UNDERLAG FÖR SAMRÅD UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT UPPDRAGSNUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDERLAG FÖR SAMRÅD UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT UPPDRAGSNUMMER"

Transkript

1 UPPDRAGSNUMMER ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN - TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR NY GRUNDVATTENTÄKT (15)

2 Innehåll 1 Saken 3 2 Inledning Bakgrund och lokalisering Administrativa uppgifter 5 3 Förutsättningar för ny vattentäkt Vattenbehov Befintlig anläggning (kapacitet och vattenkvalitet) Val av plats för borrhål Provpumpningar 6 4 Verksamhetens omfattning och utformning Planerade åtgärder 8 5 Avgränsning 9 6 Nulägesbeskrivning och förutsedda miljökonsekvenser Grundvatten Miljökvalitetsnormer Ytvatten och våtmarker Naturmiljö Kulturmiljö Landskapsbild Människors hälsa 13 7 Kontakta och mer information 14

3 1 Saken Säffle kommun, som är huvudman för den kommunala vattenförsörjningen i Värmlands Nysäter, har för avsikt att ansöka om tillstånd för vattenuttag ur en ny grundvattentäkt. Syftet är att trygga en framtida vattenförsörjning av god kvalitet. Brunnen anläggs inom fastigheten Nysäter 1:1. Uttag av grundvatten utgör en tillståndspliktig vattenverksamhet enligt 11 kap. 9 miljöbalken och söks hos mark- och miljödomstolen. En tillståndsansökan påbörjas genom ett samrådsförfarande med bland annat Länsstyrelsen, kommunen och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. För fullständig beskrivning av tillståndsprocessens olika delar, se faktarutan på sista sidan. Genom detta samrådsunderlag vill sökanden ge Er information om planerad verksamhet med möjlighet att lämna synpunkter samt annan information som kan vara av vikt för den fortsatta tillståndsprocessen. Uppgifter om hur och var information kan lämnas, framgår av rubrik 8 i detta underlag. Utöver möjligheten att lämna synpunkter med anledning av denna handling kommer Säffle kommun även att hålla ett offentligt möte med möjlighet att delta. Tid och plats för mötet kommer att annonseras via kommunens hemsida och i den lokala dagspressen. Detta samrådsunderlag har upprättats av Sweco på uppdrag av Teknik- och Fritidsförvaltningen Säffle-Åmål och innehåller information om den planerade verksamhetens lokalisering, omfattning och utformning samt dess förutsedda miljöpåverkan. 3 (15)

4 2 Inledning 2.1 Bakgrund och lokalisering Värmlands Nysäter ligger i norra delen av Säffle kommun och har drygt 150 invånare. Genom tätorten sträcker sig länsväg 175 som går mellan Säffle och Arvika. Tätorten ligger i anslutning till Byälvens vattensystem. Värmlands Nysäter baserar idag sin vattenförsörjning på grundvattenuttag i berg, se figur 1. Den nuvarande uttagsbrunnen är en 115 meter djup bergbrunn. Analysresultat visar att kloridhalten successivt ökat i vattentäkten, vilket konstaterats beror på det vägsalt som sprids på den intilliggande väg 175. Kloridhalten har nu nått den nivå som medför att Säffle kommun bedömt att en ny vattentäkt är nödvändig för att trygga samhällets framtida vattenförsörjning. För att åtgärda problemet med ökande salthalt i uttagsbrunnen bestämdes att ta fram en ny grundvattentäkt där risken för saltpåverkan är mindre. Med hänsyn till de geologiska förutsättningarna inriktades arbetet med att finna en ny vattentäkt på området söder om den befintliga vattentäkten. Den nya brunnens slutliga lokalisering har efter genomförda utredningar förlagts inom fastigheten Nysäter 1:1, på platsen Br0802 se figur 1. Figur 1: Karta över borrhålens läge, se övre vänster hörn för förklaring.

5 2.2 Administrativa uppgifter Sökanden Kontaktperson Säffle kommun Organisationsnummer: Järnvägsgatan Säffle Berit Öhman VA-chef, Säffle kommun Tfn: eller E-post: berit.ohman@saffle.se MKB-ansvarig Martin Stenqvist Sweco Environment AB Box Karlstad Tfn: eller E-post: martin.stenqvist@sweco.se 5 (15)

6 3 Förutsättningar för ny vattentäkt 3.1 Vattenbehov Till kommunens vattennät är hushåll och verksamheter motsvarande ca 200 personers vattenförbrukning anslutna. Medelvattenförbrukningen uppgår till ca 35 m 3 /d (ca 24 l/min, 0,4 l/s) med enstaka maxdygn på 125 m 3 /d (ca 86 l/min, 1,4 l/s). 3.2 Befintlig anläggning (kapacitet och vattenkvalitet) Den nuvarande uttagsbrunnen är en 115 meter djup bergbrunn, belägen centralt i samhället strax väster (ca 10 meter) om väg 175, på fastigheten Nysäter 1:11. Ur brunnen tas ca m 3 dricksvatten per år. Vattentäkten har ett grundvatten med relativt lågt innehåll av järn och mangan. Täkten är påverkad av vägsalt och kloridhalten tangerar 100 mg/l och har uppvisat stigande tendens. Radonhalten är ca 100 Bq/l eller strax däröver. Framförallt den stigande kloridhalten och närheten till vägen, har gjort att behovet av ny täkt uppkommit. Vid skapande av ett vattenskyddsområde för den befintliga täkten kommer vägen att hamna inom vattentäktszonen. Detta ger större risker vilket medför större skyddsåtgärder för vägen. 3.3 Val av plats för borrhål För att ge tillgång till en så säker vattenförsörjning som möjligt har utredningen av ny vattentäkt inriktats på bergborrade brunnar. Borrhålens lokalisering har valts utifrån tektonisk analys (kartmaterial och flygbilder) samt VLF mätning (geofysisk undersökningsmetod för identifiering av sprickzoner). Resultatet av undersökningen mynnade ut i att två bergborrade brunnar undersökts strax sydväst om Nysäter tätort (en tredje brunn i jord undersöktes som kontrollbrunn), se figur Provpumpningar Provpumpning är en metod att bestämma en brunns och/eller ett grundvattenmagasins hydrauliska egenskaper genom att under kontrollerade förhållanden pumpa ur en konstant vattenmängd och samtidigt mäta grundvattennivåns variation över tiden. För att undersöka uttagbar vattenmängd borrades i detta syfte tre undersökningsborrhål, Br 0801, Br 0802 samt en jordbrunn (se Figur 1). Grundvattennivåerna mättes i dessa borrhål. Brunn Br0802 (huvudalternativet) Provpumpningen startade och avslutades , dvs. efter ca 12 månaders pumpning. Det uppumpade vattnet släpptes ut i ett öppet dike för att undvika att det skulle rinna tillbaka till det grundvattenmagasin från vilket det pumpats upp. Pumpningen utfördes inledningsvis med ett konstant uttag av ca 30 l/min (43 m 3 /d). Vid uttaget ca 30 l/min var avsänkningen i borrhålet som mest ca 6,80 m. Flödet ökades till ca 60 l/min (86 m 3 /d) varvid avsänkningen uppgick till ca 13 meter.

7 Brunn Br0801 Med syfte att öka kapaciteten utfördes hydraulisk spräckning av Br 0801 i november En kortvarig kapacitetstest i september 2009 visade dock att den uttagbara vattenmängden är mycket begränsad. Brunnen bedöms endast kunna användas som mätbrunn för kontroll av grundvattennivån. Grundvattennivån i Br 0801 påverkas något av uttaget i Br Vid uttaget 60 l/min i Br 0802 bedömdes avsänkningen i Br 0801 vara ca 2 meter. Brunn Jordbrunn Stationära förhållanden bedöms ha uppnåtts, d v s den uttagna vattenmängden balanseras av nybildningen. I ett längre tidsperspektiv bedöms ett uttag av 60 l/min vara möjligt. Grundvattennivån i jordbrunnen bedöms inte ha påverkats av uttaget ur de övriga brunnarna. 7 (15)

8 4 Verksamhetens omfattning och utformning 4.1 Planerade åtgärder Utifrån genomförda provpumpningar har kommunen bedömt att brunn Br0802 är den bästa för att långsiktigt trygga en god vattenförsörjning för Värmlands Nysäter. Kapaciteten bedöms som tillräcklig och vattenkvaliteten ger en hanterbar reningsprocess. Vattnet har något höga halter av flourid samt radon. Båda parametrarna kräver att vattnet renas. Övriga parametrar är bra, låga halter av järn och mangan samt hög alkalinitet. Vidare är den mikrobiologiska statusen bra. Den vattenbehandling som behövs fokuseras i första hand på reduktion av flourid samt radon. Ett omfattande driftförsök med membranreningsteknik har utförts på plats under 4 månader och den erhållna vattenkvaliteten var godkänd. Kommunen avser att använda denna teknik för vattenverket. Den planerade reningsprocessen kommer enligt aktuellt förslag att bestå av förfiltrering, membranrening samt desinfektion med UV-ljus. Eventuellt kan även ph-justering med t.ex. soda komma att utföras. Reningsutrustningen kommer att placeras i en vattenverksbyggnad, där även distributionspumpar och utrustning för el och styr placeras. Under vattenverksbyggnaden byggs en renvattenreservoar i betong, med en ungefärlig volym på m 3. Ur driftsäkerhetssynpunkt kommer vattenverket att utföras med automatik för anslutning av ett stationärt reservkraftsaggregat. Det nya vattenverket kommer att dimensioneras för ca 75 m 3 /dygn. Enskilda maxdygn med högre distributionsbehov kommer att kunna hanteras via den tilltagna volymen för renvattenreservoaren. Det aktuella dygnsbehovet är mindre och ligger idag på m 3 /d. Den tänkta reningsprocessen genererar ett spolvatten vilket medför att den dimensionerande kapaciteten är högre. Det tidigare medeldygnsbehovet, ca m 3 /d, var högre än dagen dygnsbehov. Detta berodde sannolikt på fler läckor i dricksvattennätet, där nu åtgärder har genomförts. Råvattenbrunnen kommer inte att vara placerad inne i vattenverket utan kommer att förses med separat mindre brunnsöverbyggnad. Den nya vattenverksbyggnaden kommer troligtvis att placeras intill Br0801 där bättre utrymme för byggnaden och bättre tillgänglighet för tillfartsväg finns. Mellan brunnen Br0802 och vattenverksbyggnaden kommer en råvattenledning att utföras. Det tänkta läget invid Br0801 ger även kortare anslutningsledningar till kommunens befintliga dricksvattenledningar. Spolavlopp från reningsprocessen liksom vatten från golvbrunnar i byggnaden kommer att avledas till närliggande dagvattenledning alternativt spillvattenledning. Vattenverksbyggnaden bedöms få en byggnadsyta på ca 50 m 2.

9 5 Avgränsning En inventering av viktiga/skyddsvärda natur- och kulturmiljöer, riksintressen, natura områden mm har utförts inom bedömt påverkansområde, d.v.s. det område där det bedöms kunna uppstå en mätbar grundvattenavsänkning (en cirkel runt brunnen med ca 300 meters radie). Identifiering av sakintressen inom påverkansområdet har inhämtats från: Länsstyrelsens hemsida ( ) Skogens Pärlor ( ) Vattenkartan/VISS ( ) Fornsök ( ) SGU ( ) En beskrivning samt konsekvensbedömning av identifierade sakintressen görs under rubrik 6 nedan. 9 (15)

10 6 Nulägesbeskrivning och förutsedda miljökonsekvenser 6.1 Grundvatten Provpumpningen visar att avsänkningen i den aktuella brunnen (Br0802) uppgår till 13 meter vid uttaget 60 l/min. Avsänkningen i den andra brunnen (Br0801) var på grund av uttaget i Br0802 ca 2 meter, vilket ger en indikation om storleken på påverkansområdet. Då vattenföringen förekommer i sprickor är dock avsänkningen inte jämt fördelad och går inte att avgöra med bestämdhet. Avstånden mellan brunnarna är ca 200 meter. Med hjälp av vattenbalansberäkning kan förhållandet mellan den mängd vatten som finns tillgängligt i grundvattenmagasinet och uttagets storlek beräknas. Med hjälp av uppgifter om nederbörd, avdunstning och avrinning kan man uppskatta grundvattenbildningen i området. Utifrån mängd uttaget vatten och grundvattenbildningen beräknas hur stor infiltrerbar markyta som behövs för att tillräckligt mycket vatten ska nå grundvattenmagasinet. Infiltration till grundvattenmagasinet sker huvudsakligen genom de områden som har genomsläppliga isälvsavlagringar. Berggrunden har en kapacitet att nybilda ca mm (l/m 2 ) på årsbasis. Där isälvsavlagringar ligger ovanpå berggrunden kan 100 mm antas, eftersom dessa fungerar som ett magasin som försörjer berggrunden med vatten. I Nysäter har beräkningar gjorts med resultatet att ett uttag av 86 m 3 /dygn (tidigare bedömt medeldygn, men större än aktuellt dygnsbehov idag) kräver ett infiltrationsområde runt brunnen med 0,3 km 2 yta för att vattenbalans ska uppnås. Detta område kan illustreras med en cirkel runt brunnen med ca 300 meters radie. Med hänsyn till att en begränsad uppmätt avsänkning (2 meter) registrerats 200 meter från brunnen bedöms den teoretiska distansen 300 meter rimlig som påverkansområde. Det bör dock poängteras att vattenföringen sker i sprickor och att det faktiska infiltrationsområdet därmed inte är helt cirkulärt, utan kan ha en oregelbunden form beroende av sprickornas läge. Inom det bedömda påverkansområdet finns enligt SGUs (Sveriges geologiska undersökning) brunnsarkiv inga enskilda brunnar (SGU, 2013). Påverkan Avståndet mellan den nya och den gamla vattentäkten är knappt en kilometer. Mot bakgrund av att påverkansområdet för den nya brunnen bedömts vara ca 300 meters radie från brunnen bedöms inte de två vattentäkterna påverka varandra. Flytten av vattentäkten innebär att grundvattenytan i berget i påverkansområdet för den nya brunnen kommer att avsänkas med ett antal meter, beroende på avståndet från brunnen. På motsvarande sätt kommer grundvattenytan i berget i påverkansområdet för den gamla brunnen att höjas när den vattentäkten tas ur drift. Förändringen i grundvattennivå bedöms inte få några praktiska konsekvenser. Påverkansområdet är i detta skede endast översiktligt avgränsat, främst i syfte att kunna bedöma miljöpåverkan, samt för att avgränsa sakägarkretsen. Ett arbete med att

11 bestämma påverkansområdet mer i detalj kommer att utföras i samband med att ett skyddsområde för vattentäkten upprättas. Detta arbete kommer att utföras enligt metodik beskriven i Naturvårdsverkets handbok om vattenskyddsområde (Handbok 2010:5). 6.2 Miljökvalitetsnormer Grundvattenförekomstens kemiska status är enligt senaste bedömningen från vattenmyndigheten god (arbetsmaterial ). Bedömningen baseras på att råvattenanalyser från Vattentäktsarkivet från 1-2 provtagningar under åren visar att SGU:s riktvärden för bekämpningsmedel inte överskrids (15 parametrar har analyserats). I tidigare data från perioden var halten bekämpningsmedel över SGU:s riktvärden i 4 av 94 analyser. Statusen har ändrats sedan förra bedömningen på grund av att nya mätdata visar att riktvärden inte längre överskrids. Provtagningen har skett i grundvatten i berg, under grundvattenförekomsten i sand/grus. Statusbedömningens tillförlitlighet är låg, då den baseras på analysresultat från endast ett par provtagningar, och det är osäkert om statusen i grundvattnet i berg motsvarar statusen i grundvattnet i sand/grus. Eftersom den nya vattentäkten är en brunn borrad i berg kan den nya statusklassningen, god kemisk status, anses ha relevans för denna vattentäkt. Den kvantitativa grundvattenstatusen bedöms som god. Påverkan En ny uttagsbrunn i vattenförekomsten bedöms inte påverka vattenförekomstens kemiska eller kvantitativa status. Eventuell påverkan på grundvattnet, inklusive vattenverket och den verksamhet som förknippas med denna, kommer att regleras i förskrifter för vattenskyddsområde för täkten. Införandet av ett nytt vattenskyddsområde bedöms innebära förbättrade förutsättningar för att uppnå god status inom denna del av vattenförekomsten. Arbetet med att upprätta ett vattenskyddsområde har påbörjats. Detta arbete sker dock separat från ansökan om tillstånd att utvinna grundvatten. Ansökan om tillstånd till vattentäkten prövas av Mark- och miljödomstolen, medan vattenskyddsområde fastställs av Länsstyrelsen. 6.3 Ytvatten och våtmarker Ca 400 meter söder om uttagsbrunnen rinner ett mindre vattendrag i väst/östlig riktning. Vattendraget har ett slingrande lopp och kantas av värdefulla naturmiljöer, se nedan. Inom influensområdet finns i övrigt inga kända vattenförekomster eller våtmarker. Påverkan Grundvattenuttaget sker ur en 62 meter djup brunn och bedöms inte få någon effekt på vattenföringen i ytvatten. 11 (15)

12 6.4 Naturmiljö Längs vattendraget i söder ligger två biotopskyddsområden som utgörs av ravinskogar med ordinär lövskog. Områdena sammafaller i sort med en nyckelbiotop (N ). Nyckelbiotopen är ca 2,8 ha och har stora ornitologiska värden och rikligt med lågor (omkullfallna trädstammar). Ca 300 meter öster ut ligger ytterligare en nyckelbiotop (N ), också denna med höga ornitologiska värden. Utöver ovanstående utpekade värden har stora delar av vattendraget och dess närområde pekats ut som naturvärden och flera naturvårdsavtal finns. Påverkan På grund av att brunnen är förlagd i berg bedöms inte markvattenzonen att påverkas. Konsekvenserna på mark och vegetation inom brunnens influensområde bedöms därför inte påverkas negativt. Med beaktande av att brunnen förläggs i bergs bedöms inga sättningar ske i omgivande mark. 6.5 Kulturmiljö Ca 200 meter öster om uttagsbrunnen finns två kulturhistoriskt intressanta objekt, RAÄnummer: Gillberga 297 och Gillberga 206:1. Gillberga 297 utgör en fast fornlämning i form av en boplats med oklar avgränsning. I området har man återfunnit bränd lera och skrävsten. Gillberga 206:1 utgör en övrig kulturhistorisk lämning. Lämningen beskrivs som en fornlämningslikande bildning, 4 m i diameter. Påverkan Uttag av grundvatten samt uppförande av anordningar för detta, sker på stort avstånd från registrerade lämningar (ca 200 m). Vidare upptar vattenverket endast en liten yta. Detta sammantaget gör att ingen negativ påverkan bedöms uppstå för registrerade lämningar. Om det under exploateringens genomförande ändå påträffas okända fynd, omfattas dessa av lagskyddet enligt 2 kap. kulturminneslagen. Detta innebär att i det fall en fornlämning påträffas under grävnings eller annat arbete, skall arbetet omedelbart avbrytas och länsstyrelsen underrättas. Genom lagskyddet säkerställs de lämningar som eventuellt påträffas under arbetets utförande. 6.6 Landskapsbild Landskapet kring Värmlands Nysäter präglas i mångt och mycket av ett småbrutet landskap med åkerholmar, betesmarker samt områden med brukad mark. Påverkan En mindre brunnsöverbyggnad kommer att iordningställas över uttagsbrunnen. Byggnaden kommer att vara förhållandevis liten och placeras i anslutning till omgivande

13 skogsparti. Byggnaden kommer vidare att utformas och färgsättas så att den smälter in i landskapsbilden. Byggnaden bedöms sammantaget inte påverka landskapsbilden negativt. 6.7 Människors hälsa Närmsta bostadsfastighet ligger ca 300 m norr om uttagsbrunnen. Ca 400 m nordost om brunnen ligger ett villakvarter som också utgör starten för samhället Värmlands Nysäter i väster. Påverkan Under arbetsskedet kommer verksamheten bland annat att generara visst buller till omgivningen. Arbetstiden beräknas dock bli kortvarig och koncentreras i huvudsak till normal arbetstid (07-16) varför störningen bedöms bli acceptabel. Under driftskede kommer verksamheten inte att generera utsläpp till luft eller buller till omgivningen. Människors hälsa bedöms därför inte påverkas negativt. Den nya vattentäkten bedöms uteslutande medföra positiva konsekvenser för de boende i Värmlands Nysäter genom att trygga en långsiktig vattenförsörjning av god kvalitet. 13 (15)

14 7 Kontakta och mer information Vi vill genom denna information ge Er möjlighet att lämna synpunkter på planerade arbeten samt få kompletterande information om det aktuella området. Eventuella synpunkter eller annan information bör vara oss tillhanda senast den 28 februari Eventuell information skall förmedlas skriftligen till adressen nedan. Synpunkter kan även mailas in till adress: Ange kontaktinformation, vilken fastighet som berörs och på vilket sätt ni är sakägare (fastighetsägare, arrendator, nyttjanderättshavare, etc.). Synpunkter skall vara VA-enheten till handa senast den 28 februari Säffle Kommun Teknik- och Fritidsförvaltningen Järnvägsgatan Säffle Att VA-enheten På uppdrag av Teknik- och Fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Martin Stenqvist Dag Cederborg

15 FAKTARUTA Beskrivning av tillståndsprocessen Den planerade verksamheten är tillståndspliktig enligt miljöbalken och prövas av Miljödomstolen (I detta fall, Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs Tingsrätt). Tillståndsprövningen omfattar en rad moment som syftar till att ge berörda parter möjlighet att påverka kommande beslut. Innan tillståndsansökan upprättas och inlämnas till Miljödomstolen skall verksamhetsutövaren lämna upplysningar till berörda så att de ges möjlighet att ställa frågor och lämna in synpunkter. För Dig som är berörd av verksamheten är det viktigt att känna till hur tillståndsprövningen enligt miljöbalken går till fortsättningsvis. Här ges en kortfattad beskrivning. 1. Samråd inklusive yttranden 2. Det som framkommer under samrådet sammanfattas av verksamhetsutövaren i en samrådsredogörelse. 3. Verksamhetsutövaren upprättar en miljökonsekvensbeskrivning, som tillsammans med ansökan och teknisk beskrivning lämnas in till Miljödomstolen. 4. Vid behov åläggs verksamhetsutövaren att komplettera ansökan. 5. Ansökan kungörs i ortspressen och allmänheten ges tillfälle att yttra sig till domstolen. Om du har synpunkter är det viktigt att Du skriftligen inkommer med dina synpunkter i detta skede. Miljödomstolen begär också in yttranden från övriga berörda myndigheter. 6. Inkomna yttranden granskas och sökanden ges möjlighet att bemöta dem. 7. Miljödomstolen håller huvudförhandling i målet. 8. Miljödomstolen fattar beslut om tillstånd. 9. Beslutet kan överklagas av verksamhetsutövaren, grannar och andra berörda. 10. Eventuella överklaganden avgörs av Miljööverdomstolen. 15 (15)

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 SWECO VIAK AB Geologi och grundvatten Anders Berzell Uppdragsnummer 1154521000 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN

TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN 2017-05-15 Sida 1 av 7 TILLSTÅNDSANSÖKAN AVSEENDE GRUNDVATTENUTTAG FÖR HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN ORIENTERING I Hemavan baseras nuvarande vattenförsörjning på ytvatten från Mortsbäcken, vilken avvattnar

Läs mer

Minnesanteckning från samrådsmöte angående grundvattenuttag Lövviken

Minnesanteckning från samrådsmöte angående grundvattenuttag Lövviken memo03.docx 2012-03-28-14 MINNESANTECKNING 2018-12-07 Minnesanteckning från samrådsmöte angående grundvattenuttag Lövviken Den 7 december 2018 kl 9 hölls ett samrådsmöte på AMAQ i Aneby. På samrådsmötet

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer Åre Kommun Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt Uppdragsnummer 1654920113 Sweco Environment AB Sundsvall Vatten Elodie Benac Hans Fridholm 1 (12) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box

Läs mer

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet 1 (6) Nymölla vattentäkt, Bromölla kommun Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet Sökanden Bromölla Energi och Vatten AB Storgatan 40 295 31 Bromölla

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Sid 1(5) 1897/2017-08-25 Botkyrka kommun Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Ritning -01 Planerad bostäder Byrsta, omr för uttagsbrunnar, vattenverk, plan. Skala 1:1000 Ritning -02 Planerad

Läs mer

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD

Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD Robertshöjdsgatan ansökan om tillstånd för vattenverksamhet SAMRÅD 2018-11-12 Inledning och presentation Framtiden Byggutveckling AB, projektchef, Edward Berndtsson Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ

FÖRSLAG MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅND FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 FÖRSLAG TILL MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD. Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN

UNDERLAG FÖR SAMRÅD. Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN Anläggande av bryggor i Tullholmsviken, Karlstads kommun UPPDRAGSNUMMER 1331528000 ENLIGT MILJÖBALKEN 2017-04-07 Bakgrund Kommunen har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för anläggande

Läs mer

ÖVERSIKTLIG HYDROGEOLOGISK UTREDNING VENNGARN 1:

ÖVERSIKTLIG HYDROGEOLOGISK UTREDNING VENNGARN 1: ÖVERSIKTLIG HYDROGEOLOGISK UTREDNING VENNGARN 1:7 2013-05-06 Uppdrag: 248043, Venngarn Titel på rapport: Översiktlig hydrogeologisk utredning Status: Datum: 2013-05-06 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan

Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken angående sanering av Järnsågen 3 Halvorstorp i Trollhättan 1(3) Handläggning Håkan Falck Direkttelefon 0520-49 79 65 E-post hakan.falck@trollhattan.se Datum 2014-05-23 Dnr KS 2012/321 Närboende till fastigheten Järnsågen 3 och 4 Halvorstorp Samråd enligt 6 kap.

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Bilaga 2a - Råd från SGU, så klargör man att en planerad täkt inte utgör vattenverksamhet det kan hänga på ansökan

Bilaga 2a - Råd från SGU, så klargör man att en planerad täkt inte utgör vattenverksamhet det kan hänga på ansökan Bilaga 2a - Råd från SGU, så klargör man att en planerad täkt inte utgör vattenverksamhet det kan hänga på ansökan Det här är en lathund som är avsedd att hjälpa verksamhetsutövare att redan i täkttillståndsansökan

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING

TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 (TB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN Projektledare FREDRIK PALM

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna?

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Presentation vid Berg och Grus 2011 Per-Olof Johansson Miljöbalken, 9:6 b (ändring 2009) n En täkt får inte komma tillstånd om: 1.

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5)

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5) VA-UTREDNING VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun MALUNG 2018-02-01 Ärende nr 2010-0059 Karl-Erik Sigfrids 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 3 1.1 ORIENTERING 3 1.2 KARTMATERIAL

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Arnbom Geo HB Konsult mark & vatten Helgåby 1:2, Sigtuna kommun Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Uppsala i april 2015 Jan-Olof Arnbom Arnbom Geo HB Org.nr: 916514 0253 Svartbäcksgatan 48 O Tel:

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

RAPPORT. Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt BOLLEBYGDS KOMMUN GBG VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt BOLLEBYGDS KOMMUN GBG VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER BOLLEBYGDS KOMMUN Teknisk beskrivning Töllsjö befintliga vattentäkt UPPDRAGSNUMMER 1311774100 GBG VATTENRESURSER ELODIE BENAC ANDERS BLOM TORBJÖRN FORSMARK repo002.docx 2013-06-14 Sweco 2 (13) p:\1313\1311774_tillståndsansökan_tö\100_töllsjö_ny_brunn_bef_läge\10

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Tunnelbana till Arenastaden Titel: PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Konsult: WSP Författare: Johanna Aronsson, Julian Kolesnik

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

GRANSKNINGSVERSION. Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun. Slutrapport. Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB

GRANSKNINGSVERSION. Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun. Slutrapport. Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB Vattenutredning för Tjuvkil 1:7 m. fl. fastigheter, Kungälvs kommun Slutrapport GRANSKNINGSVERSION Göteborg 2005-12-08 Reviderad AQUALOG AB Postadress: Järntorget 3, 413 04 Göteborg Telefon: 031-775 45

Läs mer

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd Förslag till skyddsområde Kalmar 2009 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB Innehållsförteckning 1 ALLMÄN ORIENTERING... 1 1.1 Allmänt...

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ

MKB JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅND FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 1352175000 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING () VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN Projektledare

Läs mer

Grundvatten Falkenbergs kommun

Grundvatten Falkenbergs kommun Grundvatten Falkenbergs kommun - Kartläggning av grundvatten - Råvattenresurser - grundvattenmagasin - Grundvattennivåer Lars-Ove Lång Sveriges geologiska undersökning (SGU) lars-ove.lang@sgu.se Foto:

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon.

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. 21 november 2016 Lena Maxe SGU Sveriges geologiska undersökning Förvaltningsmyndigheten för landets

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 3 PM Infiltrationstest Arenastaden (Bilaga 3A) och PM Infiltrationstest Norra begravningsplatsen södra sänkan (Bilaga 3B) PM Infiltrationstest Arenastaden

Läs mer

Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad

Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad SAMRÅD OM VATTENVERKSAMHET Gamla Uppsala järnvägsutbyggnad Uppsala kommun, Uppsala län Samrådshandling för allmänheten 2012-05-15 Ärendenummer: TRV 2011/77175 Titel: Underlag för samråd med allmänheten

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Ingrid Olofsson MPU02-01-036-JB31_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Grundvattenpåverkan på Klasborg-Våmbs natura 2000- område Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Handläggare Johan Larsson,

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Samuel Brudefors MPU02-01-036-GV10_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen

Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen Skellefteå Kommun Ny vattenförsörjning för Skellefteå centralort med omkringliggande samhällen - Utökade infiltrationsytor Selsforsen Umeå 2016-10-21 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 1 1.1

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-KÄ5_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14 Version_

Läs mer

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län Östersund 16-01-26 Sid 1 (5) VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län 2015-01-28 Projektnr: 15190 Handläggare: Östersund 16-01-26 Sid 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET Mark- och miljödomstolen Nacka Tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka Strand Den 30 juni 2015 ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VATTENVERKSAMHET SÖKANDE Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB, Box 25, 782 21 Malung OMBUD

Läs mer

Information om anmälan av värmepumpsanläggning

Information om anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om anmälan av värmepumpsanläggning Om du ska installera en värmepump måste du göra en anmälan till bygg- och miljönämnden. Anmälan ska göras minst 6 veckor innan du gräver

Läs mer

Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter

Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter Övervakning av grundvatten och skydd av dricksvattentäkter Lars-Ove Lång, SGU Grundvatten inom vattenförvaltningen Riksmöte 2010 för vattenorganisationer, 26-28 sep. Borås SGU Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING

TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING TEKNISK BESKRIVNING JORDFALLS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING TILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR UTTAG AV BERGGRUNDVATTEN FÖR VATTENFÖRSÖRJNING UPPDRAGSNUMMER 13002499 TEKNISK BESKRIVNING (TB) VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS

Läs mer

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140 1(19) KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT Version I Krokom kommun Projekt nr 180080140 Östersund 2012-10-29 2(19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MOTIV FÖR ANSÖKAN...

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

DOM 2014-12-05 Stockholm

DOM 2014-12-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 2014-12-05 Stockholm Mål nr M 10121-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE Sölvesborgs

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser Magdalena Thorsbrink, SGU 20111130 Varför just en vattenförsörjningsplan? Syftet med en vattenförsörjningsplan är att säkerställa tillgången till

Läs mer

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200 SKISTAR AB VA utredning Handelscenter Lindvallen UPPDRAGSNUMMER 3314571200 2015-02-19 Sweco Environment AB Falun Boel Nyberg repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 1.1 Orientering

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Blankaholms dricksvattenförsörjning VÄSTERVIK MILJÖ OCH ENERGI AB JÖNKÖPING PROCESSANLÄGGNINGAR UNDERLAG FÖR SAMRÅD

SAMRÅDSUNDERLAG. Blankaholms dricksvattenförsörjning VÄSTERVIK MILJÖ OCH ENERGI AB JÖNKÖPING PROCESSANLÄGGNINGAR UNDERLAG FÖR SAMRÅD VÄSTERVIK MILJÖ OCH ENERGI AB Blankaholms dricksvattenförsörjning UPPDRAGSNUMMER 13003537 UNDERLAG FÖR SAMRÅD JÖNKÖPING PROCESSANLÄGGNINGAR MATS KALL NIKLAS EKSTRAND KRISTIN BARKMAN MARIA FORSGÅRD repo001.docx

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002 R-02-16 Brunnsinventering i Tierp Norra Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB Januari 2002 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co Box 5864 SE-102 40 Stockholm Sweden Tel 08-459

Läs mer

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Lennart Torgesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Storgatan 42 352

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning.

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning. Midvatten AB 1(4) STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING NY VATTENTÄKT - LÅNGSIKTIG LÖSNING KORT BESKRIVNING AV NÄSTA STEG BAKGRUND I Midvatten (2011) som gjordes inför upprättandet av en förstudie redovisas hela projektupplägget

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Bakgrund till mötet

Bakgrund till mötet Bakgrund till mötet (SGU) har genom Peet Tüll engagerad i Östra Gotlands vattenråd, fått förfrågan att delta vid ett möte med intresserade från samtliga vattenråd på Gotland för att öka den generella kunskapsnivån

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl)

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Tunnelbana till Nacka och söderort Miljökonsekvensbeskrivning bilaga 7 2017-11-07 Titel: Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Projektledare: Martin Hellgren

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Mattias Gustafsson, Peter Dahlqvist & Helena Kjellson november 2017 SGUs diarie-nr: 314-1632/2017 Näringsdepartementets diarie-nr:

Läs mer

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Grundvattenbildning Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Hydrologiska cykeln kondensation nederbörd grundvattenbildning Inströmningsområde Källa transpiration avdunstning

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Lina Grahm MPU02-01-036-BÖ24_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-08-07

Läs mer