen Elevvården Under elevvård förstås omsorg om elevernas inlärningsförmåga samt deras psykiska, fysiska och sociala välmående.

Läs mer

ANDT-undersökning 2015 Karlshamns kommun

ANDT-undersökning 2015 Karlshamns kommun ANDT-undersökning 215 Karlshamns kommun För att på ett strategiskt sätt kunna arbeta med det drogförebyggande arbetet i Karlshamns kommun har en kartläggning genomförts bland kommunens ungdomar mellan

Läs mer

Projektbeskrivning - Säkrare Sex

Projektbeskrivning - Säkrare Sex ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST ANSÖKAN SID 1 (6) 2009-10-07 Projektbeskrivning - Säkrare Sex 2010-2012 Bakgrund Klamydia och andra könssjukdomar är ett stort problem bland ungdomar. Det har

Läs mer

ALKOHOL. en viktig hälsofråga

ALKOHOL. en viktig hälsofråga ALKOHOL en viktig hälsofråga En gemensam röst om alkohol Alkohol är ett av de största hoten mot en god folkhälsa och kan bidra till olika typer av sjukdomar. Många gånger leder alkoholkonsumtion även

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 KAPITEL 15 ÅRSKURS 7 9 15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 Övergången mellan årskurs 6 och 7 Övergången från årskurs sex till årskurs sju förutsätter systematiskt samarbete

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem

Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem Indelning av kriser Utvecklingskriser; normativa brytpunkter vid utveckling och förändring i livet, under vilka man måste avstå från

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag RELIGION Läroämnets uppdrag Religionsundervisningens uppdrag är att ge eleven en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. Undervisningen ska göra eleven förtrogen med den religion som studeras

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå

Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå Hälsa - och hälsofrämjande möten Umeå 2015-04-21 Cecilia Edström cecilia.edstrom@vll.se Sofia Elwer sofia.elwer@vll.se Lena Sjöquist Andersson lena.sjoquist.anderson@vll.se Folkhälsoenheten, Västerbottens

Läs mer

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament?

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament? Psykologi 14.9.2009 1. Den positiva psykologins idé är att betona människans resurser och starka sidor snarare än hennes svagheter, brister och begränsningar. Vad kan den positiva psykologin bidra med

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Föreslaget av Rådet för folkhälsa och trygghet Antaget av Kommunfullmäktige den 16 februari 2015 KS/2014/639 Sidan 1(7) Datum Sidan 2(7) INLEDNING Med droger avses tobak, alkohol,

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström

Presentation av Unga16 UNGA 16. Folkhälsoråd. 27 maj Peter Thuresson Ebba Sundström UNGA 16 Folkhälsoråd 27 maj 2016 Peter Thuresson Ebba Sundström Upplägg presentation Syftet med Unga-undersökningen Umeå kommuns folkhälsomål Bakgrund till undersökningen Förändringar i enkäten? Resultat

Läs mer

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget?

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget? Kartläggning av nuläget I det här avsnittet kan du bedöma din egen situation som alkoholanvändare. Genom att svara på en rad frågor får du reda på om varningsklockorna redan ringer. Dessutom lär du dig

Läs mer

På väg Enkät för den unge

På väg Enkät för den unge På väg Enkät för den unge För dig som bor i familjehem eller HVB Du har rätt att få det stöd du behöver, både innan och efter det att du flyttat ut från ditt familjehem eller hem för vård eller boende

Läs mer

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Bildkonst Läroämnets uppdrag årskurs 1 2 Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleverna att genom konsten utforska och uttrycka en kulturellt

Läs mer

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Validandens namn: Födelsedatum: Lärare: Lärare: Inskriven termin: Datum för genomförande: Kursen omfattar

Läs mer

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige FOKUS 18 i korthet Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige 46 52 Knappt hälften, 46 procent, av unga i Sverige upplever att de är inkluderade och drygt hälften, 52 procent, känner att de behövs

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Vårdnadshavaren som barnet bor hos får bestämma vilken förskoleenhet eller vilket fritidshem

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer

Förslag den 25 september Biologi

Förslag den 25 september Biologi Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte HÄLSOVÅRD Ämnet hälsovård är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, medicin, vårdvetenskap och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa, förebyggande och hälsovårdande arbete samt vanligt förekommande

Läs mer

Strategi 2016 2020. Njur- och leverförbundet. www.musili.fi www.munuainen.fi www.maksa.fi

Strategi 2016 2020. Njur- och leverförbundet. www.musili.fi www.munuainen.fi www.maksa.fi Strategi 2016 2020 12/2015 Njur- och leverförbundet stöder insjuknade, transplanterade och deras anhöriga. Förbundet delar ut tillförlitlig information om sjukdomar och behandling. I medlemsföreningarna

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Nationella ANDT-strategin

Nationella ANDT-strategin Nationella ANDT-strategin En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Lena Bolin; Länssamordnare ANDT lena.bolin@lansstyrelsen.se ANDT-strategin 2016-2020 Syftet

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Jack Lukkerz Socionom, aukt. sexolog (NACS) Master i sexologi Doktorand Malmö Högskola Sexualitet vad är det? Vad tänker ni på?

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH STUDIEPLAN FÖR Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET 2019 STUDIECIRKEL SOM ARBETSFORM Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer