Avslutsrapport utvecklingsprojektet KATRINEHOLMS LOGISTIKCENTRUM, KLC.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avslutsrapport utvecklingsprojektet KATRINEHOLMS LOGISTIKCENTRUM, KLC."

Transkript

1 Avslutsrapport utvecklingsprojektet KATRINEHOLMS LOGISTIKCENTRUM, KLC. SAMMANFATTNING Kommunfullmäkige i Katrineholms kommun beslutade 2008 att bygga ett Logistikcentrum med kombiterminal och vagnslastterminal. Målsättningen var redan från början att bereda mark för etablering av företag inom området samt att först färdigställa vagnlastterminalen och därefter kombiterminalen. Logistikcentrum var totalt färdigställt i november 2014 helt enligt den tidplan som finns angiven i Projektplanen, som bygger på innehållet i Projektdirektivet BAKGRUND I samband med att Katrineholm år 2001 drabbades av att flera företag valde att flytta sina verksamheter till andra orter försvann drygt 1500 arbetstillfällen. Katrineholms kommun var då i en situation då man måste agera för att skapa arbetstillfällen till kommunen. Efter olika analyser och överväganden och en av staten finansierad utredning där hela Katrineholms näringsliv genomlystes kom man bl a fram till att försöka utnyttja de fördelar som Katrineholm har med avseende på läget i närhet av Stockholmsområdet och den s k fjärde storstadsregionen samt läget där två stambanor möts, den västra och den södra. Förväntningarna på framtida tillväxt i Mälardalen var också en faktor som hade stor betydelse för beslutet. Katrineholms kommun erhöll vid den här tiden s k KLIMP-pengar, 4,5 mkr, från Naturvårdsverket för att bygga en järnvägsterminal mellan Värmeverket och Mogetorps koloniområde. Förläggningen av en terminal till detta område bedömdes inte optimal utan man fick tillstånd att använda dessa medel för att elektrifiera ett spår fram till den byggnad där Byggvaruföretaget Setra hade beslutat att bygga ett centrallager och därmed också flytta all sin verksamhet till Katrineholm. Setra hade en stark ambition att överflytta sina transporter från lastbil till järnväg. Detta var det första steget till att bygga den Södra Terminalen. Intresset från andra företag att använda sig av järnvägstransporter framkom tydligt i olika diskussioner med det lokala näringslivet. Kommunfullmäktige beslutade då att investera 50 mkr för utveckling av området till ett Logistikcentrum. Ytterligare en avgörande faktor att satsa på ett Logistikcentrum med kombiterminal och vagnslastterminal var att olika företag visade intresse för Katrineholm. Det internationellt välkända transportföretaget Van Dieren Multimodal förklade sig villigt att gå med sitt järnvägsgods för Mälardalen till Katrineholm. Till följd av bl a detta beslutade Kommunfullmäktige att successivt investera i området för att utveckla det till ett modernt Logistikcentrum. Styrande för projektets arbete har varit Projektplanen som bygger på innehållet i Projektdirektivet som kommunstyrelsen fattade beslut om

2 UPPDRAGET Uppdraget för projektet som formulerades i Projektplanen var följande. Projektet är ett infrastruktur- och näringslivsutvecklingsprojekt och består av följande huvudområden: - Bygga och driftsätta järnvägsspår - Bygga och driftsätta kombiterminal och terminal för vagnslaststrafik - Etablera samarbeten med hamnar och införa Railport-koncept - Marknadsföra KLC och verka för nyetableringar SYFTE och MÅL Syfte Att utveckla Katrineholm till ett logistikcentrum. Mål Fullmäktiges beslut ska verkställas genom att: Södra och norra terminalytorna, med tillhörande infrastruktur, ska byggas, färdigställs i juni 2011 Spår 6 ska förlängas för att effektivt kunna hantera 750 meter långa tåg Södra terminalen ska anpassas för vagnslasttrafik Ny anslutning till stambanan mot Stockholm ska utredas Aktivt marknadsföra KLC, nationellt och internationellt, i syfte att attrahera nya etableringar och nya godsflöden En miljöprofil för KLC ska utarbetas OMFATTNING och RESULTAT Omfattning och innehåll Utöver vad som sägs i avsnittet UPPDRAGET ska två nya bolag bildas. Ett fastighetsbolag, Logistikposition Katrineholm AB och ett bolag för drift av terminalerna, Katrineholm Rail Point AB. Katrineholms kommun kommer, i vart fall inledningsvis, att ha ägarintresse i dessa båda bolag genom ett minoritetsägande. De privata ägarna i bolagen är i fastighetsbolaget Catena Fastigheter AB och i driftbolaget M4 Gruppen AB och Svensk Logistikpartner AB. Projektets åtaganden enligt kommunens Övergripande plan är: Att möjliggöra överflyttning av långväga transporter från lastbil till järnväg Att lägga förutsättningar för att hantera stora godsflöden genom att tillhandahålla en effektiv logistik med miljöprofil Att arbeta aktivt för nyetableringar Att bidra till utveckling och stöd till befintliga företag Form för resultat Resultat redovisas i form av fysiska resultat och en slutrapport.

3 PROJEKTORGANISATION Kommunstyrelsen Är beställare och slutgiltig godkännare av projektet. Styrgrupp Kommunstyrelsens presidium utgör styrgrupp och består av Göran Dahlström, Kommunstyrelsens ordförande Lars Härnström, Kommunstyrelsen 1:e vice ordförande Ewa Callhammar, Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Projektchef Anders Thörnström, seniorkonsult Projektledningsgrupp Anders Thörnström, projektchef Roger Andersson, projektledare Lennart Bohman, seniorkonsult Erik Hellqvist, seniokonsult Sverker Jakobson, controller Samrådsgrupp Projektledaren, controllern samt representanter för Samhällsbyggnadsförvaltningen och Västra Sörmlands Räddningstjänst Marknadsgrupp Lennart Bohman, ordförande Roger Andersson Conny Petrén Erik Hellqvist Dennis Johansson, konsult Mats Gillstam, representant för KRP AB Pelle Jonsson, van Dieren AB Projektcontroller För kvalitetssäkring och som stöd till projektchef och projektledare Stig Hansson, projektkonsult Sverker Jakobson, ekonomicontroller Koncernledningsgruppen Koncernledningsgruppen som består av kommunens förvaltningschefer och kommunala bolagschefer informeras löpande av projektet. Projektorganisationen har förändrats under projktets löptid. Flera deltagare har övergått till andra uppgifter eller avslutat sina uppdrag i kommunen.

4 GENOMFÖRANDE PROJEKTETS ETAPPER Projektets stortlek och komplexitet ställer stora krav på planering och uppföljning. Projektet har därför delats upp i olika delprojekt/etapper. Nedanstående delprojekt har ingått i huvudprojektet. Delprojektens löpande arbete har kontinuerligt rapporterats till Projektchefen som i sin tur rapporterat till Styrgruppen. - Etapp 1 Södra terminalen med elektrifierade dubbelspår som förbinds med västra stambanan - Etapp 2 Norra terminalen med lastyta, tre lastspår, två ankomstspår, ett utdragsspår (spår 6) och elektrifiering - Etapp 3 Utbyggnad av uppställningsspår i anslutning till Norra terminalen - Etapp 4 Förlängning av spår 6 till 750 meter - Etapp 5 Utbyggnad av nya uppställningsspår - Etapp 6 Signalering av Norra terminalen (TRV ansvar) - Etapp 7 Ny anslutning, spår 10, till västra stambanan (TRV ansvar) - Etapp 8 Strategisk utveckling av KLC, vilket kan innebära att ägarförhållandena omprövas - Etapp 9 Spår öster om Österleden Mark har avsatts för framtida utbyggnad av last- och lagerhantering samt spåranslutningar. Parallellt sker arbetet med att aktivt marknadsföra Katrineholms Logistikcentrum, nationellt och internationellt, i syft att attrahera nya etableringar och nya godsflöden. Arbetsmetod inklusive hantering av ändrade förutsättningar Koncernledningsgruppen finns tillgänglig under hela projektets gång. Avstämning sker med kommunstyrelsen vid tre ordinarie sammanträden varje år och med projektets Styrgrupp enligt fastställd mötesplan. Samrådsgruppen sammanträder en gång per månad enligt plan. Kalkyler och prioriteringar arbetas fram av projektledningsgruppen, vilken sammanträder en gång per vecka. Ändrade förutsättningar under projektets gång avhandlas med Projektchefen och föredras i Styrgruppen. Uppföljning, rapportering och styrning Projektet rapporterar löpande till och följs upp av Projektchefen och Styrgruppen. PROJEKTRESULTAT Resultaten som projektet uppnått delas upp i olika delar; byggnation mm, logistikverksamhet, uthyrning av lager, övrigt. Byggnation av terminalerna Här avses byggnation av terminalerna samt viss infrastuktur i anslutning inom området. Det material som använts för att bygga spår och växlar är sådant som har kunnat återanvändas från andra områden. Detta har kunnat begränsa kostnaderna i jämförelse med helt nytt material. Under hela byggnationstiden har olika konsultföretag deltagit och ansvarat för uppbyggnad av terminalerna. Trafikverket har haft den mest framträdande rollen i detta sammanhang.

5 Etapperna 3 och 5 ovan har inte genomförts eftersom det konstaterade att behov av detta inte fanns. I stället byggdes ytterligare ett lastspår samt kvalitetsförbättring av stickspåret till AWI genomfördes. I samband med beredning av mark upptäcktes omfattande föroreningar i de områden där fd Banverket har haft verksamhet. Trafikverket påtog sig ansvaret rengöring av marken, vilket var ett komplicerat och kostsamt arbete. Kommunens andel av kostnadera uppgick till 10% (9,1 msek). Södra terminalen Terminalen ligger i anslutning till befintlig fastighet, som ägs av LPK AB, och kommer att användas i första hand som vagnslastterminal och i någon nån som omlastningspunkt för timmertransporter. Innan Norra terminalen färdigställts har Södra terminalen fungerat som kombiterminal. Södra terminalen, som är elektrifierad, består av två 450 meter långa lastspår och har direktanslutning till västra stambanan. Terminalen omfattar en yta av c:a kvm. Norra terminalen Terminalen består av två ankomstspår, vardera meter långa, fyra lastspår vardera 750 meter långa, vilket innebär att terminalen kan ta emot tåg med en längd enligt nu gällande EU-standard. Terminalen är elektrifierad och terminalytan uppgår till kvm och är därmed en av de största i landet. Terminalytan är stenbelagd och av sådan karaktär att hållfastheten beräknas mycket god och klarar de tunga fordon som trafikerar och används inom området. Inom terminalområdet finns en kontorsbyggnad för hantering av alla administrativa uppgifter som följer med godshanteringen Säkerhet Utöver ledord för terminalen, som effektivitet, miljöprägel, är ledordet säkerhet mycket viktigt. Norra terminalen har därför försetts med bästa möjliga utrustning för att leva upp till den säkerhetsnivå som projektledningen beslutats om. För att få underlag för dessa viktiga beslut har bl a hamnars säkerhet studerats. Vidare har olika råd från olika experter beaktats. Terminalgatan För att kunna nå olika delar av området och de redan befintliga fastigheterna har Terminalgatan byggts. Gatan är så pass bred att den också kan användas för uppställning av trailers. Finansiering av Terminalgatan har kommunens mark- och exploateringsenhet ansvarat för. Logistikverksamheten Södra terminalen var färdigställd under senare delen av 2009 och kunde därmed ta emot tåg. I december tecknade Katrineholm Rail Point AB avtal med det holländska bolaget van Dieren Multimodal (VDM). Avtalet innebar att att VDM trafikerar sträckan Herne-Katrineholm 5 dagar per vecka tur och retur. Herne, där VDM då hade sin europeiska HUB, är beläget i Ruhrområdet i Tyskland. Väderförhållandena i januari 2010, när tågen började ankomma, var mycket besvärliga. Trots besvärande mycket snö löpte verksamheten friktionsfritt och Södra terminalen var den enda terminal i den här delen av Sverige inte tvingades stänga p g a snöhinder. Norra terminalen var färdigställd, så när som på markbeläggningen, sommaren VDMs verksamhet flyttade då hit från Södra terminalen. Deras verksamhet hade då ökat i omfattning till att uppgå till fullånga tåg varje dag fem dagar per vecka.

6 Avtalet mellan VDM och KRP AB förlängdes att gälla ytterligare två år fr om Under den här tiden hade VDM öppnat sin terminal i Duisburg i Tyskland och man expanderade sin verksamhet kraftigt med tåg bl a till och från nordöstra Turkiet, vilket har påverkat godsvolymerna till Katrineholm positivt. I samband med detta har VDM börjat att marknadsföra Katrineholm som sin Skandinaviska HUB. Detta har innburit att VDM har ökat sin verksamhet och trafikerar nu Katrineholm - Duisburg sex dagar per vecka tur och retur. Fr o m förlängdes avtalet mellan VDM och KRP AB med ytterligare två år t o m Då överenskoms bl a att gemensamt utveckla tredagarstrafik mellan Katrineholm och norra Sverige liksom trafik från Spanien och Frankrike via Duisburg till Katrineholm I takt med att VDMs verksamhet har expanderat har ytterligare tåganslutningar kommit till Katrineholm. Södra terminalen har i allt större utsträckning börjat användas för timmertransporter genom att TÅGAB hämtar timmer för Specialvirke AB räkning. Green Cargo AB trafikerar Södra terminalen även de med timmer. Green Cargo trafikerar också Norra terminalen med visst gods varje vecka. RailPort En bärande tanke när det gäller over-sea gods är att utveckla RailPortkonceptet, som Göteborgs Hamn ligger bakom. Konceptet innebär att en inlandsterminal ska kunna fungera som en traditionell hamn vad gäller ankommande gods. Tanken är att gods, som traditionellt lossas i hamnen och stannar där till dess det är förtullat och distribueras först när mottagaren önskar få det levererat, i stället vidaresänds till lämplig kombiterminal och hanteras där i stället för i hamnen. Terminalen utgör därmed en s k Torrhamn åt den traditionella hamnen. KRP AB har tecknat avtal med Göteborgs Hamn om att ingå i deras RailPort-koncept. KRP AB har också tecknat samarbetsavtal med Köpenhamn-Malmö Hamn och Trelleborgs Hamn för att inleda samarbete med dessa hamnar i framtiden. EKONOMISKT RESULTAT Ekonomiskt utfall I kommunens årliga budget har avsatts investeringsmedel för att bygga Logistikcentrum enligt de planer som fastlagts. Pengarna har stått till Projektchefens förfogande och använts efter beslut i Styrgruppen, dvs för att genomföra de Etapper som finns beslutade i Projektplanen. Projektet har under projekttiden hållit sig inom de ramar som beslutats. Uppföljning har skett i Styrgruppen. Det ekonomiska slutresultatet återfinns i bifogade sammanställning, bilaga 1. Samhällsekonomisk kalkyl I syfte se hur en investering av det slaget påverkar samhället i stort har projektet låtit göra en Samhällsekonomisk kalkyl. Företaget, Industrins Utvecklings Centrum, som använta för detta, har stor erfarenhet av den här typen av analyser. Resultatet visar att samhället i stort gör vinster av olika slag. Kalkylen i sin hethet finns som bilaga 2 till denna rapport. LOGISTIKPOSITION KATRINEHOLM AB, LPK AB, VERKSAMHET Fastighetsbolaget, som ägs av Catena Fastigheter och kommunen, äger den s k Setrafastigheten. Denna var i inledningsskedet av utvecklingen av KLC fullt uthyrd till Setra Bygg. Relativt snart beslutade dock Setra att gå ur fastigheten eftersom man ändrade sin verksamhet. Detta innebar att fastigheten har stått utan hyresgäster till senare delen av Därefter har merparten av ytorna hyrts ut dels till ett byggmaterialföretag, Ljungberg&Fritzoe AB, och Gillstam&Lindström, som bedriver tredjepartlogistik för några mindre företag.

7 LPK AB har under 2014 analyserat möjligheten att utöka lagerytorna inom KLC detta har inneburit att man har beslutat att förvärva kvm beredd mark avkommunen. I första skedet kommer LPK AB att bygga en lagerbyggnad på kvm och därefter bygga ytterligare ett lager i motsvarande storlek. I det inledande skedet kommer också Katrineholms kommunen sälja sina aktier i LPK AB till Catena Fastigheter, som därmed blir ensamägare till den befintliga fastigheten samt den nu förvärvade marken. NÄRMASTE FRAMTIDEN Utveckling av godsflöden på järnväg samt etableringar KLC är, som tidigare redovisats, färdigställt. Detta innebär att man nu, i allt större utsträckning, kan arbeta med utveckling av hela området, dvs såväl tågtrafik som etablering av logistikföretag. Drivmedelsförsörjning Under 2014 har drivmedelsföretaget QStar beslutat att etablera en tappstation för lastbilsdiesel inom området. Returträ/flis Returträ till värmeverk i Sörmlnd och Östergötland bedöms på sikt kunna ge stora volymer vad gäller tågtrafik till Katrineholm. Förhandlingar tillsammans med Green Cargo för den här typen av godstransporter pågår med såväl leverantörer som mottagande värmeverk. Tågpendel mellan Katrineholm och Norra Sverige Norra Sverige kommer i allt större utsträckning behöva gods av olika slag, inte minst byggnadsmaterial, för att tillgodose den mycket stora byggnation som kommer att starta inom en inte allt för lång framtid. Detta projekt arbetas med tillsammans mellan olika intressenter bl a KLC, van Dieren, Green Cargo m fl. Tågpendel mellan Spanien/Frankrike En framtida pendel mellan södra Europa och Skandinavien anses vara mycket intressant för flera aktörer som ser Katrineholm en gateway för mellansverige. Diskussioner mellan olika parter pågår. Företagsetablering i Katrineholm Arbetet med att attrahera företag till etablering i Katrineholm har pågott under hela uppbyggnadsarbetet med KLC. Bl a har ett företag, Nordic Bulkers AB, sett en möjlighet att flytta sin verksamhet till KLC. I det här fallet rör det sig om en flerstegsraket där totalt fyra steg finns, hittills har tre steg genomförts. UTVECKLING AV LOGISTIKREGIONEN Enskilda logistikområden har svårt att hävda sig i de rankingar som årligen upprättas av företag som bevakar logistikbranchen. KLC har i ett antal analyser kunnat konstatera att det är nödvändigt att en logistikregion måste kunna erbjuda komplett logistikutbud, t ex järnväg med kombiterminal, flyg, hamn, riksvägar och mark för etableringar. KLC och Catena har gemensamt kommit överens om att försöka etablera en logistikregion där näraliggande kommuner går samman i någon form för att på så sätt erbjuda marknaden olika typer av logistikprodukter.

8 LOGISTIKCENTRUMS ORGANISATION KLC projektet har också haft till uppgift att utreda lämplig organisation för för den närmaste framtiden. Ett förslag är f n under diskussion men inte beslutat. Dock är den infrastrukturella delen av KLC överförd till Samhällsbyggnadsförvaltningen, som därmed har ansvaret för anläggningen som sådan. PROJEKTAVSLUT Denna avslutsrapport överlämnas till Projektets Styrgrupp för godkännande och därefter överlämnas rapporten till Kommunstyrelsen för beslut. I och med Kommunstyrelsens beslut är projektet avslutat och projektorganisationen upplöst. Katrineholm Anders Thörnström Projektchef Katrineholms Logistikcentrum

IZatrineholms kommun '\

IZatrineholms kommun '\ IZatrineholms kommun '\ NÄRINGSLIV OCH TILLVÄXT Näringslivschef Conny Petrén Kommunstyrelsens handling nr 28/2009 1 (6) Projektdirektiv för Projektet Katrineholms logistikcentrum, KLC Version 1, Antagen

Läs mer

Projektdirektiv för Projektet Katrineholms logistikcentrum,

Projektdirektiv för Projektet Katrineholms logistikcentrum, Kommunstyrelsens handling nr 3/2011 Dnr KS/2011:31-069 1 (8) NÄRINGSLIV OCH TILLVÄXT Näringslivschef Conny Petrén Projektdirektiv för Projektet Katrineholms logistikcentrum, KLC Version 1, Antagen av kommunstyrelsen

Läs mer

En anpassad lösning för transport, lagring och logistik

En anpassad lösning för transport, lagring och logistik En anpassad lösning för transport, lagring och logistik En satsning byggd på ansvar för miljön i ett av Sveriges bästa transportlägen Kiruna Katrineholms Logistikcentrum ligger i korsningen mellan västra

Läs mer

Granskning av Projekt Logistikcentrum. Katrineholms kommun

Granskning av Projekt Logistikcentrum. Katrineholms kommun www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Alm, Cert. kommunal revisor Pontus Hagman Dec 2015 Granskning av Projekt Logistikcentrum Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Val av ersättare till personalutskottet

Val av ersättare till personalutskottet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-10-15 KS/2015:436 Stab Vår handläggare Ert datum Er beteckning Utredningssekr Marie Sandström Koski Kommunstyrelsen Val av ersättare till personalutskottet

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

Logistik LOGISTIK I KATRINEHOLM

Logistik LOGISTIK I KATRINEHOLM Logistik LOGISTIK I KATRINEHOLM 1 LOGISTIK I KATRINEHOLM i TYNGD- PUNKTEN FÖR LOGISTIK Strategisk placering i Katrineholm Godsflöden och IT-tjänster samlas. Samskip Van Dieren Multimodal, Catena och Amazon

Läs mer

ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG

ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG ETT MODERNT TRANSPORT- OCH LOGISTIKFÖRETAG OLSSONS ÅKERI Under alla år har Volvo varit och är alltjämt den största uppdragsgivaren. På senare tid har även SCA kommit in som en stor kund. Vår huvudsysselsättning

Läs mer

ett starkt lyft för framtiden

ett starkt lyft för framtiden ett starkt lyft för framtiden För att ge våra kunder en förstklassig service arbetar vi kontinuerligt med bland annat teknik och utbildning. Vi tar hänsyn till önskemål, går igenom rutiner och utvärderar

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter 2014-01-31 Per-Henrik Evebring 2009-06-23 Stora Enso Skog AB premiärtåg 30/6-2008 Stockarydsterminalen AB premiärtåg 1/9-2008 Skogs- & bränslesortiment

Läs mer

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station 1 (5) Ärendenummer Trafikverket TRV 2019/ Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station Detta avtal avser byggande och genomförande av åtgärder och innefattar medfinansiering från annan

Läs mer

Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster

Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster 2013-05-22 Per-Henrik Evebring Stormen Gudrun 2005 ställde Skogsindustrin inför nya utmaningar. Varför en järnvägsterminal i Stockaryd?

Läs mer

Verksamhetsplan för Ny standard, MIS Life 2.0,

Verksamhetsplan för Ny standard, MIS Life 2.0, S4I Standard for Insurance AB Verksamhetsplan för Ny standard, MIS Life 2.0, 2016-2018 1 Bakgrund Den nya branschstandarden MIS Life 2.0 ska levereras av ett aktiebolag samägt av SFM Service AB (SFM) och

Läs mer

Handlingsplan Bredband

Handlingsplan Bredband Handlingsplan Bredband för Trosa kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-04-09, 47 Dnr KS 2014/61 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Handlingsplan Bakgrund Sverige har som mål att 90 % av samtliga

Läs mer

ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag

ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag ca 40 företag i nätverket The Railway Town ca 20 företag Logistic Park Nässjö - ett starkt växande industri och logistik-kluster Idag ca 140 företag och ca 2 500 anställda med behov av goda möjligheter

Läs mer

Frågor och svar om MIPIM

Frågor och svar om MIPIM Frågor och svar om MIPIM För 21:a året i rad kommer Göteborg att finnas på plats på fastighetsmässan MIPIM i Cannes den 13-16 mars 2018. Business Region Göteborg ansvarar för projektledningen av Göteborgs

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 172 KS 367/16 Medfinansieringsavtal trafikåtgärder i Fässbergsdalen - återremiss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Förstudie angående kommunens satsning på området Stilleryd

Förstudie angående kommunens satsning på området Stilleryd Förstudie angående kommunens satsning på området Stilleryd Projektledare Adrian Göransson Certifierad kommunal revisor Juni 2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund och syfte... 2 1.2.

Läs mer

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen Ärendet Förslag till avtal föreslås godkännas

Läs mer

MARIESJÖTERMINALEN

MARIESJÖTERMINALEN MARIESJÖTERMINALEN 2018-10-08 UPPDRAGSLEDARE: GÖRAN SEWRING KONTAKTPERSONER SKÖVDE KOMMUN: JAN BREMER, CHRISTIAN JOHANSSON OMSLAGSBILD: MARIESJÖTERMINALEN. SAMTLIGA FOTON: GÖRAN SEWRING INNEHÅLL 1 INLEDNING...

Läs mer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer

Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Jörgen Lindahl, Paul van Doninck & Andreas Meyer Vision Jernhusen gör skillnad för människor och miljö. Affärsidé På kommersiella villkor utvecklar Jernhusen stationsområden, underhållsdepåer och godsterminaler

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB

Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB 2017-07-07 1/5 VÄSTERÅS STAD DNR: KS2017/00745 D DNR: PM Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB Under tidig höst fick Västerås stad och Region Västmanland en intresseförfrågan och ett erbjudande att

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 20 april

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Seminarium Översiktlig landskapskaraktärsanalys Trafikverket Peter Uneklint Andreas

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Analys av budget för Kuststad 2025

Analys av budget för Kuststad 2025 PM 1 (6) Datum 2016-12-15 Analys av budget för Kuststad 2025 I denna intern PM och Arbetsmaterial, analyseras i ett första inledande utkast 2017 års budget för Kuststad 2025. Inledningsvis ges en kort

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet:

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Medfinansieringsavtal Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens sammanträde

Läs mer

Kombinera mera för miljöns skull

Kombinera mera för miljöns skull Välkommen! Dagens webbseminarium startar kl 10. Kombinera mera för miljöns skull med Gösta Hultén Intelligent Logistik Redaktör för handboken Inköp & Logistik Så här går det till Ställ gärna frågor under

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning

Järnvägsnätbeskrivning Gällande fr. o m: 2006-2-0 Ändrad: 2009-02- Handläggare: Alexander Johansson Utgivare: Mathias Kronberg Sidan av 3 Järnvägsnätbeskrivning för Norrköpings kommuns Hamn- och industrispår Sidan 2 av 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Figur 1: Bilden kommer från presentationsbroschyren för Marco Polo programmet. Marco Polo är Europeiska Unionens program för projekt

Läs mer

Strategi för internationellt arbete

Strategi för internationellt arbete SID 1(6) Strategi för internationellt arbete Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Beslutat av: Kommunfullmäktige Datum: 28 mars 2012

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

Projektdirektiv för energieffektivisering i Katrineholms kommun

Projektdirektiv för energieffektivisering i Katrineholms kommun MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Kommunstyrelsens handling nr 13/2010 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Energi och klimatsamordnare Direkttfn 57083 1 (6) Projektdirektiv för energieffektivisering i

Läs mer

Frågor till kommunstyrelsen med anledning av genomförd förstudie avseende kommunens satsning på området Stilleryd.

Frågor till kommunstyrelsen med anledning av genomförd förstudie avseende kommunens satsning på området Stilleryd. Frågor till kommunstyrelsen med anledning av genomförd förstudie avseende kommunens satsning på området Stilleryd. Kursiv text under respektive rubrik är hämtade från förstudiens bedömningar. Organisation

Läs mer

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan.

En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. En ny öppning. Nu vänder vi på begreppen. Detta är den nya framsidan. LOGISTIKPOSITION K ARLSHAMN Öst är det nya Väst! Effektiv logistik handlar till stor del om att minimera förflyttning av gods både

Läs mer

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 6. STOHAB 2017-10-17 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 Ärendet Stockholms Hamnar har tagit emot remissen av Förslag till nationell

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

UTREDNING AV VÄG 46/184

UTREDNING AV VÄG 46/184 DRYPORT OCH LOGISTIKCENTRUM I FALKÖPING UTREDNING AV VÄG 46/184 Västra Götalands län 2010-05-19, reviderat 2010-09-28 Titel: Dryport och logistikcentrum i Falköping. Utredning av väg 46/184. Utgivningsdatum:

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Finansiering av en ny stambana. Etapperna Linköping Stockholm och Lund Hässleholm

Finansiering av en ny stambana. Etapperna Linköping Stockholm och Lund Hässleholm Finansiering av en ny stambana Etapperna Linköping Stockholm och Januari 08 Regeringens direktiv Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 06/7:, kap. 6.3.3

Läs mer

Skaraborgs kommunalförbund. Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar

Skaraborgs kommunalförbund. Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar Skaraborgs kommunalförbund Inspel till regional godsstrategi behov och framtidsutmaningar Nuläge Sveriges geografiska läge innebär ett handikapp jämfört med företag i övriga Europa. Detta leder till högre

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid Måndagen den 16 mars 2009, kl. 17.00 Plats. Kommunstyrelsen. Katrineholmssalen, Safiren

Sammanträdande organ. Tid Måndagen den 16 mars 2009, kl. 17.00 Plats. Kommunstyrelsen. Katrineholmssalen, Safiren KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN KALLELSE Datum 2009-03-04 Sammanträdande organ Kommunstyrelsen Tid Måndagen den 16 mars 2009, kl. 17.00 Plats Katrineholmssalen, Safiren Sid Ärenden till kommunfullmäktige Dnr/handl

Läs mer

Genomförandeavtal Hede stationshus

Genomförandeavtal Hede stationshus TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionkontoret Ekonomi och finans Åke Bengtsson Finanschef Datum Diarienummer 2017-03-07 RS160602 Regionstyrelsen Genomförandeavtal Hede stationshus Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Bygger för framtiden. INAB uppför och förvaltar järnvägsanknuten infrastruktur inom Umeå kommun. www.infrastrukturiumea.se

Bygger för framtiden. INAB uppför och förvaltar järnvägsanknuten infrastruktur inom Umeå kommun. www.infrastrukturiumea.se Bygger för framtiden INAB uppför och förvaltar järnvägsanknuten infrastruktur inom Umeå kommun www.infrastrukturiumea.se MED UPPDRAG ATT UTVECKLA Infrastruktur i Umeå AB är ett kommunalt bolag med uppgift

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

Avtal mellan Stockholms läns landsting och Locum AB, 1993

Avtal mellan Stockholms läns landsting och Locum AB, 1993 FÖRSLAG 2004:73 13 Avtal mellan Stockholms läns landsting och Locum AB, 1993 AVTAL OM FÖRVALTNING Mellan Stockholms läns landsting, org nr 232100-0016, Box 22550, 104 22 Stockholm, nedan kallat landstinget

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Budget 2015. Investeringar. Drift

Budget 2015. Investeringar. Drift Datum: 2014-11-10 Investeringar Pågatågstationen i Barkåkra Miljöpartiet är väldigt glada att Trafikverket tagit sitt förnuft till fånga så att vi kan bygga en pågatågsstation där det lätt går att förflytta

Läs mer

Sammanfattande synpunkter Trafikverkets planering måste ta sin utgångspunkt i stråktänkandet administrativa gränser får inte utgöra en begränsning.

Sammanfattande synpunkter Trafikverkets planering måste ta sin utgångspunkt i stråktänkandet administrativa gränser får inte utgöra en begränsning. 2016-02-25 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr N2015/4305/TIF Yttrande avseende Trafikverkets Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Bakgrund Partnerskap

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning 2016-01-29 KS/2014:380 Handläggare Carina Stolt Tfn 0142-851 11 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Bakgrund

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta 2 april 2017 Protokoll - medlemsmöte Tid 31 mars 2017 kl. 10-12 Plats Hotell Rådmannen, Alvesta Närvarande Alvesta Hässleholm Kalmar Lund Nässjö Tranås Växjö Älmhult Ola Agermark Lena Wallentheim, ordförande

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN

AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN Parter: 1. Vägverket 2. Banverket 3. Länsstyrelsen Stockholms län 4. Stockholms läns landsting

Läs mer

Tillkommande ärenden/handlingar (del 2) till kommunfullmäktiges sammanträde 2013-09-16

Tillkommande ärenden/handlingar (del 2) till kommunfullmäktiges sammanträde 2013-09-16 1 (1) KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Kommunsekretariatet Datum 2013-09-13 Vår handläggare Per Pettersson Sjöberg Tillkommande ärenden/handlingar (del 2) till kommunfullmäktiges sammanträde 2013-09-16 1. Svar

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om järnvägens organisation (N 2013:02) Dir. 2014:160 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Ändring av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Stockholm Årsta Kombiterminal

Stockholm Årsta Kombiterminal Stockholm Årsta Kombiterminal Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Sveriges modernaste logistikcenter Strategiskt läge. Centralt i Stockholm Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Gods vill helst åka

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Titel: Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Diarienummer: KS17-1612 Styrdokumentet beslutades av: Kommunfullmäktige Datum för

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer