Robert Sandgren (m) Erika Nordell (c) Rickard Gutenberg (m)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Robert Sandgren (m) Erika Nordell (c) Rickard Gutenberg (m)"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 28 mars 2006 kl Elwe Nilsson (m) ordförande Ove Ekström (c) vice ordförande Claes Ericsson (m) ej 24 Lage Jansson (m) Bengt-Åke Grip (kd) ersättare för Maj Birgersson (kd) ej 38 Johan Mossling (fp) ersättare för Ragnar Dahl (fp) Ove Larsson (s) Bo Bergström (s) ersättare för Tore Pettersson (s) Sven Olof Nilsson (s) ersättare för Ing-Marie Elfström (s) Robert Sandgren (m) Erika Nordell (c) Rickard Gutenberg (m) Olle Wallin, Samhällsbyggnadschef Kristina Gewers, chef Plan och exploatering Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Birgitta Gunolf, sekreterare Ove Larsson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer Ordförande Elwe Nilsson Justerande Ove Larsson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (48)

2 Innehållsförteckning: Sid Försäljning av del av Vallentuna-Väsby 1:1...4 Internkontrollplan 2006 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö...6 Uppföljning av 2005 års internkontrollplan...8 Revision av exploateringsverksamheten, yttrande...9 Annullering av köpeavtal avseende ca m2 av Bällsta 2:18 och 2:19 i Fågelsångens företagspark...11 Överlåtelse av ca m2 av Brottby 4:1 (Kvarnstugan och Brottby kvarn)...12 Detaljplan för centrumtomten öster om Mörbyvägen, godkännande...13 Upphävande av del av avstyckningsplan A 133, samråd (enkelt planförfarande)...14 Förstudierapport rörande Skoga (Nyborg och Bällstaberg 4)...15 Detaljplan för område i Kragstalund, planuppdrag...16 Exploateringsavtal för området Gustavslund vid Lingsbergsvägen...17 Kumla 1:44, Sandviksvägen, ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus och garage...19 Ramsta 7:1, föreläggande om uppförande av skyddsnät intill golfbana...21 Stångberga 1:28, Rialavägen, Långsjötorp, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att bygga ett enbostadshus...23 Solsta 1:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av nio enbostadshus på nya tomtplatser...25 Stora Benhamra 3:7, Koltorp Vada, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av två enbostadshus på två nya tomtplatser...28 Lindö 1:36, Sormenvägen 30, ansökan om bygglov för inglasat uterum...30 Vallentuna-Mörby 2:86, Rosendalsslingan 21, klagomål på en hundkoja/rastgård...32 Bällsta 2:1028, Bällstabergsvägen 2, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av restaurang...33 Bällsta 2:674, Manhemsvägen 27, ansökan om förhandsbesked beträffande nybyggnad av carport och uterum...35 Kragsta 1:34, Hasseluddsvägen, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av enbostadshus och generationsbostad...37 Bygglovenkät för år 2005 information...40 Information om genomförd kundenkät Tufa...41 Verksamhetsberättelse för Ändring och tillbyggnad av Ekebyskolan, delegation upphandling av totalentreprenör (48)

3 Månadsuppföljning nr 2 för Samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö...45 Planeringsunderlag för riksintresset Arlanda. Svar på remiss...46 Anmälningar (48)

4 Försäljning av del av Vallentuna-Väsby 1:1 SBN 20 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar återremittera ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen för komplettering med beskrivning av ärendets handläggning. Ett avtal om anläggningsarrende gäller sedan mellan kommunen och Vallentuna kyrkliga samfällighet för ett område om ca m² av Vallentuna-Väsby 1:1. Området används för två maskinhallar, varav den större hallen tillhör kyrkan och den mindre tillhör kommunen. Förhandlingar har förts under senare tid med stiftsnämnden om att överföra kommunens maskinhall och ett lämpligt markområde kring de båda byggnaderna till Stockholms stift. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat köpeavtal där ca m² av Vallentuna-Väsby 1:1 inkl en ekonomibyggnad om 288 m² överlåts till Stockholms stift för kronor och med tillträde Fastighetsbildning för att överföra markområdet till köparens fastighet Vallentuna Prästgård 1:1 skall sökas av kommunen och bekostas av köparen. Köpeavtalet har godkänts av egendomsnämnden i Stockholms stift Den föreslagna tillträdesdagen har passerats, varför ny tillträdesdag föreslås vara Avtal om anläggningsarrende för del av området upphör att gälla på tillträdesdagen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner köpeavtal varigenom kommunen överlåter ca m² av fastigheten Vallentuna-Väsby 1:1 inkl en ekonomibyggnad om 288 m² till Stockholms stift för kronor. Fastighetsbildning för att överföra markområdet till köparens fastighet Vallentuna Prästgård 1:1 skall bekostas av köparen. Yrkande Ordförande Elwe Nilsson yrkar på återremiss till samhällsbyggnadsförvaltningen för komplettering med beskrivning av ärendets handläggning. sgång Ordförande Elwe Nilsson ställer proposition på sitt yrkande och finner att nämnden bifaller yrkandet. 4 (48)

5 Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Avtal med kartbilaga 5 (48)

6 Internkontrollplan 2006 för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö SBN 21 Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till internkontrollplan för 2006 godkänns. Alla nämnder skall varje år fastställa internkontrollplaner. Detta framgår av reglemente för intern kontroll i Vallentuna kommun som antogs av kommunfullmäktige i december 2000 och gäller från och med Samhällsbyggnadsförvaltningen har utarbetat rutinbeskrivning som beskriver hur internkontrollen för respektive rutin är utformad och vem som skall genomföra kontrollen. För varje år skall nämnden fastställa en kontrollplan för det kommande året genom att välja ut några av rutinerna. För 2006 föreslås att följande områden läggs in i internkontrollplanen. Debitering av tillsynsavgifter Leverantörsfaktura/utanordning/attest Rehabilitering Kontroll av rapporterad tid i Platina Postmottagning, post, fax, e-post Registrering, diarium, hantering av handlingar Delegationer Den interna kontrollen kan delas i redovisnings- och administrativ kontroll som syftar till att uppnå säkerhet i system och rutiner, främja effektivitet i organisationen och förvaltning samt säkerställa rättvisande räkenskaper. I reglementet preciseras vilket ansvar kommunstyrelsen, övriga nämnder, förvaltningschefer och verksamhetsansvariga har. Det anges också vilka dokument som skall upprättas samt hur uppföljning och rapportering skall gå till. Planen bör innehålla följande delar: - Process, det vill säga rutin eller system. - Kontrollmoment, det vill säga vad kontrollaktiviteten syftar till att säkerställa. - Kontrollansvarig - Frekvens, det vill säga hur ofta kontrollen sker samt - Kontrollmetod - Hur rapporteringen skall ske. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till internkontrollplan för 2006 godkänns. 6 (48)

