Samverkan inom krisberedskap och Strålsäkerhetsmyndighetens roll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan inom krisberedskap och Strålsäkerhetsmyndighetens roll"

Transkript

1 Samverkan inom krisberedskap och Strålsäkerhetsmyndighetens roll

2 Innehåll Krishanteringssystemet i Sverige Samverkan inom krisberedskap Strålsäkerhetsmyndighetens roll Nationell organisation för expertstöd Nationella övervakningssystem

3 Krishanteringssystemet i Sverige

4 Krishanteringssystemet Arbetet med samhällets krisberedskap går ut på att minska risken för kriser och allvarliga händelser, att ha en god beredskap inför kriser och förmåga att hantera kriser när de inträffar. Krishanteringssystemet beskriver hur ansvar och roller ser ut före, under och efter en kris. Krishanteringssystemet bygger på tre principer, ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen.

5 Ansvarsprincipen Ansvarsprincipen innebär att alla som har ansvar för en viss verksamhet under normala förhållanden också har ett ansvar för att verksamheten fungerar under en kris. I ansvaret ligger också att samordna sitt arbete med andra, just för att samhällets samlade resurser ska kunna tas tillvara och användas effektivt.

6 Sektorsansvar Sektorsansvar innebär att alla myndigheter och organisationer inom ett verksamhetsområde har ansvar inom sitt område vid en kris. Strålsäkerhetsmyndigheten har ett sektorsansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet.

7 Likhetsprincipen Under en kris ska verksamheten fungera på liknande sätt som vid normala förhållanden så långt det är möjligt. Verksamheten ska också, om det är möjligt, skötas på samma plats som under normala förhållanden.

8 Närhetsprincipen Det svenska krishanteringssystemet är organiserat i tre nivåer. I första hand ska en kris hanteras av den kommun eller de kommuner där krisen har uppstått (kommunal nivå). Om det behövs ska länsstyrelsen (regional nivå) kunna gå in och stödja kommunerna. Behövs ytterligare resurser går centrala myndigheter in (central eller nationell nivå).

9 Geografiskt områdesansvar Kommunerna har en nyckelroll i krishanteringssystemet. De har ett särskilt ansvar, ett så kallat geografiskt områdesansvar, för att samordna alla olika aktörer i den egna kommunen före, under och efter en kris. På regional nivå har länsstyrelserna motsvarande områdesansvar och på nationell nivå har regeringen ett geografiskt områdesansvar som syftar till att samordna centrala myndigheter och andra nationella aktörer.

10 Samverkan inom krisberedskap

11 Samverkansområden (1) För att kunna skapa en bättre krisberedskapsförmåga i samhället så måste alla berörda aktörer samverka; myndigheter, länsstyrelser, kommuner, landsting, näringsliv och organisationer. En sådan typ av samverkan sker inom samverkansområdena där utpekade myndigheter är indelade i olika grupper och varje grupp är ansvarig för krisberedskapen inom ett särskilt område, ett så kallat samverkansområde.

12 Samverkansområden (2) Avsikten med samverkansområdena är att de myndigheter som har direkt ansvar för frågor inom samverkansområdet gemensamt ska planera och följa upp förmågan. Fokus ska ligga på samhällets samlade förmåga, inte enskilda myndigheters förmåga att lösa sin specifika uppgift.

13 Samverkansområden (3) Det finns sex samverkansområden för Sveriges krisberedskap. Flera av dem berör händelser med radiologiska konsekvenser. De två viktigaste är samverkansområdet Farliga ämnen och samverkansområdet Skydd, undsättning och vård.

14 Skydd, undsättning och vård Samverkansområdet Skydd undsättning och vård gäller först-på-plats myndigheternas (blåljusmyndigheternas) förmåga. Deltagande myndigheter är Kustbevakningen, Transportstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, Sjöfartsverket, Tullverket, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMHI, Försvarsmakten samt representanter för länsstyrelser, landsting, regioner och kommuner.

15 Farliga ämnen Samverkansområdet Farliga ämnen gäller samhällets förmåga att hantera CBRN-händelser, dvs. händelser med kemiska, biologiska, radioaktiva eller nukleära ämnen. Deltagande myndigheter är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Jordbruksverket, Tullverket, Kustbevakningen, Livsmedelsverket, FOI, Rikspolisstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Försvarsmakten, Statens veterinärmedicinska anstalt, samt representanter för länsstyrelser, landsting, och kommuner.

16 Strålsäkerhetsmyndighetens roll

17 SSM:s ansvar vid en kris Ge råd om spridning, mätning, strålskydd och sanering efter utsläpp av radioaktiva ämnen. Ge råd om det tekniska läget vid olyckor i kärnteknisk verksamhet. Upprätthålla och leda en nationell organisationen för expertstöd vid nukleära och radiologiska nödsituationer. Lämna kvalificerad information. Följa internationella och bilaterala avtal och överenskommelser.

18 Jourfunktioner på SSM Tjänsteman i beredskap (TiB) Reaktortjänstemanberedskap (RB) Pressjour IT-beredskapsjour Beredskapsgruppen

19 SSM:s krisplan En beskrivande inledning Arbetsordning för krisorganisation vid Strålsäkerhetsmyndigheten Åtgärdslistor och handledningar för enheter och funktioner Bemanningslista Sambandskatalog

20 SSM:s krisorganisation x

21 Nationell organisation för expertstöd vid radiologiska och nukleära nödsituationer

22 Målsättning och prioriteringar Målsättningen för den nationella organisation för expertstöd är att förse analysenheten i Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation med mätdata och analyser vid radiologiska och nukleära nödlägen Kärnenergiberedskapens behov ska tillgodoses, beredskapen ska klara att verka i minst en vecka samt Stockholm, Göteborg och Malmö ska prioriteras

23 Scenarier Reaktorolycka Kärnvapennedfall Terrorism, t.ex. smutsig bomb, utsläpp i vatten eller livsmedel, utplacerad strålkälla Transportolyckor Industriella olyckor t.ex. brand, explosion eller försummelse inom industrier, på sjukhus eller på universitet

24 Beredskapslaboratorier SSM har tecknat avtal med universitet, myndigheter och företag som kan bidra med mät- och analysförmåga vid en händelse med radiologiska konsekvenser. Ingående aktörer ska upprätthålla en beredskapsorganisation, säkerställa personalens kompetens samt hålla nödvändig utrustning insatsberedd.

25 Nationell organisation för expertstöd vid radiologiska och nukleära nödlägen Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut i Norrköping Väderprognoser Spridningsberäkningar Umeå Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå Mobil och stationär helkroppsräknare Omfattande resurser för laboratoriemätningar Fordon för strålningsmätning (bil) Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala Basresurser för laboratoriemätningar Sveriges geologiska undersökning i Uppsala Flygmätningar med flygplan Linköpings universitet i Linköping Retrospektiv dosimetri Resurser för laboratoriemätningar Grundläggande resurser för fältmätningar Göteborgs universitet i Göteborg Stationär helkroppsräknare Basresurser för laboratoriemätningar Fordon för strålningsmätning (släp) Flygmätningar med polisens helikoptrar Linköping Göteborg Uppsala Stockholm Nyköping Norrköping Strålsäkerhetsmyndigheten i Stockholm Nationell samordning av expertstöd Stationär helkroppsräknare Resurser för laboratoriemätningar Fordon för strålningsmätning (bil) Flygmätningar med polisens helikoptrar Totalförsvarets forskningsinstitut i Stockholm Basresurser för laboratoriemätningar Fordon för strålningsmätning (släp) Lunds universitet i Lund och Malmö Stationär helkroppsräknare Omfattande resurser för laboratoriemätningar Fordon för strålningsmätning (bil & släp) Flygmätningar med polisens helikoprar Lund Malmö Studsvik AB i Nyköping Stationär helkroppsräknare Resuser för att omhänderta och lagra strålkällor Omfattande resurser för laboratoriemätningar Grundläggande resurser för fältmätningar

26 Utrustning SSM vidmakthåller tillräcklig utrustningsnivå på beredskapslaboratorierna för att klara uppgifterna i avtalen. Ett viktigt mål är att standardisera utrustningen inom organisationen. Ett ytterligare mål är att, i möjligaste mån, använda väl beprövad och testad utrustning som är kommersiellt tillgänglig

27 Gemensamma metoder SSM driver ett projekt (beredskapsmetodprojektet) som syftar till att ta fram gemensamma metoder för mätning, analys och tillvägagångssätt vid radiologiska eller nukleära nödsituationer. Projektet drivs i samarbete med samverkande myndigheter och beredskapslaboratorierna. Resultatet publiceras löpande i en Beredskapsmetodhandbok.

28 Utbildning och övning SSM:s utbildnings- och övningsplan upprätthålla och öka kompetensen inom mätning och analys genom utbildning och jämförelsemätningar upprätthålla och vidareutveckla förmågan att agera gemensamt genom övning samt vidareutveckla förmågan att ta emot och tillhandahålla internationella stödresurser.

29 Smutsig bomb, personsanering, provtagning, sanering, flygmätning

30 Mätning och analys i fält Uppgifter i fält inkluderar bland annat: Sökning efter herrelös strålkällor Provtagning Kartläggning av nedfall Identifikation och kvantifiering av radioaktivt material Personavsökning Helkroppsmätning

31 Fordon för strålningsmätningar Tre bilar och tre släpvagnar fördelade över landet. Känsliga detektorer för mobil kartläggning (bil, flyg). Detektion och identifiering med handinstrument. Mätinstrument för alla strålslag (α, β, γ, n). Provtagning/provmätning. Rakel.

32 Mätningar med flyg och helikopter SSM har en överenskommelse med SGU om att använda två flygplan med kort varsel SSM har en överenskommelse med polisen om att använda helikoptrar för mätningar. Förberedda detektorer finns i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

33 Mätning och analys på laboratorium Uppgifter på laboratorium inkluderar bland annat: Provberedning Identifikation och kvantifiering av radioaktiva ämnen Helkroppsmätning Retrospektiv dosimetri

34 Mätningar på människor Fem beredskapslaboratorier har stationära helkroppsräknare samt experter inom interndosimetri. FOI i Umeå förvaltar en mobil helkroppsräknare för SSM:s räkning.

35 Provtagningsorganisation för lantbruksprodukter

36 Samarbete med frivilligorganisationerna Frivilligorganisationer (Lottakåren, Blå stjärnan och bilkåristerna) samlar in prov på gräs, bete och mark vid ett nedfall och transporterar proverna till utvalda beredskapslaboratorier. Alla Lantbrukare som ingår i organisationen har skriftligen accepterat att prover tas från deras gårdar Mätresultaten rapporteras in till SSM som analyserar resultaten och ger råd till Jordbruksverket.

37 Avtal, utbildning och övning SSM har dels tecknat avtal med frivilligorganisationerna, dels personliga avtal med samtliga provtagare. SSM utbildar regelbundet provtagare från frivilligorganisationerna i provtagning, provhantering, provtransport och provrapportering. Hela organisationen övar en gång per år.

38 System för övervakning av strålningsnivån i Sverige

39 Luftfilterstationer (1) FOI driver sex stationer för provtagning av luft, regnvatten och gasformigt jod på uppdrag av SSM. Systemet byggdes upp på 50-talet Kiruna 2 Umeå 3 Gävle 4 Kista 5 Visby 6 Ljungbyhed Luftprovtagning Provtagning på regnvatten 6 5 Insamling av gasformigt jod Tidig varning

40 Luftfilterstationer (2) Luftfiltren byts normalt två gånger i veckan medan regnfilter och kolkapslar byts en gång i veckan. Filterbyte kan ske med tätare intervall på begäran av SSM.

41 Luftfilterstationer (3) Proverna analyseras av FOI i Kista. Luftproverna slås ihop till veckoprover och regnproverna till månadsprover. Kolfilter analyseras endast vid behov. ubq/m Monthly ( ) and weekly ( ) Cs-137 concentrations in Grindsjön , Year

42 Gammastationer (1) SSM driver ett landsomfattande nätverk av 28 gammastationer i Sverige för kontinuerlig övervaknig av strålningsnivån. Gammastationerna är placerade på SMHI:s väderstationer

43 Gammastationer (2) Gammastationerna mäter doshastighet (miljödosekvivalent) och nederbörd. Mätområdet är från bakgrund (10 nsv/h) till mycket höga nivåer (10 Sv/h). Data skickas atotomatiskt via GSM/GPRS till SSM.

44 Gammastationer (3) Systemet upptäcker både snabba och långsamma förändringar av strålningsnivån. TiB på SSM varskos automatiskt via sökare om förutbestämda larmgränser överskrids.

45 Kommunmätsystemet (1) 2-4 mätpunkter i varje kommun. Totalt 900 punkter. Mätningar var 7:e månad. Sommar Jan Johansson Vinter

46 Kommunmätsystemet (2) Miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i samtliga kommuner i Sverige har ett SRV-2000 instrument. Instrumentet mäter dos och doshastighet från naturlig bakgrund till mycket höga nivåer. Jan Johansson

47 Kommunmätsystemet (3) Kommunerna rapporterar till länsstyrelserna som skickar resultaten vidare till SSM. SSM sammanställer mätresultaten. SSM kan aktivera systemet genom att kontakta länsstyrelserna i berörda län. Kontaktuppgifter finns i sambandskatalogen. Jan Johansson

Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka?

Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka? Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka? Röntgenveckan 2013, Uppsala 2-6 september Föredrag 10:9-2, Sal K7 Robert Finck, PhD, Strålsäkerhetsmyndigheten Robert R. Finck Nr 1 SSM:s

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens utbildningsoch övningsplan plan för den nationella strålskyddsberedskapen 2010

Strålsäkerhetsmyndighetens utbildningsoch övningsplan plan för den nationella strålskyddsberedskapen 2010 Sida: 1/6 PROMEMORIA Datum: 2010-02-23 Vår referens: 2010/660 Författare: Jan Johansson, Simon Karlsson, Robert Finck, Jonas Lindgren, Lena Wallberg, Karin Lindh Fastställd: Lynn Hubbard Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades under 1980 och 1990-talet och är i huvudsak dimensionerad utifrån en olycka i svenska eller utländska kärnkraftverk.

Läs mer

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Bakgrund Lagar som styr Organisation Information till allmänheten Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades

Läs mer

Möjliga radiologiska olyckor och konsekvenser

Möjliga radiologiska olyckor och konsekvenser Möjliga radiologiska olyckor och konsekvenser Tidig varning Nationella mätresurser Övning GOTTFRID 15 december 2009 Stig Husin Moscow, Russia, 1995 Chechen rebels contacts a Russian television station

Läs mer

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna Bildtexter - Samhällets krishantering På uppdrag av Försvarsutbildarna Innehållsförteckning Bild 1 - SAMHÄLLETS KRISHANTERING... 3 Bild 2 - KRIS & EXTRAORDINÄR HÄNDELSE... 3 Kris... 3 Extraordinär händelse...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Länsstyrelsepaketet ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Framtaget inom projektet Utvecklat stöd till länsstyrelserna 2004 Foto: Kenneth Jonasson/Pressens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar

Aktörsgemensam CBRNE-strategi. Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Gemensamt arbetssätt för ständiga förbättringar Långsiktigt och strategisk för att utveckla och öka samhällets förmåga att förebygga och hantera händelser med kemiska (C), biologiska (B), radioaktiva (R),

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Utkom från trycket den 7 juli 2016 Bilaga Indikatorer

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Datum: 2015-01-25 Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Bakgrund I Sverige finns det flera kärnkraftverk och andra typer av kärntekniska anläggningar. I våra grannländer, t.ex. Finland och

Läs mer

Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen. Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter

Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen. Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter Indikering och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen Länsstyrelsens skyldigheter och rättigheter Miljöövervakningen av joniserande strålning Varför gör vi mätningar av strålning var sjunde månad? Miljöövervakningen

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi 1 Det pågående projektet - processer och prioriterade områden i samverkan Livsmedelsverket Försvarsmakten Sjöfartsverket Kustbevakningen Trafikverket Transportstyrelsen Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20

Ökad nationell förmaga och starkt samverkan vid olyckor och avsiktliga händelser med CBRNE enligt regleringsbrevet 2009 nr 20 samhallsskydd och beredskap Avdelningen för Utbildning, övning och beredskap Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Monica Rhodiner 0x0 240 53 72 Monica.rhodiner@msb.se 20091215 Ert

Läs mer

Inbjudan för Bilkårister att delta som funktionärer i övning REFOX, 22-28 september 2012

Inbjudan för Bilkårister att delta som funktionärer i övning REFOX, 22-28 september 2012 Sida: 1/5 Bilkåren Box 5435 114 84 Stockholm Vårt datum: 2012-03-27 Inbjudan för Bilkårister att delta som funktionärer i övning REFOX, 22-28 september 2012 Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) behöver hjälp

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

Händelser med farliga ämnen

Händelser med farliga ämnen Händelser med farliga ämnen 2 Nationens beredskap Den här filmen ger dig en inblick i hur nationens beredskap är uppbyggd för att hantera händelser med farliga ämnen. Filmen kan användas som information

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Aktörsgemensam CBRNE-strategi Aktörsgemensam CBRNE-strategi samhällsskydd och beredskap Petter Nelin UB-UTV Petter.nelin@msb.se Redovisning enligt återrapporteringskrav 21, regleringsbrev för samhällsskydd och beredskap avseende 2013

Läs mer

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17

Innebörden av områdesansvar. Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 Innebörden av områdesansvar Gunilla Wiklander Andersson Beredskapssektionen 2006-05-17 GUDRUN 2005-01-08 Nosaby 2004-09-10 Kemira 2005-02-04 Newcastle 2005-12-15 Salmonella 2005-12-23 Aviär influensa 2006-04-11

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013

Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013 Verksamhetsberättelse för Samverkansområdet Farliga ämnen 2013 Fotot är från mötet med norska Samvirkeområde Farlige stoffer mars 2013. Rapporten är sammanställd av arbetsutskottet 2013: Åsa Scott, Totalförsvarets

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Kommunal krishantering

Kommunal krishantering Kommunal krishantering Lag (SFS 2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. 2011-10-24 Nyckelroll i samhällets krishantering Nytt

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Riktlinjer om urvalstjänster 2012:1 beslutade den 24 september 2012 Definition av begreppet urvalstjänster Urvalstjänster är de uppdrag som Rekryteringsmyndigheten utför

Läs mer

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan

Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Bengt Källberg Projekt Ledning och samverkan Projekt Ledning och samverkan 2012-2014 Syfte Förbättra aktörernas samlade förmåga att leda och samverka vid olyckor, kriser och andra händelser (krig). Ett

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Dricksvatten. - En överblick av den rättsliga regleringen av myndigheternas ansvar i vardag och vid kris

Dricksvatten. - En överblick av den rättsliga regleringen av myndigheternas ansvar i vardag och vid kris Dricksvatten - En överblick av den rättsliga regleringen av myndigheternas ansvar i vardag och vid kris Innehåll 1 Syfte och avgränsning... 1 2 Viktiga begrepp... 2 3 Introduktion av lagstiftningen...

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Kurser inom kärnenergiberedskapen.

Kurser inom kärnenergiberedskapen. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för utbildningssamordning Hans Källström 010-240 53 49 hans.kallstrom@msb.se Kurser inom kärnenergiberedskapen. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (7)

Läs mer

KRISHANTERINGSORGANISATION

KRISHANTERINGSORGANISATION Godkänd av: Rose-Marie Frebran Utfärdad: 2009-10-05 1(10) Länsstyrelsen i Örebro län: KRISHANTERINGSORGANISATION Länsstyrelsen i Örebro län stödjer, samverkar med och samordnar berörda aktörer vid fredstida

Läs mer

Strålningsmätning och sanering inom kärnenergiberedskapen, 2,5 dagar (RNMÄTOSAN)

Strålningsmätning och sanering inom kärnenergiberedskapen, 2,5 dagar (RNMÄTOSAN) samhällsskydd och beredskap Kursplan 1 (5) Handläggare Godkänd av Hans Källström Ersätter Rolf Nordengren tf cub-usam Gäller från och med 2016-08-01 Strålningsmätning och sanering inom kärnenergiberedskapen,

Läs mer

Livsmedelsverkets nya roll och ansvar för dricksvatten. Länsstyrelsen Stockholm den 19 oktober 2010

Livsmedelsverkets nya roll och ansvar för dricksvatten. Länsstyrelsen Stockholm den 19 oktober 2010 Livsmedelsverkets nya roll och ansvar för dricksvatten Länsstyrelsen Stockholm den 19 oktober 2010 Livsmedelsverkets ansvar: En översikt Regelarbete nationellt och internationellt Forskning och utveckling

Läs mer

Saneringsplan för åtgärder efter kärnteknisk olycka

Saneringsplan för åtgärder efter kärnteknisk olycka Godkänd av: Tiina Johansson Utfärdad: 2010-08-24 1(18) Länsstyrelsens krishanteringsorganisation: Saneringsplan för åtgärder efter kärnteknisk olycka Godkänd av: Tiina Johansson Utfärdad: 2010-08-24 2(18)

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Krishantering för företag

Krishantering för företag Krishantering för företag 1 Det svenska krisberedskapssystemet Samhällets krisberedskap bygger på att alla myndigheter, företag, kommuner och individer med flera har ansvar för var sin del och arbetar

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket REMM resfria möten Ekotransport 160427 Per Schillander Trafikverket Resfria möten Alla reser Förankring Policy Åtgärder Uppföljning hur som RM helst 2 2016-04-27 REMM resfria möten i myndigheter Vision:

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Vägledning för arbetet i samverkansområdena

Vägledning för arbetet i samverkansområdena Vägledning för arbetet i samverkansområdena Vägledning för arbetet i samverkansområdena Vägledning för arbetet i samverkansområdena Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Foto: Johan Eklund,

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun för Oxelösunds kommun Del 1 Övergripande beskrivning och åtgärdsplan Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Säkerhetsstrateg kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens krisplan för radiologiska händelser

Strålsäkerhetsmyndighetens krisplan för radiologiska händelser Internt styrdokument Datum: 2017-06-19 Dokumenttyp: Styrdokument Process: Krishantera Revision: 07 Dokumentansvarig: Catarina Danestig Sjögren Godkänns av: Catarina Danestig Sjögren Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Dnr 452-4341-2011. Länsstyrelsens program för räddningstjänst och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen från en kärnteknisk anläggning.

Dnr 452-4341-2011. Länsstyrelsens program för räddningstjänst och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen från en kärnteknisk anläggning. Dnr 452-4341-2011 Länsstyrelsens program för räddningstjänst och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen från en kärnteknisk anläggning. DEC 2011 Detta program är en revidering av tidigare program (dnr

Läs mer

Socialstyrelsens förväntningar på strålskyddssakkunniga/sjukhusfysiker i (CB)RN-beredskapen. Kort presentation. Militär Trängofficer, T1 Linköping

Socialstyrelsens förväntningar på strålskyddssakkunniga/sjukhusfysiker i (CB)RN-beredskapen. Kort presentation. Militär Trängofficer, T1 Linköping Socialstyrelsens förväntningar på strålskyddssakkunniga/sjukhusfysiker i (CB)RN-beredskapen Enheten för krisberedskap Åsa Ljungquist 2016-09-15 Kort presentation Militär Trängofficer, T1 Linköping Läkare

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen

Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen 2 Kollektivtrafikbolagen och Rakel Vad är Rakel? Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem med en egen infrastruktur utbyggt över hela Sverige.

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018

Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018 1 samhällsskydd och beredskap 1 (9) Redogörelse för och bedömning av arbetet i samverkansområdena 2018 Redovisning enligt förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters

Läs mer

Bilaga 2. Uppdraget fas 2

Bilaga 2. Uppdraget fas 2 Sid 1 (8) Dnr Bilaga 2 Hemställan om redovisning av resurser avseende expertstöd på området spridning av allvarliga smittämnen, giftiga kemikalier och radioaktiva ämnen (CBRN-området) fas 2 Regeringen

Läs mer

Rapport. En utbildningsstrategi för kärnteknisk händelse

Rapport. En utbildningsstrategi för kärnteknisk händelse samhällsskydd och beredskap 1 (17) Rapport En utbildningsstrategi för kärnteknisk händelse Den svenska beredskapen för radiologiska och nukleära olyckor 2015 Myndigheter som har deltagit i utvecklingsarbetet

Läs mer

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör Ekonomi- och planeringsdirektör HR-direktör Chefsjurist verksamhetsstöd Service- och säkerhetsenheten Rättsenheten Ekonomienheten Personalenheten

Läs mer

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor när det händer Vi lever ett tryggt och bekvämt liv i Sverige. Men samhället är sårbart och kriser av olika slag kommer att inträffa. Det måste vi ha beredskap för att kunna hantera. Att hantera stora påfrestningar

Läs mer

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar?

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Vår uppgift i eftermiddag Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Den svenska modellen för att hantera samhällsstörningar legala aspekter Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga

Läs mer

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918)

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Kort introduktionsfilm om SMHI Visionen Vad vill vi? Ett hållbart samhälle i en värld i förändring,

Läs mer

Regional Samordnings funktion (RSF)

Regional Samordnings funktion (RSF) Regional Samordnings funktion (RSF) 1 Syftet med regionala samordningsfunktioner (RSF) är att främja planering i samverkan mellan de lokala och regionala aktörerna inom räddningstjänst, sjukvård och polis.

Läs mer

Varför finns det samverkansområden?

Varför finns det samverkansområden? Varför finns det samverkansområden? De utpekade myndigheterna ska bedriva planering inom samverkansområdena i syfte att främja en helhetssyn för krisberedskap (Krisberedskapsförordning) Uppgifter för myndigheterna

Läs mer

Krishantering för företag

Krishantering för företag Krishantering för företag Det svenska krishanteringssystemet Samhällets krisberedskap bygger på att alla myndigheter, företag, kommuner och individer har ansvar för var sin del och arbetar tillsammans

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Samverkan inom kärnenergiberedskapen

Samverkan inom kärnenergiberedskapen Samverkan inom kärnenergiberedskapen Handlingsplan radiologiska och nukleära olyckor (HPRN) Identifiering av behov Omsättning i regional förmågehöjning Översyn av beredskapszoner Stig Husin, samordnare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2006:942 Utkom från trycket den 28 juni 2006 utfärdad den 14 juni 2006. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020

Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020 1/4 2012-03-19 Bilaga till remittering av rapporten God Havsmiljö 2020 Remissinstanser: Affärsverket svenska kraftnät Agrifood Economics Centre Alrutz Advokatbyrå AB Baltic Sea 2020 Blekingekustens vattenvårdsförbund

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

C-nätverket och Kemisk analys av toxiner. Mikael Hedeland Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

C-nätverket och Kemisk analys av toxiner. Mikael Hedeland Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) C-nätverket och Kemisk analys av toxiner Mikael Hedeland Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) Nätverk för kemiska analyser vid kris Kemisk analys av toxiner 2011 (pilot) 2012-2014 2012-2014 Finansierade

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 53 Dnr 2011/512 KS.052 Innehållsförteckning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Strålsäkerhetsmyndigheten; SFS 2008:452 Utkom från trycket den 16 juni 2008 utfärdad den 5 juni 2008. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Regional plan för krisstöd till drabbade

Regional plan för krisstöd till drabbade Regional plan för krisstöd till drabbade Framtagen av: Arbetsgruppen för krisstöd Fastställd av Regional samordningsfunktion 2017-12-08 Senaste revidering: Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Processen...

Läs mer

Sveriges möjligheter att ta emot internationellt stöd vid kriser och allvarliga händelser i fredstid. Försvarsdepartementet

Sveriges möjligheter att ta emot internationellt stöd vid kriser och allvarliga händelser i fredstid. Försvarsdepartementet Sveriges möjligheter att ta emot internationellt stöd vid kriser och allvarliga händelser i fredstid. Hotet Regelverket Kriget Total-försvaret Kris! Extraordinär händelse! Svår påfrestning! Samhället Krisberedskap

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014

Kommittédirektiv. Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden. Dir. 2014:116. Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Kommittédirektiv Skogsbranden i Västmanlands län lärdomar för framtiden Dir. 2014:116 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån hanteringen av

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Remiss 2017-07-05 Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementssekreterare Maria Pereswetoff-Morath 08-405 47 53 070-337 03 56 Remiss av promemorian

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s fyra roller avseende civilt försvar 1. Planerar totalförsvaret tillsammans med Försvarsmakten 2. Stödjer aktörer i arbetet med att genomföra den

Läs mer

Region Skånes plan för händelser med farliga ämnen

Region Skånes plan för händelser med farliga ämnen 6 februari 19 Ansvarig: Hans Ivarsson Katastrof- och Beredskapsöverläkare Region Skåne Region Skånes plan för händelser med farliga ämnen Godkänd Katastrofmedicinska rådet 190125 Inledning... 3 Samverkan

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Kenneth Mattsson

Kenneth Mattsson Kenneth Mattsson kenneth.mattsson@lansstyrelsen.se 010-224 33 07 Kokvattenreaktor Tryckvattenreaktor Beredskapens omfattning och hur det är tänkt att fungera. Ringhalsberedskapen eller Beredskapsprogram

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016

Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Prioritering och resurssamverkan vid samhällstörningar - Seminariedag inför övning Vindros 2016 Andreas Bergman Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) Bakgrund Prioritering resurser - Hur, när

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer