BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter."

Transkript

1 Regiondirektören Jonas Rastad BESLUT Datum (6) Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom s sjukvårdande verksamheter. Tillämpningsanvisningar fastställs av regiondirektören och är en dokumenttyp som tillhör s styrande dokument. Befintligt dokument ersätter tidigare Anvisning Foto (SÄK Forum ). Inriktning Regionens sjukvårdande verksamhet bedrivs med höga krav på sekretess i enlighet med av Regionfullmäktige fastställd säkerhetspolicy ( /19, 54). En patient, brukare eller anhörig som direkt eller indirekt söker hjälp har rätt att få göra det utan att någon otillåtet filmar, fotograferar eller spelar in ljud. Om fotografering eller filmning sker i en vårdsituation kan det innebära direkta risker för patientsäkerheten om personalen upplever stress, obehag eller irritation i samband med detta. s säkerhetspolicy klargör att regionen ska tillhandahålla en säker och trygg miljö för patienter, anhöriga, besökare, resenärer och anställda. Syftet med denna anvisning är att skydda patienters, brukares, anhörigas, besökares och anställdas personliga integritet, att minimera risken för att känslig patientinformation publiceras och sprids samt förhindra otillbörlig dokumentation av känsliga tekniska installationer. Stöd för skyddande av patientintegriteten finns i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400 kap 25 1). Postadress:, S KRISTIANSTAD Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg, Kristianstad Telefon (växel): Internet:

2 För att säkerställa dessa rättigheter och behov har valt att tillämpa ett generellt krav på tillstånd för all fotografering, filmning och ljudupptagning i och utanför alla lokaler där bedriver sjukvårdande verksamhet med ett undantag, när berörd patient väljer att spela in samtal med sin vårdnadsgivare och själv deltar i samtalet. Som sjukvårdande verksamhet räknas även ambulanser och Skånetrafikens sjukrese- och färdtjänstfordon. Offentlig plats s lokaler är generellt inte offentliga platser, enligt ordningslagens regler. Däremot är lokalerna i vissa delar tillgängliga för allmänheten genom att regionen har valt att låta allmänheten få tillträde till lokalerna. Exempel på dessa platser i sjukvården är entréhall, cafeteria, allmänna gångstråk etc. Detta gäller under inrättningarnas ordinarie öppettider. Alla besök till enskilda verksamheter ska föranledas av personlig kallelse eller vara av verksamheten godkänt besök. Detta gäller även för anhörig till patient eller anställda. Krav på tillstånd för foto, film och ljudupptagningar Som huvudregel krävs det skriftligt tillstånd för fotografering, filmning och ljudupptagning i och utanför regionens lokaler som bedriver sjukvårdande verksamhet. Detta gäller privatpersoner, anställda och patienter såväl som besökare, brukare och media. Verksamhetschef, eller den som denne delegerat uppgiften till, kan utfärda ett skriftligt tillstånd att fotografera eller filma i regionens lokaler. Tillstånd kan även ges av förvaltningschef och är särskilt tillämpligt när tänkt aktivitet omfattar fler än en verksamhet. Avseende lokaler tillgängliga för allmänheten, såsom entréer, allmänna korridorer och gångstråk kan tillstånd lämnas av stabschef för servicedivisionen. Undantagslöst gäller i samtliga situationer att patienter, personal, brukare, anhöriga eller besökare aldrig fotograferas eller filmas utan att ha sitt skriftliga medgivande. För minderåriga krävs målsmans skriftliga tillstånd. Vid inspelning av mer omfattande material, t ex dokumentärfilm ska ett tydligt, skriftligt avtal upprättas mellan verksamheten och ansvarig part hos sökanden. Juridiska avdelningen, eller motsvarande, ska rådfrågas vid tecknandet av sådant avtal. Kommunikationsansvarig vid respektive förvaltning kan hjälpa till med kontakterna mellan verksamhet och media. Regiongemensam blankett för tillstånd och personligt medgivande finns, se bilaga 1. Tillstånden gäller för specificerat tillfälle.