7 Handlingar i ärendet: 1. Internkontrollplan 2. Rutinförteckning. 7 (48)

8 Uppföljning av 2005 års internkontrollplan SBN 22 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Enligt kommunens reglemente för intern kontroll ska nämnderna löpande följa upp det interna kontrollsystemet inom sina verksamhetsområden. Varje år ska nämnderna upprätta en plan för uppföljning av olika delar av den interna kontrollen. Rapport över genomförd uppföljning skall lämnas till kommunstyrelsen att redovisas i samband med årsredvisningen för det gångna året. Gällande internkontrollplan antogs av myndighetsnämnden för teknik och miljö den 31 mars 2005 och av samhällsbyggnadsnämden den 22 mars Följande rutiner har särskilt kontrollerats under 2005: Debitering av tillsynsavgifter Leverantörsfaktura/utanordning/attest Rehabilitering Kontroll av mer- och övertid Postmottagning, post, fax, e-post Registrering, diarium, hantering av handlingar Delegationer Samhällsbygnadsförvaltningen har upprättat tjänsteskrivelse i ärendet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden/Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner redovisningen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Handlingar i ärendet 1. Internkontrollplan för Tjänsteskrivelse daterad (48)

9 Revision av exploateringsverksamheten, yttrande SBN 23 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att ställa sig bakom förslaget till yttrande som sitt eget med ändringen att nya redovisningsprinciper föreslås införas successivt utan angivande av särskild tidpunkt för införandet. Kommunens revisorer har uppdragit åt Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers att granska exploateringsverksamheten i Vallentuna kommun. De har redovisat sin granskning en revisionsrapport som är överlämnad till Kommunstyrelsen och Samhällsbyggnadsnämnden för yttrande. Revisorernas är av uppfattningen att personalen har en god överblick och kontroll över verksamheten. Följande rekommendationer lämnas sammanfattningsvis till kommunen: 1. Kommunen bör dokumentera sina arbetsrutiner avseende exploateringsverksamheten. 2. Villkoren i exploateringsavtalen bör ses över i syfte att underlätta styrningen och kontrollen av avtalen. 3. Checklista för avtalsutformning bör tas fram. 4. Det bör finnas en bevakningsblankett för varje exploateringsavtal, där det tydligt framgår vilka kontroller som ska göras och om dessa gjorts. 5. Kommunen bör skriftligen dokumentera sina redovisningsprinciper och rutiner avseende exploateringsverksamheten. 6. Kommunen bör anpassa sina redovisningsrutiner till Rådets skrift vad avser när i tiden exploateringsintäkterna skall redovisas samt beräkning av anskaffningsvärdet för såväl anläggnings- som omsättningstillgångar. Kommunstabens och samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Punkterna 1-4 behandlar rutiner och hantering inom samhällsbyggnadsförvaltningen. Förvaltningen instämmer i huvudsak med revisorernas förslag till åtgärder. Rutiner och dokumentation av dessa bör förbättras för att underlätta vid personalbyte och för att undvika att debiteringar eller andra aktiviteter förbises. Kommunen befinner sig i ett expansivt skede med en stor arbetsbelastning och ovanstående åtgärder har inte prioriterats. För att kunna genomföra förslagen behövs en extra bemanning under en kortare period. Punkterna 5-6 behandlar redovisningsprinciper. De redovisningsprinciper vi tillämpar idag bygger på dokumentet Exploateringsredovisning i kommunens bokföring som togs fram Principerna finns därmed skriftligt dokumenterade. Det har hänt en del inom 9 (48)

10 redovisningsområdet sedan dess men kommunen har inte ändrat sina principer. Det finns inga uppdaterade rekommendationer som är normerande från Rådet för kommunal redovisning annat än en idéskrift. Det är från denna idéskrift Öhrlings PWC, i sin rapport, hämtat mycket av de föreslagna åtgärderna. Förvaltningen instämmer i det som står i rapporten, vi behöver se över och uppdatera våra rutiner. Området är dock komplext och vi kan inte, utan att utöka vår kompetens inom området och utreda hur exempelvis det ser ut i andra kommuner, överblicka vilka konsekvenser föreslagna åtgärder inom redovisningen får. Vi har tillsatt en projektgrupp med representanter från Ekonomiservice och Samhällsbyggnadsförvaltningen med för avsikt förkovra oss inom området samt senast våren 2007 ha nya redovisningsprinciper på plats. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar översända kommunstabens och samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande som sitt eget. Yrkande Ordförande Elwe Nilsson yrkar att nämnden beslutar att ställa sig bakom förslaget till yttrande som sitt eget med ändringen att nya redovisningsprinciper föreslås införas successivt utan angivande av särskild tidpunkt för införandet. Handlingar i ärendet 1. Revisionsrapport 10 (48)

11 Annullering av köpeavtal avseende ca m2 av Bällsta 2:18 och 2:19 i Fågelsångens företagspark SBN 24 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att upprättat avtal om försäljning av ca m² av Bällsta 2:18 och 2:19 i Fågelsångens företagspark till Flexit AB annulleras när FlexitAB betalat kr till kommunen. Köpeavtal för försäljning av ca m² av Bällsta 2:18 och 2:19 i Fågelsångens företagspark till Flexit AB har träffats i slutet av år Flexit AB vill inte längre köpa området på grund av att företaget köpt en annan fastighet. Någon återgångsklausul fanns inte i köpeavtalet. Kommunen och Flexit AB har muntligt kommit överens om att köpeavtalet annulleras när Flexit AB betalat kr till kommunen. Beloppet motsvarar de kostnader som kommunen har haft i samband med försäljningen och hantering av köpeavtalet. Någon handpenning skulle enligt köpeavtalet inte betalas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att upprättat avtal om försäljning av ca m² av Bällsta 2:18 och 2:19 i Fågelsångens företagspark till Flexit AB annulleras när FlexitAB betalat kr till kommunen. Anteckning Claes Ericsson (m) anmäler jäv och deltar inte i ärendets behandling. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 11 (48)

12 Överlåtelse av ca m2 av Brottby 4:1 (Kvarnstugan och Brottby kvarn) SBN 25 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige godkänna upprättat avtal om överlåtelse av ca m² av Brottby 4:1 i Vallentuna till Össeby Hembygdsförening. Överlåtelsen sker utan vederlag men med ett överlåtelseförbud och ett vite om kronor. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat gåvoavtal för överlåtelse av ca m² av Brottby 4:1 i Vallentuna till Össeby Hembygdsförening med tillträde den 1 juli Kommunen ansöker om och föreningen bekostar avstyckning av området. Kommunen bekostar uttag av pantbrev om kronor. Den blivande fastigheten får inte överlåtas vidare utan kommunens samtycke. Anteckning om överlåtelseförbudet skall göras i fastighetsregistret. Skulle föreningen vilja överlåta fastigheten krävs kommunens samtycke. Vid sådan försäljning skall föreningen utge ett vite om kronor. Föreningen har efter renovering av Kvarnstugan hyrt Kvarnstugan och området Kvarnbacken inkl Brottby kvarn av kommunen fr o m t o m Överenskommelse har träffats med föreningen om oförändrade hyresvillkor fram till tillträdesdagen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige godkänna upprättat avtal om överlåtelse av ca m² av Brottby 4:1 i Vallentuna till Össeby Hembygdsförening. Överlåtelsen sker utan vederlag men med ett överlåtelseförbud och ett vite om kronor. Handlingar i ärendet 1. Förslag till gåvoavtal. 12 (48)

13 Detaljplan för centrumtomten öster om Mörbyvägen, godkännande SBN 26 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden återremitterar ärendet för komplettering av handlingarna. Detaljplan för centrumtomten öster om Mörbyvägen var enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut den 20 december utställd för granskning från den 16 januari 2006 till den 14 februari Inkomna yttranden framgår av det utlåtande som upprättats av samhällsbyggnadsförvaltningen. Plankarta och planbeskrivning har kompletterats med preciserade bestämmelser angående buller efter länsstyrelsens yttrande. Kontoret anser att övriga inkomna synpunkter inte ger anledning till någon ytterligare ändring i detaljplanen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden återremitterar ärendet för komplettering av handlingarna. Handlingar i ärendet 1. Utlåtande 2. Plankarta med planbestämmelser 3. Planbeskrivning 4. Genomförandebeskrivning 13 (48)

14 Upphävande av del av avstyckningsplan A 133, samråd (enkelt planförfarande) SBN 27 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att sända ut förslaget om upphävande av del av avstyckningsplan A 133 på samråd. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 20 december att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upphäva avstyckningsplan A 133 inom det på karta markerade området inom den kommunägda fastigheten Vallentuna-Åby 1:94. Syftet med att upphäva östra delen av avstyckningsplan A 133 är att möjliggöra framtida utveckling i enlighet med kommunens översiktliga planer. Avstyckningsplanen är dessutom inaktuell och därför önskvärd att upphäva. Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att sända ut förslaget om upphävande av del av avstyckningsplan A 133 på samråd. Handlingar i ärendet 1. Plankarta 2. Planbeskrivning 3. Genomförandebeskrivning 14 (48)

15 Förstudierapport rörande Skoga (Nyborg och Bällstaberg 4) SBN 28 Syst f plan Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta detaljplan för området Skoga. I nästa skede ska Nyborg planeras tillsammans med Bällstaberg 4. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 25 oktober att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en förstudierapport för området Skoga-Nyborg som underlag för beslut om planuppdrag. I beslutet angavs att syftet med förstudierapporten var att studera bl.a. om en eller två detaljplaner skulle upprättas. I bostadsbyggnadsprognos 05D anges byggstart för 30 småhus i Skoga år 2007 och 80 småhus i Nyborg år Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat en förstudierapport för område Skoga (Nyborg och Bällstaberg 4). I denna föreslår förvaltningen att två till tre detaljplaner upprättas. Skoga föreslås utgöra en detaljplan. För Bällstaberg 4 och Nyborg kan en detaljplan alternativt två separata detaljplaner upprättas. För Nyborg och Bällstaberg 4 föreslås separat förstudierapport/er upprättas. Tidpunkt bestäms senare. Huvudanledningen till att Skoga föreslås planläggas i en egen detaljplan är att det då blir möjligt att planen kan antas under år 2007, vilket inte anses möjligt om Bällstaberg 4 och Nyborg ska ingå i samma detaljplan. Det är för närvarande oklart hur VA-frågorna ska lösas för Nyborg och Bällstaberg 4. En VA-utredning pågår där frågorna studeras i ett större sammanhang tillsammans med områdena Kristineberg, Okvista 4 och Påtåker. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden ger samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta detaljplan för området Skoga. Yrkande Ove Ekström (c) yrkar att ett tillägg görs lydande: I nästa skede ska Nyborg planeras tillsammans med Bällstaberg 4. sgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på Ove Ekströms tilläggsyrkande och finner att nämnden bifaller detta. Handlingar i ärendet 1. Förstudierapport för Skoga (Nyborg och Bällstaberg 4) 15 (48)

16 Detaljplan för område i Kragstalund, planuppdrag SBN 29 Syst f plan Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunstyrelsen att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram detaljplan för område i Kragstalund. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat en förstudierapport för planläggning av område i Kragstalund, omfattande del av Kragsta 2:7. Området som föreslås planläggas omfattar del av fastigheten Kragsta 2:7 som ägs av kommunen. Området gränsar i norr mot Bylevägen, i söder mot Kragstalundsvägen samt i öster mot Stockholmsvägen. Bostadsområdet Kragstalund I ligger norr om och Kragstalund II öster om området. Området består idag av obebyggd skogsmark med en areal om ca kvm. För området gäller detaljplan för Kragstalundsleden samt ändring av del av detaljplan för Kragstalund I (S ), där området redovisas som allmän platsmark, i huvudsak som park. För mark utmed Kragstalundsvägen gäller även detaljplan för Kragstalund I ( S ). Området är inte redovisat i bostadsbyggnadsprognosen 05D, som antogs av kommunfullmäktige för åren Området har god tillgång till infrastruktur, kollektivtrafik och skola varför det kan vara lämpligt att bebygga med bostäder. Området föreslås bebyggas med ca 8 bostäder i friliggande, gruppbyggda småhus på tomter om ca 1000 kvm med infart från Kragstalundsvägen. Förslaget innebär att Kragstalundsvägens förbindelse mot Bylevägen stängs. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunstyrelsen att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram detaljplan för område i Kragstalund. Handlingar i ärendet 1. Förstudierapport med kartbilaga 16 (48)

17 Exploateringsavtal för området Gustavslund vid Lingsbergsvägen SBN 30 Dnr Arbetsutskottets förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar godkänna upprättat förslag till exploateringsavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB och NCC AB. De hastighetsdämpande åtgärder som ska utföras på vägen mot Gröndal i samråd med kommunens trafikingenjör ska inte ske i form av gupp. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat förslag till exploateringsavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB och NCC AB för detaljplaneområdet Gustavslund. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att ställa ut detaljplaneförslaget för granskning. Detaljplanen beräknas kunna antas av Kommunfullmäktige Exploateringsavtalet reglerar marköverlåtelser och ekonomiska frågor kring plangenomförandet. I avtalet regleras dessutom exploatörens åtaganden avseende tekniska anläggningar, bildande av gemensamhetsanläggning m.m. Kommmunen överlåter mark för grupphusbebyggelse till NCC AB för kr. Dessutom sker smärre markbyten mellan kommunen och NCC AB. Samtliga vägar, vatten- och avloppsledningar, grönytor m.m. inom det nya grupphusområdet bekostas och byggs ut av NCC AB och ska sedan övertas av en samfällighetsförening. NCC AB bygger ut en ny pumpstation och en ny överföringsledning för spillvatten fram till befintlig avloppsledning i Haga (Tulevägen). I samma sträckning bekostar och bygger bolaget också en kommunal gång- och cykelväg. Därutöver tillkommer exploateringsbidrag till det övergripande VAnätet, för kommunens administrativa kostnader under planskede och utbyggnad samt till det övergripande vägnätet. Ingen ombyggnad av Lingsbergsvägen ingår i avtalet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar godkänna upprättat förslag till exploateringsavtal mellan kommunen, Vallentunavatten AB och NCC AB. 17 (48)

18 Yrkande Ove Ekström (c) yrkar tillägg till beslutet lydande: De hastighetsdämpande åtgärder som ska utföras på vägen mot Gröndal i samråd med kommunens trafikingenjör ska inte ske i form av gupp. sgång Ordförande Elwe Nilsson (m) ställer proposition på Ove Ekströms tilläggsyrkande och finner att nämnden bifaller detta. Handlingar i ärendet 1. Exploateringsavtal med 3 bilagor 18 (48)

19 Kumla 1:44, Sandviksvägen, ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus och garage SBN 31 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov. Sökande Wolfgang och Anette Erbe, Lindvägen 21, Täby Ansökan inkom och avser nybyggnad av enbostadshus i ett plan med sammanbyggt garage. Byggnadsarean är 239 m², varav bostadsdelen 189 m² och garagedelen 50 m². Byggnaden har valmat tak med mörkgrå pannor och fasaden ljusgul puts. Planer med mera Enligt gällande detaljplan D får man på fastigheten uppföra en huvudbyggnad i två våningar med byggnadsarean 180 m² och bruttoarean 250 m². Därutöver får man i separata byggnader uppföra garage och uthus om sammanlagt 50 m². Enligt planbestämmelserna ska bebyggelsen utformas med hänsyn till lokal byggnadstradition och omgivande miljö i samråd med stadsarkitekten. Tak skall vara sadeltak med pannor. Remissyttranden har sänts till kulturförvaltningen för yttrande. Yttranden från sakägare Sökanden har lämnat in yttranden från berörda grannar, vilka inte haft några erinringar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande avviker från planbestämmelserna på flera punkter. Garaget är sammanbyggt med bostadsdelen, fastän planen säger att det ska vara i en separat byggnad. Därmed blir också byggnadsarean för huvudbyggnaden 239 m² i stället för tillåtna 180 m². Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att avstegen strider mot syftet med planen och därmed inte kan ses som mindre avvikelser från planbestämmelserna. Även utformningen av byggnaden med valmat tak och ljusgul puts är tveksam. Enligt planbestämmelserna ska bebyggelsen utformas med hänsyn till lokal byggnadstradition och taket ska vara sadeltak. Då detaljplanen är endast några månader gammal och detta är den första ansökan inom planen är det extra viktigt att intentionerna i planbestämmelserna uppfylls. 19 (48)

20 Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att ansökan avslås och att sökanden arbetar om förslaget så att det bättre stämmer med detaljplanen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. et fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 7 mars beslutat överlämnar ärendet till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Yrkande Borglig grupp yrkar att ansökan om bygglov beviljas. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Skrivelse från sökande 20 (48)

21 Ramsta 7:1, föreläggande om uppförande av skyddsnät intill golfbana SBN 32 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden förelägger Huvudstadens Golf AB att, senast 2 månader från delgivning av beslutet, mot vite av kronor låta uppföra två skyddsnät intill vägen enligt karta. Näten är 120 respektive 40 meter långa och höjden ska vara minst 2 meter över vägbanan. Huvudstadens Golf AB ska anmäla till samhällsbyggnadsförvaltningen när skyddsnäten är uppförda. et fattas med stöd av Plan- och bygglagen 10 kapitlet 15, 17 och 18. Anläggningens ägare Huvudstadens Golf AB, Vallentuna Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Byggnadslov för golfbanan beviljades Golfbanan anlades och verksamheten påbörjades året därpå. Enligt byggnadslovet ska det vara ett 120 m långt nätstängsel söder om vägen som skyddar gående och trafikanter mot golfbollar. Försommaren 2003 uppmärksammades samhällsbyggnadsförvaltningen på att nätet inte uppförts. Några grannar till golfbanan uttryckte, efter incidenter, behov av att skyddsnätet skyndsamt uppfördes. De hade dessutom önskemål om skyddsnät på ytterligare 3 ställen enligt markering på bifogad karta. Golfklubben lämnade ett förslag till åtgärder på de 4 utsatta platserna och kom samhällsbyggnadsförvaltningen överens per telefon med Christer Ahlsson från golfklubben om att de till att börja med skulle uppföra två skyddsstängsel med planteringar, ett söder om vägen och ett på höjden i öster. De skulle vara på plats till säsongstarten Övriga två nät kunde anstå till vi sett effekterna av dessa två. Sommaren 2005 konstaterades att ett 70 m långt nät uppförts längs vägen. Nätet är 2 m högt, men placerat 0,5-1 meter under vägens nivå, vilket innebär att det inte fungerar som ett skydd för trafikanter. Oroliga grannar har återigen hörts av efter nya incidenter med golfbollar över vägen. Samhällsbyggnadsförvaltningen skickade ett brev till Huvudstadens Golf AB, attesterat till Christer Ahlsson, och anmodade dem att senast uppföra det 120 meter långa nätet enligt bygglovet samt även det 40 meter långa nätet längre österut. Vid besök på plats konstaterades att de begärda åtgärderna inte utförts. Golfklubben har inte heller hörts av för eventuell diskussion av ärendet. Ett fungerande skyddsnät på södra sidan av vägen enligt bygglovet är nödvändigt för allmänhetens trygghet och säkerhet. Nätet ska vara 21 (48)

22 120 m långt och det ska ha en höjd över vägen på minst 2,0 2,5 m. Likaså det 40 m långa nätet (med planteringar) på höjden i öster är önskvärt för säkerheten. Övriga två kan anstå så länge. Huvudstadens Golf AB har trots tidigare anmodan per brev inte fullgjort sina skyldigheter. Föreläggande med vite bör därför meddelas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden förelägger Huvudstadens Golf AB att, senast 2 månader från delgivning av beslutet, mot vite av kronor låta uppföra två skyddsnät intill vägen enligt karta. Näten är 120 respektive 40 meter långa och höjden ska vara minst 2 meter över vägbanan. Huvudstadens Golf AB ska anmäla till samhällsbyggnadsförvaltningen när skyddsnäten är uppförda. et fattas med stöd av Plan- och bygglagen 10 kapitlet 15, 17 och 18. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Skrivelse från Huvudstadens Golf AB 22 (48)

23 Stångberga 1:28, Rialavägen, Långsjötorp, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att bygga ett enbostadshus SBN 33 Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i planoch bygglagen kapitel 2 och 3 och inte behöver föregås av detaljplanering på grund av bestämmelserna i plan- och bygglagen kapitel 5. Villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Byggnader skall placeras i samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Utfart till allmän väg förutses ske via befintlig utfart på Stångberga 1:29. Ny utfart kräver tillstånd från Vägverket. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Sökande Per Öhman, Valhallavägen 147, Stockholm. Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 25 oktober 2005 att meddela positivt förhandsbesked om att två större obebyggda till varandra angränsande fastigheter, Stångberga 1:28 och 1:29, med vissa villkor fick bebyggas med ett enbostadshus på vardera fastigheten. Berörda grannar gavs möjlighet att inlämna yttrande över ansökan. Svaren sammanfattades i samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse till samhällsbyggnadsnämnden. En berörd granne, ägare till fastigheterna Stångberga 2:4 och 2:11, överklagade nämndens beslut till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen avvisade överklgandet beträffande möjligheten att bebygga Stångberga 1:29 med motivering att den klagandes fastigheter inte gränsar till fastigheten och inte kan anses vara sakägare av annan anledning. 23 (48)

24 Beträffande överklagandet avseende Stångberga 1:28 angränsar den klagandes fastighet till denna och är därmed sakägare. Den klagande har anfört till Länsstyrelsen att det är oklart om tillräcklig hänsyn till kringboendes synpunkter har tagits som grund för beslutet. Länsstyrelsen delade den klagandes åsikt och upphävde beslutet beträffande Stångberga 1:28 och överlämnar ärendet till samhällsbyggnadsnämnden för fortsatt prövning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat tjänsteskrivelse i ärendet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att åtgärden kan tillåtas eftersom den uppfyller kraven i planoch bygglagen kapitel 2 och 3 och inte behöver föregås av detaljplanering på grund av bestämmelserna i plan- och bygglagen kapitel 5. Villkor: Ett enbostadshus får uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respektive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Byggnader skall placeras i samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen. Avloppsanläggningens placering och erforderliga servitut skall vara löst innan bygglov kan beviljas. Utfart till allmän väg förutses ske via befintlig utfart på Stångberga 1:29. Ny utfart kräver tillstånd från Vägverket. Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Länsstyrelsens beslut 3. Karta 24 (48)

25 Solsta 1:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av nio enbostadshus på nya tomtplatser SBN 34 Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Samhällsbyggnadsnämnden uttalar sig vara positiv till prövning av en smärre komplettering av bebyggelsen med 2-3 enbostadshus. Komplettering av bebyggelse utöver 2-3 enbostadshus kräver detaljplaneläggning. Sökande Marie Wahlström, Solsta 53, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser nybyggnad av nio enbostadshus på nya tomtplatser. Sökanden bifogar en avloppsutredning som visar att enskilda avloppsinfiltrationer är möjliga att ordna samt att alla fastigheter i området är anslutna till den kommunala vattenledningen även de nya fastigheterna kommer att anslutas. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden är inte sänt på remiss till berörda myndigheter. Yttrande från sakägare är inte sänt till berörda grannar för yttrande. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig 25 (48)

26 bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelse och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att succesivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. I tidigare översiktsplan antyddes att smärre komplettering kan vara 1-2 enbostadshus. I den gällande översiktsplanen finns inget antal angivet om vad som är en smärre komplettering, vilket kan tolkas som att antalet hus kan variera beroende på olika förutsättningar. Enligt plan- och bygglagen kapitel 5 1 skall markens lämplighet för bebyggelse och reglering av bebyggelsemiljöns utformning ske genom detaljplan för 1. ny sammanhållen bebyggelse, 2. ny enstaka byggnad vars användning får betydande inverkan på omgivningen eller som skall förläggas inom ett område där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse, om tillkomsten av byggnaden inte kan prövas av ansökan om bygglov eller förhandsbesked Avgörande för frågan när detaljplan skall användas är enligt plan- och bygglagen främst omfattningen och arten av befintlig bebyggelse inom och i anslutning det aktuella området efterfrågan på mark för bebyggelse i området, dvs. bebyggelsetryckets styrka förekomsten av motstridiga markanvändningsintressen inom området, om inte frågorna härom har lösts genom områdesbestämmelser allmänhetens intresse av vad som skall hända i området liksom antalet berörda sakägare och andra enskilda intressenter regleringsbehov för bebyggelsen som inte har beaktats i översiktsplanen eller i områdesbestämmelser anspråken på kommunens medverkan vid genomförandet av bebyggelsen. Vad som skall förstås med sammanhållen bebyggelse kan inte preciseras genom en angivelse av ett visst antal byggnader. Det ligger i sakens natur att behovet av detaljplan normalt är större, om bebyggelsen t.ex. skall utgöras av ett mindre antal flerbostadshus eller industribyggnader än om den skall bestå av samma antal fritidshus. Behovet av detaljplan i det enskilda fallet måste normalt bedömas främst mot bakgrund av omfattningen och arten av de åtgärder som skall genomföras och deras inverkan på omgivningen. Bebyggelsen skall ha en viss volym och vissa effekter för omgivningen. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser med hänvisning till ovanstående redovisning att den föreslagna bebyggelsen är av sådan omfattning att den måste föregås av detaljplanering. 26 (48)

27 En smärre komplettering enligt översiktsplanen bör vara möjlig. Arbetsutskottets förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2 Samhällsbyggnadsnämnden uttalar sig vara positiv till prövning av en smärre komplettering av bebyggelsen med 2-3 enbostadshus. Yrkanden Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar tillägg till arbetsutskottets förslag lydande: Komplettering av bebyggelse utöver 2-3 enbostadshus kräver detaljplaneläggning. Ove Larsson (s) yrkar tillägg till arbetsutskottets förslag lydande: Komplettering av bebyggelse utöver 2 enbostadshus kräver detaljplaneläggning. sgång Ordföranden Elwe Nilsson (m) ställer sitt tilläggsyrkande mot Ove Larssons (s) och finner att nämnden beslutar enligt ordförandens tilläggsyrkande. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 27 (48)

28 Stora Benhamra 3:7, Koltorp Vada, ansökan om förhandsbesked om nybyggnad av två enbostadshus på två nya tomtplatser SBN 35 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att delegera till Christer Sjöborg att enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddela positivt förhandsbesked för den sökta åtgärden under förutsättning att en av myndighetsnämnden godtagbar VA-lösning kan ordnas. På respektive tomt får 1 enbostadshus uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respetive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Sökande Ragnvald Andersson, Vädurens väg 21, Järfälla. Sammanfattning av tidigare handläggning Ansökan om förhandsbesked avseende fyra stycken enbostadshus på fyra nya tomtplatser om cirka 1300 kvadratmeter vardera inlämnades till samhällsbyggnadsförvaltningen redovisades på samhällbyggnadsnämndens arbetsutskott i juni Arbetsutskottet bedömde att förslaget omfattade för många hus på för små tomter och framförde att man var positiv till en prövning av 1-2 enbostadshus på tomtplatser om cirka 2000 kvadratmeter. et meddelades sökanden samt informerades om att ärendet vilade i avvaktan på besked om sökanden avsåg att ändra sin ansökan eller få det inlämnade förslaget prövat inkom ett nytt förslag avseende två enbostadshus på två tomtplatser om cirka 2000 kvadratmeter i annat läge cirka 130 meter från ett stall på angränsande jordbruksfastighet skickades ärendet ut på remiss till berörda myndigheter. Till berörd granne Grannen framförde i sitt yttrande oro för att den smidesverksamhet som tidvis pågår utomhus och det stall som finns på gården skulle ifrågasättas av de nya grannarna. Samhällsbyggnadsförvaltningen meddelade grannens synpunkter till sökanden samt informerade om att ärendet vilar i avvaktan på besked om sökanden avsåg att ändra sin ansökan eller få det inlämnade förslaget prövat. Sökanden svarade att inlämnad ansökan skall prövas. Att så kommer att ske meddelade samhällsbyggnadsförvaltningen sökanden samt att godtagbar VA-lösning måste redovisas för myndighetsnämnden innan positivt förhandsbesked kan meddelas. 28 (48)

29 Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv samt utanför Stockholm-Arlanda flygplats influensområde Remissyttranden Svar saknas för närvarande från myndighetsnämnden att förutsättningar finns för en godtagbar VA-lösning. Yttrande från sakägare Berörd granne, ägaren till Stora Benhamra 3:8, har framfört att om den bullrande verksamhet som vid vissa tillfällen kan förekomma utomhus föranleder betydande olägenhet för de eventuellt nya bostadshusen, kommer denna verksamhet att upphöra. Dock skall tillräckliga skyddsavstånd finnas mellan det befintliga stallet och de kommande bostadshusen. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelse och till landskapet. Samhällsbyggnadsförvaltningen har besökt platsen flera gånger, senast och anser den lämplig för den föreslagna åtgärden under förutsättning att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Avståndet mellan det befintliga stallet på jordbruksfastigheten Stora Benhamra 3:8 och den närmaste av de föreslagna tomterna är cirka 120 meter vilket bedöms som tillräckligt. Med hänsyn till att området är ett utpräglat jordbruksområde med djurhållning måste, enligt uttalande av Länsrätten i ett annat ärende. Toleransnivån vara något högre i vissa fall. Till exempel måste man godta gödsellukt i jordbrukssamhällen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att delegera till Christer Sjöborg att enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddela positivt förhandsbesked för den sökta åtgärden under förutsättning att en av myndighetsnämnden godtagbar VA-lösning kan ordnas. På respektive tomt får 1 enbostadshus uppföras i 2 våningar, vindsvåning får inte inredas därutöver. Tillåten största byggnadsarea och bruttoarea är 250 respetive 300 kvadratmeter. Komplementbyggnader får sammanlagt uppföras med 80 kvadratmeter i 1 våning. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 29 (48)

30 Lindö 1:36, Sormenvägen 30, ansökan om bygglov för inglasat uterum SBN 36 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov. et fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Sökande Claes-Göran och Cecilia Andreason, Sormenvägen 30, Vallentuna Ansökan Inkom: avser inbyggnad av befintlig uteplats med tak av plast, väggar av dels träpanel i samma färg som huset och dels oisolerade glaspartier. Avståndet mellan uterummet och fastighetsgräns mot granne varierar mellan cirka 2-2,5 meter. Planer med mera För området gäller detaljplan D I planen saknas bestämmelser om byggnaders placering i förhållande till fastighetsgränser utom i anslutning till planområdets yttre gräns. Detta kan tolkas som att en lämplighetsbedömning beträffande säkerhet och trevnad skall göras i varje enskilt ärende. I planen saknas också bestämmelse om tillåten byggrätt på varje fastighet. Byggrätten för hela planområdet är 8000 kvadratmeter BTA exklusive carport. Yttrande från sakägare Ägarna till fastigheten Lindö 1:37 har tillskrivits och givits möjlighet att inlämna yttrande. Fastighetsägarna framför i ett yttrande att Andreasons utbyggnad är precis utanför vårt vardagsrum och uteplats. Vi kan tänka oss acceptera deras utbyggnad om de accepterar vår bilagda ansökan om tillbyggnad på vårt hus. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Detaljplanen för det aktuella området är relativt flexibel. Planbestämmelserna reglerar endast användning av marken (bostäder, seniorboende), utnyttjandegrad (8000 kvadratmeter BTA exklusive carport), utförande (1 våning utan vindsvåning) byggnadsteknik (kulturhistoriskt värdefull miljö av riksintresse. Ny bebyggelse skall utformas och färgsättas med särskild hänsyn till omgivningens egenart i samråd med samhällsbyggnadsförvaltningen) Området är ett grupphusområde med tätt liggande friliggande enbostadshus på små tomter om cirka 400 kvadratmeter. Husen är till viss del placerade i tomtgräns. 30 (48)

31 Enligt Boverkets byggregler får risken för spridning av brand och brandgas mellan brandceller inte öka vid inglasning av uterum. Eventuella erforderliga brandskyddsåtgärder skall redovisas i bygganmälan. Byggnadernas täta placering och identiska planlösningar innebär svårigheter att utan t.ex. plank eller växtlighet ordna insynsskyddade uteplatser. Ett fönster i vardagsrummet vetter mot uterummet. Avståndet mellan fönstret och uterummet är cirka 5 meter. Att ändra en öppen uteplats till ett slutet uterum kan innebära ett delvis annat användningssätt. Värme kan installeras och rummet kan möbleras och bli ett mellanting mellan ute och inne. Detta kan medföra att grannar påverkas på ett annat sätt. Berörd granne har i sitt yttrande framfört att uterummet kan accepteras under förutsättning att sökanden accepterar grannens inlämnade ansökan på tillbyggnad. Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att uterummet inte innebär någon betydande olägenhet i förhållande till befintliga uteplatsen och därför bör kunna tillåtas. Insynsskyddande åtgärder bör i samförstånd ordnas i fastighetsgränsen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov. et fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 31 (48)

32 Vallentuna-Mörby 2:86, Rosendalsslingan 21, klagomål på en hundkoja/rastgård SBN 37 Syst f bygglov Fastighetsägaren föreläggs att senast 3 månader efter delgivning av beslutet flytta hundkojan/rastgården till ett läge 4,5 meter från gräns mot fastighet Vallentuna-Ekeby 3:1, vilket innebär att den därmed inte är bygglovpliktig Sammanfattning av tidigare handläggning av ärendet Samhällsbyggnadsnämnden behandlade ett ärende avseende bygglov i efterhand för en hundkoja/rastgård. Rastgården är cirka 6x6 meter och består av ett cirka 1,8 meter högt ståltrådsstängsel, hundkojan är cirka 1,2 meter bred 2,5 meter lång och 1,5 meter hög. Anläggningen är placerad nästan helt på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas och cirka 0,5 meter från gräns mot fastigheten Vallentuna-Ekeby 3:1 och cirka 1,0 meter från gräns mot Rosendalsvägen. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att avslå ansökan om bygglov i efterhand då den strider mot plan- och bygglagen kapitel Fastighetsägaren förelades att senast 3 månader efter delgivning av beslutet flytta anläggningen till ett läge 4,5 meter från gräns mot fastighet Vallentuna-Ekeby 3:1, vilket innebär att den därmed inte är bygglovpliktig. Samhällsbyggnadsförvaltningen talade med fastighetsägarna Vid samtalen framkom att man kommit överens om att anläggningen kunde ligga kvar under förutsättning att vissa överenskomna åtgärder vidtogs. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Ägaren till fastigheten Vallentuna-Ekeby 3:1 ringde i början på januari och begärde att samhällsbyggnadsnämnden skall se till att hundkojan/rastgården flyttas enligt det tidigare beslutet eftersom överenskomna åtgärder inte vidtagits. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Fastighetsägaren föreläggs att senast 3 månader efter delgivning av beslutet flytta hundkojan/rastgården till ett läge 4,5 meter från gräns mot fastighet Vallentuna-Ekeby 3:1, vilket innebär att den därmed inte är bygglovpliktig Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Situationsplan. 32 (48)

33 Bällsta 2:1028, Bällstabergsvägen 2, ansökan om förhandsbesked avseende tillbyggnad av restaurang SBN 38 Syst f bygglov återremitteras till samhällsbyggnadsförvaltningen. Sökande Christos Georgantas, Bällstabergsvägen 2, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser tillbyggnad av restaurangen med en spelbutik om cirka 70 kvadratmeter byggnadsarea delvis placerad på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas. Planer med mera Fastigheten ligger inom detaljplan D Enligt planen är fastigheten avsedd för handel och tillåten byggnadsarea är 120 kvadratmeter. Yttrande från sakägare är inte utsänt till berörda sakägare. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Den befintliga byggnadens areal är cirka 150 kvadratmeter. Den föreslagna tillbyggnaden innebär således att enligt detaljplanen tillåten byggnadsarea överskrids med cirka 100 kvadratmeter. Spelbutiken medför behov av flera parkeringsplatser. De befintliga parkeringsplatser som finns på fastigheten bedömer samhällsbyggnadsförvaltningen erfordras för restaurangverksamheten. Ytterligare parkeringsplatser för den utökade verksamheten på fastigheten är inte redovisade i ansökan. Fastigheten bedöms redan helt utnyttjad för sitt ändamål. Restaurangbyggnad (30 kvadratmeter större än vad planen tillåter), 9 parkeringsplatser, ytor för varuleveranser och avfallshantering. Om samhällsbyggnadsnämnden ser positivt på den föreslagna åtgärden måste ärendet återremitteras för komplettering innan beslut fattas. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 7 mars beslutat att överlämna ärendet till samhällsbyggnadsnämnden utan eget ställningstagande. Samhällsbyggnadsförvaltningen fick i uppdrag att se över parkeringssituationen till nämndens sammanträde. 33 (48)

34 Yrkande Ordförande Elwe Nilsson (m) yrkar att ärendet återremitteras till samhällsbyggnadsförvaltningen. Anteckning Beng-Åke Grip (kd) anmäler jäv och deltar inte i behandlingen av ärendet. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Karta 3. Situationsplan. 34 (48)

35 Bällsta 2:674, Manhemsvägen 27, ansökan om förhandsbesked beträffande nybyggnad av carport och uterum SBN 39 Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden kan tillåtas eftersom den bedöms vara en mindre avvikelse från detaljplanen. et fattas med stöd av plan- och bygglagen kapitel Sökanden upplyses om att förhandsbeskedet inte är ett bygglov utan att sådant måste sökas i vanlig ordning innan bygglovpliktiga åtgärder får påbörjas. Förhandsbeskedet är bindande i två år från dagen för beslutet. Sökande Claes Friström, Manhemsvägen 27, Vallentuna. Ansökan Inkom: avser nybyggnad av en carport och inbyggnad av befintlig uteplats till ett uterum samt installation av braskamin i detta. Fastighetens areal är 1779 kvadratmeter. Planer med mera Fastigheten ligger inom detaljplan S Den föreslagna åtgärden strider mot planen på fyra sätt. Enligt planen är all mark utanför det befintliga huset mark som inte får bebyggas De föreslagna åtgärderna innebär att den totala byggnadsarealen blir cirka 283 kvadratmeter. Enligt planen är tillåten areal 250 kvadratmeter Carportens byggnadshöjder är 3,7 respektive 3,1 meter. Tillåten byggnadshöjd enligt planen är 2,5 meter Carporten är placerad cirka 0,5 meter frånt fastighetsgräns. Enligt planen skall avståndet vara minst 4,5 meter. Yttrande från sakägare Berörda grannar har tillskrivits och getts möjlighet att inlämna yttrande senast den 17 februari. Ingen granne har framfört erinringar mot förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Överskridandet av byggrätten kan i det här fallet anses vara en mindre avvikelse från detaljplanen. 35 (48)

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 28 mars 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 mars 2006, kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 november 2006 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2223-2228 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2034-2041 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(19) Tid och plats 2016-05-30 - Kommunhuset klockan 13.30-15.05 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga deltagande Justering Justerare Kristian Swärd,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Sida (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt. Underskrifter Paragrafer

Sida (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt. Underskrifter Paragrafer 2009-01-19 1 (14) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, planarkitekt Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2009-2020 Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL. Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2010-07-07 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Fastighetsförteckning

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDEN 1 (11) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82 1 (14) Paragrafer 72-82 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C) (vice ordförande)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.30 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M) ordförande, Erika NordelI (C), Lage Jansson

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 september 2004 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun Ingen ändring. Ingen ändring. Ingen ändring.

södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun Ingen ändring. Ingen ändring. Ingen ändring. Bil. 1 SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplanen för södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET i Yngsjö, Kristianstads kommun TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER GÄLLANDE PLAN MED TILLHÖRANDE

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1 (12) Paragrafer 97-105 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 43 Godkännande av ärendelista... 86 44 Anmälan av delegationsbeslut... 87 45 Delgivningar... 88 46 Ansökan om bygglov på fastigheten Tunarp 3:86 avskrivning av ärende. 89 47 Anmälan om Attenfallstillbyggnad

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Bilaga 1 Tillhör karta 09-0029 2010-03-19 del av antagandehandling 2017-03-15 del av utställningshandling, ej reviderad. Ändring av detaljplanen för södra delen av NYEHUSEN samt norra delen av FURUBODAOMRÅDET

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Tillägg till plankarta

Läs mer

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 198 kl. 14:00-18:10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Thomas Pettersson (C) (ordförande) Bo Olsson

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 90-96

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 90-96 1 (10) Paragrafer 90-96 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:00 Beslutande ledamöter Utses att justera Justeringens plats och tid Torsten Johansson (C) (vice ordförande) Christer Persson (M) (2:e

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31 1 (12) Paragrafer 25-31 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Christer

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer