Idébeskrivning av utveckling av teckenspråkig undervisning i matematik och naturorienterande ämnen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idébeskrivning av utveckling av teckenspråkig undervisning i matematik och naturorienterande ämnen"

Transkript

1 Idébeskrivning av utveckling av teckenspråkig undervisning i matematik och naturorienterande ämnen Bakgrund: Intresseområde / idé / behov / problem som du vill utveckla Idag är kunskapen om döva och hörselskadade elevers lärande i naturvetenskap i Sverige större jämfört med under 90-talet (se t.ex. Lindahl, 2015; Lindahl & Molander, 2011; Molander, Halldén & Lindahl 2007, 2010; Molander, Pedersen & Norell, 2001). Den gemensamma beröringspunkten för dessa studier är resonemanget om ett naturvetenskapligt språkbruk och innehåll är intimt sammanflätade och att elevernas möjligheter att resonera kring olika naturvetenskapliga begrepp har betydelse för det fortsatta lärandet. Det saknas idag dokumentation på en strukturerad undervisningsutveckling med ämnesdidaktisk inriktning där vetenskaplig grund förs samman med beprövad erfarenhet. Därtill kommer behovet av att komma till rätta med den låga måluppfyllelsen i matematik- och No-ämnena i specialskolan. Syfte: Varför bör detta genomföras? Vilket behov tillfredställs? Vad blir bättre? För vem blir det bättre? Med avseende på teckenspråkig tvåspråkig ämnesundervisning är syftet med projektet att dels skapa arbetsformer för lärardriven skolutveckling för att utveckla undervisningen i matematik och NO. Dels undersöka vad det innebär i lärande av matematik och naturvetenskap när teckenspråkig tvåspråkig dialog uppmuntras och utvecklas med senaste forskning i ämnet som utgångspunkt. Den direkta målgruppen för projektet är verksamma matematik- och NO-lärare som får reflektera teckenspråkig tvåspråkighet i matematik och NOundervisningen, pröva olika former av dialogisk undervisning och följa upp dessa. Den indirekta, men viktiga, målgruppen är således döva och hörselskadade elever. Framtida lärarstudenter med inriktning mot döva och hörselskadade elever utgör även en indirekt målgrupp då erfarenheterna från den direkta målgruppen kan användas som underlag för utbildningen. 1 (12)

2 Mål: Vad vill du uppnå med idén? Det yttersta målet är att samtliga elever skall uppnå kunskapsmålet i matematikämnet och naturvetenskapliga ämnen. För att nå målet förutsätter det bland annat en process i undervisningen som ger eleven möjlighet att utveckla sin förmåga att samtala om matematik och naturvetenskap. Således är ett av delmålen att utveckla den dialogiska undervisningen där teckenspråkig tvåspråkighet utgör resurs i det matematiska och naturvetenskapliga lärandet. Ett annat delmål är att dokumentera processen så att den utgör ett underlag för matematik- och NO-undervisning som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Relevans: Hur kopplas din idé till myndighetens uppdrag? Vilken eller vilka av myndighetens verksamheter berör din idé? Som huvudman för döva och hörselskadade elevers skolgång i Sverige bör SPSM vara ledande i området, i samverkan med högskolor och universitet. Med en sådan dokumentation och uppföljning följer en högre kvalitetssäkring av den teckenspråkiga tvåspråkiga NO-undervisningen På vilka olika sätt kan vi nå målet eller lösa det problem som du ser? De matematik- och NO-lärare i den skola som önskar delta i projektet får inledningsvis diskutera aktuell forskning och aktuella praktiknära problematiseringar inom respektive ämnesdidaktik med inriktning mot teckenspråkig tvåspråkig dialog. Diskussionen lägger grunden för utveckling där problemformuleringar prövas i undervisning, dokumenteras och återkopplas. Detta skall ske i form av kollegialt lärande och utveckling under en period av ett år, från januari till december Kommentar från beredningen med förslag till åtgärd: Namn Avdelning Enhet 2 (12)

3 Närmaste chef Blanketten lämnas till din närmsta chef. Efter beredning lämnas blanketten till Ta ställning 3 (12)

4 Nyanlända som praktikantresurs i Specialpedagogiska skolmyndigheten Bakgrund: Intresseområde / idé / behov / problem som du vill utveckla Sverige med ett stort flyktingmottagande står inför en stor pedagogisk uppgift nämligen att välkomna och inkludera nyanlända i våra utbildningssystem. Detta har också uppmärksammats av regeringen som gett myndigheter i uppdrag att ställa praktikplatser till flyktingarnas förfogande, bilaga 1; 2. SPSM är en av dessa myndigheter och verksamheter. I verksamheterna förutsätts personer med erfarenhet av flykt och uppehållstillstånd ha stor betydelse för att svenskar ska kunna förstå vilket stöd som dessa personer har behov av. Person med erfarenheter av att tämligen nyss flytt från sitt land, fått ta sig igenom de första åren i ett nytt land och lära sig svenska har mycket att tillföra i vår myndighet. I myndighetens uppdrag att erbjuda specialpedagoiska stöd till förskolor, skolor och vuxenutbildning skulle den typ av praktikplatser, som beskrivs i bilaga 1, utgöra inte bara stöd åt barn och elever utan också en kompetenutvecklingsinsats för rådgivare. Syfte: Varför bör detta genomföras? Vilket behov tillfredställs? Vad blir bättre? För vem blir det bättre? Genom att anställa nyanlända praktikanter som resurs ökar kunskapen och förhållningssättet till nyanländas behov av insatser. Denna kunskap förutsätts kunna få inflytande på det bemötande och insatser som behöver utvecklas inom myndighetens uppdrag. En kartläggning av framtida utvecklingsbehov bör även beaktas i en pilotstudie. Mål: Vad vill du uppnå med idén? Myndighetens medarbetare har fått en ökad kunskap om nyanlända barn och elevers behov i det svenska utbildningssystemet. I en piolotstudie har myndighetens behov av insatser och läromedel kartlagts. 4 (12)

5 Relevans: Hur kopplas din idé till myndighetens uppdrag? Vilken eller vilka av myndighetens verksamheter berör din idé? Det finns en klar koppling mellan myndighetens uppdrag och idén att nyanlända genom att praktisera i myndigheten också är en resurs som tillför stor kunskap om de behov som nyanlända barn och elever med funktionsnedsättning har. De enheter och processer som främst berörs bör vara: Specialpedagogiskt stöd, Specialskolan och Läromedel På vilka olika sätt kan vi nå målet eller lösa det problem som du ser? I kärnverksamheternas finns olika möjligheter av hur en praktikantresurs skulle kunna utformas. En eller flera praktikantresurser skulle för många av myndighetens personal kunna bidra med insikter i och möjlighet till att broa mellan kulturella synsätt såväl på förskole och skolnivå som på samhällsnivå. Utöver detta också exempelvis synliggöra behov som kan ha uppstått av erfarenheter före och under flykt samt att hur och vad det kan innebära att integreras i en annan kultur. Det kan beröra specialskolans elever med bidrag som synliggör behov, skillnader och likheter i kulturer som för en del elever kan knytas till deras egen historia, Det kan vara generella eller specifika bidrag som kulturöverbryggare för rådgivare i råduppdrag. Och det kan vara att bidra med förståelse för hur läromedel uppfattas i en annan kulturell kontext. Kommentar från beredningen med förslag till åtgärd: Namn Avdelning Enhet Närmaste chef Blanketten lämnas till din närmsta chef. 5 (12)

6 Efter beredning lämnas blanketten till Ta ställning 6 (12)

7 Idébeskrivning av utveckling av stödmaterial för förskolan Bakgrund: Intresseområde / idé / behov / problem som du vill utveckla Under år 2014 redovisade myndigheten att 13 procent av rådgivningsuppdragen riktade sig till denna utbildningsform, en ökning från 10 procent jämfört med Vidare framgår att 24 procent av de deltagare som tog del av myndighetens kompetensutveckling återfinns inom förskolans verksamheter, en ökning från 18 procent jämfört med 2013 (Årsredovisning 2014). Dessa siffror döljer dock stora variationer mellan de fem regionala avdelningarna. Till exempel visar en mer detaljerad genomgång av deltagarstatistiken för 2013 att 56 procent av deltagarna från förskoleverksamheter kommer från en och samma region (Lindström och Östman, 2014). Aktiviteter riktade till förskolans verksamheter är med andra ord en etablerad del av myndighetens specialpedagogiska stöd, och en del som visar en volymmässig ökning de senaste åren. Samtidigt finns frågetecken kring likvärdigheten inom myndigheten. Syfte: Varför bör detta genomföras? Vilket behov tillfredställs? Vad blir bättre? För vem blir det bättre? I syfte att fortsätta den goda utvecklingen av stödet mot förskoleverksamheter och samtidigt säkra likvärdigheten mellan regioner föreligger sammantaget ett behov av ett tydligt definierat arbetssätt inom myndighetens specialpedagogiska stöd. Föreliggande projekt föreslår ett dokumenterat specialpedagogiskt stöd för att bidra till detta. Målgruppen är pedagogisk och specialpedagogisk personal samt ledning inom förskolan. Mål: Vad vill du uppnå med idén? Projektet syftar till att ta fram ett dokumenterat specialpedagogiskt stöd som kan användas i genomförandet av specialpedagogiskt stöd till förskoleverksamheter. Stödet innehåller en kombination av föreläsningar, 7 (12)

8 dokumentation och förslag på tillvägagångssätt för att öka personalens förmåga att bedriva verksamhet anpassad för barn med funktionsnedsättningar. Det dokumenterade specialpedagogiska stödet tillämpas som ett beprövat arbetssätt för systematiskt kvalitetsarbete, inom ramen för uppdrags- och kompetensutvecklingsprocessen. Relevans: Hur kopplas din idé till myndighetens uppdrag? Vilken eller vilka av myndighetens verksamheter berör din idé? I SPSM:s uppdrag ingår att erbjuda specialpedagogiskt stöd till förskoleverksamheter. Myndighetens verksamhetsplanering har de senaste åren fastställt mål kring ökning av det specialpedagogiska stödet till förskolan. På vilka olika sätt kan vi nå målet eller lösa det problem som du ser? Stödmaterialets tänkta utformning bygger på en arbetsmodell som består av tre komponenter i genomförandet: kompetensutveckling via föreläsningar och seminarier, dokumentation i loggbok samt handledning. Modellen bygger på en tydlig aktivering av elevhälsa, framför allt specialpedagog, som samarbetspartner och utförare av större delen av insatserna. Arbetsgruppens uppdrag är att utforma en beskrivning av modellen som är tydlig nog att kommuniceras internt bland myndighetens rådgivare och externt till den kommunala eller fristående specialpedagogiska resurs som bär merparten av genomförandet. Denna tydlighet åstadkoms genom produktionen av ett dokumenterat specialpedagogiskt stöd som möjliggör ett likvärdigt och upprepat genomförande av modellens intentioner i samtliga regioner. Det dokumenterade specialpedagogiska stödet innehåller reportagefilmer, instruktioner för handledning, mallar för loggbok, samt instuderingsmaterial med reflektionsfrågor. Kommentar från beredningen med förslag till åtgärd: Namn Avdelning Enhet 8 (12)

9 Närmaste chef Blanketten lämnas till din närmsta chef. Efter beredning lämnas blanketten till Ta ställning 9 (12)

10 Idébeskrivning av metodmaterial för träningsskolan Bakgrund: Intresseområde / idé / behov / problem som du vill utveckla Klassrumsnära metodmaterial för träningsskolan Hur gör jag. Lektionstips med inspiration och förslag på hur en pedagog kan arbeta med elever i träningsskolan inom olika ämnesområden. Tidigare fanns ett material 323 inspirationer till övningar i träningsskolan, av Håkan Olsson och Kent Öhrn (SIH). Ett liknande material efterfrågas. Just nu pågår ett generationsskifte i träningsskolan. Den nya generationens pedagoger känner sig osäkra på hur de ska konkretisera olika delar i kursplanen och omsätta i undervisningen. Pedagogen behöver konkreta tips steg för stegmed direkt koppling till läroplanen. Många träningsskoleklasser har elever på olika nivåer. Pedagogen behöver således tips på hur samma moment i undervisningen kan presenteras på olika sätt. Det är viktigt att kunna möta elever på olika utvecklings- och kunskapsnivåer och anpassa undervisningen utifrån elevens behov. 323 inspirationer till övningar i träningsskolan (SIH) Författare: Håkan Olsson och Kent Öhrn Best.nr Isbn Syfte: Varför bör detta genomföras? Vilket behov tillfredställs? Vad blir bättre? För vem blir det bättre? Efterfrågan är stor. Undervisning i träningsskola behöver ske på en konkret nivå och på ett sätt så att utvärdering av elevens kunskaper kan göras. Fungerade det har eleven kunnat ta del av undervisningen och har en kunskapsinhämtning skett? Det finns en risk att pedagogen tror att den har gjort de den behöver göra, men det väsentliga är att eleven kan ta till sig kunskapen och att detta på något sätt går att mäta. 10 (12)

11 Mål: Vad vill du uppnå med idén? Ett klassrumsnära metodmaterial för träningsskolan, som ger pedagogen stöd i hur undervisningen anpassas till varje elevs nivå, så att en kunskapsinhämtning och utveckling sker. Relevans: Hur kopplas din idé till myndighetens uppdrag? Vilken eller vilka av myndighetens verksamheter berör din idé? SPSM arbetar för en lärmiljö som ger bästa möjliga förutsättningar för alla, oavsett funktionsförmåga. Det görs bland annat genom att utveckla och producera läromedel för träningsskolan. Varje elev i träningskolan har rätt till undervisning som är anpassad till en nivå som passar den enskilde eleven, så att kunskapsinhämtning kan ske. Eleven ska kunna arbeta på ett självständigt sätt och känna att den lyckas, vilket leder till ökad självkänsla och självständighet. Läromedelsavdelningen utvecklar ett klassrumsnära metodmaterial med inrikning träningskola. Detta sker i samarbete med rådgivare, pedagoger och elever. På vilka olika sätt kan vi nå målet eller lösa det problem du ser? Är din idé en utveckling som ryms inom ramen för en kartlagd process eller en process under kartläggning? Då kan du använda formuläret på intranätet eller kontakta berörd processägare. Utvecklar din idé arbetsmiljön? Har frågan tagits upp på APT eller med ditt arbetsmiljöombud?tror du att din idé kan tas tillvara genom en punktinsats i projektform? På Läromedelsavdelningen har det gjorts en inventering av tidigare utgivna läromedel som har ett relevant innehåll, men som behöver uppdateras utifrån den nya läroplanen. 323 inspirationer till övningar i träningsskolan, bedöms ha ett värdefullt innehåll som bör rediveras och förnyas. I samband med detta har tanken lyfts att även kompletta med konkret eller laborativt material. Inventeringen har gjorts utifrån följande frågeställningar: Finns det delar ur materialets idébank, som bedöms vara värdefulla även för dagens 11 (12)

12 träningsskoleelever? Finns laborativa delar? Hur används detta? Hur skulle ett nytt och kompletterande träningsskolematerial kunna se ut? Efter beredning eller Till checklista: Bakgrund: Utveckla bakgrundsbeskrivningen med en nulägesanalys (SWOT) och en utvecklad och styrkt behovsbeskrivning. Finns till exempel dokumentation som styrker behovet? Inspektionsrapporter, felanmälningar, forskning? På vilka olika sätt kan vi nå målet eller lösa det problem du ser? Utveckla med en beskrivning av vilken kompetens och vilka resurser som kan behövas för att genomföra idén. Kan idén genomföras med enbart den egna enhetens eller avdelningens resurser? Berör resultatet hela myndigheten eller enbart en verksamhet eller en avdelning? Namn Avdelning Enhet Närmaste chef Blanketten lämnas till din närmsta chef. Efter beredning lämnas blanketten till Ta ställning 12 (12)

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Processpecifikation för Hantera projekt

Processpecifikation för Hantera projekt Processpecifikation 2016-11-29 Processpecifikation för Hantera projekt Version 1.0 Fastställd den 1 december 2016 av processägare Ronny Kihlander 1 (7) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation... 3 1.1

Läs mer

Utbildningsdepartementet

Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet Emelie Cramér-Wolrath forsknings och utvecklingssamordnare En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan I skollagen står det om lika tillgång till utbildning, likvärdig

Läs mer

BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete

BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete som plattform för ett forskningsbaserat arbetssätt Att kritiskt granska vad man gör och varför Att ta in ny kunskap och

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt FAS Konferenscentrum Wallenberg 2016-04-28 Tre skolmyndigheter Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Får alla barn det alla barn har rätt till?

Får alla barn det alla barn har rätt till? Får alla barn det alla barn har rätt till? Organisation 100% Kvalitetschef 100% Kvalitetsutvecklare 100% Kvalitetsutvecklare 20% Specialpedagogisk samordnare 30% IKT strateg 30% Complianceansvarig 30%

Läs mer

Skolverkets stöd för skolutveckling

Skolverkets stöd för skolutveckling Skolverkets stöd för skolutveckling Perspektiv på skolutveckling Skolverkets forskningsspridningsuppdrag Nationell skolutveckling Systematiskt kvalitetsarbete Sara Knöfel, undervisningsråd Marie Sedvall

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete - med fokus på språk-, läs- och skrivutveckling Göteborg den 24 september 2013 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Allmänna råd Skolverkets allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Kristallens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare 2014-10-28 Målgrupper och läsår Målgrupper Lärare i förskoleklass, den obligatoriska skolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Hur ser mitt uppdrag ut?

Hur ser mitt uppdrag ut? Hur ser mitt uppdrag ut? Planera och genomföra systematisk fortbildning med syfte att bidra till ökad måluppfyllelse i kommunen Utveckla kunskaper hos lärare om likvärdig bedömning och betygsättning Samarbeta

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Välkomna till Specialpedagogiskt forum. 22 februari 2017

Välkomna till Specialpedagogiskt forum. 22 februari 2017 Välkomna till Specialpedagogiskt forum 22 februari 2017 Välkomna Introduktion Återkoppling: Nulägesskattning av extra anpassningar Fika ca 14.15 Arbete i lärgrupper Återsamling 15.30 Vi avslutar 16.00

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1 Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR Instruktion för rektor 1 Fastställt av: Arbetsgrupp förskola-skola Datum: 21 februari 2014 Dokumentet gäller för: Alla grundskole- och grundsärskoleenheteer För revidering

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Kvalitetsarbetet i förskola och skola.

Kvalitetsarbetet i förskola och skola. Kvalitetsarbetet i förskola och skola. Hur och på vilket sätt kan kvaliteten utvecklas i verksamheten med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Utbildningen

Läs mer

Pedagogisk bedömning inför beslut om elev har rätt att läsa enligt grundsärskolans kursplaner i specialskolan

Pedagogisk bedömning inför beslut om elev har rätt att läsa enligt grundsärskolans kursplaner i specialskolan Pedagogisk bedömning Blanketten skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Pedagogisk bedömning inför beslut om elev har rätt att läsa enligt grundsärskolans kursplaner i

Läs mer

Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun. Andréas Mårtensson Marita Schiller Helander

Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun. Andréas Mårtensson Marita Schiller Helander Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun Andréas Mårtensson Marita Schiller Helander Kvalitet i förskolan Nationellt prioriterat område systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Nationell

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Välkomna till Specialpedagogiskt forum. 19 januari Välkomna Introduktion Analys av filmer Fika ca Arbete i lärgrupper Återsamling 15.

Välkomna till Specialpedagogiskt forum. 19 januari Välkomna Introduktion Analys av filmer Fika ca Arbete i lärgrupper Återsamling 15. Välkomna till Specialpedagogiskt forum 19 januari 2017 Välkomna Introduktion Analys av filmer Fika ca 14.15 Arbete i lärgrupper Återsamling 15.30 Vårens tillfällen 22 februari- Sinkadusen 30 mars- Mölndals

Läs mer

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16

Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande. Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Kompetensutveckling att leda kollegialt lärande Arbetslagsledare Gråbo förskolor Uppstart 25 augusti 2017, 13-16 Dagordning Välkomna hit - presentation Syfte Kollegialt lärande - vad och varför? Diskussion

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2018 (med uppdaterade kriterier för digitalisering men före en större genomgång utifrån den reviderade läroplanen

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola Skolverkets uppdrag och roll Riksdag och regering anger mål och riktlinjer för förskolan och skolan genom bl a skollagen och läroplaner.

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola fink Beslut Stockholm Lära Aktiebolag Org.nr. 556724-0659 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dialogskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019

Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019 Sida 1 (8) 2019-07-26 Handläggare Katarina Höök Telefon: 0850818138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-08-29 Brukarundersökning inom den kommunala förskolan i Farsta 2019 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag Redovisning av regeringsuppdrag 2013-09-12 1 (2) 2013:00590 Redovisning av uppdrag om Stödmaterial och blanketter för den skriftliga individuella utvecklingsplanen Dnr 2013:00590 Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet forskningsbasering som grund för god skolutveckling.

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet forskningsbasering som grund för god skolutveckling. Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet forskningsbasering som grund för god skolutveckling. Skollagen Skollagen Kap 1 5 All utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Gäller

Läs mer

Huvudmannen ska senast den 31 oktober 2015 redovisa till förvaltningen vilka åtgärder denne har vidtagit för att avhjälpa bristerna.

Huvudmannen ska senast den 31 oktober 2015 redovisa till förvaltningen vilka åtgärder denne har vidtagit för att avhjälpa bristerna. Sida 53 (65) 24 Beslut gällande, Futuraskolan AB, Förskolan Futuraskolan International Pre-school Brahegatan Beslut 1. Föreläggande med vite: förelägger med stöd av 26 kap. 10 och 27 skollagen huvudmannen

Läs mer

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012 Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens De tre skolmyndigheterna Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen SPSM Alla har

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Medforskande pedagoger skapar möjligheter

Medforskande pedagoger skapar möjligheter Medforskande pedagoger skapar möjligheter Tillgängliga lärmiljöer i förskolan Stjärnhimlens förskoleområde, Hammarö kommun Ht 2016- Vt 2017 Projektledare: Noomi Björkman, Specialpedagog noomi.bjorkman@skola.hammaro.se

Läs mer

Kvalitetsdagen för förskolan Vi gör det goda livet möjligt!

Kvalitetsdagen för förskolan Vi gör det goda livet möjligt! Kvalitetsdagen för förskolan 20160516 Vi gör det goda livet möjligt! Sundsvalls kommun 97000 invånare 5000 barn i förskolan 85 förskolor 40 förskolechefer, 8 pedagogistor 1000 pedagoger Barn och utbildningsnämnden

Läs mer

Välkomna till Handleda vidare På uppdrag av Skolverket

Välkomna till Handleda vidare På uppdrag av Skolverket Välkomna till 2017-11-23 På uppdrag av Skolverket 2017-11-24 2 Dagens program 9.00-9.20 Fika 9.20-9.30 Välkomna och introduktion 9.30-10.00 Föreläsning: Skola på vetenskaplig grund 10.00-11.00 Workshop:

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Rapport 2012:4 Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har i denna granskning sett flera

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi Datum Utbildningsstrategi Antagen av Bildningsnämnden 2016 Antagen av: Bildningsnämnden Dokumentägare: Förvaltningschef Bildningsförvaltning Ersätter dokument: Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 Dokumentnamn:

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Pedagogik AV, Mål- och resultatstyrning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp

Pedagogik AV, Mål- och resultatstyrning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik AV, Mål- och resultatstyrning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp Educational Sciences, MA, Steering towards Goals and Results, 10 Credits Allmänna data om kursen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer