Revisionsrapport. Nerikes Brandkår, Granskning av det olycksförebyggande arbetet Ref R Wallin (1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsrapport. Nerikes Brandkår, 2008. Granskning av det olycksförebyggande arbetet 2008-04 21. Ref R Wallin (1)"

Transkript

1 Revisionsrapport Granskning av det olycksförebyggande arbetet Nerikes Brandkår, Ref R Wallin (1)

2 1. Sammanfattning Inledning Syfte Avgränsning, metod Metod Bakgrund Ansvarsgränser Utförs tillsyn i tillräcklig omfattning? Bedömning Bedrivs uppdragsutbildningar i tillräcklig omfattning? Bedömning Är förmågan att arbeta förebyggande tillräcklig? Bedömning Är organisationen ändamålsenlig? Bedömning Hur sker uppföljning? Bedömning Direktionens interna kontroll Bedömning...12 (2)

3 1. Sammanfattning Revisionen i Nerikes Brandkår har givit Ernst & Young i uppdrag att närmare granska ändamålsenligheten i det olycksförebyggande arbetet. Den övergripande revisionsfrågan som skall besvaras är: bedrivs den olycksförebyggande verksamheten ändamålsenligt och effektivt? Granskningen avgränsas till Hallsberg och Örebro kommun samt Nerikes Brandkår. Följande nämnder ingår i kommunerna: kommunstyrelse, socialnämnd (som omfattar äldreomsorg), barn- och utbildningsnämnd (motsvarande) och kultur- och fritidsnämnd (motsvarande). Resultatet av granskningen visar att Nerikes Brandkår bedriver det olycksförebyggande arbetet på ett tillräckligt ändamålsenligt sätt. Det finns handlingsplan, upparbetade kanaler för samverkan med kommunerna och tydliga ansvarsgränser i de frågor som rör det olycksförebyggande arbete som Nerikes Brandkår har huvudansvaret för: räddning och brand. Nerikes Brandkår genomför tillsyn i den utsträckning som svarar mot bedömda behov och kommunernas personal utbildas återkommande i berörda utbildningar. Det finns system och rutiner inom Nerikes Brandkår för uppföljning av den löpande verksamheten och direktionen har också ett tydligt program för sin internkontroll. I kommunerna finns en utvecklad intern organisation inom nämnderna för hantering av de förebyggande räddnings- och brandinsatserna. Till det finns egna handlingsprogram, checklistor, rutinbeskrivningar och ansvarsområden för funktioner. De kommuner som ingår i granskningen ger samfällt uttryck för att samverkan fungerar bra med Nerikes Brandkår i dessa delar. Granskningen indikerar ändå att övrigt förebyggande olycksfallsarbete, där kommunen har initiativet, behöver utvecklas. Detta är emellertid inte primärt ett ansvar för Nerikes Brandkår. Revisionsbevis: Nerikes Brandkår bedriver en verksamhet som följer lagar, mål och föreskrifter när det gäller det olycksförebyggande arbetet enligt lagen om Skydd mot olyckor. Mot den bakgrunden kan konstateras att arbetet i Nerikes Brandkår bedrivs ändamålsenligt och effektivt. (3)

4 2. Inledning Revisionen i Nerikes Brandkår har givit Ernst & Young i uppdrag att närmare granska ändamålsenligheten i det olycksförebyggande arbetet. Det olycksförebyggande arbetet finns reglerat i Lagen om skydd mot olyckor (LSO) som innebär att kommuner fr o m 2005 skall upprätta handlingsprogram för den olycksförebyggande verksamheten. Under år 2007 har Nerikes Brandkår tagit fram ett nytt och reviderat handlingsprogram för den olycksförebyggande verksamheten. 3. Syfte Den övergripande revisionsfrågan som skall besvaras är Bedrivs den olycksförebyggande verksamheten ändamålsenligt och effektivt? För att besvara den övergripande frågeställningen skall granskningen belysa följande frågor: Är organisationen för den olycksförebyggande verksamheten ändamålsenlig? Är Nerikes Brandkårs förmåga att arbeta förebyggande med skydd mot olyckor tillräcklig? Är samarbetet med medlemskommunerna tillräckligt för att uppnå ett bra olycksförebyggande arbete? Finns det ett fungerande system för uppföljning och återkoppling av de lokala verksamhetsmål som är beslutade i handlingsprogrammet? Är direktionens interna kontroll av den olycksförebyggande verksamheten tillräcklig? Utför Nerikes Brandkår tillsyn i tillräcklig omfattning? Bedrivs uppdragsutbildningar i tillräcklig omfattning? 3.1 Avgränsning, metod Granskningen avgränsas till två medlemskommuner och Nerikes Brandkår. Följande nämnder föreslås ingå: kommunstyrelse, socialnämnd (som omfattar äldreomsorg), barn- och utbildningsnämnd (motsvarande) och kultur- och fritidsnämnd (motsvarande) Metod Granskningen görs utifrån en av grunderna i ansvarsprövningen: följsamhet avseende uppställda mål, föreskrifter och lagar. Intervjuer sker med ansvariga tjänstemän i Nerikes Brandkår och två kommuner Örebro och Hallsberg. Vidare studeras relevant bakgrundsmaterial. (4)

5 I granskningen finns synpunkter inhämtade från samtliga nämnder/verksamheter förutom programområdet sociala området i Örebro kommun. Vi har vid ett flertal tillfällen försökt få kontakt med dem men de har inte svarat. De redovisningar som görs nedan omfattar således inte denna verksamhet. Det är värt att observera att det förebyggande olycksfallsarbetet kring brand och räddning är delegerat till verksamheterna i kommunerna, dvs. dessa frågor blir inte föremål för nämnderna. Rapporten har sakgranskats och i samband med det bekräftar området social välfärd i Örebro kommun att den redovisning som görs avseende Nerikes Brandkårs arbete överensstämmer med de synpunkter och erfarenheter man själva har gjort. 4. Bakgrund I lagen om skydd mot olyckor (2003:778) regleras bland annat kommunens ansvar för det förebyggande arbetet. I tredje kapitlet, 1-3 framgår att Kommunen skall se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder Kommunen skall genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt denna lag Kommunen skall ha handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras. Programmet skall antas av fullmäktige för varje mandatperiod. Enligt lagen om skydd mot olyckor skall kommunalförbundet ansvara för följande uppgifter: Räddningstjänst Förebygga bränder och verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder Ge rådgivning och information åt den enskilde Se till att sotning och brandskyddskontroll genomförs Utföra olycksundersökningar (5)

6 Nerikes Brandkår har tagit fram ett handlingsprogram för den olycksförebyggande verksamheten. Programmet är beslutat av direktionen den 25 oktober I handlingsprogrammet konstaterar kommunalförbundet att Nerikes Brandkår kan på egen hand endast arbeta förebyggande inom ett smalt område av de olyckor som kan föranleda räddningsinsats. Ansvaret för att förebygga andra typer av olyckor åvilar övriga förvaltningar i kommunen. I handlingsprogrammet framhålls att kommunen via särskilda arbetsgrupper bör bedriva ett systematiskt olycksförebyggande arbete och de åtgärder som föreslås ska bygga på risk- och sårbarhetsanalyser tillsammans med statistik över inträffade olyckor. Åtgärdsprogram skapas med analyserna som grund, dessa kan därefter verkställas i varje berörd förvaltning. Det är viktigt att alla förvaltningar medverkar i framtagandet av analysunderlag etc. för att åtgärdsprogrammet ska blir heltäckande. Det skadeförebyggande arbetetet omfattar drygt ärenden per år och omfattar följande Granskning av översikts-, detalj-, trafik-, miljö- och miljöplaner Granskning av ny-, om- och tillbyggnader Riskanalyser och rådgivning Tillsyner och besiktningar Brandfarliga och explosiva varor Tillstånd för heta arbeten Offentliga tillställningar 4.1 Ansvarsgränser Det olycksförebyggande arbetet delas mellan Nerikes Brandkår och medlemskommunerna. Nerikes Brandkår har huvudansvar för det som rör räddning och brand. I andra frågor har kommunen huvudansvaret men Nerikes Brandkår kan biträda med sakkompetens. 5. Utförs tillsyn i tillräcklig omfattning? Nerikes Brandkår gör riskanalyser av objekt, områden etc som grund för sin planering. Den nuvarande lagen är från år 2004 och antalet tillsynsärenden var under det första året mycket låg, bara 70 stycken, dock utfördes 465 brandsyner enligt tidigare lagstiftning. År 2007 hade tillsynsarbetet fått den omfattning som svarar mot behoven 534 tillsyner gjordes, att jämföra med målet om 550. I den handlingsplan som finns anges tre typer av tillsyn av objekt; normaltillsyn, tematillsyn eller ingen tillsyn. (6)

7 Vid normaltillsyn besiktigas företagets hela systematiska brandskyddsarbete. Företagets dokumentation granskas med avseende på ansvar, rutiner, egenkontroll, utbildning etc. Vid tematillsyn är det ett specifikt objekt som granskas, utrymning, brandcellsgränser el dyl. Tidigare lagstiftning innehöll tydliga regler för när tillsyn skulle ske varje år, med två eller fyra års intervall. Den nuvarande lagen utgår från ett bedömt behov av tillsyn utifrån varje sakägares egen självdeklaration av tillsynsobjekten. Med stöd i de inlämnade deklarationerna gör sedan Nerikes Brandkår en bedömning av behovet. I de sex kommunerna finns det ca 900 objekt som omfattas av kravet på att lämna in skriftlig redogörelse. Uppskattningsvis är ca vart tredje objekt en kommunal inrättning. Bedömningen är att ca hälften av alla objekt behöver tillsyn, dvs 550 stycken. År 2007 var det första året efter lagens tillkomst under vilket man, i princip, uppnådde den målsättning som finns. Att detta inte skett tidigare förklarar den närmaste ledningen med att det tagit tid för organisationen att ställa om sitt arbetssätt efter de nya förutsättningarna. Avsikten med tillsynsarbetet är att uppnå skälig brandskyddsnivå. De anmärkningar som görs skall åtgärdas inom rimlig tid. Brister som återkommer vid påföljande tillsynsbesök skall medföra att ett föreläggande skrivs. I detta avseende har en skärpning skett efter en allvarlig hotellbrand för några år sedan då ett antal personer omkom. Haverikommissionen konstaterade efteråt att tillsyn skett varje år men att inget hade åtgärdats och att varje ny tillsyn innehöll en rapport om tidigare gjorda påpekanden. Enligt Nerikes Brandkår har omkring 70 procent av objekten, i de sex kommunerna, någon form av anmärkning vid tillsynen. Om det vid tillsynen inte riktas någon anmärkning mot objektet dröjer det ca fyra år till nästa tillsyn görs. Nerikes Brandkår har möjlighet att lämna föreläggande om vite om inte bristerna åtgärdas inom rimlig tid. Inom Nerikes Brandkår har man en organisation som är dimensionerad att klara ca 550 tillsynsobjekt per år. I intervjuerna med kommunföreträdarna framkommer att man är nöjd med de tillsyner som skett av Nerikes Brandkår. För att exemplifiera: Inom Fritids- och turistnämnden i Örebro kommun har tillsynsarbetet fungerat bra under flera år. Just nu så bra att Nerikes Brandkår vid den senaste genomgången konstaterade att de inte behöver återkomma med tillsyn på ett tag. Erfarenheten är också att när det inträffat allvarliga olyckor, vilket det också gjort inom verksamheten Fritid och Turism, så har man tillsammans med Nerikes Brandkår identifierat brister och vidtagit korrigerande åtgärder. (7)

8 5.1.1 Bedömning Nerikes Brandkår har en organisation som klarar de behov som finns av tillsyner och sedan år 2007 uppnår man också de, av direktionen, uppställda målen. Det är tillfredsställande. 6. Bedrivs uppdragsutbildningar i tillräcklig omfattning? Under år 2007 genomfördes 287 kurser, för sammanlagt närmare personer, inkl utbildning i heta arbeten. Utbildningar anordnas i konkurrens med andra anordnare och marknadsföringen är begränsad. Enligt förbundsordningen kan Nerikes Brandkår anordna utbildningar. Utbildning och kurser anordnas inom följande områden: Ansvarig för brandskyddet Grundläggande brandkunskap Hjärt- och lungräddning Föreståndare brandfarlig vara Heta arbeten Kontroll av det interna brandskyddet Anläggningsskötarutbildning Utbildning i krisstöd och hur man bygger upp en krisorganisation Utöver detta erbjuder Nerikes Brandkår företagsanpassade utbildningar. Det är stor efterfrågan på utbildningar och i medlemskommunerna är uppfattningen att dessa är uppskattade. Utbudet är tillräckligt enligt dem som arbetar med utbildningsfrågorna men direktionen vill öka inslaget av utbildningar. De två kommuner som ingår i granskningen köper mycket utbildning, särskilt Örebro kommun. Gymnasienämnden i Örebro avser t.ex. att inför läsårsstarten i höst utbilda samtlig personal under tvåtimmarspass med stöd av Nerikes Brandkår. I intervjuerna med kommunföreträdare har inte framkommit önskemål om andra utbildningar, utan det stöd som ges anses som tillfredsställande Bedömning Det är tydligt att den utbildning som erbjuds svarar mot de behov som finns i medlemskommunerna. Den ges också i tillräcklig omfattning. Det är tillfredsställande. (8)

9 7. Är förmågan att arbeta förebyggande tillräcklig? Nerikes Brandkår har ett handlingsprogram för det förebyggande olycksfallsarbetet. I detta klargörs vad Nerikes Brandkår skall göra visavi medlemskommunerna. Schematiskt kan samverkan enligt LSO beskrivas på följande sätt. När det gäller det kommunala ansvaret enligt LSO har Nerikes Brandkår det fulla ansvaret avseende att förebygga inom räddning och brand, dock i samspel med medlemskommunerna. När det gäller förebyggande insatser rörande t.ex. trafik, miljö och gasutsläpp är Nerikes Brandkårs ansvar kanske procent. Det övriga ansvaret ligger hos kommunen, i den mån det inte ligger hos andra myndigheter. Gränserna är flytande beroende på frågans art. I dessa frågor har kommunerna initiativet. I de två granskade kommunerna är uppfattningen klar; ansvarsfördelningen fungerar mellan Nerikes Brandkår och medlemskommunerna. Kommunerna får stöd i de frågor de förväntar sig. Det finns tydligt utpekade kontaktpersoner inom Nerikes Brandkår gentemot kommunerna i dessa frågor, men trots det kan det i vissa fall ha varit svårt för Nerikes Brandkår att klara kontinuiteten på alla uppdrag. Tack var ett långvarigt samarbete med Nerikes Brandkår har medlemskommunerna höjt sitt säkerhetstänkande. Som exempel tas en förvaltning inom utbildningsområdet i Örebro kommun. Förvaltningen har 46 enheter och leds av en rektor. Ytterst ansvarig är förvaltningschefen. För förvaltningen finns en driftnämnd. Brand- och räddningsfrågor hanteras som renodlade verksamhetsfrågor, dvs de blir inte föremål för någon behandling i nämnden. Inom förvaltningen finns en tydlig organisation med olika ansvarsnivåer kring brand- och räddningsfrågor. Det finns en brandinstruktion i tre nivåer. Vaktmästaren gör månatligen, varje kvartal och årligen en inspektion som sedan skickas till huvudansvariga på nivå två. Dessa sammanställer de olika inspektionsrapporterna och samordnar det löpande brandskyddsarbetet inom sina respektive enheter samt rapporterar till rektorn som har det yttersta ansvaret under förvaltningschefen. Alla huvudansvariga har fått en tredagarsutbildning i brandskyddsarbete, med en återkommande utbildning vartannat år. I vissa verksamheter kopplar man ihop det förebyggande säkerhetsarbetet med det egna systematiska arbetsmiljöarbetet genom att identifiera risker. Det finns en viss osäkerhet bland en del av de intervjuade om kommunen har en tydlig organisation och ansvarsfördelningen för övrigt olycksförebyggande arbete. Detta är inte primärt en fråga för Nerikes Brandkår, men LSO-lagen ger utrymme för viss otydlighet. En förklaring, som framkommer i intervjuerna är att det övriga olycksförebyggande arbetet uppfattas som relativt oprioriterat bland kärnuppgifterna. (9)

10 I Hallsbergs kommun finns en krisledningsorganisation och i Örebro kommun finns ett olycksförebyggande råd Bedömning Det finns en tydlighet avseende organisationen för det förebyggande olycksfallsarbetet som avser samspelet mellan Nerikes Brandkår och medlemskommunerna. Samverkan uppfattas fungera bra bland medlemskommunerna. Intervjuerna ger vid handen att kommunerna kan öka initiativet avseende övrigt olycksförebyggande arbete. Detta berör dock enbart Nerikes Brandkår indirekt. 8. Är organisationen ändamålsenlig? De instrument Nerikes Brandkår har för det olycksförebyggande arbetet är tillsyn, information och utbildning. Nerikes Brandkår besöker alla medlemskommuner och informerar om det arbete och ansvar de har för det förebyggande arbetet. I Örebro kommun har inrättats ett s k olycksförebyggande råd sedan drygt ett år. Än så länge är det den enda kommunen bland medlemskommunerna som har det men från Nerikes Brandkårs sida välkomnar man fler att följa Örebro kommun i detta avseende. I Hallsbergs kommun medverkar Nerikes Brandkår med sin kompetens i kommunens katastrofledningsgrupp. Tillsyner görs och informationen sker i huvudsak via den egna hemsidan. Utbildning ges i specifika kurser eller anpassade efter uppdragsgivarens önskemål. Nerikes Brandkår anordnar också utrymningsövningar i kommunerna. För närvarande är de resurser som används inom Nerikes Brandkår tillräckliga för dessa uppgifter. När det gäller ansvaret för det övriga förebyggande olycksfallsarbetet kan Hallsbergs kommun tjäna som exempel. Förr förlitade man sig på brandkåren i allt olycksförebyggande arbete, men i och med den nya lagen har kommunen kommit att ta ett mycket aktivt ansvar för det egna olycksförebyggande arbetet som främst berör räddning och brand. Man har under 2007 beslutat om en handlingsplan för det förebyggande arbetet. I Hallsbergs kommun har man tagit fram en särskild plan för det förebyggande arbetet och man har också från 2006 inrättat en särskild organisation för detta. Inom t.ex. barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden finns en handbok i hur dessa frågor skall hanteras. Handboken innehåller vilka objekt som omfattas, hur ofta de skall ses till, vem som är ansvarig, hur kontrollinstruktionen ser ut och vad som krävs för att inspektionen skall bli godkänd etc. Det finns brandskyddsombud, vilka får utbildning regelbundet, anordnad av Nerikes Brandkår. Medel för detta hanteras i förvaltningarna inom ramen för de kompetensutvecklingsmedel som finns avsatta varje år. (10)

11 Inom andra områden än brand och räddning gör nämnderna egna risk- och sårbarhetsanalyser. Nerikes Brandkår har bidragit med beskrivningar av risker inom trafik, miljö, järnväg, gasutsläpp etc. utifrån sin sakkompetens. Inom Örebro kommun finns ett utvecklat förebyggande brandskyddsarbete. Inom skolans område följer det förebyggande arbetet de mallar Stadskansliet tagit fram för riskhantering. Inom förvaltningen finns ansvarsområden, former för inspektioner och återrapporteringar utarbetade. Dessa följs och resultatet av t.ex. inspektioner avrapporteras på gemensamma sammanträden. Säkerhetshandläggarna möter regelbundet representanter för Nerikes Brandkår för utbildning. Nerikes Brandkår gör också stickprovskontroller för att säkerställa att de skriftliga redogörelserna är riktiga. Det finns vissa komplikationer kring ansvarsgränser när det handlar om kommunal verksamhet och när flera parter är involverade. Om tillsynen resulterar i påpekande från Nerikes Brandkår om att åtgärder kan behöva vidtas kan det t.ex. bli diskussioner om ansvaret ligger hos fastighetsägaren eller hyresgästen äldreboendet Bedömning Rollfördelningen mellan Nerikes Brandkår och kommunerna är tydlig i de två kommuner som granskats. Om Nerikes Brandkår arbetar lika med andra kommuner, och inget tyder på att de inte gör det enligt utsago från Brandkåren, tyder granskningen i denna del på att det förebyggande olycksförebyggande arbetet som rör räddningsfrågor och brand fungerar enligt intentionerna i lagstiftningen. Om övriga medlemskommuner inte arbetar med övrigt olycksförebyggande arbete är det i första hand en uppgift för respektive kommunstyrelse att hantera, inte för direktionen i Nerikes Brandkår. 9. Hur sker uppföljning? Kvalitetssäkring, utvärdering och uppföljning sker löpande genom budget, verksamhetsplan, delårs- och helårsbokslut. I budget och verksamhetsplan fastställs mål med prestationsmålen i handlingsprogrammet som grund. Dessa följs upp i delårsbokslut där en prognos för resten av året också görs. I helårsbokslutet görs en avstämning om målen uppfyllts, och om inte kommenteras avvikelsen Bedömning Det finns rutiner för uppföljning av verksamheten. (11)

12 10. Direktionens interna kontroll Direktionen har en fastställd kontrollplan för sin internkontroll. Av den framgår vad som skall kontrolleras, regelbundenheten, vem som ansvarar för kontrollen etc. För år 2008 finns följande moment upptagna för internkontrollen: Tillsyn Räddningsgymnasiet Extern utbildning Av kontrollplanen framgår vilka kontrollmoment som skall granskas, frekvens och när rapportering skall ske till direktionen Bedömning Direktionen har ett tydligt system för sin internkontroll. (12)

Revisionsrapport. Mjölby kommun. Granskning av brandskydd på. äldreboenden. Marlen Dagersten. maj 2013

Revisionsrapport. Mjölby kommun. Granskning av brandskydd på. äldreboenden. Marlen Dagersten. maj 2013 Revisionsrapport Granskning av brandskydd på äldreboenden Mjölby kommun Marlen Dagersten maj 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun 1.1 Allmänt Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd mot olyckor (2003:778), LSO, bl.a. ersatt den tidigare

Läs mer

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori räknas objekt där kraven på det systematiska brandskyddsarbetet är högre. Många objekt i denna kategori omfattas av kraven om skriftlig redogörelse

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Antagen av direktionen 2012-03-16, 6 Bilaga till Handlingsprogram för skydd och säkerhet 1.2 Innehållsförteckning Inledning...3 Tillsynsverksamhet

Läs mer

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2010-02-08 46 96 Räddnings- och beredskapsutskottet 2010-01-20 4 1 Dnr 10.43-17 febks27 Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori återfinns de objekt som är byggnadsteknisk komplicerade och där verksamheten medför högre krav på skydd och säkerhet avseende brand. Utöver den

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större industri. Exemplet

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Kommunstyrelsen 2009-03-16 71 161 Räddnings- och beredskapsutskottet 2009-01-28 6 9 Dnr 09.145-171 marsks23 Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Ärendebeskrivning Tillsynsplan för 2009

Läs mer

Granskning av kommunens brandberedskap

Granskning av kommunens brandberedskap Granskning av kommunens brandberedskap Kalmar kommun Juni 2007 Pär Sturesson Stefan Wik 2 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Tillvägagångssätt...3 3. Lagar och förordningar...3 3.1 Lagen om skydd

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2011 02 14 54 100 Räddnings och beredskapsutskottet 2011 01 21 4 7 Dnr 11.82 17 febks19 Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem

Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Systematiskt brandskyddsarbete Hotell Vandrarhem Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler

Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Systematiskt brandskyddsarbete Kyrkor & Samlingslokaler Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större kyrka. Informationen under

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Mellan Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Förstudie Räddningstjänsten

Förstudie Räddningstjänsten www.pwc.se PM-rapport Johan Skeri Linnea Grönvold Förstudie Räddningstjänsten Leksands kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte förstudie...

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en vårdanläggning. Exemplet är

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr Ks 14/344. Datum: 9 dec -14 Författare: Sara Anselmby Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll... 8

Läs mer

SYSTEMATISKA BRANDSKYDDSARBETET

SYSTEMATISKA BRANDSKYDDSARBETET DOKUMENTATIONSPLAN FÖR DET SYSTEMATISKA BRANDSKYDDSARBETET Skäggebergsskolan och Lerans Skola Lars Olsson, rektor 2009-05-22 DOKUMENTATION AV BRANDSKYDDSARBETET PÅ SKÄGGEBERGSSKOLAN och LERANS SKOLA Inledning

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund Dnr 50.2013.00009 sid 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2014-03-14 Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund 1 Namn och säte Karlstadsregionens räddningstjänstförbund är ett

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större grundskola. Exemplet

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Skapad: 2008-10-15 Senast ändrad: 2010-09-15 R.7.4 Riktlinjer för Lars Eliasson/Thomas Thid Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-15 2(7) Innehållsförteckning

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola

Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Brandskyddspolicy för Södra Stockholms Folkhögskola Systematiskt Brandskyddsarbete Originalpärm Detta dokument är framtaget av Södra Stockholms Folkhögskola hösten 2010 Brandskyddspolicy Vi på Södra Stockholms

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete. VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-11-05 DNR SN 2014.206 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet TILLSYNSPLANERING 2015, LAG OM SKYDD MOT OLYCKOR OCH LAG OM BRANDFARLIGA- OCH EXPLOSIVA VAROR Tillsynsplanering 2015 Dokumentet Tillsynsplanering 2015, framtaget av räddningstjänsten,

Läs mer

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn

Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Denna mall är baserad på material framarbetat av Falkenbergs Räddningstjänst. Underlag för Systematiskt brandskyddsarbete på namn Innehållsförteckning Systematiskt brandskyddsarbete 1 Brandskyddspolicy

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed Revisionsrapport Granskning av ärendeberedning till Direktionen Nerikes Brandkår 2014-10-22 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 3. Syfte... 4 3.1 Metod... 4 3.2 Avgränsning... 4 4. Rutinen

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA)

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbetet (SBA) Socialförvaltningen Dokumenttyp: Riktlinje Fastställd av: Socialnämnden Beslutsdatum: 2014-04-22 36, reviderad 2018-04-17 Diarier nr: 2018.055 SN Gäller

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå Systematiskt brandskyddsarbete Mellan nivå I mellannivån ingår byggnader, anläggningar och verksamheter med mellanstor riskbild, exempelvis; samlingslokaler, större varuhus, vårdanläggningar, större skolor,

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux 140801 BRANDSKYDDSPOLICY VID Voxnadalens gymnasium-komvux 1. Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddsarbetet på Voxnadalens gymnasium-komvux i Ovanåkers kommun och omfattar skolans lokaler. 2.

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd Uppföljning internkontroll 2015 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll... 3 3 Uppföljning av områden... 3 3.1 Ekonomi... 3 3.2

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Denna nivå omfattar komplexa samlingslokaler t.ex. Teatrar, Köpcentra, Nöjespalats och större sjukhus, hotell och industrier med komplicerade utrymningsförhållanden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE KOMMUNGEMENSAMT STYRDOKUMENT Dnr KS/2012:40 2012-01-27 Version 1 Handläggare Eva Hamberg Kommunledningskontoret Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Brandförsvaret gör tillsyn

Brandförsvaret gör tillsyn Brandförsvaret gör tillsyn Här får du information om hur tillsynen går till, varför tillsyn utförs, vad som kontrolleras samt vad som händer efter tillsynen. Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) I lagen

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

PM: uppföljning av granskning av upphandlingsfrågor

PM: uppföljning av granskning av upphandlingsfrågor 2013-08-08 Ref R Wallin PM: uppföljning av granskning av sfrågor Inledning Kommunrevisionen har beslutat genomföra en uppföljning av den granskning som gjordes år 2010 av sfrågorna. I granskningen 2010

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén. Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet

UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén. Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Dnr: 350-810-02 Arbetsmiljökommmittén Brandskyddsutbildning för personal och studenter inom Umeå universitet 1 (9) Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Omfattning... 2 1.2. Syfte

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av kommunsstyrelsen 2016- Bakgrund Kommunsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att se till att en god

Läs mer

Förbundsordning för Nerikes Brandkår

Förbundsordning för Nerikes Brandkår Förbundsordning för Nerikes Brandkår Antagen av kommunfullmäktige den 9 juni 1997, 54. Ändrad av kommunfullmäktige den 21 september 1998, 45. Ändrad av kommunfullmäktige den 18 september 2000, 73 Ändrad

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Typ: större grundskola/industri

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE 2018-11-09 Upprättad av NM Reviderad av Beteckning/dnr 2018-000786 Kategori/Ver Rapport Fastställd av Granskad av Tillsyn 2019 LSO & LBE Värends Räddningstjänst, Box 1232, 351 12 Växjö Besöksadress: Fagrabäcksvägen

Läs mer

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy KS 2013 00733 Fastställt av kommunstyrelsen 2013 11 11 313 Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy Detta dokument har försetts med ett tillfälligt försättsblad 2013-11-14 Gunnar Åberg Mathias

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Rapport avseende granskning av Brandskyddsansvaret. Östersunds kommun

Rapport avseende granskning av Brandskyddsansvaret. Östersunds kommun Rapport avseende granskning av Brandskyddsansvaret Östersunds kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 8 4. Bilagor 9 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Pyramis Robert Bergman Revisionskonsult April 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Per Datum 2015-11-06 Diarienummer KSN-2015-1931 Kommunstyrelsen Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd

Läs mer

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Barn- och utbildningsnämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna Revisionsrapport* Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna kommun Mars 2007 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda

Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin. Vadstena kommun. Bisysslor bland anställda Revisionsrapport nr 1, 2012 R Wallin Vadstena kommun Bisysslor bland anställda t Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Revisionsfrågor...3 3.1. Avgränsning...3 3.2. Granskningens genomförande...3

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Lantmäterinämnden Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer