KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 20 juni 2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 20 juni 2006"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 20 juni 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 20 juni 2006 kl Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Kristina Gewers, chef för Plan- och exploatering Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Vallentuna den 12 juni 2006 Elwe Nilsson Ordförande Margareta Stensaeus Linder Sekreterare 1. Justerande:... 1 (50)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Tertialuppföljning nr 1 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö Månadsuppföljning nr 5 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö, Ej berett av AU Tilläggsbeställning till Driftuppdrag vägar, (Byggande av nya Lindholmsvägen etapp 1).7 5. Motion Lokala hastighetsbegränsningar inom Vallentuna kommun Motion Stoppa trafikeländet vid våra skolor Motion Gå eller cykla till skolan Ramavtal med Norrortstomter och Seniorgården för del av området Tegelbruket Försäljning av del av området Tegelbruket till ArosBo Detaljplan för Tingvallaområdet, planuppdrag Område i Kårsta-Ekskogen, information Upphävande av del av avstyckningsplan A 133, antagande, (enkelt planförfarande) Vägnamn i Gustavslund och Uthamra strand Projektering i Uthamra Strand Information Upphandling av kommunaltekniska anläggningar i Uthamra strand delegation Delegation till arbetsutskottet i ärenden rörande bygglov och förhandsbesked Försäljning av ca 4000 kvm av Bällsta 2:1127 i Fågelsångens företagspark Försäljning av ca m² av Olhamra 1:80 i Okvista industriområde Mälsta 4:12, Falkvägen 1, ansökan om förhandsbesked för påbyggnad av bostadshus Vallentuna-Åby 1:69, Moränvägen, ansökan om bygglov för lager/kontor Norrhall 3:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fyra enbostadshus på nya tomtplatser Olhamra 1:10, Högdalavägen 29, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus samt avstycka tomter om cirka 1500 kvadratmeter kring dessa Olhamra 1:41, Angarnsvägen 43, Nyborg, ansökan om förhandsbsked om nybyggnad av ett enbostadshus samt stycka fastigheten i två delar Skesta 1:4, Lingsbergsvägen Skesta gård, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus Skarpsundby 3:1, Skarpsundby, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus Backa 1:10, Kårsta centrum, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus på ny tomtplats Garns-Ekskogen 1:212, Ekskogens gård, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus på ny tomtplats...42 Sid 2 (50)

3 28. Kragsta 1:33, Gävsjövägen 13, ansökan om förhandsbesked om ändrad användning av uthus Lindönäs 7:2, Skålhamravägen 140, ansökan om förhandsbesked avseende ändrad användning av fastigheten Lingsberg 1:118, Lingsbergsvägen 30, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av två enbostadshus samt stycka fastigheten i två delar Anmälningar (50)

4 2. Tertialuppföljning nr 1 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö AU 80 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner för sina respektive verksamheter kontorets tertialuppföljning. Förvaltningen har upprättat förslag till ny modell för tertialuppföljning, VaSaRu-rapport (Vallentunas Sammansatta Resultatuppföljning). I rapporten följs de fastställda nämndspecifika målen upp. Strukturen i rapporten följer den mall som användes i verksamhetsplanen för nämnderna. Detta för att uppföljningen av mål och uppdrag ska bli så tydlig som möjligt. Första sidan är en sammanställning av flera verksamheters styrkort och där förslag till nyckeltal (styrtal) är redovisade. Följande sidor 2-6 är olika verksamheters styrkort redovisade med kommentarer. Syftet är att ge en tydlig helhetsbild av verksamheterna ur flera perspektiv. Definitioner av de fem områdena som följs upp i styrkortet finns med som bilaga. Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet efter fyra månader av verksamhetsåret. I helårsprognosen har hänsyn tagits till ombudgeteringar från Överskottet har fördelats till olika verksamheter för att specifika åtgärder skall kunna utföras under året. Resultatprognos för året: Totalt för samhällsbyggnadsnämnden exklusive resultatenheter visar helårsprognosen på ett budgetunderskott på 119 tkr. Den största avvikelsen ger verksamheten bostäder vilket beror till stor del på kostnader för tomställda lägenheter vid försäljning av bostadsrättslägenheter. Avvikelsen verksamheten inspektioner mm inom miljö- och hälsa beror på att en kompensation år 2006 för högre avgifter som har tagits ut från djurhållare år Positiv prognos visar verksamheten bostadsanpassning då inga större ärenden har aktualiserats hittills i år. Resulatprognos för året för resultatenheterna: TunaFastigheters verksamheter visar på ett överskott på 568 tkr. Den positiva prognosen beror på en större fördelning av lönekostnader på investeringsprojekt än beräknat. Mycket postivit är att skadegörelsen på byggnader har minskat och så även klottersaneringen vilket även bidrar till en procentuell nedräkning av försäkringskostnaderna. I helårsprognosen har inte hänsyn tagits till försäljning av centrum- 4 (50)

5 fastigheterna. Försäljningen kommer att påverka och förändra TunaFastigheters budget. En analys kan ske snå snart överlåtelsetidpunkten är fastställd. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner för sina respektive verksamheter kontorets tertialuppföljning. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse daterad Sid 1-6 Styrkort med nyckeltal/styrtal/sbn 3. Sid 7-8 Uppföljning av ekonomi/driftsbudget/sbn 4. Sid 9-10 Uppföljning av nämndensmål/sbn 5. Sid Definitioner av områden/perspektiv i styrkorten 6. Sid Graddags och verklig förbrukning 7. Sid Redovisning av investeringsprojekt 8. Sid MTM;s Styrkort och uppföljning av mål 5 (50)

6 3. Månadsuppföljning nr 5 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö, Ej berett av AU Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag: Samhällsbyggnadsnämnden godkänner för sina respektive verksamheter kontorets månadsuppföljning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet efter fem månader av verksamhetsåret. I helårsprognosen har hänsyn tagits till ombudgeteringar från Överskottet har fördelats till olika verksamheter för att specifika åtgärder skall kunna utföras under året. Resultatprognos för året: Avvikelsen inom verksamheten inspektioner mm inom miljö- och hälsa beror på att en kompensation har utgått år 2006 för höga avgifter som har tagits ut från djurhållare år Verksamheten bostäder redovisar ett prognostiserat negativt resultat. Detta på grund av försäljningen av bostadsrätter då kommunen får kostnader för bostadsrätten men inga intäkter. Positiv prognos visar verksamheten bostadsanpassning då inga större ärenden har aktualiserats hittills i år. Sammanfattningsvis bedöms verksamheterna inom samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö att kunna bedrivas inom tilldelade ramar. Resulatprognos för året för resultatenheterna: TunaFastigheters verksamheter visar på ett överskott på 568 tkr. Inom TuFa beräknas den tid som arbete utförs på investeringsprojekt att bli mera omfattande än budgeterat. All arbetstid som läggs på olika projekt debiteras med timkostnad som förbättrar resultatet inom driftbudgeten. Mycket postivit är att skadegörelsen på byggnader har minskat och så även klottersaneringen vilket även bidrar till en procentuell nedräkning av försäkringskostnaderna. I helårsprognosen har inte hänsyn tagits till försäljning av centrumfastigheterna. Försäljningen kommer att påverka och förändra TunaFastigheters budget. En analys kan ske så snart överlåtelsetidpunkten är fastställd. Handlingar i ärendet: 1. Tjänsteskrivelse daterad Månadsuppföljning drift (bil 1) 3. Månadsuppföljning investering (bil 2) 6 (50)

7 4. Tilläggsbeställning till Driftuppdrag vägar, (Byggande av nya Lindholmsvägen etapp 1) AU 81 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att entreprenaden utförs som tilläggsbeställning till drift och skötselavtal gällande vägar i Vallentuna till det offererade priset kr. Driftsentreprenören är Vägverket Produktion. Kommunen har till bensinbolaget ST1 sålt en fastighet vid korsningen Angarnsvägen / Arningevägen och i kontraktet framgår att kommunen skall bygga de första 100m av Nya Lindholmsvägen samt att ST1 ansluter till den nybyggda delen. Kommunen har projekterat Nya Lindholmsvägen etapp 1 samt begärt in offert av driftsentreprenören. Beräknad kostnad för de i förfrågningsunderlaget ingående posterna är kr och Vägverkets anbud är kr. I offerten ingår ej flytt av befintligt motionsspår samt tillhörande belysning. Dessa kommer dock att utföras på samma gång. Enligt gällande information kommer samma entreprenör att utföra markarbeten åt ST1. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att entreprenaden utförs som tilläggsbeställning till drift och skötselavtal gällande vägar i Vallentuna till det offererade priset kr. Driftsentreprenören är Vägverket Produktion. Handlingar i ärendet 1. Offert (daterad ) 7 (50)

8 5. Motion Lokala hastighetsbegränsningar inom Vallentuna kommun AU 82 Dnr Samhällbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. Kommunstyrelsen har skickat en motion på remiss för yttrande över fråga om införande av lokala hastighetsbegränsningar inom Vallentuna kommun. De senaste åren har alltfler kommuner inom Stockholmsregionen sänkt högsta tillåtna hastigheten på lokalgatunätet inom tätorten till 30 km/tim. I Vallentuna har man genom åren haft som generell policy att tillämpa 50 km/tim som lägsta hastighet på såväl huvud- som lokalgatunätet. För tillfället pågår arbete med att ta fram en ny Trafikplan för Vallentuna kommun. En process som kommer att ta upp frågan och utvärdera erfarenheterna av införandet av 30-zoner i andra kommuner. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande: Mot bakgrund av ovanstående anser Samhällsbyggnadsförvaltningen att ett beslut angående tillämpning av 30-zoner skjuts upp tills den gamla trafikplanen reviderats och en ny har upprättats. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anta samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämna detsamma till kommunstyrelsen. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar föreslå samhällsbyggnadsnämnden besluta följande: Samhällbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på sitt yrkande och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. 8 (50)

9 6. Motion Stoppa trafikeländet vid våra skolor AU 83 Dnr Samhällbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. Kommunstyrelsen har skickat en motion på remiss för yttrande över fråga om hur man kan stoppa trafikeländet vid våra skolor. Samhällsbyggnadsförvaltningen har startat ett samarbetsprojekt med Barn och Ungdomsförvaltningen (BuF), Vägverket samt skolorna kring de så kallade plusjobben och hur dessa kunde användas till att förbättra säkerheten på skolvägarna samt minska graden av föräldrarnas skolskjutsande. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att BuF bör med tanke på frågans art och möjligheter till kartläggning, leda arbetet i frågan om föräldrarnas skolskjutsar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande: Mot bakgrund av ovanstående anser samhällsbyggnadsförvaltningen att BuF tillsammans med skolrektorerna är mest lämpade till att implementera och övervaka ovan nämnt projekt. Samhällsbyggnadsförvaltningen medverkar gärna i projektet som rådgivande part. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anta samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämna detsamma till kommunstyrelsen. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar föreslå samhällsbyggnadsnämnden besluta följande: Samhällbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på sitt yrkande och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. 9 (50)

10 7. Motion Gå eller cykla till skolan AU 84 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. Kommunstyrelsen har skickat en motion på remiss för yttrande över fråga om gå eller cykla till skolan. Samhällsbyggnadsförvaltningen har som mål att inom alla fysiska åtgärder som planeras så som väganläggning, prioritera barnens skolvägar i enlighet med den gamla trafikplanen. Majoriteten av trafiksäkerhetsåtgärder som skall utföras under året kan direkt härledas till förvaltningens medvetna arbete kring denna fråga. Till planerade åtgärder hör bland annat anläggningar av flera nya gångoch cykelvägar i omedelbar närhet till skolor samt fysiska åtgärder på vägsträckor som frekvent korsas av skolbarn. Samhällsbyggnadsförvaltningen har även startat ett samarbetsprojekt med Barn och Ungdomsförvaltningen (BuF), Vägverket samt skolorna kring de så kallade plusjobben och hur dessa kunde användas till att förbättra säkerheten på skolvägarna, inför de så kallade vandrande skolbussar såväl till fots som till cykel samt minska graden av föräldrarnas skolskjutsande. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att kraven framförda i motionen har tillmötesgåtts och implementerats löpande inom förvalningens arbetsuppgifter. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anta samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämna detsamma till kommunstyrelsen. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar föreslå samhällsbyggnadsnämnden besluta följande: Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta samhällbyggnadsförvaltningens yttrande såsom sitt eget och överlämnar detsamma till kommunstyrelsen och därmed anses motionen besvarad. 10 (50)

11 Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på sitt yrkande och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. 11 (50)

12 8. Ramavtal med Norrortstomter och Seniorgården för del av området Tegelbruket AU 85 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar godkänna upprättat förslag till ramavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB, Seniorgården AB och Norrortstomter AB. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat bifogat förslag till ramavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB, Seniorgården AB och Norrortstomter AB för del av detaljplaneområdet Tegelbruket. Avsikten med ramavtalet är att i ett tidigt skede av planprocessen reglera marköverlåtelser, ekonomiska frågor och ansvarsfördelning vid genomförande av planen mellan parterna. Besqab Projekt och Fastigheter AB avser att köpa marken av Norrortstomter AB. Avsikten är att Seniorgården ska bygga 35 bostäder i flerbostadshus och Besqab ca småhus inom det område som ramavtalet omfattar. Programsamråd för detaljplanen har hållits under våren Samråd beräknas ske under hösten Utställning av detaljplaneförslaget och tecknande av exploateringsavtal beräknas kunna ske under vintern Ramavtalet ska kompletteras med ett exploateringsavtal i ett senare skede av planprocessen för att närmare reglera exploatering och marköverlåtelser inom avtalsområdet. Kommmunen ska enligt ramavtalet överlåta blivande kvartersmark för bostäder till Norrortstomter i den norra delen av planområdet. Norrortstomter ska överlåta mark till kommunen i den södra delen. Kommunen ska därefter överlåta blivande kvartersmark i den södra delen till Seniorgården. Exploatöerna ska åtgärda buller från Roslagsbanan och Banvägen och hantera risker med anledning av närheten till Aerosol. Kommunen ska anlägga och bekosta en ca 260 m lång infartsväg i nord-sydlig sträckning, gc-väg längs Ormstaån och Ormstaåns omformning med undantag av en planerad dagvattendamm inom Seniorgårdens område. Kommunen ska vara huvudman för Ormstaån, bullerskydd längs Roslagsbanan, infartsvägen och ny gc-väg som ska löpa längs ån. 12 (50)

13 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar godkänna upprättat förslag till ramavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB, Seniorgården AB och Norrortstomter AB. Handlingar i ärendet 1. Ramavtal med 1 bilaga 13 (50)

14 9. Försäljning av del av området Tegelbruket till ArosBo AU 86 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av del av området Tegelbruket till Aros Bygg & Förvaltning AB. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat bifogat förslag till köpeavtal mellan kommunen och Aros Bygg & Förvaltning AB, nedan kallad ArosBo. Försäljningen omfattar ett ca 4500 m 2 stort område av fastigheterna Vallentuna-Åby 1:94 och 1:127. Området är beläget öster om bruksvillorna inom detaljplaneområdet Tegelbruket. Avsikten är att ArosBo ska bebygga området med 12 lägenheter i tre tvåvåningshus. I samband med byggnationen ska ArosBo flytta en sträcka av befintlig gc-väg i nordsydlig riktning längre österut. Detaljplanearbete pågår och programsamråd har hållits under våren Samråd av detaljplaneförslaget beräknas kunna ske under hösten 2006 och utställning under vintern Området överlåts för en köpeskilling om 1500 kr/m 2 BTA medgiven byggrätt i kommande detaljplan. ArosBo bekostar fastighetsbildning. ArosBo ska till kommunen betala kr i ersättning för kommunens planläggningskostnader och ett exploateringsbidrag om 833 kr/m 2 BTA medgiven byggrätt i kommande detaljplan. Avtalet blir giltigt under förutsättning att fastighetsbildning sker i enlighet med avtalet, vilket i sin tur endast kan ske när ny detaljplan för Tegelbruket har vunnit laga kraft. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av del av området Tegelbruket till Aros Bygg & Förvaltning AB. Handlingar i ärendet 1. Köpeavtal med 2 bilagor 14 (50)

15 10. Detaljplan för Tingvallaområdet, planuppdrag AU 87 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram detaljplan för Tingvallaområdet. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat en förstudierapport för planläggning av Tingvallaområdet. Tingvallaområdet ligger väster om Vallentunasjön i södra delen av kommunen. Inom området finns 23 befintliga fastigheter förutom del av de kommunägda fastigheterna Bällsta 2:789, Kragsta 1:52 och 2:7. För området gäller del av detaljplaner för vissa fastigheter i Bällsta (B och B630614). I området saknas vatten och avlopp och vägarna är endast delvis utbyggda enligt gällande detaljplan. I Vallentuna kommuns Översiktsplan 2001 anges Tingvallaområdet som omvandlingsområde med pågående planläggning alt. planläggning inom 10 år. Området redovisas i bostadsbyggnadsprognosen 05D, som antogs av kommunfullmäktige för åren För Tingvalla anges 75 bostäder i styckebyggda småhus med första byggstart år I förstudierapporten föreslås ca 75 bostäder i Tingvallaområdet. Större delen föreslås som styckebyggda småhus och en mindre del som gruppbyggda småhus. I förstudierapporten föreslås även bl a gångstråk anordnas i närheten av Vallentunasjön samt bättre framkomlighet för besökare till Arkils tingstad. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram detaljplan för Tingvallaområdet enligt förstudierapport. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag men att de två sista orden enligt förstudierapport tas bort det vill säga samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott föreslår nämnden besluta följande: Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram detaljplan för Tingvallaområdet. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på sitt yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. 15 (50)

16 Handlingar i ärendet 1. Förstudierapport med kartbilaga 16 (50)

17 11. Område i Kårsta-Ekskogen, information AU 88 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen och lägger den till protokollet. Arbete pågår med att ta fram en förstudierapport för planläggning av område i Kårsta-Ekskogen som omfattar del av kommunägda fastigheten Mälsta 1:12. Området ligger söder om Ekskogenvägen och norr om Roslagsbanan. Det består idag av obebyggd mark med en areal om ca 2,4 ha. Området gränsar till fastigheterna Salby 2:1, Mälsta 1:23-24 och Mälsta 1:64. Inom området ryms ca 20 tomter. Enligt bostadsbyggnadsprognosen 05D, som antogs av kommunfullmäktige juni 2005 för åren , anges för Kårsta- Ekskogen 20 styckebyggda småhus med byggstart år Enligt Roslagsvatten AB går ledningar över Mälsta 1:64 och 1:12 som förser Salby 2:2 med vatten och avlopp och Mälsta 1:24 med avlopp. På fastigheten Mälsta 1:64, där en träimpregneringsindustri ligger, pågår utredning med avseende på markföroreningar som kan påverka befintligt ledningsnät och ett eventuellt utbyte av detta. Impregneringsverksamheten avslutades 1985 men bl a de geologiska förhållandena gör att området i länsstyrelsens inventering 1997 tilldelats riskklass 1 (mycket stor risk). Riskklassningen är en samlad bedömning av föroreningars farlighet, föroreningsnivå, spridningsförutsättningar, känslighet och skyddsvärde. Om marken är förorenad kan det innebära att hela området behöver marksaneras. Närmare utredning krävs därför för att kunna bedöma hur VA-försörjningen för aktuellt området ska kunna lösas. Roslagsvatten AB begär mer tid för att kunna göra en detaljerad förundersökning och reda ut alla osäkerheter med länsstyrelsen och samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för frågor som gäller miljö och hälsa. Detta kan innebära att detaljplanen blir försenad, så att utbyggnad inte kan påbörjas år Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen och lägger den till protokollet. Handlingar i ärendet 1. Kartbilaga 2. Skrivelse från Roslagsvatten 3. Äldre ledningskarta 17 (50)

18 12. Upphävande av del av avstyckningsplan A 133, antagande, (enkelt planförfarande) AU 89 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta förslaget om upphävande av del av avstyckningsplan A 133, upprättad Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 december att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upphäva del av avstyckningsplan A 133. Förslaget om upphävandet var utsänt för samråd från den 16 februari till den 3 maj Inga yttranden med synpunkter inkom. Upphävandet är utsänt för underrättelse t.o.m. den 30 maj En redogörelse för såväl samråd som underrättelse finns i ett särskilt utlåtande. Enligt samhällsbyggnadsnämndens reglemente får nämnden anta planer som handläggs med s.k. enkelt planförfarande (PBL 5:28). Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar anta förslaget om upphävande av del av avstyckningsplan A 133, upprättad Handlingar i ärendet 1. Särskilt utlåtande 18 (50)

19 13. Vägnamn i Gustavslund och Uthamra strand AU 90 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden fastställer namnberedningens förslag: Gustavslundsvägen, Hjortstigen, Rådjursstigen, Mårdstigen och Gröndalsvägen i Gustavslundområdet samt Blockstigen och förlängning av Hällmarksvägen i Uthamra strand. Gustavslundsområdet har enligt illustrationsplanen fem vägar som behöver namnsättas. Namnet Gustavslund kommer från det gamla torpet som legat i området och bör därför bevaras. Gustavslundsvägen föreslås som vägnamn på den större vägslingan som går runt hela området med två utfarter mot nya infartsvägen mot Gröndal. Hjortstigen föreslås på den västra inre vägen. På den östra inre vägen föreslås Rådjurstigen. På den södra mindre vägen föreslås Mårdstigen. Den nya infartsvägen mot Gröndal föreslås heta Gröndalsvägen. Uthamra strand-området har sen tidigare vägnamn men behöver kompletteras med ytterligare ett vägnamn då bebyggelsen förtätas. I sluttningen norr om bussvändslingan kommer en husgrupp med en halvcirkelformad väg att ligga. Denna väg förslås heta Blockstigen då marksluttningen där består av stenblock. Hällmarksvägen som finns tidigare i närområdet föreslås som vägnamn även i förlängning av denna väg. Kulturnämnden har tillstyrkt namnberedningens förslag. NCC som är exploatör i Gustavslundsområdet har inga synpunkter. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden fastställer namnberedningens förslag: Gustavslundsvägen, Hjortstigen, Rådjursstigen, Mårdstigen och Gröndalsvägen i Gustavslundområdet samt Blockstigen och förlängning av Hällmarksvägen i Uthamra strand. Handlingar i ärendet 1. Karta över Gustavslund 2. Karta över Uthamra strand 19 (50)

20 14. Projektering i Uthamra Strand Information Dnr Beslut Mikael Eriksson föredrar ärendet. 20 (50)

21 15. Upphandling av kommunaltekniska anläggningar i Uthamra strand delegation AU 91 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott att anta entreprenör för nämnda projekt när utvärdering skett av inkomna anbud. Utförandeentreprenaden Uthamra Strand är för närvarande ute på räkning och anbuden skall vara inlämnade Med tanke på samhällsbyggnadsnämndens semesteruppehåll och för att inte försämra utsikterna till en byggstart i augusti 2006 är det nödvändigt att delegera beslutsfattandet till samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott som kommer att ha ett extra möte Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott att anta entreprenör för nämnda projekt när utvärdering skett av inkomna anbud. 21 (50)

22 16. Delegation till arbetsutskottet i ärenden rörande bygglov och förhandsbesked AU 92 Dnr Samhällbyggnadsnämnden delegerar rätten att besluta i ärenden rörande bygglov och förhandsbesked till samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott under sommaren 2006 fram till nästa ordinarie sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden. Ordförande Elwe Nilsson (m) tar upp behovet av att under sommaren kunna besluta i aktuella ärenden rörande ärenden avseende bygglov och förhandsbesked. Det är viktigt att ge kommunens invånare en god service och handlägga ärenden snabbt. 22 (50)

23 17. Försäljning av ca 4000 kvm av Bällsta 2:1127 i Fågelsångens företagspark AU 94 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av ca m² av Bällsta 2:1127 i Fågelsångens företagspark till Storstockholms Invest AB för kronor. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat bifogat köpeavtal för försäljning av ca m² av Bällsta 2:1127 i Fågelsångens företagspark till Storstockholms Invest AB med tillträde den 1 september Köpeskillingen är kronor, som skall betalas med kronor i samband med att avtalet godkänns och resterande, kronor, på tillträdesdagen. Kommunen ansöker om och bekostar avstyckning av det sålda området. På fastigheten ska en kombinerad kontors- och lagerbyggnad uppföras för dels kontor i två plan, dels grossistlager för import av däck, fälgar och värmepumpar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av ca m² av Bällsta 2:1127 i Fågelsångens företagspark till Storstockholms Invest AB för kronor. Handlingar i ärendet 1. Förslag till köpeavtal. 23 (50)

24 18. Försäljning av ca m² av Olhamra 1:80 i Okvista industriområde AU 95 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av ca m² av Olhamra 1:80 i Okvista industriområde till NOFA Fastigheter AB för kronor. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat bifogat köpeavtal för försäljning av ca m² av Olhamra 1:80 i Okvista industriområde till NOFA Fastigheter AB med tillträde den 3 juli Köpeskillingen är kronor, som skall betalas kontant på tillträdesdagen. Kommunen ansöker om och bekostar avstyckning av det sålda området. På fastigheten ska en kombinerad kontors-, industri- och lagerbyggnad uppföras för två företag: NOFA AB, ett uthyrningsföretag för skyliftar och arbetsplattformar, och PÅ Vattenskärning AB, med industriell vattenskärning som huvudnäring. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av ca m² av Olhamra 1:80 i Okvista industriområde till NOFA Fastigheter AB för kronor. Handlingar i ärendet 1. Förslag till köpeavtal. 2. Karta 24 (50)

25 19. Mälsta 4:12, Falkvägen 1, ansökan om förhandsbesked för påbyggnad av bostadshus AU 96 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden meddelar som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen 8 kapitlet 34 att den sökta åtgärden inte kan tillåtas då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden ställer sig positiv till att diskutera en utbyggnad i ett plan. Sökande Stefan Hoel, Falkvägen 1, Vallentuna Ansökan inkom och avser påbyggnad av enbostadshus med en vindsvåning. Bostadshusets byggnadsarea är 143 m². Planer med mera Enligt gällande detaljplan D får byggnad uppföras med högst en våning. Vind får inte inredas. Bruttoarea för huvudbyggnad är högst 150 m². Därutöver får sluttningsvåning anordnas där terrängen så medger. Sadeltak får ha lutning max 23 grader. Enligt planbeskrivningen är det väsentligt att den fina karaktären av småskalighet i området inte förstörs. Området var tidigare avsett för fritidshus, men med planändringen 1992 ökades byggrätten för att möjliggöra permanentboende. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt planbestämmelserna får vind inte inredas. Ansökan strider mot syftet med planen och kan därmed inte tillåtas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden meddelar som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen 8 kapitlet 34 att den sökta åtgärden inte kan tillåtas då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. Yrkanden Elwe Nilsson (m) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag men med tillägget: Samhällsbyggnadsnämnden ställer sig positiv till att diskutera en utbyggnad i ett plan. 25 (50)

26 Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. Handlingar i ärendet: 1. Karta 2. Skrivelse från sökanden. 26 (50)

27 20. Vallentuna-Åby 1:69, Moränvägen, ansökan om bygglov för lager/kontor AU 97 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällbyggnadsförvaltningen i uppdrag att tillsammans med sökanden se till att byggnader placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helheltverkan (plan- och bygglagen 3 kapitlet 1 ) Sökande Borgstaden AB, Bergkällavägen 23, Sollentuna Ansökan inkom och avser nybyggnad av lager/kontor med byggnadsarean m². Byggnaden innehåller 6-8 lokaler som avses hyras ut. Fasaderna är klädda med plåtkassetter. I ansökan ingår även en garagebyggnad på 304 m². ska kompletteras med utrymme för sopförvaring. Lagerbyggnaden var i det först inlämnade förslaget m², men har efter omarbetning blivit något större. Planer med mera Enligt gällande detaljplan S är området avsett för småindustriändamål av sådan beskaffenhet att närboende inte vållas olägenheter med hänsyn till sundhet, brandsäkerhet och trevnad. Den sammanlagda byggnadsarean får uppgå till högst en fjärdedel av tomtytan, vilket här innebär m². Byggnadens höjd får vara högst 9 meter. Yttranden från sakägare Två grannar är tillskrivna med senaste svarsdatum 12/6. Olhamra 1:63, Vallentuna Elverk, har inte inkommit med svar. Olhamra 1:58 undrar om vi har tänkt på att byggnaden kommer att bli mycket dominerande och central i östra Vallentuna intill rondell och Arningeled och anser att vi borde ställa höga krav på kvalitet, utseende, färg och materialval. Annars har de inget att invända mot att byggnaden blir 76 m² större än tillåtet (ursprungligt förslag) om det samtidigt innebär att garagelängan försvinner. 27 (50)

28 Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt planbestämmelserna får byggnadsarean vara högst m². Lagerbyggnadens byggnadsarea är m², vilket avviker från planbestämmelserna med 5 %. och kan ses som en mindre avvikelse från planbestämmelserna. Med garagebyggnaden blir avvikelsen 20 % vilket inte kan ses som en mindre avvikelse. Utöver detta ska ärendet kompletteras med utrymme för sophantering. Sökanden har efter påtryckning bearbetat sitt första inlämnade förslag något lite vad avser utformningen. Ett mittenparti har markerats genom att det flyttats ut 1,2 meter. Fönsterarean har ökats något, men variationen i plåtprofilering har försvunnit. Enligt plan- och bygglagen 3 kapitlet 1 skall byggnader placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskspsbilden och ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och ge en god helhetsverkan. Med hänvisning till denna paragraf anser samhällsbyggnadsförvaltningen att byggnaden, som har en mycket storskalig och dominerande volym, skulle ha kunna givits en mer tilltalande utformning med hänsyn till dess synliga skyltläge vid infarten till Vallentuna. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. Handlingar i ärendet: 1. Karta 28 (50)

29 21. Norrhall 3:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fyra enbostadshus på nya tomtplatser AU 99 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden är negativ till placeringen av tomterna A och B med hänvisning till landskapsbilden och den planerade hundverksamheten på Norrhall 3:2. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till fortsatt prövning av tomterna C och D. Sökande Birgit Wiberg, Norrhall, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser nybyggnad av fyra enbostadshus, A, B, C och D, på två olika platser med två hus på vardera platsen. Varje tomt föreslås bli cirka 2500 kvadratmeter. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riksintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Remissyttranden - Kulturnämnden tillstyrker tomtplats C och D samt avstyrker tomtplats A och B. Tomtplats A och B avstyrks med hänvisning till dess utsatta läge och den påverkan i upplevelsen av lanskapsbilden som dessa fastigheter skulle medföra. - Vägverket har ingen erinran mot något av tomtförslagen. - Avloppsfrågan är inte utredd. Yttrande från sakägare - Ägarna till fastigheten Norrhall 3:2 som är den enda fastigheten söm är berörd av tomplatserna A och B framför i sitt yttrande att de bedriver hundverksamhet och har anpassat en före detta plåtverkstad till denna verksamhet. Ägarna är negativa till tomtplats A och B med hänvisning till att hundverksamhet kan verka störande för närboende och att om så sker kanske kan innebära att hundverksamheten måste upphöra. - Ingen berörd granne har inlämnat erinran mot tomtplatserna C och D. 29 (50)

30 Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Tomtplatserna A och B ligger på en skogklädd åkerholme om cirka 7700 kvadratmeter. Ny utfartsväg till väg 982 är reovisad över angränsande åkermark och är samordnad med den befintliga utfarten från Norrhall 3:2. Den sedan länge befintliga fastigheten Norrhall 3:2 ligger på närliggande åkerholme cirka 500 meter från närmaste bostadshus och kan därför vara lämplig för verksamhet som kan vara störande för närboende, till exempel hundkennel. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningens arkiv finns för närvarande ingen hundverksamhet registrerad på Norrhall 3:2. Med hänsyn till de planerade hundverksamheten på Norrhall 3:2 och att den närmaste av tomterna A och B är placerad endast cirka 20 meter från denna bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen att det finns risk för störning från hundverksamheten. Annan placering av tomterna A och B bör därför övervägas. Tomterna C och D bör kunna medges under förutsättning att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden är negativ till placeringen av tomterna A och B med hänvisning till landskapsbilden och den planerade hundverksamheten på Norrhall 3:2. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till fortsatt prövning av tomterna C och D. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 30 (50)

31 22. Olhamra 1:10, Högdalavägen 29, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus samt avstycka tomter om cirka 1500 kvadratmeter kring dessa AU 100 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden är negativ till den föreslagna åtgärden. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av 1-2 enbostadshus med enskild VA-lösning på tomter om cirka 2000 kvadratmeter. Sökande Anders Hallström, Manlötens gård, Högdalavägen 29, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser avstyckning av fyra tomter avsedda för nybyggnad av fyra stycken enbostadshus. Tomtstorlek kvadratmeter beroende på VA-lösning. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riksintressen. Remissyttranden - Roslagsvatten framför att i området pågår detaljplanering av dels ett industriområde Okvista 4 samt dels ett bostadsområde Påtåker. Begränsningar finns i det befintliga VA-nätet i Okvista varför dimensionering av VA-ledningar för framtida behov måste ske i ett större sammanhang t.ex. att fastigheterna ingår i detaljplan. Roslagsvatten AB kan därför för tillfället inte medge att anslutning sker av de planerade avstyckningarna. - Elverket framför att en lågspänningsledning som finns på platsen som eventuellt måste flyttas. Flytten skall bekostas av sökanden. Yttrande från sakägare - Ägaren till fastigheten Olhamra 1:11 framför att fastigheten är en jordbruksfastighet och att hästverksamhet pågår. De föreslagna bostadstomterna måste placeras så att konflikt inte uppstår mellan boendet och hästverksamheten med stall och beteshagar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande 31 (50)

32 Med hänvisning till att Roslagsvatten för tillfället inte kan medge en anslutning till det gemensamma VA-nätet och i avvaktan på att området detaljplaneras anser samhällsbyggnadsförvaltningen att den föreslagna åtgärden för närvarande inte kan tillåtas men att nybyggnad av1-2 enbostadshus med enskild VA-lösning kan prövas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden är negativt till den föreslagna åtgärden. Samhällsbyggnadsnämnden är positivt till en prövning av 1-2 enbostadshus med enskild VA-lösning på tomter om cirka 2000 kvadratmeter. Yrkanden Ove Ekström ( c) yrkar att ärendet återremitteras till samhållsbyggnadsförvaltningen för att sökande ska kunna utreda enskild vatten- och avloppslösning för de fyra tomterna. Därefter får ställning tas till hur många tomter som kan bebyggas. Ordförande Elwe Nilsson (m) med instämmande av Ove Larsson (s) yrkar bifall till samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer först propositon på återremissyrkandet och finner att ärendet ska avgöras i dag. Därefter ställer ordförande propositon på ordförande Elwe Nilssons och Ove Larsson yrkande och finner att arbetutskottet beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 32 (50)

33 23. Olhamra 1:41, Angarnsvägen 43, Nyborg, ansökan om förhandsbsked om nybyggnad av ett enbostadshus samt stycka fastigheten i två delar AU 101 Syst för bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den föreslagna tomtplatsen strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Sökande Monica Kruger, Angarnsvägen 43 Nyborg, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser nybyggnadav ett enbostadshus förslagsvis 1½ plan om 170 kvadratmeter samt stycka fastigheten i två delar enligt bifogad karta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Remissyttranden - Vatten och avloppsfrågan är inte utredd. - Elverket framför att en elledning eventuellt måste flyttas och bekostas i så fall av sökanden. Yttrande från sakägare - Ägaren till fastigheten Olhamra 1:4 framför i ett yttrande att gårdsbilden störs, att tomterna blir små och att ett hus till skulle bli konstigt med tanke på tomtens beskaffenhet och läge. Nuvarande ägare har för avsikt att sälja båda fastigheterna. Om styckning godkänns måste hänsyn tas till vilken hustyp som byggs för att passa in i området. - Ägaren till fastigheten Olhamra 1:26 har ingen erinran mot förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Fastighetens areal är 2932 kvadratmeter. Den del av tomten som föreslås att avstyckas blir cirka 1100 kvadratmeter, tomten blir relativt långsmal och kilformad cirka x 70 meter. Den bredaste delen där ett bostadshus kan placeras är bergig och kuperad. Förutsättningarna för att ordna enskilt avlopp inom tomten bedöms vara dåliga på grund av att tomtens storlek och markens 33 (50)

34 beskaffenhet. Samhälsbyggnadsförvaltningen anser därför att den föreslagna tomten är mindre lämplig för bebyggelse. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den föreslagna tomtplatsen strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 34 (50)

35 24. Skesta 1:4, Lingsbergsvägen Skesta gård, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus AU 102 Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Sökande Ralf Lindholm, Skesta gård, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser nybyggnad av ett enbostadshus samt avstyckning av en tomt om cirka 4000 kvadratmeter kring detta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Inom område av riksintresse för kulturminnesvård och naturvård. - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. - I anslutning till Angarnssjöängens naturreservat samt till den ålderdomliga Lingsbergsvägen mellan Vallentuna och Vada. Remissyttranden - Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, Vägverket och Elverket har ingen erinran mot förslaget. - Kulturnämnden avstyrker den föreslagna åtgärden. - Myndighetsnämnden tillstyrker förslaget eftersom VA-frågan går att lösa. 35 (50)

36 Yttrande från sakägare - Ägaren till fastigheten Lappdal 1:7 framför att den föreslagna tomten inte får påverka den djupborrade vattenbrunnen på fastigheten. - Ägaren till fastigheten Skesta 2:1 framför att eventuell ny bebyggelse bör ske på ett sätt så att torparkaraktären i denna gamla kulturbyggd bevaras. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt konsultutredningen för det enskilda avloppet är hänsyn tagen till omgivande vattentäckter. Beträffande en grannes krav att torparkaraktären i området bör bevaras kommer villkor för byggnaders utformning att finnas i förhandsbeskedet. Den föreslagna fastigheten ligger cirka 60 meter från Lingsbergsvägen. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser därför att den föreslagna åtgärden med vissa villkor kan tillåtas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Kulturnämndens beslut 3. Karta 4. Situationsplan 36 (50)

37 25. Skarpsundby 3:1, Skarpsundby, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus AU 103 Syst för bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att återremittera ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för kommunikation med sökanden om alternativa placeringar av enbostadshusen. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till ett enbostadshus vid Skansen på plats A vid Ekskogsvägen mellan torpen Skansen och Hermansborg samt avstyckning av en tomt om cirka 2000 kvadratmeter kring detta och positiv till två enbostadshus på plats B norr om vägen och norr om gården Skarpsundby med avstyckade tomter om cirka 2000 kvadratmeter per styck kring dessa (plats B). Sökande Agneta Lindgren, Skarpsundby, Brottby. Ansökan Inkom: avser ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fyra stycken enbostadshus. Två olika platser är föreslagna. Tre hus föreslås på plats A vid Ekskogenvägen mellan torpen Skansen och Hermansborg samt avstycka tomter om cirka kvadratmeter kring dessa. Ett hus föreslås på plats B norr om gården Skarpsundby med en avstyckad tomt om cirka kvadratmeter kring detta B. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägna: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riksintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. 37 (50)

38 Remissyttranden - Vägverket tillstyrker förslaget och framför att det byggnadsfria avståndet på väg 958 är 12 meter från vägområdet och att detta måste hållas. - Elverket framför att elledningar berörs och att dessa måste flyttas på sökandens bekostnad, i övrigt ingen erinran. - Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har har yttrat sig över tomtplatsen norr om Skarpsundby gård. Inom området finns en fornlämning, Länsstyrelsen har ingen erinran mot förslaget. - Kulturnämnden avstyrker att positivt förhandsbesked lämnas till de föreslagna åtgärderna, dock kan nämnden tillstyrka avstyckning av tomter norr om byvägen vid plats B det är dock tveksamt om fyra tomter bör avstyckas. - VA-frågan är inte utredd. Yttrande från sakägare vid plats A: Ägarna av fastigheterna Skansen 3:1och Salby 1:2 samt Arbetsgruppen Långhundraleden är negativa till de föreslagna tomterna. Kopia av yttranden bifogas. Yttrande från sakägare vid plats B: Ägarna till fastigheterna Skarpsundby 1:1, Billsta 7:2 och Billsta 7:4 samt Arbetsgruppen Långhundraleden är negativa till den föreslagna tomten. Kopia av yttranden bifogas. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsförvaltningen är med hänvisning till landskapsbilden och kulturvärdena på platsen mycket tveksam till de tre föreslagna tomterna vid plats A. Tomterna ligger i sin helhet öppet på åkermark mellan de två gamla torpen Skansen och Henriksborg som ligger väl anpassade i anslutning till större skogbeklädda åkerholmar, vilket ofta kännetecknar äldre bebyggelse i jordbrukslanskapet. Möjligen kan ett enbostadshus med villkor placerat på tomt 1:s nordöstra del prövas. Beträffande plats B anser samhällsbyggnadsförvaltningen i likhet med kulturnämnden att flera tomter norr om byvägen med skyddsavstånd till stallet på fastigheten Billsta 7:4 kan prövas om sökanden så önskar. Beträffande den söder om byvägen föreslagna större tomten som delvis inkräktar på strandskyddat område anser samhällsbyggnadsförvaltningen med hänsyn till landskapsbilden och natur- och kulturvärdena mot Långhundraleden att om samhällsbyggnadsnämnden är positiv till fortsatt prövning skall bebyggelsen placeras i anslutning till byvägen. 38 (50)

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 november 2006 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 6 juli 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 6 juli 2006, kl 09.00 10.05 Elwe Nilsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004 Kulturnämnden 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2004 kl 19.00 Kallade tjänstemän Heidi Viman, kultursekreterare

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING ÄDP 29 Handlingen består av: Tillägg till planbestämmelser Beskrivning till ändring av detaljplan Genomförandebeskrivning till ändring av detaljplan Utlåtande Ändring av detaljplan för

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Obs! ändrad tid Tisdagen den 20 december kl 18.00 Borgerliga gruppen börjar kl 17.

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Obs! ändrad tid Tisdagen den 20 december kl 18.00 Borgerliga gruppen börjar kl 17. Samhällsbyggnadsnämnden 20 december 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Obs! ändrad tid Tisdagen den 20 december kl 18.00 Borgerliga

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40

Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40 Samhällsbyggnadsnämnden 13 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 13 juni 2002 kl 18.00 21.40 Beslutande Bo Ivgren (m) ordförande Lage

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

PROTOKOLL. Kulturnämndens arbetsutskott 8 juni 2004

PROTOKOLL. Kulturnämndens arbetsutskott 8 juni 2004 Kulturnämndens arbetsutskott 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22

Del av ABISKO ÖSTRA, Del av Abisko 1:22 Ändring med tillägg av detaljplan för del av Abisko Östra, Abisko 1:22, laga kraft 1995-01-13 Del av ABISKO ÖSTRA, Miljö- och byggnämnden Upprättad i november 2008 ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten. 1(5) Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och JM AB, nedan kallad Exploatören, org nr 556045-2103 har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Bakgrund I januari 2015

Läs mer

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande 2018-10-08 Samhällsbyggnadskontoret Antagen av Kommunstyrelsen 2018-09-05 123 Laga kraft 2018-10-02 KS 17/0307 Kungsängen Upplands-Bro kommun 8911U Förenklat förfarande Översiktskarta med planområdet markerat

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser 1 (7) Datum Dnr 2017-01-02 2013-306 Samrådshandling Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för Moningssand å fastigheten Böle 3:2 m. fl. (1965-10-30) Ändring och utvidgning av byggnadsplan

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 mars 2006, kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2010-07-07 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2009-10-02 1(9) Ändring av Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun Planområde SAMRÅDS OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr: 0324/09 Genomförandebeskrivning Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7 Tillhör kommunfullmäktiges i Stenungsunds kommun beslut 2012-11-19 200...

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 september 2004 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten KUS/2012/0121 Enkelt planförfarande Befintlig bebyggelse mot Kungsgatan. Ändring genom tillägg till detaljplanen I:381 för fastigheten PILEN

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sunnerby 1:44, (Öboängen),

Ändring av detaljplan för del av Sunnerby 1:44, (Öboängen), p1 p1 p1 p1 p1 p1 p1 p1 PLANBESTÄMMELSER e1 Endast en huvudbyggnad per fastighet och 2. z z 2 p1 p1 p1 Lidköpings kommun SAMHÄLLSBYGGNAD/PLAN-TRAFIK Ändring av detaljplan för del av Sunnerby 1:44, (Öboängen),

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdagen den 12 april 2018 kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdagen den 12 april 2018 kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (9) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 april 2018, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Stadsbyggnadsenheten 1 [6] 8 november 2009, Justerad 2011-11-01 26-9 Referens Sigvard Andersson DETALJPLAN FÖR LOVISEBERG 2, Botkyrka kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING LAGA KRAFT 2012-01-19 Botkyrka kommun

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Antagandehandling. Detaljplan för Kvarteret Hällristningen. Inom kommundelen Glömsta, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Antagandehandling. Detaljplan för Kvarteret Hällristningen. Inom kommundelen Glömsta, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN PL 2011/9,318 0126K-15644 Antagandehandling Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredning med vit streckad linje. Blå linjer är fastighetsgränser. Detaljplan för Kvarteret

Läs mer

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun BEBYGGELSEUTVECKLING bebyggelseutveckling REKOMMENDATIONER ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun 135 Tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen En ny Plan- och bygglag (2010:900), PBL började gälla

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001372 BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Upplands Väsby kommun RAMAVTAL bilaga A 1 Bakgrund och syfte bilaga B 2 Giltighet 3 Detaljplan

Upplands Väsby kommun RAMAVTAL bilaga A 1 Bakgrund och syfte bilaga B 2 Giltighet 3 Detaljplan Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Rörabhuset AB, org.nr 556478-5953, nedan kallad Bolaget, har träffats följande RAMAVTAL avseende detaljplaneändring inom ett

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2007-0743-214 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av NARVA 1 (blivande NEJLIKAN) i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 13 oktober 2009 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/71.318 0126K-15642 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Detaljplan för Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund PBL 2010:900

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 7 oktober 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 7 oktober 2003 Kulturnämnden 7 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet. Kommunalhuset, 2 tr, Tuna torg 1, Vallentuna tisdagen den 7 oktober 2003 kl 19.00 Kallade tjänstemän Isa Lindqvist, kommunantikvarie

Läs mer

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje. Koncept

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 30 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 30 augusti 2005, kl. 19.00 Pernilla Järveroth, kommunantikvarie

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

AVTAL OM MARKANVISNING

AVTAL OM MARKANVISNING Mellan Motala kommun och exploatören AVTAL OM MARKANVISNING 1 Parter Motala kommun, nedan kallad kommunen, org.nr 212000-2817, 591 86 Motala Exploatörens namn, nedan kallad exploatören, org.nr XXXXXX-XXXX,

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Robert Sandgren (m) Erika Nordell (c) Rickard Gutenberg (m)

Robert Sandgren (m) Erika Nordell (c) Rickard Gutenberg (m) Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län

Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län Datum Diarienummer 2011-03-04 2010.0859.214 Särskilt utlåtande samråd del 1 och 2 avseende Detaljplan för Hole 1:129 och del av Hole1:94 Torsby kommun, Värmlands län 2 Bakgrund Stadsarkitekt Torbjörn Almroth,

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit på samrådsremiss under tiden 2012-02-02 t om 2012-02-24.

HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit på samrådsremiss under tiden 2012-02-02 t om 2012-02-24. GRANSKNINGSHANDLING Datum: 2012-03-28 Detaljplan för KOSKULLSKULLE 1:81 GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 26 januari 2012 har varit

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Sankt Johannes 2:1 med närområde (Södra Vrinnevi) inom Vrinnevi och Kårtorp i Norrköping, fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 2 mars och den

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.30 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M) ordförande, Erika NordelI (C), Lage Jansson

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 september kl. 15:00 Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 september kl. 15:00 Dalkarlen KALLELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 14 september 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5)

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Mellan Järfälla kommun (org. nr 212000-0043), nedan kallad Kommunen, och XXX (org. nr YYYYYY-yyyy), nedan kallad Exploatören, har träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G 2009-05-28 Genomförandebeskrivning: Drivbänken FABO (Utställningshandling) 1(5) U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för del av Kv Drivbänken (f.d. Möllevägsskolan) Falkenbergs kommun Hallands

Läs mer

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster.

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster. Dnr BTN15/93 Tillägg till detaljplan P 37-3 för Björken 1, 2, 3, 10 & 11 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-06 Reviderad 2015-11-23 Dnr 2/6 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Förslag till beslut

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Annika Danielson 2015-03-09 PBN 2014-922 Rev. 2015-03-19 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott Plats och tid ande närvarande Bällstarummet kl 13:00-14:00 Gustav Elfström (S) (2:e vice ordförande), Parisa Liljestrand (M) (ordförande), Ylva Mozis (L) (vice ordförande), Torbjörn Einarsson (C) ersätter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-09-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 20 september 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om solcellsanläggningar

Läs mer