Matematikhuset hjälp. Matematikhuset Elevdata AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematikhuset hjälp. Matematikhuset 3.1.0. Elevdata AB"

Transkript

1 Matematikhuset hjälp Matematikhuset Elevdata AB

2 Matematikhuset hjälp: Matematikhuset Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB

3 Innehållsförteckning Inledning... v 1. Inloggning Mellersta våningen De fyra räknesätten Tal och algebra Problemlösning Geometri Svarstyper Skriv svar Flerval Matris Verktygsfältet och inställningar Uppläsning Ordbok Hjälp Inställningar Talinställningar Teckeninställningar Svarstyp Andra inställningar Miniräknaren Anteckningshäftet Verktygsfältets navigeringsfunktioner Översta våningen Tankenötter Butiker Spelrummet Uppgiftsrummet Nedersta våningen Arbetsplan Rapportering Import/export Utbyte av data CAPA server Offline-läge Utbyte av uppgiftsfiler Användning av principen från tidigare version Import/export Hantering av nätverksproblem... 33

4

5 Inledning Matematikhuset Matematikhuset är ett program med många nya funktioner som innehåller uppgifter till hela grundskolan. Grafiken är anpassad så att den är åldresadekvat till de tre nivåerna: Lågstadiet, Mellanstadiet och Högstadiet.

6 vi Inledning Matematikhuset består av tre våningar som innehåller: Uppgifter till lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet Tankenötter på fyra nivåer Spelrum Butik Spelrum Arbetsplan Rapportering Import/Export Nedersta våningen Registrering/Administrering Administreringsverktyget är enbart relevant för lärare och administratörer. Verktyget används för att administrera klasser och elever. Arbetsplan I arbetsplanen kan läraren välja de uppgifter som eleverna ska arbeta med. Detta kan göras för hela klassen, för hela grupper av elever och för enskilda elever. Det är möjligt att välja mellan alla uppgifter i hela Matematikhuset. Om en elev är registrerad som användare på mellanstadiet, kommer läraren exempelvis att kunna välja uppgifter från lågstadiet och högstadiet utan att eleven kan se det, men kan fortfarande arbeta även med uppgifterna på den nivån som de blev registrerade på. Eleven kan också dela ut uppgifter till sig själv. Rapportering Här kan läraren läsa och skriva ut rapporter över de uppgifter som eleverna har arbetat med, om eleven är registrerad. Den enskilda eleven kan läsa och skriva ut egna rapporter. Import/Export Här kan man importera och exportera data, vilket gör det möjligt att flytta egen information mellan datorer som har Matematikhuset. Mellersta våningen På mellersta våningen finns dörrar med ingång till de tre nivåerna samt en dörr där Vägledningen till Matematikhuset kan hämtas. Översta våningen Alla elever har tillgång till dessa dörrar oavsett vilken årskurs de är registrerade på. Tankenötter Butiker Spelrum Uppgiftsrum

7 Kapitel 1. Inloggning När Matematikhuset startas visas följande inloggningsruta. Med nätverk För att man ska kunna logga in som registrerad användare ska det vara en CAPA-server installerad, som eleven är registrerad på. När man väljer detta alternativ ska användaren skriva sitt användarnamn och lösenord. Om man vill arbeta som en anonym användare väljer man Avbryt vilket innebär att man har tillgång till alla nivåer i Matematikhuset Läs också avsnittet om felmeddelande i samband med användande av CAPA.

8

9 Kapitel 2. Mellersta våningen När eleverna loggar in på en av de tre nivåerna får de tillgång till följande dörrar: De fyra räknesätten Tal och algebra Problemlösning Geometri Som standard har eleven tillgång till den dörr på mellersta våningen som svarar mot den årskurs eleven tillhör, t ex elev som går i år 1-3 har tillgång till dörr låg. Att eleven inte har tillgång till de andra dörrarna visas genom att dörrarna är spärrade med brädor. Som lärare kan man ändra detta för att anpassa uppgifterna till elevens nivå. Det gör man genom att tillföra eleven till en eller två speciella grupper i registering/administration. Om en elev tillhör gruppen matminus kommer dörren eller dörrarna för yngre elever också öpnnas och om en elev tillhör gruppen matplus kommer dörren eller dörrarna för äldre elever också öppnas. Grupperna måste upprättas i registrering/administration om de inte redan finns där De fyra räknesätten Här finns det bokhyllor som innehåller böcker. När man klickar på en hylla ser man antalet böcker. Om det enbart finns en bok på hyllan öppnas boken direkt.

10 4 Mellersta våningen Håller man musen över en bok ser man en kort beskrivning av bokens innehåll Tal och algebra Denna bild är från mellanstadiet och motsvarande hyllor finns även på låg- och högstadiet.

11 Problemlösning Problemlösning Denna bild är från högstadiet. Antalet bokhyllor varierar på de tre nivåerna Geometri

12 6 Mellersta våningen I geometrirummet finns uppgifter som är relaterade till geometri. Geometriska begrepp, omkrets, area och volym. Dessutom finns det uppgifter med tallinje och koordinatsystem. Här ska eleven dra de sammansatta talen ner på tallinjen. Eleven ska genom att räkna rutor komma fram till arean av figuren och skriva resultatet i svarsrutan.

13 Kapitel 3. Svarstyper 3.1. Skriv svar Vid skriv svar ska eleven själv skriva sitt svar. Man kan svara antingen genom att klicka på Svar eller genom att använda Enter. Om svaret kräver en enhet, blir en rullist synlig till höger om svarsfältet, där eleven ska välja korrekt enhet. Rätt svar ger 4 poäng. Fel svar ger 0 poäng Flerval Vid flerval ska eleven klicka på det rätta svaret. Svaret väljs genom at klicka med musen.

14 8 Svarstyper Rätt svar i första försöket ger 3 poäng. Ingen poäng vid andra eller tredje försöket Matris Man kan ta sig runt i matrisen med hjälp av musen eller piltangenterna eller gå till nästa ruta med hjälp av Tab-tangenten. Rutorna färgas grön vid korrekt svar och röda vid felaktigt svar. Det är möjligt att rätta felaktiga svar. Var uppmärksam på att valet av färg kan väljas under inställningar i verktygsfältet. Man tilldelas en poäng för varje ruta som är rätt ifylld. Det blir 2 poäng i avdrag för varje ruta som är felaktigt ifylld. Rättas felaktiga svar innan uppgiften avslutas, tilldelas full poäng.

15 Kapitel 4. Verktygsfältet och inställningar 4.1. Uppläsning Genom att klicka på denna ikon kan man få texten uppläst. Det krävs dock att talinställningarna är påslagna. Se vidare under inställningar Ordbok Genom att klicka på denna ikon öppnas en lista med ordförklaringar på de matematikord som används i programmet. Orden står i i alfabetisk ordning. Man kan söka efter ett ord antingen genom att skriva hela ordet eller de första bokstäverna i ordet. Det är här möjligt att tillföra text och att med egna ord skapa sina förklaringar Hjälp Här kan du få hjälp till uppgifterna. Hjälpen är anpassad till den aktuella uppgiften och den aktuella nivån.

16 10 Verktygsfältet och inställningar 4.4. Inställningar Här kan man göra olika inställningar i programmet Talinställningar Inställningar för tal Här gör man inställningar för tal samt justering av talsyntesrösterna. Talet aktiveras från verktygsfältet förutom när Läs upp automatiskt är valt. Funktionen Läs upp automatiskt fungerar enbart om minst en av de övriga funktionerna är aktiva. Var uppmärksam på att ändringar slår igenom först vid nästa uppgift Teckeninställningar Val av teckensnitt, storlek och färg.

17 Svarstyp 11 När man ändrar på teckenstorleken gäller detta för alla uppgifterna i Matematikhuset. Eftersom några uppgifter innehåller en hel del text finns det en begränsning på +9 i teckenstorleken. Var uppmärksam på att teckenstorleken som används är relativ i förhållande till teckenstorleken som väljs i programmet. Om Matematikhuset till exempel använder 10 punkter till en text, så betyder +9 att texten visas med 19 punkter Svarstyp Om både skriv svar och flerval är möjligt att använda kommer användaren att kunna välja mellan: Skriv svar, Flerval eller Båda typerna. I de fall där uppgifterna enbart är gjorda för flerval eller skriv svar kommer inställingarna inte fungera.

18 12 Verktygsfältet och inställningar Här kan användaren (ej om uppgiften är tilldelad) välja hur många frågor som ska komma innan boken automatiskt stängs. Här är det också möjligt att ställa in programmet för att direkt gå vidare till nästa fråga, om eleven har svarat fel. Färgtema: Det är möjligt att ändra inställningar för färger, så att elever med defekt färgseende kan tillgodoses. Ändringar i inställningar gäller för följande böcker: Matris, Tallinjer och Koordinatsystemet. Ändringar i hjälptexten ändras först i nästa uppgift Andra inställningar Även om funktioner slås från gäller det enbart för visning på skrivbordet. Poäng med mera kommer ändå att kunna ses i användarens rapport. Statuscirkeln visar antalet lösta uppgifter, samt hur många av dessa som är besvarade rätt eller fel. Programmet är här inställt på att visa 10 uppgifter. Om programmet är inställt på att visa ett annat antal uppgifter kommer statuscirkeln att anpassas efter detta. När statuscirkeln används visas den över bokens högra sida. Den kan man flytta med vänster musknapp. Cirkeln startar med att vara helt blå Miniräknaren Här kan man få hjälp med uppgifterna. Hjälpen är anpassad för aktuell nivå och uppgift.

19 Anteckningshäftet 13 Miniräknaren kan flyttas runt på skrivbordet genom att man klickar med vänster musknapp på den översta delen av miniräknaren. Man håller sedan musknappen nedtryckt medans miniräknaren flyttas till valfri plats. I några av böckerna är miniräknaren inte aktiv. Detta markeras med att den är gråtonad. Detta gäller till exempel uppgifterna med de fyra räknesätten med mera. När en uppgift delas ut från arbetsplanen är det möjligt att välja om miniräknaren ska vara tillgänglig eller ej. Om man inte gör något val här (-), kommer inställningen av miniräknaren att vara densamma som programmet är inställt på. Miniräknaren på högstadiet har samma funktioner, men den är grå för att passa in med grafiken på högstadiet. Teckeninmatning på miniräknaren sker genom att man klickar på knapparna med musen eller genom att använda siffertangenterna på tangentbordet. Genom att klicka på denna knapp skickas resultatet av beräkningen till svarsfältet. Denna funktion kan enbart användas när man använder Skriv svar. Man kan räkna vidare med resultatet från förra beräkningen genom att skriva ett räknetecken eller genom att klicka på ikonen. Resultatet från förra beräkningen syns då i fönstret Anteckningshäftet Genom att klicka på denna ikon öppnas anteckningshäftet och man kan redovisa sina uträkningar. Anteckningshäftet har blivit mycket förbättrat i Matematikhuset. Det finns rutmönster som standard och det har tillkommit en del nya funktioner.

20 14 Verktygsfältet och inställningar Anteckningshäftet är indelat i fem områden, i varje område finns olika funktioner.. Här kan eleven skriva text och siffror, samt göra enkla figurer. För att få reda på funktionerna för de olika ikonerna kan man hålla muspekaren över ikonen. Område 1: Infoga linje med ändpunkter Infoga triangel Infoga rektangel Infoga bild Linje, kan användas som bråkstreck Ta bort

21 Anteckningshäftet 15 Område 2: Teckensnitt Teckenstorlek Fet Kursiv Understruken Teckenfärg Infoga textruta Område 3: Ta bort textruta Infoga tom låda Infoga figur Ta bort räknematerial Räknematerial: Kan användas som ett praktiskt verktyg. Genom att klicka på "Infoga figur" kan man välja den figur man vill ha som hjälp då man räknar. Detta kan öka den matematiska förståelsen. Man

22 16 Verktygsfältet och inställningar klickar tills man får det önskade antalet figurer. Figurerna kan också samlas i lådor som visar hur många figurer som finns i. Område 4: Infoga matematisk symbol Visa/dölj rutmönster Område 5: Ta bort rutmönstrets innehåll Lägg markerad figur överst Lägg markerad figur underst Förstora/förminska infogade figurer som är markerade. Annars förstoras/förminskas anteckningshäftet 4.7. Verktygsfältets navigeringsfunktioner Klicka på pilen till höger för att komma till nästa uppgift. Lägg i Tankelådan. Här kan man lägga uppgifter som man inte kan lösa direkt. Dessa uppgifter samlas och kan hämtas igen från Uppgiftsrummet på hyllan Tankelådan. Ger möjligheten att gå till nästa uppgift utan att lösa den aktuella uppgiften.

23 Verktygsfältets navigeringsfunktioner 17 Stänger den aktuella delen av programmet.

24

25 Kapitel 5. Översta våningen När eleverna loggar in får de tillgång till följande dörrar: Tankenötter Butik Spelrum Uppgiftsrum 5.1. Tankenötter I vart och ett av de fyra nivåerna finns det 20 uppgifter. Svårighetsgraden är stigande från nivå 1 till nivå 4. Då man arbetar med Tankenötterna måste man öppna anteckningshäftet längst ner i verktygsfältet. Till vissa uppgifter finns det bilder, för att man lättare ska kunna arbeta med dem kan de kopieras över till anteckningshäftet. Datorn ger inte rätt eller fel svar på tankenötterna. Det är processen i arbetet med tankenötterna som man ska fokusera på och inte så mycket på resultatet. Svaret på uppgiften skrivs i anteckningshäftet Elevens svar i anteckningshäftet kan öppnas av läraren och eleven i Rapportering Butiker Här finns butiken Grönsakshandeln. Eleverna får uppgifter som de ska lösa. Det kan t.ex. vara Idag är det extrapris på apelsiner. Köp 4 st för 12 kr. Eleverna ska då lägga rätt antal apelsiner

26 20 Översta våningen i korgen på vågen som visar antal efterhand som man lägger dit apelsinerna. Sedan ska de ta pengarna ifrån plånboken och lägga i kassan, för att sedan svara på hur mycket de sparade i förhållande till normalpriset Spelrummet I spelrummet tränas några olika matematiska färdigheter på ett roligt och motiverande sätt med hjälp av webbaserade spel. Spelen går på tid och eleverna kan tävla om att komma med på en poänglista för hela landet. Nya uppgifter kommer att läggas in i spelrummet, så Matematikhuset är under fortsatt utveckling. När eleven klickar på dörren in till spelrummet öppnas en sida med 7 spelkonsoller, varav 6 är aktiva. Spel: Ormspelet Kaninjakt Muslabyrinten Vanttenkampen Planetkriget Quiz De fem första spelen innehåller samma kategorier, men sättet som eleverna ska arbeta på med spelen är mycket olika. Quiz-spelet är ett spel där eleverna kan tävla mot varandra från var sin dator. Här är det möjligt att bjuda in andra som är inloggade för att möta andra. Det finns uppgifter som är anpassade till varje nivå. För att eleven ska kunna spela på sin egna nivå krävs det antingen att eleven är registrerad som användare eller att de själva som anonym väljer rätt nivå.

27 Spelrummet 21 På startsidan finns det en vägledning som beskriver hur de olika spelen ska spelas. Vattenkampen: Muslabyrinten: Planetkriget:

28 22 Översta våningen Kaninjakt: Besvaras alla frågorna rätt och inom en viss tid kan eleven komma med på en High Score lista.

29 Uppgiftsrummet Uppgiftsrummet När läraren har delat ut uppgifter till eleven i Arbetsplanen, kommer lampan att lysa över dörren till Uppgiftsrummet. På så sätt kan eleverna snabbt se att de har fått nya uppgifter. Eleven kan också dela ut uppgifter till sig själv. I Uppgiftsrummet finns det fyra hyllor: Nya uppgifter: Här finns de uppgifter som läraren eller eleven själv har delat ut. När eleven har öppnat en bok kommer den automatiskt att flyttas till hyllan Arbete på gång. Arbete på gång: Här finns de uppgifter som eleven har påbörjat, men som de inte är färdiga med. När eleven har löst uppgifterna i en bok kommer boken inte längre att vara synlig på hyllan. Elevens resultat av uppgiften kan man läsa i rummet Rapportering. Tankelådan innehåller de uppgifter som eleven har lagt i tankelådan. Repris: När man delar ut en uppgift i Arbetsplanen kan man ställa in så att de uppgifter som eleven hoppar över eller inte löser rätt skickas till hyllan som heter Repris. Läser in uppgift från fil

30 24 Översta våningen Sparar en uppgift som en fil. Den är enbart aktiv när det finns uppgifter på hyllan. Om man har sparat en uppgift som en fil (*.MMV), kan man sedan läsa in den igen genom att klicka på Läs in uppgift från fil i Uppgiftsrummet eller läsa in den i Arbetsplanen genom att klicka på Hämta uppgifter och sedan Hämta från fil. Det är också möjligt att klicka på en fil av typen *.MMV då Matematikhusets inloggning automatiskt öppnas. Efter inloggning går man direkt till uppgiftsrummet.

31 Kapitel 6. Nedersta våningen 6.1. Arbetsplan I arbetsplanen kan läraren dela ut uppgifter. Det är också möjligt för elever att dela ut uppgifter till sig själv. För att kunna dela ut uppgifter till elever ska läraren vara registrerad som användare med tilhörande klass. Välj datum för överlämnande och tidpunkt för när eleverna ska vara klara med uppgifterna. När uppgifterna är valda klickar man på Skicka till elever och sedan är det möjligt att välja elev(er). Övningsnamn: Text i fältet Övningsnamn är valfri och kan till exempel vara Addition eller Diagnos med mera. Meddelande till elever: Om läraren vill ge eleverna ett meddelande gör man det i denna rutan. Felaktikt lösta uppgifter: Här kan läraren välja hur felaktigt lösta uppgifter ska behandlas. Behandlas som löst med fel: Eleven går vidare till nästa fråga och man kan se felet i Rapportering. Flyttas till Repris: Uppgiften flyttas till hyllan Repris i Uppgiftsrummet. Eleven kan senare arbeta med uppgiften igen. Behandlas som olöst: Hela uppgiften är inte slutförd förrän samtliga frågor är korrekt besvarade. Ska lösas korrekt innan nästa uppgift: Eleven ska lösa frågan korrekt innan nästa fråga ställs. Ny: Välj Ny och man ser en översikt över alla uppgifterna i Matematikhuset.

32 26 Nedersta våningen Här visas en översikt över hyllorna och böckerna i Matematikhuset. Om man sätter bock i Gör en av varje sort tilldelas en uppgift av varje typ i den aktuella uppgiften. Var dock uppmärksam på att det då kommer att bli uppgifter från alla tre årskurserna. Välj de uppgifter som klassen/eleven ska arbeta med och gör önskade inställningar. Typ: Här väljer man mellan flerval, skriv svar eller båda sorterna. Några av uppgifterna är gjorda för att enbart kunna använda flerval eller skriv svar. I dessa fall kommer det inte att vara möjligt att välja mellan inställningarna. Det är inte möjligt att själv bestämma om uppgifterna ska vara matrisuppgifter, eftersom detta är knutet till enskilda böcker. Från bok till bok: Om man enbart väljer 1 bok kommer samtliga uppgifter att vara från den aktuella boken. Väljer man flera böcker kommer uppgifterna att blandas från de valda böckerna. Antal: Här väljer man det antal frågor som eleven ska arbeta med innan uppgiften är klar. Blanda: Alla de valda uppgifterna kommer att presenteras för eleverna i den ordning de är valda. Väljer man Blanda kommer uppgifterna presenteras slumpvis blandat. Hjälp: Om eleven ska tillåtas att använda hjälpfunktionen ska man välja Ja. Vill man att eleven inte ska ha tillgång till hjälpen väljer man Nej.

33 Arbetsplan 27 Ordbok: Om eleven ska tillåtas att använda ordboken ska man välja Ja. Vill man att eleven inte ska ha tillgång till ordboken väljer man Nej. Miniräknare: Välj Nej om du inte vill att eleven ska ha tillgång till miniräknaren. Om du vill att programmets inställning ska gälla väljer du -. Anteckning: Om anteckningshäftet är frånvalt kan det inte aktiveras på skrivbordet. När uppgifterna och de önskade inställningarna är valda klickar man på Skicka till elever och man ser då en lista över eleverna i den valda klassen. Det är möjligt att skicka uppgifter till en, flera eller alla elever i en klass. Ska man skicka till en eller flera elever sätter man en bock i rutan vid namnet. Ska man skicka till alla elever klickar man på Välj alla. Läraren kan hämta tidigare utdelade uppgifter genom att klicka på Hämta uppgifter i arbetsplanen. Kom ihåg att ange inom vilken period uppgifterna blev utdelade och till vilken elev. När uppgifterna är hämtade markeras den uppgiften som ska hämtas in i arbetsplanen, sedan klickar man på Hämta. Man kan bara hämta en uppgift åt gången, men proceduren kan göras om tills de önskade uppgifterna finns i arbetsplanen. Sedan väljer man vilka elever som uppgiften ska skickas till. I denna dialogrutan kan man också hämta uppgifter som tidigare är sparad som en fil av typen *.mmv

34 28 Nedersta våningen 6.2. Rapportering För att få tillgång till elevernas rapporter ska läraren vara registrerad som användare tillhörande aktuell klass. Läraren kan här se sin klass och elever och se status på de uppgifter som eleverna har arbetat med, dem som de håller på med och utgångna uppgifter. Om man klickar i Visa alla klasser och grupper ser man även de klasser och grupper man inte är registrerad på. Eleverna kan även se sina egna rapporter. Kom ihåg att ange inom vilken tidsperiod du önskar se rapporter. Innan rapporten kan genereras ska man välja vilken information man vill se i rapporten. Detta gör man genom att välja Rapportinställningar. Markera de områden som du vill se i rapporten och klicka på Ok. Sedan markeras den uppgiften som man vill se en rapport på.

35 Import/export 29 Om man vill se rapporter på alla uppgifter samtidigt håller man ner Ctrl-tangenten och trycker på A. Alla uppgifterna blir då blåmarkerade. Önskar man se rapporter över några utvalda uppgifter håller man ner Ctrl-tangenten medan man klickar på önskade uppgifter. När de önskade uppgifterna är markerade väljer man Gör rapport. Rapporten visas som en HTML-fil och vill man spara den klickar man på Spara Informationen i rapporten kan också exporteras till Excel. Högerklicka på rapporten och välj Exportera till Microsoft Excel. Rapporten kan skrivas ut genom att man högerklickar med musen inne i rapporten. Genom att klicka på Anteckningshäfte öppnas en HTML-fil med det svar som eleven har avgett i Anteckningshäftet, men det förutsätter att visning av anteckningshäftet är valt i rapportinställningen Import/export Användare av Matematikhuset kan exportera och importera deras data. Import och Export sparar både böcker och information om elevens arbete med mera och inte enbart bok som sker då man sparar som fil i Uppgiftsrummet och Arbetsplanen. Det ger möjligheten att eleven kan arbeta med programmet både på skolan och hemma, förutsatt att Matematikhuset är installerat på båda ställena. Import och Export innehåller både böcker och information om elevens arbete med mera och inte enbart en enskild bok som är gjord genom Spara som fil i uppgiftsrummet och arbetsplanen.

36 30 Nedersta våningen När användaren vill exportera sin data till exempelvis ett USB-minne väljer man Export och namn på det ställe där USB-minnet är placerat, t.ex. E:\ sedan klickar man på knappen Exportera. Data kommer nu att överföras till USB-minnet. När de önskade inställningarna är gjorda klickar man på Avsluta. Elev som ska exportera data från skolans dator ska vara inloggad som registrerad användare. Export/import till egen dator kan ske utan att man är registrerad användare, förutsatt att det inte finns flera användare av Matematikhuset på den datorn. När eleven har arbetat hemma med uppgifterna och önskar importera data till skolans dator blir då tillfrågad om användarnamn eftersom användaren är registrerad här. Det är viktigt att USB-minnet enbart används personligt eftersom data läggs i två mappar på minnet, som inte är knutet till en speciell användare. När man exporterar kommer dessa mappar att försvinna. Om mapparna inte försvinner kommer man nästa gång man vill exportera data bli upplyst om att det redan finns data och om man önskar att fortsätta. Detta ska man svara ja på om man vill överföra ny data. När användaren önskar importera sin data från t.ex. ett USB-minne väljer man Import och namnet på det ställe där USB-minnet är placerat, t.ex. E:\ och sedan klickar man på knappen Importera. Data kommer nu att överföras till Matematikhuset på datorn.

37 Kapitel 7. Utbyte av data Data i Matematikhuset kan vara uppgifter, resultat och inställningar. Nedan beskrivs hur data kan hanteras och utbytas i Matematikhuset CAPA server Matematikhuset understöttar Elevdatas nya avancerade teknologi CAPA för utbyte och lagring av data. När man använder CAPA ligger data på en gemensam server. Här igenom kan data enkelt utbytas mellan lärare och elev. Programmet som används för upprättande av en CAPA server distribueras som ett enskilt program (ingår i Skolavtalet) och vill man ha mer information hänvisas man till manualen för detta program. Det finns ett speciellt program, CAPA Administration, för upprättande av Matematikhusets eller skolans användare. Om programmet är installerat på PC:n kan det startas från start-menyn eller från dörren Registrering i Matematikhuset. Mer information om detta program kan man läsa i dess manual. När en PC är inställd för att använda CAPA och Matematikhusets elever är registrerade i CAPA fungerar utbytet och lagringen av data automatiskt, d.v.s. utan att användaren behöver ha vetskap om CAPA. Undantaget är dock eventuella tillfälliga nätverksproblem som beskrivs i nästa kapitel. Man gör inställningar på PC:n för att använda CAPA med hjälp av ett särskilt konfigurationsprogram. Programmet (CAPA Konfiguration) kan startas från start-menyn eller genom att klicka på knappen Konfigurera i loginrutan Offline-läge Om du vill arbeta i Matematikhuset på ett ställe där det inte finns nätverksförbindelse till CAPA kan du välja att arbeta offline. Det gör man genom att klicka på knappen Hoppa över i loginrutan. Om du har skrivit in ditt vanliga användarnamn i fältet Användare kommer dina data att sparas nästa gång som du använder Matematikhuset med CAPA. Om fältet Användare istället är tomt arbetar man som anonym användare och data kommer inte automatiskt att sparas. Du kan dock alltid se till så att viktig data (t.ex. resultat) sparas på CAPA genom att spara data som en uppgiftsfil, vilket beskrivs nedan Utbyte av uppgiftsfiler Uppgifter och resultat kan utbytas som filer av typen.mmv på följande ställe: I arbetsplanen kan man spara uppgifter genom att klicka på knappen Spara som fil. Sedan kan man t.ex. skicka filen till elever från ett mailprogram eller spara uppgiften för senare användning. En lärare kan också bygga upp en samling av uppgifter som kan användas igen. I arbetsplanen kan man från dialogen Hämta uppgifter läsa in uppgifter i arbetsplanen.

38 32 Utbyte av data I uppgiftsrummet kan man med hjälp av knappen Spara uppgift som fil spar uppgifter som en fil från hyllan "Nya uppgifter" eller hyllan "Arbete på gång". Knappen visas enbart om det faktiskt finns uppgifter på en av hyllorna. Knappen är väldigt användbar om en elev önskar att göra klart en uppgift hemma. När uppgiften är sparad på en fil kan eleven till exempel ta filen med hem på ett USB-minne. I uppgiftsrummet kan man med hjälp av knappen Läs in uppgift från fil lägga uppgifter från en fil på hyllan "Nya uppgifter" eller på hyllan "Arbete på gång". Knappen används t.ex. när en elev är hemma och ska göra klart en uppgift. I Rapportering kan man med hjälp av knappen Spara som fil spara resultaten som en fil. Sedan kan man t.ex. skicka filen till läraren från ett mailprogram. I Rapportering kan man med hjälp av knappen Hämta från fil se resultatet av en övning. Om uppgiften tillhör en själv så läggs resultaten in i rapporteringsverktyget som andra uppgifter. En elev har inte möjlighet att se resultatrapport som tillhör en annan elev. I Windows utforskaren kan man öppna en.mmv fil med Matematikhuset. Det är det samma som att använda knappen Läs in uppgift från fil eller knappen Hämta från fil, beroende på om filen innehåller uppgifter eller resultat Användning av principen från tidigare version. Om det på en skola (mot förmodan) inte är möjligt att använda CAPA, kan man istället använda principen för datautbyte som användes i tidigare versioner av Matematikhuset. Man ska då i CAPA Konfiguration ta bort bocken i Använd CAPA Service. Sedan kan man logga in med användarnamnet "administratör" och lösenord "mathus". Detaljer omkring detta kan man läsa mer om i manualen för Matematikhuset version som finns på installations-cd:n Import/export Används när användaren vill exportera sin data till exempelvis ett USB-minne. Se Avsnitt 6.3.

39 Kapitel 8. Hantering av nätverksproblem Om du försöker att logga in som registrerad användare med nätverk och det inte finns tillgång till nätverket får du följande meddelande. Om du har loggat in som registrerad användare med nätverk och nätverksförbindelsen inte upprättas innan du stänger programmet får du följande fråga. Om du är inloggad och nätverksförbindelsen upphör och du stänger programmet så kommer du att få följande meddelande när du loggar in nästa gång. Om meddelandet beror på att du inte blev korrekt utloggad senast du använde denna datorn, t.ex. på grund av strömavbrott eller nätverksavbrott, rekommenderas du att välja Fortsätt. Om du inte har stängt Matematikhuset korrekt och öppnar från en annan dator kommer du att få följande meddelande.

40 34 Hantering av nätverksproblem Om meddelandet beror på att du inte blev korrekt utloggad senast du använde denna datorn, t.ex. på grund av strömavbrott eller nätverksavbrott, rekommenderas du att välja Fortsätt.

Matematikhuset Matematikhuset Spelrummet

Matematikhuset Matematikhuset Spelrummet Matematikhuset Matematikhuset Spelrummet Sida 1 av 28 Innehållsförteckning Förord... 3 De fyra dörrarna... 4 Geometrirummet... 4 Tallinjer...5 Koordinatsystemet...5 Övningsrummet... 6 Uppgiftstyper...6

Läs mer

Elevdata AB Klas Lilja KURSMATERIAL M A TEMATIKHUSET

Elevdata AB Klas Lilja KURSMATERIAL M A TEMATIKHUSET KURSMATERIAL M A TEMATIKHUSET 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Generella fördelar med att använda pedagogiska program i matematikundervisning 5 Fördelar för elever med läs- och skrivsvårigheter...

Läs mer

Vägledning till Matematikhuset webb

Vägledning till Matematikhuset webb Vägledning till Matematikhuset webb Förord Matematikhuset webb är ett program som inehåller många delar och här finns uppgifter till hela grundskolan. Grafiken är anpassade efter de olika nivåerna: Låg,

Läs mer

Vä gledning till Mätemätikhuset webb

Vä gledning till Mätemätikhuset webb Vä gledning till Mätemätikhuset webb Innehåll Förord... 2 Kapitel 1. Logga in... 2 Kapitel 2. Andra våningen... 3 2.1. De fyra räknesätten... 4 2.2. Tal och algebra... 5 2.3. Problemlösning... 5 2.4. Geometri...

Läs mer

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp: Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Revision 1.21,19. januar 2009 Innehållsförteckning Förord... vii 1. Snabbhjälp... 1 1.1. Läshusets funktion...

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Lathund. Om Matematikhuset

Lathund. Om Matematikhuset Lathund Matematikhuset Innehållsförteckning sid2 sid2 sid2 sid3 sid3 sid4 sid5 sid6 Om Matematikhuset Hjälp! Starta Matematikhuset Logga in som lärare Logga in som elev Registrera skola och klass Registrera

Läs mer

Installation och konfiguration av Matematikhuset 3.0 (skollicens) Installation via Group Policy och konfigurering av dataplacering

Installation och konfiguration av Matematikhuset 3.0 (skollicens) Installation via Group Policy och konfigurering av dataplacering Installation och konfiguration av Matematikhuset 3.0 (skollicens) Introduktion Till skillnad från den version av Matematikhuset som distribueras med Elevdatas Skolavtal innehåller skollicensversionen av

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

COGNIsoft-I Hemmaträning

COGNIsoft-I Hemmaträning 2 1 Introduktion När man har elever, klienter eller patienter i kognitiv träning och använder COGNIsoft-I som ett redskap i träningen, kan det några gånger vara praktiskt att kunna ge eleverna hemuppgifter,

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3 Ordboken 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3 MINIMERA OCH STÄNG... 3 SÖKFÄLT... 4 SÖKRESULTAT... 4 Resultat... 4 Ordklassfärger...

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Webbklient för användare

Webbklient för användare Webbklient för användare Time Care Planering 4.2.30xx Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 1 (23) Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

En snabbguide för att komma igång

En snabbguide för att komma igång En snabbguide för att komma igång Välkommen till Matematikportalen! Matematikportalen är ett helt digitalt läromedel i matematik för årskurs F 9, som är uppbyggt utifrån den svenska läroplanen. I Matematikportalen

Läs mer

Hjälp till MV-Login Administration Elevdata AB

Hjälp till MV-Login Administration Elevdata AB Hjälp till MV-Login Administration Elevdata AB Dokumentversion: 20130920A 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Kapitel 1. Aktivera administratörkontot... 4 Kapitel 2. Tillgång till MV-Login Administration...

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 1.3 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad är VisitLog?... 3 3 Innan du börjar... 3 4 Administration... 4 4.1 Lokala inställningar... 4 4.1.1 Skrivarinställningar... 4 4.1.2

Läs mer

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket

Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Manager för ett gruppkonto i Widgit Online funktionsverket Gruppkonto i Widgit Online Ett gruppkonto i Widgit Online innebär att flera användare tillsammans ingår i en gemensam grupp där man kan dela material

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet.

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet. 1. ELEV 1.1. ELEVENS LÖSENORD I Mattekungen kan eleven ha ett eget lösenord. Elevens eget lösenord tar man i bruk genom att först välja elevens namn på elevlistan på huvudsidan. Därefter väljer man Fil

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

InSite Prepress Portal

InSite Prepress Portal InSite Prepress Portal System Version 5.0 Kundens snabbhandledning Svenska Innehåll Vad är InSite Prepress Portal?...1 Vad har ändrats i version 5.0...1 Logga in till Prepress Portal...1 Få hjälp...2 Kontrollera

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Android Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 3 Hur tar jag bort

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

SymWriter 2 Komma igång med symboldokument

SymWriter 2 Komma igång med symboldokument SymWriter 2 Komma igång med symboldokument Den här övningen är en introduktion till de vanligaste funktionerna man använder när man skriver ett dokument i SymWriter 2 Övningen tar högst 20 minuter att

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår

Läs mer

BluStar Agent mobiltelefon (MEX)

BluStar Agent mobiltelefon (MEX) BluStar Agent mobiltelefon (MEX) Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Samtalen kommer

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

Hantering av arkivering och digitalisering

Hantering av arkivering och digitalisering Hantering av arkivering och digitalisering En instruktion med tips och trix vid arbetet med digitalisering och arkivering för ekonomer och ekonomiadministratörer. Författare: Ekonomiavdelningen År: 2018

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

Leta reda på din dator!

Leta reda på din dator! Leta reda på din dator! Sätt dig vid den när du hittat den. Öppna och starta INTE datorn än. Har du inte lämnat ditt avtal påskrivet till din lärare/mentor så gör det nu. Nu är det nära Så här kommer du

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

BluStar Agent IP telefon

BluStar Agent IP telefon BluStar Agent IP telefon Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Du pratar direkt i din

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor

UTBILDNINGSMATERIAL. Procapita. Mina sidor UTBILDNINGSMATERIAL Procapita Mina sidor Vård och Omsorg 2011 Procapita ett verksamhetssystem... 3 Tangentbord/musen... 3 Menyrad... 4 Första gången du loggar in i Procapita... 5 Du kommer inte in i Procapita...

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer