Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar"

Transkript

1 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar Bakgrund Personalen vid kommunens skolor och förskolor använder bilder, filmer och ljudupptagningar för att dokumentera verksamheten och det pedagogiska arbetet. Det är idag enkelt och billigt att filma och fotografera tack vare digitaliseringen. De flesta mobiltelefoner är utrustade med kamerafunktion och digitalkameror finns lätt tillgängliga vilket innebär att kameratätheten har ökat. Publicering av bilder, filmer och ljudupptagningar för att dokumentera det pedagogiska arbetet kan ske på förvaltningens webbplatser, i digital form eller genom utskrift för att sparas i handlingsplaner och album. Bilder, filmer och ljudupptagningar sparas i särskilda mappar på datorer eller på kommunens servrar. Vid publicering av bilder, filmer och ljudupptagningar finns flera lagar att förhålla sig till. Riktlinjerna är till för att stödja personalen i hanteringen så att tillämpliga lagar och regler följs. Sammanfattning Oavsett vilka skälen för dokumentation är måste personalen bedöma om vårdnadshavares medgivande behövs samt om dokumentationen är en allmän handling eller inte. Nedan följer en sammanfattning över huvudreglerna det är dock viktigt att observera att det finns undantag: Skriftligt medgivande Allmän handling Offentlig handling 1. Pedagogisk dokumentation Ja Ja Måste bedömas 2. Föreviga händelser Ja Ja Ja 3. Barnets lärprocess i portfolio Ja Ja Måste bedömas 4a. Nyheter/Information på Internet Nej inte enligt lag Ja Ja Ja enligt etiska regler 4b. Marknadsföring i trycksaker Ja Ja Ja 4c. Marknadsföring i övrig media Ja Ja Ja På Solsidan samt karlstad.se finns blanketterna som ska användas. Postadress: Barn- och ungdomsförvaltningen Karlstads kommun, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 Tel: Fax: E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 sid 2 (6) Dokumentation av bilder, filmer och ljudupptagningar Dokumentationen kan delas in enligt nedan: 1. Pedagogisk dokumentation 2. Föreviga händelser 3. Barnets/elevens lärprocess i Portfolio 4a. Nyheter/information på Internet 4b. Marknadsföring trycksaker 4c. Marknadsföring i övrig media Oavsett vilka skälen för dokumentation är måste personalen bedöma om vårdnadshavares medgivande behövs. Från och med 13 års ålder ska även eleven lämna sitt medgivande. Personalen måste också bedöma om bilden, filmen och ljudupptagningen är en allmän handling. En så kallad menprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen ska göras varje gång en allmän handling begärs ut. En menprövning innebär att personalen bedömer om barnet eller någon närstående lider men om handlingen (t.ex. bilden) lämnas ut. 1. Pedagogisk dokumentation Pedagogisk dokumentation i form av bilder eller ljudupptagningar används för att beskriva olika aktiviteter. Dokumentationen används tillsammans med skriftliga kommentarer i den interna fortbildningen och betraktas som arbetsmaterial. Detta material är alltså inte en allmän och offentlig handling och ska raderas när det inte används längre. För denna typ av pedagogisk dokumentation krävs inte vårdnadshavarens medgivande. Om dokumentationen ska sparas i form av en rapport eller handling krävs däremot vårdnadshavarens skriftliga medgivande. Blanketten Samtycke till bildpublicering delas ut i början av varje läsår tillsammans med en informationsfolder. Där kan vårdnadshavaren ge sitt medgivande för ett år i taget. En rapport eller handling betraktas som en allmän handling. Om handlingen begärs ut ska det göras en menprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen i varje enskilt fall. Om personalen bedömer att handlingen inte kan lämnas ut ska personalen fråga, den som begärt att få ta del av handlingen, om han eller hon vill att ärendet prövas av myndigheten (BUN). Om vederbörande önskar detta kontaktar personalen ansvarig rektor som i sin tur kontaktar förvaltningsjuristen. Efter prövning fattar förvaltningschefen beslut om att bifalla eller avslå begäran. Ett avslag kan överklagas till kammarrätten. 2. Föreviga händelser Ibland vill verksamheterna föreviga händelser i vardagen, till exempel utflykter eller luciafirande i form av bilder, filmer eller ljudupptagningar. Då behövs vårdnadshavares skriftliga medgivande. Även här kan vårdnadshavare ge sitt medgivande för ett år i taget genom att fylla i blanketten Samtycke till

3 sid 3 (6) bildpublicering. Blanketten delas ut i början av varje läsår tillsammans med en informationsfolder. Så länge bilderna är i kameran anses det vara arbetsmaterial. Observera att bilderna efter en tid anses arkiverade hos myndigheten och på så sätt blir en allmän handling. Det finns ingen exakt tidsgräns för när detta sker utan måste bedömas från fall till fall. Med anledning av detta måste personalen i verksamheten säkerställa att kamerans innehåll ses över med jämna mellanrum. Bilder som tas ut ur kameran och överförs till annat medium, till exempel dator, usb-minne eller cd-skiva, blir allmän handling. Därför ska bilderna ha ett klart syfte, till exempel dokumentation. Vid förfrågan om utlämning ska en menprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen ske i varje enskilt fall. Om personalen bedömer att handlingen inte kan lämnas ut ska personalen fråga, den som begärt att få ta del av handlingen, om han eller hon vill att ärendet prövas av myndigheten (BUN). Om vederbörande önskar detta kontaktar personalen ansvarig rektor som i sin tur kontaktar förvaltningsjuristen. Efter prövning fattar förvaltningschefen beslut om att bifalla eller avslå begäran. Ett avslag kan överklagas till kammarrätten. 3. Portfolio Användning av portfolio innebär att personalen och eleven dokumenterar barnets lärprocess. Dokumentationen i portfolion kan bestå av bilder, filmer och ljudupptagningar som synliggör barnets utveckling och lärande för dem själva. Vårdnadshavares skriftliga medgivande behövs. Blanketten Samtycke till bildpublicering delas ut varje läsår tillsammans med en informationsfolder. Där kan vårdnadshavaren ge sitt medgivande för ett år i taget. Bilder, filmer och ljudupptagningar som sparas i barnets portfolio blir en allmän handling. Vid förfrågan om utlämning ska en menprövning enligt offentlighetsoch sekretesslagen ske i varje enskilt fall. Om personalen bedömer att handlingen inte kan lämnas ut ska personalen fråga, den som begärt att få ta del av handlingen, om han eller hon vill att ärendet prövas av myndigheten (BUN). Om vederbörande önskar detta kontaktar personalen ansvarig rektor som i sin tur kontaktar förvaltningsjuristen. Efter prövning fattar förvaltningschefen beslut om att bifalla eller avslå begäran. Ett avslag kan överklagas till kammarrätten. 4a. Nyheter/Information om förskolan/skolan på Internet Bilder, filmer och ljudupptagningar som publiceras i reportageform på kommunens hemsida eller intranät betraktas som journalistiskt material vilket innebär att vårdnadshavarens skriftliga medgivande inte behövs enligt lag. Det behövs inte heller medgivande för så kallat ostrukturerat material eller harmlösa uppgifter.

4 sid 4 (6) I våra verksamheter finns det dock krav på god etik. Med anledning av detta bör föräldrar eller andra målsmän tillfrågas före publicering, men vi behöver ingen underskrift på papper. Alla personer som syns på bilderna behöver inte tillfrågas om publicering på Internet, däremot bör vi alltid fråga personer som förekommer på närbilder eller är framträdande på bilderna. Muntligt medgivande räcker alltså. För att säkerställa det etiska kravet samt förenkla hanteringen av bilderna ska dock blanketten Samtycke till bildpublicering användas. Blanketten delas ut i början av läsåret tillsammans med en informationsfolder. Varje skolområde ansvarar för att samtliga ifyllda blanketter hålls samlade på ett ställe, förslagsvis i en pärm på expeditionen där den publiceringsansvarige arbetar. Personalen i verksamheten bedömer själva vad som kan betraktas som journalistiskt eller ostrukturerat material samt vad som kan bedömas som harmlösa uppgifter. Bilder material, filmer och ljudupptagningar som kan upplevas som utlämnande/kränkande av barnet får aldrig publiceras. Nedan följer några bildexempel: Inget medgivande Inget medgivande Medgivande från 3 barns Medgivande från 1 barns Medgivande från vårdnadshavare vårdnadshavare en elev (över 13) Samtliga ovanstående bilder anses som journalistiskt material, ostrukturerat material och harmlösa uppgifter om de publiceras som nyheter/information.

5 sid 5 (6) 4b. Marknadsföring av förskolan/skolan i andra informationssammanhang (trycksaker) Bilder som publiceras i tryckt material eller i andra informationssammanhang, exempelvis informationsbrev med bild, reklamannonser, broschyrer eller affischer kräver vårdnadshavares skriftliga medgivande. Vid dessa tillfällen ska personalen visa de uppgifter som de vill publicera för vårdnadshavaren och blanketten Samtycke till marknadsföring delas ut. Ett specifikt medgivande lämnas för varje enskild bild, som ska publiceras. 4c. Marknadsföring av förskolan/skolan i andra informationssammanhang (övrig media) Filmer och ljudupptagningar som visas i övrig media (t.ex. tidningar, radio eller TV inklusive eventuella deras hemsidor) exempelvis reklamkampanjer kräver vårdnadshavarens skriftliga medgivande. Vid dessa tillfällen ska personalen visa de uppgifter som de vill publicera för vårdnadshavaren och blanketten Samtycke till marknadsföring delas ut. Ett specifikt medgivande lämnas för varje enskild bild, film och/eller ljudupptagning som ska publiceras. Barn med skyddade personuppgifter Barn med skyddade personuppgifter ska inte finnas med på bilder, filmer och ljudupptagningar eller i text. Detta är särskilt viktigt att observera när verksamheten bjuder in utomstående exempelvis: representanter från övriga samhället (religiösa representanter, politiska partier, polisen, ideella intresseorganisationer etc.) föräldrar/vårdnadshavare eller andra närstående till barnen eller personalen (avslutningar, uppvisningar, besök etc.) representanter från media (för reportage om verksamheten) Det är positivt med besök från utomstående men det är alltid verksamhetens behov som avgör om, när, var och hur besöket ska genomföras. Personalen ska i möjligaste mån försöka tillgodose de önskemål som finns och därefter utforma besöket. Vid samtliga besök ansvarar personalen för att de barn som har skydd inte kan identifieras. Lagring av bilder, filmer och ljudupptagningar som är allmän handling Lagringen ska ske i en tydlig mappstruktur på kommunens servrar. Det bör finnas en förklarande text till varje mapp. Det bör även finas en text som förklarar syftet med varför man sparar bilder, filmer och ljudupptagningar. Då dokumentationen är allmän handling kan man åläggas att lämna ut den. Vid förfrågan om utlämning ska en menprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen ske i varje enskilt fall. Gallring ska ske i enlighet med förvaltningens dokumentplan.

6 Ytterligare information I dokumentet Riktlinjer Karlstads kommuns informations och kommunikationspolicy, som finns på intranätet Solsidan, finns ytterligare vägledning. På Datainspektionens hemsida finns också ytterligare information. sid 6 (6)

Riktlinjer för publicering av personbilder

Riktlinjer för publicering av personbilder Riktlinjer för publicering av personbilder Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Bilder på barn eller unga under 16 år 4 3. Bilder på vuxna inom boenden eller daglig verksamhet 6 4. När krävs inte samtycke

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun

Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, tränings- och gymnasieskola, vuxenutbildning, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun Beslutade

Läs mer

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-08-23 80 Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad

Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad Beslutad av kommunikationschef 25 juni 2009 program policy handlingsplan riktlinje 1 Inledning 3 2 Bilder på barn eller unga under 16 år 4 2.1

Läs mer

Bildhanteringspolicy

Bildhanteringspolicy POLICY 2014-03-26 1(12) Bildhanteringspolicy Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Osby kommun 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post kommun@osby.se Hemsida www.osby.se PlusGiro

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (5) Information till nyanställda inom barn- och Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden är en myndighet som

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (6) Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Dokumentansvarig: Kanslichef Antaget: 2017-09-07 RUTIN 2(10) Innehåll Rutin för utlämnande och sekretessbedömning

Läs mer

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Skollagen, 14 a kap. Åtgärder mot kränkande behandling 10. Om huvudmannen eller personalen får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering

Riktlinjer för bildhantering Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen 1(5) Riktlinjer för bildhantering Bilagor: 1. Tillgänglighet vid bildpublicering

Läs mer

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden

Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-01-29 Delegeringsordning för barn- och utbildningsnämnden Antagen 2014-01-29, BUN 4/14 Delegeringsbesluten skickas till nämndsekreteraren för anmälan till barn-

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Samordnad individuell plan Gemensamma riktlinjer för samverkan mellan kommunerna och landstinget avseende barn och ungdomar upp till 18 år som är i behov av insatser från båda huvudmännen samtidigt Vägledning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BILD- OCH FILMHANTERING ENLIGT DATASKYDDS- FÖRORDNINGEN

RIKTLINJER FÖR BILD- OCH FILMHANTERING ENLIGT DATASKYDDS- FÖRORDNINGEN RIKTLINJER FÖR BILD- OCH FILMHANTERING ENLIGT DATASKYDDS- FÖRORDNINGEN KARLSTADS KOMMUN Beslutade av: Katarina Lindström, kommunikationsdirektör Ansvarig samt giltighetstid: Katarina Lindström, kommunikationsdirektör

Läs mer

Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen. samt syftet med. Pedagogisk dokumentation inom förskolan

Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen. samt syftet med. Pedagogisk dokumentation inom förskolan 1 Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen samt syftet med Pedagogisk dokumentation inom förskolan i Säters kommun Beslutade av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 6 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Anmälningsblankett - En dörr in

Anmälningsblankett - En dörr in Anmälningsblankett - En dörr in Jag vill bli kontaktad för ett första möte med En dörr in: För- och efternamn Personnummer Dagens datum Gatuadress Postadress Telefonnummer E-postadress Ombud Görs din anmälan

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Sveriges Utbildningsradio AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Polismyndighetens

Läs mer

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter.

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter. Du ska känna dig trygg med Farsta stadsdelsnämnds behandling av dina personuppgifter. Du ska kunna veta vilka uppgifter om dig som behandlas och i vilket syfte, och du ska kunna lita på att vi hanterar

Läs mer

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare Häng med till Hjärntorget! Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare https://hjarntorget.goteborg.se Göteborgs Stad Majorna-Linné Hemsida: www.goteborg.se/majornalinne Telefon:

Läs mer

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Dnr Kultur, - Fritids- och Utbildningsförvaltningen Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs ställd till Hörby

Läs mer

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter Övergångar Inledning Detta dokument klargör vilka juridiska ramar som gäller då barn och elever går från en verksamhet till en annan. Som berörd tjänsteman är det viktigt att ha sikte på både de rättsliga

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09- 09 810-2008 Utbildningsnämnden i Skövde kommun 541 83 SKÖVDE Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering inom idrottsrörelsen

Riktlinjer för bildhantering inom idrottsrörelsen Riktlinjer för bildhantering inom idrottsrörelsen Innehåll Riktlinjer för bildhantering inom idrottsrörelsen... 3 Vad är en personuppgift?... 3 Vad gäller vid användning av bilder och rörligt material?...

Läs mer

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet I förskolan råder så kallad stark sekretess vilket innebär att information om en enskild person inte lämnas ut om vi inte är helt säkra på att barnet eller

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundskola

Ansökan om ytterligare år i grundskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna Ansökan om ytterligare år i grundskola Enligt Skollag (2010:800) 7kap

Läs mer

INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN

INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN Foton och filmer i marknadsföring I och med den digitala tekniken finns nu möjlighet att jobba med bild, film och ljud i en helt ny utsträckning än tidigare. Alltmer

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Bakgrund till samverkan Samverkansrutinerna är utarbetade utifrån ett uppdrag av förvaltningsledningen inom bildningsförvaltningen

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i VO-grupp Ansvarig: SAS Gäller från: 2016-04-01 Uppdaterad: POLICY Uttrycker ett

Läs mer

Allmänna råd. Vi har lagring i flera miljöer som är uppdelat regionalt och lokalt.

Allmänna råd. Vi har lagring i flera miljöer som är uppdelat regionalt och lokalt. Anpassning till DSF 2018-05-25 Sammanfattning PRO måste från och med den 25:e maj 2018 anpassa hanteringen av personuppgifter enligt den nya lagen DSF, Dataskyddsförordningen. PRO har genomfört analys

Läs mer

Anpassning till DSF

Anpassning till DSF Anpassning till DSF 20180525 Sammanfattning... 2 Allmänna råd.... 4 Vi har lagring i flertalet miljöer som är uppdelat regional och lokalt.... 4 Tillgång till personuppgifter.... 4 Personer har rätt att

Läs mer

Sekretess i vården. Lars-Olof Tobiasson

Sekretess i vården. Lars-Olof Tobiasson Sekretess i vården Lars-Olof Tobiasson 1 Dessa bilder är ett utdrag med exempel ur en omfattande lagstiftning. För mera data se Sekretess inom hälso- och sjukvården. Region Skåne 2011 resp de hänvisningar

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola

Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Barn- och utbildningskontoret Ansökan om ytterligare år i grundsärskola Blanketten fylls i på datorn och skickas till: Sollentuna kommun Stöd och utveckling, barn- och utbildningskontoret 19186 Sollentuna

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning 2015-06-17 Tilläggsbelopp information och handledning 1 2015-06-17 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp...

Läs mer

Dataskyddspolicy. Denna Policy är tillämplig på alla kunder (Barn i förskolan, elever och vårdnadshavare) till Ängdala Skolor AB l

Dataskyddspolicy. Denna Policy är tillämplig på alla kunder (Barn i förskolan, elever och vårdnadshavare) till Ängdala Skolor AB l Sida 1 av 6 Register: 1. Tillämplighet och omfattning 2. Syfte 3. Definitioner 4. Ansvarig och kontaktuppgifter 5. Ängdala Skolors syfte med att samla in personuppgifter 6. Vilka grunder har vi för insamlandet

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år

Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år SKRIV UT 1(4) Utbildningsförvaltningen Heddagymnasiet Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år Barnets namn Barnets födelsedatum (år, månad, dag) Adress, postnummer

Läs mer

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid ANSÖKAN Uppgifter om barnet Nuvarande placering Talar barnen annat modersmål än svenska? Ja Nej Om ja, vilket språk Sökande Vid gemensam vårdnad krävs

Läs mer

BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter.

BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-06-16 1 (6) Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom s sjukvårdande

Läs mer

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjerna gäller för elever. Vägledningen är tänkt att vara ett stöd i det förebyggande arbetet mot kränkande behandling via digitala medier. Vägledningen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola 6 Definitioner Med egenvård avses en hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person kan utföra själv.

Läs mer

Födelseår Födelseår Födelseår. Födelseår Födelseår Födelseår

Födelseår Födelseår Födelseår. Födelseår Födelseår Födelseår VOF_22 2018-05-25 Sida 1 / 2 Beräkningsunderlag Beräkningsunderlag för avgift för dig som har barn i barn- och ungdomsboende. OBS! En blankett per förälder Barn Namn Personnummer Förälder Namn Personnummer

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Utlämnande samt sekretessprövning av handling Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 158/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från

Läs mer

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Vårdnadshavaren som barnet bor hos får bestämma vilken förskoleenhet eller vilket fritidshem

Läs mer

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad Plan för övergång och samverkan Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2018-01-15 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt

Läs mer

Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR) Ärendenr 2018-000221.000 Beslutad av kommunens ledningsgrupp 2018-05-30 Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR) Gäller all hantering av bilder och filmer med identifierbara

Läs mer

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter 1/6 Beslutad: Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-29, 24 Gäller fr o m: 2014-04-29 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: - Ansvarig: Barn- och utbildningsnämnden Utbildningskontoret för hantering av barn

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 757-2011 Socialnämnden Lunds Kommun 221 00 Lund Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Barnens och vårdnadshavarnas personuppgifter är deras egna vi lånar dem bara.

Barnens och vårdnadshavarnas personuppgifter är deras egna vi lånar dem bara. Integritets Policy GDPR GDPR General Data Protection Regulation Denna information delges till alla personer som har kontakt med personalkooperativet Granviks förskola Ekonomiska förening enligt dataskyddslagen

Läs mer

Behandling av personuppgifter

Behandling av personuppgifter Utbildningsförvaltningen Dnr 1.3.2-5178/2018 Gymnasieavdelningen 2018-06-14 Elever i gymnasieskolan och vårdnadshavare Behandling av personuppgifter Utbildningsnämnden i Stockholm behandlar elevers personuppgifter

Läs mer

Egenvård vid diabetes

Egenvård vid diabetes 1(5) Egenvård vid diabetes Förskola och skola Norrköpings kommun Utbildningskontoret Centrala elevhälsan 011-15 00 00 UTARBETAD 2014 REV. 2018 I SAMVERKAN MED BARNKLINIKEN ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2014/2015 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: Kastanjen Personal: Anita 85%, Carina 30%, Christina

Läs mer

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Dnr Kultur, - Fritids- och Utbildningsförvaltningen Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs ställd till Hörby

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola/gymnasieskola av personal eller enskild

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1073-2013 AB Alingsåshem Box 146 441 23 Alingsås Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut AB Alingsåshem har behandlat känsliga personuppgifter

Läs mer

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda Portfolio ett utvecklingsarbete Regnbågen 2010 Amanda, Lasse, Mats och Linda Vt.2010 Frågeställningar Varför dokumenterar vi, i vilket syfte och för vem? Vad väljer vi för bilder/material/alster att spara

Läs mer

Webbpolicy Övertorneå kommun

Webbpolicy Övertorneå kommun 1 Webbpolicy Kanslienheten september 2006 2 Inledning Den officiella kommunala hemsidan är en viktig informationskälla och informations- och marknadsföringskanal som ökar i betydelse. En hemsida är under

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 3 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 1 Avgifter på kopior av allmänna handlingar Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Riktlinjer for avgifter på kopior av allmänna handlingar

Läs mer

Lagen om särskilt stöd till vissa funktionsnedsatta, ansökan om insatser

Lagen om särskilt stöd till vissa funktionsnedsatta, ansökan om insatser VOF_8 2019-01-19 Sida 1 / 2 Lagen om särskilt stöd till vissa funktionsnedsatta, ansökan om insatser Sökande Namn Personnummer Adress Postnummer och postadress Telefon (inklusive riktnummer) Jag skickar

Läs mer

Socialtjänstlagen, ansökan om insatser

Socialtjänstlagen, ansökan om insatser VOF_16 2019-01-18 Sida 1 / 2 Socialtjänstlagen, ansökan om insatser Sökande Namn Personnummer Adress Postnummer och postadress Medsökande Namn Personnummer Adress Postnummer och postadress Jag behöver

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bäcken Fastställd 150911 Gäller läsåret 15/16 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Bäcken

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för bilder, filmer och ljudupptagningar. Personuppgiftsbehandlingar och upphovsrätt KS/2019:95

RIKTLINJE. Riktlinjer för bilder, filmer och ljudupptagningar. Personuppgiftsbehandlingar och upphovsrätt KS/2019:95 Riktlinjer för bilder, filmer och ljudupptagningar Personuppgiftsbehandlingar och upphovsrätt KS/2019:95 Beslutad av kommundirektören 2019-01-25 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen Klagomålshantering Syftet med ISGR:s rutiner för klagomålshantering är att kunna identifiera och förebygga brister inom verksamheten. Enligt skollagen(2010:800) 4kap 8, ska det på en skola finnas skriftliga

Läs mer

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid ANSÖKAN Uppgifter om barnet Nuvarande placering Talar barnen annat modersmål än svenska? Ja Nej Om ja, vilket språk Sökande Vid gemensam vårdnad krävs

Läs mer

Beslut om åtgärdsprogram får överklagas hos Skolväsendets överklagandenämnd. Läs mer om hur du överklagar på nästa sida.

Beslut om åtgärdsprogram får överklagas hos Skolväsendets överklagandenämnd. Läs mer om hur du överklagar på nästa sida. Beslut om åtgärdsprogram Undertecknad har i enlighet med skollagen 3 kap. 9 beslutat om åtgärdsprogram för eleven: Elevens namn Personnummer xxxx-xx-xx Vårdnadshavare 1 Telefonnummer Adress Vårdnadshavare

Läs mer

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter Integritets Policy -GDPR GDPR - General Data Protection Regulation. Denna information delges till alla personer som har kontakt med föräldrakooperativet Montessoriförskolan Kotten i Alingsås ekonomisk

Läs mer

Blankett för samtycke

Blankett för samtycke Blankett för samtycke ELEVENS NAMN PERSONNUMMER SKOLA ÅRSKURS Godkänner du att uppgifterna från frågeformuläret sparas i Norrbottens läns landstings databas? JA NEJ DATUM UNDERSKRIFT VÅRDNADSHAVARE 1 /ELEV*

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Publicering på Internet

Publicering på Internet Publicering på Internet I personuppgiftslagen (PuL) finns inga särskilda regler för publicering på Internet. Personuppgiftslagens generella regler för behandling av personuppgifter gäller även när man

Läs mer

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter Dokumenttyp Policy Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad 2018-08-06 Antagen Ks 2018-09-24, 97 Senast reviderad Dokumentet gäller för Kiruna kommunkoncern Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 REGLER OCH RUTINER FÖR POST OCH E-POST Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 2 Allmän handling En handling kan beskrivas som någonting som innehåller information av något slag. Vanligen

Läs mer

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18

Skånhällaskolans plan för. Överlämning. Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för Överlämning Åk F-6 Läsåret 2017/18 Skånhällaskolans plan för överlämning Förskola Förskoleklass läsår 2017-18 December En första kontakt, om barn som är i behov av mer omfattande

Läs mer

Utbildningsförvaltningen

Utbildningsförvaltningen 1(3) Ansökan om godkännande och rätt till bidrag fristående förskola och fristående fritidshem Ansökan avser: Förskola Fritidshem Utökning av befintlig verksamhet Planerat startdatum: Datum Verksamheten

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för föreningar - Du som söker är en förening, minst tre företag i samarbete eller

Läs mer

Här följer en kortfattad information om hur du söker efter uppgifter. Kommunstyrelseförvaltningen. Datum Dok nr Sida 2014-06-04 39647 1 (5)

Här följer en kortfattad information om hur du söker efter uppgifter. Kommunstyrelseförvaltningen. Datum Dok nr Sida 2014-06-04 39647 1 (5) Datum Dok nr Sida 2014-06-04 39647 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Kommunarkivet Har du varit placerad på fosterhem eller barnhem och söker din historia? Ett antal människor har blivit omhändertagna

Läs mer

Egenvård vid diabetes i förskola och skola

Egenvård vid diabetes i förskola och skola Egenvård vid diabetes i förskola och skola Elevens namn Födelsedatum Telefon Förskola/skola Barngrupp/klass Vårdnadshavare Telefon dagtid Mobiltelefon Vårdnadshavare Telefon dagtid Mobiltelefon Mentor/pedagog

Läs mer

Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg.

Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg. 1 Redovisning för läsåret 2010/2011 2 Namn på verksamhet och ansvarig rektor Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg. 3 Förutsättningar Äppelgårdens förskola består

Läs mer

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:12 (S) Allmänna råd Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar 1 (12) Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn och ungdomar Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång.

Läs mer

E-delegationen VLDS 4.1 Juridiska aspekter på digital samverkan v1.0

E-delegationen VLDS 4.1 Juridiska aspekter på digital samverkan v1.0 Innehåll 1 RÄTTSLIGA BEGRÄNSNINGAR VID INFORMATIONSUTBYTE... 2 2 SEKRETESSBRYTANDE BESTÄMMELSER... 2 3 INFORMATIONSUTBYTE OCH PERSONUPPGIFTSLAGEN... 2 4 UTLÄMNANDEFORMER... 3 5 GALLRING... 4 2 (7) Juridiska

Läs mer

Min förskoleresa. Norrbyområdet

Min förskoleresa. Norrbyområdet Min förskoleresa Norrbyområdet Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Lpfö-98/10 Fagersta 2014-04-14 Syftet med portfolio/dokumentation

Läs mer

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET -VARFÖR DOKUMENTERAR NI? -VAD HAR DOKUMENTATIONEN FÖR RÄTTSLIG STATUS? SKÄLTILL DOKUMENTATION RÄTTSSÄKERHETSSYNPUNKT BEVISA NÄR? VAR? HUR? VEM? INGÅR I PROFESSIONEN INGEN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Reviderad 2018-05-24 Dnr 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM SOCIALFÖRVALTNINGEN Charlotte Bergström, 0554-194 50 charlotte.bergstrom@kil.se 2015-05-13 Beslutade av SN 84 2015-05-20 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM INDIVID-OCH FAMILJEOMSORGEN I KILS KOMMUN

Läs mer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Version 1.0 Upprättad av Stadsledningskontoret/Adm. Maj 2003 2 Allmänna handlingar och rätten att ta del av dem Offentlighetsprincipen

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje. Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS, Karin Paust, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningenf

Läs mer

Revidering av prioriteringsordning vid placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Katrineholms kommun

Revidering av prioriteringsordning vid placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Katrineholms kommun 1 (6) Vår handläggare Arijana Bajric Gredelj, verksamhetsutvecklare Ert datum Er beteckning Revidering av prioriteringsordning vid placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Katrineholms

Läs mer

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck.

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck. ORDNINGSREGLER FÖR ENSKEDE SKOLA 2008 Våra ordningsregler bygger på innehållet i skolans arbetsplan, likabehandlingsplan, Lpo94, skollagen och arbetsmiljölagen. I skolan gäller samma lagar och värderingar

Läs mer