KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 november 2006 kl Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Kristina Gewers, chef för Plan- och exploatering Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Vallentuna den 6 november 2006 Elwe Nilsson Ordförande Margareta Stensaeus Linder Sekreterare 1. Justerande:... 1 (42)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Månadsuppföljning nr 9 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö Försäljning av Vallentuna-Veda 1:7 (Vedalund) Alby 16:6, Angarns-Haga, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus samt stycka fastigheten i två lika stora delar Ösby 1:52, Spånlöt, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus Garns-Gillberga 1:14, Grundviksvägen 32, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av bostadshus Gillinge 1:1, Gillinge, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av tre enbostadshus samt avstycka tomter kring dessa Kull 1:1, Vadavägen, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus på nya tomter Lilla Torkan 1:2, Torkanvägen 10, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fyra enbostadshus samt stycka fastigheten i fyra delar Rockelsta 1:2, Dammsta/Gillinge, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av två enbostadshus samt avstycka tomter kring dessa Skarpsundby 3:1, Skarpsundby gård, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus Stolp-Ekeby 1:20, Stolp-Ekeby gård, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus Vallentuna-Åby 1:31,Olsborgsvägen 36, ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage Västlunda 1:6, Västlundavägen 1, ansökan om förhandsbesked avseende uppställning av husvagnar för tillfälligt boende samt en byggnad om cirka 15 kvadratmeter för dusch och WC Ösby 2:2, Ösby by, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus på ny fastighet Ösby 5:1, Ösby by, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus på ny fastighet Bällsta 2:1028, Bällstabergsvägen 2, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av restaurang Verksamhetsplan för samhällsbyggnadsnämnden Försäljning av del av Vallentuna-Väsby 1: Norrortsleden, lägesrapport september 2006 information från Vägverket Anmälningar...42 Sid 2 (42)

3 2. Månadsuppföljning nr 9 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö AU 155 Dnr Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner för sina respektive verksamheter förvaltningens månadsuppföljning. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet efter nio månader av verksamhetsåret. I helårsprognosen har hänsyn tagits till ombudgeteringar från Överskottet har fördelats till olika verksamheter för att specifika åtgärder skall kunna utföras under året. Resultatprognos för året: Totalt för samhällsbyggnadsnämnden exklusive resultatenheter visar helårsprognosen på ett budgetöverskott på 622 tkr, inklusive resultatenheter 644 tkr. Verksamheten gemensam administration, dvs förvaltningens lönekostnader och administrativa kostnader ger en prognos på ett budgetunderskott på totalt ca 1000 tkr. Fördelningen av lönekostnader på investerings- och exploateringsprojekt når inte uppsatta mål vilket ger ett underskott på 600 tkr. Förvaltningen har haft ökade lönekostnader p.g.a. rehabiliteringsinsatser. Ombyggnad har utförts för att få fler kontorsrum. Ökade annonskostnader för rekrytering för enheterna plan och exloatering och miljö, med ca 100 tkr. Verksamheten väghållning ger en positiv helårsprognos på 493 tkr, främst gäller det kostnaden för driftentreprenaden som blivit lägre än beräknat. Nytt avtal löper från 1 april i år och när budgeten fastställdes för året var ännu inte upphandlingen klar. Prognosen förutsätter att kostnaden för vinterväghållning blir som vid ett normalår. Verksamheten Inspektioner mm visar på ett prognostiserat överskott på 147 tkr. Det är främst de intäkter som tas ut vid ansökan/anmälan om enskilda avlopp som har ökat. Verksamheten Bostäder ger en positiv prognos på 140 tkr. Verksamheten har fått en utökad budget i år för underhåll. Fler bostadsrätter med renoveringsbehov har sålts och därav kommer att underhållskostnaderna blir lägre än budgeterat. Verksamheten Bostadsanspassning visar det största prognostiserade överskottet på 1000 tkr. Det är svårt att ge en prognos på helårsutfallet då ett nytt enskilt ärende kan ta stor del av 3 (42)

4 budget. Prognosen förutsätter att inga större ärenden kommer att behandlas. Resulatprognos för året för resultatenheterna: Tuna Fastigheters verksamheter visar på ett marginellt överskott på 22 tkr. I tidigare uppföljningar har prognosen visat ett överskott på ca 500 tkr innan konsekvenserna av försäljningen var beaktade. Centrumförsäljningen ger 2006, en negativ inverkan på Tuna Fastigheters budget med 517 tkr. Resultatenheten Avfallshantering beräknas kunna bedriva sin verksamhet enligt budget. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden/myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner för sina respektive verksamheter kontorets månadsuppföljning. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse daterad Månadsuppföljning drift (bil 1) 3. Månadsuppföljning investering (bil 2) 4 (42)

5 3. Försäljning av Vallentuna-Veda 1:7 (Vedalund) AU 160 Dnr Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av Vallentuna-Veda 1:7 till Krister Larsson för kronor. Ärendet Kommunfullmäktige beslutade , 11, att samhällsbyggnadsnämnden får genomföra försäljning av fastigheter redovisade på en lista till aktuellt marknadspris. I samtliga fall där det finns hyresgäster skall hyresgäst i första hand erbjudas köpa respektive fastighet. Den aktuella fastigheten ingår i listan över fastigheter som omfattas av försäljning. Hyresgästen på Vallentuna-Veda 1:7 medverkade på heltid till en omfattande renovering och tillbyggnad av befintligt bostadshus under Fastigheten har avstyckats från Vallentuna-Veda 1:1 under 2005 som en förberedelse för försäljningen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat bifogat köpeavtal för försäljning av till Vallentuna-Veda 1:7 till Krister Larsson med tillträde den 1 januari Köpeskillingen är kronor, som skall betalas på tillträdesdagen. Köpeskillingen har beräknats utifrån det taxerade markvärdet, som räknats upp till marknadsvärdenivå, den nedlagda renoveringskostnaden uppräknad med KPI samt kostnaden för avstyckning från stamfastigheten. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner upprättat avtal om försäljning av Vallentuna-Veda 1:7 till Krister Larsson för kronor. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Förslag till köpeavtal 5 (42)

6 4. Alby 16:6, Angarns-Haga, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus samt stycka fastigheten i två lika stora delar AU 161 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Reservationer Ove Ekström (c) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Ärendet Sökande Per Nilsson, Angarns-Haga 16, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser styckning av fastigheten i två delar och uppföra ett enbostadshus på den avstyckade delen. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riksintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom sammanhängande bebyggelse i kulturhistoriskt värdefullt område. Remissyttranden Elverket har ingen erinran under förutsättning att byggnad inte placeras närmare än 5 meter från befintlig luftledning vid fastighetens södra gräns. VA-frågan är för närvarande inte utredd. Yttrande från sakägare Ägaren till Angarns-Lundby 1:33 undrar hur tillfartsvägen skall lösas, enligt förslaget är tillfartsvägen markerad på deras mark. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Fastighetens areal är 3305 kvadratmeter vilket innebär att om den delas blir fastigheterna cirka 1650 kvadratmeter vardera. Angränsande fastigheters arealer är större än 2000 kvadratmeter. Enligt kommunens riktlinjer bör utanför detaljplanerat område nya fastigheter vara minst 2000 kvadratmeter för att anses vara lämpliga med hänsyn till landskapsbild och plats för enskilt VA. 6 (42)

7 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Yrkanden Ove Ekström (c) yrkar att samhällsbyggnadsnämnden beslutar meddela att den sökta åtgärden tillåts under förutsättning att vattenoch avloppsfrågan löses på ett tillfredsställande sätt. Elwe Nilsson (m) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson ställer proposition på Ove Ekströms yrkande och sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 7 (42)

8 5. Ösby 1:52, Spånlöt, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus AU 162 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Ärendet Sökande Anders Borgmark och Johanna Borgendahl, Spånlöt Brottby Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av ett enbostadshus och en carport. Huset har ett våningsplan och en sluttningsvåning. Byggnadsarean är cirka 110 kvadratmeter och bruttoarean cirka 220 kvadratmeter. Carportens area är cirka 50 kvadratmeter. På fastigheten finns ett bostadshus med byggnadsarea cirka 90 kvadratmeter en gästhus om cirka 35 kvadratmeter samt ett garage om cirka 30 kvadratmeter. Sökanden framför att det befintliga bostadshuset är i så dåligt skick att det är nödvändigt att bygga ett nytt hus. För att bättre utnyttja tomten önskar vi bygga huset med en souterrängvåning, då tomten till stor del består av en brant sluttning. Uppfarten kommer att ändras och vi önskar bygga en carport. Gästhus samt del av nuvarande bostadshus, eventuellt enbart bostadshus, kan rivas efter färdigställande av nytt hus, beroende på samhällsbyggnadsnämndens beslut. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område - Inom område av riksintresse för frluftsliv. Remissyttranden Ärendet är inte utsänt på remiss. Enligt myndighetsnämndens arkiv är VA-anläggningen godkänd senast Om anläggningen kan godkännas idag är inte utrett. Yttrande från sakägare Tre av de närmast berörda grannarna är positiva till den föreslagna åtgär den. 8 (42)

9 Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsnämnden har tidigare, för att motverka permanentboende i området, varit restriktiv med att tillåta till/nybyggnader med hänvisning till den relativt dåliga tillfartsvägen och svårigheter att lösa VA-frågan på ett godtagbart sätt. Enligt riktlinjer i översiktsplanen gäller för området pånlöt: inga avstyckningar byggrätt för fritidshus om högst 80 kvadratmeter BTA 0ch 20 kvadratmeter BTA för uthus. Villkor är godtagbar VA-lösning. Enligt översiktsplanens riktlinjer kan således den föreslagna åtgärden inte tillåtas eftersom den föreslagna byggnaden är ett permanenthus och har cirka 220 kvadratmeter BTA. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan och husritningar 9 (42)

10 6. Garns-Gillberga 1:14, Grundviksvägen 32, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av bostadshus AU 163 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tillbyggnad av bostadshuset med ett sovrum om cirka 10 kvadratmeter och delegerar till Christer Sjöborg att efter prövningen meddela bygglov. Ärendet Sökande Elle-Kari Mattsson, Grundviks gård Grundviksvägen 32, Brottby. Ansökan Inkom: Ärendet avser tillbyggnad av bostadshuset enligt två alternativ. Enligt alternativ 1 med ett sovrum till en son som behöver ett större rum samt ett badrum på tillsammans 24 kvadratmeter. Ett befintligt sovrum på 4 kvadratmeter och entrehall görs om till ett nytt kök. Enligt alternativ 2 blir tillbyggnaden cirka 35 kvadratmeter. Bet befintliga huset är cirka 80 kvadratmeter. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Inom område av riksintresse för frluftsliv. I översiktsplanen kapitel 13 omvandlingsområden, står bland annat: några områden, idag med främst fritidsbebyggelse, bör med hänsyn till olika svårigheter som att lösa vatten- och avlopp, avsides belägenhet i förhållande till kollektivtrafik och dåliga tillfartsvägar ej omvandlas till permanentområden. Detta gäller främst Garns- Eksogen, Älgeby, Grundvik, Långsjön östra delen och Spånlöt. Enligt översiktsplanens riktlinjer för området Grundvik gäller: - inga avstyckningar - byggrätt för fritidshus högst 80 kvadratmeter BTA för huvudbyggnad och 20 kvadratmeter BTA för uthus - villkor är godtagbar VA-lösning Remissyttranden Myndighetsnämnden tillstyrker tillbyggnad med ett sovrum. 10 (42)

11 Yttrande från sakägare Ingen berörd granne har någon erinran mot förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsnämnden har i tidigare ärenden varit restriktiv när det gäller byggrätten i området. Bygglov för 88 kvadratmeter har tidigare beviljats. På flera fastigheter har vindsloft utförts vilket innebär att bostadsytan blir cirka 100 kvadratmeter. Det aktuella bostadshuset är cirka 80 kvadratmeter i ett våningsplan och bebos permanent. Bostadsytan skulle efter en tillbyggnad enligt alternativ 1 bli cirka 104 kvadratmeter. Enligt alternativ 2 cirka 115 kvadratmeter. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tillbyggnad av bostadshuset med ett sovrum om cirka 10 kvadratmeter och delegerar till Christer Sjöborg att efter prövningen meddela bygglov. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Ansökan 11 (42)

12 7. Gillinge 1:1, Gillinge, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av tre enbostadshus samt avstycka tomter kring dessa AU 164 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddela att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Ärendet Sökande Ulrik Michael Pihlblad, Gillinge 1, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av tre enbostadshus samt avstycka tomter om cirka kvadratmeter kring vardera huset. På platsen finns tre fallfärdiga små fritidshus troligen uppförda utan bygglov på ofri grund. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde. Remissyttranden Vägverket tillstyrker den föreslagna åtgärden. För att uppnå god boendemiljö bör de rekommenderade riktvärdena i Infrastrukturpropositionen 1996/97:5 med riktvärden för trafikbuller, antagen av riksdagen 1997 föjlas: 30 dba ekvivalentnivå inomhus (årsmedelvärde) 45 dba maximalnivå inomhus nattetid (får överskridas högst 5 gånger/natt kl 22-06) 55 dba ekvivalentnivå utomhus vid fasad (årsdygnsmedelvärde, frifält) 70 dba maximalnivå vid utomhusplats i anslutning till bostad (får överskridas högst 5 gånger/timme kl 06-22) När det gäller uppförande av nya bostäder är det byggherrens ansvar att följa de av riksdagen antagna riktvärdena. Då ny bebyggelse planeras intill befintlig väg bekostas bulleråtgärder inte av vägverkett Elverket har ingen erinran VA-frågan är ännu inte utredd. Yttrande från sakägare Berörd granne har ingen erinran. 12 (42)

13 Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Med hänsyn till vägbuller bör bebyggelsen placeras så långt som möjligt från väg 975. Eventuella bullerskyddsåtgärder bekostas av markägaren. Samhällsbyggnadsförvaltningen har i övrigt ingen erinran under förutsättning att VA-frågan går att lösa på ett godtagbart sätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till den föreslagna åtgärden under förutsättning att erforderliga bullerskyddsåtgärder utförs och delegerar till Christer Sjöborg att meddela positivt förhandsbesked när VA-frågan är löst och godkänd av myndighetsnämnden. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson yrkar att samhällsbyggnadsnämnden beslutar att som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddela att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens översiktsplan och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 13 (42)

14 8. Kull 1:1, Vadavägen, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av fyra enbostadshus på nya tomter AU 165 Syst f bygglov Arbetsutskottets beslut meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Arbetsutskottet föreslår att samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av 2 (två) enbostadshus (tomt 2 och tomt 4) och återremitterar ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för fortsatt handläggning. Ärendet Sökande Gunnar Jansson, Zetterlunds väg 88 B, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av fyra enbostadshus samt stycka av tomter om cirka 2000 kvadratmeter kring vardera huset samt anlägga ny utfart till väg 970. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde Remissyttranden Ärendet är inte utsänt på remiss. Yttrande från sakägare Berörda grannar är inte tillskrivna. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelse och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att succesivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. I tidigare översiktsplan antyddes att smärre komplettering kan vara 1-2 enbostadshus. I den gällande översiktsplanen finns inget antal angivet om vad som är en smärre komplettering, vilket kan tolkas som att antalet hus kan variera beroende på olika förutsättningar. 14 (42)

15 Det aktuella ärendet gäller fyra nya enbostadshus. En ansökan om att dela den angränsande fastigheten Kull 1:3 i två delar och uppföra enbostadshus på dessa finns inlämnad tidigare. Således kan en grupp på sex nya enbostadshus tillskapas på platsen. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att det finns förutsättning att pröva de föreslagna åtgärderna utan krav på detaljplan. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att vara positiv till en fortsatt prövning av den föreslagna åtgärden. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar följande: meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Arbetsutskottet föreslår att samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av 2 (två) enbostadshus (tomt 2 och tomt 4) och återremitterar ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för fortsatt handläggning. Ove Ekström (c) yrkar att samhällsbyggnadsnämnden tillstyrker samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på Ove Ekströms yrkande och sitt eget yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt ordförandens yrkande. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 15 (42)

16 9. Lilla Torkan 1:2, Torkanvägen 10, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av fyra enbostadshus samt stycka fastigheten i fyra delar AU 166 Syst f bygglov Arbetsutskottets beslut meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Arbetsutskottet föreslår att samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av att dela fastigheten i 2 delar avsedda för ett enbostadshus på vardera delen och återremitterar ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för fortsatt handläggning. Ärendet Sökande Birgitta Hasselbom, Havrevägen 7, Täby. Ansökan Inkom: Ärendet avser styckning av fastigheten i fyra tomter och uppföra ett enbostadshus på vardera tomten. Fastighetens areal är 4741 kvadratmeter. Enligt förslaget blir tomterna 1000, 1050, 1200 och 1250 kvadratmeter stora. Ett med fastigheten Lilla Torkan 1:3 gemensamt reningsverk föreslås för att lösa avloppsfrågan. Driksvatten kan fås från borrad brunn alternativt kommunalt vatten via ullna golfbana. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Större delen av Lilla Torkan 1:2 och hela 1:3 ligger inom 100 meter strandskyddsområde enligt miljöbalken kapitel 7. Remissyttrande Ärendet är inte utsänt på remiss Yttrande från sakägare Berörda grannar är inte tillskrivna Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande De föreslagna fastigheternas areal varierar mellan 1000 och 1250 kvadratmeter. Angränsande fastigheters, Lilla Torkan 1:3 och 1:5, arealer är 1149 respektive 1018 kvadratmeter. 16 (42)

17 Enligt kommunens riktlinjer bör utanför detaljplanerat område nya fastigheter vara minst 2000 kvadratmeter för att anses lämpliga med hänsyn till landskapsbild och plats för enskilt VA. Då fastigheterna redan är ianspråktagna och att det finns ett cirka 60 meter brett bevuxet naturområde mellan tomterna och Ullnasjön anser samhällsbyggnadsförvaltningen att eventuell ytterligare bebyggelse på fastigheterna inte motverkar syftet med strandskyddsbestämmelsen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av 2 alternativt 3 enbostadshus samt avstycka tomter kring dessa. Yrkanden Ove Ekström (c ) med instämmande av ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att arbetsutskottet beslutar följande: meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kommunens riktlinjer och kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3. Arbetsutskottet föreslår att samhällsbyggnadsnämnden är positiv till en prövning av att dela fastigheten i 2 delar avsedda för ett enbostadshus på vardera delen och återremitterar ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för fortsatt handläggning. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 17 (42)

18 10. Rockelsta 1:2, Dammsta/Gillinge, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av två enbostadshus samt avstycka tomter kring dessa AU 167 Syst f bygglov Arbetsutskottet överlämnar ärendet till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Ärendet Sökande Stockholmen Juridik / Olof Nelson, Hammarby allé 3, Stockholm. Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av två enbostadshus samt stycka av tomter om cirka 3000 kvadratmeter kring dessa. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Delvis inom strandskyddsområde enligt miljöbalken kapitel 7. Remissyttranden Vägverket har ingen erinran under förutsättning att byggnader inte uppförs närmare vägområdet än 12 meter samt att erforderliga åtgärder mot trafikbuller vidtages. Enligt besked från myndighetsnämnden är VA-frågan inte helt utredd. Yttrande från sakägare Ägarna av fastigheterna Rockelsta 1:14 och Rockelsta 1:16 är negativa till den föreslagna åtgärden. Yttranden bifogas. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Området Dammsta består av cirka 18 bostadsfastigheter väster om gamla Norrtäljevägen och cirka 3 industrifastigheter mellan den gamla Norrtäljevägen och E 18. Vägnätet inom området har mycket låg standard. Vägarna är smala och har sommarstugekaraktär. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001: Kan området användas för permanentboende I princip inga avstyckningar Byggrätt totalt BTA beroende på tomtstorlek Villkor godtagbar VA-lösning På sikt planläggning och samlad VA-lösning 18 (42)

19 De föreslagna tomterna ligger på en relativt brant bergås vilket gör dem svårtillgängliga och svåra att bebygga. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att marken därför är olämplig för bostadsbebyggelse. Större delen av tomterna ligger inom strandskyddsområdet runt Våmsjön. Emellertid har Vägverket med en hög bergschakt anlagt en ny väg inom strandskyddsområdet, mellan de föreslagna tomterna och Våmsjön vilket innebär att syftet med strandskyddet enligt samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning inte längre finns kvar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m ) yrkar att arbetsutskottet överlämnar ärendet till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Yttrande från Rockelsta 1:14 och 1:16 19 (42)

20 11. Skarpsundby 3:1, Skarpsundby gård, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus AU 168 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och eventuella servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Byggnader skall placeras i omedelbar anslutning till byvägen. Bostadshuset skall placeras minst 100 meter från stallet på Billsta 7:2. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Ärendet Sökande Agneta Lindgren, Skarpsundby 5, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av ett enbostadshus samt stycka av en tomt om cirka kvadratmeter kring detta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Remissyttranden Myndighetsnämnden för teknik och miljö tillstyrker den föreslagna åtgärden eftersom VA-frågan går att lösa på ett godtagbart sätt. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har ingen erinran med avseende på fornlämningar. 20 (42)

21 Elverket framför att hänsyn skall tas till befintliga ledningar och har i övrigt ingen erinran. Kulturnämnden avstyrker den föreslagna åtgärden och föreslår att tomten med hänsyn till Långhundraleden bör placeras norr om byvägen. Arbetsgruppen Långhundraleden och Frösunda hembygdsförening är negativa till den föreslagna åtgärden. Yttranden bifogas. Yttrande från sakägare Ägaren till Skarpsundby 1:1 är negativ till den föreslagna åtgärden med hänvisning till de kulturhistoriskt mycket värdefulla omgivningarna kring Långhundraleden. Ägarna till Billsta 7:2 och Billsta 7:4 är negativa till den föreslagna åtgärden. Yttranden bifogas. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsnämnden beslöt att vara positiv till en prövning av ett enbostadshus placerat söder om byvägen i nära anslutning till denna och minst 100 meter från stallet på fastigheten Billsta 7:2. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och eventuella servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Byggnader skall placeras i omedelbar anslutning till byvägen. Bostadshuset skall placeras minst 100 meter från stallet på Billsta 7:2. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 21 (42)

22 4. Yttranden från Billsta 7:2 och 7:4, Arbetsgruppen Långhundraleden och Frösunda hembygdsförening 5. Yttrande från Patrik och Audrey Henselius, Billsta 7:2 22 (42)

23 12. Stolp-Ekeby 1:20, Stolp-Ekeby gård, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus AU 169 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Ärendet Sökande Anders Olsen, Stolp-Ekeby 11, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser nybyggnad av ett enbostadshus samt avstycka en tomt om cirka 3000 kvadratmeter kring detta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Inom område av riksintresse för kulturminnesvård. - Inom Stockholm-Arlanda flygplats influensområde. - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom sammanhängande bebyggelse i kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Remissyttranden Myndighetsnämnden för teknik och miljö tillstyrker den föreslagna åtgärden eftersom VA-frågan går att lösa på ett godtagbart sätt. Luftfartsverket, Länsstyrelsen, Vägverket, Elverket och Kulturnämnden tillstyrker förslaget. 23 (42)

24 Yttrande från sakägare En berörd granne, ägaren till Stolp-Ekeby 1:16, är av olika anledningar negativ till den förslagna åtgärden. Inlämnad skrivelse bifogas ärendet. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Ägaren till Stolp-Ekeby 1:16 anser att den föreslagna åtgärden är olämplig av tre skäl: 1. Kennelverksamhet pågår på fastigheten. En kennel finns registrerad hos myndighetsnämnden, omfattningen är för närvarande okänd. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att den nya fastigheten inte berörs eftersom den inte gränsar till kennelverksamheten och avståndet är drygt 100 meter mellan fastigheterna. 2. Möjligheten att utnyttja allemansrätten och möjligheten att besöka Stolp Ekebysjön kommer att hindras. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att allmänhetens möjligheter att utnyttja allemansrätten i området inte nämnvärt kommer att påverkas. 3. Området har ett flertal fornlämningar samt har ett stort kulturarvsvärde. Samhällsbyggnadsförvaltningen delar denna åsikt. Länsstyrelsen tillstyrker förslaget med hänsyn till fornlämningar. Kulturnämnden tillstyrker förslaget med hänsyn till kulturmiljön. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att den föreslagna åtgärden påverkar omgivningen i så liten omfattning att den bör kunna tillåtas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. 24 (42)

25 Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Yttrande från berörd granne 25 (42)

26 13. Vallentuna-Åby 1:31,Olsborgsvägen 36, ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage. AU 170 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då garagets storlek inte är lämplig med hänsyn till stadsbilden. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen kapitel 3 1. Ärendet Sökande Karl Lennart Lund, Olsborgsvägen 36, Vallentuna Ansökan Ärendet inkom och avser tillbyggnad och påbyggnad av garage. Den befintliga delen är 35 m² och tillbyggnaden är 56 m². Den totala byggnadsarean för garaget blir därmed 91 m². Byggnadshöjden på det nya garaget blir 3,6 meter och nockhöjden 5 meter. Den gamla delen byggs på och får samma höjd. På fastigheten finns ett bostadshus med byggnadsarean knappt 90 m². Utöver garaget finns även ett förråd, ett växthus, en lekstuga och ett par skärmtak. De mindre gårdsbyggnaderna inklusive skärmtaken har tillsammans byggnadsarean m². Tillsammans med garaget på 35 m² blir byggnadsarean för de befintliga gårdsbyggnaderna m² och med den föreslagna tillbyggnaden kvm. Planer med mera Enligt gällande stadsplan S är fastigheten avsedd för bostadsändamål. Högst ¼ av tomten får bebyggas och då med en huvudbyggnad i två våningar samt därutöver erforderliga gårdsbyggnader. Tomtarealen är 1085 m² och därmed är den tillåtna byggnadsarealen 271 m². Yttranden från sakägare På grund av den föreslagna garagebyggnadens storlek har vi ansett det lämpligt att höra 4 berörda grannar. Alla 4 grannar, fastighetsägarna till Vallentuna-Åby 1:10, 1:11, 1:69 och 1:452, anser att garagebyggnaden blir alldeles för stor och hög och att den inte smälter in i omgivningen. Fastighetsägarna till Vallentuna-Åby 1:69 och 1:452 anser också att tillbyggnadens yta inte står i rimlig proportion till parkeringsbehovet och befarar att garaget kommer att bli en bilverkstad. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att garaget med tillbyggnad blir så stor och hög att den inte är lämplig med hänsyn till stadsbilden enligt plan- och bygglagen kapitel (42)

27 Samhällsbyggnadsförvaltningen är dessutom tveksam till om den stora andelen gårdsbyggnader kan ses som erforderliga gårdsbyggnader enligt planbestämmelserna även om de ryms inom den tillåtna byggnadsarean på 271 m². Garaget kommer att bli 91 m². Tillsammans med förråd, växthus, lekstuga och skärmtak blir byggnadsarean för gårdshusen m², vilket är nästan halva byggrätten för fastigheten. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då garagets storlek inte är lämplig med hänsyn till stadsbilden. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen kapitel 3 1. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Grannyttranden 27 (42)

28 14. Västlunda 1:6, Västlundavägen 1, ansökan om förhandsbesked avseende uppställning av husvagnar för tillfälligt boende samt en byggnad om cirka 15 kvadratmeter för dusch och WC AU 171 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden med vissa villkor kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 och inte behöver föregås av detaljplanering på grund av bestämmelserna i plan- och bygglagen kapitel 5. Förhandsbeskedet avser tillfällig åtgärd i 5 (fem) år enligt planoch bygglagen kapitel 8 14 Boendet skall vara tillfälligt Skyddszon om 30 meter skall ordnas mot Tallhammarsvägen och 10 meter mot Rosendals industriområde Boden för dusch/wc ansluts till det gemensamma VA-nätet. Möjlighet att tömma husvagnarnas avloppsvatten i det gemensamma VA-nätet skall ordnas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Ärendet Sökande Björn Larvald, Västlundavägen 1, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser uppställning av husvagnar för tillfälligt boende samt en separat byggnad för dusch och WC. Denna byggnad föreslås placerad på grannfastigheten Vallentuna-Ekeby 2:256 och ansluten till fastighetens VA-ledningar. Enligt detaljplanen står byggnaden helt på mark som inte får bebyggas. Planer med mera Fastigheten Västlunda 1:6 ligger utanför detaljplanerat område och Inom yttre skyddsområde kring Västlunda reservvattentäkt. Fastigheten Vallentuna-Ekeby 2:256 ligger inom detaljplan S Remissyttranden Myndighetsnämnden för teknik och miljö tillstyrker förslaget under förutsättning att byggnad för dusch, WC och utslagsvask för husvagnarnas avloppsvatten byggs. Byggnaden ansluts till det gemensamma VA-nätet. Att före detta grusgropar inte fylls 28 (42)

29 igen utan att eventuell avjämning av marken sker med befintligt material. Yttrande från sakägare Ägaren till fastighet Vallentuna-Ekeby 2:250 är negativ till förslaget och har inlämnat skrivelse som bifogas ärendet. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Det har i kommunen sedan flera år funnits ett behov av en lämplig plats för uppställning av husvagnar för tillfälligt boende. Kommunen har för närvarande ingen plats att erbjuda. Samhällsbyggnadsförvaltningen är därför med vissa villkor positiv till den föreslagna åtgärden. Med tanke på eventuell risk för konflikt mellan boende och närliggande industriverksamhet bör tidsbegränsat bygglov övervägas. Boendet skall vara tillfälligt och tillåtet endast för vuxna som till exempel så kallade arbetspendlare. En skyddszon om cirka 30 meter bör ordnas mot Tallhammarsvägen med hänsyn tll vägbuller och Nybyområdet. Mot Rosendals industriområde bör en cirka 10 meter bred skyddszon ordnas i förhållandena till verksamheterna. En vägbom bör uppsättas vid infarten till området. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden med vissa villkor kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 och inte behöver föregås av detaljplanering på grund av bestämmelserna i plan- och bygglagen kapitel 5. Förhandsbeskedet avser tillfällig åtgärd enligt plan- och bygglagen kapitel 8 14 Boendet skall vara tillfälligt Skyddszon om 30 meter skall ordnas mot Tallhammarsvägen och 10 meter mot Rosendals industriområde Boden för dusch/wc ansluts till det gemensamma VA-nätet. Möjlighet att tömma husvagnarnas avloppsvatten i det gemensamma VA-nätet skall ordnas. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar enligt samhällsbyggnadsförvaltningen förslag och att förhandsbeskedet avser tillfällig åtgärd i 5 (fem) år enligt plan- och bygglagen kapitel (42)

30 Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan 4. Skrivelse från ägaren till Vallentuna-Ekeby 2: (42)

31 15. Ösby 2:2, Ösby by, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus på ny fastighet AU 172 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning, vind får inte inredas. Bygglov får inte beviljas innan den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Byggnaderna skall anpassas till den lokala byggnadstraditionen vad gäller placering, utformning av yttertak och fasad samt färgsättning. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Ärendet Sökande Bengt Dahlbeck, Ösby gård, Brottby. Ansökan Inkom: Ansökan avser förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus samt avstycka en fastighet om cirka 2000 kvadratmeter kring detta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Inom område av riksintresse för kulturminnesvård. - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom sammanhängande bebyggelse i kulturhistoriskt värdefullt område. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 skall vid komplettering av bebyggelse i kulturhistoriskt värdefulla områden, en särskild prövning ske av anpassningen till kulturmiljön med hänsyn till landskapsbild, utformning av befintlig bebyggelse, närmiljö och risk för störningar av olika slag. 31 (42)

32 Remissyttranden Kulturnämnden avstyrker den föreslagna tomtplatsen. Placering och utformning av ny bebyggelse ska i detta område ske med hänsyn till kulturmiljön. Myndighetsnämnden för teknik och miljö tillstyrker förslaget. Bygglov kan inte tillstyrkas förrän den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Anläggningen skall betjäna 6 st hushåll och är placerad på fastigheten Ösby 2:2. Servitut erfordras för avloppsanläggningen. Elverket och Vägverket har ingen erinran. Yttrande från sakägare Ingen granne har haft något att erinra mot förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Den föreslagna fastigheten ligger öppet och väl synlig inom Ösby by som är en del av ett område av riksintresse. Ösby by är en mycket välbevarad grupp av äldre bostadshus och jordbruksbyggnader. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser därför att det är viktigt att ny bebyggelse anpassas till den befintliga vad gäller yttre utformning och färgsättning. Villkor bör ställas i beslutet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning, vind får inte inredas. Bygglov får inte beviljas innan den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Byggnaderna skall anpassas till den lokala byggnadstraditionen vad gäller placering, utformning av yttertak och fasad samt färgsättning. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 32 (42)

33 16. Ösby 5:1, Ösby by, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av ett enbostadshus på ny fastighet AU 173 Syst f bygglov Arbetsutskottets förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning, vind får inte inredas. Bygglov får inte beviljas innan den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Byggnaderna skall anpassas till den lokala byggnadstraditionen vad gäller placering, utformning av yttertak och fasad samt färgsättning. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Ärendet Sökande Inger Ryhn, Fornminnesvägen 14, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ansökan avser förhandsbesked om nybyggnad av ett enbostadshus samt avstycka en fastighet om cirka 2000 kvadratmeter kring detta. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Inom område av riksintresse för kulturminnesvård. - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom sammanhängande bebyggelse i kulturhistoriskt värdefullt område. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 skall vid komplettering av bebyggelse i kulturhistoriskt värdefulla områden, en särskild prövning ske av anpassningen till kulturmiljön med hänsyn till landskapsbild, utformning av befintlig bebyggelse, närmiljö och risk för störningar av olika slag. 33 (42)

34 Remissyttranden Kulturnämnden avstyrker den föreslagna tomtplatsen. Placering och utformning av ny bebyggelse ska i detta område ske med hänsyn till kulturmiljön. Myndighetsnämnden för teknik och miljö tillstyrker förslaget. Bygglov kan inte tillstyrkas förrän den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Anläggningen skall betjäna 6 st hushåll och är placerad på fastigheten Ösby 2:2. Servitut erfordras för avloppsanläggningen. Elverket och Vägverket har ingen erinran. Yttrande från sakägare Ingen granne har haft något att erinra mot förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Den föreslagna fastigheten ligger öppet och väl synlig inom Ösby by som är en del av ett område av riksintresse. Ösby by är en mycket välbevarad grupp av äldre bostadshus och jordbruksbyggnader. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser därför att det är viktigt att ny bebyggelse anpassas till den befintliga vad gäller yttre utformning och färgsättning. Villkor bör ställas i beslutet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 och 3 med följande villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning, vind får inte inredas. Bygglov får inte beviljas innan den gemensamma avloppsanläggningen är klar. Byggnaderna skall anpassas till den lokala byggnadstraditionen vad gäller placering, utformning av yttertak och fasad samt färgsättning. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 34 (42)

35 17. Bällsta 2:1028, Bällstabergsvägen 2, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av restaurang AU 174 Syst f bygglov Arbetsutskottet överlämnar ärendet till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Ärendet Sökande Christos Georgantas, Bällstabergsvägen 2, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ärendet avser tillbyggnad av restaurangen med en spelbutik om cirka 70 kvadratmeter byggnadsarea delvis placerad på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas. Planer med mera Fastigheten ligger inom detaljplan D Enligt planen är fastigheten avsedd för handel och tillåten byggnadsarea är 120 kvadratmeter. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Den befintliga byggnadens areal är cirka 150 kvadratmeter. Den föreslagna tillbyggnaden innebär således att enligt detaljplanen tillåten byggnadsarea överskrids med cirka 100 kvadratmeter. Spelbutiken medför behov av flera parkeringsplatser. De befintliga parkeringsplatser som finns på fastigheten bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen erfordras för restaurangverksamheten. Fastigheten bedöms redan helt utnyttjad för sitt ändamål. Restaurangbyggnad (30 kvadratmeter större än vad planen tillåter), 9 parkeringsplatser, ytor för varuleveranser och avfallshantering. Om samhällsbyggnadsnämnden ser positivt på den föreslagna åtgärden måste ärendet återremitteras för komplettering innan beslut fattas. Sökanden har inlämnat ett förslag där tillbyggnadens yta är minskad till 52 kvadratmeter och placerad på mark som får bebyggas enligt detaljplanen. Sex nya parkeringsplatser är också redovisade samt plats för avfallshantering. Platsen för avfallshantering är emellertid inte godtagbar ur hämtningssynpunkt. Platsen måste flyttas närmare infarten så att hämtningsbilen kan hämta avfall utan att backa. Minskningen av tillbyggnadens yta innebär att den totala byggnadsarean blir cirka 200 kvadratmeter vilket överskrider den enligt detaljplanen tillåtna med cirka 80 kvadratmeter. 35 (42)

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 13 oktober 2009 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 oktober 2003 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 september 2004 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003 Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 juni 2003 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Arne Karlsson (m) Rickard Gutenberg (m) Sven-Olof Nilsson (s)

Arne Karlsson (m) Rickard Gutenberg (m) Sven-Olof Nilsson (s) Samhällsbyggnadsnämnden 30 september 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Att bygga på prickad mark

Att bygga på prickad mark Att bygga på prickad mark Önskemål om att placera Friggebod eller Attefallshus etc närmare tomtgräns än 4,5 m kommer upp med jämna mellanrum. När det gäller att inkräkta på avståndet 4,5 m mot väg, gata,

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden 1 (3) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 7 oktober 2009 kl.18.30 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum 1 1 Justering Allmänna 2 Delårsbokslut 3 Riktlinjer för gäststugor 4

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-10 Plats och tid för sammanträdet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 10 december 2009 kl. 18.00 Obs! Dag och Klockslag Kallade tjänstemän Olle

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplanen för Bilaga 1 Tillhör karta D 10-0022:1 SÖDRA OCH ÖSTRA DELARNA AV ÄSPET i Åhus (område A), Kristianstads kommun TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER GÄLLANDE PLAN

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (43)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (43) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (43) Plats och tid Angarnsrummet, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna, kl 18.00 18.50 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Detaljplan för Tisnarebaden, Rostorp 2:1 m.fl., Katrineholms kommun. Upprättad på stadsarkitektkontoret i Katrineholm 30 april 2010

Detaljplan för Tisnarebaden, Rostorp 2:1 m.fl., Katrineholms kommun. Upprättad på stadsarkitektkontoret i Katrineholm 30 april 2010 Detaljplan för Tisnarebaden, Rostorp 2:1 m.fl., Katrineholms kommun Upprättad på stadsarkitektkontoret i Katrineholm 30 april 2010 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rubricerat planförslag har varit ute för samråd under

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämnden 2010-05-18

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämnden 2010-05-18 Samhällsbyggnadsnämnden 2010-05-18 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-02-21 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 12.00 Beslutande Johan Gustafsson(M), ordförande Tore Andersson (M) Birgit Åhlund (C) Bength Andersson

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning.

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. 3 2014-08-25 Diarienummer 2008/0670- Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Planområdet, utdrag ur gällande detaljplan. Handlingar Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 mars 2006, kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 Ändring av detaljplan för Hästnäs 1:1 m fl. HÄSTNÄS FRITIDSOMRÅDE i Arboga kommun, Västmanlands län Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 177-180 Omedelbar justering 181-200 Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 177-180 Omedelbar justering 181-200 Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden 13 november 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

Protokoll 2011-12-14

Protokoll 2011-12-14 2011-12-14 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Åbytorp, 2011-12-14, klockan 17:00 Beslutande Katarina Hansson (S) Camilla Valfridsson (KD) Christer Thörner (S) Elisabet Ekestubbe (M)

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Sidan 3 av 114 Ärende 1 Sidan 4 av 114 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 114 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1 (20) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.45. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf. Tore Andersson (-) Benght Andersson (S) Bertil Johansson (S) Birgit Åhlund (C) 54 64, 66 Berne

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:900 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna. Kallade tjänstemän

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna. Kallade tjänstemän K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-08-25 Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna Kallade tjänstemän Yvonne Fredriksson, avdelningschef bygglov Erik Moelv, avdelningschef

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 1(6) Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 2(6) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

DOM 2015-11-02 Stockholm

DOM 2015-11-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-11-02 Stockholm Mål nr P 2293-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr P 6400-14, se

Läs mer

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20 Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna Kallade tjänstemän Yvonne Fredriksson, avdelningschef bygglov Erik Moelv, avdelningschef

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-11-17 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 17 november, kl 13.00-15.00. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Till planen hör: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

PLANBESKRIVNING. Till planen hör: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-04-16, rev. 2008-07-17 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten HÖGMARSÖ 2:42 i Länna församling ENKELT PLANFÖRFARANDE Dnr 08-10054.214 Ks 08-457 PLANBESKRIVNING Handlingar Till

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län Utlåtandet har upprättats den 4 oktober 2010 Syfte Planens syfte är att ge ramar för den bebyggelse

Läs mer

DOM 2015-03-18 Stockholm

DOM 2015-03-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-03-18 Stockholm Mål nr P 6299-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-25 i mål nr P 5591-13, se bilaga KLAGANDE H K Ombud: J

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

Protokoll 2011-02-01

Protokoll 2011-02-01 2011-02-01 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2011-02-01, klockan 17:30-19:10 Beslutande Katarina Hansson (S) ej 17 Britt Gelin (S), 17 Sven-Inge Carlsson (S) Christer Fallén

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande ÄDp 1708 2009-04-14 Dnr 08:10191-BN 540 Ändring av detaljplan för område vid Ymergatan, Irsta, Västerås TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/15 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:10 Paragrafer 89-95 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING V 140513 datum 2015-03-03 diarienummer 2014-795 ÄDp 5397 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med ändringen av

Läs mer

Vårbo 1:33 UTSTÄLLNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för. Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012

Vårbo 1:33 UTSTÄLLNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för. Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012 UTSTÄLLNINGSHANDLING Förslag till detaljplan för Vårbo 1:33 Normalt planförfarande - gamla PBL Upprättad 11 aug 2011 UTSTÄLLNING 9 juli - 15 augusti 2012 upprättad av K-Konsult Karlskoga på uppdrag av

Läs mer

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan

Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan 2016 Får jag bygga? Om bygglov, rivningslov,marklov och anmälan Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du oftast söka bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Vid vissa

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Nejlikan 3 inom Grisbacka i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Nejlikan 3 inom Grisbacka i Umeå kommun, Västerbottens län Sida 1 av 8 Planbeskrivning Samråd Diarienummer: BN-2013/00402 Datum: 2013-12-18 Handläggare: Sara Bäckström för fastigheten Nejlikan 3 inom Grisbacka i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Handläggare: Emil Hjalmarsson, tfn 0322-616367 Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Foto med bredd:höjd-förhållande1 Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3 Planbeskrivning 2015-12-14 1 1.

Läs mer

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen Sidnr 1 (9) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset, kl 08.00-11.30 Sören Eriksson (stp) Lars-Åke Karlgren (v) Morgan Gutke (c) Övriga deltagare Michael

Läs mer

DOM 2014-05-06 Stockholm

DOM 2014-05-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2014-05-06 Stockholm Mål nr P 11603-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-28 i mål nr P 1609-13, se

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-03-27, kl 08.30-09.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning VAXHOLMS STAD 2008-09-24 Detaljplan för Vega 10 och 11 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 351 Planbeskrivning Handlingar - plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-14 Innehållsförteckning Ärende 1 Reglemente för byggnadsnämnden och trafiknämnden... 2 2 Svar på remiss om motion angående bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn

Läs mer

DOM 2012-12-10 Stockholm

DOM 2012-12-10 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0612 2012-12-10 Stockholm Mål nr P 3639-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen dom 2012-03-29 i mål nr P 2257-11, se bilaga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

datum 2014-01-24 Detaljplan för fastighten BÄCKÖRINGEN 6 i Limhamn i Malmö

datum 2014-01-24 Detaljplan för fastighten BÄCKÖRINGEN 6 i Limhamn i Malmö datum 2014-01-24 diarienummer 2013-00469 Dp 5341 UNDERRÄTTELSEHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastighten BÄCKÖRINGEN 6 i Limhamn i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planändringen är

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Laxforsen 4:53. Ändring med tillägg av detaljplan för del av Jukkasjärvi 9:5, antagen 1991-06-19 av byggnadsnämnden i Kiruna.

Laxforsen 4:53. Ändring med tillägg av detaljplan för del av Jukkasjärvi 9:5, antagen 1991-06-19 av byggnadsnämnden i Kiruna. Ändring med tillägg av detaljplan för del av Jukkasjärvi 9:5, antagen 1991-06-19 av byggnadsnämnden i Kiruna. Laxforsen 4:53 Kiruna Kommun Norrbottens län Laxforsen 4:53 Förslag till antagandehandlingar

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:50 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2014/36 PLANUTREDNING FÖR LERBERGET 62:19 ÖSTRA LERBERGET, LERBERGET HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN Det aktuella utredningsområdet 2014-04-17 FÖRSLAG TILL BESLUT Planavdelningen får i uppdrag att genomföra

Läs mer

DOM 2016-01-20 Stockholm

DOM 2016-01-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2016-01-20 Stockholm Mål nr P 5529-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-26 i mål nr P 6171-14, se

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14. Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14. Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14 Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby x Dick Lindström, ordförande

Läs mer

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02 Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

DOM 2014-12-17 Stockholm

DOM 2014-12-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-12-17 Stockholm Mål nr P 6026-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-12 i mål nr P 3147-14, se bilaga KLAGANDE 1. P-O B 2.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 12 maj 2010, kl. 08.30-12.10 Beslutare Björn Swedborg (m), ordf. Lars-Inge Green (s), vice ordf. Bernt Kristoffersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering Samhällsbyggnadsnämnden 2009-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens beredning. Bn 284 BUDGET. Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna.

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens beredning. Bn 284 BUDGET. Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 284 BUDGET Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 285 DELEGATIONER Ärenden beviljade med delegation, nr 160 192, föredras och läggs

Läs mer

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten 2015-02-11 E 45-43 FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten... PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Stig Alexandersson (m) Jonas Svensson (m) Susanna Jebeloczki (m) Anette Barnå (kd) Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2007-05-07

Stig Alexandersson (m) Jonas Svensson (m) Susanna Jebeloczki (m) Anette Barnå (kd) Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2007-05-07 Samhällsbyggnadsnämnden 24 april 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, tisdagen den 20 dec, 2005, kl 10.00 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Fränsta 12:22, ändrad användning

Läs mer