SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB"

Transkript

1 SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB

2 SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB

3 Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du! SkanRead i CD-ORD och programmenyn SkanRead i högerklickmenyn Bildläsare Fråga om Om inskanning SkanRead till pdf, Word, text och ljud Andra funktioner i SkanRead... 17

4

5 Inledning SkanRead - ett enkelt verktyg för OCR-behandling av texter SkanRead skapar textidentifiering (OCR) på många olika språk och konverterar bilder till tillgängliga format. SkanRead gör dina texter tillgängliga, så att du bl.a. kan använda texten tillsammans med CD-ORDs uppläsning och ordförslag. Med SkanRead kan du snabbt och lätt skanna in och konvertera bilder till PDF, Word, txt och ljud. Med Bildläsaren kan text i bilder markeras direkt på skärmen och läsas upp direkt. SkanRead har svenskt gränssnitt och hög användarvänlighet, eftersom verktyget automatiskt gör komplicerade val av inställningar. SkanRead kan användas direkt från CD-ORDs verktygsslist, i högerklickmenyn och från programmenyn i Windows.

6

7 Kapitel 1. Så här gör du! När du vill skanna in en text 1. Lägg en text i skannern. 2. Öppna SkanRead i CD-ORDs verktygslist eller i programmenyn under Start. 3. I SkanRead väljer du Skanna och öppna som... eller Skanna och spara som Välj t.ex. Skanna och öppna som pdf. 6. Texten skannas och OCR-behandlas. 6. Du kan nu få dokumentet uppläst på datorn med CD-ORD. När du vill göra om en bild/pdf till en text-pdf, Word, txt eller ljud. 1. Högerklicka på en bildfil/pdf-fil på datorn. 2. I SkanRead väljer du Öppna som... eller Spara som 3. Välj t.ex. Öppna som pdf. 4. Texten OCR-behandlas. 5. Nu kan du få dokumentet uppläst på datorn med CD-ORD. - och du kan använda dokumenten till mycket annat arbete med texten på datorn. Öppna som Öppna som är en funktion, som kan öppna i rätt program direkt. Med Öppna som kan du snabbt konvertera bilder/pdf till en tillgänglig pdf, Word, txt eller ljud.

8

9 Kapitel 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn Från CD-ORDs verktygslist kan du skanna och konvertera filer med SkanRead. Samma funktioner ligger i programmenyn Start Alla program Elevdata.se CD-ORD SkanRead Skanna Skanna och öppna som pdf Skannar och genererar en text-pdf, som öppnas direkt. Skanna och öppna som text Skannar och genererar ett textdokument, som öppnas direkt. Skanna och öppna som Word Skannar och genererar ett Worddokument, som öppnas direkt. Skanna och öpnna som ljud Skannar och öppnar texten som ljud direkt. Skanna och spara som... Skannar och visar en Sparadialog, där du kan spara den inskannade texten som pdf, Word,txt, ljudfil eller bild. När din fil är OCR-behandlad och sparad, kan du öppna den med ett dubbelklick eller från det program, den ska användas i.

10 4 SkanRead i CD-ORD och programmenyn Välj bild/pdf När du använder funktionerna under Välj bild/pdf, öppnas en dialog, där du ska välja den bildfil/pdf-fil, som ska OCR-behandlas. Du kan använda SkanRead i högerklickmenyn till samma sak. Det är ett snabbare sätt att göra om en fil. Läs mer under SkanRead i högerklickmenyn. Öppna som pdf Konverterar en bild/pdf till en text-pdf, som öppnas direkt. Öppna som text Konverterar bild/pdf till ren text, som öppnas direkt. Öppna som Word Konverterar bild/pdf till ett Worddokument, som öppnas direkt. Läs innehåll Konverterar en bild/pdf till ljud, som öppnas direkt. Spara som dokument/ljudfil Öppnar en dialog, där du kan välja den bildfil/pdf-fil, som ska OCR-behandlas. Därefter visas en Sparadialog, där du kan spara filen som pdf, Word, txt eller som ljudfil. I Sparadialogen väljer du också, var filen ska sparas. När din fil är OCR-behandlad och sparad kan du öppna den med ett dubbelklick eller från det program, den ska användas i. Du kan använda SkanRead i högerklickmenyn till samma sak. Det är ett snabbare sätt att göra om en fil på. Läs mer under SkanRead i högerklickmenyn.

11 Kapitel 3. SkanRead i högerklickmenyn Högerklicka på en bildfil eller en pdf-fil på datorn för att konvertera filen till ett tillgängligt textformat eller ljud. Högerklicka på en fil för att välja: Öppna som pdf Konverterar bild/pdf till en text-pdf, som öppnas direkt. Txt Konverterar bild/pdf till ren text, som öppnas direkt. Word Konverterar bild/pdf till ett Worddokument, som öppnas direkt. Ljud Konverterar bild/pdf till ljud, som öppnas direkt. Spara här som Konverterar bild/pdf och sparar filen på samma ställe som den fil, du högerklickar på. Du kan spara som pdf, Word, (txt) och som ljudfil (mp3). När din fil är sparad och OCR-behandlad, kan du öppna den med ett dubbelklick eller från det program, som den ska användas i. Spara som... Öppnar en Sparadialog, där du kan välja vad din bildfil/pdf-fil ska sparas som. Du kan spara som pdf, Word, txt eller ljud. I Sparadialogen väljer du också, var filen ska sparas. När din fil är sparad och OCR-behandlad kan du öppna den med ett dubbelklick eller från det program den ska användas i.

12

13 Kapitel 4. Bildläsare Bildläsaren startas från CD-ORDs verktygslist eller från programmenyn. Läs upp inramad text Den viktigaste funktionen i Bildläsaren är Läs upp inramad text, som används för att snabbt och lätt få inramad text i bilder uppläst. Du markerar ett område av en bild med text, och får texten uppläst direkt. Öppna Bildläsaren och markera ett textområde på skärmen med musen och klicka på ikonen. Texten i bilden identifieras automatiskt av SkanRead och läses upp. När Bildläsaren är öppen, kan du inte använda andra funktioner. Stäng eller minimera bildläsaren. Bildläsarmeny Med Bildläsarmenyn har du flera möjligheter att öppna eller spara inramad text. Öppna som Under Öppna text i ram som, kan du välja att öppna den inramade texten som pdf, Word eller txt. Andra funktioner Med Spara som... kan du spara den inramade texten i flera olika format. Med Kopiera bild till klippbordet, kan du kopiera det du har ramat in och infoga det på annat ställe, som bild. Minimera Minimerar Bildläsaren till processlinjen.

14 8 Bildläsare Stäng Stänger bildläsaren.

15 Kapitel 5. Fråga om... Fråga om, finner du i SkanReads meny i CD-ORD, programmenyn, högerklick och i Bildläsaren. Fråga om fungerar generellt. Om inställning görs på ett ställe, slår den igenom på alla ställen i SkanRead. Fråga om, ger möjlighet till att löpande ta ställning till hur SkanRead ska ställas in Tolkningsspråk Sätt en markering i Tolkningsspråk, om SkanRead ska fråga om språk för textidentifiering (OCR), när du konverterar filer. Man kan alltid välja språk vid inskanning. När inställningen visas, kan du välja språk för textidentifiering. SkanRead klarar av textidentifiering på många olika språk. När du väljer OCR-språk är det bäst att välja exakt det/de språk, som finns i den aktuella texten. Om för många språk slås på samtidigt, kan det påverka textidentifieringen av ett enskilt språk. Pdf-layout Sätt en markering i Pdf-layout, om SkanRead ska fråga om val av pdf-layout, när du skannar och konverterar filer till pdf. När inställningen visas, kan du välja mellan två olika layouter 1. Text och bild. 2. Bild över text. Båda pdf-typerna kan läsas upp med highlight i CD-ORD.

16 10 Fråga om Text och bild, den pdf som är mest tillgänglig, visar text som text och bild som bild. Den används som standard. 2. Bild över text, en pdf som visar alla bilder och grafik. Texten ligger under grafik och bilder. Den är speciellt ämnad för blandade och komplexa material. Fråga om dokument ska sparas Sätt en markering i Fråga om dokument ska sparas, för att visa en dialogbox under tiden du använder SkanReads automatiska funktioner för att öppna dokument direkt. När inställningen visas, kan du välja Spara och öppna, för att spara filen, vartefter dokumentet öppnas automatiskt. Välj Öppna, för att öppna dokumentet utan att spara det. Röst och hastighet Sätt en markering i Röst och hastighet, om SkanRead ska fråga om inställningar för röst och hastighet, när du skannar och konverterar filer till ljud. När inställningen visas, kan du välja hastighet och röst för uppläsningen.

17 Kapitel 6. Om inskanning För att använda SkanRead, när du skannar in texter, ska din skanner vara installerad och ansluten till datorn. SkanRead finner automatiskt din skanner, när du väljer någon av de olika skanningfunktionerna i SkanRead. Då visas en dialogbox, där du väljer knappen Skanna, för att starta inskanningen. Som standard skannas allt i gråtoner och 300 DPI. Du kan ändra detta under Dokumenttyp och Upplösning, om du önskar en annan inställning. Välj skanner Välj skanner Här väljer du skanner. Om flera skannrar är anslutna till din dator, visas de i listan. Välj den skanner, som ska användas. Välj språk Här väljer du språk för textidentifiering (OCR). Dokumenttyp Du kan välja att skanna i svart-vit, gråtoner eller färg. Upplösning Du kan välja hur hög upplösningen (DPI) ska vara, dvs. hur hög kvalitet, skanningen ska ha. Använd pappersmatare Slå på Använd pappersmatare om du använder en matarskanner. SkanRead skannar automatiskt de sidor, du lagt i pappersmataren. Om du använder en skanner, där du matar in ett papper åt gången, ska pappersmataren vara frånslagen. Du blir automatiskt tillfrågad, om du vill skanna flera sidor.

18 12 Om inskanning Avancerad Välj knappen Avancerad för att öppna en dialog, där du kan göra avancerade inställningar för inskanning. I Avancerad kan du bl.a. välja Pappersstorlek. Du kan välja Förhandsvisning av den sida, som ska skannas. Du kan också anpassa sidan manuellt genom att dra i ramen. Tips vid inskanning Sätt skannerinställnigen till 300 DPI och skanna i gråtoner eller färg, om ditt material innehåller färger. Gråtoner ger den bästa identifieringen av själva texten. Om det är viktigt att skanningen sker i färg, kan du göra det. Textidentifieringen kommer också att ske med högsta kvalitet här, förutsatt att upplösningen inte satts till under 300 DPI. Inskanning i färg tar längre tid och fyller mer än material, som skannas in i gråtoner. Om din text och bakgrund uteslutande är svart-vit är det bäst att välja svart-vit. Om din originaltext innehåller väldigt små teckensnitt, kan du sätta upplösningen till 600 DPI för att få en ännu bättre textidentifiering. Det bästa resultatet uppnås, om du är noggrann när du lägger pappret i skannern. Lägg eventuellt ett vitt papper bakom den sida du skannar.

19 Kapitel 7. SkanRead till pdf, Word, text och ljud De dokument och filer som SkanRead skapar, är format som ofta används i datorn. Pdf Pdf-dokument öppnas i Adobe Reader, när det öppnas automatiskt med SkanRead. När ett dokument öppnats är det klart för uppläsning med CD-ORD. Adobe Reader är ett gratisprogram, som oftast ligger på datorn. Alternativt kan det hämtas på nätet. Worddokument Worddokument öppnas i den Wordversion, du har på datorn, när det öppnas automatiskt med SkanRead. När dokumentet öppnats, är det klart för uppläsning med ordförslag i CD- ORD. Text En textfil öppnas i det program, som är standard för att öppna vanliga textformat på din dator. Det kommer som regel att ske i Anteckningar. Anteckningar är ett gratisprogram, som ligger på datorn som standard. När dokumentet öppnats, är det klart för uppläsning med ordförslag i CD-ORD. Ljud När SkanRead öppnar som ljud, kan du styra uppläsningen med ett verktyg för Paus/Läs upp och stopp. Verktyget visas på skärmen, när uppläsningen startar. Klicka på pausknappen, för att göra paus i uppläsningen och på Läs upp-knappen för att fortsätta. Klicka på krysset för att stoppa uppläsningen helt och stänga verktyget. När uppläsning pågår kan du arbeta vidare med andra program och funktioner på datorn. Uppläsningen fortsätter, tills du själv gör paus eller stoppar den. När du har sparat som ljud och dubbelklickar på ljudfiler, öppnas ljudfilen i den mediaspelare, som är standard på datorn.

20 14 SkanRead till pdf, Word, text och ljud Mer om SkanRead till pdf, Word och text Pdf Bilden visar ett pdf-dokument, som skapats med SkanRead och läses upp med CD- ORD i Adobe Reader. Pdf är den säkraste metoden för att bibehålla utformningen i originalmaterialet, eftersom man som användare inte kan ändra eller flytta detaljer inne i dokumentet. SkanRead skapar oftast en exakt kopia bättre i pdf än i Word. Använd också SkanReads funktion Öppna som pdf, när du har en pdf-fil, som skapats som bild och därför inte kan läsas upp. SkanRead kommer då att skapa en text-pdf, som kan läsas upp med CD-ORD.

21 15 Word Text Bilden visar ett Worddokument, som skapats med SkanRead och läser upp med CD- ORD i Word Genom att spara texten som ett Worddokument, kan texten redigeras och du kan använda CD-ORDs uppläsning och ordförslag. Word är utmärkt, om man själv i större omfattning ska skriva en text, vidare bearbeta en text eller på annat sätt redigera i ett dokument. I Word kan man göra korrektur på texten, om nödvändigt. Bilden visar ett textdokument, som skapats med SkanRead och läses upp med CD-ORD i Anteckningar. Om det inte är så viktigt att visa upp en exakt kopia av originalet, har ren text många fördelar. Texten kan användas i många program. Det går också snabbt att skanna och konvertera till ren text, eftersom den tar väldigt liten plats. CD-ORDs uppläsning och ordförslag kan användas för ren text i bl.a. Anteckningar. Om du t.ex. vill ha en snabb inskanning, där det enda viktiga är att få själva texten uppläst, kan du spara din text som en textfil. Om du sedan dubbelklickar på den, öppnas den som standard i Anteckningar, där du kan få den uppläst med CD-ORD.

22 16 SkanRead till pdf, Word, text och ljud Men du kan också öppna texten i många andra textbehandlingsprogram både i Word, WordPad, OpenOffice Writer m.fl. och det är dessutom lätt att kopiera över texten i andra program. Du kan kopiera och klippa i texten för andra ändamål. Om texten ska användas i andra sammanhang, t.ex.som text i ett annat program eller för att skapa ordböcker i CD-ORD osv. är det ren text du ska välja.

23 Kapitel 8. Andra funktioner i SkanRead SkanRead OCR-behandlar När SkanRead OCR-behandlar din text, visas en dialog, där du kan se förloppet, då SkanRead behandlar din text. Spara som... I SkanRead använder du Spara som för att spara dina dokument. Spara dina dokument så att du lätt kan finna dem igen. Skapa t.ex. gärna en egen mapp till Mina texter. När en text en gång OCR-behandlats med SkanRead och sparats, kan den användas upprepade gånger. I Spara-dialogen har du möjlighet att spara som pdf, Word, text eller ljud. Word-versionerna i listan kan också öppnas i nyare versioner av Word. Välj fil När du använder Välj fil, ska du peka på den fil, du vill OCR-behandla.

24 18 Andra funktioner i SkanRead Leta sedan upp den mapp, där filen ligger. Välj den bildfil eller pdf-fil, som ska OCR-behandlas och välj knappen Öppna. Du kan välja pdf-dokument och bildfiler i många olika format, t.ex. tiff, bmp, jpg m.fl. Under Filtyp väljer du format för den fil, du vill öppna.

25 19 Funktioner i startmenyn och genväg Du kan lägga ut funktionerna i startmenyn direkt i menyn Start, så att du kommer åt dem snabbare. I exemplet på bilden är de två funktionerna för inskanning utlagda i menyn. Du kan alltså lägga ut de funktioner du använder mest, i startmenyn. Högerklicka på en funktion under Start Alla program Elevdata.se CD-ORD SkanRead. Välj Fäst på startmenyn. Du kan också lägga ut funktionerna i programmenyn som en genväg, t.ex. på ditt skrivbord. Högerklicka på den funktion, du vill skapa en genväg till och välj Skapa genväg och dra ut genvägen på skrivbordet. Dina möjligheter är dock beroende av vilka rättigheter du har på datorn.

26

Snabbhjälp. SkanRead 3.1

Snabbhjälp. SkanRead 3.1 Snabbhjälp SkanRead 3.1 Snabbhjälp i SkanRead Snabbhjälp i SkanRead 3 Innehållsförteckning Snabbhjälp i SkanRead 3 Om SkanRead 6 Så här gör du! 7 När du vill skanna in en text 7 När du omvandlar bild/pdf

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8. Elevdata AB

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8. Elevdata AB CD-ORD Hjälp CD-ORD 8 Elevdata AB CD-ORD Hjälp: CD-ORD 8 Elevdata AB Innehållsförteckning Förord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogram... 1 2. Verktygslisten... 3 3. Profiler... 11 3.1. Standardprofiler...

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

IntoWords elevdata.se

IntoWords elevdata.se Snabbhjälp till IntoWords Innehåll Snabbhjälp till IntoWords 4 Läs/Stopp 4 Rösthastighet 4 Dela 5 Pdf-uppläsning 5 Uppläsning av markerad text 6 Ordlistan 6 Profiler 7 Dokument 8 Hjälp 9 Inställningar

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp CD-ORD 9.0 Snabbhjälp CD-ORD Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 9.0. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet. Hjälp i verktygslisten Snabbhjälp

Läs mer

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide Scan2Text Svensk Doc 2.0 Scan2Text Användarguide Copyright Copyright 2004 Claro Software Ltd. Alla rättigheter är reserverade. Claro Software Ltd äger och har copyright på all teknisk dokumentation, tryckt

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3 Ordboken 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 1. ORDBOKEN I VERKTYGSLISTEN... 3 2. ORDBOKEN... 3 MINIMERA OCH STÄNG... 3 SÖKFÄLT... 4 SÖKRESULTAT... 4 Resultat... 4 Ordklassfärger...

Läs mer

Snabbhjälp i CD-ORD 7. elevdata.se. Snabbhjälp i CD-ORD 7 1

Snabbhjälp i CD-ORD 7. elevdata.se. Snabbhjälp i CD-ORD 7 1 Snabbhjälp i CD-ORD 7 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 7 1 SNABBHJÄLP för CD-ORD 7 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 7. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad

Läs mer

EasyConverter, version 4 Kom igång guide

EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter omvandlar olika slags källdokument till mer tillgängliga, alternativa format. Med EasyConverter kan du Skanna tryckt text direkt in i EasyConverter.

Läs mer

IntoWords till Mac elevdata.se

IntoWords till Mac elevdata.se Snabbhjälp för IntoWords till Mac elevdata.se Innehållsförteckning IntoWords - till Mac 4 Överblick över IntoWords 5 Läs upp/paus och Stopp 6 Rösthastighet 6 Öppna/stäng ordlistan 7 Profiler 7 Inställningar

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Grundinställningar i ViTex

Grundinställningar i ViTex Användarhandledning Grundinställningar i ViTex Innan du använder Vitex första bör gången gör du några grundinställningar. Klicka Inställningar-Generellt Nedanstående inställningar är bra att göra! 1 Introduktion

Läs mer

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp: Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Revision 1.21,19. januar 2009 Innehållsförteckning Förord... vii 1. Snabbhjälp... 1 1.1. Läshusets funktion...

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning

ViTal. Talsyntes. Användarhandledning ViTal Talsyntes Användarhandledning Introduktion ViTal är ett program som utvecklats för att med hjälp av artificiellt tal vara ett stöd vid läsning och skrivning. ViTal kan användas både i undervisning

Läs mer

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument.

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument. 2 Dokument Du kan skapa både enkla och mer komplicerade dokument på din dator. Det beror på vilket datainnehåll du vill ha i ditt dokument. Datainnehållet kan vara till exempel text och grafiska objekt,

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Att använda talsyntes i en lässituation.

Att använda talsyntes i en lässituation. Att använda talsyntes i en lässituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad syns

Läs mer

Guider för specialprogrammen

Guider för specialprogrammen Guider för specialprogrammen Talsyntes: Voxit Budgie 2.3 OCR-behandling: ScanSoft OmniPage Rättstavningsprogram: Stava Rex Spell Right Läslinjal: Screen Ruler Om du vill vara säker på att kunna använda

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand.

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. Innehållsförteckning Kontrollpanelen i kategoriläge. Frågor 2 Utforskaren, hantera filer och mappar.

Läs mer

Manual - ClaroRead Chrome (Premium)

Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Manual - ClaroRead Chrome (Premium) Tillägget ClaroRead Chrome installerar du i din Google Chrome webbläsare. Med hjälp av tillägget kan du bland annat läsa upp webbsidor och google docs på din PC, Mac

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8.2. Elevdata AB

CD-ORD Hjälp CD-ORD 8.2. Elevdata AB CD-ORD Hjälp CD-ORD 8.2 Elevdata AB CD-ORD Hjälp: CD-ORD 8.2 Elevdata AB Innehållsförteckning Förord... vii 1. Verktygslisten... 1 1.1. C-Pen, Ordboken och SkanRead... 2 2. Uppläsning... 3 2.1. Uppläsningsknappar

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... 1 oktober 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8)

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Med hjälp av webbtjänstprotokollet kan användare med Windows Vista (SP2 eller senare), Windows

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013

Innehåll. Kurs i Windows 7 2013 Kurs i Windows 7 2013 Innehåll Nyheter i Windows 7... 2 Inloggning på datorn och nätverket... 2 Skrivbordet... 2 Fönsterhantering... 2 Fäst fönster i kanterna... 2 Maximera på flera sätt... 2 Skaka fönster...

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

IntoWords webb elevdata.se

IntoWords webb elevdata.se Snabbhjälp till IntoWords webb elevdata.se Innehållsförteckning Överblick över IntoWords Webb 4 Profiler 5 Textfönster 5 Kopiera och Klistra in 6 Öppna 6 Spara 7 Andra tips 7 Uppläsning 8 Läs/Paus och

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben 1 (7) Användning av pdf Version 1.1 Uppdaterad: 2007-07-03 Användning av pdf I den här checklistan får du veta hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Checklistan är ett extramaterial till 1. Använd gärna

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Manual TorTalk version 1.3

Manual TorTalk version 1.3 Manual TorTalk version 1.3 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Bruksanvisning MagniLink Read

Bruksanvisning MagniLink Read Bruksanvisning MagniLink Read LVI Low Vision International Verkstadsgatan 5 Tel: +46 470 727700 E-mail: info@lvi.se 352 46 Växjö Fax: +46 470 727725 Internet: www.lvi.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...

Läs mer

Användarhandledning för koppling av dokument

Användarhandledning för koppling av dokument nvändarhandledning Modul: lla vser: Koppla dokument i 3L 2006 1[11] nvändarhandledning för koppling av dokument Olika typer av dokument kan kopplas till poster i en 3L-databas. Exempelvis kan en eller

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska Börja här Justera bläckpatronerna utan en dator Se till att du har följt instruktionerna på sidan Inställningar så att maskinvaran är installerad. Fortsätt med följande steg för att optimera utskriftskvaliteten.

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Alternativa verktyg. ClaroRead PC

Alternativa verktyg. ClaroRead PC Alternativa verktyg ClaroRead PC ClaroRead är en talsyntes, som omvandlar text till tal, d.v.s. användaren kan få skriven text uppläst. En talsyntes är ett bra hjälpmedel för många elever, särskilt elever

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... februari 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Kom igång. Version 3

Kom igång. Version 3 Kom igång Version 3 Installation & Inställningar Om du läser den här filen, har du troligtvis redan tagit dig igenom installationsprocessen hos PMView Pro. Den här sektionen är tänkt att guida dig genom

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Lathund. Windows Alta Vista

Lathund. Windows Alta Vista Lathund Windows Alta Vista sv Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet i denna Lathund är enligt lagen om upphovsrätt av 1960-12-30 förbjudet

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

Bengt Kjöllerström

Bengt Kjöllerström Kom igång med Disgen 5 - blå Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Modul 5 Lägg till foto Ändra och komplettera uppgifter. Vilka personer har jag registrerat?

Läs mer

LATHUND OUTLOOK XP/2002. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post:

LATHUND OUTLOOK XP/2002. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan Järfälla Tel: , Fax: e-post: LATHUND OUTLOOK XP/2002 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Förinställning 6. 3 Anpassa användargränssnittet 7. 4 Anpassa interna inställningar 9. 5 Förbereda att bränna en skiva 10

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Förinställning 6. 3 Anpassa användargränssnittet 7. 4 Anpassa interna inställningar 9. 5 Förbereda att bränna en skiva 10 Det här dokumentet är konverterat från KDE:s användarbas K3b-sida 2011-01-20. Uppdatering till 2.0 av KDE:s dokumentationsgrupp Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Förinställning 6

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

WordRead Plus for Mac. User Guide!

WordRead Plus for Mac. User Guide! WordRead Plus for Mac User Guide! Välkommen till WordRead Plus Välkommen till WordRead Plus för Mac. WordRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära integrerat med

Läs mer

Dreamweaver för nybörjare

Dreamweaver för nybörjare Startpaketet Dreamweaver för nybörjare För att kunna skapa en hemsida så måste du först öppna en plats för den och även skapa en bild mapp om du vill ha bilder på din hemsida. Tänk på en regel inom hemsideskapande,

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Användarhjälp till Adobe Reader Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Applikation för att läsa och hantera handlingar Som ledamot i Strömstads kommun når du kallelser till KS och KsAu på webbadressen:

Läs mer

KommunOffice. Bilagehantering. Copyright Triplan Oy

KommunOffice. Bilagehantering. Copyright Triplan Oy KommunOffice Bilagehantering Copyright Triplan Oy KommunOffice Bilagehantering 2(15) Innehållsförteckning Allmänt 3 Skanna in bilaga 3 Bilaga från filsystem: 7 Textdokument som bilaga 9 Redigera bilaga

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Spelutforskaren lagrar spelstatistik. Markera ett spel för att visa dess CSRDrankning. Spela spel i fönster eller i helskärmsläge.

Spelutforskaren lagrar spelstatistik. Markera ett spel för att visa dess CSRDrankning. Spela spel i fönster eller i helskärmsläge. 9 SPEL I Windows 7 är det enkelt att hålla ordning på sina spel. Spelutforskaren ger dig med en enda klickning åtkomst till spel tillverkade för Windows, hjälper dig att ta reda på hur mycket datorkraft

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

IntoWords elevdata.se

IntoWords elevdata.se Snabbhjälp till IntoWords elevdata.se Innehåll Snabbhjälp till IntoWords 4 Läs/Stopp 4 Rösthastighet 4 Visa/dölj ordlista 5 Dela 5 Ordlistan 5 Profiler 6 Dokument 7 Hjälp 8 Inställningar 8 Uppläsning

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv Capture Pro Software Komma igång A-61640_sv Komma igång med Kodak Capture Pro Software och Capture Pro Limited Edition Installera programvaran: Kodak Capture Pro Software och Network Edition... 1 Installera

Läs mer

WordRead Plus Mac Manual

WordRead Plus Mac Manual WordRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 15100 1 Välkommen till WordRead Plus Välkommen till WordRead Plus för Mac. WordRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära integrerat

Läs mer

EasyProducer Kom igång guide

EasyProducer Kom igång guide EasyProducer Kom igång guide EasyProducer gör det möjligt för dig att på ett enkelt sätt förvandla ett Word dokument till en fullt synkroniserad digital talbok i DAISY-format (DTB). DTB skapade med EasyProducer

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata

CD-ORD. Ett komplett läs- och skrivverktyg. Elevdata CD-ORD Ett komplett läs- och skrivverktyg - med uppläsning av text, skärmläsning och ordförslag på flera språk samt möjlighet att spara i ljudfil Elevdata CD-ORD Verktyget för alla, som behöver stöd i

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Kom igång med Livescribe Desktop

Kom igång med Livescribe Desktop Kom igång med Livescribe Desktop Installera Livescribe Desktop. Du kan använda SmartPen enbart med det medföljande pappret, men för att föra över anteckningarna till din dator och utnyttja möjligheterna

Läs mer

WordRead Plus för Mac

WordRead Plus för Mac WordRead Plus för Mac Manual Artikelnummer: 3024018 www.icap.nu 1 Innehåll Välkommen till WordRead Plus... 3 WordRead Plus verktygsfält... 3 Teckensnitt... 5 Textfärg... 6 Bakgrundsfärg... 7 Avstånd...

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Office. Innehållsförteckning

Office. Innehållsförteckning Office Innehållsförteckning Skriv ett brev i word 2 Spara 3 Öppna brevet du redan skrivit 4 Spara som 4 Skrivbordet 5 Aktivitetsfältet 6 Starta miniräknaren 6 Starta Microsoft Word och mappen Dokument

Läs mer

KAPITEL 5 Användbara program. Tillbehör. WordPad. Paint

KAPITEL 5 Användbara program. Tillbehör. WordPad. Paint KAPITEL 5 Användbara program Som jag nämnde i inledningen är Windows mycket mer än bara ett operativsystem. Det följer även med ett antal användbara program som är mycket användbara. Du har fått bekanta

Läs mer

Wordread 3 Manual. Artikel.nr. 10301

Wordread 3 Manual. Artikel.nr. 10301 Wordread 3 Manual Artikel.nr. 10301 1 Välkommen Detta program är skapat för att göra det enklare för dig att arbeta med din dator genom att få den att tala och göra det enklare att läsa. Det tillför kraftfulla

Läs mer