GEMENSAMMA AVTALSKRAV. Avtal 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GEMENSAMMA AVTALSKRAV. Avtal 2013"

Transkript

1 GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2013 Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen framställer härmed sina gemensamma krav på prolongering av gällande avtal med följande förändringar och tillägg av löner och allmänna anställningsvillkor m.m. enligt bilaga 1. Respektive förbund kommer, inom ramen för de gemensamma förhandlingarna, att ytterligare precisera de gemensamma kraven samt framföra krav på vissa förbundsspecifika frågor, bilagorna 2-4. Avtalskraven är utformade utifrån ett ettårigt avtal. En öppenhet att diskutera en annan längd på avtalen finns, utifall detta underlättar lösandet av, för de fackliga organisationerna principiellt viktiga frågor. Stockholm den 19 december 2012 IF Metall Sveriges Ingenjörer Unionen Anders Ferbe Ulf Bengtsson Cecilia Fahlberg Bilagor Bilaga 1 Gemensamma avtalskrav IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen Bilaga 2 Specifika krav för IF Metall Bilaga 3 Specifika krav för Sveriges Ingenjörer Bilaga 4 Specifika krav för Unionen

2

3 Bilaga 1 AVTAL SOM GER REALLÖNEÖKNINGAR OCH KONKURRENSKRAFT Utgångspunkten för förhandlingarna inom industrin är industrins villkor och förhållanden men hänsyn måste också tas till den svenska ekonomin i dess helhet. Målsättningen är att förbundsavtalen ska bidra till stärkt konkurrenskraft, reallöneutveckling och goda villkor i övrigt för de anställda. När parterna bedömer utrymmet för löneökningar bör de utgå från ekonomins långsiktiga utveckling och inte fästa avseende vid tillfälliga svängningar i produktivitet, inflation, ränta eller växelkurs. Parterna bör utgå från att Riksbanken gör sitt jobb och att inflationen hamnar kring inflationsmålet. Bedömningen av produktivitetsutvecklingen bör ta sin utgångspunkt i utvecklingen över flera år. Ett sådant förhållningssätt ger stabilit och förutsägbarhet och bidrar därmed till en bättre samhällsekonomisk utveckling. Den ekonomiska utvecklingen i Sveriges viktigaste konkurrentländer påverkas fortfarande i hög grad av efterdyningarna till den globala finanskrisen. Under 2012 har det skett en förnyad försvagning av tillväxten. En långsam återhämtning förväntas under 2013 och 2014 väntas tillväxten öka ytterligare. Industriproduktionen i Sverige föll kraftigt under finanskrisens akuta fas men återhämtade sig sedan starkt och var i början av 2011 tillbaka på samma nivå som innan krisen. Därefter har industriproduktionen legat kvar på ungefär samma nivå eller minskat något. Trots den mediokra utvecklingen under 2011 och 2012 står sig utvecklingen av svensk industriproduktion bra i jämförelse med många andra europeiska länder. Svensk industri har inte tappat i konkurrenskraft mot våra viktigaste konkurrentländer i Europa. Den svaga utvecklingen av industriproduktionen och dämpningen av exportutvecklingen beror istället på den låga efterfrågan i omvärlden. Tillväxten och produktivitetsutvecklingen i det svenska näringslivet har varit lägre under de senaste fem åren jämfört med de tio första åren med Industriavtalet. Utsikterna för den närmaste tiden visar att tillväxten och produktivitetsutvecklingen också lär bli lägre än under de första tio åren med Industriavtalet. Fortfarande växer dock den svenska ekonomin och tillväxten i Sverige är högre än i flertalet jämförbara länder. Under perioden har löner och arbetskraftskostnader i Sverige ökat med omkring 3,5 procent per år. Vår bedömning är att löneutrymmet under de närmast kommande åren är något lägre. Med en löneökningstakt något under genomsnittet för Industriavtalsperioden kan kraven på reala löneökningar och bibehållen konkurrenskraft kombineras. Det är samtidigt en löneökningstakt som är väl förenlig med Riksbankens inflationsmål och utgör inget hinder för Riksbanken att föra en expansiv penningpolitik.

4 KORTTIDSARBETE Plötsliga förändringar i omvärlden kan innebära att efterfrågan på företagens produkter försvinner under kortare eller längre tid. Det innebär i vanliga fall att konkurrenskraftiga företag riskerar att helt eller delvis slås ut. Följden blir stigande arbetslöshet samt att viktig kompetens och industriell produktion försvinner. Återhämtningen i ekonomin tar också längre tid och arbetslösheten biter sig fast på högre nivåer än i länder med system som snabbt lyfter av väsentliga delar av företagens lönekostnader. Industrins parter har under den föregående avtalsperioden i en gemensam arbetsgrupp utarbetat och överlämnat ett förslag till staten på ett fungerande system för korttidsarbete i Sverige. Med anledning av ovanstående utgår IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen från att parterna gemensamt och var för sig i kontakter med staten och de politiska partierna arbetar för att lagstiftning om kortidsarbete med utbildningsinsatser i enlighet med parternas förslag kommer till stånd under den kommande avtalsperioden. LÖNER En partsgemensam löneprocess ökar de anställdas delaktighet i företaget, vilket stärker företagets utveckling och konkurrenskraft. Därför vill IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen att: En lönepott skapas den 1 april 2013 på varje arbetsplats genom att varje anställd bidrar med 2,8 procent 1. Områden med lågt löneläge ska särskilt uppmärksammas Följande punkter gäller endast IF Metall och Unionen och skall gälla från den 1 april Alla anställda ska ha en lägsta löneökning på minst 430 kronor per månad 2. Fasta ersättningar ska höjas med minst 2,8 procent. Avtalens lägstlöner ska höjas i syfte att säkerställa värdet av lägsta löner i relation till utgående lön 3. ARBETSTIDSFÖRKORTNING Det är principiellt viktigt för förbunden att de branschvisa system för arbetstidsförkortning fortsätter att byggas ut. En ytterligare avsättning till arbetstidsförkortning ska göras med 0,x procent. Möjligheten att göra avsättning till pension ska medföra rätt till deltidspension. JÄMSTÄLLDHET Föräldralön/Föräldrapenningstillägg Föräldralön/föräldrapenningstillägg ska utgå i sex månader och ge en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen. 1 För IF Metall gäller 2,8 procent, dock lägst 700 kronor per månad. 2 För IF Metall gäller 600 kronor för arbetare som inte omfattas av lokala kollektivavtal om lönesystem 3 För IF Metall gäller lägst 700 kronor.

5 Bilaga 2 Avtalskrav 2013 IF Metall Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna Industrifacket Metall ställer följande avtalskrav på förändringar i Teknikavtalet IF Metall i avtal Kraven är förbundsspecifika komplement till de gemensamma kraven från IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Villkorsförändringar i Avtalsförsäkringar Parterna ska medverka till att förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och LO om villkorsförändringar i avtalsförsäkringar genomförs, se bilaga 1. Förhandlingarna ska slutföras innan riksavtalen undertecknas. Arbetstidsförkortning IF Metall har ett långsiktigt mål om att förkorta arbetstiden med 100 timmar per år. Den hittills uppnådda arbetstidsförkortningen har på ett positivt sätt bidragit till en större trivsel och flexibilitet på arbetsplatserna. Det har också givit våra medlemmar möjlighet till ledigt från arbetet för välbehövlig vila, men också att kunna uträtta allehanda ärenden som annars är svåra och ibland omöjliga att uträtta i kombination med den arbetsorganisation och de arbetstider som finns i industrin. Med hjälp av arbetstidsförkortningen har också våra lokala fackliga organisationer och arbetsgivare kunnat träffa överenskommelser om varierad arbetstid för att parera de kraftiga svängningar av produktionsvolymer som finns i industrin. Detta har underlättat för arbetsgivarna att behålla anställda och därmed också viktig kompetens i företagen. En allt för stor andel av våra medlemmar har i dag arbetsuppgifter som gör att de inte kan arbeta till de går i ålderspension. Demografin i industrin innebär betydande utmaningar för industrins långsiktiga kompetensförsörjning. För att komma till rätta med detta måste parterna bland annat bli bättre på att arbeta med arbetsmiljö- och kompetensutvecklingsfrågor. Det måste också skapas möjligheter för äldre arbetstagare att trappa ned i slutet av arbetslivet för att orka arbeta fram till sin ordinarie pensionsdag. Ovanstående kan kombineras med den för industrin så viktiga generationsväxlingen genom att de äldre får möjlighet att överföra värdefull kompetens till de ungdomar som börjar arbeta i industrin. Därför är det nu dags att gå vidare med att bygga ut vår arbetstidsförkortningsmodell. IF Metall vill träffa överenskommelse om lösningar för en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningsmodellen för att möta ovanstående utmaningar. Ett system som på kollektiv nivå innebär avsättning till avtalspension ska medföra rätt till deltid/delpensionering från 60 års ålder.

6 Övertid Teknikavtalet IF Metall ska tydligare betona arbetsgivarens befintliga ansvar för att övertidsreglerna praktiskt tillämpas så att de leder till ett tillfredsställande resultat för de anställda. Första stycket i 4 mom. 5:1 övertidsarbete ska kompletteras med anmärkning enligt följande lydelse: När övertid beordras ska arbetsgivaren så långt som möjligt ta hänsyn till arbetarens behov av rekreation och familjeliv. Övertid får inte användas i sådan utsträckning att arbetaren överansträngs. Återföring av tillgänglig övertid 4 mom. 5:2 begränsning av övertid och 5 mom. 5:1 betald ledighet ska ändras så att högst 150 timmar kan återföras som tillgängligt övertidsutrymme per år. Övertidstillägg I syfte att ge skiftarbetande ett ekonomiskt incitament för kollektiv produktionsövertid ska tabellen för övertidstillägg i 5 mom. 2 övertidsarbete, tillföras en ny tredje kolumn med högre övertidsersättning för skiftarbetare som omfattas av kollektiv produktionsövertid. Semester för nyanställda 6 mom. 5 semester för nyanställda ska utvecklas så att det klart framgår att nyanställda vars betalda semesterdagar inte täcker tiden för arbetsgivarens huvudsemester har rätt till ledighet utan löneavdrag under huvudsemestern. 9 Anställnings ingående och upphörande Mom. 1 de särskilda reglerna om att arbetsgivaren och arbetstagaren där verkstadsklubb saknas kan avtala om visstidsanställning utan stöd av den fackliga organisationen ska utrangeras ur avtalet. 9 ska tillföras ett nytt mom. Med följande lydelse: Arbetstagaren har rätt till tjänstledighet för att prova annat jobb. Lägsta semesterlön 6 mom. 11 Ordet sammanhängande ska ersättas med sammanlagd. Liknande förändring ska göras i timoch ackordslönebilagan. Introduktion av bemanningsanställda En ny regel ska införas om att representanter för verkstadsklubb har rätt att på betald tid genomföra facklig introduktion av bemanningsanställda. Övriga krav Löneutvecklingsgarantierna, klossarna, för anställda med ett respektive två års anställningstid ska höjas med lägst 2,8 procent. Detsamma gäller lön för ferieanställda och lägsta semesterlön per betald semesterdag. Lägsta timlöner i tim- och ackordslönebilagan ska höjas med minst 400 öre i timmen.

7 Tim- och ackordslönebilagans bestämmelser i punkt 2 Timlön om löneutvecklingsgarantierna, klossarna, vid ett respektive två års anställningstid ska höjas med minst 2,8 procent. Penningfaktorerna ska höjas med lägst 2,8 procent. Stockholm den 19 december 2012 Industrifacket Metall Anders Ferbe Förbundsordförande Veli-Pekka Säikkälä Avtalssekreterare

8 Underbilaga 1 till IF Metalls förbundsspecifika krav Avtalsförsäkringarna Föräldrapenningtillägg Föräldrapenningtillägg ska utgå till anställda som är föräldralediga. Den som har rätt till föräldrapenning ska också vara berättigad till tillägget. Tillägget betalas under sammanlagt högst 180 dagar per födelse och per försäkrad förälder. Föräldrapenningtillägget ska utgå med 10 procent på lön upp till 10 prisbasbelopp. Därutöver ska föräldrapenningtillägget vara 90 procent. Avtalspension SAF-LO Premieberäkning på månadsinkomst. Premieöverföring till Avtalspension SAF-LO ska ske varje månad. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada Slopat vållande vid arbetssjukdomar. Det innebär full ersättning vid inkomstförlust och ersättning för sveda och värk utan prövat vållande. Ersättning enligt skadeståndsrätt, det innebär full ersättning vid inkomstförlust. Ersättning enligt skadeståndsrätt för sveda och värk, det innebär ersättning från skadedagen för rätt till ersättning.

9 Bilaga 3 Avtalskrav 2013 Sveriges Ingenjörer Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna Sveriges Ingenjörer ställer följande avtalskrav på förändringar i avtal Kraven är förbundsspecifika komplement till de gemensamma avtalskraven från IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. LÖN Akademikergruppens lönestruktur i företaget ska utformas så att den stöder utvecklingen av individens kompetens och arbetsuppgifter, vilket bidrar till en positiv utveckling av företaget. Det är av stor betydelse att de lokala parterna tillämpar lönesystem och anställningsvillkor, som stimulerar de anställda att sträva mot en kontinuerlig utveckling av arbetsuppgifter och kompetens. Lönerevision Sveriges Ingenjörer yrkar på att följande förändringar/tillägg ska införas i löneavtalet: Ett nivåhöjande löneutrymme om 2,8 % avsätts 1 april Utöver det nivåhöjande löneutrymmet ska de lokala parterna komma överens om den lönehöjning som krävs för att förbättra eller bibehålla nuvarande lönestruktur. De centrala parterna ska ta ett större ansvar för tillämpningen av lönavtalet genom möjlighet för lokala parter att begära lönekonsultation. Varje medarbetare ska bjudas in till ett lönesamtal innan lönen sätts. Varje medarbetare ska ha rätt till ett förstärkt lönesamtal, med stöd av akademikerföreningen, innan lönerevisonen är avslutad. Under avtalsperioden ska årliga partsgemensamma lönekonferenser genomföras. ANSTÄLLNINGSVILLKOR Allmänna anställningsvillkoren ska gälla även vid tjänsteresa utomlands om inte annat har överenskommits lokalt. Restidsersättning ska utges per timme med, månadslönen/175 (ersätter månadslönen/240), respektive månadslönen/134 (ersätter månadslönen/190). Rätt att dela upp uttaget av föräldralönen i flera perioder Löneutfyllnad till 90 % i samband med uttag av tillfällig föräldrapenning i anknytning till barns födelse. Arbetsgivaren ska meddela Akademikerföreningen om nyanställd tjänsteman. ARBETSTID Skyddsreglerna i Arbetstidsavtalet ska inte vara dispositiva. För att förenkla användandet av Arbetstidsavtalet, så ska texten gällande arbetstidsförkortningen i 2 mom 1.3 flyttas till 6 Restid ska i första hand förläggas så att den ryms i den ordinarie arbetstiden. Restid som beordrats eller i efterhand godkänts att ske utanför den ordinarie arbetstidens förläggning, ska ur vilosynpunkt likställas med arbetstid.

10 TEKNIKAVTALEN Det är viktigt att våra avtal på ett enkelt sätt kan tillämpas av parterna lokalt i företagen. Vi föreslår att parterna tillsätter en arbetsgrupp för att se över skrivningarna i Teknikavtalen där arbetsgruppen ska identifiera och lämna förslag till förändringar i syfte att modernisera och rensa ut obsoleta. Stockholm den 19 december 2012 Sveriges Ingenjörer

11 Bilaga 4 Avtalskrav 2013 Unionen Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna Unionen framställer härmed och i bilaga 3 sina krav i avtal 2013 på prolongering av gällande avtal med följande förändringar och tillägg av löner och allmänna anställningsvillkor m.m. Kraven är förbundsspecifika komplement till de gemensamma avtalskraven från IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. LÖNER Om en långtidssjukskriven eller föräldraledig tjänsteman erhåller högre lön retroaktivt ska ersättning utgå för mellanskillnaden mellan faktisk utbetald sjukpenning/föräldrapenning och sjukpenning/föräldrapenning beräknad på den nya lönen. Partgemensamma konferenser skall årligen hållas med avsikt att stötta de lokala parterna i deras arbete att tolka och tillämpa löneavtalet. Bl.a. hur skall lönesamtal genomföras, vad avses med löneöversyn, vad innebär löneprinciperna etc. ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MM. Allmänna anställningsvillkoren skall anpassas till 67-års pensionsålder. Under det första anställningsåret kan överenskommelse, om att särskild övertidskompensation ej utgår, endast ske genom lokal överenskommelse. ARBETSTID Rätt och möjlighet att hitta en bra balans mellan arbete och fritid Arbetsplats Teknikutvecklingen har gjort att den gamla definitionen av var arbetsplatsen egentligen är belägen har suddats ut. Är den på det ordinarie arbetsstället, i hemmet, hos kund eller där man har möjlighet att utföra sitt arbete? Parterna måste reda ut vad begreppet arbetsplats innebär. Nåbarhet Tekniken har även gjort att tjänstemannen ständigt är nåbar vare sig vederbörande ingår i ett beredskapsschema eller inte. I många fall blir tjänstemannen uppringd och löser problemen utan att få betalt för nedlagt arbete. Här krävs en förändring i avtalstexterna så att ersättning utges för sådant arbete. Tjänsteresor Utvecklingen av var jobbet skall utföras har också medfört att idag reser ett stort antal tjänstemän regelbundet i tjänsten. Resor kan starta tidigt på dygnet eller avslutas sent på kvällen eller rent av på natten. Det förekommer också att utresa eller hemkomst sker på lördagar eller söndagar. Detta sker ofta för att tjänstemannen skall kunna påbörja arbetet hos kund på måndag morgon eller avsluta arbetar på fredag eftermiddag. Detta resande kommer i stark konflikt med de kollektivavtalade viloreglerna i avtalet. Resandet sker i arbetsgivarens intresse och skall därför vara arbetstid. De restidsersättningsnivåer som under lång tid legat fast måste även ses över.

12 Arbetstidens förläggning Det är viktigt att tjänstemannen kan förena arbetslivet med det privata. Därför är det viktigt att tjänstemannen kan påverka sin arbetstidsförläggning samt att arbetstiden generellt minskar. Ett sätt att kunna förena arbetet med fritid är att införa möjligheten till deltidsarbete/deltispensionering i avtalen Vid arbetstidsplanering ska hänsyn tas såväl till verksamhetens behov som till tjänstemannens behov och önskemål. Så långt som möjligt ska tjänstemannens möjligheter att förena arbete med familjeliv och socialt liv i övrigt beaktas. För att lösa ovanstående frågor yrkar Unionen att; All tid som tjänstemannen ställer till arbetsgivarens förfogande skall vara arbetstid. Arbete på OB-tid Fler och fler tjänstemän arbetar på oregelbundna tider eller ingår i skiftliknande arbetslag. För dessa tjänstemän är det viktigt med återhämtning varför vi kräver att det införs en arbetstidsförkortning för dessa grupper. Arbete vid obekväma och oregelbundna tider skall kompenseras med förkortad arbetstid. ÖVRIGT Parterna tar fram ett nytt avtal om likabehandling i arbetslivet. Lokala avtal ska träffas som reglerar hur den anställde ska kunna förena fackligt åtagande med sin utveckling i företaget. Förebyggande hälsovård i form av företagshälsovård och friskvård Unionen vill se en förebyggande hälsovård på arbetsplatserna. Friskvård på arbetstid eller fritid är ett bra sätt att undvika sjukvård, därför vill Unionen att Alla skall ha rätt till av arbetsgivarens betald friskvård. Stockholm den 19 december 2012 Unionen

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2017

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2017 GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2017 Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen framställer härmed sina gemensamma krav på prolongering av gällande avtal med följande

Läs mer

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016

GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016 GEMENSAMMA AVTALSKRAV Avtal 2016 Till Teknikföretagen/Teknikarbetsgivarna IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen framställer härmed sina gemensamma krav på prolongering av gällande avtal med följande

Läs mer

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Av Industriavtalet framgår att industrins parter samarbetar för att säkerställa en stabil lönebildning i Sverige. Det innebär att

Läs mer

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM

Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörers och Naturvetarnas avtalskrav till IKEM Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna yrkar följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2016 Avtalsperiod Utgångspunkten för avtalskraven är en

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2013 LOs stadgar innehåller tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar, samordnade förbundsförhandlingar och förbundsförhandlingar.

Läs mer

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv

Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Unionens krav Bra jobb ska löna sig Balans i tid Ett utvecklande arbetsliv Detta vill Unionen i avtalsrörelsen Målet för avtalsrörelsen är att förbättra vår vardag och våra villkor. Utgångspunkten är vår

Läs mer

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön.

Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Löner Lönebestämmelserna ska utformas så att de leder till ökad reallön. Ett löneutrymme skapas på avtalsområdet genom att varje individ bidrar med. 2,8%, dock lägst 672 kronor per månad. För Livsmedelsarbetareförbundets

Läs mer

Arbetslivskonto 2010-2013

Arbetslivskonto 2010-2013 Arbetslivskonto 2010-2013 Fastigo och SKTF, Unionen, AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Jusek och Sv. Arkitekter) samt Ledarna

Läs mer

AVTALSKONFERENS. Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012

AVTALSKONFERENS. Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012 AVTALSKONFERENS Stockholm 16 Januari 2012 Örebro 17 januari 2012 2012-01-16 BAKGRUND Nytt Industriavtal Olika utlöpningstidpunkter inom industrin Kortad avtalsperiod 2012-01-16 2 Förhandlingsförlopp Krav

Läs mer

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg.

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Tjänstemannaavtalet TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Avtalsperiod Denna överenskommelse

Läs mer

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017

Avtalskonferens Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Avtalskonferens 2017 Webbsänd avtalskonferens 5 april 2017 Agenda Utgångspunkter inför avtalsförhandlingarna 2017 Ingångsvärden, ekonomi, parternas avtalskrav Nyheter i de avtal som träffats Avtalslängd,

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin

Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Arbetsgivarinformation (Cirkulär) Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 4 april 2013 Avtalsuppgörelser med tjänstemännen inom sågverksindustrin Den 2 april 2013 träffade Skogsindustrierna 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg.

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Sverige Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Ordinarie arbetstid per vecka Ordinarie arbetstid för heltidsanställd är 40 timmar i genomsnitt per vecka. För

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Sågverk Nr. 2 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden från

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal

Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Nyheter i Energiavtalet med Kommunal Den 19 juni 2013 tecknade KFS och Kommunal ett treårigt avtal med ett värde om 6,8 procent. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i avtalet. Löneökningar

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund Överenskommelse mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco

Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Nyheter i Energiavtalet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och Förtecknade Saco Den 4 juli 2013 tecknade KFS och Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och

Läs mer

AVTALSKONFERENS. LULEÅ 12 Januari

AVTALSKONFERENS. LULEÅ 12 Januari AVTALSKONFERENS LULEÅ 12 Januari 2012 2012-01-16 BAKGRUND Nytt Industriavtal Olika utlöpningstidpunkter inom industrin Kortad avtalsperiod 2012-01-16 2 Förhandlingsförlopp Krav överlämnades 30 september

Läs mer

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017

Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 3 7 april 2017 Avtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna 2017 Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden

Läs mer

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten

Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten A-CIRKULÄR Till Regioner Avtalsenheten Unionen Direkt Datum Vår referens Cirkulär nr 2013-07-05 Madeleine Lindermann, Avtalsenheten 13.60 Avtal 2013 inom Almega IT-Hantverkarna Nu är det nya avtalet för

Läs mer

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område

Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Avtalsinformation Teknikavtalet 1 april 2013 31 mars 2016 Till förtroendevalda inom Teknikavtalets område Sveriges Ingenjörers avtal med Teknikarbetsgivarna ger ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent varav

Läs mer

Yrkanden Gruventreprenadavtalet

Yrkanden Gruventreprenadavtalet Yrkanden Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna IF Metall Flexiblare kollektivavtal - ett framtidskrav 1 (5) Avtalsrörelsen 2017 Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna IF Metall Maskinentreprenörernas

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011

Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 Avsiktsförklaring 16 augusti 2011 1 Namn och deltagare Facken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbund som organiserar anställda inom industrin och omfattas av Industriavtalet. De fem förbunden

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Nyheter i Energiavtalet med Vision

Nyheter i Energiavtalet med Vision Nyheter i Energiavtalet med Vision Den 25 juni 2013 tecknade KFS och Vision ett tillsvidareavtal utan centralt fastställt löneökningsutrymme. Nedan följer en detaljerad redogörelse för förändringarna i

Läs mer

Information om nytt avtal inom Svensk Handel

Information om nytt avtal inom Svensk Handel 2013-05-30 Information om nytt avtal inom Svensk Handel Akademikerförbunden och Svensk Handel tecknade nytt kollektivavtal den 21 maj 2013 med giltighet från den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016.

Läs mer

Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS

Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS Britta Kärnström Löner och yrkesvillkor Sida 1 Avtalsyrkande avtalsrörelsen 2012 - KFS Inledning Vi i Vision värnar om den svenska välfärden vilken skapar trygghet och välmående för både medborgare och

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor

Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor Avtalsyrkanden 2016 Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta - samtliga avtal med bilagor HÖK med bilagor Lön och ersättningar Löneökningar Kommunal yrkar på löneökningar med minst

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2013-06-26 Ärende Förhandling angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplatser Plats KFS kontor, World Trade Center, Stockholm Tid 2013-06-26

Läs mer

Teknikavtalet IF Metall. 1 april mars 2020

Teknikavtalet IF Metall. 1 april mars 2020 Teknikavtalet IF Metall 1 april 2017-31 mars 2020 Teknikavtalet IF Metall 1 april 2017 31 mars 2020 Kollektivt avtal mellan Teknikarbetsgivarna och Industrifacket Metall (IF Metall) I äldre avtalstexter

Läs mer

Avtal för VÄG & BAN 2013-2016

Avtal för VÄG & BAN 2013-2016 Avtal för VÄG & BAN 2013-2016 Avtal för VÄG & BAN 2013-2016 Huvudsakliga förändringar 37 månaders avtal, 2013 04 01 till 2016-04-30» Uppsägningsbart sista år Utgående lön för yrkesarbetare höjs totalt

Läs mer

8 kap. Lön under föräldraledighet

8 kap. Lön under föräldraledighet . LÄSVERSION 1 (6) 8 kap. Lön under föräldraledighet 8 kap. Lön under föräldraledighet Löneavdrag 1 Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten omfattar med ett belopp

Läs mer

Bransch- och löneavtal

Bransch- och löneavtal Ideella och Idéburna Organisationer Bransch- och löneavtal 2017-2020 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer Unionen Vision Akademikerförbunden Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund Förhandlingsprotokoll Ärende: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för perioden 2012-09-01 2014-08-31 för cirkelledare m.fl.ledare/lärare. Tid: 2013-01-09 Plats Parter Justeras av

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-02 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Trafik Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI)

NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI) NYTT AVTAL TRÄFFAT FÖR I-AVTALET (TIDIGARE AVTALET FÖR ALLOKEMISK INDUSTRI) IKEM Innovations- och kemiarbetsgivarna har träffat ett nytt ettårigt avtal med IF Metall. Inom ramen för industriavtalet har

Läs mer

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016

Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april mars 2016 Avtalet Stål- och Metallarbetsgivareförbundet Sveriges Ingenjörer 1 april 2013-31 mars 2016 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2013 Som branschansvarig för avtalsområdena ger jag här nedan några

Läs mer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Lönesättning och kompetensutveckling Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav, arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell

Läs mer

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016

Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Bemanningsavtal, Medieföretagen 2013-2016 Journalistförbundets kommentarer till förändringar i allmänna villkor, Löneavtal, Rekommendation till löneprocess 2013-2016 och Utvecklingsavtal Bilaga 2, Allmänna

Läs mer

CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010

CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010 1 CIRKULÄRMEDDELANDE ARBETSRÄTT & KOLLEKTIVAVTAL Nummer: 2/2013 Datum: 2013-05-22 Sida: 1 av 7 Ersätter: 4/2010 NYTT LÖNEAVTAL OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR MELLAN SVEMEK OCH IF METALL 2013-2016 Svetsmekaniska

Läs mer

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996

Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Överenskommelse av den 18 januari 2011, ersätter avtal av den 10 april 1996 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer

Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet.

Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet. Träindustriavtalet 2013 2016 April 2013 Träindustriavtalet Trä- och Möbelföretagen (TMF) och GS facket (GS) har nu enats om övergångsbestämmelser och andra avtalsändringar i Träindustriavtalet. 8/13 MEDLEMSINFORMATION

Läs mer

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Nytt gemensamt kollektivavtal för VVS och Kyl branschen har träffats med VVS Företagen för tiden 1 april 2013 31 mars 2016.

Läs mer

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KO, KS, Vårdföretagarna,, E,, H Eva Pålsson februari 2013 1 Innehåll ÖRHANLINGSPROTOKOLL... 3 LÖNEAVTAL... 4 ANSTÄLLNINGSVILLKOR... 5 HÄLSOUNERSÖKNING... 6 UPPSÄGNING...

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Teknikarbetsgivarna anser därför att parterna ska eftersträva ett treårigt avtal.

Teknikarbetsgivarna anser därför att parterna ska eftersträva ett treårigt avtal. Teknikarbetsgivarnas krav 2012 riktade till IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer 1 Avtalsperiod Nu gällande Teknikavtalet IF Metall och Teknikavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna avseende

Läs mer

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF)

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) ÖVERENSKOMMELSE mellan MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) och SVERIGES CIVILINGENJÖRSFÖRBUND (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Vårdföretagarnas avtalskrav 2012 gällande bransch Äldreomsorg (F) Kommunal

Vårdföretagarnas avtalskrav 2012 gällande bransch Äldreomsorg (F) Kommunal Vårdföretagarnas avtalskrav 2012 gällande bransch Äldreomsorg (F) Kommunal Allmänna utgångspunkter Bransch äldreomsorg innefattar cirka 155 företag med 23 000 årsanställda skötare, undersköterskor, sjuksköterskor

Läs mer

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31

Lönebildning i företagen. Utbildningsföretag. Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Lönebildning i företagen Utbildningsföretag Giltighet: 2007-04-01-2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Gemensamma utgångspunkter... 3 2 Företagets utveckling och medarbetarens kompetensutveckling... 4 3 Grundläggande

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2012

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2012 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2012 LOs stadgar innehåller tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar, samordnade förbundsförhandlingar och förbundsförhandlingar.

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för KFS; Erik Ackebo Per Wiryth Jesper Neuhaus. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Flygplats Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt individuellt.

Läs mer

AVTAL GAF. Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari mars 2013

AVTAL GAF. Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari mars 2013 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom Gruvornas Arbetsgivarförbunds avtalsområde Avtalet Gruvornas Arbetsgivarförbund Sveriges Ingenjörer 1 februari 2012-31 mars 2013 KOMMENTARER INFÖR LOKALA

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Tidsplan och procedur m m för omförhandling i samband med avtalsuppsägning framgår av Industriavtalet bilaga A.

Tidsplan och procedur m m för omförhandling i samband med avtalsuppsägning framgår av Industriavtalet bilaga A. ÖVERENSKOMMELSE mellan Gruvornas Arbetsgivareförbund och Sveriges Civilingenjörsförbund Parterna har enats om att det för avtalsåren 1998-2000 gällande avtalet om löner och allmänna anställningsvillkor

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på

Nedan följer huvuddragen i uppgörelsen. Avtalsuppgörelsen i dess helhet går att finna på Arbetsgivarcirkulär Avtalsfrågor Massa/Papper Nr. 4 7 april 2017 Avtalsuppgörelse med Pappers Den 31 mars 2017 träffade Industriarbetsgivarna ett 36-månadersavtal för perioden 1 april 2017 31 mars 2020

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 Övertidskompensation 4.1

Läs mer

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet

FACKEN INOM INDUSTRIN. och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN och industriavtalet FACKEN INOM INDUSTRIN Facken inom industrin Olof Palmes gata 11, 105 52 Stockholm Telefon: 08-786 8000 e-post: fi.kansli@fikansli.se Hemsida: www.fackeninomindustrin.se

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5)

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5) Gemensam inriktning för 2017 års avtalsrörelse Förbundsrådet fastställer förbundets mål och övergripande inriktning för förhandlingar och väljer branschdelegationer. Inriktningen anger den allmänna inriktningen

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

Avtal 2010 INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN

Avtal 2010 INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN Avtal 2010 Överenskommelsens giltighetstid Överenskommelsen omfattar avtalsåren 2010 och 2011 uppdelat på perioderna 1 april 2010 31 mars 2011 och 1 april 2011 31 januari 2012. Två lönerevisionstillfällen

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017

Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Svenska Elektrikerförbundets avtalskrav för Larm- och säkerhetsavtalet fr.o.m. 1 maj 2017 Bakgrund Svenska Elektrikerförbundet kan konstatera att till skillnad från förra avtalsrörelsen har förbunden inom

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen.

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen. Sveriges Byggindustrier Löneavtal Sveriges Byggindustrier och Unionen är ense om följande löneavtal att gälla för arbetsgivarförbundens medlemsföretag och Unionens medlemmar vid dessa. Avtalet gäller för

Läs mer

Information till Akademikerföreningar på IDEA området

Information till Akademikerföreningar på IDEA området Akademikerförbunden Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm www.akademikerforbunden.se Information till Akademikerföreningar på IDEA området Här kommer kompletterande information till tidigare

Läs mer

Förbundet WS Företagen Avtaisrörelsen 2013 Kylavtalet AVTALSFÖRSLAG TILL SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET

Förbundet WS Företagen Avtaisrörelsen 2013 Kylavtalet AVTALSFÖRSLAG TILL SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET Förbundet WS Företagen Avtaisrörelsen 2013 Kylavtalet AVTALSFÖRSLAG TILL SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET Allmänna förutsättningar VVS Företagens yrkanden Avtall 3 Den rådande europeiska skuldkrisen och

Läs mer

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna Seko Arbetsgivarverket

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna Seko Arbetsgivarverket Yrkanden Avtalsförhandlingarna 2016 Seko Arbetsgivarverket Seko- Service och kommunikationsfackets avtalskrav för det statliga avtalsområdet fr.o.m. 1 oktober 2016 Bakgrund En grundförutsättning för en

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

SAMORDNING ENLIGT INDUSTRIAVTALET

SAMORDNING ENLIGT INDUSTRIAVTALET 70 Löner, vinster och priser FÖRDJUPNING Diagram 146 BNP, sysselsättning och arbetsmarknadsgap Årlig procentuell förändring 6 6 4 2 0-2 -4-6 -8 95 97 99 01 Timlön i näringslivet Sysselsättning Arbetsmarknadsgap

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

HUVUDYRKANDE. Avtalsförhandlingarna Gentemot Motorbranschens Arbetsgivareförbund

HUVUDYRKANDE. Avtalsförhandlingarna Gentemot Motorbranschens Arbetsgivareförbund HUVUDYRKANDE Avtalsförhandlingarna 2017 Gentemot Motorbranschens Arbetsgivareförbund 1 Svenska Målareförbundets huvudyrkanden i kollektivavtalsförhandlingar gentemot Motorbranschens Arbetsgivareförbund

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Löner och allmänna anställningsvillkor, Privatteateravtalet Svensk Scenkonst Teaterförbundet Datum Den 14 och 24 juni 2013 Plats Närvarande för Svensk Scenkonsts lokaler

Läs mer