Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan Ver 1.0 1(13)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan 2011 2013. Ver 1.0 1(13)"

Transkript

1 Visioner och mål Marknads- och verksamhetsplan Ver 1.0 1(13)

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning SWOT analys Förbundets vision Mål Strategiskt mål Delmål Verksamhet - Medlemsnytta Medlemsservice Förbundsjurist Försäkringar Förlagsartiklar Svensk Handel Projekt Byggpall Statistik Utbildning Vilma Etik och miljö Reklamationshantering Information Branschtidning Hemsida Nyhetsbrev Uttalanden Branschgemenskap Kedjeledarmöte Bygg- & Järnhandlarskolan Merit Kompetens MK AB Utbildningsprojekt Fokus Bevakning kontaktarbete - lobbying Mediakontakter Remissinstans Närstående organisationer Internationella organisationer Förmåner Svensk Byggtjänst Inkasso Hotell Medlemsförsäkring Förbundet Kansli Medlemsutveckling Prospects CRM system Ekonomi Avgifter Ver 1.0 2(13)

3 1. Sammanfattning Detta är ett levande dokument och kommer därför löpande att uppdateras, förändras och kompletteras. Dokumentet versionhanteras. Syftet med dokumentet är att det skall kunna fungera som en vägledning i SBJFs ambitiösa arbete med att staka ut mål och inriktning för verksamheten. Detta dokument skall fungera som underlag för SBJFs arbete för perioden Styrelsen 24 november SWOT analys För alla företag och organisationer är det viktigt att analysera sin roll och position på den s.k. marknaden. Vår marknad har vi specificerat till: bygg-, färg- och järnbranschen. SBJF har inga egentliga konkurrenter. Skall ändå några konkurrenter nämnas blir det några av våra samarbetspartners såsom kedjorna och Svensk Handel. Vissa företag menar att det räcker med sin anslutning till dessa. Förbundet behövs inte. Vår verksamhet beskrivs också ofta i övergripande termer vilket gör att denna typ av föreningsverksamhet ifrågasätts då man kan uppleva den som flummig. Vidare har branschförbundens verksamhet sällan förändrats utan vilar ofta på samma grundprinciper som då man bildades. Som beskrivits i detta dokument vill nu SBJF ta ett stort steg in i framtiden vilket bl.a. medför en tydligare beskriven verksamhet och ett mer kommersiellt orienterat förbund. SWOT analys står för: S = Strength (styrka) W = Weakness (svaghet) O = Opportunities (möjligheter) T = Threats (hot) Styrka SBJF har 781 medlemmar fördelat på 683 är handelsföretag och 98 leverantörer. När det gäller den traditionella svenska bygg- och järnfackhandeln har förbundet en stor andel anslutna företag. Det måste anses som en styrka att så många företag är anslutna till SBJF. Vårt erbjudande om juridisk hjälp och kompetens är av stort värde. Branschförbundsverksamhet har mångåriga traditioner och förbundet är väl inarbetet. Många företag uppskattar tillhörighet till en lobbying organisation. Svaghet Bristen på tydlighet i kommunikationen med marknaden är en svaghet. Tjänster och produkter måste göras kommersiellt mer tydliga. Förbundet har med nuvarande bemanningssituation ett alltför stort personberoende. Situationen är akut och bör åtgärdas under Möjligheter Många nya aktörer som Bauhaus, Byggmax, Hornbach, m fl skapar nya tänkbara medlemmar. Ver 1.0 3(13)

4 Branschblandningen ökar antalet presumtiva medlemmar. Leverantörerna kan erbjudas medlemskap på liknande villkor som handlare. Hot Konsolideringen i vår bransch gör att fler och fler företag blir uppköpta av centralt ägda kedjor. Kedjorna utvecklar tjänster motsvarande förbundets. 3. Förbundets vision Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund skall vara den självklara samlande kraften för företag inom bygg-, järn- och färgbranschen i Sverige. 4. Mål 4.1 Strategiskt mål Att medverka till att våra medlemmar, via förbundets olika verksamheter och informationsinsatser, får verktyg som bidrar till en positiv utveckling av affärsverksamheten samt en breddning av kontaktytorna vilket resulterar i upplevd medlemsnytta. 4.2 Delmål Minst 850 medlemmar före 2012 Vara verksamma i flera branscher före 2012 Skapa en plattform för kompetensutvecklingen i branschen 5. Verksamhet - Medlemsnytta 5.1 Medlemsservice Förbundsjurist En av förbundets mest centrala funktioner är att vi tillhandahåller en förbundsjurist. Förbundsjuristen är våra medlemmars stöd i allehanda affärsjuridiska frågor. Genom att knyta en jurist till förbundet säkerställer vi också förankring och kunnande i branschen. Förbundsjuristen finns för rådgivning, utbildning och som stöd och resurs vid olika former av förhandlingar. Som medlem kan man avropa förbundsjuristens support till en mycket förmånlig taxa Försäkringar Förbundet erbjuder sina medlemmar en affärsförsäkring samt en sjukförsäkring, vilken med fördel kan tecknas även för anställd personal. Affärsförsäkringen utvecklades för det dåvarande Järnhandlareförbundet. Flera av kedjorna saknar egna grupplösningar varför ett närmande mot kedjorna är en möjlighet. Ver 1.0 4(13)

5 5.1.3 Förlagsartiklar En av förbundets äldre servicefunktioner. De medlemmar som önskar beställa blanketter gör numera detta själva via förbundets hemsida Svensk Handel Sedan 2006 har SBJF och Svensk Handel ett samarbetsavtal. Svensk Handel har fokus på arbetsgivarefrågorna medan SBJF fokuserar på de mer tydliga branschfrågorna. 5.2 Projekt SBJF är en liten organisation med små och begränsade resurser. För att nyttja dessa optimalt har man valt att arbeta i en projektorganisation, där förbundet naturligtvis ställer sina resurser till förfogande men där våra olika samarbetspartners är oerhört väsentliga för projektens genomförande. Förbundet söker därför oftast en samarbetspartner (eller flera) innan ett projekt startas. Vissa av projekten bedrivs under flera år (t ex Vilma och Byggpall) medan andra blir av kortare slag (t ex ABM 07). För 2011 har följande projekt prioriterats: Byggpall Statistik Utbildning Vilma Träprojektet och Mediadatabas Etik och Miljö Reklamationsfrågorna Byggpall Inom bygg- & järnbranschen har det tidigare inte funnits något väl fungerande retursystem för lastpallar. Många har därför valt att skicka godset på B-pall och Engångspall av varierande kvalité. Att bli av med dessa pallar är ofta ett problem för slutanvändaren. Bygg- & järnbranschen har därför tagit fram ett eget rikstäckande retursystem för lastpallar som nu är i drift och som successivt införs hos branschens aktörer. Den stora fördelen med Byggpallen är att den ingår i ett retursystem och att dess pantvärde inte påverkas av regn, snö eller nedsmutsning på samma sätt som t ex den godkända EUR-pallen. Så här fungerar retursystem Byggpall: Materialproducenten köper Byggpallen för 70 kr Materialproducenten och grossisten/detaljisten fakturerar sin kund 70 kr för pallen Slutanvändaren säljer tillbaka pallen för 40 kr oberoende av skick. Ingen anslutning till systemet behövs. Du blir automatiskt ansluten till Retursystem Byggpall när du köper eller säljer Byggpall. Projektet Byggpall startade Första året levererades pall via systemet och 2007 nådda man och 2009 nåddes Målet för 2010 är satt till pallar. Ver 1.0 5(13)

6 SBJF har två st. representanter i den referensgrupp som finns för utveckling av projektet. Representanter 2011 är förbundets vd Ulf S. Gustafsson och Kjell Karlsson, inköpschef hos Nordström & Co. Det finns även en kommunikationsgrupp där det ingår flera representanter från olika kedjor. Referensgruppen Sveriges Byggindustrier Sveriges Bygg- och Järnhandlarförbund Industrins Byggmaterialgrupp Trä- och Möbelindustriförbundet Kommunikationsgruppen Beijer Byggmaterial AB Bolist Derome Optimera AB Interpares Byggtrygg AB Dahl NCC Skanska JM Statistik Med statistik avses både omsättningsuppgifter och försäljningsstatistik på varugruppsnivå där företag i branschen kan jämföra sig (bench-marking) med branschen. I nuläget fokuserar dock inte på statistik på varugruppsnivå men sådan statistik är vårt mål. Under andra halvåret 2010 startade insamlingen av försäljningsdata. Förbundet driver projektet men har valt HUI (Handelns Utredningsinstitut till den partner som står för den praktiska hanteringen samt detaljkompetensen.denna typ av statistik är också av stort intresse för media, skolor m fl. Målsättningen är att vi 2011 skall kunna presentera statistik, regionindelad och i jämförelse med 2009 och 2010 års siffror Utbildning Utbildning är en självklar uppgift för en branschorganisation. Även om mycket utbildning genomförs företags- och kedjeinternt, så är det en naturlig uppgift för en branschorganisation att samordna de resurser som krävs för utveckling och genomförande av kompetensutvecklande åtgärder. Inom SBJF drivs utbildningsverksamheten under varumärket Bygg- & Järnhandlarskolan SBJF har under senhösten 2010 ansökt om medel från ESF-rådet (Europeiska Socialfonden) för att genomföra ett projket som syftar till införande av s.k. kompetenskort. Ver 1.0 6(13)

7 Mer information om SBJFs satsning på utbildningsfrågor finns under punkten 5.5 Bygg & Järnhandlarskolan Vilma Vilma är namnet på det regelverk som finns för branschen avseende innehåll i den artikel- och prisinformation som leverantörerna distribuerar till sina återförsäljare, ofta via artikeldatabasen Finfo. Vilma innebär en långtgående kvalitetssäkring av artikelinformationen vilket sparar massor av tid vid all hantering av artikeldata. Inom dagligvaruhandeln har man kommit långt i detta avseende och nu är det hög tid även för bygg- & järnhandeln att öka tempot. Vilma finns idag som en de facto standard men påtryckningar behövs för att snabba på processen där leverantörerna konverterar sin artikelinformation enligt de nya reglerna. För att följa utvecklingen har ett Branschråd bildats. Branschrådet har f.n. 13 medlemmar och som ordförande fungerar SBJF. Branschrådet har en egen hemsida som kontinuerligt uppdateras med ny information och nya versioner av regelverk mm. Under 2010 registrerade förbundet en bifirma med namnet Branschrådet för Artikelstandards i Sverige AB. I det bolaget samlas regelverken och där drivs verksamheten, som alltmer går från projektstadie till drift. Branschrådet hanterar även frågor kring varugrupperingen BK04. Under 2011 skall följande projekt komma i mål: - Träprojektet, implementering av en helt ny standard kring artikelhantering och artikelidentifikation av sågade trävaror. Kommer att helt och hållet förändra hanteringen av artikelinformation ända från sågverken och ut till slutförbrukarna. - Nettopriser, skapa möjlighet att distribuera flera nettopriser per artikel, sk staffling. - Mediadatabas, innebär koppling till en specifik artikel av dokument som lämnar mer upplysning om artikeln i fråga. Exempel på information är bilder, säkerhetsdatablad, produktblad, säljande texter, miljödeklarationer, BASTA och monteringsanvisningar. Under 2011 kommer ett branschprojekt att startas inom Branschrådet för att utveckla regelfrågor och krav kring denna typ av mervärdesinformation. Branschrådet Vilmas medlemmar november 2010: Beijer Byggmaterial Bolist AB ByggTrygg Dahl Finfo Interpares NCC Optimera Peab Skogsindustrierna Sveriges Bygg & Järnhandlareförbund Ver 1.0 7(13)

8 SYSteam Retail Tanico Etik och miljö I driften av en bygg- och järnhandel handlar det inte enbart om varor, inköp och försäljning. De etiska frågorna har på senare år fått allt större uppmärksamhet precis som miljöfrågorna. SBJF sympatiserar med Svensk Handels koncept Det ansvarsfulla företaget och kommer under 2011 utveckla en plattform från vilken vi kan beskriva och bedriva verksamhet som bidrar till att lyfta upp företagens sociala och miljömässiga ansvar högt på agendan. Följande rubrikområden kommer att prioriteras: Arbetsmiljö Säkra produkter Klimat och miljön Uppförandekod Kommunikation Kompetens Reklamationshantering Förbundsjuristens största arbetsområde är reklamationsfrågorna. Under åren har därför förbundet satsat på detta område. Dels togs den s.k. lathunden fram vilken har spridits bland många anställda i branschen. Ofta i samband med utbildning genomförd av förbundsjuristen. Även många leverantörer har deltagit. Nu tar vi nästa steg. Tillsammans med representanter för leverantörerna ska vi ta fram ett regelverk kring hur reklamationer skall hanteras, administreras etc så att vi får en och samma tillämpning i branschen oavsett leverantör. Regelverket bör också kompletteras med handhavandelösning i form av administrativt stöd via central IT-lösning. Under Q tas en plan fram för reklamationsprojektet. 5.3 Information Att sprida och vidarebefordra information är en av SBJFs centrala uppgifter. Att kanalisera informationen på ett för alla inblandade effektivt sätt är därför en prioriterad fråga. Att sända ut information på traditionellt sätt via brev, är orationellt och dyrt. Därför distribueras det mesta via hemsidan eller via e-post. Under 2008 fick förbundets hemsida en genomgripande ansiktslyftning och ny funktionallitet tillfördes. Under 2009 utvecklades en ny form av Nyhetsbrev där vi använder hemsidan mer aktivt i informationshänseende Branschtidning Förbundets officiella organ är tidningen Järn-Bygg-Färg. Samarbetet innebär bl.a. att SBJF förfogar över två sidor i varje nummer samt att vi skriver ledaren. Medlem i SBJF erhåller ett fri-exemplar av tidningen. Tidningen har en god spridning bland företagen i branschen, däremot är antalet medarbetarprenumerationer inte helt tillfredsställande. Förbundet vill aktivt medverka och bidra till en ständigt pågående utveckling av tidningen, både kvalitativt och kvantitativt. Ver 1.0 8(13)

9 5.3.2 Hemsida Förbundets hemsida har adressen Målet är att öka besökarantalet på hemsidan och att göra vår hemsida till en naturlig plattform för branschspecifik information. Under 2011 kommer vårt eventuella deltagande i de olika sociala medierna att utvärderas Nyhetsbrev Vårt Nyhetsbrev distribueras en gång per månad och vid behov flera gånger per månad. Under 2010 har all information från SBJF distribuerats på detta elektroniska sätt. En idé är att vi också skall utveckla särskilda målgruppsinriktade nyhetsbrev för t.ex. träansvariga, IT-ansvariga m fl Uttalanden Förbundet kommer att vara aktivt i mening att framföra branschens synpunkter och önskemål i olika typer av frågor. Det kommer vi att göra via uttalanden och pressmeddelanden. Vårt syfte är att få fokus på vår bransch samtidigt som vi tillvaratar våra medlemmars intressen. 5.4 Branschgemenskap Uttrycket branschgemenskap kan upplevas som flummigt. Att få chansen att träffa kollegor, utbyta tankar, idéer och erfarenhet, ta lärdom av praktikfall, se branschen i ett nytt perspektiv (den är större än min hemmamarknad), mm är dock inte exempel på flummighet. Att dessutom känna tillhörighet och stolthet för det man arbetar för är naturligtvis positivt och något SBJF aktivt vill skapa förutsättningar för. Det kan vara årsmöte, seminarier, mässor m fl aktiviteter där flera från branschen samlas samtidigt. En viktig uppgift för förbundet Kedjeledarmöte Varje år arrangerar SBJF ett möte dit samtliga kedjeledare bjuds in att deltaga. Under dagen presenteras vad som hänt sedan senast samt lämnas information om nya planerade aktiviteter. Syftet med mötet är att kunna samla kedjorna kring en gemensam agenda vad gäller SBJFs verksamhet och branschens behov av projekt. 5.5 Bygg- & Järnhandlarskolan All utbildningsverksamhet presenteras och marknadsföras under varumärket Bygg- & Järnhandlarskolan. Kopplingen mellan utbildningsverksamheten och förbundet skall därigenom tydliggöras Merit Kompetens MK AB Bolaget har likviderats under Utbildningsprojekt Förbundet erhöll under 2009 anslag från Europeiska Socialfonden (ESF) för att driva en förstudie kring branschens behov av kompetensutveckling. Nu har förbundet ansökt om medel för framtagande av ett s.k. kompetenskort. Kompetenskorten skall vara en hjälp för medlemmarna i sitt arbete med att mer strategiskt planera för sina medarbetares kompetensutveckling. Om medel Ver 1.0 9(13)

10 beviljas startas 2011 ett projekt i Stockholmsregionen. Syftet är sedan att sprida verksamheten vidare ut i landet Fokus 2011 Under 2011 skall SBJF rikta särskilt fokus på utbildningsfrågorna. Följande aktiviteter är planerade: - Skapa en ny utbildning som kan genomföras över kedjegränserna. - Utveckla utbildning inom området säkerhet (svinn) - Ta fram ett utbildningspaket kring den nya lathunden om konsumenttjänstlagen. - Ta initiativ till att en introduktionskurs om trä utvecklas av Skogsindustrierna. Gärna som web-kurs - Diskutera utbildningsfrågan med kedjeledarna. 5.6 Bevakning kontaktarbete - lobbying En väsentlig del av förbundets verksamhet är det bevaknings-, kontakt- och lobbyingarbete som SBJF arbetar med Mediakontakter Vi vill att det skrivs mer om vår bransch. Vi vill att media uppmärksammar händelser och utvecklingsfrågor. Vi vill att branschen blir mer omskriven är tidigare och att branschen på så sätt också blir mer känd hos allmänheten. SBJF har skapat en särskild site på hemsidan där media erbjuds färsk och vederhäftig information. Vi kommer också att, när så är lämpligt, skriva pressreleaser för att bättre marknadsföra branschen och dess synpunkter Remissinstans SBJF fungerar som remissinstans för branschen gentemot framförallt myndigheterna men även för andra organisationer och branscher Närstående organisationer Samverkan med till SBJF närstående organisationer är viktig. Bland annat för att kunna samutnyttja resurser och att se till att effekterna blir så optimala som möjligt. Här kan nämnas (utan rangordning): Svensk Handel, Byggmaterialindustrierna, TMF, Skogsindustrierna, Träskyddsföreningen, samtliga kedjor och inköpsgrupperingar i branschen m fl Internationella organisationer SBJF har medlemskap i två internationella branschorganisationer, UFEMAT (en europeisk bygghandlarorganisation) och IHA (en internationell järnhandlarorganisation). Bägge organisationerna brottas med rekryteringsproblem (särskilt IHA) och den verksamhet som bedrivs bygger framförallt på kollegiala kontakter över landsgränserna. UFEMAT är också vår lobbyorganisation in i EU. Ver (13)

11 5.7 Förmåner När vi erbjuds, men med stor återhållsamhet, kan SBJF teckna rabattavtal med leverantörer som har tjänster och/eller produkter som kan gagna våra medlemmar och deras verksamhet. Förbundet har idag följande avtal: Svensk Byggtjänst Ett avtal som ger våra medlemmar 50% rabatt på Byggtjänst både tryckta och digitala byggkatalog Inkasso Förbundet har ett avtal med företaget Prioritet Inkasso som ger våra medlemmar ett förmånligare pris än standardavtalet Hotell SBJF har ett rabattavtal med Scandic Hotel både avseende logi och konferens Medlemsförsäkring Medlemmar i Förbundet kan dels teckna företagsförsäkring och dels sjukvårdsdito. 6. Förbundet Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund (SBJF) bildades 1/ genom en sammanslagning av de dåvarande två branschförbunden, Sveriges Bygg- & Trävaruhandelsförbund (SBT) och Sveriges Järnhandlareförbund (SJF). Förbundet har vi ingången till medlemmar. Förbundskansliet finns i Stockholm. Förbundets syfte är att verka som en branschsamlande faktor och supportera medlemmarna i diverse affärsfrågor. Rent konkret arbetar SBJF med juridisk rådgivning, utbildning, förlagsverksamhet och informationsspridning. Medlemsnyttan är ett ledord i all verksamhet. Huvudparten av verksamheten drivs i servicebolaget, SBJF Service AB. 6.1 Kansli På kansliet finns två anställda, vd och sekreterare. Förbundet har som inriktning att driva projekt som på olika sätt utvecklar medlemsföretagen och deras verksamhet. Då typen av projekt kan variera väldigt mycket är det svårt att på kansliet ha en bemanningslösning som kan svara mot alla eventuella behov. Därför har SBJF valt att arbeta som en projektorganisation där man, vid behov, knyter olika kompetenser till sig men då inte i form av fast anställd personal. I dagsläget har SBJF följande bemanning: VD Ulf S. Gustafsson Sekreterare Erica Åqvist Förbundsjurist Sten Folkesson Rektor Ingemar Persson (Bygg & Järnhandlarskolan) Projektledare Christer Green (Vilma och ESF-projektet) Ver (13)

12 7. Medlemsutveckling Förbundet bildades 2004 och medlemsutvecklingen var de första åren efter sammanslagningen, negativ. Samtidigt har anslutning av några nya kedjor skett. Sett till omsättning har förbundets marknadsandel ökat och sedanb 2007 har även antalet medlemmar ökat. Då förbundets vision förutsätter stor anslutningsgrad kommer särskild uppmärksamhet att riktas på rekrytering av nya medlemmar. I november 2010 var antalet anslutna medlemmar 781 st. Av dessa är 98 leverantörer. Av de 683 medlemmar som är handlare ingår majoriteten i en kedja (kapital- eller frivillig). Färre än 100 företag är inte anslutna till någon gruppering. Vår bransch omsätter totalt ca 75 miljarder. Våra medlemmar står för 42miljarder eller 56% av den totala marknaden. 7.1 Prospects Kansliet upprättar en prospectlista med identifierade tänkbara nya medlemmar, både kedjor och fristående företag. Den förteckningen uppdateras kontinuerligt. Här ges några exempel (ej rangordnade): Bauhaus Cheapy Hornbach Beckers Nya Hem Colorama Flügger Nordsjö Idé & Design Vidare fokuseras på leverantörer och grossister såsom associerade medlemmar. Försöka få fler av de frivilliga kedjorna att centralt ansluta sin delägare till SBJF Aktivitetsplan 2011 Aktivitetsplanen syftar till att omvandla prospects till medlemmar. Prospect Händelse Klar Ansvarig Bauhaus Boka möte 31/3 USG Hornbach Etablera första kontakt 15/2 USG Färgkedjorna Samordna nya diskussioner30/6 USG Cheapy Ta fram kontaktperson/-er 1/6 USG 7.2 CRM system Under 2009 implementerade förbundet ett egenutvecklat CRM-system/kund- och medlemsregister, för att ge kansliet bättre förutsättningar i bearbetnings- och säljprocessen avseende prospects och underhåll av befintliga kunder. Under 2011 utreds möjligheten att skapa faktureringsunderlagen via CRM-systemet. Ver (13)

13 8. Ekonomi Förbundets ekonomi och likviditet är stabil. Resurser finns idag även för helt egenfinansierade projekt. SBJF arbetar målmedvetet för att öka intäkterna och förbättra finansieringen av verksamheten för att därigenom skapa nya ekonomiska resurser. Områden som det satsas särskilt på för att öka intäkterna är medlemsrekrytering, anslutning av leverantörer (s.k. associerade medlemmar), samverkan med föreningar, höjda avgifter på arrangemang. 8.1 Avgifter Förbundet har en avgiftsmodell som bygger på att avgiften står i relation till företagets omsättning. Den lägsta avgiften är 1.500:- och den högsta :-. Medlemsavgift till Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 200 kronor Serviceavgift till SBJF Service AB beräknad enl följande: < 1 milj 1 500:- Minimiavgift 1-10 milj 1 500:- + 0,035% av omsättning över 1 milj milj 4 650:- + 0,015% av omsättning över 10 milj milj 6 900:- + 0,010% av omsättning över 25 milj milj 9 400:- Maximiavgift milj :- Maximiavgift >100 milj :- Maximiavgift Företag med filial, syster- eller dotterföretag betalar avgift beräknad på företagens sammanlagda omsättning. Dock tillkommer en filialavgift på kr för varje försäljningsenhet. Omsättningen definieras som företagets årliga försäljning av bygg-, järn- och trävaror exklusive moms. Icke branschrelaterad verksamhet/varor såsom t ex uthyrning av lokaler/fastigheter, försäljning av radio/tv, livsmedel mm undantas. För 2012 års avgift ligger omsättningen 2010 till grund för beräkningen. Serviceavgiften för associerade medlemmar är 4 700:-. Eftersom SBJF vad avser serviceverksamheten är momsskyldig utgår moms på serviceavgiften (som är avdragsgill), men inte på medlemsavgiften (ej avdragsgill). Avgiften debiteras i början på året. Fakturan skall betalas senast 20 dagar efter mottagandet. Ver (13)

Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan 2012 2014. Ver 1.0 1(13)

Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan 2012 2014. Ver 1.0 1(13) Visioner och mål Marknads- och verksamhetsplan 2012 2014 Ver 1.0 1(13) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. SWOT analys... 3 3. Förbundets vision... 4 4. Mål... 4 4.1 Strategiskt mål... 4 4.2

Läs mer

Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan 2014 2016. Ver 1.0 1(14)

Visioner och mål. Marknads- och verksamhetsplan 2014 2016. Ver 1.0 1(14) Visioner och mål Marknads- och verksamhetsplan 2014 2016 Ver 1.0 1(14) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. SWOT analys... 3 3. Förbundets vision... 4 4. Mål... 4 4.1 Strategiskt mål... 4 4.2

Läs mer

Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund. Visioner & Mål

Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund. Visioner & Mål Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund Visioner & Mål Marknads- & verksamhetsplan 2015-2017 Sveriges Bygg- & Järnhandlareförbund SBJF Service AB Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. SWOT analys...

Läs mer

Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund. Verksamhet 2011

Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund. Verksamhet 2011 Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Verksamhet 2011 2 Styrelsen för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund får härmed avge redogörelse för verksamheten under 2011. Alla uppgifter av servicenatur, d

Läs mer

Retursystem Byggpall. Ett enkelt och effektivt branschgemensamt. kvalitetskontrollerade pallar av EUR-format.

Retursystem Byggpall. Ett enkelt och effektivt branschgemensamt. kvalitetskontrollerade pallar av EUR-format. Retursystem Byggpall Ett enkelt och effektivt branschgemensamt retursystem för kvalitetskontrollerade pallar av EUR-format. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Medverkande

Läs mer

Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund. Verksamhet 2014

Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund. Verksamhet 2014 Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Verksamhet 2014 2 Styrelsen för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund får härmed avge redogörelse för verksamheten under 2014. Alla uppgifter av servicenatur, d

Läs mer

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch.

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Retursystem Byggpall Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Branschstandard för pallar av EURformat enkelt, kostnadseffektivt och miljövänligt. Unikt enhetligt återköpspris,

Läs mer

Verksamhetsplan Retursystem Byggpall 2015-2017. Version A 141219

Verksamhetsplan Retursystem Byggpall 2015-2017. Version A 141219 Verksamhetsplan Retursystem Byggpall 2015-2017 Version A 141219 1. Sammanfattning Denna verksamhetsplan är ett levande dokument och kommer att uppdateras årligen. Syftet med planen är att den ska fungera

Läs mer

Bli ett Certifierat Träexpertföretag

Bli ett Certifierat Träexpertföretag Utbildning: Att välja trä Bli ett Certifierat Träexpertföretag Utbildningsupplägg Varför? Vad får man? Hur? Vem certifierar? Kontroll? Anställning? Kostnad? Vilka utbildar? Bli ett Certifierat Träexpertföretag

Läs mer

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch.

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Retursystem Byggpall Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Branschstandard för pallar av EURformat enkelt, kostnadseffektivt och miljövänligt. Unikt enhetligt återköpspris,

Läs mer

Kedjeledarmöte 5 oktober 2010

Kedjeledarmöte 5 oktober 2010 Kedjeledarmöte 5 oktober 2010 med representanter för kedjor i bygg och järnhandeln och styrelsen för Bygg & Järnhandlarna. Ahlsell B & B Tools Beijer Byggmaterial Beijer Byggmaterial Byggtrygg Derome Byggvaror

Läs mer

Sammanfattande dokument

Sammanfattande dokument Sammanfattande dokument EEFs auktorisation för företag som säljer energieffektivisering Nov 2017 Innehållsförteckning 1. Syfte 3 2. Innehåll i auktorisationen 3 2.1. Uppförandekod 3 2.2. Redovisning av

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande :

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande : Fastställd vid förbundsstämman i Stockholm 2015-05-29 VERKSAMHETSSTRATEGI SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND 2015-2017 Sveriges Fiskevattenägarerförbund är rikstäckande intresseorganisation för landets ägare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011-2013

VERKSAMHETSPLAN 2011-2013 VERKSAMHETSPLAN 2011-2013 Tvätteriförbundets övergripande uppgift är att leverera största nytta till sina medlemmar och därmed bidra till att förbättra villkoren för att driva verksamhet inom tvätt- och

Läs mer

Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige

Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige Ansökan fullvärdigt medlemskap i Föreningen Kontakta Sverige Ansökan skickas till: Kontakta Box 1029 171 21 SOLNA Kontakta En självklar företrädare för kundkommunikation på distans! Kontakta är en bransch-

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1. Inledning 1.1 Förbundets uppdrag Leverera nytta

Läs mer

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch.

Retursystem Byggpall. Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Retursystem Byggpall Ett hållbart pallsystem som är framtaget av och för svensk byggbransch. Branschstandard för pallar av EURformat enkelt, kostnadseffektivt och miljövänligt. Unikt enhetligt återköpspris,

Läs mer

Protokoll fört vid Sveriges Byggoch Järnhandlareförbunds tionde årsmöte 2013.03.15 kl 13.00 på Scandic Hotell Hasselbacken, Djurgården, Närvarande

Protokoll fört vid Sveriges Byggoch Järnhandlareförbunds tionde årsmöte 2013.03.15 kl 13.00 på Scandic Hotell Hasselbacken, Djurgården, Närvarande Protokoll fört vid Sveriges Byggoch Järnhandlareförbunds tionde årsmöte 2013.03.15 kl 13.00 på Scandic Hotell Hasselbacken, Djurgården, Stockholm. Närvarande Röstberättigade: Röster: Iwan Andersson XL-Bygg

Läs mer

VVS- och VA-industrins branschorganisation

VVS- och VA-industrins branschorganisation Delaktig Synlig Konkurrenskraftig VVS- och VA-industrins branschorganisation Jag har mött en organisation som gör skillnad och påverkar Det är med entusiasm och en stor portion ödmjukhet som jag har tagit

Läs mer

VERKSAMETSPLAN 2017 INLEDNING

VERKSAMETSPLAN 2017 INLEDNING VERKSAMETSPLAN 2017 INLEDNING Verksamhetsplanen beslutades av styrelsen i SGA den 11 januari 2017 och gäller under förutsättning att den godkänns på SGA:s ordinarie årsstämma den 15 mars 2016. Verksamhetsplanen

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Smakstart i företaget!

Smakstart i företaget! Medlemsavgift i 3 månader Ev a-kasseavgift tillkommer. Läs mer på unionen.se/egenforetagare 50% Dessutom resten av första året om du nyligen har eller funderar på att starta eget. Smakstart i företaget!

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Enkelt, ekonomiskt & miljövänligt RETURSYSTEM BYGGPALL. byggbranschens pallsystem. www.byggpall.se

Enkelt, ekonomiskt & miljövänligt RETURSYSTEM BYGGPALL. byggbranschens pallsystem. www.byggpall.se Enkelt, ekonomiskt & miljövänligt RETURSYSTEM BYGGPALL byggbranschens pallsystem www.byggpall.se Röster från branschen Cecilia Johansson Arbetsledare, JM AB Region Stockholm Syd Byggpall är enkelt och

Läs mer

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008.

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. Stadgar Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. 1 Firma Föreningens firma är Nätverket för Elektroniska Affärer, förkortat NEA.

Läs mer

Stadsnätsfabrikens framtid

Stadsnätsfabrikens framtid S W E D I S H L O C A L F I B R E A L L I A N C E Stadsnätsfabrikens framtid Per Lindström och Mikael Ek Svenska Stadsnätsföreningen Stadsnätsföreningen Kunskapslyftet Nät i världsklass Tillsammans Påverkan

Läs mer

ERBJUDANDE FÖR ÖVERVAKNINGSFÖRETAG ATT TECKNA SAMARBETSAVTAL

ERBJUDANDE FÖR ÖVERVAKNINGSFÖRETAG ATT TECKNA SAMARBETSAVTAL ERBJUDANDE FÖR ÖVERVAKNINGSFÖRETAG ATT TECKNA SAMARBETSAVTAL Svepark ger er kontaktnätet till hela Parkeringssverige! Teckna samarbetsavtal med oss och vi erbjuder er ett paket vi hoppas att ni ska uppskatta.

Läs mer

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014 Vision100 mars 2014 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE Vision100 Vision 100, Kost & Närings färdplan mot föreningens 100-årsjubileum 2021, består av tre delar: En övergripande vision för föreningens roll för sina

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Vad kan vi göra för dig? En presentation om vad det innebär att vara medlem i Plåt & Ventföretagen, om fördelarna och förmånerna.

Vad kan vi göra för dig? En presentation om vad det innebär att vara medlem i Plåt & Ventföretagen, om fördelarna och förmånerna. PLÅT & VENTFÖRETAGEN Vad kan vi göra för dig? En presentation om vad det innebär att vara medlem i Plåt & Ventföretagen, om fördelarna och förmånerna. Plåt & Ventföretagen är förbundet som idag samlar

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera?

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera? Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1 Varför kommunicera? 2016-03-24 Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram för hur samhällsbyggnadssektorn kan

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Verksamhetsidé. Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard

Verksamhetsidé. Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard Mats Lenngren Verksamhetsidé BEAst tar fram standarder och tjänster för elektroniskt informationsutbyte som leder till sänkta kostnader för aktörerna i och i anslutning till byggbranschen 2 En mötesplats

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Antagen av styrelsen den 2015-01-29 Behandlad på årsmötet den 2015-03-19 Senast reviderad den 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

SÄKERHETSBRANSCHEN. Frågor&Svar. Informationsdokument. Per Edsmar 2013-02-22

SÄKERHETSBRANSCHEN. Frågor&Svar. Informationsdokument. Per Edsmar 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Frågor&Svar Informationsdokument Per Edsmar 2013-02-22 Frågor och svar i detta dokument ska förklara och skapa förståelse för varför, när och hur vi, Swelarm och Sweguard, nu bildar

Läs mer

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt 2012-02-20 Dnr: 2011-3030028. Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Utsikt & Insikt Härmed inbjuds ni att inkomma med offert på uppföljning och lärande utvärdering av ESF-projektet Utsikt &

Läs mer

ANSÖK OM MEDLEMSKAP I SVENSKA PARKERINGSFÖRENINGEN!

ANSÖK OM MEDLEMSKAP I SVENSKA PARKERINGSFÖRENINGEN! SVERIGES BRANSCHORGANISATION FÖR PARKERING ANSÖK OM MEDLEMSKAP I SVENSKA PARKERINGSFÖRENINGEN! Svenska Parkeringsföreningen verkar för att branschen ska tillämpa föreningens etiska regler och andra gemensamma

Läs mer

Mikael Johansson 2013-02-22

Mikael Johansson 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Principprogram Styrdokument Mikael Johansson 2013-02-22 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsidé... 3 3. Vision... 3 4. Värdestrategi... 3 5. Branschorganisationens fokusområden...

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Dataskydds- och IT-policy

Dataskydds- och IT-policy Dataskydds- och IT-policy Svenska försäkringsförmedlares förening (SFM) Org nr: 802013-9054 Adress: Apelbergsgatan 36, 111 37 Stockholm Ansvarig för denna policy: Karin Lindblad, VD E-post: karin.lindblad@sfm.se

Läs mer

0.5. Verksamhetsplan Av styrelsen fastställd per

0.5. Verksamhetsplan Av styrelsen fastställd per 0.5 Verksamhetsplan 2019 Av styrelsen fastställd per 2019-01-23 Innehåll 1 Översikt SäkerhetsBranschen... 2 2 Vision... 3 3 SäkerhetsBranschen 2019 2021... 3 3.1 Öka branschens attraktionskraft... 3 3.2

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll Vision, affärside och värderingar... 3 Inledning... 4 Verksamhet 2014... 5 Politik & påverkan... 5 Medlemsvård och medlemsrekrytering... 8 Tjänsteutbud och samarbetsavtal... 8 Lokal verksamhet...9

Läs mer

Ökad medlemsnytta. PLUS webshop MEDLEMSNYTTA FÖR ORGANISATIONER

Ökad medlemsnytta. PLUS webshop MEDLEMSNYTTA FÖR ORGANISATIONER = fler medlemmar Vill ni öka nyttan med att vara medlem i er organisation? MEDLEMSFÖRMÅNER ÄR VIKTIGA. PLUS är ett koncept för att hjälpa intressestyrda organisationer att öka upplevd medlemsnytta inom

Läs mer

En liten broschyr om SHR. Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare

En liten broschyr om SHR. Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare En liten broschyr om SHR Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare SHR en organisation under tillväxt och utveckling SHR är en växande organisation i en växande näring. Vi företräder över 4 000 företag

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Branschorganisationen För Företag som arbetar med tak och tätskikt Starka argument för medlemskap

Branschorganisationen För Företag som arbetar med tak och tätskikt Starka argument för medlemskap Branschorganisationen För Företag som arbetar med tak och tätskikt Starka argument för medlemskap TM Branschorganisationen för företag som arbetar med tak och tätskikt Vårt arbete går ut på att stödja

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

Svenska Solskyddsförbundet nedan benämnt Förbundet

Svenska Solskyddsförbundet nedan benämnt Förbundet 1 Stadgar antagna 2016-01-25 för Svenska Solskyddsförbundet nedan benämnt Förbundet Förbundets 1. ändamål Förbundets ändamål är samla företagen inom solskyddsbranschen i ett gemensamt branschförbund för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018

VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN 2018 VERKSAMHETSPLAN PORTGRUPPEN Om dokumentet Detta dokument syftar till att beskriva vilka verksamhetsområden Portgruppen ska fokusera på och målmedvetet arbeta med. Dokumentet utgår från Portgruppens övergripande

Läs mer

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag SEKO Branschorganisation Spårtrafik förslag Verksamhetsplan 2017 1 Branschorganisationens uppgifter Övergripande mål för Branschorganisationen; En effektiv demokratisk organisation som samordnar aktiviteter

Läs mer

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Detta är Svenskt Geoenergicentrum Svenskt Geoenergicentrum är ett kunskapscenter för dig som

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Inriktningsdokument för BIV:s verksamhet Utkast på strategisk plan

Inriktningsdokument för BIV:s verksamhet Utkast på strategisk plan Inriktningsdokument för BIV:s verksamhet Utkast på strategisk plan Detta dokument syftar till att fungera som underlag för beslut BIV:s verksamhet, både i det korta och i det långa perspektivet. Dokumentet,

Läs mer

Woody Bygghandel regelverk för Artikelhantering och Bonusuppföljning 2014 ver. 2. Regelverk för artikelhantering... 2

Woody Bygghandel regelverk för Artikelhantering och Bonusuppföljning 2014 ver. 2. Regelverk för artikelhantering... 2 Innehåll Regelverk för artikelhantering... 2 1. Tider/tidslinje vid artikelförändring... 2 2. Fildistribution... 2 3. Artikelansvarig hos Leverantör... 2 4. Artikelansvarig hos Woody Bygghandel... 2 5.

Läs mer

Region ABC 2015-11-14

Region ABC 2015-11-14 Region ABC 2015-11-14 Kanaler hos Villaägarna 2015 Marknad och Kommunikation Villaägarnytt Så kommunicerar (säljer) vi vårt erbjudande I R F Medlemskapet Intressepolitik Rådgivning Förmåner, rabatter Köpta

Läs mer

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen.

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Ev a-kasseavgift och premie för tilläggsförsäkring tillkommer. Läs mer på unionen.se/egenforetagare i 3 månader Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Dessutom ca resten

Läs mer

Kompetenscenter. Lean Wood Engineering

Kompetenscenter. Lean Wood Engineering Kompetenscenter Lean Wood Engineering Sälja till Bygghandeln Nya kompetens- och organisationskrav Jakob Rehme Dr. Jakob Rehme Marketing and Logistics Research Group Linköping University Lime AB Situation

Läs mer

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation tillverkare SYNLIG infrastruktur bostäderkonkurrenskraftig VVS standardisering hållbarhet digitalisering nätverk tappvatten energieffektivisering ROT installation delaktig certifiering VA-FAKTA värme vatten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT

FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT FRANCHISEPROSPEKT SAMORDNING SWIMMINGPOOL- OCH TRÄDGÅRDSPROJEKT Carmonia ska få människor att må bra genom att hjälpa dem att skapa en vacker och harmonisk livsmiljö i hem och trädgård. 2 innehåll 4 BAKGRUND

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 2 Styrelsen för Byggmaterialhandlarna får härmed avge redogörelse för verksamheten under 2016. Alla uppgifter av servicenatur, d v s huvuddelen av förbundets verksamhet, har

Läs mer

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Man är medlem för att man måste! Varför måste man vara medlem? eller uttryckt på ett annat sätt, vad är medlemsnyttan? Delprojektet Föreningsservice uppdrag är

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Nyckeln i Låset

Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Nyckeln i Låset 2012-02-15 Dnr: 2011-3090046. Offertförfrågan avseende utvärdering av projektet Nyckeln i Låset Härmed inbjuds ni att inkomma med offert på en uppföljning och lärande utvärdering av ESF-projektet Nyckeln

Läs mer

Nyhetsbrev 2/2012. Ny ordförande i BEAst. Årets innovation 2011. Logistikprojekt formar processer

Nyhetsbrev 2/2012. Ny ordförande i BEAst. Årets innovation 2011. Logistikprojekt formar processer INNEHÅLL 1 Innovationer 2 Ny ordförande 3 Logistikprojekt 4 Svevia och e-handel 5 + 4 300 företag i ebuild 6 Grönare med e-faktura på Ramirent 7 Locus stöder SMSI 8 Electrolux satsar på SMSI 9 Periodisk

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen ns förslag Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag 2. Grundläggande tankar kring den nya organisationen 3. Fördelar och risker med ny organisation

Läs mer

VISA-com Projektansökan

VISA-com Projektansökan Ansökan skickas med e-post till mattias.bergstrom@linkoping.se alternativt i pappersformat till: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Platensgatan 5A 582 20 Linköping Avsändare Projektets namn VISA-com

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Villaägarna Degerfors

Verksamhetsplan 2008 Villaägarna Degerfors 1 (5) 1 Inledning 1.1 Föreningens uppdrag Leverera nytta till våra medlemmar och förbättra villkoren för kommunens småhusägare. Föreningens arbete ska fokuseras på merparten av medlemmarnas intresse till

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Anseendekampanjens första år

Anseendekampanjens första år Anseendekampanjens första år Anseendekampanjens första år I september 2003 inleddes byggmaterialindustriernas treåriga kampanj för att stärka branschens anseende och öka kunskapen om industrin och dess

Läs mer

Luleå Studentkår Vision

Luleå Studentkår Vision Luleå Studentkår Vision Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå Mail: ks@luleastudentkar.com Tel: 0920-49 33 00 1/7 Innehållsförteckning VISION...3 MÅLBILD...4 Vad vi gör... 4 Utbildningsbevakning... 4

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2019-2020 Vår vision Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten. Här är visionen uppdelad i fyra olika delar gör skillnad i samhället

Läs mer

Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet

Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet Strategisk plan 2014-2016 för Mellansvenska Simförbundet MSSF är en del av Svenska Simförbundet SSF och vår inriktning framgår av Svenska Simförbundets stadgar. Vi ansluter oss till verksamhetsidén Simidrotten

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning Förslag till stämman 2017 Verksamhetsplan 2017 och prel. 2018 Föreningen för folkbildningsforskning org.-nr 802016-5315 www.folkbildningsforskning.se Fastställd av styrelsen 2017-03-01 Föreningens uppgift

Läs mer

Sveriges Företagshälsor 2018 Sveriges Företagshälsor, branschorganisationen för ett hållbart arbetsliv. Vi stärker kvalitetsutvecklingen av branschen.

Sveriges Företagshälsor 2018 Sveriges Företagshälsor, branschorganisationen för ett hållbart arbetsliv. Vi stärker kvalitetsutvecklingen av branschen. Sveriges Företagshälsor 2018 Sveriges Företagshälsor, branschorganisationen för ett hållbart arbetsliv. Vi stärker kvalitetsutvecklingen av branschen. Mål och strategier 2018-2020 Budget 2018 Avgifter

Läs mer

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Syfte med verksamheten SWEDTRAIN är branschorganisationen för företag som är verksamma inom Sveriges järnvägsindustrier. SWEDTRAIN arbetar för att stärka järnvägsindustrins

Läs mer

Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar

Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar Samarbete med företag Information och handledning för distrikt och föreningar Samarbete med företag - information och handledning för distrikt och föreningar Reumatikerförbundet har ett sedan 1998 ett

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

Projektbeskrivning NeC etapp 3

Projektbeskrivning NeC etapp 3 Projektbeskrivning NeC etapp 3 Effektivare anläggningstransporter och maskintjänster Stockholm 2015-11-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Tidigare projekt Det här dokumentet bygger på ansökan till SBUF för

Läs mer

Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS

Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet har präglats av- MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

BLI EN AV OSS. En presentation om tjänster, produkter och avtal

BLI EN AV OSS. En presentation om tjänster, produkter och avtal BLI EN AV OSS En presentation om tjänster, produkter och avtal TILLSAMMANS ÄR VI STARKA! Vi är Sveriges äldsta fackhandelskedja men med ett nytt och ungt gemensamt varumärke, Happy Homes. Detta fyller

Läs mer

Huvudmålen är ofta formulerade visionärt, för att sedan brytas ned i delmål och i största utsträckning också i mätbara mål.

Huvudmålen är ofta formulerade visionärt, för att sedan brytas ned i delmål och i största utsträckning också i mätbara mål. Sidan 13 av 21 Verksamhetsplan 2016 Det är dags för ett nytt år! Årets verksamhetsplan bygger på samma grund som föregående år. För att tydliggöra vad det är som skall uppnås med distriktets verksamhet

Läs mer

Bollnäs 2009-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Villaägarna i BOLLNÄS

Bollnäs 2009-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Villaägarna i BOLLNÄS Bollnäs 2009-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet har präglats av- MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle

PROPOSITIONER. Riksstämma 2015 Gävle PROPOSITIONER Riksstämma 2015 Gävle Centralstyrelsen Proposition 1 Centralstyrelsens proposition 1 till 2015 års Riksstämma Ändring av Svenska Blå Stjärnans stadgar antagna 2013 1A) Stadgar Blå Stjärnan

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

UHPOI samarbete med. Möt din inköpscoach. Inköp på dina villkor. Allt fler av Privattandläkarnas medlemmar ansluter sig

UHPOI samarbete med. Möt din inköpscoach. Inköp på dina villkor. Allt fler av Privattandläkarnas medlemmar ansluter sig UHPOI samarbete med Privattandläkarna Inköp på dina villkor Möt din inköpscoach Tomas hjälper dig att handla rätt Allt fler av Privattandläkarnas medlemmar ansluter sig Magnus Isberg på Privattandläkarna

Läs mer

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag 1 Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att vara ett för svenska säkerhetsföretag gemensamt branschorgan bestående av branschorganisationer

Läs mer