NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015)"

Transkript

1 NYHETER IATA-DGR, 56:e UTGÅVAN (2015) Då det från och med den 1 januari 2015 även kommer en ny utgåva av ICAO-TI så kommer den 56:e upplagan av IATA-DGR att innehålla alla de ändringar som beslutats inom ICAO. I detta dokument återges en sammanfattning av de ändringar som vi bedömt vara av störst intresse. Information till passagerare Ytterligare förtydliganden har gjorts om att flygbolagen måste tillhandahålla information, om de restriktioner som gäller för farligt gods i bagage, i samband med bokning och incheckning på Internet. Uppmärksamhet mot dolt farligt gods En anmärkning har lagts till när det gäller uppmärksamhet mot dolt farligt gods. Speditörer, fraktombud och flygoperatörer ska vara uppmärksamma på piktogram och varningssymboler då detta kan innebära att produkten kan vara farligt gods. Bland annat har det lagts in en rekommendation om att det på AWB:n ska anges "not restricted" när förpackningen är märkt med diamantformade piktogram (konsumentvarning) som krävs enligt GHS eller CLP, men där ämnet inte uppfyller kriterierna som farligt gods. Utrustning som tas ombord av passagerare eller besättning Återigen så sker vissa förändringar när det gäller bestämmelser som gäller då man som passagerare eller besättning tar med bärbara elektroniska enheter (PED) som innehåller litiumbatterier samt reservbatterier. Det har nu gjorts en omstrukturering i regelverket för att göra det mer överskådligt. 1. Reservlitiumbatterier över en viss storlek, är tillåtna endast med godkännande av operatören, och får endast tas med i handbagaget. 2. Elektroniska apparater som innehåller batterier över en viss storlek, är tillåtna endast med godkännande av operatören; och 3. Bärbar elektronisk utrustning (PED) och reservbatterier för sådana anordningar där batterierna är inom eller under den angivna storleken som är tillåtna utan operatörs godkännande. PED kan vara i incheckat eller handbagage. Alla reservbatterier måste emellertid vara i handbagaget.

2 Post Bestämmelserna för radioaktiva ämnen med post har reviderats så att det begränsar undantagna kollin till UN 2910 och UN Litiumbatterier Som tidigare meddelats så införs nu förbud av primära litiumbatterier på passagerarflyg. Såväl i blå sidorna som i PI 968 anges att det är begränsat till endast fraktflyg. Det är även infört att förpackningar i enlighet med Section II skall ha en Cargo Aircraft Only etikett, utöver Litium hanteringsetikett. Kollin enligt Section II omfattas också av samma villkor för samlastningar och att de inte får placeras i ULD (såvida det inte medges undantag från flygoperatören). Det finns dock en ny särbestämmelse A201 som anger att UN 3090 Litiumbatterier, primära kan få transporteras på passagerarflyg under vissa förutsättningar avseende storlek och mängd per förpackning. Det har gjorts justeringar i PI 966 & PI 969 som avser litiumjon och litiumbatterier, primära förpackade med utrustning. Bestämmelserna har reviderats för att klargöra antalet litiumbatterier i en förpackning inte får överstiga det antal som krävs för att utrustningens ska fungera plus två reservbatterier. Det har också förtydligats att det för litiumbatterier som iordningställts enligt Section IB i PI 965 och PI 968, antingen kan anges att de uppgifter som krävs på den kompletterande handlingen kan ingå i farligt gods deklarationen eller kan återfinnas på ett annat dokument. Brandsläckare Förpackningsinstruktion 203 gällande brandsläckare (UN 1044) har reviderats och det finns nu även krav för stora brandsläckare.

3 Nya och ändrade UN nummer och benämningar Precis som i de övriga regelverken har det tillkommit och ändrats en hel del vad gäller UNnummer och Proper Shipping Names, nedan anges en sammanfattning över dessa ändringar: Sjutton (17) nya typer för adsorberade gaser har införts, nio (9) av dessa är så kallade N.O.S.-benämningar och resten är specifikt benämnda. Förpackningsgrupp har tagits bort för alla artiklar där det tidigare funnits en tilldelad förpackningsgrupp, t.ex. batterier som innehåller natrium, litiumbatterier; kvicksilver i artiklar. Den officiella transportbenämningen för air bag inflators, air bag modules och seat belt pretensioners (UN 0503 och UN 3268) har strukits och ersatts med Safety devices, pyrotechnic för UN 0503, och Safety devices electrically initiated för UN Blue asbestos " och "Brown asbestos " respektive White asbestos " har ersatts med "Asbestos, amphibole, (amosite, tremolite, actinolite, anthophyllite, crocidolite) för UN 2212, och " Asbestos, chrysotile" för UN Ett nytt UN nummer UN 3508, Capacitor, asymmetric har tillkommit och den befintliga transportbenämningen "kondensator" för UN 3499 har reviderats till Capacitor, electric double-layer. UN 3507 Uranium hexafluoride, radioactive material, excepted package har tillkommit och avser uranhexafluorid med mindre än 0,1 kg per kolli, icke klyvbart eller klyvbart-undantaget". Detta ämne är tillordnat ordnas klass 8, PG I, se även särbestämmelse A194 och Förpackningsinstruktion 877.

4 Ändrade särbestämmelser A69 A78 A192 A194 A196 A197 A198 A199 A200 Reviderats för att ta bort bestämmelserna om lampor, som nu behandlas av ett särskilt undantag i section 1. Reviderats för att tydligare ange vilka bestämmelser som gäller för radioaktiva ämnen med sekundärrisk. Är en ny särbestämmelse som kan tillämpas om man t.ex. samemballerar Paint och Paint related material. Det är då tillåtet för avsändaren att endast använda benämningen " related material" som transportbenämning på deklarationen och på kollmärkningen. Ny särbestämmelse för den nya benämningen UN 3507 Uranhexafluorid, radioaktivt ämne, undantaget kolli som anger att, ämnet tillordnats det klass 8 och vissa bestämmelser måste uppfyllas trots att det benämns som undantaget kolli. Ny särbestämmelse för den nya benämningen UN 3508 Kondensator, asymmetrisk. Särbestämmelsen anges vissa konstruktionsvillkor som gäller för dessa artiklar samt vilka kriterier som gör att det klassificeras. Är en ny särbestämmelse för UN 3077 och UN 3082 som gör att dessa ämnen kan transporteras som not restricted (general cargo) förutsatt att nettoinnehållet i innerförpackningen inte överstiger 5 kg eller 5 liter och förpackningen som används uppfyller gällande standarder. Förtydligar att bhusa, hö eller halm inte klassificeras som farligt gods såvida den inte är våt, fuktig eller förorenad med olja. Anger att UN 3496 endast gäller för sjötransport. Det förtydligas också att om batterierna (nickel-metallhydrid) är iordningställda enligt denna särbestämmelse omfattas de inte av några särskilda krav vid flygtransport. I linje med detta försvinner också existerande särbestämmelse A806. Tilldelas till det nya UN numret UN 3509 Packaging discarded, empty, uncleaned. Den särbestämmelsen anger att UN 3509 och dessa förpackningar är förbjudna för flygtransport. Förpackningsinstruktioner I förpackningsinstruktionerna (PI 203 och PI Y203) för aerosoler, gaspatroner och små behållare innehållande gas instruktioner förtydligas att själva gasbehållarna/ aerosolerna ska betraktas som innerförpackningar vid tillämpningen av dessa förpackningsinstruktioner. Ny packinstruktion (PI 219) införs för adsorberade gaser. Packinstruktion 457 som gäller för UN 3241 har reviderats så att alla ytter- och enkelförpackningar av metall är borttagna från listan över tillåtna förpackningar. Ny packinstruktion (PI 877) införs för UN 3507, Uranhexafluorid, radioaktivt ämne,

5 Särskilda restriktioner för Overpack med CAO kollin försvinner Från och med den 1 januari 2015 upphör restriktionerna som gäller CAO-kollin i overpacks (IATA-DGR, ). Dessa har ju som bekant ständigt varit föremål för diskussion. Märkning och etikettering Storlek och mått förtydligas i section 7. Bland annat så måste texten OVERPACK ha minst 12 mm höga bokstäver. Detta blir tvingande från och med den 1 januari När det gäller märkning för limited quantity, miljöfarliga ämnen samt varnings- och hanteringsetiketter så förtydligas måtten med nya figurer som visar exakta mått (se exempel nedan): Dokumentation En ny punkt har lagts till för att identifiera att när viskösa brandfarliga vätskor inplaceras i förpackningsgrupp III enligt måste en förklaring läggas till i deklarationen. Acceptance check När det gäller acceptance check så har det ny förtydligats att detta krav endast gäller innan lastning för den första flygtransporten, men vid tillfällen där farligt gods överförs mellan olika luftfartyg eller omlastas till en annan operatör bör den berörda operatören ändå kontrollera att kollin, overpack, containrar eller ULDs fortfarande uppfyller gällande bestämmelser. Det har också införts en ny paragraf och en ny tabell som anger vilka ämnen och föremål som inte omfattas om krav på acceptance check Separation från livsmedel och klass 6 tas bort Lastrestriktioner för giftiga och smittförande ämnen med djur, livsmedel och foder som tidigare återfanns i och har tagits bort.

6 NOTOC Uppgifter som krävs på NOTOC har ändrats då man tagit bort kravet om att behöva ange det tekniska namnet som ibland krävs för vissa ämnen (de som har stjärna i kolumn b i blå sidorna). Det har införts rekommendationer att i NOTOC ange overpack eller då det är samemballerat ( all packed in one ). Radioaktiva ämnen Det finns en hel del ändringar i samtliga regelverk på grund av antagandet av IAEA: s Safety Standard Serie SSR-6. Dessa ändringar kommer vi presentera i separat dokument vid ett senare tillfälle. Övrigt Det finns ett antal ändringar och tillägg i avvikelser för länder och flygbolag och dessutom har en del definitioner i appendix A ändrats, bland annat: Det har lagts till en definition av "management system" för radioaktivt material. Skett ett förtydligande av definitionen rörande "nettokvantitet" när det gäller artiklar; Införts en ny definition av "säkerhetsanordningar, elektriskt initierade" samt säkerhetsanordningar, pyrotekniska. Dessa ersätter tidigare definitioner för airbag och bältessträckare (gasgeneratorer och moduler).

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav.

Anmärkning: För lampor som innehåller radioaktiva ämnen finns särskilda krav. Från och med den 1 januari 2015 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

Transport av litiummetallbatterier i lastrum på passagerarflyg. Inger Lindström Flyginspektör Sektionen för flygbolag och säkerhetsorganisationer

Transport av litiummetallbatterier i lastrum på passagerarflyg. Inger Lindström Flyginspektör Sektionen för flygbolag och säkerhetsorganisationer Transport av litiummetallbatterier i lastrum på passagerarflyg Inger Lindström Flyginspektör Sektionen för flygbolag och säkerhetsorganisationer Bakgrund Ändringar införs i ICAO-TI Utgåva 2015-2016, som

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7)

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll.

MSBFS Remissutgåva rapporter över förstörande och oförstörande provning, värmebehandlingsprotokoll, och kalibreringsprotokoll. Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S) Med stöd av 15 förordningen (2006:11)

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier

LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier LEH Transportinstruktioner för Litiumbatterier Litiumbatterier (Li Ion) måste hanteras som farligt gods (ADR)när man transporterar dem. Det innebär merarbete med Godsdeklaration. Vid service eller reparationer

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; Transportstyrelsens föreskrifter om transport av farligt gods med luftfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 12 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 538/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg) På sidan 2 i inledningen

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 537/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på väg) På sidan 3, i raderna 15 och

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 18 september 2015 Föreskrifter

Läs mer

KAPITEL R - TRANSPORT AV FARLIGT GODS

KAPITEL R - TRANSPORT AV FARLIGT GODS JAR JAR-OPS 1 Del 1 Föreskrifter Grund- LFS 2002:78 Ändring införd t o m LFS 2006:8 Rubrik Kapitel R - Transport av farligt gods Bemyndigande 18, 28, 50, 51, 92, 94, 102 och 104 luftfartsförordningen (1986:171),

Läs mer

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015

Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 1 (16) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 2015-06-30 Nyheter av betydelse i ADR-S och RID-S 2015 Från 1 januari 2015 gäller ADR-S 2015 och RID-S 2015 för transport av farligt gods på

Läs mer

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods.

Transport av farligt gods ADR och IMDG. Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Transport av farligt gods ADR och IMDG Denna manual är ett hjälpmedel för dig som hanterar farligt gods. Observera: trycksaken ersätter inte regelverket. Innehållsförteckning Sidan Klasser med Etiketter

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (18:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (18:e utgåvan) 49 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Ert datum Er

Läs mer

FÖRBJUDEN i TNT Air Network

FÖRBJUDEN i TNT Air Network Översikt av transport av Section II Litium Batterier UN nummer / förpacknins instruktion Batterikapacitet / Litiuminnehåll per batteryi Max nettovikt eller mängd Dokumentaton Text som krävs på fraktsedel/

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan FAKTABLAD Undantag Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan) samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med -S avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (49) Datum Diarienr 2014-05-28 2014-231 (ADR-S) 2014-232 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om medförande av farligt gods

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om medförande av farligt gods BCL BCL- D Rubrik Medförande av farligt gods 2007:23 Serie OPS Grund- LFS 2007:23 Ändring införd t o m LFS 2007:23 Bemyndigande 92 och 102 luftfartsförordningen (1986:171), samt 15 i förordningen (2006:311)

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Josefine Gullö Camilla Oscarsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2010:114 Utkom från trycket den 16 mars 2010 beslutade den

Läs mer

SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS

SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS SÅ HÄR LÄMNAR DU SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS INSTRUKTION FÖR LEVERANS AV SMÅKEMIKALIER TILL FORTUM WASTE SOLUTIONS INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID. 1. ALLMÄNT 3 2. TRANSPORT, LAGSTIFTNING OCH FÖRESKRIFTER

Läs mer

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

FÖRBJUDEN i TNT Air Network

FÖRBJUDEN i TNT Air Network Översikt av transport av Section II Litium Batterier UN nummer / förpacknins instruktion Batterikapacitet / Litiuminnehåll per batteryi Max nettovikt eller mängd Dokumentaton Text som krävs på fraktsedel/

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014.

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Nedan visas en preliminär översättning av de senast antagna ändringarna till RID samt en beskrivning av konsekvenserna.

Läs mer

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 1 (36) Enheten för farliga ämnen, farligt gods Telefon 0771-240 240 Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Föreskrifter om ändring i Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2006:7) om transport av

Läs mer

Nya regler för transport av farligt gods

Nya regler för transport av farligt gods Nya regler för transport av farligt gods Den nya utgåvan av ADR-S (MSBFS 2015:1) träder i kraft 1 januari 2015. Efter en övergångstid till 30 juni 2015 ska reglerna i den nya utgåvan tillämpas. Glöm inte

Läs mer

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019

Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 Litiumbatterierråd vid transport på väg. Senast reviderad: februari 2019 1 Innehåll 3 Bakgrund 4 Regler för transport av litiumbatterier under 100 Wh 5-6 Regler för transport av litiumbatterier över 100

Läs mer

Farligt gods. Flygchefsmöte - Helikopter Dan Svensson/inspektör farligt gods luftfart

Farligt gods. Flygchefsmöte - Helikopter Dan Svensson/inspektör farligt gods luftfart Farligt gods Flygchefsmöte - Helikopter Dan Svensson/inspektör farligt gods luftfart dan.svensson@transportstyrelsen.se 1 Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2017:XX) om transport av farligt gods med

Läs mer

Datum 2013-06-12. Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck)

Datum 2013-06-12. Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om transport till sjöss av förpackat farligt gods (IMDG-koden) (nytryck) Konsekvensutredning 1 (11) Datum 2013-06-12 Handläggare Caroline Petrini Sjö- och luftfartsavdelningen Operatörsenheten Sektionen för helikopter, allmänflyg och fritidsbåtar Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer för mottagning av farligt gods

Riktlinjer för mottagning av farligt gods UFV 2012/1631 Riktlinjer för mottagning av farligt gods Vid Uppsala universitets godsmottagningar Fastställd av Annika Edlund, säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods på väg Innehållsförteckning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser Explosiva ämnen och föremål 1 1.5 1.6 Explosiva ämnen och föremål 1.4 Brandfarliga gaser 2.1 Ej brandfarliga, ej giftiga gaser 2.2 Giftiga gaser 2.3 8. Flyktutrustning för varje medlem i. Till exempel

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Föreskrifter om ändring av Statens räddningsverks föreskrifter ( 2004:15) om transport av farligt

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods Brott mot lagen (2006:263) om transport av farligt gods De materiella bestämmelserna finns i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng,

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Transport av Festool batteripaket

Transport av Festool batteripaket Transport av Festool batteripaket (litium-jon-batterier, nedan kalla batterier eller batteripaket) 1. Förord OBSERVERA! Det följande informationsdokumentet beskriver för det fösta transport av Festool

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

Etiketter för transport av Farligt Gods

Etiketter för transport av Farligt Gods Etiketter för transport av Farligt Gods Om våra etiketter Zetterqvist Tryckeri har tryckt och levererat etiketter för märkning av Farligt Gods i mer än 20 år. Vi lagerhåller alla etiketter och leverans

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 709 710 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

Reviderad version utifrån inkomna remissvar

Reviderad version utifrån inkomna remissvar MSB-151.2 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (15) Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin 010-240 54 95 brita.skardin@msb.se Reviderad

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 17 april 2003 Nr 313 INNEHÅLL Nr Sidan 313 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport

Läs mer

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga

Bilagan till förordning 1999:382. Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol. Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Bilagan till förordning 1999:382 Del 1 Namngivna ämnen Klor Metanol Gasol Del 2 Kategorier Mycket giftiga Giftiga Brandfarliga Klassificering Riskfraser - Kemikalieinspektionens föreskrifter Riskgrupper

Läs mer

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:2 RID-S Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på järnväg Beställningsadress

Läs mer

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på järnväg;

Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på järnväg; Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Rättelser till Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2001:2) om transport av farligt gods på

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Transport

Läs mer

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S 20120207/MO Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning,

Farligt gods i IBC-behållare, storförpackningar eller tankar betraktas inte som gods som är förpackat för detaljhandelsförsäljning, Fördjupning Privatpersoner som transporterar farligt gods (1.1.3.1, 1.1.3.3) Bestämmelserna i ADR-S/RID-S gäller inte vid en transport av farligt gods som en privatperson genomför under förutsättning att

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 28 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1

Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Innehållsförteckning Sid Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)...1 Bilaga A 1 Allmänna bestämmelser...5 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Åklagarkammaren i Västerås Box 21 721 03 Västerås

Åklagarkammaren i Västerås Box 21 721 03 Västerås Sida: 1/7 Åklagarkammaren i Västerås Box 21 721 03 Västerås BESLUT Vårt datum: 2011-02-09 Vår referens: SSM 2010/1120 Anmälan om brott mot kärntekniklagen och lagen om transport av farligt gods Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Klassificeringslista UN-nummer

Klassificeringslista UN-nummer Stödjande dokument 1 (6) Klassificeringslista UN-nummer Alla kemikalier som klassas som farligt gods enligt lagen (2006:263) om transport av farligt gods ska hanteras och märkas på ett särskilt sätt när

Läs mer

KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING. Grundkurs (inklusive web) Repetitionsutbildning

KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING. Grundkurs (inklusive web) Repetitionsutbildning KURSPLAN ADR FÖRARUTBILDNING Kursplan - 1 (7) 1. INLEDNING Denna kursplan omfattar ADR, repetitionsutbildning och är tillämpbar för sådana förarkurser som regleras genom Myndigheten för samhällsskydd och

Läs mer

Artikelregister. Unifaun Online 2013-11-06

Artikelregister. Unifaun Online 2013-11-06 Artikelregister Unifaun Online 2013-11-06 2 Innehåll 1 Artikelregister... 3 1.1 Vad är artikelregister?... 3 1.2 Skapa artikelregister... 3 1.3 Utskriftsfavorit... 3 1.4 Registrering av sändning... 4 1.5

Läs mer

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III

CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III CLP-anpassning av Seveso II samt nya namngivna ämnen i Seveso III Presentation på Sevesokonferensen 2014 av och med Dr. Lorens van Dam (MSB) & Dr. Lennart Dock (Kemikalieinspektionen) Förhållandet mellan

Läs mer

Nyheter ADR/RID fördjupning

Nyheter ADR/RID fördjupning Nyheter ADR/RID fördjupning Kombitrafik (1.1.4.4) endast RID Hela delavsnittet 1.1.4.4 om kombitransport har ändrats då alla bestämmelser om kombitrafik placerats på ett och samma ställe. Det har införts

Läs mer

Artikelregister. Unifaun Online UNIFAUN

Artikelregister. Unifaun Online UNIFAUN Artikelregister Unifaun Online UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM DEN 6 FEBRUARI 2018 Innehållsförteckning 1 Artikelregister... 3 1.1 Vad är artikelregister?... 3 1.2 Skapa artikelregister... 3 1.3 Utskriftsfavorit...

Läs mer

Bilaga B. Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 2007-01-01 ADR/ADR-S del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning 8.1.1 Transportenheter

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Lagstiftningsområde:

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 2015-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt gods

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas.

2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas. Sida : 1 / 5 ón 2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas. Varning M«1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning Handelsnamn :, Aligal 6, Alphagaz 1 Argon, Alphagaz 2 Argon, Hospitalsargon,

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

Del 5. Bestämmelser för avsändning

Del 5. Bestämmelser för avsändning Del 5 Bestämmelser för avsändning 713 2013-01-01 ADR/ADR-S Del 5 Kapitel 5.1 Allmänna bestämmelser 5.1.1 Tillämpning och allmänna bestämmelser Denna del innehåller bestämmelser för avsändning av farligt

Läs mer

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 1081 1082 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Radital arnikagel. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

Säkerhetsdatablad. Radital arnikagel. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Artikelnummer Artikelnummer 1872000 Hästvårdsprodukt Beskrivning 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2015/2016

Transport av farligt gods. Väg och järnväg 2015/2016 Transport av farligt gods Väg och järnväg 2015/2016 Transport av farligt gods Väg och järnväg 2015/2016 Denna broschyr informerar övergripande om de regler som rör transport av farligt gods på väg och

Läs mer

4")-(3&/4," ","%&.*/ */45*565*0/&/ '½3 0%0/50-0(* ,PQJFSBU EFMWJT GSÌO 4BIMHSFOTLBT VOJWFSTJUFUTTKVLIVT BWGBMMTHVJEF +PIBOOB,OBQF.

4)-(3&/4, ,%&.*/ */45*565*0/&/ '½3 0%0/50-0(* ,PQJFSBU EFMWJT GSÌO 4BIMHSFOTLBT VOJWFSTJUFUTTKVLIVT BWGBMMTHVJEF +PIBOOB,OBQF. 4 04 4")-(3&/4," ","%&.*/ */45*565*0/&/ '½3 0%0/50-0(*,PQJFSBU EFMWJT GSÌO 4BIMHSFOTLBT VOJWFSTJUFUTTKVLIVT BWGBMMTHVJEF +PIBOOB,OBQF.JMKÚTUSBUFH Kontorspapper och tidningar Strimlat papper får inte ligga

Läs mer

SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt

SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt SMITTSKYDDSINSTITUTET 1(5) Packa Provet Rätt Prov för kemisk eller mikrobiologisk analys transporteras ofta med bil och/eller post till laboratoriet. Internationella och nationella bestämmelser reglerar

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Returinstruktion för kyvett-tester

Returinstruktion för kyvett-tester Returinstruktion för kyvett-tester Rekommendation för retur av HACHs kyvett-tester och pipettester Denna instruktion beskriver hur ni som avsändare packar, fyller i dokument och skickar ert avfall till

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 november 2012 601/2012 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om lufttransport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 8 november

Läs mer

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012.

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2012:5 Utkom från trycket

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23

14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23 14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2004/112/EG av den 13 december 2004 om anpassning till den tekniska utvecklingen av rådets direktiv 95/50/EG om enhetliga

Läs mer