3 Tillstånd vid oklar tillståndsgivare Det kan vara svårt att identifiera lämplig mottagare av ansökan om tillstånd. I sådana situationer kan s pressjour, presschef och kommunikationschef på respektive förvaltning vara behjälplig. Öppenhet och transparens mediepolicy slår fast att informationen ska vara öppen och tillgänglig. Många patienter, anhöriga och brukare önskar dokumentera vårdsituationer och det är s intention att detta skall underlättas i så stor utsträckning som möjligt. De flesta medborgare får sin information via redaktionella media och internet. Det är väsentligt att underlätta saklig och korrekt bevakning av våra verksamheter närhelst lagliga begränsningar inte föreligger. Skyltning Anslag om förbud mot fotografering, filmning och ljudupptagning ska sättas upp vid entréer, informationstavlor, infarter eller liknande. Skyltar ska innehålla s logotyp och verksamhetsställets namn. Överträdelse av förbudet Personer som utan tillstånd fotograferar, filmar eller spelar in ljud i lokaler där bedriver sjukvårdande verksamhet ska upplysas om foto- och filmförbudet, uppmanas att avsluta aktiviteten och att radera bilderna/filmen/ljudupptagningen. Mer detaljerade anvisningar finns i Bilaga 2: Frågor och svar. Jonas Rastad Regiondirektör

4 Bilaga 2 Fotografering/filmning och ljudupptagning i lokaler där bedriver sjukvårdande verksamhet. Bilaga 2: Frågor och svar Får man som anhörig fotografera på förlossningsavdelningen? Generellt krävs foto-/filmtillstånd även där. Fråga alltid personalen vilka regler och om ev. undantag gäller. Personalen måste alltid ge sitt godkännande till att vara med på foto/film. Får jag som patient filma en undersökning som utförs på mig? Här gäller samma regler, tillstånd krävs. Får jag som patient filma personalen? Foto-/filmtillstånd krävs inom lokaler där bedriver sjukvårdande verksamhet. Hälso- och sjukvårdspersonal är inte som patienter skyddade av någon sekretesslag. Men i stället kan vidareanvändning av filmen/bilden vara förbjuden enligt personuppgiftslagen. Bilden/filmen får inte kränka den som är med på bilden/filmen. Får en patient filma en medpatient? Grundregeln gäller, patient får inte filma inne i sjukvårdens lokaler utan tillstånd. Om privatperson filmar och på en webbplats publicerar bilder/film på en patient på ett sjukhus utan dennes skriftliga medgivande kan det innebära ett brott enligt personuppgiftslagen. Får en läkare filma en patient (t ex vid en undersökning) för att filmen sedan ska användas i utbildningssyfte? I de situationer då patienter fotograferas/filmas för att användas vid utbildning av personal ska detta godkännas av patient eller vårdnadshavare. Samtycket ska ha inhämtats på sådant sätt att det inte råder någon tvekan om att personen ifråga är fullt medveten om vad samtycket innebär. Om fotografering/filmning sker i sådan miljö där andra personer befinner sig ska medgivande finnas från de personer som där kan komma att fotograferas/filmas. (Fotografering som sker som en del av vården där fotografierna utgör en del av journalen får naturligtvis ske utan tillstånd, t ex röntgen o.s.v.) Postadress:, S KRISTIANSTAD Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg, Kristianstad Telefon (växel): Internet:

5 Personal får ju inte fotografera eller filma patient utan tillstånd från denne. Men vad händer om det ändå sker och bilderna/filmen publiceras på en webbplats? Har detta skett utan att patienten gett sitt skriftliga samtycke till publicering bedöms detta som tystnadspliktsbrott. Detta kan ge böter eller fängelsedom i högst 2 år. Får jag som patient spela in ett samtal med min doktor? Det är tillåtet att spela in ett samtal även om samtalspartnern inte är tillfrågad under förutsättningar att man själv deltar i samtalet. Om man inte själv deltar i samtalet och spelar in samtal utan att informera den som spelas in kan det ses som olovlig avlyssning enligt Brottsbalken. Spelar någon in ett telefonsamtal med digital teknik gäller personuppgiftslagen och under vissa förutsättningar kan det krävas samtycke från de som blir inspelade. För att kunna tillämpa personuppgiftslagen krävs det dock att den person som blir inspelad kan identifieras i upptagningen. Om inspelningen enbart är för privat bruk krävs normalt inte samtycke eller information enligt PuL om inte behandlingen av uppgifterna är kränkande. Men publiceras informationen på till exempel internet har den gjorts tillgänglig för ett stort antal personer varför samtycke normalt krävs. Kan jag som personal ta ifrån en patient en mobiltelefon när jag upptäcker att man fotograferar på sjukhuset med den? Personal har inte rätt att beslagta mobiltelefoner eller annan foto- /filmutrustning. Personen som fotograferar/filmar ska informeras om kravet på tillstånd och uppmanas avsluta aktiviteten och radera bilderna/filmen. Finns inget vårdbehov hos personen kan väktare avvisa denne från lokalen.

Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun

Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun Riktlinjer för fotografering och filmning inom fritidshem, förskoleklass, kulturskola, grundgrundsär-, tränings- och gymnasieskola, vuxenutbildning, SFI och ungdomsverksamhet i Säters kommun Beslutade

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 Jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-06-25 1 (5) Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Följande tillämpningsanvisningar

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Dnr 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar

Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar Godkänt den: 2018-09-24 Ansvarig: Sune Larsson Gäller för: Region Uppsala Monitorerares tillgång till Cosmic vid kliniska prövningar Innehåll Bakgrund...2 När ny studie ska starta...2 Beställning till

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer.

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer. ANSÖKAN 1 (6) Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde:

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde: Kameraövervakning regler och rutiner 1 2016-01-25 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga integriteten.

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL 1 1 Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer / kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mats Mikulic Dokumentnamn Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL Dokumentet gäller för Samtliga nämnder/bolag och tjänstemän

Läs mer

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329

Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-08-23 80 Riktlinjer och samtyckesblankett för publicering av bilder, ljud- och videoupptagningar UN-2016/329 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden

Läs mer

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad

Rutin för användning av Social Medier. Dnr. Beslutad av kommundirektören Reviderad Reviderad Reviderad Dnr Rutin för användning av Social Medier Beslutad av kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Reviderad 2014-08-26 Reviderad 2017-04-18 Reviderad 2018-05-24 Dnr 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för publicering av personbilder

Riktlinjer för publicering av personbilder Riktlinjer för publicering av personbilder Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Bilder på barn eller unga under 16 år 4 3. Bilder på vuxna inom boenden eller daglig verksamhet 6 4. När krävs inte samtycke

Läs mer

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet?

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Motiv för skydd av persondata/ integritet Det allmännas och det enskildas (FB, Google mfl) ökade informationstillgång

Läs mer

Hur får jag använda patientjournalen?

Hur får jag använda patientjournalen? Hur får jag använda patientjournalen? Offentlighets- och sekretesslagen Patientdatalagen Vision 2014-01-30 Susan Ols Landstingsjurist Översikt När får jag läsa i patienters journaler? Sekretess - När jag

Läs mer

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjerna gäller för elever. Vägledningen är tänkt att vara ett stöd i det förebyggande arbetet mot kränkande behandling via digitala medier. Vägledningen

Läs mer

Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år

Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år SKRIV UT 1(4) Utbildningsförvaltningen Heddagymnasiet Samtycke till behandling av fotografiska bilder/filmer på barn och unga under 18 år Barnets namn Barnets födelsedatum (år, månad, dag) Adress, postnummer

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakning inomhus i skolor Checklista för dig som ska sätta upp kameror Kameraövervakningslagen innehåller en samlad reglering av kameraövervakning. Syftet med lagen är att tillgodose behovet av

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering

Riktlinjer för bildhantering Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen 1(5) Riktlinjer för bildhantering Bilagor: 1. Tillgänglighet vid bildpublicering

Läs mer

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-42201-2016 Datum 2017-01-20 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Bifogad

Läs mer

Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad

Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad Riktlinjer för publicering av personbilder i Västerås stad Beslutad av kommunikationschef 25 juni 2009 program policy handlingsplan riktlinje 1 Inledning 3 2 Bilder på barn eller unga under 16 år 4 2.1

Läs mer

Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar

Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad 2010-09-06 Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar Bakgrund Personalen vid kommunens skolor och förskolor använder bilder, filmer

Läs mer

Riktlinje, Samtycke och sekretess inom hälsooch sjukvård

Riktlinje, Samtycke och sekretess inom hälsooch sjukvård Riktlinje, Samtycke och sekretess inom hälsooch sjukvård Antagna av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2016-06-14 Senast uppdaterad: 2016-06-14 Gäller för: Enebackens äldreboende, Vårdbo i Åkersberga,

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR) Ärendenr 2018-000221.000 Beslutad av kommunens ledningsgrupp 2018-05-30 Rutin för behandling av bilder enligt dataskyddsförordningen (GDPR) Gäller all hantering av bilder och filmer med identifierbara

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

Samtycke. sid. 1 av 7. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Samtycke. sid. 1 av 7. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Samtycke Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS och MAS Skribent SAS och MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 251/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2016-10-24 Senast

Läs mer

Anmälningsblankett - En dörr in

Anmälningsblankett - En dörr in Anmälningsblankett - En dörr in Jag vill bli kontaktad för ett första möte med En dörr in: För- och efternamn Personnummer Dagens datum Gatuadress Postadress Telefonnummer E-postadress Ombud Görs din anmälan

Läs mer

Studiebesök av politiska partier inom vården och äldreomsorgen

Studiebesök av politiska partier inom vården och äldreomsorgen PROMEMORIA 2018-05-14 1 (5) Avd för juridik Ann Sofi Agnevik Avd för arbetsgivarpolitik Sophie Thörne Studiebesök av politiska partier inom vården och äldreomsorgen m.m. Partibesök kan vara en svår fråga

Läs mer

Riktlinjer för väntrum och andra lokaler

Riktlinjer för väntrum och andra lokaler Riktlinjer för väntrum och andra lokaler Riktlinjer för information i Västra Götalandsregionens väntrum och andra lokaler För många är väntrummen i hälso- och sjukvården eller tandvården den första kontakten

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr

BESLUT. Datum Dnr Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 Jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-06-25 1 (9) Tillämpningsanvisningar om Hantering av patientuppgifter för kvalitetssäkring inom vård

Läs mer

Kommunstyrelsen. Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning

Kommunstyrelsen. Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning Kommunstyrelsen Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGLER OCH RUTIN FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER... 3 Inledning... 3 Personuppgiftslagens

Läs mer

Integritetspolicy Ädelfors folkhögskola

Integritetspolicy Ädelfors folkhögskola Integritetspolicy Ädelfors folkhögskola senast reviderad 2018-06-01 Ädelfors folkhögskola telefon växel: 0383-571 00 Kunskapens väg 3 e-post: info@adelfors.nu 574 53 HOLSBYBRUNN www.adelfors.nu Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler

Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler Riktlinjer för partipolitisk verksamhet och information i landstingets lokaler och kommunikationskanaler Beslutade av landstingsstyrelsen 2014-04-07 version 1.0 version 1.0 1(5) Innehållsförteckning 1

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5)

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER. Bakgrund. Syfte. Användning av sociala mediekanaler. Ansvar för publicering. Sida 1(5) Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER Bakgrund Sociala medier är ett samlingsnamn för digitala interaktiva medier som gör det möjligt för användare att både ta del av, skapa och dela innehåll. Det handlar

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING REMISS 1 (1) Datum 2016-12-13 Ärendenummer 211-6331-2016 Samtliga kommuner i Sverige ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING Positionsbolaget AB har ansökt om tillstånd till kameraövervakning med drönare

Läs mer

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Nya regler vid kamerabevakning Bakgrund Kamerabevakning har blivit allt vanligare i samhället samtidigt som det kommit nya regler som ska

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Universitetsförvaltningen Kommunikationsavdelningen Dnr 1-92/2018 (Ersätter Dnr 1880/2012-010) Version 2.0 Gäller från och med 2018-12-14 Riktlinjer för sociala medier Innehåll

Läs mer

NPÖ Nationell patientöversikt

NPÖ Nationell patientöversikt NPÖ Nationell patientöversikt Rutinen gäller för legitimerad personal inom Individoch familjeomsorgen, Vård- och äldreförvaltningen, Sociala omsorgsförvaltningen i Borås Stad Rutin NPÖ 1 Ur Borås Stads

Läs mer

Ansökan om kameraövervakning med drönare

Ansökan om kameraövervakning med drönare ANSÖKAN 1 Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Integritetspolicy. (Fastställt av Albins styrelse )

Integritetspolicy. (Fastställt av Albins styrelse ) Integritetspolicy (Fastställt av Albins styrelse 2018-06-13) 1 av 13 Innehållsförteckning 1. Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR) 1.1 Vad är en personuppgift? 1.2 Vad innebär det att Datainspektionen är

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Internetbaserad kommunikation - videosamtal, telefonsamtal, chatt, delning av skrivbord och videomöte

Internetbaserad kommunikation - videosamtal, telefonsamtal, chatt, delning av skrivbord och videomöte Riktlinje Process: Hantera personuppgifter/informationssäkerhet Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2016-10-21 Faktaägare: Ann-Katrin Axelsson, Informationssäkerhetsstrateg Fastställd av: Jan Cserpes,

Läs mer

Delegering. Vem får delegera?

Delegering. Vem får delegera? Vem får delegera? Den som överlåter en arbetsuppgift för vilken det krävs formell kompetens till någon som saknar sådan kompetens svarar för att den som fått uppgiften har förutsättningar att fullgöra

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:460 Utkom från trycket den 27 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162

Kommunstyrelsen. Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18, 77 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-11-14, 162 Kommunstyrelsen Regler och rutin med beskrivning av arbetet enligt PuL samt organisationsbeskrivning och regler för webbpublicering av personuppgifter på www.odeshog.se Godkänt av kommunstyrelsen 2007-04-18,

Läs mer

Välkommen till Urologmottagningen

Välkommen till Urologmottagningen Välkommen till Urologmottagningen Information till patient och närstående Fotograf: Carina Johansson Beskrivning av verksamheten Urologmottagningen är en öppenvårdsmottagning dit patienterna i första hand

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakningen får bedrivas om huvudmannen i det enskilda fallet har bedömt att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Läs mer

Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen. samt syftet med. Pedagogisk dokumentation inom förskolan

Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen. samt syftet med. Pedagogisk dokumentation inom förskolan 1 Riktlinjer för fotografering och filmning inom förskolan och den pedagogiska omsorgen samt syftet med Pedagogisk dokumentation inom förskolan i Säters kommun Beslutade av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Integritetspolicy Ålsta folkhögskola. Senast reviderad

Integritetspolicy Ålsta folkhögskola. Senast reviderad Integritetspolicy Ålsta folkhögskola Senast reviderad 2018-08-06 Innehållsförteckning 1. Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR) 3 1.1 Vad är en personuppgift? 3 1.2 Vad innebär det att Datainspektionen är

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn ,

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn , Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet mats.gustavsson@ki.se tfn. 524 864 73, 070 568 64 73 Personuppgiftslagen (PuL) i kraft sedan 1998 Syfte: skydda människor mot att deras

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB Ansökan Tillstånd till allmän kameraövervakning 1 (6) Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Policy för personuppgiftshantering, antagen

Policy för personuppgiftshantering, antagen Policy för personuppgiftshantering, antagen 2018-09-05 Syfte Syftet med denna policy är att säkerställa att Leader Mälardalen hanterar personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (General

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13 Rutin för användning av sociala medier Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Dnr KK13/451 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Vad är sociala medier?...

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering av protokoll i Gislaveds kommun

Riktlinjer för webbpublicering av protokoll i Gislaveds kommun Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2012-09-11 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vid behov Följas upp: En gång per mandatperiod Riktlinjer för webbpublicering

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-10-01 742-2008 Utbildningsnämnden Stockholm stad Box 22049 104 22 STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Personuppgiftsbehandling

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forsknings- och kvalitetsstudier inom hälso- och sjukvård

Personuppgiftsbehandling i forsknings- och kvalitetsstudier inom hälso- och sjukvård Personuppgiftsombudet Avdelning för informationssäkerhet Regionhuset, Lund Eva Plym Forshell Tel: 044-3093524 eva.plym-forshell@skane.se Datum 2005-03-21 2009-10-31 reviderad Personuppgiftsbehandling i

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

Policy för sociala medier i Stockholms stad

Policy för sociala medier i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Sida 1 (7) 2017-06-26 Tillämpning Policyn gäller för alla förvaltningar och bolag i Stockholms stad och riktar sig till alla medarbetare i staden. Avsnitten

Läs mer

Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken

Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken Va lkommen till Ka rl-thoraxkliniken Våra patientgrupper är till största delen opererade i hjärta, lunga, kärl eller bröstkorg. Avdelningen har totalt 20 vårdplatser

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv 2016-02-26 13105 1 (8) Sammanfattning Riktlinjen utgår från patientdatalagens regler om inre sekretess och anger under vilka förutsättningar medarbetare får ta del av patientuppgifter. Riktlinjen, som

Läs mer

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Stockholm den 20 januari 2014 FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Den 23 december 2013 meddelade Uppsala tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet om den cancersjuke man som filmades

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Rutin för webbpublicering av personuppgifter 1(5) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens kansli Caroline Uttergård, Administratör 0171-525 61 caroline.uttergard@habo.se Antagen av kommundirektören 2014-10-15 Rutin för webbpublicering av personuppgifter

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC

RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC 2011-12-05 Sid 1(6) RIKTLINJER FÖR ANVÄNDNING AV SOCIALA MEDIER INOM SMC Text: Petra Holmlund 2011-12-05 Sid 2(6) SMC:s sociala medie-ansikte utåt För en intresseorganisation som kan sociala medier utgöra

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

MKEF ska säkerställa att personuppgifter ska:

MKEF ska säkerställa att personuppgifter ska: MKEF ska säkerställa att personuppgifter ska: behandlas på ett lagligt, korrekt och öppet sätt i förhållande till den registrerade (laglighet, korrekthet och öppenhet). Kravet på att behandlingen av personuppgifter

Läs mer

Riktlinjer för behandling av personuppgifter vid webbpublicering

Riktlinjer för behandling av personuppgifter vid webbpublicering Riktlinjer för behandling av personuppgifter vid webbpublicering Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2013-12-18, 122 Dnr: 2013-KS0548/003 För revidering ansvarar: Dokumentet gäller för: Kommunstyrelse,

Läs mer

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-41783-2016 Datum 2017-01-31 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Bifogad finns ansökan om kameraövervakning med drönare

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Socialförvaltningen Annika Andersson SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL Sida 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 oktober 2018 B 4597-17 PARTER Klagande TMO Ombud och offentlig försvarare: Advokat CS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen.

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i län Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information En övervakningskamera får inte sättas

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Sid 1/6 1. Syfte I projektets uppdrag ingår att granska och utreda de legala aspekterna av projektet Mina intyg. Syftet med den preliminära rapporten är att initialt

Läs mer

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till Bakgrund Regelverket är utarbetat utifrån erfarenheter i Landstinget i Uppsala län, där nästan 50 000 användare haft tillgång till

Läs mer

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp Socialförvaltningens ledningssystem Dokumenttyp: Information Titel: Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens

Läs mer

Behandling av personuppgifter inom Livsro Hemtjänst

Behandling av personuppgifter inom Livsro Hemtjänst Behandling av personuppgifter inom Livsro Hemtjänst Alla som kommer i kontakt med Livsro Hemtjänst skall kunna känna sig trygga med att deras personuppgifter är säkra hos oss. Nedan kan du läsa om hur

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning Division IT/MT IT/MT Samordning Martin Svensson 0736-25 06 09 RAPPORT Datum 2014-03-27 1 (5) Anpassning av IT-stöd enligt patientdatalagens krav Bakgrund Regionstyrelsen har den 11 april 2013, 66, beslutat

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser

BESLUT. Datum 2013-09-11. Regelverk för Region Skånes webbplatser Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-09-11 1 (1) Regelverk för s webbplatser Framtaget regelverk för s webbplatser fastställes. Regelverket

Läs mer

Publicering på Internet

Publicering på Internet Publicering på Internet I personuppgiftslagen (PuL) finns inga särskilda regler för publicering på Internet. Personuppgiftslagens generella regler för behandling av personuppgifter gäller även när man

Läs mer

Policy för hantering av personuppgifter

Policy för hantering av personuppgifter Policy för hantering av personuppgifter Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Policy för hantering av personuppgifter Beslutsdatum: 2013-10-15 Dokumentansvarig

Läs mer