Datum Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2013-06-12. Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck)"

Transkript

1 Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Caroline Petrini Sjö- och luftfartsavdelningen Operatörsenheten Sektionen för helikopter, allmänflyg och fritidsbåtar Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck) 1 Vad är problemet och vad ska uppnås? FN:s rekommendationer utgör grundstommen till varje transportregelverk för transport med farligt gods (IMDG-koden sjö, ADR väg, RID järnväg och DGR flyg). De olika organen inom FN arbetar fortlöpande för att harmonisera samtliga transportregelverk och FN-rekommendationer med varandra. IMDG-koden (International Maritime Dangerous Goods Code) är en internationellt tvingande överenskommelse för transport av förpackat farligt gods till sjöss. Syftet med IMDG-koden är att transporter till sjöss med farligt gods i förpackad form transporteras på ett säkert sätt. Koden ges ut i reviderad form vartannat år. En ny IMO-resolution MSC.328(90) med ändringar till IMDG-koden, version 36, har nu beslutats. Den träder i kraft internationellt den 1 januari 2013 men får användas parallellt med version 35 under Version 35 är införlivad genom Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:91) om transport till sjöss av förpackat farligt gods (TSFS 2011:95). Sammanfattning av de största ändringarna: Kapitel 1 Nytt avsnitt anger att i de fall en standard är obligatorisk att följa och bestämmelserna i standarden strider mot IMDG-koden så har bestämmelserna i koden företräde. Nytt avsnitt att farligt gods som enbart används för kylning eller konditionering av lastbärare enbart omfattas av avsnitt Nytt avsnitt Notification of infringements. Innebär att när tillsynspersonal hittar repeterande eller stora brister hos utländska avsändare kan man med stöd av detta nya avsnitt skicka information om detta till avsändarlandets behöriga myndighet. I listan över definitioner i införs nya definitioner för nettovikt explosivt ämne (NEM) och bärgningstryckkärl.

2 Datum 2 (11) Kapitel 1.4 om skyddsbestämmelser skrivs om. Bland annat införs definition i om vad som avses med farligt gods med hög riskpotential. Avsnitt 1.4 är enbart en rekommendation utom i de delar som hänvisar till hamnoch sjöfartsskydd. Kapitel 2 Avsnitt om uteslutning ur klass 1 ersätts med ny text. I förteckningen över organiska peroxider i införs två nya ämnen som även återfinns i index. Nytt avsnitt om medicinskt avfall, medicinska apparater som innehåller smittförande ämnen eller medicinska apparater som innehåller annat farligt gods och som transporteras för desinfektion, rengöring, sterilisering, reparation mm. I införs en tabell som sammanfattar de kriterier som gäller för ämnen med frätande egenskaper. Tillägg i över ämnen och föremål som ingår i klass 9, en hänvisning till avsnitt under rubriken litiumbatterier. Även kondensatorer, UN 3499 ingår numera i förteckningen. Avsnitt är reviderad med ny text om miljöfarliga ämnen. Nytt avsnitt om litiumbatterier. Kapitel 3 Ett 10-tal nya UN nummer har tillkommit (UN 3497 UN 3506). Dessutom görs ett antal ändringar för enskilda UN-nummer såsom benämningar, separationsgrupp, beskrivningar, särbestämmelser 1 och förpackningsinstruktioner. I listan över särbestämmelser i avsnitt 3.3 har vissa av de befintliga reviderats, ett antal tagits bort och ett antal nya har tillkommit. I avsnitt 3.2, kolumn 6 framgår vilka särbestämmelser som gäller för varje specifikt ämne. Nya särbestämmelser är: SP 358 Denna nya särbestämmelse är kopplad till UN Innebörden är att 1 Observer att särbestämmelser inte betyder samma sak som särkrav utan är en översättning av det engelska begreppet special provisions.

3 Datum 3 (11) nitroglycerin, lösning i alkohol med över 1 % men högst 5 % nitroglycerin, får klassificeras i klass 3 om förpackningen uppfyller vissa krav. Särbestämmelse 500 som tidigare angavs för detta UN-nummer stryks. SP 359 Även denna nya bestämmelse rör UN 0144 och här anges att om förpackningsbestämmelserna inte följs så gäller att nitroglycerin, lösning i alkohol med över 1 % men högst 5 % nitroglycerin, ska klassificeras som ett explosivt ämne i klass 1. SP 360 Fordon som enbart drivs av litiumbatterier eller litiumjonbatterier ska klassificeras under UN SP 361 Denna nya bestämmelse kopplas till UN 3499 för kondensatorer med elektrokemiskt dubbelskikt. Här anges bland annat konstruktions-, transportoch märkningskrav för kondensatorerna. SP 362 Kopplad till vätskor, pastor och pulver som är trycksatta med en drivgas som ingår i definitionen av en gas. SP 363 Denna bestämmelse gäller för flytande bränsle (UN 1202, 1203, 1223, 1268, 1863 and 3475) som transporteras i inneslutningar som är en del av en utrustning eller en maskin. Dessa produkter omfattas inte av andra bestämmelser om vissa specificerade villkor uppfylls. Här anges bland annat hur dessa utrustningar ska märkas och eventuellt förses med etiketter beroende på inneslutningens kapacitet. SP 364 Denna bestämmelse gäller för UN 0012, 0014 och 0055 och anger att dessa föremål i klass 1 (explosiva ämnen och föremål) får transporteras som begränsad mängd under förutsättning att kollit, i transportfärdigt skick, klarar provningen enligt testserie 6(d) i testhandboken, del I, enligt beslut av behörig myndighet. SP 365 och 366 Denna bestämmelse gäller för instrument och artiklar som innehåller kvicksilver, UN 2809 och UN SP 965 Denna särbestämmelse är kopplad till UN 2211 och UN Dessa

4 Datum 4 (11) produkter ska transporteras i ventilerade lastbärare eller i kylcontainer. Alternativt kan kollina vara hermetiskt tillslutna och då faller kravet på ventilation av lastbäraren. Här anges även bland annat hur lastbäraren ska märkas. Kapitel 3.4 om begränsade mängder är omskriven. Den stora nyheten är att UN 0012, 0014 och 0055 kan transporteras som begränsad mängd. Villkoret är att det är typgodkända förpackningar enligt och får därmed inte transporteras på sträck- eller krympfilmade brickor. Dessa UN nummer får inte heller stuvas i samma lastrum eller lastbärare som annat gods i klass 1, samhanteringsgrupp A och L. Vätskor i klass 8, förpackningsgrupp II förpackade i porslin, glas eller stengods ska vara innesluten i en styv mellanförpackning. Kravet på att etiketter ska vara synliga och läsbara efter tre månader i vatten tas bort och ersätts med att etiketter ska tåla väder exponering utan en betydande minskning i effektivitet (se avsnitt ). En lättnad införs i 3.5.1om undantagen mängd. Ämnen som tilldeltas koderna E1, E2, E4 och E5 i kolumn 7b i förteckningen farligt gods undantas från övriga bestämmelser om vissa specificerade villkor uppfylls. Kapitel 4 Ett flertal förpackningsinstruktioner och särbestämmelser för förpackningarna ändras. Bland annat införs emballage av annan metall, 4N på ett flertal ställen. Flera förpackningsinstruktioner som var tidigare generella har specificerats med vilka förpackningar som är tillåtna. I P200 har UN 1008, 1076, 1741, 1859, 2189, 2418 och 1052 införts a i kolumnen över särbestämmelser för förpackningen. Detta innebär att tryckkärl av aluminiumlegeringar inte är tillåtna. En helt ny förpackningsinstruktion P206 har införts med anledning av UN 3055, 3501, 3502, 3503, 3504 och 3505 (kemikalier under tryck). Även förpackningsinstruktion P207 är ny för UN 1950 (aerosoler). Förpackningsinstruktion P650 är ändrad för att ta hänsyn till de nya bestämmelserna som införts för användning av kylning eller konditionering (se avsnitt 5.5.3). Förpackningsinstruktion P903 modifieras som gäller för litiumbatterier.

5 Datum 5 (11) I P904 har ett tilläggskrav kompletterats för UN Mindre ändringar har tillkommit i tankinstruktion, TP50 då 6 nya ämnen för kemikalier under tryck har tillkommit. Tre nya särbestämmelser för transporttank, TP 38, 39 och 40 införs. Avsnitt 4.3 om användning av bulkcontainrar utökas med BK3 flexibla bulk containrar. Nytt avsnitt att BK1 får användas för kort internationell sjötransport om villkoren i inte uppfylls. Kapitel 5 I införs ett minimikrav på UN-numrets storlek. UN-numret och bokstäverna UN ska vara minst 12 mm höga, utom för förpackningar med kapacitet på högst 30 liter eller 30 kg och gaskärl på högst 60 liter då märkningen ska vara minst 6 mm hög. För förpackningar med kapacitet på högst 5 liter eller 5 kg ska märkningen vara av lämplig storlek. Till samma avsnitt införs en ny fotnot om övergångsbestämmelser. Det införs en anmärkning i om märkning för miljöfarliga ämnen i tillägg till att bestämmelserna i gäller om uppgifter som krävs vid transport av miljöfarliga ämnen ändras något och det blir nu möjligt att ange MILJÖFARLIGT ÄMNE eller VATTENFÖRORENANDE ÄMNE/MILJÖFARLIGT ÄMNE. I anges att BÄRGNINGSFÖRPACKNING eller BÄRGNINGSTRYCKKÄRL ska anges i godsdeklarationen då de används för transport. Nytt avsnitt om klassificering av fyrverkerier för UN Nytt avsnitt som handlar om vilka krav som finns för kollin och lastbärare som innehåller ämnen (UN 1845, UN 1977 och UN 1951) som enbart används för kylning eller konditionering och som medför risk för kvävning. En följdeffekt av ovan nya avsnitt blir att avsnitt om stuvningsintyg ändras. Kapitel 6

6 Datum 6 (11) Möjligheten att använda lådor i metall av annat slag än stål eller aluminium införs i I de allmänna bestämmelserna i anges att provtrycket för kemikalier under tryck återfinns i förpackningsinstruktion P206. Nytt avsnitt om tryckavlastningsventiler för slutna kryokärl ska genomgå återkommande kontroller och provningar. I tabellen i delavsnitt tillkommer en standard för förslutningar av UN-gasflaskor. Även i delavsnitt tillkommer en ny standard om återkommande kontroll, ISO 10460:2005. Nytt avsnitt om bärningstryckkärl med tillhörande anmärkning att regeln får tillämpas på nya särningstryckkärl från 1/ men ska användas på alla nya bärningstryckkärl från 1/ Bärningstryckkärl som uppfyller nationella regler får fortsätta att användas med beslut från behörig myndighet. Staplingssymbolen för IBC-behållare i förtydligas genom att minimimått anges. I införs storlekskrav på godkännandemärkningen av storförpackningar. Bokstäver, siffror och symboler ska vara minst 12 mm höga och detta harmoniseras med de bestämmelser som redan finns för förpackningar och IBC-behållare. Till dessa bestämmelser finns en anmärkning som anger att storlekskraven för grundläggande märkning ska tillämpas på storförpackningar som tillverkas från och med den 1 januari En ny symbol som visar om stapling är tillåten och hur mycket som får staplas på en storförpackning införs i Denna symbol finns tidigare för IBC-behållare. Även här finns en anmärkning som anger att bestämmelserna i gäller för alla storförpackningar som tillverkas eller renoveras från och med den 1 januari I , , och i införs bestämmelser avseende märkning av tryckavlastningsanordningarna för transporttankar och MEG-containrar. Det anges nu att de ska vara märkta med avblåsningsarean hos de fjäderbelastade tryckavlastningsanordningarna, sprängblecken och smältsäkringarna i mm 2. I delavsnitten , , och ersätts standarden ISO :1991 med ISO :2004 och ISO :2004.

7 Datum 7 (11) Under avsnitt införs en ny anmärkning att avsnittet även gäller transporttankar avsedda för transport av kemikalier under tryck (UN ). Definitionerna i för beräkningsreferenstemperatur och högsta tillåtna arbetstryck modifieras för att beakta dessa nya bestämmelser. Även delavsnittet om driftutrustning i ändras något. En ny definition införs i avsnitt om flexibla bulkcontainrar. Begreppet flexibla bulkcontainrar införs även i Avsnitt är nytt och innehåller bestämmelser för konstruktion, tillverkning och godkännande av flexibla bulkcontainrar. Kapitel 7 Del 7 är helt omorganiserat efter arbetsuppgifter. Kapitel 7.1 och 7.2 innehåller allmänna krav om stuvning och separering. Kapitel 7.3 handlar nu om lastning av gods i lastbärare. Kapitel 7.4, 7.5, 7.6 och 7.7 innehåller bestämmelser för containerfartyg, rorofartyg, torrlastfartyg och fartygsburna pråmar. Ny definitionen har införts av begreppet värmekällor. De olika kraven på på avstånd från alla eller några värmekällor, skyddas mot strålningsvärme eller direkt solljus är ersatta av en mer allmän definition i skyddas mot värmekällor (protected from sources of heat) Vidare har även bestämmelserna om separering från livsmedel reviderats. Begreppen bort från livsmedel och skilt från livsmedel är borttagna. Generellt får klass 2.3, 6.1, 6.2, 7 och 8 inte samlastas i samma lastbärare som livsmedel. Vissa klasser i 6.1 och 8 får samlastas med villkoret att de stuvas minst 3 meter från varandra i samma lastbärare utan tillstånd från behörig myndighet. I den nya föreskriften har man tagit bort kravet på separation mellan lastbärare som innehåller livsmedel och klass 2.3, 6.1, 6.2, 7 och 8. För styckegods i klass 6.2 krävs fortfarande separeringsavstånd 3 mellan klass 6.2 och livsmedel. Om något av godset stuvas i en sluten lastbärare minskas separationsavståndet till 2. De övriga klasserna kvarstår med separationsavstånd 2 för styckegods men minskas till 1 om något av godset stuvas i en sluten lastbärare. Om båda godsen är i slutna lastbärare finns inga krav på separationsavstånd. Den nuvarande lättnaden på separationsavstånd 1 mellan klass 8 och klass 6.1 i förpackningsgrupp III tas bort. Nytt är också bilagan i del 7 som innehåller ett flödesschema för separation mellan olika klasser av farligt gods. Flödesschemat är enbart en rekommendation som syftar till att underlätta för användare. Eftersom många av bestämmelserna i del 7 återfinns i gamla regelverket har IMO även tagit fram en konverteringstabell, se bilaga. Tabellen anger vilka bestämmelse i del 7, version till IMDG-koden som har överförts till del 7, version till IMDG-koden. Några texter har strukits eftersom de inte innehåller ett obligatoriskt krav men istället beskrivs en

8 Datum 8 (11) rekommendation eller förklaring. Vissa texter återfinns i SOLAS regel II- 2/19 eller andra bestämmelser i koden. Viss text har förändrats redaktionellt. Ordlistan i tillägg B är reviderad 2 Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1 Alternativa lösningar Ett alternativ är att inte införliva resolutionen. 2.2 Effekter om reglering inte kommer till stånd Nuvarande föreskrift, Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:91) om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (TSFS 2011:95) (IMDG-koden), fortsätter att gälla. Effekt om inte reglering kommer till stånd är att Sverige tillåter tillämpningen av en version av IMDG-koden som inte är internationellt accepterad. 3 Vilka berörs av regleringen? Föreskrifterna riktar sig till samtliga aktörer/verksamheter som är delaktiga i transport av förpackat farligt gods till sjöss. Hit räknas bland annat alla avsändare, mottagare och transportörer som kan ingå i en transporkedja. Det kan vara en avsändare på landbacken som anlitar en transportör för att exportera gods till utlandet och som i sin tur ställer av en lastbärare i hamnen där en annan transportör följer med fartyget och kör till slutdestinationen. I Sverige ska de flesta som i sin verksamhet skickar eller utför transporter av farligt gods ha en eller flera säkerhetsrådgivare. Säkerhetsrådgivaren ska se till att företaget vidtar de åtgärder som krävs för att förebygga olyckor i samband med transport av farligt gods. Omkring 3000 företag har idag säkerhetsrådgivare och berörs av de reviderade föreskrifterna. Denna uppskattning är mycket grov, eftersom det finns både möjlighet till undantag från säkerhetsrådgivare och det kan finnas ett mörkertal avseende företag som inte har anmält säkerhetsrådgivare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, trots att de omfattas av bestämmelserna.

9 Datum 9 (11) 4 Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser Till följd av kapitel 1.3 i IMDG-koden om Utbildning måste alla personer som befattar sig med transport av farligt gods få utbildning i de arbetsområden som är regelbundet återkommande och relevant för deras ansvarsområde. Detta kan genomföras genom självstudier och/eller extern utbildning. Användare av regelverket bedöms behöva en utbildning av cirka 4 6 timmar med anledning av föreskriftsändringen. En extern utbildning av denna längd kostar cirka kr. Inköp av en svensk utgåva av IMDG-koden kostar cirka 1000 kr. Även kostnader tillkommer för till exempel etiketter som ändras med regelverket. Ny kollimärkning kostar cirka 3,5 kr styck och storetikett kostar cirka 9,50 kr styck. Inga övergångsbestämmelser finns för märkning vilket kan innebära att befintlig märkning måste kasseras vid årsskiftet. Övriga nyheter i koden som nya särbestämmelser, förpackningsinstruktioner, begränsade- och reducerade mängder innebär en kostnadsmässig ökning för berörda samt andra konsekvenser då man måste utbilda sig i nyheterna och uppdatera rutiner. Inga nya administrativa kostnader har tillkommit då krav om att upprätta deklaration som ska medfölja transporten sedan tidigare finns reglerat. 4.2 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen Om man jämför med alternativet att inte införliva resolutionen innebär det att Sverige tillåter tillämpningen av en version av IMDG-koden som inte är internationellt accepterad. Detta kan medföra påföljder för svenska fartyg vid internationella resor som i värsta fall kan resultera i nyttjandeförbud. 5 Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler Sverige ska följa? Regleringen överensstämmer med de internationella kraven eftersom Sverige har förbundit sig att följa SOLAS konventionen (A-krav). 6 Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? Nej. Den nya resolutionen träder ikraft den 1 januari Under våren 2013 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utfört informationsträffar i seminarieform om nyheter i respektive regelverk. Sektionen har i samband med dessa seminarier levererat dokumentation om

10 Datum 10 (11) nyheterna i IMDG-koden. Under våren 2013 genomfördes ett seminarium med Kustbevakningen, som är tillsynsmyndighet på området. 7 Kan regleringen få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt? Nej, denna regeländring gäller för samtliga företag och bedöms därför inte påverka företagens konkurrensförhållanden negativt. Givetvis är det en tyngre belastning för små företag som inte har samma personalresurser för att sätta sig in i nyheterna. 7.1 Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? Omkring 3000 företag har idag säkerhetsrådgivare och berörs av de reviderade föreskrifterna. Denna uppskattning är mycket grov, eftersom det finns möjlighet till undantag från säkerhetsrådgivare. En säkerhetsrådgivare kan ha flera uppdragsgivare och det kan finnas ett mörkertal avseende företag som inte har anmält säkerhetsrådgivare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, trots att de omfattas av bestämmelserna. 7.2 Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär regleringen för företagens administrativa kostnader? Till följd av kapitel 1.3 i IMDG-koden om Utbildning måste alla personer som befattar sig med transport av farligt gods få utbildning i de arbetsområden som är regelbundet återkommande och relevant för deras ansvarsområde. Detta kan genomföras genom självstudier och/eller intern/extern utbildning. Användare av regelverket bedöms behöva en utbildning av cirka 4 6 timmar med anledning av föreskriftsändringen. 7.3 Vilka andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen? Inköp av en svensk utgåva av IMDG-koden kostar cirka 1000 kr. 7.4 I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen? Denna regeländring gäller för samtliga företag och bedöms därför påverka företagens konkurrensförhållanden positivt. Ökad harmonisering mellan trafikslagens regelverk för begränsade- och reducerade mängder är en minskning av företagens administrativa börda och underlätta multimodala transporter bedöms också påverka företagen positivt. Givetvis är det en

11 Datum 11 (11) tyngre belastning för små företag som inte har samma personalresurser för att sätta sig in i nyheterna. 7.5 Hur kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen? Många nyheter innebär ett förtydligande av de befintliga reglerna för de som ska följa regelverket som till exempel avsändare, tillverkare, transportörer och tillsynspersonal. Till exempel nya definitioner, nya klassificeringsprinciper om ett ämne får innehålla föroreningar eller tillsatser för att stabilisera ämnet, att en transport inte ska genomföras om transportören inte fått transportinformation om godset Nyheter i kapitel 3.5 om reducerade mängder i små mängder innebär en lättnad eftersom de undantas helt från regelverket. Detta minskar företagens administrativa börda och underlätta multimodala transporter vilket bedöms påverka företagen positivt. Övriga krav är harmoniserade med kraven i FN Rekommendationen och ADR-S vilket underlättar för multimodala transporter Behöver särskild hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning? Nej, föreskriften gäller för samtliga företag. Transportstyrelsen har ingen valmöjlighet att ta hänsyn till små företag då resolutionen gäller för samtliga företag som omfattas av regelverket. Givetvis är det en tyngre belastning för små företag som inte har samma personalresurser för att sätta sig in i nyheterna. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Caroline Petrini, sakhandläggare, Jonna Mas, jurist,

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

TSS Konsekvensutredning 1(14) Caroline Petrini UTKAST

TSS Konsekvensutredning 1(14) Caroline Petrini UTKAST TSS 2011-1229 Konsekvensutredning 1(14) Konsekvensutredning - ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:91) om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) 1. Vad är problemet

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 1 (36) Enheten för farliga ämnen, farligt gods Telefon 0771-240 240 Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Läs mer

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7)

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

TSFS 2015:73. 1 kap. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:73. 1 kap. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2015:73 Utkom från trycket

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013.

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2013:100 Utkom från

Läs mer

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012.

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2012:5 Utkom från trycket

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier Litiumbatterier (Li Ion) måste hanteras som farligt gods (ADR)när man transporterar dem. Det innebär merarbete med Godsdeklaration. Vid service eller reparationer

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nicklas Berndtsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av förslag till

Läs mer

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tatjana Olson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av ändring och nytryck

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 538/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg) På sidan 2 i inledningen

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (32) Datum Diarienr 2012-05-25 2012-471 (ADR-S) 2012-472 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Reviderad version utifrån inkomna remissvar

Reviderad version utifrån inkomna remissvar MSB-151.2 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (15) Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin 010-240 54 95 brita.skardin@msb.se Reviderad

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Josefine Gullö Camilla Oscarsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav.

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav. Från och med den 1 januari 2015 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (49) Datum Diarienr 2014-05-28 2014-231 (ADR-S) 2014-232 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med -S avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan FAKTABLAD Undantag Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga

Läs mer

Diarienr 2011-5331 Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande

Diarienr 2011-5331 Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (12) Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin 010-240 54 95 brita.skardin@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Transportstyrelsens författningssamling

Transportstyrelsens författningssamling Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2011:95 SJÖFART Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:91) om transport till sjöss av förpackat farligt gods

Läs mer

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Saeed Mohebbi Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens författningssamling

Transportstyrelsens författningssamling Transportstyrelsens författningssamling TSFS 2013:XX SJÖFART Föreskrifter och allmänna råd om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) Band 1 Föreskrifter och allmänna råd om transport

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:20 Sjöfartsverkets föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) Band 1 Sjöfartsverkets föreskrifter om transport till sjöss

Läs mer

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen

Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April Björn Antonsson. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen Konferens för ADR-lärare och säkerhetsrådgivare April 2013 Björn Antonsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Program förmiddag Program eftermiddag

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan) samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna

Läs mer

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014.

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Nedan visas en preliminär översättning av de senast antagna ändringarna till RID samt en beskrivning av konsekvenserna.

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 537/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på väg) På sidan 3, i raderna 15 och

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Lagstiftningsområde:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2010:114 Utkom från trycket den 16 mars 2010 beslutade den

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods De materiella bestämmelserna finns i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng,

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 1 (16) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 2015-06-30 Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 Från 1 januari 2015 gäller ADR-S 2015 och RID-S 2015 för transport av farligt gods på

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd 1(13) - Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd Denna konsekvensutredning omfattar följande föreskrifter: Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:57)

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 1 Innehåll 3 Bakgrund 4 Regler för transport av litiumbatterier under 100 Wh 5-6 Regler för transport av litiumbatterier över 100

Läs mer

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning,

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning, Fördjupning Privatpersoner som transporterar farligt gods (1.1.3.1, 1.1.3.3) Bestämmelserna i ADR-S/RID-S gäller inte vid en transport av farligt gods som en privatperson genomför under förutsättning att

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Jörgen Andersson Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:29)

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar

Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om pyrotekniska artiklar MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor

Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3 om hantering av explosiva varor samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Shulin Nie 0102404211 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning på förslaget till revision av MSBFS 2016:3

Läs mer

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Innehållsförteckning Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Bilaga A 1 Allmänna bestämmelser...5 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Hantering av brandfarliga vätskor A. Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå De idag gällande föreskrifterna är beslutade när tidigare

Läs mer

Nyheter ADR/RID fördjupning

Nyheter ADR/RID fördjupning Nyheter ADR/RID fördjupning Kombitrafik (1.1.4.4) endast RID Hela delavsnittet 1.1.4.4 om kombitransport har ändrats då alla bestämmelser om kombitrafik placerats på ett och samma ställe. Det har införts

Läs mer

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Olle Thelaus Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Konsekvensutredning av implementering

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods.

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Transport av farligt gods ADR och IMDG Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Observera: trycksaken ersätter inte regelverket. Innehållsförteckning Sidan Klasser med Etiketter

Läs mer

NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015)

NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015) NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015) Då det från och med den 1 januari 2015 även kommer en ny utgåva av ICAO-TI så kommer den 56:e upplagan av IATA-DGR att innehålla alla de ändringar som beslutats inom

Läs mer

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Troive Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Förslag till ändringar i

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om personlig tidbok. 1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Agneta Edhner Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Föreskrifter om ändring i Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2006:7) om transport av

Läs mer

Riktlinjer för mottagning av farligt gods

Riktlinjer för mottagning av farligt gods UFV 2012/1631 Riktlinjer för mottagning av farligt gods Vid Uppsala universitets godsmottagningar Fastställd av Annika Edlund, säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg Innehållsförteckning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den 13 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 1 fartygssäkerhetsförordningen (2003:438). TSFS 2009:52 Utkom

Läs mer