SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2011-12-06"

Transkript

1 Plats och tid Kommunhuset, Sjöbo, tisdagen kl Beslutande Berit Lundström Vård- och Omsorgsnämnden Bertil Schönbeck SPF samorganisation Stig Petersson Klubb 69 Sjöbo Birgit Andersson Clubb 69 Vollsjö, tjg ers Lennart Larsson SPF Storken, tjg. ers. Henning Andersson PRO Sjöbo Kjell Petersson PRO Blentarp, tjg. ers. Gösta Avidsson PRO samorganisation Ingegerd Olsson PRO Lövestad Gunilla Jönsson PRO Vollsjö Övriga Irene Norrman Vård- och Omsorgsnämnden, ers. Ann-Britt Nilsson PRO Samorganisation, ers Gun Jensen PRO Vollsjö, ers. Johan Johansson Miljöchef Gunilla Lynghed Administrativ chef vård- och omsorg Christin Andersson Områdeschef Eva Gustafsson Områdeschef Kjell-Åke Nilsson Förvaltningschef, Vård- och omsorg Kerstin Andersson Sekreterare Berit Lundström ordförande Kerstin Andersson sekreterare

2 Information Johan Johansson, Miljöchef, informerar vad som händer med trafiken i kommunen. Miljö-, Byggnad- och Teknikförvaltningen finns sedan på Ommavägen. Trafikledsplan påbörjades för 10 år sedan. Man skall inom kort påbörja en ny 10-årsplan, där man bland annat skall se över gång/cykelvägar. Hastighetsöversyn ses över i tätbyggsområde. Nya hastigheter har tillkommit t.ex. 40-, 60- och 80 km. Man tar hänsyn till hur vägarna är placerade, t.ex. korsningar. Många gator/vägar har fått 40 km. Det anses att 10 km sänkning gör mycket ur säkerhetssynpunkt. Det är 30 km utanför skolor. Några vägar kan komma att höjas till 60 km, t.ex. Sandåkravägen och Esplanaden i Sjöbo tätort. Kravet för att hastigheten skall kunna höjas är bland annat att det inte får vara några korsningar, eventuellt kan även trafikljus att behövas. Jour är igång med halk- och snöbekämpning vid behov. Gång/cykelvägar åtgärdas först. Rekommendationer är att ej gå och cykla på vägbanan. Policy för när det skall åtgärdas finns på Sjöbo Kommuns hemsida Stig Petersson framför att många fordon felparkerar på gator/vägar. Han efterlyser en informationskampanj. Man får parkera högst 24 timmar på samma ställe. Sjöbo kommun har kontrakt med Ystad kommun om parkeringsövervakning och även vid behov flyttning av fordon. Henning Andersson påtalar att det vid snöväder ofta plogas upp stora vallar så att det är svårt att komma över gång/cykelvägar. Det är även ofta svårt att komma fram med rollator när det är mycket modd. Ett annat problem är hundbajs. Det finns förbud, men det är svårt att övervaka, det är en polisiär sak. Johan Johansson vill att man mailar till Teknikförvaltningen eller kontaktar Kundtjänst tel om frågor eller synpunkter. Enskilda vägar är till en del Trafikverkets vägar. Tekniska förvaltningen bidrager med 30%, Trafikverket med 60%, enskilda betalar endast 10% av underhållet. Projekt som är klart är Södergaran/Silogatan. Det har kommit mycket synpunkter, men efterhand har det gått bättre. Bussarna har företräde. Tanken är att få mindre trafik till torget och korsningen Västergatan/Södergatan. Det är större problem vid rusningstrafik. Står man på Lilla Östergatan får man vänta länge för att komma ut. Kjell Petersson föreslår en rondell istället. Det har varit mycket diskussion i Tekniska nämnden, men vill avvakta Idrottsgatans förlängning som då tar bort en del av problemet i korsningen. Projektet är under upphandling.

3 Det har lagts nya ledningar på Västergatan. Framöver skall gatan stensättas och enkelriktas samt sättas ut bänkar. Även miljön vid torget skall förbättras till en gata där man endast fårr köra på gångtrafikanternas villkor. Bertil Schönbeck påtalar att många affärer på Västergatan står tomma. Det är dåliga parkeringsmöjligheter i centrum. Johan Johansson svarar att affärsidkare vill ha gatan på det sättet. Man räknar med och hoppas att det skall bli bättre framöver. Stig Petersson tycker att det är svårt att korsa Södergatan, att den är farlig för cyklister. Henning Andersson tycker att det är svårt att köra på vissa gator, man förstör däcken på bilen av höga kanter m.m. Ann-Britt Nilsson tycker att det är svårt med parkeringsplatser vid Lillgatan. Gösta Arvidsson tycker att 40 km är tillräckligt i tätbebyggt område. Projekt som just har påbörjats är korsningen Planteringsgatan/Västergatan. Det har varit många olyckor där och en rondell kommer att byggas. Bygget är klart till våren. Till våren påbörjas en oval rondell vid väg 13 vid Esplanaden samt en gång/cykelväg vid väster. Bertil Schönbeck påtalar att det ofta är höga asfaltkanter vid gång/cykelvägar intill grönområden, behöver utjämnas. Stig Petersson berättar att det är tillåtet att använda bussgator att cykla/gå på. Stig Petersson vill berömma för att det är mycket som har förbättrats på gator/vägar i kommunen.

4 Information Gunilla Lynghed, administrativ chef, informerar om taxor inom vård- och omsorg. Maxtaxan enligt Socialtjänstlagen är lika i alla kommuner i landet. Basbeloppet är till grund för hur beloppet blir. För 2012 blir maxtaxan Beloppet får inte överstiga kommunens faktiska kostnad, timkostnaden är ca 400 kr. Timkostnaden är olika i kommunerna. Matkostnaden ingår inte i maxtaxan. Larm och ev. hemkörning av mat ingår i maxkostnaden. Ann-Britt Nilsson reagerar för att punktinsatser med 300 kr/timme är hög. Avgiften blir mer per timme när man har lite hjälp. Hemsjukvårdsinsatser har en schblomtid på 15 min/gång. Om man själv kan ta sig till Vårdcentralen betalar man ingen avgift för hjälpen. Förbehållsbesloppet är kopplade till basbeloppet och är anpassat till att täcka normala levnadskostnader. Basbeloppet för 2012 är kr. Fastställs centralt av Sveriges Kommuner och Landsting. Om man har matdistribution får man ett tillägg på förbehållsbeloppet. För att beräkna hur mycket avgiftsutrymmet är tar man skillnaden mellan inkomst minus skatt, förbehållsbelopp och boendekostnad. Har man inget avgiftsutrymme blir vårdavgiften 0 kr. Fr.o.m kommer det att bli 2 vårdnivåer på hemtjänstavgiften. Nivå 1 Nivå kr/mån kr/mån Särskilt boende är alltid nivå 2. Trygghetslarm 225 kr/mån ingår i maxtaxan. Matdistribution kr/mån (55 kr/portion). När man har matdistribution ökas förbehållsbeloppet och därmed minskas avgiftsutrymmet. Även måltidskostnaderna vid servering på dagcentraler ändras. Lunch vardag kostar då 50kr/portion. Om man inte har kr/månad kvar efter att man har betalat sin avgift kan man ansöka om jämkning. Vill man ansöka om jämkning, kontakta avgiftshandläggare. Kommuner tillämpar olika taxor.

5 Information Christin Andersson, områdeschef, informerar om framtidens demensvård i kommunen. Demensboende finns på Sandbäcksgården, 20 platser och Ängsgården, 16 platser. Biståndshandläggare beslutar om vem som beviljas boende. Det finns en dagverksamhet i en lägenhet på Ängsgården där 5 personer kommer 2 halvdagar i veckan. Dessa personer har maka/make hemma och får då avlastning under tiden. Christin Andersson har fått i uppdrag av nämnden att utreda hur demensvården skall fungera i framtiden. Demensteam bildas med Silviasyster, biståndshandläggare och arbetsterapeuter. Alla funktionerna finns redan. Det finns 3 biståndshandläggare, varav 1 handläggare handhar demensärenden. Peter Johansson, läkare på Vårdcentralen knyts till kommunen och är ansvarig för demensboende. Ett projekt bedrivs med högskolan i Borås med försök att använda GPS-larm. Man skall då kunna söka personer via dator. Kommunen har ett projekt tillsammans med SÖSK och Region Skåne. Det finns en film med 12 korta avsnitt med olika händelser i vardagen som är ämnade till personer med minnesproblematik. Det är ett bra verktyg till anhöriga och personal. Filmen finns att köpa på Studieförbundet i Ystad och kostar 50 kr. 1 film till vardera SPF och PRO finns att hämta hos sekreteraren Kerstin Andersson på Vård- och omsorgsexpeditionen, tel Nya utmaningar i framtiden; Räcker platserna? Hur skall bemanningen vara? Inlåsning? Fr.o.m får man ej ha kodlås. Det har gått bättre än förväntat. Man kämpar dagligen med att hitta en lagom balans. Ibland är det nödvändigt att stänga dörren för att klara av det. Det är stor oro för personalen och det är svårt att hitta bra lösningar. Det finns även väl fungerande larmmattor att använda. Det finns tankar på att i framtiden hela Ängsgården skulle kunna bli demensboende. För dementa som bor hemma är det viktigt att kunna avlasta anhöriga med t.ex. korttidsboende. För närvarande är det tillräckligt med platser. Det är ibland lediga lägenheter. Silviasystrar ordnar utbildning för anhöriga. Det är viktigt att skapa goda relationer med anhöriga, samarbetet är viktigt för båda parter.

6 Nya reglementet I det nya reglementet är det bara två politiker representerade, från Vård- och omsorgsnämnden. Politiker från andra nämnder inbjudes vid behov. Det förs minnesanteckningar vid mötet som skickas ut till rådets ledamöter. Det behöv ingen justering av minnesanteckningarna. Samorganisationerna kallas som tidigare, trots att det inte står skrivet i reglementet.

7 Information Eva Gustafsson, områdeschef, informerar om hur kommunen kommer att arbeta med värdighetsgrunder. Äldres situation i Socialtjänsten säkras så att äldre personer får ett värdigt liv. Äldre skall vara delaktiga i sin omsorg och behandlas med meningsfullhet och respekt. Socialstyrelsen har skickat ut information. Det är ej tvingande för kommunen. 50 st omsorgshandledare är utbildade. Diskussioner har förts med dem om vilka frågor som skall lyftas fram. Nya blanketter finns för att personer skall kunna framföra klagomål och brister. Man skall då även få erbjudande om enskilt samtal. Delaktighetsmodell. 6 st vägledare är utbildade. Metod utarbetas för att få information från pensionärsorganisationer, politiker och andra intressegrupper. Ann-Britt Nilsson påpekar att det är viktigt att personer ej skall behöva känna sig utpekade för att man säger ifrån. Det är alltid viktigt att alla som ser, eller ifrågasätter något säger ifrån. Man kan även vara anonym. Det går bra att använda de nya blanketterna som finns för att framföra sina synpunkter/klagomål. Gösta Arvidsson påtalar att mottot Ett gott Liv varje dag eventuellt förnyas och aktualiseras. Arbetsgrupperna har möte 1 gång/månad för att Ett gott Liv varje dag efterlevs. Gösta Arvidsson meddelar också att det är svårt att få personer från kommunen att ställa upp med information på deras möten och studiecirklar. Eva Gustafsson tar frågan vidare. Kjell-Åke Nilsson tycker att det är positivt att personer från kommunen informerar, inte minst för att också få feedback.

8 Övriga frågor Nästa möte blir tisdagen 6 mars Ordföranden Berit Lundström tackar för det gångna året och önskar alla en God Jul och Gott Nytt År.

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2016-03-02

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2016-03-02 Plats och tid Kommunhuset, Sjöbo, 2016-03-02 kl. 09.30-12.00 Beslutande Berit Lundström Vård- och Omsorgsnämnden (M) Margareta Olsson SPF Samorganisation Stig Petersson Klubb 69 Sjöbo Irene Erlandsson

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2015-09-02

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2015-09-02 Plats och tid Kommunhuset, Sjöbo, 2015-09-02 kl. 09.30 Beslutande Berit Lundström Vård- och Omsorgsnämnden (M) Stig Petersson Klugg 69 Sjöbo Claes Silveby SPF Storken Hans Carlsson PRO Sjöbo Kjell Petersson

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala

AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala AVGIFTER ÅR 2016 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur vi räknar ut vad du ska betala Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN

AVGIFTER ÅR 2015. Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN AVGIFTER ÅR 2015 Avgifter gällande hemtjänst och hemsjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Centrala begrepp är: förbehållsbelopp, minimibelopp, individuellt tillägg, avgiftsutrymme, inkomst, boende-kostnad, hemtjänst,

Läs mer

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala.

AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD. Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. AVGIFTER ÅR 2017 HEMTJÄNST & HEMSJUKVÅRD Information om vad det kostar och hur mycket du ska betala. Denna broschyr innehåller information om avgifter för hemtjänst och hemsjukvård, hur vi räknar ut vad

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2013-12-03

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Pensionärsråd 2013-12-03 Plats och tid Kommunhuset, Sjöbo, onsdagen 2013-12-03 kl. 09.30-11.50 Beslutande Berit Lundström Vård- och Omsorgsnämnden Bertil Schönbeck SPF samorganisation Stig Petersson Klubb 69 Sjöbo Gun Schakt Ö

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Information kring avgifter och beräkningar enligt maxtaxan Gäller fr o m 2015-03-01-2016-02-29 Maxtaxa gällande avgifter för vård och omsorg och avgifter för

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2015-09-02. Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2015-09-02. Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00 Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2015-09-02, kl. 18.00 Ledamöter: Berit Lundström, Vård- och omsorgsnämnden Agneta Sifverson, RMR, Reumatikerföreningen Owe Alenheim, HRF, Hörselskadades Riksförbund Monica

Läs mer

INFORMATION OM TAXOR OCH AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG. Bergs kommun. Gäller från

INFORMATION OM TAXOR OCH AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG. Bergs kommun. Gäller från INFORMATION OM TAXOR OCH AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG Bergs kommun Gäller från 2019-01-01 www.berg.se NIVÅTAXA Kommunen använder så kallad nivåtaxa för att beräkna taxor och avgifter inom vård och omsorg.

Läs mer

AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun

AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun AVGIFTER 2015 för äldre- och handikappomsorgen i Mörbylånga kommun Avgifter för äldre och funktionshindrade 1 juli 2002 infördes maxtaxa för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Maxtaxan är knutet

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2019 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2019... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Allmänt om avgifter Kommunens möjlighet att ta ut avgifter inom äldre- och handikappomsorg regleras i social-tjänstlagens 8:e kapitel. Kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019

Avgifter för Vård- och Omsorg 2019 Avgifter för Vårdoch Omsorg 2019 Förbehållsbelopp Förbehållsbelopp är summan av minimibeloppet (schablonbeloppet) och din bostadskostnad. Med minimibelopp avses det belopp som anses täcka skäliga levnadskostnader

Läs mer

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende

Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-12-15 9 (xx) Dnr SN 2016/245 Taxor och avgifter inom socialnämnden 2017 samt förslag att höja avgiftstaket för hemtjänst och särskilt boende Sammanfattning

Läs mer

TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box Töreboda växel. Avgifter 2019 Äldreomsorgen

TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box Töreboda växel. Avgifter 2019 Äldreomsorgen TÖREBODA KOMMUN Kommunstyrelsen Vård och omsorg Box 83 545 22 Töreboda 0506-180 00 växel Avgifter 2019 Äldreomsorgen Du som får hjälp via Töreboda kommun i form av hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård,

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte 1 (5) Kommunala pensionärsrådets möte 2018-11-26 Kommunhuset: kl. 09.00 11.30 Ledamöter: Ingela Svensson, 1:e vice ordförande i socialnämnden Inger Wiman, PRO Jan Forsberg, PRO Bert Gren, PRO Lennart Tildemyr,

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Ledamöter Berit Lundström, Vård- och omsorgsnämnden Agneta Sifverson, RMR, Reumatikerföreningen Sven Göthe, DHR, De handikappades Riksförbund Owe

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2017 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2017... 6 Övrigt... 7 Du som får hjälp via Skövde kommun i form av hemtjänst,

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Våra avgifter 2018

Vård- och omsorgsförvaltningen. Våra avgifter 2018 Vård- och omsorgsförvaltningen Våra avgifter 2018 Alla avgifter inom Sjöbo kommun är individuella, och det är din inkomst per månad som avgör hur mycket du ska betala för de tjänster som du nyttjar. Det

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2015

Avgifter Vård och omsorg 2015 Avgifter Vård och omsorg 2015 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom äldreomsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en kommun

Läs mer

Avgifter Hemvård och särskilt boende

Avgifter Hemvård och särskilt boende Avgifter 2019 Hemvård och särskilt boende Innehållsförteckning Avgiftsberäkning... 3 Inkomstförfrågan... 3 Om du inte vill lämna uppgifter... 3 Avgiftsunderlag... 3 Inkomst makar och sammanboende... 4

Läs mer

Datum Sida 12-11-06 1(9) Avgifter inom Vård- och omsorg 2012-02-01

Datum Sida 12-11-06 1(9) Avgifter inom Vård- och omsorg 2012-02-01 Datum Sida 12-11-06 1(9) Avgifter inom Vård- och omsorg 2012-02-01 2(9) Innehåll Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen... 3 Avgiftsutrymme... 3 Allmän omprövning... 3 Inkomst... 3 Förbehållsbelopp...

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Avgifter och kostnader

Avgifter och kostnader Avgifter och kostnader Stöd och omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Hemtjänst Trygghetsinsatser Dagverksamhet Avlösning i hemmet Matdistribution Servicehus Tillfälligt boende (Korttidsplats)

Läs mer

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg

Avgifter Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Avgifter 2018 Information om avgifter inom sektor vård och omsorg Innehåll Sida Några begrepp... 3 Avgiftsberäkning... 5 Avgifter 2018... 6 Övrigt... 7 Några begrepp Du som får hjälp via Skövde kommun

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017 2017 Avgifter inom äldreomsorgen Gäller from 1 april 2017 1 Avgifter Äldreomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service. Vi

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2017

Avgifter för omsorg och stöd 2017 Avgifter för omsorg och stöd 2017 Inledning Från och med den 1 januari 2017 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014

Avgifter. inom äldreomsorgen 2014 Avgifter inom äldreomsorgen 2014 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar det? AVGIFTER FÖR ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDERSOMSORG 2015 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad kostar mina insatser inom äldreoch funktionshindersomsorg? Norrköpings kommun tar ut en avgift för vård

Läs mer

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Information kring avgifter och beräkningar av avgiftsutrymme Fastställd av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 51. Revidering av belopp för Maxtaxa och minimibelopp

Läs mer

Information om avgifter inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun

Information om avgifter inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun 2019-01-01 1(11) Information om avgifter inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. 2019-01-01

Läs mer

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2016

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2016 Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2016 Information kring avgifter och beräkningar enligt maxtaxan Gäller fr o m 2016-03-01 Lagförändring har skett gällande maxtaxan. Strömstad kommun har inte beslutat

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 september 2016 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 september 2016 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet MINNESANTECKNINGAR 2012-12-11 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Tisdagen den 11 december 2012, kl. 14.00-16.00 PLATS: Kommunkontoret, lokal Mellanfryken

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum 1 Plats och tid Förvaltningshuset sammanträdesrum Skuten/Dovern kl 13 00 16 00 Beslutande Conny Lindgren, ordförande Börje Wåhleman Guy Gestranius, Aura Pentti Rantala, FFF Bernt Johansson, SPF Gruvan

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2018

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2018 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2018 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen Avgifter 2017 inom hemtjänst och särskilt boende Socialförvaltningen 1 2 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp

Läs mer

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service

Avgifter. för vård, omsorg samt stöd och service Avgifter för vård, omsorg samt stöd och service 2012 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning, samt utför hälso- och vårdinsatser.

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun. 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd

Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun. 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd KINDA KOMMUN Socialförvaltningen, vård och omsorg 2011-01-01 Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd 1.2 Förbehållsbelopp 2 Kinda kommuns taxor och avgifter

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller från och med 2017-03-01 AVGIFT FÖR HEMTJÄNST/OMVÅRDNAD Avgifter för äldre- och handikappomsorg regleras i 8: e kapitlet Socialtjänstlagen. Den högsta avgift

Läs mer

Avgifter inom Vård och omsorg

Avgifter inom Vård och omsorg Datum 2017-02-01 Avgifter inom Vård och omsorg 2017-02-01 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen...

Läs mer

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017

Avgifter för vård, omsorg och service. Gäller från 1 april 2017 Avgifter för vård, omsorg och service Gäller från 1 april 2017 Innehåll Avgifter för vård, omsorg och service 3 Så räknar vi ut din avgift 3 Maxtaxa 3 Förbehållsbelopp 3 Minimibelopp 4 Avgiftsutrymme 4

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg 2019

Avgifter Vård och omsorg 2019 Avgifter Vård och omsorg 2019 Information om avgifter Socialförvaltningens möjlighet att ta ut avgifter inom vård och omsorg regleras i socialtjänstlagen 8 kap. I lagen regleras den högsta avgift som en

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24.

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. 1 (5) 2007-03-12 Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. I juli 2002 kom nya regler i socialtjänstlagen

Läs mer

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG. Gäller fr.o.m

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG. Gäller fr.o.m AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG Gäller fr.o.m 2019-01-01 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2013-01-01 2013-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2011-03-01 2012-02-28 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015.

Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015. Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad 2015. MS_nya_avgifter_fördjupning_16-sid.indd 1 2015-01-08 17:17:42 MS_nya_avgifter_fördjupning_16-sid.indd 2 2015-01-08 17:17:43 Illustration: Helena Halvarsson I

Läs mer

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Rapport angående Mötesplats i Lit 5 Information

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorg och funktionsstöd. Gäller från och med

Avgifter inom äldreomsorg och funktionsstöd. Gäller från och med Avgifter inom äldreomsorg och funktionsstöd Gäller från och med 2017-10-01 Avgif för hemtjänst Avgifter för äldre- och handikappomsorg regleras i 8: e kapitlet Socialtjänstlagen. Den högsta avgift som

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Vård och omsorg

Avgifter inom socialförvaltningen. Vård och omsorg Avgifter inom socialförvaltningen Vård och omsorg 2015 2 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd 1.2 Förbehållsbelopp 2 Kinda kommuns taxor och avgifter 2.1 Omsorgsavgifter ordinärt boende 2.2 Omsorgsavgifter

Läs mer

Ändringar i nuvarande tillämpningar för avgifter inom vård och omsorg KS2017/712/03

Ändringar i nuvarande tillämpningar för avgifter inom vård och omsorg KS2017/712/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2017-11-13 1 (2) Kommunstyrelsen Ändringar i nuvarande tillämpningar för avgifter inom vård och omsorg KS2017/712/03 Förslag till beslut Socialutskottet godkänner förslaget

Läs mer

Avgifter 2017 för vård och omsorg

Avgifter 2017 för vård och omsorg Taxe- och avgiftsnämnden informerar Avgifter 2017 för vård och omsorg Gäller från 2017-01-01 Avgift Du som beviljats insatser inom hemtjänst och särskilt boende betalar avgift för detta. Din avgift räknas

Läs mer

Avgifter I denna broschyr finner du information om våra avgifter inom vård och omsorg.

Avgifter I denna broschyr finner du information om våra avgifter inom vård och omsorg. Avgifter 2016 I denna broschyr finner du information om våra avgifter inom vård och omsorg. Avgifter Båstads kommun 2016 För att alla, oavsett inkomst, ska ha möjlighet till hemvård, hemsjukvård- och omvårdnadsinsatser

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgiften för hemtjänst är inkomstrelaterad och beror på vilka insatser du är beviljad och hur mycket du kan betala.

Läs mer

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2017

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2017 Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2017 Information kring avgifter och beräkningar enligt maxtaxan Gäller fr o m 2017-03-01 2018-02-28 Maxtaxa gällande avgifter för vård och omsorg/boendestöd. Taxan

Läs mer

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2019-01-01 Innehållsförteckning AVGIFTER... 3 Avgift för insats... 3 Högkostnadsskydd och Maxtaxa... 3 Förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme... 3 Bostadstillägg...

Läs mer

Avgifter. inom Funktionsstöd 2015

Avgifter. inom Funktionsstöd 2015 Avgifter inom Funktionsstöd 2015 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten betalar en avgift för den omsorg och service du får. Hur mycket du betalar i omsorgsavgift beror

Läs mer

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen Mönsterås kommun Socialförvaltningen Taxor och avgifter Fr.o.m. 1 januari 2014 0 1 Kontaktuppgifter Vid behov av hemtjänst, trygghetslarm med mera, kontakta biståndshandläggarna: Tel: 0499-170 00 växel

Läs mer

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter Avgifter Omsorgsförvaltningen Trollhättan 2015 Avgift Hemtjänst och Boendestöd Nivå 1 534 kr / månad Nivå 2 890 kr / månad Nivå 3 1246 kr / månad Nivå 4 1780 kr / månad Korttidsvistelse 59 kr / dygn Trygg

Läs mer

Ringsbergsgårdens sammanträdesrum Västergatan 21, Växjö. Tid Måndagen 19 oktober, klockan 14.00-16.50

Ringsbergsgårdens sammanträdesrum Västergatan 21, Växjö. Tid Måndagen 19 oktober, klockan 14.00-16.50 Plats Ringsbergsgårdens sammanträdesrum Västergatan 21, Växjö Tid Måndagen 19 oktober, klockan 14.00-16.50 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin, (M) omsorgsnämndens ordförande Tomas Thornell, (S) omsorgsnämndens

Läs mer

Taxa för hemtjänst Information från Omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Taxa för hemtjänst Information från Omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Taxa för hemtjänst 2017 Information från Omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun 1 Innehållsförteckning Om avgiften Högkostnadsskydd...3 Inkomstuppgift...3 Förbehållsbelopp...4 Makar...4 Sammanboende...4

Läs mer

Avgifter 2015. I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg.

Avgifter 2015. I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg. Avgifter 2015 I denna broschyr kan du ta del av våra avgiftsregler inom vård och omsorg. 2 Avgifter 2015 Från och med 2002-07-01 gäller lagen om maxtaxa inom äldreoch handikappomsorgen. Enligt beslut i

Läs mer

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL)

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL) Avgifter inom Vård & Omsorg Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun (SoL och HSL) 2007 Riksdagen beslutade i november 2001 om nya regler för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Läs mer

Omsorgsförvaltingen. Information om avgifter. inom omsorgen

Omsorgsförvaltingen. Information om avgifter. inom omsorgen Omsorgsförvaltingen Information om avgifter inom omsorgen Socialtjänstlagen reglerar vilka avgifter kommunen kan ta ut. Avgifterna baseras på prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet fastställs av regeringen och

Läs mer

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg 1(6) Vård, och IFO Antagen av Kommunstyrelsen 2014.356 730 171/14 Riktlinjer Avgifter inom vård och 2 Innehåll Riktlinjer Avgifter inom vård och... 1 Inledning... 3 Grunderna vid beslut om avgift... 3

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen 2009 Inkomsten styr Det är din inkomst som avgör hur hög din hemtjänstavgift blir. Avgiften kan aldrig bli högre än 1 712 kronor i månaden. Som inkomst räknas

Läs mer

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 2 Innehållsförteckning Avgifter inom äldreomsorgen i Skara kommun... 4 Avgiftsunderlag... 4 Förbehållsbelopp... 5 Särskild prövning av förbehållsbelopp... 6

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2012

Avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2012 Avgifter inom äldre- och handikappomsorg 2012 HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Information om avgifter 4 Så här räknar vi ut din avgift 5 Förbehållsbelopp 6 Maxtaxa 7 Hemtjänst 8 Hemtjänstinsatser

Läs mer

Hemtjänst. Avgifter 2019

Hemtjänst. Avgifter 2019 Hemtjänst Avgifter 2019 Vad innebär hemtjänst? Avgifter hemtjänst Avgifterna består av två delar Fasta avgifter som alltid betalas är mat och resor till och från dagverksamhet. Avgifter baserade efter

Läs mer

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Detta är avgiftsbelagt Hemtjänst i ordinärt boende utfört

Läs mer

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31

AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31 AVGIFTER INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Gäller för perioden 2015-01-01 2015-12-31 Innehållsförteckning Sida Information om avgifter 2 Information om hemförsäkring 3 Så här räknar vi ut din avgift 3-4

Läs mer

AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018

AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018 AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018 Kommunfullmäktige beslutar om vilka taxor och avgifter som ska gälla för vård och omsorg i Svedala kommun. VAD PÅVERKAR DIN AVGIFT? Hur mycket

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och personer med funktionsnedsättning tar kommunen ut avgifter. Kommunfullmäktige

Läs mer

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Omvårdnad Gävle Avgifter 2017 för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som beviljats stöd, omsorg och service i hemmet eller på ett vård- och omsorgs

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg i Sundsvalls kommun 2014 Alla människor i Sverige har rätt att ansöka om stöd och service från kommunen när de behöver det. För den hjälp du blir beviljad, sedan du fått dina

Läs mer

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2018-04-01 LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA 2 Denna broschyr är en översiktlig redovisning av avgiftsreglerna

Läs mer

Avgifter Hjälp i hemmet VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGEN

Avgifter Hjälp i hemmet VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGEN Avgifter 2018 Hjälp i hemmet Avgifter och taxor är antagna av Omsorgsnämnden 26 augusti 2010, 69. Kommunfullmäktige 21 juni 2010, 105 och106. 28 november 2011, 214, därpå följande revideringar. Avgiftsmodellen

Läs mer

Översyn av taxa för hemsjukvård

Översyn av taxa för hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.144 Datum: 2016-09-05 Sektorchef Ebba Sjöstedt E-post: Ebba.Sjostedt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Översyn av

Läs mer

Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med

Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen inom vård och omsorg och socialpsykiatrin från och med 2019-01-01 Antaget av socialnämnden Mariestad 2018-11-20 Sida: 2 (5)

Läs mer

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453

Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 Sektor Stöd och Omsorg Avgifter inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt Socialtjänstlagen 2001:453 2018-01-01 sida 1 Inledning Bestämmelserna om kommunernas rätt att ta ut avgifter

Läs mer

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 09.00 11.00. Annika Jansson, MAS Eila Ulf, anhörigstrateg. Paragrafer 16-27. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 11.00 Politiker och representanter Johan Schenström, ordf Eva Kerstin Lundborg (mp), ers Annika Karlssn (c), ers Marianne Ramlöv, FUB Margareta Johansson, Hjortensbergskyrkan

Läs mer

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården

Avgifter 2015. För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården Avgifter 2015 För dig som har insatser från: Äldreomsorgen Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm och

Läs mer

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende

Omvårdnad Gävle. Avgifter för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Omvårdnad Gävle Avgifter 2018 för hjälp i hemmet & vård- och omsorgsboende Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som beviljats stöd, omsorg och service i hemmet eller på ett vård- och omsorgs

Läs mer

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna.

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna. Halmstads kommun har enligt socialtjänstlagens 8 kapitel rätt att ta ut avgifter för beviljade biståndsinsatser som biståndshandläggaren beviljat. I lagen regleras vilken högsta avgift kommunerna får ta

Läs mer

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende

Datum Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i särskilt boende KS 4 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Jan Malmberg Datum 2012-11-06 Diarienummer KSN-2012-1081 Kommunstyrelsen Ändring av avgifter för trygghetslarm, matlådor samt matavgift i

Läs mer

Avgifter vård och omsorg. Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor

Avgifter vård och omsorg. Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor Avgifter vård och omsorg Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor Information om avgifter inom vård och omsorg Riksdagen beslutade den 14 november 2001 om regler för avgifter avseende

Läs mer

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015

Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Innehållsförteckning taxor och avgifter 2015 Nämnd Sida Kopiering och utskrifter (gällande för samtliga nämnder) 1 Samhällsbyggnadsnämnd 2-17 Tjänsteskrivelse 2-3 Nämndprotokoll 4-5 Tekniska avdelningen

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

vård och omsorg Avgifter inom

vård och omsorg Avgifter inom Avgifter inom vård och omsorg SVENSKA Denna broschyr vänder sig till dig som har behov av kommunal vård och omsorg. Här informerar vi om avgifterna för service och omvårdnad. Gäller från och med 2019-02-01

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2018-03-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2018-03-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2018-03-01 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Läs mer

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården

Avgifter För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården Avgifter 2018 För dig som har insatser från: o Äldreomsorgen o Omsorgen om personer med funktionsnedsättning o Hemsjukvården I Västerviks kommun finns en avgift för hemtjänst, hemsjukvård, trygghetslarm

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst.

Uppgifter om aktuella pensioner och bostadstillägg hämtas direkt från Riksförsäkringsverket. Alla betalar hyres- och matkostnad, oavsett inkomst. Innehåll INLEDNING...3 AVGIFTSBERÄKNING...3 Förbehållsbeloppet...4 Rätt att överklaga...5 HEMTJÄNSTAVGIFT...6 Hemtjänstavgift (omvårdnad)...6 Serviceinsatser (städ, tvätt och inköp)...7 Mat...7 Utkörning

Läs mer

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen

Mönsterås kommun. Socialförvaltningen Mönsterås kommun Socialförvaltningen Taxor och avgifter Fr o m 1 januari 2012 Information om taxor och avgifter lämnas av: Britt-Marie Nord Tel 0499-171 02 Hemtjänst Mönsterås Norra, Mönsterås Södra, Allégården,

Läs mer