Katso-huvudanvändarens manualer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katso-huvudanvändarens manualer"

Transkript

1 Webbtjänst för arbetsgivare Katso-tjänst

2 2 (19) Sisällysluettelo Katso-huvudanvändarens uppgifter Användarauktoriseringarna hanteras i Katso-tjänsten Sekretessförbindelse för nättjänster Inledning av Katso-förvaltningsanslutningen Skapande av huvudanvändare Auktoriseringar av underorganisationer VID BEHOV Katso-koder till användarna Befullmäktigande av sekundär huvudanvändare VID BEHOV Aktivering av Kevas webbtjänst för arbetsgivare Beviljande av auktorisering till de anställda i den egna organisationen Beviljande av auktorisering till en annan organisation VID BEHOV Hantering av auktoriseringar Skapa huvudanvändare Skapa huvudanvändare i en offentlig organisation Skapa huvudanvändare till en organisation som finns i handelsregistret Befullmäktigande av sekundär huvudanvändare Ställ in lösenord för sekundär huvudanvändare Katso-koder till användarna Huvudanvändaren skapar Katso-underkoder Användaren certifierar underkoden till Katso-kod Aktivering av Kevas webbtjänst för arbetsgivare Sekretessförbindelse för nättjänster Befullmäktigande Beviljande av auktoriseringar till personer i den egna organisationen Webbtjänsten för arbetsgivare kan användas endast med Katso-kod, inte med underkod Beviljande av auktorisering till en annan organisation Hur beviljas en auktorisering? Mottagning av auktorisering från en annan organisation Auktoriseringar enligt arbetsgivare Användarauktoriseringarna för webbtjänsten för arbetsgivare ärvs av arbetsgivare med samma FO-nummer Skapa underorganisation för att motverka arvet av auktoriseringar Så här skapar du en arbetsgivarunderorganisation Så här fogar du en auktorisering till underorganisationen Auktoriseringar enligt anmälare Begränsning av uppgifter och tillfogande av underorganisationer (vid behov)... 15

3 3 (19) 13.2 Ny auktorisering Avlägsnande av auktoriseringar Kevas Katso-behörigheter Ytterligare information och support Support för webbtjänsten för arbetsgivare Skatteförvaltningens Katso-support... 19

4 4 (19) Katso-huvudanvändarens uppgifter Alla arbetsgivare som vill använda Kevas webbtjänst för arbetsgivare ska ha en egen Katso-huvudanvändare som sköter hanteringen av användarauktoriseringar för de anställda i organisationen eller befullmäktigar en annan organisation (t.ex. Palkeet, Kipa) att sköta ärenden i organisationens ställe. Utöver huvudanvändaren kan organisationen ha en eller flera sekundära huvudanvändare. Katso-huvudanvändaren ska definiera vilka tjänster den egna organisationens anställda eller övriga organisationer kan använda i er organisations namn. Katso-huvudanvändaren ska se till att alla de anställda i er organisation som behöver webbtjänsten för arbetsgivare har en gällande Katso-kod. Den omfattar användarnamn, lösenord och en engångslösenordslista. behövliga auktoriseringar har beviljats användarna, som berättigar dem att använda webbtjänsten för arbetsgivare: i auktoriseringen kan ingå en eller flera av Kevas Katso-behörigheter. användarnas auktoriseringar hålls up-to-date. När till exempel uppgifterna eller arbetsplatsen ändras, ska också auktoriseringarna ändras till att motsvara den nya arbetsuppgiftens behov och onödiga behörigheter avlägsnas. Därför är det viktigt att Katsohuvudanvändaren informeras om ändringar i personalen och i deras uppgifter. 1.2 Användarauktoriseringarna hanteras i Katso-tjänsten Användarauktoriseringarna till webbtjänster som tillhandahålls av Keva och övriga serviceleverantörer som använder Katso-kod hanteras i Befolkningsregistercentralens Katso-tjänst på adressen yritys.tunnistus.fi. 1.3 Sekretessförbindelse för nättjänster I och med Katso-koden har organisationen själv hand om hanteringen av användarauktoriseringar för sina anställda. Av denna anledning förutsätter Keva att arbetsgivarna godkänner sekretessförbindelsen för nättjänster innan de anställda kan använda vår webbtjänst för arbetsgivare. 2 Inledning av Katso-förvaltningsanslutningen Nedan redogörs för de skeden som ska göras en gång då man i er organisation tar i bruk en Katso-kod och auktoriseringskontroll.

5 5 (19) Skedena 1, 3, 5 och 6 är obligatoriska. 2.1 Skapande av huvudanvändare Organisationen tar i bruk Katso-tjänsten genom att skapa en egen huvudanvändare. Huvudanvändaren kan inte vara i en annan organisation. Huvudanvändaren ansvarar för vilka nättjänster de anställda i organisationen kan använda på Kevas och övriga serviceleverantörers webbplatser. 2.2 Auktoriseringar av underorganisationer VID BEHOV Auktoriseringar enligt arbetsgivare I Katso-tjänsten hanteras auktoriseringar på basis av FO-nummer. I Kevas arbetsgivarregister har organisationerna dock ofta spjälkats upp i mindre helheter. Till exempel har de som är försäkrade enligt statens pensionssystem i varje kommun registrerats under en separat arbetsgivare, även om FOnumret är samma som kommunens. En kommun som upphört vid en kommunsammanslagning kan ha samma FO-nummer som den nya kommun som uppstått i samband med kommunsammanslagningen. Även i statens organisationer har flera arbetsgivare ofta samma FO-nummer.

6 6 (19) I Katso-tjänsten ärvs användarauktoriseringarna som är bundna till FOnumret i Kevas webbtjänst för arbetsgivare av alla de arbetsgivare som har samma FO-nummer. När en användare loggar in i webbtjänsten för arbetsgivare ska hen välja vilken arbetsgivare som ska företrädas under sessionen. Arbetsgivaren kan bytas emellanåt. Om ni vill bevilja auktoriseringar enligt arbetsgivare, dvs. förhindra det ovan beskrivna arvet av auktoriseringar, kan ni använda underorganisationer i Katso-tjänsten. Anvisningar för skapande av arbetsgivarunderorganisationer finns på sidan Auktoriseringar enligt arbetsgivare. Auktoriseringar enligt anmälare Om er organisation vill begränsa användarauktoriseringarna i webbtjänsten för arbetsgivare för de löneräknare som sköter anmälningstrafiken så att löneräknaren på Anställningsregistrets webbplats endast ser vissa anmälares uppgifter, ska ifrågavarande anmälare skapas i Katso som underorganisationer. Anvisningar för skapande av anmälarunderorganisationer finns på sidan Auktoriseringar enligt anmälare. Om löneräknaren sköter löneräkningen för hela organisationen, kan auktoriseringen fogas direkt till huvudorganisationen, och inga underorganisationer behöver skapas. 2.3 Katso-koder till användarna De personer som kommer att använda webbtjänsten för arbetsgivare i er organisation behöver personliga Katso-koder. Huvudanvändarens uppgift är att skapa och skicka Katso-underkoder till användarna. Underkoderna omfattar användarnamn och lösenord. Användarna själva certifierar underkoderna till Katso-koder. 2.4 Befullmäktigande av sekundär huvudanvändare VID BEHOV Huvudanvändaren kan befullmäktiga sekundära huvudanvändare för organisationen. Vilka som helst anställda i organisationen kan vara sekundära huvudanvändare som i övrigt har samma rättigheter som huvudanvändaren, men som inte kan befullmäktiga andra personer att fungera som sekundära huvudanvändare. Obs! Sekundärt huvudanvändarskap får inte beviljas utanför organisationen, t.ex. en revisionsbyrå. 2.5 Aktivering av Kevas webbtjänst för arbetsgivare För att huvudanvändaren ska kunna bevilja Kevas behörigheter till de anställda i er organisation och till övriga organisationer, ska hen först aktivera Kevas webbtjänst för arbetsgivare i Katso-förvaltningen.

7 7 (19) 2.6 Beviljande av auktorisering till de anställda i den egna organisationen I regel beviljas auktoriseringar till de anställda i den egna organisationen. Auktorisering av webbtjänsten för arbetsgivare kan göras endast för Katsokoder, inte för underkoder. 2.7 Beviljande av auktorisering till en annan organisation VID BEHOV En auktorisering kan beviljas en annan organisation, om någon funktion, så som löneadministrationen, har lagts ut. Auktoriseringar kan inte beviljas direkt de anställda i en annan organisation, utan auktoriseringen görs till den andra organisationen. 3 Hantering av auktoriseringar Som huvudanvändare kan du hantera alla koder och auktoriseringar i din organisation i Katso-tjänsten. Öppna Katso-tjänsten. Välj Logga in (Hantera uppgifter och behörigheter). 4 Skapa huvudanvändare Om Katso-tjänsten inte tidigare har använts i din organisation, inleds ibruktagandet genom att man för huvudanvändaren ansöker om en Katso-kod med huvudanvändaregenskap. Ansökan om huvudanvändarkod görs på olika sätt beroende på om organisationen är en offentlig organisation eller om organisationen är införd i handelsregistret. 4.1 Skapa huvudanvändare i en offentlig organisation Skattestyrelsen skickade 2006 ett brev till de offentliga organisationerna, i vilket organisationen ombads att utse en person som bär ansvar för organisationens elektroniska koder, dvs. blir huvudanvändare för organisationen. Personen skulle utses med en fullmakt. Om er organisation ännu saknar huvudanvändare, ska ni utse en person och skicka fullmakten till Skattestyrelsen. Fullmakter kan beställas på katso[snabel-a]vero.fi. Skattestyrelsen gör en initialiserad Katso-kod med huvudanvändaregenskap för de huvudanvändare som de offentliga organisationerna utsett.

8 8 (19) Huvudanvändaren ska aktivera den initialiserade Katso-koden enligt följande: 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Skapa en Katso-kod. 3. Följ Befolkningsregistercentralens anvisning Ibruktagning av initialiserad Katso-kod. Huvudanvändaren ska bestyrka sin identitet en gång antingen på nätet (med nätbankskoder eller ett elektroniskt personkort) eller genom att besöka ett ställe för Katso-kundregistrering. 4.2 Skapa huvudanvändare till en organisation som finns i handelsregistret Om organisationen finns i handelsregistret, kan en person med firmateckningsrätt i organisationen skaffa Katso-tjänsten till organisationen i Katso-tjänsten (yritys.tunnistus.fi). 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Skapa en Katso-kod. 3. Följ Befolkningsregistercentralens anvisning Ibruktagning av initialiserad Katso-kod. Huvudanvändaren ska bestyrka sin identitet antingen på nätet (med nätbankskoder eller ett elektroniskt personkort) eller genom att besöka ett ställe för Katso-kundregistrering. 5 Befullmäktigande av sekundär huvudanvändare En huvudanvändare som är en person med firmateckningsrätt i organisationen kan befullmäktiga en sekundär användare för organisationen. Den sekundära huvudanvändaren behöver inte ha firmateckningsrätt i organisationen.

9 9 (19) Sekundärt huvudanvändarskap är en auktorisering som beviljas i Katsotjänsten (yritys.tunnistus.fi) på samma sätt som de övriga auktoriseringarna. 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Logga in. 3. Välj punkten Ny auktorisering och foga behörigheten KATSO Företagets sekundära huvudanvändare till personen. 5.1 Ställ in lösenord för sekundär huvudanvändare Efter att huvudanvändaren har beviljat auktorisering för den sekundära huvudanvändaren, får den sekundära huvudanvändaren ett meddelande om detta i sin e-post. Den sekundära huvudanvändaren ska logga in i Katso-tjänsten (yritys.tunnistus.fi). 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Logga in. 3. Godkänn den nya auktoriseringen på sidan Auktoriseringar. Obs! Godkännandet behöver inte göras, om användaren tidigare i Katsotjänsten har valt att de auktoriseringar som beviljas automatiskt är i kraft utan något separat godkännande. När den sekundära huvudanvändaren för första gången loggar in i Katsotjänsten, ombeds hen att ge ett förvaltningsanvändarlösenord, som krävs vid redigeringen av organisationens auktoriseringar och uppgifter. Skandinaviska tecken (ä, ö, å) får inte användas i lösenordet. Efter att lösenordet har getts är det sekundära huvudanvändarskapet i kraft. 6 Katso-koder till användarna 6.1 Huvudanvändaren skapar Katso-underkoder De personer som kommer att använda webbtjänsten för arbetsgivare som er organisations representanter behöver personliga Katso-koder. Huvudanvändarens uppgift är att för de kommande användarna av webbtjänsten för arbetsgivare skapa och lämna Katso-underkoder som innehåller ett användarnamn och ett lösenord. Användarna certifierar senare själva de underkoder de fått till Katso-koder.

10 10 (19) Underkoderna skapas i huvudanvändarens Katso-tjänst (yritys.tunnistus.fi): 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Logga in. 3. Välj punkten Underkoder och Ny underkod. 4. Skapa en underkod för varje anställd i din organisation som ska få auktoriseringar till webbtjänsten för arbetsgivare. Huvudanvändaren ska hitta på ett lösenord för varje underkod. Lösenordet får inte innehålla skandinaviska tecken (ä, ö, å). 5. Lämna underkoderna till användarna, dvs. användarnamn och lösenord, till exempel nedskrivna på papper. Obs! I Katso-tjänsten är det möjligt att ge auktoriseringar till antingen hela organisationen, Katso-koden eller Katso-underkoden. Kevas behörigheter kan inte beviljas för Katso-underkoder. Användarna ska certifiera de underkoder de fått till Katso-koder innan du kan bevilja dem auktoriseringar till Kevas webbtjänst för arbetsgivare. 6.2 Användaren certifierar underkoden till Katso-kod Användarna får ett meddelande i e-posten när en Katso-underkod har skapats för dem. I meddelandet finns inget användarnamn eller lösenord, utan huvudanvändaren lämnar dem till användarna. Lämna alltså användarnamn och lösenord till användarna, och ge dem anvisningar för certifiering av koderna till Katso-koder i Katso-tjänsten (yritys.tunnistus.fi). 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. 2. Välj Certifiera Katso-underkoden. 3. Följ Befolkningsregistercentralens manual. Vid certifieringen av en underkod till Katso-kod måste du bestyrka din identitet antingen genom att identifiera dig med ett elektroniskt personkort eller med dina nätbankskoder. Alternativt kan du bestyrka din identitet personligen vid ett Katso-kundregistreringsställe. I samband med certifieringen ska du skriva ut en lista med engångslösenord till dig själv, som utöver användarnamn och lösenord behövs vid inloggningen till Kevas tjänster. 7 Aktivering av Kevas webbtjänst för arbetsgivare Du kan inte skapa auktoriseringar för webbtjänsten för arbetsgivare i Katsotjänsten förrän du har aktiverat Kevas tjänster. För att Kevas Katsobehörigheter ska kunna väljas på urvalslistan för behörigheter på sidan Ny auktorisering i Katso-tjänsten, måste du aktivera Kevas tjänster i Katsotjänsten (yritys.tunnistus.fi).

11 11 (19) Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnustus.fi. Välj Logga in. Välj Servicetjänster. Ta i bruk Kevas webbtjänst för arbetsgivare. Ibruktagandet görs endast en gång. Sök följande uppgifter i rullgardinsmenyn: Erbjudare av tjänsten -> KEVA Servicetjänstens namn -> Lämna fältet tomt Servicetjänstens läge -> Alla Typ -> Fria tjänster Klicka på Sök-knappen och Ta i bruk. Obs! Om man senare avlägsnar en aktiverad servicetjänst i Katso-tjänsten, så slutar alla auktoriseringar som gjorts i ifrågavarande tjänst att fungera. Användarna kan alltså inte längre logga in i Kevas webbtjänst för arbetsgivare, om du tar den ur bruk. 8 Sekretessförbindelse för nättjänster För att de anställda ska kunna logga in i Kevas webbtjänst för arbetsgivare, ska arbetsgivaren godkänna en sekretessförbindelse för användningen av Kevas nättjänster. Arbetsgivaren ansvarar för användningen av nättjänsterna. Arbetsgivaren ansvarar också för tjänsteleverantörens åtgärder så som för sina egna. Närmare uppgifter finns i sekretessförbindelsen för nättjänster. Om arbetsgivaren ännu inte har skickat sekretessförbindelsen för nättjänster till Keva komplettera blanketten via bifogade länk, skriv ut och underteckna blanketten, och skanna och skicka den per e-post som pdf-fil på adressen tyonantajatiedot[snabel-a]keva.fi.

12 12 (19) Ytterligare information om sekretessförbindelsen per e-post tyonantajatiedot[snabel-a]keva.fi per telefon Befullmäktigande Som huvudanvändare ska du se till att de anställda i er organisation har rätt att använda de tjänster som de behöver i arbetet samt att inga onödiga auktoriseringar förblir i kraft när en persons arbetsuppgifter förändras. Du kan i Katso-tjänsten bevilja auktoriseringar till de personer som har en Katso-kod samt till andra organisationer. I auktoriseringen kan ingå en eller flera Katso-behörigheter och vid behov kan flera auktoriseringar göras till varje användare och organisation. Om ni har lagt ut någon funktion (såsom löne- eller ekonomiförvaltningen), kan du göra en auktorisering också till en annan organisation (t.ex. Palkeet, Kipa, en revisionsbyrå). Obs! Du kan dock inte direkt befullmäktiga en person i en annan organisation (t.ex. som huvudanvändare/användare), utan du måste befullmäktiga organisationen. Huvudanvändaren i den andra organisationen hänför auktoriseringarna till de anställda i sin organisation. Om du vill avlägsna en auktorisering som du har beviljat tidigare, försvinner samtliga behörigheter i anslutning till den med en gång. Det lönar sig att tänka på det här när du beslutar om du ska tillfoga alla de Katso-behörigheter som användaren eller organisationen behöver till en auktorisering eller om du ska göra flera auktoriseringar. 10 Beviljande av auktoriseringar till personer i den egna organisationen Innan du kan börja lägga till auktoriseringar till de anställda i er organisation ska de anställda ha personliga Katso-koder ska du aktivera Kevas webbtjänst för arbetsgivare på sidan Servicetjänster i Katso-tjänsten Webbtjänsten för arbetsgivare kan användas endast med Katso-kod, inte med underkod Användningen av webbtjänsten för arbetsgivare förutsätter Katso-kod (stark), så med Katso-underkod (svag) kan man inte logga in i webbtjänsten för arbetsgivare. Katso-koden avviker från Katso-underkoden genom att det i Katso-koden förutom användarnamn och lösenord också ingår ett engångslösenord. Du kan alltså inte bevilja auktoriseringar till webbtjänsten

13 13 (19) för arbetsgivare för Katso-underkoder. Auktoriseringar kan tillfogas endast för Katso-koder. Auktoriseringen läggs till så här: välj i Katso-tjänsten punkten Ny auktorisering och foga auktorisering till arbetstagarens Katso-kod, dvs. behövliga Katso-behörigheter till webbtjänsten för arbetsgivare följ Skatteförvaltningens manual Bevilja auktoriseringar 11 Beviljande av auktorisering till en annan organisation En auktorisering kan beviljas en annan organisation om t.ex. er löne- eller ekonomiförvaltning har lagts ut. Då delar den andra organisationens huvudanvändare ut behörigheten vidare (dvs. hänför auktoriseringen) till de anställda i den egna organisationen. Auktoriseringen kan innehålla en eller flera Katso-behörigheter Hur beviljas en auktorisering? Organisationens huvudanvändare kan bevilja en auktorisering till en annan organisation i Katso-tjänsten i punkten Ny auktorisering. Huvudanvändaren ska känna till den mottagande organisationens FO-nummer. Följ Skatteförvaltningens manual Bevilja auktoriseringar Mottagning av auktorisering från en annan organisation När organisationens huvudanvändare har beviljat auktorisering till en annan organisation, får den mottagande organisationens huvudanvändare meddelande om det i sin e-post. Den mottagande organisationens huvudanvändare måste först godkänna den auktorisering som organisationen fått i Katso-tjänsten i punkten Mottagna auktoriseringar. Efter godkännandet kan huvudanvändaren hänföra auktoriseringen till personer i sin organisation genom att välja Hänför auktorisering. Obs! De personer i den organisation som tagit emot auktoriseringen, till vilka Kevas auktorisering hänförs, måste ha en Katso-kod, dvs. Kevas behörigheter kan inte hänföras till underkoder. Följ Skatteförvaltningens manual Mottagning av en till organisationen beviljad auktorisering.

14 14 (19) 12 Auktoriseringar enligt arbetsgivare I Katso-tjänsten hanteras auktoriseringarna på basis av FO-nummer. I Kevas arbetsgivarregister har organisationerna dock ofta spjälkats upp i mindre helheter. Till exempel har de som är försäkrade enligt statens pensionssystem i varje kommun registrerats under en separat arbetsgivare, även om FOnumret är samma som kommunens. Vid en kommunsammanslagning kan den gamla kommun som upphört att existera ha samma FO-nummer som den nya kommun som uppstått i samband med kommunsammanslagningen eller en kommun som kvarstår efter den. Även i statens organisationer (t.ex. ministerier) kan flera ämbetsverk ha samma FO-nummer Användarauktoriseringarna för webbtjänsten för arbetsgivare ärvs av arbetsgivare med samma FO-nummer I Katso-tjänsten ärvs användarauktoriseringarna som är bundna till FOnumret i Kevas webbtjänst för arbetsgivare av alla de arbetsgivare som har samma FO-nummer. När en användare loggar in i webbtjänsten för arbetsgivare ska hen välja vilken arbetsgivare som ska företrädas under sessionen Skapa underorganisation för att motverka arvet av auktoriseringar Vid behov är det möjligt att förhindra det ovan beskrivna arvet av auktoriseringar och i stället bevilja auktoriseringarna enligt arbetsgivare. Detta innebär att ni t.ex. kan bevilja någon av era användare rätt att företräda skolan, men inte kommunen eller till exempel ett ämbetsverk som är underställt samma ministerium. För auktoriseringar enligt arbetsgivare ska du skapa varje arbetsgivare som använder samma FO-nummer till underorganisation i Katso-tjänsten, och bevilja auktoriseringar i underorganisationernas namn. När ni skapar en ny auktorisering kan ni separat besluta om ni fogar den till huvudorganisationen : auktoriseringen berättigar då till att företräda alla arbetsgivare. Om ni fogar den till en underorganisation, får användaren då rätt att företräda endast ifrågavarande arbetsgivare Så här skapar du en arbetsgivarunderorganisation 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi 2. Välj Logga in 3. Autentisera dig med Katso-huvudanvändarens Katso-koder 4. Välj under rubriken Organisation Uppgifter 5. Skriv in huvudanvändarlösenord 6. Komplettera underorganisationens uppgifter: I nedre delen av sidan Organisationens uppgifter kan du foga underorganisationer till organisationen.

15 15 (19) 7. Fyll i namn och kod för underorganisationen. a) Ge underorganisationen namnet arbetsgivarens namn. b) Ge underorganisationen koden arbetsgivarkod (t.ex ) och foga framför den prefixet När du har fyllt i underorganisationens uppgifter, ska du först trycka på Tillfoga och sedan spara den tillfogade underorganisationen genom att trycka på Spara Så här fogar du en auktorisering till underorganisationen Genast när du har fogat en underorganisation till organisationen, kan du börja bevilja auktoriseringar i den aktuella underorganisationens namn. Beviljande av auktoriseringar avviker från det vanliga beviljandet av auktoriseringar endast i det att du i punkten beviljare som organisation väljer den underorganisation som du skapat. 13 Auktoriseringar enligt anmälare På listan över Kevas Katso-roller finns två roller som ger rätt till Anställningsregistret, dvs. den tjänst som är avsedd för skötseln av anmälningstrafiken: KEVA - Anmälningstrafikens tjänster, läsrätt KEVA - Anmälningstrafikens tjänster, uppdateringsrätt Rollerna är avsedda för de löneräknare som ansvarar för anmälan av anställningsuppgifter till Anställningsregistret. I Anställningsregistret kan du med läsrätt kontrollera en persons anställnings- och inkomstuppgifter, med uppdateringsrätt lägga till, redigera och radera anställnings- och inkomstuppgifter, korrigera fel och anmärkningar som kommit fram i den elektroniska anmälningstrafiken, och lägga till, avsluta och redigera verksamhetsenheter som arbetsgivaren använder. Du kan vid behov begränsa uppgifternas synlighet, om er löneräknare endast sköter en viss anmälares löneräkning Begränsning av uppgifter och tillfogande av underorganisationer (vid behov) Om er löneräknare inte ansvarar för anmälan av hela organisationens uppgifter till registret, utan endast sköter vissa anmälares löneräkning, kan du göra Katso-auktoriseringen så att löneräknaren i anställningsregistret endast ser de anmälares uppgifter för vilka hen ansvarar.

16 16 (19) Om du vill begränsa uppgifternas synlighet för löneräknaren, ska du göra auktoriseringen till underorganisationen i stället för till organisationen. Skapa anmälarna till underorganisationer i organisationen enligt anvisningen nedan. Obs! Ni kan eventuellt redan ha färdiga underorganisationer för Skatteförvaltningens tjänster i Katso-tjänsten. Dessa underorganisationer som används i Skatteförvaltningens tjänster kallas redovisningsställen. Kevas roller kan inte fogas till redovisningsställena. För Kevas roller ska du skapa varje anmälare till en egen underorganisation också i sådana fall då anmälaren är densamma som redovisningsstället. Obs! Om längden på er anmälarbeteckning är minst tre siffror, kan du skapa underorganisationen direkt i Katso. Om er anmälarbeteckning är kortare än tre siffror eller om den innehåller bokstäver, ska du från Keva begära en ordningsnummermotsvarighet till anmälarbeteckningen per e-post på adressen kevapalvelu@keva.fi. När du har fått ordningsnumren från Keva, kan du börja skapa underorganisationer i Katso. Skapa underorganisationerna i Skatteförvaltningens Katso-tjänst (yritys.tunnistus.fi). Öppna Katso-tjänsten. Välj Logga in. Välj Organisationens uppgifter och fyll i namn och kod för underorganisationen. Namn Skriv Anmälarens namn som namn för underorganisationen i den form som ni brukar skriva. Kod Underorganisationens kod anges i formen: prefix (kommuner 20, kyrkan 25, staten 30) + arbetsgivarkod + anmälarkod (eller anmälarens ordningsnummer). Exempel: Kommunarbetsgivare: , där 20 är kommunens prefix, är arbetsgivarkod och är anmälarkod. Kyrkans arbetsgivare: , där 25 är kyrkans prefix, 0176 arbetsgivarkod och 0176 anmälarkod. Statens arbetsgivare: , där 30 är statens prefix, är arbetsgivarkod och 001 är anmälarkod. En anmälarkod med ordningsnummer kan t.ex. vara , där 20 är kommunarbetsgivarnas prefix, är arbetsgivarkod och 90 är ordningsnumret från Keva Ny auktorisering Obs! Anmälarkoderna kvarstår dock oförändrade i de andra systemen, dvs. ordningsnummermotsvarigheten används endast i Katso-tjänsten. I era egna system är koderna alltså desamma som förut. När du har skapat en underorganisation, kan du skapa auktoriseringar i underorganisationens namn på sidan Ny auktorisering i Katso-tjänsten. Välj i

17 17 (19) rullgardinsmenyn Beviljare den underorganisation som du vill ha och Kevas roll. I anmälarunderorganisationernas namn kan du endast bevilja rollerna KEVA - Anmälningstrafikens tjänster, läsrätt KEVA - Anmälningstrafikens tjänster, uppdateringsrätt 14 Avlägsnande av auktoriseringar Om du avlägsnar en auktorisering som du beviljat tidigare i Katso-tjänsten (yritys.tunnistus.fi), försvinner alla Katso-behörigheter i anslutning till den med en gång. En enskild behörighet kan inte avlägsnas från auktoriseringen. Auktoriseringarna avlägsnas så här 1. Öppna Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi 2. Välj Logga in. 3. Välj punkten Beviljade auktoriseringar och avlägsna de auktoriseringar du önskar. 15 Kevas Katso-behörigheter Katso-huvudanvändaren kan tilldela en person antingen en eller flera av Kevas Katso-behörigheter. Auktoriseringarna görs i Katso-tjänsten på adressen yritys.tunnistus.fi. Obs! Katso-huvudanvändaren kan ge arbetstagarna och tjänsteleverantörerna vilka som helst av Kevas Katso-behörigheter. Behörighetens namn KEVA Alla KEVA Underhåll av arbetsgivaruppgifter KEVA Tjänster till den som ansvarar för ekonomiplaneringen Beskrivning av behörigheten När en ny auktorisering beviljas antingen för organisationen eller för Katso-koden kan man ge behörigheten KEVA - Alla. I denna behörighet ingår samtliga Kevas behörigheter (behörighetsgrupp) och den ger tillgång till hela webbtjänsten. Det är därför viktigt att överväga vem som ska beviljas den. Ger rätt att kolla eller redigera arbetsgivarens kontaktuppgifter uppgifter om betalningsställen anmälarnas uppgifter uppgifter om verksamhetsenheter prenumerationer på publikationer använda statistikerna Behörigheten är avsedd för ekonomiledningen och den högsta ledningen. Ger rätt att kolla uppgifter om pensionsförsäkringsavgifter använda statistikerna

18 18 (19) KEVA Bokförartjänster KEVA Tjänster till personalförvaltningen, omfattande KEVA Tjänster till personalförvaltningen, komprimerade Behörigheten är avsedd för bokförare och övriga personer som sköter ärenden i anslutning till pensionsavgifter och anställningsuppgifter. Ger rätt att kolla alla uppgifter om pensionsförsäkringsavgifterna och kontrollistorna över inkomster använda statistikerna Behörigheten är avsedd för personalledningen. Ger rätt att kolla uppgifter om pensionsförsäkringsavgifter på verksamhetsenhetsnivå (bara KomPL-arbetsgivare) göra arbetshälsoenkäter använda statistikerna Behörigheten är avsedd för personer (t.ex. personalplanerare, arbetarskyddschefer och företrädare för företagshälsovården) som inte behöver Kevas e-tjänster i sitt arbete men som vill använda statistikerna KEVA Anmälningstrafikens tjänster, uppdateringsrätt Behörigheten är avsedd för löneräknare och övriga personer som sköter anmälningstrafiken. Ger rätt att kolla uppgifter om inkomster över de anställningar ni meddelat till anställningsregistret som en del av pensionsavgifterna använda statistikerna Obs! Om ni vill att användaren endast ska se en viss/vissa anmälares anställningsuppgifter i Anställningsregistret, ska anmälarna skapas i Katso-tjänsten som arbetsgivarens underorganisationer, och underorganisationen ska antecknas som beviljare av auktoriseringen i stället för arbetsgivaren. Anvisning: > Befullmäktigande > Auktoriseringar enligt anmälare. KEVA Anmälningstrafikens tjänster, läsrätt Behörigheten är avsedd för löneräknare och motsvarande personer som sköter anmälningstrafiken. Ger rätt att använda anställningsregistret och bläddra i (med läsrätt) eller lägga till, redigera och korrigera (med uppdateringsrätt) de anställnings- och inkomstuppgifter som anmälts använda statistikerna Obs! Om ni vill att användaren endast ska se en viss/vissa anmälares anställningsuppgifter i Anställningsregistret, ska anmälarna skapas i Katso-tjänsten som arbetsgivarens underorganisationer, och underorganisationen ska antecknas som beviljare av auktoriseringen i stället för arbetsgivaren. Anvisning: > Befullmäktigande > Auktoriseringar enligt anmälare.

19 19 (19) KEVA Kontroll av inkomster Behörigheten är avsedd för löneräknare och motsvarande personer. Ger rätt att kolla uppgifter om anställningar och inkomster i fråga om de arbetstagare som anmälts till anställningsregistret, personförteckningar och eventuella korrigeringar använda statistikerna Obs! Personen behöver inte denna behörighet om hen redan har behörigheten KEVA - Bokförartjänster, eftersom den ger rätt att kolla kontrollistorna över inkomster. 16 Ytterligare information och support 16.1 Support för webbtjänsten för arbetsgivare Vid frågor om Katso-behörigheter och hanteringen av användarauktoriseringar samt övriga frågor om webbtjänsten för arbetsgivare, kontakta Kevas rådgivning för arbetsgivarkunder vardagar kl E-post kevapalvelu@keva.fi och tfn Skatteförvaltningens Katso-support Skatteförvaltningen ansvarar för kundsupporten för Katso-tjänsten. Supporttjänsten ger allmän support om användningen av Katso på yritys.tunnistus.fi och per telefon

Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor. Uppdaterad

Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor. Uppdaterad Introduktion till webbtjänsten för arbetsgivare och Katso-frågor Uppdaterad 10.9.2018 Kevas webbtjänst för arbetsgivare Kevas e-tjänster för arbetsgivare kallas webbtjänsten för arbetsgivare Webbtjänsten

Läs mer

Ibruktagning av auktorisering som sekundär huvudanvändare

Ibruktagning av auktorisering som sekundär huvudanvändare Ibruktagning av auktorisering som sekundär huvudanvändare Organisationens huvudanvändare kan bevilja Katso-kodens innehavare en auktorisering som sekundär huvudanvändare (administrativ användare). Auktorisering

Läs mer

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter Ändringar från 1.1.2019 1 Vad är inkomstregistret? 1 Det nationella inkomstregistret införs 2 2019. Syftet med 3 4 inkomstregistret

Läs mer

Katso-koder vid Tullen

Katso-koder vid Tullen er vid Tullen Inledning Vad: en är en avgiftsfri användarkod för företagsbruk. Varför: Med en kan man använda Tullens elektroniska tjänster. Med samma kod kan man också använda bl.a. Skatteförvaltningens

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna BDS-UNDERHÅLLET Användarens instruktion Kommunerna 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll...3 1.1 Beskrivningar och instruktioner...3 1.2 Administrationstjänster...3

Läs mer

Innehåll. Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd

Innehåll. Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd Innehåll Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings-

Läs mer

Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från

Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från 1 (10) Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från 1.1.2019 Bestämmelserna om kommunsektorns, statens, kyrkans och FPA:s pensionsskydd ingår i pensionslagen

Läs mer

Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13)

Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13) Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13) 2 (13) Innehåll 1 Registrering i tjänsten... 3 1.1 Personuppgifter... 4 1.2 Finlands Banks datainsamlingar... 5 1.2.1 Preliminär kontroll

Läs mer

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter Eviras anvisning Eviras anvisning Tas i bruk 10/2009 TIHY Godkänd av Föredragande Mera information Matti Huttunen Pia Vilen Dataadministrationsenheten

Läs mer

Utlåtande.fi. Administratörens guide

Utlåtande.fi. Administratörens guide Utlåtande.fi Administratörens guide Januari 2017 Innehåll 1 Vad är utlåtande.fi?... 3 2 Guidens målgrupp och innehåll... 3 3 Utnämnande av och fullmakt för organisationens administratör... 3 4 Administratörens

Läs mer

Anställningsregistret

Anställningsregistret Anställningsregistret Kevas registerbeskrivning 1. Registrets namn ANSTÄLLNINGSREGISTRET 2. Registeransvarig Keva Besöksadress Unionsgatan 43 HELSINGFORS Postadress 00087 KEVA Telefon 020 614 21 3. Person

Läs mer

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare Så här söker du semesterkostnadsersättning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2017 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare Du behöver auktorisering

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM AIPAL-UTBILDNINGSAKTÖRENS HUVUDANVÄNDARE!

VÄLKOMMEN SOM AIPAL-UTBILDNINGSAKTÖRENS HUVUDANVÄNDARE! BRUKSANVISNING FÖR AIPAL 30.1.2015 1 ( 7 ) Till AIPAL-utbildningsaktörens huvudanvändare VÄLKOMMEN SOM AIPAL-UTBILDNINGSAKTÖRENS HUVUDANVÄNDARE! I denna anvisning informeras om hur användarrättigheter

Läs mer

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare E-tjänsten för arbetsgivare Från 6.0.08 Innehåll Inloggning och autentisering Val av program Funktioner Val av förmån Lön för sjuktid Uppvisad sexmånadersinkomst

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten. I anvisningen behandlas alla punkter som krävs

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Anmälan om arbetsolycksfall > Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning

Anmälan om arbetsolycksfall > Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning Anmälan om arbetsolycksfall 2016 -> Ny elektronisk blankett, ifyllande chef och löneförvaltning Start Välj först skadetyp och klicka på Fortsätt. Om det öppnas tilläggsfrågor i anslutning till försäkringen,

Läs mer

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALINTA. Bruksanvisning till Fastighetsdatatjänstens kontaktpersoner

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALINTA. Bruksanvisning till Fastighetsdatatjänstens kontaktpersoner 1 (16) Bruksanvisningens innehåll s. 1: FÖRSTA INLOGGNING BYTE AV LÖSENORD s. 2 GRUNDVY/STARTVY s. 3 Bild på vyn i kontaktpersonens självbetjäningsgränssnitt. MENYER s. 4 I detta stycke går vi igenom de

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut...

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut... Lunchkort Webbtjänst Införande av tjänsten och definitioner 1.1.2012 1. Logga in och välja företag... 2 2. Skapa och ta bort företagskonton och underkonton... 3 3. Lägga till företagsanvändare i Lunchkort

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten eller uppdaterar sina kunduppgifter. I anvisningen

Läs mer

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens ANVISNINGAR 1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens e-tjänst 2 1.2 Registrering 2 1.2 Identifiering 3 1.2.1 Identifiering med identitetskort 3 1.2.2 Identifiering med mobilcertifikat

Läs mer

ebygglov.vasa.fi IFYLLNINGSGUIDE TILL EN ELEKTRONISK ANSÖKAN

ebygglov.vasa.fi IFYLLNINGSGUIDE TILL EN ELEKTRONISK ANSÖKAN ebygglov.vasa.fi IFYLLNINGSGUIDE TILL EN ELEKTRONISK ANSÖKAN 1(7) Allmänt om webbtjänsten Via byggnadstillsynens webbtjänst för byggande kan du ansöka om lov för de flesta byggprojekt, som t.ex. bygglov,

Läs mer

Skapa en fullmakt för elektronisk kommunikation för huvudmannens utländska representant

Skapa en fullmakt för elektronisk kommunikation för huvudmannens utländska representant Skapa en fullmakt för elektronisk kommunikation för huvudmannens utländska representant Med hjälp av denna anvisning kan du skapa en fullmakt för elektronisk kommunikation för din kund (huvudman i fortsättningen),

Läs mer

Deklarationstjänsten för Intrastat

Deklarationstjänsten för Intrastat 23.10.2017 Ifyllningsanvisning Mer detaljerade anvisningar om hur man lämnar deklarationer finns i Intrastathandledningen på http://tulli.fi/sv/statistik/intrastat (Intrastat - Utrikeshandelsstatistik

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Exporttulldeklaration på Internet Presentation

Exporttulldeklaration på Internet Presentation Exporttulldeklaration på Internet Presentation 10.8.2009 10.8.2009 1 Webbdeklarering vid export 1. Sidor och funktioner för alla användare Som oidentifierad användare får deklaranten ett referensnummer

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Ver 3.0 Sida 1 av 19 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare www.fpa.fi/arbetsgivare Innehåll Krav på löneprogrammet Krav på användaren Filerna som skickas in ökningar som skickas i esarafiler

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET 1. Använda Kulta2 -systemet för första gången s. 1-3 2. Inloggning i systemet med existerande användarnamn och lösenord s. 4-5 3. Följa och redigera ansökan s. 6 4.

Läs mer

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post.

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Hej! Du har fått en inbjudan om att ansluta dig till aktören ${organization}.

Läs mer

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare

Läs mer

BDS-underhåll. Användarens instruktion. Endast för kommunens interna användning

BDS-underhåll. Användarens instruktion. Endast för kommunens interna användning Användarens instruktion Endast för kommunens interna användning 2 (8) Innehållsförteckning 1 Användarvillkor för BDS-underhållet... 3 2 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll.... 4 2.1 Personliga

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på

Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på Ansökan om tomt Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på. Viktigt att notera vid ansökning av tomt: 1) Sökande fyller i endast en ansökan under ansökningstiden

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 1. Inloggning och val av företag... 2 2. Val av företag... 2 3. Val av språk... 3 4. Aktivering och hantering av lunchförmåns beställningar...

Läs mer

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA. Bruksanvisning till Fastighetsdatatjänstens kontaktpersoner

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA. Bruksanvisning till Fastighetsdatatjänstens kontaktpersoner 1 (15) Tillträdet till Lantmäteriverkets behörighetshanteringsapplikation Käyttövaltuushallinta (KVH) sker via adressen https://idmservice.nls.fi. FÖRSTA INLOGGNING BYTE AV LÖSENORD När du har fått en

Läs mer

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Akzo Nobel AB Användarguide - FAQ Externa användare Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Innehållsförteckning Registrera sig som användare... 3 Söka jobb med en redan registrerad

Läs mer

Suomi.fi-fullmakter. Hur ger jag själv en ärendefullmakt?

Suomi.fi-fullmakter. Hur ger jag själv en ärendefullmakt? Suomi.fi-fullmakter Hur ger jag själv en ärendefullmakt? I Suomi.fi-fullmakter kan du ge en av dig utvald myndig person eller ett företag rätt att uträtta ärenden för din räkning. En fullmakt är ett elektroniskt

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Ver 3.0 Sida 1 av 22 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto

Läs mer

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning Version 0.4, 30.10.2018 tulli.fi Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nödvändiga

Läs mer

Användarmanual Personal & Organisation ENHETER KONTAKTVÄGAR RAPPORTER

Användarmanual Personal & Organisation ENHETER KONTAKTVÄGAR RAPPORTER Användarmanual Personal & Organisation ENHETER KONTAKTVÄGAR RAPPORTER AB Previa 2012 Användarmanual Personal & Organisation KOM IGÅNG På previa.se hanterar ni effektivt information om er egen organisation

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE)

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A158/200/2016 1.2 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) INNEHÅLL

Läs mer

ANVÄNDARANVISNING. för svinregistret slakterier och förmedlare

ANVÄNDARANVISNING. för svinregistret slakterier och förmedlare för svinregistret slakterier och förmedlare Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 29.9.2011 Laura Vieraankivi, Pia Vilen Evira Godkänd av: Matti Huttunen Evira DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

Ansökningsblankett: Kevas arbetslivsutvecklingspengar 2018

Ansökningsblankett: Kevas arbetslivsutvecklingspengar 2018 Ansökningsblankett: Kevas arbetslivsutvecklingspengar 2018 Syftet med arbetslivsutvecklingspengar är att stöda Kevas arbetsgivarkunder i att utveckla strategisk arbetsmiljöledning för att minska kostnaderna

Läs mer

ANSÖKNINGSINFO MAJ Katso-autentisering, EURA2014-systemet och nya kostnadsmodeller. NTM-centralen i Tavastland

ANSÖKNINGSINFO MAJ Katso-autentisering, EURA2014-systemet och nya kostnadsmodeller. NTM-centralen i Tavastland ANSÖKNINGSINFO MAJ 2014 Katso-autentisering, EURA2014-systemet och nya kostnadsmodeller EURA2014 Katso-kod Katso-koden används för att logga in i det nya EURA 2014-systemet Då man ansöker om finansiering

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja

Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja Den här manualen innehåller praktisk information som är riktad till dig som ska ansöka, anmäla, rapportera eller deklarera i beredskapslagring av olja.

Läs mer

Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner

Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner Guiden beskriver hur Räddningstjänsternas kontaktpersoner ska godkänna och prioritera sina anställdas anmälningar till kurser och program som anordnas av

Läs mer

Mina tjänster. på www.vxa.se

Mina tjänster. på www.vxa.se Mina tjänster på www.vxa.se Innehållsförteckning Logga in 3 Mina tjänster 4-5 Lösenord 6-7 Registrera och upp datera e-postadress 8 Avisering via sms och e-post 9 Fullmakter för Instrumentpanelen 10-11

Läs mer

Användarmanual för

Användarmanual för 2016-09-30 Användarmanual för Innehåll Skolverkets Mina sidor en introduktion... 2 Behörigheter i Mina sidor... 3 Lägg upp en behörighetsstruktur för varje bidrag... 4 Vem får behörighet på Mina sidor?...

Läs mer

För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst

För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst E-tjänstens användarguide 1 (18) 1.9.2015 För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst Innehåll Bra att veta innan du börjar... 2 E-tjänsten... 2 E-tjänsten fungerar med följande webbläsare... 2

Läs mer

Ansökan om tomt. Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på

Ansökan om tomt. Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på Esbo stad Teknik- och miljösektorn Tomtenheten tonttiyksikko@espoo.fi Tfn 09 81621 (växel) Tomtansökningar: tfn 050 395 2151 eller 043 825 1557 Ansökan om tomt Alla som lämnat in en godkänd ansökan i tid

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar och familjeledighetsersättning via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Innehåll Vad

Läs mer

18.2.2013. Rätt att teckna föreningens namn

18.2.2013. Rätt att teckna föreningens namn ANVISNING 1(7) Så här använder du Förbundsfilen Medlemsförening i Finlands svenska Marthaförbund r.f. 1. Förstasidan för medlemsföreningen finns på https://yhdistysilmoitus.prh.fi/etusivu2.htx?kieli=2

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

2 (16)

2 (16) 2 (16) 3 (16) På previa.se hanterar ni effektivt den information om er organisation som används av Previa för tjänsterna Sjuk & Frisk och Företagshälsovård. Logga in via www.previa.se. Klicka på Logga

Läs mer

8 Registrera sig för en inbjudan

8 Registrera sig för en inbjudan 8 Registrera sig för en inbjudan För att formellt få delta i en inbjudan måste du registrera dig för denna. Du måste då ange vissa uppgifter om ditt företag. Om du vill delta i en inbjudan i egenskap av

Läs mer

1. Så här gör man en ansökan

1. Så här gör man en ansökan 1. Så här gör man en ansökan En ansökan består av en elektronisk blankett och dess bilagor (vanligen forskningsplan, meritförteckning osv.) som den sökande ifyller i Akademins e-tjänst. Mer information

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 VIKTIGT! Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant innan du fyller i ansökan! Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret.

Läs mer

Föreningsverktyget Manual

Föreningsverktyget Manual Föreningsverktyget 2018 Manual Innehåll 1. Inloggning... 2 2. Efter inloggningen... 3 3. Om föreningen... 3 4. Föreningspersoner... 6 4.1 Lägga till en ny föreningsperson... 7 4.2 Korrigera felaktiga uppgifter

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Införande av CEREMP-systemet

Införande av CEREMP-systemet Införande av CEREMP-systemet Anvisning till marknadsaktörer på grossistmarknaderna för energi om införande av CEREMP-systemet och registrering av marknadsaktörer i det första skedet Version 1.0 Vad är

Läs mer

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Kom igång... 2 Logga in... 2 Startsidan... 3 Mitt bibliotek... 3 Mina uppgifter... 4 Registrera

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

2015-09-09, version 1. Användarmanual för

2015-09-09, version 1. Användarmanual för 2015-09-09, version 1 Användarmanual för Innehåll Skolverkets Mina sidor en introduktion... 2 Behörigheter i Mina sidor... 3 Lägg upp en behörighetsstruktur för Mina sidor... 4 Vem får ett användarkonto

Läs mer

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator http://www.easylabelcreator.se/customer/lantmannen/ Innehållsförteckning Om tjänsten... 2 Snabbguide... 3 Inloggning... 5 Skapa konto... 5 Glömt användarnamn... 6

Läs mer

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA 1 (13) Bruksanvisning till registerföringens kontaktpersoner

BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA 1 (13) Bruksanvisning till registerföringens kontaktpersoner BEHÖRIGHETSHANTERING KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA 1 (13) Tillträdet till Lantmäteriverkets behörighetshanteringsapplikation Käyttövaltuushallinta (KVH) sker via adressen https://vatu.idmservice.nls.fi. Välj den

Läs mer

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo?

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? TILLSAMMANS. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? 11.10.2018 2 Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över inkomstuppgifterna Innehåller omfattande uppgifter om löner, pensioner och förmåner för varje

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet 6.9.2018 Inkomstregistrets inverkan på skötseln av FPA-ärenden FPA:s webbseminarium för arbetsgivare 6.9.2018 Program

Läs mer

Rev Handledning till MTM:s användarregister

Rev Handledning till MTM:s användarregister Handledning till MTM:s användarregister Innehållsförteckning Inledning... 1 Ditt registrerarkonto... 1 Vem får du registrera?... 1 Filmer... 1 Logga in... 2 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter...

Läs mer

Behörighetshantering. Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen T

Behörighetshantering. Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen T Behörighetshantering Enklare administration av ditt företags behörigheter och användare i kundportalen 1 Innehållsförteckning Allmänt 3 Logga in 4 Behörighetshantering 5 Skapa ny användare 6-7 Tilldela

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Användarguide för hantering av MySE

Användarguide för hantering av MySE Användarguide för hantering av MySE 1 FÖRDELAR med att använda MySE Tillgänglighet Öppet dygnet runt Slipper telefonkö Beställning och leverans Se ditt pris även i mobilapp Se aktuellt saldo och leveranstider

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

FerieBas. -handbok för arbetsställe

FerieBas. -handbok för arbetsställe 1 FerieBas -handbok för arbetsställe Innehållsförteckning Logga in till FerieBas... 3 Registrera organisation i FerieBas... 4 Bekräftelse på registrering av organisation... 5 Registrera arbetsställe...

Läs mer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer

Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Manual för ansökan till Stiftelsen Kjellbergska Flickskolans Donationer Sida 1 av 12 1. Komma igång med din stipendieansökan 3 1.1 Läs texten Tänka på 3 1.2 Logga in eller Skapa nytt användarkonto 4 1.3

Läs mer

Ansökan om namnändring

Ansökan om namnändring Ansökan om namnändring Ändring av förnamn Ändring av efternamn Ändring av för- och efternamn Anvisningar om ansökan finns på sidan 4 MAGISTRATEN FYLLER I ANKOMSTTID OCH DIARIENUMMER Ankomsttid Diarienummer

Läs mer

Hantera organisationens SDL-användare. Anvisningar för SDL-huvudanvändare

Hantera organisationens SDL-användare. Anvisningar för SDL-huvudanvändare Hantera organisationens SDL-användare Anvisningar för SDL-huvudanvändare Innehåll Allmänt om administrationsgränssnittet Registrera nya användare 3. Återställ en användares lösenord 4. Ändra en användares

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Daisy-information till vårdnadshavarna

Daisy-information till vårdnadshavarna Daisy-information till vårdnadshavarna 1.8.2019 Borgå stads tjänster inom småbarnspedagogik tog 1.5.2019 i bruk den elektroniska ärendetjänsten Daisy. I edaisy sköter vårdnadshavarna sköter ärenden elektroniskt

Läs mer

30.1.2014 MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST

30.1.2014 MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST 1 (8) MANUAL FÖR STATISTIKCENTRALENS OCH FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST Månadsenkät om utländska finansiella fordringar och skulder i betalningsbalansen (BOPM) Statistikcentralens och Finlands Banks

Läs mer

ELEKTRONISK ANSÖKAN OM STÖD FÖR HANDELSFARTYG (Anvisningar - ifyllande av ansökan)

ELEKTRONISK ANSÖKAN OM STÖD FÖR HANDELSFARTYG (Anvisningar - ifyllande av ansökan) ELEKTRONISK ANSÖKAN OM STÖD FÖR HANDELSFARTYG (Anvisningar - ifyllande av ansökan) E-tjänsten fungerar med alla de vanligaste moderna webbläsarna (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari). Vi rekommenderar

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20 Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20 Innehåll Ändringar med nytt körordersystem Behörighet och förutsättningar nytt körordersystem webb Support Manual körorder webb Inloggning

Läs mer

Man gör en ny ansökan helt från början genom att klicka på länken "Stöd för handelsfartyg".

Man gör en ny ansökan helt från början genom att klicka på länken Stöd för handelsfartyg. ELEKTRONISK ANSÖKAN OM STÖD FÖR HANDELSFARTYG (Anvisningar - ifyllande av ansökan http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/s/tjanster_yrkestrafik/tillstand_stod/handelsjofarten) E-tjänsten fungerar med

Läs mer