Protokoll höstmöte Svensk armaturindustri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll höstmöte Svensk armaturindustri"

Transkript

1 PROTOKOLL Mårten Sohlman 1 Protokoll höstmöte Svensk armaturindustri Plats: Ostnor, Mora Tid: torsdag 31 oktober 2013 Bilagor: - Halvårsutfall & prognos 2013 budget STD info SIS TK198 CEN TC 164 TC Presentation Orwell - Utdrag Svenskt Vatten nr 5 okt 2013 Ståthållare_utredning Närvarande: Bengt Andersson Ostnor AB Erik Eriksson Mattsson Metal Hans Hansson AB Durgo Mikael Hansson Ostnor AB Robert Johansson Trio Perfekta AB Jukka Koskinen Oras Oy Berndt Larsson Villeroy & Boch Gustavsberg Cato Merelid TA Hydronics Jan Nilsson Nordic Brass AB Mårten Sohlman Svensk Armaturindustri Mats Stenberg TA Hydronics Leif Tagesson ESBE Matti Weineland Villeroy & Boch Gustavsberg 1. Mötets öppnande och val av justeringsman Ordföranden Berndt Larsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Mikael Hansson valdes till justeringsman. 2. Föregående protokoll ( ) Höstmötet gick igenom föregående protokoll. Protokollet godkändes utan ändringar. 3. Rapport från styrelsen Berndt Larsson Ordföranden Berndt rapporterade från styrelsens arbete. Tre styrelsemöten har genomförts under året. Några av de ärenden som avhandlats i styrelsen under året är: Aktiviteter inom Standardiseringen Orwell 4MS 1(7)

2 PROTOKOLL Mårten Sohlman 2 Byggvarubedömningen, Byggmaterialindustrierna, Sunda Hus m.fl. BBR (Boverkets Byggregler) Direktivbevakning Nytt nätverk genom initiativ från Swerea Kimab 4. Standardisering SIS TK/198 och CEN TC/164 & 165 Hans Hansson och Berndt Larsson rapporterade från arbetet inom SIS/TK 198, Vatten- och avloppssystem. Kommittén har fått en ny projektledare från SIS i form av Susanna Björk. SIS har infört ett nytt röstningsförfarande. Årsavgiften för deltagande i kommittén under 2014 blir 23000kr. Möte med CEN/TC 164/WG 14 återströmningsskydd kommer att hållas i Sthlm. I kommittén har bland annat följande frågor diskuterats: CPR, Construction Products Regulation, Byggproduktsförordningen. Byggmaterialindustrin har bjudit till ett seminarium om CE-märkning den 9 Dec i Stockholm. KIWA håller på att förbereda för att kunna genomföra typgodkännande i Sverige. För ytterligare information se bilaga: STD info SIS TK198 CEN TC 164 TC 165 Övrigt kring standardisering Matti rapporterade från ett Nordiskt samarbete kring godkännanderegler. 28 november hålls ett möte i Köpenhamn med bland annat SITA, Sintef och CTT. Tidigare hade vi en dialog angående engagemang i SIS/TK 132 Koppar. Mötet beslutade att stämma av med Ulf Landahl angående detta för att vid kommande möte fatta beslut om huruvida det finns anledning att återuppta medlemskapet i denna kommitté. 5. Status dialog med Boverket och revidering av BBR Boverket har skickat ut en ny remiss gällande revidering av BBR. Sista svarsdatum för denna remiss är 13/ Boverket har bjudit in till en Hearing om den utsända remissen den 19 november. Berndt frågade om någon i gruppen upptäckt någon förändring i den utskickade remissversionen som berör medlemmarna. Ingen hade noterat några nya förändringar, men det är tydligt att denna remissutgåva inte fokuserar på de avsnitt som tidigare remitterats. De ändringar som införts i dokumentet sedan den förra remissomgången är inte med i denna remissutgåva. Därför behöver vi 2(7)

3 PROTOKOLL Mårten Sohlman 3 veta säkert hur dessa förändringar kommer att hanteras av boverket inför publiceringen av de reviderade BBR. Mötet beslutade att vi ska ställa en kontrollfråga till Boverket: Är de förändringar som vi fått igenom i samband med den förra remissrundan inkluderade i den version som kommer att publiceras? Mötet beslutade att avvakta Boverkets hearing den 19 november, och agera efter detta tillfälle då vi tydligare vet vad avsikten med den utskickade remissen är. 6. Materialutvecklingsprojektet Orwell Jan Nilsson redovisade arbetet inom Orwellprojektet. Den 11:e november kommer DKI att svara angående hur man förklarar att testerna av 625 gett olika utfall vid de två olika provningstillfällena. Senaste rapporten säger att 625 med största sannolikhet kommer att komma med på Hygienic List, det är bara en fråga om tid. Några formaliteter måste redas ut innan det är helt klart. Listan uppdateras var 6:e månad. Det kostar i dagsläget ca att certifiera ett material till Hygienic List. Enligt den tidigare beslutade planen så ska Orwellprojektet slutredovissas och avslutas under Vissa viktiga delar av projektet är inte avslutade och Jan föreslår därför att projektet får fortsätta under en tid med ett förnyat uppdrag. Jan presenterade tre olika alternativ för hur man ska driva de frågor som drivits inom projektet Orwell vidare. De alternativ som presenterades var följande: Fortsätta projektet som tidigare fram till midsommar Göra ett delavslut i projektet till årsskiftet, och fortsätta vissa delar till midsommar. Avsluta projektet per årsskiftet 2013/2014. Dessa alternativ diskuterades och följande kommentarer framkom: Många av medlemmarna anser att det viktigaste målet med arbetet inom Orwell är att det finns en legering som branschen kan använda även i framtiden. Vid de olika provningstillfällena har resultatet för 625 fått något olika utfall. Förklaringen till det olika provningsutfallet för 625 verkar vara att samma legering faktiskt av någon anledning har delvis olika sammansättning. Detta bör redas ut inom ramarna för projektet. Vissa deltagare framförde att det borde ligga i Gusums egenintresse som underleverantör att bevaka dessa frågor även vid sidan av Orwell-projektet. Så även om projektet slutrapporteras, så finns borde det finnas incitamentet för ett fortsatt arbete inom dessa områden. Det är kritiskt för Gusum att ta fram legeringar som producenterna kan använda. Om de gör det så kommer kunderna att köpa material. 3(7)

4 PROTOKOLL Mårten Sohlman 4 Jan poängterar att det är genom projektet som han har möjlighet att arbeta med dessa frågor på ett aktivt sätt. Projektet skapar ett utrymme för honom att arbeta aktivt med denna fråga inom ramarna för sin arbetstid. Det kostar inte föreningen något, men skapar en tydlig form för arbetet med dessa frågor. Det är gynnsamt för de svenska företagen att det finns ett flertal material som kan användas i framtiden även på lång sikt. Från början gjordes en budget för projektet. Projektets kostnader hittills har Chalmers stått för. Ingen arbetstid har fakturerats till projektet, utan enbart kostnader för provningar. Om vi genomför någon ytterligare provning inom ramarna för projektet så kommer detta att belasta medlemsföretagen enligt den mall som tillämpas för viktning av kostnader. Höstmötet beslutade att fortsätta med Orwellprojektet till midsommar, med ett förtydligat uppdrag som består i att: Fullfölja kontakterna med 4MS Avsluta testriggen hos TZW Sträva efter att få en legering godkänd till Hygienic List Fullfölja kontakterna med Byggvarubedömningen och Basta tillsammans med kansliet För ytterligare info om Orwell, se bilaga: Presentation Orwell Strategisk Innovationsagenda, Vinnova Mårten Informerade om Vinnovas satsning med Strategiska Innovations Agendor (SIO) som initierats. Det betyder att Vinnova identifierat en rad om råden där man vill fördela utvecklingspengar till företag och forskningsinstitut genom att låta organisationer som verkar nära företagen vara med och fördela dessa pengar. Teknikföretagen har fått huvudansvaret för en innovationsagenda inom området produktionsteknik. Denna agenda innehåller ett projekt om bly i mässing som inkluderar MMA och Lunds universitet. Input till MMA-projektet är en färdig legering, vi vet inte exakt vilken legering. Om man använder en legering som branschen inte kommer att kunna använda i framtiden så är resultatet av projektet oanvändbart för medlemmarna i Svensk Armaturindustri. Medlemmarna är absolut intresserade att ta del av resultatet i detta forskningsprojekt. Kan Svensk Armaturindustri hänga på Vinnova/Mistra-projektet på något sätt? Kan vi bredda scopet eller skapa ett nytt påhängsprojekt för att blanda in fler i branschen i detta viktiga utvecklingsområde? Mårten fick i uppdrag att kontakta Mats Stenberg för att undersöka vilka alternativ som finns för någon form av deltagande i projektet. 4(7)

5 PROTOKOLL Mårten Sohlman 5 7. Dialog med 4MS Se punkt Rapport Byggvarubedömningen, Sunda Hus och BASTA Svensk Armaturindustri har hållit ett möte med Sunda Hus den 14 oktober angående blyfrågan. De verkade som att de tog till sig budskapet från branschen efter träffen med 4MS. I nuläget bearbetar de synpunkterna som framfördes vid mötet i oktober. Förhoppningen är att de återkommer och har bestämt sig för att driva en liknande linje som de övriga kravställningsorganisationerna BVB och BASTA. 9. Ecodesigndirektivet Matti Weineland Mattis flyg blev inställt då han var på väg till CEIR-mötet om Ecodesigninförandet, så han var inte med på detta möte. Anders Hallberg från STEM var med vid mötet. Matti fick en rapport från mötet från Anders. Vid mötet var det mycket genomgång av statistik. Det saknades viss statistik från Sverige. Bland annat saknades information kring hur många installationer det finns i Sverige. Matti fick i uppdrag att ta fram en sådan siffra. Arbetet är i en tidig fas, och det kommer vara viktigt att följa hur det utvecklas. SIS/TK 119 kommer att ge kommentarer till förstudierapporten. Svaret ska vara inne den 10:e november. Om förstudien antas så innebär den tidplan som presenterades att ett regelverk ska finnas på plats till år Medlemsfrågor MMA har tidigare varit medlemmar i Svensk Armaturindustri, men sedan några år är det tydligt uttalat att de inte har för avsikt att vara med i föreningen. Möjligen är MMA rädda för kartellbildning. Höstmötet beslutade att Mårten får i uppdrag att kontakta MMA för att försöka få med dem som medlemmar i Svensk armaturindustri, samt diskutera möjligheter att samverka kring det planerade utvecklingsprojektet. I branschen finns det många företag (agenter) som säljer utrustning på den svenska marknaden, men inte har egen produktion. Idag är det endast tillverkande företag som är medlemmar i föreningen. Vill vi ha med även agenter? I så fall skulle vi kunna fördubbla styrkan i föreningen. Inget beslut fattades kring denna fråga, men det finns anledning att återkomma till denna diskussion vid kommande möten. 5(7)

6 PROTOKOLL Mårten Sohlman CEIR Svensk Armaturindustri får löpande information från CEIR om vad som händer på Europanivå. Under kommande året kommer det vara viktigt att följa rapporteringen om Ecodesignarbetet. 12. Ekonomi Mårten presenterade en prognos för 2013 samt ett förslag till budget för Budgetförslaget innebär att verksamheten fortsätter i samma spår som tidigare. Under 2013 har kansliets arbete inom blyfrågan fakturerats separat som ett projekt. Mötet ansåg att detta fungerat bra och att man ska göra likadant under 2014 om vi beslutar att arbeta aktivt med denna fråga även under Höstmötet beslutade att företagen betalar in 9500 per medlem som projektfakturering för Höstmötet beslutade att godkänna redovisningen och prognosen för Budgeten för 2014 fastställdes enligt förslaget som presenterades vid mötet. Se bilaga: halvårsutfall & prognos 2013 budget Nästa möte Mötet beslutade att vårmötet ska hållas mars Preliminär mötesort är Stockholm. 14. Övrigt Statligt utredningsuppdrag om tryggad dricksvattenförsörjning i Sverige Konungens ståthållare Gunnar Holmgren har fått i uppdrag från regeringen att utreda frågan om Tryggad dricksvattenförsörjning i Sverige. Utredningen som ska identifiera nuvarande och kommande utmaningar för att vi ska klara att producera och leverera ett säkert dricksvatten. I uppgiften ligger också att lämna förslag på lämpliga kostnadseffektiva åtgärder. För ytterligare information se bilaga: Utdrag Svenskt Vatten nr 5 okt 2013 Ståthållare_utredning Mötet beslutade att aktivt följa denna utredning för att försäkra oss om att få möjlighet att komma med input från branschen längs utredningens väg. Höstmötet beslutade att ge i uppdrag åt Mårten att kontakta utredningen och presentera föreningens arbete inom blyfrågan. Sundsvalls vattenkvalitet Vattnet i Sundsvall är särskilt aggressivt mot vattenledningar och blandare. Lågt ph (7,5) i kombination med låga salthalter och att vattnet är extremt mjukt gör att vattnet är aggressivt. Sundsvall är det enda vattenverk i Sverige som inte efterbehandlar vattnet. Detta leder till avsevärt större mängd reklamationer för medlemmarna i Svensk Armaturindustri. Samtliga andra vattenverk 6(7)

7

8 Svensk Armaturindustri uppdaterad prognos 2013 & budet 2014 Utfall 2012 Service Budget service 2013 Halvårsuppföljning Jan-jun 2013 Service Prognos Service 2013 Prognos rev Service 2013 Förslag Budget 2014 Kostnader Sekretariat Tid Kostnader Grundavgift , Hänförligt till förening Möten Tid Kostnader Orwell Tid Kostnader PROJEKT: Remiss Boverket/Blyfrågan Tid Kostnader CEIR Tid Kostnader Standardisering Tid Kostnader Hemsida Tid Kostnader Övrigt Totala kostnader Intäkter Medlemsintäkter Serviceintäkter Projektfinansiering Blyfrågan Årets resultat Ingående balans per 1/ Utgående balans

9 Standardinformation sammanställning CEN TC 164, TC 165, SIS TK198 inför höstmöte med Svensk armaturindustri CEN TC 164/WG 14 Möte Stockholm N411 (TC164 N3001) Systematic review, decision 25/2013, preliminary work item - EN 1488, Building valves - Expansion groups - Tests and requirements; - EN 12729, Devices to prevent pollution by backflow of potable water - Controllable backflow preventer with reduced pressure zone - Family B, type A; - EN 13828, Building valves - Manually operated copper alloy and stainless steel ball valves for potable water supply in buildings - Tests and requirements. AHG D/DA, DB, DC, HA, HB, HD, HC, LA, LB Ska revideras, möte ej bestämt AHG G Två standarder borttagna (EN 13433, EN 13434) Beslut om generell ordalydelse gällande material: The following wording in relation to materials shall be used in FprEN 1487, Building valves Hydraulic safety groups Tests and requirements and pren 12729, Devices to prevent pollution by backflow of potable water Controllable backflow preventer with reduced pressure zone Family B, type A: - 4 Materials and surface finishes General - The selection of materials is the responsibility of the manufacturer, provided they satisfy the following requirements: - a) All materials coming into contact with water intended for human consumption shall present no health risk nor cause any change of the drinking water in terms of quality, appearances, smell or taste.; ((as a reminder to ourselves: delete this sentence here, but remember this sentence when drafting the clause "Technical documents" in the various WG 14 standards.))b) materials with inadequate corrosion resistance shall have additional protection; - c) the materials used shall be suitable for the operating temperatures specified in the scope of this standard Materials - Copper-zinc alloys containing more than 10% zinc are subject to dezincification when submitted to water capable of dezincification. In the countries where the use of products made of dezincification resistant materials is required, the products have to guarantee a dezincification depth less than 200 μm in any direction, they have to be tested in accordance with EN ISO 6509 and have to be marked in compliance with the indications according to Clause XY. Planerat nytt möte Zürich Alla TC 164/WG14 mötesbeslut i dok N422 AHG Polymer Housings New leader of the group, Draft on new standard on Polymer Housings (N415) CEN TC 164/WG8 Möte SVGW i Zürich, N644 (WG14 N403) CEN TC 164 Möte i Zürich, Rapport N3027 (WG14 N405), Beslut N3023 (WG14 N404), WG8- En tappkran ska släppa ut mycket vatten ej i linje med vattensparkrav. Begär revision av tre standarder. EN (Electronic opening and closing sanitary tapware) till Formal vote. Beslut (urval): - WG3 (Effects of materials in contact with drinking water) - CEN/TC /2003agrees with the new revised program of work of WG3 on test methods replying to M136rev2 - WG3 - CEN/TC / Adoption of a New Work Item o Revision EN14718:2006 Influence of organic materials on water intended for human consumption - Determination of the chlorine demand - Test method

10 - WG8 (Sanitary tapware)- CEN/TC / Adoption of a Preliminary Work Item o Revision EN 246:2003 Sanitary tapware - General specifications for flow rate regulators - WG8 - CEN/TC / Adoption of a Preliminary Work Item o Revision EN 200:2008 Sanitary tapware - Single taps and combination taps (PN 10) General technical specification - WG8 - CEN/TC / Adoption of a Preliminary Work Item o Revision EN 817:2008 Sanitary tapware - Mechanical mixing valves (PN 10) - General technical specifications - WG8 - CEN/TC / Adoption of a New Work Item o Revision EN 113:2008+A1:2011 Sanitary tapware - Shower hoses for sanitary tapware for water supply systems of type 1 and type 2 - General technical specification - WG14 (Valves and fitting for buildings and devices to prevent pollution by backflow ) - CEN/TC / Adoption of a New Work Item o Revision EN 1488: WG14 - CEN/TC / Adoption of a New Work Item o Revision EN 12729:2002 Devices to prevent pollution by backflow of potable water Controllable backflow preventer with reduced pressure zone - Family B, type A - WG14 - CEN/TC / Adoption of a New Work Item o Revision EN 13828:2003 Building valves Manually operated copper alloy and stainless steel ball valves for potable water supply in buildings Tests and requirements CEN TC 165/W11 Möte i Köpenhamn Rapport N111 Möte i Jona/Switzerland hos Geberit , rapport ej klar - Generellt mycket diskussioner om golvbrunnar EN tom 6, ny draft på del 6 om golvbrunn med mekanisk förslutning. - Några standarder som gruppen försökt förnya utan att göra justeringar för CPR ej godkänt av CEN, måste revideras. Arbete planerat att påbörjas i och med senaste mötet. - Röstning via SIS på Standard EN ,2. Serige JA men med kommentarer SIS TK 198/AG164 Möte i Stockholm Svarat på röstningar: - EN Sanitary tapware Electronic opening and clos, klar för formal vote (röstning avslutades , Godkänndes) - EN :2008/FprA1 Influence of metallic materials, klar för formal vote (röstning avslutades , Godkändes Fastställande av standarder - EN 16145:2012 Sanitary tapware Extractable outlets for sinks - EN 16146:2012 Sanitary tapware Extractable shower hoses Kontaktpunkt gällande CPR/CE hos Boverket ska vara uppe och fungerande, generellt gäller dock NANDOlistan (visar bla. harmoniserande standarder) vilken tyvärr är ganska svår att använda. Hans Hansson, AB Duurgo

11 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Rapport Orwell projektgrupp okt 2013 Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB

12 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Rapport Orwell, produkter och material oktober 2013 Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB

13 Spånor från olika legeringar

14 Spånor från olika legeringar

15 CW602N, CW625N, CW626N några jämförelser CW602N EN CW602N NBG CW625N NBG och H CACL inom () Just efter CW626N HCACL Cu 61,0-63,0 61,0-61,8 62,0-64,0 64,0-66,0 Pb 1,7-2,8 1,7-2,0 1,2-1,6 (1,5) 1,2-1,7 Sn max 0,1 max 0,1 max 0,3 max 0,3 Fe max 0,1 max 0,1 max 0,3 (0,1) max 0,3 Al max 0,05 max 0,05 0,5-0,7 (0,45-0,8-1,0 0,6) Ni max 0,3 max 0,1 max 0,2 max 0,2 Mn max 0,1 max 0,01 max 0,1 max 0,1 Si max 0,1 As 0,02-0,15 0,06-0,15 0,02-0,15 (0,12) Sb max 0,01 B Zn rest rest rest rest 0,02-0,15 5

16 Material Baslegering CW511-typ, Pb <0,2% Avzinkningshärdighet Bearbetningsförmåga Bättre varmsmidningsförmåga 511P sänker skärkrafter med <10%, samt ger kortspånor istf långspånor. Testade hos: Esbe, Vola, MM, Ostnor, Gustavsberg, Chalmers. Klarar DZR prover, Mek.egenskaper likvärdig med vanlig Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

17 Material 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

18 Produkter Modulariserad, MFD, konstruktionsteknik 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

19 Bakgrund, vad är Orwell? Nordiskt projekt, startade , för att klara godk. matrl den 1/ till Europeiska marknaden Svensk Armaturindustri AB Durgo ESBE AB Mattson Metall AB Nordic Brass Gusum AB Oras OY Ostnor AB TA Hydronics AB Trio Perfekta AB Villeroy & Bosch Gustavsberg AB 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

20 Skillnaden US kontra EU Blyläckage till dricksvatten USA 15 µg/l (kommer att sänkas till 5, troligen under 2013) Material får innehålla max 0,25% Pb, medelvikt Okt µg/l kvarstår. Californiadirektivet vidgas till hela USA från den 4/ EU (4 MS -> DWD) 10 µg/l (5+5) Material enligt HCACL 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

21 Spånor från olika legeringar

22 Spånor från olika legeringar

23 CW602N, CW625N, CW626N några jämförelser CW602N EN CW602N NBG CW625N NBG och H CACL inom () Just efter CW626N HCACL Cu 61,0-63,0 61,0-61,8 62,0-64,0 64,0-66,0 Pb 1,7-2,8 1,7-2,0 1,2-1,6 (1,5) 1,2-1,7 Sn max 0,1 max 0,1 max 0,3 max 0,3 Fe max 0,1 max 0,1 max 0,3 (0,1) max 0,3 Al max 0,05 max 0,05 0,5-0,7 (0,45-0,8-1,0 0,6) Ni max 0,3 max 0,1 max 0,2 max 0,2 Mn max 0,1 max 0,01 max 0,1 max 0,1 Si max 0,1 As 0,02-0,15 0,06-0,15 0,02-0,15 (0,12) Sb max 0,01 B Zn rest rest rest rest 0,02-0,15 10

24 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Vägen till godkänd legering 26 veckor Tot 24 start rapport Michael Scharf: Remisstid på 6 månader, 4MS. Remisstid 3 månader EU 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0) Kund 12

25 Funktion av HCACL DIN HCACL Kostnad 10 keuro/legering UBA Definition av kategorier (grupper) tex CuZnAs (511L ingår) Referens material B-faktor Acceptans kriteria Beräkning av kompositioner testlegeringar, gränsvärden DIN 14

26 Status för test av legeringar, HCACL Kategori 1 Kategori 2 Kategori 3 Kategori 4 Kategori 5 Kategori 6 Kategori 7 Kategori 8 Kategori 9 Kategori 10 CuZn CuZnAs CuZnPb CuZnPbAS CuSnZnPb CuZnSi CuZnSi CuSnNi CuZnAsSb CuZnPbAsSb godkända legeringar CW510L CW511L CW617N CC752S CC499K CW724R CW509L CW612N (CW625N) CW626N 752 -> CC770S CW614N CW603N legeringar under test CW501L CC755S CW626N CW625N CuZn10Si4MnP 2 legeringar 1 legering CB752S-DW CW506L CW600N CW725R under disk. under disk. CW507L CW604N 751 SM-DW CW508L CW606N CW607N CW608N CW610N CW611N CW613N Pb def på blyfritt = 0,2% 15

27 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Product Group A,B Product Group A = rör och obehandlade system. B = komponenter/ventiler inuti byggnader C = komponenter/ventiler utanför byggnad Product Group A,C 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

28 Projekt Orwell Självklart är att Svensk Armaturindustri och hela Nordens aktörer är eniga om att bly skall utfasas, men vi måste göra det under kontrollerade former och tillsammans! FoU / Tillverkning / Produktion Råvaror Myndigheter / Marknad 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

29 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Vad händer framåt? Fortsatt arbete med HCACL och möten med HDG. Nästa möte 5 dec Skärbarhetsutvärderingar, forts. Rapportskrivning och projektbeslut , Armatur/Mora Support och hjälp Fortsatta myndighetskontakter Nordiskt samarbetsprojekt Nätverket under Sintef/Kimabs ledning 2010 Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

30 Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden BVB och Basta Arsenik Basta ok. BVB, skrivelse för vägledning Pb < 0,1 Basta och BVB, skrivelse för vägledning. Pb utfasningskrav, (förslag) år 1=2%, år 2=1,2%, år 3=0,2%, tex att 2016 = Pb 0,2%. Komponent eller produkt Där har man 2 olika synsätt och detta ligger fast. Konsekvensen blir att man vid de olika systemen får olika bedömningar Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

31 Framtid Baslegering CW511-typ, Pb <<0,2% Avzinkningshärdighet Bearbetningsförmåga Bättre varmsmidningsförmåga 511P sänker skärkrafter med <10%, samt ger kortspånor istf långspånor. Testade hos: Esbe, Vola, MM, Ostnor, Gustavsberg, Chalmers. Klarar DZR prover, Mek.egenskaper likvärdig med vanlig Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

32 Utbildning - information Informationstillfällen och viss typ av utbildning borde genomföras. Grundkurs i mässing nu tillgänglig. Ref Matson Metall. Nya beställda kurser av MM, Esbe, Holmgrens. Riktad produktionsutveckling genom Inge Svenningsson, till medlemmar Nordic Brass Gusum AB, Box 63, SE Gusum TEL: +46 (0) FAX: +46 (0)

33 Utmaningar att nå alla berörda led och uppnå samverkan Norden -> kommuner Myndigheter Regelverk Tillverkare Fabrikanter Försäljning Konsumenten, Du och jag 22

34 Sammanfattning Vad har Orwell uppnått till dags dato? Ett väl upparbetat kontaktnät, nationellt och internationellt Två gjutlegeringar i riggtest, cat 9 och cat 10 Produktionstester hos kund samt riktad undersökning hos Chalmers Skapat en framkomlig väg hos Byggvarubedömningen och Basta Flera nya legeringasalternativ, både på den blyfria sidan, samt Pb över 0,2%. Startat Det Nordiska Samarbetet, genom 19 aprilmötet 2012 i Stockholm Skärdata inom vissa områden Påverkat vissa delar i Hygenic Copper Alloy Composition List

35 Sammanfattning Vad har Orwell uppnått till dags dato? Framflyttade positioner för Sverige i internationella vattensammanhang, samt vill jag påstå, ett stort mervärde för Svensk Armatur som förening betraktat (proj. ledarens egen kommentar) Gemensam databas för erfarenheter, prover och övrig information Publik information genom Svensk Armaturs hemsida Examensarbete på testmetoder. Ett underlag som har varit väsentligt i BBRremissarbetet, och disk med myndigheter. Kunskapsbank och support för hela kundkedjan. (källa till utbildningsmatrl. t.ex.) Skapat förståelse för utfasning av 602 till 625 och 511. (Riggtester av 602 hos TZW, Stockholm och Ljung skapade viss förståelse)

36 Imorgon? Orwelluppdraget Uppdraget skall vara klart dec 2013, men dels är vi inte klara, flera är tveksamma till ett avslut, mycket är på gång. Förslag på 2 (3) olika lösningar, (efter diskussioner med bl.a. Mårten och Berndt) 1. Fortsätta som nu och slutar till midsommar 2014, men att måltavlan skrivs om till en mer aktuell. 2. Vi gör nu ett delavslut i december och gör en kort rapport, fortsätter till midsommar 2014 på ett antal fokuspunkter: Avslutar testriggen hos TZW, slutför arbetet med BVB och BASTA, ser till att HL kommer balans med all frågor 3. Vi avslutar Orwell nu i december och kvarvarande frågor hanteras av resp företag.

37 Imorgon? Orwelluppdraget Oavsett vad som beslutas vill jag säga följande: Ett fantastiskt roligt projekt. Jag känner mig hedrad att få driva ett så viktigt projekt tillsammans med ett så engagerat och kunnigt branschfolk! Tack för förtroendet! Jan

38 PERSONLlGT ' - ";""~" ',,~,4<~ Kungens ståthållare Vårt framtida dricksvatten ligger under luppen och kungens ståthållare Gunnar Holmgren är utsedd till särskild utredare. Utredningen innehåller komplexa frågor och det är något som lockar Gunnar. Catharina Eriksen catharina.eriksen@svensktvatten.se G unnar Holmgren blev i somras utsedd av landsbygds minister Eskil Erlandsson till särskild utredare av den statliga utredningen om en tryggad dricksvattenförsörjning i Sverige. Det är en utredning som ska identifiera nuvarande och kommande utmaningar för att vi ska klara att producera och leverera ett säkert dricksvatten. I uppgiften ligger också att lämna förslag på lämpliga kostnadseffektiva åtgärder. Det är en utredning som på många sätt är viktig för alla som arbetar med dricksvatten och ledningsnät. Material i kontakt med vatten och vattenskyddsområden är två av de områden som ska behandlas och som Familj: Fyra barn mellan 22 och 32 år och ett barnbarn. Utbildning: Ekonomie doktor vid Åbo akademi. Anställningar: Ståthållare, G D för Försvarets materielverk, chef för Regeringskansliets förvaltningsavdelning och finansråd i Finansdepartementet Hobby: Sin medeltida gård norr om Stockholm och att köra motorcykel. Läser: Mycket kring jordbruk och medeltida historier. 6 Svenskt Vatten # Svenskt Vatten uppmärksammat som problem eftersom ansvarsfrågan är oklar och det behövs tydligare råd och riktlinjer och bättre regelverk. Vem är då Gunnar Holmgren? Gunnar beskriver sig själv som en vanlig opolitisk statstjänsteman som arbetat många år i regeringskansliet och som trivs med att ha mycket att göra. Han har varit finansråd på Finansdepartementet och chef för regeringskansliets förvaltningsavdelning som sköter allt det administrativa. Han har lett flera statliga utredningar och vet hur processen går till. I åtta år var han generaldirektör för Försvarets materielverk, FMY. Han har flera examina och den högsta och senaste är en doktorsexamen i ekonomi vid Åbo universitet. Vid sidan av sin yrkeskarriär och sin utbildning kan sägas att han har fyra vuxna barn och en gård från medeltiden. Ståthållare Sedan årsskiftet har han ett helt annat uppdrag än de han haft tidigare. Han är anställd av kungen som hans ståthållare och slottsfogde. Ståthållarens uppgift är att förvalta de kungliga slotten med omgivande parker och trädgårdar. Det är staten om äger slotten och parkerna, men kungen har vad som kallas för dispositionsrätt, vilket betyder att det är han som bestämmer hur slotten och markerna ska förvaltas. Så har det varit sedan 1809 då regeringsformen drevs igenom och kungens uppdrag förändrades. Gunnar säger att han tycker att dåtidens politiker var framsynta som beslutade om en modell som har hållit under så lång tid. Han tycker att det är ett ärofyllt uppdrag att få tjänstgöra som ståthållare och han har lärt sig mycket om slotten och den kungliga historien på den tid han haft sin tjänst. - Man blir historiskt intresserad när man jobbar här på slottet, säger Gunnar. Kungen har godkänt uppdraget Gunnar är en person som tycker om att ha mycket att göra och när han fick frågan om han ville leda dricksvattenutredningen tackade han ja. Ett skäl till att han har fått frågan om han vill leda utredningen är att han kan regeringskansliets ärendegång. Och så har han lett ett antal utredningar tidigare bland annat statistikreformen, arbetsgivarreformen och en utredning om elberedskap. Om den senaste nämnda säger han att den har en del likheter med den här utredningen. Kungen har inte haft något att erinra emot att Gunnar tagit sig an uppdraget. Det kommer att ta en del tid i anspråk, speciellt i början, och det betyder att hans personal får arbeta mer självständigt och ta mer ansvar. Ibland är det bra, säger Gunnar. Folk växer när de får ta ansvar. Gunnar har 150 heltidsanställda personer under sig som arbetar med slotten och parkerna. Han berättar om en episod som han var med om tidigare i livet när han var vd på en branschorganisation. Han stod och höll ett tal och senare kom en pensionär fram till honom och sa - Du är alldeles för ambitiös, spela mer golf. Han har funderat en del på det där och kommit fram till att man som chef inte ser de stora sakerna om man lägger sig i detaljerna. Vem deltar i utredningen Utredningen är inte parlamentarisk, vilket betyder att det är en opolitisk utredning. Som utredare är Gunnar den som organiserar utredningen. Det första han fick ta itu med var att tillsätta sekretariatet. Det gjorde han tillsammans med en enhetschef på landsbygdsdepartementet. De som sitter i sekretariatet kommer att arbeta heltid med utredningen och de har en placering i Garnisonen på Östermalm i Stockholm. Två av dem är klara och det är Folke Larsson från statskontoret och Ida Lindblad Hammar som är jurist på Jordbruksverket. Båda har lång erfarenhet av utredningar. Gunnar vill gärna ha en tredje person med i sekretariatet, Björn Hasselgren från KTH, som har bra kunskap om infrastruktur. Men det är inte klart än om det finns ekonomiskt utrymme för det. Sekretariatet är på plats i oktober och då på-

39 Gunnar Holmgren st~r vid en brunn inne i ett valv p~ Stockholms slott. Brunnen är från mitten av 1700-talet och hit kom stadens dåtida befolkning och hämtade vatten. Han har själv inte några åsikter om kommande förslag, det vore fel, säger han. Men han berättar att en av de uppgifter som de troligen kommer att ge förslag på är tydliggörandet av ansvarsfördelningen mellan myndigheter och länsstyrelser. De stora och svåra frågorna i utredningen är klimatförändringarnas effekter och grundvattenfrågorna. Sverige är ett stort land med många olika förhållanden. I södra Sverige har man både temperaturökningar och höjda grundvattennivåer. Gunnar tycker att frågan om klimatet är det svåraste, och det är bra att det ska ingå först i slu tredovisningen år Skyddet a v grundvattnet tycker han är enklare. Där kan man prata om beredskapsåtgärder och regelverk. Men det går inte när det gäller klimatet som vi inte kan styra och veta hur det kommer att bete sig. - Jag gillar sådant här säger Gunnar, komplexa frågor som väder som är svårt att förutspå. börjas själva utredningsarbetet. De som sitter på sekretariatet kommer att sammanställa allt material som ska ingå i utredningen. Gunnar kommer inte att skriva någonting själv i utredningen. - En klok utredare skriver inte en rad själv, säger Gunnar. En kommitte som består av experter och sakkunniga kommer att värdera det insamiade materialet. Det är bland annat personal och forskare från KTH och sakkunniga handläggare på departement och myndigheter. Han förklarar att man i statliga utredningar får ett antal frågeställningar belysta framåt i tiden. Kommittemedlemmarna får svara på de frågor som ställs och tolkningen kan göras på olika sätt. Ytterst är det Gunnars tolkning som redovisas. Han säger att det inte sällan är någon expert i gruppen som ger en varningsklocka för något. Det visar sig ofta vara rätt och blir en bra kvalitetsgranskning. Gunnar försöker samla in färdiga kunskaper från hela landet. Det tar lång tid i början att styra arbetet i rätt riktning. Utredningen är omfattande och tar upp många frågeställningar som till exempel material i kontakt med vatten, ledningsnätets status, materiaival, klimatförändringens framtida effekter, krisberedskap, havsnivåhöjning, ansvarsfördelning, risker och kostnader och förslag på nya ideer. - Har man varit med länge blir man inte så förskräckt, säger han om frågan om att det är så många frågor som ska besvaras i utredningen. Utredningen ska vara klar om ett och ett halvt år och tidsbegränsningen gör att de får begränsa sig för att hinna med. Slutrapportering Rapporteringen ska göras i två delar. Redan nästa sommar den I juli ska en första rapportering lämnas och den rapporten kallas för delbetänkande och publiceras i Statens offentliga utredningar, SOU. Delbetänkandet rör vattentäkternas skydd och ansvaret för frågan om material i kontakt med vatten. Slutredovisningen av hela uppdraget ska göras senast den 30 juni I slutbetänkandet ska det finnas ett förslag till riksdagen och ett eventuellt regelförslag. Undviker helst offentligheten Det som han däremot inte är så förtjust i är att synas offentligt, trots de olika roller han haft. Han säger att han tycker att det är bättre med en expert i TV-rutan än en chef. Han vill inte heller synas i rollen som ståthållare och berättar att han gärna tar bakvägen om han ser en fotograf. Och bakvägen kan han ta, som ståthållare och slottsfogde har han ju nycklar till alla dörrar i slottet. Han ställer upp för att bli fotograferad av Svenskt Vatten, och föreslår att vi tar bilderna vid vattenpumpen inne på slottet där stockholmare förr fick hämta sitt vatten. Pumpen ligger strax intill de lokaler där han har sitt kontor. För att komma till hans lilla kontorsrum går vi igenom det rum där kungen tidigare satt och tog beslut när han hade den makten. Rummen ser ut som de har gjort sedan slottet byggdes upp igen efter branden 1697, och detsamma gäller möblerna. Det är ingen underdrift att säga att Gunnars skrivbord är för litet för honom och han har fått höja upp det med rejäla klossar. I rummet intill sitter riksmarskalken Svante Lindqvist, doktor i teknik, och som när han hör mitt ärende ber mig att inte skriva en alltför utspädd och urvattnad historia om Gunnar. Gunnar ger intrycket av att han arbetar mycket och trivs med det. Men han har ett liv utanför arbetet och då vistas han gärna på en gammal medeltida gård som han äger norr om Stockholm. Det ingår lite mark, som han än så länge inte har odlat något på. Han mekar hellre med gamla traktorer. Och så läser han mycket litteratur om jordbruk, och en och annan roman som utspelar sig kring medeltiden som han tycker är en spännande tid. Svenskt Vatten "

40 Stora statliga utredningar om vatten Vattenfrågorna är heta och ligger just nu på den politiska agendan. Inte mindre är fyra utredningar som påverkar vattentjänstbranschen är på gång, och de kan få stor betydelse för vårt sätt att arbeta de kommande åren. 8 Svenskt Vatten # I mitten av september samlades Svenskt Vattens personal och de sex kommitteerna i Sigtuna för att diskutera hur vi i branschen på bästa sätt ska kunna mobilisera och kraftsam Ia för att hantera branschens stora utmaningar, däribland de fyra statliga utredningarna. Under dagen presenterades utredningarna och vilken betydelse de har för vattentjänsterna. Det handlar om allt från material i kontakt med vatten, hur vi minimerar översvämningsrisker till hur vi organiserar en bättre miljöövervakning och till frågan om hur vi återför fosfor till kretsloppet. Den utredning som har kommit längst är den om hållbar återföring av fosfor och den överlämnades till regeringen i september. De övriga utredningarna kommer att slutredovisas under 2014 och Svenskt Vatten och några av våra medlemmar är involverade i utredningarna och sitter bland annat med i expertkommitteer där vi kan föra fram vår kunskap och branschens åsikter. - Det här är något som vi har efterfrågat, och vi har nått framgång när frågorna kommer upp på den politiska agendan, säger Lena Söderberg, Svenskt Vattens vd. Det är positivt att vi kan vara med aktivt och delta i arbetet med utredningarna och bistå med kunnande och underlagsmaterial. De fyra statliga utredningarna Utredningen om en trygg dricksvattenförsörjning Hösten Uppstart med organisation, bemanning och planering. Juni Delbetänkande om vattentäkternas skydd och material i kontakt med vatten. Juni Slutbetänkande. Utredningen om en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Juni Slutbetänkande. Utredningen om en långsiktigt hållbar markanvändning November Expertgruppen lämnar sin rapport till Miljömålsberedningen. Juni Slutbetänkande. Uppdraget om hållbar återföring av fosfor till kretsloppet September Slutrapport lämnad. Catharina Eriksen catharina.eriksen@svensktvatten.se

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden. Aktiviteter i Europa & Norden

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden. Aktiviteter i Europa & Norden Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Aktiviteter i Europa & Norden Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB jan.nilsson@nordicbrass.se www.nordicbrass.se Nordic Brass Gusum Produktion: c:a

Läs mer

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden. Aktiviteter i Europa & Norden

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden. Aktiviteter i Europa & Norden Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Aktiviteter i Europa & Norden Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB jan.nilsson@nordicbrass.se www.nordicbrass.se Nordic Brass Gusum Produktion: c:a

Läs mer

Protokoll styrelsemo te

Protokoll styrelsemo te Protokoll styrelsemo te 2013-09-09 Tid: Måndag 9 september 2013, kl 09.30-12 Plats: Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm Närvarande: Ej närvarande: Hans Hansson, Durgo Mikael Hansson, Ostnor Berndt

Läs mer

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden

Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Orwell International project by Valves & Fittings, Sweden Rapport Orwell juni 2014 Slutrapport presenterad hos Teknikföretagen juni 2014. Jan Nilsson Nordic Brass Gusum AB jan.nilsson@nordicbrass.se www.nordicbrass.se

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri 2013-02-08 Närvarande: Berndt Larsson Mikael Hansson Hans Hansson Åsa Hansson Villeroy&Boch Gustavsberg, ordförande Ostnor Durgo Svensk Armaturindustri, sekreterare

Läs mer

Protokoll styrelsemo te

Protokoll styrelsemo te Protokoll styrelsemo te 2014-02-14 Tid: fredag 14 februari 2014, kl 09.30-12 Plats: Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm 1. Mötet öppnas Ordföranden Berndt öppnade mötet. 2. Fastställande av dagordning

Läs mer

Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014

Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014 Ho stmo te Svensk Armaturindustri 2014 Tid: fredagen 21 november 2014 Plats: Husby gård, Söderköping (efter studiebesök hos Nordic Brass i Gusum) Bilagor: Deltagarlista Prognos 2014 & Budget serviceekonomin

Läs mer

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) Nordic Brass Gusum (ordförande) (JT) Nordic Brass Gusum (sekreterare) Erik Eriksson (EE) Mattsson Metal Cato Merelid (CM) Tour & Andersson

Läs mer

Nätverk för material i kontakt med dricksvatten

Nätverk för material i kontakt med dricksvatten Nätverk för material i kontakt med dricksvatten Bakgrund, syfte Möte med 4MS och nordiskt samarbete Olivier Rod, Lisen Johansson Ökad fokus om materialpåverkan på dricksvatten 4MS hygienic list for materials

Läs mer

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) Nordic Brass Gusum (ordförande) (KB) Nordic Brass Gusum (sekreterare) Erik Eriksson (EE) Mattsson Metal Cato Merelid (CM) Tour

Läs mer

Tillverkarperspektivet

Tillverkarperspektivet Tillverkarperspektivet Mårten Sohlman, Svensk Armaturindustri marten.sohlman@tebab.com 1 Tillverkarperspektivet Minns detta: 1. Kunden bestämmer 2. Aktiv produktutveckling Aktivt miljö- och hälsoarbete

Läs mer

Protokoll telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll telefonmöte i projekt Orwell Datum: i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) (KB) Cato Merelid (CM) Ulf Landahl (UL) Andreas Almborg (AA) Robert Johansson (RJ) Matti Weineland (MW) Bernt Larsson (BL) Mats Frost (MF) Mikael Hansson (MH) Mårten

Läs mer

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) Nordic Brass Gusum (ordförande) (KB) Nordic Brass Gusum (sekreterare) Pontus Björklund (PB) Mattsson Metal (telefondeltagande)

Läs mer

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för fysiskt- och telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) (KB) Erik Eriksson (EE) Cato Merelid (CM) Robert Johansson (RJ) Andreas Almborg (AA) Leif Tagesson (LT) Matti Weineland (MW) Jukka

Läs mer

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) Nordic Brass Gusum (ordförande) Kjell Brinkmalm (KB) Nordic Brass Gusum (sekreterare) Erik Eriksson (EE) Mattsson Metal Ulf Landahl (UL) Tour

Läs mer

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) (KB) Cato Merelid (CM) Ulf Landahl (UL) Birger Karlsson (BK) Aron Lennartsson (AL) Lars Nothall (LN) Matti Weineland (MW) Mats Nordin (MN)

Läs mer

VVS produkter från Ostnor /Miljökrav. Arne Jonsson / Chef Produktledning

VVS produkter från Ostnor /Miljökrav. Arne Jonsson / Chef Produktledning 1 VVS produkter från Ostnor /Miljökrav Arne Jonsson / Chef Produktledning Ostnor 2 Vår verksamhet och vårt fokus Hög teknologi utveckling Egen till verkning i Mora Spara energi Spara miljö Miljöarbete

Läs mer

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum:

Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell Datum: Protokoll för telefonmöte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) (KB) Cato Merelid (CM) Ulf Landahl (UL) Birger Karlsson (BK) Aron Lennartsson (AL) Lars Nothall (LN) Matti Weineland (MW) Mats Nordin (MN)

Läs mer

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Materialens påverkan på dricksvatten Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Swerea KIMAB experter inom metalliska material, korrosion och korrosionsskydd Forskningsinstitut Forskningsinstitut Del av Swerea

Läs mer

Nordiskt projekt om material i kontakt med dricksvatten

Nordiskt projekt om material i kontakt med dricksvatten Nordiskt projekt om material i kontakt med dricksvatten 2014-10-07 Olivier Rod, Swerea KIMAB olivier.rod@swerea.se Swerea KIMAB experter inom metalliska material, korrosion och korrosionsskydd Forskningsinstitut

Läs mer

Introduktion till standardisering

Introduktion till standardisering Introduktion till standardisering Marie Brandvold verksamhetsområdeschef SIS, Swedish Standards Institute 2008-04-17 2 Disposition Vad är SIS? Vad är en standard? Hurkommerstandarderberöradig? Varför standard?

Läs mer

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 Granskad av Reviewed by Göran Magnusson Tjst Dept. GUM1 tb tvåspråkig 2008-06-17 1 (9) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Europa standardiserar BIM. 25 november, 2014 ULI

Europa standardiserar BIM. 25 november, 2014 ULI Europa standardiserar BIM 25 november, 2014 ULI SIS, Swedish Standards Institute Sveriges medlem i CEN (europastandarder) och ISO (globala standarder) SS Svensk standard Ideell förening, ägs av medlemmar

Läs mer

Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri

Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri PROTOKOLL 2012-03-29 ÅH 1 Protokoll från vårmöte med Svensk Armaturindustri Plats Tebab Teknikföretagens Branschgrupper AB, Stockholm, Sverige Tid Torsdagen den 18 april 2013 Närvarande Kjell Brinkman

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018 VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN Om dokumentet Detta dokument syftar till att beskriva vilka verksamhetsområden Portgruppen ska fokusera på och målmedvetet arbeta med. Dokumentet utgår från Portgruppens övergripande

Läs mer

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning

24 april 2011. 1 juli 2013. Presentation Kenneth Lind. CE- märkning Viktiga avgränsningar gällande ansvar. CE-märkning Tankdagen 20140327 Solna Presentation Kenneth Lind Trafikverket / Investering / Teknik- och Miljö Borlänge 2010 - Specialist Asfalt och beläggning Bakgrund Laboratoriechef NCC ROADS Projektledare Underhåll

Läs mer

Stålstandardiseringen i Europa

Stålstandardiseringen i Europa Stålstandardiseringen i Europa Erfarenheter, möjligheter, utmaningar Hans Groth Avesta Research Center Innehåll 1. En idé om ett nytt material - Tidslinje 2. Förutsättningar Regelverket som det var då

Läs mer

Dricksvattenutredningen

Dricksvattenutredningen Dricksvattenutredningen 2014-03-18 1. Utredningsdirektivet 2. Organisation och tidplan 3. Inledande intryck 4. Svenskt Vattens roll, engagemang och aktiviteter 5. Tidiga riktningar 6. Svenskt Vattens förslag/inlagor

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV PRESTANDADEKLARATION Nr 0015 SV 1. Produkttypens unika identifikationskod: fischer Anchor bolt FBN II, FBN II A4 2. Avsedd användning/avsedda användningar: Produkt Avsedd användning/användningar Kraftkontrollerat

Läs mer

tveckla standarder kort om hur det går till

tveckla standarder kort om hur det går till tveckla standarder kort om hur det går till Det här är SIS SIS är en organisation som arbetar med standarder, både att ta fram dem och att sprida kunskap om dem. Vårt arbete är långsiktigt och präglas

Läs mer

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Remisskonferens om Dricksvattenutredningen Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Dagens program 10.00-10.10 Välkomna hit 10.10-11.00 Dricksvattenutredningens förslag 11.00-11.10 Bensträckare i rummet 11.10-11.45

Läs mer

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Nautic Förspolningsblandare Skapad Status Dokument Id Version 2

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Nautic Förspolningsblandare Skapad Status Dokument Id Version 2 Nautic Förspolningsblandare ibvd Dokument Id 5564419918-00044 Version 2 Skapad 2017-10-30 Status 2018-09-06 1 GRUNDDATA Varubeskrivning Exkl. förspolningsutrustning Typgodkända backventiler Pip svängbar

Läs mer

Internationellt standardiseringsarbete för kvalitetskrav av hälsoappar Mats Artursson, Läkemedelsverket Jenny Acaralp, SIS

Internationellt standardiseringsarbete för kvalitetskrav av hälsoappar Mats Artursson, Läkemedelsverket Jenny Acaralp, SIS Internationellt standardiseringsarbete för kvalitetskrav av hälsoappar Mats Artursson, Läkemedelsverket Jenny Acaralp, SIS Vad sa vi förra året Vad har hänt sedan dess TK334 AG 8 Appar Vad görs framåt

Läs mer

Protokoll för möte i projekt Orwell

Protokoll för möte i projekt Orwell Godkänd Protokoll för möte i projekt Orwell : Jan Nilsson (JN) (KB) Cato Merelid (CM) Ulf Landahl (UL) Lars Nothall (LN) Aron Lennartsson (AL) Mats Nordin (MN) Jukka Koskinen (JK) Erik Eriksson (EE) Leif

Läs mer

Mini-kurs: Karta och kompass i standarddjungeln

Mini-kurs: Karta och kompass i standarddjungeln Mini-kurs: Karta och kompass i standarddjungeln Gunilla Franzén, GeoVerkstan Håkan Garin, GeoVerkstan 1 2 1 2 Svenska Geotekniska Föreningen 1 En djungel av standarder SS EN ISO 17892 1 2014 Bestämning

Läs mer

Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri

Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri PROTOKOLL 2010-11-18 ELL Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri Plats Kosta Boda Art Hotell, Kosta Tid Onsdagen den 26 oktober 2011, klockan 10:00-12:00 Närvarande Larsson, Berndt Villeroy

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Utvidgning av uppdraget och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Bly utfällning från mässing i dricksvatten

Bly utfällning från mässing i dricksvatten Bly utfällning från mässing i dricksvatten Olivier Rod, olivier.rod@swerea.se (Swerea KIMAB) Frågor omkring bly utfällning från mässingsarmaturer i dricksvatten har på senare tiden uppmärksammats i media.

Läs mer

Vad Va? d Hur? Exempel Ex Om SIS Januari 2011

Vad Va? d Hur? Exempel Ex Om SIS Januari 2011 Vad? Hur? Exempel Om SIS Januari 2011 Vad är SIS och standardisering? Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. 2011-01-24 5 SIS tre produktområden En kund till SIS kan: påverka

Läs mer

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226 Standardisering LLLLjgvjlll Lars Erlandson, SP, TK 226 SIS jobbar med standarder och standardisering. Det är en framgångsrik och beprövad modell för att tillsammans med företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

Vad är SIS och standardisering?

Vad är SIS och standardisering? Vad är SIS och standardisering? Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. 2008-07-31 4 Fjärrkommunikation med debiteringsmätare Projektet innebär i huvudsak svensk medverkan i

Läs mer

Hur säkerställer vi att material är säkra i kontakt med dricksvatten? Vad händer i Europa och Sverige?

Hur säkerställer vi att material är säkra i kontakt med dricksvatten? Vad händer i Europa och Sverige? Hur säkerställer vi att material är säkra i kontakt med dricksvatten? Vad händer i Europa och Sverige? Mats Engdahl, Senior dricksvattenspecialist, Kretslopp och vatten, Göteborg Stad Gisela Holm, Dricksvattenexpert,

Läs mer

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation tillverkare SYNLIG infrastruktur bostäderkonkurrenskraftig VVS standardisering hållbarhet digitalisering nätverk tappvatten energieffektivisering ROT installation delaktig certifiering VA-FAKTA värme vatten

Läs mer

Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? Kristina Sandberg

Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? Kristina Sandberg Hållbart och långsiktigt kvalitetsarbete vad har hänt och vad kommer att behöva hända? World Quality Day, 12 november 2009 Kristina Sandberg Verksamhetsområdeschef, Ledningssystem SIS, Swedish Standards

Läs mer

Dricksvattenutredningen

Dricksvattenutredningen Dricksvattenutredningen Folke K Larsson Mälarregionens långsiktiga dricksvattenförsörjning Seminarium 31 maj 2016 - Direktiv 2013:75, 2014:73, 2015:54 - Delbetänkande SOU 2014:53 (materialfrågor) - Delbetänkande

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 13612/AC:2016

SVENSK STANDARD SS-EN 13612/AC:2016 SVENSK STANDARD SS-EN 13612/AC:2016 Fastställd/Approved: 2016-04-01 Publicerad/Published: 2016-04-12 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 11.100; 11.100.10 In vitro-diagnostik Utvärdering

Läs mer

Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri

Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri PROTOKOLL 2012-03-29 ÅH 1 Protokoll från höstmöte med Svensk Armaturindustri Plats Veltek, Köpenhamn, Danmark Tid Torsdagen den 15:e November 2012 Närvarande Hans Hansson AB Durgo Mikael Hansson Ostnor

Läs mer

Företagsnamn: Grundfos Skapad av: Magnus Johansson Tel: +46(0) Datum:

Företagsnamn: Grundfos Skapad av: Magnus Johansson Tel: +46(0) Datum: Position Antal Beskrivning 1 HYDRO MULTI-E CRIE5-1 Art.nr.: 9913311 OBS! Bilden på produkten kan avvika från aktuell produkt GRUNDFOS Hydro Multi-E booster sets are designed for the transfer and pressure

Läs mer

Certifiering av byggprodukter

Certifiering av byggprodukter 1 (9) Certifiering av byggprodukter Certifieringsregel 068 Hygienkrav för produkter i kontakt med tappvatten 2 (9) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 0 Förord 3 1 Inledning 5 2 Omfattning 5 3

Läs mer

Brand i fasader på höga hus

Brand i fasader på höga hus Brand i fasader på höga hus Lars Boström Oktober 24, 2017 RISE Research Institutes of Sweden Safety Fasadbränder Ett par exempel Greenfell-branden i London The Torch i Dubai ACM (Aluminium Composite Modules)

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0009 SV

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0009 SV PRESTANDADEKLARATION Nr 0009 SV 1. Produkttypens unika identifikationskod: fischer Bolt Anchor FAZ II 2. Avsedd användning/avsedda användningar: Produkt Metallankare för användning i betong (kraftig typ)

Läs mer

Swedish Standards Institute

Swedish Standards Institute Swedish Standards Institute Utbildning i leksakers säkerhet 15 maj SIS/TK 392 Leksaker Bodil Möller Standardiseringens organisation Globalt IEC ISO ITU Europeiskt CENELEC CEN ETSI Svenskt SEK SIS ITS ISO

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 Fastställd/Approved: 2015-07-23 Publicerad/Published: 2016-05-24 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.70 Geografisk information Modell

Läs mer

Program för möte med Selcable

Program för möte med Selcable PROGRAM 2016-11-24 MDN Program för möte med Selcable Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 09.00 14.00 Plats Teknikföretagen, Storgatan 5, Stockholm Program 09.00 09.30 Samling med kaffe 09.30 12.30 Höstmöte

Läs mer

Nye standarder/endringer - hva skjer i Europa? Mille Örnmark, EUSA

Nye standarder/endringer - hva skjer i Europa? Mille Örnmark, EUSA Nye standarder/endringer - hva skjer i Europa? Mille Örnmark, EUSA Mille Örnmark Sveriges representant i EUSA Sveriges representant i standardarbetet Expert i de olika tekniska kommittéerna Ordförande

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt PROTOKOLL 1 (6) Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Torsdag 5 december 2013 Plats: Södra Cell Mörrum Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande Marianne Andersson Stefan

Läs mer

ARC 32. Tvättställsblandare/Basin Mixer. inr.se

ARC 32. Tvättställsblandare/Basin Mixer. inr.se ARC 32 Tvättställsblandare/Basin Mixer inr.se SE Användning och skötsel Manualen är en del av produkten. Bevara den under hela produktens livscykel. Vi rekommenderar er att noggrant läsa igenom manualen

Läs mer

Skapad av: Jesper Gunnarson

Skapad av: Jesper Gunnarson Svenska MMA Förbundet Skapad av: Senast uppdaterad: 2015-08-30 Sida: 1 (2) Mötesinformation Syfte: Möte styrelse SMMAF Datum: 2015-08-30 Deltagare: Närvarande Johan Halldin, Ordförande, Sekreterare Benny

Läs mer

Välkomna till Swepump & Servicesektionens Höstmöte 2014

Välkomna till Swepump & Servicesektionens Höstmöte 2014 Välkomna till Swepump & Servicesektionens Höstmöte 2014 Program Fredag 7 nov (på Teknikföretagen, Storgatan 5) 8.30 09.15 Leveransavtal, jurist från Teknikföretagen 09.15 09.30 Fika 09.30 10.15 LUF, Fortum,

Läs mer

INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3

INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3 Democratic Republic of ia INTRODUKTION 2 I. MISSION, VISION OCH VÄRDERINGAR 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 II. MEDLEMSSKAP REKRYTERA OCH BEHÅLLA 3 MÅLSÄTTNING 3 ÅTGÄRDER 3 III. NATIONELLA STYRELSENS SERVICE

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.00 17.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Pär Rickman (S) Anders Eriksson (C) Stig Johansson

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Inledning... 1 3 Mission... 2 4 Vision... 2 5 ICT Swedens värdegrund... 3 6 Aktiviteter... 3 7 ICT Swedens verksamhet och ledning... 4 8 Budget... 5 9 Uppföljning och utvärdering...

Läs mer

Branschbindningar. En del i SVU- och 4S-projektet Kartläggning av certifieringskrav för PE-rör. Carl-Johan Högberg,Swerea KIMAB

Branschbindningar. En del i SVU- och 4S-projektet Kartläggning av certifieringskrav för PE-rör. Carl-Johan Högberg,Swerea KIMAB Branschbindningar En del i SVU- och 4S-projektet Kartläggning av certifieringskrav för PE-rör Carl-Johan Högberg,Swerea KIMAB Rikard Kärrbrant, Swerea KIMAB Marie Allvar, Swerea KIMAB Ebru Poulsen, Stockholm

Läs mer

NOVA. Styrelsemöte nr 38. Agenda. Innehåll Mötets öppnande och agenda Uppföljning av beslut från möte nr 37 den 3 Feb, 2005

NOVA. Styrelsemöte nr 38. Agenda. Innehåll Mötets öppnande och agenda Uppföljning av beslut från möte nr 37 den 3 Feb, 2005 NOVA University Network Styrelsen Styrelsemöte nr 38 Den 3 juni, kl. 13.00-15.30 Tromsö, Grand Nordic Hotel Agenda Pkt 38.1 Mötets öppnande och agenda Innehåll 38.2 Uppföljning av beslut från möte nr 37

Läs mer

Hälsoaspekter av material i kontakt med dricksvatten Karin Jacobson, Lisen Johansson, Olivier Rod, Martina Källrot Janstål, Daniel Ejdeholm

Hälsoaspekter av material i kontakt med dricksvatten Karin Jacobson, Lisen Johansson, Olivier Rod, Martina Källrot Janstål, Daniel Ejdeholm Hälsoaspekter av material i kontakt med dricksvatten Karin Jacobson, Lisen Johansson, Olivier Rod, Martina Källrot Janstål, Daniel Ejdeholm Swerea KIMAB Swerea KIMAB:s verksamhet inom material i kontakt

Läs mer

Redovisning av resultat för projektet SUB för Surströmming under 2012

Redovisning av resultat för projektet SUB för Surströmming under 2012 Redovisning av resultat för projektet SUB för Surströmming under 2012 Styrelsen i SurströmmingsAkademien vill genom denna skrivelse redogöra för aktiviteter i ovan nämnda projekt samt resultat efter seminariet

Läs mer

AVZINKNING EN VATTENSKADERISK

AVZINKNING EN VATTENSKADERISK AVZINKNING EN VATTENSKADERISK Aino Pelto-Huikko Nordisk vandskade seminar 29.8.201 MÄSSINGKOMPONENTERS AVZINKNING OCH VATTENSKADOR Avzinkning av mässing Hur vattenkvalitet påverkar på avzinkning Case study:

Läs mer

Remissgång för standarder från SIS inom Svensk Förening för Vårdhygien

Remissgång för standarder från SIS inom Svensk Förening för Vårdhygien Remissgång för standarder från SIS inom Svensk Förening för Vårdhygien Mari Banck Katja Urwitz Iversen 2(5) 1 BAKGRUND... 3 2 STANDARDISERING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD... 3 VAD ÄR EN STANDARD?... 3 2.2

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

Aktiviteter inom EGGA

Aktiviteter inom EGGA Aktiviteter inom EGGA Följande länder är medlemmar i EGGA: AUSTRIA Fachverband der Eisen-und Metallwarenindustrie Österreichs BENELUX Zink Info Benelux CZECH & SLOVAK REPUBLICS Czech and Slovak Galvanizers

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 179

SVENSK STANDARD SS-EN 179 SVENSK STANDARD SS-EN 179 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida SVENSK MATERIAL- & MEKANSTANDARD, SMS 1997-09-26 1 1 (1+36) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA

Läs mer

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171

SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDET Styrelseprotokoll nr 11-2012 150-171 Plats: Telefon Datum: 2012-06-26 Tid: 19.30-23.00 Närvarande: Förhinder: Adjungerade: Lena Arvidsson, Thomas Nilsson, Jonny Svensson, Mattias

Läs mer

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISION Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns aktörer ska skapa uthålliga och globalt konkurrenskraftiga vattentjänster, produkter

Läs mer

4. Fastställande av röstlängd (medlemmar): Alla som var med på mötet antas vara medlemmar och alla har varsin röst.

4. Fastställande av röstlängd (medlemmar): Alla som var med på mötet antas vara medlemmar och alla har varsin röst. Föreningsstämma 2004 Plats: Uppsala, Folkets Hus Tid: 2004-03-23 kl 17.00 Årsmöte 2004-03-24 Nätverket Renare Mark 1. Mötets öppnande: Lisa Ledskog (LL) förklarade mötet öppnat. 2. Val av ordförande för

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Jane valdes att leda mötet. Susanne skriver och Per-Johan justerar.

Jane valdes att leda mötet. Susanne skriver och Per-Johan justerar. Protokoll från EHSS styrelsemöte 16 december 2014 (telefonmöte). Närvarande: Jane, Göran, Susanne, Mathias, Cecilia, Per-Johan. Frånvarande: Anna, Anna-Lisa, Hillevi, Olle Punkter att ta upp 1. Mötet öppnas

Läs mer

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten

Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Vattenvisionen så tar vi tillsammans nästa steg Daniel Hellström, Svenskt Vatten Fortsatt arbete med Vattenvisionen: Nationell påverkansplattform för Horisont 2020 SIO ansökan Varför en Vattenplattform?

Läs mer

10.30 Arbete med Orwell, blyfria mässingslegeringar Jan Nilsson, Nordic Brass Gusum Bedömning av byggvaror Jonny Hellman, Byggvarubedömningen

10.30 Arbete med Orwell, blyfria mässingslegeringar Jan Nilsson, Nordic Brass Gusum Bedömning av byggvaror Jonny Hellman, Byggvarubedömningen Dagordning 9.30 Kaffe 10.00 Presentation av deltagarna inklusive Swerea KIMAB:s verksamhet 10.30 Arbete med Orwell, blyfria mässingslegeringar Jan Nilsson, Nordic Brass Gusum 11.00 Bedömning av byggvaror

Läs mer

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Tvättställsblandare Nautic Med förlängd spak Skapad Status

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Tvättställsblandare Nautic Med förlängd spak Skapad Status Tvättställsblandare Nautic Med förlängd spak ibvd Dokument Id 5564419918-00033 Version 2 Skapad 2017-10-30 Status 2018-09-06 1 GRUNDDATA Varubeskrivning Energiklass A, sparar vatten och energi Eco-start,

Läs mer

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005 Vad? Hur? SIS Förlag Vad är SIS och standardisering? Oktober 2005 SIS tre produktområden SIS, Swedish Standards Institute En kund till SIS kan: påverka standarders inriktning och innehåll få tillgång till

Läs mer

Vill du veta mer? Standarder. Redaktion Camilla Axelsson, SIS. Redaktionsråd Eskil Arvidsson, Svensk Mjölk AB Stig Pettersson, SIS

Vill du veta mer? Standarder. Redaktion Camilla Axelsson, SIS. Redaktionsråd Eskil Arvidsson, Svensk Mjölk AB Stig Pettersson, SIS Vill du veta mer? Stig Pettersson (projektledare) SIS, Projekt Förpackningar 112 89 STOCKHOLM Tfn: 08-13 62 50 Fax: 08-618 61 28 Bengt G Nilsson (ordförande) Tetra Pak International AB Tfn: 046-36 46 38

Läs mer

SAMARBETE I EUROPEISKA NÄTVERK - WATERSHARE

SAMARBETE I EUROPEISKA NÄTVERK - WATERSHARE SAMARBETE I EUROPEISKA NÄTVERK - WATERSHARE För ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige Annika Malm, 6 okt 2017 Research Institutes of Sweden HÅLLBAR SAMHÄLLSBYGGNAD ENERGI OCH CIRKULÄR EKONOMI Agenda

Läs mer

Hur ska Sveriges dricksvatten bli säkrare?

Hur ska Sveriges dricksvatten bli säkrare? Hur ska Sveriges dricksvatten bli säkrare? Dricksvattenutredningen en trygg dricksvattenförsörjning Folke K Larsson Höstkonferens, Halmstad 23 september 2014 Arbetssätt Särskilde utredaren Gunnar Holmgren

Läs mer

Presentation ISO 10667

Presentation ISO 10667 Presentation ISO 10667 Testdagen 2012 2011-03-30 1 Agenda 11.00 11.45 1. Övergripande presentation av ISO 10667 2. Certifiering mot ISO 10667 3. Frågor Tidplan ISO 10667 Vi är här nu ISO 10667 Förslag

Läs mer

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Erika Ericsson och Mathias Kristiansson 2017-09-27 Agenda 27/9 Frukost 9 10 Introduktion och presentation Bakgrunden till mötet Upplägget

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Styrelsemöte SASK 9/3 kl 10.30, Norrköpings BK.

Styrelsemöte SASK 9/3 kl 10.30, Norrköpings BK. Styrelsemöte SASK 9/3 kl 10.30, Norrköpings BK. Närvarande: Jeanette Forssman, Maria Jönsson, Cari Hansson, Per Edorson, Veronica Hagéus, Ingrid Wigur, Emma Farhang, (Towe Ekman, Lena Stanvik, endast närvarande

Läs mer

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts

ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for screws, bolts and nuts SVENSK STANDARD SS-ISO 262 Fastställd 2003-08-01 Utgåva 1 Metriska ISO-gängor för allmän användning Utvalda storlekar för skruvar och muttrar ISO general purpose metric screw threads Selected sizes for

Läs mer

YTTRANDE. Ert diarienummer: KS 2016/ Näringsdepartementets betänkande En trygg dricksvattenförsörjning,

YTTRANDE. Ert diarienummer: KS 2016/ Näringsdepartementets betänkande En trygg dricksvattenförsörjning, HANDLÄGGARE: Tony Grantz, VA-ingenjör TELEFON 0522-63 88 40 tony.grantz@vastvatten.se Kommunledningskontoret kommun 451 81 UDDEVALLA Ert diarienummer: KS 2016/00310 Näringsdepartementets betänkande En

Läs mer

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving

Byggproduktförordningen CPR. 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen CPR 13 september 2012 Sara Elfving Byggproduktförordningen - Vad är CPR? - Vilka byggprodukter omfattas? - Prestandadeklaration och CE-märkning - Boverkets roll 120504 Sida 2 Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Jane Ordf. / Per Johan Sekr. / Anna Lisa Justeringshen. 7. NES 2017 Projektgruppen: Cecilia, Mattias, Anna-Lisa, Jane, Hillevi och Olle.

Jane Ordf. / Per Johan Sekr. / Anna Lisa Justeringshen. 7. NES 2017 Projektgruppen: Cecilia, Mattias, Anna-Lisa, Jane, Hillevi och Olle. Protokoll EHSS styrelsemöte 10 februari 2015 (telefonmöte). Punkter att ta upp Deltagare: Jane, Anna-Lisa, Mathias, PJ, Göran, Olle 1. Mötet öppnas 2. Val av mötesordförande, sekreterare och justeringsman

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:8

Regeringens proposition 2004/05:8 Regeringens proposition 2004/05:8 Förlängd försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning i Skåne län och Västra Götalands län Prop. 2004/05:8 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer