Övningar i Semantik. Hur kan du skilja på orden i ordparen här under använd din första definition som grund.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningar i Semantik. Hur kan du skilja på orden i ordparen här under använd din första definition som grund."

Transkript

1 Övningar i Semantik Kapitel Här under finns en lista med sammansatta ord. Ett väldigt vanligt mönster är att den andra delen av det sammansatta ordet identifierar vilken sorts objekt vi beskriver, och den första delen beskriver det objektet. T.ex. tekopp är en kopp som man dricker te ur. Dela in listan här under i två delar: en lista där meningen kan uttydas från de två delarna, och en lista där den inte uttyds på samma sätt. Ord i den första listan visar att de är sammansatta hur kan man karaktärisera den beskrivning som görs av den första delen av det sammansatta ordet? Kolla om din förklaring stämmer överens med ordlistor. Pojkvän Växthus Hetvägg Husbil Skyskrapa Solsting Målbrott Textbok Dagdröm Marsvin Kofot 1.2 Definiera följande ord: koppar vodka stol lönn (substantiv: en metall) (substantiv: en dryck) (substantiv: en möbel) (substantiv: ett träd) Hur kan du skilja på orden i ordparen här under använd din första definition som grund. koppar/brons vodka/konjak stol/pall lönn/ek Kolla och jämför med en ordlista. 1.3 Vi använder referenter när vi pratar om nomen och pronomen för att identifiera personer. Diskutera vilka delar av följande meningar som används för att referera i en vanlig situation. a. Det här schemat är inte klokt.

2 b. Hon trivs på skolan. c. En polis tittar på din bil. d. Enligt manuset behövs det en liten, tjock kille. e. Du bad om en skinkmacka, här är en skinkmacka. 1.4 Diskutera det figurativa språket i följande text. Jodå - Espen var tuffast Resten av matchen åkte han mest omkring med övriga laget och verkade frustrerad över att tuffaste spelaren i Djurgården var - Espen Knutsen. Ja, faktiskt. Håll andan nu, men tuffast var Espen Knutsen som först satt utvisad en gång för skön hakning och en gång till i tredje perioden, två plus två minuter, för en klockren knock på Alexander Steen. Smack, rakt på hakan så hjälmen flög av. Espen pissade på Steen - hela vägen till utvisningsbåset. Alexander Steen tog knocken bra. Kom tillbaka in i matchen och gjorde avslutande 8-1 med ett lagom enkelt men effektivt mördande avslut. Så kan det gå. I övrigt var Djurgården torrare än en pampers. Sämst var Espen. I viss konkurrens med Fredrik Bremberg och Richard Lintner som drällde med pucken likt pojklagsspelare när Frölunda under loppet av fyra minuter gjorde tre mål och gick till 4-1 och matchen i praktiken var avgjord. Sen var Lintner bänkad och det kanske var rätt. Men det var en märklig syn att se lagets två bästa poängplockare - Lintner och Stefan Pettersson - sitta bänkade. Längst till höger på bänken satt de med böjda ryggar och tittade på medan laget föll samman allt mer på isen. Lintner ersattes av Robert Nordmark som knappt hade hunnit in på isen innan han utvisades för en balettliknande hakning. Djurgården hann inte med i tempot Och där låg nyckeln; Djurgården hängde inte med. De hann inte med i Frölundas tempo. De fick aldrig grepp på Frölundas forwards och ännu mindre på deras backar. Torpederna såg loja och tröga ut och hann aldrig ut i sarghörnen. Då är torpedhockeyn en katastrof. Kapitel Används det fetstilta nomenet i var och en av följande meningar till att referera? a. Vi väntade i tolv timmar på Arlanda flygplats. b. De hittade ingen mat. c. Han öppnade skåpet och ett par skor trillade ut. d. Hon ska baka en kaka. e. Doris dansade genom rummet som en virvelvind. f. En buss körde över honom i Norrköping. g. Vi behöver en armé av frivilliga. 2.2 Ge alternativa beskrivningar av referenter till de fetstilta nomen härunder. a. Utrikesministern besökte Ukrainas huvudstad. b. Den brittiske statsministern hade ingen kommentar. c. De kom på juldagen.

3 d. Han tog bussen till Göteborg. e. Han hade nått toppen på det högsta berget i världen. 2.3 (Se Saeed 2009) 2.4 Ge varje ord i listorna attribut som skiljer dem från de andra orden i samma lista. a. kaka kex bröd bulle limpa tårta b. koka fritera steka ugnsbaka grilla baka 2.5 Försök att hitta en prototyp till var och en av de nedanstående kategorierna. Ge sedan andra exempel på ord som tillhör samma kategori, men gradera dem enligt din uppfattning om hur typiska de är. Gå från den mest typiska (prototypen) till den minst typiska. a. Fordon b. Hus c. Arbete d. Djur e. Vetenskap 2.6 Använd parafraser för att beskriva vad som är konstigt i följande dialoger. a. - Ingen Amerikan kom hit idag. - Vad sade han? b. - Den här mackan är bättre än ingenting alls. - Det är sant. Ingenting är värre än den här mackan. c. - Alla vet inte det. - Men då får vi väl säga det till alla då. Kapitel Under finns grupper av ord som har samma fonologiska och ortografiska attribut. Diskutera hur orden i grupperna ska organiseras. Är orden sig emellan besläktade (polysemous) eller inte (homonymous). Klocka: (s.) Klocka: (v.) Order (s.) Lucka (s.) Ringklocka Kyrkklocka Ur Skälla (koskälla) Behållare (ex. glasklocka) Ta tid (ex. för löpare) Ge klockform åt (ex. kjol) Befallning Uppdrag, beställning Skiva, lock

4 Organisation (s.) Ort (s.) Vind (s.) Mellanrum, tomrum Logement Anordning, planläggning Sammanslutning Vikt (4,25g) (åld.) Plats, samhälle Gruvgång Blåst Loft, utrymme uppe under yttertaket Vindspel 3.4 Här följer en lista på ord som inte är kompatibla. Bestäm om ordparen har någon av följande typ av relation: simple antonyms, gradable antonyms, reverses, converse eller taxonomic sisters. Förklara hur du har kommit fram till dina klassifikationer, vilka tester du har använt dig av och diskutera tillkortakommanden i testen: Temporärt/permanent Stark/svag Sätta ihop/plocka isär Ren/smutsig Herre/slav Kund/försäljare Öppen/stängd Stövel/sandal Te/kaffe Vän/ovän 3.5 (se Saeed 2009) 3.6 (se Saeed 2009) 3.7 (se Saeed 2009) 3.10 Diskutera meningsrelationer mellan de fetstilta verben i meningsparen. a. Vinden höjde vattennivån. b. Vattennivån steg. a. Mattias skickade ett paket till Maria. b. Maria tog emot ett paket från Maria. a. Hon knöt inte skosnöret. b. Hon knöt upp skosnöret. a. Josefin visade sina blommor för Andreas. b. Andreas såg Josefins blommor. a. Vandaler slog sönder busshållplatsen.

5 b. Kvinnorna lagade busshållplatsen. Kapitel I propositional logic är p ^ q och q ^ p logiskt sett samma sak. Diskutera nedanstående exempel som visar att vi använder och i andra syften också. a. Han vaknade och såg på TV att han hade vunnit på lotteriet. b. Blanda äggulor med vatten i en skål och vispa blandningen tills den skummar. c. Han tjuvstartade två gånger och diskvalificerades från loppet. d. Rör dig och jag skjuter! 4.3 (se Saeed 2009) 4.4 Enligt regeln om disjunction reduction är en mening som Du kan säga ja eller nej samma sak som Du kan säga ja eller du kan säga nej. Titta på meningarna här under och diskutera om de använder inkluderande (v) eller exkluderande (v e ) eller. Har några av de här meningarna betydelser som går förlorade om man använder sig av disjunction reduction eller av truth table characterization av de två logiska konnektorerna i 4.24 och 4.26? a. På eftermiddagarna solade eller badade vi. b. De kan återuppliva honom eller låta honom dö. c. Du kan ta den här bussen eller vänta på nästa. d. Kim är ett pojknamn eller ett flicknamn. e. Lägret ligger fem eller sex dagars vandring härifrån. f. Han varken röker eller dricker. g. Stanna eller så skjuter jag. 4.5 Diskutera vilka av följande meningar som är analytiskt sanna. Motivera ditt svar. a. Antingen så kommer tåget eller också så kommer det inte. b. Om det regnar så blir vi blöta. c. Varje läkare är en läkare. d. Om Albert dödade ett rådjur, så dödade han ett djur. e. Madrid är Spaniens huvudstad. f. Alla städer har problem med föroreningar. 4.6 Bestäm om a-meningarna innefattar (entails) b-meningarna. 1. a. Terese klarade sin uppkörning. b. Terese körde inte sin uppkörning. 2. a. Maria ärvde en gård. b. Maria ägde en gård.

6 3. a. Maria ärvde en gård. b. Maria äger en gård. 4. a. Arnold förgiftade sin fru. b. Arnold dödade sin fru. 5. a. Vi hade med den här champagnen. b. Den här champagnen togs hit av oss. 6. a. Inte alla kommer att tycka om det här programmet. b. Någon kommer att tycka om det här programmet. 4.7 Att inse är ett faktivt predikat. Genom att ge dina egna exempel, identifiera de faktiva predikaten bland verben här under. Anta Tro Frukta Vara glad Vara ledsen Vara orolig Veta Bekräfta 4.8 Titta på meningarna här under och bestäm om a-meningarna innefattar (entail) eller förutsätter (presuppose) b-meningarna. 1. a. David är arg för att Tomas krockade bilen. b. Tomas krockade bilen. 2. a. Kongo är större än Alaska. b. Alaska är mindre än Kongo. 3. a. Ministern anklagar sin sekreterare för att ha läckt information till pressen. b. Information hade läckt ut till pressen. 4. a. Alla klarade tentan. b. Ingen körde tentan. 5. a. Bengt återgick till sin vana att dricka öl. b. Bengt hade för vana att dricka öl.

7 Kapitel Vilka av följande verb är statiska? Imitera Äga Veta Likna Sakna Tänka Förlora Föredra Vara 5.2 Vissa verb kan vara både statiska och dynamiska. Ge exempel på både statiskt och dynamiska användande för vart och ett av verben här nedan. Beundra Hålla Nå Kosta Lukta 5.3 Identifiera vilka av följande verb som är momentana genom att sätta dem i meningar med ett durativt adverb i ett iterativt användande. Köra Ringa Knacka Sucka Flyga Flyta Läsa Snyfta Rycka 5.4 Titta på verbfraserna här nedan och se om de är telic eller atelic. Se om du kan ändra på betydelsen (telic till atelic och tvärtom) om du sätter verbet i en annan kontext eller enbart byter ut objektet. Plocka isär en bil Simma Bedriva valfusk Släcka en eld Mogna Producera en film

8 Svepa en öl 5.7 Modala verb kan användas för att förmedla epistemic modality. Diskutera vad det modala hjälpverbet i var och en av följande meningar säger om inställningen på personen som pratar. a. Det här skulle kunna vara vår buss. b. De skulle bli väldigt glada att träffa dig. c. Du måste vara brudens far. d. Bussen borde vara här snart. e. Det är möjligt att det blir kallt ikväll. f. Han kommer att vara hemma vid den här tiden. 5.8 Vissa meningar kan uppfattas som både epistemic och deontic. Försök att hitta på sammanhang där var och en av meningarna här under kan vara både epistemic och deontic. a. Alkohol borde inte serveras till personer under arton år. b. Du kan gå hem nu. c. Vi kunde göra provet tidigare. d. Du ska inte åka ifrån den här ön. e. Vi borde vara vid hotellet klockan nio Chafe (1986) identifierar fem källor till information i evidentiality. 1. Tro Talaren tror på informationen sedan tidigare, men refererar inte till något bevis. Jag tycker/tror att demokrati är mer än bara en röst per person. 2. Induktion Talaren drar en slutsatts från bevis, utan att specificera vilken typ av bevis det rör sig om. Utgången är troligtvis stängd. 3. Sensoriska bevis Information från sensoriska bevis. Det luktar som om våra grannar grillar. 4. Bevis från hörsägen Talaren bekräftar att han fått informationen av någon annan. Det sägs att de har en relation. 5. Deduktion Talaren använder sig av en hypotes för att förutsäga ett faktum. Snön bör smälta snabbare vid sjön. Här följer en lista med meningar. Se vilken typ av evidentiality som är relevant för var och en av de här meningarna. a. Uppenbarligen är vi inte välkomna hit längre. b. Elektroner bör åka genom kabeln Fe 2+ till MnO 4-. c. Du ser ut att behöva dricka något. d. Tydligen så kom han dit lite senare. e. Han låter lite osäker på sig själv.

9 f. Du måste vara trött efter en så lång resa. g. Det påstås att försäljaren var den som ledde gruppen. h. Jag antar att du måste gå på föreläsningen. Kapitel Försök att ange en tematisk roll till vart och ett av de fetstilta orden här nedan. a. Helen körde till festen. b. Han slog till flugan med en tidning c. Apan sov på mitt biltak. d. John drack en liter öl. e. Erik såg pistolen först. f. George gav servitrisen lite dricks. 6.2 Konstruera meningar där theta-rollerna här under figurerar som subjekt. a. AGENT b. PATIENT c. THEME d. INSTRUMENT e. RECIPIENT 6.3 (SE SAEED 2009) 6.4 Jackendoff föreslår att det finns en skillnad mellan en thematic tier av tematiska roller och en action tier. Ett argument kan ha roller på olika nivåer och uppfylla två roller samtidigt. Försök att hitta på en mening där varje argument uppfyller två roller enligt kombinationerna här under. a. AGENT och GOAL b. PATIENT och THEME c. AGENT och SOURCE d. AGENT och THEME 6.5 Det är inte alltid självklart hur man ska kategorisera ett visst ord till en viss semantisk roll. Dowty föreslår ett prototypiskt tillvägagångssätt för att bestämma tematiska roller. Använd dig av principerna föreslagna i 6.76, 6.77 och 6.78 för att diskutera valet av subjekts- och objektspositionerna i de följande meningarna. a. Betjänten polerar besticken. b. Hunden kommer att känna lukten av maten. c. Tåget körde över kon.

10 Vilka problem stöter man på om man tillämpar de här principerna på följande meningspar? 1. a. Han är rädd för AIDS b. AIDS skrämmer honom 2. a. Patricia liknar Maria b. Maria liknar Patricia 3. a. John köpte en bil från Magnus b. Magnus sålde en bil till John 6.9 Ge lexikala theta-grids till verben i följande meningar. a. Anna rapporterade incidenten till sin chef. b. Löven föll från träden. c. Vårt huvudkontor kommer att vara kvar i London. d. Johan tog emot beröm av sin lärare. e. Fredrik kände en konstig lukt. Kapitel Ge två exempel av var och en av följande: a. Shorthand expression (ge kontextuell information till användandet) b. Metonymi c. Synekdoke 7.2 Stryk under de deiktiska uttrycken i följande meningar och beskriv vilken typ av deixis det är frågan om (tid, person, plats) a. Hon satt där borta b. Det här är det största rummet i huset. c. Ta med honom in hit när du är klar. d. Vi ses imorgon. e. De var här och kollade på den här Volvon. 7.3 Titta på relationen mellan det definita nomenet i den andra meningen till referenten i den föregående meningen. Bestäm om relationen kan sägas bero på: anafor, hyponymi, meronymi eller inget av dessa och istället måste bero på en inferens. a. Jag tittade ut en hund åt henne. Djuret visade sig vara otämjbart. b. Han gjorde mig en smörgås. Den var jätte god. c. Vi var och seglade förra veckan, men det var fruktansvärt. Vågorna gjorde mig sjösjuk. d. Hon gick in i biografen. Alla sittplatserna hade tagits bort.

11 e. Köp inte den här bilen. Motorn är helt värdelös. f. De körde mig till flygplatsen. Trafiken var helt hopplös. 7.4 I en konversation håller man reda på nominala referenter, och genom att använda olika typer av nominaler (indefinita och definita nominal fraser och pronomen) så skapar man en chain of reference. Använd din transkription till den här uppgiften. a. Välj ut två exempel på chains of reference och identifiera vilken typ av nomen som används. b. Identifiera fem eller sex refererande den/det och försök att beskriva hur en som lyssnar uppfattar dem. Är referenten deixis, anarfor eller en inferens. 7.5 Välj en passande fortsättning till meningarna härunder. Varför passar din just den meningen som uppföljning till den första? Hur skulle den första meningen behöva se ut för att de andra ska passa in? 1. Var det Henry som bar in maten? a. Nej, Fredrik bar in maten b. Nej, det var maten som Fredrik bar in c. Nej, det som Fredrik bar in var maten d. Nej, det var Fredrik som bar in maten 2. När Ola tittade på huset såg han en bil som kom. a. Bilen körde upp på infarten b. Det var infarten som bilen körde upp på c. Det som körde upp på infarten var en bil d. Det var en bil som körde upp på infarten 3. Jag vill bara veta vem som har gjort det här kaffet. a. Jag gjorde kaffet b. Kaffet är gjort av mig c. Det som jag gjorde var kaffet d. Det som är gjort av mig är kaffet 4. Maria plockade upp sin jacka och gick ut ur köket a. Hallen var mörk b. Det som var mörkt var hallen c. Det var hallen som var mörk d. Det var mörkt i hallen 7.6 Använd Grices modell för conversational implicature för B s svar i de påhittade konversationerna härunder. Diskutera först och främst den kontextuella informationen som man måste ge för att stödja ditt förslag. Ge sedan några skäl som B skulle kunna ha till att använda implikaturer istället för enkla påståenden. 1. a. Kommer ni med och tar en öl ikväll? b. Mina svärföräldrar kommer över på middag. 2. a. Jag ska säga till ungdomarna att sluta röka i den här vagnen

12 b. Jag hoppas att du har en bra livsförsäkring. 3. a. Ska du ha de byxorna på dig? b. De är splitternya. Jag har precis köpt dem 4. a. Stör det dig att jag röker? b. Jag ska väl inte säga att det inte gör det. 7.8 Använd dig av Horns Q-princip skala, där <x, y> - x är den starkare termen och y menar inte x. Se om följande skalor är möjliga: a. <säkerligen, möjligen> b. <het, varm> c. <mer än, så många som> d. <fem, fyra> e. <inga, inte alla> 7.9 Diskutera följande text genom Grices maximer: Den killen var inte speciellt smart. En försäljare hittade honom sittandes vid ytterdörren. Är din mamma hemma?, frågade han. Ja, svarade pojken. Försäljaren knackade på dörren i fem minuter, sen försökte han med ringklockan. Till slut så knackade han på fönsterrutan helt utan resultat. Jag tyckte du sa att din mamma var hemma, sa han till pojken. Det är hon, svarade han, fast det här är inte vårt hus. Kapitel Enligt Austin, vilka av följande meningar skulle kallas performativ? a. Jag föreslår att vi åker på semester snart. b. Jag varnar dig för att åka dit. c. Jag tycker att du tar den här media uppståndelsen lite för alvarligt. d. Jag förnekar all kännedom om den här skandalen. e. Jag lovade dem att vi inte skulle krångla till det. 8.2 Byt ut följande explicita performativ mot motsvarande implicita performativ. a. Jag vidhåller att du måste komma och hälsa på oss. b. Vi beordrar dig att gå tillbaka till din grupp. c. Jag erkänner att jag stal pengarna. d. Vi erbjuder er att följa med oss under helgen. 8.3 (se Saeed 2009) 8.4 (se Saeed 2009)

13 8.5 Försök att identifiera både den direkta och den indirekta talakten i var och en av de följande exemplen. a. (En rese-försäljare till resenären): Varför överväger du inte Spanien för i sommar? b. (Kund till bartendern): Jag tar det vanliga. c. (Mamma till sitt barn som kommer hem från skolan): Jag slår vad om att du är hungrig. d. (En banktjänsteman till en kredit-ansökande): Vi är ledsna, men vi kan inte tillmötesgå din förfrågan. e. (Någon reagerar på sin väns orimliga planer på att tjäna pengar): Var realistisk! f. (En vakt vid en bar säger till en som vill komma in): Jag vet inte om jag ska gråta eller skratta när jag ser dig. 8.6 Försök att ge en indirekt förfrågan för var och en av följande strategier. Använd dig av exemplet 8.26 och dess felicity conditions för att ge dina egna exempel. a. genom att ange det förberedande villkoret (the preparatory condition) för en direkt förfrågan. b. Genom att undersöka det förberedande villkoret (the preparatory condition) för den direkta förfrågan. c. Genom att ange the sincerity condition för den direkta förfrågan. d. Genom att undersöka the propositional content för den direkta förfrågan Gör samma övning som 8.4 men för talakterna att lova och att fråga. Deras felicity conditions är beskrivna i exempel 8.20 och Direkt och indirekt tal varierar mellan olika språk och kulturer. Vissa uttryck kan i en kultur uppfattas som normala och artiga, medan de i en annan kultur är direkt oartiga. Diskutera olika situationer (gärna egna erfarenheter) där indirekt eller direkt tal leder till missförstånd i flerkulturella sammanhang. Om du talar ett andra- eller tredjespråk, tänk på hur man ber om något (och andra talakter) i det andra språket, och hur det skiljer sig från svenska. Ge exempel. Kapitel Använd dig av semantiska komponenter för att beskriva de semantiska relationerna mellan följande ord: Mamma, pappa, dotter, son, syster, bror, mormor, farmor, morfar, farfar, barnbarn, farbror, morbror, moster, faster, kusin, brorson, systerson, brorsdotter, systerdotter. Skulle ett binärt format vara till hjälp för att beskriva de semantiska komponenterna? Hur skulle det se ut?

14 9.6 När vi tittar på Talmys och Crofts teorier om rörelseverb så ser vi att vissa verb kan beskriva både rörelse och sätt. Croft säger att detta är bara möjligt när det är sättet som orsakar rörelsen. Se vilka av följande verb som stämmer in på detta. Vilka kan vara de semantiska faktorerna för när rörelse och sätt inte beskrivs av samma verb? a. De buggade på balkongen. b. Vinden ven i träden. c. Granaten studsade in i bunkern. d. Bollen dunsade i golvet. e. Vi cyklade längs kanalen. f. Bilen hackade sig fram. g. Racerbilen susade förbi. h. Bina svärmade in i köket. 9.7 Se om följande ord är mass- eller individuella substantiv. Testa dem genom att sätta determinatorer såsom en eller lite (ex. en bil, lite vatten). Korn, dator, data, kypare, stol, jord, ris, gödsel. Vad är det för problem med följande typer av substantiv när vi använder oss av olika tester för massord och individuella ord: Typ 1: öl, kaffe, te, glass, saft. Typ 2: kyckling, kalkon, skinka, potatis, morot. 9.8 Använd er av Jackendoff s konceptuella strukturer (avsnitt 9.6) för att beskriva följande meningar: a. Maria är förkyld. b. Hon har sin födelsedag på torsdag. c. Johan gick ut ur rummet. d. Huset är Helens. e. Katten är på taket. f. Arvet gick till ett hundpensionat. 9.9 Använd er av samma sorters konceptuella strukturer för att beskriva följande meningar: 1. a. Fönstret är stängt. b. Fönstret stängdes. 2. a. Lina blev arg. b. Fredrik gjorde Lina arg. 3. a. George hade pengarna. b. George gav pengarna till Anna. 4. a. Eleven gick ut på skolgården. b. Läraren följde eleven ut på skolgården.

15 Kapitel (se Saeed 2009) 10.9 Antag att det inte finns någon föregående kontext till följande minidiskurs. Skapa en DRS till den första meningen och sedan en uppdaterad variant som också inkluderar den andra meningen. En man köpte en åsna. Han gav den mat Diskutera vilka nominalfraser i följande meningar som ger en diskurs referent som är tillgänglig som medreferent till pronomen i efterföljande mening. a. Om Karl dricker en öl så är han glad. b. Maria äger ingen egen scanner. c. Varje student som gör en övning tycker om det. Kapitel Ge exempel på meningar, på svenska eller annat språk, för metaforerna ARGUMENT ÄR BYGGNADER, IDÉER ÄR OBJEKT, TID ÄR RÖRELSE, OCH KÄRLEK ÄR EN RESA Diskutera skillnader och likheter om hur metaforer av kroppsdelar används på olika språk (ex. huvudet på spiken, flaskhalsen) (SE SAEED 2009) 11.5 Ge egna exempel på följande metonymiska strategier: BEHÅLLARE FÖR INNEHÅLL HEL FÖR DEL DEL FÖR HEL OBJEKT FÖR ANVÄNDARE PLATS FÖR HÄNDELSE PRODUCENT FÖR PRODUKT PLATS FÖR INSTITUTION MATERIAL FÖR OBJEKT 11.6 Nedan följer några exempel på prepositionerna på, under och över. Diskutera de likheter och skillnader du ser i hur prepositionen används i olika rumsbemärkelser. Försök att beskriva de olika sätt på vilket prepositionen används med hjälp av den typen av scheman som finns i stycke 11.5.

16 På Koppen står på bordet. Tavlan sitter på väggen. Skon är på foten. Hon har klätt på sig. Löven sitter på trädet. Han ligger på sjukhuset. Under Mekanikern är under bilen. Klistret under tapeten är fortfarande vått. Vi undersöker vad som finns under ytan. De kan andas under vatten. Huset är under bevakning. Leta i telefonkatalogen under försäljare. Över Hästen hoppade över staketet. Pojkarna gick över kullen. Fåglarna var över fälten. Bron sträckte sig över motorvägen. Sprintern tittade över axeln mot sina medtävlanden. Han har kommit över det (se Saeed 2009) 11.9 (se Saeed 2009)

Satssemantik. Semantik: Föreläsning 4 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet

Satssemantik. Semantik: Föreläsning 4 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet Satssemantik Semantik: Föreläsning 4 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet 1 Dagens föreläsning Saeed 2009, kap.5-6 (Flera av exemplen här är anpassade från Saeed) Betydelse inom satser

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Tenta i Lingvistik 729G08 ht10 ( )

Tenta i Lingvistik 729G08 ht10 ( ) Tenta i Lingvistik 729G08 ht10 (11-08-25) Skrivningen består av ett antal uppgifter (14) som ska lösas efter bästa förmåga. Uppgifterna bedöms enligt följande skala: 5p = mycket bra svar, 4p = bra svar,

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Studiebrev 12. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.

Studiebrev 12. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is Studiebrev 12 Nu är det dags att börja repetera inför provet! I detta studiebrev kommer

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: 978-91-47-11783-3 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång.

Dom lyssnade koncentrerat på lärarens genomgång. 1 1) När skriver man de och när skriver man dom eller dem? Subjekt Jag Du Han/hon Den/det Vi Ni De Objekt Mig Dig Honom/Henne Den/Det Oss Er Dom/Dem Stryk över dom och skriv de på rätt ställen. Tänk på

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is.

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is Studiebrev 13 Uppgift 1 I det här sista Studiebrevet vill jag att du kommer med lite

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Darlene Ryan Boken handlar om: Daniel och hans tjejkompis, Mac, brukar träffas i ett gammalt klubbhus i parken. Mac har en del hemligheter och berättar inte speciellt

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra

1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra SFI ORDKUNSKAP 1. Olle använder glasögon därför att han.dåligt. 2. Johan behöver en hörapparat därför att han hör dåligt med det vänstra 3. Alvedon och nässpray kan du receptfritt. 4. Receptfritt att du

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

les verbes irréguliers dans tous les temps; *imparfait; subjonctif ; version en désordre ; corrigé

les verbes irréguliers dans tous les temps; *imparfait; subjonctif ; version en désordre ; corrigé les verbes irréguliers dans tous les temps; *imparfait; subjonctif ; version en désordre ; corrigé 233 städar du? 134 gick ni ut i tisdags kväll? 74 jag kommer att vara frånvarande nästa vecka 43 man skulle

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest C

SVENSKA Inplaceringstest C SVENSKA Inplaceringstest C Vilket av de fyra alternativen är rätt? Svar: Har du en karta Stockholm? A på B över C för D till B 1. Stockholm har mycket sedan jag var barn. A växlats B bytt C ändrat D förändrats

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Det finns mycket som kan vara konstigt och annorlunda när man kommer till ett nytt land eller möter en ny kultur. Det behöver inte vara bara traditioner, utan

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Satsdelar Subjekt, predikat och objekt

Satsdelar Subjekt, predikat och objekt Satsdelar Subjekt, predikat och objekt Förkortningar o Predikat = p o Subjekt = s o Direkt objekt /ackusativobjekt = dir.obj / ao. o Indirekt objekt / dativobjekt = indir.obj / do. Vad är en satsdel? Ett

Läs mer

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik:

Ord och fraser: Familjen. Uttal. Fraser om familjen. Grammatik: Lektion 6 Ord och fraser: Familjen Uttal Fraser om familjen Grammatik: Verb: Hjälpverb + infinitiv Som Satsadverbial Possessiva pronomen Familj och släkt Jag heter Åsa och är gift med min man som heter

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär)

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär) Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad (PARCA-R Frågeformulär) Ditt barns hälsa och utveckling vid 2 års ålder Detta frågeformulär innehåller frågor om ditt barn och din familj. Vi kommer

Läs mer

Facit till FRAMSTEGSTEST 1

Facit till FRAMSTEGSTEST 1 Facit till FRMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 b 5 a 2 Frågeord 1 Vilken 2 Vilket 3 Vad 4 Hur 5 Vilken 6 Varifrån 7 Var 8 Vad 3 Verb 1 kommer/är 2 bor 3 jobbar 4 talar 5 är 6 har 7 är 8 forskar 4 Substantiv:

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Om författaren Namn Ålder Intresse Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna böcker Tack till Om boken

Om författaren Namn Ålder Intresse Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna böcker Tack till Om boken Om författaren Namn Kevin Ålder 9 år Intresse Sport Böcker som jag inspireras av Sportböcker Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef, Casper, Leo och Noak Om boken William upptäcker

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1

Svenska i fokus 1. provlektion. 1 5 timmar och 11 minuter. Svenska i fokus. Svenska i fokus 1 (4710404-8) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Svenska i fokus Producent: Dicentia Ingår i: 978-91-47-10404-8 1 5 timmar och 11 minuter Författarna och Liber AB Kopiering förbjuden Liber_CD_skiva_2.indd 1 11-04-06 13.21.42 Svenska i fokus 1 provlektion

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Vi kommer att prata mycket på lektionerna

Vi kommer att prata mycket på lektionerna Hej och välkomna! Svenska A del 2 kapitel 6 10. Vi kommer att jobba med ungefär ett halvt kapitel per lektion. Vad heter du? Varifrån kommer du? Varför bor du i Sverige? Vad gör du i Sverige? Hur länge

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Träningshäfte ordklasser (Venus)

Träningshäfte ordklasser (Venus) Träningshäfte ordklasser (Venus) Substantiv 1. Stryk under substantiven bland följande ord (8 st) glad simma luft koka barnslig tre oj därifrån vikt nej pojke moln lycka jord överenskommelse Pelle femte

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Talhandlingsteori. Talhandlingar. Performativa yttranden. Semantikens fyrkantigt logiska syn på språket

Talhandlingsteori. Talhandlingar. Performativa yttranden. Semantikens fyrkantigt logiska syn på språket Talhandlingsteori Talhandlingar (talakter) analyserades i filosofiska teorier under 1950- och 1960-talet av filosoferna Austin och Searle. Talhandlingsteori betonar att språket används till mycket mer

Läs mer

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session Datum: 1. Sammanfatta kortfattat föregående session 2. Summera Session 6 kortfattat hur veckan varit 3. Hemuppgiften Finns det fler alternativa tankar som du kommer på nu när du ser schemat på avstånd?

Läs mer