Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja"

Transkript

1 Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja Den här manualen innehåller praktisk information som är riktad till dig som ska ansöka, anmäla, rapportera eller deklarera i beredskapslagring av olja. Här finner du en tydlig och stegvis beskrivning av hur du genomför de olika tjänsterna inom beredskapslagring av olja. Ha manualen tillgänglig under tiden du gör de olika rapporteringar för enklare genomförande. Energimyndigheten behöver kontrollera du är behörig att få tillgång till de olika rapporterings tjänsterna inom beredskapslagringen. För att vara behörig ska du vara firmatecknare eller ombud för firmatecknare och bifoga en fullmakt. Detta gör i två steg. Innehållsförteckning Manual till E-tjänsten Beredskapslagring av olja 1 Steg 1. Ansökan om behörighet... 1 Steg 2. Ansökningar, anmälan, rapporterings och deklarations inlämning... 2 Guide till lagerrapporteringen:... 2 Guide till att skapa anmälan och ansökan: Anmälan lagringsavtal för utländskt företag Ansök om tillstånd att fullgöra lagringsskyldighet med andra lagringsbränslen Ansök om tillstånd att fullgöra lagringsskyldighet med råolja, andra varor för tillverkning eller halvfabrikat Ansök om tillstånd att inom landet utföra lagrings åt någon annan Ansök om tillstånd för lagerhållning av annan än den lagringsskyldige inom landet Ansök om tillstånd för lagring utanför landet Guide till deklaration dvs. försäljning-/förbrukningsrapport: Rapportera förbrukning Rapportera försäljning Steg 1. Ansökan om behörighet Först ansöker du om behörighet till tjänsterna. Komplett information och länk till behörighetsansökan finns här: Energimyndigheten kontrollerar att du har behörighet att företräda företaget. När kontrollen är gjord och godkänd beviljas du tillgång till tjänsterna.

2 Steg 2. Ansökningar, anmälan, rapporterings och deklarations inlämning Tips inför användning av tjänsterna När du arbetar i formuläret, se till att trycka på knappen Spara emellanåt. Om du sparar kan du återuppta respektive rapporteringen om något skulle hända med internetuppkopplingen eller om du inte hinner avsluta rapporteringen vid ett och samma tillfälle. Du kan alltid gå fram och tillbaka mellan de olika flikarna i respektive formuläret eller trycka på knapparna Föregående eller Nästa. På vissa ställen i formuläret finns en blå prick med bokstaven i. Om du klickar på pricken får du mer information. Alla fält märkta med asterix * måste fyllas i. Fyll inte obligatoriska fällt i kommer du få felmeddelande och formuläret kommer inte kunna skickas in. Du kommer kunna spara och komplettera samt skicka in vid senare tillfälle. Under menyn Pågående ärenden kan du se inskickade rapporter, ansökningar, anmälningar, och deklarationer. Där finner du även ärenden som behöver kompletteras eller inte är inskickade de markeras med ett utropstecken. Under menyn Avslutade ärenden finner du alla ärenden som är avslutade. Guide till lagerrapporteringen: Tips inför lagerrapporteringen Finner du inte ett företag, depåort eller plats i rullistorna under respektive flik eller hittar ett fel under någon av flikarna, kontakta Energimyndigheten på beredskapslagringen@energimyndigheten.se. Beskriv vad du vill göra eller felet som uppkom. När ett nytt företag behöver läggas upp kommer vi begära in information från dig om det nya företaget, Hela namnet, adress, kontaktuppgifter, org.nr (Svenska företag) Nedan ser du de olika flikarnas motsvarigheten i Excel-filens lagerrapportsformulären: Bilaga 1 Bilaga 5 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 6 Sammanfattning

3 1. Logga in på Mina sidor och gå till Pågående ärende. Klicka på lagerraport för pågående lagringsår. Lagerrapporter initieras från Energimyndigheten och finns tillgängliga en bestämd tid för inrapporteringen. Däremot kan man alltid återgå och kontrollera tidigare lagerrapporter under pågående lagringsår. 2. Klicka på knappen Skapa händelse för att starta inrapporteringen.

4 3. Under fliken Organisation återfinns information om egna företaget. Välj vilken tidsperiod som ska rapporteras i fältet Period. 4. I fliken Utgående lager i Sverige fyll i fälten Företag, Depåort och Plats med hjälp av information som finns i rullisterna. Uppge sen mängden av respektive bränsle. Klicka sen på Lägg till post. Repetera detta för varje nytt företag, depåort och plats. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunnan bredvid den post som behöver editeras respektive raderas. 5. Under fliken Eget lager i utlandet bocka i de lager som företaget har ansökt och fått godkänt att hålla utanför Sveriges gränser. Kontrollera att mängderna/volymerna överensstämmer med de beslut som erhållits.

5 Varje rad måste godkännas eller så behöver du lämna orsak till de raderna som inte godkänns. I fall där ett lager/ticket saknas kan du lämna en kommentar om det i fliken Granskning. Skriv utförligt vilket lager/ticket saknas med information om land, depåort, plats, bränsletyp, mängd, tidsperiod det skulle gälla. 6. Under fliken Varufodringar & varuskulder fyll i fälten Företag, med hjälp av information som finns i rullisten. Uppge mängden av respektive bränsle. Negativa värden kan fyllas i fälten. Klicka sen på Lägg till post. Repetera detta för varje ny varufodring och varuskuld till respektive företag. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas. 7. Under fliken Lager hos andra godkänn genom att bocka i de lager som företaget har ansökt och fått godkänt att hålla utan för Sveriges gränser, sk. tickets. Kontrollera att mängderna/volymerna överensstämmer med de beslut som erhållits.

6 Varje rad måste godkännas. Du ska lämna orsak till de raderna som inte godkänns. I fall där ett lager/ticket saknas kan du lämna en kommentar om det i fliken Granskning. Skriv utförligt vilket lager/ticket saknas med information om land, depåort, plats, bränsletyp, mängd, tidsperiod det skulle gälla. 8. Under fliken Lager för andra godkänn genom att bocka i de lager som företaget håller ticket för andra inom landet eller anmält om det är utländska ticket. Varje rad måste godkännas. Du ska lämna orsak till de raderna som inte godkänns. I fall där ett lager/ticket saknas kan du lämna en kommentar om det i fliken Granskning. Skriv utförligt vilket lager/ticket saknas med information om land, depåort, plats, bränsletyp, mängd, tidsperiod det skulle gälla. 9. Under fliken Lager för andra (ni äger inte varan) godkänn varje rad genom att bocka i de lager som ni som företaget lagerför åt andra.

7 Varje rad måste godkännas. Du ska lämna orsak till de raderna som inte godkänns. I fall där ett lager/ticket saknas kan du lämna en kommentar om det i fliken Granskning. Skriv utförligt vilket lager/ticket saknas med information om land, depåort, plats, bränsletyp, mängd, tidsperiod det skulle gälla. 10. Under fliken Brister uppges brist för varje bristdag under månaden som rapporteras in. Klickas alternativ Nej o Går du vidare genom att klicka på Nästa eller välja fliken Granskning. Klickas alternativet Ja Man uppger brist för varje enskild dag bristen förekommit under månaden. o Vilket datum bristen uppstått o Vilket bränsle o Vilken mängd o Skriv kommentar eller orsak till bristen t.ex. sen båtimport/inleverans eller Vi har tecknat ett nytt avtal för att täcka bristen eller ansökta att fullgöra lagringsskyldighet med annat bränsle Skriv gärna vilka åtgärder man har vidtagit för att motverka förvärring av bristen. Klicka sen på Lägg till post och repetera stegen för varje dag bristen kvarstår. Man kan inte skriva en post för längre tidperiod/flera dagars brist. Varje post kan editeras eller raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunnan bredvid den post som behöver editeras respektive raderas.

8 11. Under fliken Granskning erhålls sammanställning lagerrapporten med ingående, utgående lager, ticket mm. Klicka på Förhandsgranska för att fortsätta. 12. I förhandsgranskningen ser du sammanställning för respektive del av lagerrapport, klicka på + symbolen för att expandera fälten. Visas! tecken bredvid en flik och efter respektive fält, behöver du justera eller komplettera i den fliken. Expandera fältet med! där finner du förklarandetext vad behöver justera/kompletteras.

9 Gå in under respektive flik med! symbol och åtgärda felet. Klicka på Spara och fortsätt till Granskning och Förhandsgranskning. Först när alla! är justerade kan lagerraporten skickas in till Energimyndigheten. Önskas bekräftelse via epost fyll i den epost som bekräftelse ska skickat till i fältet. Klicka på Signera och skicka in.

10 Guide till att skapa anmälan och ansökan: Alla företag kan se samtliga ansökningar och anmälan. Men vissa formulär kräver att företag har en speciell kategori, t.ex. endast raffinaderi kan ansöka om Ansökan att fullgöra lagringsskyldighet med råolja, andra varor för tillverkning eller halvfabrikat. 1. Logga in på Mina sidor och gå till Skapa nytt ärende. Klicka på den anmälan eller ansökan du vill skapa. Du kan behöva expandera fältet Beredskapslagring av olja genom att klicka på den. 2. Under fliken Organisation återfinns information om egna företaget. Välj det företaget som ansökan/anmälan gäller. Klicka på Nästa. Fortsätt sen under respektive under rubrik för hjälp med anmälan eller ansökan. Under fliken Info kan du erhålla ytterligare information om den specifika ansökan/anmälan.

11 Anmälan lagringsavtal för utländskt företag 2.1 Under fliken Anmälan om lagringsavtal fyll i de obligatoriska fälten. Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas Under fliken Bilagor bifoga det avtalet för lagringen. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

12 Ansök om tillstånd att fullgöra lagringsskyldighet med andra lagringsbränslen 2.2 Under fliken Anmälan om lagringsavtal fyll i de obligatoriska fälten. Skriv även skäl till ansökan. Det kan även bifogas under fliken Bilagor. Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas Under fliken Bilagor bifoga kan bl.a. skäl till ansökan bifogas. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

13 Ansök om tillstånd att fullgöra lagringsskyldighet med råolja, andra varor för tillverkning eller halvfabrikat 2.3 Under fliken Utbyte fyll i de obligatoriska fälten. Skriv även skäl till ansökan. Det kan även bifogas under fliken Bilagor. Klicka på Spara. Vid val av omräkningsmetod: o Metod 1 uppge referensåret i skäl för ansökan. o Metod 2 Måste en produktionsplan bifogas för det period som ansökan avser Under fliken Bilagor bifoga kan bl.a. skäl till ansökan bifogas. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

14 Ansök om tillstånd att inom landet utföra lagrings åt någon annan 2.4 Under fliken Utföra lagring fyll ide obligatoriska fälten. Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas Under fliken Bilagor bifoga det kontraktet för lagringen mm. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

15 Ansök om tillstånd för lagerhållning av annan än den lagringsskyldige inom landet 2.5 Under fliken Lagerhållning i Sverige fyll i de obligatoriska fälten. Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Tänk på att du kan i samma formulär kan kombinera olika perioder, volym, företag, depåort för samma eller olika produkter. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas Under fliken Bilagor bifoga det kontraktet för lagringen mm. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

16 Ansök om tillstånd för lagring utanför landet 2.6 Under fliken Lagring utanför landet fyll i de obligatoriska fälten. Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas Under fliken Bilagor bifoga det kontraktet för lagringen mm. Tänk på att det är möjligt att bifoga flera filer. Fortsätt till punkt 3.

17 3. Under fliken Bilagor lägg till avtal för de produkter som ansökan/anmälan berör. 4. Klicka på förhandsgranska 5. I förhandsgranskningen ser du sammanställning för respektive del av formulär klicka på + symbolen för att expandera fälten. Visas! tecken bredvid en flik och i respektive fält, behöver du justera eller komplettera i den fliken. Expandera fältet med! där finner du förklarandetext vad behöver justera/kompletteras. Gå in under respektive flik med! symbol och åtgärda felet. Klicka på Spara och fortsätt till Förhandsgranskning. Först när alla! är justerade kan formuläret skickas in till Energimyndigheten. Önskas bekräftelse via epost fyll i den epost som bekräftelse ska skickat till i fältet. Klicka på Signera och skicka in.

18 Guide till deklaration dvs. försäljning-/förbrukningsrapport: Försäljnings-/förbrukningsrapporter (s.k. Deklaration) är rapportering som initieras av Energimyndigheten. Du hittar den under Pågående ärende och kommer benämnas Lagringsskyldighet för olja 20ÅÅ-20ÅÅ. Begäran om deklaration av försäljning eller förbrukning skickas ut i slutet av kalenderåret och ska ha inkommit till Energimyndigheten senast den 31 januari. 1. Klicka på Lagringsskyldighet för olja 20ÅÅ-20ÅÅ. 2. Klicka på Skapa händelse under rapport som ska skickas in. Fortsätt sen under respektive under rubrik för hjälp med rapport för förbrukning eller försäljning. Efter att rapporten skickats in återfinns den under Pågående ärende under Lagringsskyldighet för olja 20ÅÅ-20ÅÅ.

19 Rapportera förbrukning 1. Under fliken Förbrukning uppge respektive import/försäljning av bränsle. I fälten Därav bio anges den andel biobränsle som har blandats in i den totala mängden fossila bränslet. 2. Längre ner på sidan under Försäljning till annan lagringsskyldig uppges sålda mängder till annan lagringsskyldig. Klicka på Lägg till post och repetera för att lägga till nästa försäljning. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas. 3. Längst ner under Övriga upplysningar uppges kan man lämna ytterligare information. 4. Klicka på förhandsgranska

20 5. I förhandsgranskningen ser du sammanställning för respektive del av formulär klicka på + symbolen för att expandera fälten. Visas! tecken bredvid en flik och i respektive fält, behöver du justera eller komplettera i den fliken. Expandera fältet med! där finner du förklarandetext vad behöver justera/kompletteras. Gå in under respektive flik med! symbol och åtgärda felet. Klicka på Spara och fortsätt till Förhandsgranskning. Först när alla! är justerade kan formuläret skickas in till Energimyndigheten. Önskas bekräftelse via epost fyll i den epost som bekräftelse ska skickat till i fältet. Klicka på Signera och skicka in. Rapportera försäljning 1. Under fliken Försäljning uppge respektive import/försäljning av bränsle. I fälten Därav bio anges den andel biobränsle som har blandats in i den totala mängden fossila bränslet. 2. Längre ner på sidan under Försäljning till annan lagringsskyldig uppges sålda mängder till annan lagringsskyldig.

21 Klicka på Lägg till post och repetera steget för nästa. Varje post kan editeras respektive raderas vid felinmatning. Klicka på pennan respektive soptunna bredvid den post som behöver editeras respektive raderas. 1. Klicka på Förhandsgranska I förhandsgranskningen ser du sammanställning för respektive del av formulär klicka på + symbolen för att expandera fälten. Visas! tecken bredvid en flik och i respektive fält, behöver du justera eller komplettera i den fliken. Expandera fältet med! där finner du förklarandetext vad behöver justera/kompletteras. Gå in under respektive flik med! symbol och åtgärda felet. Klicka på Spara och fortsätt till Förhandsgranskning. Först när alla! är justerade kan formuläret skickas in till Energimyndigheten. Önskas bekräftelse via epost fyll i den epost som bekräftelse ska skickat till i fältet. Klicka på Signera och skicka in.

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (9) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Jenny Johansson (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om beredskapslagring av olja; beslutade den 18

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om beredskapslagring av olja och kol; ( ) beslutade

Läs mer

E-tjänster. Ansök om behörighet 2 (8)

E-tjänster. Ansök om behörighet 2 (8) 1 (8) Manual E-tjänster STEM138 ver.w-3.1, 2007-02-14 Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00 Telefax 016-544 20 99 registrator@energimyndigheten.se www.energimyndigheten.se

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 1 (14) Handbok för s e-tjänster Handling Datum 2 (14) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster

Handbok för Energimyndighetens e-tjänster Handling Datum 1 (13) Handbok för s e-tjänster EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (13) Innehåll 1 Inledning 3 2 Att logga in 4 2.1 Logga in med mobilt BankID... 5 2.2 Logga in med BankID på fil...

Läs mer

Ansökan & anmälan om kvotplikt. En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén

Ansökan & anmälan om kvotplikt. En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén Ansökan & anmälan om kvotplikt En lathund om hur du ansöker och anmäler kvotplikt via Eugén . Inloggning För att göra en ansökan om elintensiv industri (se avsnitt. Ansökan elintensiv industri) eller anmäla

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat

Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat ANVISNINGAR 1 (4) Anvisningar till formulär A1 Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat Information om Statens energimyndighets behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

Skapa ärende Sökande

Skapa ärende Sökande 1(7) Om Kundwebben Kundwebben används för att skicka in ärenden till ISP. I varje ärendetyp finns det ett antal steg som du ska gå igenom och fylla i för att du ska kunna skicka in ett ärende. Tvingande

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2018-08-27 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning 1. Viktig information vid din ansökan

Läs mer

Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet 2017

Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet 2017 Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet 2017 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline (gå in via föreningens IdrottOnline sida eller logga in via Riksidrottsförbundets sida för

Läs mer

IDROTTSLYFTET 2017 ANSÖKNINGSGUIDE

IDROTTSLYFTET 2017 ANSÖKNINGSGUIDE IDROTTSLYFTET 2017 ANSÖKNINGSGUIDE Kom igång Logga in på föreningens sida i IdrottOnline klubb. Du kommer till första sidan genom att klicka på fliken Idrottsmedel längst upp på sidan. Fliken Äldre Idrottslyftet

Läs mer

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av slaktfil. för. Version 2006-04-03

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av slaktfil. för. Version 2006-04-03 ANVÄNDARMANUAL för Inrapportering av slaktfil Version 2006-04-03 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar... 3 1.1 E-tjänst... 3 1.2 E-legitimation... 3 1.3 Fullmakt... 3 1.4 Frågor... 3 2 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Bg Autogiro. December Medgivande via Hemsida

Bg Autogiro. December Medgivande via Hemsida December 2016 Bg Autogiro Medgivande via Hemsida Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908 Styrelsens säte: Stockholm Växel: 08-725 60 00 Org.nr:

Läs mer

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans startsida...

Läs mer

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Sida: 1/26 ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Innehållsförteckning 1 Vilka funktioner finns i e-tjänsten Chambersign?... 2 2 Vilka använder systemet?... 2 3 Vilka inloggningsmetoder har systemet stöd

Läs mer

Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet

Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet Guide till hur ansökan sker i IdrottOnline för Idrottslyftet 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline (gå in via föreningens IdrottOnline sida eller logga in via Riksidrottsförbundets sida för IdrottOnline,

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om ändring

Hur du skapar en ansökan om ändring Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2018-08-27 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om ändring Innehållsförteckning 1. Viktig information vid ansökan om ändring...

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Lagen (2014:266) om energikartläggning i stora företag, EKL

Lagen (2014:266) om energikartläggning i stora företag, EKL EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Datum 1 (19) 2018-02-14 Lagen (2014:266) om energikartläggning i stora företag, EKL Manual till Energimyndighetens e-tjänst för delrapportering enligt EKL Datum 2 (19) Inledande

Läs mer

1. Logga in. 2. Loggat in

1. Logga in. 2. Loggat in 1. Logga in Samtliga registrerade föreningar hos SVBF finns tillgängliga i systemet. Varje förening har ett lösenord och därmed rättighet att logga in som sin förening. Det är upp till varje förening att

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om ändring

Hur du skapar en ansökan om ändring Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2016-11-29 Hur du skapar en ansökan om ändring Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Innan du skickar in en ansökan

Läs mer

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Ansökan elcertifikat. En lathund om hur du ansöker om elcertifikat via Eugén

Ansökan elcertifikat. En lathund om hur du ansöker om elcertifikat via Eugén En lathund om hur du ansöker om elcertifikat via Eugén . Inloggning För att ansöka om elcertifikat behöver du logga in i Eugén, elcertifikatsystemets ITstöd. Öppna en webbläsare och skriv in adressen www.energimyndigheten.se

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE

INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE INSTRUKTIONER FÖR DIGITAL ANSÖKAN AV UTVECKLINGSBIDRAG OCH BIDRAG TILL INTERNATIONELLT KULTURSAMARBETE Det finns två sätt att gå till ansökningsformulärsidan: 1. http://kulturdatabasen.se/projektbidrag

Läs mer

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Manual: Organisation/användare, utbildningsanordnare 2014. Mina sidor. Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10)

Manual: Organisation/användare, utbildningsanordnare 2014. Mina sidor. Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10) Mina sidor Manual: Organisation/Användare Utbildningsanordnare 1(10) Organisation och användare Den här manualen vänder sig till dig som är behörig att redigera användarkontot på Mina sidor. Din organisation

Läs mer

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB

REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB REKRYTERA MED HJÄLP AV OFFENTLIGA JOBB Från och med nu sköts rekryteringsprocessen med hjälp av Offentliga Jobb. Nedan följer en beskrivning av hur du på enklast vis använder dig av verktyget vid en rekrytering.

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport

Idrottslyftet 2014. En guide i hur man skickar in en återrapport Idrottslyftet 2014 En guide i hur man skickar in en återrapport Återrapportering Alla godkända ansökningar genererar automatiskt en återrapport på föreningens Idrottslyftssida. Det kan vara bra att omgående

Läs mer

Idrottslyftet. En guide i hur man gör en ansökan

Idrottslyftet. En guide i hur man gör en ansökan Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan Till att börja med Logga in på föreningens sida i IdrottOnline Klubb (mer information hittar ni på www.idrottonline.se). Du kommer till första sidan genom

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2016-10-18 Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Maximalt antal tillåtna

Läs mer

Lathund Webbanmälan. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Webbanmälan. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Webbanmälan Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Webbanmälan... 1 1.1 Användningsområde... 1 1.2 Inställningar för Webbanmälan... 1 Fliken Anmälan... 1 Fliken Frågor... 2 Fliken E-post...

Läs mer

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till.

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09)

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09) Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011 (Uppdaterat 2013-09-09) Sida: 2 av 16 Innehållsförteckning KORT BESKRIVNING AV PROCESSEN REHABILITERINGSTJÄNST... 3 Trepartssamtal

Läs mer

Rutinbeskrivning Försäljningsrapportering

Rutinbeskrivning Försäljningsrapportering 2011-08-16 v. 0.2 Returpack-Burk Svenska AB Returpack-PET Svenska AB Rutinbeskrivning Försäljningsrapportering Detta utbildningsmaterial är avsett att användas av samtliga på ert företag som är delaktiga

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

Ansökan ursprungsgaranti. En lathund om hur du ansöker om ursprungsgaranti via Eugén

Ansökan ursprungsgaranti. En lathund om hur du ansöker om ursprungsgaranti via Eugén Ansökan ursprungsgaranti En lathund om hur du ansöker om ursprungsgaranti via Eugén . Inloggning För att ansöka om ursprungsgaranti behöver du logga in i Eugén, elcertifikatsystemets IT-stöd. Öppna en

Läs mer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer Skapa aktivitet för nätverksmotorer För att skapa en aktivitet behöver du vara inloggad på nätverkets hemsida. När du skapar en aktivitet måste du som motor ansöka om att få visa den i gemensamma På Gångkalendern

Läs mer

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan

Idrottslyftet En guide i hur man gör en ansökan Idrottslyftet 2013 En guide i hur man gör en ansökan Till att börja med Logga in på föreningens sida i IdrottOnline Klubb (mer information hittar ni på www.idrottonline.se). Du kommer till första sidan

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (7) Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( )

ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen. Version 2.0 ( ) ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖRHANDLARPORTALEN För anställda hos Hyresgästföreningen Version 2.0 (2018-08-31) Innehåll Konto och inloggning... 3 Användarkonto för anställda hos Hyresgästföreningen... 3 Användarkonto

Läs mer

Lathund Fritidshem 2014-10-03

Lathund Fritidshem 2014-10-03 Lathund Fritidshem 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA 1 (2) A1 Dnr (ifylls av myndigheten) Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Lathund Idrottslyftet Så här enkelt söker du bidrag till din förening!

Lathund Idrottslyftet Så här enkelt söker du bidrag till din förening! Lathund Idrottslyftet Så här enkelt söker du bidrag till din förening! Din förening har möjlighet att söka bidrag för att utveckla er barnoch ungdomsverksamhet via Idrottslyftet som är regeringens satsning

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET 1. Använda Kulta2 -systemet för första gången s. 1-3 2. Inloggning i systemet med existerande användarnamn och lösenord s. 4-5 3. Följa och redigera ansökan s. 6 4.

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07 2013-10-07 Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

ANVÄNDAR HANDLEDNING FÖR ADVITUMS KUNDPORTAL

ANVÄNDAR HANDLEDNING FÖR ADVITUMS KUNDPORTAL ANVÄNDAR HANDLEDNING FÖR ADVITUMS KUNDPORTAL Utfärdad av: Markus Persson Version: 1.1 Datum: 2013-05-31 Innehållsförteckning Område Dokumenttyp Ver.1.1 Advitum Innehållsförteckning... 2 Allmänt... 3 Varför

Läs mer

Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen

Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen Manual för rapportering i Signe - Mätning av tillgänglighet inom första linjen Den här manualen beskriver i 7 steg inrapportering i verktyget Signe för mätning av tillgänglighet inom första linjen. Om

Läs mer

KV2 1 (3) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn

KV2 1 (3) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn KV2 1 (3) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 6 Kvotplikten regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Portföljfunktion i Studentportalen

Portföljfunktion i Studentportalen Guide Portföljfunktion i Studentportalen I en portfölj kan filer från inlämningsuppgifter på flera kurstillfällen samlas. I funktionen ingår också möjligheten att ha en självvärdering kopplad till de separata

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Version Uppdaterat 2015-11-14 Detta användarstöd hanterar: - ärenden - handlingar - ersättningar information som gäller dig som har rollen behörighetsadministratör,

Läs mer

Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster (Uppdaterat )

Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster (Uppdaterat ) Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011 (Uppdaterat 2011-12-02) Sida: 2 av 19 Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIA...3 BAKGRUND...3 LÄSANVISNINGAR...3 WEBBSTÖD FÖR LEVERANTÖR...3

Läs mer

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter.

1. Börja med att logga in på CoopEgenkontroll (http://coop.storedriver.se) med dina ordinarie inloggningsuppgifter. Gör din skyddsrond i CoopEgenkontroll (via webben) Här kan du läsa om hur du startar ett formulär, besvarar uppgifter samt följer upp och stänger eventuella öppna avvikelser via webben. Logga in på CoopEgenkontroll

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015

Användarhandbok. Trafikverkets Chemsoft 2015 Användarhandbok Trafikverkets Chemsoft 2015 Innehållsförteckning 1. Inloggningsuppgifter... 3 1.1 Var hittar jag Chemsoft?... 3 1.2 Hur får jag inloggningsuppgifter?... 3 1.3 Hur byter jag lösenord?...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om utbetalning... 1 Öppna ansökan om utbetalning... 1 Allmänt... 2 Lägesrapport... 3 Kostnadsredovisning... 4 Sammanställning...

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Klicka på fliken Idrottsmedel. Den kan ligga under fliken Applikationer. Klicka på Idrottmedel till vänster

Klicka på fliken Idrottsmedel. Den kan ligga under fliken Applikationer. Klicka på Idrottmedel till vänster Manual Idrottslyftet 2019 Logga in på IdrottOnline. Klicka på fliken Idrottsmedel. Den kan ligga under fliken Applikationer. Klicka på Idrottmedel till vänster Här ser du vilka Idrottsmedel som föreningen

Läs mer

Manual för MellanBasen. Mellan Basen

Manual för MellanBasen. Mellan Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Innehållsförteckning Inledning... 3 Inloggning i portalen... 4 Information om vänstra menyraden... 9 Elevlistan... 10 Ansökan...

Läs mer

Arbetsförmedlingens kundval Stöd och matchning

Arbetsförmedlingens kundval Stöd och matchning Sida: 0 av 23 Användarstöd Arbetsförmedlingens kundval Stöd och matchning Version 4.0 Uppdaterat 2015-08-28 Sida: 1 av 23 Innehåll Om Stöd och matchning... 3 Signering... 4 Handlingar... 5 Översikt...

Läs mer

Mina Sidor kursmanual

Mina Sidor kursmanual Mina Sidor kursmanual Innehåll Hitta kurs... 2 Skapa kurs eller aktivitet... 4 Skapa aktivitet eller kurstillfälle... 4 Lägg till inbjudan... 9 Lägg till Anordnare... 9 Lägg till Medverkande... 10 Skapa

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT

eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT eolf Manual för Valideringar Översättning av EP-patent och EP-ansökningar 2014-08-14/LT Denna manual på svenska är tänkt att användas som ett komplement till den mer omfattande manualen på engelska som

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 FDT Kundportal Copyright 2012 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till.

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Anmä län om fo rstudieutlysning inom Bränd och olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Förstudieansökans

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Senast uppdaterad 2015-09-23

Senast uppdaterad 2015-09-23 Senast uppdaterad 2015-09-23 Manual- projekt 1 Starta ett projekt 2 Lägga till information om projektet 4 Bygga upp en mapp-struktur 6 Lägga till en produkt från systemet 8 Lägga till en egen produkt 10

Läs mer

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd 1 Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd I e-tjänsten Ekonomiskt bistånd kan du på ett enkelt och säkert sätt söka ekonomiskt bistånd. Du kan också följa ditt ärende när du vill och kontakta

Läs mer

1 (3) KV2. Energimyndigheten Box ESKILSTUNA. Ansökan om registrering av elintensiv industri som kvotpliktig

1 (3) KV2. Energimyndigheten Box ESKILSTUNA. Ansökan om registrering av elintensiv industri som kvotpliktig 1 (3) KV2 Dnr (ifylls av myndigheten) Kvotplikten regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om

Läs mer

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering finns inte i Hogia Personal för er som har programmet Hogia Lön. Webbrekryteringen ger dig möjlighet att själv på ett enkelt sätt bygga rekryteringsannonser

Läs mer

Beställning av behörighet till projekt

Beställning av behörighet till projekt Fastighetsavdelning INSTRUKTION 1(6) 2007-04-03 Beställning av behörighet till projekt För att få åtkomst till eller avanmäla dig från ett projekt på Locums projektplats i advantum måste du logga in i

Läs mer

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2.

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. Skapa innehåll i nyheten... 3 Text... 3 Bild... 5 Fil... 6 Formulär...

Läs mer

Hur skapar man ett formulär (enkät) i EPI?

Hur skapar man ett formulär (enkät) i EPI? Hur skapar man ett formulär (enkät) i EPI? Innehåll 1. Skapa sida där formuläret skall placeras 2. Skapa själva formuläret 3. Skapa frågorna i formuläret 4. Lägga till obligatorisk kryssruta om samtycke

Läs mer